Футбольная жизнь в зеркале СМИ

Интернет − нейтральные оценки

Міські депутати сьогодні планують позачергову сесію, аби відхилити протест прокурора по стадіону Євро-2012

Galinfo.com.ua

24.11.08

Сьогодні на засіданнях фракцій Львівської міської ради обговорюватиметься питання проведення позачергової сесії, на якій було би розглянуто питання про протест міського прокурора щодо законності винесення сесією ухвали про створення конкурсної комісії з визначення генпідрядника для будівництва стадіону до Євро-2012. Про це в коментарі «Гал-info» повідомив член конкурсної комісії, голова робочої групи з питань підготовки Євро-2012 Богдан Бедрило.

«Практично усі сприймають ідею проведення такої сесії позитивно, − повідомив Бедрило. − З цим питанням ми визначимося сьогодні. Для того, аби провести таку сесію, потрібно 30 і більше підписів депутатів».

Нагадаємо, на засіданні 21 листопада з огляду на поданий протест прокурора м. Львова конкурсна комісія не змогла відкрити конверти з пропозиціями компаній, які висловили готовність бути генпідрядниками будівництва стадіону Євро-2012.

+++

У середу депутати спитають у мера Львова Садового, чому він так боїться публічного конкурсу на євростадіон

Zik.com.ua

24.11.08

«Я думаю, позачергова сесія Львівської міськради, яка має визначити долю інвестиційного конкурсу з визначення інвестора та генпідрядника з будівництва стадіону до «Євро-2012» у Львові, відбудеться вже цієї середи − 26 листопада», − про це у коментарі ЗІКу повідомив сьогодні, 24 листопада, депутат Львівської міськради Володимир Гірняк.

За його словами, на сесії депутати передусім вимагатимуть від виконавчих органів, голови конкурсної комісії, а також від міського голови Львова А. Садового пояснити, чому у Львові так не хочуть провести відкритий публічний конкурс з визначення генпідрядника будівництва стадіону до «Євро-2012».

«На інвестиційний конкурс подали свої пропозиції шість серйозних компаній. Навіть, якщо комусь дуже хочеться провести одного донецького генпідрядника, чи когось іншого − це треба робити відкрито і публічно», − наголосив В. Гірняк.

На його думку, протест прокурора лише формально завадив конкурсній комісії розкрити пропозиції фірм-заявників. «Я, як юрист, можу сказати, що не було жодних передумов, чому конверти не можна було відкрити в п’ятницю, і цього не також заперечувала начальник юридичного управління Львівської міськради Гелена Пайонкевич», − додав В. Гірняк.

Довідка ЗІКу.

Прокурор Львова 21 листопада опротестував створення конкурсної комісії. Конверти із пропозиціями компаній-заявників на будівництво стадіону не розкрили. «Комісія складається з 5 представників виконавчих органів та 7 депутатів міської ради. Рішення про відкриття конвертів не набрало більшості голосів: 6 голосів було за, 3 проти, 3 утрималися. Вирішальним став голос голови фракції «Пора» Петра Адамика, який зайняв позицію міського голови. Ми конвертів не відкрили. Зараз це питання відкладено», − про це ЗІКу повідомив член конкурсної комісії Богдан Бедрило.

«Сьогодні нам принесли протест прокурора на ухвалу сесії Львівської міськради, якою місяць тому була створена конкурсна комісія. Йдеться про те, що нібито в ухвалі сесії є якісь порушення», − розповів Бедрило.

«Протест прокурора − це не є рішення суду. Комісія могла б працювати. Протест мав би бути розглянутий на найближчій сесії Львівської міськради і міг би бути відхилений. Сесія Львівської міськради відхиляє 95% протестів прокурора», − вважає депутат.

Зі слів Бедрила, те, що відбулося на сьогоднішньому засіданні комісії показало справжні інтереси її учасників.

«Фактично, у конкурсній комісії є дві групи, які мають протилежні думки. Одна група відстоює проведення відкритого прозорого конкурсу і визначення забудовника; друга група підтримує позицію зірвати прозорий конкурс і кулуарно визначити забудовника.

Другу позицію займають члени комісії − підлеглі міського голови, вони зайняли позицію проте, щоб комісія нічого не визначила», − пояснив він.

Зі слів Бедрила, поведінка «пориста» Адамика не є дивною, оскільки «така ж ситуація була, коли всі фракції визнали підготовку міського голови до «Євро» не задовільною, «Пора» тоді теж не голосувала».

До участі в конкурсі зголосилися 6 компаній: українські «Галбуд», «Азовінтекс», італійська «Дебеко», турецька «Єдіте П», французький консорціум компаній, іспанська «Хока.

+++

Одесская область плохо тратит деньги на Евро и на квартиры медработникам

Reporter.com.ua

24.11.08

Руководство Одесской области не освоило в полном объеме средства, выделенные из областного бюджета на предоставление жилья медицинским работникам и подготовку к Евро-2012.

Об этом в ходе коллегии сообщила и.о. начальника главного финансового управления Одесской облгосадминистрации Анастасия Лопушан.

По ее словам, на обеспечение жильем медиков не израсходованы 14,1% выделенных средств, на подготовку к Евро-2012 − 25% выделенных средств.

Губернатор области Николай Сердюк выразил надежду, что в ближайшее время будут приняты меры, чтобы исправить сложившуюся ситуацию.

«Нет денег − плохо, есть деньги − тоже плохо», − отметил Николай Сердюк.

+++

Федерація футболу взялася за школярів

20minut.ua

24.11.08

На Хмельниччині школярів навчатимуть футболу. Проте це буде у 2009 році

Федерація футболу України запровадила комп'ютерну програму зі шкільного футболу для 1-3 класів. Вона вже затверджена Міністерством освіти і науки України. І згідно вже цієї програми у класах буде розроблено відповідні фізичні вправи. Головна мета розробників — наочно показати певну вправу.

За повідомленнями прес-служби Федерації футболу, програма до регіонів буде надходити протягом 2009 року. «Поки що ми підписали договір про впровадження цієї програми. До регіонів, зокрема й Хмельниччини, ще ніяких вказівок не надходило. Спершу потрібно визначитися з тиражуванням комп'ютерної програми», − розповів начальник оргвідділу Федерації футболу України, кандидат педагогічних наук Євген Столітенко.

За його словами, згідно попередніх даних програма буде надходити до регіонів через місцеві федерації футболу та інститути підвищення кваліфікації, тобто спільно із управлінням освіти.

+++

Підготовка до Євро-2012 у фокусі зарубіжних ЗМІ

  

Укрінформ

24.11.08

Протягом минулого тижня зарубіжні ЗМІ продовжували висвітлювати підготовку України та Польщі до Євро-2012. Значна увага приділялася ліквідації Національного агентства з питань підготовки України до фінальної частини чемпіонату Європи з футболу 2012 року й створенню відповідного Координаційного бюро при Секретаріаті Кабінету Міністрів України.

  

Канадське видання Canadian Press, інформуючи про організаційні зміни в процесі підготовки до чемпіонату, процитувало Віце-прем'єр-міністра України Івана Васюника: «Уряд ліквідував агентство і створив координаційний орган, який візьме на себе відповідальність за організацію Євро-2012». Часопис навів слова І.Васюника про те, що «згортання діяльності агентства пояснюється критикою з боку функціонерів УЄФА щодо неефективності роботи структури».

  

У схожому дусі про закриття агентства написало й Рейтер, посилаючись на висловлювання голови ФФУ Григорія Суркіса про те, що «УЄФА постійно виказувало своє незадоволення роботою агентства». Рейтер також підкреслює, що співорганізатор Євро-2012 − Польща − не виявила стурбованості з цього приводу, а продемонструвала розуміння ситуації.

  

Відзначимо однак, що тема ліквідації інституції Є.Червоненка мала широкий резонанс у польській пресі. Зокрема, Польська агенція преси (РАР) повідомила, що відтепер організацією Євро-2012 в Україні займатиметься Координаційне бюро з питань підготовки до Євро-2012, керуватиме яким 33-річний колишній заступник міністра у справах сім'ї, молоді та спорту України Ілля Шевляк. РАР зазначила, що Кабмін України затвердив 17 національних координаторів за різними напрямками підготовки до Євро-2012, а нову організаційну структуру з підготовки до ЧЄ-2012 в Україні презентуватимуть на найближчому засіданні виконкому УЄФА у швейцарському місті Ньон 10 грудня ц.р.

 

 РАР також оприлюднила офіційну реакцію організаторів Євро-2012 у Польщі щодо заміни координуючого органу з підготовки ЧЄ-2012 в Україні. Міністр спорту та туризму РП Мірослав Джевєцький заявив, що у ліквідації Національного агентства з підготовки до Євро-2012 вбачає спробу оптимізації підготовки України до футбольного єврофоруму. «Прошу не трактувати цю ситуацію як замах. Це спроба впорядкувати організацію чемпіонату Європи з футболу в Україні», − відзначив урядовець. Він додав, що віддавна володів інформацією про бажання Прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко змінити систему управління підготовкою до Євро-2012.

  

Польське громадське радіо акцентувало увагу на телефонній розмові між І.Васюником та М.Джевєцьким, у ході якої віце-прем'єр українського уряду запевнив польського колегу, що організаційні зміни не перешкоджатимуть підготовці футбольного турніру в Україні. У свою чергу, М.Джевєцький підкреслив, що спільна організація Євро-2012 є пріоритетом діяльності польського уряду. Він також наголосив, що Україна є “єдиним партнером в організації чемпіонату, а Польща докладе значних зусиль, щоб турнір став спільним успіхом”, − зазначалося в матеріалі польського радіо.

  

Польський телеканал tvn24 з посиланням на Надзвичайного та Повноважного посла України у Польщі Олександра Моцика повідомив, що новостворене Координаційне бюро з підготовки та проведення Євро-2012 в Україні вже функціонує й неузгодженостей із підготовкою до турніру не буде.

  

Польські медіа поінформували про проведену у Познані дводенну конференцію з питань організації фінальної частини чемпіонату Європи з футболу 2012 року «Пресс Євро-2012»(Press Euro 2012). Її учасники розглянули стратегію популяризації міст та регіонів Євро-2012, роль ЗМІ у висвітленні підготовки, а також інвестиції, пов'язані з ЧЄ-2012. РАР наводить слова учасника конференції, голови Спілки «PL.2012» Марчіна Херри: «Євро-2012 відбудеться в Україні та Польщі, не маю щодо цього жодного сумніву. Сьогодні не потрібно ставити запитання «Чи впораємося?», а «Як зробити Євро-2012 винятковою подією?». М.Херра також зазначив, що 2008 рік є останнім роком, де на конференціях із питань Євро-2012 демонструються лише макети майбутніх стадіонів. «Цей рік був присвячений підготовці інвестиційних проектів. Розпочинається будівництво стадіонів, і з наступного року показуватимемо будівельні майданчики», − підкреслив голова Спілки «PL.2012».

  

Польська агенція преси оприлюднила інформацію про зацікавлення семи компаній виконанням першого етапу робіт із будівництва футбольного стадіону «Балтік-Арена» до фінальної частини чемпіонату Європи з футболу 2012 року у Гданську (північний захід Польщі). Організатори тендеру оцінюють його виконання приблизно у 170 млн злотих (44 млн євро). Серед претендентів на реалізацію цього етапу є, зокрема, фірма, яка виконує початкову фазу робіт на Національному стадіоні у Варшаві − Pol-Aqua, а також компанії Mostostal Zabrze, Hydrobudowa Polska, Erbud та Budimex Dromex.

+++

Львів хоче профінансувати підведення мереж для будівництва стадіону до Євро-2012

Zaxid.net

24.11.08

Сьогодні, 24 листопада, виконавчий комітет Львівської міської ради на своєму засіданні ухвалив рішення про потребу виділити кошти на підведення до майданчика з будівництва стадіону до Євро-2012 комунікацій − електромережі, газогону та водогону. Відтак, УКБ доручено в стислі терміни обрахувати потребу в грошах на будівництво цих мереж, щоб можна було звертатися за їх виділенням на сесію ЛМР. За словами міського голови Андрія Садового, орієнтовно це 3-5 млн грн.

Також виконком ухвалив рішення про створення в управлінні капітального будівництва ЛМР окремого відділу − дирекції з будівництва стадіону. «УКБ займається усіма питаннями міста, а нам потрібен окремий відділ, який весь час займатиметься з нашої сторони замовника, питаннями стадіону», − заявив А.Садовий.

+++

П’ять фракцій Львівської міськради, окрім «Пори», збирають підписи за скликання позачергової сесії

Zik.com.ua

24.02.08

Сьогодні депутатські фракції Львівської міськради почали збирати підписи за скликання позачергової сесії на 26 листопада. З цією ініціативою виступили всі фракції, окрім ГП «Пора». Про це 24 листопада під час брифінгу зазначив керівник фракції БЮТ у Львівській міськраді Юрій Гудима.

За його словами, вже вдалось зібрати 54 депутатських підписи. На сесії депутати планують розглянути протест прокурора на ухвалу сесії про створення конкурсної комісії з визначення інвестора та генпідрядника з будівництва стадіону до «Євро-2012» у Львові, а також інформація міського голови Львова А. Садового про виконання ухвал Львівської міськради щодо підготовки до «Євро». Третім питанням може стати звіт начальника управління капітального будівництва щодо ремонту доріг.

Ю. Гудима також додав, що наразі конкурсна комісія зробила перерву у своїй роботі.

+++

Адамик пояснив, чому він за Садового: бо фракція «Пора» у Львівській міськраді «ніколи не стає в позу»

Zik.com.ua

24.11.08

«У фракції «Пора» завжди є своя позиція, і ми ніколи не стаємо в позу. Особисто я не хочу бути звинуваченим в бажанні «порулити» 600 млн грн під будівництво стадіону у Львові. Не знаю, хто і які умови зараз озвучує учасникам інвестиційного конкурсу від мого імені. Я не хочу брати в цьому участі. Я − депутат Львівської міськради, і моя основна функція − контроль, а не залучення інвестицій до Львова». Так сьогодні, 24 листопада, пояснив свою позицію керівник фракції «Пора у Львівській міській раді П. Адамик, який не підтримав у п’ятницю розкриття конкурсних пропозицій на інвестора з будівництва євростадіону.

За його словами, півтора роки виконавча рада Львова не робила нічого для будівництва стадіону до «Євро-2012», лише говорила про «Альпіну». «Тоді ми взяли на себе функції виконавчої влади і оголосили інвестиційний конкурс. В той самий момент наш мер, голова Львівської ОДА і віце-прем’єр-міністр України І. Васюник написали спільне звернення у профільне міністерство, яке надало згоду на єдиного генпідрядника −донецьку компанію «Азовінтекс». Тому, я вважаю, що виконавча влада почала виправляти свої помилки», − наголосив П. Адамик.

Він додав, що запропонував конкурсній комісії звернутись до фірм-учасників конкурсу, щоб ті публічно подали свої пропозиції безпосередньо міському голові. Проте такого бачення члени комісії не підтримали. 

На запитання журналістів, чому фракція «Пора» також не підтримує скликання позачергової сесії Львівської міськради, Петро Адамик зазначив, що не розуміє взагалі, для чого ця сесія. «Згідно з регламентом Львівської міськради, вистачає 30% підписів, щоб провести позачергову сесію. Добре, що депутати підписи зібрали, а ми прийдемо і будемо присутні в залі», − заявив він.

Довідка ЗІКу.

Прокурор Львова  21 листопада опротестував створення конкурсної комісії. Конверти із пропозиціями компаній-заявників на будівництво стадіону не розкрили. «Комісія складається з 5 представників виконавчих органів та 7 депутатів міської ради. Рішення про відкриття конвертів не набрало більшості голосів: 6 голосів було за, 3 проти, 3 утрималися. Вирішальним став голос голови фракції «Пора» Петра Адамика, який зайняв позицію міського голови. Ми конвертів не відкрили. Зараз це питання відкладено», − про це ЗІКу повідомив член конкурсної комісії Богдан Бедрило.

«Сьогодні нам принесли протест прокурора на ухвалу сесії Львівської міськради, якою місяць тому була створена конкурсна комісія. Йдеться про те, що нібито в ухвалі сесії є якісь порушення», − розповів Бедрило.

«Протест прокурора − це не є рішення суду. Комісія могла б працювати. Протест мав би бути розглянутий на найближчій сесії Львівської міськради і міг би бути відхилений. Сесія Львівської міськради відхиляє 95% протестів прокурора», − вважає депутат.

Зі слів Бедрила, те, що відбулося на сьогоднішньому засіданні комісії показало справжні інтереси її учасників.

«Фактично, у конкурсній комісії є дві групи, які мають протилежні думки. Одна група відстоює проведення відкритого прозорого конкурсу і визначення забудовника; друга група підтримує позицію зірвати прозорий конкурс і кулуарно визначити забудовника.

Другу позицію займають члени комісії − підлеглі міського голови, вони зайняли позицію проте, щоб комісія нічого не визначила», − пояснив він.

Зі слів Бедрила, поведінка «пориста» Адамика не є дивною, оскільки «така ж ситуація була, коли всі фракції визнали підготовку міського голови до «Євро» не задовільною, «Пора» тоді теж не голосувала».

До участі в конкурсі зголосилися 6 компаній: українські «Галбуд», «Азовінтекс», італійська «Дебеко», турецька «Єдіте П», французький консорціум компаній, іспанська «Хока.

+++

Питання про генпідрядника з будівництва стадіону до Євро-2012 вже не актуальне, − мер Львова

Zaxid.net

24.11.08

«Я вважаю, що протест прокуратури на ухвалу сесії Львівської міської ради щодо оголошення конкурсу на визначення інвестора з будівництва стадіону до Євро-2012, є цілком обґрунтованим. Були й зауваження юридичного управління. Тоді це все робилося за ініціативою колег-депутатів, всі спішили, і не врахували багато норм чинного законодавства. Ця ухвала повинна бути доопрацьована, і в ній мають бути враховані і протест прокурора, і зауваження юридичного управління», − прокоментував сьогодні, 24 листопада, ZAXID.NET міський голова Львова Андрій Садовий.

А.Садовий додав: «Хочу, щоб усі зрозуміли, питання про генпідрядника вже не стоїть, ми пройшли тендер, підрядник визначений, і з ним підписаний договір. Питання є щодо інвестора. Юридичне управління справедливо зауважувало, що потребує доопрацювання конкурсу в тій частині, що зі своєї сторони виділяє місто. У нинішніх інвестиційних умовах 25 га землі, про які йшлося, це недостатньо».

+++

ФФУ дала добро началу «Савченкогейта»?

Максим Максимов

Sport.glavred.info

24.11.08

Каждому арбитру − по милиционеру, каждому президенту − по прокурору! Неужели, только в этом случае возможен честный футбол в Украине?..

Подготовка к Х Конгрессу ФФУ пройдет под знаком борьбы с футбольной коррупцией.

«І знов за рибу гроші!..»

Казалось, ничего экстраординарного на очередном заседании Исполкома ФФУ произойти не должно: ну, кого может напугать такой, например, пункт повестки дня, как − «Розгляд пропозицій Робочої групи щодо внесення змін і доповнень до Статуту ФФУ для затвердження на Х Конгресі ФФУ»?.. Или этот − «Про надання фінансової та матеріальної допомоги окремим регіональним федераціям футболу»? И об этом свидетельствовал тот факт, что в журналистском «видеосалоне» на третьем этаже Дома футбола было пусто: пару общеукраинских газет да двойка-тройка «интернетресурсов» − ни одной «акулы пера»… И, тем не менее, без скандала не обошлось: сначала «спарка» опытных «саперов» − Григорий  Суркис и Сергей Стороженко взялись «разминировать» заложенные под исполком «фугасы», а затем, уже в одиночку, президент федерации сначала легко и непринужденно в пух и прах развенчал «коварные» планы учебно-тренировочных сборов молодежной и юношеских сборных, предлагаемые комитетом сборных... А затем с элегантной доказательностью сумел убедить руководителя этого комитета в том, что, вместо дорогостоящих заграничных стажировок в 2009 году тренеров национальных юношеских сборных Украины значительно рациональнее приглашать в страну высококвалифицированных специалистов из-за рубежа. И сделал это так убедительно, что закаленный в футбольных баталиях, а ныне футбольный функционер, Владимир Федорович Мунтян, вместо того, чтобы попытаться вступить в полемику, долго извинялся за своих подчиненных, внесших в повестку дня исполкома «сырой» вопрос, и благодарил шефа за науку...

Но это было потом, а пока высокое собрание, благополучно миновав два «технических» пункта, внесло изменения в Устав ФФУ, так как национальная федерация продолжает усовершенствовать свою нормативно-правовую базу, максимально приближая ее к аналогичным документам ФИФА и УЕФА и стандартам ведущих европейских стран. Также стало известно, что во время недавней встречи президента ФФУ с представителями ФИФА, руководством ФИФ Про и Всеукраинского футбольного профсоюза обсуждались вопросы создания в Украине Палаты по решению трудовых споров.

− Создается впечатление, что украинскую федерацию хотят видеть в качестве первопроходца. А у нас пока что нет ни профессиональных «футбольных» юристов, ни помещения ни всего прочего, − заметил Григорий Суркис. − Сейчас нет оснований сомневаться в эффективности работы существующих органов осуществления футбольного правосудия − достаточно усовершенствовать работу контрольно-дисциплинарного и Аппеляционного комитетов ФФУ, пересмотрев также их персональный состав. Будет рассмотрена возможность введения в КДК  представителей Премьер-лиги и Всеукраинского профсоюза футболистов.

Кстати, журналистам стало известно, что теперь членов КДК та АК будут избирать не на четыре года, как раньше, а на пять... Правда, разведенные с членами исполкома по разным этажам, мы столкнулись с ситуацией, когда, имея на руках лишь повестку дня, не могли в полной мере контролировать внесение изменений в Устав. А на телевизионном экране полным ходом шло обсуждение изменений: «изложено в той редакции, которая у вас на руках»... Когда-то об этом я уже писал: складывается впечатление, что у федерация футбола не в состоянии «отксерить» несколько десятков страниц обсуждаемого текста для приглашенных на мероприятие представителей прессы. Не думаю, чтобы технические службы, ответственные за проведение подобных собраний, не уважали журналистов, не понимали их целей и задач... Но, если, в самом деле, в условиях финансово-экономического кризиса в Доме футбола ощущается дефицит бумаги, может, попробовать обсуждаемые изменения в основополагающих документах выносить на экран?.. Ведь журналисты «пишущие» отличаются от набивающихся в конференц-зал журналистов телевизионных, прежде всего, тем, что «отвечают за базар», когда каждое слово − в строку, а вот «камеры» лишь отвечают за картинку-официоз.

Но, кажется, дело может сдвинутся с «мертвой точки»: после насыщенного конструктивными решениями заседания, на товарищеском экспресс-фуршете один из руководящих членов исполкома пообещал пойти навстречу журналистам. Пока что в этом вопросе... В противном случае, если это будет устраивать редакцию, придется довольствоваться официозом из пресс-релиза ФФУ, оставив за собой право на «зарисовки с натуры» и «деликатные» авторские вольности.

И еще. Сразу же после заседания представители прессы, допущенные на пятый, «виповский», этаж, окружив тесным кольцом президента и наиболее активных в обсуждении членов исполкома, долго не давали им зайти в лифт... А что было делать тем, кто наблюдал за происходящим «по телеку» на третьем этаже и оказался «вне игры»? Ведь строгая пропускная система футбольного министерства очень жестко отсекает «нужных» от «ненужных»!.. Может, лучше было бы, чтобы главные действующие лица сразу же по окончании заседания провели в том же «видеосалоне» пресс-конференцию?.. Почувствуйте разницу.

«Пожар идет по плану!»

Далее следует распечатка диктофонной записи обсуждения пункта №4 повестки дня заседания исполкома ФФУ. Конечно, можно было бы дать собственную версию происходившего, с комментариями и цитатами из «послематчевых» интервью. Но я посчитал необходимым «не отступать от текста», так как не хотел, чтобы малейшая неточность могла негативно отразиться на «честной игре». Правда, в некоторых случаях я все же не удержался от авторских отступлений − так и тянуло каким-то образом «расцветить» горькую ситуацию: всем нам хочется, чтобы любимую игру не загрязняли нечистые на руку «менялы» и продажные «пиарщики». В том числе, и члены нашего «профсоюза»...

«Комиссия этики и честной игры преобразуется в Комитет по этике и честной игре», − объявил президент федерации перед рассмотрением четвертого пункта повестки дня, − что повысит рейтинг этой правовой институции». И, словно воодушевленный этим сообщением, председатель Комиссии этики и честной игры Федерации футбола Украины Игорь Кочетов предложил членам исполкома информацию, касающуюся  заявления президента ООО ПФК «Десна-Партнер» Савченко А.Ю. о коррупции в украинском футболе.

Вот краткое изложение происшедшего: 23-го октября 2008 года на пресс-конференции в Чернигове господин Савченко сделал заявление о том, что в прошлом сезоне «клуб не играл в футбол, в футбол играли мои «бабки». На протяжении последнего месяца Комиссия изучала и расследовала все обстоятельства, касающиеся этого заявления президента клуба. Было изучено и расследовано много материалов, опрошено большое количество арбитров, инспекторов, президентов и административно-тренерских сотрудников различных клубов первой лиги... И вот выводы.

«Несмотря на то, что комиссия еще продолжает работу, − заявил Кочетов, − сегодня мы уже можем сделать определенный вывод. Действительно, негативные явления имеют место в футбольной жизни нашей страны. Ни для кого не секрет, что на протяжении последних лет руководство ФФУ неоднократно обращало внимание на то, что с этим явлением необходимо заканчивать, так как последствия могут быть самые нежелательные. Не все могут вслух смело высказываться по этому поводу, делать официальные заявления. Уверен, каждый из находящихся в этом зале знает о том, что негативные явления, связанные с «мотивацией» арбитров, имеют место».

Далее председатель Комиссии перешел к конкретному изложению материалов расследования: «Комиссия в составе десяти человек (присутствовали семь) на своем заседании 20 ноября рассмотрела собранные с 24 октября по 12 ноября материалы относительно заявления президента ПФК «Десна-Партнер» Савченко и установила, что 23.10.2008 года на пресс-конференции президент «Десны» Савченко Алексей Юрьевич заявил: «Я подписал Меморандум честной игры. На сегодняшний день я − единственный президент, который не платит судьям деньги. Я занял принципиальную позицию. Все знают в футбольном мире, что Савченко и ФК «Десна» не дают ни копейки. Играла не «Десна», а играли мои бабки и мои амбиции. А мои деньги, я вам скажу... игра у меня стоила от пяти до 15-ти тысяч долларов. Я пофамильно могу назвать судей, которые получали от нас деньги, я пофамильно могу представить людей, которые давали деньги. Когда я перестал давать деньги, мы имеем тот спортивный результат, который и заслуживают эти футболисты».

Это заявление обошло все средства массовой информации. Несмотря на то, что Савченко в своем обращении к президенту Федерации футбола  уже 29 октября отказался от претензий к судьям и другим функционерам украинского футбола, а переадресовал их исключительно себе и своим помощникам. Тем не менее, Комиссия этики и честной игры не остановила расследования этого дела...

«В ходе проведенной проверки были получены материалы от специалистов, тренеров, арбитров и функционеров, которые имели отношения к футбольной и хозяйственной деятельности ФК «Десна-Партнер», а также к другим субъектам профессионального футбола», − продолжил знакомить членов исполкома с материалами расследования руководитель комиссии.

«Некоторые из них не отрицали, что они знают о фактах или даже были свидетелями коррупционных действий, связанных с «неофициальной» денежной мотивацией арбитров или других функционеров футбола, от которых зависит оценка деятельности того или другого арбитра. Выявлены случаи, и далеко не единичные, когда Олефиренко и Кучеренко (администратор и тренер) вступали в неслужебные отношения с отдельными арбитрами и их ассистентами с целью достичь договоренности относительно положительного для клуба результата матча...

Комиссией этики и честной игры совместно с Экспертной комиссией были проанализированы видеоматериалы всех поединков чемпионата Украины в первой лиге с участием «Десны» в 2007-2008 годах. В отдельных матчах со стороны некоторых арбитров и их ассистентов (я назову эти фамилии: Абдула, Бойко, Жуков, Луценко и Подушкин) были обнаружены грубые ошибки и факты возможных предвзятых действий, которые определенным образом повлияли или могли повлиять на результаты поединков».

Комиссия приняла во внимание письмо заместителя генпрокурора Украины Кудрявцева, в котором говорится о том, что проверкой законности действий президента ФК «Десна-Партнер» относительно распространения им через СМИ обвинений в коррупции в адрес представителей клуба и арбитров, которые обслуживали матчи с участием команды, поручено заниматься прокурору Черниговской области. Именно он должен организовать соответствующий анализ и принять соответствующее решение и дать ответ президенту ФФУ Григорию Суркису

«Отмечу, что первым на слова Савченко отреагировал президент ФФУ Григорий Суркис, который, посчитав, что этот факт не может остаться неисследованным, своим обращением в генпрокуратуру инициировал рассмотрение этого резонансного дела».

Далее Игорь Кочетов приступил к изложению той части заключения Комиссии, в которой, опираясь на нормативно-правовые документы, дисциплинарные правила, а также Кодекс этики и честной игры ФФУ,  предлагались следующие выводы: «Комиссия ФФУ считает целесообразным применить суровые административные меры относительно нарушителей футбольного законодательства, которые сознательно и цинично пренебрегают его нормами. А безответственные поступки таких лиц, независимо от их статуса или занимаемой должности, должны быть квалифицированы как несовместимые с дальнейшим пребыванием в футбольной среде. Но, прежде, чем я оглашу выводы, прошу обратить внимание, что Комиссия не является правоохранительным или следственным органом и словосочетание «доказательная база» здесь не может иметь юридической оценки. Мы руководствовались информацией, которая дала нам основания сделать тот или иной вывод».

Выводы комиссии, или «Здесь играть, а здесь не играть…»

− Зважаючи на наявні негативні прояви, що мають місце в українському футболі, та пов`язані з незаконною мотивацією і винагородженням окремих арбітрів їх асистентів, та інших футбольних функціонерів, занепокоєність вболівальників з приводу будь яких позафутбольних ганебних дій, які впливають на результати матчів, та принижують авторитет українського футболу, а також безвідповідальність, або бездіяльність окремих футбольних функціонерів отримані комісією матеріали щодо заяви президента ФК «Десна-Партнер» Савченко об’єктивно потребують уваги, а їх розгляд і оцінка повинні стати застереженням для всіх суб’єктів футбольної діяльності. В першу чергу арбітрів, інспекторів, та керівників професійних футбольних клубів, які знаходяться в правовому законодавчому полі держави і керівних футбольних інституцій.

− З метою недопущення розповсюдження негативних явищ, які дискредитують футбольні змагання в очах мільйонів вболівальників і межують з кримінальними злочинами, Комісія пропонує Виконкому ФФУ негайно створити в структурі федерації профілактичну систему заходів завчасного попередження таких правопорушень. В тому числі і запровадження «гарячих телефонів довіри».

− Звернути увагу відповідних комітетів ФФУ та ПФЛ України на подальше проведення профілактичної роботи з керівництвом та адміністративно-тренерським складом професіональних футбольних клубів першої та другої ліг та корпусом арбітрів українського чемпіонату і своєчасне реагування на будь яку негативну інформацію про корупційні дії щодо суб’єктів футбольного дійства незалежно від того, в якій формі (письмовій або усній) вона отримана і оперативно вживати упереджувальних заходів з метою викриття та недопущення корупційних або інших негативних дій, які можуть впливати на дотримання принципів fair-play.

− Визнати бездіяльність керівництва бюро ПФЛ України в своєчасному реагуванні і попередженні негативних явищ та фактів, що порушують положення Кодексу етики та чесної гри.

− Визнати окремі дії арбітрів та асистентів арбітрів: Абдули, Бойко, Жукова, Луценко, Подушкіна − при арбітражі окремих матчів першої ліги як непрофесійні, а в деяких випадках, виглядаючих як упереджені і такими, що компрометують звання арбітра і порушують принципи fair-play.

− Не рекомендувати відповідним комітетам ФФУ включати вищевказаних арбітрів та асистентів арбітрів до відповідних списків для обслуговування змагань з футболу.

− Визнати дії адміністратора ФК «Десна» Олефіренка, та головного тренера Кучеренка, щодо встановлення неслужбових контактів із окремими арбітрами, та асистентами арбітрів як такі, що не відповідають їхнім посадовим обов’язкам, призводять до створення умов для корупційних дій, та грубо порушують принципи fair-play, в результаті чого унеможливлюється забезпечення чесних умов проведення матчів і наноситься певна шкода авторитету українського футболу.

− Не рекомендувати професіональним футбольним клубам залучати у якості фахівців Олефіренка та Кучеренка для роботи в професійному футболі.

− Попередити керівників професіональних футбольних клубів України, і в першу чергу Савченка, щодо суворого дотримання вимог встановлених статутним та регламентуючими документами футбольних органів стосовно fair-play та Меморандуму з метою недопущення будь яких негативних проявів і дій в подальшому.

− Направити даний висновок Комісії, а також наявні матеріали, до Виконкому ФФУ для відповідного реагування».

Зачитав этот документ, председатель Комиссии (а, может, уже Комитета?) этики и честной игры решил «перевести» официальный текст на общепонятный язык.

«Главная цель, которую ставила комиссия − это предостеречь, упредить и провести ту профилактическую работу, которая на сегодняшний день крайне необходима. Мы никому не желаем оказаться по ту сторону закона. Думаю, исполком поддержит нас в том, что это будет первое серьезное предупреждение всем субъектам футбольной деятельности о том, что необходимо остановиться. А если есть порочные мысли − то отказаться от их осуществления».

И вот тут прозвучала фраза, которая, собственно, и послужила поводом для серьезной полемики между руководством ФФУ и председателем комиссии «честной» игры…

«Может быть, на сегодня еще не все моменты исследованы и проверены, но мы ни на ком не хотим ставить клеймо. Сегодня мы хотим предостеречь в первую очередь большой корпус футбольных функционеров от того, чтобы они воздержались, отказались от такого негативного явления, как мотивация».

Комиссия честной игры, проводя «технические мероприятия», не пытала и не выбивала показания!..

Сначала «интервьюировать» Игоря Кочетова начал первый вице-президент ФФУ Сергей Стороженко, сам в недалеком прошлом «собаку съевший» на подобных расследованиях: как-никак − прокурорский работник. Поневоле обращаешь внимание, как квалифицированны его вопросы!..

Стороженко: − Скажите, пожалуйста, проверка уже закончена?

Кочетов: − Проверка продолжается…

Стороженко: − То есть, это − предварительные, этапные выводы?

Кочетов: − Это промежуточный вывод, который мы доложили исполкому ФФУ. Вместе с тем, это явление касается не только клуба «Десна», оно касается всего футбольного хозяйства. Наверное, такая проверка должна вестись постоянно.

Стороженко: − Для того, чтобы постоянно вести проверку, нужны соответствующие сигналы. Давайте сначала с одним сигналом разберемся. Как думаете, когда сможете предоставить полные, всесторонние, объективные и окончательные выводы по сигналу из ФК «Десна-Партнер»?

Кочетов: − Сергей Михайлович, еще раз хочу сказать, что мы не правоохранительные органы, мы − футбольная институция. Сегодня черниговская прокуратура занимается этим вопросом, и, естественно, мы можем оказать им помощь. Если этот вопрос перейдет в правовую плоскость, то окончательные выводы могут быть только после решения уполномоченных на то органов. Но мы, я имею в виду Исполком, не можем не реагировать. Думаю, мы должны первыми (до выводов любой правоохранительной институции) сказать свое слово в этом вопросе...

Стороженко: − Господин Кочетов, вы меня не поняли. В соответствии с законодательством Украины рассмотрение и проверка писем, заявлений и жалоб граждан на любой орган или общественную организацию должны происходить в течение месяца. Мы, члены исполкома, должны понимать − будет окончание вашей проверки или нет? Если будет, то когда?

Кочетов: − Согласно положения о Комиссии честной игры, мы уложились в 20 дней, после чего и предоставили вывод, который я зачитал. На сегодняшний день у нас остались моменты, или сигналы, которые выплывают из данной проверки. Они могут не касаться данного дела, но они выплыли, и мы будем вести работу и докладывать.

Стороженко: − Что, уже «выплыли» какие-то новые данные?.. У нас есть предмет, который мы должны рассмотреть и по нему дать оценку. А вы, не закончив по нему проверку, уже пошли по другим направлениям!.. Сомнений нет − мы успеем войти всюду и везде… Но я хочу понять, когда члены исполкома смогут получить пакет документов, из которых было бы четко и ясно понятно, что же произошло в Чернигове − два извечных вопроса: что делать и кто виноват? Меня интересует, когда мы сможем получить окончательный вывод Комиссии честной игры?

Кочетов: − На сегодняшний день Комиссия представила вывод, который основан на полученных нами материалах. Вместе с тем, нам никто не запрещает продолжать исследовать данный вопрос. Поэтому на сегодняшний день я предлагаю ограничиться данным выводом Комиссии.

Суркис: − А Савченко вы приглашали на разговор?

Кочетов: − Приглашали. Но он не явился, сказав, что все изложил в письмах и ему нечего добавить…

Шевченко: − Моя фамилия Шевченко, я возглавляю комитет арбитров ФФУ. Только что я услышал фамилии арбитров Бойко и Абдулы... Знаете, на сегодняшний день эти люди претендуют на арбитраж поединков Премьер-лиги. Ведется расследование, а я как человек, возглавляющий комитет, ничего об этом не знаю... Ко мне никто не обращался, даже не спрашивали мое мнение об арбитрах!.. Возле меня лежит список матчей, которые провел арбитр Бойко, на которых, кстати, его инспектировали члены исполкома, выставившие нормальные оценки. Бойко является депутатом районного совета, а господин Абдула − завкафедрой футбола харьковской академии. Сегодняшним решением мы обрезаем вообще им жизнь. Для этого, я думаю, должны быть серьезные основания. А что мы слышим: «мы сказали, мы предполагаем...». И, несмотря на то, что расследование еще не закончено − обвинение уже вынесено!.. Считаю, выводы недостаточно объективны, чтобы обвинить этих арбитров. В последнее время я больше контактирую с арбитрами Премьер-лиги и хорошо знаю их...

Кочетов: − Вадим Викторович, здесь сидят члены Исполкома, которые оказали доверие членам комиссии, так что вряд ли стоит говорить о какой-то необъективности... Это некорректно с вашей стороны. Если вы считаете, что возглавляете Комитет арбитров и, проведя столько времени в этой «кухне», извините за это слово, первый раз слышите, что такое может быть, то это, наверное, не совсем правда... Безусловно, каждый человек, названный в списке, везде характеризуется только положительно. И все же, уважаемые коллеги, примите те выводы, которые мы представили. Среди десяти членов комиссии все − тоже уважаемые люди... Может быть, сегодня мы не можем озвучить все материалы... К тому же мы не наделены правами проводить технические мероприятия: пытать, выбивать показания − но вместе с тем мы руководствовались информацией, которая дала нам основания сделать эти выводы.

Стороженко: − В развитие вопросов Шевченко: члены Комиссии смотрели записи матчей, которые проводили эти судьи?

Кочетов: − Смотрели.

Стороженко: − И по каждому матчу, по каждой кассете есть вывод, что там «играли «бабки», а не команды»?..

Кочетов: − Сергей Михайлович, понимаете, мы − футбольная институция и вешать кому-то юридическое клеймо не вправе. Сегодня мы говорим о том, что принимаем профилактические меры. Вы же помните слова президента ФФУ, который говорил: «Все, хватит»! Наконец, всеми подписывался Меморандум честной игры...

Стороженко: − Вы просмотрели все пленки, записи всех футбольных матчей − какой общий вывод сделали: так все-таки, играли футболисты или играли «бабки» господина Савченко?!

Кочетов: − Играли футболисты. В большинстве случаев играли футболисты...

Стороженко: − Если вы ведете профилактическую деятельность и мы хотим «попередити всі явища, яких не повинно бути в українському футболі і футболі взагалі, то чому та особа, чиї «бабки» грали, не фігурує в тому списку людей, котрих треба усунути від виконання своїх обов’язків?»

Кочетов: − Я отвечу на этот вопрос. В разной форме многие президенты клубов говорили об этом явлении, а Савченко заявил об этом открыто и, возможно, более конкретно. Он сказал это ПОСЛЕ подписания Меморандума, а потом признался, что действительно ДО его подписания сам был участником таких явлений, но больше молчать  не может. И сказал это открыто!.. И за что же мы должны его бичевать? За то, что он подал пример другим?! Так давайте закроем ему рот и об этом говорить не будем?!  А может, все же будем об этом говорить?! Может, наконец-то «поставим шлагбаум»! Пусть это и полумера, но она действенна. Уверен, это подействует: спасет психологию многих молодых арбитров и упредит руководителей клубов, тренеров, администраторов от вступления в неслужебные отношения. Потому что уже завтра начнут работать правоохранительные органы...

Стороженко: − Но деньги дают не судьи!

Кочетов: − Но судьи их берут и одинаково отвечают за это!

Стороженко: − Господин Кочетов, если вы пришли к такому выводу, я имею в виду и ваше высказывание о других собственниках клубов, так давайте будем честны. Деньги ведь с луны не падают и на парашютах в карманы арбитров не опускаются. Их достают из своих карманов президенты, а посредники передают их арбитрам. Которых нужно отстранять от судейства и отдавать под суд!.. А что делать с президентами? По-вашему получается: признался, рассказал, что он −организатор преступной группировки, которая передавала деньги арбитрам... Кстати, я не утверждаю, что передавала, потому что еще по дороге эти деньги кто-то мог прикарманить… И мы говорим: ты − хороший, потому что признался. Развратил арбитров, давал деньги... А теперь арбитров − в яму, в сторону, к прокурору, под суд, а Савченко − организатор всего этого дела − герой! Здорово!

Кочетов: − Все действия Савченко, о которых он сказал, были сделаны до подписания Меморандума. Не хотелось бы, чтобы вся футбольная общественность думала, что этот Меморандум подписывался формально...

Суркис: − Игорь Николаевич, вынужден вас прервать: на мой взгляд, наша дискуссия ни о чем, так как судьи тоже подписали подобный Меморандум. Исходя из вашей логики, получается, что и судей не нужно наказывать. Давайте мы прекратим эту полемику. Вы свое мнение высказали − вопросов больше нет.

Гайворонский: − У меня есть вопрос: вы назвали фамилии Абдулы, Жукова, Подушкина... Вы встречались с этими арбитрами, общались с ними? Они вам давали информацию?

Кочетов: − С этими арбитрами мы не общались − считаю, в этом нет необходимости. Вы думаете, что кто-то из них скажет: «да, я это делал»? Поверьте мне, это была бы пустая работа. Если хотят сказать, пусть говорят вслух.

Гайворонский: − Но выводы вы все-таки уже сделали.

Кочетов: − Я беседовал более чем с тридцатью арбитрами, которые обслуживают поединки профессиональных команд и ни один из них не опроверг информацию, о которой рассказал Савченко. И никто из функционеров клубов и президентов не опроверг информацию, изложенную в заявлении президента «Десны»…

Суркис: − Вопросы еще есть? Если нет, тогда я выскажу свою точку зрения. Во-первых, я не буду вступать в дискуссию с господином Кочетовым относительно того − карать или не карать. Свою позицию я сформулировал задолго до сегодняшнего заседания. Она четко отображена в моем письме на имя генерального прокурора Украины, которое было отправлено спустя несколько дней после появившейся информации господина Савченко. Кстати, когда вы рассказываете, что господин Савченко признался, что в футбол играли его деньги, то преамбулой этого, очевидно, было то обстоятельство, что не все деньги доходили к судьям. Я лично это понял именно так. Мне понятно ваше решение не задействовать в профессиональном футболе бывшего тренера и администратора «Десны». Хочу зачитать письмо на имя генерального прокурора.

«Шановний Олександре Івановичу. 23 жовтня цього року президент ПФК «Десна-Партнер» Олексій Савченко розповсюдив через ЗМІ інформацію про корупційні дії, до яких, окрім нього самого, були залучені працівники клубу, а також арбітри, котрі обслуговували матчі за участю команди...».

Я хочу наголосити на тому, що саме із сьогоднішньої вашої інформації випливає, що те, про що я просив пана Медведька, ви також підтримуєте. Я маю на увазі рекомендувати органам правосуддя ФФУ і комітету арбітрів відсторонити цих людей. Але я не розумію, чому не підпадає під це гасло пан Савченко?

«Органи футбольного правосуддя в межах своєї компетенції вже вивчають зміст заяви пана Савченко. В той же час комісія з етики чесної гри упродовж п’яти днів безрезультатно намагається запросити президента ПФК «Десна-Партнер» для отримання від нього детальних пояснень».

На якийсь час Савченко зник з екранів телевізорів... Хіба не було можливості спілкуватися з ним в телефонному режимі, щоб він прийшов до вас? Невже він ніяким чином не реагував на ваші виклики на протязі п’яти днів?

Кочетов: − Мы выяснили, что Савченко был в командировке. Как только он появился в Киеве, сразу же позвонил нам и на следующий день прибыл на заседание, где его опрашивали...

Суркис: − Пішли далі.

«Враховуючи обставини, що склалися серйозні звинувачення і суспільний резонанс від порушеної теми, ми розуміємо, що дискваліфікований за допомогою фахівців прокуратури ФФУ не зможе самотужки впоратися з таким відповідальним завданням. У цьому зв’язку прошу вашого сприяння у проведені повноцінних слідчих дій на належному процесуальному рівні, щодо всіх осіб, які фігурують у публічних звинуваченнях громадянина Савченко. У свою чергу відповідні підрозділи ФФУ також будуть готові до тісної співпраці з правоохоронцями щодо встановлення істини в цій гучній історії».

На своє звернення я отримав листа від заступника генерального прокурора України пана Кудрявцева, який вивчав це питання за дорученням генерального прокурора.

«Шановний Григорій Михайлович. Ваше звернення щодо перевірки законності дій президента ПФК «Десна-Партнер» з приводу розповсюдження ним через засоби масової інформації звинувачень у вчиненні корупційних дій працівниками клубу та арбітрами які обслуговували матчі за участю команди генеральною прокуратурою України розглянуто. Оскільки порушене у зверненні питання належить до компетенції прокурора чернігівської області, яким не приймалося рішення за наведеними у цьому доводами на підставі статті 13-15 закону України прокуратуру, цей документ направлено для вирішення прокурору області, якому доручено організувати належну перевірку доводів, прийняти рішення у порядку статті 97 КПК України, повідомити вас про вжиті заходи у терміни встановлені законом України про звернення громадян. Генеральною прокуратурою України вирішення вашого звернення взято на особливий контроль».

Також я отримав листа від прокурора Чернігівської області.

«Президенту Федерації футболу Україну Суркісу Г. М.

Шановний Григорій Михайлович. Прокуратурою Чернігівської області в порядку статті 97 КПК України проводиться перевірка за вашим зверненням до генеральної прокуратури з приводу розповсюдження президентом ПФК «Десна-Партнер» Савченком інформації про корупційні дії працівників зазначеного клубу та окремих футбольних арбітрів.

Зважаючи на вищевикладене, прошу вас у термін до 25.11.2008 року надіслати до прокуратури області копії матеріалів перевірки, пояснювальні листи та інше, проведене за вищевказаним фактом працівниками Федерації футболу України. З повагою прокурор Чернігівської області, державний радник юстиції Василевський».

Ну, власне кажучи, з цього витікає, що ми повинні до 25-го числа передати всі ці матеріали саме прокурору Чернігівської області.

С учетом всего вышесказанного я хочу, уважаемые члены Исполкома, прекратить дискуссию на тему «преступление и наказание». Пускай этим займутся профессиональные юристы, а мы, в свою очередь, обязаны всячески содействовать установлению истины в этой запутанной истории. Тем более, это не первый случай, когда мы становимся свидетелями факта, связанного с тем, что определенные президенты клубов, их менеджеры... Собственно, это − не дорога в одну сторону, это − две дорожки, которые где-то посерединке имеют свойство сходиться. Так что надо сделать все, чтобы эти пагубные явления должны быть искорены.

Уважаемые коллеги, на мой взгляд, нами должны быть приняты административные меры, которые бы защитили, в первую очередь, имидж футбола от инсинуаций, сплетен и кривотолков, создающих в общественном сознании негативный и разрушающий для игры информационный фон. А, если говорить откровенно: просто защитить саму Игру. Потому, что нам перестали верить болельщики. Не верят, что в этом «театре» присутствует объективная оценка всего того, что происходит на футбольном поле, в кулуарах, за пределами стадиона...

Кстати, Игорь Николаевич, я удивлен, что на вопрос Сергея Михайловича, опросили ли вы арбитров, мы так и не получили ответа. Но суть не в этом. Я, в принципе, может быть, и склонен к тому, что это и не ваша обязанность допрашивать и опрашивать судей. Есть комитет арбитров, есть дисциплинарный комитет − они с этим хорошо справятся.

Именно поэтому я считаю, что футбольная «деятельность» фигурантов скандала, о котором сегодня идет речь, должна быть приостановлена на время проведения полной, объективной и всесторонней проверки. Это демократично, это гуманно по отношению к людям, которые, по сути дела признались в серьезных правонарушениях. В данной ситуации я имею в виду и Овчаренко, и Кучеренко, и Савченко. Ничего страшного, если арбитры будут опрошены и дадут соответствующие разъяснения как генеральной прокуратуре, так и органам футбольного правосудия и Комитету арбитров. Не вижу никакой чрезвычайной ситуации в том, чтобы все эти люди временно были отлучены от футбола. Считаю, что это справедливо, независимо от того, какие фамилии здесь прозвучали.

«Вор должен сидеть в тюрьме!»

Далее Григорий Михайлович с присущей ему афористичностью несколько снизил градус полемики, «опустив» присутствующих на грешную землю...

«Действительно, вор должен сидеть в тюрьме! В моем конкретном понимании обсуждаемого вопроса эта фабула в данный момент преобладает. Например, я никого в свою квартиру не приглашаю. Но вор хочет обокрасть мою квартиру и он ее обокрал... Потом пришел и сознался. И что?.. Я твердо убежден, что после того, как авторитетное расследование будет закончено, мы должны наказать ВСЕХ виновных. Только таким образом мы сможем предотвратить дальнейшее размывание потоками непрекращающихся спекулятивных заявлений на эту щекотливую тему основополагающих принципов честной игры.

Наконец-то, может быть, и ПФЛ обратит внимание на этот животрепещущий вопрос. А то ведь, когда мы говорим, что была договорная игра, нам говорят: «Да нет, что вы − как вы это докажете?»

Вот мы говорим: давайте подпишем Меморандум честной игры − все согласны… А, спустя какое-то время, президент Савченко говорит: «Я признаю, что до этого давал деньги, а сейчас я денег не даю, так как в мэры иду и мне нужно попиариться. Но при этом я по дороге хочу захватить с собой целую когорту людей, которые помогали. Или не помогали... Брали мои деньги или не брали»... О чем это свидетельствует?

Давайте установим истину. Но по отношению ко всем. Абсолютно ко всем. Это моя твердая точка зрения. КО ВСЕМ! Следствие закончится − получим объективные выводы, тогда и вернемся к определению окончательной позиции исполкома в этом резонансном вопросе. Я уверен, что футбольное сообщество адекватно воспримет такое предложение. Время любителей разбрасывать камни минуло. Пришло время профессионалов собирать камни…

Поэтому я еще раз прошу вас сформулировать проект решения по делу Савченко. Подчеркиваю, − по делу Савченко. По делу тренеров, администраторов и арбитров. Он это озвучил и нужно в равной мере всех опросить для того, чтобы получить объективную картину. Передо мной есть проект решения на основании информации комиссии по этике и честной игры Федерации футбола Украины относительно заявлений президента Профессионального футбольного клуба «Десна-Партнер» Савченко.

«Перше. Заслухавши та обговоривши інформацію голови комісії з етики та чесної гри Кочетова Ігоря Миколайовича, керуючись положенням статуту, а також тим, що справа у відношенні публічних заяв, зроблених президентом Професіонального футбольного клубу «Десна-Партнер» Савченком Олексієм Юрійовичем, знаходиться за дорученням генеральної прокуратури України на розгляді в прокуратурі Чернігівської області, Виконавчий комітет Федерації футболу України вирішив, у відповідності до пункту другого статті чотири дисциплінарних правил ФФУ, передати висновки комісії з етики та чесної гри до контрольно-дисциплінарного комітету ФФУ (голова Стефан Михайлович Решко) та зажадати, що буде прийнята заборона здійснювати будь-яку діяльність, пов’язана з футболом, на термін до повного завершення розслідування цієї справи органами прокуратури наступним особам: Савченко Олексію Юрійовичу, Кучеренко Сергію Петровичу, Олефіренко Євгену Федоровичу.

Друге. Комітету арбітрів ФФУ в термін до 1-го грудня ц.р. надати адміністрації ФФУ пропозиції щодо удосконалення системи управління арбітражем в Професіональній лізі Україні та рекомендувати на термін до повного завершення розгляду справи генеральною прокуратурою, відсторонити від проведення змагань з футболу наступних арбітрів. Далі по списку оголошується...

Третє. Доручити першому віце-президенту, виконавчому директору ФФУ Бандурко та голові Комісії з етики та чесної гри Кочетову в термін до першого грудня ц.р. надати пропозиції щодо утворення в структурі ФФУ системи завчасного попередження правопорушень та запровадження у ФФУ постійнодіючого гарячого телефону довіри.

Четверте. Контроль за виконання цього рішення залишаю за собою.

Які будуть пропозиції стосовно проекту рішення у вас, шановні колеги, заперечення чи доповнення? Будь ласка.

Двое − на одного!

И тут, когда, казалось бы, расставлены все точки над «і», полемика разгорелась с новой силой: на узкой правовой дорожке сошлись две концепции отношения к футбольному сыску и честному, а скорее − справедливому, разрешению подобных конфликтов. 

Кочетов: − Уважаемый Григорий Михайлович, уважаемые члены Исполкома. Работа любой Комиссии ФФУ в первую очередь основана на доверии. Я не согласен, что Савченко, один из всех президентов клубов, которые выступали в последнее время с разоблачениями, должен быть наказан. Например, господин Киндзерский на канале «Мегаспорт» открыто рассказал о том, что он первый круг играл по одним правилам, а второй − по другим. А именно − по правилам, по которым играли «Оболонь», «Ильичевец», «Десна»… «Але доказів ніяких немає», − сказал он. И понимайте это, господа телезрители, как хотите.

Были и другие президенты клубов, которые в разной завуалированной форме говорили об этом же... Я думаю, что, если мы сегодня отстраняем президента футбольного клуба от работы в футболе, а футбольный клуб это − частное предприятие, в которое нужно вкладывать деньги, мы фактически разрушаем этот клуб, и наша комиссия (или та, которую хотят создать) теряет доверие. Никто с нами больше сотрудничать не будет! Ведь одной рукой мы наказываем, а другой даем понять − всем закрыть  рот!..

Поэтому, уважаемый Григорий Михайлович, я прошу вас: давайте мы все-таки данный проект решения изменим. Иначе нет смысла создавать эту комиссию. Пусть работает прокуратура и КДК. Спасибо.

Стороженко: − Я хочу, щоб ми всі зрозуміли: зло повинно бути покарано! І немає значення − зізналася ця особа у скоєнні злочину чи не зізналася. Але, як сказав президент Федерації футболу України, справа Виконкому − не виносити жодних покарань. Це не наша справа. Ми хочемо, щоб за вашими матеріалами орган футбольного правосуддя розглянув цю справу. Ми хочемо, щоб ця людина не керувала клубом, не знаходилася в технічному майданчику. Не була навіть на трибуні, не була на базі, якщо  у клуба «Десна-Партнер» є база... І взагалі ця людина не повинна виконувати суто футбольну функцію.

Якщо ж людина не захоче утримувати футбольний клуб внаслідок своїх же неадекватних дій, всупереч Виконкому, то це свідчитиме лише про те, про що і казав президент федерації. Якщо ж ця людина любить футбол, то вона буде утримувати клуб. А якщо клуб має бути іграшкою задля обрання на якусь посаду, то це − зовсім інша справа.

Суркис: − Ми не маємо на це права.

Стороженко: − Так, жодних прав. Тому ми з вами, члени Виконкому, нікого не караємо. Ми хочемо лише одного − встановлення істини. І щоб ті, хто за своєю компетенцією, за статутом федерації має право виносити покарання, розглянув повно і всебічно цю справу і прийняв рішення відповідно з дисциплінарними правилами. Тому, пан Кочетов, прошу вас, якщо члени Виконкому погодяться з пропозицією про тимчасове відсторонення (до остаточного вирішення питання) пана Савченка та інших, включаючи арбітрів, то це − не покарання. Я роз’яснюю це і даю довідку членам Виконкому. Дякую.

Кочетов: − Разрешите ответить. Уважаемый Сергей Михайлович, я понимаю, что КДК как орган правосудия должен принимать определенное решение. Но я хочу всем членам Исполкома сегодня сказать, что, кроме «висновка», ни один документ в КДК не попадет. Кроме «висновка», ни один документ в черниговскую прокуратуру не попадет. Потому что за этими документами стоят судьбы людей... Так как, если эти документы  туда попадут, то, уважаемые члены Исполкома, мы будем говорить другим тоном и, возможно, о других людях. Не сейчас − потом. Поэтому я это заявляю. Оперировать можно только «висновком». Есть комиссия честной игры которую вы избрали, ей поверили − так что доверяйте и в дальнейшем. Все десять членов комиссии подписались под этим «висновком».

Суркис: − Игорь Николаевич, у меня создается такое впечатление, что вы нас пугаете...

Кочетов: − Я не пугаю.

Суркис: − Меня вы не испугаете, потому что я взятки никому не давал. Сегодня вы привели много аргументов, которые мы внимательно выслушали. Вы наш коллега. Предложение, которое вы сейчас делаете − вывести главного конфигуранта из обоймы людей, которые сегодня признались в преступлении − мне не нравится. Если сегодня у вас с ним, благодаря вашим возможностям, была какая-то индивидуальная беседа, на которой вы его расположили к себе и он дал вам какие-то дополнительные показания, а вы их не хотите разглашать, это − ваше право. Наше право − реагировать на те заявления, которые вы сейчас делаете… Вы такой же член Исполкома, как и все мы. Вы так же имеете один голос, как и я, и все остальные. Дайте возможность людям сформировать свою точку зрения.

Я готов в рамках поступления мнений по поводу результирующей части поставить на голосование ваше предложение, а потом поставлю свое. В этом и будет единственный принцип демократии, с чем я могу с вами согласиться. Все остальное я не приемлю. Не приемлю, потому что со взяточниками, со взяткодателями, и теми, кто деньги берут, мы будем бороться. Другое дело, что раньше, я еще раз повторяю вам, мы в какой-то мере были заложниками того, что я постоянно концентрировал на этом внимание. Я не первый раз говорил о том, что мы будем вынуждены прибегнуть к помощи правоохранительной системы. Кстати, сегодня вы один из членов этой правоохранительной системы. Вы сегодня фактически действующий офицер резерва СБУ − ни для кого из присутствующих нет в этом никакого секрета. Но мы с вами считаем, что мы − коллеги. И считаем, что ваши профессиональные качества, знания, определенный опыт, и, самое главное, принципиальная позиция − позволили нам назначить вас председателем этой комиссии. Поэтому все эти вызовы, все эти испуги, которые у кого-то могут возникнуть, пусть касаются тех людей, кого это должно касаться. Если здесь есть хотя бы один человек...

Впрочем, дискуссию мы продолжать не будем. Какими методами вы выбивали показания из Савченко, меня не интересует. И почему вы не хотите это передать в прокуратуру, меня тоже не интересует. Это интересует тех людей, кто с экранов телевизоров услышал, что Савченко признался: «я − преступник», «я давал деньги», «но не все деньги доходили до судей», «именно поэтому я сегодня говорю, что мои «бабки» не все доходили до судей, часть их оседала в карманах Кучеренко и Олефиренко, поэтому я их и уволил»… У него ведь мотивация была такая. Может быть, я невнимательно читал заявление Савченко? Тогда, уважаемые коллеги, мне сейчас скажите, в чем я не прав? Ведь мотивация Савченко сводилась к тому, что не все деньги из 10 или 15 тысяч долларов попадали конкретно к тем людям, которым они были предназначены. А может, вообще не попадали. Я этого не знаю. Может быть, на сегодняшний день есть люди, которым будут конкретно предъявлены определенные претензии... Мы же с вами знакомы с определенными эпизодами, поэтому давайте на этом дискуссию и закончим.

Если у коллег нет желания высказаться, дать свои предложения, я ставлю на голосование конкретный проект решения по этому вопросу, который представила на наше рассмотрение комиссия по этике честной игры ФФУ. Кто за предложение господина Кочетова и комиссии честной игры прошу голосовать. Три − за… Кто за то предложение, которое озвучил я? Предложение, в котором был изменен один из пунктов и, соответственно, прозвучала еще одна фамилия фигуранта Савченко, прошу проголосовать. 17 − за, один против, четыре воздержались. Переходим к следующему вопросу.

Вожжа под хвост, Или честь мундира?

И тут произошло то, чего от бывшего подполковника СБУ вряд ли кто-то мог ожидать. Всегда партикулярно выдержанный, приветливый, коммуникабельный, живущий футболом − таким и должен быть президент столичной федерации футбола − Игорь Николаевич, выражаясь фигурально, неожиданно «взбрыкнул»!..

Кочетов: − При такой постановке вопроса я считаю нецелесообразным далее возглавлять эту комиссию. Доверия у нее больше не будет. Спасибо.

Суркис − Доверия со стороны кого? Я бы хотел понять.

Кочетов: − Со стороны футбольной общественности, которая искренне захотела разобраться в этом вопросе и поставить наконец-то шлагбаум...

Суркис: − Игорь Николаевич, я словно в театре абсурда сейчас присутствую. Вы хотите сегодня разбираться в таких вопросах, однако выводите из дела главного фигуранта? Я не понял: вы меня сейчас пугаете, что с вами никто не будет сотрудничать? Я хочу добиться другого результата. Я хочу, чтобы денег больше никто не предлагал, и чтобы денег никто больше не брал. Я думаю, что эффект от сегодняшнего принятого решения гораздо больший, чем от того предложения, которое вы сейчас озвучили. Кстати, и по отношению Киндзерского...

Кочетов: − Я хочу сказать...

Суркис: − Нет, подождите! Вы свое заявление уже сделали? Вы не считаете возможным возглавлять комиссию? Не надо нас пугать − значит, вы не будете ее возглавлять. Подайте официально на следующий Исполком заявление и будете освобождены от этой должности, если за это проголосуют наши с вами коллеги.

Вы назвали здесь еще фамилию Киндзерского. Будьте любезны, пока вы еще сегодня возглавляете эту комиссию, возьмите данный факт и расследуйте. Кто вам запрещал пригласить Киндзерского? Меня удивило и другое: почему во время второй пресс-конференции господина Савченко (на которой, кстати, вы присутствовали) у того спросили: «Так вы отказываетесь от своих слов?» Он сказал: «Нет, я не отказываюсь». И вы сегодня нам пытаетесь доказать, что господина Савченко нужно сегодня взять и поставить на пьедестал!..

Кочетов: − Вас вводят в заблуждение: я был на этой пресс-конференции, и такого вопроса там не было. А вам рассказывают, как кому-то выгодно.

Суркис: − Хочу сказать, что в отличие от вас я прессу читаю. Давайте так − я же вас уважаю, так и вы уважайте меня. По крайней мере как председательствующего сейчас на этом заседании. Вывод о том, кто из нас с вами хочет отстоять истину и правомочность принятия Исполкомом таких решений, заключается в том, что против моего предложения проголосовали только вы. Что вы отстаиваете: честь мундира или просто упрямство вами руководит − не знаю?.. Подумайте сами. Я считаю, что в данной ситуации честь мундира, в том числе, офицера, заставляет вас...

Я не сказал «честь вашего мундира», я говорю: честь мундира президентов клуба, в том числе, моя честь мундира, требует разобраться в этой ситуации. Мы никого сегодня не посадили в тюрьму. Мы никого сегодня не лишили права заниматься футболом. Кроме того, что вы рекомендуете клубам не брать Кучеренко и Олефиренко. Если они появятся, тогда мы, органы футбольного правосудия, вправе сказать свое слово: аттестовать этих людей или нет. Это наше с вами право.

Я уверен, что если бы президенты ФИФА и УЕФА услышали о том, что их коллега, какой-либо президент национальной федерации футбола, сознался в том, что он давал деньги судьям, мягко говоря, за помощь их команде в отборочном цикле чемпионата Европы, мира или Лиги чемпионов − в дальнейшем этот президент не остался членом футбольного сообщества. Вот в чем фабула!.. Или вы не понимаете, о чем идет речь?! Создается впечатление, что вы наметили себе какой-то алгоритм, из которого не можете вырваться. Я просто удивлен!

Все, мы дискуссию закончили, проголосовали, спасибо.

Казнить нельзя помиловать!..

Естественно, Интернет не остался в стороне: уверен, никакой ресурс не в состоянии был бы вместить комментарии заинтересованных знатоков футбола. Из этого «бурлящего потока» я решил опубликовать лишь три.

«Наказаны должны быть все виновные, иначе − Африка, Азия!» − пишет респондент из Харькова. А вот коллега из Киева оказался куда более искушенным в области неджентльменских отношений. И не только в футболе.

«Если во всей стране процветает коррупция, то небесная чистота в футболе выглядела бы странно. Суркис − не Дон-Кихот, и понимает, что ликвидировать коррупцию под корень невозможно, даже если очень хочется. Поэтому перед ним стоит задача: держать это в разумных рамках − раз, и соблюдать приличия − два. Савченко эти приличия нарушил: жалко «бабок» − не давай, не даешь − не жалуйся на то что вас ущемляют, поднимай шум в прессе, используй все возможные «белые» способы. Поэтому позиция Суркиса ясна: чтобы научить уму-разуму, раздать всем затеявшим скандал плюхи, что, само-собой, послужит профилактикой скандалов. Позиция Кочетова тоже объяснима: он сработал чисто по-ментовски − раскрутил Савченко на чистосердечные признания, пообещав отпущение грехов и то, что под раздачу попадут только бывший тренер, администратор и судьи, на которых у Савченко имеется зуб. И вот тут-то успешный банкир Савченко сглупил во второй раз: «ментам» верить нельзя!.. Что ж, у него остался еще один шанс: пусть теперь все расскажет прокурору − особенно откуда «черный нал»!.. Прокурор − добрый, он поймет, пожалеет…».

«Представим, что завершающие карьеру арбитры, предположим, Вихренко и Татулянчук, соберут пресс-конференцию, на которой заявят, что за прошедшую карьеру они не раз брали взятки, и назовут фамилии президентов клубов, которые передавали им конверты, и пообещают, что с этого прекрасного дня − больше ни-ни (от бабушки с дедушкой достались «хатынка» и две иномарки)… Что прикажете с ними делать? Четвертовать? Так сердобольное и перепуганное большинство тут же (а-ля Кочетов!) начнет защищать арбитров, просить разрешить им судить дальше − иначе ведь никто правды больше не скажет!.. Считаю, что в одинаковой степени виноваты и те, кто берет, и те, кто дает. Пожалуй, даже больше − президенты, развращающие судей!»

Думаю, лучше и не скажешь: народ, как всегда, мудрее…

Что ж, чиновникам надлежит «принять все меры, которые защитили бы, в первую очередь, имидж отечественного футбола от инсинуаций и слухов, создающих в общественном сознании негативный и разрушительный для игры информационный фон». А нам, «пересічним українським уболівальникам», просто необходимо всячески содействовать установлению истины в подобных историях. Ведь мы так много знаем!.. Потому, что, в отличие от профессиональной «наружки» (инспекторов и делегатов), мы внимательно следим за происходящим на футбольном поле. И ничего не забываем.

«Что-то в нашем оркестре не так»?..

При рассмотрении следующего пункта повестки дня, как мне показалось, полемики никто не ожидал: вполне «технический» вопрос, который можно было бы решить в тиши начальственных кабинетов − «проект календарного плана соревнований и учебно-тренировочных сборов молодежной и юношеских сборных команд на 2009 год… И когда председатель комитета сборных Владимир Мунтян неспешно оглашал перечень мероприятий, члены исполкома, остывая от недавней дискуссии, потихоньку начали упаковывать свои портфели… Но эту благостную атмосферу неожиданно, не дав Мунтяну завершить чтение, взорвал президент ФФУ: «За последние восемь лет мы израсходовали, не хотелось бы говорить «потратили» пятьдесят пять миллионов гривен, а результат, мягко говоря, не самые радужные!»

Мунтян: − Григорий Михайлович, проблема − налицо: мы не выиграли турниры Банникова и Лобановского. И хоть я здесь работаю недавно, могу утверждать, что на подходе большая группа талантливых футболистов. И, что радует − практически, во всех возрастах… Есть уверенность в том, что − на правильном пути.

Суркис: − Но все, подчеркиваю, все наши сборные провалили «отборы»! А, может, все-таки нет талантливых ребят? Или Федерация не помгает?..

Сто тысяч на пять дней сборов двадцатилетних… 570 тысяч команде Лысенко на сбор плюс спарринг!.. Мы ни разу не отказали в дальних перелетах, но сборы − ради сборов нас такая постановка вопроса не устраивает. Честно вам скажу: хоть я и соскучился по результату, но хочу видеть среди молодых игроков, подобных Чигринскому и Пятову… Учтите, мальчишки должны побеждать своих соперников, им нельзя привыкать к поражениям − иначе разовьется комплекс неполноценности. А нам необходимо развивать в них комплекс победителя! Что-то в нашем оркестре не так!

Бандурко: − Было странно видеть невнятную игру наших детей на турнире Банникова в Донецке… Кто их до этого видел в деле?

Кто-то из тренеров: − Мы получаем из клубов плохо обученных детей и потом за три дня хотим их научить играть в футбол…

Суркис: − Евро-2009 мы проводим дома − кроме всего прочего, задействован весь командный ресурс Донецкой области, и, если мы не достигнем результата − это будет позор! Вы − уважаемые профессионалы и должны знать, что, если нет результата − нет работы. Побеждать − ваша профессиональная обязанность!

Мороз: − Понятно, что нам нужны только сильные спарринги. Но за три дня мы можем только готовить их тактически…

Суркис: − А что, Молдавия, принимая которую, собирается на недешевые сборы Лысенко, очень сильная команда?..

Во время этой дискуссии произошла развеселившая многих «интеллигентная» перепалка между двумя «инженерами-механиками»: Владимиром Черно-Ивановым − руководителем отдела анализа и прогнозирования развития футбола Комитета национальных сборных и Григорием Суркисом − президентом ФФУ… Выслушав тренера сборной Юрия Мороза и Владимира Мунтяна, президент, неудовлетворенный услышанным, попытался было закрыть обсуждение, однако слово попросил Черно-Иванов и попытался убедить исполком в том, что план мероприятий и составленная смета адекватны поставленным задачам.

Суркис: − Я так понял, что вы − главный идеолог всего этого… Можно узнать, кто вы такой, какое у вас образование, вы − тренер?..

Черно-Иванов: − У меня такое же образование, как и у вас − инженер-механик…

В зале повисла мертвая тишина: такой «смелости» от футбольного прогнозиста никто не ожидал. Да и он сам, кажется, перепугался не на шутку…

Суркис: − Позвольте, но я не тренирую команды и не претендую на столь сложную функцию, как составление программ для успешного выступления сборных. Вижу, следующим у нас стоит еще один финансовый вопрос − утверждение программы стажировки тренеров юношеских сборных. Снова будете предлагать освоить заоблачные сметы? Сколько человек планируете отправить за границу и сколько «стоит» один выезд?

Мунтян: − Планируем послать в ведущие клубы пять тренеров. Общая сумма − 150 тысяч долларов…

Суркис: − И к каждому тренеру − по переводчику? Не демонстрируйте своей дремучести! Беру на себя обязательства найти для вас самых лучших специалистов, пригласить их в Киев и, будьте добры, созывайте семинары, собирайте сюда со всей Украины тренеров.

Пришедший в себя Черно-Иванов попытался было «вставить свои пять копеек» в обсуждение сметы, но президент жестом предложил ему этого не делать…

Суркис: − Владимир Федорович, мы вас все любим, но прошу вас: никогда не выносите на обсуждение исполкома неподготовленные вопросы.

Оставшиеся вопросы были «обсуждены» в одностороннем порядке. Так что для тех, кто интересуется подробностями, предлагаю ознакомиться с

Сокращенным изложением Решения исполкома ФФУ №9 от 21.XI.08.

− Заслухавши інформацію першого віце-президента, виконавчого директора ФФУ Бандурка О.І. про хід підготовки та запропонований проект порядку денного X Конгресу ФФУ

Вирішено:

1. Затвердити порядок денний X Конгресу ФФУ:

− звіт Виконавчого комітету Федерації футболу України за період з 15 вересня 2007 року по 16 грудня 2008 року.

− про Аудиторський звіт фінансово-господарської діяльності    Всеукраїнської спортивної громадської організації «Федерація футболу України»  за 2007 − 9 місяців 2008 року.

− про хід підготовки до проведення в Україні і Польщі фінального        турніру Євро 2012.

− про зміни і доповнення до Статуту Всеукраїнської спортивної громадської організації «Федерація футболу України».

− організаційні питання.

III. Інформація Комісії з етики і чесної гри Федерації футболу України щодо заяви президента  ТОВ Професійний футбольний клуб «Десна-Партнер» Савченка О.Ю

Вирішено:

1.У відповідності до пункту 2 статті 4 Дисциплінарних правил ФФУ передати висновки Комісії з етики і чесної гри на розгляд до Контрольно-дисциплінарного комітету ФФУ (Решко С.М.). та зажадати, що буде прийнята заборона здійснювати будь-яку діяльність, пов’язану з футболом на термін до повного завершення розслідування цієї справи органами прокуратури, наступним особам:

− Савченку Олексію Юрійовичу;

− Кучеренку Сергію Петровичу;

− Оліфіренко Євгену Федоровичу.

2. Комітету з етики і чесної гри (Кочетов. І.М.) передати матеріали комісії з розгляду цієї справи до прокуратури Чернігівської області.

3. Комітету арбітрів ФФУ до 1 грудня 2008 року надати Адміністрації ФФУ пропозиції щодо удосконалення системи контролю за роботою  арбітрів в професіональному футболі та рекомендувати, на термін до повного завершення розгляду справи органами прокуратури, відсторонити від проведення змагань з футболу наступних  арбітрів:

− Абдулу Анатолія Борисовича;

− Бойка Сергія Миколайовича

− Жукова В’ячеслава Валерійовича

− Луценка Олександра Анатолійовича

− Подушкіна Ігоря Євгеновича

4. Доручити Першому віце-президенту, Виконавчому директору ФФУ (Бандурко О.І.) та голові Комісії з етики та чесної гри (Кочетов І.М.) надати пропозиції щодо утворення в структурі ФФУ системи завчасного попередження правопорушень та запровадження ФФУ постійно діючого («Гарячого телефону довіри»).

5. Контроль за виконанням цього рішення залишаю за собою.

IV. Про затвердження календарного плану змагань та навчально-тренувальних зборів молодіжної та юнацьких збірних команд на 2009 рік

Заслухавши та обговоривши інформацію голови Комітету національних збірних команд Мунтяна Володимира Федоровича, Виконком Федерації футболу України

Вирішено:

1.Затвердити Календар проведення заходів молодіжної та юнацьких збірних команд України на січень 2009 року (додається).

2. Доручити головам комітетів ФФУ збірних команд (Мунтян В.Ф. та юнацького футболу (Котельніков Є.П.)  доопрацювати проект Календаря національних збірних команд, узгодити його з професіональними футбольними клубами футболісти яких входять до збірних команд та винести на розгляд наступного Виконкому ФФУ.

3. Доручити головам комітетів ФФУ збірних команд (Мунтян В.Ф. та юнацького футболу (Котельніков Є.П.) взяти під особистий контроль  планування підготовки національної юнацької збірної команди 1990 року народження (тренер Ю.Мороз) та її участі у фінальній частині Чемпіонату Європи 2009 року у Донецькому регіоні.

4. Старшому тренеру молодіжної збірної (П.Яковенко) та старшим тренерам юнацьких збірних команд (А.Бузник, О. Головко, Ю.Мороз, О.Лисенко)  до 22 грудня 2008 року, спільно з відділом науково-методичного забезпечення (О.Бобарико), спортивно-медичним комітетом  (В.Попов) та відділом підготовки та проведення заходів національних збірних команд (Г.Некрасова), розробити та надати на затвердження керівництвом ФФУ плани підготовки збірних команд на 2009 рік.

5. Старшим тренерам молодіжної та юнацьких збірних команд, відділу підготовки та проведення спортивних заходів ФФУ при визначенні кількісних  складів команд і делегацій та підготовці кошторисів ФФУ на проведення заходів дотримуватися «Норм витрат ФФУ та порядку їх застосування при проведенні змагань та навчально-тренувальних зборів».

6. Відповідальність за виконання цього рішення покласти на голову Комітету збірних команд ФФУ Мунтяна В.Ф., голову Комітету юнацького футболу Котельнікова Є.П. та старших тренерів юнацьких збірних команд. Контроль покласти на віце-президента ФФУ Біденка А.Д.

V. Про затвердження програми стажування за кордоном тренерів національних юнацьких збірних команд у 2009 році.

Розглянувши пропозиції голови Комітету національних збірних команд ФФУ Мунтяна В.Ф. в рамках реалізації Концептуальних напрямів розвитку дитячо-юнацького футболу України у 2006-2011 рр.

Вирішено:

1. Доручити Комітету національних збірних команд, за участю  Відділу науково-методичного забезпечення ФФУ, підготувати списки тренерів та програми їх стажування за кордоном та надати на розгляд наступного Виконкому ФФУ.

2. По завершенні кожного курсу стажування тренерам національних юнацьких збірних команд надавати до Центру ліцензування ФФУ та відділу науково-методичного забезпечення звіти у вигляді лекційних матеріалів та представляють їх на спеціальних семінарах ФФУ.

3. Відділу науково-методичного забезпечення спільно з комітетами збірних команд та юнацького футболу передбачити  своїми планами роботи на 2009 рік проведення  в Україні семінарів для провідних тренерів, залучаючи для цього  лекторів УЄФА та тренерів провідних Європейських професіональних клубів.

4. Контроль за виконанням цього рішення покласти на технічного директора ФФУ Віхрова К.Л.

VI. Інформація робочої групи ФФУ та ПФЛ України щодо відсутності правових підстав для введення статусу напівпрофесіонального футбольного клубу, напівпрофесіональної футбольної ліги, а також футболіста-стажера.

Розглянувши інформацію робочої групи ФФУ та ПФЛ України,

Вирішено:

1. Висновок робочої групи ФФУ та ПФЛ України щодо відсутності правових підстав для введення статусу напівпрофесіонального футбольного клубу, напівпрофесіональної футбольної ліги, а також футболіста-стажера прийняти до відома.

2. ПФЛ України довести отриману інформацію до відома професіональних футбольних клубів та Асоціації аматорського футболу України.

VII. Про звернення окремих регіональних федерацій футболу щодо надання фінансової та матеріальної допомоги.

Розглянувши звернення окремих обласних федерацій футболу щодо надання фінансової та матеріальної допомоги,

Вирішено:

1. Надати цільове фінансування Луганській обласній федерації футболу для створення прес-центру у розмірі 35 000 грн.

2. Надати цільове фінансування Чернігівській обласній федерації футболу на виконання статутних цілей з розвитку дитячо-юнацького і аматорського футболу та покращення матеріально-технічної бази у розмірі 30 000 грн.

3. Надати ДЮСШ Тлумацького району Івано-Франківської області спортивне обладнання, інвентар, форму та методичну літературу для відновлення спортивної бази після стихійного лиха 23-27 липня 2008 р.. Адміністрації ФФУ визначитися щодо переліку інвентаря.

Контроль за виконанням цього рішення покласти на першого віце-президента, виконавчого директора ФФУ Бандурка О.І.

VIII. Про присвоєння категорій арбітрам Федерації футболу України

Розглянувши рішення Комітету арбітрів ФФУ № 20 від 24 жовтня 2008 року,  щодо присвоєння арбітрам категорій Виконком Федерації футболу України

Вирішено:

1. Списки арбітрів та асистентів арбітрів на присвоєння звання «Арбітр національної категорії», «Арбітр першої категорії» та «Арбітр національної категорії з футзалу» − затвердити (додаються).

P.S. Благодарю тех, кто сумел дочитать мой репортаж до конца − выходит, недаром корпел за компьютером. Очень уж хотелось, чтобы наши «пересічні» читачі, почувствовали себя равноправными участниками серьезного процесса, который сопровождает, казалось бы, одну из самых простых игр − футбол. Вокруг которого собрано столько замечательных подвижников, преданных болельщиков, прожженных спекулянтов и откровенных негодяев… Но остается Игра и остаемся мы, ее верные друзья − будем оптимистами. Ибо, как утверждали древние: «Все проходит. И это пройдет!»

+++


Моніторинг телеефіру

 

Неділя, 23.11.08

 

1. Телерадіокомпанія «Україна»

 

Аналітична програма «Футбольный уик-энд», 22:20

 

1) Фрагменты открытой тренировки, которую провела национальная сборная Украины, накануне товарищеского матча против сборной Норвегии. Пресс-конференция главного тренера сборной Украины А. Михайличенко.

 

2) Сюжет о том, как встречали сборную Норвегии в Днепропетровске. Комментарии президента Днепропетровской областной федерации футбола А. Павелко: «Говорили цифры разные, от  5 до 50 тыс. грн. в разных переговорах, но этот вопрос был решен, сборная Норвегии не платила, ни за что». 

 

3) Обзор товарищеского матча Украина − Норвегия. Победу матче с минимальным счетом 1:0, праздновали украинцы. Единственный мяч с пенальти забил Е. Селезнев.

Послематчевые комментарии игроков сборной Украины, а также послематчевая пресс-конференция главного тренера сборной Украины А. Михайличенко.

 

4) Эксклюзивное интервью с игроком сборной Украины и харьковского «Металлиста» Марко Девичем.

 

5) Ведущий: «На этой неделе одним скандалом не ограничилось. Вновь в эпицентре оказалось Евро-2012, у нас в связи с этим турниром не столько хороших новостей, сколько всяческих разбирательств и скандалов. Только на прошлой неделе закрыли вопрос о высказываниях нового президента ПФС Г. Лято, как вот вам новая тема − в Украине расформировали Национальное агентство по подготовке Евро-2012. Его деятельность признана неудовлетворительной чиновниками УЕФА. Об этом заявил Григорий Суркис. Почему? Неизвестно, никаких отчетов представлено не было, а хотелось бы все-таки увидеть по каким пунктам и в связи с чем было принято такое радикальное решение. Я не за и не против Червоненко, но когда человека увольняют, ему должны не в общем, а конкретно назвать пункты и результаты, по которым он не справился с обязанностями».

 

6) Ведущий: «Дело со скандальными высказываниями президента черниговской «Десны» получило свое продолжение. В связи, с чем в самой ФФУ наметился раскол. Комитет честной игры, согласно своему названию, считает заявления Савченко честным поступком. Мол, наказывать за откровенность нельзя, ибо в таком случае, в будущем никто не осмелится открыть рот. Григорий Суркис настаивает на том, чтобы высказываниями Савченко занялась прокуратура, мол, если давал, значит, уже закон нарушил. Как итог, глава комитета честной игры Игорь Кочетов в знак протеста готов уйти с занимаемой должности. Возможно, впервые мы имеем дело с открытым процессом или скорее с коррупционным скандалом, который выплеснулся в прессу».

 

Игорь Кочетов, глава комитета этики и честной игры: «Комісією ФФУ виявлені не поодинокі випадки, коли службові особи ФК «Десна» Оліфіренко та Кучеренко, вступали у неслужбові відносини з окремими арбітрами та асистентами, з метою досягти домовленості про позитивний для клубу результат матчу».

 

Автор сюжета: «Таков краткий итог трехнедельного расследования Комитета этики и честной игры скандального «дела Савченко». Список провинившихся судей прилагается».

 

Игорь Кочетов: «В окремих матчах з боку деяких арбітрів та їх асистентів, Абдула, Бойко, Жуков, Луценко и Подушкін, було виявлено грубі помилки та факти можливих упереджених дій, які певним чином могли вплинути на результати матчів».

 

Автор сюжета: «Вадим Шевченко, возглавляющий Комитет арбитров попытался защитить арбитров из черного списка».

 

Вадим Шевченко: «Сегодня нашим решением, я удивлен, что эти фамилии прозвучали, мы обрезаем им жизнь».

 

Автор сюжета: «Но настоящий скандал разразился, когда Исполком ФФУ попытался принять решение по докладу Кочетова. Яблоко раздора − персона самого Савченко. Версия постановления предложена самим Суркисом. Президент ФК «Десна» А. Савченко, с помощью посредников, в лице Олифиренко и Кучеренко  пытался подкупить судей, но те либо не передавали всю сумму, либо не передавали вовсе. Главные виновники Савченко, Олифиренко и Кучеренко, возможно судьи. Постановление − передать все документы в прокуратуру Черниговской области. На время расследования дела отстранить всех фигурантов».

 

Григорий Суркис: «Савченко признался − я преступник, я давал деньги, но не все деньги доходили до судей. Именно поэтому, я, сегодня говорю, часть денег оседало в карманах Кучеренко и Олифиренко, вот поэтому я их сегодня и уволил».

 

Автор сюжета: «Версия постановления предложенная И. Кочетовым. Президент ФК «Десны» с помощью администрации клуба, в лице Кучеренко и Олифиренко, передавали деньги судьям. Рекомендации не передавать дело в прокуратуру и отстранить всех фигурантов кроме Савченко, который решился первым, открыто заявить о проблемах коррупции в украинском футболе попадает под защиту, как свидетель».

 

Игорь Кочетов: «Он сказал это открыто и за это мы должны его отбичевать. За то, что все это сказал открыто? Кроме «висновка» не один документ в Черниговскую прокуратору не попадет, потому что за этими документами стоят судьбы людей, и если эти документы попадут туда, то уважаемые члены Исполкома, потом мы будем говорить другим тоном, и о других возможно людях».

 

Григорій Суркіс: «Игорь Николаевич, у меня создается впечатление, что Вы нас пугаете. Хочу сказать, меня Вы не испугаете, я взятки некому не давал. Вы привели сегодня много аргументов, эти аргументы мы выслушали, Вы − наш коллега. Предложения, которые Вы сейчас даете − вывести главного конфигуранта из обоймы людей, которые сегодня признались в преступлении, мне не нравится».

 

Автора сюжета: «В итоге проголосовали за постановление предложенное президентом ФФУ. Далее слово за КДК ФФУ и прокуратурой Черниговской области. Другими словами − это еще далеко не хэппи-энд».

 

Ведущий: «Вот теперь возможно действительно будет интересно. Скажу откровенно, несколько недель назад недооценил комитет честной игры и был уверен, что все спустят на тормоза. Но как видим, гром грянул, есть уже целый список подозреваемых».

 

7) Обзор матчей 16 тура УПЛ. Результаты были такими: «Металлург» (З) − «Кривбасс» − 0:0, «Шахтер» − ФК «Львов» − 2:0, «Днепр» − «Таврия» − 0:1, «Металлист» − «Заря» − 2:1, «Карпаты» − «Металлург» (Д) − 1:1, «Арсенал» − «Черноморец» 1:0, «Ворскла» − ФК «Харьков» − 2:1. Матч «Ильичевец» − «Динамо» перенесен на 5 декабря.

 

8) Видеообзор матчей очередного тура в европейских чемпионатах.

          

+++

 

2. Телерадіокомпанія «Київ»

Аналітична програма «Спортивний тижневик», 23:30

1) Огляд матчу 16 туру УПЛ, в якому столичний «Арсенал» на засніженому полі НТК ім. Баннікова приймав одеський «Чорноморець». Зустріч завершилася мінімальною перемогою «канонірів» 1:0.

 

Інформація про результати інших поєдинків 16 туру.

 

2) Ексклюзивне інтерв’ю з екс-тренером київського «Динамо» А. Дем’яненко. 

 

+++

П’ятниця, 21.11.08 (запис)

 

 

1. Телеканал «1+1»

 

Програма «Про спорт», 23:15

 

1) Огляд стартових матчів 16 туру УПЛ. Харківський «Металіст» переграв луганську «Зорю» з рахунком 2:1. Донецький «Шахтар» переміг ФК «Львів» − 2:0.

2) У п’ятницю на Виконкомі Федерації футболу України центральним питанням була «справа Савченка».

 

Виконком Федерації футболу України (ФФУ) вимагає від контрольно-дисциплінарної комісії усунути від футбольної діяльності президента ФК «Десна» (Чернігів) Олексія Савченка, який заявляв про підкуп арбітрів, на час розслідування його заяв прокуратурою Чернігівської області. Таке рішення було ухвалене сьогодні на засіданні виконкому ФФУ.

 

Президент ФФУ Григорій Суркіс підкреслив, що у рішенні також пропонується усунути від футбольної діяльності адміністратора клубу Євгена Оліфіренка та екс-тренера Сергія Кучеренка.

 

Також виконком рекомендував Комітету арбітрів України на час проведення слідства усунути від суддівства футбольних матчів арбітрів, які фігурують у цій справі − Анатолія Абдулу, Олександра Луценка, Сергія Бойка, В'ячеслава Жукова й Ігоря Подушкіна.

 

Також прийнято рішення про створення системи завчасного попередження фактів хабарництва за допомогою телефону довіри.

 

До 25 листопада Комісія з етики та чесної гри ФФУ має передати матеріали до прокуратури Чернігівської області.

 

Ігор Кочетов, голова комісії з етики та чесної гри ФФУ: «Комісією ФФУ виявлені не поодинокі випадки, коли службові особи ФК «Десна» Оліфіренко та Кучеренко, вступали у неслужбові відносини з окремими арбітрами та асистентами з метою досягти домовленості про позитивний для клубу результат матчу».

 

Сергій Стороженко, перший віце-президент ФФУ: «Развратил арбитров, раздал деньги. Потом неизвестно, попали эти деньги к арбитрам или нет, а теперь арбитров в яму, в торбу, к прокурору, под суд, а Савченко у нас, как организатор всего этого действия герой».

 

Григорій Суркіс, президент ФФУ: «Футбольная деятельность фигурантов этого скандала, о котором сегодня идет речь, должна быть приостановлена на время полной, объективной и всесторонней оценки».

 

Игорь Кочетов: «Кроме «висновка» не один документ в Черниговскую прокуратору не попадет, потому что за этими документами стоят судьбы людей и если эти документы попадут туда, то уважаемые члены Исполкома потом, мы будем говорить другим тоном, и о других возможно людях».

 

Григорій Суркіс: «Игорь Николаевич у меня создается впечатление, что вы нас пугаете. Хочу сказать, меня Вы не испугаете, я взятки никому не давал».       

 

+++

2. Телеканал «5 канал»

 

Програма «Час спорту», 05:10, 06:15 (повтор випуску)

1) Огляд стартових матчів 16 туру УПЛ. 

+++

3. Телеканал «Тоніс»

 

Програма «24 години», 01:20 

 

1) Автор сюжету: «Конфлікт між Національним агентством Євро-2012 та Кабміном назрівав давно. Червоненко говорив, що уряд на ньому економить. У відповідь той чув, що не справляється з роботою. Останньою краплею став тендер на НСК «Олімпійський». Є. Червоненко хотів, щоб його реконструювали тайванці. Урядовці та Федерація футболу наполягала на німцях. Тендер, Червоненко називає однією з причин через яку його звільнили, друга криється у близькості до Президента України. Тепер, коли друг президента відсторонений від футболу, Ющенку буде складніше піаритись на заходах в рамках Євро.

 

Є. Червоненко: «Чому ліквідували молодий, амбітний колектив однодумців. Перше, думаю одне з головних, в тому що відбувається в Україні − це усунення Президента від процесу підготовки. Це однозначно політичний крок. Євро-2012 − важливий іміджевий проект, у якому вигідно будувати передвиборний піар президентських гонок. Відсторонивши агентство, очолюване людиною президента, уряд цим відсторонило самого президента від підготовки до Євро-2012».

 

Автор сюжету: «Васюник запевняє, що практичної користі від агентства майже не було. Лише постійне втручання і негативне налаштування західних партнерів до українського уряду. В Кабміні вирішили, що і самі не погано справляються з Євро, а тому годувати біля себе ще одну структуру не вигідно».

 

Іван Васюник: «Ідея Національного агентства, як мега міністерства або ідея другого Кабінету міністрів, де би концентрувалися всі 50 млрд. грн., які Україні необхідно витратити на підготовку до Євро була завідомо хибною і нереальною».

 

Є. Червоненко просто так відпускати нажите не хоче. Він обіцяє подати на Івана Васюника в суд.    

 

+++

4. Телеканал «24 канал»

 

Програма «Новини», 22:02

1) Сюжет про прес-конференцію екс-глави Національного агентства Євро-2012 Є. Червоненка.

 

Є. Червоненко: «Ринат Ахметов, якому непотрібні відкати, бо в нього менеджмент, який знає: будеш красти, можуть щось з руками зробити. Тому стадіон коштує 1,2 млрд. грн. Стадіон «Олімпійський», після того як прибрали Червоненка, зразу добавили до 2,2 млрд., а головне, що було протягнуто, ніяких тендерів − ми ж спішимо».

 

+++

 

5. Телерадіокомпанія «Київ»

 

Програма «СТН спорт», 07:00

 

1) Інформація про результат стартових матчів 16 туру УПЛ. Харківський «Металіст» переграв луганську «Зорю» з рахунком 2:1. Донецький «Шахтар» переміг ФК «Львів» − 2:0, а запорізький «Металург» розійшовся миром з «Кривбасом» − 0:0.

 

+++          

6. Телеканал «УТ-1»

 

Програма «Світ спорту», 21:40

 

1)       Відеоогляд стартових матчів 16 туру УПЛ. Харківський «Металіст» переграв луганську «Зорю» з рахунком 2:1. Донецький «Шахтар» переміг ФК «Львів» − 2:0. Анонс інших матчів 16 туру.

 

2)       Ведуча: «Віднайшлося місце пристрастям і футбольних кабінетах. Покарати чи помилувати футбольних функціонерів вирішував ВиконкомФФУ».

 

Демонстрація відео прес-конференції президента ФК «Десна» О. Савченка.

 

Автор сюжету: «Місяць тому, президент «Десни» сказав те, про що всі давно знали, але воліли мовчати. Договірні матчі екзотикою не були. Тоді Савченко перетворився на такого собі героя, додавши клопоту чиновникам федерації та правоохоронцям. Спробуй тепер зрозумій чи то футболісти грали у футбол, чи бабки, як сказав згаданий Савченко. До речі, останній на сьогоднішнє засідання запрошувався, але не з’явився».

 

Григорій Суркіс: «Нам болельщики перестали верить, что в этом театре присутствует объективная оценка все того, что происходит на футбольном поле, в кулуарах».

 

Автор сюжету: «Комісія ФФУ ознайомилася зі справою і постановила: деякі арбітри вправно відпрацювали гроші і вправно свистіли на користь «Десни». Члени Виконкому дискутували навколо «героїзму» пана Савченка, мовляв такі махінації без президента клубу не робляться. Дочекатись висновків прокуратури і не рубати голів в гарячці − таке рішення ухвалив Виконком».

 

Ігор Кочетов голова комісії з етики та чесної гри ФФУ: «Я думаю ни для кого не секрет, что на протяжении последних нескольких лет, руководство ФФУ неоднократно  обращало внимание на то, что с этим явлением пора заканчивать, и если оно имеет где-то место, остановить».

+++

7. Телеканал «Мегаспорт»

 

Програма «Мегафон», 06:30

 

1) Харківський «Металіст» принаймні до неділі піднявся з третього на друге місце турнірної таблиці української футбольної «Прем’єр-ліги». Обійти донецький «Металург» харків’янам дозволила перемога в домашньому матчі 16-го туру проти луганської «Зорі». Результатом надактивної гри «Металіста» в першій половині поєдинку стали два голи. Вони в активі Северина Ганчаржика та Руслана Фоміна. На початку другого тайму в одній зі своїх атак «Зоря» заробила пенальті. Одинадцятиметровий удар взявся реалізовувати Георгій Цімакурідзе. Його удар був точним − так рахунок став остаточним, більше голів в зустрічі «Металіст»-»Зоря» не було. Перемога харків’ян, 2:1.

 

«Металіст» − «Зоря» 2:1

Голи: Ганцарчик (8), Фомін (42) − Цимакурідзе (52, пен.)

 

«Металіст»: Горяінов, Майдана, Обрадовіч, Папа, Ганцарчик, Валяєв (Слюсар, 51), Едмар, Бордіян, Девіч (Конюшенко, 75), Фомін (Поступаленко, 82), Коельо

«Зоря»: Комарицький, Храмцов, Омоко, Грінченко, Колесниченко (Єрмак, 56), Цимакурідзе, Скоба (Болохан, 87), Райчевіч, Гомес, Каменюка, Джихані

 

«Металург» і «Кривбас» розійшлися миром

 

Чинний чемпіон донецький «Шахтар» вдома переміг «Львів» 2:0 і помстився дебютантам елітного дивізіону за поразку із таким же рахунком в стартовому турі чемпіонату. Протягом всього першого тайму «гірники» грали дуже активно, створили немало гольових моментів, але розмочити рахунок до перерви так і не змогли. Голи до «Шахтаря» прийшли в другій половині зустрічі. На 54-й хвилині відзначився Олексій Гай. Він забив ударом головою. Другий гол в грі − заслуга Євгена Селезньова та Луіса Адріано. Перший розібрався із захисниками «Львова», другий − вдало скористався пасом партнера і встановив підсумковий рахунок матчу. Сталося це на 62-й хвилині поєдинку.

 

«Шахтар» − ФК «Львів» 2:0

Голи: Гай (53), Адріано (60)

 

«Шахтар»: П'ятов, Єзерський (Кравченко, 68), Чигринський, Кучер, Рац, Дуляй, Гай, Жадсон, Вілліан, Брандао (Селезньов, 46), Адріано (Гладкий, 63)

 

«Львів»: Марущак, Романюк, Жданов, Ващук, Кіцута (Ільків, 70), Федорчук (Б. Баранець, 63), Шевелюхін, Котенко, Панас (Гордієнко, 46), Г. Баранець, Худзік

 

Попередження: Жданов (54)

 

 

В Запоріжжі «Металург» і «Кривбас» розійшлися нічиєю 0:0.

 

«Металург» З − «Кривбас» 0:0

 

«Металург» З: Жук, Тігорєв, Невмивака, Польовий, Аржанов, Степаненко, Кривцов, Опанасенко, Вернидуб (Рудика, 73), Силюк, Алозіе (Кривий, 64)

 

«Кривбас»: Боровик, Сердюк, Грановський (Бартулович, 46), Радченко, Рожков, Ковальчук, Опря, Пашаєв, Костишин (Шагойко, 90), Бюлюкбаші, Мелащенко (Мотуз, 90)

 

Ще чотири матчі 16-го туру «Прем’єр-ліги» відбудуться в неділю. «Карпати» прийматимуть донецький «Металург», «Арсенал» гратиме з «Чорноморцем», «Дніпро» поміряється силами з «Таврією». На телеканалі «Мегаспорт» в неділю, починаючи з 15:55, ви зможете подивитися пряму трансляцію з Полтави, там зійдуться «Ворскла» та «Харків». Останній матч 16-го туру чемпіонату України, «Іллічівець»-»Динамо», відбудеться в п’ятницю 5-го грудня.

 

2) Чергова глава у справі «Савченко проти суддів» була написана у п’ятницю на виконкомі Федерації Футболу України. Нагадаємо, місяць тому президент «першолігівської» «Десни» із Чернігова Олексій Савченко зізнався, що давав суддям гроші.

 

«Грала не «Десна», а грали мої гроші та амбіції. Кожна гра мені коштувала від 5 до 15 тисяч доларів. Я можу назвати прізвища суддів, які брали гроші, і людей, котрі їх їм давали».

 

Скандал вийшов за стіни Будинку Футболу. Так звану «справу Савченка» передали до Чернігівської обласної прокуратури, яка розслідуватиме факти хабарництва. За словами голови комісії з етики і чесної гри ФФУ Ігоря Кочетова, гроші суддям з відома президента клубу заносили колишні адміністратор і тренер «Десни». Комісія проаналізувала відеозаписи всіх матчів чернігівського клубу в минулому сезоні, і у неї виникли певні підозри щодо роботи 5 суддів.

 

Так сформувався чорний список із п’яти арбітрів та колишніх тренера і адміністратора чернігівського клубу. Останнім в нього внесли президента «Десни», це відбулося після дискусії. Проти санкцій щодо Савченка був Ігор Кочетов − мовляв, людина зробила щире зізнання і наразі дотримується правил чесної гри… Але думка решти членів виконкому була прямо протилежною.

 

Сергій Стороженко, перший віце-президент ФФУ: «Давайте же будем честны перед собой. Деньги они с луны не падают и на парашютах в руки арбитров не опускаются, они с карманов президента достаются. И только посредники передают их арбитрам и арбитров за это нужно отстранять и отдавать под суд. А что делать с президентами? Получается: признался, рассказал, что он организатор организованной преступной группировки, которая организовано, передавала деньги арбитрам, а я не утверждаю, передавала или нет, потому что еще по дороге кто-то мог себе их в карман положить. И мы говорим, ты хороший, ты признался, ты свой голос возвысил. Куда? Развратил арбитров, пораздавал деньги, потом неизвестно попали эти деньги арбитрам или нет, а теперь арбитров в яму, в торбу, к прокурору, под суд, а Савченко у нас, как организатор всего этого действия герой».

 

Савченку, колишнім тренеру і адміністратору «Десни», а також п’ятьом вищезгаданим суддям до закінчення розгляду справи в прокуратурі заборонено займатись футбольною діяльністю. По внутрішніх інстанціях цю справу передадуть до контрольно-дисциплінарного комітету Федерації Футболу України.

+++

 

8. Телеканал «Інтер»

 

Програма «Подробиці», 20:00

 

1) Ликвидировав Национальное агентство по подготовке к Евро-2012, правительство фактически отстранило президента Украины Виктора Ющенко от проведения чемпионата. Об этом на пресс-конференции заявил сегодня бывший председатель Нацагентства Евгений Червоненко.

В свою очередь вице-премьер Украины Иван Васюнник еще раз заявил − агентство ликвидировали, потому что УЕФА было недовольно его работой.

 

Иван Васюнник: «Та критична ситуація, яка була створена в результаті непрофесійного проведення тендеру, щодо проектування та реконструкції НСК «Олімпійський» у квітні місяці. В результаті якого виявилось, що тайванська фірма не спроможна реалізувати цей проект. І в цій складній позиції Національне агентство стало, по суті, адвокатом тайванської фірми, а не України». 

 

Євген Червоненко: «Ринат Ахметов, якому непотрібні відкати, бо в нього менеджмент, який знає, будеш красти, можуть щось з руками зробити. Тому стадіон коштує 1,2 млрд. грн. Стадіон «Олімпійський», після того як прибрали Червоненка, зразу добавили до 2,2 млрд., а головне, що було протягнуто, ніяких тендерів, ми ж спішимо».

 

2) Андрея Шевченко и Каху Каладзе в Генпрокуратуру не вызывали. Об этом заявили сами футболисты итальянского клуба «Милан».

 

Ранее печатные СМИ сообщали о том, что бывших игроков киевского «Динамо» вызывают на допрос в качестве свидетелей по делу об отравлении президента Ющенко. По информации изданий, спортсмены дружат с киевским бизнесменом Тамазом Цинцабадзе, который проходит по делу отравления президента как свидетель.

 

Вместе с тем, Генпрокуратура подтвердила − показания давал другой футболист, Андрей Гусин, бывший игрок сборной Украины. 

+++

Неділя 23.11.08

 1. Телеканал «5 канал»

 

Програма «Час спорту», 00:17

 

1) Огляд матчів 16 туру Української прем’єр-ліги.

 

2) Відеоогляд матчів звітного туру в європейських чемпіонатах.

 

+++         

2. Телеканал «ICTV»

 

Програма «Факти спорт», 19:10

1) Огляд матчів 16 туру Української прем’єр-ліги. Київський «Арсенал» на НТК ім. Баннікова з мінімальним рахунком перемогли «Чорноморець» − 1:0, гол забив Олійник. «Ворскла» на своєму полі здолала ФК «Харків» − 2:1, а донецьких «Металург» набрав лише одне очко у матчі проти «Карпат» − 1:1.

+++

3. Телеканал «Інтер»

 

Програма «Подробиці», 20:00

 

1) Хто керуватиме в Україні підготовкою до футбольного Євро? За умов політичної та економічної кризи бодай це питання здавалося остаточно вирішеним, і вже точно не на часі для перегляду. Але виявилося, що це не так.

 

Кабінет міністрів, який рік тому сам створив Національне агентство з підготовки до Євро-2012, цього тижня несподівано вирішив його ліквідувати, звільнивши і його голову Євгена Червоненка. Ця звістка застала його у Польщі, де Червоненко саме обговорював підготовку до чемпіонату з польськими колегами.

 

Раніше президент Віктор Ющенко наполягав на тому, щоб саме Нацагентство з підготовки до Євро стало головним органом, який би координував виконання усіх підготовчих робіт. Але тепер в уряді вирішили створити схожу структуру з іншою назвою − Бюро з підготовки до Євро 2012 − та збираються призначити іншого керівника замість Червоненка. Хто з ким не знайшов спільної мови? Уряд із президентом чи справді УЄФА незадоволена роботою Нацагенства? Футбол без правил вивчав Андрій Борець:

 

Андрій Борець, кореспондент:

 

− Навколофутбольні ігри перетворюються на гру без правил. Якщо в когось і були ілюзії, що Євро-2012 зможе об’єднати українських політиків в одну команду, то цього тижня вони розвіялися остаточно.

 

У середу в Кабміні був день футболу. Тут мали ухвалити остаточне рішення про те, скільки коштуватиме реконструкція НСК «Олімпійський» та кому держава дасть гроші на капітальний ремонт головної арени Євро. Утім, на урядовому полі несподівано розіграли кадрові питання.

 

Детальніше розповісти журналістам про причини ліквідації Нацагентства віце-прем'єрові Івану Васюнику завадив дзвінок міністра спорту Польщі.

 

Український посадовець пояснює полякові: мовляв, діяльність агентства була неефективною. Замість нього у складі Кабміну створять бюро. А вже ця неіснуюча організація працюватиме як треба.

 

− Я хотів би наголосити, що це рішення не має під собою якихось суб’єктивних чи особистісних речей.

 

Уряду підіграла і Федерація футболу України. Там кажуть, що агентство не знайшло спільної мови з УЄФА.

 

Григорій Суркіс, президент Федерації футболу України:

 

− Cкажу вам відверто: потрібно більше займатися конкретною справою, ніж балакати про те, що ми дуже багато зробили. Співпраця УЄФА з агентством, на думку УЄФА, була негативною. Все. Точка!

 

Ліквідація структури − це гол у ворота президента. Так відреагував на дії уряду Червоненко. Кабмін не хоче допускати Ющенка до підготовки Євро. І йдеться не лише про контроль над грішми, а й про здобуті очки для політиків.

 

Євген Червоненко, колишній голова Нацагентства з підготовки до Євро-2012:

 

− Це однозначно політичний крок. Євро-2012 − важливий іміджевий проект, пов’язаний із набором балів на майбутніх виборах. Усунувши Нацагенство, уряд тим самим усунув президента!

 

Ліквідація Нацагентства − це не лише політична гра. Це ще й гра на великі гроші. Того ж дня, коли агентство Червоненка замінили на бюро, в Кабміні назвали й вартість реконструкції НСК «Олімпійський» − 2 мільярди 100 мільйонів гривень. Тобто капітальний ремонт стадіону в Києві державі обійдеться майже вдвічі дорожче, ніж будівництво нової арени в Донецьку Ринату Ахметову.

 

Якій будівельній компанії дістануться гроші за реконструкцію Олімпійського, оголосять наступного тижня. Переможця назвуть без змагання, тобто без конкурсу − на розсуд уряду.

 

Юрій Павленко, міністр сім'ї, молоді та спорту України:

 

− Позиція уряду, яка була висловлена в рекомендаціях, що це має бути відома українська потужна компанія.

 

Чому відмовилися від тендеру? В уряді кажуть, що на це немає часу. Надто довго вирішували, за чиїм проектом вестимуть реконструкцію. Спершу домовлялися з тайванцями, а в результаті підписали контракт із німцями.

 

Іван Васюник, віце-прем'єр-міністр України:

 

− 26 червня у Відні нам сказали дуже чітко: або ви за три місяці реалізуєте проект, або у вересні вас позбавлять права проводити Євро. І в цій складній позиції Нацагенство стало адвокатом тайванської фірми, а не України.

 

Червоненко, який зі своїми підлеглими тепер опинився на вулиці, звинувачення у лобізмі тайванців спростовує. Каже, що це уряд веде нечесну гру, жертвою якої і стала азійська фірма.

 

Євген Червоненко, колишній голова Нацагентства з підготовки до Євро-2012:

 

− Конфликт с победителям конкурса, который начался еще в мае, начался с того, что они не пошли на распальцовку и на диктат Киевгорстроя. Я могу повторить это в суде, это подтвердит 60 сотрудников агентства, это подтвердят все здравые люди.

 

Роботи багато ,часу мало. До початку 2011-го року стадіон має бути готовий. Лише «Київміськбуд» може встигнути реалізувати проект, каже про свою організацію головний інженер компанії.

 

Олександр Галицький, головний інженер компанії «Київміськбуд»:

 

− Ми маємо потужний промисловий комплекс, і це дає нам право говорити, що ми єдині зможемо в Україні справитися з реконструкцією.

 

У громадській організації «ЧЄ-2012», яку створили, щоб контролювати підготовку до Євро, впевнені, що зміна агентства Червоненка на бюро Кабміну Україну до чемпіонату не наблизить.

 

Павло Цируля, голова правління громадської організації «Комітет громадського контролю ЧЄ-2012»:

 

− От перемены слагаемых сумма не менятся, правда? И сколько бы мы не назначали или переназначали какие-то должности, суть процесса от этого не меняется. На бумаге все есть, де факто − нету ничего.

 

Тепер справами футбольними опікуватиметься нове бюро, а от відповіді на те, у скільки обійдеться чемпіонат, досі немає. Усі учасники конфлікту запевняють, що Україна встигне побудувати стадіони, готелі й аеропорти і виконає вимоги УЄФА. А от скільки країна на це витратить, футбольних чиновників не цікавить, а от для українців, схоже, це питання − чи не найголовніше.

 

+++  

4. Телеканал «Мегаспорт»

 

Програма «Мегафон», 06:30

1) Київський «Арсенал» в дебюті другого кола вітчизняної Прем’єр-ліги перервав свою восьмиматчеву безвиграшну серію. У неділю підопічні Олександр Заварова на власному полі взяли гору над одеським «Чорноморцем» − 1:0. Сама зустріч через поганий стан газону була перенесена на 1 годину, однак і за цей час розчистити поле не вдалося.

На старті першого тайму «Чорноморець» провів гол, однак головний арбітр зустрічі взяття воріт не зарахував через офсайд. Гарну нагоду відкрити рахунок в матчі мали й каноніри, та удар Сергія Півненко прийшовся на поперечину. Отож, перша 45-хвилинка закінчилася за рахунку 0:0. Вже в другому таймі, а саме на 75-й хвилині зустрічі, Денис Олійник переграв голкіпера одеситів і, таким чином, приніс своїй команді першу домашню перемогу в цьому сезоні. Варто зазначити, що в стартовому колі вітчизняної першості «Арсенал» з таким самим рахунком 1:0 подужав «Чорноморець». І тоді кривдником команди з південної пальміри став Денис Олійник.

2) Футбольний клуб «Харків» у 16-му турі подовжив свою безвиграшну серію в чемпіонаті до 16 поєдинків без перемог! Цього разу харків’яни на виїзді зустрічалися з «Ворсклою». На 21-й хвилині Йован Маркоскі вивів команду з Полтави вперед у рахунку, 1:0. Практично одразу господарі могли подвоювати свою перевагу, але Дебатік Цуррі не зміг реалізувати пенальті! М’яч після його удару полетів повз ворота… Наприкінці першого тайму «Харків» зусиллями Рібейро зумів відігратися. 1:1 рахунок став на 39-й хвилині поєдинку. Харків’яни були дуже близькими до своєї 10-ї нічиєї в чемпіонаті, але натомість «Ворскла» відправила додому своїх гостей із їхньою сьомою поразкою в Прем’єр-лізі. За 15 хвилин до закінчення основного часу матчу здалеку невідпорно вистрілив «полтавчанин» Філіп Деспотовскі. Підсумок гри − 2:1, перемога «Ворскли».

3) Італійський «Мілан» Андрія Шевченка втратив два очки у Турині. Россо-нері в рамках тринадцятого туру Серії «А» зіграли внічию з місцевим «Торіно» − 2:2. Рахунок на 25-ій хвилині гри відкрив нападник господарів Роберто Стеллоне. Але вже за чотири хвилини бразилець Пато грамотно зіграв на лінії офсайду й не залишив шансів воротарю господарів Маттео Серені. Не встигла секундна стрілка зробити й п’яти обертів, як міланці вийшли вперед. Блискучий удар зі штрафного виконав ще один бразилець Роналдіньйо!

Але за тринадцять хвилин до завершення матчу м’яч у карному майданчику гостей влучив у руку Кахі Каладзе й арбітр призначив пенальті, не зважаючи на протести грузинського захисника. Алессандро Розіна з одинадцятиметрової позначки не схибив. Після цього Карло Анчелоті випустив на поле Андрія Шевченка. Українець був активним, проте допомогти своїй команді вирвати перемогу він не зумів. У підсумку 2:2 бойова нічия у Турині.

В інших матчах неділі «Рома» на виїзді розбила «Лечче» 3:0. «Лаціо» зіграв внічию з «Дженоа» 1:1. 2Сампдорія» розгромила «Катанью». «Болонья» та «Палермо» розійшлися миром, «К’єво» програв «Сієні» 0:2. «Наполі» та «Кальярі» сильнішого не виявили − 2:2, «Реджина» вдома здолала «Аталанту» 3:1.

4) Каталонська «Барселона» втратила важливі очки у дванадцятому турі іспанської «Прімери». Проти «Хетафе» команда Хосеба Гвардьоли грала без Андреаса Іньєсти та Ліонеля Мессі. І все що змогла досягти − звести домашній матч до нічиєї − 1:1. Гості відкрили рахунок на 19 хвилині. Ману провів гол у ворота Віктора Вальдеса ударом здалеку.

Відігратися каталонцям вдалося лише на сімдесят першій хвилині гри. Опорний півзахисник гранатово-синіх Сейду Кейта головою переправив м’яч після навісу з флангу. Після цього «Барса» мала безліч моментів, аби вирвати перемогу, проте м’яч вперто не йшов у ворота. А часом просто чудову реакцію демонстрував воротар «Хетафе» Роберто Аббондансьєрі. У підсумку − 1:1 нічия на «Камп Ноу».

В інших поєдинках неділі «Осасуна» перемогла «Алмерію» 3:1, а «Расінг» розбив «Еспаньол» 3:0. «Стортинг Хіхон» програв вдома «Бетісу» 1:2. Внічию зіграли «Мальорка» та «Малага», а також «Нумансія» та «Атлетіко».

Підписатися на новини