ФУТБОЛЬНАЯ ЖИЗНЬ РЕГИОНОВ

1.       Автономна Республіка Крим

 

Евро 2012

Страсти по Евро-2012 (отберут или не отберут у Украины чемпионат) в крымской прессе не стихают. На минувшей неделе к этому «процессу» подключился «Голос Крыма» (издание, контролируемое крымскими татарами). «В случае если Польша и Украина не смогут организовать проведение Евро-2012, чемпионат с радостью примут наши братья из Турции. Об этом заявил министр турецкого правительства по делам спорта Мурат Башесгиоглу. По словам вышеназванного чиновника, Турция претендует на проведение Евро-2016 и у нее нет проблем с инфраструктурой. Госминистр подчеркнул, что в стране имеются великолепные стадионы в Стамбуле, Анкаре, Измире, Анталье и Кейсарии, кроме того, государство в кратчайшие сроки готово выделить средства на строительство новых арен. Башесгиоглу также отметил, что у Турции есть опыт проведения футбольных соревнований на самом высоком уровне: в 2005 году здесь состоялся финал Лиги чемпионов, а в 2009-м запланировано проведение финала Кубка УЕФА».

Издание «Крым.ru» со ссылкой на заместителя министра экономики Юрия Витренко сообщило своим читателям о том, что подготовка к Евро-2012 обойдется Украине в 160 миллиардов гривен. «По словам чиновника, расходы из госбюджета будут составлять 27,5 млрд. грн. (17,3 процента), из местных бюджетов − 22,9 млрд. грн. (14,3 процента) и 109,5 млрд. грн. (68,4 процента) − средства инвесторов». «Витренко отметил, что в период с 2008 по 2010 год будут активно строиться объекты, которые финансируются из государственного и местных бюджетов, − это объекты спортивной и транспортной инфраструктуры, подготовка городов, оборудование погранично-таможенных переходов и организация безопасности. В то же время пик использования средств инвесторов должен произойти в 2011 году». «До «пика строительного бума» Украина может и не дожить: не ровен час, европейские футбольные чиновники отберут у нас чемпионат», − резюмирует газета.

«Полуостров» пишет о том, что «резервный» Харьков не прочь попасть в список основных городов, которые примут Евро-2012. «На подготовку к грядущему чемпионату Европы из городского бюджета Харькова в 2008 году уже потрачено 70 миллионов гривен, хотя изначально закладывалась сумма почти вдвое меньшая. Заканчивается реконструкция стадиона «Металлист», который станет третьим по вместимости и одним из самых комфортабельных в стране. Уже сейчас в Харькове думают о реконструкции аэропорта, строительстве новых гостиниц… В то время, как во Львове, входящем в число «основных городов» Евро-2012, не решен даже вопрос по реконструкции стадиона «Украина».

Футбол

«Таврия» в рамках чемпионата страны в субботу дома уступила «Шахтеру» (0:2). Матч прошел на удивление спокойно. Накануне в прессе были опасения на счет объективности судейства (ровно год назад Орест Шмигельский напортачил в домашнем поединке таврийцев с киевским «Динамо», его фамилия для крымчан с тех пор стала нарицательной), но на сей раз все обошлось (арбитр, в кои то веки, даже не показал игрокам ни одной желтой карточки!). Спокоен был на послематчевой пресс-конференции и наставник горняков Мирча Луческу. Правда, мистер мимоходом упрекнул Федерацию в несбалансированности календаря национального чемпионата, что помешало его команде «достойно представлять страну в Лиге чемпионов». Отметим, что во время матча пустым был 5-й фанатский сектор «Таврии» (фан-клуб, похоже, вообще может прекратить свое существование, слишком уж разные взгляды у его членов на сам «процесс боления» − кому-то хочется хулиганить, а кому-то болеть цивилизованно). Трещина произошла после массового выезда в Калинино на кубковый матч против «Феникса-Ильичевца». Хулиганов (за неадекватные действия) высадили из автобусов прямо посреди дороги и домой они добирались своим ходом. В знак протеста на матч с «Шахтером» эти горе-болельщики вообще не пришли.

В самом клубе не совсем удовлетворены работой нового главного тренера Сергея Пучкова (нужно набирать очки, а очков нет). Не исключено, что в зимнее межсезонье «Таврию» возглавит более опытный специалист.

Похожая ситуация и в перволиговой «Крымтеплице». На минувшей неделе в команде провели «чистку рядов»: по разным причинам разорваны контракты с пятью игроками. И о чудо, молодежненцы одержали первую за последние три месяца победу − дома над ПФК «Александрия» − 2:1. Но при этом киевский рефери Евгений Арановский не засчитал три гола в ворота хозяев…

«Крымская правда» (Гарринальд Немировский) материал, посвященный обзору поединков очередного тура в первом дивизионе, озаглавила «Не в свои сани не садись!» Это о составе участников чемпионата. «Еще в начале лета нынешнего года, когда сформировалась первая лига чемпионата Украины-2008/09 гг. среди клубов первой лиги, я писал, что явно сели не в свои сани ивано-франковское «Прикарпатье», вылетевшее из лиги, но затем по непонятным причинам буквально за волосы опять втянутое во второй эшелон украинского футбола. Ничего хорошего не сулило в чемпионате луганскому «Коммунальнику» и «Княже» из Счастливого, «смазавшим» немалым «бакшишем» переход из второй в первую лигу. И словно в воду смотрел. После 13-го тура сошел с турнирной колеи «Коммунальник». В канун отчетного тура о своем финансовом кризисе заявили иванофранковцы, которые перед неявкой в Крым к «Фениксу» сослались на нелетную погоду, а теперь не поехали в Ахтырку на встречу с «Нефтяником-Укрнефтью», сообщив, что у них нет денег и они готовы пойти по пути луганчан. Если «Прикарпатье» до конца первого круга покинет чемпионат, то вопрос с двумя аутсайдерами будет решен досрочно. И тогда даже «Энергетик» со своими шестью очками сохранит прописку в лиге. Правда, опять не обойтись в турнирной таблице без пересчета очков, мячей и прочего. Ходят слухи, что и «Княжа» из последних сил удерживается на финансовом уровне, однако неясно, хватит ли у нее сил доиграть до промежуточного финиша».

 

2.       Вінниця

 

Євро-2012

Заходи

Протягом минулого тижня в області публічних заходів щодо Євро-2012 не проходило.

В газеті «Новини Вінниччини» від 05.10.08р. вийшло кілька статей присвячених Євро-2012. Одна з них: «Євро-2012: Украина требует разъяснения от Польши» в ній йдеться про звернення Юрія Павленка до міністра спорту Польщі, щоб той дав пояснення з приводу заяви голови Федерації Футболу Польщі, про те що Польща може провести Євро-2012 з Німеччиною. За словами Юрія Павленка подібні заяви не припустимі. Друга стаття − «Украина отрицает приостановку строительства объектов», в якій йдеться про те що Україна не призупиняла реалізацію своїх проектів в рамках організації Євро-2012. Про це заявив Євген Червоненко польському телеканалу: «Кто-то занимается провокациями с целью посеять сомнение у чиновников УЕФА в способности Украины и Польши организовать футбольный турнир, а также порождает разногласия между Польшей и Украиной.» За його словами є певні проблеми з отриманням позик інвесторами, але вони знайдуть спосіб допомогти інвесторам. Також Червоненко сподівається, що частину коштів від кредиту МВФ буде направлено на кредитування об’єктів Євро-2012. Третя стаття − «Донецк − флагман подготовки к Евро-2012», в якій йдеться про підготовку Донецька до Євро-2012. Адже згідно статті Донецьк на відміну від інших міст готується до Євро-2012 дуже активно. Стадіон «Донбас-Арена» обіцяє стати найкращим стадіоном Європи. За словес губернатора Донецька аеропорт в літку наступного року буде мати найкращу в злітно посадочне смугу. Що правда так і не відомо чи будуть туди пускати ще якісь авіакомпанії крім монополіста «Донбасаеро». Місто активно готується для прийому туристів, що правда ще ні офіціанти ні міліція не розмовляє англійською, але це все буде запевнив губернатор Донецька. Іншими словами − на Донецьк, в плані підготовки до Євро-2012, можна покластися.

Місцевий футбол

ФК «Нива» 01 листопада перемогла «Арсенал» м. Біла Церква 2:0, в результаті чого ФК «Нива» піднялася на третю позицію Другої ліги чемпіонату України. З даного приводу вийшли статті в місцевих газетах: «RIA» від 05.11.08. під назвою ««Стандарти» вирішили долю матчу з «Арсеналом» «Нива» перемогою завершила перше коло» В якій йдеться про перебіг подій під час матчу. Окрім того про розіграш призів серед уболівальників по квитках придбаних в першому колі. Серед призів головний приз ВАЗ-2107. В газеті «Місто» від 07.11.08р. − «Наші футболісти у новій формі обіграли одного з конкурентів. Команду взимку чекає оновлення», в даній статті йдеться про перебіг матчу з «Арсеналом», окрім того наголошується про оновленням форми у футболістів і про те що невдовзі команда поповниться виконавцями, які повинні допомогти «Ниві» перемогти у нинішньому чемпіонаті. Окрім цього на цей матч вперше приймалися букмекерські ставки на гру, фаворитом були Вінничани.

В газеті «20 Хвилин» від 08.11.08р. вийшла стаття з анонсом на майбутній матч ФК «Нива» з ФК «Коростень» який відбудеться в суботу.

В чемпіонаті області по футболу серед чоловіків впевнено лідирує команда «Авангард» з смт. Сутиски, яка в черговому турі переграла «ДЮСШ-Локомотив» з рахунком 6-1 відповідно. На даний момент вони випереджають ФК «Тульчин» на десять очок. Після 15 турів «Авангард» в своєму активі мають 43 очки, 14 перемог, одна нічия.

 

3.       Волинь

 

Євро 2012

Українська проблема Євро-2012

В організації Євро-2012 на Конгресі УЄФА нам точно не відмовлять, але ситуація не є доброю. Проблемою є Україна, цитує польську „Газету виборчу» волинська преса.

«На жаль, ситуація є такою, що перед кожним засіданням мусимо дрижати, чи не відберуть у нас Євро-2012», − зауважує Збігнєв Бонек.

Згідно з нашою інформацією, з України керівник оргкомітету зі сторони УЄФА Мартін Каллен поїхав розчарованим. Він був у шоці, коли на українсько-польському кордоні почали розкручувати обшивку вагона і виймати блоки з сигаретами. Він навіть не припускав, що в Європі може доходити до такого. Незважаючи на погані вістки з європейських федерацій, настрої на Україні не є поганими.

− Недавно розмовляв із керівниками Федерації футболу України та українськими міністрами. Всі є оптимістами, − каже Олег Засадний, відповідальний за Євро-2012 у Львові. Однак він визнає, що більшість територій у рапорті позначена червоним кольором, а колір жовти є успіхом. − Найгірша ситуація в Одесі, а проблеми з інфраструктурою та готелями − в Донецьку та Дніпропетровську, − розповідає він. Всі віддають собі звіт, що це український уряд мусить дати гроші на дороги, готелі, аеропорти, говорить Засадний. Для цього Григорій Суркіс, голова Федерації футболу України, кожні два дні дає заспокійливі коментарі.

− Якщо українці не будуть готові, то правдоподібним стає варіант, коли три групи проводитимуть матчі в Польщі, а одна − за нашими східними кордонами, − розповідає інформатор „Газети виборчої».

Поляки звинувачують Суркіса у втручанні у вибори

В результаті корупційного скандалу глава польської федерації футболу Міхал Лісткевич пішов у відставку. На зміну йому прийшов відомий у минулому футболіст, гравець збірної Польщі Ґжеґож Лято.

Один з претендентів на головний футбольний пост в Польщі Томаш Яґоджіньськи, який зняв свою кандидатуру ще до голосування, звинуватив присутнього члена виконкому УЄФА Григорія Суркіса у втручанні в процес визначення переможця. У своїй заяві, зробленій на каналі TVP, пан Яґоджіньськи розповів, що президент ФФУ на закритих зборах фактично розподілив місця президента і віце-президента ПЗПН між Лято і Бонеком. „Він поводився, як намісник, пануючи», − охарактеризував колишній кандидат роль Григорія Суркіса на цих зборах.

Слова Яґоджіньськи спростував радник міністра спорту Адам Гереш, теж присутній на виборах. Він заявив, що Григорій Суркіс не давав жодних вказівок, а лише намагався передати, що ФІФА і УЄФА чекають змін у польському футболі, повідомляє, не посилаючись на джерела, волинська преса.

Реклама

Зовнішньої реклами та використання логотипу Євро-2012 в місті не помічено.

Футбол

Віталій Кварцяний, як завжди, відвертий

Головний тренер луцької „Волині» Віталій Кварцяний любить спілкуватися з журналістами. Його міркування нерідко відверті до скандальності. Останнім часом він публічно розмірковував:

Про конфлікт із владою

− На щастя, ми зараз не маємо серйозних проблем із силовими структурами, а у свій час подібне було, хоча ми знаємо, що силовики пресували нас через те, що влада наказувала їм це робити. Є проблеми з місцевою владою. Там не розуміють, що футболом треба займатися вчора і сьогодні, і набагато років вперед. Ми вже знову відстали від тих вимог, які ставляться перед клубами. Правда, ми випередили команди з Рівного, Житомира, Тернополя і підрівнялися під той же Львів. Адже коли ми грали з «Карпатами» у вищій лізі, то принаймні майже не зазнавали поразок. Але сьогодні футбол вищого дивізіону пішов набагато вперед. Скажімо, команди створюють дитячі широкомасштабні футбольні академії. Там діти проживають, харчуються і тренуються. Мають працювати кваліфіковані тренери. Вони шукають талановитих дітей. Такі академії є в Донецьку, Одесі, Дніпропетровську, Полтаві. Ми відстали в цьому. Хоча й у нас є школа, яка працює непогано і продуктивно, але це не те, чого вимагає сьогодення. Так, наші хлопці грають у фіналах, ми здобуваємо перемогу в зональних змаганнях − це нормально, але треба поліпшувати ситуацію в дитячо-юнацькому футболі загалом.

Функціонування дитячих футбольних шкіл чи академій в усіх цивілізованих країнах здійснюється за бюджетні кошти. У нас, якщо проаналізувати бюджет області чи міста, на спорт виділяється мало коштів. Професійний футбол на 95% фінансується спонсорами і дійсно є приватним бізнесом. Але ж дитячий спорт, у тому числі й футбол − це спорт любительський, а тому фінансування має бути бюджетним. Ініціатива повинна виходити від обласного чи міського спорткомітетів, але ж там − люди не футбольні.

В якості позитивного прикладу можу навести Володимир-Волинський. Там є напівприватний футбольний клуб, на його полях займаються вихованці ДЮСШ, якій допомагає місцева влада. Є порозумінням з Саганюком (Петро Саганюк − володимир-волинський міський голова − О.П.). Ми підписали угоду і кращих гравців із Володимира забираємо у свою команду. Тобто, там йдуть назустріч. А в Луцьку про дитячо-юнацький футбол зовсім не турбуються. Це ж саме можу сказати і про область.

Наші ініціативи не підтримуються. Ми просили землю для будівництва майданчиків, вносили пропозицію, щоб на якіснішому рівні проводилися змагання «Шкіряний м’яч»… Тонконог (Володимир Тонконог − голова комітету з фізичної культури і спорту Луцької міськради − О.П.) каже, що він все добре організував, а в результаті, виходить, що ніхто не бачив, де вони грали і в що вони грали. Діти бігають на пустирях. Найкращі поля − в нас, але на них ніяких ігор такого рівня не відбувається. Я маю на увазі «Феміду», «Підшипник» і в Дачному. Зараз Чорнуха побудував у Піддубцях непогане поле (Віктор Чорнуха − директор приватного будівельного підприємства − О.П.).

Конфлікт із місцевою владою виник ось через що. Питання стояло про добудову фасаду. Клуб не має свого стадіону, але Василь Андрійович Столяр потратив багато коштів на стадіон «Авангард». Всі знають, що ще при Французові (Анатолій Француз − голова волинської ОДА з 2002 до 2005 років − О.П.) ми хотіли на стадіоні багато чого побудувати, але нам не дали цього зробити. Для вищої ліги ми мусимо мати базу, землю для цих потреб нам виділили в Ківерцівському районі. Зараз виробляються документи, бо ми не хочемо такого казусу, як зі стадіоном. Там будуть футбольні поля для дітей, база, озеро, для футболістів сауна, реабілітаційний центр − все там буде. В нас порядок і з дитячою школою. Там займається 400 дітей, працює 25 тренерів. Все нормально. А от стадіон…

Ми кинулися оформляти документи, щоб там багато чого доробити, а влада: «Нє! Стадіон − наш!» Нам сказали: «Ви нічого не робили!» Як це нічого не робили? Може, це влада все зробила? Нас морально принизили: і працівників клубу, й акціонерів, і засновників. Була один раз підтримка облради − 300 тисяч на реконструкцію даху із міського бюджету дали, 70 тисяч на плитку при в’їзді. Ще Кривицький виділив. А пішли ж десятки мільйонів.

Ми планували зробити шикарний спорткомплекс. Знайшли інвесторів, які готові були вкласти 30-40 мільйонів євро. Я був у Богдана Павловича Шиби і запропонував цю ідею. Луцьк мав би Палац спорту! Нам обіцяли виділити під потреби землю. Плюс планувалася добудова до стадіону і спортивно-розважальний комплекс.

Все було серйозно заплановано, а потім міська рада різко поміняла позиції і рішення. Будуватися ж, повторюю, все мало не за кошти бюджету, а за рахунок інвестицій. Потім же і кошти до бюджету поступали би з прибутку, а частина грошей ішла б на розвиток футболу. Міській раді − тільки вигода: податки, цивілізований розвиток спортивних споруд і слава, бо такого палацу спорту нема ні в Рівному, ні в Тернополі. Діти могли б займатися і хокеєм, і кататися тут. Це − не руйнація, а розбудова. В планах було і чисто футбольний стадіон побудувати в Луцьку. Будувати, а не руйнувати! Але спільної мови знайти не можемо...

Тема будівництва взагалі закрита зараз. Думають, що ми хочемо якісь будинки зводити, але це − неправда. Все пов’язано зі специфікою спорту. Може, хтось щось і хоче «відтяпати», а на нас все звалюють. Дорікають, що ми огорожу хочемо будувати… Але ж це − вимоги FIFA і UEFA, щоб стадіон був ізольований. Так зроблено в Києві, Донецьку, Дніпропетровську... В нас все допотопно.

Щоб мати стадіон і вкладати в нього кошти, треба мати на нього документи. Ми 8 років користувалися стадіоном разом із міською радою. Вона повинна була платити компослуги, а ми зарплату працівникам стадіону та його обслуговувати. Але, крім цього, ми платили і за газ, і за воду. Заплатили штраф за електроенергію, бо там пеня наросла. На наші плечі лягало 75% видатків. Ми за 8 років заплатили більш ніж 2 мільйони гривень. То хто не виконував обов’язків?

Коли ми сказали: «Давайте, ми будемо за все відповідати, мати стадіон і документи на нього. Добудуємо його»,− то міська рада відразу почала платити за компослуги і людям зарплату. Бігові доріжки навіть почали робити. Думаю, якби не було конфлікту, то вони нічого б не робили. Я вважаю, що стадіон повинен бути в господарстві футбольного клубу. Він не мені потрібен, і не Столяру, а для порядку. Якщо власність державна чи комунальна, то нічого не контролюється. Якби не ми − все давно розсипалося б.

Про керівні органи українського футболу

− Інколи я ображаюсь. А інколи розумію, що все не зовсім правильно трактується. Справа в тому, що багато моїх колег та підструктур Федерації футболу чи ПФЛ не говорять того, що могли б говорити або стати на захист того чи іншого тренера, − а тут відразу ховається ситуація. От треба покарати Кварцяного, чи якогось футболіста, чи створити ситуацію, щоб клуб сплатив штраф, але щоб в жодному разі не постраждали ні ПФЛ, ні Федерація, ні суддівський, ні інспекторський корпус. Там − страшна криша. У нас, як у казці: «Ты виноват лишь в том, что хочется нам кушать!»

Про збірну України

− Я вже про свою думку розповідав газеті «Спорт-експрес». Тоді багато хто стримався. Не хочуть плювати проти вітру, так би мовити… А навіщо прикидатися? Збірна не грає в атакуючий футбол вдома. Це можна зрозуміти, коли гра проходить на виїзді і треба берегти результат. Якщо футбол нудний, нешвидкий, а триває монотонне катання м’яча, то нема перспектив.

Про „компромісний» футбол

 „Олександрія» серйозний суперник. Там працює тренер, з яким ми по-спортивному друзі, завжди грали в компромісний футбол. Адміністрація цього клубу регулярно надавала нам відеокасети, ризикуючи при цьому дати нам можливість вивчити команду. Це сильний жест по відношенню до футболу. Ми знали як Олександрія будує гру.

Успіхи юних волинських футболістів

Останній тур першого кола чемпіонату ДЮФЛ України дав волинянам в суперники вихованців львівської футбольної академії «Карпати», які минулого літа всіма чотирма командами брали участь у фінальній стадії змагань. Волинські хлопці, добряче виклавшись, зуміли відібрати у львів’ян чотири очки.

Найвагоміший внесок в цю справу зробила найстарша команда волинян. Матч суперників у віковій категорії U-17, котрий відбувався в Луцьку, пройшов у гострій взаємній боротьбі. Карпатівці показали себе добротним, технічно вишколеним колективом й на додачу суттєво переважали господарів у зрості. Боротьба не припинялася до завершення матчу, за моментами могли забити як господарі, так і гості, проте самовіддана гра „Волині» таки дозволила їй здобути важливу перемогу з рахунком 1:0.

Команди U-16 тим часом грали у Львові. Лучани протиставили карпатівцям доволі пристойний футбол, але суперник в цей день був відчутно сильнішим, до того ж, львів’яни вдало використали те, що ворота „Волині» захищав запасний кіпер Богдан Ліщук, який не мав в цьому сезоні достатньо ігрової практики. Поразка 0:4.

„Волинь» залишається на першому місці у своїй підгрупі. За результатами першого кола, всі чотири юнацькі команди «Волині» виступили краще, ніж у минулому чемпіонаті, набравши в сумарному заліку 43 очка (проти 36 в попередньому році). Але загальне сьоме місце в групі не є надто оптимістичним показником, тим більше, що боротьбу за вихід до фіналу можуть вести юнаки команд U-17 та U-14. Друге коло розпочнеться в середині квітня.

„Західпромбуд» − володар Кубка Луцька

Завершився розіграш відкритого Кубка міста Луцька сезону 2008 року, організований міським комітетом з фізкультури та спорту спільно з міською федерацією футболу. В розіграші взяли участь 8 команд. У півфіналі „Західпромбуд» з рахунком 2:0 переміг ФК „Політехніка». Основний час в іншій півфінальній парі, яку склали ФК ППМ і ФК „Богдан», закінчився нульовою нічиєю. В серії післяматчевих пенальті влучнішими були гравці ФК ППМ − 5:4. а у фінальному двобої з рахунком 2:0 перемогу святкували промбудівці.

 

4.       Дніпропетровськ

ЕВРО-2012

СОТРУДНИЧЕСТВО

У Днепропетровска не хватает денег на подготовку к Евро-2008

Швейцарский город Берн, который принимал матчи Евро-2008, будет консультировать Днепропетровск по подготовке к Евро-2012. Соответствующее соглашение подписали власти двух городов. Об этом рассказал мэр Днепропетровска Иван Куличенко.

Но в то же время для реализации полной подготовки инфраструктуры Днепропетровска к чемпионату Европы не хватает денег. Так, по словам Куличенко, в этом году Кабмин не выделил на строительство дорог ни одной копейки. — «Такая ситуация наблюдается и в других городах, которые будут принимать матчи чемпионата. Можно говорить о том, что в плане подготовки дорог мы отстали на год», — говорит Куличенко. По мнению главы Днепропетровска, реконструкция и строительство новых дорог — важнейшая задача, которую в короткие сроки должно решить государство. Кроме того, в Днепропетровске до сих пор так и не начата реконструкция аэропорта. К ней не могут приступить, так как уже 5 лет между городскими властями и компанией «Днипро-Авиа» идет судебный процесс за право собственности объектов аэропорта. Несмотря на имеющиеся проблемы, Куличенко считает, что его город — лидер в подготовке инфраструктуры к Евро-2012 как в Украине, так и в Польше. Среди положительных моментов мэр отметил сдачу в эксплуатацию новой арены «Арена-Днепр». Таким образом, новый клубный стадион «Днепра», который возводился на деньги Игоря Коломойского, стал первой полностью готовой ареной в Польше и Украине, которая примет матчи Евро-2012. Кроме того, Куличенко сообщил, что в Днепропетровске уже готова необходимая по требованиям УЕФА фан-зона — это реконструированный участок набережной Днепра в центре города.

В Днепропетровске почти готовы и два места для размещения команд-участниц чемпионата. Это современная учебно-тренировочная база «Днепра» и комплекс в пригороде «Гудзон».

ЕВРО-ГОСТИ

Во время «Евро-2012» Днепропетровск может принять по 45-100 тысяч болельщиков на каждую из трех игр

Во время Чемпионата Европы из футбола 2012 года Днепропетровск рассчитывает принять по 45-100 тыс. болельщиков на каждую из трех игр. Такие данные обнародовала заместитель городского председателя Днепропетровска Ирина Зайцева.

Как проинформировала Ирина Зайцева, к «Евро-2012» на улицах Днепропетровска появятся специальные «дорожные карты» — указатели мест нахождения гостиниц, ресторанов, кафе и тому подобное, а также откроются информационные центры, в которых будут работать волонтеры, которые будут сопровождать иностранных гостей к стадиону, местам проживания, питания и отдыха.

«Я хочу вас успокоить: болельщики, которые приедут, это — достаточно активные люди, положительно настроенные и с достаточным количеством денег. Именно на этом я делаю акцент, ведь как раз на основе этого вы можете строить свои планы», — сказала Ирина Зайцева.

Украина и Польша выиграли тендер на проведение финала Европейского чемпионата по футболу «Евро-2012». Результаты конкурса заявок УЕФА объявила в конце апреля 2007 года.

В рамках проведения «Евро-2012» Днепропетровск планирует принять 90 тыс. болельщиков. В городе состоится три матча финала Чемпионата.

ГОСТИННИЦЫ

Гостиницы строятся по графику

В Днепропетровске объекты размещения и гостиницы к Евро-2012 строятся в соответствии с утвержденными планами и графиками. 4 ноября об этом сообщил мер Днепропетровска. В частности, по его словам, в этом году, как и планировалось, началось строительство  трех гостиниц, оно продолжается, и остановка работ пока не предусматривается.

«Гостиницы строятся, они не остановлены. Две гостиницы уже остановить нельзя, их дешевле достроить, чем остановить», − отметил Иван Куличенко.

По его словам, нынешние работы выполняются по графику и в установленных временных рамках, а что касается следующего года, то об этом можно будет говорить лишь после анализа глубины экономического спада и процессов, происходящих в экономике. В то же время, заметил Иван Куличенко, учитывая процессы в металлургии, а Днепропетровск является металлургическим регионом, прогнозы «сложные».

Учитывая такую перспективу, добавил городской председатель, сегодня началась активная работа в регионах, на которые раньше смотрели как на компенсационные. По его словам, проводятся мероприятия по привлечению гостиниц в Запорожье, в Кривом Роге и в Днепродзержинске, а также баз отдыха, которые строятся в зонах отдыха вокруг города, к возможному приему гостей Евро-2012.

«То есть, сейчас мы корректируем свои возможности и хотим увеличить как минимум на 40% (резерв по размещению гостей и участников Евро-12 − ред.), если какая-то программа не сработает, чтобы была возможность перекрыть наши обязательства за счет того, что есть», − сообщил Иван Куличенко.

По его словам, это будут не 5-звездочные гостиницы, а «три плюс», но таким образом можно обеспечить всех туристов приличными условиями проживания.

МЕДИЦИНА

Медицина Днепропетровска получит 63 млн. грн. для подготовки к Евро-2012

В рамках программы подготовки к Евро-2012 власти из городского бюджета выделили 63 млн. грн. для развития медицинской отрасли Днепропетровска.

«63 млн.грн. уже утверждены сессией и поступят в управление охраны здоровья днепропетровского горсовета на протяжении двух лет − с 2009 по 2011 год», − сказала заместитель начальника управления здравоохранения Днепропетровского городского совета Елена Луговая.

По ее словам, средства будут направлены на реконструкцию городских больниц, приобретение машин, оборудования препаратов и обучение медперсонала.

СТАДИОНЫ, ФАН-ЗОНЫ

В Днепропетровске создадут три фан-зоны к Евро-2012

В Днепропетровске к чемпионату Европы по футболу 2012 года для украинских болельщиков создадут три фан-зоны. Об этом 4 ноября сообщил мэр Днепропетровска Иван Куличенко на пресс-конференции.

По словам И.Куличенко, одна из самых больших фана-зон для футбольных болельщиков, расположенная на набережной Днепра, уже готова, что было подтверждено инспекторами UEFA.

На набережной проведена полная реконструкция, осталось разместить эту фан-площадь видеоэкранами, пунктами предоставления первой медицинской помощи и биотуалетами. После чего, во время проведения Евро-2012, Днепропетровская набережная сможет вместить почти 100 тысяч болельщиков.

Кроме того, городская власть планирует создать еще три фан-зоны именно для украинских болельщиков, ведь они, по правилам UEFА, не смогут смотреть на стадионах матчи Евро-2012, в которых не будет играть украинская сборная.

В Днепропетровске нехватка футбольных полей     

Основной проблемой развития детско-юношеского футбола в области является отсутствие футбольных полей. Об этом сообщил президент федерации футбола Днепропетровской области Андрей Павелко. На сегодняшний день в городе существует тенденция закрытия стадионов их собственниками. «Стадионы либо закрывают, либо перепрофилируют, а землю используют в коммерческих целях. Именно на этот факт общественность города должна обратить особое внимание. Если дело так пойдет и дальше, нашем детям негде будет тренироваться», − говорит Павелко.

Кроме того, учитывая климатические особенности нашей страны, единственным выходом из сложившейся ситуации является создание искусственных полей. В Украине 4 года существовала программа «Наше майбутнє», которая предусматривала открытие футбольных полей. Но правительством было прекращено ее финансирование. В рамках этой программы в Днепропетровске было создано 48 площадок для мини-футбола. «Но одно дело построить и передать эти поля, а другое − за ними ухаживать. Многие из них уже находятся в плачевном состоянии», − говорит президент ФФДО. Среди достижений области в развитие детско-юношеского футбола — успешная работа Академии футбола и футбольной школой «Днепр». «Академия была создана около года назад для того, чтобы прививать детям любовь к футболу, к здоровому образу жизни. Большой плюс в том, что мы работает на окраинах, ведь там нет такой спортивной базы, как например, в центре. Наиболее талантливые мальчишки переходят учиться в футбольную школу «Днепр», − говорит директор Академии футбола, тренер Юрий Богдан.

СКАНДАЛ

Болельщики «Днепра» продолжают «разорять» клуб

Дисциплинарный комитет Премьер-лиги снова оштрафовал ФК «Днепр» за нарушение правил поведения зрителей болельщиками команды.

 «За нарушении «Правил поведения зрителей» болельщиками команды во время матча 12 тура чемпионата Украины обязать ФК «Днепр» перечислить обязательный денежный взнос в сумме $3 тыс. в гривневом эквиваленте», − говорится в сообщении.

За это же нарушение в матче 1/8 финала Кубка Украины ДК Премьер-лиги обязал «Днепр» перечислить обязательный денежный взнос в сумме $1 тыс. в гривневом эквиваленте.

«Провинились» болельщики «Днепра» и во время матча 13 тура ЧУ. За использование пиротехнических средств «Днепр» должен заплатить еще $200 в гривневом эквиваленте.

Дисциплинарный комитет Премьер-лиги неоднократно облагал штрафами «Днепр». Общая сумма штрафов на данный момент составляет $22,5 тыс.

ФУБОЛ

ФК «Харьков» − «Днепр» − 0:2 

7 ноября. Сумы. Стадион «Юбилейный». +2 градуса. 1500 зрителей.

Голы: 0:1 Воробей (69), 0:2 Назаренко (81).

Предупреждены: Милько (18), Касьянов (39), Лисицкий (62).

Удален: Касьянов (90+1, второе предупреждение).

К предпоследней для «Днепра» и ФК «Харьков» игре первого круга команды разделили двенадцать очков и целых девять ступенек турнирной таблицы. Однако, даже самые оптимистично настроенные болельщики «Днепра» вряд ли верили в легкость успеха своих любимцев. Увы, сегодня для победы над любым соперником нашей команде нужно стопроцентное использование имеющихся в наличии ресурсов. И отчетная встреча стала лишним тому подтверждением.

Началась она, правда, весьма обнадеживающе. После прострельной передачи справа вернувшегося в основу Алсидеса Алексей Белик пробил выше ворот. Но на этот момент у вынужденных играть в Сумах харьковчан нашелся более чем убедительный ответ. Удар Артема Касьянова из полукруга приняла на себя стойка ворот. После этого момента на поле воцарилась обычная (и весьма унылая при этом) для последних матчей «Днепра» картина. Днепропетровцы завладели мячом и территорией, но при этом никаких выгод из этого для себя они извлечь не могли. О чем еще можно говорить, если первый удар в створ ворот соперника днепропетровцы нанесли аж на 32-й минуте − Мацей Налепа без труда справился с «выстрелом» Сергея Назаренко метров с 25-ти. Стоит ли удивляться, что угроз воротам польского голкипера «горожан» практически не было. Можно упомянуть разве что моменты в середине тайма, когда Налепа своевременно вышел за пределы штрафной, опередив Воробья, которого посылал в прорыв Руслан Ротань, да незадолго до свистка Ищенко на перерыв, когда мяч после удара Ротаня задел кого-то из защитников ФК «Харьков» и прикатился в руки Налепе.

Ничего по большому счету не изменилось и после пятнадцатиминутной паузы. «Днепр» вроде бы прибавил в активности, но это ничуть не отразилось на остроте моментов у ворот номинальных хозяев. До середины тайма днепропетровцы в свой актив могли записать разве что удар из-за пределов штрафной Виталия Денисова, после которого мяч рикошетом от ноги защитника опустился на верхнюю сетку ворот. Трудно сказать, чем все это могло закончиться, если бы не фактически первая острая атака днепрян в матче, которая, к счастью, завершилась взятием ворот. Максим Пашаев вблизи линии штрафной хорошо сыграл на опережение и переадресовал мяч Сергею Назаренко. Сергей идеально вывел на завершающий удар Андрея Воробья, и форвард «Днепра» мастерски поразил нижний угол ворот Налепы. Кстати, этот гол стал фактически копией результативного удара Андрея в Одессе. Буквально тут же голкипер харьковчан снял мяч с головы Сергея Назаренко после фланговой подачи Холека. На 76-й минуте после прострела к линии вратарской Воробья мяч оказался у Ротаня, но Руслан замешкался и упустил хороший момент для взятия ворот.

Еще имевшиеся вопросы о победителе матча были сняты на 81-й минуте. Сергей Назаренко наконец-то (последний раз он это делал в прошлогоднем матче с…ФК «Харьков») отличился со штрафного удара. Посланный им мяч по дуге обогнул стенку и очутился в воротах ФК «Харьков». Единственное, что могли после этого сделать харьковчане − размочить счет в компенсированное время. Максим Старцев, неудачно отбивший перед собой мяч после удара Белого из-за пределов штрафной, парировал и еще один удар, уже в исполнении Сучкова. Раздавшийся сразу после этого финальный свисток Ищенко зафиксировал вторую победу подряд «Днепра», которая как и выигрыш недельной давности у «Кривбасса», ничего кроме морального удовлетворения от самого факта приобретения трех очков не принесла.

На стадионе «Арена Днепр» состоится матч между национальными сборными Украины и Норвегии   

Товарищеский матч между национальными сборными Украины и Норвегии, который запланирован на 19 ноября, состоится в Днепропетровске на стадионе «Арена Днепр». Для нового днепропетровского стадиона, открывшегося 14 сентября, это будет первая игра международного уровня. «Арена Днепр» − первый украинский стадион, отвечающий требованиям УЕФА, на котором планируется проведение матчей чемпионата Европы 2012 года.

Дубль «Днепра» потерпел поражение от резервистов ФК «Харьков»

6 ноября в молодежном первенстве Украины ФК «Харьков» выиграл у «Днепра» со счетом 2:0.

 «Матч резервистов «Днепра» и ФК «Харьков» прошел в равной борьбе. Тем не менее, голевые моменты в первом тайме возникали только у ворот нашей команды. Уже в начале встречи днепряне оказались в роли догоняющих. На 7-й минуте Гришин, пытаясь отбросить головой мяч Варцабе, вывел на пустые ворота Бойченко, которому не составило особого труда открыть счет», − сказал Юрий Макодзеба. У «Днепра» за весь первый тайм была только одна атака. Климавичюс нашел на правом фланге Каверина, который отбросил мяч назад Коноплянке, но под удар форварда «Днепра» бросился защитник. Опасными были и два штрафных удара. Вначале вратарь перевел мяч через перекладину после удара Гришина, а во втором случае неуверенно отбил мяч после выстрела Карнозы.  Второй тайм «Днепр» провел увереннее, хотя первый момент после перерыва создали хозяева. На 53-й минуте Батиста на скорости вошел в штрафную и с острого угла пробил рядом со штангой. В ответ «Днепр» усилиями Карнозы создал два стопроцентных момента. На 66-й минуте Артур в центральном круге, выдержав силовую борьбу, обыграл двоих харьковчан, отпасовал на фланг, откуда Кобахидзе простреливал в центр штрафной, но на его передачу Каверин не успел, а Коноплянка еле дотягиваясь до мяча пробил мимо ворот. 6 минут спустя Карноза вывел один на один с вратарем Каверина, но вратарь грамотно сблизившись с ним, не позволил себя переиграть.

Ответ харьковчан, причем результативный, последовал на 74-й минуте. После подачи углового, защитники «Днепра» вынесли мяч из штрафной, но Гринченко головой по высокой дуге с отскоком от перекладины отправил мяч в ворота.

В оставшееся время до финального свистка команды успели обменяться моментами. На 78-й минуте после ошибки днепрян при создании искусственного офсайда, выскочивший один на один с Варцабой Нагинайло не сумел его переиграть. Ответная атака «Днепра» закончилась ударом Грамма с 18-ти метров, но харьковчан выручила штанга.

Андрей Павелко: «Матч с Англией может стать толчком к развитию детского футбола в Днепропетровске»

Председатель Федерации футбола Днепропетровской области считает, что матч отборочного цикла чемпионата мира Украина-Англия, который пройдет в Днепропетровске в октябре 2009 года, может способствовать развитию детского футбола в городе и области. Об этом Андрей Павелко заявил на пресс-конференции «Развитие детского футбола в Днепропетровске» в пресс-центре ИА «НОВЫЙ МОСТ» 5 ноября.

«Украина — Англия — это тот матч, который мечтает увидеть каждый город, каждая страна. Поэтому я думаю, что ребята, которые увидят этот матч в Днепропетровске, заинтересуются футболом, у них возникнет желание им заниматься», − сказал Андрей Павелко.

Также председатель ФФДО отметил, что для развития детского футбола в Днепропетровске создана Академия футбола, которая готовит юных футболистов для школы ФК «Днепр».

В Днепропетровске стартовал чемпионат города по мини-футболу

1 ноября в Днепропетровске стартовал традиционный открытый чемпионат города по мини-футболу (фут-залу) сезона 2008-2009 г.г., в котором принимает участие рекордное количество команд — 38.

«В турнире принимают участие любительские команды, коллективы спортивных клубов и других организаций, которые разделены по спортивному принципу на 3 дивизиона − «А», «Б», «В». Всего в 3-х дивизионах выступают 38 команд, еще несколько лет назад их было не больше 10-ти», − сказал председатель комитета мини-футбола Дмитрий Тимохин.

Игры городской лиги будут проходить с 1 ноября 2008 года по 31 марта 2009 года в спортивном комплексе Украинского государственного химико-технологического университета и КСК «Шинник». В дивизионе «А» 10 команд сыграли матчи 1 тура, и сейчас в турнирной таблице лидирует «Газовик». В дивизионе «Б» среди 14 команд лидирует «ЛАД-2», а в дивизионе «В» на данном этапе лидером является команда «ПриватДнiPro».

Также с середины ноября стартует Чемпионат Днепропетровской области по мини-футболу.

«Днепр» − чемпион! Уже 25 лет

6 ноября 1983 года команда впервые в своей истории выиграла футбольный чемпионат СССР. Настоящий народный праздник. 7 ноября 1983 года Днепропетровск вышел на улицы. Народное ликование было бы организовано в любом случае: главный праздник страны, годовщина Октябрьской революции, обязательная демонстрация трудящихся − в СССР с этим было строго. Но никогда еще днепропетровцы не приходили на ноябрьскую демонстрацию с таким искренним желанием и в таком огромном количестве! Конечно, присутствовали красные знамена и революционные портреты, но на стенах, заборах, воздушных шариках, самодельных плакатах, даже транспарантах было написано главное: «ДНЕПР» − ЧЕМПИОН! А главными действующими лицами демонстрации были не Маркс, Энгельс, Ленин и члены Политбюро, а футболисты, подарившие − поверьте, это не газетный штамп − людям счастье.  В городе царил настоящий праздник, идущий от души.  Накануне, 6 ноября, «Днепр» в блестящем стиле победил «Спартак» со счетом 4:2 (перед этим матчем соперников за звание чемпиона разделяло лишь два очка) и выиграл золото чемпионата.

«Днепр» − 309 в мире

Международная федерация футбольной истории и статистики опубликовала очередной рейтинг футбольных клубов мира.

Глядя на очередную публикацию данного рейтинга нельзя не отметить явный прогресс великолепно стартовавшего в чемпионате Украины донецкого «Металлурга», который поднялся сразу на 43 позиции вверх, и занимает 316 место с 64,5 очками.

В обратном направлении, только с еще большим разрывом «отправился» днепропетровский «Днепр» (66,5 очков). Надо признать, что клуб вполне обоснованно «потерял» 47 пунктов. Переместившись с 262 места на 309-ое!

Сменился и лидер сезона. Английский «Манчестер Юнайтед» на первом месте сменила каталонская «Барселона» (270 баллов). Вторую строчку сейчас занимает английский клуб − «Ливерпуль», проигравший всего один матч в нынешнем сезоне во всех турнирах. Третьим идет «МЮ».

Лучший из представителей Украины − киевское «Динамо» занимает 21-ое место с 182, 5 очками. Донецкий «Шахтер» − 64-ое (139). 211-ый − харьковский «Металлист» (78). 303 − «Таврия» (66). 347 − полтавская «Ворскла» (61).

«Днепр» купит днепропетровского азербайджанца?

Один из лидеров украинского футбола заинтересовался игрком «Нефтчи». Полузащитник «Нефтчи» Александр Чертоганов может вернуться в украинский Днепр. Его бывший клуб проявляет заинтересованность в услугах футболиста сборной Азербайджана.

Чертогаев является уроженцем как раз Днепропетровска, но в 2005-м году принял гражданство Азербайджана. За эту сборную он отыграл 12 матчей. Напомним, что ранее «Нефти» возглавлял Анатолий Демьяненко, которого слухи сватают на пост главного тренера днепропетровской команды. Так же сообщалось об интересе «Днепра» к экс-наставнику «Челси» Аврааму Гранту.

 

5.       Донецьк

 

Евро 2012

Международный Саммит

На уходящей неделе ведущие местные СМИ обсуждали итоги Международного Саммита в Донецке, состоявшегося 29-30 октября.

Так, «Жизнь» (5.11) приводит мнение председателя облсовета Анатолия Близнюка, который, в частности, заявил:

− Наша область в 2012 году будет принимать взрослый, а в 2009 − молодежный европейские чемпионаты по футболу. Чемпионат − тоже уникальный шанс для инвесторов, и мы уже видим интерес к нашим инфраструктурным проектам. Благодаря саммиту мы осознали, что региону, прежде всего, надо учиться общаться на уровне инвесторов и представителей иностранных делегаций. Это первый шаг на пути обновления Донбасса не только на промышленном, но и на деловом уровне. Тогда Донецк по праву станет деловой столицей Украины.

А зампред облсовета Игорь Коваль, непосредственно курирующий Евро-09/12, сообщил «Салону Дона и Баса» (4.11), что на минувшей неделе Фонд госимущества выдал рецензию оценки имущества аэровокзального комплекса в Донецке, и теперь в декабре будет объявлен тендер для желающих инвестировать в строительство нового аэропорта.

− Сейчас проходят мероприятия, связанные с проведением конкурса, которые затянулись с января этого года по объективным причинам, − заявил Игорь Коваль. Но уже в декабре, по его словам, будет объявлен конкурс на арендатора, который займется строительством нового аэровокзала и реконструкцией старого. Его имя, считает г-н Коваль, может стать известным уже к новому году.

Главное условие для арендатора − это построить аэровокзал, соответствующий требованиям УЕФА − прием 35 тыс. болельщиков. Для того, чтобы его выполнить, нужно решить две задачи − реконструировать старый аэропорт и построить новый. Планируется, что пассажиропоток старого аэровокзала будет составлять 500 пассажиров в час, а нового − тысяча.

Но это не обеспечивает прием 35 тысяч пассажиров, поэтому мы ведем переговоры с Луганской областью и Мариуполем, чтобы эти аэропорты тоже были задействованы, плюс не обойдемся без временных терминалов, − сообщил Игорь Коваль.

Внимание к этому проекту уже проявили потенциальные инвесторы, как украинские, так и зарубежные.

− На сегодня уже есть интерес инвесторов к аэровокзальному комплексу, идут звонки и от наших, и от зарубежных компаний, но пока озвучить их не могу, − уточнил зампредседателя облсовета.

По его словам, каких-то конкретных требований к инвесторам по финансовой части нет, есть лишь требование к тому, чтобы аэропорт соответствовал международным стандартам и нормам. Как уже сообщалось, проект аэровокзального комплекса уже был разработан ранее.

За счет средств облсовета сделан проект, но насколько он удовлетворит арендатора? Если они предложат нам лучший вариант, то почему мы должны отказываться. Но тот проект, который у нас есть, позволит быстрее приступить к началу строительства, − считает Игорь Коваль.

Специалисты утверждают, что подготовительные работы по проекту могут начаться с января будущего года, а к началу строительных работ можно интенсивно приступить весной 2009 г. Учитывая, что чемпионат Европы по футболу состоится в 2012 г., этот проект будет реализовываться в напряженном режиме.

Мы находимся не в критической зоне, а в напряженной, но подобный опыт есть, − считает Игорь Коваль.

Метро

И еще одна новость − на этот раз неприятная для дончан.

Проект строительства донецкого метрополитена, возможно, будет исключен из программы подготовки Донецка к ЕВРО-2012, об этом заявил мэр Донецка Александр Лукьянченко в ходе международного инвестиционного саммита. По его словам, такое решение обусловлено недофинансированием этого проекта со стороны государства. Городской голова утверждает, что на сегодня нехватка бюджетных средств достигла критического уровня, что не позволяет надеяться на завершение строительства даже одной линии метрополитена к 2012 году.

− Я думаю, мы больше не будем заострять на этом внимание, а проблему перевозок решим за счет наземного транспорта, − отметил Лукьянченко, добавив, что городские власти намерены приобрести к старту чемпионата 55 новых трамваев и 120 троллейбусов.

Парковая зона

А накануне Саммита в Донецке прошла презентация парковой зоны стадиона «Донбасс Арена», о строительстве которого мы регулярно сообщали.

Как заявила генеральный директор немецкой компании «Fagus», которая занимается планировкой парковой зоны, Габриэлла Зелеман, «когда мы увидели планы стадиона, сразу появилась идея, что стадион выглядит, как бриллиант, и поэтому территорию вокруг стадиона мы должны оформить в виде оправы для бриллианта».

Стадион будут обрамлять несколько кругов из деревьев различных пород. Всего планируется высадить около 300 деревьев, таких, как дуб, клен, вишня, конский каштан и лайм настоящий. Все деревья возрастом около 25-30 лет.

Также планируется создать два пруда, в одном из которых построят специальные разделительные стены из природного камня для создания каскадов. Так же в пруду будут фонтаны с подсветкой в ночное время.

К стадиону будет два больших подхода. На центральном входе будет установлен большой водопад с 15 фонтанами. На западном входе будет стоять гранитный футбольный мяч диаметром 2,5 метра. На мяче будет отображаться земной шар. Этот мяч установлен в специальном мини-бассейне и будет вращаться.

Также планируется создать огромную развлекательную зону с разнообразными аттракционами. Стоимость проекта − 30 млн. долларов.

СМИ

В освещение подготовки к Евро активно подключился «Донбассинформ», который, по сути, является дочерним предприятием Управления по делам прессы и информации облгосадминистрации, и уже четвертый месяц занимается подготовкой и размещением на платной основе публикаций в местных СМИ о деятельности власти в различных сферах жизни. На днях пришла очередь футбола.

В рамках этого проекта материал «Евроготовность в условиях кризиса» был напечатан в «Жизни» (29.10), «Вести Донбасса» (31.10), «Донеччина» (31.10) и др. (всего более 30 областных и горрайонных газет).

Массовый футбол

В Мариуполе в крытом СК «Ильичевец» завершился турнир по футболу среди юношей «Ильичевская осень». Напомним, что в этих соревнованиях принимали участие ребята 1998-1999 г.р. из «Звезды» (Киев), «Шахтера» (Донецк), «Металлурга» (Запорожье), «Олимпика» (Донецк), «Металлурга» (Донецк) и «Ильичевца». В течение пяти дней юные футболисты определяли сильнейших.

В итоге в возрастной группе 1999 г.р. первое место досталось «Металлургу» (Запорожье), второе − «Шахтеру», а третье − «Ильичевцу». Мариупольцы выиграли у «Звезды» и донецкого «Металлурга», сыграли вничью с «Олимпиком», а остальным проиграли. Приятно отметить, что в этой группе лучшим игроком турнира признан воспитанник «Ильичевца» Илья Бояр.

Что касается другого возраста, то здесь первыми стали футболисты «Шахтера», вторыми − «Металлурга» (Запорожье), третьими − «Звезды». Наши земляки по ходу турнира выиграли у запорожцев (3:1) и донецкого «Металлурга» (2:1). Остальным клубам мариупольцы проиграли. В этой возрастной группе также был отмечен «ильичевец». Сархан Гусейнов стал лучшим нападающим  соревнования.

На торжественном закрытии турнира «Ильичевская осень» исполнительный директор ФК «Ильичевец» Леонард Губарьков, председатель федерации футбола Мариуполя Александр Тохтарь и директор спортшколы ФК «Ильичевец» Владимир Попов поздравили победителей и призеров, вручив им медали, кубки, специальные призы. Всем командам-участницам были подарены большие торты.

И еще новость из Мариуполя, где в конце октября в крытом спорткомплексе «Ильичевец» прошел 4-й традиционный турнир памяти бывшего футболиста «Ильичевца» (быв. «Металлург») и молодежной сборной Украины Степана Малокуцко, который трагически погиб в автомобильной аварии.

В турнире приняли участие юношеские команды (15-16 лет) сельских районов, прилегающих к Мариуполю. Это − «Олимпик» (с. Чермалык, Тельмановский р-н), «Родина» (пгт Мангуш), «Кальмиус» (п. Сартана), «Нива» (с. Новокрасновка, Володарский р-н), «Бахчевик» (с. Андреевка и с. Бахчевик, Тельмановский р-н) и «Гранит» (п. Старый Крым).

По итогам соревнований в финале встретились «Нива» (рук. ООО «Новая Нива» Л. Минаев, тр. Е. Еменджи) и «Родина» (рук. агроцеха № 11 ММК им. Ильича В. Троян, тр. И. Лебединский). Безоговорочная  победа  досталась володарцам − 4:1.

В матче за третье место «Гранит» обыграл «Кальмиус» − 3:0.

Все призеры были награждены кубками и медалями, а специальный приз, учрежденный президентом ФК «Ильичевец» В. Бойко, второй год подряд отправился в Новокрасновку.

Отметим, что на турнире присутствовали родители Степана − Константин Анатольевич и Наталья Анатольевна, которые поблагодарили организаторов и участников за память о сыне.

Остается добавить, что эти соревнования прошли при активной поддержке городского управления по физической культуре и спорту (О.Муравьев), Федерации греческих обществ Украины (А.Проценко-Пичаджи), ФК «Ильичевец» (П.Разумный) и федерации футбола Мариуполя (А.Тохтарь).

 

6.       Житомир

 

Євро 2012

Реклама

Зовнішня реклама ЄВРО-2012, будь-яке графічне зображення цієї події чи логотипу відсутнє.

ЗМІ

Інформація про ЄВРО-2012 в місцевих ЗМІ відсутня.

Наслідки фінансової кризи

Припинені роботі на всіх комерційних будівельних житлових проектах. Роботи в невисокому темпі проходять на майданчиках, де споруджується житло на замовлення Міністерства оборони.

Припинено роботи на всіх етапах заявлених до будівництва об’єктів готельної інфраструктури, окрім реконструкції столової Будинку офіцерів під готель, на будівництві якої роботи продовжуються у 2 зміни без вихідних (будівництво пов’язують з О. Баранівським, екс-нардепом та екс-міністром АПК України).

Підприємства будівельних матеріалів та виробництва металоконструкцій скорочують кількість робочих днів та змінність на своїх підприємствах. Проблеми виникають як із-за несвоєчасної оплати поставлених матеріалів, так і із-за відсутності замовлень на нові.

Міський бюджет Житомира має кредиторську заборгованість перед підрядниками. Погасити цю заборгованість в поточному році не є можливим із-за різкого спаду наповнювання бюджету по ІІ кошику, та змінами до законодавства, що значно ускладнюють і здорожчують процедуру викупу земель землекористувачами.

Управлінні сім’ї, молоді та спорту

В управлінні сім’ї, молоді та спорту Житомирської ОДА пройшла перевірка КРУ. Незважаючи на виявлені порушення, керівництво управління залишається на свої посадах. Це пов’язують із блокуванням проходження питання у прокуратурі заступником голови ОДА Черненком, який є куратором цього управління (Черненко − колишній прокурор Житомирської області). Основні питання, що проходять через управління під ЄВРО − 2012 − реконструкція спортивної бази у одному з районів, що межує з трасою Київ − Чоп та розглядається як база для розміщення команди-учасниці чемпіонату. Планується виділення з Держбюджету суму, приблизно в 22 мільйони гривень на роботи, пов’язані з реконструкцією та відновленням.

Соціологія

Сприйняття більшістю населення проведення ЄВРО-2012 в Україні − позитивне. Сприйняття вболівальниками керівника Федерації футболу України Г. Суркіса − нейтральне.

Футбол

На засіданні Бердичівського міськвиконкому розглядалося питання про фінансування ФК «Бердичів». На наступний рік проблематичне виділення навіть тих 180 тисяч гривень, на які місто профінансувало клуб у поточному 2008 році.

Деякі працівники футбольної галузі області прогнозують скорочення кількості команд у чемпіонаті області, в зв’язку із зняттям їх із змагань з причин фінансового характеру.

 

7.       Закарпаття

 

Євро-2012.

ЗМІ.

Ця тема стосовно Закарпатської області звучала лише на місцевій радіостанції «Версія», в друкованих ЗМІ не висвітлювала. Вона була про закарпатські пункти пропуску, які готують до Євро-2012. Зокрема, ведуться активні роботи на пунктах автомобільного пропуску «Ужгород» і «Лужанка» через державний кордон України із Словацькою Республікою. Уже завершено дорожньо-будівельні роботи та введено в експлуатацію під’їзну дорогу до нового вантажного терміналу митної служби у пункті автомобільного пропуску «Ужгород». Довжина під’їзду − 1 км 150 м. Загальна вартість будівництва становить понад 24 млн грн. Розпочато роботи і з будівництва під’їзної дороги до пункту пропуску «Лужанка» в обхід міста Берегово та села Астей. Вартість об’єкта відповідно до проектно-кошторисної документації − понад 148 млн грн.

Інша новина стосувалася самого обласного центру. Ужгород подав заявку на проведення на його території Дитячих олімпійських ігор у 2012 році. Отримати таке право претендують з десяток інших європейських міст. Кого саме оберуть, вирішуватиме дитячий Міжнародний олімпійський комітет у 2009 році в Афінах. У заявці Ужгорода до комітету Дитячих олімпійських ігор включено проведення змагань із семи видів спорту: легкої атлетики і плавання, великого тенісу, фехтування, дзюдо, художньої гімнастики та пляжного волейболу. Ужгород вже був господарем таких змагань у 1990 році.

У загальному можна було почути на тій же радіостанції новини наступного плану:

Догоджати майбутнім гостям Євро-2012 вчать українців фахівці з Євросоюзу. У Дніпропетровську відкрився перший Всеукраїнський форум «Євро-2012 − міжнародні стандарти гостинності» з майстер-класами від провідних фахівців з Португалії, Франції та Іспанії. Більше ста учасників − обслуговуючий персонал готелів та ресторанів − з’їхалися із 6-ти міст України, що мають приймати Чемпіонат. У рамках проведення Євро− 2012 Дніпропетровськ планує прийняти 100 тисяч уболівальників.

На злобу дня говорилося і про фінансову кризу. Зокрема, Міністерство економіки запевнило, що вона не завадить підготовці України до Євро-2012. Цього року виконання цільової програми з підготовки до чемпіонату проходить за планом. Наразі Дніпропетровськ − єдине місто, яке вже має готовий до Євро стадіон. Водночас Дніпропетровськ, як і решта міст України, що прийматимуть Чемпіонат, на рік відстали у реконструкції міських доріг.

Інша новина стосувалася Києва. Лише друге місце він посів за рівнем підготовки до футбольного Євро-2012 серед решти українських міст, які прийматимуть у себе чемпіонат. Найкраще підготувався наразі Донецьк. Столиця не вкладається у терміни через проблеми, пов'язані з реконструкцією головної спортивної арени «Олімпійського».

Кулуари до Євро-2012

Напередодні Кубкового матчу «Закарпаття» із «Шахтарем» вдалося поспілкуватися з новим працівником донецького клубу Любашем Міхалом. На запитання щодо проведення Євро-2012 в Україні та Польщі знаний вже у минулому арбітр відмітив: «Євро-2012 р в Україні буде обов’язково. В Донецьку завершується будівництво красеня-стадіону. В Києві теж все вирішиться нормально. Ще є 2,5 роки , ще є час упорядкувати все. Це більше ЗМІ нагнітають ситуацію стосовно спроможності України підготуватися до цього футбольного дійства. Та і всі чиновники в УЄФА хочуть, щоб Євро-2012 був саме в Україні і Польщі».

Зовнішня реклама.

Ніякої інформації стосовно Євро 2012 немає − жодних біг-бордів, листівок тощо.

Заходи.

За звітний період не було зафіксовано жодних заходів пов’язаних з підготовкою області до Євро-2012.

Місцевий футбол.

ЗМІ.

У газеті «РІО» за 01.11.08 у матеріалі «Коли рахунок не за грою» мова матч ФК «Закарпаття» й «Шахтар», який відбувся 29 жовтня, і закінчився на користь донеччан − 1:4.

У коротенькому матеріалі описується сама гра. У кінці подаються враження від неї тренера донеччан М.Луческу. Він зазначив, що вражений грою закарпатців у хорошому розумінні і у них є реальний шанс вийти до Прем’єр-ліги.

Ще один матеріал цього видання «Тур нічиїх і виїзних перемог» робить детальний аналіз матчів Прем’єр-ліги.

Так, зазначається, що шість із восьми матчів минулого туру завершилися внічию, чотири − без голів. Домашні команди не мали жодної перемоги, більшість матчів пройшло в неповороткій боротьбі з мінімальною кількістю небезпечних моментів.

Як результат, «Динамо» займає першу сходину турнірної таблиці, «Металург» − другу, «Шахтар» − на восьмій позиції.

Власне про обласну команду можна прочитати в іншому матеріалі «Оболонь» стає одноосібним лідером». Так, 15 тур приніс їй п’ять виїзних і всього одну домашню перемогу. «Севастополь», вигравши в «Закарпаття» в домашньому матчі, наблизився до лідера. Ужгороді відстали не набагато: різниця усього в три очки.

Закарпатці пропустили гол і цей фактор став поштовхом до покращення гри. А ще той момент, що один із уболівальників намагався вибігти на поле  голим. Перешкодили йому міліціонери.

На після матчевій прес-конференції тренер ужгородців висловив незадоволення грою своїх підопічних: «Зіграли ми огидно», адже прекрасно знали, що собою представляє «Севастополь»…Що сьогодні сталося з футболістами − незрозуміло…».

Отож ФК «Закарпаття» на опустилося аж на третю сходинку у турнірній таблиці першої ліги.

«Новини Закарпаття» за 01.11.08 подали лише один матеріал, який стосується футболу. Зокрема, мова у матеріалі Ростислава Буняка «М.Луческу: «У перерві матчу в Ужгороді мені довелося виховувати своїх гравців» йде про матч ФК «Закарпаття» й «Шахтар», який відбувся 29 жовтня на ужгородському стадіоні «Авангард» і закінчився на користь донеччан − 1:4. Таким чином обласна команда зупинила для себе боротьбу за Кубок України.

На післяматчевій прес-конференції коуч «Шахтаря» відзначив гру закарпатців і додав, що був здивований, особливо у першому таймі. За його словами, «Закарпаття» добре підготувалося до матчу. Крім того, він додав, що коли команда була у вищій лізі, поле на «Авангарді» було значно гірше, ніж зараз.

Тренер же ФК «Закарпаття» М.Іваниця, навпаки, не був задоволений грою ужгородців. Найперше він виділив втрату ними концентрації і високий клас суперника.

Підсумовуючи матеріал, автор доходить висновків: «Програвши кубкову дуель і вилетівши з турніру, закарпатці на усі сто можуть зосередитися на виступах у першій лізі, метою в якій має бути вихід у Прем’єр-лігу».

Огляд матчів.

3 листопада у рамках 16 туру в Ужгороді відбулася гра між ФК «Закарпаття» та ФК «Фенікс-Іллічівець» − 1:0.

Такої гри проти команди-середнячка ліги ніхто від господарів поля не очікував. Вийшло щось таке − господарі не хотіли грати, гості не могли. Хоча початок поєдинку видався доволі активним. Та якщо перший тайм хоча б можна було дивитися, то друга половина гри взагалі видалася нудною, без моментів, без гостроти. Глядачі занудьгували на трибунах. Навіть підбадьорюючі заклики фанів «Закарпаття» чомусь не «заводили» команду на боротьбу. Підопічні Іваниці робили два-три паси вперед, потім знову повертали м’яч назад, до захисників, або взагалі воротарю, а вже той виносив куди подалі. Гості за всю гру не нанесли жодного удару в ствір воріт.

На післяматчевій прес-конференції наставник ужгородців Михайло Іваниця відзначив, що це була одна з найгірших ігор «Закарпаття» у першості, відколи працює на посаді тренера. Припускає, що хлопці вже подумки у відпустці, хоча ще залишилося зіграти три тури у цьому сезоні. Пообіцяв розібратися з гравцями і виправити гру підопічних.

Тренере гостей Олександр Гайдаш зауважив, що будували свою гру від оборони бо були відсутні три гравці основного складу. Саме через це і й пропустили гол в середині першого тайму. Тим не менше, зазначив, що результат по грі.

Кулуарні розмови.

(конфіденційно)

Є інформація, що на пост тренера «Закарпаття» сватався Вадим Дьордь. Він, навіть, з цього приводу мав зустріч з батьком Нестора Шуфрича та віце-президентом клубу Олегом Мукомелом. Дьордь вихвалявся, що він кращий тренер за Іваницю, у нього є розроблена новітня європейська програма тренувань для команди − і це принесе результат. Боси клубу послухали цю хвальбу і поки що жодного рішення не прийняли. В минулому Вадим Дьордь тренував збірну України до 16 років, а потім працював тренером ФК «Ужгородський», що виступав на першість області. Цього року цей клуб знявся з участі в чемпіонаті області.

Гравці ужгородського «Закарпаття» виїхали автобусом до Івано-Франківська, де мають провести матч чергового туру проти місцевого «Прикарпаття».  Слід нагадати, що в минулому турі через фінансову скруту іванофранківці не виїхали на поєдинок до Охтирки. Але наразі відомо, що вдома вони вийдуть на матч проти ужгродців і навіть норовляться дати бій одному з лідерів першості. 

 

8.       Запоріжжя

 

Євро-2012

Заходи.

Заходів, що мали відношення до Євро-2012, цього тижня у Запоріжжі не було.

ЗМІ.

Газета «Улица Спортивная» від 04.11.08р. повідомила про успішний хід будівництва «Донбас Арени» у Донецьку. З посиланням на Р.Ахметова повідомляється, що стадіон планується завершити 2009 року. Але у тексті не згадується, що це − стадіон для Євро-2012.   

Газета «Субота+» від 06.11.08р. вмістила інтерв*ю зі співголовою Комітету громадського контролю Євро-2012 плавцем Денисом Силантьєвим. Втім, про цю його посаду тільки згадується один раз, далі про футбол − ані слова, мова йде про плавання.

Реклама.

Зовнішньої реклами Євро-2012 у Запоріжжі немає. Канал «Запоріжжя» Запорізької ОДТРК транслює іміджеві роликів про те, що Євро-2012 для України − це шлях до Європи. 

Кулуари.

Кулуарна інформація тижня − про перебування керівника Нацагенції Євгена Червоненка на Запоріжжі. Тут він до сих пір очолює обласну організацію НСНУ, але є багато бажаючих посунути його з посади. Серед них − О.Ткаченко, керівник виконкому обласної партійної організації. Між ними орієнтовно у четвер, 06.11.08р. відбувся конфлікт на партійні теми, в ході якого Червоненко поліз у бійку і надавав Ткаченку стусанів. А той відмовився віддавати печатку парторганізації. До заяв у правоохоронні органи справа не дійшла. Про розвиток конфлікту, можливо, будуть деталі пізніше. Глава Нацагенції в місцевих ЗМІ не фігурував, офіційних зустрічей на тему Євро 2012 не проводив.

Місцевий футбол.

ФК «Металург»

Запорізькі футболісти здійснили спортивний подвиг: вдома вони здобули феєричну перемогу над київським «Арсеналом», добре потішивши своїх вболівальників. Гра розвивалася драматично: на 5-й хвилині гості забили швидкий гол після розіграшу кутового, 0:1. Потім дуже довго  командам не вдавалося реалізувати гольові моменти, причому «Арсенал» був явно активнішим. Але на 68-й хвилині гості залишили без догляду біля свого штрафного майданчика О.Годіна, який гарматним ударом зрівняв рахунок. Однак «Металургу» нічиєї було мало. А основний час завершився без забитих голів. Здавалося, команди поділять очки. Але у три доданих суддєю хвилини С.Силюк спромігся з 35 метрів майстерно закинути м’яч зі штрафного «за комір» воротарю «Арсенала» − 2:1. Такої футбольної драми зі щасливим кінцем болільники «Металурга» давно не переживали.   

ЗМІ.

ЗМІ Запоріжжя на цьому тижні доносили до аудиторії подробиці тріумфу «Металурга» над «Арсеналом», про перипетії участі українських клубів у єврокубках та про чемпіонство С.Реброва у Росії. Газета «МИГ» від 06.11.08р. повідомила, що у с.Малокатеринівка під Запоріжжям за кошти сільради і компанії «МЕТРО» збудовано спортмайданчик зі штучним покриттям для міні-футболу.

 

9.       Івано-Франківськ

 

Євро 2012.

Підготовка міста Івано-Франківська до Євро 2012.

За звітній період не проводилось заходів, що мають відношення до підготовки до Євро-2012.

ЗМІ.

За звітній період вийшла одна публікація, що стосується підготовки та проведення Євро-2012 в Україні.

У газеті «Вечірній Івано-Франківськ» з’явилася публікація, присвячена IX Форуму «Україна-Польща», який пройшов у місті Донецьку 28-29 жовтня. Згадується, що серед іншого на форумі розглядались питання підготовки до Євро-2012, а також те, що в роботі форуму взяли участь голова Івано-Франківської облдержадміністрації Микола Палійчук та заступник голови обласної ради Остап Дзеса.

Зовнішня реклама.

Інформація по темі Євро 2012 на рекламних носіях міста відсутня.

Місцевий футбол.

ЗМІ.

Основна увага ЗМІ цього тижня була прикута до ситуації навколо футбольно-спортивного клубу «Прикарпаття», який опинився на межі виходу зі змагання у Першій лізі. Автори матеріалів одностайні у тому, що криза в прикарпатському професійному футболі є хронічним явищем і воно повторюється постійно. Висловлюються надії на те, що «Прикарпаття» все ж таки продовжить свої виступи у цьогорічному чемпіонаті.

Події.

У середу, 5 листопада, у актовому залі Івано-Франківського коледжу фізвиховання відбулась прес-конференція керівництва футбольно-спортивного клубу «Прикарпаття». У ній взяв участь заступник голови обласної федерації футболу Василь Луцький, а також начальник Івано-Франківського міськспорткомітету Віталій Матешко.

Президент «Прикарпаття» Анатолій Ревуцький повідомив, що команда таки дограє перше коло чемпіонату, а «далі буде видно». Таке рішення, за його словами, було прийняте головою ради засновників клубу Віктором Анушкевичусом (він також є головою обласної федерації футболу).

Не втримався Анатолій Ревуцький від критики губернатора області Миколи Палійчука, який, як розповів Ревуцький, зайняв споглядальну позицію у даній ситуації.

Було представлено нового головного тренера команди. Ним став екс-тренер бурштинського «Енергетика» Микола Пристай.

7 листопада в Івано-Франківську відбулось відкриття дитячого спортивного майданчика на вул. Парковій. Це вже п’ятий майданчик із штучним уніфікованим покриттям у місті, зроблений у рамках програми «Спортивні майданчики в Україні». Відкрили майданчик заступник міністра у справах сім’ї, молоді та спорту Ілля Шевляк та міський голова Віктор Анушкевичус. Половину фінансування на створення майданчика взяло на себе місто — зроблено основу і огорожу, а іншу частину — міністерство спорту — зробили та встановили синтетичну траву та ворота. В перспективі планується ще зробити освітлення. Вартість спортивного майданчика складає 320 тис. грн.

 

10.      Кіровоград

 

ЄВРО-2012

Заходи.

За звітний період місцева влада не проводила жодних офіційних заходів присвячених Євро-2012. Не обговорюється дана тема і в кулуарах.

ЗМІ.

«Украина-Центр» (6.11.08) розповіла про те, як Президент України Ющенко та президент Польщі Качиньський образили «донецьких», приділивши лише 5 хвилин ознайомленню з усією експозицією шахтарського краю на Міжнародному інвестиційному самміті Донеччини: «… Обиду донецких усугубил и тот факт, что местные «авторитеты» к мероприятию очень готовились − в ожидании Ющенко и Качиньского городской голова Донецка Александр Лукьянченко вместе с народными депутатами Ринатом Ахметовым и Борисом Колесниковым детально изучили практически каждый стенд в одном из выставочных залов, где ведущие компании города и области представляли в том числе инвестпроекты к Евро-2012…»  

Реклама.

Зовнішньої реклами та використання логотипу Євро-2012 на теренах області за звітний період не зафіксовано.

Місцевий футбол.

ПФК «Олександрія». ФК «Зірка».

Гірким вийшов олександрійський хліб-сіль для гравців дніпропетровського «Дніпра». В поєдинку 1/8 Кубка України з футболу підопічні Володимира Безсонова на виїзді сенсаційно поступилися місцевій «Олександрії». Основний та додатковий час протистояння між олександрійцями та дніпропетровцями закінчився результативною нічиєю. У серії післяматчевих пенальті більше пощастило господарям, які схибили лише одного разу. 

ПФК «Олександрія» − «Дніпро» − 6:5.

У 16-му турі першої ліги Чемпіонату України з футболу ПФК «Олександрія» на своєму полі приймав сусіда по турнірній таблиці − луцьку «Волинь». Перший тайм закінчився з мінімальною перевагою олександрійців у рахунку. В другому таймі лучани перебудували гру і вже олександрійці змушені були більше часу приділяти захисним діям ніж атакуючим. Але це не допомогло, і «Волинь» на 87-й хвилині гри зрівняла рахунок.

В останньому, 17-му, турі першого кола групи «Б» другої ліги першості України з футболу кіровоградська «Зірка» вдома приймала армянський «Титан». Схоже, футболісти «Зірки» не змогли психологічно відійти від мінімальної поразки на виїзді від лідера чемпіонату − дніпродзержинської «Сталі». В усякому разі у протистоянні з «Титаном» підопічні Ігоря Жабченка діяли не так впевнено, як в попередніх переможних зустрічах. В результаті наша команда зазнала прикрої поразки, яка знову відкинула кіровоградців від вершини турнірної таблиці.

«Зірка» − «Титан» − 0:1.

ЗМІ.

Протягом звітного тижня обласні ЗМІ відслідковували події національного та європейських футбольних чемпіонатів, проаналізували матчі 4-го туру групового раунду Ліги чемпіонів. Зрозуміло, основна увага приділена зустрічі «Шахтаря» з португальським «Спортінгом». На жаль, ні сама гра, ні її результат не дають підстав журналістам оптимістично оцінювати перспективи української команди у престижному турнірі.

 

11.      Луганськ

 

Евро 2012

Рекламы «Евро-2012» в городе нет, не упоминают об этом и СМИ. 

Не обговаривалась данная тема и в кулуарах.

Футбол

ФК «Заря»

В газетах «Ракурс» и «Вечерний Луганск»  разбираются последние игры «Зари». Но уже после выхода газет команда сыграла с «Ильичевцем», пожалуй, впервые за довольно долгое время, порадовав болельщиков. И не только победным счетом 2:1, но и красивой  игрой, которую не смог испортить даже судья, вовсю старавшийся принять сторону гостей. Несмотря на то, что счет открыли футболисты «Ильичевца», «Заря» не обратила на этот досадный эпизод внимания, и начала атаковать. Гости, по сути, почти все время были заперты на своей половине, комбинационная игра «Зари» предвещала не один гол. Так и получилось, но счет был явно не по игре. О стремлении к выигрышу говорит даже статистика: два забитых «Зарей» гола судья не засчитал, три раза гостей выручала штанга, ну а попаданий во вратаря сосчитать невозможно. Несмотря на то, что судья не дал одиннадцатиметровый, хозяева были на высоте, и счет мог стать гораздо серьезнее. Справедливости ради надо сказать, что в первом тайме был удален игрок «Ильичевца», возможно этим и объясняется, по мнению болельщиков, впоследствии «лояльное» отношение судьи к этой команде. Теперь «Заря» с 20-ю очками находится на восьмом месте.

ФК «Сталь»

«Сталь» во второй раз победила на выезде, теперь со счетом 2 : 1 «Днестр». Практически все время команда владела инициативой, но больше двух голов забить не получилось. Теперь «Сталь» на восьмом месте и с 22-мя очками наступает на пятки двум вышерасположенным командам, у которых столько же очков.

Фут-зал

В чемпионате по фут-залу «ЛТК» принимал харьковский «Локомотив» − ничья 4 − 4. Хозяева открыли счет на 25-й секунде, затем забили еще один мяч. Видимо, скорый успех и не позволил довести дело до победы. Последние пять минут харьковчане играли без вратаря, за это время никто из футболистов «ЛТК» не попал по пустым воротам. Зато пропущенный за три минуты до конца игры гол внес панику в ряды луганчан, в результате «Локомотив» за девять секунд до финального свистка сравнял счет.

Отчетно-выборная конференция

Впервые с 2002 года прошла отчетно-выборная конференция городской федерации футбола. В прошлом году Юрий Шацких сложил с себя полномочия ее председателя, его обязанности исполнял Николай Гладкий. Теперь проблемами городского футбола будет заниматься один из заместителей мэра Манолис Пилавов, выбрано также бюро, каждый из членов которого отвечает за свой участок. Поднята проблема катастрофической нехватки футбольных полей в городе и отсутствия материально-технической базы.

Первенства, чемпионаты, кубки.

Закончился финал розыгрыша открытого первенства области управления по физвоспитанию и спорту министерства образования. В нем приняли участие восемь команд − победителей зональных соревнований, это учащиеся ДЮСШ 1993-1994 г.р. В финале встретились команды ДЮСШ города Антрацита и Лутугинского района, поскольку основное время победителя не выявило (1 : 1), по пенальти победили юные антрацитовцы.

Закончился чемпионат и в Станично-Луганском районе. Пятилетнюю гегемонию «Станичника» из областного центра сумела прервать команда «МТС», занявшая первое место с отрывом в пять очков. Опытные футболисты, постоянно находившиеся в призерах, наконец-то воспользовались сменой поколений в главной команде района, и уверенно закончили сезон на первой строчке таблицы.

В Краснолучском районе разыграли традиционный кубок «Золотая осень»,  второй год подряд его завоевал «Химик» из г.Петровское. для этого надо было победить чемпиона города «Шахтер» из поселка Вахрушево.

Безразличное отношение к футболу в Ровеньках, где уже выбыла из-за финансовых проблем из областных соревнований команда ГП «Ровенькиантрацит», сказалась и на проведении первенства города. Формально соревнования считаются первенством угольного объединения, но номинально соревнования городские. Команд было заявлено меньше обычного и все первенство уложилось в полтора месяца. Прошлогодний чемпион «Авангард» полностью сдал позиции, выиграв всего один матч. А вот бывший бронзовый призер «Дзержинец», разгромив всех соперников, стал чемпионом. Интересно было наблюдать борьбу за третье место, где команда, пропустившая вначале пять мячей, выиграла со счетом 9 : 5!

Тем не менее, в ГП «Ровенькиантрацит» нашли немного средств, чтобы поддержать созданную Ровеньковскую футбольную лигу. Она возникла из розыгрыша «Уличного кубка», инициатором проведения которого был тренер-энтузиаст Сергей Проценко. Дебютный чемпионат новой лиги открыли семь команд, в непростой борьбе верх одержала команда «Viktoria».

 

12.      Львів

 

Євро-2012

Заходи

Минулого тижня у Львові продовжилися заходи із рятування для міста Євро-2012. Нагадаємо, що на прохання депутатів Львівської міськради (у зв’язку з неспроможністю, на їхню думку, мера Львова Андрія Садового) у цей процес втрутився губернатор Львівщини Микола Кміть. Він пообіцяв до 1-го листопада (тобто, до минулої суботи) оголосити генпідрядника на будівництво стадіону у Львові. Проте 1-го листопада у день, коли до Львова приїхав Президент України Віктор Ющенко, разом з ним прибув і віце-прем’єр-міністр Іван Васюник, котрий повідомив, що Андрій Садовий попросив ще тиждень часу на те, аби оголосити генпідрядника. Таким чином, 8-го листопада закінчується тиждень, коли Садовий та його команда мали б назвати нового забудовника стадіону. До речі, під час коментування підготовки до Євро-2012 у пресі Іван Васюник похвалив губернатора Львівщини за великий вклад у вирішення стадіонного питання. На жаль, Микола Кміть не має юридичного впливу та важелів, аби вирішувати одноосібно питання стадіону, яке перебуває у компетенції виключно міської влади.

Отож, Садовий пообіцяв назвати генпідрядника, проте іншої думки залишилися депутати міськради. Цього тижня, а саме 5 листопада створена конкурсна комісія з депутатів міста оголосила конкурс на генпідрядника та інвестора на новий стадіон. Цей конкурс має тривати близько 20 днів, і повинен завершитися в кінці листопада оголошенням генпідрядника та інвестора. Однією з умов конкурсу є те, аби будівельні роботи новий будівник стадіону розпочав дуже швидко, а саме на початку грудня.

Цим оголошенням конкурсу депутати фактично суперечать тій обіцянці, яку дав Васюник, а отже і діям мера Львова Андрія Садового. Адже якщо Садовий збирався назвати генпідрядника, то зробити він мав би це без конкурсу. Натомість депутати пообіцяли, що уже не допустять, аби повторилася історія з «Альпіною», коли цього генпідрядника вибрала так звана конкурсна комісія, що складалася майже з одних представників виконавчої влади, тобто команди Садового. Отож, яким чином визначиться генпідрядник, наразі невідомо. До речі, позиція Львівської облдержадміністрації збігається з позицією мера (та, очевидно, з представниками центральних органів влади, що підтвердив Іван Васюник своїм коментарем): якомога менший термін на визначення інвестора, оскільки уже не залишилося часу. Принаймні, цю позицію озвучив заступник губернатора Львівщини Сергій Таратута у програмі, що вийшла 6 листопада на 12 каналі Львівського телебачення «Прямим текстом». До речі, у цій же передачі брали участь 4 представники депутатської конкурсної комісії, і вони заявили, що результати роботи цієї команди вкладаються у терміни, дані УЄФА, і вже на початку грудня розпочнеться будівництво стадіону.

Повертаючись до теми обласної влади варто зазначити, що у вівторок, 4 листопада, під час засідання сесії депутати на пропозицію фракції ВО «Свобода» проголосували за звернення до Президента України, керівництва Кабміну та РНБО України з проханням терміново передати повноваження вирішувати питання по Євро-2012 не тільки на Львівщині, а й у Львові губернатору Миколі Кмітю. Причина цього − неспроможність міської влади вирішити принаймні стадіонне питання.

Перебуваючи у Львові Іван Васюник дав ще один коментар стосовно іншого стратегічно важливого об’єкту до Євро-2012 − аеропорту. За словами Івана Васюника за підсумками наради в Мінтрансі щодо підготовки до Євро-2012, проектанта нового аеродрому у Львові назвуть 27 листопада. А вже до кінця цього року мають розпочатися роботи з будівництва нового терміналу. За цими показниками Львів вкладається у графік.

Взагалі, новин по Євро-2012 цього тижня вистачало. Так, зокрема, 3 листопада у Львові відбулося засідання з питань підготовки міста до Євро-2012. Ініціатором заходу виступила Львівська торгово-промислова палата спільно з Генеральним Консульством Чеської Республіки у Львові. Організатори цього заходу мали на меті ознайомитися з ходом підготовки до Євро-2012, а також поговорити стосовно участі чеських компаній у проекті.

Також центр громадських зв’язків УМВСУ у Львівській області надіслав прес-реліз, у якому йдеться про те, що правоохоронці Львівщини продовжують готуватися до проведення чемпіонату Європи. Підготовка йде у трьох напрямках: вивчення англійської мови, розробка бази даних агресивних фанатів, а також обмін досвідом з іншими країнами.

Окрім того, минулого тижня сталося те, що ми й передбачали: розвіяли міф про те, що міська влада в особі мера Андрія Садового уклали вигідну угоду з компанією «Альпіна» на предмет купівлі у неї проекту стадіону, який уже має усі необхідні ліцензії. Нагадаємо, що тиждень тому Садовий домовився з керівництвом «Альпіни» про купівлю проекту за загальну суму у 4 млн. євро. Натомість депутат львівської міськради, член конкурсної комісії з визначення генпідрядника та інвестора нового стадіону у Львові Богдан Бедрило повідомив на прес-конференції, що вартість проекту у цілому світі складає 0,5% від загальної вартості об’єкта. Тобто, у випадку проекту «Альпіни» − близько 400-500 тисяч євро.

До речі, ряд львівських ЗМІ оприлюднив інформацію про те, що у зв’язку із затримкою будівництва нового стадіону, УЄФА знову збільшив умовні ризики для Львова щодо права на приймання у себе матчів чемпіонату Європи. Серед іншого варто зазначити те, що минулого тижня фірма «Зеленбуд», що судилася з Львівською міськрадою за ділянку під стадіон до Євро-2012, програла цей судовий процес.

6 листопада під час засідання сесії Львівської міськради депутати так і не прийняли цільової програми щодо підготовки міста до Євро-2012, і відправили цю програму на доопрацювання.

Кулуари (не для сайту!!!)

Ходять чутки, що у разі, якщо генпідрядника назвуть цього тижня, то ним буде або компанія Сергія Тарути ТзОВ ПСП «Азовінтекс», або турецька компанія YEDITEPE. Скоріш за все, це буде «Азовінтекс».

Реклама

Жодних елементів зовнішньої реклами (роздача листівок, біг-борди тощо) щодо підготовки Львова до Євро-2012 минулого тижня помічено не було.

Місцевий футбол

Клуби

Минулого тижня обидві львівські команди провели поєдинки у прем’єр-лізі, і обидві програли. ФК «Львів» вдома поступився іншому аутсайдеру «Таврії» 2:4 (за львів’ян забили Ващук та Гордієнко), а «Карпати» злили на виїзді «Динамо» 0:4. Незважаючи на поразку, головний тренер «Карпат» Олег Кононов на післяматчевій прес-конференції зазначив, що задоволений діями своїх підопічних.

Інші футбольні новини

Як повідомила прес-служба ФК «Львів», після травми, отриманої у кубковому матчі проти алчевської «Сталі» воротарю львівського клубу та молодіжної збірної України Андрію Радю необхідна буде операція.

 

13.      Миколаїв

 

Євро 2012.

Заходи в організаціях та обласних державних органах.

Серед подій, що відбулися цього тижня на Миколаївщині, про підготовку до Євро-2012 в організаціях та обласних державних органах не згадували.

Зовнішня реклама.

Біг-бордів, листівок, плакатів, реклами тощо, які б розповідали про проведення Євро-2012 в Україні, на вулицях міст і сіл області − не виявлено. Не виявлено також використання знаку Евро-2012 на товарах широкого вжитку, одязі, продуктах харчування.

В ЗМІ області. Преса.

Євро 2012

У регіональних ЗМІ тема майбутнього чемпіонату Європи була присутня.

Про що ж дізналися читачі області?

Про те, що будівництво метро в Донецьку знімуть з програми підготовки до чемпіонату Європи з футболу в 2012 році.

«Про це під час інвестиційного саміту в Донецькій області сказав донецький міський голова Олександр Лук'янченко.

За його словами, місто не встигне закінчити будівництво першої лінії метро до чемпіонату Європи з футболу в 2012 році. Раніше планувалося прокласти 12,8 км підземки, а також побудувати 6 станцій. Проблему перевезень у Донецьку вирішуватимуть за рахунок збільшення кількості наземного транспорту. Для цього місто закупить 55 сучасних трамваїв, 120 тролейбусів і 150 автобусів великої місткості» («Рідне Прибужжя», 01.11.08).

А ось шанси Одеси стати містом, яке прийме у себе матчі ЄВРО-2012, продовжують зростати.

«Після рішення УЄФА надати рівні можливості містам України, які борються за право проведення Єврочемпіонату, керівництво одеського «Чорноморця» вирішило прискорити темпи будівництва нового стадіону.

Згідно з вимогами УЄФА місто, що приймає матчі Євро-2012, має мати не лише стадіон, а й розвинену структуру готелів, гуртожитків, а також потужну мережу дорожніх комунікацій. Нині в Одесі нараховується 64 готелі, які здатні прийняти близько шести тисяч чоловік. З них вимогам УЄФА відповідають тільки 18 готелів, а це 1,6 тисячі місць. У планах одеської міської влади, а також інвесторів − будівництво траси Північ-Південь, а також автомагістралі Одеса-Рені. Крім того, планується спорудити 17 нових готелів, у тому числі два п'ятизіркові, чотири чотиризіркові, стільки ж тризіркових і ще сім двозіркових» («Рідне Прибужжя», 04.11.08).

Радіо. Телебачення.

У матеріалі, присвяченому професійному святу залізничників України, мова йшла про те, що зрушилося з місця і питання реконструкції Миколаївського залізничного вокзалу. Робота ця має бути завершена до початку чемпіонату Євро-2012.

«В цьому році на ці потреби було виділено з державного бюджету десять мільйонів гривень. Вже є проектно − кошторисна документація. відбувся тендер, в очікуванні лише підтвердження Кабінету міністрів. Весь же комплекс робіт обійдеться у шістдесят мільйонів гривень. Після цього вокзал набуде нового вигляду» («Телевізійні новини Миколаївщини», МОДТРК, 04.11.08).

Футбол.

ЗМІ про футбол.

Чемпіонат Європи-2009 з футболу серед жінок

«Оце так козачки»! − під таким заголовком повідомлялося, що визначилися всі учасники фінального турніру чемпіонату Європи-2009 з футболу серед жінок.

«Одна з путівок до Фінляндії, де пройде фінал Євро-2009, дісталася збірній України. Підопічні тренера Анатолія Куцева напередодні у Чернігові з рахунком 2:0 обіграли команду Словенії (за сумою двох стикових матчів 5:0) і вперше у своїй історії увійшли до числа учасників головного континентального турніру» («Рідне Прибужжя», 01.11.08).

Українська Прем’єр − ліга

Як завжди місцеві видання переймаються грою вихованців миколаївського футболу, що виступають у прем’єр-лізі.

Отже, «в составе ФК «Харьков» на замену в самом конце встречи вышел 19-летний воспитанник николаевского футбола Валерий Бойченко. Странно получилось: в период летней лихорадки МФК «Николаев» и футбольная школа могли заработать на его продаже, а так он бесплатно достался президенту Данилову…

Вадим Милько сыграл за харьковчан весь матч.

Донецкие металлурги Березовчук и Чечер сражались в Полтаве против «Ворсклы», и оба заработали по предупреждению.

Еще несколько николаевцев выступают за молодежные (дублирующие) составы. В составе «Ильичевца» гол забил наш земляк Артем Чорний, за «Металлург» (Донецк) играет южноукраинец Вадим Сапай, а за «Динамо» (Киев) − николаевец Константин Чаус» («Николаевские новости», 04.11.08).

Щодо останніх матчів у вищому дивізіоні українського футболу, то «очередной тур изменил расстановку сил в верхней части турнирной таблицы. Правда, киевское «Динамо», которое на пять очков опережает ближайшего преследователя − донецкий «Металлург», не только пошатнулись, а еще более упрочились» («Николаевский бизнес», 05.11.08).

Щодо виступів донецької команди, то «уже сейчас понятно, что действующий чемпион Украины донецкий «Шахтер» как никогда близок к потере своего нынешнего титула. Но, тем не менее, очная встреча двух непримиримых соперников, лидера нынешнего сезона и триумфатора прошлого, которая состоится в заключительном туре первого круга, ожидается с огромным интересом» («Николаевский бизнес», 05.11.08).

Поразку «Дніпра» у матчі на Кубок України миколаївські ЗМІ вважають сенсацією.

Друга ліга. МФК «Миколаїв»

Доволі критично місцеві ЗМІ висловилися на домашню поразку МФК «Миколаїв» від команди «Єдність» (Плиски).

«Первый круг, как смогли, доиграли», «МФК «Николаев» тест на выживание сдал, но от команды ее болельщики ждут гораздо большего» («Николаевские новости, 04.11.08»).

«Финальный свисток киевлянина Сергея Березки зафиксировал минимальную победу «Единства», которая, исходя из событий на футбольном газоне, была абсолютно справедливой. МФК «Николаев» после двух подряд выигрышей на этот раз остался с очковой «баранкой»« («Николаевский бизнес», 05.11.08).

Нестабільна, беззуба гра миколаївських футболістів, на думки місцевих оглядачів, приведе до того, що на домашніх матчах вболівальників на трибунах стадіону буде все менше і менше, хоча, куди вже менше, коли традиційно за грою стежать до 1000 любителів футболу. («Новая николаевская газета», 05.11.08).

Прогнози газети справдилися − на матч з білоцерківським «Арсеналом», який відбувся 7 листопада, прийшло дуже мало людей. Якщо взяти тих, хто на трибунах і додати міліціонерів, які опікувалися безпекою на стадіоні, то це, приблизно дві сотні людей. У звітах деяких журналістів кількість вболівальників було завищено у 5 разів. Питається: для чого?

Футболісти МФК «Миколаїв» грали дуже погано. Вболівальники і журналісти висловлювалися під час гри, що це рівень обласного чемпіонату, але не другої ліги всеукраїнської першості, хоча єдиний гол гравці з Білої Церкви забили на останній, компенсованій хвилині.

Після гри головний тренер команди В’ячеслав Мазараті підтвердив думку журналістів і вболівальників, що не всі футболісти МФК «Миколаїв» відповідають рівню другої ліги. З деякими гравцями доведеться розлучитися.

На матчі був присутній міський голова Миколаєва Володимир Чайка. Він також прокоментував гру, зазначивши, що не розуміє, як у футболістів, які грають на своєму полі, немає прагнення забити хоч би один гол для тих нечисленних уболівальників, які прийшли на стадіон. Таких гравців не можна назвати патріотами нашого міста. Мене дивує і їх слабка фізична підготовка, вони елементарно не можуть наздогнати або випередити суперника, − сказав мер Миколаєва.

Володимир Чайка також повідомив, що наступного тижня нарешті буде укладено угоду з відомою у місті фірмою, яка береться за фінансування МФК «Миколаїв». Її керівник поставив умову, що по узгодженню з мером міста, буде названо ім’я президента клубу, з якого надалі можна буде запитати за стан справ у команді.

Кубок України серед ветеранів футболу

Вболівальники футболу пам’ятають, що минулого року у фінальному матчі на Кубок України серед ветеранів футболу, миколаївський «Бастіон» переміг чернівецьку «Буковину» з рахунком 1:0.

Цього разу ці команди зустрілися у першому півфінальному матчі.

«Всегда футболисты Западной Украины неистово борются за победу, а здесь мотивации и так было предостаточно: 600-летний юбилей города Черновцы, 15-тысячная поддержка болельщиков, симпатии арбитров. После первого тайма «Бастион» выигрывал 2:0, оба гола забил Игорь Ниченко. Во втором-тайме Сергей Безлалько довел перевес до трех мячей; «Буковина» получает шанс сократить счет, но вратарь Шелест парирует пенальти. И все же хозяева поля дважды забили − из сомнительных положений, с нарушением правил. 3:2 − важная победа николаевцев» («Южная правда», 06.11.08).

Матч − відповідь має відбутися 9 листопада. Якщо, звичайно, команда «Буковина» наважиться подолати 800-кілометровий шлях. Але поки важко сказати, де «Бастіон» проведе цю зустріч. Оскільки вже є сумний досвід, коли проводити матч на Центральному; міському стадіоні миколаївським ветеранам заборонили. Фінал розіграшу кубка відбудеться у Києві 24 листопада.

Місцеві газети повідомили також про те, що ФК «Воронівка» став чемпіоном міста Миколаєва, а до кращого снайпера чемпіонату області 2008 Олександра Бабейко придивляються тренери МФК «Миколаїв».

 

14.      Одеса

 

EBРО 2012

Финансовый кризис на подготовке Одессы к ЧЕ пока не сказался

Как заявил четвертого ноября в ходе общения с представителями  СМИ пресс-секретарь городского департамента по подготовке Одессы к приему игр Чемпионата Европы по футболу 2012 года Сергей Киселев, «в целом, финансовый кризис на подготовке Одессы к чемпионату пока не сказывается». По его словам, пока что Одесса ведет подготовку за счет средств инвесторов и местных бюджетов. От государства город уже просил выделения средств на ремонт проезжей части ряда улиц города, но, они так и не поступили. Однако, как отметил Сергей Киселев, транспортная эстакада «Таможеная площадь− парк имени Шевченко» «находится в стадии проектирования и предполагается, что строительные работы начнутся уже в следующем году. Кроме того, на трассе «Север-Юг» уже завершается первая очередь строительных работ.

В ближайшее время завершается конкурс по выбору стратегического партнера для реконструкции и модернизации аэропорта «Одесса». В конкурсе участвуют 7 компаний, как отечественных так и международных. Кроме того, на этой неделе Одесса должна получить в собственность стадион «СКА», что было обещано Министром обороны Украины Юрием Ехануровым во время визита в Одессу. Его реконструкция начнется в ближайшее время.

К Евро-2012 в Одессе готовятся и медики

По информации пресс-службы Минздрава, «с целью координации шагов, направленных на подготовку медицинского обеспечения во время проведения в Украине финальной части чемпионата Европы по футболу 2012 года и обсуждения актуальных проблем и эффективности использования имеющихся ресурсов, 6-7 ноября в г. Днепропетровск состоится выездное совещание Минздрава при участии министра здравоохранения Украины Василия Князевича и заместителя министра здравоохранения Украины Владимира Юрченко». В совещании примут участие руководители управлений здравоохранения, главврачи СЭС и ректора медицинских вузов 6 областей, города которых будут принимать игры Чемпионата.

«Ключевые вопросы для обсуждения: концепция медицинского обеспечения мероприятий Евро 2012; генеральный план мероприятий здравоохранения Евро 2012; медицинское обеспечение на стадионе и в Фан-зонах во время проведения футбольных матчей Евро 2012; обучение медицинских и немедицинских работников навыкам предоставления экстренной помощи разных уровней; работа служб скорой медицинской помощи и медицины катастроф, интегрирование диспетчерских в создаваемую систему экстренной помощи населению по единому телефонному номеру „112»«, − сообщили в пресс-службе Министерства.

В Одессе на безопасность Евро-2012 потратят 42 млн. грн.

Кабинет Министров Украины планирует выделить 42 млн. грн. из государственного бюджета для обеспечения безопасности на Евро− 2012 в Одессе.

Об этом 6 ноября сообщил начальник отдела безопасности Министерства внутренних дел Украины в Одесской области Дмитрий Кучеренко.

«Из госбюджета нам выделили 42 млн. грн. на организацию безопасности болельщиков чемпионата, должны были получить уже 3 млн грн, но пока не получили», − заявил Дмитрий Кучеренко.

По его словам, в ходе семинара, который прошел в Киеве при участии немецких специалистов, одесситы извлекли много полезной информации. «Немцы в 2006 году смогли лучше всех обеспечить безопасность на Евро. Мы сделаем все, чтобы тоже быть на должном уровне», − отметил начальник отдела безопасности.

Дмитрий Кучеренко также сообщил, что для обеспечения безопасности планируется установить электронные таблоиды в городе, с помощью которых болельщики смогут узнать адреса фастфудов, стадионов и других мест.

Кроме того, по словам специалиста, в окрестностях стадионов будет вестись усиленный контроль за безопасностью. «Будет организована видеослежка в местах наибольших скоплений людей, таких как стадион, будут специально оборудованные комнаты наблюдения», − сообщил Дмитрий Кучеренко.

Он отметил, что в Одессе уже создана рабочая группа, которая будет следить за выполнением все работ, связанных с подготовкой города к безопасности чемпионата по футболу Евро-2012.

ФУТБОЛ

Высшая лига

У «Черноморца» новый главный тренер

4 ноября на тренировочной базе ФК «Черноморец» в Совиньоне прошло собрание команды, на котором присутствовал почетный президент клуба Леонид КЛИМОВ. Руководители «Черноморца» поблагодарили Виталия Шевченко за сотрудничество и приняли его отставку с поста главного тренера.

Исполняющим обязанности главного тренера «Черноморца» назначен Виктор ГРИШКО, ранее возглавлявший СДЮШОР нашего клуба. Вместе с Виктором Васильевичем будут работать его помощники Игорь Наконечный и Владимир Земляной.

Виктор Васильевич ГРИШКО родился 2 ноября 1961 года в Кривом Роге. Мастер спорта СССР (1987). Начинал играть в футбол в «Спартаке» (Орджоникидзе, Днепропетровская обл.). Амплуа − вратарь. Первый тренер − А. Скачко. Окончил Республиканский киевский спортинтернат. Образование − высшее (киевский институт физкультуры).

Игровая карьера: «Динамо» Киев (дубль) − 1979-81, 1983-84; «Металлист» Харьков − 1982; «Черноморец» Одесса − 1985-92, 1998/99, 1999/2000; «Трабзонспор» (Трабзон, Турция) − 1992-95; СК «Николаев» − 1995/96; «Днестр» Овидиополь − 1996-97, 1998, 2000/2001; «СКА-Лотто» Одесса − 1997/98. Защищал цвета ветеранских клубов «Днестр» и «Ришелье», играл за сборную ветеранов Украины. В воротах «Черноморца» провел 239 игр чемпионатов СССР и Украины.

Достижения: обладатель Кубка Украины 1992 года, обладатель Кубка Турции и Кубка Президента Турции, серебряный и бронзовый призер чемпионата Турции. Неоднократный участник Кубка УЕФА и Кубка Кубков в составе «Черноморца» и турецкого «Трабзонспора».

Тренировал «Днестр» Овидиополь в 2001-2003 гг. В декабре 2003 года был приглашен на должность заместителя спортивного директора ФК «Черноморец». С февраля 2005 года − директор СДЮШОР «Черноморец». Председатель федерации футбола Одессы.

Олег МАРУС: «Мы ставим перед собой серьезные цели»

4 ноября, после окончания общего собрания команды исполняющий обязанности президента ФК «Черноморец» Олег МАРУС дал интервью клубной пресс-службе:

− Виталий Викторович Шевченко высказал пожелание досрочно прекратить действие своего контракта с нашим футбольным клубом. Он действительно переживает и за команду, и за ее результаты. Присутствует и недовольство болельщиков «Черноморца». В этой ситуации Виталий Викторович посчитал, что для клуба будет полезным, если место главного тренера займет кто-то другой. После нескольких подобных заявлений Шевченко почетный президент клуба Леонид Михайлович Климов принял решение удовлетворить просьбу Виталия Викторовича.

Мы благодарны тренеру за его работу. Прекрасно помним в какой сложный момент летом 2007-го он принял «Черноморец»: до начала сезона оставалось всего две недели. Команда стала показывать интересный футбол и радовала результатами. Нельзя забывать и то, что Шевченко вывел «моряков» в полуфинал Кубка Украины. К сожалению, в какой-то момент у нас что-то пошло не так, как хотелось. И эта полоса неудач, увы, затянулась. А «Черноморец» ставит перед собой достаточно серьезные цели и, подняв планку на определенную высоту, мы не собираемся ее опускать.

Леонид Михайлович Климов высказал слова признательности Виталию Викторовичу и за те годы, когда он защищал цвета «Черноморца», как футболист, и за тот период, когда Шевченко находился у руля команды.

Затем почетный президент нашего клуба представил команде исполняющего обязанности главного тренера Виктора Гришко. Виктор Васильевич − известный в прошлом голкипер «Черноморца», был капитаном команды, а в последние годы успешно трудится на ниве детско-юношеского футбола. Мы видим, как под руководством Гришко развивается наша школа, прекрасно знаем его исключительные человеческие качества. Считаем, что возглавлять «Черноморец», пока пусть и с приставкой и.о., должна именно такая личность, до мозга костей преданная нашему клубу. Виктор Васильевич получил от Леонида Михайловича карт-бланш на любые действия, направленные на достижение максимального результата в оставшихся до конца года четырех играх чемпионата Украины. После окончания первой части сезона почетный президент клуба и акционеры ФК «Черноморец» примут решение о том, кто будет готовить команду к играм 2009-го года.

Виктор Гришко пришел в команду вместе с двумя помощниками − Игорем Наконечным и Владимиром Земляным, с которыми он плодотворно сотрудничал в СДЮШОР. Вячеслав Лещук, Андрей Телесненко и Иван Гецко остаются в клубе, но пока эти специалисты ушли до конца месяца в отпуск.

Виктор ГРИШКО приступил к работе

Виктор Гришко назначенный на роль исполняющего обязанности главного тренера одесского «Черноморца» приступил к работе. Под руководством бывшего голкипера, не один сезон отыгравшего в составе «моряков» в роли капитана, футболисты начали подготовку к воскресному матчу 14-го тура Премьер-лиги с полтавской «Ворсклой».

− Работа есть работа, и я вместе со своими помощниками Игорем Наконечным и Владимиром Земляным постараемся выполнить ее качественно, − сказал Виктор Гришко. − До ухода на зимние каникулы осталось четыре матча, в которых нужно не только сыграть достойно, но и набрать очки. Назначение для меня было неожиданным. Однако другого выхода, кроме как согласиться на предложение, у меня не было. Отказываться мне было никак нельзя, да я и не думал это делать, ведь «Черноморец» − это моя команда. И коль руководство клуба доверило мне столь ответственную роль − значит, я должен постараться оправдать доверие. Многое будет зависеть от игроков − именно они решают вопросы на футбольном поле. Мы же, как тренерский состав, им в этом только помогаем.

− С футболистами, на которых вы намерены сделать ставку в оставшихся четырех матчах осенней части сезона, уже определились?

− Все покажет тренировочный процесс. Игроков нынешнего состава «Черноморца» хорошо знаю, так как регулярно посещал домашние матчи команды. С теми, кто будет относиться к своему делу профессионально, я и буду работать.

Очередная домашняя неудача «Черноморца»

9 ноября в рамках 14-го тура Премьер-лиги одесский «Черноморец» дома принимал полтавскую «Ворсклу», занимающую 4-е место турнирной таблицы. На протяжении всего матча подопечные Виктора Гришко держали инициативу в своих руках. «Моряки» очень остро атаковали, но, к сожалению, упустили несколько стопроцентных моментов забить. Полтавчане играли на контратаках, одна из которых и закончилась голом. Денис Кулаков прошел по левому флангу, сместился к лицевой линии и отдал четкий пас Йовану Маркоски. Последний, находясь перед штрафной площадкой, катнул мяч между ног защитника одесситов Олега Шандрука. Невесть откуда взявшийся Сергей Кравченко, промчался мимо оторопевших защитников в штрафную хозяев, вышел один на один с голкипером «моряков» и мастерски пробил в нижний угол ворот. Второй тайм прошел в равной борьбе. Обе команды атаковали. Одесситы пытались отыграться, но сделать этого до конца матча им так и не удалось.

«Черноморец» провел матч в таком составе: Ширяев, Нижегородов (капитан), В. Мельник, Хименес (Ребенок, 56), Шандрук, Белецкий, Корытько, Васкес (Мельо, 83), Гришко, Васин (Левига, 69), Корнев.

Первая лига

«Днестр» потерял очередные очки в домашних стенах.

8 ноября овидиопольский «Днестр» сыграл матч 17-го тура чемпионата первой лиги. Команда Игоря Негары встречалась с одним из старожилов первой лиги алчевской «Сталью» и уступила со счетом 1:2. В этом поединке овидиопольская команда не была похожа сама на себя, алчевцы же выглядели предпочтительнее и добились заслуженной победы. Счет в матче открыл нападающий «Стали» Александр Акименко, реализовавший одиннадцатиметровый на 34-й минуте. Он же стал автором второго гола на 81-й, когда после наброса мяча Ринаром Валеевым в штрафную площадь мощным ударом слету вогнал мяч в ворота. Днестровцы сумели ответить лишь голом престижа на последней, третьей компенсированной ко второму тайму минуте. Рейд Юрия Штурко в штрафную площадь гостей завершился нарушением правил со стороны одного из алчевцев, и арбитр назначил пенальти. Его хлестким ударом в нижний угол реализовал Руслан Ермоленко.

Состав «Днестра» был таким: Сидоренко, Б.Смишко (капитан), Коншин (Продан, 76), Бочкур (Витвицкий, 60), Ермоленко, Старовик (Залевский, 54; Д.Леонов, 61), Батальский (Каблаш, 89), Хромых, В.Лещук, Политыло, Штурко.

Вторая лига

Матч «Подолье» − «Бастион» могут перенести

Матч 19-го тура чемпионата второй лиги (группа «А») «Подолье» (Хмельницкий) − «Бастион», который запланирован по календарю на 14 ноября, может состояться на день позже. Руководство хмельницкого клуба обратилось в Профессиональную Футбольную лигу Украины с просьбой разрешить провести этот поединок в субботу, а не в рабочий день. Если руководящий орган украинского футбола пойдет навстречу «Подолью», то матч состоится 15-го числа. Об этом сообщил сайт хмельницкого клуба.

«Бастион» проиграл дома

7 ноября в рамках 18-го тура чемпионата второй лиги группы «А» ильичевский «Бастион» принимал у себя на поле тернопольскую «Ниву». Матч закончился победой гостей с минимальным счетом − 1:0. Единственный гол в матче был забит на 61-й минуте игроком «Нивы» Павлом Малым. После этого матча ильичевцы занимают 8-ю строчку турнирной таблицы.

МИНИ-ФУТБОЛ

Высшая лига

«Маррион» потерпел крупное поражение

Во Львове одесская команда не нашла противодействия атакам местного «Тайма».

«Тайм» − «Маррион» − 4:0 (1:0)

8 ноября. Львов.

«Тайм»: Иваняк, Скорый, Павленко, Макаев, Кудинов, Д. Бондарь, А. Бондарь, Москвин, Кольцун, Кузык, Чепорнюк.

«Маррион»: Цыбенко, Лужанский, Воронин, Степанов, Шамотий, Костюченко, Гавриленко, Вершинин, Костыгин, Коваленко.

Голы: 1:0 Москвин Евгений, 4, 2:0 Бондарь Александр, 30, 3:0 Макаев Ильдар, 39, 4:0 Павленко Максим, 40

Уже через 4 минуты после стартового свистка «Марриону» пришлось выполнять неприятную процедуру вытаскивания мяча из сетки. После вброса аута отличился Геннадий Москвин. Впрочем, до начала второго тайма этот гол оставался единственным, и еще теплилась надежда на то, что во втором отрезке игры одесситам все-таки удастся отыграться. Но надеждам этим не суждено было сбыться. За 10 минут до финального свистка Александр Бондарь увеличил преимущество хозяев. А после того, как «Маррион» в конце игры попытался разыграть «пятого», «Тайм» воспользовался этой ситуацией и забил еще два гола (отличились Макаев и Павленко).

Бизнес-лига. Премьер лига.

8-й тур

ТГО − Промрынок  7-й км  3 − 2 (0 − 2)

Арбитры: Миколенко, Рудик.

ТГО: Болотников, Попов, Тонков, Гапонов, Шикера, Войников, Еременко, Логинов, Криворучко, Захаренко, Шахновский, Егоров.

Тренер:

Промрынок  7-й км: Ищук, Косиловский, Фадеев, Беляев, Побережный, Ардаковский, Карасев С., Карасев А., Бурля, Бербенцев, Яников.

Тренер:

Голы: 0-1 Карасев С., 12, 0-2 Бербенцев, 16, 1-2 Войников, 28, 2-2 Егоров, 40, 3-2 Бербенцев (автогол), 48.

Центральный матч игрового дня мог повлиять на расстановку команд в верхней части турнирной таблицы. И таки повлиял, но обо всем по порядку.

До середины первого тайма хорошо знающие друг друга еще со времен первенства города соперники больше старались поймать на ошибке соперника, чем создать что-то своими силами. Первыми решились на созидание братья Карасевы. На 12-й минуте Сергей прошел по правому флангу и отдал в лицевую на Артема. Тот прострелил и Сергей точным ударом поставил точку в дальнем углу ворот. Тепловики ответили пристрелкой Егорова -

Владимир хорошо пробил в ближний угол и лишь чуть не попал в створ. В ответ Сергей Карасев обокрал Попова и, протащив мяч со своей половины, хорошо приложился. Вратарь отбил перед собой, а Бербенцев добавил в пустые ворота.

До перерыва Тонков дважды хорошо пробивал. В первом эпизоде кипер, хоть и не видел момент удара, но смог все-таки перевести мяч на угловой. Во втором Александру не хватило самую малость − круглый пролетел в сантиметрах над перекладиной.

После перерыва тепловики сразу пошли вперед. Активный Егоров на 28 минуте ударил в створ, а хитрый Войников, стоя спиной к воротам, чуть подправил направление полета мяча, поймав вратаря на противоходе. 1-2 и все разборки еще впереди!

После гола пошла быстрая игра, команды создавали опасные моменты один за другим.

Дважды издали бил Егоров − неудачно. Затем Гапонов чудом не попал в створ после прострела Попова. В ответной контратаке Побережный простил соперника. Следом так же поступил и Гапонов, не попав по мячу после проникающей диагонали Попова.

И все-таки ТГО набегали на гол. На 40-й минуте Егоров по правому краю дал на столба Тонкова. Тот откатил ему под удар − Владимир сочным ударом послал снаряд в дальний угол. Ничья. Которая точно не устраивала Егорова. Он еще дважды мог забить, но вратарь и защитники вставали на пути мяча. И все же он добился своего! За 2 минуты до сирены Егоров отобрал мяч у своих ворот и отдал длинный пас на Войникова. Олег прострелил на пятачок, где Бербенцев, пытаясь вынести, послал мяч аккурат под перекладину.

«Промрынок» пытался спасти хотя бы очко, но пятый полевой не принес дивидендов.

Итог − 3-2. Первое поражение «Промрынка» и смена лидера. Такие вот дела…

«Союз» − «Невада» 0 − 8 (0 − 2)

(0-1 Копко, 2, 0−2 Лоскутов,14,  0−3 Шевченко,33, 0−4 Пюро, 35,  0−5 Пюро, 37, 0−6 Коваленко, 39, 0−7 Дариенко, 41, 0−8 Зубрицкий, 47)

«Союз» в очередной раз расписался в своей несостоятельности. «Журналисты» лишь в первом тайме пытались побороться с «игровыми». Второй тайм расставил все по своим местам. «Невада» отгрузила еще 6 сухих мячей, в придачу к 2 первого. Борьбы не было, комментарии излишни…

«Пивденный» − «Элефант» 1 − 4 (1 − 2)

(0-1 Пачев, 1, 0-2 Калмацуй, 10, 1-2 Сивобородько, 15, 1-3 Златов, 43, 1-4 Гирка, 44)

Встреча двух давних непримиримых соперников, всегда претендующих на призовые места. Слоны, идущие вторыми, были намерены отплатить банкирам за сухой разгром 0-5  в прошлом сезоне.

Начали «слоны» без раскачки. На первой же минуте «банкиры» потеряли мяч и пропустили разящую контратаку 3 в 2. Роман Пачев четко замкнул на дальней штанге прострел Калмацуя. «Пивденный» имел шанс отквитать гол, но Сапунов, перекидывая голкипера не попал в створ.

На 10-й минуте Калмацуй хлестко пробил и мяч после рикошета влетел в угол. 0 − 2. «Пивденный» больше контролировал мяч, но четкая защита «Элефанта» не давала сбоя, а быстрые форварды проводили опасные контратаки. На 15 минуте Сивобородько поборолся с двумя защитниками и неотразимо пробил с разворота. Мяч от двух штанг оказался за спиной кипера «слонов». До перерыва команды создали по паре моментов, но аргументы атаки оказались слабее защитных редутов. 1-2 и пять минут на раздумия.

Второй тайм прошел по тому же сценарию − «банкиры» старались взломать оборону соперника, а «Элефант» проводит опасные контратаки. В середине тайма лишь крестовина спасает «слонов» от второго гола. Церковный прицельно пробил после розыгрыша штрафного − чуть-чуть не повезло.

И пришло время «Элефанта». Сначала Златов хлестко пробил в дальний угол. А через минуту Пачев и Гирка накрутили на пятачке защитников, и последний установил итог − 1-4.

«Пивденный» так и не нашел убедительных аргументов − оборона «слонов» спокойно разгадывала незамысловатые действия «банкиров».

Логичный итог, и заслуженная победа «Элефанта».

Ника − Мирс-Либхер 4 − 3 (2 − 1)

(0 − 1 Губенко,10, 1 − 1 Богатенко,13, 2 − 1 Тихонов, 17, 3 − 1 Микая, 28, 3 − 2 Губенко, 30, 4 − 2 Третьяк, 44, 4 − 3 Коломийчук, 47)

«Мирс» был настроен заработать первые в чемпионате очки. Они даже повели после удара Губенко. Однако Нике потребовалось всего 3 минуты для того, чтобы восстановить равновесие, и еще 4, чтобы выйти вперед после ударов Богатенко и Тихонова. В начале второго тайма Микая увеличил отрыв, но через 2 минуты все тот же Губенко уменьшил отставание − 3-2. Третьяк за 6 минут до конца, казалось, лишил «мирсиан» надежд, но уж очень им хотелось… На 47 минуте Коломийчук вновь сделал отрыв минимальным − 4-3. Оставшееся время «Мирс», выпустив пятого полевого, пытался спасти игру, но не случилось…

Капитал − Элефант-константа 2 − 2 (0 − 1)       

(0 − 1  Иевлев, 3, 1 − 1 Пониматченко, 35, 1 − 2 Бабаев (автогол), 42, 2 − 2 Мусолитин, 43)

Встреча соседей по турнирной гонке предвещала напряженную борьбу, которую и увидели зрители на площадке на протяжении всего матча. После быстрого гола Иевлева на 3-й минуте, круглый более получаса никак не хотел вновь оказываться в сетке. Однако настойчивость «Капитала» была вознаграждена. Сначала Пониматченко восстановил равновесие, а затем Бабаев сыграл за соперников, срезав мяч в свои ворота. Но уже через минуту Мусолитин на опыте спокойно перебросил вышедшего вратаря. 2-2 − закономерный исход напряженной встречи двух равных соперников.

Малая лига

Результаты 8 тура.

8 ноября, зал СКА

Кристалл − Одесса 3-5, Ника-2 − Черное море 0−3, Укртелеком − СП-16 12-4, Еднисть − Эллада 1−13, Альфа-Пак − Ново лог 4-2,  Юни-Ориент СА − ПРГ-Юнайтед 2-3, Кодекс − Фонтан 3-3.

Доигровка матча 5 тура:

Черное море − Еднисть 15-2.

 

15.      Полтава

 

Євро 2012

Реклама.

Зовнішньої реклами та використання логотипу Євро 2012 за звітний період не зафіксовано.

Заходи.

За звітний період місцевою владою та громадськими організаціями не проводилось жодних заходів присвячених Євро 2012.

ЗМІ.

З усіх місцевих ЗМІ жодна газета не згадала про Євро 2012.

Місцевий футбол.

ФК «Ворскла»

«Ворскла» Полтава«Металург» Донецьк − 1:0

Для обох команд гра у Полтаві повинна була стати підтвердженням небезпідставності заявлених раніше єврокубкових амбіцій. І «Металург», і «Ворскла» свої останні матчі програвали або грали внічию, недобираючи життєво необхідні очки. Отже добирати їх потрібно було в очній зустрічі. І якщо Костов не мав проблем з тим, кого ставити в стартовий склад, то Павлов мав певний головний біль. «Ворскла», показавши характер і наполегливість змогла вирвати перемогу у донецького «Металлурга» на останній хвилині матчу завдяки голу Ахмеда Янузі. Албанський легіонер вже вдруге стає паличкою-виручалочкою команди, виходячи на заміну.

На післяматчевій головний тренер «Ворскли» Микола Павлов, як завжди, видав кілька цитат. − Я хочу до вас звернутися з проханням: захистіть мене від президента. Він зараз зайшов у роздягальню і сказав: «Тепер − УЄФА» − хлопці замовкли. Я йому відповів: «Давайте гратимемо собі на втіху» − хлопці зааплодували.

ФК «Полтава» та друга ліга.

Першість України. Друга ліга група «Б»

ФК «Полтава» − «Олком» Мелітополь − 2:0

Відбулися матчі сімнадцятого туру першості України з футболу серед команд другої ліги. ФК «Полтава» продовжив виграшну серію, причому другий матч поспіль підопічні Олександра Омельчука перемагають з однаковим рахунком 2:0. Цього разу в домашньому поєдинку наші земляки здолали «Олком» з Мелітополя. У складі ФК «Полтава» відзначилися Вячеслав Горбаненко на 30-й та Костянтин Марченко на 38-й хвилинах. Після цієї перемоги наша команда скоротила своє відставання від лідера першості «Сталі» на два очки і зараз воно становить два пункти. Команда з Дніпродзержинська несподівано зіграла у нічию 1:1 з аутсайдером «Дніпром-75».

Інші команди, що представляють Полтавщину в другій лізі, мінімально поступилися своїм суперникам: кременчуцький «Кремінь» донецькому «Титану», а «Гірник-Спорт» з Комсомольська − «Шахтарю» (Свердловськ).

Вже 7-го листопада розпочинається друге коло першості України з футболу серед команд першої ліги. ФК «Полтава» прийматиме «Іллічівець-2».

Чемпіонат Полтавської області з футболу

Відбувся передостанній тур чемпіонату Полтавської області з футболу серед команд першої ліги.

Один з центральних матчів туру відбувся у Великій Багачці, де зустрічалися місцева команда та ФК «Лубни», які посідають перше та друге місця в турнірній таблиці. Хоча в перемозі більше були зацікавлені гості, боротьби не вийшло. ФК «Велика Багачка» розгромив суперника з рахунком 5:1. Скандальним видався матч в Гоголево, де «Зоря» перемогла полтавський «Зеніт» з рахунком 2:0. За 15 хвилин до завершення гри гості виявили своє невдоволення діями арбітра і залишили поле. Остаточне рішення дисциплінарна комісія прийме 7-го листопада. Інтрига в боротьбі за срібні та бронзові нагороди збереглася до останнього туру. На них претендують відразу три команди: «Гірник» (Кременчук), ФК «Лубни» та «Зоря» (Гоголево). Останні дві зустрічаються між собою у Лубнах, а «Гірник» прийматиме вдома зіньківський «Колос».

Міні-футбол

У Гребінці проводився відбірковий етап першості України з міні-футболу серед дівчат 1992-93 р.н. У змаганнях брало участь 7 команд, три з яких виходили до фіналу. До Гребінки приїхали команди «Планета» (Київ), «Вікторія» (Конотоп), «Олімп» (Славутич), «Чорноморочка» (Одеса), «Зоря-Хотінь» (Суми). Команда «Надія» з Гребінки отримала чотири перемоги та дві нічиїх і посіла перше місце. Тепер наші землячки 5-го січня візьмуть участь у фінальних змаганнях, які триватимуть в два тури.

Варто відмітити, що дебютантом змагань у Гребінці стала команда з Полтавщини «Лідер» (Кобеляки). Хоча наші землячки й посіли останню сходинку, але жіночий міні-футбол там набирає популярності. Велику увагу цьому виду спорту приділяє директор місцевої ДЮСШ Руслан Себіров. Приємно, що Кобелякам випала честь приймати відбірковий етап першості України з міні-футболу серед дівчат 1994-1995 років народження, який відбудеться з 13 по 16 листопада.

Майже два місяці на майданчику зі штучним покриттям у Полтавському державному педагогічному університеті тривав турнір з міні-футболу на призи газети «Полтавщина спорт». В головному фіналі зустрілися команди «Імпульс» та «Зефір-Пластиком». Переможцем першого такого турніру став «Зефір-Пластиком», який здолав свого суперника з рахунком 5:1.

 

16.      Рівне

 

Евро 2012

В зв’язку з тим, що на даний час повним ходом йде передвиборча боротьба за посаду міського голови, інформація в ЗМІ і зовнішня реклама стосується в переважній більшості кандидатів на посаду мера міста Рівного. Про Євро 2012 на певний час всі забули.

Футбол

Футбол є, спонсорів не видно

Попередній матч «Вереса» з «Поділлям-Хмельницький» запам’ятався не стільки грою, на полі зустрілися рівні за класом команди, як присутністю на поєдинку головного тренера молодіжної збірної України Павла Яковенка. Звичайно, що наставник «молодіжки» завітав у Рівне не тому, що у «Вересі» з’явилися таланти. Швидше всього, цей візит далося організувати спортивному директору клубу Оресту Балю завдяки зв’язкам його старшого брата Андрія Баля. Мета очевидна, керівництво клубу, сповідуючи стратегію заробляння грошей на продажі здібних футболістів, вирішило засвітити їх у збірній. На жаль, не вдалося дізнатися про враження Павла Яковенка, яке на нього справили рівненські обдарування, оскільки він залишив стадіон одразу ж після матчу. Проте, зі слів головного тренера «Вереса» Миколи Філіна, наставник молодіжної збірної переглядав на ділі Максим Морозенка, Михайла Тивончука, Олександр Гергелюка. Напевне присутність на трибунах Павла Яковенка позначилася на грі рівнян, які звели поєдинок до нічиєї (1:1). А вже в наступному матчі з чернівецькою «Буковиною» «Верес» продемонстрував одну з найкращих своїх ігор у нинішньому сезоні. Господарям того дня вдавалося все, тому закономірно вони здобули заслужену перемогу 2:0. До речі, двічі відзначився Максим Морозенко.

Втім навіть непогана гра «вересівців» не здатна позитивно вплинути на матеріальне становище команди. Заклик, мовляв, покажіть футбол, і з’являться спонсори, виявився марнослівним. Досі триває процедура створення на базі Рівненської промислово-торгової палати фонду, котрий сприяв би розвитку місцевого футболу. А як результат, як і в попередні роки, ФК «Верес» боргує своїм футболістам кількамісячну зарплату. Якщо ситуація не виправиться до кінця чемпіонату, не виключено, що з сьогоднішньої «золотої молоді» клубу в Рівному залишаться тільки ті, хто не зможе проявити себе в інших клубах. Як не прикро, але й досі команда не отримала обіцяної підтримки від обласної влади, котра запевняла: після об’єднання «Вереса» і «Штурму» реорганізована команда матиме повне фінансове забезпечення.

МІНІ-ФУТБОЛ

Столичний «Міст» не перейшли, зате «Кардинал» розгромили

МФК «Рівне» у домашньому матчі зі столичною командою «Планета-Міст» зазнав фіаско — 0:5. Однак у Львові він переграв місцевий «Кардинал» — 7:2.

Ще два роки тому клуби грали у першій лізі, і тоді рівняни на рівних протистояли киянам. Але рік «стажування» у вищій лізі, плюс солідне підсилення досвідченими гравцями, плюс один із найавторитетніших в Україні наставник Валерій Водян — докорінно змінили гру «містобудівників». Уже на початку зустрічі гості змогли розпечатати рахунок (Сергій Шевченко), згодом — подвоїти (Павло Корнійчук).

І хоча на перерву господарі пішли в ролі наздоганяючих (0:2), однак вболівальники вірили у своїх футболістів. І попервах після відпочинку ініціатива була на нашій стороні, але відмінно діяв голкіпер збірної України Владислав Лисенко. А не забиваєш ти — забивають тобі: Сергій Шевченко забив ще два голи, а довершив розгром господарів Павло Корнійчук.

Рівняни полишали майданчик похнюпившись, що вже казати про їхнього наставника. Юрій Баховський подякував журналістам за увагу, натомість коментував гру віце-президент МФК «Рівне» Віталій Засморжук:

— Можна і потрібно було нашим гравцям забивати, не використали своїх шансів і Володимир Сондак, і Вадим Басюк. Але Владислав Лисенко підтвердив свій клас. Наша команда першу лігу вже переросла, а до вищої ще не доросла. Гравці молоді і нам потрібно набратися терпіння, коли вони наберуться досвіду: поки що не вистачає майстерності на рівних грати з найсильнішими командами України.

Зате у Львові рівнянам добряче пофортунило — вони буквально розгромили місцевий «Кардинал»« із рахунком 7:2, але й матч був напруженим.

Перший тайм виявився за гостями — 2:0 (відзначилися Едуард Петрик і Павло Дармовіс), а на початку другого гол забив ще й Володимир Сондак. Однак майже одразу господарі майданчика відповіли двома голами — 3:2. Та все ж рівняни продовжували володіти ситуацією, і за останні п’ять хвилин забили ще чотири голи. Ворота львів’ян вразили Дмитро Жовтун, Богдан Савчук, той же Дармовіс, а довершив розгром господарів Олександр Басіч.

Ця перемога допомогла рівнянам залишити останнє місце у турнірній таблиці вищої ліги України з фут-залу.

Щоправда, у черговому домашньому поєдинку МФК «Рівне» знову зазнав поразки з рахунком 0:2 від ТВД. Вочевидь дебютанту вищої ліги не вистачає ні досвіду, ні висококласних виконавців. На думку голови Рівненської міської федерації футболу Валерія Гладкова, керівництву клубу необхідно повернути в «рідні стіни» рівнян, котрі нині виступають за різні клуби вищого ешелону. Натомість, на його переконання, клуб безболісно може відрахувати цілу низку футболістів, котрі просто «не тягнуть» на вишку. Валерій Гладков також переконаний, що МФК «Рівне» варто було б подумати про зміну головного тренера команди, оскільки нинішня стратегія «гри на утримання м’яча» абсолютно не виправдовує себе, а застосувати щось ефективніше нинішній тренер, вочевидь, не здатний.

АМАТОРСЬКИЙ ФУТБОЛ

«Рятувальники» стали чемпіонами «Бізнес-ліги «ОГО»

Команда «Рівне-112» достроково стала чемпіоном «Бізнес-ліги «ОГО» з міні-футболу, відірвавшись на дев’ять очок від найближчих переслідувачів. Інтрига останнього туру чемпіонату зав’язалась між трьома командами лідируючої четвірки.

Вадим Васильєв забив 15 голів в одному матчі

Надзвичайно напруженим був матч між «ПриватБанком» та «Західметтрейдом». Рахунок на сьомій хвилині відкрив «металіст» Ігор Прит, а на 14-й «банкір» Віталій Конончук встановив рівновагу. Ще через дві хвилини «ПриватБанк» виходить уперед — відзначився Володимир Гайдук. Перед банкірами, певне, стояло завдання втримати перевагу, щоб забезпечити собі друге місце.

Другий тайм гри пройшов за ігрової переваги «металістів», які частіше пробивали по воротах суперника. Матч перейшов на гру нервів — гравці обох команд часто фолили, а «металісти» отримали три «жовті» картки. Одна з їхніх атак за дві хвилини до кінця гри завершилась взяттям воріт «ПриватБанку» — нічия 2:2. За кілька секунд не витримав Юрій Кумейко, якого за неспортивну поведінку арбітр видалив із майданчика.

Однак на п’яти йому наступав «Роял клуб», який мав тільки вигравати в «Імпульса». Спочатку молодші віком «імпульсівці» натиснули на ворота суперника, однак згодом «роялівці» вибили клин клином: рахунок відкрив Андрій Федина, а згодом Дмитро Гацкевич скористався помилкою голкіпера «Імпульса» — 2:0.

«Червоні» за шість хвилин другого тайму забили три голи: двічі відзначився Роман Дмитрук та один раз Валерій Ткачук — і рахунок 3:2 вже на користь «Імпульса»! Однак більш досвідчені «жовті» зуміли перебороти незлагодженість у командній грі та забили теж три голи — двічі Юрій Мельник, один раз Юрій Гуменюк — 5:3 на їхню користь. «Червоні» ще зуміли сквитати один гол (Валерій Ткачук), але найкращий бомбардир «бізнес-ліги» Юрій Гуменюк ставить останню крапку в матчі — 6:4. На його рахунку 42 забитих голи.

Два рекорди чемпіонату було встановлено у матчі між НП «Продторгобладнання» та «Каратом», який закінчився безперечною перемогою останнього — 17:7. По-перше, тут було забито найбільше голів — 24. По-друге, 10 голів тільки в першому таймі записав на свій рахунок «каратівець» Вадим Васильєв, а за матч — 15. Це дало йому змогу посісти другу сходинку в рейтингу бомбардирів — 37 влучань у сітку воріт...

Отож, «Рівне-112» з 36-ма очками достроково став чемпіоном «Бізнес-ліги» 2008 року, відірвавшись на дев’ять очок від найближчих переслідувачів. «ПриватБанк» з 27-ма очками закріпився на другому місці. «Роял клуб» посів третю сходинку чемпіонату і теж набрав 27 очок, але незважаючи на однакову кількість перемог, нічиїх та поразок, він поступився в очній зустрічі «ПриватБанкові». На четвертому — «Західметтрейд» (25 очок).

За присутності представників генерального спонсора ТМ «Цельсій» та страхового партнера СК «Універсальна» відзначили кращих спортсменів у «Стадіо-Пабі» на О. Дундича, 30. Ними стали: Валерій Шипуков (кращий гравець) та Руслан Ястремський (кращий голкіпер) з «Рівне-112», Юрій Гуменюк з «Роял клубу» (кращий бомбардир) та Василь Штундер з «ПриватБанку» (кращий захисник).

Кубок «ПриватБанку» дістався господарям турніру

Команди, що посіли перші чотири місця в чемпіонаті «Бізнес-ліги», взяли участь у розіграші Кубка «ПриватБанку». У першому матчі зустрілись «Рівне-112» та «Західметтрейд». На великий подив уболівальників, саме «металісти» були більше зарядженими на перемогу. Вони виграли перший тайм — 2:0, але в другому їм «допоміг» голкіпер «рятувальників» Руслан Ястремський. Він не встиг повернутись з гри до свого майданчика та вибив м’яча рукою — за це арбітр видалив його з гри. І за дві останні хвилини «металісти» забивають ще два голи — 4:0.

Основний час гри між командами «ПриватБанк» та «Роял клуб» закінчився унічию 2:2, тож другий фіналіст Кубка «Приватбанку» визначався у серії післяматчевих ударів. У перших двох ударах у суперників було по одному забитому голу, наступні два були результатними. У п’ятому ударі «роялівець» Юрій Мельник влучає в штангу воріт, а «банкір» Володимир Гайдук забиває гол.

У фінальному матчі Фортуна цілком була на боці «ПриватБанку» — обидва тайми команда виграла з рахунком 2:0, і в підсумку 4:0.

Рівненські прокурори — другі в Україні

Команда працівників органів прокуратури Рівненської області посіла друге місце у всеукраїнському футбольному турнірі пам’яті колишнього прокурора Луганської області Володимира Солодкого.

Нагадаємо, що футболісти Рівненської прокуратури виграли зональну частину турніру — Західний регіон. Це сталось після трьох перемог: над волинськими колегами (6:1), над тернопільськими (4:0) та львівськими (3:0). У півфіналі турніру виграли й в одеських з рахунком 5:4.

Сам фінал відбувся в м. Алчевську на Луганщині, рівненські прокурори зійшлись з іншим півфіналістом — з донецькими. У цій важкій грі перемога була на боці донбасівців — 2:1. Генеральний прокурор України Олександр Медведько нагородив команди фіналістів кубками, а старшого помічника прокурора м. Рівного Олега Костюка визнали найкращим гравцем своєї команди — він отримав кубок-м’яч.

Прокурор Рівненської області Анатолій Пришко на урочистих зборах привітав наших футболістів, вручив кожному з них подарунки та відзначив грошовими преміями.

 

17.      Суми

 

Євро-2012

Заходи

Офіційних заходів з даної теми на Сумщині за звітний період не проводилося.

ЗМІ

Матеріалів на тему Євро-2012 у місцевих ЗМІ за звітний період не виявлено.

Реклама

Зовнішня реклама Євро-2012 у Сумах відсутня, використання логотипу європейської першості не зафіксовано.

Місцевий футбол

3 листопада закінчився чемпіонат області серед аматорських команд 2 групи. У фінальному етапі змагань, в якому брало участь  8 колективів, найуспішніше виступило ямпільське «Полісся», яке в 11 іграх зазнало лише  однієї поразки. Друге місце, відставши від переможця на 5 очок, посів ФК «Шостка», третьою стала «Надія» із Тростянця.

З Федерації футболу Сумщини надійшла інформація про те, що спонсор футзальної команди «СумДУ-Артмотор» − регіональний представник торговельної марки «Тойота» − відмовився підтримувати клуб, посилаючись на фінансову кризу. За даними джерела з ФФС, до нового року команда планує виступати у першості України своїми силами, а далі, в разі відсутності фінансової підтримки, не виключено її зняття зі змагань.

ЗМІ

Газета «В двух словах» за 5 листопада опублікувала матеріал «Шило на мило?», присвячений темі обрання керівника української Прем’єр-ліги.

Як відзначає автор статті Михайло Осташевський, попри те, що 31 жовтня у Віталія Данилова закінчився строк повноважень в.о. президента Прем’єр-ліги, нового керівника УПЛ так досі і не призначено.

«В этом плане не изменилось ничего, как, впрочем, и в элитном дивизионе украинского футбола после смены вывески «ПФЛ» на «УПЛ», − пише видання, зазначаючи, що УПЛ здивувала вболівальників  хіба що своєю очевидною непотрібністю, оскільки зайвий раз підтвердила відому істину: де два українці − там три гетьмани.

«Стоит ли требовать радикальных решений и конкретных действий от собственников ведущих клубов, являющихся народными депутатами Украины и не могущими навести порядок в стране?» − задається питанням автор матеріалу і висловлює сподівання на те, що, можливо, «в період зимового міжсезоння в УПЛ закінчиться «безбатьківщина», а там, дивись, до річниці свого створення наша футбольна «недоречність» зуміє, нарешті, оформитися як потрібно».

Також «В двух словах» розповіла про поєдинок першості України з футзалу між командами «СумДУ-Артмтор» − «Моноліт» (Харків),  у якому сумчани поступилися з рахунком 1:5. Але, як пише, видання, «дорікати підопічним Сергія Песоцького за цю поразку язик не повернеться». І пояснює чому. «Ось вже місяць, як «Артмотор» тільки формально присутній у назві команди. Фактично ж представник «Тойоти» в регіоні усунувся від фінансової підтримки клубу, посилаючись на всесвітню економічну кризу. Залишається тільки дивуватися, як у такому пригніченому стані сумчани змогли подолати львівську «Енергію».

Місцеві ЗМІ розповіли про зустріч 1/8 фіналу Кубку України між ФК «Харків» та донецьким «Металургом» («Данкор», «Панорама», ОДТРК), а також про неприбуття на гру чемпіонату України серед команд першої ліги до Охтирки івано-франківського «Прикарпаття».

Зокрема, спортивний журналіст «Панорами» Олександр Грінка, коментуючи цей факт, говорить, що, судячи з усього, фінансова криза дісталася і до українського футболу. Наразі, на його думку, навіть у вищій лізі спокійно себе можуть почувати хіба що два клуби − «Динамо» і «Шахтар», решта ж можуть потрапити у лещата кризи. Особливу тривогу у журналіста викликає доля команд, власниками яких є металургійні підприємства: маріупольський «Іллічівець», алчевська «Сталь», запорізький «Металург».

  Висновок, який робить автор матеріалу на підставі своїх припущень, наступний: можливо, криза вплине на український футбол у кращий бік. З нього підуть ті, для кого футбол був лише збагаченням, а залишаться дійсно кращі, які виведуть гру мільйонів на новий рівень.

 

18.      Тернопіль

 

Євро 2012

Заходи

Офіційних заходів по підготовці Євро 2012 протягом звітного періоду не було.

Реклама.

У Тернополі та в регіоні зовнішньої реклами Євро-2012 не має. Прихованої реклами також немає. Використання логотипу Євро 2012 не зафіксовано.

ЗМІ.

«Нова ера»: «Новий скандал довкола Євро-2012» − про спільне засідання депутатської робочої групи та конкурсної комісії Львівської міської ради з визначення інвестора та забудовника стадіону до Євро-2012. Пропозиції на будівництво стадіону подали близько 10 компаній. З них лише 3-4 фірми готові стати інвесторами, решта − генпідрядниками. А новий скандал стосується висловлювань нового президента Федерації футболу Польщі Гжегожа Лято, котрий сказав, що коли Україна не виконає своїх обіцянок щодо Євро-2012, то партнером стане Німеччина. 

Місцеві аналітичні публікації, радіо і телепередачі на тему Євро-2012 відсутні.

Кулуарні новини. 

(не для сайту!).

Прозвучала цікава кулуарна думка щодо незадовільної підтримки місцевого футболу в окремих районах Тернопільщини. Голова ОДА Юрій Чижмарь не вельми переймається футбольними справами області. Керівництво обласної ради − також (там на чільному місці політика і сварки між НУ-БЮТ). Тому, наслідуючи приклад своїх патронів, районі керівники також не поспішають висловлювати підтримку футболу. Головне, аби достойно виглядати в очах голови ОДА і чим довше утриматися на посаді. Від цього страждає не лише футбол. А й розвиток туристичної галузі, яка є перспективною для області у контексті Євро-2012.

Місцевий футбол.

2 листопада численна аудиторія вболівальників міста Кременця на Тернопільщині заповнила трибуни міського стадіону, щоб подивитися захоплюючу зустріч за Суперкубок району з футболу. Варто зазначити, що глядачі побачили справжнє футбольне свято.

Чемпіон району та володар Кубка «Кремінь» (село Великі Млинівці) зустрічався з «бронзовим» призером та фіналістом Кубка району − «народною командою» «Три валети» (село Бонівка).

У перші 10 хвилин «Три Валети» провели справжній штурм воріт «Кременя», і це втілилося у два забиті голи. До честі чемпіонів, вони змогли вирівняти гру, і рахунок став нічийним. Але фортуна того дня була прихильною до футболістів «Трьох валетів», які у досить гострій боротьбі перемогли 4:3 і завоювали Суперкубок району з футболу.

А допоміг у підготовці й проведенні цього поєдинку

приватний підприємець О.Панасюк («Кременецький автосалон»).

Щороку у Кременецькому районі, на спортивній базі школи-інтернату, проводять змагання з футболу на призи клубу «Шкіряний м’яч».

У 2008 році цей турнір провели у трьох вікових групах − 1996 р. н., 1997 р. н. та 1998 р. н. Приємно відзначити старання й спортивне завзяття вихованців Почаївської ЗОШ, які цьогоріч вибороли перші місця у вікових групах 1997 р. н. і 1998 р. н. та посіли друге місце у віковій групі 1996 р. н.

Під час урочистої «лінійки» у Почаївській ЗОШ відбулося святкове вручення медалей, грамот та кубків переможцям і призерам цих змагань. Юних футболістів привітали й вручили кубки, медалі та грамоти головний спеціаліст відділу у справах сім’ї, молоді та спорту Кременецької РДА Тетяна Грищук, головний суддя змагань Михайло Скиба.

Чемпіонами стали: Іващук Роман, Адамович Артем, Басюк Дмитро, Туринський Василь, Банах Ілля, Митрога Микола, Мельник Андрій, Мельник Сергій, Мельничук Максим, Стецюк Іван, Мельничук Микола, Кобалюк Олег. Філяк Роман, Остапчук Андрій, Ахтанін Андрій, Парасіл Олександр, Бондар Іван, Воронко Павло, Сохацькии Андрій, Роман Василь.

Також грамотою було відзначено тренера згаданих команд Валентина Лещука.

Команди-переможниці змагань навесні 2009-го представлятимуть Кременецький район на зональних обласних змаганнях.

Цьогорічний чемпіонат Тернопільської області з футболу проходив у доволі напруженому режимі не лише на футбольних полях. Довелося, на жаль, долати чимало перешкод і в організаційному плані. Передусім це стосується турніру в елітному дивізіоні, оскільки команди другої групи стабіль­но і рівно подолали футбольну дистанцію.

А клуби першої групи розставили усі крапки над «і» 2 листопада.

Два матчі провів збаразький «Галич», записавши до свого активу чергові шість очок. Власне, цей заключний переможний акорд «Галича» дозволив команді завершити змагання на вершині турнірної боротьби. Збаражчани взяли в гостях гору над ФК «Борщів» − 3:0, а відтак у заключному двобої перемогли з рахунком 2:0 клуб любителів футболу «Біла» Тернопільського району на його ж полі. Таким чином футболісти «Галича» цілком заслужено стали володарями головного призу цьогорічного чемпіонату області.

Друге місце посіли «Товтри» з Козлова (Козівський район). 

А доля третьої сходинки п’єдесталу пошани визначилася за підсумком двобою у Ланівцях, де місцевий футбольний клуб приймав представників обласного центру − ФК «Тернопіль-Педуніверситет». Гра проходила у півній боротьбі. Однак ланівчани продемонстрували більшу волю до перемоги. Фінальний свисток зафіксував перемогу ФК «Ланівці» з рахунком 3:0. Вони й стали бронзовими призерами. 

Таким чином, у 1 групі команди області розмістилися у турнірній таблиці за таким порядком: «Галич» (Збараж), «Товтри» (Козлів), ФК «Ланівці», ФК «Тернопіль-Педуніверситет», «Бровар» (Теребовля), «Колос» (Бучач), «Нива-Гаї» Тернопільського району, КЛФ «Біла» Тернопільського району, «Сокіл» (Бережани), «Скляр» (Бережани), ФК «Борщів». 

ФК «Нива».

«Нива» − «Карпати-2» − 2:2.

Молода львівська команда «Карпати-2», а це − юнаки 1990-1991 років народження, останнім часом набрала ходу і в матчі з тернопільською «Нивою» не збиралася здаватися перед більш досвідченими тернополянам, які є одним із лідерів чемпіонату.

Тернополяни тривалий час тримали оборону «Карпат» у напруженні, однак до гострих моментів, як правило, справа не доходила.

Тільки у середині першого тайму атаки «Ниви» почали приносити плоди. Щоправда, на 25-й хвилині Павло Малий не зумів добити м’яч після прицільного удару Василя Товкацького. Зате через три хвилини він реабілітувався сповна. Після подачі зліва у виконанні Анатолія Ворони Павло забив гол-красень у падінні через себе − 0:1. А на 37-й хвилині «Нива» подвоїла рахунок. Дмитро Суспіцин вда­ло подав кутовий і Олег Лівіцький головою забив красивий м’яч.

Здавалося, «Нива» без проблем доведе матч до перемоги. Іншої думки був екс-тренер команди Прем’єр-ліги ФК «Львів» Степан Юрчишин, який був присутній на матчі. Він заявив, що львів’яни ще не сказали свого останнього слова і, як у воду дивився.

Ще до перерви «Карпати-2» забили один м’яч. З пенальті відзначився Володимир Гудима. А на початку другого тайму у першій своїй атаці львів’яни відновили рівновагу. Тернополяни, які ще не увійшли в гру, тільки спостерігали, як Володимир Гудима забиває другий м’яч.

До кінця матчу «ниівіці» безперервно атакували, створили чимало голевих моментів, але забити так і не змогли.

«Нива» знову втратила перемогу і збільшила відставання від лідера до п’яти очок − 4 місце у турнірній таблиці.

Наступний матч першого туру другого кола «Нива» грає в Іллічівську з «Бастіо­ном».

Журналістів та уболівальників цікавить важливе питання: чи гратиме на стадіоні календарні матчі «Нива».

Пропоную відповідь на це питання директора КП «Тернопільський міський стадіон» Ярослава Колісника.

«На першому етапі − це реально. Все буде залежати від фінансування і від робіт, а також від того, як вони впливатимуть на безпеку глядачів і футболістів. У залежності від фінансування буде розроблено графік виконання робіт, як один із варіантів, роботи можуть виконуватися потрибунно. За дотримання всіх норм футбольні матчі проводити на стадіоні буде можна, грають же під час реконструкції в Одесі, Харкові тощо».

А начальник управління сім’ї, молоді та спорту Тернопільської міської ради Юрій Юрик з цього приводу сказав: «Зараз склалася хороша кон’юнктура для, ремонту спортивних об’єктів. Якщо ми будемо показувати роботи з покращення матеріально-технічної бази стадіону плюс на якісному організаційному рівні проведемо дитячо-юнацький турнір, то матимемо хороші шанси потрапити у перелік заходів до Євро-2012. Буде це юнацький турнір чи турнір фанів − не важливо, головне, щоб Тернопіль не був повз гран­діозного футбольного видовища. Вже є попередня домовленісгь, що тернопіль­ський дитячий турнір з футболу проходитиме під егідою УЄФА. Для цього до Тернополя у червні мають приїхати інспектори». 

Футбольна тематика місцевих друкованих ЗМІ.

ФК «Нива»

«Нова Тернопільська газета», «20 хвилин», «Свобода», «Тернопіль вечірній», «Місто», «Нова ера», «RIA-плюс», «Вільне життя» та «Номер один» подали інформацію про матч тернопільської «Ниви» з ФК «Карпати-2» (Львів) − 2:2.

ЗМІ наголосили, що «Карпати-2» по праву можна вважати грозою авторитетів. У минулому сезоні дублери «левів» стали єдиною командою, яка перемогла тепер уже першолігову щасливівську «Княжу».

У цьогорічній першості жертвою галичан став черкаський «Дніпро», який саме у Львові на стадіоні СКА зазнав своєї першої поразки в сезоні. Відтак на легку прогулянку для тернополян розраховував мало хто. Ускладнювала завдання і відсутність Тараса Дурая у складі тернопільських футболістів через перебір штрафних карток.

У першому таймі «нивівці» отриали хороший результат − 2:0.

Однак львів’яни руки не опустили і вже через п’ять хвилин після другого м’яча, забитого тернополянами, один гол відквитали. Після порушення біля воріт арбітр, не задумуючись, вказав на 11-метрову позначку. Володимир Гудима чітко реалізував пенальті, перегравши Юрія Паньківа, який після двох пропущених матчів зайняв свою звичну позицію у воротах «Ниви».

Статус-кво другий склад «Карпат» відновив на старті другої 45-хвилинки,  звівши нанівець старання тернопільстких фут­болістів − 2:2.

До кінця матчу «нивівцям» ні­чого змінити не вдалося. Та й шансів для цього не було − наприкінці гри «Карпати-2» були ближчими до того, щоб вирвати перемогу. І рахунок 2:2, який з’явився на табло стадіону СКА, − закономірний підсумок гри.

Підсумок газетних публікацій щодо цього матчу такий: тернопільська «Нива» продовжує втрачати очки у матчах, де цього від неї щонайменше чекають. 

Збірна України 

«20 хвилин»: «Дніпро» прийме збірну» − 19 листопада відбудеться товариський матч між збірними України та Норвегії у Дніпропетровську на стадіоні «Арена Дніпро». Цей стадіон − першийв Україні, який відповідає вимогам УЄФА і на якому планується проведення матчів Євро-2012.

Український футбол

«20 хвилин»: «На стадіонах штрафують» − перед грою чемпіонату України між «Іллічівцем» і ФК «Харків» у Маріуполі міліція вперше оштрафувала футбольних вболівальників за куріння на стадіоні. 

«Прикарпаття» гратиме» − івано-франківський ФК «Прикарпаття» не буде зніматися з перегонів національного чемпіонату у першій лізі. Вихід зі скрути клуб вирішуватиме після закінчення спортивного року.

«Шахтар» прощається з лігою чемпіонів» − два заключні матчі «гірників» вирішать, чи гратимуть вони навесні у

Кубку УЄФА. «Шахтар» цього року грою нікого не вражав. Стаття критична на адресу «Шахтаря».

«Фатум останніх хвилин для українських клубів» − поразкою господарів 1:2 закінчився поєдинок четвертого туру групового етапу Ліги чемпіонів між «Динамо» та «Порту». Вирвали перемогу португальці за хвилину до фінального свистка. 

«Металіст» стартує з «сухої» нічиєї» − харків’яни після другого туру посідають 3 місце у турнірній таблиці своєї групи.

«Тернопіль вечірній»: «Динамо» йде у відрив, «Металіст» − уже другий» − про 13-й тур Прем’єр-ліги, який виявився нещасливим для «Металурга», а київське «Динамо» легко обіграло львівські «Карпати». «Оживає» донецький «Шахтар» − гірники здобули перемогу над луганською «Зорею». Святкував перемогу і «Дніпро», обігравши «Кривбас».

«Свобода»: «Чорний» тур для львів’ян» − доводиться констатувати, що обидві львівські команди − «Карпати» і «Львів», які представляють західний регіон України у Прем’єр-лізі, не мають особливо чим похвалитися у цьогорічному турнірі елітних клубів. А 13-й тур виявився для галичан «чорним». «Карпати» програли київському «Динамо», а ФК «Львів» − «Таврії». У статті подані результати інших матчів 13-ого туру.

«Кубок України: « чвертьфіналі − не лише фаворити» − про 1/8 фіналу кубка України. У наступний етап пройшли далеко не всі фаворити турніру. І навіть один з найсильніших клубів − «Дніпро» − залишився за бортом цих популярних змагань. 

«Вільне життя»: «У гостях добре, а вдома ще краще» − про «нещасливий» 13-й тур матчів Прем’єр-ліги. ВиняткомЮ наголошує видання, є київське «Динамо», футболісти якого «наче горішки, лускають одного суперника за іншим».

«Нова Тернопільська газета»: «Мирон Маркевич: «Треба знати мову країни, в якій живеш» − інтерв’ю наставника харківського «Металіста» щодо планів команди у чемпіонаті і єврокубках.

«Хто зупинить «Динамо»? − похвальна стаття на адресу київських динамівців.

Тернопільський футбол

«Нова Тернопільська газета: «Галич» − чемпіон!» − призерами чемпіонату області стали команди зі Збаража, Козлова та Ланівців. 

«Свобода»: «Чемпіонський акорд «Галича» − про завершення чемпіонату області з футболу.  

«Вільне життя»: «Браво, «Галич»! Удачі у наступному сезоні!»− про чемпіонат області.       

«20 хвилин»: «Третє місце − у ФК «Ланівці» − про завершальний матч першості області з футболу.    

«RIA-плюс»: «І місцевий футбол заслуговує на овації» − підсумкова стаття про чемпіонат області з футболу.    

«Тернопіль вечірній»: «Перша «золота» вершина «Галича» − про завершення чемпіонату області з футболу 2008 року.     

«Місто»: «Володимир Мариновський: Ніколи не планував виїхати з України» − керівник Тернопільської обласної федерації футболу приділив в інтерв’ю увагу футбольній темі. На запитання: «Чи є умови для того, щоб за кілька років тернопільську «Ниву» поповнили талановиті міс­цеві футболісти й команда змогла повернутися у вищу лігу?», Володимир Мариновський відповів: «Не все так просто з «Нивою». Для того, щоб команда демонструвала успішну гру, крім здібних гравців, потрібні ще й потужні фінансові «ін’єкції». Колись утримання команди мені з друзями обходилось у 800 тисяч доларів на рік. Влада і тоді, й тепер абсолютно не переймається долею команди. Більше того − напередодні останньої домашньої гри вже була заборона ПФЛ проводити гру на Центральному стадіоні. Причина − занедбаність душових і роздягалень, трибун. Заборону вдалося відтермінувати, але якщо негайно не взятися до реконструкції стадіону, втратимо й те, що вдалося зберегти.

Стосовно федерації футболу також маємо незрозумілу позицію влади: лише у двох областях в Україні − Тернопільській і Житомирській − на її діяльність не передбачають кошти у регіональних бюджетах. Попри все, футбол залишається спортом №1 за кількістю шанувальників в області. З’являється все більше майданчиків зі штучним покриттям для тренувань, забезпечуємо навіть найвіддаленіші села футбольними м‘ячами за кошти ФФУ, підтримуємо спортивні школи, де виховують молодих футболістів».

«Номер один»: «На реконстукцію стадіону міська рада шукає інвестора з 30 мільйонами» − інтерв’ю директора КП «Тернопільський міський стадіон» Ярослава Колісника. Він розповідає про перспективи стадіону, наголошуючи, що через 2-3 роки тернопільський стадіон доведуть до європейських стандартів. 

Тернопільське державне телебачення, телеканал «TV-4», «Smile TV», ФМ-станції «Українська хвиля», «Радіо Тернопіль», «Радіо ТОН» та обласне державне радіо в інформаційних випусках та випусках спортивних новин інформували про поточні футбольні новини України та зарубіжжя.

Усі ЗМІ коментували матч «Нива» − «Карпати-2» − 2:2.

Спортивні оглядачі зазначили щодо цьогорічної гри тернопільської «Ниви»:  починає здаватися, що над командою у цьому сезоні нависло якесь закляття аутсайдерів. Мало того, що шість очок відібрали у підлеглих Віктора Ряшка «Княжа-2», «Рось» та «Єдність», то ще за два дні до завершального у першому колі поєдинку «Ниви» з львівськими «Карпатами-2» підніжку тернополянам підставили також резервісти чернігівської «Десни». Не на футбольному полі. Удругому турі тернополяни, хоч і з мінімальною перевагою, у Черні­гові абсолютного аутсайдера групи «А» обіграли. Але то було наприкінці липня. А наприкінці жовтня з’ясувалося, що ця перемога зовсім і не перемога. Футбольний клуб «Десна-Партнер» звернувся до Професіональної футбольної ліги України з проханням зняти з розіграшу першості серед команд другої ліги свою дочірню команду. Відповідальна за проведення турніру організація це клопотання задовольнила, анулював­ши, згідно з регламентом, всі ре­зультати матчів за участю «Десни-2». Найменше від цього постраж­дали «Оболонь-2» з «Єдністю», які свої поєдинки цій команді програли, «Княжа-2», на зустріч з якою чернігівці у 16-му турі не приїхали, і черкаський «Дніпро», який мав зустрітися з «Десною-2» у 17-му турі. Інші ж учасники виявилися без вини винними − вольовим рішенням позбавилися, за винятком київського ЦСКА, який єдиний розписав з «Десною-2» мирову, відразу трьох очок.

Реальну можливість відразу повернути втрачене футболісти «Ниви» дістали у Львові. Однак підсумок зустрічі − 2:2. Набагато дос­відченіший тернопільський колектив так і не зміг схилити шальки тере­зів на свій бік. Підвела погана реалізація створених моментів.

У результаті тернополяни, увійшовши після перемоги над «Вересом» до чільної трійки, відразу ж змушені були її залишити. У тому числі через обставини, які від них не залежать.

ЗМІ приділили чимало уваги завершенню чемпіонату області з футболу. Усі привітали з перемогою ФК «Галич» зі Збаража, який отримав свою першу золоту нагороду. Оглідачі зазначили: президентові клубу Руслану Адамовичу вдалося створити дружний, боєздатний колектив, який завоював кубок області та дійшов до півфіналу Кубка України серед аматорів.

Також наголошувалася, що футбол, не зважаючи на об’єктивні та суб’єктивні причини, зокрема, матеріальні, залишається в області лідером серед інших видів спорту. Саме футбольні матчі збирали найбільше уболівальників. І саме футбольна тематика є чільною серед спортивних повідомленнях у місцевих ЗМІ.

Спортивні оглядачі коментували матчі Прем’єр-ліги. Приділи увагу грі київського «Динамо» з португальстким «Порту», зазначивши, що «перемога португальців в останній момент перед закінченням матчу викликала сум і злість».

 

19.      Харків

 

Евро 2012.

На прошедшей неделе мэр Михаил Добкин заявил, что городской бюджет по итогам девяти месяцев недополучил около 40 млн. грн. и  все капитальные расходы бюджета Харькова в связи с экономическим кризисом будут остановлены для того, чтобы была возможность в первую очередь выплатить зарплаты бюджетникам и профинансировать здравоохранение и образование. Однако, несмотря на финансовый кризис, горсовет намерен продолжить реконструкцию «Металлиста». 7 ноября городской совет  на сессии выделил 15 миллионов в качестве субвенции облсовету на реконструкцию стадиона. Мэр Харькова подчеркнул: «несмотря на все экономические трудности в Харькове все работы в рамках подготовки к Евро-2012 ведутся. Исключение − строительство гостиниц …Я вижу перспективу, что мы выполним все обязательства перед УЕФА, несмотря на все кризисы».

Нардеп от Партии Регионов Дмитрий Шенцев, глава областной организации ПР 7 ноября  заявил, что ПР сознательно не голосовала за антикризисный закон, цель которого − получение кредитв МВФ: « Не кредити могут сегодня спасти страну … нам необходимо создать собственный стабилизационный фонд, деньги которого должны быть направлены на развитие собственного производства, промышленности. Речь идет о заказах на местные предприятия − строительство дорог, реализацию проектов  «Евро-2012».

С харьковским метростроем − кризис. Первый замгубернатора Владимир Бабаев считает, что в отношении этого предприятия должны быть приняты «радикальные меры», руководство области изыскивает возможности для предоставления «Харьковметрострою» каких-то дополнительных заказов на других объектах (частности, компания «XXI Век Харьков», учрежденная «XXI Веком» Льва Парцхаладзе и инвестиционной группой «Melon Capital» брата Александра Ярославского — Алексея, намерена привлечь «Харьковметро-строй» к строительству многофункционального комплекса в центральной части Харькова  к ЧЕ).

«Харьковметрострой» — предприятие государственное, а собрание  акционеров  не удается провести уже довольно длительное время, т.к. у предприятия есть еще несколько довольно крупных акционеров, общая доля акций в пакете которых составляет около 40%. Если влияние «иносторонних» акционеров в АО «Харьковметрострой» усилится,— предприятие может стать частным.

До нынешнего дня «Харьковметрострой» являлся монополистом в строительстве подземки в «первой столице». Однако по прогнозам экспертов, у него могут появиться и конкуренты. В первую очередь упоминают компанию «Strabag. Ukraine» Олега Дерипаски и Александра Ярославского.

На учебно-тренировочной базе ФК «Металлист» в поселке Высокий, который является одним из важнейших объектов ЧЕ, уже выполнены все проектные работы, уложена дренажная система и построен третий этаж жилого корпуса. Проект предусматривает модернизацию самой базы и создание на прилегающей территории спортивно-туристического городка. В случае проведения матчей Евро-2012 в Харькове базу и городок общей площадью 5,2 га задействуют для размещения команд-участниц, официальных партнеров турнира, VIP-гостей, что позволило бы компенсировать дефицит отелей повышенной комфортности. Работы инвестор планируется завершить к началу 2010 г.

Изюмский приборостроительный завод к Евро-2012 разработал и освоил производство зрительных трубок для футбольных болельщиков, которые можно применять при просмотре футбольных матчей, − «и я думаю, что к Евро-2012 появятся покупатели», − отметил директор завода В.Мануйлов.

Реклама.

Информации о появлении новой внешней рекламы по Евро-2012 в городе и области не появилось.

СМИ.

01.11.08, газета  «Слобідський край»: в материале «Аргументи і факти для УЄФА», Леонід Мирний, дан позитивный комментарий тому, как в Харькове готовятся к Евро-2012: строится «сверхсовременный терминал аэропорта, стадион «Металлист».  «Бачимо, що Харків готується до Євро−2012 не на словах, а на ділі, − говорит губернатор Арсен Аваков. − Я переживаю за інші міста України, але ці конкретні справи, які рухаються вперед, переконують, що Харків має бути головним містом Євро−2012».

03.11.08 «Новости-АТН» (7-й канал) дали репортаж о состоянии стадиона «Металлист» перед первым матчем группового турнира Кубка УЕФА: Сергей Стороженко показывал губернатору Авакову стадион, комментируя, что сделано.

03.11.08 «Харьковские известия» (7-й канал) дали в репортаже комментарий Игоря Шурмы, зам. мэра, директора Департамента здравоохранения, по подготовке к Евро-2012: «Харків, на відміну центральних органів влади, показує приклад об’єднання. Бо не дивлячись на різні точки зору, на протистояння, у Євро-2012 область і місто ідуть паралельно».

04.11.08 газета «Вечерний Харьков»  На учебно-тренировочной базе ФК «Металлист» в поселке Высокий (под Харьковом) уже выполнены все проектные работы, уложена дренажная система и построен третий этаж жилого корпуса.

Проект предусматривает модернизацию самой базы и создание на прилегающей территории спортивно-туристического городка. В случае проведения матчей Евро-2012 в Харькове базу и городок общей площадью 5,2 га задействуют для размещения команд-участниц, официальных партнеров турнира, VIP-гостей, что позволило бы компенсировать дефицит отелей повышенной комфортности. Работы инвестор планируется завершить к началу 2010 г.

04.11.08 газета «Время» опубликовала интервью с начальником ЮЖД Виктором Остапчуком «Железнодорожная семья: будни и праздники», где есть раздел «Увидеть Европу в Украине», посвященный подготовке к ЕВРО-2012: « Я абсолютно уверен, что Евро-2012 — настоящий подарок нашей стране, потому что дает нам отличный шанс «раскрутить» Украину, показать всем, что она действительно европейское государство, привлечь инвесторов, в разы увеличить число туристов. Модернизация инфраструктуры, в том числе транспортной, которая проводится в рамках подготовки к проведению чемпионата, необходима прежде всего самим украинцам, и Евро-2012 — повод ускорить эту работу».

В.Остапчук в качестве приоритетов выделяет: реконструкцию вокзалов (в нынешнем году только в одной Харьковской области были реконструированы вокзалы на станциях Основа, Лозовая, Мохнач, Бурлук, Чугуев); обновление подвижного состава; модернизация путей и обустройств; электрификация; внедрение скоростного движения; переход на энергосберегающие, экологически чистые технологии. Еще один очень важный момент — это обеспечение беспрепятственного доступа к объектам транспорта людей с ограниченными возможностями.

04.11.08 газета «Комсомольская правда в Украине. Харьковский выпуск» опубликовала интервью с  Сергеем Стороженко, материалы которого были использованы в информационном выпуске   «Харьковских известий» (7-й канал). Как отметил Стороженко, Сейчас только три города демонстрируют активную работу в подготовке к Евро 2012 − это Донецк, Днепропетровск и Харьков, а шансы принять Евро-2012 в Харькове растут с каждым днем. В очередной раз Стороженко подчеркнул, что «Григорий Суркис назвал организацию матча Украина-Хорватия восхитительной».

05.11.08 «Новости-АТН» (7-й канал) сообщили, что Виктор Ющенко 18 ноября планирует осуществить рабочую поездку в Харьков с целью проверки подготовки Харькова к Евро-2012.  Губернатор Харьковской области Арсен Аваков убежден, что Харьков будет переведен из резервных городов для проведения Евро-2012 в категорию основных: «Да, Харьков пока резервный… Но я не понимаю, как можно Харьков считать резервным, а Львов основным, хотя у нас есть все, а у них ничего! Поэтому я на это смотрю философски и глубоко убежден, что Харьков будет в основной сетке…Президент прилетит в Харьков, я думаю, 18 ноября, посмотрит на ход строительства нового терминала.. Это первый суперобъект. Второй объект − это стадион, который мы реконструируем исключительно за счет средств областного бюджета, и вложили уже более 60 миллионов».

Футбольные события

6 ноября состоялся  матч кубка УЕФА «Металлист»-»Герта».

Перед этим  ночью территорию вокруг «Металлиста»  патрулировали сотрудники милиции. Чтобы немецкие фаны случайно не забрели на Конный рынок (там «тихий ужас»), подступы к нему со стороны стадиона были перекрыты. Кроме того, в день матча у торговцев Конного был снова сокращенный рабочий день.

На самом стадионе уже  разрушили старую ограду − со стороны улицы Плехановской, чтобы не мешала «красоте») − здесь уже закончены подтрибунные помещения, как отмечает первый  вице-президент ФФУ Сергей Стороженко, экономический кризис не повлияет на темп и качества работ: восемьсот строителей работают в две с половиной смены. Технику же со стадиона убрали только на день матча с «Гертой».

Перед самим матчем 3 ноября Стороженко провел рабочее совещание по вопросам подготовки, на которое были собраны начальники профильных управлений обладминистрации, руководство стадиона и милиции (матч охраняли 3 тыс. правоохранителей), сотрудники таможни, погранвойск.

Матч окрестили очередным «футбольным праздником», он собрал около 40 тыс. зрителей (были проданы 37 тыс. билетов). Особые симпатии харьковские болельщики выразили Андрею Воронину, хоть он и играл против «Металлиста».

8 ноября последний тур игр областного чемпионата по футболу. Команда − победитель − «Локомотив», г.Купянск. Большинство команд-аматоров покупало футболистов харьковских клубов, не вошедших в «основу», что, по словам «знатоков футбола», является обычной практикой.

 

20.      Херсон

 

Євро 2012

Реклама.

Зовнішньої реклами та використання логотипу Євро 2012 за звітний період у обласному центрі не зафіксовано.

Заходи.

За звітний період місцевою владою та громадськими організаціями не проводилось жодних офіційних заходів присвячених Євро 2012, які б набули широкого розголосу в пресі та серед громадськості.

ЗМІ.

Преса не згадувала про Євро 2012.

Місцевий футбол

Турнір на призи херсонської газети «Новий день»

Відбулися матчі другого туру групової стадії турніру з футболу на призи херсонської газети «Новий день». Жодного несподіваного результату зафіксовано не було. Команди, яким фахівці віддавали перевагу в зустрічах, без проблем перемогли. Лише учасник першої ліги чемпіонату області новокаховська «Енергія» зіграла на виїзді в нічию 2:2 з Нижніми Сірогозами. Як і раніше, ігри проходили на вісьмох футбольних полях.

На матчах в середньому було по 100-150 глядачів.

Змагання з фут-залу

У той час, коли сезон великого футболу згідно з календарним планом завершується, у розпалі змагання XVI відкритого чемпіонату Херсона з фут-залу. Тут борються за нагороди 18 команд. Як зазначив голова Херсонської громадської організації міні-футболу Олексій Левченко в інтерв’ю кореспонденту щотижневої програми «Єврофутбол» на обласному радіо, міні-футбол в Херсоні не має фінансових проблем: «У нас солідна підтримка спонсорів, окрім того нам допомагають і депутати міської ради, до речі, вони й самі беруть активну участь в турнірі. Єдина проблема для нас, це відсутність належної кількості спортивних залів». Дійсно, в Херсоні дієздатними є тільки два зали для проведення подібних турнірів. І якщо врахувати, що в кожному з них відбувається по 4 і 5 матчів, то тур розтягується на увесь день. Це стомлює як учасників, так і самих організаторів. До того ж, представники інших видів спорту мають свої претензії. Адже вони позбуваються цілого тренувального дня. Олексій Левченко також розповів про плани організації. До речі, він став директором ДЮКФП №5, в межах якої і розташований один із спортивних залів, котрі відповідають українським стандартам. Він змінив на цій посаді заступника голови обласної федерації футболу Віктора Бербенцева. «В планах участь Херсона в українському чемпіонаті з міні-футболу. Я думаю, що це більш реально, аніж дочекатися нарешті нашу команду з великого футболу у професіоналах. Зараз ми готуємо приміщення для того, щоб можна було приймати команди з інших міст. Ми йдемо до цього семимильними кроками». На питання чому б не об’єднати зусилля обласній та міській федераціям і громадським організаціям міні-футболу з федерацією футболу з метою створення професіональної команди у великому футболі Олексій Левченко відповів: «Нам, громадським організаціям, федераціям, не під силу профінансувати цю справу. Великий футбол − це великі гроші. І про участь у професіоналах повинні думати керівники команд перш за все, а якщо вони розраховують на бюджет міста, то ми і до нового століття будемо грати виключно у Херсонській лізі».

Кулуари

Серед загальнофутбольних тем, які викликали певний відгук, були:

 − матчі чемпіонату країни

 − матчі Ліги чемпіонів і Кубка УЄФА

 − ігри турніру «Новий день»

ЗМІ

Новини в рамках рубрики «Інформаційний компас» і «Овертайм» на «Авторадіо»:

 − матчі чемпіонату країни

 − матчі Ліги чемпіонів і Кубка УЄФА

 − ігри турніру «Новий день»

 

21.      Хмельницький

 

Євро 2012

Події.

Подій, пов’язаних із підготовкою до фінальної частини Чемпіонату Європи з футболу 2012 року у звітному періоді не сталося.

Реклама.

Зовнішньої реклами та використання логотипу «Євро-2012» на теренах області за звітний період не зафіксовано.

ЗМІ.

Публікацій, пов’язаних із наближенням чемпіонату Європи з футболу в газетах Хмельницького не виявлено.

Місцевий футбол.

Федерація футболу.

На запитання, як просувається допрацювання обласної програми розвитку футболу, підготовлену обласною федерацією і відхилену постійними комісіями при підготовці сесії обласної ради. Як розповів завідувач відділу спорту облуправління у справах сім’ї, молоді та спорту Ігор Яворський, ті комісії, на яких представляв програму він, схвалили її, в тому числі і профільна. Спотикався на її представленні начальник управління Володимир Яков’юк.

Депутатів насторожила низька «ціна питання» − фінансування, закладене у розмірі всього 270 тисяч гривень. «Коли професійний футбол «ворочає» мільйонами доларів, то з таким фінансуванням низова ланка ніколи не виховає достойної зміни футболістам-професіоналам», − приблизно так реагували депутати-скептики.

Загалом, за висловом пана Яворського, регіональна програма розвитку дитячо-підліткового та аматорського футболу повинна прийматися автоматично, адже до місцевих умов адаптується за зразком Федерації Футболу України, і самодіяльність тут навряд чи доречна.

Команда майстрів.

Футбольний клуб «Поділля» провело виїзну гру у Львові з командою «Карпати-2», що була в календарі на п’ятницю сьомого листопада, на день раніше. Вони не змогли подолати молоду команду-господаря, обмінявшись лише по одному голу. Наступна гра також відбудеться не у п’ятницю − ПФЛ задовольнила прохання клубу запросити команду «Бастіон» не на 14 листопада, а на суботу 15-го.

Тим часом клуб відзаявив трьох футболістів. «Зайвими» виявилися захисник Михайло Іванець та нападники Олексій Муравський (син одного з тренерів команди) і В’ячеслав Шаєнко

«З Михайлом Іванцем ми розсталися «полюбовно». Він був у нас в оренді до грудня, але так як до нас повернулися Лев Сергеєв та Віталій Балицький, тому ми вирішили припинити співпрацю зараз. В’ячеслава Шаєнка ми відрахували через порушення дисципліни, а ось Олексія Муравського перевели у дубль», − розповів спортивний директор-головний тренер «Поділля» Ярослав Бобиляк.

Турніри.

У чемпіонаті області серед команд вищої групи закінчилися всі основні матчі. Наразі команди дограють перенесені зустрічі. Перенесення сталися через участь деяких команд в інших турнірах. Так Нетішинський «Енергетик» виступав в іграх галузевої першості під егідою НАК «Енергоатом», а Хмельницьке «Поділля» відволікалося на студентські ігри.

На цей час відоме розташування дублюючих складів команд вищої групи. Турнірну таблицю очолили юнаки команди «Полонь» (торішні чемпіони), слідом − «Збруч» (Волочиськ) та «Поділля» (Хмельницький). До речі, юнаки «Полоні» взяли участь у Всеукраїнському турнірі «Даруймо радість дітям», який відбувся у Переяславі-Хмельницькому. Команда, яку тренують Сергій Горох та Сергій Бадрак, стала переможцем. Як повідомив перший із них, у турнірі взяло участь вісім команд, котрі вибороли право виступити, змагаючись у зонах. Усього довелося зіграти п’ять матчів. Представники Хмельниччини не програли жодного, в тому числі і з одеситами в півфіналі та житомирянами у фіналі.

Щодо основних команд, то за звітний період ФК «Славута» на своєму стадіоні поступився «Енергетику» з Нетішина − 0:5 (юнаки зіграли внічию − 1:1), ФК «ІНАПІК» (Дунаївці) та «Поділля» обома складами зіграли з однаковим рахунком − 2:1, а в Старокостянтинові місцевий ФК «Случ» виграв у команди «Полонь» (Полонне) − 1:0, хоча дублі зіграли навпаки − 1:2.

Командам-учасникам чемпіонату залишилося зіграти чотири перенесені матчі. Дві з них − за участю ФК «Збруч» (Волочиськ), котрий уже забезпечив собі чемпіонство. На другому місці закріпився Дунаєвецький «ІНАПІК». Третю сходинку поки займає «Полонь», але за словами заступника голови обласної федерації футболу, Заслуженого тренера України Юрія Ованесова, котрий відповідає за проведення чемпіонату області, боротьба за третє місце ще триває. Крім «Полоні», на нього претендують «Енергетик» і ФК «Славута».

Як повідомив Юрій Аркадійович, першість області з футболу у вищій групі цього року викликала більший інтерес у вболівальників, ніж торішня. Наприклад, у Волочиську, Дунаївцях, Славуті, Старокостянтинові на матчі приходило не менше як по дві − три сотні глядачів. Це зумовлене як поліпшенням умов для глядачів на місцевих стадіонах, так і підвищенням видовищності гри − додали у техніці старокостянтинівці, славутчани.

 

22.      Черкаси

 

Євро 2012

Реклама.

Зовнішня реклама «Євро-2012» − відсутня, не зафіксовано і використання логотипу Євро 2012 на товарах широкого вжитку.

Заходи.

За звітний період не було зафіксовано жодного заходу, присвяченого Євро 2012.

Преса.

У пресі згадок про «Євро-2012» не було.

Місцевий футбол.

31 жовтня відбувся контрольний матч між ФК «Дніпро» (Черкаси) та ФК «Ходак» (Черкаси). ФК «Ходак», повернувши з відпустки своїх футболістів, пішов на зустріч черкаському «Дніпру» в організації контрольного матчу. В зв'язку з паузою, що виникла в ігровому циклі після зняття з турнірної дистанції друголігових перегонів «Десни-2» Чернігів, «дніпряни» потребували достойного спарингу. Аматори достойно протистояли супернику, однак перемогу здобув ФК «Дніпро» − 1:0.

Преса.

«Антенна» повідомляє, що в останньому матчі першого кола чемпіонату України в ІІ національній лізі черкаське «Дніпро» так і не виїжджало до Чернігова, бо місцева «Десна-2» через фінансові проблеми знялася зі змагань. Тож, черкасцям зараховано технічну перемогу. Нині «Дніпро» після першого кола очолює турнірну таблицю в групі «А». На рахунку нашої команди 36 очок. Найближчі переслідувачі − столичний ЦСКА та вінницька «Нива» мають на чотири бали менше.

«Молодь Черкащини» опублікувала календар матчів за участю черкаських команд з ігрових видів спорту на листопад 2008 року. Також у газеті розміщено турнірну таблицю Першості України з футболу серед команд ІІ ліги.

«Молодь Черкащини», «Вечірні Черкаси», «Прес-центр» написали про товариський поєдинок між ФК «Дніпро» та чемпіоном області ФК «Ходак». Зазначається, що футболісти «Ходака» чинили серйозний опір більш іменитому суперникові, проте, програли друголігівцям з рахунком 1:0.

 

23.      Чернівці

 

Євро 2012

Реклама.

Будь-яка інформація на зовнішніх рекламних носіях чи то використання логотипу по згаданій темі відсутня.

Події.

7 листопада в приміщенні головного корпусу Чернівецького медичного університету, де за австрійських часів знаходилась Палата торгівлі та ремесел Буковини, в рамках третьої робочої зустрічі представників країн-учасниць Центральної європейської ініціативи відбулось підписання Протоколу Буковинського земляцтва про підтримку та співробітництво з Світовою Буковинською діаспорою за „трансрегіональним виміром».

В зустрічі брали участь представники 6-ти країн-учасниць, а також Росії та Ізраїлю, представники посольств, торгово-промислової палати України.

На пленарних засіданнях зустрічі розглянуто комплекс питань, пов’язаних з взаємодією у сфері торгівлі, транзиту, інфраструктури малого та середнього підприємництва через нові кордони Євросоюзу, транспортного та технологічного трансферу, перспективами національних і регіональних торгових палат, поєднання їх діяльності з Програмами Сусідства ЄС, розвитком депресивних територій.

Результатом зустрічі мають стати Рекомендації владним і підприємницьким структурам щодо механізмів транскордонного співробітництва та європейської інтеграції.

Це вже третя робоча зустріч на Буковині, яка проводиться за сприяння урядів України і Румунії, Чернівецької обласної державної адміністрації та обласної ради.

Питання, які розглянуто учасниками зустрічі мають пряму проекцію на проведення в Україні «Євро-2012», оскільки йдеться в тому числі і про облаштування прикордонних територій України та Румунії, створення відповідної інфраструктури, використання транзитного потенціалу територій з участю коштів Євросоюзу.

За словами радника буковинського губернатора, керівника державного НТЦ «Екоресурс» Зіновія Бройде», «Північно-східні районі Румунії визнані депресивними у всьому Євросоюзі, що надає за законами Євросоюзу можливість отримання цими регіонами до 2013 року приблизно 19 мільярдів Євро на вирівнювання інфраструктури цих регіонів».

Ця обставина є надзвичайно важливою для Чернівецької області, оскільки в односторонньому порядку, без участі української «Буковини» Євросоюз не зможе поліпшити економічну ситуацію в депресивних регіонах Румунії. Територія Буковини має бути відкритою для транспортних потоків, торгових потоків, нових технологій.

«Це було доведено ще за часів Австро-Угорщини. Якщо ця територія становиться відкритою, і через неї зможуть проходити транспортні, товарні потоки, нові технології, вони ще й в казну держав будуть давати гроші. Якщо ж в односторонньому порядку намагатися здійснити цей проект, то депресивними лишаться і регіони Румунії, і українські, і Молдовські, тому що вони не можть «біляч паркана» в односторонньому порядку розвиватися»,— зазначив З.Бройде.

Місцевий футбол.

2 листопада на стадіоні «Буковина» відбувся поєдинок, який викликав неабияку зацікавленість серед вболівальників краю.

На футбольне поле рідного стадіону вийшли гравці «золотої» команди 1988 року, коли чернівецька «Буковина» стала чемпіоном України, вигравши змагання друголігової першості колишнього союзу в українській зоні.

Майже 3,5 тисячі поціновувачів гри зустрічали того дня своїх кумирів. А у футболках під символічними номерами 20 на поле вийшли «золоті» гравці чемпіонської команди зразка 1988 року: Гій, Сарафінчан, Походзіло, Бобарико, Шелепницький, Білоус, Задорожняк, Томах, Бурчак, Мглинець, Гузієнко, Олійник, Королянчук. Ювілейну історичну дату вони відзначили товариською зустріччю з ветеранами івано-франківського «Прикарпаття».

Зірки буковинського футболу знову продемонстрували майстерність. Чернівчани прагнули відзначити свій ювілей перемогою 3:2 .

Попри чутки про ймовірний розпад чернівецької футзальної дружини «Меркурій», команда все ж таки стартувала в змаганнях першості України з футзалу серед команд першої ліги.

Місцева преса звертає увагу на те, що як і в попередні 4 роки, в спорткомплексі «Олімпія» будуть знову проходити матчі чемпіонату України за участю кращих вітчизняних футзальних команд.

«Меркурій», зібравшись за 3 дні до стартового матчу, пристав на гру з командою «Лемберг» зі Львова, яку переміг з рахунком 1:0.

 

 

P.S.

З Чернігівської області інформація не надійшла з технічних причин.

 

Підписатися на новини