ФУТБОЛЬНАЯ ЖИЗНЬ РЕГИОНОВ

1.       Автономна Республіка Крим

 

Евро 2012

На минувшей неделе в крымских СМИ практически не было упоминаний о Евро-2012. Лишь «Полуостров» в материале о финансовом кризисе в нашей стране сделал предположение, что теперь подготовка к континентальному первенству «со второго плана может отойти на надцатый − в Украине социальных проблем выше крыше, чтобы думать о европейском празднике футбола». Кроме того, «Вечерний город» короткой строкой сообщил о том, что в рамках подготовки к Евро-2012 аэропорт в Донецке, скорее всего, поручат реконструировать немецким строительным фирмам, что «обусловлено высочайшими требованиями к качеству работ на объекте».

Футбол

Самая обсуждаемая футбольная тема на полуострове − игровой кризис «Таврии». Команда сменила тренера, но играть от этого лучше не стала. Два последних матча чемпионата крымчане провели в родных стенах, и оба вчистую проиграли: «Карпатам» − 1:4 и «Динамо» − 1:3.

Между этими поединками (в четверг, 23 октября) «Таврия» встретилась с болельщиками (руководство клуба, тренерский штаб и, собственно, сама команда). Опасения, что любители футбола проигнорируют встречу, не подтвердились: зал РС «Локомотив» оказался заполнен более чем на половину. Запланированные 45 минут общения растянулись почти на полтора часа. Вопросов (в том числе не самых приятных) у болельщиков накопился «вагон и маленькая тележка». Следует отменить, что хоть и не удалось во время встречи избежать острых углов, общий знаменатель был найден: болельщики по-прежнему верят в «Таврию», а команда в свою очередь горит желанием вернуть их любовь и уважение.

Почетный президент «Таврии» Сергей Куницын прежде всего извинился перед болельщиками за то, что команда оказалась на дне турнирной таблицы и потеряла свою игру:

− Причин провала несколько. Главная из них − мы не рассчитали свои силы, заявившись в Кубок Интертото. После трагического поражения от «Ренна» команда попала в глубочайшую психологическую яму, из которой не может выбраться до сих пор. Кроме того, старт в национальном чемпионате был омрачен просто невероятным количеством травм − сразу десять наших ключевых исполнителей на долгий срок выбыли из игры. К сожалению, достойной замены им не нашлось. На сегодняшний день практически все ребята в строю. Черная полоса не может продолжаться бесконечно. «Таврия» − одна из немногих команд, которая участвовала во всех 17-ти чемпионатах Украины. Как человек, привыкший отвечать за свои слова, смею вас заверить: я не допущу, чтобы в юбилейный для себя сезон «Таврия» потеряла прописку в элите украинского футбола. Теперь для нас каждая следующая игра − решающая. Хочу попросить вас, болельщиков, поддержать команду в труднейший для нее период. Уверен, что вместе мы сумеет преодолеть все трудности.

Сергей Владимирович рассказал, как сложно ему далось решение о смене главного тренера:

− Михаил Фоменко многое сделал для «Таврии». Но так сложилось, что за три года совместной работы команда и тренер устали друг от друга. Мы сказали Михаилу Ивановичу огромное человеческое «спасибо» и расстались друзьями.

Куницын развеял слухи о финансовых проблемах клуба:

− Никаких финансовых проблем у «Таврии» нет. Скажу больше: буквально на днях мы выкупили у Фонда госимущества Крыма находившуюся у нас в аренде учебно-тренировочную базу в Почтовом. Вы знаете, что мы ее уже практически реконструировали, построили там два новых поля... Условия для тренировок и восстановления на базе отличные. Клуб выполняет все свои обязательства перед футболистами. Хотя, скажу честно, после поражения от «Карпат» никто из ребят за зарплатой не пришел − это говорит о том, что у них есть совесть…

Сергей Владимирович скорректировал задачу команды на сезон: в чемпионате страны − выбраться из подвала турнирной таблице, в Кубке − пройти как можно дальше.

На вопросы из зала ответили также главный тренер «Таврии» Сергей Пучков и игроки команды.

Встреча, как сказал Пучков уже после субботнего матча с динамовцами, пошла команде на пользу, но «неоднозначные решения арбитра в этом поединке не позволили добиться положительного результата».

Кстати, судейством львовянина Андрея Шандора остался недоволен и Куницын. После окончания матча в корректной форме он предъявил ему свои претензии (в первую очередь они касались момента, когда Шандор в середине первого тайма не удалил с поля набросившегося после остановки игры на Любеновича динамовца Диакате).

Касаемо этого матча, хотел бы обратить внимание на назначение делегата ФФУ. Роман Шнейдерман, прибывший в Симферополь, в настоящее время настолько болен, что на трибуну и обратно его проводили под руки, что, конечно, вызвало удивление, причем не только футбольных людей, но и болельщиков. Наверное, в таком состоянии человеку нужно приписывать постельный режим, а не поездки на матчи чемпионата.

На минувшей неделе крымский парламент неожиданно отправил в отставку министра спорта Сергея Доценко. Доценко хоть какое-то внимание уделял футболу. Имя его преемника еще не объявлено, хотя уже все знают, что теневым министром будет депутат Александр Мельник, которого глава МВД Украины Юрий Луценко открыто называет «главным крымским бандитом». С чем, кстати, нельзя не согласиться. По сути, Мельник управляет и парламентом. Доценко он снял за то, что тот отказался назначить его президентом Федерации бокса Крыма (ну очень ему хотелось на эту должность). К футболу Мельник абсолютно равнодушен, поэтому озабоченность президента Федерации футбола автономии Сергея Куницына вполне понятна: даже тот небольшой ручеек помощи, который шел из бюджета на развитие местного футбола, скорее всего, в ближайшее время будет перекрыт.

Без эксцессов прошло в воскресенье крымское дерби в Молодежном («Крымтеплица» − ФК «ИгроСервис», 15-й тур первенства в первой лиге). Гости выиграли, причем легко. «Тепличники» не знают побед уже более двух месяцев. Ожидания, что президент молодежненцев Александр Васильев прибегнет к кадровым решениям, пока так и остаются ожиданиями: Михаил Сачко по-прежнему работает главным тренером команды.

На этой неделе ожидается еще одно крымское дерби: в среду, 29 октября, в Калинино Красногвардейского района в рамках 1/8 финала Кубка Украины сыграют местный «Феникс-Ильичевец» и «Таврия». В прессе уже было много критических высказываний относительно начала времени этого матча − 12 часов (и это в будний день!). Кстати, «Таврия» решила организовать за свой счет выезд болельщиков на игру в Калинино. Заказаны автобусы на 300 человек, другой вопрос: наберется ли столько желающих?

2.       Волинь

 

Євро-2012

Волинські дорожники провалили справу

На минулому тижні будівництво дороги Київ − Ковель − Ягодин, котра включена в програму «Євро-2012», набуло рис серйозного скандалу. Практично всі газети Волині пишуть про те, що ця справа на Волині провалена. На нараді в губернатора також зроблений висновок, що будівництво дороги загублено. Виконавці нарікають на нестачу фінансування і відсутність механізму розподілу коштів за вже виконані роботи. Насправді лихо в іншому. Волинь на будівництво та ремонт доріг отримала 350 мільйонів гривень, однак розпорядилися ними чиновники по-своєму. В результаті реконструкція дороги Київ − Ковель − Ягодин опинилася під загрозою зриву. Питання виділення земельних ділянок для розширення дороги обговорювалося з участю найвищого керівництва області ще весною, облавтодор виніс це питання на розгляд сесії Ковельської райради аж на початку жовтня, та навіть і тепер воно не вирішене. Дорожникам коштів, які залишилися, не вистачить навіть на один місяць. А робіт виконано лише 24% від запланованого. В чому справа, пояснив начальник управління промисловості і розвитку інфраструктури облдержадміністрації Микола Кучеренко. За його словами, не погодні умови, а судова тяганина, пов’язана з тендерними процедурами, завадила дорожникам повноцінно працювати влітку. Але й це ще не все. «Окремі дороги у нас будуються на замовлення − куму, свату, брату. Неоплачені роботи становлять більше 60 мільйонів гривень» − сказав начальник управління. Виявляється, що «дороги на замовлення» −  це переважно дороги, прокладені в Ківерцівському районі, звідки родом голова Волинської обласної ради Анатолій Грицюк (Блок Юлії Тимошенко), а керівники дорожніх служб області − це ставленики БЮТ. Тому дорожників взяло під своє прикриття керівництво обласної ради, пообіцявши залагодити справу за гроші Кабміну. В підсумку державні кошти, виділені за програмою підготовки до «Євро-2012», на Волині команда Юлії Тимошенко, будучи тут при владі, просто розтягла на свої шкурні потреби, побудувавши дороги до своїх сіл та маєтків.

Реклама

Зовнішня реклама, пов’язана з „Євро-2012”, не помічена.

Український футбол

З’явився Богуш − ера Шовковського закінчується

Про Станіслава Богуша преса пише вже як про справжню зірку українського футболу:

«Важко сказати, чого більше в житті Стаса − таланту чи талану. Проте вже можна впевнено заявити: ера Шовковського закінчується...

Ще влітку Стас чув про зацікавленість ним клубу з Польщі. Кажуть, що «Динамо» купило Богуша тільки тому, аби черговий перспективний воротар не дістався «Шахтареві»... Проте у будь-якому разі спортсмен виправдав усі сподівання тренерів».

Місцевий футбол

Грубіянить тренер, грубіянять і гравці

19 жовтня ФК „Волинь” грала на виїзді в Сімферополі з „Ігро-Сервісом”. Лучани виграли 2:1. Однак під час гри стався доволі красномовний інцидент. Молодий футболіст „Волині” Максим Лісовий, забивши гол у ворота господарів, відреагував на адресу глядачів (зрозуміло, вболівальників „Ігро-Сервісу”) непристойним жестом, за що був вилучений суддею з поля. Спортивні оглядачі зазначають: головний тренер „Волині” Віталій Кварцяний, виховуючи своїх підопічних, не добирає слів. Відповідно, такими ж хуліганистими виростають і його футболісти.

Журналістське свято футболу

Уже традиційно в Луцьку відбувся міжнародний турнір з міні-футболу серед працівників ЗМІ. Взяли участь команди з Мінська (Білорусь), Брянська (Росія), Риги (Латвія), Вільнюса (Литва) і збірна медійників з Луцька. Виграли білоруси. Лучани посіли друге місце. На третьому росіяни. Журналісти уже одинадцятий раз з задоволенням створюють собі міжнародне свято футболу.

Анатолія Шевчика вшановують на Волині

Учасник переможної паралімпійської української збірної з футболу Анатолій Шевчик − справжній герой на своїй рідній Волині. Його радо зустрічають у міських і сільських школах, всіляко вшановують, про нього постійно пише районна і обласна преса, відзначаючи, що слава не зіпсувала нашого героя і він залишається простим скромним хлопцем...

Зароджується футбольна традиція

У Нововолинську з ініціативи ради ФСТ „Україна” традиційно проводиться футбольний турнір пам’яті Олександра Грицюка (колишній директор спортивно-оздоровчого комплексу „Шахтар”). В ньому беруть участь дитячі футбольні команди міста, зокрема ті, що займаються в міській ДЮСШ №3, а також юні футболісти з сусідніх міст − Володимира-Волинського, Горохова тощо. Організатори планують зробити турнір обласним.

Конфлікт за селищний стадіон

Президент футбольного клубу „Мар’янівка” (селище Мар’янівка Горохівського району) Сергій Магера зробив у своєму населеному пункті відмінний стадіон. З гарним трав’яним полем, з великою роздягальнею для футболістів, з пластиковими стільцями і всім іншим. І хоча на це було відповідне рішення селищної ради, керівництво місцевої школи, з територією якої межує стадіон, вважає, що футбольний клуб прихопив клапоть колишнього шкільного городу і оголосило йому війну. Школа бореться проти стадіону − і таке, виявляється, в нашому суспільстві можливе.

 

3.       Дніпропетровськ

 

ФУТБОЛ

«Днепр» сыграл с «Металлургом» вничью 1:1

Матч 11 тура украинской Премьер-лиги между «Днепром» и «Металлургом» Д, который состоялся 19 октября на стадионе «Арена Днепр», завершился вничью 1:1.

«Открыв счет в домашнем матче с донецким «Металлургом», «Днепр» не сумел удержать преимущество. Наша команда создала затем несколько отличных моментов, не вырвать победу не получилось», − сказал Юрий Макодзеба.

Хозяева поля могли открыть счет в матче уже на 4-й минуте, но Руслан Ротань из пределов штрафной пробил выше перекладины после подачи с правого фланга Дмитрия Лепы. Днепряне с этого участка поля еще несколько раз подряд создавали потенциальные угрозы воротам «Металлурга». Но уже на 13-й минуте встречи взятие ворот гостей состоялось. Максим Калиниченко внешней стороной стопы бросил в прорыв по краю Назаренко, который отпасовал практически на линию вратарской Андрею Воробью, а форвард «Днепра» в касание переправил мяч в дальний нижний угол ворот «Металлурга».

Днепропетровцы через несколько минут после взятия ворот создали еще один выгодный момент. Дишленкович отбил мяч перед собой после удара с угла штрафной Максима Калиниченко, после чего Чечер на какие-то мгновения опередил готового переправить мяч в сетку ворот Воробья. «Днепр» и дальше продолжал нагнетать давление, в связи с чем первый момент у его ворот выглядел каким-то диссонансом. После подачи углового Макридисом, Александр Зотов на линии вратарской остался совсем без опеки, и «Днепр» спасло лишь то, что опытный донетчанин лишь чиркнул головой по мячу.

Еще один острый выпад донетчане произвели на исходе получаса игры, когда в центре штрафной на ударной позиции оказался Макридис, но мяч после его удара прошел рядом со стойкой.

Вторая половина игры поначалу полностью поменяла ее картину. Донетчане большими силами перешли на половину поля «Днепра» и раз за разом стали создавать напряженность его воротам. В конце концов после подачи углового защитник «Металлурга» Вячеслав Чечер остался полностью свободным на углу вратарской, чего ему хватило, чтобы послать мяч головой под планку ворот Максима Старцева. Игрового времени после этого момента оставалось еще около получаса, и все оно прошло под знаком преимущества «Днепра». В середине тайма лишь каких-то сантиметров не хватило Андрею Воробью, чтобы переправить мяч в ворота после острейшего прострела Назаренко. Сам Сергей через минуту со штрафного удара с острого угла угодил в перекладину ворот. А за 5 минут до конца матча Евгений Коноплянка, перехватив мяч в чужой штрафной, пробил мимо Дишленковича, но мяч разминулся со стойкой ворот.

«Черноморец» − «Днепр» (молодежные составы) − 2:4 

24 октября. Совиньон. УТБ «Черноморец». 150 зрителей. +14 градусов. Арбитр: Игорь Покидько (Полтава). Ассистенты арбитра: Игорь Быцкало, Юрий Атаманюк (оба − Одесса).

Резервный арбитр: Андрей Коваленко (Одесса)

Делегат ФФУ: Виталий Хмельницкий (Киев)

Голы: Карноза (3), Якименко (42, пен.), Грамм (47), Карноза (55), Пицык (76), Зайнчковский (78).

Предупреждены: Владов (51), Гуменюк (72), Шелаев (83).

В очередной раз не без удовольствия констатируем, что молодежный состав «Днепра» одержал уверенную и заслуженную победу в очередном матче. Уже шестую подряд! Счет был открыт уже на 3-й минуте. Артур Карноза из района угла штрафной красивым ударом поразил дальний угол ворот «Черноморца». Несмотря на ощутимый игровой перевес, наши молодые футболисты достаточно долго не могли укрепить свое преимущество в счете. Более того, на перерыв команды ушли при равенстве на табло. На 42-й минуте Якименко упал в борьбе, и арбитр принял решение назначить пенальти. 11-метровый реализовал сам Якименко. Но уже вскоре после возобновления игры «Днепр» вновь вышел вперед. Карноза откатил мяч под удар Грамму, и Максим метров с 20-ти поразил «девятку». На 55-й минуте профилактическую меру против появления паутины на воротах соперника произвел Карноза. Артур, которому одесситы позволили прицелиться, точно пробил с 25-ти метров. Хозяева сделали попытку уйти от поражения на 76-й минуте, когда провели результативную контратаку. С правого фланга нашей обороны последовал прострел в штрафную, и Пицык вторым касанием переправил мяч в ближний угол. И все-таки днепряне восстановили разницу в два мяча. И снова в голе принял участие Артур Карноза! Наш хавбек подал со штрафного, и Максим Зайнчковский из района 11-метровой отметки точно пробил головой.

Подобные старания молодежного состава ФК вполне понятны. Ходят упорные слухи, что скоро лучших отберут в основной состав. Интересно, вместо кого?

Интервью с Максимом Пашаевым: «Постепенно выходим из кризиса» 

Одной из ключевых фигур на поле в составе «Днепра» в игре против донецкого «Металлурга» был 20-летний опорный полузащитник Максим Пашаев.

− Эта и предыдущая наша игра с «Арсеналом» показала, что мы постепенно выходим из кризиса. Постараемся работать в том же направлении, чтобы таких матчей было как можно больше. Надо, конечно, еще чуть-чуть поработать над реализацией, ну а с такой самоотдачей, с таким желанием, как мы сегодня показали, думаю, все у нас получится.

− Что, на твой взгляд, стало причиной перелома в матче, который поначалу так хорошо складывался для «Днепра»?

− Возможно, то, что давно не играли вместе, перерыв ведь был две недели. Будем разбираться, учтем все огрехи.

− Ты уже не первую игру играешь на позиции опорного полузащитника, как тебе эта роль?

− В «Кривбассе» мне много довелось поиграть на этой позиции. Лично мне играть здесь интересней, чем на фланге.

− Ошибок много допускаешь?

− Без ошибок − никуда, но буду стараться их исправлять.

− Как тебе, кстати, «Металлург»?

− Прекрасно организованная команда. Собственно говоря, я ничего другого и не ожидал, они среди лидеров, это видно даже по сегодняшней игре. Вообще, с приходом Николая Костова многое изменилось в этой команде.

− Если честно, не ожидали, что «Металлург» сегодня начнет игру очень осторожно?

− Мы ориентировались не на игру «Металлурга», а, прежде всего, на свою. О «Металлурге» особо никто не думал. Да, посмотрели их последний матч, но мы эту команду не боялись.

− «Днепр» сегодня был ближе к победе?

− Думаю, да, но чуть-чуть не повезло, не доработали.

− Разница в 10 очков между «Днепром» и «Металлургом» осталась, как считаешь, по силам ее сократить?

− А почему бы и нет? Если будем играть так, как играли сегодня, то все будет в порядке.

В Днепре продолжается чистка кадров

Главный тренер днепропетровского Днепра Владимир Бессонов продолжает чистку своих рядов. Отправив в дубль четырех игроков основы, Владимир Бессонов продолжает реорганизацию первой команды. Последними из основного состава Днепра были отчислены Вячеслав Свидерский и Ролан Гусев. Первому, к тому же, было сообщено, что он может заняться поиском новой команды. Ранее Владимир Бессонов отправил во вторую команду Днепра Олега Шелаева, Богдана Шершуна, Андрея Ещенко, Ионуца Мазілу.

В УПЛ Днепр с 16-ю очками занимает 6-е место.

Николай Павлов: «Днепр» подписал контракт с Дорианом Бюлюкбаши»

Главный тренер ФК «Ворскла» Николай Павлов заявил, что футболист «Кривбасса» Дориан Бюлюкбаши, которым интересовался полтавский клуб, подписал контракт с «Днепром».

«Дориан подписал контракт с «Днепром». Эта команда собирает всех, платит деньги, а потом не знает, будет играть футболист или нет. Возможно, Бюлюлюкбаши окажется снова в Кривом Роге. Ту зарплату, которую ему пообещали в «Днепре», возможно, наш клуб и сможет платить, но смысла поднимать планку зарплаты футболисту, который не заслуживает этих денег, я не вижу», − сказал Николай Павлов.

Что касается самого «Днепра», то клуб никаких комментариев по этому поводу пока не дает.

 

4.       Донецьк

 

Евро 2012

В Донецке с частным визитом побывал генеральный секретарь УЕФА Дэвид Тэйлор. Цель поездки, по его словам − «посетить Донецк и прочувствовать футбольную атмосферу этого города».

В среду мистер Тэйлор побывал на матче Лиги чемпионов «Шахтер» − «Спортинг», а вчера осматривал футбольные достопримечательности города, главной из которых был, конечно, строящийся стадион «Донбасс Арена». Совершив экскурсию, сопровождавшуюся подробными комментариями директора по эксплуатации стадиона Владимира Атаманенко, генсек УЕФА поделился впечатлениями:

− Стадион восхищает, он просто фантастический. Здорово, что эта арена будет принимать поединки Евро-2012. Все здесь задумано по высшему классу и очень хорошо спланировано. Это просто уникальное сооружение, ничего подобного я раньше не видел.

Об остальных аспектах подготовки Донецка к Евро-2012 Дэвид Тэйлор сказал так:

−  Сейчас мы не смотрим на проблемы и ошибки, мы рассматриваем возможности для развития города в качестве одного из мест-хозяев чемпионата Европы. Я вижу здесь огромные инвестиции в футбольную инфраструктуру. И это впечатляет.

В целом мистер Тэйлор остался доволен поездкой и перед отъездом, отметив гостеприимство дончан, пообещал, что этот его первый визит в Донецк станет далеко не последним.

Интервью с Генсеком УЕФА под заглавием «Донбасс Арена» будет одной из лучших» напечатала «Спорт-арена» 24.10 на стр. 3.

В минувшую пятницу (17.10) депутаты Донецкого горсовета внесли изменения в Программу реконструкции, капитального ремонта и строительства дорог Донецка на 2008 год.

Как сообщил журналистам мэр Донецка Александр Лукьянченко, в нынешнем году на городские дороги будет израсходовано около 60 млн. грн. Наиболее масштабные проекты этого года − реконструкция и благоустройство бульвара Шевченко и проспекта Павших коммунаров. К «Евро-2012» планируется также завершить реконструкцию проспекта Панфилова на двух участках: от площади Бакинских комиссаров до улицы Щорса и от Щорса до Артема, а заодно и расширить этот проспект на участке от улицы Куйбышева до Олимпиева. После завершения работ транспортные потоки от западной части объездной дороги будут направлены в сторону Мариупольской трассы, минуя центр города.

Уменьшить количество транспортных пробок в центре должно и сооружение окружной дороги вокруг нового стадиона «Донбасс Арена».

Кроме того, к Евро-2012 муниципалитет планирует построить несколько транспортных развязок вокруг «Донбасс Арены». Однако где взять деньги на реализацию этих планов − окончательно еще не решено. Ясно только, что донецкому городскому бюджету воплощение столь масштабных планов не по силам, а «пропустить» огромное количество гостей Евро-2012 узкие донецкие дороги не смогут. Тем более, что деньги на строительство метро, несмотря на неоднократные обещания правительства «вот-вот» решить эту проблему, пока выделяются мизерными дозами.

А на состоявшейся 22.10 пресс-конференции Донецкий городской голова рассказал, что государственная задолженность перед Донецком за уже реконструированные магистрали к Евро-2009/2012 составила 35 миллионов гривен.

− На сегодняшний день не выполняются обязательства к Евро-2009 в части дорожного строительства. Задолженность по финансированию строительства дорог к Евро-2009 составляет больше 35 миллионов, Это просроченная задолженность. Если остановиться на конкретных примерах, то это реконструкция бульвара Шевченко, задолженность там 17 миллионов, и задолженность по дороге пр. Мира − ул. Базюкова составляет 18 миллионов гривен, − подчеркнул мэр,

Между тем, на Донеччине приостановлено строительство новых автомобильных дорог, которые входят в программу подготовки к Евро-2012. Причина − сокращение объемов финансирования из госбюджета.

Как отметил в комментарии СМИ зам. начальника службы автодорог Донецкой области Юрий Чуприна, в этом году по программе госбюджета получено в четыре раза меньше средств, чем в прошлом. Такая ситуация сказалась на новом строительстве, которое касается программы Евро-2012. Скажем, направление Знаменка-Луганск-Изварино так и осталось законсервировано. Полностью заморожена и ясиноватская развязка.

Теперь службе автодорог в нашей области, чтобы наверстать упущенное, нужно ежегодно тратить около 1 миллиарда гривен до 2012 года. Правда, здесь сомневаются в том, что удастся получить эти средства.

Как сообщает «Салон Дона и Баса» (21.10), в Донецке будет парк за $30 млн. Речь идет о том, что немецкая компания Fagus, по результатам тендера получившая право на разработку концепции и выполнение работ по благоустройству территории парка вокруг строящегося стадиона ФК «Шахтер» «Донбасс Арена», на днях представит проект первой и второй очереди строительства парка. Изначально бюджет проекта парка составлял $10 млн. Однако в июне президент ФК «Шахтер» Ринат Ахметов решил увеличить бюджет до $30 млн., сообщает официальный сайт «Шахтера». На эти деньги будут обустроены 24 га прилегающей к стадиону территории и 35 га городской парковой зоны.

Реклама

В Донецке вышла брошюра Е.Боброва и В.Ходыкина «Евро-2012 − возможность заработать для всех».

Массовый футбол

В Донецке завершился ежегодный чемпионат среди организаций общества «Динамо». В финале встретились команды Донецкого юридического института (ДЮИ) и облуправления МЧС. Будущие юристы победили со счетом 2:1. Решающий мяч провел лучший бомбардир первенства третьекурсник ДЮИ Алексей Туник.

В селе Новостепановка в Александровском районе открылся новый стадион с искусственным покрытием. Как сообщил директор местного сельхозпредприятия «Рассвет» Дмитрий Григораш, сами сельские футболисты предложили собственный проект на строительство своего стадиона, и он оказался в числе лучших в общенациональной программе «Спорт для всех». С помощью государства и района хозяйство сооружало стадион своими силами. Самое активное участие принимали сами сельские футболисты. Кстати, они являются обладателями кубка среди девяти предприятий своей агрофирмы «Агротис».

 

5.       Житомир

 

Євро 2012

Заходи.

Заходи щодо підготовки до ЧЄ 2012 місцева влада не проводила.

Реклама.

Зовнішньої реклами ЄВРО-2012 не помічено.

ЗМІ

Регіональні мас − медіа обійшли увагою тему Євро − 2012.

Суспільна думка.

Сприйняття більшістю населення області проведення ЄВРО-2012 в Україні − позитивне. Сприйняття місцевими футбольними вболівальниками керівника Федерації футболу України Г. Суркіса − нейтральне.

Місцевий футбол.

Заходи

Нижче наведена інформація менше стосується сьогодення футболу в області, а більше його перспектив, які до нині були аж ніяк не райдужними. І ось нарешті з вуст влади прозвучали реальні речі у вигляді офіційного документу, обов’язкового для виконання. Обласна державна адміністрація вочевидь почала перейматись розвитком спорту в області, а саме − ігрових видів, серед яких − футбол. За останні два тижні 2 − чі керівництво області намагалось привернути увагу преси, а відтак, і суспільства до спорту. А саме − губернатор Ю. Забела підписав розпорядження про стан будівництва та утримання спортивних споруд Житомирської області. Примітним є ось що:

− Управлінню у справах сім’ї, молоді та спорту ОДА спільно з головним фінансовим управлінням і головним управлінням економіки облдержадміністрації доручено: протягом І кварталу 2009 року підготувати у встановленому порядку пропозиції центральним органам влади щодо включення об’єктів області до загальнодержавної цільової соціальної програми „Спортивні споруди” на 2010-2015 роки; до 1 грудня 2008 року внести у встановленому порядку пропозиції обласній раді щодо можливості передачі об’єктів обласної комунальної власності з метою їх реконструкції та ефективного використання; опрацювати питання щодо виділення за рахунок перевиконання доходної частини обласного бюджету за 9 місяців поточного року коштів на виготовлення проектно-кошторисної документації та проведення підготовчих робіт щодо реконструкції Центрального стадіону у м. Житомирі.

Тобто, це вже реальні кроки влади, а не балачки, про реконструкцію головної спортивної споруди обласного центру.

А між іншим за поточний рік у районах області щодо цього зроблено  не мало. Реконструйовано стадіон у місті Новограді-Волинському, відремонтовано стадіони у Радомишльському, Баранівському, Ружинському, Коростишівському районах, завершується реконструкція стадіону „Спартак” у м.Коростені.

Потужну спортивну базу мають на даний час навчальні заклади області, у першу чергу − ІІІ− ІV рівнів акредитації.

Є й ще одне важливе рішення щодо перспектив футболу. На минуло тижневій колегії ОДА було прийнято рішення до лютого місяця 2009 року перевірити викладання ігрових видів спорту в дитячо − юнацьких спортивних школах області. Спонукала до такого рішення риторика виступаючого Юрія Панасюка − заступника начальника управління у справах сім'ї, молоді та спорту ОДА, який навів приклади успіхів окремих команд і запевнив присутніх що на рівні районів „не в усіх однакове ставлення до спорту.

− Найчастіше першість у обласних змаганнях займають бердичівляни, − констатував чиновник.

ЗМІ

Преса мляво відгукнулась на розпорядження голови ОДА, у вигляді прес − релізу прес − служби губернатора його оприлюднили лише Інтернет − сайти.

− Спортсменам Житомирщини не створені відповідні умови для тренувань, − резюмували журналісти держтелерадіо компанії в сюжеті про засідання колегії ОДА.

Цитую далі:

− Сучасний стан ігрових майданчиків вимагає кращого. За словами заступника голови облдержадміністрації Миколи Черненка за 15 років неналежного ставлення до спорту в силу різних соціально − економічних причин, тепер є над чим працювати.

Микола Черненко − заступник голови облдержадміністрації підкреслив, що в першу чергу слід говорити про розвиток, відновлення роботи спортивних об’єктів. Сьогодні має бути відповідна мотивація, залучення молоді до цих питань.

Лише таким чином відроджуватиметься спортивна слава.

Юрій Панасюк − заступник начальника управління у справах сім'ї, молоді та спорту зазначив, що згідно статистичних даних у спортсменів відсутня ігрова практика, як на рівні районів , так і на рівні області. Тому спортсмени обмежуються лише виступом на змаганнях спартакіади школярів. Попри такі мало позитивні факти Юрій Панасюк запевнив, що в області розвиваються баскетбол, волейбол, гандбол, футбол, фут зал та хокей на траві.

 

6.       Закарпаття

 

Євро-2012

ЗМІ.

Ця тема стосовно Закарпатської області не звучала на місцевих радіостанціях, не висвітлювала в друкованих ЗМІ.

У загальному різного роду інформації подавала лише радіостанція «Версія». Було всього три згадування про Чемпіонат.

Перше стосувалося Одеси, точніше, про те, що місто має намір замінити всі маршрутні таксі автобусами великої місткості і електротранспортом до 2012 року. У 2009 році планується купити 80 нових тролейбусів, а також узяти у Європейського банку реконструкції і розвитку кредит на 13 років для закупівлі нових трамваїв і реконструкції трамвайних ліній.

Інша − 9 форуму «Україна − Польща», який відбудеться у Донецьку 28-29 жовтня. Н а ньому буде обговорений формат підготовки двох країн до Євро-2012. Тим часом мер Донецька Олександр Лук'янченко заявив, що на будівництво об'їзної дороги навколо Донецька до Чемпіонату Європи з футболу Євро-2012 необхідно 220 млн. грн. За його словами, поки ніяких коштів з держбюджету не виділено і дорожнє будівництво є найбільш гострим питанням підготовки до Євро-2012.

І нарешті звучала новина про реконструкцію головної спортивної арени − НСК «Олімпійський». Вона розпочнеться з 1-го грудня. Україна вже отримала від німецької компанії концептуальний план усіх робіт на стадіоні. Зараз там триває другий етап демонтажу старих споруд та тепломереж.

Зовнішня реклама.

Ніякої інформації стосовно Євро 2012 немає − жодних біг-бордів, листівок тощо.

Заходи.

За звітний період не було зафіксовано жодних заходів пов’язаних з підготовкою області до Євро-2012.

Місцевий футбол.

ЗМІ.

У газеті “Ужгород” за 18.10.08 у матеріалі «Закарпаття» лідирує» мова йде про гру ужгородців на виїзді з «Енергетиком». У 13 турі закарпатці знову її виграли − 2:1. Таким чином ділять перше місце у турнірній таблиці із «Оболонню».

Ще один матеріал цього видання «Комунальник» знімається з першої ліги», власне розповідає про це, зокрема, Президент клубу надіслав листа до ПФЛ із проханням зняти команду з першої ліги чемпіонату України у зв’язку із скрутним економічним становищем. Також відомо, що головний тренер розпустив гравців по домівках.

У газеті “РІО” за 18.10.08 у матеріалі “Україна втратила перші очки” мовиться про Чемпіонат світу 2010, зокрема, про гру збірних України і Хорватії. Вона закінчилася нічиєю, що є зовсім непогано для українців, але сам матч, точніше, гра українців залишає бажати кращого: «Другий тайм − це неймовірно нудна розмова. Ця половина матчу просто «вбила багатьох уболівальників. Граємо все-таки вдома, але цього не помітно…».

Ще один матеріал «РІО» деталізує матч Першої ліги, а саме ФК «Закарпаття» та «Енергетика». У 13 турі ужгордці здобули нелегкі три очки у грі із аутсайдером першості. Цікаво, що один гол у ворота закарпатців не був зарахований − рефері виявив порушення − офсайд.

У газеті “Спорт-тайм” за 21.10.08 у матеріалі «Київське «Динамо» «зробило гру» за п'ятнадцять хвилин у матчі з луганською «Зорею» автор О.Сабадош описує, власне, гру цих двох команд.

Зокрема, звертає увагу на якість гри луганців: «Луганчани повзали полем, наче мертві мухи, і зовсім не пробували йти вперед…». Далі йде деталізація двох голів динамівців.

Інший матеріал цього ж автора «Неймовірні пригоди албанця в Ужгороді» подає матч ФК «Закарпаття» і харківського «Геліоса», який закінчився з рахунком 2:1.

Зазначається, що ця перемога далася дуже важко закарпатцям, за словами автора, у підопічних М.Іваниці, «сідають» батарейки. Потім Сабадош детально розглядає гру кожного із гравців ФК «Закарпаття». Найкращим із них виявився Края.

Огляд матчів.

У суботу, 18 жовтня, на ужгородському стадіоні «Авангард» відбувся матч між ФК «Закарпаття» (Ужгород) − ФК «Геліос» (Харків) − 2:1.

Попередній матч ужгородське «Закарпаття» виграло з великими труднощами. Цей також видався доволі важким, хоча суперник з розряду середнячків першої ліги. Хоча ужгородці й вели у рахунку, але наприкінці зустрічі примудрилися пропустити у власні ворота гол. Але тим не меш, на доданих арбітром хвилинах Края забив переможний гол.

На післяматчевій прес-конференції тренер «Закарпаття» Іваниця зазначив, що його команда важко здобуває очки в останніх поєдинках і необхідно з’ясувати причини цього.

Тренер гостей Юрій Погребняк зауважив, що задоволений грою своїх підопічних, тим паче, що виставив сьогодні молодих футболістів, які непогано себе проявили.

Кулуарні розмови

Тренер «Закарпаття» дуже переживає за наступний поєдинок за участі ужгородського клубу, адже команда грає на виїзді проти одного з лідерів першості − ПФК «Севастополь».

Окрім «Оболоні» одним з конкурентів «Закарпаття» у боротьбі за вихід до Вищої ліги Іваниця називає луцьку «Волинь». Він також незадоволений відсутністю нормальних полів у клубу, доводиться задля тренувань їздити за 30 кілометрів до м. Чоп.

Конфіденційно

У приватній розмові тренер «Геліосу» дивувався, що сталося із закарпатською командою, чому так погано грають, в чому проблема, адже фінансування нормальне.

За його словами, у його клубу борги ще з попереднього чемпіонату, і якби його підопічним такі умови, як у «Закарпаття», то він би й на асфальті тренувався і приносив би результат.

Форвард ужгородського «Закарпаття» нігерієць Чарлес Невуче дуже незадоволений тим, що його міняють під час гри. Він навіть зауважив, що вже тепер думає про зміну клубу і підшуковує собі різноманітні варіанти. Наскільки відомо, у цього  форварда контракт з клубом ще на один рік.

 

7.       Запоріжжя

 

Євро-2012

Заходи.

Минулого тижня у Запоріжжі не було заходів, пов’язаних з Євро-2012.

ЗМІ.

Запорізькі ЗМІ не згадали б про Євро-2012 минулого тижня, аби не візит до Запоріжжя глави Нацагентства, колишнього запорізького губернатора Євгена Червоненка. Щоправда, займався він у Запоріжжі зовсім не футбольними справами. Газета «Искра» від 23.10.08р. написала, якими саме. Провів конференцію обласної організації НСНУ, яку очолює, обрався там на з’їзд партії. Взяв участь у відкритті розважального центру «Капіталіст». Там Червоненко виступив у якості співака, виконавши під караоке пісню «Айсберг».    

Реклама.

Зовнішня реклама Євро-2012 у Запоріжжі, як і раніше, відсутня. Канал «Запоріжжя» Запорізької обласної державної ТРК показує іміджеві ролики про те, що Євро-2012 для України − це шлях до Європи. 

Місцевий футбол.

ФК «Металург»

Запорізький клуб у минулому турі успішно з’їздив до Полтави, де здобув бойову нічию з «Ворсклою» − 1:1. Наставник господарів Микола Павлов засмутився через втрату очок і зазначив, що у складі «Металурга», схоже, грав старик Хоттабич, який відводив полтавські удари від запорізьких воріт. Наступну календарну гру запоріжці зіграють у Львові з «Карпатами».

ЗМІ.

ЗМІ на тижні оприлюднювали позитивні оцінки гри «Металурга» з «Ворсклою», розповідали про європейські успіхи «Динамо» і неуспіхи «Шахтаря». Газета «Искра» від 23.10.08р. передрукувала з сайту ФФУ інтерв’ю з головою обласної федерації футболу Олександром Сергачем.

 

8.       Івано-Франківськ

 

Євро 2012

Підготовка міста Івано-Франківська до Євро 2012.

У звітній період прес-служба Івано-Франківського міськвиконкому оприлюднила інформацію про те, що 11-13 жовтня 2008 році офіційна делегація з Івано-Франківська під керівництвом заступника міського голови Федорук Зінаїди Іванівни, взяла участь у заходах, присвячених українським містам-партнерам міста Жешува (Республіка Польща) Львів, Івано-Франківськ, Луцьк. Дійство проходило під гаслом «На шляху до Євро-2012».

Відбулися зустрічі з Президентом міста Жешув Тадеушом Ференцем, представниками Ради міста, працівниками уряду, консулом України в м.Любліні, Почесним консулом України в м.Жешуві, на яких обговорювалися питання спільної співпраці між містами — партнерами, зокрема між містом Жешувом та Івано-Франківськом, можливість реалізації спільних проектів із залученням коштів Євросоюзу. Польськими колегами презентовано ряд проектів, спрямованих на розвиток міста, покращення інфраструктури міста, які реалізовані за допомогою фінансової підтримки Європейської спільноти. Також відбулися перемовини щодо налагодження співпраці в галузі освіти і культури.

З 22 по 24 жовтня 2008 р. у Палаці мистецтв м. Львова відбувалася Дев’ята міжнародна виставка-ярмарок «Тур ЕКСПО — 2008». Головне управління з питань туризму, євроінтеграції, зовнішніх зв’язків та інвестицій облдержадміністрації спільно з туристичними закладами Коломийського, Рогатинського та Яремчанського регіонів представило на цій виставці туристичний потенціал Івано-Франківської області.

Під час виставки відбувалися конференції та презентації, пов’язані з туристичною складовою проведення в Україні Чемпіонату з футболу Євро-2012.

ЗМІ.

За звітній період вийшло дві публікації, що стосуються підготовки та проведення Євро-2012 в Україні.

У газеті «Анонс-Контракт» опублікована стаття під назвою «В обласному центрі розвантажують рух». У матеріалі йдеться про те, що Представники Державного інституту проектування міст «Містопроект» (м. Львів) репрезентували нову схему дорожнього руху для обласного центру Прикарпаття. Загальна вартість проекту — майже 4 млн. грн.

Мета проекту — максимально розвантажити від транспорту центральну частину міста і ліквідувати «корки» на вулицях обласного центру.

Нова схема дорожнього руху передбачає рух транспорту по трьох кільцевих різного радіусу навколо центру міста, облаштування 10 сучасних світлофорів на перехрестях вулиць з відеозображенням, центральний пункт, що управлятиме світлофорами, а також реконструкцію дорожнього полотна на деяких роздоріжжях.

Остаточний варіант нової схеми дорожнього руху співробітники львівського «Містопроекту» представлять до 1 грудня цього року, а потім розпочнуть розробляти робочий проект, вартість якого — 500 тис. грн. З березня 2009 року Івано-Франківськ має намір приступити до впровадження цього проекту. Станом на 2008 рік у Івано-Франківську зареєстровано майже 60 тис. автомобілів.

Покращення дорожнього руху у Івано-Франківську стане вагомим кроком у підготовці до Євро-2012.

У газеті «Україна молода» опублікована стаття під назвою «Відновлення карпатських доріг відбувається за старими стандартами». Це інтерв’ю з начальником служби автомобільних доріг Івано−Франківщини Сергієм Сендерським.

У публікації йдеться про те, що відновлення доріг області коштувало 100 мільйонів гривень, але для того, щоб дороги стали дійсно якісними, потрібні мільярди. Основна увага розмови приділена гірським дорогам, вартість яких є вдесятеро більшою, ніж вартість рівнинних автошляхів. Інтерв’юер каже, що єдиний спосіб уникнути великих руйнувань під час повеней — «встановити вздовж берегового узбіччя гірських доріг підпірні стінки із забуренням на зразок мостових опор. Але це дуже дорого. Один погонний метр стінки коштує 150 тисяч гривень, один кілометр — 150 мільйонів гривень. А в нас тільки Верховинський район потребує 18 кілометрів таких укріплень. Обсяги фінансування — майже 3 мільярди гривень. Якщо встановлювати традиційні габіони, вартість робіт зменшиться в п’ять разів. Проте, і Президент Віктор Ющенко, і Прем’єр Юлія Тимошенко у серпні наголошували на тому, що треба будувати найсучасніші та найнадійніші захисні споруди, але ж вони — і найдорожчі».

На сьогодні з держбюджету для потреб Прикарпаття виділено трохи більше 350 мільйонів гривень. Дорожники вкладають ці кошти не у будівництво доріг з асфальтно−бетонним покриттям, які б наближалися до автобанів, і найнадійніших підпірних стінок, а лише у відновлення того, що зруйнувала стихія.

Зовнішня реклама.

Інформація по темі Євро 2012 на рекламних носіях міста відсутня.

Місцевий футбол.

ЗМІ.

Основна увага ЗМІ цього тижня була прикута до результатів товариських матчів футбольного клубу «Ураган» з російськими футзальними командами. Така подорож була здійснена івано-франківськими футболістами вперше, тому стає очевидним, що команда серйозно ставиться до підготовки до відновлення матчів у Вищій міні-футбольній лізі України.

Події.

У суботу, 18 жовтня, голова обласної державної адміністрації Микола Палійчук взяв участь в урочистостях з нагоди відкриття сучасних міні-футбольних полів зі штучним покриттям у селі Олеша та у місті Тлумачі.

21 жовтня голова обласної державної адміністрації Микола Палійчук взяв участь у церемонії відкриття спортивного майданчика у м. Косові. Керівництво облдержадміністрації знайшло можливість за благодійні кошти придбати саме покриття міні-футбольних полів, яке коштує близько 120 тис грн. Районна ж влада за власні кошти обладнує площадки під спортивні майданчики. До кінця року облдержадміністрація запланувала відкрити в області 20 таких майданчиків.

У цьому світлі варто відзначити, що це вже п’ятий майданчик зі штучним покриттям, який відкрили у жовтні. За перебування Миколи Палійчука на посаді голови Івано-Франківської ОДА розвиток спорту і зокрема футболу в області отримав значний стимул.

 

9.       Кіровоград

 

ЄВРО-2012

Заходи.

За звітний період місцева влада не проводила жодних офіційних заходів присвячених Євро-2012. Не обговорюється дана тема і в кулуарах.

ЗМІ.

Тема підготовки до Євро-2012 «засвітилася» у зв’язку із святкуванням Дня автомобіліста і дорожника. «Кіровоградська правда» (24.10.08) цитує слова заступника начальника служби автомобільних доріг Кіровоградської області Ігоря Галащука: «… Дуже хочеться прокласти гарні дороги до всіх наших населених пунктів, тобто покращити якість місцевої мережі. Ми щороку силами працівників наших 26 філій здаємо до 20 кілометрів місцевих доріг, можемо довести цей показник до 30 і більше кілометрів. На жаль, Євро-2012 нас обминає, але це не звільняє нас від відповідальності і не позбавляє бажання суттєво поліпшити стан автомобільних доріг нашої області… «.

Реклама.

Зовнішньої реклами та використання логотипу Євро-2012 на теренах області за звітний період не зафіксовано.

Місцевий футбол.

ПФК «Олександрія». ФК «Зірка».

У 14-му турі першої ліги чемпіонату України з футболу ПФК «Олександрія» грала на виїзді проти алчевської «Сталі». Хоча старт поєдинку і вселяв надію в серця прихильників олександрійського клубу, але відмінно грав воротар господарів. Відбивши стартовий натиск гостей, алчевці спромоглися на 21-й хвилині відкрити рахунок. Олександрійці змогли ще в першому таймі зрівняти рахунок, проте, господарі після перерви поставили остаточну крапку у матчі, забивши другий м’яч.

У 15-му турі кіровоградська «Зірка» приймала аутсайдера групи «Б» другої ліги чемпіонату − дніпропетровський «Дніпро-75». Усі 90 хвилин матчу уболівальники спостерігали повне домінування господарів, що вилилось у цілком закономірну перемогу з рахунком 2:0. Завдяки цій перемозі та втраті очок командами ФК «Полтава», «Гірник» та «Шахтар-3» кіровоградська команда піднялася на другу сходинку турнірної таблиці.  

Турніри. Першості. Кубки.

Завершилася першість м. Кіровограда з футболу, яка проводиться в рамках всеукраїнських змагань на призи клубу «Шкіряний м’яч». З кожним роком цей турнір набирає вагу, і вже зараз баталії школярів можна порівнювати з тими, що кипіли в радянські часи. Цього року у старшій групі (1996 р.н.) боротьбу за путівку в обласний фінал вели 29 команд загальноосвітніх шкіл, а серед учнів 1997 р.н. − 20. В обох вікових групах перемогу здобули юні футболісти кіровоградської ЗОШ №26.

ЗМІ.

Протягом звітного тижня обласні ЗМІ відслідковували події футбольного життя не лише в Україні, а й за її межами. Головну увагу звернули на 3-й тур групового турніру Ліги чемпіонів, зокрема, на перемогу київського «Динамо». «Спортревю» (24.10.08): «…Киевляне в групповом этапе Лиги чемпионов не выигрывали четыре года, а на выезде и вовсе целых восемь. Хотя даже тогда, во время многих неудачных матчей, предпосылок для удачного итога хватало. А вот первую победу после внушительной провальной серии киевляне добыли там, где ее почти никто не ждал. «Порту» выглядел фаворитом, а киевляне его одолели. Вот такая получилась динамовская месть за проигранный полуфинал Кубка чемпионов 1987 года. Уж лучше поздно, чем никогда…».

 

10.      Луганськ

 

Евро 2012

В СМИ и на улицах рекламы «Евро-2012» по-прежнему нет.

К прибывшему в Луганск(23.10.08) министру спорта Юрию Павленко глава администрации Антипов обратился с просьбой помочь пробить финансирование объектов, относящихся к проведению «Евро-2012». Это аэропорт, дороги и сопутствующая инфраструктура. Министр ответил, что он всегда поддерживает мероприятия, связанные с проведением европейского чемпионата, но при этом, ничего конкретного не пообещал. Начальник областного спортуправления Анатолий Касаткин дословно привел фразу Павленко: «Еще много чего надо сделать, чтобы наступил 2012 год». Теперь эту глубокомысленную фразу каждый может понимать как хочет.

Футбол

На игре второй лиги свердловского «Шахтера» с криворожским «Горняком» на 91-й минуте произошел дикий случай. Игрок «Горняка» сыграл рукой, за что получил вторую желтую карточку, после чего решил вместе с товарищами «вручную» восстановить справедливость и ударил арбитра. Другие игроки напали ни линейного судью, судейскую бригаду защитили не только игроки «Шахтера», но и наряд милиции. В результате, не доиграв одну из двух добавленных минут, команда криворожцев отказалась выйти на поле.

Пока газеты «Ракурс» и «Вечерний Луганск» разбирали провал «Зари» в Киеве, команда принимала ФК «Львов», матч закончился вничью 1:1. Игра была не очень зрелищная, тренер луганчан Анатолий Волобуев сетовал на болезнь некоторых ключевых игроков и самое плохое (из всех украинских стадионов) качество поля в Луганске, из-за чего невозможно подготовить техничных футболистов. Тем не менее, «Заря» занимает шестое, весьма пристойное место в таблице.

Алчевская «Сталь» сыграла с таким же счетом с «Волынью», правда на выезде. Пока команда находится на седьмом месте.

На стадионе «Шахтер» в Брянке областная федерация провела семинар тренеров команд второй лиги. На нем подводились итоги прошедшего сезона и высказывались пожелания на следующий. После завершения официальной части тренеры тряхнули стариной и, разбившись на две команды, провели «показательный» матч. На воротах одной из команд стоял председатель областной федерации Виктор Безрук, безкомпромисная игра окончилась со счетом 2 : 2, но никто не может упрекнуть игроков, что они не выкладывались до конца.

В Славяносербске на стадионе «Колос» разыграли Кубок ФСО «Колос». Команд было всего шесть, поэтому соревнование провели за один день, победил ФК «Синтез». Победителя решено чествовать на районном празднике футбола, который пройдет в середине ноября.

Комментарии к 26-му туру

Последний тур (в десятке лучших) свел в очном противостоянии команды из лидирующей тройки. Из четырех команд играли три претендента на медали. Оба лидера, претендующие на первое место, проиграли − «Химик» «Металлургу-НПВК» 0 : 1, а «Золотое-Алмаз» ФК «Попасная» − 2 : 3. В результате на первом месте осталось «Золотое-Алмаз», опережающее перед последним туром «Химик» на одно очко. На третьем месте лутугинский «Металлург-НПВК», который, несмотря на семь снятых КДК очков (за участие в играх футболистов, не имеющих на это права) набрал настолько большой запас прочности, что четвертая команда все равно догнать его не смогла. Оставшиеся игры тура на распределение мест в тройке повлиять уже не смогут.

В семерке борьба окончена. Практически закончено распределение 11-17 мест (за исключением двух перенесенных матчей) в чемпионате области. Последнюю путевку в высшую лигу забронировал себе ФК «Стаханов».

Комментирует председатель федерации Виктор Безрук. 

О положении команд в десятке лучших. Никто не мешал «Химику» стать чемпионом, но последняя игра была никудышней, причем довольно скучный футбол продемонстрировали обе команды. В Попасной матч был куда более захватывающим, хотя хозяева доигрывали вдесятером − за игру рукой был удален их игрок. Несмотря на жесткую борьбу, футболисты обеих команд вели себя корректно, игра было очень интересной. Хотя для «Попасной» результат практически ничего не решал, но футболистами

 было показано настоящее спортивное зрелище.

Особо надо отметить, что в родном городе победителей − Первомайске, местное руководство футболу внимание не уделяет, там самое плохое поле и совершенно не оборудованный стадион. Их выигрыш можно объяснить тем, что в команду были приглашены четверо опытных игроков из харьковской области, которые и сделали всю погоду.

Что касается семерки, то федерация футбола приняла решение об уменьшении количества команд, выступающих в следующем году на чемпионате области с 17 до 14. Команды, занявшие 15-е, 16-е и 17-е места по итогам прошедшего сезона  автоматически понижаются в классе, а команда, занявшее 14-е место, имеет шанс остаться в высшей лиге, в случае отказа выступать в ней команды-победителя  двух региональных  лиг.

В настоящий момент можно точно сказать, что в следующем году в высшей лиге чемпионата области  не будет команды ГП «Ровенькиантрацит», которая снялась с чемпионата из-за нехватки средств, и явного аутсайдера данного розыгрыша − команды «Шахтер-Лисуголь» из Привольного. Судьба еще двух команд, а также победителя региональных лиг  будет определена в ближайшее время.

 

11.      Львів

 

Євро-2012

Весь минулий тиждень у Львові пройшов в очікуванні того, чи знайдеться новий генпідрядник, який будуватиме стадіон замість австрійської компанії «Альпіна», з якою, нагадаємо, міська влада розірвала стосунки після того, як та завищила вартість проекту з 85 млн. євро до майже 140 млн. євро. За останній тиждень деякий прогрес щодо будівництва нового стадіону уже є. По-перше, було створено нову конкурсну комісію, яка визначатиме генпідрядника. Очолив цю конкурсну комісію перший заступник мера Львова Олег Синютка. По-друге, як прокоментував мер Львова Андрій Садовий прес-службі Львівської міськради, уже є три потенційні фірми-забудовники, серед яких і визначать переможця. Причому, як повідомив Садовий, переможця визначатимуть в умовах прозорості та публічності. До речі, до цієї комісії увійшов заступник губернатора Львівщини Сергій Таратута.

Схоже, у процес підготовки до Євро-2012 має усі шанси втрутитися голова Львівської ОДА Микола Кміть. Минулого тижня до нього з проханням перебрати на себе функції з підготовки до будівництва стадіону прийшли депутати Львівської міськради. А наступного дня, у четвер, 23 жовтня, під час засідання сесії Львівської міськради голови усіх фракцій підписали спільну заяву з проханням до губернатора, у зв’язку з провалом виконавчими органами Львівської міськради процесу підготовки до Євро-2012, перейняти на себе підготовку стадіону. Це, до речі, уже неприхований конфлікт інтересів, коли депутати усіх фракцій спільно заявляють про некомпетентність мера та його команди і звертаються з проханням до губернатора. У той день Микола Кміть перебував у Києві, де, цілком вірогідно, провів певні зустрічі на предмет нового стадіону у Львові та процесу підготовки Львівщини до Євро-2012 в цілому. Хоча офіційна причина від’їзду до Києва − представлення якоїсь програми у галузі лісового господарства. У п’ятницю, 24 жовтня, Микола Кміть через прес-службу Львівської ОДА оприлюднив офіційну заяву, в якій фактично звинуватив міську владу у провалі стадіонного питання, але зазначив, що рятувати для Львова Євро-2012 можна і потрібно. Щодо своєї участі у питанні стадіону, Микола Кміть делікатно зазначив, що у нього немає повноважень юридично впливати на це рішення, проте він як і раніше допомагатиме порадами, і взагалі всім, чим може.

Щодо претендентів на генпідрядника, то досить неочікуванно минулого тижня знайшовся цілком реальний забудовник: ним виявилося ТзОВ ПСП «Азовінтекс», власником якої є відомий український мільярдер і президент донецького «Металурга» Сергій Тарута. Це цілком реальний варіант, оскільки має кілька переваг перед іноземними забудовниками. По-перше, не потрібно підлаштовувати свої ліцензії під українське законодавство, що дасть змогу реально зекономити час. По-друге, представники цієї компанії пообіцяли, що вкладуться у суму у 85 млн. євро. Взагалі, представники ТзОВ ПСП «Азовінтекс» заявили, що готові розпочати будівництво на другий день після підписання угоди. У будь-якому разі забудовник повинен визначитися у найближчі тижні.

Минулого тижня відбулася у Львові II Міжнародна науково-практичної конференція «Індустрія гостинності України і Польщі: разом готуємось до Євро-2012». На ній не було нічого особливого, проте начальник департаменту Євро-2012 Олег Засадний заявив, що будівництво стадіону у Львові розпочнеться у листопаді. Назвав він також і наразі двох потенційних інвесторів: це ФК «Карпати» та група підприємств «Росан», яка, до речі, не безуспішно фінансує львівський жіночий гандбольний клуб «Галичанка», який постійно потрапляє у трійку призерів. Серед іншого на цій конференції також повідомили, що Львів є лідером в Україні у галузі будівництва готелів.

Зазначимо також, що на наступній сесії Львівської міськради депутати пообіцяли затвердити програму підготовки Львова до Євро-2012.

Реклама

Жодних елементів зовнішньої реклами щодо підготовки Львова та Львівщини до Євро-2012 (роздача листівок, біг-борди тощо) помічено не було.

Місцевий футбол

Минулого тижня обидві львівські команди зіграли свої матчі у футбольній прем’єр-лізі України. Львівські «Карпати» на виїзді розгромили сімферопольську «Таврію» з рахунком 4:1. Це була найбільша перемога львів’ян за останні кілька років. Голи за «Карпати» забивали Пшеничних, Кожанов, Кобін та Худоб’як. На післяматчевій прес-конференції головний тренер «Карпат» Олег Кононов заявив, що його підопічні могли перемогти і з більшим рахунком.

Ще одна львівська команда ФК «Львів» у важкому домашньому матчі перемогла ФК «Харків» з рахунком 1:0, а єдиний гол у зустрічі забив форвард Павло Худзік. Це лише друга перемога ФК «Львів» у чемпіонаті. Перша, нагадаємо, була у першому турі у матчі з донецьким «Шахтарем». До речі, це був дебютний матч для Сергія Ковальця на посаді головного тренера команди. На післяматчевій прес-конференції він заявив, що перемогли його підопічні за рахунок самовіддачі на полі.

Інші футбольні новини

Цього тижня ряд як місцевих, так і загальноукраїнських ЗМІ посватали на посаду головного тренера львівських «Карпат» відомого у минулому футболіста Сергія Юрана, який у якості тренера перед цим працював виключно у Росії. Жодних спростувань та підтверджень Інформаційний центр ФК «Карпати» з цього приводу не надав.

 

12.      Миколаїв

 

Євро 2012.

Заходи в організаціях та обласних державних органах.

Подій, пов’язаних із підготовкою до фінальної частини Чемпіонату Європи з футболу 2012 року у звітному періоді не відбулося.

Держава входить в передвиборчий період, тому місцева влада більше переймалася підготовкою до позачергових парламентських виборів.

Зовнішня реклама.

Біг-бордів, листівок, плакатів, реклами тощо, які б розповідали про проведення Євро-2012 в Україні, на вулицях міст і сіл області − не виявлено. Не виявлено також використання знаку Евро-2012 на товарах широкого вжитку, одязі, продуктах харчування.

В ЗМІ області. Преса.

Євро 2012

І лише у регіональних ЗМІ тема майбутнього чемпіонату Європи була присутня.

Читачі дізналися, що у місті Вроцлаві розпочався Другий польсько-український економічний форум «Економічні шанси для Польщі та України у світлі Євро-2012».

«Відкриваючи захід, віце-прем'єр-міністр Польщі, міністр внутрішніх справ і адміністрації Гжегож Схетина наголосив, що Євро-2012 є великою метою і великою мрією, яку Польща реалізовуватиме спільно з Україною. «Разом ми розпочали цей шлях, і після спільної перемоги (отримання права проводити Євро-2012 ) знаємо, що подія 2012 року буде успішною лише у випадку, коли ми разом пройдемо підготовку і разом радітимемо перемозі», − зазначив він.

У свою чергу, Надзвичайний і Повноважний посол України в Польщі Олександр Моцик підкреслив, що Євро-2012 є унікальним історичним шансом для Києва та Варшави. «Дві країни − одна команда!» − це гасло повинно стати головним у підготовці наших держав до чемпіонату Європи 2012 року», − зазначив дипломат.

Під час форуму польські та українські підприємці мають намір напрацювати спільні рекомендації та рішення, які сприятимуть підготовці обох країн до проведення фінальної частини чемпіонату Європи з футболу 2012 року» («Рідне Прибужжя», 21.10.08).

Українці радитимуться також із швейцарцями.

Заступник міністра закордонних справ України Костянтин Єлісєєв прийняв делегацію Державного секретаріату економіки Швейцарії на чолі з М. Бурці.

«К. Єлісєєв поінформував про хід підготовки України до проведення фінальної частини ЄВРО-2012 та висловив зацікавленість в обміні досвідом зі Швейцарією, як співорганізатором ЄВРО-2008, з питань, пов'язаних з організацією турніру. У цьому контексті сторони домовилися провести в травні наступного року українсько-швейцарський форум, присвячений підготовці ЄВРО-2012 в Україні.

Окрему увагу сторони приділили перебігу переговорного процесу між Україною та ЄС щодо створення Зони вільної торгівлі. К. Єлісєєв підтвердив зацікавленість України у використанні «швейцарського» досвіду секторального інтегрування в ЄС та адаптації законодавства до законодавства Євросоюзу. Було домовлено, що наприкінці листопада поточного року будуть започатковані переговори щодо створення зони вільної торгівлі між Україною та Європейською асоціацією вільної торгівлі (крім Швейцарії, до неї входять Норвегія, Ісландія та Ліхтенштейн) («Рідне Прибужжя», 18.10.08).

На урочистостях, присвячених 100-річчю миколаївського футболу, «городской голова Владимир Чайка отметил, что не только наша страна, но и Николаев имеет уникальный шанс достойно представить себя на «Евро-2012», и самое главное — воспользоваться этой исключительной возможностью» («Николаев за неделю», 24.10.08).

«Дорог не будет?» − під таким заголовком на шпальтах газет і на деяких регіональних веб-сайтах з’явився звіт про телевізійну прес-конференцію голови Миколаївської облдержадміністрації Олексія Гаркуші, який заявив, що «сегодня практически полностью снято финансирование дорог в тех регионах, где не будет проходить «Евро-2012», сообщил николаевский губернатор Алексей Гаркуша и отметил, что он считает такое решение ошибочным» (миколаївська Інтернет − газета «Mukola. net», 21.10.08, «Взгляд», 22.10.08, миколаївська Інтернет − газета pravda.mk.ua, 22.10.08).

«Содержание и эксплуатация сельских дорог − в удручающем состоянии. Отсутствие программ, финансирования на развитие и ремонт дорог областного сообщения грозят стать затяжными до проведения Евро-2012. Эта тема волновала сельских жителей» («Южная правда», 21.10.08).

«Николаевская облгосадминистрация обращалась и в бюджетный комитет парламента, и в Кабмин с тем, чтобы во время формирования бюджета учли наши потребности. Губернатор надеется, что к предложениям области таки прислушаются, тем более, что с такими предложениями обращалась не только Николаевская область, и соответствующие средства все-таки будут выделены» («Взгляд», 22.10.08, миколаївська Інтернет − газета pravda.mk.ua, 22.10.08).

Радіо. Телебачення.

Висловлення губернатора, яке коментують газетярі, було почуте у прямому ефірі передачі «Запитай у влади».

Мова йшла про стан з виділенням державних субвенцій на ремонт доріг комунального значення.

Олексій Гаркуша буквально заявив, що через Євро-2012 припинено фінансування ремонту й реконструкції доріг Миколаївської області.

«Гаркуша: З огляду на те, що скільки ще часу до Євро-2012, можна тільки припустити, що при такому підході ми зможемо проїхати по дорогах області тільки на танку або на броньовику» (МОДТРК, передача «Запитай у влади», 17.10.08).

Футбол.

ЗМІ про футбол.

Іще раз про 100-ліття миколаївського футболу

Останній тиждень у Миколаєві пройшов під знаком святкування 100-річчя миколаївського футболу.

По кількості матеріалів ця подія випередила будь-яку іншу.

Отже, «Кому подчиняется мяч. Фрагменты футбольной истории…» («Южная правда», 18.10.08), «Футбол − это народная игра» («Вечерний Николаев»,21.10.08), «Миколаївщина відзначила 100-річний ювілей свого футболу» («Рідне Прибужжя», 18.10.08), «Матч тривалістю 100 років» («Рідне Прибужжя», 21.10.08), «Еропунов на воротах, Гаркуша и Чайка бьют пенальти − так николаевский футбол праздновал свое 100-летие» (миколаївська Інтернет − газета «Mukola. net», 18.10.08), «Футболу «стукнуло» сто лет» («20минут»23.10.08), «Гаркуша увидел подъем николаевского футбола, а Кинах зачитал поздравление Яценюка» (інформаційно-аналітична інтернет − газета міста Миколаєва, 18.10.08), «Мемориальный знак, посвященный 100-летию футбола, открыли в Николаеве», «Новую футбольную площадку открыли на Центральном городском стадионе», «Владимир Чайка: « Футбол сегодня − это бизнес, и если мы не умеем им управлять, то должны честно в этом признаться»  (миколаївська Інтернет − газета pravda.mk.ua, 20.10.08), «Василий Заброда: «Николаевщина − это колыбель футбола»« (миколаївська обласна Інтернет − газета «Новости N», 20.10.08).

«Николаевский футбол: сто лет с мячом» («Николаевские новости», 21.10.08, «Новая николаевская газета», 22.10.08), «Владимир Чайка и Алексей Гаркуша, вспомнив молодость, забивали мяч в ворота» (газета «Скиф», 22.10.08). «К 100-летию николаевского футбола болельщики получили книгу, а центральный городской стадион − 2 млн. грн.» (миколаївська обласна Інтернет − газета «Новости N», 20.10.08), «Полтысячи страниц «Футбольного Николаева». В мэрии презентована уникальная книга о спортивной гордости городской общины», «Суперкубок и пенальти. «Торпедо» выигрывает кубок 100-летия николаевского футбола» («Николаевские новости», 21.10.08).

Місцеві газетярі в основному позитивно оцінили урочистості, які були організовані з нагоди 100-річчя миколаївського футболу, у матеріалах наголошується, що ініціатором вшанування славного ювілею виступила футбольна громадськість Миколаївщини, цю ідею підтримав і президент ФФУ Григорій Суркіс.

І лише в одному матеріалі можна було прочитати: «Торжества состоялись. Юбилейные? Вот здесь, к сожалению, придется сказать то, о чем обычно пишут под рубрикой «Неюбилейные заметки».

Да, установлен памятный знак, сказано много теплых (но, согласимся, казенных) слов руководителями разных рангов. Но микрофон так и не побывал в руках тех, кто действительно творил славу николаевского футбола. Грустно было видеть, как пожилой ветеран долго, нелегко спускается с верхних рядов за наградой. Можно ведь было для самых заслуженных, футбольных патриархов обеспечить специальные места, отметить особо, а не через запятую. Фантазия авторов сценария праздника явно отстала от славы золотого фонда нашего футбола.

И уж совсем безобразно выглядела церемония награждения от имени городской федерации футбола: почти без пауз − сотни имен-фамилий-отчеств, очереди за грамотами, словно за миской супа, неразбериха (а на попе уже разминаются футболисты «Торпедо» и «Вороновки»), недовольные лица организаторов... Будто юбилеи внезапно на них свалился.

Но юбилей был! А за ним − новая футбольная жизнь: в матче и суперкубок чемпион области «Торпедо» победил обладателя кубка − «Вороновку». Футбол продолжается» («Южная правда», 21.10.08).

 

13.      Одеса

 

ЕВРО-2012

В Одессе к Евро-2012 обучают новых гидов

В Одессе готовят новое поколение экскурсоводов. «Грядет Евро-2012, и нам нужно подготовить очень много гидов, которые смоли бы работать с иностранными туристами. Горисполком решил набрать на курсы молодежь, владеющую иностранными языками, − рассказывает директор курсов экскурсоводов Ирина Белоцерковская. − Искусству экскурсии в Одессе учили с 1968 года. Бюро экскурсоводов каждый год набирало 80 человек и, как правило, после обучение на маршрут выходили до 20 человек. Сейчас же сложилась ситуация, когда в городе осталось очень мало профессиональных гидов. Если в послеперестроечное время было 140 штатных экскурсоводов, то в начале 90-х больше сотни сократили, сейчас официально у нас 6 профессиональных экскурсоводов. Практика показывает, что больше половины специалистов отсеиваются − не каждый умеет выучить текст, не каждому удается удержать внимание группы».

Студенты больше 2,5 месяца будут постигать азы профессии: они прослушают лекции по историческому, географическому, литературному краеведению, будут обучаться культуре речи, пройдут мастер-классы. Каждый студент будет прорабатывать участок туристического маршрута. По словам директора департамента рекреационного комплекса и туризма Одесского горсовета Виктора Аксанюка, курсы гидов пользуются большой популярностью у молодежи. «Было запланировано набрать 40 человек, а уже сейчас в группе 47, и это не предел. Все выпускники получат аккредитационное удостоверение экскурсоводов». Сами студенты позитивно отзываются о курсах и не могут дождаться начала практических занятий. К слову, средняя зарплата экскурсоводов в Одессе − около двух тысяч гривен.

 «Черноморцу» предстоит матч на нейтральном поле…

Исполняющий обязанности президента ФК «Черноморец» Олег Марус рассказал о ситуации, связанной с реконструкцией Центрального стадиона.

− Согласно календарю игр 18-го чемпионата Украины наша команда в этом году должна провести на своем поле еще три матча: 25-го октября с «Днепром», 9-го ноября с «Ворсклой» и 29-го ноября с донецким «Металлургом». Мы обратились в Премьер-лигу с просьбой разрешить сыграть последний матч на стадионе «Днестр» в Овидиополе. В случае положительного решения этого вопроса мы бы смогли уже 10-го ноября приступить к демонтажу оставшихся трибун Центрального стадиона «Черноморец», что позволило бы не снижать темпы работ по возведению новой спортивной арены к ЕВРО-2012. К сожалению, Премьер-лига ответила нам отказом, мотивируя его тем, что овидиопольский стадион не отвечает требованиям регламента. Привести эту арену в надлежащее состояние за один месяц − не реально. Поэтому «Черноморцу», скорее всего, придется сыграть с «Металлургом» на нейтральном поле. Где именно − пока не известно.

− А на какой арене будет выступать наша команда со следующего года?

− Вопрос пока остается открытым. К сожалению, несмотря на все усилия, прилагаемые футбольным клубом и городскими властями, не удается получить от Министерства обороны стадион СКА. Военное ведомство, несмотря на указ Президента Украины, не желает идти ни на какие уступки. В этой ситуации мы сейчас ведем активные переговоры с городским советом о предоставлении «Черноморцу» во временное пользование стадиона «Спартак». Наш клуб обязуется привести его к нормам Премьер-лиги и вторую часть чемпионата начать на этой арене. Переговоры пока не завершены, хотя мы гарантируем городу урегулирование всех спорных вопросов с арендаторами стадиона «Спартак». Кроме того, все, что «Черноморец» сделает на этом объекте останется городской громаде после того, как наша команда вернется на родной стадион в парке имени Тараса Шевченко.

При этом мы не прекращаем борьбу за стадион СКА. Учитывая государственную, областную и городскую программы подготовки к ЕВРО-2012 эта арена должна принадлежать Одессе и служить развитию спорта в нашем городе.

− А если переговоры с городскими властями не увенчаются успехом?

− Я уверен, мы найдем понимание с мэрией в самое ближайшее время, ведь мы строим стадион не только для себя, но и для проведения ЕВРО-2012, а это наше общее дело. Кроме того, наши болельщики не поймут и не простят нам, если «Черноморец» вынужден будет длительное время играть домашние матчи на нейтральном поле

ФУТБОЛ.

Как фаны «Днепра» похозяйничали в Одессе!

Противостояние «Черноморца» и «Днепра» не ограничилось игрой на футбольном поле...

«Черноморец» и «Днепр» − принципиальные соперники, так было в союзные времена, так и сейчас. И если футболисты об этом периодически забывают, не демонстрируя особого рвения на футбольном поле, то новые поколения болельщиков все хорошо знают.

И на этот раз фанаты «Днепра» приехали в Одессу в количестве 250-300 человек. По имеющейся информации, за несколько часов до матча они пытались «встретить» клубный автобус «Черноморца», и нашей команде даже пришлось несколько изменить маршрут на пути к стадиону. Фаны «Днепра» организованно прошли по центральным улицам Одессы, при этом вели себя адекватно, никого не трогали. Сделав небольшой круг, фаны «Днепра» направились к парку Шевченко. Коллег из «Черноморца» на всем пути следования они не встретили, и только в парке, возле памятника Шевченко, пребывала небольшая − человек 50 − группа ребят, фанатов «Черноморца» младшего поколения. «Днепряне» пытались «сблизиться», но к такому повороту событий была готова наша милиция, не позволившая гостям Одессы реализовать свой план. Вначале в сопровождении органов правопорядка на стадион зашли фанаты «Черноморца», затем − «Днепра».

За несколько минут до начала встречи «днепряне», значительно превосходившие одесские силы, предприняли вылазку на сектор одесских фанов. Сиганув через забор, они направились внушительной толпой к одесситам. Те, уступая в количестве и качестве (на трибуне сосредоточились преимущественно совсем юные ребята), ретировались. «Днепряне» удивились такому повороту событий и после короткого замешательства решили, по крайней мере, без трофеев на свой сектор не возвращаться − прихватили флаги, баннеры, барабан одесситов. И когда начался футбол, «днепряне» принялись кичиться своими «достижениями», так что фанаты обеих команд, по большей части, занимались тем, что оскорбляли друг друга. Так что поневоле и другие болельщики обращали внимание на это противостояние, вместо того чтобы смотреть футбол. Тем временем «днепряне» рвали баннеры одесских фанатов, всячески демонстрируя, что они сильнее, что они победили…

Можно только догадываться, сколь унизительно потерять баннеры, флаги… Но, судя по всему, в последнее время наших фанатов хватает только на то, чтобы гарцевать на футбольном поле при полном попустительстве милиции и превращать выезды на футбол в очередные дружеские попойки. Много ли чести?..

В общем, окончание сезона грустное. Болельщиков на трибунах все меньше, результаты «Черноморца» не могут не огорчать, стадион вот-вот закроют… Грустно. Все, что остается, − надеяться на лучшее.

Премьер-лига.

«Черноморец» не проиграл «Днепру»

Подопечные Виталия Шевченко прервали серию домашних поражений, состоявшую из трех матчей.

«Черноморец» − «Днепр» − 1:1 (1:1)

25 октября. Одесса. Стадион «Черноморец». 6000 зрителей.

Арбитры: В. Сиренко (Симферополь), Н. Васюта (Ровно), В. Александренко (Винница).

Резервный арбитр: И. Покидько (Полтава).

Делегат ФФУ: И. Гайворонский (Донецк).

Инспектор ФФУ: Я. Грисьо (Львов).

«Черноморец»: Ширяев, НИЖЕГОРОДОВ, Хименес, Шандрук, Белецкий, Левига, Косырин, Васкес, Гришко, Корнев, Мельо (Витти, 88).

Запасные: Приходько, Мельник, Ребенок, Владов, Васин, Мжаванадзе.

Тренер: Виталий Шевченко.

«Днепр»: Старцев, Воробей (Коноплянка, 62), РУСОЛ, Денисов, Калиниченко (Холек, 57), Давидсон, Назаренко (Каверин, 90+1), Ротань, Пашаев, Лепа, Лисицкий.

Запасные: Каниболоцкий, Климавичюс, Грицай, Феррейра.

И.о. главного тренера: Владимир Бессонов.

Голы: 0:1 Воробей, 6, 1:1 Косырин, 13.

Предупреждены: Мельо, 65, Корнев, 78, Васкес, 86 − Давидсон, 89.

Один из центральных матчей 12-го тура начался так, как и ожидало большинство одесситов. После непродолжительных разведдействий, «Днепр» уже на 7-й минуте «расписался» в воротах Ширяева. Безрадостная картина, в виде парочки потенциально опасных атак днепропетровцев продолжалась еще около пяти минут. А затем, «моряки», наконец, вспомнили, как забивать на родном стадионе. Васкес запустил в проход Косырина и Александр мастерски перебросил вышедшего было Старцева. И далее, наши парни старались, чтобы днепрян «не было видно». В принципе, одесситам это до поры до времени удавалось. В то же время, «Черноморец» имел неплохой шанс выйти вперед, но Корнев не успел нанести удар − Андрея блокировал защитник. Повторный удар Белецкого Старцев перевел на угловой. Эту подачу, в свою очередь, замыкал головой Мельо, но мяч ушел выше ворот. Собственно, на этом «какие-то особенные» моменты в первом тайме закончились. Вскоре «Днепр» вновь начал тревожить Ширяева, но Евгений был на чеку. У противоположных ворот дубль Косырину «помешал» сделать боковой арбитр, определив офсайд. В таком духе команды доиграли до перерыва.

Второй тайм футболисты начали так, как будто перерыва и не было. Словно, решили сыграть «по нарастающей». Чем более отчетливо приближался финальный свисток, тем жарче становилось у тех или иных ворот. Начал эту тенденцию днепропетровец Лепа, «выстреливший» из-за пределов штрафной площади Ширяева в перекладину. Продолжили нервировать болельщиков команды при помощи штрафных (тех, которые практически пенальти, но все же штрафные). Справедливости ради, защита и вратари после этих розыгрышей были на месте. Пик пришелся на 72-ю минуту. Как мяч не оказался в воротах гостей, никто не скажет. Косырин пробил метров с 20-ти и Старцев в прыжке перевел мяч в штангу. Набежавший Мельо пробил зряче, но непонятно откуда взявшийся защитник вынес «круглый» на угловой. Это был самый самый момент во втором тайме. Оставшиеся 20 минут команды, так получилось, вновь провели «по нисходящей». Чего-то, что по-настоящему могло изменить результат поединка, команды друг другу сделать не позволили. Ничья, которую можно смело назвать боевой. Наконец-то «моряки» проявили характер. А то, признаться, заждались.

Первая лига

«Днестр» терпит поражение

26 октября в рамках 15-го тура чемпионата первой лиги овидиопольский «Днестр» потерпел домашнее поражение от столичного «Динамо-2» со счетом 1:2. Уже на 16-й минуте киевляне открыли счет. После неудачного розыгрыша углового хозяева потеряли мяч и киевляне начали контратаку, которую точным ударом в сетку ворот завершил Отар Марцваладзе. На 37-й минуте гости удвоили свое преимущество. Сауседо Суарес подхватил мяч после потери  мяча овидиопольцами в центре поля и нанес точный удар по воротам Сидоренка. На 61-й минуте «Днестр» сумел сократить разрыв в счете. За фол против Валентина Полтавца в штрафной был назначен пенальти, который сам пострадавший реализовал точным ударом под перекладину.

«Днестр» провел матч в таком составе: Сидоренко, Б.Смишко, И.Буряк, Витвицкий (Бочкур, 46),Хромых, Старовик, Залевский (Р. Качур, 46; Д. Леонов, 86), В. Полтавец (капитан), В.Лещук (Колчин, 84), Политыло (Коншин, 46), Штурко.

«Днестр» подписал еще одно юное дарование

На прошлой неделе ряды футбольного клуба «Днестр» пополнил 17-летний защитник, воспитанник столичного футбола Василий Гаврилюк.

Несмотря на то, что овидиопольская команда стала первым профессиональным клубом в карьере этого молодого футболиста, у Василия Гаврилюка уже имеется опыт выступления в рядах юношеской сборной Украины (U-16, U-17), в составе которой он успел провести 9 матчей. Срок контрактного соглашения между футболистом и овидиопольским клубом рассчитан на 1 год.

Вторая лига

«Бастион» порадовал победой

25 октября в рамках 16-го тура чемпионата второй лиги ильичевский «Бастион» одержал победу над черкасским «Днепром» со счетом 1:0. Единственный гол в матче был забит на 53-й минуте игроком «Бастиона» Денисом Коваленко. Одержав эту победу, ильичевцы занимают 7-ю строчку турнирной таблицы с разницей мячей − 24:23.

МИНИ-ФУТБОЛ.

Высшая лига.

«Маррион» отбирает очки у чемпиона!

25 октября одесский «Маррион» встречался в родных стенах с чемпионом Украины − донецким «Шахтером».

«Маррион» − «Шахтер» − 2:2 (1:1)

25 октября. Одесса. СК СКА.

Арбитры: С. Дребужан (Мукачево), О. Соболевский (Радомышль).

Третий арбитр: А. Димитров (Болград), судья-хронометрист: Ю. Миколенко (Одесса).

«Маррион»: Цыбенко; Коваленко, Костюченко, Степанов, Костыгин; Вершинин, Гавриленко, Шамотий, Лужанский; Мунтян, Воронин.

Тренер: Роман Смирнов.

«Шахтер»: Сухомлинов; Фумаса, Вассура, Ромарио, Юнаков; Ткаченко, Мирошник, Мансуров, Тиагу; Камеко, Клаудио.

Тренер: Олег Солодовник.

Голы: 0:1 Ромарио, 6, 1:1 Степанов, 20, 1:2 Фумаса, 28, 2:2 Лужанский, 31.

Предупреждены: Воронин, 29, Вершинин, 35 − Тиагу, 37.

Одесситы с первых секунд дали понять, что намерены дать бой именитому сопернику. Уже в дебюте Костюченко и Коваленко создали убойный момент, так что, будь поудачливее Сергей, который помоложе, уже к 22-й секунде «Маррион» вел бы в счете! «Шахтер» отметился дальним выстрелом Мирошника, а также быстрой атакой, которую не совсем точным ударом завершил Тиагу. А затем был гол. «Шахтер» к минуте пятой-шестой завладел инициативой, и логично, что она преобразовалась в гол. Одесситы потеряли мяч недалеко от штрафной, и, в конце концов, Ромарио отправил «круглого» в ворота.

«Маррион» долгое время ничего не мог создать, по большей части пытаясь застать Сухомлинова врасплох дальними ударами. И все же на 20-й минуте одесситам удалась красивая комбинация: после розыгрыша штрафного мяч переадресовали Степанову, и тот зрячим ударом в дальний угол сравнял счет − 1:1.

Если в первом тайме напряжение было велико, то во втором воздух на площадке и вокруг нее был просто наэлектризован! «Маррион» не собирался отсиживаться в обороне, и все же «Шахтер» больше владел мячом и немного чаще бил по воротам. Когда активность гостей, казалось, уже сошла на нет, Фумаса вновь вывел «Шахтер» вперед, воспользовавшись поспешным выходом Цыбенко из ворот.

Но и на этот случай у нашей команды был готов ответ. Красиво разыгранный угловой (Вершинин и Шамотий), резкая передача в штрафную, и Лужанский сравнивает счет − 2:2! В конце игры соперники обменялись опасными моментами. У «Марриона» Вершинин не реализовал дабл-пенальти, а «горняк» Тиагу =), выйдя тет-а-тет с Цыбенко, не сумел переиграть стража ворот нашей команды. В итоге 2:2 − боевая ничья, которая стоит иной победы!

Премьер-лига.

Результаты очередного тура одесской Премьер-лиги, сыгранные 26 октября

6-й тур, 26 октября

«Пивденный» − «Союз» − 4:4

«Глобус» − «Невада» − 3:2

«Ника» − «Промрынок.7 км» − 0:5

ТГО − «Победа» − 5:4

«Капитал» − «Элефант» − 1:5

«Мирс-Либхерр» − «Элефант-Константа» − 3:6

 

14.      Полтава

 

Євро 2012

Реклама

Зовнішньої реклами та використання логотипу Євро 2012 за звітний період не зафіксовано.

Заходи

За звітний період місцевою владою та громадськими організаціями не проводилось жодних заходів присвячених Євро 2012.

ЗМІ

З усіх місцевих ЗМІ жодна газета, чомусь, не згадала про Євро 2012.

Місцевий футбол.

ФК «Ворскла»

«Ворскла» Полтава«Металург» Запоріжжя − 1:1

Головний тренер ФК «Ворскла» Микола Павлов на післяматчевій прес-конференції влучно охарактеризував гру: «Це одна з найнесправедливіших нічиїх у моєму житті. Протягом другого тайму здавалося, що «Металургу» допомагав Хоттабич. Якщо ми розрахуємо коефіцієнт корисної дії, у нас він буде дуже великий, але безрезультатний».

Щось схоже було в матчі Ліги Чемпіонів «Шахтар» − «Спортінг», господарі атакували, а гості скористалися єдиним шансом. Тільки-но розпочався другий тайм, як «Металург» забив гол. Годін наважився пробити з далекої відстані і поцілив у нижній кут. Гол, як кажуть з роздягальні. Його навіть не встигли побачити телеглядачі каналу «Мегаспорт», бо трансляція другого тайму почалася з хвилинним запізненням. Але в нашому випадку «Ворскла» відігралася, відзначився Василь Сачко. Щоб там не казали про ці команди, які борються за четверту сходинку, але з такою грою їм в єврокубки ой як рано.

ФК «Полтава» та друга ліга.

Першість України. Друга ліга група «Б»

ФК «Полтава» − «Шахтар-3» (Донецьк) − 2:2

Відбулися матчі п`ятнадцятого туру першості України з футболу серед команд другої ліги. ФК «Полтава» приймав свого головного переслідувача у турнірній таблиці донецький «Шахтар-3». Матч видався цікавим та драматичним. Після першого тайму полтавці були попереду, в дебюті зустрічі відзначився Євген Гончаренко. Поперерві Дмитро Батусов на 60-й хвилині подвоїв рахунок, але через п`ять хвилин гості відквитали один м`яч. Гра йшла до логічної перемоги ФК «Полтава», але як це інколи трапляється з нашою командою, ми пропустили гол на другій доданій хвилині. У підсумку бойова нічия − 2:2 стала на руку «Сталі», яка пішла у відрив набравши 33 очки. Команда з Дніпродзержинська на виїзді з рахунком 3:0 переграла аутсайдера «Металург-2» із Запоріжжя. Відразу три команди мають по 29 очок: «Зірка» (Кіровоград), «Гірник» (Кривий Ріг) та ФК «Полтава», саме вони посідають друге, третє та четверте місця відповідно. Очевидці розповідають, що по завершенні матчу в роздягальні ФК «Полтава» зчинилася сварка, що було чути аж на вулицю. Хто в ній брав участь невідомо, але після четвертої поспіль втраченої перемоги звичайно нерви у полтавських гравців здають.

24 жовтня у Кременчуці відбудеться дербі між місцевим «Кременем» та ФК «Полтава». Доречі у 15-му турі кременчужани поступилися маріупольському «Іллічівцю-2» з рахунком 0:2. Ще одні наші земляки «Гірник-Спорт» з Комсомольська розійшлися миром з «Титаном» (Армянськ) − нічия 0:0.

Чемпіонат Полтавщини з футболу.

Відбувся черговий тур чемпіонату Полтавської області з футболу серед команд першої ліги. За три тури до завершення змагань ФК «Велика Багачка» фактично оформив своє четверте чемпіонство. Перемога вдома з рахунком 3:1 над кременчуцьким «Гірником» зробила «багачан» недосяжними для переслідувачів. Тим часом справжня боротьба розгорілася за срібні нагороди. Вкотре перемагає «Зоря», цього разу команда з Гоголево розгромила «Локомотив» з рахунком 5:0. Що цікаво у першому колі, зустріч цих команд у Гребінці завершилася з таким же рахунком, але на користь господарів. «Зоря» впритул наблизилася до ФК «Лубни», що знаходиться на другій позиції. Лубенчани ж знову втратили очки, зігравши вдома у нульову нічию з полтавським «Зенітом».

Отже в турнірній таблиці на першому місці ФК «Велика Багачка» − 60 очок в активі, на тринадцять менше у ФК «Лубни». Команди «Зоря» та «Гірник», які посідають третю та четверту сходинку відповідно, зустрічаються у наступному турі.

Ветеранський футбол

Відбулися матчі-відповіді 18 кубка України з футболу серед команд ветеранів. На полтавському стадіоні «Авіатор» місцева «Ворскла» з рахунком 3:1 переграла «Дніпро» (Прилуки). У складі нашої команди відзначилися Іван Шарій, Володимир Прокопиненко та В’ячеслав Марусич. Нагадаємо, що в попередній зустрічі полтавці перемогли з рахунком 1:0. Відтак ветеранська команда «Ворскла» вийшла до наступного етапу де її суперником буде «Буковина» з Чернівців.

ЗМІ

Газети «Вечірня Полтава», «Зоря Полтавщини» та «Полтавська громада» надрукували інтерв’ю з керівником команди ветеранів ФК «Ворскла» Володимиром Нестеровим.

«Голам Івана Шарія аплодували вболівальники донецького «Шахтаря».

Приємно було дізнатися, що в цьому сезоні ветерани полтавської «Ворскли» відродили свою участь у чемпіонаті України з футболу і більше того вдало виступили, виборовши бронзові нагороди. Про участь наших земляків у цих змаганнях розповів керівник команди ветеранів ФК «Ворскла» Володимир Нестеров.

  --−  Володимире Петровичу, як виникла ця ідея і хто став ініціатором відродження участі команди ветеранів ФК «Ворскла» у чемпіонаті України?

  --−  Десять років тривала ця перерва. Якось головний тренер ФК «Ворскла» Микола Павлов запитав футбольних функціонерів, чому ви не виступаєте серед ветеранів, непорядок, треба повідомити про це керівництву клубу. Дякувати тому, що серед нинішніх керівників різного рівня є багато прихильників спорту, серед них Іван Близнюк, Ігор Кислов, Віктор Пожечевський, Анатолій Дяченко та інші. За підтримки футбольного клубу «Ворскла» в особі його президента Олега Бабаєва, а також обласного управління з питань фізичної культури та спорту в особі Віктора Пожечевського та міської влади ця справа відродилася. Була організована команда. Чемпіонат України сере ветеранів − це офіційні змагання, які проводяться під егідою асоціації ветеранів футболу України, президентом якої є відомий в минулому гравець і тренер Володимир Мунтян.

  --−  Наскільки складно було після десятирічної перерви зібрати боєздатний колектив?

  --−  Як не дивно, але це виявилося не складним завданням, адже відсотків 90 цього складу грають у командах ветеранів різних рівнів, також першості районів чи області, а також це учасники команди «Зоря-Ворскла» на першість Полтави.

  --−  Розкажіть коли розпочалися змагання і як тривав перебіг боротьби?

  --−  Змагання розпочалися в серпні і спочатку проводився груповий турнір за територіальною приналежністю. До нашої групи потрапили команди Миколаєва, Умані та Кіровограда. Ветерани «Ворскли» награвали склад, а тому посіли друге місце, що й дало нам можливість вийти до наступного етапу. У чвертьфіналі ми повинні були грати з командою міста Івано-Франківська. Цей колектив має добрі традиції і неодноразово ставав чемпіоном, зокрема в 2006 та 2007 роках. Перший матч на виїзді ми хоча й програли 1:2, але показали змістовну гру. З певних причин на матч-відповідь наші суперники не приїхали і таким чином «ворскляни» вийшли до півфіналу. Хтось скаже, що це незаслужено, але наша команда була налаштована тільки на перемогу і відсотків на 90 впевнений так би й сталося. У півфіналі нас чекали два поєдинки з донецьким «Шахтарем», це про щось каже. У складі цієї команди виступають відомі футболісти, серед яких колишні члени збірної України. Тому не дивно, що на матч із «Шахтарем» у Полтаві зібралися кілька тисяч вболівальників. Було на кого подивитися і у складі ветеранів «Ворскли».

  --−  Кажуть, що наша команда за віком одна з найстарших на цьому чемпіонаті?

  --−  Так, за регламентом чемпіонату України серед ветеранів можна змагатися двома командами за віковими цензами 35-45 років та 45 і більше. Ми вирішили виступати одним колективом, де більше досвідчених гравців. Серед них Іван Шарій , Петро Ротань, Андрій Брагінець, Ігор Кислов, Сергій Ходирєв, Андрій Марченко, Геннадій Татаринов, Сергій Лукаш,  воротар Олег Моргун, який, складається враження, грає краще аніж раніше. Також високий клас показували Іван Близнюк та Олег Бабаєв.

  --−  Як проходили матчі із грандами українського футболу − «Шахтарем»?

  --−  У Полтаві першу гру ми поступилися з рахунком 1:3. Були навіть такі думки деяких песимістів, щоб ми не їхали на матч відповідь в Донецьк. Але треба було їхати, хоча б заради того, щоб поспілкуватися зі своїми колегами та добрими друзями. Автобус для поїздки в Донецьк нам надав президент ФК «Полтава» Леонід Соболєв. Склад наш був не надто оптимальний, адже поїхали всього 14 футболістів. Варто відзначити теплий прийом наших ветеранів у Донецьку. Матч проводився на чудовому полі зі штучним покриттям п’ятого покоління. Полтавським футболістам газон настільки сподобався, що вони були ладні побігати ще один тайм. Першу половину зустрічі полтавці домінували на полі й могли забити гол, Шарій майже з центра поля побачив, що вийшов воротар перекидав його але м’яч потрапив у поперечину. Та все ж ми пропустили контратаку й пішли на перерву поступаючись 0:1. Відігратися вдалося вже на третій хвилині другого тайму: Шарій замкнув простріл Татарченка. Потім знову контратака й господарі попереду − 2:1. За десять хвилин до кінця гри настав зірковий час Івана Шарія. Спочатку він після навісу з кутового пробив з льоту із-за меж штрафного майданчику точно в нижній кут, потім за три хвилини до завершення гри змусив помилитися захисника і вийшов віч-на-віч з воротарем. Від цих м’ячів уболівальники були в захваті і аплодували голам Шарія. Залишалося небагато часу та й арбітр не додав жодної хвилини. Підсумок зустрічі 3:2 на користь «Ворскли», але до фіналу вийшов «Шахтар».

  --−  Чи матиме продовження ця добра справа?

  --−  Так, команда ветеранів ФК «Ворскла» заявилася на участь в кубку України серед ветеранів, що стартує незабаром. 

Володимир Сулименко.

 

15.      Рівне

 

Євро 2012

Програма є. Гроші шукають

Тема Євро-2012 нагадала про себе лише в короткій замітці «Програма є. Гроші шукають», опублікованій в газеті «Рівне вечірнє». «Міську цільову програму підготовки та проведення в Україні Євро-2012 затвердила міськрада Рівного, − пише видання. Управлінню бюджету і фінансів доручено передбачити кошти на виконання програми. Програмою передбачено завершити реконструкцію стадіону «Авангард», відремонтувати дороги міста, забезпечити будівництво та реконструкцію готелів та мотелів, виготовити та встановити дорожні знаки (зокрема, знаки зупинок автотранспорту), вказівники до пам’яток історії, музеїв, готелів встановити на одному з майданів Рівного сучасний телеекран, збудувати ігрові майданчики зі штучним покриттям тощо». Зрештою, Євро-2012 у Рівному перемістилося на другий план, місто готується до виборів мера.

Реклама

Символіки Євро-2012 не помічено.

Футбол

Власюк пішов, чи його “пішли”?

Чутки про неминучу зміну керівництва ФК «Верес» обговорювалися в уболівальницьких колах упродовж останніх півроку. Ще весною противники об’єднання ФК «Верес» і ФК «Штурм» прогнозували, що після реорганізації клубу спершу розгонять гравців «Вереса», пізніше поженуть президента Святослава Власюка, а згодом «прихоплять» як ласий шматок міський стадіон «Авангард». Донедавна Святослав Власюк категорично спростовував чутки про його відставку, допоки минулого вівторка, з його слів, з власної ініціативи не склав з себе повноваження президента. Свій крок екс-президент мотивує в ексклюзивному інтерв’ю, котре дав журналістові «Літопис Заходу»:

− Згідно зі статутом ФК «Верес», − каже Святослав Власик, − президент клубу обирається на 5 років. Цей термін у мене завершився в квітні цього року. Однак, зважаючи на розпочату в той час реорганізацію футбольного клубу (фактично об’єднання «Вереса» зі «Штурмом»), зрозуміло, не міг усе покинути на півдороги, не довівши справу до логічного завершення. До того ж, було б не гарно з мого боку залишити на одинці з усіма проблема партнерів (керівництво ФК «Штурм»), яким бракувало досвіду організації функціонування клубу рівня професійної ліги. Адже, повірте, рівень чемпіонату області чи студентської першості зовсім інший, ніж рівень другої ліги. Втім попрацювавши разом певний час з Ігорем Климишиним (віце-президент ФК «Верес» і президент ФК «Штурм», який виступає в студентській лізі та чемпіонаті області), пізнавши його як людину, як мецената, як футбольного фаната, впевнився, що прийшов час передати йому віжці правління. Бо, відверто кажучи, помітив, що, перебуваючи в ранзі віце-президента, Ігор Климишин почуває себе якось скуто, що не дозволяє йому сповна реалізувати свій організаторський потенціал.

− Святославе Миколайовичу, якщо на чистоту, що послужило причиною чи мотивом скласти з себе повноваження президента?

− Футбольний клуб потребує уваги і часу. А його останнім часом дуже бракує. Як не стало Віктора Анатолійовича Чайки, зросло навантаження службових обов’язків на заступників міського голови, в тому числі й на мене як керуючого справами міськвиконкому. До того ж, на моїй відповідальності підготовка Рівного до передчасних виборів міського голови. А це − чималий шмат роботи. Разом з тим, якщо чесно, поклавши руку на серце, то втомився. Адже п’ять років президентства − це нескінченні клопоти, переживання, нервування. Навіть у період відпусток не було спокою. Бувало, що, перебуваючи у службовому відрядженні за кордоном, по телефону доводилося вирішувати невідкладні питання. А проблем, повірте, більше ніж достатньо. Прикро, коли доводилося чути, що міська влада не може чи не хоче підтримувати в Рівному футбол. Хоче і робить усе можливе. Щоправда, цього, на жаль, недостатньо для повноцінного функціонування «Вереса». Проте слід зважити, що в міської влади і без футбольного клубу вистачає нагальних проблем, особливо в комунальній галузі (і дахи, котрі течуть; і дороги, які слід ремонтувати; і двори, що потребують благоустрою; і під’їзди тощо). До того ж, футбол дедалі стає дорожчим. Якщо, скажімо, на потреби «Вереса» у 2003 році вистачало 90 тисяч гривень, то нині для нормального функціонування клубу необхідно майже у 20 разів більшу суму.

− А чи не виходить так, що Ви, а разом з Вами міська влада, просто махнули на футбол рукою?

− Будьте певні, допоки можу, всім доступним допомагатиму клубові. Водночас сподіваюся, що, врешті-решт, реалізується зініційована Ігорем Климишиним ідея створення за підтримки Рівненської торгово-промислової палати фонду, котрий опікуватиметься рівненським футболом. Це не тільки ФК «Верес», а й МФК «Рівне» й аматорський, і дитячий футбол. Разом з тим, надіюся, що не відвернеться від футболу новообраний міський голова Рівного. Знаєте, ще досі перебуваю під враженнями своєї останньої поїздки у Зарже (Польща), де мером є жінка. Та ось воно, виявляється, не пропускає жодного домашнього матчу місцевої команди «Гурнік», найкращі часи котрої припадають на 1970-80 роки. Коли футболом цікавиться особисто перша особа міста, мимоволі знаходяться меценати, котрі підтримують клуб. Отож, побажав би новому мерові взяти під свою опіку ФК «Верес». Адже, як кажуть, народ потребує і хліба і видовищ. Зрештою, самі в цьому не раз пересвідчилася під час, наприклад кубкового поєдинку «Вереса» з донецьким «Металургом», який зібрав мало не повний стадіон уболівальників.

Відставка Святослава Власюка в уболівальницьких колах неоднозначний резонанс. Одні вважають, що зі зміною керівництва справи у ФК „Верес” підуть на краще. Інші переконані, що на лице − чистої води рейдерство з боку ФК „Штурм”. Адже, як і передбачали фанати „Вереса”, в нинішньому складі команди залишилося тільки сім колишніх гравців команди, та й тих не завжди випускають на поле. Тепер „пішли” президента Святослава Власюка. Залишилося прибрати до рук стадіон. Хоча Святослав Власюк запевняє, що місто ніколи не віддасть „Авангард”, який є комунальною власністю Рівного. Втім час розсудить.

Інтригу зніме останній тур

Інтрига в чемпіонаті області сягнула своєї вершини. Один крок до фінішу залишилося зробити учасникам чемпіонату області з футболу у першій лізі. Впевнено до чемпіонства іде оржівський «ОДЕК». У 21-му турі він у Рівному обіграв амбітну «Славію» — 2:1. Не відстає від оржівців і сарненський «Маяк», він теж на виїзді і теж 2:1 переграв «Штурм». Таким чином, різниця між претендентами на «золото», як і раніше, становить два очки. Березнівський «Случ» обіграв рівненський «Водник» — 1:0. І тепер у нього порівну очок зі «Славією». Ці команди — претенденти на «бронзу».

В інших матчах були зафіксовані такі результати: «Сокіл» — ФК «Вельбівно» — 4:0, «Волинь-Цемент» — «Хімік» — 2:3.

Для того, щоб «ОДЕК» не здобув чергове чемпіонство, має трапитися справжнє диво у вигляді його програшу на своєму полі від аутсайдера «Полісся». Крім цього, ще й «Маяк» має обіграти «Ізотоп». Картина малореальна, хоча теоретично можлива. Більш інтригуючим обіцяє бути «бронзове» протистояння у Березному, де «Случ» прийматиме «Славію». Зрозуміло, що перемога будь-якої з команд дасть їй медалі. У разі нічиєї 0:0 у виграші залишиться «Случ», усі інші нічиї будуть на користь «Славії».

На жаль, без інтриги цього року залишилось протистояння аутсайдерів. Першу лігу залишать «Водник» та «Полісся».

Футболіст помер на полі

Минулий футбольний тиждень залишив драматичний слід. Трагічно завершився у Дубровиці фінал чемпіонату футболу серед ветеранів. 18 жовтня на стадіоні «Горинь» зустрічались команди з міст Кузнецовська та Сарни. Раптово стало недобре гравцю Степану Чумі з Кузнецовська. Гру довелося зупинити. Лікарям швидкої допомоги врятувати життя 46-річного чоловіка не вдалося. Ветеран помер. Причину смерті з’ясовують судово-медичні експерти.

Місцеві ЗМІ про футбол

На минулому тижні рівненські засоби масової інформації доволі стримано висвітлили перемогу „Вереса” в домашньому поєдинку з ЦСКА. Адже мінімальну перемогу рівняни здобули завдяки авто голу армійця. В іншому випадку, господарям складно було б розраховувати на здобуття трьох очок. А вчора „Верес” у Тернополі поступився місцевій „Ниві” з рахунком 1:3.

 

16.      Суми

 

Євро-2012

Заходи

Офіційних заходів по даній темі в регіоні за звітний період не проводилося

ЗМІ

Газета «Сумщина» за 18 жовтня вмістила інформацію «Ахметов витратить $30 мільйонів». У ній йдеться про те, що саме таку суму президент донецького «Шахтаря» Рінат Ахметов витратить на облаштування паркової зони навколо спорудженої «ДонбасАрени», яка у 2012 році має прийняти матчі чемпіонату Європи. Повідомляється, що відповідальною за втілення в життя цієї ідеї призначена німецька  фірма «Fagus», фахівці якої вже наприкінці жовтня обіцяють віддати на суд громадськості Донецька проект першої й другої черги будівництва парку.

Реклама

Зовнішня реклама Євро-212 у Сумах відсутня, використання логотипу європейської першості не зафіксовано

Місцевий футбол

18 жовтня завершився чемпіонат області серед команд першої групи. Вирішальний матч відбувся в Охтирці, де в поєдинку між місцевим «Нафтовиком-2» та конотопським Шахтарем − на той момент лідером першості, визначався чемпіон області. Конотопців, які мали в своєму активі 38 очок, влаштовувала нічия, тоді як господарі, які відставали від лідера на 1 пункт − лише перемога. Все вирішилося наприкінці зустрічі, коли «Нафтовик-2» забив єдиний і переможний м’яч, ставши таким чином кращою командою Сумщини.

Не обійшлося в чемпіонаті й без інцидентів. Як повідомлялося у попередньому звіті, за кілька хвилин до закінчення матчу «СБК-Кондитер» (Ромни) − «Автолюкс» (Суми) за рахунку 2:3 суддя призначив пенальті у ворота гостей. Сумчани не погодилися з таким рішенням арбітра і накинулися на нього з кулаками. Суддя матч вирішив не продовжувати. Цю ситуацію було на засіданні КДК Федерації футболу Сумщини і прийняте досить дивне рішення: матч переграти на нейтральному полі. Керівництво роменської команди подало на це рішення КДК апеляцію до Дисциплінарного комітету ФФС.

Також визначився чемпіон і в першості області серед команд другої групи. За тур до завершення фінального етапу змагань це звання здобуло  шосткинське «Полісся». Срібним призером став ФК «Шостка», а хто буде третім − назве заключний тур.

21 жовтня у Сумах відбулися громадські слухання, темою яких стало запропоноване управлінням у справах молоді та спорту облдержадміністрації об’єднання 9 місцевих ДЮСШ, серед яких є і дві футбольних («Фрунзенець» та «Електрон»)  в єдину комунальну установу. Необхідність такого об’єднання начальник управління, депутат міської ради Віктор Бобиренко мотивує відсутністю у профспілок , які стали засновниками цих шкіл, коштів на їх утримання. Наразі ДЮСШ області частково фінансуються Фондом соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, однак на поточний рік при потребі на їх утримання у 6.2 млн. грн. ним  було передбачено виділення лише 3,5 млн. грн., що становить 52 відсотки від необхідного. Оскільки працюючі в школах понад 200 тренерів опинилися під загрозою звільнення, що автоматично робило неможливим заняття фізкультурою та спортом вихованців ДЮСШ, управління вирішило, як те рекомендують Міністерство у справах сім’ї, молоді та спорту і облдержадміністрація, оптимізувати існуючу структуру фізкультурно-спортивних товариств, провівши їх відповідне реформування шляхом створення в Сумах єдиної комунальної установи, в якій будуть збережені усі тренерські ставки та спортивні напрямки.  Питання щодо цього планувалося винести на сесію сумської міськради у листопаді.

Однак керівники ФСТ та ДЮСШ категорично виступили проти такого об’єднання, говорячи, що в його результаті припинять свою діяльність багато спортивних відділень, в тому числі й футбольних, а також постраждають тренери, які зараз працюють на половину ставки та навіть деякі − на ставку.

Про це вони, а також батьки дітей, які займаються в ДЮСШ, говорили й під час громадських слухань.

В результаті було прийняте рішення поки що утриматися від об’єднання ДЮСШ, спрямувавши на їх підтримку дотацію з міського бюджету. Однак ситуацію по утриманню шкіл ці гроші не рятують, і питання, пов’язане з їх фінансуванням залишається у Сумах відкритим.

ЗМІ

Газета «Сумщина» за 22 жовтня розповіла про проведення у Конотопі Міжнародного турніру з футболу серед юнаків 1993 р.н., який вже вчетверте організувала міська федерація футболу. Видання виступило спонсором цього турніру, запровадивши свій приз − перспективному гравцеві, який спортивний журналіст «Сумщини» Григорій Рева вручив воротарю місцевого «Шахтаря» Олексію Овчаренку.

Газета «Данкор» (22 жовтня) повідомила про те, що в Сумах 13 спортивних майданчиків за допомогою місцевих ЖЕКів облаштовані новим інвентарем. На цих майданчиках встановлені в основному баскетбольні щити і футбольні ворота.

Газета «Ваш шанс» (22 жовтня) опублікувала інформацію «Футбольная драка»«, в якій мова йде про випадок, який стався у Ромнах під час матчу «СБК-Кондитер» − «Автолюкс» (Суми), коли суддя на останніх хвилинах зустрічі призначив пенальті у ворота сумчан. «Видимо, нервы у гостей не выдержали такого поворота судьбы. После решения судьи о назначении пенальті в ворота сумчан практически вся команда бросилась к рефери вияснять отношения. Завязавшийся скандал закончился рукоприкладством − судье нанесли несколько ударов по лицу, сбили с ног. От дальнейшей расправы его спасло вмешательство помощников и роменських игроков. Игра, естественно, была досрочно прекращена», − пише «Ваш шанс».

Також ЗМІ розповіли про те, як зіграли в чергових матчах першості України охтирський «Нафтовик» та ФК «Суми», а також про поєдинок «СумДУ-Артмотору» з донецьким «Шахтарем»  у чемпіонаті України з фут-залу.

 

17.      Тернопіль

 

Євро 2012

Заходи

Заходів по підготовці області до Євро 2012 протягом звітного періоду не було.

Реклама.

У Тернополі та в регіоні зовнішньої реклами Євро-2012 не має. Прихованої реклами також немає. Використання логотипу Євро 2012 не зафіксовано.

ЗМІ.

“20 хвилин”: “Ще одна перепона для Євро” − у Волинській області провальними виявилися роботи щодо будівництва доріг, які є важливими для проведення Євро-2012. Зокрема, із запланованих 160 млн. грн. виділили тільки 26 млн. грн.

“Таратута може збудувати стадіон у Львові” − корпорація “Індустріальний союз Донбасу” готова збудувати стадіон до Євро-2012 у Львові за 85 тисяч євро та згідно із затвердженим УЄФА часовим графіком. Тернопільські ЗМІ ретельно відслідковують ситуацію з підготовкою до Євро-2012 у Львові. Особливо, що стосується зведення стадіону, точніше, скандалів довкола будівництва та коментарів мера Львова Андрія Садового.

Місцеві аналітичні публікації, радіо і телепередачі на тему Євро-2012 відсутні.

Місцевий футбол.

Після 0:3 на домашньому полі львівської “Галичини” тільки великі оптимісти сподівалися на прийнятний результат для “Галича” у Збаражі на Тернопільщині. Однак вони розсіялися вже на третій хвилині гри. Львів’янин Віталій Маєвич після подачі кутового з близької відстані зумів відзначитися − 0:1. За словами тренера “Галича” Володимира Курила, помилилися у цьому епізоді воротар і Юрій Зянько та оборонці “Галича”. Зрівняли рахунок господарі за рахунок індивідуальної майстерності Володира П’ятнички. Він зумів під опікою оборонців прийняти м’яча від партнерів, обіграти в силовій манері двох захисників та завдати точного удару − 1:1.

Триває чемпіонат Тернопільської області з футболу. Команди першої та другої груп провели чергові матчі. В елітному дивізіоні було зіграно два поєдинки. У Теребовлі “Бровар” з мінімальним рахунком 1:0 взяв гру над командою “Нива-Гаї” Тернопільського району.

Більш переконливу перемогу здобув на своєму полі футбольний клуб “Тернопіль-Педуніверситет”, який приймав КЛФ “Біла” Тернопільського району. Господарі забили три м’ячі у ворота своїх суперників, а ті зуміли відповісти лише одним влучним “пострілом”.

Після 17 турів лідирують “Товтри” з Козлова, в активі яких 38 очок. На три менше здобув “Галич”, але збаражчани зіграли на три гри менше. Третя позиція у ФК “Тернопіль-Педуніверситет” − 33 очки.

Чотири матчі провели команди другої групи. Ось їх результати: ФК “Тернопіль-Педліцей” − “Марспирт” (Марилівка) − 0:1, “Товтри-2” (Козлів) − “Агро-Збруч” (Підволочиськ) − 0:2, ФК “Зборів” − ФК “Козова-Агро” − 1:0, “Гірник-Скалатський замок” (Новосілка) − “Опілля” (Коропець) − 0:2.

Тут із 32 очками одноосібно лідирує “Агро-Збруч”. У “Марспирту” в активі 29 пунктів, а у ФК “Козова-Агро” -27. До фінішу у цій групі залишилося провести матчі завершального туру.  

Спортивний майданчик зі штучним покриттям встановлено у селі Великі Гаї Тернопільського району. Участь у відкритті спортивної споруди взяли представники облдержадміністрації, керівництво району, селища, громадськість, журналісти. Відкриття ще однієї нової спортивної споруди в області дасть змогу залучити до занять фізкультурою і спортом нових прихильників здорового способу життя, зазначили під час відкриття майданчика. На Тернопільщині діє програма, відповідно до якої створюється мережа спортивних майданчиків з уніфікованим покриттям для занять масовим спортом широких верств населення. На сьогодні в області вже функціонує 21 спортивний майданчик, подібний до цього, з уніфікованим покриттям, що дає можливість значно збільшити загальну чисельність населення, залученого до фізкультурно-оздоровчої та спортивно-масової роботи за місцем проживання та у місцях масового відпочинку багатьох мешканців регіону, особливо молодь і дітей.

На спорудження стадіону витратили майже 300 тисяч гривень. 

21-го жовтня відбулися матчі 5-го туру студентської футбольної ліги України 8-го чемпіонату України з футболу серед вищих навчальних закладів. Свій матч проводили і футболісти ФК “Тернопіль-ТНЕУ”, проте з Івано-Франківська їм привезти хоча б одне очко не пощастило.

Івано-франківський “Факел” − одвічний суперник тернопільської команди.

Потрібно зазначити, що ФК “Тернопіль-ТНЕУ” до звітного поєдинку у всіх попередніх чотирьох матчах переміг у цьому чемпіонаті своїх суперників і з максимальною кількістю − 12 очок, одноосібно очолював турнірну таблицю групи А. Також варто наголосити, що, наприклад, суперник тернополян у 5-му турі “Факел” зіграв всього два матчі. Здобув одну перемогу і одну нічию у Чернівцях із місцевою командою “Університет”.

Проте саме івано-франківських студентів можна вважати основними суперниками тернопільської команди за пальму першості. Кістяк цієї команди складають гравці першолігового “Прикарпаття”, з цього одразу напрошується висновок: суперник у тернопільських студентів був більш, аніж серйозний. І результат − не на користь ФК “Тернополя” − поразка з рахунком 2:0.

Тепер “Тернопіль” випереджає “Факел” на п'ять очок, і в суперників ще дві гри у запасі.

Полегшив біль після фіаско тернополян інший футбольний клуб області, який також виступає у цій групі, − “Сокіл”. Він представляє місто Бережани. Бережанці з мінімальним рахунком − 1:0 − перемогли чернівецький “Університет”. Тепер хлопці мають в активі шість очок і три зіграних матчі Ця команда посідає третю сходинку турнірної таблиці. Інша команда Тернопільщини − кременецький “Буревісник” -

цей тур пропускала.

Отже, після 5 туру турнірна таблиця в групі А виглядає таким чином: 1. ФК “Тернопіль” (Тернопіль) − 5 ігор, 12 очок. 2. “Факел-ІФНТУНГ” (Івано-Франківськ) − (3), 7. 3.Сокіл-Скляр” (Бережани) − (3), 6. 4. “Легкпром” (Київ) − (4), 6. 5. “Університет” (Чернівці) − (5), 4. 6. “НУХТ” (Київ) − (4), 3. 7. “Буревісник” (Кременець) − (4), 3.

Сім турів відбулося у чемпіонаті України серед юнаків. У змаганнях, які проводяться під егідою дитячо-юнацької футбольної ліги, беруть участь представники двох спортивних шкіл Тернопільщини.

Колективи чотирьох вікових груп Тернопільської спеціалізованої дитячо-юнацької школи олімпійського резерву виступають у вищій лізі. Так, юнаки 1992 і 1994 років народження виїжджали до Львова, де помірялися силами з ровесниками з училища олімпійського резерву. Обидва поєдинки завершилися на користь господарів − відповідно 4:0 і 2:0.

А в Тернополі хлопці 1993 і 1995 років народження не змогли здолати опір чернівецької “Буковини” − 1:1 і 1:0. У сумарному підсумку всі команди мають наразі у своєму активі 42 очки і посідають 5 позицію.

А дві команди Копичинського відділення Тернопільської ДЮСШ “Колос” виступають у першій лізі. Вони гостювали у Шепетівці Хмельницької області. Сімнадцятирічні хлопці свою зустріч з командою “Пансіон” виграли − 2:1, 15-річні поступилися − 1:4. Після семи турів у старших 15 очок, у молодших − 13. Обидві команди посідають четверті місця.    

ФК «Нива».

Тернопільська “Нива” зіграла матч з ФК “Нафком” (Бровари) − 1:0. Господарі поля − “нафкомівці” − більше заслуговували на перемогу, але, як це часто трапляється у футболі, саме вони зазнали поразки.

“Нива” після непереконливої гри у домашньому матчі з “Россю” на третину змінила стартовий склад. Місце у воротах зайняв Микола Вірковський, у захисті вболівальники не побачили Віталія Первака і Василя Плехтяка, не було до перерви Дмитра Суспіцина. У першому таймі ці зміни зовсім не позначилися на грі тернопільської команди. Навпаки, вони ще більше робили її невиразною і неконструктивною. В позиційній боротьбі тернополяни поступалися молодій команді господарів, яка, до речі, також не вирізнялася активністю.

Суперники розраховували на помилки один одного, але до перерви обійшлося без голів.

У другому таймі пішов дощ і футболістам стало ще важче грати на “горбистому” газоні броварського стадіону. На 55-й хвилині тернопільський голкіпер порушив правила у своєму карному майданчику і арбітр справедливо призначив пенальті. На щастя, удар Сергія Кушка відбила поперечина і “Нива” пішла шукати щастя біля воріт “Нафкому”. Невдовзі вже господарі некоректно зіграли у своїй карній зоні проти Василя Товкацького і арбітр зі Львова Андрій Грисьо показав на одинадцятиметрову позначку. Дмитро Суспіцин, який вийшов на поле у другому таймі, не схибив − 1:0.

Усі спроби “Нафкому” до фінального свистка звести матч хоча б до нічиєї не увінчалися успіхом.

Футбольна тематика місцевих друкованих ЗМІ.

ФК “Нива”

“Нова Тернопільська газета”, “20 хвилин”, “Свобода”, “Тернопіль вечірній”, “Місто”, “Нова ера”, “RIA-плюс”, “Вільне життя” та “Номер один” подали інформацію про матч тернопільської “Ниви” з ФК “Нафком” (Бровари) − 1:0. Завдяки цій перемозі, а також синхронним осічкам конкурентів, тернополяни продовжують боротьбу за перше місце у групі, відстаючи від лідера, черкаського “Дніпра”, на 6 очок.

Для тернопільської “Ниви” броварський “Нафком” на своєму полі якраз міг вписуватись у визначення “зручний суперник”. Команди на стадіоні Броварів зустрічалися у своїй історії двічі, і обидва рази тріумфували тернополяни − 0:1 у сезоні 2006/ 007 і 0:2 − у минулому. Не стала виключенням із правила і ця першість − “нивівці” знову перемогли, і знову не пропустили у свої ворота, хоча на цей раз були як ніколи до цього близькі.

Поєдинок багатьма небезпечними моментами для взяття воріт сотню уболівальників, яка зібралась на стадіоні “Спартак” у Броварах, не порадував. Найбільш реальну можливість забити перший гол на своєму полі у ворота тернополян в історії очних зустрічей цих команд втратив на 55-й хвилині Сергій Кушка.

Друковані ЗМІ зазначили, що тернопільській “Ниві” судилося стати єдиною командою серед лідируючої п’ятірки, яка перемогла у 15 турі. А отже боротьба за підвищення у класі, у яку вже мало хто вірив після втрати очок зі “Россю”, триває. І якщо тернопільська команда надалі не втрачатиме “необов’язкових” очок, то у боротьбу за перше місце ще втрутиться. Шість очок до кінця сезону надолужити ще можливо. 

“20 хвилин”: “Ниву не виганяли” − інтерв’ю директора Тернопільського центрального стадіону Ярослава Колісника.

Останнім часом почали говорити про можливий переїзд “Ниви” з Тернополя у провінційне містечко Хоростків Гусятинського району через незадовільний стан центрального міського стадіону і зокрема його футбольного поля. Директор стадіону Ярослав Колісник сказав з цього приводу: “Недоліки є зараз і були завжди. Про поле: газон завжди був у хорошому стані, придатний до проведення матчів. Про роздягальні та санвузли − недоліки є. Однак вони ніяк не є основ­ним критерієм на відпо­відність стадіону нормам ПФЛ... Основним джерелом доходів стадіону є оренда підтрибунних приміщень, саме ці кошти можуть бути спрямовані на ремонт. Ні для кого не секрет, що основним орендарем цих приміщень є віце-президент “Ниви” Олег Садовський, який вже заборгував стадіону 360 тисяч гривень, які й мали бути спрямовані на ремонт, облаштування стадіону та розвиток дитячо-юнацького футболу в місті. Інші орендарі стадіону умови виконують, а Олег Садовський − ні... Щодо ремонту − проводити якісь косметичні заходи зараз немає сенсу. На даний момент активно розробляється проектна документація повної реконструкції стадіону. Проектна пропозиція буде вже затверджена і опублікована найближчим часом, а проектно-кошторисна документація буде виготовлена до кінця року. Самі ж роботи з реконструкції розпочнуться у наступному році...”.

Збірна України 

“Тернопіль вечірній”: “Збірна України − вже третя” − про результати 4 туру відбіркового циклу до ЧС-2010, в якому збірна України відпочивала, а її конкуренти здобули перемоги.

“Нова Тернопільська газета”: “Григорій Ярмаш: “Оборона збірної помітно поліпшилася” − гравець збірної України та полтавської “Ворскли” тернополянин Григорій Ярмаш у коментарі щодо триматчевого старту збірної сказав: “Результат поєдинків непоганий. Гадаю, поєдинок з хорватами показав, що в обороні вже є помітні зрушення − вона поліпшилася. Але наразі є над чим працювати. Треба врахувати помилки...”.

Український футбол

“20 хвилин”: “Шахтар” нарешті перемагає” − про черговий, 11 тур Епіцентр-чемпіонату України з футболу, який приніс уболівальникам ряд несподіванок, серед яких виділяється поразка сімферопольської “Таврії” та перемоги ФК “Львів” і маріупольського “Іллічівця”. Нарешті переміг і донецький “Шахтар”.

“ФК “Львів” вміє перемагати не лише “Шахтар” − про перемогу ФК “Львів” над ФК “Харків”.  

“Надважлива перемога “Динамо” − перемігши “Порту” на виїзді, “Динамо” перервало кілька неприємних серій. Стаття надзвичайно похвальна на адресу гравців і тренера “Динамо”. 

“Десна” платила суддям за гру від 5 до 15 тисяч доларів” − про це заявив президент клубу Олексій Савченко. Завдяки підкупу суддів у минулому чемпіонаті серед команд першої ліги його команда посіла 4 місце. А в цьому матчі О.Савченко відмовився платити, що стало причиною невдач. 

“Свобода”: “Ліга чемпіонів: За законом алогічності ” − київське “Динамо” вперше за чотири роки святкувало перемогу у груповому турнірі Кубка європейських чемпіонів.   

“Тернопіль вечірній”: “Динамо” − одноосібний лідер” − про 11 тур чемпіонату України з футболу у Прем’єр-лізі та вневнену перемогу київського “Динамо” над луганською “Зорею” − 5:0.  

“Вільне життя”: “Динамо” не зупинити?” − позитивна стаття на адресу київського “Динамо” і тренера Юрія Сьоміна. Щодо донецького “Шахтаря”, то, у статті сказано, що “успіх гірників виявився нервовим ”. 

“RIA-плюс”: “Луческу заважають ЗМІ і люди в “Шахтарі...” − передрук ексклюзивного інтерв’ю румунському виданню “NewsIn”. Мірча Луческу сказав, що у випадку невиходу “Шахтаря” до 1/8 фіналу Ліги чемпіонів, він подасть у відставку з посади головного тренера. Також Луческу наголосив, що “Динамо” робить усі необхідні кроки, щоб “Шахтар” не став чемпіоном”.

“Нова Тернопільська газета”: “Київські динамівці розтрощили луганську “Зорю” − про матчі 11 туру Прем’єр-ліги.     

Тернопільський футбол

“Номер один”: “Наші семінаристи тримають марку” − футбольна команда Тернопільської вищої духовної семінарії у надскладному та принциповому протистоянні зіграла внічию − 1:1 − зі львівськими семінаристами в чемпіонаті семінарій Української греко-католицької церкви.    

“Свобода”: “До фінішу − недалеко” − про чемпіонат області з футболу. 

“Вільне життя”: “Прояснюється...” − дехто уже береться визначити переможців чемпіонату області з футболу у двох групах, адже до фінішу недалеко. Хоча, чим ближче до завершення чемпіонату, тим цікавішою стає картина. І тим більше уболівальників збирають футбольні поля.

“Серед аутсайдерів − лише одна команда” − про чемпіонат України з футболу серед юнаків.      

“20 хвилин”: “Стипендії Президента” − Тернопільським паралімпійцям призначено стипендії Президента України. Зокрема, чемпіону XIII літніх Паралімпійських ігор з футболу Іванові Шкварло.  

“Тернопільські студенти продовжують лідирувати у студлізі” − про результати матчів 5 туру студентської футбольної ліги України 8-го чемпіонату з футболу серед вузів.

“У Гаях відкрили стадіон зі штучним покриттям” − це вже 21-й подібний стадіон в області. Через 2 тижні мають відкрити ще один − у смт. Великих Бірках Тернопільського району. 

“RIA-плюс”: “ФК “Тернопіль-ТНЕУ” вже третій в області” − про результати чемпіонату області з футболу у другій групі.     

“Нова Тернопільська газета”: “Чемпіонат області: результати...”. 

“Тернопіль вечірній”: “Змінився лідер” − про чергові матчі чемпіонату області з футболу.   

“Місто”: “Чемпіонат області скоро фінішує. Кого ж обере Фортуна?”

Тернопільське державне телебачення, телеканал “TV-4”, “Smile TV”, ФМ-станції “Українська хвиля”, “Радіо Тернопіль”, “Радіо ТОН” та обласне державне радіо в інформаційних випусках та випусках спортивних новин інформували про поточні футбольні новини України та зарубіжжя.

Усі ЗМІ коментували матч “Нива” − “Нафком” (Бровари) − 0:1. “Нива” у рамках 15-го туру чемпіонату України з футболу у другій лізі оформила свою восьму перемогу у нинішній першості. Цього разу від тернополян постраждав броварський “Нафком”. Щоправда, звитяга жовто-зеленим далася зовсім нелегко. Матч розпочався із тради­ційних останнім часом частих помилок оборонців “Ниви”.  Найстараннішими у цьому матчі були Дмитро Саркіс та Павло Малий, які постійно намагалися тримати у напрузі оборонців “Нафкома”, атакуючи їх ворота з лівого флангу. Проте до реальних загроз у першому таймі справа так і не дійшла. Друга половина гри розпочалась під диктовку осіннього дощу та тернопільської “Ниви”. “Не забиваєш ти, забивають тобі” − це неписане футбольне правило ледь не спрацювало і в цьому матчі. Тернополяни, надто захопившись власними стараннями забити м’яча, проґавили контратаку футболістів з Київщини. Долю матчу вирішили пенальті. Дмитро Суспіцин чітко розвів м’яч і голкіпера по різних кутах − 0:1. Надалі на полі продовжувалася рівна боротьба з великою кількістю моментів, проте відзначитись суперники так і не спромоглися.

Традиційно ЗМІ подали інформацію про чергові тури чемпіонату області з футболу у двох групах.

Схвальні відгуки дістало відкриття спортивного майданчика зі штучним покриттям у селі Великих Гаях Тернопільського району. ЗМІ подали коментарі керівника обласної федерації футболу Володимира Мариновського, голови Тернопільської РДА Володимира Болєщука. 

ЗМІ відзначили якісну гру київського “Динамо”. Похвала дісталася і головному тренеру динамівців.

Кулуарні новини.   

(не для сайту!).

У Тернополі сумно жартують: через незадовільний стан центрального стадіону ПФЛ заборонила “Ниві” грати на “руїні імені Колісника” (Ярослав Колісник − директор Тернопільського центрального стадіону). Тернопіль опинився під загрозою втратити команду. Кажуть, що мер Тернополя Роман Заставний і Ярослав Колісник також мають за мету вижити “Ниву” з Тернополя. До думки уболівальників вони ніколи не прислухалися. З наступного року “Нива” переселяється до міста Хоросткоаа Гусятинського району. Тернополянам, поки стадіон ще не повністю зруйнований, влада міста пропонує переглядати регбійні матчі. У любителів футболу такий поворот подій викликає здивування і роздратування.

Віце-президент ФК “Нива” Олег Садовський стверджує, що підозрював про початок проблем ще тоді, коли директора центрального стадіону Ярослава Колісника призначили президентом ФК “Тернопіль”, а депутатати виділили на цей клуб бюджетні кошти. Тоді прогнозували, що подальша доля “Ниви” на центральному стадіоні буде сумною. Тоді й було звернення до депутатів міськради з відповідним листом, але вони, як завжди, його проігнорували, тож результат не забарився.

Наразі вже є заборона ПФЛ на проведення календарних ігор на тернопільському стадіоні. Офіційний, лист за підписом Равіля Сафіуліна був надісланий ФК “Нива”, міському голові Тернополя Роману Заставному та голові ОДА Юрію Чижмарю.

Щодо зауважень ПФЛ, це − приведення до нормального санітарного стану санвузлів та душових у роздягальнях футболістів; відсутність табло; відсутність кімнати для суддів (хоча такі кімнати на стадіоні є, але допуск у них для арбітрів заборонений з формулюванням: “У них на бутсах трава і болото, а в приміщеннях ковролін”.); відсутність кімнати для надання першої медичної допомоги та проведення допінг-контролю (вони були, але тепер їх здали в оренду); стан футбольного поля (це було останнім, що переповнило чашу терпіння і призвело до заборони. Річ утім, що за три дні до календарної гри “Нива” − “Рось” на стадіоні відбувся регбійний матч, тож газон, м’яко кажучи, був виораний. До речі, ця обставина, безумовно, вплинула на якість гри та втрату очків “Нивою”. Якби не такі прикрі “підніжки”, то можна лише здогадуватися, де у турнірній таблиці була б “Нива”).

Вигнання “Ниви” почалося ще чотири роки тому і було пов’язане з базою у Великих Гаях Тернопільського району. Тоді відбулося перше піврічне “заслання” команди у місто Бережани. Тепер, очевидно, підійшла черга другого “заслання”.

Матчі наступного року “Нива” збирається грати, швидше за все, у Хоросткові. Там єдиний в області стадіон, який може пройти атестацію ПФЛ.

Якщо у керівництва Тернополя мета “просунути” ФК “Тернопіль”, щоб футбол у місті був під його “політичною” опікою і цілковитим фінансовим контролем, то це ще куди не йшло. Але якщо метою є руйнація стадіону чи продаж з наступним руйнуванням, то це вже зовсім інше. Такий варіант розвитку подій, стверджують люди, дещо обізнані з ситуацією, цілком імовірний. Про це свідчить, наприклад, намагання за будь-яку ціну розірвати з довгострокові угоди оренди з “Нивою”.

Наразі керівникам ФК “Нива” вдалося домовитися з ПФЛ дограти цьогорічні матчі у Тернополі. Коли ж після цього “Нива” з’явиться в обласному центрі і чи з’явиться взагалі, нині ніхто не може сказати.

 

18.      Харків

 

Евро 2012

17 октября в Харькове с официальным визитом побывал министр охраны здоровья Василий Князевич. Основная задача визита, по словам министра, ознакомление с положением дел в медицинской отрасли области, в том числе, с «прицелом» на проведение матчей Евро-2012. Князевич побывал в Национальном медуниверситете, Дергачевской ЦРБ, областном онкодиспансере, областной клинической больнице, медико-генетическом центре, Национальном фармуниверситете. Большого резонанса визит не имел, министр пообещал помочь онкодиспансеру, т.к. в таких «нечеловеческих» условиях, как он отметил, находиться нельзя. Представители обладминистрации отметили, что визит был плодотворным, удалось решить конкретные вопросы, но что будет делаться в контексте Евро-2012 − не уточнялось.

В новом генеральном  плане подготовки к Евро-2012,  составленном  городскими властями (74 объекта − см. предыдущий отчет), серьезные сомнения у городского головы Михаила Добкина, которые он озвучил на прошлой неделе, вызывает пункт «гостиничный бизнес». Ни один инвестор, который «взялся» построить в Харькове номера с разным количеством звезд, не отказался от планов, уверяет Добкин. Но реально строительства не начал никто: «К сожалению, мировой финансовый кризис очень сильно ударил по подготовке этой части Харькова. Я сегодня веду переговоры с инвесторами, которые брали на себя обязательства строительства новых гостиниц. Но я прекрасно понимаю этих людей. Их планы рушатся, но не потому, что они не способны…» Мэр опасается, что кризис может поставить крест на проведении матчей Евро-2012 в Харькове.

По другим направлениям, говорит городской голова, первая столица даже опережает города из основного состава.

Претензии городские власти имеют только к государству: денег из главной казны страны в Харькове не видели

Несмотря на финансовую ситуацию, строительная компания Алексадра Ярославского продолжает рассказывать об амбициозном проекте к Евро-2012, который она собирается реализовать в Харькове: напротив отеля «Харьков» застройщики предлагают возвести многофункциональный комплекс, где разместится четырнадцатиэтажный отель пятизвездочной категории, огромный торговый центр и офисные помещения. Площадь площадки − почти гектар, ориентировочный объем инвестиций − 150 миллионов долларов. Сдать объект по графику нужно в декабре 2011 года.

Если средств не хватит, застройщики попытаются ради выполнения обязательств найти партнеров.

21 октября в Доме архитектора даже состоялась по этому поводу пресс-конференция «Итоги закрытого архитектурного блиц-конкурса на разработку предпроектных предложений строительства многофункционального торгово-офисного центра с гостиницей, административными помещениями и подземным паркингом по ул.Тринклера, угол пр.Правды, в Харькове» и выставка конкурсных работ. В пресс-конференции приняли участие гендиректор инвестиционной компании «XXI Век Харьков» Сергей Пирожников,  главный архитектор города Сергей Чечельницкий, а также участники конкурса: английский архитектор, создатель компании «John Seifert Architects LTD» Джон Сиферт и архитектор Татьяна Поливанова.

Если мэр выражает сегодня серьезные опасения насчет возможности срыва Евро-2012 в Харькове из-за гостиниц, то у губернатора Арсена Авакова и др.представителей обладминистрации более оптимистичные заявления.

20 октября Аваков и Ярославский инспектировали аэропорт и стадион «Металлист». Губернатор доволен ходом реконструкции аэропорта: на месте вырытого котлована меньше чем через 2 года должен быть новый, современный терминал харьковского аэропорта. Его пропускная способность будет 650 человек в час. Александр Ярославский «В течение 80 дней мы закончим нулевой цикл и приступим к монтированию основного здания. Здание первой очереди это будет 23 тысячи квадратных метров, это будет международный терминал и мы планируем 2009, средина 2010 его сдать».

Помимо строительства терминала планируется продлить и усилить взлетно-посадочную полосу. Депутаты горсовета проголосовали за передачу взлетно-посадочных полос, здания и других объектов на территории Харьковского аэропорта в государственную собственность. Согласие − предварительное, объяснил начальник управления коммунального имущества и приватизации Владимир Солошкин. По его словам, депутаты дают «зеленый свет» государству давать деньги на реконструкцию аэропорта. И только после реконструкции аэровокзала государство сможет окончательно получит аэропорт в госсобственность. Солошкин добавил, что если государство не выполнит своих обещаний, то решение отменят, а аэропортом будут заниматься инвесторы.  А для того, чтобы зимой самолеты не обмерзали, инвесторы намерены приобрести для аэропорта специальные машины. Стоимость одной − около миллиона долларов.

 По поводу стадиона «Металлист», то сейчас здесь устанавливаются опоры под крышу над восточной трибуной, работы ведутся даже ночью. На поле харьковского стадиона «Металлист» начали устанавливать новую систему подогрева: с помощью специального плуга вдоль поля разрезают газон и в эти борозды кладут специальный кабель, с помощью которого в холод обогреют поле. Почти за неделю строители успели выполнить уже четверть работ. Кабель окончат класть к концу октября,  но включат новый подогрев лишь в конце ноября, поскольку нужно будет установить оборудование и щиты управления, которые еще не изготовили. Новая система позволит нагреть поле в считанные минуты — в то время как старую систему нужно было включать за несколько недель до игры.

Систему опробуют 3 декабря на матче Кубка УЕФА, когда на поле сыграют «Металлист» и греческий «Олимпиакос». Реконструкцию стадиона должны закончить до декабря 2010 года, это, говорит Ярославский, на полгода раньше, чем планировалось ранее.

Арсен Аваков: «Город Харьков к Евро-2012 готовится не на словах, а на деле, и я переживаю за остальные горда Украины, но вот эти 2 конкретных дела, которые двигаются вперед, я думаю лучшее доказательство, что Харьков должен быть основным городом Евро»

Сергей Стороженко откомметировал письмо Григория Суркиса губернатору Авакову, в котором Суркис выразил искреннюю благодарность за всестороннюю поддержку и организацию матча квалификационного раунда Чемпионата Мира − 2010 национальных сборных команд Украины и Хорватии, прошедшем в Харькове на стадионе «Металлист» 11 октября 2008 года. Комментируя текст письма, Стороженко сказал: «Мы благодарны за столь высокую оценку нашего труда по организации матча сборных команд Украины и Хорватии в Харькове. Было вдвойне приятно получить такое письмо, поскольку в некоторых спортивных изданиях по этому поводу появилась неконструктивная критика, и, был сделан, на мой взгляд, абсолютно несправедливый вывод о якобы плохой организации этой очень важной и сложной футбольной встречи». Стороженко выступил по данному вопросу в газете «Команда», и публикация вызвала живейший интерес спортивной общественности.

Стороженко также отметил, что Григорий Суркис высоко оценил не только организацию матча сборных команд Украины и Хорватии. Столь же высокая оценка была дана и организации другого матча − «Металлист − Бешикташ», в подготовке которого активное участие приняла Харьковская облгосадминистрация».

Стороженко заявил, также, что «Ответственность за подготовку всех международных футбольных матчей в Харькове я беру на себя. При этом прошу учесть, что стадион «Металлист» находится в состоянии реконструкции, которая сейчас не останавливается ни на минуту».

Пользуясь возможностью, Сергей Стороженко пригласил журналистов на большое совещание, которое состоится 3 ноября и будет посвящено подготовке и проведению в Харькове международного матча в рамках розыгрыша Кубка УЕФА между ФК «Металлист» и берлинской «Гертой».

В Университете гражданской защиты Украины создана группа с углубленным изучением немецкого языка при кафедре языковой подготовки. Эта инновация возникла в результате тесного сотрудничества учебного заведения МЧС с пожарной охраной и мэрией Нюрнберга − города-побратима Харькова.

В следующем году будущие офицеры-спасатели МЧС поедут к баварским коллегам, где они временно будут включены в боевые спасательные службы и смогут по европейским стандартам приобрести практические навыки в ликвидации последствий чрезвычайных ситуаций.

Приобретенные спасателями МЧС языковые знания будут очень полезными во время проведения Чемпионата мира по футболу в 2012 году, считают в Университете гражданской защиты.

Реклама.

Информации о появлении новой внешней рекламы по Евро-2012 в городе и области не появилось.

СМИ.

21.10.08 газета «Харьковские известия» − «горячая линия» с директором департамента горсовета по подготовке к Евро-2012, во время которой обсуждалось, как ведется подготовка нашего города к ЧЕ. Основные вопросы − что будет с Конным рынком? Когда играла Украина с Хорватией, оптовые ряды на день убрали. Читатели высказывались против рынка (что не удивительно: «Харьковские извсетия» − газета горсовета и мэра, у которого страшный затяжной конфликт с хозяином рынка нардепом Александром Фельдманом). Читатели отмечают, что «обычно там не пройдешь: все заставлено транспортом, грязь, вонь… И это в центре города!». И это правда, оставлять в таком виде территорию вокруг рынка точно нельзя, не утешает даже перспектива нового торгового центра − предлагают вынести «эти овощи» за 101-й километр. Волновала читателей и политическая ситуация, которая может повлиять на срыв ЧЕ.

21.10.08 «Новости-АТН» (7-й канал»), «МедиаПорт-Новости» (ТК «S-Tet), ХОГ ТРК  сообщили о том, что губернатор и А.Ярославский инспектировали главные объекты подготовки к Евро-2012 − стадион и аэропорт, и остались довольны ходом подготовки Харькова к ЧЕ;

21.10.08 «Новости-АТН» (7-й канал»), «Харьквские известия» (7-й канал), 22.10.08 «МедиаПорт-Новости» (ТК «S-Tet), дали комментарий мэра Михаила Добкина по поводу ситуации со строительством гостиниц к Евро-2012 и, соответсвенно, угрозы возможного срыва подготовки к ЧЕ.

22.10.08  ИА  «STATUS QUO»и др. региональные сайты, газета «Главное» дали комментарий Сергея Стороженко, в котором он благодарит Григория Суркиса за высокую оценку организации международных матчей в Харькове (Украина-Хорватия, «Металлист»-»Бешикташ»).

22.10.08 газета «Главное» (со ссылкой на «Немецкую волну») сообщила о том, что Украинские чиновники первого эшелона (Григорий Немыря и Евгений Червоненко) проигнорировали форум, посвященный ЕВРО-2012 в г.Вроцлаве, из-за чего много важных вопросов остались нерешенными.

Футбольные события

Болельщики активно готовятся к предстоящим международным  матчам команды «Металлист», при этом самое большое негодование у них вызывает вопрос − кто будет транслировать матчи. Если с «Шахтером» и «Динамо» все понятно (ТРК «Украина» и «Tet», как минимум), то игра «Металлиста» может и не траслироваться. При этом в пример приводятся достижения России, которая будет транслировать своим болельщикам 6 из 8 игр Лиги Чемпионов!

 

19.      Херсон

 

Євро 2012

Заходи

24 жовтня у Херсоні пройшов круглий стіл на тему «Нейтральний статус як парадигма зовнішньополітичної стратегії України». Його провели за ініціативи Європейського  інституту політичної культури. Перед засіданням пройшла прес-конференція Олександра Булавіна, директора Європейського інституту політичної культури.

Олександр Булавін, спілкуючись з місцевими журналістами, відзначив, що Україні необхідно визначиться зі своєю метою, завданнями і національною ідеєю. На думку експерта, такою національною ідеєю могла б стати ідея транзитної держави. І тут необхідний як єдиний інструмент нейтральний статус країни. Олександр Булавін провів аналогію з Євро-2012.

«Евро-2012 системообразует, появляется строительная промышленность, мы начинаем считать, сколько нам необходимо кафе и ресторанов, сколько нам надо переделать аэропортов. Такой, но более глобальной системообразующей задачей, стала бы национальная идея транзитной державы», − підкреслив він.

24 жовтня в Херсонській обласній державній адміністрації відбулася прес-конференція за участю начальника управління у справах сім’ї, молоді та спорту ОДА Віктора Трамбовецького, голови Херсонського обласного відділення НОК України Сергія Пострехіна з тренерами учасників Олімпійських та Паралімпійських ігор в Пекіні. Були обговорені результати виступів наших спортсменів та проблеми, з якими вони стикаються під час тренувань і шляхи їх вирішення. Не оминули і питання навколо стадіонів в обласному центрі. Так, під завісу прес-конференції розмова з олімпійського руху дещо відійшла на обговорення ситуації в Херсоні у спектрі Всеукраїнської програми «Євро-2012». Зокрема, Віктор Трамбовецький зазначив, що, як підрахували експерти, за ті кошти, які виділяє міська рада на реконструкцію стадіону «Кристал», його можна буде привести в більш-менш нормальний стан через 50 років. Начальник обласного центру «Інваспорт» Іван Міщенко зауважив: «Про який футбол можна говорити, якщо із трьох стадіонів, що знаходяться у Херсоні, два («СТАРТ», «СПАРТАК») повністю зруйновані, а до «Кристала» доступ закритий через нібито реконструкцію».

ЗМІ

Новини в рамках рубрики «Інформаційний компас» і «Овертайм» на «Авторадіо»:

− інформація про візит генсека УЄФА Тейлора до Донецька «Криза не вплине на підготовку».

Рапорт Харкова про підготовку стадіону «Металіст» до Євро-2012 і претензії цього міста на приймання матчів як основного міста  Євро-2012  (порівняно з темпами Львова − чом би і ні?).

Місцевий футбол

У той час як херсонська «Сигма» достроково забронювала за собою золоті медалі чемпіонату області з футболу, «Мир», СК «Каховка» та «Кристал» в останньому турі боролися за срібні та бронзові комплекти нагород. Перемога херсонського «Кристала» над хлібодарівським «Колосом» дозволила б команді з обласного центру стати третьою, але зустріч завершилася в нічию 1:1 і кристалівці змушені були задовольнитися лише четвертою позицією. Горностаївський «Мир» у видовищному та результативному матчі здолав СК «Каховка» − 5:3. Відтак «Мир» став другим, а каховчани замкнули трійку призерів. Церемонія нагородження переноситься на відкриття турніру на кубок газети «Новий день», який розпочинається у суботу 25 жовтня і за традицією завершує футбольний сезон в області. Цього разу в турнірі візьмуть участь 16 команд (4 групи по 4 команди). По два кращих футбольних колективи потраплять до наступної стадії змагань. Фінальний матч пройде 22 листопада.

Чемпіоном області з футболу серед команд другої ліги став чорнобаївський «Колос». Футболісти з Білозерського району у фінальному матчі з «Таврією» (Нова Каховка) в основний час зіграли в нічию 1:1. А от післяматчеві пенальті колосівці виконали краще − 4:2. Два тайми зустрічі за третє місце між «Хліборобом» с.Архангельська Слобода та «Лідер-Агросвітом» с.Любимівка також не визначили переможця − нічия 2:2. 11-метрові удари точніше виконали «лідери» − 4:1. Організатори змагань визначили кращих гравців за ігровими амплуа: воротар − Андрій Татарінов («Колос»), захисник − Михайло Сличко («Хлібороб»), півзахисник − Валерій Олександров («Таврія»), нападник − Олександр Березка («Лідер-Агросвіт»). Переможців та призерів чемпіонату нагороджувала обласна федерація футболу в особі її заступника Віктора Бербенцева.

ЗМІ

Новини в рамках рубрики «Інформаційний компас» і «Овертайм» на «Авторадіо»:

 − матчі чемпіонату країни

 − матчі Ліги чемпіонів

 − фінали чемпіонатів області, прогнози на турнір газети «Новий день»

 − 100-річчя футболу Миколаївської області (про участь у святкуванні  херсонців).

 

20.      Хмельницький

 

Євро 2012.

Події.

Обмеженість самих заходів і їх фінансування, передбачених обласною цільовою програмою підготовки та проведення в Україні фінальної частини Чемпіонату Європи з футболу 2012 року, прийнятої сесією облради, пояснюють тим, що бізнесмени і представники влади Хмельниччини підозрюють, що шляхи переїздів учасників, уболівальників і просто гостей ЄВРО-2012 пролягатимуть поза межами Хмельниччини. Про це, наприклад говорять журналісти, котрі неформально спілкувалися з начальником облуправління сім’ї, молоді та спорту Олександром Яков’юком.

Реклама.

Зовнішньої реклами та використання логотипу «Євро-2012» на теренах області за звітний період не зафіксовано.

ЗМІ.

Газета «Спортивний лідер+» устами свого редактора Артема Гласа констатує формальні підходи обласної влади та влади на місцях до підготовки спортивних арен. На його думку, така потужна подія як фінальна частина Чемпіонату Європи з футболу в Україні могла б стати поштовхом для розвитку масового спорту. «Це значна подія для нашої держави, для української нації, яка суттєво підійме імідж України у світовій спільноті. Щоправда, він відразу ж упаде, як тільки та спільнота довідається про стан дитячо-юнацького спорту, що в нашій країні перебуває у катастрофічній стагнації,» − пише Артем Глас.

Місцевий футбол

Федерація футболу.

Обласна федерація футболу нарешті зрушила з мертвої точки питання реконструкції футбольного поля Хмельницького політехнічного коледжу. Згідно з договором, що діє уже кілька місяців (укладений на п’ять років) федерація приводить його до стандартів ігор і тренувань професійних і аматорських команд. Щоправда, технологія посіву і вирощення трави та проведення інших робіт дозволить ввести стадіон в експлуатацію після реконструкції не раніше травня наступного року.

Але мало надій на дотримання потрібного режиму. Якщо коледж не забезпечить охорони футбольного поля, то його може спіткати доля подібного стадіону, що був упорядкований у Хмельницькій академії Держприкордонслужби. Навіть при тому, що на футбольне поле не мали доступу сторонні люди, «золота молодь» курсантська протягом двох сезонів знищила високоякісний газон, а 80 «Намазів» ґрунту порозносилося за їх берцями.

Команда майстрів.

Команда ФК «Поділля» поповнюється висококваліфікованими гравцями. Після зняття луганського “Комунальника” зі змагань у Першій лізі статус вільних агентів отримали колишні футболісти-хмельничани Лев Сергеєв та Віталій Галицький. Сергеєв повернувся у Хмельницький, і уже у середу дозаявлений у склад хмельницького «Поділля».

“З Левом Сергеєвим планується підписати контракт на рік. Також на рік “підпишемо” ще одного новачка Ігоря Порубльова. Зараз ми очікуємо на трансферний лист. Ініціатором запрошення Ігоря у Хмельницький був наш селекціонер Крохан. Двадцятирічний Ігор Порубльов має досвід виступів за дубль донецького “Металурга” та томської “Томі”. А ось два нападники Скороход та Кириєнко нам не підійшли, і ми відмовилися від їх послуг”, − розповів спортивний директор “Поділля”-головний тренер Ярослав Бобиляк.

“Ми на порозі створення нової структури: чи то буде ЗАТ, чи ВАТ, чи ТОВ. Ми зараз на правильному шляху, − розповідає президент клубу Станіслав Островський. − Ми граємо для вболівальників, і він згодом прийде на футбол. Повинна бути створена команда, яка б радувала глядачів. Ми мали розмову зі всіма банками у Хмельницькому, але нічого не вийшло, зараз же ведуться переговори із асоціацією ринків міста.”

Чи розійдуться слова з ділом, можна буде побачити найближчим часом, хоча футбольний клуб “Поділля” уже дуже довго на отому “порозі” змін.

Турніри.

Триває чемпіонат області серед команд вищої групи, черговий тур відбувся 18 − 19 жовтня.

Хмельницька «Феміда» здолала Старокостянтинівський ФК «Случ» − 2:1, «Полонь» (Полонне) поступилася Волочиському «Збручу» − 1:2, Ізяславська «Горинь» поступилася Дунаєвецькому ФК «ІНАПІК» − 0:3, а ФК «Славута» − Хмельницькому «Поділлю» (0:1).

 

21.      Черкаси

 

Євро 2012

Реклама.

Зовнішня реклама «Євро-2012» − відсутня, не зафіксовано і використання логотипу Євро 2012 на товарах широкого вжитку.

Заходи.

За звітний період не було зафіксовано жодного заходу, присвяченого Євро 2012.

Преса.

У пресі згадок про «Євро-2012» не було.

Місцевий футбол.

17 жовтня ФК «Дніпро» (Черкаси) обірвав серію перемог, програвши львівській команді «Карпати-2» з рахунком 0:1.

Преса.

«Спорт та здоров’я», «Антенна» написали про впевнену перемогу Черкаського “Ходака” в останньому турі І ліги чемпіонату області з футболу. 18 жовтня черкасці на виїзді розгромили аутсайдера ліги − золотоніський “Спартак” з рахунком 1:7.

Переможна серія “Дніпра” урвалася, − повідомляють «Прес-центр», «Спорт та здоров’я». Першої поразки в ІІ лізі чемпіонату України з футболу “Дніпро” зазнало минулої п’ятниці. У виїзному матчі черкасці поступилися львівській команді “Карпати-2”− 1:0. Визначальним є те, що безпрограшна серія “Дніпра” тривала 14 турів.

Закінчився ХІ тур прем’єр-ліги України з футболу. «Спорт та здоров’я» пропонує увазі читачів результати поєдинків і турнірну таблицю.

 

22.      Чернівці

 

Євро 2012

Реклама.

Будь-яка інформація на зовнішніх рекламних носіях чи то використання логотипу по згаданій темі відсутня.

Події.

На спорудженні об’їзної дороги в Чернівцях завершено укладення десяти сантиметрового шару чорного щебеню. Цю відповідальну фазу робіт на прикордонній магістралі приїхав перевірити заступник начальника Укравтодору Володимир Параца. За його словами, це горішнє покриття об’їзної відповідає європейським стандартам конструктивних матеріалів дорожнього будівництва, та є стійким до зношування й коливань температури.

За сприятливої погоди, асфальтування траси планують закінчити найближчим часом: задля цього дорожники працюють майже цілодобово.

Начальник служби автомобільних доріг у Чернівецькій області Іван Мунтян запевняє, що до кінця року по дорозі вже відкриють рух автотранспорту, хоча офіційне відкриття дороги заплановано на 2009 рік.

В місцевій пресі в інформаційних повідомленнях про хід будівництва автотраси наголошується на тому, що  «Ця дорога буде найкращою з-поміж усіх, які є на Буковині. Недарма вона стане складовою магістралі Євро-2012 та стратегічним шляхом до Румунії й на Балкани».

Місцевий футбол.

Гра чернівецької «Буковини», яка в чотирьох останніх матчах зазнала поразки, викликає критику у вболівальників і громадськості.

В газеті «Доба» (24.10) вміщено аналітичну статтю Віктора Білоуса «Дивний феномен буковинського футболу».

Автор, зазначаючи, що , команда майстрів у кожному регіоні завжди була й залишається лакмусовим папірцем становища обласного футболу загалом, звертає увагу на те, що «серед футбольних фанатів ходять чутки про постійні «здачі» командам суперникам і плачевне фінансове становище колективу».

В статті йдеться про  відсутність програми реорганізації клубу попри перманентні обіцянки влади підтримати клуб. Висловлюється пропозиція зробити клуб приватним підприємством, або віддати його під патронат якомусь підприємству  на зразок МКП «Калинівський ринок» в обмін на певні пільги.

« Інколи складається враження, — пише автор,— що тим, хто при «годівниці» і не хочеться підвищення в класі місцевої команди».

Аналізуючи стан дитячого аматорського футболу, автор зазначає, що  області єдина в Західній Україні, де не створено спеціалізованого футбольного інтернату, у якому діти мали б усе необхідне для заняття улюбленою грою з кваліфікованими тренерами. Для цього в області вистачає досвідчених тренерів.

Говорячи про аматорський футбол, звідки зазвичай і беруться майбутні зірки, В Булоус наводить кількість команд, які беруть участь в обласному чемпіонаті сусідньої Івано-Франківщини − 16 в першій групі і 17 − в другій. Це при тому, що в Чернівецькій області  12 і група лише одна!

«Як вболівальники, ми вже звикли до сірого існування футбольного господарства нашого краю, до постійно напівпорожнього центрального стадіону, на реконструкцію і ремонт якого виділяють шалені кошти, але все закінчується латанням фасаду і помпезної заміни електронного табло. Не кажучи вже про роздягальні для спортсменів з новими вікнами та... мокрою стелею і відсирілими стінами…» — резюмує автор.

 

23.      Чернігів

 

Євро 2012

«Євро-2012»: не тільки престижно, насамперед − відповідально

Зважаючи на географічні та інші особливості, Чернігівщина має якнайактивніше долучитися до підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу. Якщо якісь об’єкти в області і не стануть тренувальною базою учасників фіналу, то найважливіші під’їзні шляхи для гостей із країн Балтії, Білорусі та Росії проходять саме через територію Чернігівщини.

Край наш, крім того, багатий непересічними історико-культурними пам’ятками, багато з яких − ще домонгольського періоду. Природно, в обслуговуючому комплексі «Євро-2012» туристична складова буде присутня обов’язково. Цим і повинні ми скористатися повною мірою. Нам справді є що показати гостям. Але до ладу зготоване пращурами треба ще й зуміти подати сучасникам.

Події, що має відбутися в Україні у 2012 році та завданням котрі належить вирішити чернігівчанам з цього приводу, минулої середи було присвячено брифінг заступника голови, керівника апарату облдержадміністрації Володимира Приходька.

Як відомо, розпорядженням голови облдержадміністрації на початку березня ц.р. створено організаційний комітет по підготовці та проведенню в Україні фінальної частини чемпіонату Європи з футболу, який очолив голова облдержадміністрації, розроблено план першочергових заходів, котрі належить вирішити в нинішньому році і на період до чемпіонату.

Визначено й опрацьовано з галузевими міністерствами перелік основних об’єктів, які підлягають будівництву, реконструкції, відновленню та порядок виконання заходів щодо будівельних та ремонтних робіт, у тому числі виготовлення передпроектних пропозицій і проведення пошукових робіт, оформлення проектів відведення земельних ділянок і підготовка тендерної документації, розробка привабливих пропозицій для інвесторів, виготовлення обласної карти основних об’єктів, які підлягають будівництву та реконструкції.

Планом передбачено, зокрема, реконструкцію центрального стадіону імені Ю.О.Гагаріна та модернізацію футбольної інфраструктури в Чернігові. Крім того, передбачається реконструкція стадіонів у Бобровиці, Козельці та Острі, ремонт готелю бази олімпійської підготовки СДЮШОЗ із лижного спорту в обласному центрі, ремонт, будівництво та реконструкція за європейськими стандартами автомобільних доріг загального користування, діючих готелів в області, проведення реставраційних та ремонтних робіт споруд театрів, музеїв, національних заповідних парків культури та відпочинку, зокрема, Національного історико-культурного заповідника «Качанівка» та Державного історико-культурного заповідника «Гетьманська столиця».

Щоб забезпечити належний рівень організації та координації у вирішенні серйозних питань підготовки до «Євро-2012», буде збільшено штатну чисельність деяких структурних підрозділів, котрі безпосередньо цим займатимуться, зокрема, обласного центру фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх».

Кошти для впорядкування доріг Київ − Чернігів − Нові Яриловичі, Сосниця − Грем’яч, Городня − Сеньківка мають бути виділені з державного бюджету. Але основне фінансове навантаження ляже на кошти спонсорів і місцеві бюджети. В загальному обсязі, за словами Володимира Приходька, вони займатимуть понад дві третини.

Володимир Валентинович відповів на запитання журналістів, зокрема, щодо реконструкції стадіону імені Ю.О.Гагаріна в обласному центрі та інші. Пропозиція щодо стадіону − 50 відсотків витрат бере на себе держава, 50 − з місцевих ресурсів.

Обсяг робіт передбачається солідний. Відповідальність − висока. І часу, зважаючи на масштаб, не так уже й багато. «Євро-2012» − не тільки престиж, не лише наш імідж, а й здатність спільно вирішувати серйозні завдання навіть за умов перманентних політичних чвар.

ЗМІ

На цьому тижні у ЗМІ Чернігівщини не було інформацій про стан підготовки в Україні до ЄВРО-2012.

Футбол

Новий Генеральний директор ФК «Десна − Партнер»

Минулого тижня у приміщенні конференц-залу ПФК «Десна − Партнер» президент клубу Олексій Савченко відповів на питання журналістів, а також представив засобам масової інформації нового Генерального директора команди. Ним став Володимир Іванович Сулім. Також Олексій Юрійович Савченко повідомив, що у зв'язку з забороною КП «Стадіон ім. Ю.О. Гагаріна» проведення тренувань команді «Десна-2» на полях стадіону − команду «Десна-2» буде розформовано і знято зі змагань другої ліги чемпіонату України з футболу.

Повідав Олексій Юрійович також і про фінансове становище команди − «перед гравцями заборгованостей нема, заробітна плата виплачується своєчасно», на утримання професійного футбольного клубу «Десна − Партнер» використовується сума у 14 млн. гривень на рік. До призначення на посаду Генерального директора ПФК «Десна − Партнер» Володимир Сулім на протязі багатьох років займав керівні посади багатьох підприємств, останніми з них була посада: директора ріпкінського цегельного заводу, а також працював у громадській організації «За Чернігів». Основними задачами у роботі Генерального директора будуть: вирішення всіх внутрішніх питань, контроль за дотриманням футболістами спортивного режиму.

Чемпіонат області

61 чемпіонат області завершився. Чемпіонами стали футболісти «Єдності-2», які зайняли перше місце завдяки більшій кількості голів, які вони провели у ворота свого головного конкурента ФК «Полісся» з Добрянки − 4:2, а на своєму полі програли 2:3. Ось один  гол і визначив чемпіонів, а обидва клуби набрали по 55 очок.

 

P.S.

З Вінницької області інформація не надійшла через хворобу кореспондента.

Підписатися на новини