Футбольная жизнь в зеркале СМИ

Интернет − нейтральные оценки

 

НСК «Олімпійський»: все йде за графіком

Валентина Брязгунова 

Укрінформ

16.10.08

Час невблаганно стрімкий − його не зупинити і не  підігнати, треба неодмінно поспівати за рухом стрілки.  Бо якщо тупцювати довго на одному місці, то загалом можна  прогавити усе на світі. Хвалити Бога,  це  збагнули ті, кому належить  відчиняти в Україні двері для Євро-2012. Зокрема це стосується  відповідальних за найголовніший об’єкт футбольного чемпіонату − НСК «Олімпійський» і його зловіщого сусіда − торговельно-розважального центру «Троїцький», що так  довго мозолив очі всім нам, а також інспекторам УЄФА. У ці дні він перестав існувати.

  

Кипить робота вдень  та  уночі  й  на футбольній арені, де робітники,  надпотужна техніка  працюють у дві-три зміни, щоб  якомога швидше впоратися із  демонтажем старих конструкцій й розпочати власне будівництво нового стадіону.  До того ж німецькі проектанти  (компанія gmp Aahen)  вже  передали нашим забудовникам перший комплект матеріалів. То ж наразі на будівельному майданчику 150 робітників і 6 кранів  у прискореному темпі розбирають східці(із нижнім ярусом вони успішно впоралися − від нього й сліду не залишилося), ще два крани  і 30 спеціалістів ведуть вишукувальні роботи.  Триває буріння паль на чаші стадіону нижнього ярусу. За два місяці тут планують розпочати  будівництво фундаменту. На часі − завершення укріплення фундаменту верхнього ярусу. «І все це  коштуватиме, як заплановано, приблизно 300 мільйонів. Це дуже великий обсяг робіт, − пояснює Ігор Калашник, директор з реконструкції НСК «Олімпійський».−  Щоб перенести  один  лиш прозорівський колектор, потрібно близько 16 мільйонів гривень.  А скільки на території стадіону  колодязів під ногами: від зв’язку до тепломереж, електромереж, водопостачання...»

   

Тут багато потужної найсучаснішої техніки, таке враження, що її  щойно доставили сюди із виставкового павільйону. То ж стадіон нагадує величезний  розбурханий мурашник.  І всьому цьому, на щастя,  сприяє  тепла сонячна осінь − що й казати: погода для будівельників, наче на замовлення.

 

 −  За останні десять днів на НСК «Олімпійський» здійснено дуже відчутний  прорив, − не без задоволення констатує  Ігор Калашник. −  Найкращі крани, які є в нашій державі, 200-тонні, розбирають ложу преси, яка важить 350 тонн, а також балки й колони, кожна з яких -− по 30 тонн. Це унікальні роботи!

  

− А чи вистачає для того  власних висококваліфікованих  робочих рук, чи, може, як подейкують, доведеться кликати на поміч китайців, турків?− цікавлюся у Ігоря Миколайовича.

  

− Вистачає наших  українських спеціалістів, − відповідає  він. −Хоча  у процесі будівництва можуть виникнути такі види робіт, які раніше ніколи не виконувалися в Україні. Треба для початку вивчити проект і визначити ті види робіт, за які ми не зможемо взятися. Та все ж наш генпідрядник Київміськбуд  має високу репутацію і він її, на моє переконання, і тут підтвердить. А ми йому в цьому допоможемо.

  

Справді,  на стадіоні − жодного іноземного робітника. Скажімо, Юрій Демченко, будівельник із солідним стажем, − родом із Чернігівщини. У своєму краї  споруджував сільські хати, багатоповерхівки,  торговельні центри, будинок райдержадміністрації.  І, либонь, не сподівався, що доведеться долучитися до  такого солідного історичного  об’єкту, як стадіон для європейського  футбольного чемпіонату. Та й не де-небудь на чужині, а у себе вдома, в Україні.

 

− Роботи вистачає, гроші платять хороші, − розповідає він і з посмішкою додає:-− Хоча хотілося б, щоб платили. Цей стадіон перший у моїй трудовій біографії, але, сподіваюся, що не останній.

  

На  будівельний майданчик часто навідуються представники центральної та столичної влади. Не випадково  зустріла я тут і Анатолія Беркуту, першого заступника міністра регіонального розвитку та будівництва. Адже  НСК «Олімпійський» для  Анатолія Всеволодовича  наразі − першочерговий об’єкт, який постійно у зоні особливої уваги. Враження від побаченого  у нього − цілком позитивні, чого не приховує. «Ті застереження, які  були останнім часом, що ми почали «показові» виступи у серпні, а потім  зупинимося, спростовані, − переконує А.Беркута. − Процес не зупинився. Демонтажні роботи найближчим часом − упродовж жовтня-листопада будуть завершені і в цей же період,  власне,  розпочнуться роботи, які  пов’язані зі спорудженням нової спортивної арени. Все це  переважно торкатиметься нульового циклу, але треба мати на увазі, що для таких споруд нульовий цикл − це приблизно 40 відсотків від всього обсягу робіт.  Найтрудомісткіших, найскладніших».

  

Слід також  зауважити, що НСК «Олімпійський» будують не в чистому полі. Тут мають справу з ареною, яка проіснувала 40 років.

Тому є своє складнощі і свої проблеми. «Ми повинні пересвідчитися, − наголосив  А. Беркута, − що конструкції, які проіснували сорок років, надійні, що на них можна спирати нові конструкції. Усе вимагає відповідних розрахунків». 

 

Наразі  на стадіоні встановлюють 16 паль,  через місяць ці несучі конструкції випробують на здатність витримувати додаткові навантаження.  Задля цього у свердловини  на глибину 22 метри заливають бетон. Паралельно   працює над  проектною документацією і центральна служба Укрдержбудекспертизи, яка супроводжує  проект.  Вона  поетапно розглядатиме  ті чи інші розділи його, а не чекатиме, коли принесуть увесь проект. Тому зараз замовник разом із проектантом ділять цей великий комплекс на окремі об’єкти, окремі черги,  щоб можна було затверджувати роботи по кожному і  отримувати відповідні дозволи,  виконувати будівельні роботи. «Тобто, ми зараз чітко бачимо обсяги робіт  десь до 1 січня, −  стверджує Анатолій  Всеволодович. −  За цей час у нас з’явиться проектна документація у повному обсязі, і ми зможемо чітко спланувати і 2009, і 2010 роки. Ми ідемо в графіку!»

  

Що день, то  ближче до нас Євро-2012. Велика футбольна фієста в Україні відбудеться за будь-якої погоди, у тім числі  й політичної,  −  переконують  з усіляких трибун.  Однак за умови, що  виконаємо усі вимоги УЄФА.  Одна з них: буде в Києві новий стадіон − буде в Україні Євро-2012. 

  

+++

 

Закарпаття: Кубок «Агроспол» — юним футболістам Рахівщини

Zakarpattya.net.ua

16.10.08

Чудове свято організувало відоме на Закарпатті підприємство «Агроспол» для юних футболістів Рахівщини. У неділю 10-12-річні футболісти Рахова, В.Бичкова, Ясіня, Б.Церкви на стадіоні «Ялинка» у В.Бичкові виявляли кращу команду, розігруючи перехідний кубок «Агроспол».

Під час матчів все було, як у дорослому футболі. Вирували емоції, азарт брав верх над вказівкам тренерів. Була радість від забитих м’ячів та сльози відчаю після поразок. Головної мети змагань досягнуто − на полі чесна спортивна боротьба, програвших на турнірі не було. Виграв спорт.

Команди грали за коловою системою. Весь турнір без поразок провели вихованці тренера Миколи Дряшкаби з В.Бичкова. Вони набрали максимум очок і забили у ворота суперників 9 м'ячів, не пропустивши жодного. Друге місце вибороли рахівські футболісти, а бронза у ясінянців. Призери і переможці були нагороджені грамотами, медалями, а переможці турніру «Агроспол» − великобичківці − отримали гарний кубок.

Кожна команда отримала по 4 футбольні м'ячі, а кращі гравці з кожної команди − цінні подарунки. Тренери команд одержали секундоміри, які так необхідні для роботи. Фірма «Агроспол» організувала безкоштовне харчування всіх учасників турніру.

Засновники і керівники фірми «Агроспол» − Петро Польчук, Тарас Петрук та Валерій Куцин − прийняли рішення зробити кубок «Агроспол» традиційним. До речі, разом з Валерієм Куцином на стадіоні був присутній син Олексій, якому саме у неділю, 12 жовтня, виповнилося 6 років. Іменинника привітали учасники турніру.

+++

В Одессе к 2012 году не останется ни одной маршрутки

Reporter.com.ua

15.10.08

Одесская мэрия намерена заменить все микроавтобусы в городе на транспорт большой вместимости в рамках подготовки города к Евро-2012.

Об этом в ходе заседания круглого стола по вопросам подготовки Одессы к Евро-2012 сообщил заместитель начальника управления транспортного комплекса города Одесского городского совета Петр Федосеев.

«Мэр очень настойчиво требует, чтобы в городе ходил только транспорт большой вместимости», − отметил Петр Федосеев.

По его словам, у управления транспортного комплекса «тенденция может быть только одна» − замена так называемых «маршруток» на большие автобусы с кассовыми аппаратами, где водитель не будет участвовать в процессе оплаты за проезд.

«Это транспорт Одессы 2012 года», − подчеркнул замначальника.

+++

Подготовка Одессы к Евро-2012 не предусматривает строительства в прибрежной зоне

Reporter.com.ua

16.10.08

Департамент по подготовке и проведению в Одессе финального турнира Чемпионата Евро-2012 по футболу не планирует никаких работ в прибрежной зоне города.

Об этом в ходе пресс-конференции сообщил заместитель директора городского департамента по подготовке к Евро-2012 Вадим Терещук.

Он отметил, что прибрежная зона не входит в сферу влияния Департамента, поэтому ни строительства, ни реконструкции каких-либо объектов в этой зоне в рамках подготовки к Евро-2012 не предвидится.

«Футбол к морю не имеет никакого отношения», − подчеркнул Вадим Терещук.

+++

Минобороны отказалось передавать Одессе «СКА», пока не получит квартиры

Reporter.com.ua

16.10.08

Министерство обороны отказалось передать стадион «СКА» в Приморском районе Одессы в городскую собственность из-за невыполнения властями условий договора передачи.

Об этом «Репортеру» сообщил заместитель начальника управления спорта Министерства обороны Украины Леонид Литвин.

«Министерство согласилось передать весь комплекс, а не только стадион, как планировалось раньше, только при адекватном финансовом согласовании. И мы сошлись с представителями Одессы на том, что они нам взамен за весь комплекс выделят 60 квартир в Одессе. Но на сегодняшний день в наличии имеется только 8», − заявил Леонид Литвин.

По договору квартиры должны были быть получены уже в 2008 году. «Но год подходит к концу, а квартир нет и вряд ли уже будут, тем более что у властей задолженность перед управлением капитального строительства (УКС) 4,5 млн грн», − отметил заместитель начальника.

Он подчеркнул, что Президент Украины Виктор Ющенко уже подписал указ на передачу собственности и было выдано распоряжение Кабмина. «Может, стадион уже был бы собственностью Одессы, если бы они не захотели весь комплекс», − сообщил Леонид Литвин.

По словам замначальника управления спорта, в Министерстве просили собрать сессию горсовета в Одессе для решения вопроса о стадионе и равноценную компенсацию.

«В течение года в Одессе никак не могут всех собрать, − то ли нас дурят, то ли не пойму что происходит... Наши юристы говорят, что этого не может быть, в течение года уже можно было всех собрать», − заявил заместитель начальника управления спорта.

Леонид Литвин также отметил, что в Министерство обороны пришло письмо от заместителя мэра Одессы, в котором написано, что все готово для передачи.

«Но вы же понимаете − сегодня они есть, а завтра их нет, и мы стадион предадим, а сами останемся без всего», − подчеркнул он.

Справка

Как сообщал «Репортер», Одесский футбольный клуб «Черноморец» могут перевести в другой город из-за отсутствия резервной арены у клуба. Согласно указу Кабмина резервной ареной для «Черноморца» должен был стать стадион СКА в Приморском районе Одессы, находящийся в ведении Министерства обороны Украины.

Облсовет направил 13 сентября текущего года обращение к Президенту Украины и Кабинету министров Украины с просьбой обеспечить передачу стадиона «СКА» в коммунальную собственность территориальной громаде Одессы.

В обращении говорится, что Президент Украины своим указом от 24 октября 2007 года распорядился осуществить передачу стадиона. Кроме того, аналогичное поручение было дано министру обороны Украины Юрию Еханурову во время рабочей поездки Президента Украины в Одесскую область 18 апреля текущего года.

Однако стадион СКА до сих пор так и не был передан в коммунальную собственность территориальной громаде Одессы.

+++

Одесса готовится к Евро-2012

Надежда Бондаренко

Reporter.com.ua

16.10.08

Украина и Польша добились права проведения Чемпионата Европы по футболу! Впервые Одесса получила возможность организовать грандиозный спортивный праздник.

Однако организация таких масштабных мероприятий требует колоссальных усилий и огромных финансовых вложений. Сумеет ли город найти необходимые средства и возможности? И вообще, насколько это нужно самим одесситам?

Координатор деятельности по подготовке к проведению Евро-2012, заместитель Одесского городского головы Михаил Кучук заявил, что, несмотря на то, будет ли город принимать Евро-2012, мэрия все равно намерена провести масштабную реконструкцию десятков улиц.

«Проводится очень большая работа, нужно реконструировать целый ряд улиц, дорог, провести магистраль «Север — Юг» (это вторая магистраль, которая свяжет поселок Таирова с поселком Котовского, не заходя в центр города). Но вместе с тем к чемпионату, — а это 2012 год, — нам нужно будет реализовать и глобальный проект — реконструировать стадион «Черноморец», — отметил Михаил Кучук.

Однако сможем ли мы должным образом принять международный турнир, как того требует Союз европейских футбольных ассоциаций (UEFA)? Ведь экономическая ситуация в Одессе не та, что в Европе. Изящные в прошлом улицы и здания ожидают реконструкции, а на дорогах — скопление автомобилей. Несовершенна сегодня и спортивная инфраструктура. Пожалуй, в одиночку Одессе Евро-2012 не потянуть... Кроме государственного финансирования городу не обойтись без привлечения инвесторов, ведь денег на подготовку к проведению чемпионата уже потрачено немало.

Как сообщил Михаил Кучук, «порядка 5 миллиардов будут потрачены и на стадион «Черноморец», и на спортивные комплексы, и на тренировочные базы, которые будут принимать команды, и на гостиницы, которые сегодня будут строиться и реконструироваться».

Вместе с тем любые средства, вложенные инвесторами, должны себя не только оправдать, но и принести прибыль самим инвесторам. Нет ли тут риска для города? Ведь придется в дальнейшем как-то рассчитываться с теми, кто вложил деньги в подготовку к Чемпионату? Чем будет город рассчитываться с инвесторами, когда пройдет праздник спорта и иностранные туристы покинут гостеприимную Одессу? Нет ли здесь угрозы экономике города и социальному положению одесситов? Не окажемся ли мы в долговой яме?

«Никаких долгов инвесторам отдавать не надо будет… Это те деньги, которые будут вкладываться в инфраструктуру города, а затем будут инвесторами отрабатываться в процессе эксплуатации объектов. Это и гостиницы, и стадион, и спортивные комплексы — все это будет строиться, но город потом за объекты рассчитываться не должен будет», — заявил Михаил Кучук.

Подготовка и проведение Евро-2012 должны подстегнуть и развитие туризма. Это и постройка гостиниц, и разработка новых туристических маршрутов, и подготовка профессиональных гидов. А в результате деньги, потраченные здесь иностранцами, пополнят наш городской бюджет.

О том, насколько готова Одесса встретить туристов и Евро-2012, директор департамента рекреационного комплекса и туризма Одесского городского совета Виктор Аксанюк сообщил: «У нас планируется заход на время проведения чемпионата трех круизных судов, которые будут соответствовать 5-звездочным гостиницам — и это 1,5 тысячи мест в 5 звезд. То есть чем мы отличаемся от других городов Украины — это тем, что нам не нужно строить огромный номерной фонд, нам достаточно привезти его сюда».

Такое мероприятие, как Евро-2012, просто обязано принести пользу одесскому спорту. К чемпионату город получит новый стадион и спортивную инфраструктуру, отвечающую современным требованиям. Темпы подготовки Одессы к футбольному празднику положительно оценили как эксперты УЕФА, так и Президент Украины Виктор Ющенко.

«Я думаю, что Украина идет нормальным путем по подготовке и проведению Евро-2012. Другими словами, мы вышли из фазы технико-экономического обоснования, урегулирования правовых отношений, поиска инвесторов. Есть проект, есть инвестор, поэтому я абсолютно спокоен насчет того, что Одесса получит не только прекрасный стадион, а один из лучших в Европе», — отметил Виктор Ющенко.

Реконструкция главного одесского стадиона уже началась. Ее проводит футбольный клуб «Черноморец». Проект стадиона подготовила немецкая фирма «Фибигер». Он предусматривает сооружение полностью крытого современного спортивного комплекса, включающего футбольный стадион на 40 тысяч мест, спортзалы, бассейн и другие спортивные сооружения.

Руководители «Черноморца» уверены, что к 2010 году построят в парке Шевченко стадион элит-класса, которым Одесса сможет гордиться.

Исполняющий обязанности президента ФК «Черноморец» Олег Марус заявил:

«Я надеюсь, что это станет своеобразной жемчужиной не только Одессы, но и всего юга Украины, потому что все, кто приезжал к нам, и наши партнеры немецкие, и Президент отметили, что место, где располагается стадион, уникально. Я думаю, что мы вряд ли найдем еще стадион в Европе, где можно было бы не только смотреть футбол, но и с верхних ярусов трибун наблюдать еще и за морем».

Однако Одесса спортивная нуждается не в одной футбольной арене, пусть даже и экстра— класса. Ведь по количеству спортивных комплексов, малых полей и даже простых спортивных площадок во дворах и школах мы значительно уступаем развитым европейским странам. Начальник управления по физической культуре и спорту Одесского горсовета Лариса Терехина уверяет, что Евро-2012 должно исправить эту ситуацию.

«Открывается футбольное поле на поселке Котовского. Приводится в порядок футбольное поле с искусственным покрытием в парке Горького, где тренируются ребята из ДЮСШ-11. Новое футбольное поле появится и у ребят из 8-й и 9-й ДЮСШ. Будет также реконструирован стадион «Спартак», на котором сегодня проводится большинство городских соревнований и спортивных мероприятий», — отметила Лариса Терехина.

Одесса ждет матчей Чемпионата Европы по футболу и готовится к ним. Будем надеяться, что к 2012 году наши ожидания оправдаются. И наш преобразившийся и по-настоящему европейский город примет грандиозный европейский спортивный форум!

+++

Влада Львова вважає, що ГФЛ та місцеве агентство сфальшували інформацію про стадіон до Євро-2012

Zaxid.net

16.10.08

Громадський форум Львова та інформаційна агенція ЗІК сфальшували переклад прес-релізу компанії «Альпіне бау ГМБХ», − повідомили ZAXID.NET в прес-службі Львівської міської ради.

«Почалось усе з дрібної, на перший погляд, зміни у перекладі прес-релізу «Альпіне» на українську мову, яку здійснив ГФЛ, − йдеться у повідомленні прес-служби ЛМР. − Зокрема, за інформацією «Альпіна», після виконання нею проекту стадіону, міська рада розпочала з компанією прямі переговори щодо угоди про генеральний підряд, не проводячи при цьому тендеру. («Після цього не було розпочато тендерних процедур, натомість адміністрація міста вступила у переговори з Альпіна напряму» − йдеться у прес-релізі «Альпіна»). Ця інформація відповідає дійсності. Адже міська рада на цей момент уже мала дозвіл Кабінету Міністрів на підписання угоди про генеральний підряд з єдиними виконавцем − саме компанією «Альпіна», що не передбачає проведення тендеру.

Тим часом, у виконанні ГФЛ прес-реліз «Альпіна» набув дещо іншого звучання («В результаті жодної тендерної процедури не відбулося. Натомість, адміністрація міста для ведення переговорів зверталася до компанії АЛЬПІНЕ напряму», − саме так ГФЛ переклав прес-реліз). Здавалось би, незначна зміна акценту. Однак уже у своїй заяві ГФЛ каже, що шокований (!) отриманою інформацією і гнівно запитує: «Хто брав участь у інвестиційному (!) конкурсі будівництва стадіону до Євро-2012 у Львові, у якому офіційним переможцем було оголошено компанію «Альпіна»?» Перший крок маніпуляції зроблено − будівельний тендер сплутано з інвестиційним конкурсом. Хто там особливо буде розбиратись, чи не так?

«На жаль, частина львівських та загальноукраїнських ЗМІ не спробували навіть прочитати оригінал прес-релізу «Альпіна» німецькою або англійською мовами, натомість скористались перекладом ГФЛ − і потрапили у пастку. Інтернет та друковані ЗМІ зарясніли сенсаційними заголовками на кшталт: «Альпіна заявляє, що не брала участі у конкурсі на будівництво стадіону». А вже сьогодні, 16 жовтня, ЗІК оприлюднив інформацію, яка остаточно перекрутила заяву «Альпіни»: («Представники компанії Alpine BAU Gmbh в офіційному коментарі заперечили свою участь в інвестиційному конкурсі щодо будівництва нового стадіону», − йдеться в інформації ЗІК).

«На нашу думку, ми маємо справу з типовою інформаційною провокацією. На війні, як відомо, навіть якщо вона інформаційна, мета виправдовує засоби. Засоби є зрозумілими. Інше питання − яка мета?», − прокоментував ситуацію начальник управління інформаційної політики та зовнішніх відносин Остап Процик.

+++

Тягныбок хочет стать мэром Львова?

Zaxid.net

16.10.08

«Городской председатель должен понять − ему есть достойная замена. ВО «Свобода» требует от Андрея Садового прекратить прятаться от ответственности и сделать хотя бы один мужской поступок в должности городского председателя Львова: признать собственную несостоятельность подготовить город к проведению матчей Евро-2012 и подать в отставку из должности городского председателя Львова», − заявил 16 октября на сессии Львовского городского совета председатель фракции ВО «Свобода» Василий Павлюк.

Как идет речь в заявлении, ВО «Свобода» негативно оценивает отчет Андрея Садового о подготовке к Евро-2012. «Считаем, что руководство города в который раз пытается скрыть собственную бездеятельность за популистскими рассказами о том, что такое Евро-2012 и сколько туристов посетит город. Состояние подготовки города к футбольному еврофоруму является критическим», − отметил Василий Павлюк.

По его словам, во Львове полностью завалена работа по поиску инвестора стадиона, вместо этого городской председатель втягивает львовян в долговую яму, строя стадион за городские средства.

+++

На 90% Львів вже втратив право проведення Євро-2012 − Павлюк

Presstime.com.ua

16.10.08

Голова фракції ВО «Свобода» Василь Павлюк вважає, що на 90% Львів вже втратив право проведення Євро-2012.

Про це депутат заявив на засіданні сесії сьогодні.

«90% Євро у Львові не буде, вчора ми отримали такі дані з Києва», − сказав він.

У відповідь міський голова Андрій Садовий у черговий раз запевнив, що проблем із Євро не буде, «ми рухаємося згідно з графіками».

+++

Мэр Львова решил уничтожить репутацию «Альпины»

Zik.com.ua

16.10.08

Сегодняшняя сессия Львовского городского совета сразу началась с отчета городского председателя Львова Андрея Садового. Он сразу перешел к вопросу строительства стадиона к «Евро-2012» во Львове на ул. Стрыйской − кольцевая дорога. С его слов выходит, что «Альпина» захотела за стоимость строительства не 80 млн евро, а 139 млн евро без НДС. Об этом сообщил корреспондент ЗИК.

Напомним, на прошлой неделе Андрей Садовый отметил, что «Альпина» увеличила стоимость строительства на 20−30 млн евро, и именно это стало неприемлемым для Львовского горсовета.

В этот раз мэр Львова отметил, что выбор компании «Альпина» как компании-партнера, с которой будет заключен генеральный договор относительно застройки стадиона на определенном участке и договор на выполнение проектных работ, был единогласно принят решением конкурсной комиссии 6 февраля этого года. Он напомнил, что в состав конкурсной комиссии входили как представители исполнительных органов городской власти, так и депутатского корпуса. Андрей Садовый также отметил, что условиями договора с «Альпиной» компания обязалась собственными силами и за собственные средства выполнить проектные работы. Возмещать эти расходы предусмотрено исключительно за счет инвесторов или Генерального подрядчика. Таким образом, это исключает оплату стоимости проекта за счет бюджетных средств.

Состоянием на сегодня мэр города заявил, что Львов придерживается всех часовых рамок относительно строительства стадиона и подготовки к «Евро-2012». Следующими шагами он назвал определение Генподрядчика и подписание соглашения, передачу строительной площадки Генподрядчику, обеспечение временного подключения инженерных сетей и разработку проекта выноса водогона.

+++

Опыт проведения массовых спортивных мероприятий в США полезен дончанам

Елена Васина

Укринформ

16.10.08

 Три недели в Америке провели донецкие специалисты, знакомясь с опытом проведения массовых спортивных мероприятий. Как сообщает корреспондент УКРИНФОРМА, украинские медики, МЧСники и правоохранители общались с коллегами из штата Юта, где в 2002 году в городе Солт-Лейк Сити проходили Олимпийские игры.

− Группа из дести человек, за счет правительства США прибыла в штат Юта, чтобы перенять опыт проведения массовых спортивных мероприятий, который необходим в подготовке к Евро-2012, − говорит Лариса Гусева, заместитель главного государственного санитарного врача Донецкой области по санитарно-гигиеническим вопросам. − Мы уже применили полученный опыт на практике. Исходя из того, что узнали, облСЭС дает рекомендации по расширению дорог, по режиму работы малых предприятий во время массовых спортивных мероприятий, по работе станций скорой помощи. С помощью американских коллег составлены расчеты: сколько нужно переносных постов скорой помощи для стадиона в 50 тысяч мест и минимальный набор медикаментов для этих постов. Кроме того, интересен опыт работы медиков во время Олимпийских игр в Солт-Лейк Сити. Так, очень активно были задействованы специально обученные волонтеры, так называемые парамедики. Люди с медицинским образованием прошли специальные курсы и сопровождали машины службы «911».

По мнению Ларисы Гусевой, Донецкой области был бы полезен опыт США в создании координационных штабов. Во время проведения спортивных соревнований в этом штабе находились представители правоохранительных органов, службы «911», медики. На их компьютеры поступала вся важная и необходимая информация, что позволяло своевременно и согласованно реагировать на любые возникающие сложности.

+++

На стадионе «Черноморец» построят рестораны, бары и магазины

Krug.com.ua

16.10.08

На территории реконструированного стадиона «Черноморец» в Одессе планируется построить рестораны, бары и магазины.

Как передает наш корреспондент, об этом в ходе пресс-конференции сообщил 15 октября заместитель директора департамента по подготовке и проведению в Одессе чемпионата Европы 2012 года по футболу Вадим Терещук. Он отметил, что под эти цели предусматривается выделение 50 тыс. кв. м в рамках стадиона.

По словам Василия Терещука, в настоящее время продолжается реконструкция «Черноморца», где начался активный демонтаж обветшалых конструкций. Число мест в крытой зоне стадиона увеличат до 40 тыс., что вполне достаточно для проведения четвертьфиналов ЕВРО-2012.

Кроме того под самим стадионом разместят парковочную площадку не более, чем на 500 мест. Как отметил представитель департамента по подготовке ЕВРО-2012» реконструкция не подразумевает расширение общей площади стадиона.

+++

У підготовці аеропорту Донецька до Євро-2012 консультантами стали німецькі інженери

  

Сергій Абуков

Укрінформ

16.10.08

У рамках підготовки аеропорту Донецька до Євро-2012 у місто для консультацій прибула група німецьких інженерів на чолі з Дітмаром Шаффратом і Пойтом Вільгельмом − керівниками будівельних напрямів «Аеропорти» компаній «F.KIRCHHOFF» і «FUGEM», передає кореспондент УКРІНФОРМу.

  

Це провідні німецькі фірми, які виконують великі державні замовлення на будівництво об'єктів підвищеної складності (зокрема,  найбільшого в Європі міжнародного аеропорту у Франкфурті-на-Майні). За словами директора ТОВ  «Дорожнє будівництво «Альтком» Ігоря Карнакова, присутність німецьких професіоналів зумовлена найвищими вимогами до якості робіт на об'єкті, що будується. 

  

Німецькі спеціалісти позитивно оцінили рівень професійної підготовки українських колег. Коментуючи підсумки спільної роботи, Д.Шаффрат зазначив: «Тут працює еліта дорожніх будівельників Європи». На сьогоднішній день у Донецькому аеропорту укладено 800 погонних метрів важкого бетону (верхнього шару злітно-посадочної смуги) завширшки 15 метрів. «Альтком» планує видавати за зміну 400-600 нових метрів стратегічного об'єкта.

  

Фахівці ТОВ «Дорожнє будівництво «Альтком» для виконання укладання верхнього шару важкого бетону злітно-посадочної смуги у Донецькому аеропорту запускають найбільший у світі укладач бетону SP 1600 вартістю понад 3 мільйони євро. Єдиний в Україні екземпляр, що прибув з Німеччини, здатний укладати смугу важкого бетону завширшки 15 метрів і завтовшки 50 сантиметрів двома шарами, паралельно укладаючи і арматуру. І все це − певними кроками, заданими автоматично. Щоб уявити масштаби машини, досить сказати, що везли її до місця складання на восьми хурах.

+++

Депутати пропонують ліквідувати посаду заступника мера Львова з питань підготовки Євро-2012

Zaxid.net

16.10.08

«Наскільки я розумію, нам масово треба починати готувати ухвали про нагородження орденами виконавчих органів Львівської міської ради, а також про присудження звання Героя України міському голові Львова Андрію Садовому та заступнику міського голови Олександру Жарікову за підготовку до Євро-2012», − заявив сьогодні, 16 жовтня, на сесії Львівської міської ради голова фракції УНП Юрій Кужелюк.

За словами Кужелюка, депутатський корпус впродовж року голосував за те, що пропонував Андрій Садовий, зокрема, йдеться про виділення 80 млн грн з міського бюджету на початок будівництва стадіону.

«Зараз з бюджету ми не можемо оплатити навіть виконаних робіт, а це означає, що, напевно, доведеться брати кредит. Тому я хотів би, щоб Андрій Іванович розповів, яким чином ми будемо цей кредит повертати», − зазначив Кужелюк.

Крім того, він запропонував ліквідувати посаду заступника міського голови Львова з питань підготовки до Євро-2012. «Вся праця Олександра Жарікова в Києві полягає в тому, що коли Кабінет Міністрів України ділив гроші на дороги, Львів отримав найменше», − наголосив Кужелюк. Він також додав, що Львів не може забрати в «Альпіни» проект стадіону до Євро-2012 безкоштовно, оскільки існує законодавство про авторське право. Отримати проект можна або купивши його в «Альпіни», або якщо вона його подарує місту.

+++

Андрій Садовий: «Стадіон − не пісочниця, а − «космічна ракета»…

Сюзанна Бобкова

Wz.lviv.ua

16.10.08

ФРАГМЕНТ МАТЕРИАЛА

До міського голови Львова Андрія Садового виникло чимало запитань після оприлюднення ним сенсаційної заяви про можливі дострокові вибори мера та депутатів міської ради.

Запитань стало ще більше, коли львів’яни дізналися, що австрійська компанія «Альпіна» не будуватиме омріяний стадіон до чемпіонату з футболу в нашому місті. Про це та багато іншого ми запитали у Андрія Садового, запросивши його в Центр політичного прогнозування «Високого Замку». Андрій Іванович не ховається від журналістів: на зустріч він погодився відразу.

− Головний редактор газети «Високий Замок» Наталія Балюк. Минулого четверга на сесії міськради, коли депутати зажадали від вас звіт про підготовку до Євро-2012, ви раптом заявили, що ініціюватимете перевибори і міського голови, і міської ради. Навіть оприлюднили відповідну заяву до Президента України. Наскільки серйозні ваші наміри? Чи це емоційна заява, яка має відволікти увагу і громадян, і депутатів від головного − стану підготовки міста до чемпіонату?

− На посаду міського голови я не йшов по дорозі, вистеленій грошима, чи насипаній пелюстками політичних партій. Я йшов на цю посаду через довіру частини громадян. Ставши міським головою, я повинен працювати для всієї громади міста Львова − і заради тих, хто мене підтримував, і поважаючи тих, хто мав іншу позицію. Враховуючи ситуацію, яка склалася в політикумі, в багатьох людей виникла спокуса, а давайте «під шумок» дестабілізації ситуації в країні поміняємо владу в місті. Поміняємо секретаря міськради, міського голову. На що я відповів твердо і принципово: не подобається ситуація, давайте всі разом підемо на вибори, і громада міста скаже, кого треба міняти. Відповідну заяву я скерував до Верховної Ради, а інформацію подав Президенту України. Для мене головні питання: опалювальний сезон, закінчення ремонту доріг, підготовка міста до «Євро». Це те, чим я живу і жив щодня. Я вимушений реагувати на процеси, які відбуваються в місті.

− Н.Б. Чи відповідально ініціювати вибори у таких умовах, кидати місто в хаос. Вибори − це завжди нестабільність. Чи заява про вибори − це лише гучні слова? Не більше.

− Звичайно, вибори − це крайній шлях. До такого кроку вдаються, коли не можна знайти розуміння іншими методами. У мене є «круглий стіл», за який завжди запрошую різні політичні сили. Я завжди був прихильником компромісу. Але я би хотів, щоб наші депутати розуміли, що кожного дня треба тримати відповідь перед громадянами. Для мене виборча кампанія − це моя щоденна робота з 7.30 до 23.00. Для мене вибори − не означає припинити роботу і ходити позувати на телебаченні. Мені приємно, що колеги-депутати задумалися. Адже відповідальність за ситуацію в місті лежить і на міському голові, і на міській раді.

− Н.Б. Ви повинні заяву написати про складання своїх повноважень…

− Я не збираюся цього робити. Ніхто від мене того не дочекається. Я буду служити громаді, поки буду мати довіру громадян. На сьогодні не є той час, коли треба заглиблюватися в процеси перевиборів. Давайте краще сконцентруємося на тих питаннях, які сьогодні хвилюють людей. По теплу, постачанню газу, ремонту доріг…

− Н.Б. Тоді для чого ви таку ініціативу озвучили?

− Я сказав колегам-депутатам, що не буде у місті такої ситуації, коли протягом року місто може бути без керівництва. Якщо у когось є бажання «подерибанити», тоді всі на вибори одночасно, і громада скаже: хто правий, хто ні. Все.

− Оксана Лабойко, «НТА». Як відомо «Альпіна» відмовилася будувати стадіон у Львові. Чи вже знайшли інших підрядників для будівництва стадіону?

− Якщо брати рішення УЄФА і рішення експертів, місто Львів вийшло з зони ризику щодо підготовки до Євро-2012. У нас є готовий проект, який пройшов затвердження на містобудівельній раді. Є всі погодження всіх міністерств та відомств. Маємо право укласти угоду з одним виконавцем, але по сумі, яка не має перевищувати 85 мільйонів євро. Коли ми зверталися за погодженням в Міністерство економіки на укладання угоди з генпідрядником «Альпіною», то вказали саме цю суму. На жаль, коли дійшли до етапу укладання угоди, «Альпіна» у листі повідомила, що ця ціна є неможливою. Вони готові далі працювати, але за іншою ціною. Враховуючи дану ситуацію, ми ведемо перемовини з іншими компаніями − канадськими, італійськими, німецькими та хорватськими. Наступного тижня оприлюднимо позицію Львівської міської ради щодо цього питання.

− Н.Б. Міська влада півтора року переконувала громаду міста, що «Альпіна» − серйозна компанія. Але зараз з’ясувалося, що вона не така вже й серйозна, може ціною «рухати»… Хто нестиме відповідальність, що втрачено стільки часу? По суті треба починати з нуля: пошук підрядника, інвестора. Депутат міськради Володимир Гірняк на «круглому столі» говорив, що було кілька інвесторів, але вони не знаходили розуміння, або просто не були почуті…

− Міська рада − офіційна структура. Якщо маєте факти подібного змісту, будь ласка, оприлюдніть їх в газеті. Ми звернемося до правоохоронних органів, щоб вони це перевірили. Всі переговори за участі представників іноземних компаній велися під протокол. Ці протоколи зберігаються, їх ніхто не має права знищити. Якщо говорити про «Альпіну» − ця компанія працює у 26 країнах світу. В Австрії вона збудувала три стадіона. Це якісна будівельна компанія. Враховуючи ситуацію, яка є в Україні, наші ризики, нашу політичну ситуацію, вони зважають, а чи вартує їм взагалі мати справу з нашою державою? Коли їх звинувачують у всіх смертних гріхах. А хто спілкувався з керівництвом цієї компанії? Чув у пресі інформацію, що ця компанія колись в Мюнхені мала якісь проблеми. Що далі? Який розвиток цієї події. Чому ми з одного сумнівного інтерв’ю робимо глобальні висновки і починаємо тиснути на тих чи інших будівельників. Вони чітко cказали: за ціною 85 мільйонів євро не будемо будувати. Але це не є єдина в світі компанія, яка вміє будувати стадіони. Ми повинні подякувати «Альпіні» за те, що маємо готовий проект. А проект роблять рік часу. І з міського бюджету ми не заплатили жодної гривні. Це все маємо в борг. Люди нам повірили і дали проект.

− Н.Б. Але чи цей проект нам знадобиться? Прийде інша компанія, захоче свій проект…

− В жодному разі. По цьому проекту буде вестися будівництво. Тому ми не починаємо з нуля, ми продовжуємо роботу, яку почали рік тому. Ми сьогодні в кращій ситуації, ніж наші польські колеги. Бо починаємо будівництво цього року, йдемо за графіком. Поляки починають будівництво стадіону навесні.

− Н.Б. Чи знайдеться інвестор, чи все-таки будівництво стадіону ляже непосильною ношею на плечі міського бюджету?

− Навколо стадіону приблизно 400 гектарів землі. І ця територія може отримати друге дихання. Транспортні розв’язки, офісні будівлі, новий житловий масив, але за єдиної умови, що там буде збудовано стадіон, який має стати серцем цієї нової території. Почавши будувати стадіон, ми автоматично капіталізуємо землю біля стадіону, і її вартість починає рости. Тоді й варто право оренди давати під забудову. Тобто сьогодні гектар землі там коштує приблизно мільйон доларів. Коли почнеться будівництво, земля коштуватиме 2-5 мільйонів доларів. Інвестор − не благодійник. Він хоче заробити гроші. Одного інвестора, який готовий вкласти 100 мільйонів, − не знайшлося. Або є інвестори, які мають дуже великі апетити… Ми не можемо на це піти, ми рахуємо кожну гривню. На сьогодні я не бачу різниці: чи це кошти міського бюджету, чи інвестора. Ви спитайте, що отримав Ахметов за те, що збудував стадіон, або Коломойський... Поза тим, що вони справді багаті люди. І вкладають гроші у свої футбольні клуби. Зрозуміло, що вони отримають ту чи іншу компенсацію.

− Н.Б. Може, і місту Лева не скупитися і дати потенційному інвестору якусь компенсацію?

− Не скупитися: це скільки дати − гектар чи сто? Мені ближча позиція польських міст: Вроцлав, Гданськ, Краків, Хожув, Варшава. Там будують стадіони за міські гроші. Правда, там 40% вартості будівництва компенсовує держава. А ділянки, які є біля стадіонів, вони будуть реалізовувати під забудову. Це той самий механізм, який задіює Львів. Це зрозумілий європейський механізм.

− Н.Б. Але чи вистачить місту грошей?

− Якщо брати усю цю територію, то можна отримати мільярди інвестицій. Якщо цей процес буде якісно реалізований. Проект для міста не є простий. Це фактично як збудувати космічну ракету. Запитайте в колег з Донецька, чому вони в процесі будівництва три рази міняли генпідрядника? В нас дивляться на будівництво стадіону, ніби треба пісочницю збудувати. Це складна конструкція. Є обмаль компаній, які вміють це робити у комплексі. В четвер міський голова буде мати звіт. Чому я не звітував? Згідно із законом, міський голова звітує на сесії раз на рік. Якщо є особлива позиція, я готовий звітувати частіше. Але до того часу, поки не було прийнято фінального рішення, що Україна і Польща приймає Євро-2012, я не вважав за доцільне виносити питання «Євро» на дискусію. Не на критику, а на критиканство… Часто люди, які у своєму житті не збудували собачої буди, розповідають про глобальні проекти…

− О.Л. «Альпіна» не дотримала своїх домовленостей. Хто платитиме за проект?

− В угоді про проектування сказано, що оплату за проект здійснює генпідрядник. Коли буде визначено генпідрядника, він буде вести переговори з «Альпіною» щодо вартості проекту. Іншого проекту не може бути. Ми витратили на нього рік часу. Проект прив’язаний до місцевості, враховує всю специфіку.

− Н.Б. Пересічні львів’яни переймаються через водогін, який начебто проходить під територією стадіону. Кажуть, на час будівництва стадіону Львів може без води залишитися…

− Водогін проходить на достатній віддалі від будівельного майданчика. Жодних загроз немає.

− Вікторія Садова («Леонарт»). Ви кажете, не знайшлося інвестора. Але ж конкурсу як такого не було. Чи не вважаєте за доцільне влаштувати опитування городян: чи готові вони платити з міської скарбниці за стадіон?

− Міська рада оголосила минулого року конкурс на будівництво стадіону, який, власне, передбачав виділення земельної ділянки площею 25 гектарів під будівництво стадіону з можливістю забудови на вільній території. Було подано два проекти: від «Альпіни» та «Імпленії». Ми визначили «Альпіну» переможцем. Але згодом вони сказали: враховуючи ситуацію на ринку, ми не зможемо бути інвестором. Але ми готові за свої кошти зробити проект. Жодних інших пропозицій стосовно інвестування в стадіон, які би відповідали нормам чинного законодавства і були би адекватними за ціною, станом на сьогодні ми не отримували. Якщо ви володієте інформацією про інвесторів, які готові виступити як фінансисти по стадіону, вітаю двома руками, запрошуйте їх у міську раду − будемо вести переговори. Думаю, що ми інтуїтивно пішли правильним шляхом (будівництво за рахунок міського бюджету. − ред.), ми не обтяжені інвестором. Враховуючи політичну ситуацію в країні, зараз згортаються всі інвестиційні проекти. Вихід − кошти міста і держави.

− В.С. Може, все-таки доцільно запитати львів’ян, чи згідні вони, аби стадіон будували за міські гроші?

− Питання до львів’ян можна перефразувати: чи потрібне «Євро» для Львова? Це дасть можливість нам збудувати 20 кілометрів доріг, відремонтувати 150 км вже існуючих, збудувати тридцять готелів, інвестувати кошти в житлову забудову, садочки, школи, збільшити інвестиційну привабливість міста. Щоб ми могли отримувати на 2012 рік до 10 мільйонів туристів на рік. Один турист − це 100 євро. Нам потрібен цей мільярд через 4 роки чи не потрібен? Ніхто ніколи не збудує готель, якщо місто не доведе до нього дорогу, не проведе комунікації, водогін. ЛМР дала гарантії УЄФА, що стадіон буде збудований у відповідні терміни. Не маємо права ці терміни порушувати. Це міжнародні угоди.(…)

+++

Стефан Решко: «Хто згадає про матч з хорватами, якщо здобудемо путівку на ЧС-2010?»

Ігор Корольов

16.10.08

Футбольний матч Україна− Хорватія, в якому нульова нічия засвідчила перевагу оборонців обох команд над гравцями «групи атаки», не сподобався уболівальникам. Що з цього приводу думає Стефан Решко, якого у свій час називали «залізним захисником» київського «Динамо» та збірної СРСР.

Стефан Решко: «Хто згадає про матч з хорватами, якщо здобудемо путівку на ЧС-2010?»

Збірна Хорватії − це дуже сильна та збалансована команда, проти якої грати з «відкритим забралом» ризиковано. Тим більше, що у нас раніше траплялися жахливі помилки у захисті. Тепер ми бачимо, що в обороні у нас налагодилася гра, але командні дії, і це помітно, ще перебувають «у процесі». Подбавши про власні ворота, наші гравці не змогли організувати перехід до атаки. У другому таймі ми аж занадто грали на нічию. Не думаю, що до цього закликав тренерський штаб, але футболістам чогось забракло, щоб не просто відбиватися, а робити контргру.

− Андрій Воронін справді не міг підсилити команду на останніх хвилинах?

− Переконаний, що, судячи з останніх ігор Андрія, він міг підсилити гру збірної. Але ж його прихильникам не варто звинувачувати тренера, який краще знав, у якому Воронін був емоційному стані.

− Наші оборонці задихалися під пресингом хорватських нападників, змушені були відкидати м’яч П’ятову... Чому ми не пресингуємо, адже це колись було фірмовою ознакою наших команд?

− Чи можна задіяти командний пресинг, якщо взаємодії у колективі лише налагоджуються? Для цього потрібно мати не лише відповідну фізичну готовність, а й досвід. Хорвати ж це давно довели до автоматизму. У наших клубах колективний відбір на чужій половині поля теж рідко застосовують. Є певні зрушення у цьому плані у київському «Динамо», «Металісті», але немає цього у «Шахтаря», де грає чимало «збірників».

− Чи можна співставити амбіції та можливості сьогоднішнього покоління гравців збірної?

− З потенційними можливостями у нового покоління все гаразд, але... Усе відразу не приходить. Тренерському штабу ще багато працювати над створенням у збірній України колективу однодумців. Цей процес піде значно швидше при наявності самодисципліни у гравців. Якщо ви натякаєте на заяви Вороніна, то я не сумніваюся, що він потрібен і буде у збірній − це все емоції. Перед двома поспіль виїзними матчами 1 квітня та 6 червня, коли ми зіграємо у Лондоні та Загребі, нам не можна втрачати гравців такого рівня. Ці виїзди в Англію та Хорватію багато у чому будуть визначальними.

− Якщо в Англії та Хорватії ми відстоїмо нічиї, вважатимете ці результати успіхом?

− На 90 відсотків! Звісно, за умови, що у матчах з іншими суперниками ми очок не втрачатимемо. Подивимось, на що здатна у рідних стінах збірна Білорусі (15 жовтня у Мінську грали англійці. − Авт.).

− Невже ми свою путівку на ЧС-2010 можемо здобути лише завдяки нічиїм у матчах з основними конкурентами?

− Це так лише уболівальники можуть вважати, що у важливих матчах головному тренеру потрібно надати право на помилку та ризик. щоб він намагався не лише відстояти нічию, а й вигравати... Нам потрібні гравці відповідного рівня готовності. Дуже важливо, щоб до квітня відновився та вийшов на свій рівень Олег Гусєв, який здатний закрити весь правий фланг, щоб могли на той час свій потенціал показати Калиниченко, Шевченко, Воронін, Алієв та Мілевський. Якщо вони усі будуть у своїй найкращій формі, то Михайличенко може й замислитися над організацією контргри в атаці. Сьогодні ж середня лінія збірної остаточно не сформована. Хоча не думаю, що в Англії та Хорватії наші будуть ризикувати, − зіграють жорстко від оборони.

− Коли ж уболівальники дочекаються від нашої збірної видовищної гри?

− Чемпіонами Європи були і греки, й іспанці. Останні грали привабливіше, але ж титули у них однакові! Якщо ми потрапимо у ПАР і там покажемо видовищну гру, хто згадає, як ми виглядали проти хорватів у Харкові?

+++

Стадион к Евро-2012 во Львове заявили о своем желании строить итальянцы и испанцы?

Zaxid.net

16.10.08

«Мы подошли к тому моменту, когда нужно немедленно объявить открытый и прозрачный конкурс на определение инвестора и генерального подрядчика стадиона во Львове к Евро-2012», − заявил сегодня, 16 октября, во время сессии Львовского городского совета член депутатской рабочей группы по подготовке к Евро-2012 Богдан Бедрило.

Он предложил признать работу исполнительных органов городского совета в подготовке к чемпионата по футболу неудовлетворительной, выставить претензии компании «Альпина» и требовать, чтобы она предоставила проект евростадиона бесплатно, ведь она целый год «морочила голову львовянам».

Богдан Бедрило также рассказал, что депутатская группа подготовила пакет инвестиционных предложений на 45 га земли для поощрения инвесторов. Кроме того, группа ведет переговоры о строительстве стадиона с ФК «Львов» и ФК «Карпаты», а также рассматривает предложения итальянских, испанских, хорватских и турецких компаний относительно инвестирования генподряда. По словам депутата, одна из итальянских компаний, кроме строительства стадиона, предлагает Львову кредитную линию от итальянских банков под 5-6% годовых. Компания готова построить стадион на 16 гектарах земли, а на остальных − 9 га − торгово-развлекательный комплекс. Также есть предложения испанской компании, которая готова привлечь в стадион и инфраструктуру вокруг него 100 млн евро.

«Таких предложений есть несколько, поэтому мне странно, что городской председатель Львова Андрей Садовый призывает нас забыть об инвесторах и благотворительности, а также то, что мы до сих пор не нашли инвестора», − отметил Богдан Бедрило.

Председатель фракции «Наша Украина» во Львовском городском совете Василий Трач предложил депутатскому корпусу обратиться к СНБОУ, Президента и председателя Львовской ОГА и передать подготовку к Евро-2012 в руки Львовской облгосадминистрации, если «город и его исполнительные органы не могут справиться с этим самостоятельно».

Підписатися на новини