ФУТБОЛЬНАЯ ЖИЗНЬ РЕГИОНОВ

1.       Автономна Республіка Крим

 

Евро 2012

На минувшей неделе ряд крымских изданий сообщил о готовящемся открытии новенького (европейского образца) стадиона «Днепр» в Днепропетровске. Надо сказать, не без доли зависти. Дескать, вон как в других городах о развитии футбола заботятся. Почетный президент «Таврии» Сергей Куницын в «Крымском обозревателе» напомнил о том, что выиграй Симферополь тендер на право принять у себя матчи Евро-2012, − и инвесторы (российские, разумеется) готовы были вложить немалые средства в строительство новой арены и у нас. Но крымские власти даже не соизволили подать заявку на участие в конкурсе. На что, кстати, спикер Верховной Рады Крыма Анатолий Гриценко тут же парировал в парламентских «Крымских известиях»: «А нам никто и не предлагал в конкурсе участвовать». А так, дескать, мы, конечно же, двумя руками «за» новую (да еще и халявную) арену в Крыму.

Сразу в нескольких изданиях была опубликована информация УНИАН о том, как в нашей стране строятся дороги к Евро-2012.В ней со ссылкой на главу Государственной службы автомобильных дорог «Укравтодор» Вадима Гуржоса приведены некоторые цифры: «Сейчас наша государственная программа по подготовке дорог к Евро «нарисована» на 40 миллиардов гривен. Из них всего 14 миллиардов − спецфонд «Укравтодора». Еще 14 миллиардов − деньги инвесторов. Остальные средства придется привлекать через госкредиты под гарантии государства. Кстати, в Польше на аналогичные цели выделено 35 миллиардов евро. Половину суммы дает Евросоюз. Это значит, что в Польше на дороги выделено в десять раз больше, чем у нас».

Разумеется, не обошли крымские СМИ своим вниманием и матч нашей сборной в Казахстане. Отзывы, прямо скажем, не лестные. Хоть и добилась украинская команда максимального результата на старте отбора к ЧМ-2010, игра ее, по мнению, газетчиков, не выдерживает никакой критики.

«Что ж, результат у подопечных Алексея Михайличенко есть: два матча − две победы (как, собственно, и было запланировано). Но игра украинцев глаз болельщика, к сожалению, по-прежнему не радует: минимум конструктивизма в атаке и постоянные провалы в обороне. Игра в Алма-Ате − наглядный тому пример. И пусть никого не вводит в заблуждение убедительная по счету победа над скромной сборной Казахстана. Наши в очередной раз выехали на классе Андрея Шевченко… Впереди у сборной куда более серьезные соперники. Ближайший − Хорватия, неплохо показавшая себя на Евро-2008. С Дарио Срной и компанией при такой игре (вернее, отсутствии оной) можно получить по полной даже на своем поле. У Михайличенко месяц на решение проблемы под названием «Как нам поставить игру сборной?» («Крымское время»).

Футбол

То же «Крымское время» (а в унисон ему − «Крымская правда» и «Полуостров») «проехались» по решению Алексея Михайличенко оставить в Алма-Ате в запасе крымских «сборников» Дениса Голайдо и Владимира Гоменюка. «Для чего было рассказывать в прессе, что оба готовы к игре и рвутся в бой, и при этом везти ребят другой конец света в качестве туристов?» − задается вопросом «Полуостров». «Не иначе как издевательством» назвала «Крымская правда» замену на 87-й минуте Селезнева на Гоменюка. «Селезнева, транжирившего «железные» голевые моменты на протяжении всей игры, менять нужно было как минимум в перерыве. Или Михайличенко считает, что трех минут для «крымского Руни» достаточно, чтобы успеть проявить себя?»

«Таврия» на минувшей неделе подписала двухлетний контракт со свободным агентом Владимиром Бурдули. СМИ не преминули напомнить, что в свое время этот грузинский футболист находился на просмотре в киевском «Динамо». Уволен тренер-селекционер Валерий Бермудес (селекционная работа в клубе явно хромала при этом горе-»специалисте», появлявшемся в Симферополе лишь в дни зарплаты). Вакантную должность занял Александр Белозерский, до этого возглавлявший дружественный «Таврии» красноперекопский «Химик».

Перед Михаилом Фоменко и его командой, напомним, руководство клуба поставило задачу на три ближайших матча: выиграть в кубковом поединке у киевского ЦСКА (что уже сделано), а в чемпионате не проиграть на выезде «Кривбассу» и обязательно победить дома ФК «Харьков».

Клуб негласно ограничил свое общение с прессой. На этой неделе Сергей Куницын, к слову, вылетает на 15-дневную реабилитацию (после годичной давности сложнейшей операции на позвоночнике) в Германию. Так что никакого давления на тренерский штаб Фоменко в этот период не будет.

Касаемо матчей 1/16 финала Кубка Украины. Из четырех крымских команд, добравшихся до этой стадии турнира, в следующий раунд вышли две − «Таврия» и «Феникс-Ильичевец». Каких-то эксцессов в ходе крымских поединков 1/16 финала замечено не было. Разве что не очень красиво во время матча «Крымтеплица» − «Днепр» (Днепропетровск) выглядели постоянные призывы диктора поддержать свою команду. На пресс-конференции после матча ФК «ИгроСервис» − «Заря» наставник луганчан Анатолий Волобуев, отвечая на вопрос пресс-атташе «Таврии» Бориса Левина, доволен ли он, как УПЛ распределяет телетрансляции между клубами, поддержал представителей Крыма: «Нет. Мне не понятно, почему, например, транслируются все без исключения матчи дебютанта премьер-лиги ФК «Львов», а наша команда, как и «Таврия», на экранах телевизоров практически отсутствует».

Отметим также, что «Феникс-Ильичевец» на минувшей неделе презентовал свою новую эмблему. Она помешена на официальном сайте калининского клуба.

 

2.       Вінниця

 

Євро-2012

Як і в попередні тижні на Вінниччині про Євро-2012 публічно не говорили ні влада, ні громадські організації. Лише місцеві телеканали «Вінниччина» та «ВДТ-6» у випусках новин, дублюючи відеоряд з центральних каналів, показували відкриття стадіону в Дніпропетровську. І це при тому, що промайнуло свято Дня фізкультурника. Було чимало виступів спортивних чиновників в пресі, і хоч би хто словом обмовився про Євро-2012.

Місцевий футбол

Вінниця − єдине місто без штучного футбольного поля...

Хочеться відзначити на минулому тижні неабияку активність прес-служби ПФК « Нива». В четвер відбувся півгодинний (о 19.30) прямий ефір прес-аташе «Ниви» О.Федченка на телеканалі «Вінниччина». В суботу О. Федченко був в прямому ефірі місцевого радіо «Місто над Бугом» ( о 14.30). Його розповідь в основному стосувалась успішних виступів «Ниви» і дякував він на всі боки президенту клубу, керівництву області й міста і т.д.

Однак, не всі слухачі тішились такій промові. Було питання, від «батька юного футболіста» (саме так представився радіослухач), в якому він запитав буквально так: « Мій 9-ти річний син займається футболом у Вінницькій ДЮСШ. Я з ним постійно їжджу на матчі в різні міста. Майже всюди є стадіони з штучним покриттям, а Вінниця, певно, одне місто в Україні без такого поля. До того ж , подивіться на якому полі діти тренуються? А зараз начнуться дощі, холод...». Аргументованої відповіді не прозвучало. Надія на те, що обласна рада в новому бюджеті запланує кошти на будівництво футбольного поля з твердим покриттям.

Було й інше незручне питання: « Коли відремонтують міський стадіон? Соромно грати на такому полі. Куди ділось табло? Зняти-зняли, а повісити назад забули...». У відповідь: « Стадіон не належить ПФК «Нива».

Про врізані зарплати, черги і суддю Барановського

Окрема тема кубковий матч «Ниви» з алчевською «Сталлю», який відбувся 14.09.08 на міському стадіоні. Вінничани програли 1:4. Однак, за інформацією «джерела» програш був очікуваним. Як повідомило «д», минулої середи гравці отримали зарплату на 30-40% меншу за обіцяну. І це при 7 виграшах в 9 іграх. До того ж  президент клубу Караванський ніби заявив, що за виграші в Кубку платити не буде, на це він, мовляв, на має грошей і на кубкові витрати він не розраховує. Ймовірність такої ситуації підтверджує той факт, що напередодні матчу в ЗМІ головний тренер «Ниви» Блавацький заявив, що команда ,мовляв, в кубку виконала своє завдання. З такою «психологією переможця» іншого очікувати і не варто було.

Про ще один момент з приводу кубкового матчу я вважаю краще розповість один із глядачів:

«...Нужно  бросить камень в огород клуба. Неужели трудно было предположить, что матч вызовет ажиотаж и открыть дополнительные окна касс или просто привлечь еще по одному кассиру в каждую кассу. Знаете ли вы, какие очереди могут собрать пять касс, пытающихся обилетить семь тысяч народу? Я отвечу. Людям приходилось простаивать в очередях по полчаса! Очереди из 100-150 человек достигали пятидесяти метров длиной! Множество людей из-за этого опоздали на начало игры, а полностью очереди исчезли лишь к концу первого тайма...»

І наостанок анекдотичний випадок, що пов’язаний з цією ж кубковою грою. Матч судив суддя Арановський. І на думку багатьох спортивних журналістів, а особливо глядачів, судив упереджено до вінничан. Кажуть, що це була помста за «програмку» на матч. А в ній його прізвище надрукували буквально так «БАрановський». Чи це зробив хтось навмисне, чи помилково, але суддя перед матчем «програмку» читав...

 

3.       Волинь

 

Євро-2012

Жарт сприйняли всерйоз?

До чемпіонату континенту з футболу, що пройде через чотири роки в Україні та Польщі, Європейський центробанк має намір ввести в обіг нову купюру. Як повідомляє щотижневик «2000», на банкноті номіналом 2012 євро розмістять портрет глави Федерації футболу України Григорія Суркіса. Проект нової банкноти начебто був представлений на засіданні ради директорів центробанку і в цілому затверджений, − цілком серйозно повідомляють волинські газети.

Перший об’єкт до «Євро-2012»

У Дніпропетровську спортивна радість: перший стадіон до проведення «Євро-2012» готовий. Місто успішно здало стратегічний об’єкт «Арена «Дніпро», саме тут пройдуть вирішальні футбольні матчі. Державна комісія два місяці пильно стежила за усуненням недоліків і нарешті підписала акт прийому, дещо з запізненням повідомляє волинська преса.

Зовнішньої реклами, пов’язаної з «Євро-2012», не помічено.

Український футбол

Андрій Шевченко п’є

Без посилання на джерело провідна газета області «Волинь-нова» публікує запитання до Андрія Шевченка і його відповідь.

− Андрію, у знаменитостей бувають маленькі слабкості: бразилець Сократес курив сигари, інший футболіст француз Ерік Кантона любив червоне вино. Ти іноді порушуєш режим?

− Так, я теж можу випити вина, можу пива. Жодних проблем. Як на мені позначиться, якщо я, наприклад, вип’ю пляшечку пива чи півпляшки вина? Що тут поганого? Але я навчився говорити собі «стоп». І так уже триває протягом 4-5 років...

Волиняни в чемпіонаті ДЮФЛ

6 вересня стартував восьмий чемпіонат Дитячо-юнацької футбольної ліги України. Волиняни виступають в 4-й групі вищої ліги. У першому турі жереб визначив в суперники для них вінницьку СДЮШОР «Нива».

Гравці найстаршої вікової категорії U-17 грали на виїзді і в напруженій боротьбі вибороли важливу перемогу з рахунком 2:1. Команда U-16, яку тренує В.Є.Попко, приймала суперників вдома. На жаль, обставини не дозволили виставити на гру оптимальний склад. Господарі першими повели в рахунку, але наприкінці зустрічі захисники «Волині» дозволили зрівняти рахунок. Відмінно провів цей матч голкіпер Роман Братчик.  Він багато разів рятував команду, відбивши навіть 11-метровий. В результаті − цілком справедлива нічия 1:1 і надія, що за кілька років у «Волині» з'явиться новий надійний воротар.

П'ятнадцятирічні юнаки у Вінниці також не змогли на всі сто відсотків продемонструвати конструктивний футбол через проблеми зі складом і поступилися з рахунком 1:3. Попри цю поразку, хлопці за літо значно додали у фізичних і технічних показниках.

Останніми на поле виходили дебютанти ДЮФЛ − гравці групи U-14. Нашу команду цієї вікової категорії тренує уславлений в минулому захисник «Волині» і її багаторічний капітан Олег Іванович Федюков. Дебют видався успішним.

Дещо містична дата проведення 2-го туру чемпіонату ДЮФЛ України − 13-те вересня − стала доволі комфортною для всіх чотирьох команд молодіжного складу «Волині». Дві домашні перемоги над чернівецькою «Буковиною» і дві виїзні нічиї у Костополі принесли в сумарному заліку 8 очок з 12 можливих і закріпили здобутки першого туру.

Місцевий футбол

В чемпіонаті області несподівані проблеми

Друге коло чемпіонату області з футболу серед команд колективів фізкультури розпочалося з неприємної новини: через фінансові труднощі зійшов з турнірної дистанції іваничівський «Західний Буг». Це вже третій футбольний колектив, який не дійшов до фінішу: першим знявся із змагань ФК «Горохів» (після того, як заарештували за хабар мера Горохова), потім − «Стир» з Берестечка. І ось третій «зайвий». До речі, за згодою керівництва Федерації футболу Волині і учасниками чемпіонату в турнір було включено команду «BRW-BIK» з міста Володимира-Волинського, яка стала правонаступницею клубу з Берестечка.

Визначились перші фіналісти

Наближається до завершення перший етап чемпіонату обласної ради ФСТ «Колос» з футболу серед аматорських команд. У трьох групах уже визначилися по учаснику фінального турніру, а всього їх буде шість. У першій групі − ФК «Топільне», який зазнав лише однієї поразки від «Стиру» з Берестечка, у другій групі ФК «Любомль», у третій − любешівська «Прип’ять».

 

4.       Донецьк

 

Евро 2012

События

13 сентября эксперты УЕФА по вопросам стадионов Марк Таммер и Давид Петриашвили посетили Донецк, где осмотрели строящийся стадион «Шахтер». Как сообщает пресс-служба Донецкой облгосадминистрации, осмотрев стадион, эксперты остались довольны увиденным и поделились впечатлениями с журналистами.

− Просто фантастически быть здесь. Донецкая арена является представителем стадионов последнего поколения. Поэтому будем с нетерпением ожидать открытия этого сооружения, − сказал Марк Таммер.

Как известно, 25 февраля 2009 года должны закончиться все работы по строительству стадиона. Потом начнутся ландшафтные работы. По словам Давида Петриашвили, есть надежды на то, что все стадионы, которые будут использоваться для проведения матчей финального турнира Евро-2012, будут готовы в указанный срок, а что касается донецкого стадиона «Шахтер», то «этому стадиону не хватает лишь красивых футбольных игр».

Что касается последней фразы, то донецкие болельщики вполне согласны увидеть красивую футбольную игру и до открытия новой арены. Все надежды на Лигу чемпионов.

Донецкая городская власть к Евро-09/12, на которые ожидается прибытие почти 100 тысяч иностранных гостей, планирует кардинально перестроить дороги. Как сообщил нашему обозревателю Донецкий городской голова Александр Лукьянченко, для уменьшения потока автомобилей в центре города разрабатывается проект реконструкции магистралей, непосредственно примыкающих к сооружаемому стадиону ФК «Шахтер».

В частности, уже ведется строительство окружной дороги, которая соединит проспект Мира и объездную дорогу вокруг Донецка. Она будет проходить через парк им. Ленинского Комсомола, и как предполагается, заберет на себя половину потока машин, создающих заторы на узком участке пересечения проспекта Мира и ул. Челюскинцев.

В центре города, между проспектами Мира и Титова, появится «двухэтажная» дорога-эстакада высотой 6 метров. Архитекторы и инженеры разрабатывали проект с таким расчетом, чтобы с этой высоты для пассажиров и водителей автотранспорта был открыт прекрасный вид не только на стадион-красавец, но и на современный ландшафтный парк, который будет обустроен вокруг спортивной арены. При этом под эстакадой освободится широкая зона для движения пешеходов.

По словам Александра Лукьянченко, стоимость строительства обеих дорог может составить 1,5 − 2 млрд. грн. Откуда взять такие деньги − пока еще не решено окончательно.

− Я поставил эти вопросы перед координационным советом по подготовке к евро-2012. Надеюсь, что партнерами также будут облсовет и облгосадминистрация − потому что нет ни одного жителя области, который не приезжал бы по каким-либо причинам в областной центр. И поэтому мы должны сосредоточить усилия всех для того, чтобы решить этот глобальный вопрос и удовлетворить требования УЕФА. Городскому бюджету он не по силам, − считает градоначальник.

Не исключено, что в финансировании этого очень важного строительства примут участие также крупные финансово-промышленные структуры региона.

К этому следует добавить, что, как А.Лукьянченко заявил ранее (2.09), на инвестиционном саммите в Донецке (29-30 октября) донецкая делегация представит пять инвестиционных проектов по строительству новых гостиниц. Городские власти намерены провести тщательный отбор среди потенциальных инвесторов.

− Желающие всегда есть, только возможности у этих желающих разные, − объяснил мэр.

СМИ о Евро

«Салон Дона и Баса» (9.09) в разделе «Бизнес» публикует информацию «Кто рискует, тот и страхует», в которой подчеркивается: «Страхование строительно-монтажных рисков может стать «почетной обязанностью» инвесторов Евро-2012». Далее газета пишет, что изменение правил игры в сфере обязательного страхования инициировала Лига страховых организаций Украины (ЛСОУ).

«На минувшей неделе Лига направила Национальному агентству по вопросам подготовки и проведения финальной части чемпионата Евро-2012 письмо с просьбой внести поправки в разработанные агентством проекты. В частности, ЛСОУ предлагает внести изменения в проект закона «О создании организационных и правовых условий для привлечения инвестиций с целью подготовки и проведения в Украине финальной части чемпионата Европы по футболу 2012 года». По мнению страховщиков, проект нужно дополнить нормой, в соответствии с которой в горсоветах инвестиционные проекты будут регистрироваться лишь при наличии договора страхования строительно-монтажных рисков. Без регистрации же проекта инвестор не сможет получить землю в аренду для строительства объекта. Кроме этого, предложено вменить инвесторам в обязанность страхование ответственности работодателя за ущерб, нанесенный жизни и имуществу иностранных работников».

«Жизнь» (11.09) публикует интервью с генеральным директором ФК «Днепр» Андреем Стеценко под заглавием «Стадион, не имеющий адреса», в котором подробно рассказывает о готовящейся к открытию арене.

О самом празднике в Днепропетровске подробно написал «Донбасс» (16.09) в публикации «Президент открыл стадион одним ударом» (+ фото В.Ющенко, бьющего по мячу).

«Спорт-арена» (16.09) разместила небольшую информацию «С Президентом и фейерверком» (+ фото стадиона).

 

5.       Житомир

 

Євро 2012

Заходи.

Ніяких заходів щодо підготовки до ЧЄ 2012 місцева влада не проводила.

Реклама.

Зовнішньої реклами ЄВРО-2012 не помічено.

У регіональних ЗМІ згадування про ЄВРО-2012 відсутнє.

Суспільна думка.

Сприйняття більшістю населення області проведення ЄВРО-2012 в Україні − позитивне. Сприйняття вболівальниками керівника Федерації футболу України Г. Суркіса − нейтральне.

ЗМІ.

Цього тижня місцеві мас − медіа приділили увагу 2 темам, напряму пов’язаним з Євро − 2012. Це туризм та футбольна інфраструктура. Щодо першого, журналісти обласного телебачення в програмі «Акценти тижня» досліджували один з аспектів складової культурно − масового життя обласного центру: наявність у Житомирі громадських туалетів. Проведене опитування мешканців та гостей міста показало не лише невдоволення, а обурення громадян з приводу того, що в центрі міста у зоні відпочинку лише 2 туалети, а під час проведення розважальних заходів біотуалетів ставлять 5 − 7. Представники міської влади відмовились на камеру коментувати цей факт. Журналісти резюмували, що саме він свідчить про те, як влада дбає про культуру міста, про дозвілля громадян. « Це одна з причин, за словами журналістів, чому туристи уперто обминають наше місто...»

Ремонт Центрального стадіону міста − тема  «бородата», затерта і обсмоктана «до кісток». Вивів її на шпальти минуло тижневих газет губернатор області Ю.Забела. Він зобов’язався подарувати Житомиру на 1125 ювілей відремонтований Центральний стадіон. Про це керівник області заявив громаді міста під час урочистих зборів, присвячених дню народження Житомира.

Для нтернет − сайтів це стало приводом покепкувати. Так «Житомир. info» подав історію питання. Цитую:

... ни один из руководителей области за последние годы так и смог реально что-то предпринять для начала реконструкции. Впрочем, в апреле 2007 года бывший губенатор Житомирской области Юрий Павленко, бывший председатель Житомирского областного совета Ирина Синявская, заместитель председателя облгосадминистрации Игорь Орлов, представители депутатских фракций областного совета ознакомились с состоянием Центрального стадиона в г. Житомире и рассмотрели возможности дальнейшего его ремонта и реконструкции. После такой экскурсии Павленко пообещал, что уже через год на стадионе пройдут международные соревнования − похоже на историю о Нью Васюках?

Последняя реконструкция и капитальный ремонт стадиона осуществлялись по случаю Олимпийских игр в Москве 1980 года.

Досить цікавими є коментарі користувачів:

Інтернет − сайт «Журнал Житомира» з сарказмом пише:

− Подарить стадион, со всей обновленной инфраструктурой, новыми коммуникациями и обновленными трибунами, на которые сейчас без сожаления смотреть невозможно!

За год откуда-то возьмутся 50 (или уже 70?) миллионов гривен. Источники финансирования работ не указаны, не известно, это в бюджете нашлись десятки миллионов, или в администрации нашли инвесторов, а может, губернатор решил провести работы за собственные деньги!?

Місцевий футбол.

Заходи

Триває чемпіонат області з футболу, у якому малинський «Металург» продовжує впевнено триматись на горі турнірної таблиці.
У черговому турі першості малинчани зіграли унічию 0:0 у гостях у ФК «Коростень». У активі «Металургу» 32 очка. Коростенький «Хіммаш» у Житомирі завдав поразки чемпіону області місцевому «Легіону» − 2:0 та відстає від малинців на 5 очок.
Трійку лідерів замикає новоград-волинський «Звягель», гравці якого зіграли унічию 1:1 у Радомишльському районі з командою «Прес».
У Бердичеві стартував чемпіонат України з футболу серед команд-представниць дитячо-юнацьких спортивних шкіл 1-ї ліги, участь у якому беруть гравці 92-го та 94-го р.н. У 1-му турі бердичівляни приймали гостей з Рівного. Традиційно у цій першості наші земляки посідають верхні місця у турнірній таблиці. Цьогорічні учасники чемпіонату є вихованцями тренерів Ігоря Лисюка та Володимира Керносенка і Анатолія Гуменюка.

 

6.       Закарпаття

 

Євро-2012

ЗМІ

Ця тема стосовно Закарпатської області не звучала ні на місцевих радіостанціях, ні в друкованих ЗМІ.

У загальному про Євро-2012 можна було почути лише на «Версії». Зокрема, про те, що у Києві до 2012 року планують побудувати 55 готелів: 15 п’ятизіркових готелів, 24 чотиризiрковi, 14 тризіркових, а також два двозiрковi. Крiм того, планують реконструювати 28 гуртожитків на 12 тисяч місць, побудувати додатково шість гуртожитків, а також один міжнародний молодіжний центр. Додатковi потреби для розміщення вболiвальникiв i учасникiв можуть бути забезпеченi завдяки трьом флотелям (тобто готелям на водi) в акваторiї Днiпра, i готелям, якi будуються у Київськiй областi.

Іншому повідомленні йшлося про те, що «Укрзалізниця» таки згадала про Євро-2012 та приступила до будівництва. Ремонтно-будівельні роботи на напрямках впровадження швидкісного руху поїздів Київ − Полтава − Красноград − Лозова-Донецьк, Красноград − Дніпропетровськ, Київ − Жмеринка − Львів, Бурти − Користівка завершено. Також Укрзалізниця планує придбати сім високошвидкісних поїздів.

Стосовно готовності стадіонів, то у Дніпропетровську перший стадіон до проведення Євро-2012 готовий. Місто успішно здало стратегічний об’єкт − стадіон «Арена − Дніпро». Саме там пройдуть вирішальні футбольні матчі. Стадіон розрахований на понад 30 тисяч уболівальників. Його будівництво коштувало 45 мільйонів євро.

Зовнішня реклама.

Ніякої інформації стосовно Євро 2012 немає − жодних біг-бордів, листівок тощо.

Заходи.

За звітний період не було зафіксовано жодних заходів пов’язаних з підготовкою області до Євро-2012.

Місцевий футбол.

ЗМІ.

У газеті «Ріо» за 13.09.08 у матеріалі «Закарпаття» розплавило «Сталь» мова про гру обласної команди першої ліги. Матч закінчився із рахунком 2:0, тож в.о. головного тренера М.Іваниця грою свою підопічних був дуже задоволений. Ці він відзначив на після матчевій прес-конференції, де, зокрема, сказав, що хлопці виконали всі його настанови і показали блискучу гру.

В іншому матеріалі цього ж видання «Результат на табло» йдеться про відбуткові матчі на ЧС-2010. Українці виконали поставлене завдання на перші два матчі відбору − шість очок у кишені. У матчі з Білоруссю українська збірна зіграла з рахунком 0:1, а із Казахстаном − 3:1. Отож для українців у турнірній таблиці все дуже перспективно.

Огляд матчів.

У неділю, 14 вересня, у рамках Кубка України відбувся матч «Геліос» (Харків) − «Закарпаття» (Ужгород) 0:1.

Ужгородці легко і невимушено переграли харків’ян у них вдома. Хоча, звісно, ставка у ужгородської команди − це вихід до Прем’єр-ліги, але тим не менш закарпатці не хочуть втрачати і боротьбу за почесний трофей.

Як зазначив на одній з прес-конференцій гендиректор клубу, це ще одна додаткова гра і це практика і досвід, та й непогана репетиція. Тим паче, що вже у четвер закарпатці гратимуть на виїзді з ПФК «Олександрія», яка напередодні у кубковому двобої переграла не будь-кого, а самі львівські «Карпати». 

У поєдинку ж з «Геліосом» героєм матчу став Руслан Ярош, який вміло виконав пенальті. Окрім того, ужгородці могли ще й подвоїти рахунок у грі, віч-на-віч виходив Невуче, проте кіпер «Геліоса» зіграв надійно.

Кулуарні розмови.

(конфіденційно)

Керівництво клубу домовилося з КП «Стадіон Авангард» і наступні домашні поєдинки команда зіграє вже на ужгородському стадіоні, правда, тренування хлопці продовжують проводити на чопському стадіоні. Так дешевше. 

У розмові з уболівальниками «Закарпаття», яких на останні домашні матчі клубу ходить дуже мало, довелося почути чому вони не відвідують домашні матчі. Причиною є те, що наприкінці минулого сезону, коли клуб грав у вищій лізі, гравці просто відбували номер, а то і більше − просто «зливали» матчі.

 

7.       Запоріжжя

 

Євро-2012

Заходи.

Минулого тижня на Запоріжжі не було заходів, пов’язаних з Євро-2012.

ЗМІ.

У ЗМІ, на жаль, протягом тижня не було жодних згадок про Євро-2012.

Реклама.

Зовнішньої реклами Євро-2012 у Запоріжжі немає. На каналі «Запоріжжя» Запорізької обласної державної ТРК продовжують показувати іміджеві ролики про те, що Євро-2012 для України − це шлях до Європи. 

Місцевий футбол.

ФК «Металург»

Запорізький клуб у звітний період проводив дуже важливу зустріч. У 1/16 фіналу Кубка України «Металург» вдома приймав донецьких одноклубників, які лідирують у чемпіонаті. Запоріжці були налаштовані на перемогу, і спочатку все до того і йшло. Їм вдався швидкий гол: його вже на 5-й хвилині забив Вернидуб. Та гості за дві хвилини відновили рівновагу. Запоріжці посилювали тиск на їхні ворота, і за 10 хвилин нігерієць Алозіє знову виводить господарів вперед − 2:1. Та у середині першого тайму донецький «Металург» вдруге відновлює рівновагу − 2:2. До перерви рахунок не мінявся. І практично увесь другий тайм − також. Повні трибуни стадіону «Славутич-Арена» вже почали обговорювати перспективи боротьби команд у додатковий час, коли на 90-й хвилині запорізький захист прогавив стрімку атаку гостей, і вони таки вирвали перемогу − 2:3. Чим ще раз довели, що у футбол грають не за часом на табло, а до свистка арбітра. Запорізькі болільники були дуже розчаровані, подекуди з трибун можна було почути свист.

Друголіговий мелітопольський «Олком» цього дня у кубковій зустрічі вдома приймав київське «Динамо»: жереб призначає мелітопольцям саме цього потужного суперника вже втретє за останні роки. На рідному стадіоні «Олком» імені О.Олексенка господарі продемонстрували повну безпорадність перед іменитим суперником. Не тільки дали забивати його гравцям, але й додали автогол у власні ворота. Підсумок гри − 0:5 на користь «Динамо».   

ЗМІ.

Запорізькі ЗМІ минулого тижня повідомляли про перемогу «Металурга» на австрійському зборі над місцевим «Лінцем». Кілька газет прокоментували гру збірної України із збірною Білорусі. Також кілька газет розповіли про прихід нових тренерів у металургівську футбольну ДЮСШ. Серед них і відомий у минулому металургівець Іван Богатир. Іншої цікавої футбольної інформації не було.

 

8.       Івано-Франківськ

 

Євро 2012.

Підготовка міста Івано-Франківська до Євро 2012.

За звітній період не відбулося подій, що мають відношення до підготовки до Євро-2012.

ЗМІ.

За звітній період вийшло дві публікації, що стосуються підготовки та проведення Євро-2012 в Україні.

У газеті «Репортер» опублікована замітка під назвою «Арена «Дніпро» готова. У матеріалі йдеться про готовність новозбудованого стадіону «Арена «Дніпро» до відкриття. Згадується і те, що тут планується провести декілька матчів майбутнього Євро-2012.

Також у газеті «Репортер» опублікована стаття під назвою «Лікарів у небо не пускають». У статті підіймається проблема жалюгідного стану санітарної авіації в Івано-Франківській області. У статті вже на самому початку згадується, що навесні цього року під час координаційної ради з підготовки до Євро-2012 міністр охорони здоров’я України Василь Князевич заявив,що має намір до 2012 року відновити повноцінну санітарну авіацію в містах, які прийматимуть матчі Євро-2012. Говориться, що для Івано-Франківської області ця проблема є актуальною ще й тому, що багатьох хворих у лікувальні заклади госпіталізують з віддалених гірських сіл. А враховуючи те, що область є туристичним регіоном − це питання набирає ще більшої ваги.

Автор статті зокрема зазначає, що місцева влада «не дуже хоче говорити на цю болючу тему». Зазначається, що ще у 2006 році в області була прийнята програма по відновленню санітарної авіації протягом кількох років, проте з того часу програма фактично не виконувалась. Зокрема після нещодавнього стихійного лиха на Прикарпатті виявилось, що область у своєму розпорядженні має лише один гелікоптер…

Зовнішня реклама.

Інформація стосовно Євро 2012 на зовнішніх рекламних носіях міста відсутня.

Місцевий футбол.

ЗМІ.

За звітній період у виданнях області найбільший резонанс отримали вдалі виступи жіночої футбольної команди «Нафтохімік» з міста Калуша у першому етапі Кубка УЄФА. Ця команда вже після двох матчів цього етапу забезпечила собі місце у наступному.

Також у персі продовжується обговорення проблеми передачі в оренду майнового комплексу стадіону «Рух» футбольному клубу «Прикарпаття». ЗМІ області одностайні у критиці Івано-Франківської міської ради за те, що її депутати не зробили крок назустріч «Прикарпаттю». Основним аргументом є те, що у державні власності стадіон перебуває всі 22 роки свого будівництва, але проблема досі не вирішена, то чому ж зараз не віддати його в руки тієї команди, яка власне на ньому проводить свої матчі і найбільше зацікавлена у покращенні його стану.

 

9.       Кіровоград

 

ЄВРО-2012

Заходи.

За звітний період місцева влада не проводила жодних офіційних заходів присвячених Євро-2012. Не обговорюється дана тема і в кулуарах.

ЗМІ.

За звітний тиждень тема Євро-2012 в обласних ЗМІ не піднімалася.

Реклама.

Зовнішньої реклами та використання логотипу Євро-2012 на теренах області за звітний період не зафіксовано.

Місцевий футбол.

ПФК «Олександрія». ФК «Зірка».

У восьмому турі першолігівського турніру ПФК «Олександрія» в гостях в Охтирці розійшлася бойовою нічиєю − 1:1 з місцевим «Нафтовиком-Укрнафта». Набравши 14 очок, Олександрійці залишилися в п’ятірці лідерів.

Знову розчарувала своїх симпатиків кіровоградська «Зірка», яка у рамках восьмого туру чемпіонату України з футболу серед команд групи «Б» другої ліги вдома зазнала поразки від ФК «Полтава» з рахунком 1:2. Це вже третя поспіль невдача підопічних Ігоря Жабченка в рідних стінах. Очевидно, настає час якихось змін, можливо, і кардинальних (вже відчислено з команди двох гравців, декого виставлено на трансфер).

Кіровоградці не відмовилися від традиції і в матчі 9-го туру (на цей раз від приємної). Напевне, тренери і гравці донецького «Титану», які вдома приймали нашу команду, перед грою не звернули увагу на виїзну статистику «Зірки». Інакше б господарі поля відповідальніше підійшли до гри з кіровоградцями, які усі свої перемоги здобули в гостях. Результат − 0:1. Чергова перемога «Зірки» на виїзді. 

Турніри. Першості. Кубки.

В Кіровограді відбувся фінальний поєдинок розіграшу Кубка області з футболу серед ветеранів пам’яті Анатолія Кравченка. У вирішальному матчі зійшлися команди «СССР» (Кіровоград) та «Ветеран» (Голованівськ). Варто відзначити, що обидва суперника вже були героями фіналу цього турніру три роки тому. І тоді, і цього разу володарем кубка стала кіровоградська команда. Хоча голованівці й намагалися максимально ускладнювати життя супернику, перемога кіровоградців з рахунком 4:0 була переконливою. 

ЗМІ.

Серед подій футбольного життя обласні ЗМІ особливу увагу звернули на відбіркові матчі ЧС-2010. Слід сказати, що і перша, і друга гра нашої збірної особливого захоплення не викликала. «УЦ-Репортер» (9.09.08): «…Если трезво оценивать содержание игры, то сборная Украины в матче с белорусами не заслуживала победы. Ни по созданным моментам, ни по самой игре, с которой у команды Алексея Михайличенко были серьезнейшие проблемы…». Подібні відгуки і про гру зі збірною Казахстану: «Спортревю» (12.09.08): «… Снова налицо явные проблемы в обороне и разбазаривание моментов. Но Казахстан все же не Беларусь, и Украина берет очередные три очка…».  

 

10.      Луганськ

 

Евро 2012

Рекламы по проведению «Евро 2012» на улицах города и в СМИ нет. Областная программа по «Евро» не принята и что с ней будет − неизвестно.

Футбол

В газетах «Вечерний Луганск» и «Ракурс» футболу посвящены небольшие материалы. В «Ракурсе» уделяется внимание первой лиге, в статье говорится об играх алчевской «Стали» и луганского «Коммунальника». «Коммунальник» второй раз в этом сезоне одержал победу, которая позволила команде с 17-го места подняться на 14-е. Причем обе победы были домашними. В команде произошли кардинальные перемены − из состава, игравшего при тренере Юрие Малыгине, новый наставник Михаил Дунец оставил всего троих игроков. Это Юрий Кудинов, Алексей Рачиба и Константин Визенюк. Кудинов стал лучшим бомбардиром команды, забив гол уже на шестой минуте, он же удвоил счет и в конце встречи. Что интересно, гости − харьковский «Гелиос», все время владели ситуацией на поле, переигрывали хозяев и много били по воротам, попадали в перекладину, но забить не сумели. Второй гол и был забит именно благодаря грамотной  контратаке. «Коммунальник» принял участие в розыгрыше Кубка Украины и стазу же вылетел, проиграв 0:3 «Ильичевцу».

Алчевцы, проиграв со счетом 0 : 2 «Закарпатью» из Ужгорода, позволила этой команде впервые возглавить турнирную таблицу.  «Сталь» пока находится на восьмом месте. Зато в кубке они обыграли винницкую «Ниву» с крупным счетом 4:1.

В «Вечернем Луганске» публикуется интервью с главным тренером «Зари» Анатолием Волобуевым, в котором тот рассказывает о трудностях, переживаемыми командой. В последнее время команда потеряла четырех игроков атакующей линии, но дозаявили двоих. Это бразилец Жуниор, игравший за «Таврию» и камерунец Бага, который был признан лучшим легионером Таиланда, где он играл совсем недавно. Единственная линия, которой доволен Анатолий Иванович − это полузащита, где особенно старается молодежь − Каменюка и Шевчук. Классно, по словам Волобуева, играют и связка Райкович-Гомес-Скоба. Жалуется тренер на отсутствие собственной тренировочной базы − старую не отдают, поскольку она собственность завода, а там на нее имеют другие виды, а для постройки нового центра подготовки землю выделить только обещают. Сейчас тренировки проходят в пригородном поселке  на стадионе, где даже нет душевых.

В Стаханове начался юношеский чемпионат  области, все команды разбиты на три группы − в первой 8 команд, во второй 9 и в третьей 10.  Впервые в первенстве заявились такие команды, как ДЮСШ № 2 из Краснодона, ДЮСШ из Рубежного и команда ГП «Свердловантрацит». В Свердловске решили не рассчитывать на пополнение из ДЮСШ, а воспитывать собственную смену. Огорчает то, что в составе команд нет представителей Старобельска и Попасной, хотя старобельские юноши еще год назад участвовали в первенстве Украины.

Продолжается первенство городов Красный Луч, Брянка, Славяносербск и Перевальск.  В Красном Луче и Брянке, пожалуй, уже все ясно −  краснолучский «Шахтер-Вахрушево» не просто лидирует, а с отрывом, и догнать команду уже вряд ли кому удастся, а брянковский «Горняк»  дает фору второй команде целых 12 очков, правда, у преследователей игра в запасе.  

 

11.      Львів

 

Євро-2012

Минулого тижня, а саме 9 вересня, спливав час, до якого віце-прем’єр-міністр Іван Васюник дав час міській владі Львова підписати угоду з генпідрядником по будівництву стадіону до Євро-2012. Проте у зазначений час ніяких коментарів та інформацій щодо підписання цієї угоди не було. Таким чином, угоду ще не підписано. Не прокоментував це й мер Львова Андрій Садовий і під час засідання сесії, що відбулася 11 вересня. Єдине, що зазначив Садовий це те, що підготовка з будівництва стадіону йде за планом, і що угода з генпідрядником має бути підписана з дня на день. Зазначимо, що за офіційною версією затягування з підписання угоди спричинено перекладом цієї угоди з української на німецьку мови.

Прес-служба Львівської міськради 11 вересня розіслала інформацію в місцеві ЗМІ про зустріч інспекторів УЄФА з представниками львівської влади у Києві за ініціативи міністерства транспорту та зв’язку. На цій зустрічі інспектори УЄФА, за інформацією прес-служби Львівської міськради, схвалили проект покращення транспортної інфраструктури та доріг Львова, особливо що стосується під’їздів до нового стадіону.

Натомість міністерство транспорту та зв’язку України поширило інформацію про те, що сьогодні, 15 вересня, повинні завершитися роботи по проектування нового терміналу Львівського аеропорту. Наразі ніякої нової інформації щодо цього немає.

А прем’єр-міністр Юлія Тимошенко минулого тижня підписала розпорядження, згідно якого голова Львівської ОДА Микола Кміть має право підпису на затвердження проекту будівництва стадіону до Євро-2012. Таким чином, це відтепер дещо перерозподілило сфери впливу на будівництво нового стадіону. Якщо раніше усе вирішувалося на рівні міської влади, то тепер на процес будівництва має вплив губернатор Львівщини.

Газета «Спортивка» цього тижня опублікувала невеличку заміточку під назвою «Відстаємо від усіх», у якій йдеться про те, що з будівництвом стадіонів у всіх містах рухаються прискореними темпами, натомість у Львові й надалі практично нічого не зроблено. А в деяких питаннях й надалі панує невизначеність.

Реклама

Жодних елементів зовнішньої реклами (роздача листівок, біг-борди тощо) протягом минулого тижня у Львові помічено не було. Не має наразі також жодної інформації щодо економічного форуму, що відбудеться на початку жовтня, і який буде присвячений підготовці до Євро-2012.

Місцевий футбол

Цими вихідними обидва львівські клуби зіграли свої поєдинки в межах 1/16 фіналу Кубку України. За регламентом обидва грали на виїзді. ФК «Львів» жереб звів з клубом «Княжа». Нагадаємо, що цей клуб як і ФК «Львів» фінансує Юрій Кіндзерський. Отож, львів’яни перемогли футболістів зі Щасливого з рахунком 2:0. Відзначилися Кіцута та Худзік.

А ось «Карпати» не змогли потрапити до наступного раунду змагань. Команда поступилася на виїзді «Олександрії» з рахунком 0:1, і припинила боротьбу у цих змаганнях. У післяматчевих коментарях півзахисник львів’ян Ігор Худоб’як заявив, що гравцям для перемоги не вистачило мотивації, а інший гравець команди Андрій Ткачук зазначив, що соромно перед вболівальниками програвати першоліговій команді. Зазначимо, що «Карпати», які колись вважалися кубковою командою, уже третій рік поспіль поступається у першому раунді змагань першоліговим клубам. І це при тому, що команда фактично нікого не делегувала до збірних, і повернулася з міні-зборів з Угорщині у хорошому настрої, оскільки в останньому контрольному поєдинку перемогла місцевий клуб «Шопрон» з рахунком 11:0.

Інші футбольні новини

У Львові завершився відбірний турнір «Кубок Кароля Войтили». Дострокову перемогу у ньому завдяки перемогам над литовським «Екранасом» 5:0 та таллінською «Флорою» 3:0 здобули львівські «Карпати», які й поїдуть на фінальну стадію до Риму. Нагадаємо, що у цьому турнірі беруть участь гравці молодіжних складів клубів.

Минулого тижня в автокатастрофі загинув фотокореспондент «Карпат», ІТАР-ТАСС та УНІАН Олександр Баран, який у Львові вважався одним з найкращих спортивних фотографів. Про це написали як львівські, так і центральні ЗМІ.

Цього тижня усі львівські міні-футбольні клуби зіграли матчі у вищій лізі чемпіонату України. Програв лише «Кардинал» (1:2 на виїзді «Планеті-Міст»). Натомість «Енергія» перемогла «Моноліт» 5:1, «Тайм» переміг ЛТК 3:1, а ТВД здолав на виїзді харківський «Локомотив» 3:1. Цим поєдинкам було присвячено багато матеріалів у місцевих ЗМІ.

 

12.      Миколаїв

 

Євро 2012.

Заходи в організаціях та обласних державних органах.

11 вересня у приміщенні Миколаївського обласного центру зайнятості відбулося засідання круглого столу на тему «Про заходи обласної служби зайнятості з підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 з футболу».

У засіданні круглого столу взяли учать представники Миколаївського обласного центру зайнятості, Миколаївської обласної державної адміністрації, Миколаївської облпрофради, Миколаївського відділення Фонду соціального захисту інвалідів, Миколаївського регіонального Фонду підтримки підприємництва, а також керівництво комунального підприємства «Міжнародний аеропорт «Миколаїв», служби автомобільних доріг та організацій роботодавців Миколаївської області.

Іще в березні обласний центр зайнятості прийняв рішення щодо організації та виконання заходів з підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи з футболу. Було створено робочу групу з метою прийняття оперативних рішень по організації діяльності служби зайнятості на період 2008-2012. Внесено і підтримано пропозицію про складання угод про співпрацю з підприємствами − роботодавцями, які будуть залучені до розвитку та реконструкції об'єктів футбольної події.

На Миколаївщині основними підприємствами, які залучатимуться до реалізації проекту Євро-2012, будуть комунальне підприємство «Міжнародний аеропорт «Миколаїв» та будівельні організації, зокрема служба автомобільних доріг краю.

За результатами «круглого столу» учасниками засідання були прийняті рекомендації щодо необхідності проведення інформаційної, роз’яснювальної та організаційної роботи, впровадження економічних механізмів стимулювання роботодавців до створення робочих місць, здійснення всебічного аналізу наявних вакансій, пристосованих та спеціальних місць для інвалідів, бронювання якісних робочих місць на діючих підприємствах, організації профнавчання безробітних тощо.

Наприкінці наради між соціальними партнерами − обласним центром зайнятості, Міжнародним аеропортом «Миколаїв» та службою автомобільних доріг Миколаївської області, було підписано тристоронню угоду про співпрацю у підготовці до Євро-2012.

Зовнішня реклама.

Біг-бордів, листівок, плакатів, реклами тощо, які б розповідали про проведення Євро-2012 в Україні, на вулицях міст і сіл області − не виявлено. Не виявлено також використання знаку Евро-2012 на товарах широкого вжитку, одязі, продуктах харчування.

В ЗМІ області. Преса.

Ця тема не висвітлювалася в друкованих ЗМІ Миколаївщини.

Радіо. Телебачення.

Місцеві телеканали також цього тижня обійшли увагою тему Євро − 2012.

Футбол.

ЗМІ про футбол.

Збірна України

За оцінкою місцевих ЗМІ, «у першому матчі кваліфікації до ЧС-2010 національна збірна України показала дуже невиразний футбол, ледве перегравши збірну Білорусії» («Новая Николаевская газета», 10.09.08, «Николаевские новости», 09.09.08).

«Возможно, на игру «желто-синих» повлияло то обстоятельство, что это был стартовый поединок, соответственно, футболисты слишком волновались, отчего и ошибок было более, чем предостаточно. А может быть, ошибся главный тренер Алексей Михайличенко, не совсем верно рассчитавший стартовый состав» («Николаевский бизнес», 11.09.08).

У щотижневому спортивному випуску газети «Николаевские новости» передруковано інформацію, яка з’явилася в Інтернет − просторі про нібито причетність збірної України до організації «договірних» матчів під час фіналу ЧС 2006 року.

Матеріал має заголовок «Автор книги «Договорняк» уверяет, что матч ЧМ-2006 Италия-Украина наши футболисты «слили»«. Тут же подається коментар гравця збірної України − 2006 Андрія Гусина, який зазначає, що він не хоче виправдовувати автора чергової інформаційної «качки»: «Видно, он был не очень популярен и таким образом захотел сделать себе рекламу. Соответственно, подобрал топовые команды − Украину, Италию, Бразилию. Это бред», − заявил Андрей Гусин» («Николаевские новости», 09.09.08).

Друга ліга. МФК «Миколаїв»

На тижні, що оглядається, регіональні ЗМІ жалкували з приводу того, що МФК «Миколаїв» перервав свою чотириматчеву переможну серію у чемпіонаті України серед команд Другої ліги.

«Муниципальный футбольный клуб «Николаев» сыграл в Львове со второй командой «Карпат» вничью − 1:1. Жаль, ведь завершись игра победой, это была бы пятая кряду успешная встреча. Но и ничья неплохо!» («Новая Николаевская газета», 10.09.08).

Але це «ничья, которая, судя по рисунку игры, больше удовлетворила футболистов МФК «Николаев» («Николаевский бизнес», 11.09.08).

Раділи місцеві журналісти тому, що і у львівському матчі «не первый раз николаевцы упорной работой в защите не только удерживают равный счет, но и в контратаках забивают голы в ворота соперников» («Южная правда», 09.09.08).

Взагалі − то, успіхи МФК «Миколаїв» привели до думки деяких місцевих оглядачів, що «...кажется, николаевская футбольная команда потихоньку выходит из кризиса? Вроде бы и хорошо, нужно радоваться. Если не помнить о том, в какой лиге мы теперь играем...

К сожалению, немало усилий нужно будет приложить, немало средств нужно будет потратить для того, чтобы вернуть николаевский футбол на тот уровень, на котором он находился совсем недавно. Это только сказка скоро сказывается, это только потерять все можно в один момент... Подниматься намного тяжелее, чем опускаться, а ведь николаевская футбольная команда просто грохнулась вниз? («Скиф»,10.09.08).

«Не переживайте, скоро МФК «Николаев» вновь окажется в первой лиге» − читаємо відповідь на це запитання в газеті «Вечерний Николаев», де розміщено інтерв’ю керівника адміністрації Заводського району міста Миколаєва Володимира Клименка, який зазначає: «Вопрос в другом: большой футбол − это большие деньги. Чтобы футбольный клуб был подкреплен серьезным финансированием, крепко стоял на ногах, нужно сформировать его в формате акционерного общества, привлечь крупный капитал, да и всех николаевцев. Ведь каждый истинный ценитель футбола мог бы вложить сюда кто сто, а кто и тысячу гривен. Вот тогда бы и появилась истинно народная команда, возрос бы интерес к футболу. Моя мечта, чтобы вернулись те времена, когда великолепная игра николаевских футболистов собирала полные стадионы» («Вечерний Николаев», 11.09.08).

Але поки що, домашні матчі за участю МФК «Миколаїв» відвідують до однієї тисячі вболівальників, про що засвідчила остання гра, яка відбулася 12 вересня на Центральному міському стадіоні з командою «Бастіон» (Іллічівськ).

Миколаївці програли з рахунком 1:2. Була можливість зіграти у нічию, але не забили пенальті.

Після гри головний тренер МФК «Миколаїв» В’ячеслав Мазараті сказав журналістам: «Обидно, когда счет не по игре. Мы владели инициативой на протяжении значительного времени. По сравнению с предыдущими встречами в действиях футболистов проявился подчерк, они прибавили в движении, стали создавать голевые моменты. Отдавая должное сопернику, в рядах которого много опытных игроков, считаю, что их победе во многом способствовало предвзятое судейство» («Николаевские новости», 16.09.08).

До 100-річчя миколаївського футболу

Чимало на шпальтах місцевих газет з’явилося цього тижня матеріалів присвячених 100-річчю миколаївського футболу, яке відзначатиметься 18 жовтня.

У зв’язку з ювілейною датою «…перед главным входом на Центральный городской стадион будет установлен памятник, посвященный столетию николаевского футбола» («Вечерний Николаев», 11.09.08).

Газети також повідомили, що ініціатором створення пам’ятного знака є Миколаївська обласна Федерація футболу України. Оргкомітет за ініціативою голови обласної федерації Миколи Єропунова готує інші святкові заходи.

«Как сообщил Н. Л. Еропунов, в программу праздника намечено открытие двух новых футбольных полей (на Центральном городском стадионе и на стадионе «Заря»), парад детских футбольных команд, награждение ветеранов, матч ветеранов футбола Николаева и «Динамо» (Киев), встреча за суперкубок Николаевской области…» («Николаевские новости», 09.09.08, «Скиф»,10.09.08).

«Столетию николаевского футбола − сто спортивных команд» − це заголовки наступних матеріалів. Тут розповідається про ініціативу громадської організації «Скаути Миколаєва», які за підтримки «Центру соціальних програм» компанії РУСАЛ у рамках програми «Сто спортивних проектів» з 1 травня 2008 року проводять серію турнірів серед дитячих і підліткових дворових команд (команд-любителів) по футболу. Змагання присвячені 100 річчю миколаївського футболу. Так ось, 20 вересня на стадіоні «Зоря»-»Машпроект» пройде фінал Кубка міста з міні-футболу серед дворових команд.

Керівник проекту «Сторіччю миколаївського футболу − сто спортивних команд» Тетяна Чистякова розповіла журналістам, що «согласно проекту мы уже собрали и организовали более полусотни дворовых футбольных команд и проводим игры между ними в районах города, межрайонные встречи, выездные матчи с командами области…» («Южная правда», 09.09.08).

Залучаються до цього проекту і депутати усіх рівнів про що свідчать такий факт, наприкінці вересня «запланирован матч между командой авторов проекта и командой депутатов городского и областного советов. Юные чемпионы также надеются на матч со взрослой профессиональной футбольной командой города. И еще неизвестно, кто кому даст фору» («Южная правда», 09.09.08)

І головне, що стосується цього проекту, він не завершується цієї осені, як було передбачено раніше.

За словами його організаторів «проект будет продолжаться и дальше … Как мы шутим, в проекте: «Сто лет бывает только раз в сто лет». Но уж очень хороша идея, да и детворе с родителями нравится наша работа. Поэтому Николаевская городская детская общественная организация «Скауты Николаева» еще не раз возьмется за организацию и проведение спортивных соревнований городского масштаба» (детская газета «Малек» № 8, 11.09.08).

 

13.      Полтава

 

Євро 2012.

Реклама.

Зовнішньої реклами та використання логотипу Євро 2012 за звітний період не зафіксовано.

Заходи.

За звітний період місцевою владою та громадськими організаціями не проводилось жодних заходів присвячених Євро 2012.

ЗМІ.

З усіх місцевих ЗМІ жодна газета не згадала про Євро 2012.

Місцевий футбол.

ФК «Ворскла»

В чемпіонаті прем’єр-ліги наступив невеличкий перерив пов'язаний з виступами національних збірних у відборі до ЧС 2010. Новий розіграш кубка України «Ворскла» розпочинає у Кіровограді, де в матчі 116 фіналу зіграє з місцевою «Зіркою». Останні три домашні матчі в рамках першості України з футболу в другій лізі «Зірка» ніяк не може здолати своїх суперників. До Кіровограду їздили в розвідку кілька полтавських журналістів подивитися команду у грі проти ФК «Полтава». Про це детальніше далі.

ФК «Полтава» та друга ліга.

Відбулися матчі восьмого туру першості України з футболу серед команд другої ліги. ФК «Полтава» у Кіровограді зустрічався з місцевою «Зіркою» і здобув перемогу з рахунком 2:1. Головний тренер нашої команди Олександр Омельчук розповів, що це була одна з кращих ігор за участі його підопічних. Полтавці, не зважаючи на шалену підтримку господарів, а прийшло близько п’яти тисячі глядачів, повністю домінували на полі. Обидва м’ячі наші земляки провели у першому таймі і обоє вони є результатом блискучих індивідуальних дій. На 17-й хвилині Дмитро Батусов переграв двох захисників, змістився до центру і метрів з двадцяти поцілив у дев’ятку. На 25-й хвилині Максим Кундель з лівого флангу проходить у штрафний майданчик і сильно пробиває у ближній кут воріт. Поперерві наші футболісти могли розвинути успіх, навіть відзначився Марченко, але боковий арбітр угледів офсайд. В другому таймі також мали чудові нагоди збільшити рахунок Кравчук, Лубенець, Кундель та Сенчук. За сім хвилин до завершення зустрічі арбітр призначає спірний пенальті у ворота полтавців. Господарі скористалися таким подарунком і скоротили рахунок. Після цієї перемоги ФК «Полтава» виходить на другу сходинку у турнірній таблиці. Варто відзначити, що на матч у Кіровоград їздила ціла група підтримки на чолі з президентом ФК «Полтава» Леонідом Соболєвим та заступником міського голови Олександром Русіним. На наступний виїзний матч у Дніпродзержинськ проти лідера першості «Сталі» планується виїзд двох автобусів підтримки. Але перед цим 12-го вересня наші футболісти проведуть домашній поєдинок проти аутсайдера дніпропетровського «Дніпра-75». 

Інші представники Полтавщини у другій лізі зіграли так: «Гірник-Спорт» Комсомольськ − «Явір» Краснопілля − 4:1, «Титан» Армянськ − «Кремінь» Кременчук − 5:1. У складі Комсомольська три голи протягом 23-х хвилин забив 18-річний нападник Сергій Кравченко. Це вже не перший його хет-трик, цікаво куди дивляться селекціонери з «Ворскли»?

Чемпіонат Полтавщини з футболу.

Відбувся черговий тур чемпіонату Полтавської області з футболу серед команд першої ліги. Центральний матч туру відбувся у Лубнах, де місцева команда впевнено переграла ФК «Миргород» з рахунком 5:1. Після цієї перемоги ФК «Лубни» вийшов на друге місце в турнірній таблиці. На третю позицію перемістився кременчуцький «Гірник», який з мінімальним рахунком вдома виграв у ФК «Пирятин». Що цікаво, далеко не футбольний рахунок був зафіксований у зустрічі дублерів цих команд, кременчуцькі юнаки забили двадцять «сухих» мячів у ворота гостей. Цікаву гру останнім часом демонструє «Зоря» з Гоголево. Цього разу дебютант першої ліги в домашньому поєдинку розібрався із зіньківським «Колосом» − 4:1. ФК «Велика Багачка», хоча й пропускав тур із-за участі в кубку України серед аматорських команд, все ж залишився лідером чемпіонату області. Доречі домашній матч-відповідь проти команди «Єдність-2» (Плиски) багаччани зіграли 0:0. Перший поєдинок наші земляки програли 1:2, а тому припинили боротьбу за кубок. 

Матч за Суперкубок Полтавщини не відбувся.

Розрекламований матч за Суперкубок Полтавщини не відбувся. Газета «Полтавщина спорт» написала, що їх редакцією все було влагоджено, афіші й програмки надруковані і навіть виготовили сам трофей. Та президент ФК «Полтава» Леонід Соболєв сказав, що не пущу на поле стадіону «Локомотив», бо там щойно засіяли траву. Альтернативи цьому полю для проведення матчу такого рангу в Полтаві, на жаль, поки що немає.

 

14.      Рівне

 

Євро 2012

Реклама

Емблеми Євро-2012 в Рівному не спостерігається. Місцеві засоби масової інформації широко висвітлили про перебування на Рівненщині учасників міжнародного марафону «Київ—Варшава разом до Євро-2012».

Заходи

Офіційних заходів по підготовці області до Євро 2012 за участю преси не проводилось.

ЗМІ

Тему підготовки до Євро-2012» порушила газета «Літопис Заходу» в публікації «ЩОБ ЗА МІСТО НЕ ЧЕРВОНІТИ,

уже зараз у Рівному розпочинається активна підготовка до ЄВРО-2012».

В інтерв’ю тижневику начальник управління архітектури та містобудування Рівненського міськвиконкому Анатолій Храбан, зокрема, розповів:

Зважаючи на актуальність теми підготовки до Євро-2012, цікаво, що саме в Рівному заплановано збудувати?

− Це вже не таємниця, що наразі найбільшою бідою Рівного є відсутність належної кількості сучасних готелів і, звичайно, стан шляхів. На вирішення саме цих проблем спрямовуємо нині всі свої зусилля. Так, наприклад, до Євро-2012 намітили збудувати дворівневу розв’язку перехрестя вулиці Київської та об’їзної дороги. Поруч з цією розв’язкою, що нагадуватиме кленовий лист, міститимуться громадські заклади соціально-розважально-культурного призначення. Зокрема, на територіях по обидві сторони передбачається звести мотелі, кемпінги, боулінг-клуби, розважальні заклади. Певен, що у перспективі київський в’їзд стане окрасою Рівного. Наразі виношується ідея забудувати повністю громадськими закладами південну околицю Рівного. Так, на в’їзді зі Здолбунова, у районі вулиць Чорновола-Дачної, на майже 10-гектарній площі передбачається звести багатофункціональний громадський комплекс. Надійшла пропозиція від підприємців звести сучасний готель у центрі міста на вулиці 16-го Липня. Сподіваюся, що ми належно підготуємося до Євро-2012, повністю забезпечимо необхідну кількість готельних місць європейського стандарту, щоб перед іноземними гостями не червоніти.

Футбол

Рівне готується до виборів мера. На жаль, з кандидатів, які мають найкращі шанси на перемогу, немає жодного бодай прихильника футболу. До того ж, нинішній «верес» не є тією «козирною картою», котра могла б допомогти тому чи іншому претендентові привернути на свою сторону значну частину електорату. Якщо на перші домашні матчі рівнян на стадіон приходило майже три тисячі вболівальників, то після невиразних матчів «Вереса» в останніх турах їх кількість почала стрімко зменшуватися (на останньому поєдинку трибуни заповнили лише близько 2 тисяч глядачів). Таким чином, професійному клубу важко розраховувати на підтримку з боку міської влади, яку він мав за часів попереднього міського голови.

Тим часом справи у ФК «Верес» не такі оптимістичні, як вимальовувалися на почату чемпіонату. Окрім того, що оновлене керівництво не здатне сповна розрахуватися з футболістами шляхом вчасної виплати зарплати та преміальних, команді не вистачає грошей на виїзні матчі. Скажімо, на зустріч з «Нафкомом» рівняни виїхали не на передодні матчу, а в день туру. Та й навіть на цю поїздку довелося шукати кошти в авральному порядку.

Невиразна гра рівнян в останніх поєдинках помітно позначилася на відвідуванні вболівальників матчів чемпіонату та зумовила певну холоднечу публікацій у місцевих засобах масової інформації. Про це зокрема свідчать назви матеріалів «Нулі на табло», «Три матчі без голів» і т.д. Така ситуація породжує у вболівальників песимістичні настрої, тому дедалі частіше доводиться чути прогнози, що «Вересу» не судилося відновити колишню футбольну славу. Показовим щодо гри «Вереса» видається відгук одного з уболівальників на неофіційному сайті клубу після матчу з «Россю» (до речі, це єдиний відгук, чого раніше не було): «Народ, приходьте на цікавішу гру − фінал Кубку району − 7.09.08 о 16.00 на стадіон Авангард. Фортуна (Омеляна) − «Коливань» (Клевань)». Це красномовне свідчення, що на Рівненщині нині аматорський футбол набагато видовищніший, ніж професійний.

Аматорський футбол області передусім інтригує безкомпромісною боротьбою на полі та великою кількістю забитих м’ячів. Так, в останньому турі чемпіонату області в перші лізі чотири з п’яти матчів закінчилися з великим рахунком. Радивилівський «Сокіл» на своєму полі зазнав нищівної поразки від здолбунівсього «Волинь-Цементу» − 0:5. Щоправда, команді зі Здолбунова зарахували в цій зустрічі поразку через те, що в її складі на поле вийшов футболіст, котрого дискваліфікували на гру. Знову результативно зіграв березнівський «Случ-Класік» − удома він розгромив кузнецовський «Ізотоп-РАЕС» − 5:0. Оржівський ОДЕК, як і очікувалося, переміг рокитнівське «Полісся» − 4:1. Сарненський «Маяк» у гостях не залишив жодних шансів ФК «Вельбівне» − 3:0. І тільки в зустрічі двох рівненських команд на полі точилася більш менш рівна боротьба, але «Хімік» виявився сильнішим за «Водник» − 2:1. Лідирують «Маяк» − 34 очки (одна гра в запасі), ОДЕК − 34, «Славія» − 32, «Случ» − 29.

Не поскупилися періодичні видання на звіти про матч «Верес» − «Рось». Усі публікації практично аналогічні матеріалу, опублікованому в «Рівненській газеті»:

За три матчі − жодного гола

Затягнулася «суха» серія рівненського «Вереса»: вже третю зустріч наші футболісти не можуть забити гол у ворота суперників. Минулого тижня − білоцерківській «Росі», яка перебуває у нижній частині турнірної таблиці другої ліги чемпіонату України.

Після поразки у Миколаєві «вересівці» у домашньому поєдинку з усіх сил прагнули довести, що їхній гарний старт у першості не був випадковим. Рівняни одразу заволоділи ситуацією і вирушили шукати кращої долі біля воріт суперників. А ті, прагнучи вивезти з Рівного бодай один пункт, вирішили відсидітися в обороні. «Рось» відрядила в захист більше половини своїх гравців, і пройти такий щільний кордон нападникам «Вереса» виявилося не під силу. Відчувалося велике бажання господарів поля порадувати своїх уболівальників, яких із кожною грою стає все більше, однак цього було замало. В ігровій майстерності господарі не поступалися гостям, але футболісти з Київщини вигравали більшість єдиноборств за м’яч і не дали жодних шансів рівнянам «розписатись» у своїх воротах. Отож, знову нічия − 0:0.

Наступний матч «вересівці» зіграють 12 вересня у Броварах з місцевим «Нафкомом». А зараз, незважаючи на нічию, залишаються на восьмому місці − у них 11 очок.

Микола ФІЛІН,

головний тренер команди «Верес»:

− У нас були й ігрова перевага, і моменти непогані, але немає кінцівки − прямо біда якась. І спаду в темпі ніби немає, всі гравці у хорошому стані. Але чогось не вистачає, вже три матчі не можемо забити. Складається враження, що ми всі голи забили у Коростені. На жаль, недопрацьовує в атаці Козлюк. Але є футболісти, які виступають стабільно: Олександр Гергелюк, Василь Козіброда, Дмитро Кінах. Зате в атаці − прямо каруселі: один біжить, інший − ні... Будемо розбиратися, робити висновки. На жаль, певним чином накладаються й фінансові проблеми.

Ігор ХІМІЧ, головний тренер команди «Рось»:

Для таких команд, які сьогодні грали, нульовий результат − нормальний. Кожен із суперників заслуговує те, чого досяг. І ваша команда, і наша − на стадії комплектування. Усі гравці молоді, ще недосвідчені, тому й підсумок закономірний.

15.      Тернопіль

 

Євро 2012

Повідомлень та заходів протягом звітного періоду не було.

Реклама.

У Тернополі та в регіоні зовнішньої реклами Євро-2012 не має. Прихованої реклами також немає. Використання логотипу Євро 2012 не зафіксовано.

ЗМІ.

«Вільне життя»: «Хто захищатиме честь України на Євро-2012?» − автор статті розмірковує, чи вдасться в Україні виплекати колектив футболістів, котрі зможуть відстояти честь держави на домашньому «Євро-2012». І наголошує: моральний обов’язок Андрія Шевченка та інших ветеранів зробити все для того, аби не зганьбити Україну через чотири роки.

«Нова ера»: «До Євро-2012 у Києві побудують 55 готелів» − У Києві для розміщення гостей Євро-2012 планується побудува­ти 55 готелів загальним фондом 13169 номерів. Крім того, футбольних уболівальників розміщуватимуть у гуртожитках, гуртожитках готельного типу і міжнародному молодіж­ному центрі. Заявлені міською владою плани у декілька разів перевищують ви­моги УЄФА для проведення чемпіонату. Проте, на думку експертів, че­рез наслідки світової фінансової кризи залучити кошти для зведення такої кількості готелів навряд чи вдасться.  

Місцеві аналітичні публікації, радіо і телепередачі на тему Євро-2012 відсутні.

Місцевий футбол.

Учасники чемпіонату Тернопільської області з футболу провели чергові матчі другого кола.

У першій групі збаразький «Галич» , перемігши у Теребовлі місцевий «Бровар» (3:1), узяв реванш у «пивоварів» за поразку у фіналі кубка області.

Першу перемогу у чемпіонаті здобув ФК «Борщів», який вдома здолав КЛФ «Біла» Тернопільського району з рахунком 2:1.

В інших матчах «Товтри» (смт. Козлів Козівський район) доволі легко обіграли  «Колос» з Бучача (5:0), а ФК «Тернопіль-Педуніверситет» − «Ниву» з Великих Гаїв Тернопільського району − 4:1.

Як не виглядає прикро і дещо несподівано, але доводиться констатувати, що такий футбольний край, як Бережани, вже не представлений у чемпіонаті області. Після «Скляра» знявся з турніру і «Сокіл», який презентував бережанський агротехнічний інститут. Начебто, через фінансові негаразди.

У другій групі зафіксовано такі результати:

ФК «Скала» (Скала-Подільська) − «Марспирт» (Марилівка) − 0:2;

ФК «Зборів» − «Збруч» (Підволочиськ) − 0:0;

ФК «Тернопіль-Педліцей» − «Товтри-2» (Козлів) − 0:1;

«Гірник-Скалатський замок» (Новосілка Підволочиського району) − ФК «Козова-Агро» −  1:1.

Після звітного туру у першій групі двовладдя − по 26 очок мають козлівські «Товтри» і збаразький «Галич».

У другій групі лідирує підволочиський «Збруч», в активі якого 19 очок.

Матчі наступного туру чемпіо­нату області відбуваються 14 вересня.

У селі Скоморохи Бучацького району, на базі в оздоровчому комплексі «Лісовий», відбулася спартакіада серед працівників органів місцевого самоврядування Тернопільської області. Спортивний захід був присвячений Дню фізичної культури і спорту.

Працівники органів місцевого самоврядування змагалися у шахах, стрільбі, настільному тенісі, дартсі, волейболі і міні-футболі, легкоатлетичному двоборстві, стрибках у довжину тощо.

У змаганні з міні-футболу у фіналі зійшлися команди Бучацької і Тернопільської районних рад. Перемогу з рахунком 3:0 святкували господарі змагань − бучацька команда. А «бронза» дісталася команді Чортківської районної ради.

Повторні матчі кубка України серед аматорських команд для двох тернопільських колекти­вів склалися по-різному. Якщо збаразький «Галич» здолав свого суперника з Володимира-Волинського і пробився до чвертьфіналу кубка, то «Лан» з Великої Березовиці Тернопільського району так і не зміг надати контраргументів львівській «Галичині».

Як розповів тренер «Галича» (м.Збараж) Володимир Курило, матч для його підопічних склався не надто важко. Це й не дивно, адже збаразькі у першому матчі на виїзді впевнено перемогли − 3:0.

Уже на 7 хвилині за фол проти Ігоря Бадла, який обіграв воротаря і взявся направляти м’яча у порожні ворота, при цьому кіпер порушив на ньому правила, арбітр матчу призначив пенальті. Його чітко реалізував Автанділ Гвіанідзе (1:0). Тільки-но розпочався другий тайм, як вже Гвіанідзе різаною передачею залишив поза грою двох оборонців, і Бадлу нічого не залишалося, як скористатися слушною нагодою (2:0). Третій гол за «Галич» забив Остап Єланський, котрий увійшов у штрафний майданчик з місця правого крайнього і перекинув м’яча через воротаря (3:0).

Гол престижу за молоду команду «ВІК» забив Олександр Тютченко, з першим ударом якого справився збаразький кіпер Олександр Шпирка, а на повторний зреагувати не зміг (3:1).

«Галич» (Збараж) − «БРВ − ВІК» (Володимир-Волинський) − 3:1 (1:0).

Важко було сподіватися, що у повторному матчі дебю­тант Всеукраїнських змагань ФК «Лан», який представляє другу лігу Тернопільського районного чемпіонату, зможе ліквідувати дефіцит у п’ять м’ячів (1:6 у першому матчі). Однак молода березовицька команда не стушувалася за гучними іменами суперника і методично насідала на ворота «Галичини», якою керував відомий у минулому футболіст львівських «Карпат» Андрій Покладок. Лише Тарас Літинський двічі із вбивчих відстаней мав відкривати рахунок, однак фортуна відвернулася від форварда «Лану». Згодом капітан «Лану» Олег Рожук перекидав через кіпера львів’ян Назара Литвина, однак у ворота не поцілив. Піс­ля перерви лише перших 15 хвилин команди грали на рів­них. У нас­тупний ігровий відрізок повноправними господарями по­ля були львів’яни. Єдиний тол у матчі записав на свій ра­хунок Ярослав Пісько потужним ударом з 18 метрів (0:1). Далі той же Пісько ще двічі мав стовідсоткову нагоду, щоб відзначитися (одного разу м’яч потрапив у поперечину, іншого − дивом не потрапив у ціль після удару головою). А під завісу матчу ще один гарматний удар «галичанина» потурбував поперечину. У підсумку «Галичина» йде далі по турнірній сітці, а «Лан» будує амбітні плани на наступний сезон.

«Лан» (В. Березовиця, Тернопільський район) − «Галичина» (Львів) − 0:1 (0:0)

А збаразький «Галич» мірятиметься силами в 1/4 фіналу з «Поліссям» (Добрянка).

ФК «Нива».

Після поразки у Чернівцях футболісти тернопільської «Ниви» прагнули реабілітуватися в очах своїх уболівальників. Власне, їм це вдалося, але задоволення від перемоги отримали хіба-що самі футболісти.

У домашньому матчі восьмого туру на тернопільську «Ниву» чекало випробування аутсайдером «Оболонь-2» (Киїів). Матч завершився рахунком 3:2. «Нива» посіла 5 місце у турнірній таблиці − 15 очок.

Пам’ятаючи, як нелегко довелося підлеглим Віктора Ряшка у зустрічі з резервістами «Княжої», мабуть, ніхто з присутніх на Центральному міському стадіоні Тернополя не сподівався на легку прогулянку тернопільських гравців у  матчі з «Оболонню-2».

Так воно, зрештою, й сталося. «Оболонці», у розпорядженні яких було кілька гравців з головної команди, не скидалися на хлопчиків для биття. Хоча у дебюті шальки терезів схилилися на користь господарів − завдяки курйозному голу Юрія Путраша. Перебуваючи на лівому фланзі щонайменше метрів за 35 від воріт, він, цілком логічно, спрямував шкіряну кулю у штрафний майданчик. Але вийшов не навіс, а результативний удар. М’яч, оминувши голови оборонців та за­хисників, і руки голкіпера, влетів точнісінько у «дев'ятку» воріт − 1:0.

Сталося це на десятій хвилині. Далі : ж − протягом наступної години − спостерігалася досить-таки інертна суперечка, з мінімумом шансів відзначитися як в одного, так і в іншого конкурента. Глядачі полегшено зітхнули лише на 82-ій хвилині, коли після навісу Дмитра Саркіса Олександр Розман ударом головою вдруге змусив капітулювати суперника. Здавалося, господарі вже свого не віддадуть.

Вийшло все з точністю до навпаки. Ще за п’ять хвилин помилка во­ротаря «Ниви» Миколи Вірковського призвела до автоголу Василя Плехтяка − 2:1. Зрадівши несподіваному подарунку, «оболонці» кинулися рятувати бодай очко. І вже на останній з двох доданих до другого тайму хвилин пропустили контратаку, яку зупинили лише з порушенням правил. До воріт було далеченько, метрів двадцять сім. Однак ця обставина не злякала Петра Сокола, котрий, як і Розман, теж вийшов на заміну. Потужний удар − і м’яч утретє залетів у ворота «Оболоні-2».

Перед фінальним свистком − остання атака гостей змусила тернополян ще раз помилитися. Досвідчений В’ячеслав Нівінський таким подарунком не міг не скористатися − 3:2. На більше у суперників просто не вистачило часу.

Уболівальники цією перемогою тернополян були не задоволені. Красивої гри не вийшло. І результату − також.

Футбольна тематика місцевих друкованих ЗМІ.

ФК «Нива»

«Нова Тернопільська газета»: «Перемога, яка не радує...» − про матч «Нива» − «Оболонь-2». Стаття критична. Важкі три очки для «Ниви» не зменшили її відставання від лідера.

«20 хвилин»: «За шість хвилин − три голи» − про матч «Нива» − «Оболонь-2». Автор назвав цей матч «нудним катанням і копанням м’яча». Це стосувалося тернопільських футболістів. Стаття критична.

«Свобода»: «Над аутсайдером − непереконливо» − про матч «Нива» − «Оболонь-2». «У першому таймі «Нива» не показала нічого. Середня лінія діяла інертно, без жодного креативу. Гравці просто «відбували номер». Головні події матчу розгорнулися в останні десять хвилин». Стаття критична на адресу тернопільської команди.    

«Номер один»: «Практика для воротаря − не остання річ» − про матч «Нива» − «Оболонь-2». Стаття критична на адресу тернопільських футболістів. «Нивівці» дали можливість суперникам з Києва забити стільки голів, скільки вони змогли. Самі ж били стільки − скільки самі цього бажали».  

Збірна України 

«20 хвилин»: «На Схід із бажанням виграти» − експрес-інтерв’ю головного тренера збірної України Олексія Михайличенка Інформ-службі ФФУ. Йдеться про другий матч до відбору ЧС-2010.

«Результати є, а от якість гри...» − у результаті другого кваліфікаційного раунду на Мундіаль-2010 підопічні Олексія Михайличенка виконали поставлене завдання на перші два матчі відбору − отримали 6 очок. А щодо якості гри, то вона бажає бути кращою.

«Олександр Кучер: «Я не задоволений своєю грою» − захисник збірної України поділився своїм враженням про поєдинок в Алмати.

«Вільне життя»: «Раз сваримо, значить любимо» − про другий матч національної збірної України у відбірній кампанії ЧС-2010. Він викликав неоднозначні почуття у прихильників української команди. Хоча збірна й перемогла в Алмати Казахстан, огріхів українська команда мала у грі дуже багато: півзахисники елементарно помилялися, дехто з гравців розгублювався та інше.  

«Фортуна повертається обличчям?» − про відбірні матчі ЧС-2010. Чимало уваги у статті приділено Андрію Шевченку. Також подано результати ігор у відбірних групах Старого континенту.   

«Місто»: «Збірна України коштує майже 82 мільйони євро. Найдорожчий − Шевченко» − авторитетний оцінний сайт transfermarkt.de подав вартість гравців збірної України. 

«Свобода»: «Вимучна перемога» − про матч Україна-Білорусь (1:0) − у рамках відбіркового турніру на ЧС-2010. «Гра української збірної неприємно вразила. Підопічні Олексія Михайличенка у своєму першому офіційному матчі не показали майже нічого. Команді не вистачало швидкості. Не в кращому стані перебувають лідери команди − Воронін та Шевченко тощо...». Стаття критична.

«Львів − фартове місто для збірної» − про матч збірних України та Білорусі. Автор, котрий був присутній на матчі, зазначив: «Під час перерви в ложі преси обговорювалася думка, що Олексій Михайличенко не вгадав із стартовим складом». 

«Нова ера»: «Україна-Білорусь: з фанатами розбирався «Беркут» − про матч збірних України і Білорусі у Львові. 80 білоруських футбольних вболівальників мали намір «розібратися» з українськими «товаришами».

Український футбол

«20 хвилин»: «Терім очолить «Шахтар»? − за повідомленнями Інтернет-видань, Ринат Ахметов проводить переговори з діючим тренером збірної Туречччини Фатіхом Терімом з пропозицією очолити донецький «Шахтар» замість Мірчу Луческу. 

«Місто»: «На футболі відмивають гроші» − як заявив голова національної профспілки «Футболісти України», радник Прем’єр-міністра зі спортивних питань Олег Печорний, футбольні клуби приховують реальну зарплату гравців. Свого часу ДПА оприлюднила список клубів, офіційні зарплати яких були смішними. Це − «Динамо», «Чорноморець», «Кривбас» тощо. Реальні ж заробітки гравців провідних клубів України сягають 100 тисяч доларів США за місяць. Отже, на футболі відмивають гроші та ухиляються від сплати податків.

Тернопільський футбол

«Номер один»: «Спартакіада органів самоврядування» − змагання відбулися у Бучацькому районі. Найбільше глядачів зібрали поєдинки з міні-футболу. 

«Галич» іде далі, а «Лан» сходить з дистанції» − про повторні матчі кубка України серед аматорських команд.   

«Нова Тернопільська газета»: «Лан» зійшов з дистанції», а «Галич» − продовжить боротьбу − про матчі кубка України серед аматорських команд.

«Місцеві грають заповзято» − про про чемпіонат області з футболу.

«Свобода»: «Бережанщина без футболу» − про чемпіонат області. На жаль, у ньому Бережанський район, який вважався традиційно футбольним регіоном, не представлений. Команди з чемпіонату знялися.     

«20 хвилин»: «Дербі за ФК «Тернопіль» − про матчі обласного чемпіонату з футболу. Автор стверджує, що місцеві команди можуть демонструвати чудову, цікаву і результативну гру. Саме тому на Тернопільщині футбол є одним із наймасовіших і найулюбленіших видів спорту. Під час матчів «йшла справжня чоловіча боротьба. Гравці себе не шкодували. Це − справжній професійний футбол. Дарма, що обласного масштабу». 

Тернопільське державне телебачення, телеканал «TV-4», «Smile TV», ФМ-станції «Українська хвиля», «Радіо Тернопіль», «Радіо ТОН» та обласне державне радіо в інформаційних випусках та випусках спортивних новин інформували про поточні футбольні новини України та зарубіжжя.

Усі ЗМІ коментували матч «Нива» − «Оболонь-2». Спортивні оглядачі, за їхніми словами, були розчаровані грою тернополян. Усі сподівалися на кращу, виразнішу гру. Думали, що поразка у Чернівцях підштовхне гравців «Ниви» до перемоги. На жаль, сподівання виявилися марними.

Спортивні оглядачі приділили чимало уваги грі збірної України до відбіркового турніру на ЧС-2010. Коментарі були різні: і негативні, і позитивні, і нейтральні. Критикували обидва матчі за багато помилок. «Це були помилки і гравців, і Олексія Михайличенка. Потрібно було продумати і прорахувати все. Проте, як заведено в Україні, усі сподівалися: а, може, пощастить. Пощастило! Але це не означає, що українська збірна дістала яскраву перемогу. Це − просто воля випадку...».

ЗМІ подавали інформацію про регіональні футбольні матчі. Варто зазначити, що місцевий футбол у спортивних новинах посідає чільне місце. 

Кулуарні новини. 

(не для сайту)

Судячи з кулуарних розмов між журналістами та відгуками уболівальників, «Нива» втрачає авторитет у перших та других. Особливо це простежувалося після матчу «Нива» − «Оболонь-2». 

Зрозуміти невиразний футбол у виконанні «Ниви» на очах рідної публіки поясненню не піддається. Уболівальники, за їхніми словами, прийшли побачити красиву і переможну гру улюбленої команди, а в результаті отримали нудне катання м’яча і копання його з одної половини поля на іншу. Якщо так продовжуватиметься і в подальшому, то глядачі на таке видовище не підуть. Навіть задарма.

Така гра − це непо­вага до власного вболівальника, а заяви керівництва клубу про вихід у першу лігу на фоні такої гри викликають ніщо інше, як сміх.

Чимало уболівальників не дочекалися до завершення матчу. У середині другого тайму потроху почали залишати стадіон, адже гра не вражала.

У кулуарах говорили, що керівництво клубу навмисно не вимагає красивої і результативної гри від футболістів, бо має намір позбутися «Ниви». Тобто, продати. Щоправда, кому − не відомо. А гравців такий стан справ також задовільняє. Головне − відбути матч і отримати зарплату. Як кажуть поміж собою журналісти, патріотів серед нинішнього складу тернопільської «Ниви» фактично немає. За таку гру й зарплату не варто давати. 

 

16.      Харків

 

Евро 2012.

На прошлой неделе на сессии горсовета 10 сентября депутаты должны были утвердить девять участков земли, которые выставляются на продажу под гостиницы (5 участков)  и паркинги (4 участка) к Евро-2012. Первый такой земельный аукцион в Харькове (29.02.08) прошел с большим скандалом и до сих пор некоторые лоты оспариваются (стороной губернатора), но городская власть уверена в своей правоте и рассчитывает осенью провести второй аукцион. Тем не менее, горсовет исключил из повестки дня сессии вопрос об утверждении списка земельных участков. По официальной версии, которую озвучил мэр Михаил Добкин, это связано с тем, что не были собраны все необходимые документы. Мэр пообещал рассмотрение этого вопроса на следующей сессии горсовета.

На неделе состоялась пресс-конференция директора Департамента (горисполкома) по вопросам подготовки к Евро-2012 Виктора Христоева, на которой он сообщил, что к ЧЕ-2012 в Харькове будет подготовлено 64 объекта. Он еще раз подтвердил, что Полтава также будет активно задействована в этом − к услугам гостей будет 11 гостиниц и аэропорт.

Начальник управления по подготовке к ЧЕ-2012 облгосадминистрации Алексей Токарь  отчитался по ситуации на стадионе «Металлист» − закончен комплексный проект реконструкции стадиона, в октябре он будет передан для утверждения в Кабмин. В проекте учтены все требования УЕФА − необходимое количество мест для людей с ограниченными возможностями (100); доведены до нормативных показатели обзора на зрительских трибунах. В настоящий момент на стадионе закончена вставка между южной и восточной трибунами (434 места), продолжаются работы по перекладке всех видов сетей снабжения; осуществляется поэтапное строительство опор для обустройства покрытия стадиона. Работы ведутся ускоренными темпами, чтобы успеть к матчу 2 октября «Металист» − «Бешикташ». Завершение всего восточного комплекса (начато было прошлым летом) планируется к 22.10.08. А конкурс оценщиков в облсовете на предпродажную оценку помещений под восточной трибуной выиграла Харьковская товарная биржа (ХТБ).

Тем не менее, харьковчане недовольны:  особенно на фоне сдачи стадиона в Днепропетровске, все чаще слышатся высказывания, что там «с нуля» стадион построили, в Донецке готовят к сдаче, а у нас старый столько лет реконструировать не могут.

Реклама.

Новой внешней рекламы по Евро-2012 в городе и области не появилось

СМИ.

09.09.08 газета «Главное» (со ссылкой на эфир канала «Мегаспорт») опубликовала интервью с А.Ярославским, в котором он высказал уверенность, что Харьков примет не один матч Евро-2012. То, что Харьков пока остается резервным, только «подстегивает к успешному труду».

09.09.08 «МедиаПорт-Новости» (ТК «S-Tet)(со ссылкой на «УНИАН») сообщили о готовящемся открытии стадиона «Арена «Днепр», инвестором строительства которого стал Игорь Коломойский.

15.09.08 «МедиаПорт-Новости» (ТК «S-Tet)и одноименный сайт (со ссылкой на «АМИ-Новости») сообщили о торжественном «грандиозном» открытии стадиона «Арена «Днепр», на котором первый удар по мячу был сделан Президентом Ющенко.

Футбольные события

В Харькове готовятся к матчам «Металлист» − «Бешикташ» и Украина-Хорватия. На «Бешикташ» (2 октября) уже началась продажа билетов в кассах (от 60 до 500 грн.(VIP)), очереди уже есть постоянно, половина билетов вроде бы уже продана через Интернет. По словам представителей областных властей, на эти матчи вводятся меры «повышенной безопасности»: милиция, готовность больниц.

 

17.      Херсон

 

Євро 2012

Реклама

До Дня фізичної культури і спорту фізкультурно-спортивне товариство «Спартак» спільно із управлінням сім’ї, молоді спорту Херсонської облдержадміністрації провели міські змагання з міні-футболу. Приємно було бачити поруч із банером ФСТ «Спартак» плакат «Євро-2012. Україна, Польща».

Заходи

Офіційних заходів по підготовці області до Євро 2012, за участю журналістів не проводилось.

ЗМІ

Тема підготовки області до Євро 2012 у місцевій пресі не обговорювалась.

Футбол

Жіночий футбол

«Южанка − Майстер С» поїздку до Чернігова відмінила: грошей місто не перерахувало. Тому тренерський штаб знаходить кошти на принциповий візит до Донецька, де херсонки можуть узяти 3 очки і завершити чемпіонат на 5-м місці.

Дитячий футбол

10 вересня − футбольний матч між командами хлопців 1991 г.н. «Кристал» (Херсон) − «Торпедо» (Миколаїв). Товариський матч, в якому останній раз відіграли разом випускники ДЮСШ «Кристал» − переможці 1-ї ліги дитячо-юнацької футбольної ліги цього сезону.

 Стадіон «Кристал» зібрав до 200 глядачів − студентів, друзів, рідних. Інформація про матч була по каналах школи, результат повідомили на наступний  день по Авторадіо. Херсонці  виграли 3:0.

Чемпіонату області і міста

Продовжуються ігри 2-го кола чемпіонату області і міста.

Все знову по своїх місцях. Херсонська «Сигма» продовжує гонитву за лідером СК «Каховка». Підопічні І.Ніченко обіграли в Новій Каховці «Енергію» 3:0. Каховчани ж насилу вирвали перемогу у ФК «Гопрі» 3:2. «Мир» з таким же рахунком здолав «Динамо» (Цюрупинськ). «Кристал» зіграв удома «сухий» матч з «Таврією» (0:0) і в боротьбі за бронзу втратив потрібні очки. А ось «Азовець» (Генічеськ) продовжив дивувати, перемігши в гостях «Колос» 4:1.

«Кристал» збирає вдома до 100-150 глядачів, причому 20-30 − постійна група «ультрас»-фанатов.

День фізичної культури і спорту

До Дня фізичної культури і спорту фізкультурно-спортивне товариство «Спартак» спільно із управлінням сім’ї, молоді спорту Херсонської облдержадміністрації провели міські змагання з міні-футболу. У них взяли участь аматорські колективи з місцевих організацій та установ, учбових закладів загальною кількістю 12 команд: «Укртелеком», «Облавтодор», ТРК «Скіфія», «Світлотехніка», «Медучилище», «Училище культури», «Херсонський морський університет рибної промисловості», «Херсонський політехнічний коледж», «Херсонміськвиконком», «Облфінуправління», «Надрабанк», «Херсонстандартметрологія». Усі команди були розбиті на чотири групи, де до стадії півфіналу потрапляли по одній найкращій з них.

Якщо в груповому турнірі рівень команд подекуди вирізнявся, то в плей-офф  усі чотири футбольні колективи демонстрували високоякісну гру. У фіналі зустрілися «Світлотехніка» − «ХМУРП». Ці команди мають своїх представників в чемпіонаті області з міні-футболу (вища ліга), тому й недивно, що саме вони розіграли головний приз турніру − кубок. Ним заволоділа «Світлотехніка», яка несподівано легко перемогла суперників − 3:0. У матчі за третє місце в серії пенальті взяли гору представники засобів масової інформації − Херсонська обласна телерадіокомпанія «Скіфія». Вона у футбольній лотереї виявилася більш точнішою, аніж «ХПТК» − 3:2. По закінченню турніру голова ФСТ «Спартак» Сергій Яворський подякував всім за гру і сказав наступне: «Дуже приємно, що футбол у нашому місті з кожним турніром стає все більш і більш популярним. Ось уже 12 команд взяли участь у змаганнях. Ми будемо й надалі проводити подібні заходи. Сподіваюсь, що кількість команд буде постійно збільшуватись».

А от фізкультурно-спортивне товариство «Колос» у співпраці із управлінням сім’ї, молоді спорту Херсонської облдержадміністрації до Дня фізкультури організували турнір з міні-футболу серед команд загальноосвітніх шкіл, що пройшов на стадіоні «Майстер-С» в селищі Антонівці. Тут учасників вітали начальник управління сім’ї, молоді та спорту Херсонської облдержадміністрації Віктор Трамбовецький та голова Херсонського відділення Національного Олімпійського Комітету Сергій Пострєхін. Останній, зокрема, згадав останню Олімпіаду і побажав хлопчакам постійно працювати над собою та вирости до вершин спортивної майстерності. Переможці та призери отримали медалі, грамоти та кубки, а від спонсорів турніру − цінні  подарунки. Та головне в подібних дитячих змаганнях не перемоги, а сам змагальний процес, залучення дітей до спорту, − це слова під час церемонії нагородження голови ФСТ «Колос» В’ячеслава Роля.

 

18.      Хмельницький

 

Євро 2012

Події.

Під час позачергової сесії Хмельницької міської ради, на якій розглядалося питання про звернення до Президента України у зв’язку із загостренням політичної кризи, декотрі депутати пропонували внести у текст листа до Віктора Ющенка тезу приблизно такого змісту: «Чвари між гілками влади заважають зосередитися на залученні інвестицій, ставлять під загрозу авторитет України і перспективи проведення у країні Чемпіонату Європи з футболу.» В кінцевому варіанті звернення таку деталізацію упущено.

Реклама.

Зовнішньої реклами та використання логотипу «Євро-2012» на теренах області за звітний період не зафіксовано.

ЗМІ.

Публікацій, пов’язаних із наближенням чемпіонату Європи з футболу в газетах Хмельницького не виявлено. Лише у репортажах і замітках, написаних за матеріалами прес-конференції керівників мережі будівельних гіпермаркетів «Епіцентр К», що відбулася у Хмельницькому другого вересня, журналісти газет «Подільські вісті» та «Проскурів» помітили, що компанія є титульним спонсором Національного чемпіонату України з футболу у вищій лізі. Крім того мережа гіпермаркетів має намір бути головним спонсором національної збірної з футболу на Євро-2012 і довести збірну України як мінімум до півфіналу.

Місцевий футбол.

Федерація футболу.

Особливих новин немає. Неофіційний сайт ФК «Поділля» (Хмельницький) передрукував інтерв’ю голови обласної федерації футболу Вадима Федоренка, дане кореспондентові сайту ФФУ.

У коментарях відвідувачів зокрема йдеться: Слова «Тож Хмельниччина багата талантами. Ми ж маємо зробити все, аби разом із ними прогресував місцевий футбол» − не викликають довіри. Може й хочуть, але мало роблять, − пише відвідувач. Крім того, дорікають, чому мало сказано про перспективи команди майстрів «Поділля».

За словами голови обласної федерації футболу Вадима Федоренка, в області має з’явитися 15-а районна федерація футболу. Наразі ведеться підготовка установчих зборів у Новоушицькому районі. За тим буде реєстрація.

Команда майстрів.

Нарешті команда «Поділля» (Хмельницький) здобула одне очко у матчі проти «Оболоні-2», яка посідає останнє місце у другій лізі. 1:1 − перша нічия в сезоні, перше очко, здобуте хмельничанами на виїзді. «Поділля» готується до домашнього матчу 18 вересня проти «Єдності» з Плисок.

Наразі команда на 14-у місці. Керівництво міста, якому підконтрольний футбольний клуб як комунальне підприємство, дало керівництву команди «Поділля» термін на виправлення становища до 1 жовтня. Далі настануть оргвисновки.

Турніри.

У чемпіонаті області серед команд вищої групи зіграно нові матчі.

У Ізяславі волочиський «Збруч» завдав поразки з рахунком 3:0 місцевій команді «Горинь». Команди з хмельницькою пропискою «Поділля» та «Феміда» розійшлися нічиєю − 2:2.

До кінця чемпіонату залишається шість турів, але «Збруч» фактично вже поводиться по-чемпіонськи.

Через амбіційну позицію голови Хмельницького міського відділу фізичної культури і спорту Валерія Вешка зірвано фінальний матч на Кубок області з футболу. Обласна федерація планувала провести його о у день фізкультури і спорту 13 вересня на стадіоні «Поділля» у Хмельницькому. У фіналі мали зіграти «Олімп-Університет» (Кам’янець-Подільський) та ІНАПІК (Дунаївці). Однак міський спорткомітет не дозволив, бо проводив фінал футбольного турніру серед загальноосвітніх навчальних закладів, а потім відбулося спортивне свято.

Тепер фінал відбудеться чи у Дунаївцях, чи у Кам’янці-Подільському − місце проведення матчу між «Олімп-Університетом» та ІНАПІКом вирішить жереб. До речі, у Дунаївцях стадіон нещодавно відкрито після реконструкції.

 

19.      Черкаси

 

Євро 2012

Реклама.

Зовнішня реклама «Євро-2012» − відсутня, не зафіксовано і використання логотипу Євро 2012 на товарах широкого вжитку.

Заходи.

За звітний період не було зафіксовано жодного заходу, присвяченого Євро 2012.

Преса.

У пресі згадок про Євро-2012 не було.

Місцевий футбол.

Після 9-ти турів першості України з футболу серед команд II ліги черкаський «Дніпро» упевнено посідає перше місце в групі «А». 12 вересня, в останньому матчі, черкаська команда на виїзді переграла ФК «Коростень» 5:1. 14 вересня в Смілі відбувся ряд заходів на честь століття зародження місцевого футболу: відкриття меморіальної дошки, спортивно-розважальна програма, товариський матч ветеранів Сміли й Черкас, урочистий вечір у міському Будинку культури.

Преса.

Черкаський футбольний клуб продовжує лідирувати в другій лізі чемпіонату. Зігравши з білоцерківським «Арсеналом» 1:0, «дніпровці» закріпилися на чолі турнірної таблиці з 22-ма очками, − повідомляють «Прес-центр», «Спорт та здоров’я», «Антенна».

«Спорт та здоров’я» опублікувала статтю про легенду радянського спорту, футболіста та хокеїста Всеволода Боброва.

«Спорт та здоров’я» продовжує інформувати читачів про результати відбіркових матчів до ЧС − 2010.

У цьому ж виданні розміщено матеріал про перебіг матчу між збірними командами України та Білорусі.

ФК «Ходак» не потрапив до чвертьфіналу Кубку України серед аматорів, − пишуть «Спорт та здоров’я», «Вечірні Черкаси».

«Спорт та здоров’я» також друкує матеріали щодо перебігу чемпіонату області серед ветеранів.

У рейтингу ФІФА Україна піднялась на 2-і позиції, − повідомляє «Спорт та здоров’я». Збірна України, що займала в попередньому рейтингу 28-у позицію, піднялась на 26-е місце, − йдеться в інформації. Згідно авторитетному рейтинго-оцінному сайту transfermarkt.de загальна вартість гравців збірної України складає 81 мільйон 850 тисяч євро, − пише «Спорт та здоров’я». Найдорожчим гравцем є форвард «Мілану» Андрій Шевченко, а дешевше всіх оцінюється гравець Віталій Мандзюк з київського «Арсеналу».

 

20.      Чернівці

 

Євро 2012

Реклама.

Будь-яка інформація на зовнішніх рекламних носіях чи то використання логотипу по згаданій темі відсутня.

Події.

Тема «Євро-2012» у Чернівцях згадувалась під час обговорення в Чернівецькій міській раді державної програми збереження історичної забудови міста. Програма має бути готовою до листопада нинішнього року. Методичну та консультативну допомогу у розробці документу та винесення його  на розгляд Кабміну надаватиме Мінрегіонбуд. Таке рішення прийнято на другому засіданні Оргкомітету з підготовки та відзначення 600-річчя Чернівців .Урядовий Оргкомітет рекомендував Міністерству транспорту та зв’язку забезпечити виконання робіт, пов’язаних з будівництвом другої черги об’їзної дороги навколо Чернівців (станом на 1 вересня на цьому об’єкті освоєно 50% виділених коштів), до 1 жовтня завершити ремонт будівель Чернівецького залізничного вокзалу, вирішити питання реконструкції злітної смуги та світлосигнального обладнання Міжнародного аеропорту «Чернівці» та включення цього об’єкту в мережу аеропортів, які будуть обслуговувати ЄВРО-2012.

В засіданні оргкомітету взяли участь перший заступник Міністра фінансів Ігор Уманський, заступник Міністра регіонального розвитку та будівництва В’ячеслав Негода, заступник голови укравтодору Олег Слизконос, голова ОДА Володимир Куліш, міський голова Микола Федорук.

Місцевий футбол.

Місцева преса повідомляє про перемогу ФК «Буковина» на командою «Княжа-2».

Інформаційний сайт «Букінфо» 15 вересня організував другу онлайн-трансляцію цього матчу, який закінчився з результатом 2:0 на користь «Буковини».

Телеканал «ТВА» та деякі інші ЗМІ інформували про юнацький футбольний турнір в рамках «Олімпійського тижня», який триває в Україні. Зокрема, Чернівецький міськспорткомітет проводить відкриту першість міста з футболу, в якій беруть участь 22 дитячо-юнацькі команди.

Змагання стартували 8 вересня і завершилися 14 вересня у неділю. Футбольні баталії відбувались на  стадіоні «Мальва». Спостерігачі звертають увагу на  велику кількість команд-учасниць, одночасне проведення двох матчів, коли суперники паралельно грають поперек стандартного футбольного поля.

«Для тренерів міської спеціалізованої дитячо-юнацької футбольної школи дані змагання є своєрідною перевіркою ефективності щоденного навчально-тренувального процесу. Головною ж особливістю звітних змагань є те, що участь у них беруть діти трьох наймолодших вікових категорій»,− зазначалося в спортивному репортажі «ТВА».

 

21.      Чернігів

 

Євро 2012

В інформаційному просторі Чернігівщини, в містах і селах області  зовнішня реклама щодо ЄВРО-2012 відсутня. Але є чимало біг-бордів з усміхненим обличчям президента ПФК «Десна-Партнер» Олексія Савченка, який закликає чернігівців до об’єднання проти корумпованої влади.

Приємно, що вдруге Чернігову ФФУ довірила проведення відбіркового матчу до Євро-2009. Цього разу 27 вересня між жіночими національними збірними України та Португалії. Створено оргкомітет, який веде ретельну підготовку до цього матчу, випускає друковану продукцію, символіку.

Протягом тижня у ЗМІ Чернігівщини, друкованих виданнях та електронних питання Євро-2012 практично не висвітлювалися.

Футбол

Минулий тиждень у футбольному житті Чернігівщини був достатньо насичений. Головна команда області − чернігівська «Десна» в 1/16 розіграшу «Дата груп Кубок України з футболу» приймала ФК «Харків», який виступає у прем’єр-лізі. Гості не залишили шансів господарям, обігравши їх з рахунком 4:1. Незважаючи на дощ, на трибунах зібралося майже три тисячі вболівальників, для яких керівництво ПФК «Десна-партнер» після фінального свистка влаштувало чудовий феєрверк. У Чернігові традиційно влаштовуються такі свята піротехніки, але після того, як «Десна» перемагає своїх суперників. Цього разу, незважаючи на поразку чернігівців, пролунав салют. Проте, окремі вболівальники висловлюють думку, що ці кошти варто направити на розвиток дитячого футболу, який завжди потребує фінансової допомоги.

Минулої суботи відбулися чергові матчі 61 чемпіонату області з футболу. У вищій лізі результати у 16 турі такі:

ФК «ПОЛІССЯ» Добрянка − «НІРВАНА» Чернігів − 1:0

«ПОЛІССЯ» Куликівка − ФК «НІЖИН» Ніжин − 1:0

«АВАНГАРД» Корюківка −  «СЛАВУТИЧ» Славутич − 4:2

«ЕЛІТКАРТОПЛЯ» Седнів − «ДЕСНА-3» Чернігів − 1:5

Кращі бомбардири − Олександр Кожем’яченко і  Валентин Круковець (ФК «Полісся» Добрянка), які забили по 14 голів.

Триває чемпіонат області з футболу серед команд 1 групи, які виборюють дві путівки до вищої ліги. У південній зоні лідирує команда «Дружба-нова» з районного центру Варва, а у північній − ФК «Мена» з райцентру Мена.  

У футбольному інформаційному просторі на жаль, залишається протистояння між ПФК «Десна-партнер» та міською владою. Керівництво футбольного клубу друкує 100 тисячним тиражем газету «За Чернігів», в якій піддає нищівній критиці владу і можновладців, друкує статті про безлад у місті та в його керівних структурах. Тому, на матчі «Десни» керівники міста не приходять, а раніше не пропускали жодного поєдинку.

 

P.S.

З Дніпропетровської, Сумської та Одеської області інформація не надійшла з технічних причин.

Підписатися на новини