ФУТБОЛЬНАЯ ЖИЗНЬ РЕГИОНОВ

1.       Автономна Республіка Крим

 

Евро-2012

«Ужель пронесло?» − под таким заголовком на минувшей неделе «Полуостров» опубликовал материал, посвященный итогам инспектирования представителями УЕФА объектов Евро-2012 в Украине. «В своем докладе инспекторы УЕФА отметили определенные положительные сдвиги в вопросах подготовки к Евро-2012, − пишет издание. − Особенно футбольных чиновников порадовало, что государство взяло под свой контроль реконструкцию аэропортов. Кроме того, как положительный момент, было отмечено, что власти на местах наконец-то начали не на словах, а на деле решать проблемы транспортной инфраструктуры. Судя по тональности доклада, на Конгрессе УЕФА в Бордо в конце сентября никто у Украины чемпионат Европы отбирать не собирается».

Футбол

Спортивный клуб «Таврия» вновь поднял тему игнорирования премьер-лигой телетрансляций гостевых матчей с участием своей команды.

«В своем ответе почему-то ФК «Таврия» (который к СК «Таврия» не имеет никакого отношения!) коммерческий директор премьер-лиги Вадим Галаган, так и не удосужился объяснить причины дискриминационного отношения к симферопольскому клубу. Как и не ответил на ряд вполне справедливых вопросов, в частности, на главный из них: кто в премьер-лиге и по каким критериям отбирает матчи для телетрансляций? Господин Галаган частично признал, что в стартовых турах чемпионата болельщики «Таврии» действительно были обделены вниманием со стороны телевизионщиков (правильнее будет сказать − со стороны премьер-лиги, формирующей список матчей для телетрансляций) и намекнул, что в ближайшее время ситуация будет исправлена. Что же мы видим на самом деле? На официальном сайте премьер-лиги опубликовано расписание телетрансляций матчей 8-го тура. Из восьми поединков к трансляции запланированы пять, и, конечно же, среди них вновь нет гостевого матча с участием «Таврии». Зато, что уже давно никого не удивляет, есть в списке игра ФК «Львов»: дебютант чемпионата премьер-лигой почему-то котируется на уровне отечественных грандов − «Шахтера» и «Динамо» и его матчи транслируются в полном объеме. Премьер-лига продолжает демонстративно игнорировать трансляцию гостевых матчей с участием «Таврии», что вынуждает нас задуматься о целесообразности участия в телевизионном пуле и отказе от трансляций домашних поединков нашей команды».

Симферопольцы, похоже, всерьез намерены выти из телевизионного пула: впереди у «Таврии» домашние матчи с «Шахтером» и «Динамо», и на них, как считают в клубе, вполне можно срубить неплохие деньги.

Впрочем, отсутствие гостевых телетрансляций − не самая большая проблема, которая сейчас беспокоит руководителей симферопольского клуба. Главная − провальное выступление команды в чемпионате. Поражение в Донецке от «Металлурга» списали на необъективное судейство (гневные тирады по поводу беспредела, учиненного одесским рефери Евгением Абросимовым, обошли все крымские издания; сам клуб отправил соответствующе оформленный протес в ФФУ), а вот домашнее от «Черноморца» в минувшую субботу − на ошибки резервного голкипера Саши Тодича (с ним, скорее всего, в ближайшие дни будет расторгнут контракт). Михаила Фоменко, несмотря на отсутствие достойного результата, руководство клуба увольнять не собирается. После субботней ночной встречи с почетным президентом «Таврии» Сергеем Куницыным от главного тренера лишь потребовали предоставить план выхода команды из кризиса. Куницын − добрая душа, ему совсем не хочется огорчать Фоменко (к которому он прикипел душой) накануне его 60-летнего юбилея. Хотя о том, что именно «благодаря» грубым просчетам этого специалиста в летний подготовительный период сейчас в лазарете команды оказались сразу 12 ключевых игроков (в том числе и сборник Денис Голайдо), не говорит только ленивый. Кредит доверия Фоменко, похоже, не имеет границ. При этом со стороны инвесторов клуба (Дмитрий Фирташ) уже слышны угрозы об ограничении финансирования (в связи с отсутствием результатов). Болельщики на отсутствие оных отреагировали ногами: если в прошлом сезоне в среднем на домашних матчах «Таврии» собиралось до 8 тысяч зрителей, то в этом − 2 − 3 тысячи. Почувствуйте разницу, что называется.

«Крымское время» раскритиковало позицию МВД в стремлении заработать деньги на охране общественного порядка во время проведения футбольных матчей (вроде как с 1 сентября милиция собирается заключить с клубами соответствующие договоры). «Футбол пытаются отделить от государства, как в свое время церковь» − пишет издание. «Мало того, что милиция сейчас не столько охраняет порядок на стадионах, сколько сама на них беспредельничает, теперь еще клубы хотят обязать платить за это». «МВД − государственная структура, содержится за счет налогоплательщиков, с какой стати, спрашивается, мы должные дополнительно платить милиции за то, ради чего ее и содержим?» «Если вопрос станет ребром, не лучше ли ФФУ позаботиться о создании собственной службы безопасности  на местах из числа хотя бы тех же организованных болельщиков?»

И приятная новость. В следующем году Симферополь будет отмечать свой 225-й юбилей. Мэр города Геннадий Бабенко публично пообещал, что юбилею в Симферополе будет построен новый футбольный стадион. Речь, правда, не идет о серьезных вложениях. Строительство стадиона обойдется всего в два миллиона гривен. Так что это будет не столько стадион, сколько, наверное, оборудованное футбольное поле. К слову, с искусственным покрытием. Но на безрыбье − и рак щука. Как известно, в столице Крыма нет ни одного городского стадиона, на котором бы могли играть местные любительские коллективы. По предварительной информации, стадион будет построен на улице Б. Куна на месте спортивной площадки СШ № 33.

 

2.       Вінниця

 

Євро-2012

Проглянувши популярні вінницькі газети та сайти за минулий тиждень, вимушений констатувати: жодних згадок про Євро-2012 не має.

Місцевий футбол

Нове керівництво ПФК «Нива» продовжує дивувати футбольну публіку. Тепер черга дійшла до журналістів ( до речі, про випадки  «недопуску» на  післяматчеві прес-конференції мені розповідали не раз). Тепер це сталось із спортивним журналістом, який охоче повідав про пригоду після недавнього матчу «Ниви» з «Карпатами-2» на сайті «Вболівальників вінницької «Ниви». Ось рядки:

«...Во-первых, хотелось бы «поблагодарить» руководство футбольного клуба «Нива» Винница. Впервые за многие годы меня не пропустили в подтрибунное помещение на послематчевую пресс-конференцию. Причем, аргумент охраны был просто замечательным − «они же там переодеваются...». Ха-ха... Как будто я собирался пробраться в раздевалку к футболистам, чтобы сделать пикантные фото... Я могу лишь предполагать, чем руководствуются люди, ограничивающие свободу действий пишущей братии, но это определенно для них «гол в свои ворота», ведь соответствующим будет и отношение журналистов, а соответственно, тех, кто читает их отчеты. Разумеется, в связи с отсутствием доступа, пресс-конференции нет, как нет и планировавшегося флеш-интервью с Сергеем Чабаном, ставшим героем матча...»

 

3.       Волинь

 

Євро-2012

Заходи

За звітний період не проводилось офіційних заходів присвячених підготовці області до Євро 2012.

ЗМІ

Повідомлення по темі Євро 2012 відсутні.

Реклами

Зовнішньої реклами Євро 2012 у місті поки що не спостерігається.

Місцевий футбол

ФК «Волинь» знову в програші

29 серпня луцька «Волинь» на рідному стадіоні «Авангард» програла івано-франківському «Прикарпаттю», поступившись далеко не найсильнішому суперникові. Хоча у першому таймі господарі поля створили кілька небезпечних моментів, але на перерву команди пішли за «сухого» рахунку. Натомість плідною на голи стала кінцівка матчу. На 72-ій хвилині вперед «Прикарпаття» вивів Мостовий, однак вже за вісім хвилин Гапон відновив рівновагу. Остаточну крапку в грі на 83-ій хвилині поставив Гордей − 1:2 на користь прикарпатців.

Проштрафились − у тернопільську «Ниву»!

28 серпня між «Волинню» та тернопільською «Нивою» було укладено угоду щодо оренди останньою двох футболістів ФК «Волинь». Ними стали дев'ятнадцятирічні гравці луцької команди півзахисник Роман Рурич та нападник Руслан Майдан. До кінця 2008-го року обидва гратимуть за тернополян. Оглядачі припускають, що хлопці чимось серйозно провинилися.

В чемпіонаті області повна нерозбериха

Стартувало друге коло чемпіонату Волинської області. У 12-му турі ДЮФШ «Волинь», котра провела вдвічі менше матчів, ніж інші учасники турніру, зустрічалася з минулорічним чемпіоном Волині − луцьким «Вотрансом». Пікантності матчу додавала участь у складі ДЮФШ «Волинь» кількох гравців першолігової «основи». Отож закономірно ініціативою володіли переважно «волиняни». Вотрансівці ж протиставили шалену самовіддачу і боротьбу за кожен клаптик поля. «Волиняни» основну загрозу біля воріт опонентів створювали завдяки діям молодого Жука. Він і став співавтором переможного голу: 1:0.

Загалом же турнірне становище команд подати неможливо, оскільки у складі учасників чемпіонату панує безлад. Справа в тому, що  іваничівський «Західний Буг» знявся з розигаршу, маючи у пасиві два відкладені матчі першого кола. Відповідно, логічно було б якби всі результати за участю іваничівців були анульовані. Але так не сталося. Інший цікавий прецедент взагалі перевертає все з ніг на голову. Після перших трьох турів знявся з чемпіонату берестечківський «Стир». Але у другому колі він раптом знову виплив серед учасників змагань, і ось чому. Володимир-волинський «BRW- ВІК» нині перебуває на етапі створення своєї дорослої команди. Володимир-волинці взяли участь у чемпіонаті України серед аматорів, де, втім, не маючи належного досвіду, посіли останнє місце в групі, набравши лише 2 очка. А для того, щоб набиратися ігрового досвіду, за згоди федерації футболу Волині «BRW-ВІК» був включений до числа учасників чемпіонату області як «правонаступник» (на яких підставах?) берестечківського «Стиру», якого серед учасників по факту вже давно немає. Логічно було б припустити, що в такому випадку до результатів «BRW-ВІК» враховуються три проведені «Стиром» матчі, а також купа технічних поразок за матчі першого кола, які той так і не зіграв. Але, знову ж таки, у першому матчі другого кола «BRW-ВІК» примудрився не з'явитися на матч з... ФК «Володимир-Волинський». Тому питання, у кого скільки очок і які результати вносяться до турнірної таблиці, а які − ні, залишається відкритим.

У інших матчах туру зафіксовано ще одну неявку − маневицький «Будівельник» не приїхав у Нововолинськ на побачення з «Шахтарем». А у зіграних матчах ФК «Ковель» вдома переміг «Роси» з Рожища 2:0, а ФК «Мар'янівка» після ганебного вильоту з Кубка України серед аматорів удома розгромив ФК «Цумань» 9:2. До речі, щодо кубка. У 1/16 фіналу разом з «Мар'янівкою» пробував свої сили і «Вотранс-ЛСТМ», але також поступився. На днях до кубкового турніру аматорів долучиться також і «BRW-ВІК», який стартує відразу з 1/8 фіналу. Суперник володимир-волинців − «Галич».

Юним волинянам забракло досвіду

20-24 серпня у Києві проходив Х-ий Міжнародний любительський футбольній турнір «Кубок Незалежності». Луцьк на цих змаганнях вже традиційно представляли гравці «Волині» з Забороля, які підтримують форму в першості області серед ФСТ «Колос».

Цього року через різні причини волиняни не зуміли привезти до столиці свій бойовий склад, тому шанс було надано молоді, підсиленій чотирма «зубрами» основи.

В першому матчі групового турніру суперником волинян став столичний ФК «Стіна». За тотальної переваги і купи моментів у луцьких футболістів рахунок так і не було відкрито.

Наступний поєдинок продемонстрував важливість досвіду у футболі: за цілком рівної гри львівські «Карпати» провели у другому таймі 3 м'ячі і здобули перемогу.

Останню гру лучани проводили проти минулорічного чемпіона турніра - ЗТ-2/Спайдера (збірна вболівальників «Динамо» та «Спартак» Москва). Матч став немовби продовженням першого поєдинку. Москвичі, скориставшись помилками юного голкіпера «Волині», провели 2 м'ячі. Наприкінці тайму Тарас Малюк відквитав один гол.

У підсумку «Волинь» не вийшла з групи, проте якість продемонстрованої гри і юний вік більшості футболістів дають змогу сподіватись на результат вже наступного року.

 

4.       Донецьк

 

Євро 2012

Под заглавием «От инспекторов избавились» «Жизнь» (28.08) со ссылкой на пресс-службу Нацагентства по вопросам подготовки к Евро-2012 сообщает, что группа экспертов УЕФА, которая 18-22 августа находилась в Украине с инспекционным визитом, завершила свою работу. В информации была названа одна фамилия - Евгения Червоненко, который, комментируя результаты этого визита, в частности, сказал:

-Те изменения, которые произошли в подготовительном процессе Украины в последнее время, произвели положительное впечатление на европейских специалистов. Это дает основания говорить, что во время проведения стратегического совета УЕФА в Ньени 27 сентября будут окончательно развеяны любые сомнения относительно проведения чемпионата в Украине и Польше.

Представляет интерес интервью «Салону Дона и Баса» (26.08) зампреда Донецкого облсовета Игоря Коваля, который подробно рассказывает о бизнес-плане реконструкции и развития Донецкого аэропорта. Сейчас проект - на стадии проведения экспертизы.

И.Коваль высказал убеждение, что за средства инвесторов проект будет реализован. О Евро он упомянул так:

- Есть ряд требований УЕФА, которые мы должны принять во внимание. В частности, обеспечить на уровне 3,5 тысячи пассажиров в сутки и его комфортность. Так что не исключены дополнительные проектные изменения в сторону удорожания проекта.

Об избиении журналиста в Донецке 15.03

Нашла свое продолжение и, казалось бы, уже подзабытая тема. Как мы узнали на прошедшей неделе, Донецкий областной Апелляционный суд признал недействительным решение Киевского районного суда от 29 июля 2008 года об отказе в возбуждении уголовного дела в отношении директора стадиона «Олимпийский» Геннадия Калищука и направил дело на новое судебное рассмотрение. Апелляция, поданная фотокорреспондентом агентства «Укринформ» Игорем Ткаченко, была удовлетворена уже через час после начала заседания.

Напомним, что поводом для возбуждения дела послужило нанесение телесных повреждений фоторепортеру Ткаченко Калищуком 15 марта во время матча «Шахтер» (Донецк) - «Металлист» (Харьков). Тогда директор стадиона пытался помешать журналисту фотографировать VIP-сектор. По словам Ткаченко, Калищук, проходя мимо, ударил его кулаком в лицо, после чего начал оскорблять. Журналисту ничего не оставалось, как вызвать наряд милиции. После чего он провел медицинское освидетельствование и снял побои. Дело было направлено в Киевский районный суд.

- Однако я не был приглашен ни на одно заседание, - недоумевает Ткаченко. - Без меня было принято решение о прекращении дела по моему же иску. И только со слов знакомого журналиста я узнал о том, что суд закончился.

Этот факт немало удивил и судей Апелляционного суда, что стало одной из основных причин возобновления расследования инцидента. Сам Калищук отверг все обвинения.

- Я этого не делал. Это мог быть кто угодно, - удивляется директор РСК «Олимпийского». - Вы поймите, я должностное лицо. Я просто не мог сделать этого на стадионе. Все это выдумки и фантазии. Такого события не было». Однако судья заметила, что существует медицинское заявление и показания свидетелей.

Кстати, «Салон Дона и Баса» (15.08) на первой полосе разместил фото Калищука, показывающего язык, с подписью «Геннадий Калищук и в зале суда вел себя вызывающе».

О массовом футболе

В г. Торезе в последнюю неделю августа в макрорайоне «30 лет Победы», где расположена шахта «Прогресс» и в основном живут ее работники, прошел финал турнира по футболу между производственными участками. Горняки посвятили его своему профессиональному празднику и юбилею города. Он стал частью торжеств в честь 35-летия главной торезской шахты.

Днем в клубе собрались все, кто смог туда вместиться, чтобы посмотреть праздничный концерт, а затем зрители, как и пришли - семьями, переместились на стадион, где разгорелись нешуточные страсти. В финале, обыграв добывающий участок № 1, победу праздновала команда участка проходческих работ № 3. Профсоюзный комитет, организовавший и финансировавший этот турнир, выделил чемпиону 1000 гривен. «Серебряные» получили пятьсот, «бронзовые» (ВШТ) - 350. Как сообщил заместитель председателя профкома Василий Петрук, даже за четвертое место премию получили проходчики первого участка.

 

5.       Житомир

 

Євро 2012.

Заходи.

Схоже, ні Житомирська міська , ні обласна влада всерйоз не переймається питаннями підготовки до Євро − 2012, власне, як і футбольним життям. Черговим підтвердженням цьому є оприлюднене в місцевих ЗМІ повідомлення з посиланням на прес − службу Житомирського обласного центру зайнятості, у якому йдеться про дорожню інфраструктуру, яка потребує оновлення. Власне, про облаштування автомагістралей області, а саме − про проведення тендерів на капітальні ремонти  в рамках підготовки до майбутнього футбольного ЧЄ, неодноразово говорив губернатор області Юрій Забела. Він наголошував, що всі органи влади зобов’язані сприяти будівельним кампаніям у оформленні відповідної документації, облаштуванні офісів тощо. Одначе в пресі не з’явилось жодної інформації, повідомлення, жодного інтерв’ю якогось посадовця щодо відповідного сприяння і співпраці. Натомість, обласний центр зайнятості повідомляє, що займається створенням банку даних щодо питання забезпечення спеціалістами об’єктів області  у рамках підготовки до Євро − 2012. Це підприємства, визначені у відповідний спосіб (через міжнародні тендери) для проведення будівельних робіт та їхні потенційні партнери.

ОЦЗ нагадує, що «переможцями тендеру на капітальний ремонт автомобільної дороги Київ-Чоп у межах Житомирської області стали Вінницьке товариство «Південьзахідшляхбуд», та ще дві будівельні компанії з Туреччини і Македонії. Певний відрізок дороги Київ-Ковель-Яготин - перехідний об'єкт із минулого року продовжує відбудовувати Симферопольська фірма.» Йдеться й про те, що в  область вже прибули спеціалісти закордонних компаній-переможниць. Нині вони облаштовують свої офіси, вишукують місцевих постачальників необхідної продукції, оформляють документи на відкриття ґрунтових кар'єрів. Крім того - приймають відправлені з-за кордону цінні вантажі - асфальтобетонні мінізаводи, дробильні установки, інше спеціальне устаткування».

«Досконале технічне оснащення цих компаній має бути компенсоване наявністю відповідних спеціалістів», - повідомляє прес-служба обласного центру зайнятості. Адже, в ході розгортання робіт буде затребувано чимало працівників різних спеціальностей, наприклад для місцевих суміжників будівельних компаній.

Як видно з даної інформації, фірми переможниці «власноруч» займаються вирішенням «господарських» питань щодо відновлення транспортної інфраструктури області. А де ж обіцяна співпраця з представниками влади, органами місцевого самоврядування? Можливо чиновники включаться в роботу по закінченні відпускної кампанії. 

Реклама.

Зовнішня реклама ЄВРО-2012 відсутня, рекламна «етикетка» майбутнього чемпіонату розміщено на нещодавно відкритому неофіційному сайті футбольної команди з Бердичева.

ЗМІ.

У регіональних ЗМІ згадування про ЄВРО-2012 мізерне. Лише Інтернет − сайти оприлюднили інформацію про марафонця з Харкова Миколу Куценко, який набиванням футбольного м’яча від Києва до Варшави хоче привернути увагу посадовців і громадськості до Євро − 2012. Його шлях до Польщі проляже й через Житомир.

Також на Інтернет − сайті «Житомир. інфо» розміщено публікацію під назвою «Украинские города обяжут утвердить свои генпланы к Евро-2012. Что думают об этом в Житомире?» У ній ідеться про відношення чиновників на місцях до оприлюдненого Міністерством регіонального розвитку і будівництва проекту закону «Про порядок узгодження і затвердження генеральних планів населених пунктів». Чиновники стверджують, що цей документ необхідний для того, щоб систематизувати і відкорегувати норми, розписані в десятках різних актів. А прийняти його передбачається до 2009 року. У регіонах є ряд нарікань на новий законопроект — представники місцевих рад стверджують, що в ньому не враховано інтереси їхніх громад. Зокрема, мер міста Житомира В.Шелудченко зазначає:

- Законопроект не учитывает ряд проблем населенных пунктов. «Мы считаем необходимым ввести законодательную норму, которая запрещала бы вносить поправки в уже утвержденный градостроительный документ. Сегодня эта схема весьма часто используется лоббистами для землеотвода под строительство в привлекательных районах города: готовится так называемое архитектурное обоснование и на его основании выносится решение местного совета. Кроме того, мы считаем необходимым обязать власти сел согласовывать свои генпланы с городами. Ведь сейчас сельсоветы зачастую дают разрешение на возведение объектов на границе населенных пунктов, и эти сооружения «цепляются» на городские инженерные сети, перегружая их», — говорит мэр Житомира Вера Шелудченко, резюмируя, что без этих норм документ не представляет никакой ценности.

Суспільна думка.

Сприйняття більшістю населення області проведення ЄВРО-2012 в Україні − позитивне. Сприйняття вболівальниками керівника Федерації футболу України Г. Суркіса − нейтральне.

Місцевий футбол.

Заходи.

26 серпня на Центральному стадіоні Житомира стартував ІІІ традиційний дитячо-юнацький турнір з футболу серед дитячо-юнацьких команд 1995 р.н., для учнів ДЮСШ,СДЮШОР Житомирської області та міст України, присвячений пам’яті заслуженого майстра спорту, заслуженого тренера України, першого президента ФФУ Віктора Баннікова.

Резонансу в футбольному житті області набуло справжнє свято футболу, що проходило нещодавно (16-25 серпня) у древньому місті Олевську. За ініціативи місцевої районної державної адміністрації тут пройшов Міжрайонний футбольний турнір «Кубок поліщуків -2008». У турнірі взяли участь шість колективів: «Штурм» (Олевськ), «Старт» (Лугини), «КІБ» (Олевськ), «ПМК-156» (Олевськ), «Рудня» (Рудня-Іванівська, Ємільчинський район), «Полісся» (Рокитне, Рівненська область). Турнір було організовано і проведено на високому рівні. Кількість спонсорів турніру вражає. Генеральним спонсором є ТОВ «ПОЛІЩУКИ» (орендар ЦМК ДКП «Олевський щебеневий завод»). Спонсор супер-призу для вболівальників: КОМПЛЕКС «ДРЕВНІЙ РУСИЧ» (туристичний комплекс відпочинку у с. Хмелівка Олевського району). Офіційні спонсори: ПП «Vitol», ТОВ «Шаіра», Готель «Едем», ПП Гаврилюк В.Г., ФГ «Артеміда-2007», ТОВ «Металіст-ОЗЕФ», ЖРУ ЗАТ КБ «ПриватБанк», ВАТ «Олевський хлібозавод», ТОВ «Трансметалпродукт», ДП «Олевський ДЛГ», ПП Шибецький В.П., ПП Налапко П.Л., ДП «ПМК-156», ВАТ «ОЗТН», ТОВ «КІБ».

 

6.       Закарпаття

 

Євро-2012

ЗМІ

Ця тема стосовно Закарпатської області не звучала ні на місцевих радіостанціях, ні в друкованих ЗМІ.

У загальному про Євро-2012 можна було почути лише на «Версії», і то тільки одну новинку − про те, що Україна здала залік на предмет підготовки до Євро-2012. Експерти УЄФА, які нещодавно побували у містах, де проходитимуть футбольні матчі з європейської першості, побаченим залишились задоволені. Як стверджують у вітчизняній футбольній федерації, зокрема, експерти побачили державні гарантії по готельних номерах відповідних категорій. До вподоби їм і українські спортивні бази. Істотний прогрес євроексперти побачили і у транспортній галузі. Тим часом найбільше занепокоєння у міністра транспорту і зв’язку Йосипа Вінського викликають аеропорти, яких в Україні замало. До того ж, ті що є, мають погану систему управління, каже урядовець.

Зовнішня реклама.

Ніякої інформації стосовно Євро 2012 немає − жодних біг-бордів, листівок тощо.

Заходи.

За звітний період не було зафіксовано жодних заходів пов’язаних з підготовкою області до Євро-2012.

Місцевий футбол.

ЗМІ.

У газеті «Ріо» за 30.08.08 у матеріалі «Невгамовний «металург» проводиться аналіз ігор у Прем’єр-лізі.

Так, зазначається, що в останньому турі «металург» знову переміг, хоча й не без допомоги арбітра. Принаймні так вважає головний тренер «Таврії» М.Томенко.

Ще більшою несподіванкою минулого туру стала перемога «Ворскли», і, відповідно, шість очок у «шахтаря». Головний тренер Луческу пояснив це тим, що арбітр дозволяв грати жорстко, а «шахтарі» боялися травмуватися перед матчем із загребським «Динамо», саме цим сповна і скористалися полтавчани.

У статті наводяться слова екс-віце-президента «Металурга» Д.Селюка: «Результати «Металурга» доводять, що в українському футболі результат роблять не гравці, а рефері…».

У газеті «Ужгород» за 30.08.08 у матеріалі «Динамо» вдруге розриває «Спартак» описується гра динамівців із віце-чемпіоном Росії, московським «Спартаком», яка закінчилася з результатом 4:1 на користь киян.

Зазначається, що очікування щодо наповненості трибун не справдилися − гра відбувалася на напівпорожніх трибунах.

В іншому матеріалі того ж видання «А «Шахтар» однією лівою проходить загребське «Динамо» мова йде про матч між донеччанами та динамівцями. Зазначається, що після домашньої перемоги 2:0 над загребським «Динамо», команда Луческу невимушено та легко виграла у матчі-відповіді. Результат − 3:1.

Огляд матчів.

Ужгородський клуб активно веде переговори щодо переходу до команди молодого голкіпера харківського «Арсеналу» Руслана Зарубіна. За словами віце-президента клубу Олега Мукомела,  наразі команди узгоджують між собою фінансові аспекти трансферу. Як зазначив керівник клубу, що це молодий перспективний воротар. За його словами, наразі команда не може обходитися двома воротарями, тим паче, нещодавно Олександр Надь травмувався, тому, як стверджує Мукомел, ризиковано грати матчі з одним воротарем.

Слід відмітити, що Олександр Надь так і не встиг повністю розкрити свій талант − він зіграв лише кілька матчів в основному складі. А в приватній розмові чи не хоче він піти у інший клуб Надь стверджує, що не проти спробувати свої сили в іншому клубі, але не відпускають його клубні боси...

У вівторок, 26 серпня, на мукачівському стадіоні «Приладист» ФК «Закарпаття» зіграв із «Динамо-2» з результатом 1:1.

Початок гри трохи затримався - гравці не могли зігнати з поля собаку, який випадково забіг на стадіон. Врешті-решт матч розпочався.

Підопічні тренера Іванці в кінці першого тайму припустилися помилки і дозволили гостям забити гол. Зрівняти рахунок вдалося лише на 73 хвилині, завдяки голу нігерійського легіонера Невуче. Але на більше не вистачило часу.

На післяматчевій прес-конференції тренер «Закарпаття» Михайло Іваниця розповів, що в його команди половина гравців основи − травмовані. Основною причиною підвищеної травмованості своїх підопічних він вважає погану якість тренувальних полів.

А в неділю, 31 серпня,  у рамках 7-ого туру обласна команда зіграла на виїзді матч із «Ігросервісом». Рахунок, як і в попередньому матчі, 1:1.

Суперник виявився доволі сильним, особливо гарно показав себе Матвій Бобиль, вихованець закарпатського футболу, який свого часу грав у «Закарпатті». Напередодні він заявляв у своїх інтерв’ю, що дуже налаштовується на цей матч. Так і сталося: він забив свій гол, правда, зробив це з пенальті. Закарпатцям, тим не менш, вдалося зрівняти рахунок у грі − знову виручив ужгородців африканський легіонер Невуче.

Слід відмітити, що ужгородці з 9-ї хвилини грали у меншості, за фол вилучили Кіктєва.

Кулуарні розмови.

Матч 8-го туру з «Сталлю» із алчевська закарпатці проведуть 7 вересня на рідному «Авангарді» в Ужгороді. Мабуть, все ж керівництву клубу вдалося домовитися з КП стадіон «Авангард» про плату за оренду. Як відомо, із 6 тисяч її підняли до 11 тисяч грн. Саме через це «Закарпаття» попередній матч грало в Мукачеві.

 

7.       Івано-Франківськ

 

Євро 2012.

Підготовка міста Івано-Франківська до Євро 2012.

Міський голова Івано-Франківська Віктор Анушкевичус оголосив 2009 рік роком доріг в Івано-Франківську. Про це він заявив на міській конференції педагогічних працівників. Це означає, що наступного року особлива увага буде приділятись стану доріг та їхньому ремонту.

Як відомо, однією з найголовніших завдань для України в рамках підготовки до Євро-2012, є питання доріг.

ЗМІ

За звітній період вийшла одна публікація, що стосується підготовки та проведення Євро-2012 в Україні.

У газеті «Репортер» опублікована стаття під назвою «Право на туалет». Вона присвячена проблемі громадських вбиралень у місті Івано-Франківську, а точніше їхній фактичній відсутності. Зокрема у матеріалі йдеться про те, що від нестачі громадських вбиралень потерпає не тільки Івано-Франківськ. Проте у інших містах ця проблема вирішується активніше. Зокрема, як приклад, згадується, що «Львів грозиться до Євро-2012 зробити громадський туалет на кожній трамвайній зупинці».

Проблема громадських туалетів є дуже важливою в підготовці до майбутнього євромундіалю, адже побут буде першим, що запам’ятається туристам з усієї Європи. Цю інформацію вони рознесуть у свої країни, тому необхідно, щоб в Україні залишився хороший туристичний імідж.

Зовнішня реклама.

Інформація по темі Євро 2012 на рекламних носіях міста відсутня.

Місцевий футбол.

ЗМІ.

За звітній період у виданнях області найбільший резонанс отримало завершення Олімпійських ігор у Пекіні. Якщо говорити про футбольну тематику, то за звітній період увага ЗМІ була приділена фут зальному «Урагану», а також жіночій команді «Нафтохімік» з калуша.

У газеті «Західний кур’єр» вийшла стаття під назвою «Калуський «Нафтохімік» готується до дебюту в Кубку УЄФА». Йдеться про те, що 4 вересня стартує восьмий розіграш єдиного наразі жіночого євротурніру — Кубка УЄФА. Право участі у ньому мають винятково чемпіони своїх країн, а також чинний володар призу. Цьогоріч в похід за трофеєм вирушать 43 колективи. Україну представлятиме чемпіон країни 2007 року — калуський «Нафтохімік». «Нафтохімік» стане третім клубом, що захищатиме честь України на євроарені.

Формат турніру передбачає два відбіркові групові раунди (клуби з вищим рейтингом вступають у боротьбу з другого етапу) та стадію плей-офф за участю восьми кращих колективів. При жеребкуванні першого раунду враховується територіальний принцип. Калушанкам випало змагатися з польським «Вроцлавом» (господар), естонською «Левадією» і грецьким ПАОКом. До наступного раунду потрапить тільки переможець. Готуючись до дебюту на євроарені, калушанки, ще без поповнення, 10 і 11 серпня провели два товариські поєдинки з багаторазовим чемпіоном Румунії — «Служанкою» з міста Клуж. Перший з них відбувся у селі Вістова, другий — у селі Кути. В обидвох перемогу святкували гості − 2:3 і 2:4 відповідно.

Також у газеті «Західний кур’єр» опублікована стаття присвячена 40-й річниці смерті відомого прикарпатського футболіста Богдана Копитчака. У статті про свого партнера по команді «Спартак» згадують Степан Рибак, Іван Краснецький і Михайло Гнати шин.

Події.

Вперше в Івано-Франківську НФК «Ураган» провів міжнародні товариські матчі, що відбувались під патронатом голови опікунської ради НФК «Ураган» — голови Івано-Франківської облдержадміністрації Миколи Палійчука. Матчі носили благодійний характер, адже усі кошти виручені з продажу квитків, а також спонсорські внески будуть перераховані постраждалим від повені на Прикарпатті.

«Ураган» двічі перевірив свої сили у матчах проти багаторазового чемпіона Грузії, учасника футзального Кубку УЄФА — команди «Іберія-2003», у складі якої грають п’ятеро бразильців. У першому матчі івано-франківці поступились з рахунком 1:3. Другий матч завершився нічиєю 4:4.

8.       Кіровоград

 

ЄВРО-2012.

Заходи.

За звітний період місцева влада не проводила жодних офіційних заходів присвячених Євро-2012. Не обговорюється дана тема і в кулуарах.

ЗМІ.

За звітний тиждень тема Євро-2012 в обласних ЗМІ не піднімалася.

Реклама.

Зовнішньої реклами та використання логотипу Євро-2012 на теренах області за звітний період не зафіксовано.

Місцевий футбол.

ПФК «Олександрія». ФК «Зірка».

Впевненою перемогою закінчилася поїздка ПФК «Олександрія» до івано-франківського «Прикарпаття». Підопічні Юрія Коваля забили у ворота середнячка першої ліги два м’ячі, а у свої не пропустили жодного. Набравши 12 очок, олександрійці піднялися в турнірній таблиці на третє місце − від лідера − «Кримтеплиці» із Молодіжного − їх відділяє всього три очки.

Сенсаційно, без перебільшення, закінчився матч 6-го туру кіровоградської «Зірки» на очах своїх вболівальників із мелітопольським «Олкомом». Маючи беззаперечну ігрову і територіальну перевагу, кіровоградці влучали хтозна-куди: двічі в поперечину, стільки ж разів у штанги, купу разів у «молоко», та тільки не в самі ворота суперника. А на 76-й хвилині примудрилися пропустити гол у свою рамку. За подібним сценарієм розгорталися події і у перенесеному матчі 4-го туру, в якому кіровоградці зустрічалися з донецькою командою «Шахтар-3». Різниця лише в тому, що голів було забито більше: кіровоградці програли з рахунком 2:3.  Чи «зіркова» хвороба після попередніх трьох перемог в гостях охопила нашу команду, чи це прикре тимчасове невезіння, чи дає себе знати незіграність складу колективу, продемонструють найближчі поєдинки. Одне зрозуміло, щоб виконати задеклароване завдання − завоювати путівку до першої ліги, - підопічним Ігоря Жабченка потрібно добре попотіти на тренуваннях, аби не розчаровувати і надалі своїх уболівальників.

Турніри. Першості. Кубки.

26 серпня в Кіровограді на стадіоні «Ікар» було урочисто відкрито ІІІ Загальноукраїнський турнір з футболу серед юнаків 1994 року народження, присвячений пам’яті Андрія Куценка та Дню незалежності України. У змаганнях беруть участь 5 команд: «Зірка-ДЮСШ-2» (Кіровоград), «Аметист» (Олександрія), «Явір» (Черкаси), РУФК (Бровари), «ДЮСШ-15» (Київ). Після чотирьох днів напружених поєдинків з боротьби вибув олександрійський «Аметист», а усі команди, які продовжать боротьбу, перед  фінальною частиною мають однакову кількість очок − по 6. 

ЗМІ.

Основними подіями футбольного життя минулого тижня, безумовно, стали матчі-відповіді 3-го кваліфікаційного раунду Ліги чемпіонів. Вихід українських команд до групової частини турніру обласними ЗМІ сприймається як безальтернативний. «Спортревю» (29.08.08): «… Украинские гранды, не особо напрягаясь, указали соперникам по третьему квалификационному раунду Лиги чемпионов, что им не место в основной сетке главного футбольного евротурнира. Причем «Динамо» и «Шахтер» затратили ровно столько усилий, сколько было необходимо для решения поставленных задач…».

 

9.       Луганськ

 

Евро 2012

Рекламы «Евро 2012» нет нигде − ни на улицах, ни в СМИ. Областная программа по «Евро» даже не была поставлена в повестку дня сессии областного совета. Зато Луганской и Донецкой областными администрациями принят документ о сотрудничестве по строительству и реконструкции дорог, гостиничных комплексов и медицинских учреждений, находящихся на пути следования болельщиков из России в Донецк.

Футбол

ФК «Заря»

«Заря» произвела в Одессе небольшую сенсацию, повергнув в уныние поклонников «Черноморца». Действительно, 3 : 1 счет неожиданный, хотя болельщики отмечают, что если в прошлом сезоне команда выигрывала только дома, то в этом все происходит с точностью до наоборот - мизер набранных очков на своем поле и уверенные выигрыши на выезде. Не помог «Черноморцу» даже болельщик, выбежавший на поле во время розыгрыша штрафного и ставший в стенку из одесских футболистов. В первом из-за травмы поле покинул очень полезный для «Зари» игрок Райчевич. Тренер «Черноморца» Виталий Шевченко признался, что футболисты играли расслаблено, за что и поплатились.

К сожалению, в домашней игре с «Кривбассом» «Заря» подтвердила сложившуюся репутацию, пропустив гол уже на второй минуте. Далее смотреть было абсолютно нечего, поскольку криворожцам играть было уже ни к чему, а луганчане не могли ничего показать, даже при том, что вышел травмированный в Одессе Райчевич. Бездарная игра «Зари» с бестолковыми передачами привела к тому, что на 58-й минуте «Кривбасс» забивает второй гол. Даже удаление в составе криворожцев энтузиазма луганчанам не прибавило, правда, на 72-й минуте Джихани один гол отквитал. Затем последовало удаление на 33-й минуте у «Зари», на поле стало просторнее, но игра от этого не улучшилась. Тем не менее, несмотря на поражение 1 : 2, луганская команда заслуживает быть занесенной в книгу каких-нибудь рекордов − вряд ли в истории футбола были случаи 100-процентной реализации голевых моментов. Эпизод с забитым мячом за весь матч был единственным (!), когда игрок «Зари» вообще попал в площадь ворот.

СМИ

Газеты уделили внимание и игре алчевской «Стали», победившей на выезде дебютанта первой лиги «Княжу». Отмечено также, что команду покинули Дмитрий Козлов, отправившийся в Днепродзержинск, и Юрий Фоменко, получивший статус свободного агента.

ФК «Коммунальник»

Наконец-то размочил счет очкам «Коммунальник», одержавший первую победу над соседом по нижней строчки таблицы «Энергетиком». Набранные три очка позволили с 18-го  места перебраться сразу на 14-е, но положение внизу таблицы таково, что малейшая осечка опять сбросит команду на дно. Как отметил новый тренер Михаил Дунец, за короткое время сделать команду невозможно, играют восемь новых футболистов, некоторые вообще знакомятся прямо на поле.

Мини-футбол

Нельзя сказать, что  «ЛТК» в международном минифутбольном турнире в Москве не повезло, просто игры показали, что с такой подготовкой можно играть только в чемпионате Украины. Телефонисты с треском просвистели оба матча 0 : 5 и 0 : 8. Правда, тренер Валерий Туркин заявил, что команды находились в разных физических кондициях − игры проходили в преддверии российского чемпионата, когда в Украине он начинался только через три недели. Хотя он же и признался, что претензий нет только к вратарям, действия остальных линий хромает. Да и слабая техническая подготовка не позволяла игрокам брать игру на себя, идти в обводку и т.п. Тем не менее, президент команды Юрий Шацкий не теряет надежды на успешное выступление команды в чемпионате Украины.

Турниры, первенства, кубки

ГП «Свердловскантрацит» в финальном поединке на кубок Минуглепрома победили ГП «Дзержинскуголь» с убедительным счетом 3:1, подтвердив, что победа команда в этом розыгрыше в прошлом году была не случайной.

В первенстве области на первом месте идет «Золотое-Алмаз», затем «Металлург-НПВК» (Лутугино) и «Химик» из Северодонецка. Разница между третьим и четвертым местом семь очков, поэтому вряд ли кто сумеет вмешаться в «разборки» этой тройки в следующем круге.

Ветераны «Зари» в первенстве Украины выиграли очередной матч у «Ильичевца»  со счетом 2:0 и вышли в четвертьфинал. И это несмотря на то, что на всем протяжении групповых игр футболисты боролись не только с соперником, но и с финансовыми трудностями.

 

10.      Львів

 

Євро-2012

Головною темою при підготовці до Євро-2012 у Львові став стадіон. Нагадаємо, що 4-го серпня перед самим приїздом до Львова представників Оргкомітету з підготовки України до Євро-2012 на чолі з Іваном Васюником, депутати Львівської міськради прийняли рішення про фінансування будівельних робіт по стадіону з міської казни. Це було мало популярне рішення, оскільки більшість опонентів теперішнього міського голови Львова Андрія Садового звинуватили останнього у тому, що він не знайшов попри обіцянку інвестора, а лише спустошує міську казну, в той час як у місті залишається багато не вирішених соціальних питань. Ці розмови тривають і до сьогодні. Проте тоді це було єдине рішення, яке б дозволило зберегти у Львові Євро-2012.

Отож, 18 серпня, прес-служба Львівської міськради повідомила, що австрійська компанія «Альпіна» розпочала будівництво нового стадіону до Євро-2012. Це дало змогу знизити ступінь ризику щодо будівництва стадіону інспекторами УЄФА. Зазначимо, що незважаючи на те, що стадіон будується міськими коштами, міська влада продовжує шукати інвестора, який би не лише повернув у міський бюджет уже витрачені кошти, але й завершив будівництво арени. Адже зведення стадіону − це надто велике навантаження на міську казну.

Ось і знову стали з’являтися потенційні інвестори нового стадіону та випливати на поверхню старі: з’явилася інформація, що інвестувати у новий стадіон мають наміри португальська та канадська компанії. Але це все на рівні чуток. Не полишають надії інвестувати в арену кошти і місцеві інвестори. 28 серпня у Львові у редакції місцевої газети «Високий Замок» відбувся «круглий стіл» щодо питань інвестицій у стадіон, участь у якому взяло керівництво футбольних клубів «Карпати» та «Львів». І представники цих клубів повідомили, що не полишають надії інвестувати у стадіон гроші. Питання лише полягає у тому, що місто готове за це дати. Більше того, з’явився ще один місцевий інвестор − Група підприємств «Росан». Зазначимо, що окрім багатьох інших проектів ГП «Росан» є спонсором жіночого львівського гандбольного клубу «Галичанка». Ця компанія з банкруту перетворила «Галичанку» у процвітаючий клуб, який бореться за золото національної першості. 3 роки тому я брав коментар у президента «Росану» Ростислава Кисіль, і він повідомив, що підприємство готове фінансувати близько 20 млн. євро у будівництво ультрасучасного палацу спорту у Львові − аналогів якого немає в Україні. Проте міськрада так і не виділила землю під цей проект. Тому нічого збудовано не було.

Ще один ключовий у Львові об’єкт до Євро-2012 − аеропорт. З ним також уже є зрушення. І це також у своїй таблиці ризик (зменшивши категорію ризику) відмітили інспектори УЄФА. Так, зокрема, одна з останніх інформацій щодо львівського аеропорту − це те, що у вересні оголосять міжнародний конкурс на будівництво нового терміналу. А вже з кінця вересня почнуться будівельні роботи.

Третій об’єкт, з яким у Львові було особливо погано − це дороги. Що стосується доріг за межами Львова (у Львівській області), то і тут інспектори УЄФА залишилися задоволеними виконанням робіт по будівництву асфальтних та залізничних доріг. До речі, у першу чергу ремонтуватимуть та будуватимуть дороги від міжнародних пунктів прикордонного пропуску до Львова. А що стосується Львова, то на даний момент у центральній та наближених до центральної частинах міста перериті більше половини доріг − корки неймовірні, проте радує те, що невдовзі (більшість − ще до зими) будуть нові якісні дороги.

Інших особливо важливих новин щодо підготовки до Євро-2012 за звітній період не було. В тому числі й новин по підготовці до економічного форуму у Львові, що відбудеться на початку жовтня, і проходитиме під егідою підготовки до Євро-2012.

Реклама

Жодних елементів зовнішньої реклами (роздача листівок, біг-борди тощо) у Львові помічено не було.

Місцевий футбол

Минулого тижня обидві львівські команди провели свої поєдинки у прем’єр-лізі. ФК «Львів» на власному полі поступився київському «Арсеналу» 0:1 і продовжує займати 13-ту сходинку у турнірній таблиці. Надалі не може грати за львівський клуб досвідчений захисник Владислав Ващук, який проходить у Києві курс реабілітації після операції. До речі, львівські гравці дуже хотіли перемогти «Арсенал», адже напередодні свої дні народження відсвяткували як президент клубу Юрій Кіндзерський, так і головний тренер команди Степан Юрчишин. Але не вдалося.

Інший львівський клуб «Карпати» на виїзді здобув нічию у поєдинку з ФК «Харків». На гол екс-форварда «Карпат», а нині нападника «Харкова» Батісти голом відповів юний талант зі Львова Юрій Фурта. Варто зазначити, що для Фурти це був дебютний матч, і вийшовши на заміну пройшло лише 12 хвилин, як йому вдалося відзначитися. На післяматчевій прес-конференції головний тренер ФК «Карпати» Олег Кононов заявив, що він ризикував, випускаючи при рахунку 0:1 Фурту, але ризик в результаті виправдався.

Інші футбольні новини

Останні кілька місяців Львів живе матчами національної збірної України. 20-го серпня збірна України на стадіоні «Україна» у товариському матчі здолала поляків 1:0 (гол на рахунку Сергія Кравченка), а вже 6-го вересня Львів прийматиме відбірний матч чемпіонату світу між збірними України та Білорусі. Зазначимо що вже у продаж надійшли квитки на цей поєдинок. Ціновий діапазон − 50-200 гривень − стільки ж, скільки коштували і на поляків. Варто зазначити, що на відміну від усіх інших міст, у попередні роки під час матчів національної збірної на стадіоні «Україна» не було жодного вільного місця, а квиток дістати за кілька днів до матчу було практично нереально. Цього разу ситуація дещо інша. На матчі Україна − Польща стадіон був заповнений не більше, як наполовину. Головна причина цього − ціни на квитки. Все-таки, аби менш-більш нормально подивитися футбол потрібно викласти 100 грн − а це не кожен собі може дозволити. Не виключено, що і на матчі Україна − Білорусь також не буде аншлагу. Хоча у коментарі футбольній програмі «Спортпанорама», що минулого тижня вийшла на 12-му каналі Львівського телебачення, голова Федерації футболу Львівщини Ярослав Грисьо заявив, що все-таки сподівається на аншлаг. Причини, чому не було повного стадіону на матчі з поляками Ярослав Грисьо пояснив періодом відпусток, відсутності у місті значної кількості студентів через канікули, а також товариським статусом матчу.

Серед інших футбольних новин варто навести коментар голови Львівської ОДА Миколи Кмітя, який заявив, що попри рішення Львівської міськради віддати на 10 років в оренду стадіон «Сокіл» ФК «Львів», керівник підприємства ЛОРТА Чаус досі не виконує це рішення. Зазначимо, що після генеральної реконструкції стадіон «Сокіл» розглядатиметься місцевою владою, як об’єкт під Євро-2012.

Розпочався чемпіонат України серед команд вищої ліги з футзалу. У Львові до цих змагань підвищена увага, адже тут у вищій лізі грає 4 місцевих команди − «Енергія», «ТВД», «Тайм» і «Кардинал». Минулого тижня львівська «Енергія» у матчі першого туру перемогла чемпіона України донецький «Шахтар» з рахунком 3:1, чому було присвячено багато публікацій у місцевих ЗМІ. Натомість інша львівська команда «Тайм» у Донецьку у матчі проти того ж «Шахтаря» поступилася з рахунком 3:1 буквально через кілька днів.

 

11.      Миколаїв

 

Євро 2012.

Заходи в організаціях та обласних державних органах.

На Миколаївщині заходів пов’язаних з підготовкою до ЄВРО - 2012 не проводилося.

Зовнішня реклама.

Біг-бордів, листівок, плакатів, реклами тощо, які б розповідали про проведення Євро-2012 в Україні, на вулицях міст і сіл області - не виявлено. Не виявлено також використання знаку Евро-2012 на товарах широкого вжитку, одязі, продуктах харчування.

В ЗМІ області. Преса.

Євро 2012

Впродовж минулого тижня про Євро-2012 згадали на сторінках лише однієї газети − «Николаев за неделю».

У матеріалі «Надежда на Евро» зазначається, що «Міжнародний аеропорт Миколаїв» внесений у список запасних аеропортів на час проведення Євро-2012. Цю радісну новину повідомив генеральний директор підприємства Андрій Кейян, який, зокрема, сказав: «Я очень надеюсь на Евро. Для нас это шанс заработать денег для дальнейшего развития и заявить о себе на европейском уровне».

На думку директора це не єдиний із засобів відродження аеропорту. Є інші шляхи розвитку. Один з них зветься «Open sky». У перекладі з англійської це означає «відкрите небо», а мовою юристів це звучить як «правова зона вільних польотів».

Але, «директор «МАН» Андрей Кейян говорит, что «Open sky» будет открыт только при определенных обстоятельствах. «Я вложил в «Open sky» уйму собственных денег, получил разрешения всех надлежащих министерств и служб, на этом документе поставлены все подписи. Все, кроме моей... Я не готов пока сделать такой подарок Николаевской области. В том, что именно я буду директором «МАН» еще лет десять, я не сомневаюсь, но пока не сменится губернатор, «Open sky» Николаеву не видать!», — заявляет А. Кейян» («Николаев за неделю», 29.08.08).

Отже, у Миколаєві, як і в інших містах України, інколи невизначеність, з’ясування стосунків між високопоставленими чиновниками і керівниками підприємств заважає нормально готуватися до проведення Чемпіонату Євро -2012.

Радіо. Телебачення.

Тема ЄВРО − 2012 в ефірі  обласного радіо і телебачення не висвітлювалася.

Були повідомлення лише про фінальну зустріч на Кубок області і про ігри чергового туру обласної першості.

Футбол.

ЗМІ про футбол.

Під рубрикою «Вісті з футбольних полів» місцеві газети розповідали про перемогу збірної України над Польщею, про перипетії боротьби у прем’єр - лізі, подавалися звіти про останні матчі у першій і другій лізі українського чемпіонату, про успіхи ФК «Воронівка», який успішно подолав стадію 116 фіналу Кубку України серед аматорів, а також про фінальний матч за Кубок області, про черговий тур чемпіонату області.

Збірна України

«Матч с поляками, закономерным итогом которого была бы нулевая ничья, завершился победой украинцев. Это, как ни крути, приятно, но и проблем в команде Михайличенко этот поединок выявил достаточно. Одна из них - Шевченко. Перед главным тренером сборной Украины все чаще возникает непростой вопрос − приглашать ли форварда, который в своем клубе не попадает даже в запас, в национальную дружину. Матч во Львове дал, скорее, отрицательный ответ. Если в первом тайме - без Шевченко - в атаке украинцев что-то вырисовывалось, то во втором, с выходом звездного форварда на поле, впереди у нас все потухло. Заметим, не впервой» («Николаевские новости», 26.08.08, «Флагман - Н», 27.08.08).

Прем’єр-ліга

«Уже никого не удивляет «чемпионская» игра триумфатора прошлого сезона донецкого «Шахтера». Подопечные Мирча Луческу на сей раз отдали три очка футболистам полтавской «Ворсклы». Выиграв на родной арене у горняков со счетом 1:0, полтавчане вновь доказали, что уже имеют право претендовать на звание команды - грозы авторитетов. Вспомним недавнюю победу подопечных Павлова над киевским «Динамо» («Николаевский бизнес», 27.08.08, «Флагман - Н», 27.08.08).

Друга ліга. МФК «Миколаїв»

В останніх іграх чемпіонату МФК «Миколаїв» виграє - «николаевские футболисты вошли во вкус победы» («20 минут», 28.08.08).

Газети відзначають, що це вже третя підряд перемога («Флагман - Н», 27.08.08, «Новая николаевская газета» 27.08.08), наголошуючи, що миколаївські футболісти можуть і атакувати, забивши два голи за три хвилини, а коли треба вистояти і довести матч до перемоги («Николаевские новости», 26.08.08, «Николаевский бизнес», 27.08.08, «Южная правда», 28.08.08).

А 29 серпня МФК «Миколаїв» здобув вже четверту підряд перемогу, цього разу над рівненським «Вересом» 1:0.

Після гри головний тренер МФК «Миколаїв» В'ячеслав Мазараті сказав журналістам, що не варто робити висновок про силу його команди по матчах з середняками. Що з себе являє нинішня миколаївська команда, стане ясно у двобоях з лідерами Другої ліги.

Кубок області

Майже у всіх друкованих виданнях і на місцевих веб-сайтах зявилася інформація про фінальний матч за Кубок області, де другий рік підряд його здобула команда «Воронівка» з Вознесенського району (миколаївська Інтернет − газета pravda.mk.ua, 26.08.08, миколаївська Інтернет − газета «Mukola. net», 26.08.08, миколаївська обласна Інтернет - газета «Новости N», 26.08.08, «Николаевские новости», 26.08.08, «Флагман - Н», 27.08.08, «Скиф», 27.08.08, «20 минут», 28.08.08, «Рідне Прибужжя», 28.08.08).

Чемпіонат області

У черговому турі чемпіонату Миколаївської області з футболу через зайнятість команд у різних турнірах було перенесено одразу три поєдинки. На думку друкованих ЗМІ, найкраще з цієї ситуації скористалося миколаївське «Торпедо», яке перегравши міцненький «Тілець-ВАК», обійшло у турнірній таблиці свого головного конкурента у боротьбі за «золото» - ФК «Воронівка». Втім воронівці провели на один матч менше.

Отже, боротьба за золоті медалі у чемпіонаті області триває.

 

12.      Полтава

 

Євро 2012.

Реклама.            

Зовнішньої реклами та використання логотипу Євро 2012 за звітний період не зафіксовано.

Заходи.

За звітний період місцевою владою та громадськими організаціями не проводилось жодних заходів присвячених Євро 2012.

ЗМІ.

З усіх місцевих ЗМІ жодна газета не згадала про Євро 2012.

Місцевий футбол.

ФК «Ворскла»

«Ворскла» Полтава − «Шахтар» Донецьк - 0:0

Для «Ворскли» донецький «Шахтар» до цього матчу залишався єдиним суперником, якого полтавці не перемагали жодного разу. І от нарешті ця неприємна традиція була перервана. «Ворсклянам» знадобилося без малого 12 років, щоб здобути свою першу історичну перемогу над «Шахтарем». 

Ще не всі вболівальники встигли придбати квитки на гру, а полтавчани були попереду. Уже на п`ятій хвилині матчу Кравченко метрів з тридцяти забиває гол-красень. Як зясувалося потім - єдиний і переможний. Весь матч донеччани атакували й намагалися відігратися, та господарі цього дня діяли без помилок. А на третій доданій хвилині за фол останньої надії червону картку отримав Жадсон. Він зірвав контратаку «Ворскли» три в один, відверто порушивши правила проти Кравченка.

«Шахтар» повертається додому з черговою «баранкою», а «ворсклян» фани ще хвилин десять не відпускали до роздягальні, аплодуючи і скандуючи «Молодці!!!». Я в той вечір повертався з роботи, багато людей йшло зі стадіону і скандували «Ворскла». В центрі міста, який був заповнений людьми, проїздили машини і сигналили, а з їх вікон махали клубними прапорами.  Апотім через кілька годин після матчу хтось навіть влаштував салют.

На післяматчевій прес-конференції наставник «Шахтаря» Мірча Луческу влучно зазначить: «Ворскла» грала серцем, з душею, на грані самопожертви». А Микола Павлов, тренер команди господарів, свій третій історичний крок озвучив, як перемогу в наступній грі з «Іллічівцем». Саме в цій команді Микола Петрович сім з половиною років.

ФК «Полтава» та друга ліга.

Відбулися матчі шостого туру першості України з футболу у другій лізі. ФК Полтава на правах одноосібного лідера зустрічався у Комсомольську з місцевим «Гірником-Спорт». Господарі у першому колі на своєму полі ще нікому не поступалися і традицію не порушили й цього разу. Полтавці протягом всієї гри володіли ініціативою і створили, як мінімум, три моменти для взяття воріт. В дебюті матчу Дмитро Батусов не зміг у виході один на один переграти воротаря «гірників», а наприкінці першого тайму після удару Євгена Гончаренка господарів рятує стійка. По перерві міг відзначитися ще й Сергій Бербатов. На 71-й хвилині «Гірник-Спорт» проводить вдалу контратаку і Валерій Скляренко ударом з лінії штрафного майданчика змусив капітулювати Руслана Зарубіна. Ця поразка з рахунком 0:1 відкинула полтавську команду на третє місце.

В іншому матчі кременчуцький «Кремінь» у Дніпропетровську зіграв 1:1 з «Дніпром 75». А наступну гру наші земляки (знову в Комсомольську) проведуть проти лідера «Сталі» з Дніпродзержинська. Варто кілька слів сказати про цю команду, яка дебютувала в другій лізі. Складається вона наполовину з вихованців полтавського футболу, переважна більшість з яких потікали з ФК «Полтава». Тренує команду Олег Ратій, який останній рік тренував комсомольський «Гірник-Спорт». Він допомагає головному тренеру «Сталі» полтавському спеціалісту Андрію Северину.

Чемпіонат Полтавщини з футболу.                    

Відбувся черговий тур чемпіонату Полтавської області з футболу серед команд першої ліги. ФК «Велика Багачка» з рахунком 3:0 переграв вдома аутсайдера ДЮФШ «Ворскла» і залишився одноосібним лідером. Другу гру поспіль програє «Колос» Дмитрівка, команда, яка поки що залишається на другій позиції, програла вдома 1:2 ФК «Пирятин». На третій позиції закріпився ФК «Лубни», який вдома прогонозовано переграв зіньківський «Колос» з рахунком 3:0. Грозою лідерів другий тур поспіль несподівано став «Колос» Кобеляки. Цього разу команда в Гребінці забрала очки в місцевого «Локомотиву», підсумок зустрічі нічия 3:3.

У турнірній таблиці ФК «Велика Багачка» має 35 очок, у «Колоса» з Дмитрівки 31, і вже лише на одне очко від них відстає ФК «Лубни».

 

13.      Рівне

 

Євро 2012

Ні символіки, ні реклами Євро-2012 в Рівному не помічено. Не проводилось за звітний період і ніяких офіційних заходів по даній темі.

Футбол

Професійний футбол якось надто м’яко торкнувся душ рівненських вболівальників. Щоправда, деяку ейфорію викликали перемоги «Динамо» і «Шахтаря» в єврокубкових матчах. Однак піднесення затьмарила друга поспіль поразка «Вереса» в чемпіонаті України. Чергова невдача рівнян хоча й не зумовила глибоке розчарування, проте посіяла зерна сумніву щодо потенціалу молодої команди. Закономірно вболівальницька аудиторія розділилася на безнадійних песимістів і невиправних оптимістів. Одні твердять, що «Вересу» досі просто неймовірно везло, інші невдачі команди списують на брак досвіду молодого колективу. Втім дехто висловлюється ще критичніше: після фартових матчів нестійкі психологічно футболісти підхопили «зіркову хворобу». Традиційно полетіло каміння і в город головного тренера Миколи Філіна, котрого чимало футбольних спеціалістів вважають надто слабеньким для роботи з професійною командою. Втім час розставить усе на свої місця.

Дещо сіру картину у футбольному житті області скрасили аматорські турніри. Зокрема, стартувало друге коло чемпіонату області, перший тур якого не обійшовся без маленької сенсації. А саме поразки одного з лідерів першості оржівського «ОДЕКа» від середнячка кузнецовського «Ізотопа» (0:1).  Решта поєдинків хоча й закінчилася з очікуваними результатами, проте відзначилися запеклою боротьбою на полі. Отож, черговий тур ще більше загострив інтригу обласної першості. Наразі в чемпіонаті лідирує «Славія» (Рівне), втім за втраченими очками її випереджають «ОДЕК» (Оржів) і «Маяк» (Сарни). Натомість на дні турнірної таблиці перебувають «Сокіл» (Радивилів), «Водник» (Рівне) та «Полісся» (Рокитне). Однак ніхто не береться прогнозувати подальший розвиток боротьби в першій футбольній лізі області, особливо після того, як у більшість колективів влилося чимало вчорашніх гравців «Вереса», котрі суттєво підняли рівень аматорського футболу.

Поруч з великим на минулому тижні активізувався міні-футбол. Зокрема, МФК «Рівне» , готуючись до сезону у вищій лізі, провів свій четвертий товариський матч. У попередніх зустрічах рівняни програли клубам «Контингент» (Житомир) та «Енергія» (Львів), а також перемогли столичну «Планету». Поєдинок проти львівського  «Кардинала» став першим контрольним матчем МФК «Рівне» на своєму майданчику. Початок гри пройшов під диктовку рівнян, які на 7-й та 12-й хвилинах провели два гола. Після цього МФК «Рівне» віддав ініціативу, за що поплатилась, на початку другого тайму рахунок був нічийним. До честі рівнян, вони повернули собі ініціативу, і довели матч до перемоги — 4:2.

Водночас 28-29 серпня в Рівному відбувся четвертий турнір з футболу серед юнацьких команд пам’яті Юрія Шморгуна.  Про ці змагання найповніше розповіла «Рівненська газета»:

«Цього року окрім господарів змагань — команд СДЮШОР «Верес» 1995 і 1996 років народження і команди ДЮСШ-4 — у турнірі взяли участь юнацькі колективи «Волинь» (м.Луцьк), ФК «Львів», «BRW-ВІК» (м.Володимир-Волинський, Волинська обл.), ДЮСШ (м.Мостиська Львівська обл.) та ДЮСШ (м.Костопіль).

У групі «А», матчі якої проходили на стадіоні с. Велика Омеляна, перемогу здобула команда юнаків луцької «Волині». Другу позицію посів ФК «Львів», третю — рівненський СДЮШОР «Верес-1995», а останню, четверту сходинку — ДЮСШ-4. У групі «Б», на стадіоні «Олімп» у Рівному, найсильнішою командою став «BRW-BIK» з Володимира, другу сходинку посів ДЮСШ Мостиська, третю — ДЮСШ Костопіль, четверту — СДЮШОР «Верес-1996».

У матчі за третє місце, який відбувся на стадіоні «Авангард», зустрілись команди з Львівщини — ДЮСШ Мостиська і ФК «Львів». Три забиті голи у ворота юних львів’ян, здавалось би, мали надломити майбутніх дублерів дорослої вищолігової команди, але юнаки з ФК «Львів» у заключні хвилини другої половини зустрічі відквитали два м’ячі і ледь не переломили хід поєдинку.

Фінальний матч взагалі став справжньою окрасою змагань. У вирішальній грі на поле вийшли дві команди з Волині — «BRW-BIK» (Володимир-Волинський) та «Волинь» (Луцьк). Рахунок у першій половині зустрічі відкрили футболісти з Володимира. У другому таймі після кількох небезпечних моментів нарешті «Волинь» встановила рівновагу. Матч завершився внічию — 1:1, і згідно з положенням турніру команди визначали сильнішого у серії післяматчевих пенальті. Сильнішими нерви виявились у футболістів з Луцька — 6:5. Отже, перше місце дісталося тринадцятирічним вихованцям Олега Федюкова (в недалекому минулому гравця «Дніпра» та «Волині») — ФК «Волинь-1995» (Луцьк). У нагородженні взяв участь брат Юрія Володимировича — Олег Шморгун».

ЗМІ

Місцеві засоби масової інформації на минулому тижні з футбольного життя області висвітлили лише матч «Вереса» з вінницькою «Нивою», в якому рівняни поступилися 0:1. Щоправда, тижневик «Літопис Заходу» закинув міській владі за повільні темпи реконструкції трибун стадіону «Авангард». А саме: «P.S. А що напевно повинно радувати керівництво клубу - від гри до гри глядачів на стадіоні збільшується. І за такої гри «Вереса» незабаром постане питання про достатню кількість глядацьких місць на трибунах стадіону, який завмер в очікуванні продовження ремонту».

Та ж газета поінформувала своїх читачів, як рівненські спортсмени День незалежності святкували:

Футболу всі віки покірні

Напередодні Дня незалежності в Рівному учетверте поспіль пройшов міжнародний футбольний турнір ветеранів. Нині його організатори вирішили дещо змінити регламент і провести турнір за один день. І, як виявилося, вгадали.

Адже, якби не ці зміни, довготривала гроза, що гриміла над містом практично всю ніч, значно ускладнила би фінальні ігри. А так суботнього дня все пройшло просто чудово − футболісти змагалися під лагідним серпневим сонечком.

У турнірі взяли участь чотири команди − рівненський «Авангард-Пас», сарненський «Маяк» та дві польських − із міст Хелм та Забже. За жеребом на попередньому етапі рівняни впевнено перемогли ветеранів Забже − 4:2. А ось інша польська команда переграла сарненський «Маяк» − 2:1. Отож у боротьбі за третє місце зустрілися ветеранські колективи Забже і Сарн. Сарненчани і в цьому матчі не зуміли вистояти, тож перемогу святкували польські футболісти − 3:1.

У фіналі ж стосунки з’ясовували рівняни та гості з Хелма. Уже на 16-й хвилині матчу рахунок відкрив хелмівчанин Ярослав Бошан. А ось господарі зуміли відповісти на цей гол лише у другій половині другого тайму - на його 26-й хвилині Андрій Федорчук відновив статус-кво. І коли вболівальники уже готувалися подивитися післяматчеві пенальті, капітан «Авангарду» Володимир Чирков поставив вирішальну крапку в матчі. У підсумку - 2:1, і рівняни, як і минулого року, стали переможцями. А Володимир Чирков − кращим нападником турніру».

 

14.      Суми

 

Євро-2012

Заходи

За звітний період офіційних заходів з даної теми в регіоні не проводилося.

ЗМІ

Публікацій, присвячених  Євро-2012, на минулому тижні в місцевих засобах масової інформації не було. Дотичним до даної теми можна вважати матеріал, опублікований в газеті «Панорама» за 27 серпня, в якому мова йдеться про впровадження на Сумщині цифрового телебачення.

Як вже повідомлялося, Сумська область разом із Одеською та Закарпатською визначені пілотними регіонами України, які мають першими запровадити в себе цифрове телебачення, що продиктоване підготовкою України до євро-2012. Зокрема, згідно з підписаною у грудні минулого року угодою між Сумською ОДА та Нацрадою з питань телебачення та радіомовлення, на Сумщині цифрове телебачення мало з’явитися ще навесні нинішнього року. Однак ці плани поки що так і залишаються нереалізованими. Як зазначається в «Панорамі», на заваді стоїть відсутність у одній із зон на території області, на яку має поширюватися «цифра»,  телевеж. «Пока власть имущие не могут определиться, кто будет финансировать строительство телевышек: местные власти, центральные или министерства… Есть даже вариант, что вышку построит коммерческая структура и будет сдавать в аренду. В самом Нацсовете звучат противоречивые цифры. Одни говорят, что вышка обойдется в 250 тысяч грн., другие называют цифру 4 млн. грн.», - пише з цього приводу видання.

Реклама

Зовнішня реклама Євро-2012 у Сумах відсутня, використання логотипу європейської першості не зафіксовано.

Місцевий футбол

У Сумах пройшов традиційний, 8-й за ліком, всеукраїнський турнір серед юнаків «Золота осінь», участь в якому взяли 10 команд. Переможцем змагань стали вихованці Сумської ДЮСШ «Зміна», яких тренує Сергій  Найденко

 На стадіоні «Ювілейний» ФК «Харків» провів свій черговий домашній матч у Прем’єр-лізі. І з кожним наступним поєдинком глядацька аудиторія, яка збирається на поєдинки «Харкова», поступово зменшується. Якщо гру з «Чорноморцем» відвідали близько 5 тисяч вболівальників, то матч з «Карпатами» зібрав лише трохи більше 2 тисяч глядачів. Місцеві прихильники футболу своє небажання йти на стадіон пояснюють невиразною грою харків’ян та їх суперників, говорячи, що їм цікавіші матчі за участю своїх команд, навіть якщо вони виступають у нижчих лігах.

ЗМІ

Місцеві ЗМІ на минулому тижні розповіли про те, як грали свої матчі у Прем’єр-лізі та чемпіонаті України ФК «Харків», охтирський «Нафтовик» та краснопільський «Явір», а також повідомили про результати стартового туру чемпіонату області серед команд першої групи. Крім цього газета «Данкор» опублікувала матеріал «Горожане из Харькова», в якому розповідається про історію ФК «Харків».

 

15.      Тернопіль

 

Євро 2012

Заходи

Офіційних заходів по заданій темі протягом звітного періоду не було.

Реклама.

У Тернополі та в регіоні зовнішньої реклами Євро-2012 не має. Прихованої реклами також немає. Використання логотипу Євро 2012 не зафіксовано.

ЗМІ

Повідомлень протягом звітного періоду не було.

Місцеві аналітичні публікації, радіо і телепередачі на тему Євро-2012 відсутні.

Місцевий футбол.

Фінал кубка області

Цьогорічний фінал кубка Тернопільської області з футболу у День незалежності зібрав на центральному стадіоні обласного центру більше двох тисяч уболівальників. Зустрічалися давні знайомі - теребовлянський «Бровар» і збаразький «Галич».

У складах обох суперників - відомі футболісти Віталій Гоцалюк, Автанділ Гвіанідзе, Руслан Рома, Віталій Ковальчук («Галич»), Богдан Іванців, Віталій Кучерас, Степан Матвійків («Бровар»), котрі мають досвід виступів на найвищому рівні.

Гра обіцяла бути цікавою. Фаворитом вважався «Галич». Команда перебуває зараз на підйомі. До того ж, підтримати своїх улюбленців приїхала численна група уболівальників.

З перших хвилин матчу відчувалася перевага збаразьких футболістів. Потужна середня лінія «Галича» перегравала своїх візаві з Теребовлі. У першому таймі номінальні господарі («Галич») могли вирішити долю матчу, однак надійно грав голкіпер «Бровара» Михайло Чорний. У деяких епізодах він рятував свою команду після ударів Віталія Гоцалюка і Романа Мельника. «Бровар» також не залишався у боргу. Контратаки були дуже небезпечними, але підводила неточність при завершальних ударах.

Після перерви гра вирівнялася. Уже теребовлянці частіше турбували воротаря «Галича». Команди по черзі створювали голеві моменти і синхронно їх не використовували. Дійшло до овертайму. І додаткові 30 хвилин не принесли успіху жодній із команд. Усе вирішили післяматчеві пенальті. Тут влучнішими були теребовлянці - 4:2. Причому вирішальний м’яч на рахунку голкіпера «Бровара» Михайла Чорного, який став справжнім героєм зустрічі.

«Бровар» усьоме (!) завоював кубок області. З рук президента Тернопільської обласної федерації футболу Володимира Мариновського команда отримала почесний трофей, золоті медалі, а також комплект форми і м’ячі.

Не залишилися без нагород і фіналісти, їм вручено дипломи, срібні медалі і такі ж цінні подарунки.

«Бровар» одержав право представляти Тернопільщину у Кубку України серед аматорських колективів.

Аматорський футбол

Дві тернопільські команди - ФК «Лан» з селища Великої Березовиці Тернопільського району та «Галич» з міста Збаража - перемогли своїх суперників у стартовому раунді кубка України серед аматорських команд. Успішний старт тернопільські команди заклали ще у перших матчах. Так, ФК «Лан» у Волочиську переміг лідера чемпіонату Хмельницької області ФК «Збруч-Астарта» з Волочиська - 0:1, а «Галич» на власному полі каменя на камені не залишив від ФК «Мар’янівка» (Волинська область) - 8:0.

У повторних матчах тернополяни довели невипадковість участі у кубку. ФК «Галич» розібрався з ФК «Мар’янівка» і в гостях - 6:2. А «Лан» у важкому протистоянні зі «Збру­чем» зумів втримати прийнятний рахунок - 2:2.

Тепер у 1/8 фіналу аматорського кубка Украї­ни «Лан» зіграє з львівською «Галичиною», а «Галич» помі­ряється силами з Володимир-Волинським «ВІКом».

ФК «Нива».

ФК «Нива» (Тернопіль) здобула перемогу у черговому матчі з ФК «Поділля» (Хмельницький) − 2:0. 

У морально-психологічному плані цей поєдинок мав дуже велике значення для тернопільської команди. Після трьох поспіль нічиїх тернополянам була конче потрібна перемога.

У порівнянні з попереднім матчем, наставник тернополян Віктор Решко провів дві заміни. У півзахисті замість Андрія Нікановича і Павла Малого на поле вийшли Дмитро Саркіс та Анатолій Ворона.

Потрібно сказати, що ці зміни мали позитивний ефект. Середня лінія «Ниви», у якій у першому таймі діяв і Тарас Дурай, грала більш конструктивно, а головне - результативно.

Перший м’яч у воротах «Поділля» опинився після подачі кутового. Дмитро Суспіцин вдало подав на ближню стійку і Тарас Дурай головою відправив м’яч у ворота - 1:0.

Другий м’яч можна віднести до розряду хрестоматійних. Володимир Лукашук ювелірною передачею знайшов у штрафному майданчику Олега Теплого і той головою красиво перекинув м’яч через голкіпера гостей Юрія Леонідова. Сталося це на 29-ій хвилині матчу.

До кінця першого тайму і після перерви «Нива» продовжувала контролювати ситуацію на полі, але м’яч вперто не йшов у ворота. Обидві команди провели численні заміни і гра пожвавішала. Молоді футболісти «Поділля», а серед них були і четверо вихованців тернопільського футболу, прагнули «розмочити» рахунок. Однак захист «Ниви» діяв цього разу без помилок.

Після цього матчу тернопільська «Нива» піднялася з 6-го на 4-е місце у турнірній таблиці. На рахунку «Ниви» 12 очок. У трьох її попередників − по 16 очок. 

За повідомленням віце-президента тернопільського ФК «Нива» Олега Садовського, у планах клубу організувати товариські матчі, приурочені ювілею команди − 30-річчю з часу створення, з болгарською командою «Слівен». Якщо  команда дасть згоду на зустріч з тернополянами, тоді й буде визначено й повідомлено дату гри.

Кулуарні новини. 

(не для сайту!!!)

Президент ФК «Нива» Степан Рубай змушений спростовувати, за його словами, недостовірну інформацію про продаж команди. Він стверджує, що джерелом розповсюдження такої інформації є Тернопільська міська рада.

Річ у тім, що серед журналістів, котрі обслуговують мера Тернополя Романа Заставного, почали ходити чутки, начеб-то керівництво ФК «Нива» вело переговори про продаж клубу іншим особам. Невдовзі журналістська «качка» набрала розголосу. І Тернополем поповзли чутки, що Степан Рубай і віце-президент ФК «Нива» Олег Садовський «Ниву» вже продають. І навіть уже були б продали, але запросили забагато грошей...

Президент ФК «Нива» Степан Рубай каже, що це - абсолютні нісенітниці і чутки ні на йоту не відповідають правді. У керівництва клубу навіть думок таких не було. А Тернопільська міська рада, яка, замість допомоги та сприяння головній команді області, зайвий раз продемонструвала свою ворожість.

До того ж, «Нива» - громадська організація, і кожен бажаючий може долучитися до її функціонування та фінансування.

Подібні чутки негативно впливають на гравців, стверджує Степан Рубай. Адже наразі більшість у «Ниві» складають приїжджі. Тому не дивно, що у декого з’явилися «чемоданні» настрої. У результаті все це вилилося у найгірший у сезоні матч з «Княжою-2». «Не скажу, що це головна причина жахливої гри команди, але і горе-звістка свою чорну справу зробила «, - зазначив Степан Рубай.

Керівництво «Ниви» змушене було довго і вперто переконувати футболістів у брехливості згаданих чуток. Гравці начебто повірили.

Крім того, у «Ниви» виникає ще один фінансовий головний біль. Нещодавно стало відомо, що «Ниві» тепер доведеться оплачувати послуги на матчах працівників міліції. Керівництво команди з цього приводу намагається знайти відповіді на два запитання. Чому міліції взагалі треба додатково платити, адже вона утримується державою - з податків? І друге: якщо це навіть так, то чому у Тернопільської міської ради не знайшлося «нещасної» тисячі гривень на оплату правоохоронців на міському заході? У результаті команда вирішила платити ці гроші сама.

А буквально днями до керівництва «Ниви» звернулися від імені Тернопільської міськради з вимогою, щоб платили й за те, що у місті розклеюють афіші про матчі «Ниви». Місцеві журналісти з цього відверто глузують. Кажуть, що війна міськради проти «Ниви» переходить у неадекватну стадію.

Наразі «Нива» - напередодні завершення трансферного періоду. Степан Рубай каже, що він та Олег Садовський тягнуть фінансові витрати лише удвох, і кількість ресурсів не збільшується. У «Ниви» дуже гостра проблема з дефіцитом кваліфікованих центральних півзахисників.

Спортивні оглядачі поміж собою говорять: останні ігри «Ниви» показали, що поряд із гравцями, які на сто відсотків викладаються у кожному матчі, є багато таких, хто просто відбуває на полі номер. І лава запасних «Ниви» нині недуже велика. Серед керівництва «Ниви» ходять чутки, що з такими гравцями команда буде розлучатися уже найближчим часом.

Футбольна тематика місцевих друкованих ЗМІ.

ФК «Нива»

«20 хвилин»: «Перемога над «Поділлям» підняла «Ниву» на четверту сходинку» − до цього матчу «Нива» знаходилася на 6-й сходинці у турнірній таблиці. 

«Номер один»: «Перемога − є, насолоди − немає» - про матч «Нива» − «Поділля». Стаття критична. «Шість замін, проведених Віктором Ряшком, продемонстрували, що гідних гравців основи у «Ниви» немає. Чого вартий факт, що за 45 хвилин другого тайму та 5 хвилин компенсованого часу «нивівці» спромоглися організувати одну небезпечну атаку, яку завершував Павло Малий (воротар перевів м’яча на кутовий), у решті ж ігрового часу суцільні помилки, які не допускають навіть гравці дитячих спортивних шкіл. За такої недбалої гри проти найслабшого у цьому сезоні суперника «Нива» могла залишитися без перемоги».  

«Не старіють ветерани «Ниви» - ветерани підгаєцької «Ниви» зразка 1978-81 років подарували справжнє свято підгаєцьким любителям футболу під час товариського матчу між ними та збірною Підгаєцького району. Матч присвятили 30-річчю заснування команди «Нива» (місто Підгайці), на базі якої згодом було створено відому тернопільську «Ниву». Матч завершився перемогою команди ветеранів з рахунком 3:2.

«Вільне життя»: «А «Ниву» нарогодити забули?» − про результат матчу шостого туру між тернопільською «Нивою» і Хмельницьким «Поділлям». Автор критично відгукується на адресу влади Тернопільщини, яка ніколи за перемоги не сказала «Ниві» навіть «дякую», не те, що нагородила гравців команди. І наводить приклади інших міст та областей, які увінчують нагородами кожну перемогу їхніх команд.   

Збірна України 

«Свобода»: «Львівські закономірності» − про гру збірної України та збірної Польщі у Львові. Стаття позитивна на адресу збірної України, яка перемогла поляків, та наставника Олексія Михайличенка. 

«Місто»: «Україна-Польща − 1:0» − товариський матч у Львові з невдахою Євро-2008 був останньою перевіркою готовності команди Михайличенка перед стартом відбору до Кубка світу-2010, де на українців чекають злі й голодні за успіхами англійці, хорвати, білоруси... Враження від матчу у Львові не надто яскраві: гра української збірної ще «сирувата».

Український футбол

«Вільне життя»: «З чим при їхали, з тим і поїхали» − про Лігу чемпіонів. Особливу увагу у статті приділено грі київського «Динамо» проти московського «Спартака». Стаття позитивна на адресу киян. Також овації у статті дісталися донецькому «Шахтарю» за перемогу у Загребі над хорватським «Динамо». 

Тернопільський футбол

«Номер один»: «Бровар» усьоме відкорковує шампанське» - ФК «Бровар», який предтавляє районний центр Теребовля, а донедавна захищав честь селища Микулинці цього ж району, всьоме поспіль виборює кубок Тернопільської області з футболу. Цього разу під натиском «пивоварів» не встояв лідер цьогорічної першості області «Галич» з міста Збаража.

«Обласні аматори долають перший етап» − про стартовий раунд кубка України серед аматорських команд. 

«RIA-плюс»: «Кубок області знову їде у Теребовлю» − про фінал кубка області, переможцем якого став ФК «Бровар» з міста Теребовлі. 

«Вільне життя»: «Претендентів багато. А перемагає завжди «Бровар» - по-справжньому кубковим виявився вирішальний поєдинок за другий за значимістю трофей аматорського футболу Тернопільщини. У фіналі кубка області, який відбувся на Тернопільському міському стадіоні, гравцям  збаразького «Галича» і теребовлянського «Броваря», аби визначити сильнішого, не вистачило ні двох таймів, ні додаткових 30 хвилин - 0:0. Довелося призначати серію одинадцятиметрових, у результаті яких у кубку області переміг «Бровар».  

Тернопільське державне телебачення, телеканал «TV-4», «Smile TV», ФМ-станції «Українська хвиля», «Радіо Тернопіль», «Радіо ТОН» та обласне державне радіо в інформаційних випусках та випусках спортивних новин інформували про поточні футбольні новини України та зарубіжжя.

Усі місцеві електронні ЗМІ надали великого значення матчу між киїським «Динамо» і московським «Спартаком». Було подано багато позитивних коментарів на адресу динамівців. Також розповідали про історію та традиції клубу.

Загалом про матчі Ліги чемпіонів місцеві спортивні оглядачі подавали чимало інформації. Позитивні коментарі отримав донецький «Шахтар».

Щодо матчу збірної України проти збірної Польщі у Львові, спортивні оглядачі у компліментах були менш стримані. «Підопічним Михайличенка у перспективі буде нелегко. Команда наразі не у найкращій бойовій готовності. Тому існує великий сумнів, що українська збірна проб’ється до ЧС-2010».

Усі ЗМІ подали інформацію про матч «Нива» − «Поділля». Коментарі були різні. Деякі ЗМІ хвалили тернопільську команду. А деякі були незадоволені грою «Ниви», натякаючи, що гравці не використали (або не хотіли використати) свого потенціалу під час матчу.

ЗМІ подали інформацію та коментарі щодо фіналу кубка Тернопільської області з футболу, де зустрілися теребовлянський «Бровар» і збаразький «Галич». Зазначали: гра була яскравою і цікавою Уболівальники були задоволені і захоплені своїми фаворитами.

Фінал кубка прокоментував президент Тернопільської обласної федерації футболу Володимир Мариновський, зазначивши, що футбол не перестає бути улюбленою та наймасовішою грою для мешканців області. Матчі продовжують збирати найбільшу кількість глядачів, порівняно з іншими масовими видами спорту. 

Спортивні оглядачі у свою чергу констатували: не зважаючи на цей приємний факт, влада області не поспішає фінансово допомагати розвитку футболу. І меценатів місцевим командам шукати важко. Усі гарні наміри залишаються тільки на паперах і в проектах.

 

16.      Харків

 

Евро 2012.

Мероприятия

В рамках подготовки к ЧЕ городские власти запланировали ряд мероприятий, среди которых − общественные слушания на тему «Реконструкция «Международного аэропорта «Харьков», которые пройдут в горисполкоме. Каким будет аэропорт после реконструкции − узнать об этом и поучаствовать в обсуждении проекта может каждый харьковчанин. Нынешние арендаторы аэровокзала − компания «Нью Системс АМ» - представят проект, в который можно будет вносить предложения и замечания. Как сообщает  Александр Ярославский, работы начинаются в этом месяце, на строящиеся объекты планируется установить вэб-камеры, чтобы любой желающий, не отходя от компьютера, мог проинспектировать ход работ.

На ближайшей сессии горсовета намерены голосовать перечень земельных участков, которые будут вскоре выставляться на торги, список этот пополняется. В основном, участки предлагают для строительства паркингов и гостиниц к Евро-2012 (нет информации, будет ли это закрепляться соответствующими соглашениями).

Также, на очередную сентябрьскую сессию горсовета готовятся материалы относительно реорганизации всей службы скорой неотложной медицинской помощи. Кроме базового учреждения городской неотложки им. Проф.Мещанинова (является одной из базовых в концепции подготовки города к ЧЕ), будет уделяться пристальное внимание всем стационарам, которые принимают больных. Нач.департамента здравоохранения и зам.мэра Игорь Шурма заявляет, что намерены разработать, ни много ни мало, «харьковский стандарт качества охраны здоровья»: «если нам не будут мешать, через очень короткий отрезок времени мы сможем уже кое-что показать», - заявляет Шурма. По его словам, все подстанции скорой неотложной помощи  будут приведены к евростандартам в течение 2009-2010 гг.

Губернатор Арсен Аваков уже подписал соглашение с ООО «Комплекс», которое намерено строить     в г.Изюм , на половине пути между Харьковом и Донецком, современную гостиницу (100 номеров четырех- и 50 номеров пятизвездочных) с соответствующей инфраструктурой − гостиничной, спортивной, футбольной, автостоянкой и комплексом для обслуживания туристов. Как заявил зам.губернатора Сергей Стороженко, «все это делается для того, чтобы люди почувствовали комфорт и безопасность во время поездок на матчи «Евро-2012» в Донецке и Харькове». Строительство этой гостиницы, безусловно, улучшит туристическую и гостиничную инфраструктуру области.

Реклама.

Новой внешней рекламы по Евро-2012 в городе и области не появилось.

СМИ.

26.08.08 газета «Городской дозор» и одноименный сайт (со ссылкой на «Корреспондент») опубликовали материал «Ярославский запускает Винского в космос», автор Николай Кузнецов. В публикации отмечается, что шансы у харьковского бизнесмена  отправить И.Винского к звездам «весьма приличные»: «размах, с которым действует Ярославский − подтверждение того, что он если и не хозяин региона, то уж точно один из его патронов», - считает автор статьи. Однако, как отмечает «Корреспондент», «министр транспорта не унимается».

27.08.08 «МедиаПорт-Новости» (ТК «S-Tet»)(со ссылкой на сайт ФФУ) сообщили, что инспекторы УЕФА, которые приезжали в Украину, остались довольны: «существенно изменились цифры, позитивная динамика не может быть незамечена. Во многих вопросах красные фонарики меняются на зеленые». Аналогичную информацию дало и региональное ИА «Статус-кво» (со ссылкой на «УНИАН»).

Футбольные события

В области продолжается чемпионат области по футболу 2008 года, посвященный 100-летию харьковского футбола.

В рамках празднования 100-летия харьковского футбола ветераны «Металлиста» и московского «Торпедо» сыграли на стадионе «Металлист» товарищеский матч. Перед началом состоялось награждение участников матча подарками от областной федерации футбола, которую представлял Сергей Стороженко, собралось около 8 тыс. зрителей.

На матчах, которые сейчас проходят на стадионе «Металлист», болельщики часто обсуждают тему создания Премьер-лиги и ее уровня − крайне негативно ими оценивается тот факт, что руководство Премьер-лиги представлено, по их словам, президентами «третьеразрядных футбольных клубов». Очень обижает харьковских фанатов и тот факт, что никто из харьковских футболистов не прошел отбора в сборную.

 

17.      Херсон

 

Євро 2012

Заходи

Концерн «Титан» не отримав офіційної пропозиції про передачу  «Аеропорт «Херсон» в комунальну власність обласного центру, повідомляють місцеві ЗМІ.

Нагадаю, що міський голова Херсона Володимир Сальдо наполягає: аеропорт «Херсон» необхідно передати у комунальну власність обласного центру. Підтримують  ідею передачі аеропорту «Херсон» з обласної комунальної власності у міську також керівники депутатських фракцій міської ради, зазначив голова ОДА.

ТОВ «Аеропорт «Херсон» було створено на базі обласного комунального підприємства «Аеропорт «Херсон» за участі концерну «Титан» та обласної ради. Однак згодом між сторонами виник майновий конфлікт, який фактично паралізував роботу ТОВ «Аеропорт «Херсон». Разом з тим, до сьогодні в херсонському аеропорту поряд із ТОВ «Аеропорт «Херсон» офіційно існує ще одне авіапідприємство - обласне комунальне підприємство «Аеропорт «Херсон», яке не було ліквідоване після створення нового товариства.

Футбол

Чемпіонат області та міста

Матчі 2-го кола чемпіонату області зібрали по 200-300 уболівальників. «Кристал» підновляв стенди-афіші (3 штуки).Є анонси в газетах «Вгору», «Гривна», «Городянин і Горожанка», Авторадіо 105,6 ФМ.

У перерві між колами чемпіонату області по футболу колективи провели деякі зміни в складах, і старт 2-го кола приніс сюрпризи. «Кристалл»  вдома приймав ФК «Гопрі». Рахунок 3:1. Лідер «Сигма» забила  4 «сухих» м'яча в Цюрупинську. СК «Каховка» вирвала вдома перемогу у «Енергії» (Н.Каховка) 3:2 (2:2). «Азовець» також не підвів своїх уболівальників в матчі з «Миром»- 1:0.

Чемпіонат міста проходить практично без реклами. Є окремі публікації в місцевій пресі, оскільки все залежить або від інтересу самих журналістів, або від несподіваних ініціатив місцевої федерації.

Футбол (жінки) Участь у всеукраїнських змаганнях

У 14-му турі чемпіонату країни «Южанка − Мастер С»  зламала в Костополі опір «Батьківщини». Господині відкрили рахунок, але херсонки контратакували. У 2-му таймі м'яч забила Ольга Білецька, а арбітр після чергової грубості захисту проти Тетяни Романенко нарешті призначила пенальті. Упевнено відстояла голкіпер Юлія Шум, а Надія Астахова зняла питання про переможця - 1:3.

Проблема ігор на виїзді вирішиться, мабуть, після перерахування міською владою коштів на рахунок клубу.

ЗМІ

Новини в рамках рубрики «Інформаційний компас» і «Овертайм» на Авторадіо:

 - матчі чемпіонату країни

 - матчі Ліги чемпіонів, кубка УЕФА

 - жеребкування Ліги чемпіонів

 - матчі чемпіонату області

 - інформація про деталі реконструкції німецькою кампанією НСК «Олімпійського»

 

18.      Хмельницький

 

Євро 2012.

Події.

На прес-конференції керівництва мережі гіпермаркетів будівельних матеріалів «Епіцентр», що відбулася в Хмельницькому у вівторок, 2 вересня, директор по західному регіону Юрій Яковлєв повідомив, що мережа виборола у ТМ «Біола» право бути титульним спонсором Національного чемпіонату України з футболу у вищій лізі. Крім того мережа гіпермаркетів має намір бути головним спонсором національної збірної з футболу на Євро-2012 і довести збірну України як мінімум до півфіналу.

Щоправда, взяти участь у розвитку футбольної інфраструктури в Хмельницькому місцевий гіпермаркет поки не планує, хоча таке не виключалося керівництвом національної мережі у грудні, коли воно проводило прес-конференцію перед відкриттям свого магазину в місті.

Реклама.

Зовнішньої реклами та використання логотипу «Євро-2012» на теренах області за звітний період не зафіксовано.

ЗМІ.

Публікацій, пов’язаних із наближенням чемпіонату Європи з футболу в газетах Хмельницького не виявлено.

Місцевий футбол.

Федерація футболу.

У обласній федерації занепокоєні становищем команди майстрів «Поділля». Один із працівників апарату зателефонував на гарячу телефонну лінію до міського голови Сергія Мельника із запитанням, яка мета комунального футбольного клубу. Він відповів:

- Наша мета - популяризація футболу та залучення дітей. І перспектива − щоб хмельницькі діти мали можливість грати колись у цій команді, відповів міський голова. − Якщо стоїть питання бізнесу - перша ліга, вища ліга - ну ви ж знаєте, що це на сьогодні бізнес, то ми працюємо зараз над створенням акціонерного товариства. Можливо, щоб хтось частково на себе взяв команду. Але на даному етапі мета комунальної команди − щоб грали хмельничани. Якщо ставити питання підвищення в класі, то нам необхідно купувати футболістів - мінімум трьох - воротаря, півзахисника, форварда. А це все кошти. Якщо виділяти все з міського бюджету, і утримувати як раніше виділяли 7 мільйонів гривень, то я вважаю, що це є неефективне використання коштів. А зараз ми хочемо... у нас є 40 шкіл, то хоча б при 10 школах набрати футбольні класи і створити внутрішні чемпіонати. Ось така філософія нашої команди».

- Це добре, що у нас мер господарник. Градоначальник не зобов’язаний бути футбольним фанатом. Але б нам хотілося, щоб він був ще й футбольним фанатом, - так прокоментували слова Сергія Мельника автори запитання в ОФФ.

Тим часом пошуки міської влади партнера, з яким можна було б створити акціонерне товариство на місці комунального підприємства «ФК «Поділля», тривають.

- Ми зараз хочемо «дотиснути» завод Кам’янець-подільськцемент», але у них власник ірландська фірма, тому поки важко з цим, - розповів міський голова. - Ми, чесно скажу, зараз «дотиснули», щоб наші бізнесмени футболістів «розібрали»: всіх футболістів вони взяли на зарплату. Тобто це вже для бюджету легше. Тренер пропонував із старшими гравцями розпрощатися, тому що молодь кігті рве, а старші... Виходь так - програли, ніяких штрафних їм немає, виграли - давай премію. Ну як так?

Ви подивіться: «Поділля» грало з командою першої ліги «Геліос» із Харкова. Різниці майже немає. Просто перша ліга тримається на тих, хто давно туди увійшов, і вони, як то кажуть, попали як вареники в макітру, і тою макітрою крутять і рідко який вареник звідти вилетить. Отак перша ліга у нас. Таку систему створили... як «Княжа», заплатила 18 мільйонів, і вже в першій лізі. Бо вони страхують всю країну. А викинути з бюджету гроші, щоб вийти в першу лігу - неефективно для громади міста. Що 8 мільйонів гривень нам дати на футбол? Та ми 12 мільйонів гривень на дороги дали! 7 мільйонів - дотація тролейбусному управлінню. Тому краще, мабуть, закупити нові тролейбуси чи автобуси, або дороги зробити, або за 8 мільйонів майже половину Палацу спорту зробити і долучити туди дві тисячі дітей.

Команда майстрів.

У черговому турі чемпіонату України серед команд майстрів у групі А другої ліги команда ФК «Поділля» (Хмельницький) поступилося дебютантові другої ліги команді «Княжа-2» із селища Щасливе. У складі команди, котра прийшла на зміну «Княжій», що вийшла у першу лігу, лише двоє футболістів «нюхали» другу лігу в попередньому сезоні.

Це вже четверта поразка хмельницької команди поспіль. І хоч матч відбувся за нормальної погоди та по закінченню робочого дня − о 17.30 у п’ятницю, на стадіон прийшло менше трьох тисяч уболівальників. Це вже охрещено антирекордом сезону. До речі, поєдинки футболістів у Хмельницькому минулого року були одними з найбільш відвідуваних. Їх зменшення може потягти обмеження у фінансуванні команди. Адже за словами начальника міського спорткомітету Валерія Вешка, фінансування у рамках програми підтримки ігрових видів спорту в Хмельницькому залежить якраз від цього.

- У нас немає команди! Хоча всі профі… - скрушно коментує становище «Поділля» прес-аташе футбольного клубу і один з активістів фан-клубу команди Олександр Котов. − «Профі», починаючи від директора клубу, закінчуючи начальником команди, який чомусь виконує роль відеоператора під час матчів.

Навіть головний тренер, якого в комунальному підприємстві ФК «Поділля» призначили спортивним директором, Ярослав Бобиляк не знайшов у собі сили прийти на післяматчеву прес-конференцію.

Але ще після попередньої поразки «Поділля» від ЦСКА вболівальники почали збирати підписи за відставку директора клубу Станіслава Островського. На це міський голова сказав: «Нехай приносять. Я готовий звільнити його з посади. Мені теж багато чого не подобається.»

 

19.      Черкаси

 

Євро 2012

Реклама.

Зовнішня реклама «Євро-2012» - відсутня, не зафіксовано і використання логотипу Євро 2012 на товарах широкого вжитку.

Заходи.

За звітний період не було зафіксовано жодного заходу, присвяченого Євро 2012.

Преса.

У пресі згадок про Євро2012 не було.

Місцевий футбол.

30 вересня у матчі 7-го туру Чемпіонату України з футболу серед команд II ліги ФК «Дніпро» Черкаси у гостях переграв команду «Єдність» (Пліски) з рахунком 2:0. Голи забили Євген Дейнеко та Дмитро Удовиченко. Причому гол воротаря Євгена Дейнеко став першим в історії команди, який забив воротар з гри: прийнявши м'яча на груди за межами карного майданчика, потужно пробив по воротам свого візаві, який необачно залишив ворота. Після 7 ігор черкаська команда очолила турнірну таблицю у групі «А».

Преса.

Про ситуацію. що склалася у прем’єр-лізі України повідомляє «Спорт та здоров’я».

Ця ж газета написала про повернення Андрія Шевченка до «Мілану».

У цьому ж виданні міститься інформація про розіграш Сеперкубку Іспанії з футболу і «неймовірну» перемогу «Реалу».

Футболісти черкаського «Дніпра» прогнозовано перемогли одну з наймолодших команд групи «А» − «Оболонь-2», - йдеться у «Спорт та здоров’я». Наголошується, що це перша перемога «Дніпра» з великим рахунком у нинішній першості.

«Футболісти «Дніпра» познущалися над чемпіоном області», - під таким заголовком опубліковано статтю у «Спорт та здоров’я». Йдеться про товариський матч між чемпіоном області «Холодним Яром» та черкаським «Дніпром», в якому «Дніпро» отримав перемогу з рахунком 7:0.

У виданні також опубліковано матеріал про історію смілянської футбольної команди «Локомотив», яка 49 років тому в фінальному турнірі чемпіонату СРСР добровільно-спортивного товариства «Локоматив» посіла перше місце. Газета також продовжує інформувати про перебіг подій у Кубку України серед аматорів.

 

20.      Чернівці

 

Євро 2012

Реклама.

Будь-яка інформація на зовнішніх рекламних носіях чи то використання логотипу по згаданій темі відсутня.

Події.

29 cерпня в Чернівцях відбулось чергове засідання Ради Єврорегіону Верхній Прут.

В міжнародне об’єднання входять прикордонні регіони України, Румунії та Модови, включно з Чернівецькою, Івано-Франківською областями , Сучавським та Ботошанським повітами Румунії, районами Молдови.

Впродовж тривалого часу діяльність цього об’єднання зводилась, фактично, до декларування намірів економічної співпраці між регіонами та гуманітарною сферою взаємин.

Схоже, що новому змісту роботи об’єднання мають посприяти ініціативи керівників Сучавського повіту Румунії Гергія Флутура, колишнього Міністра сільського господарства Румунії, та Володимира Куліша, голови Чернівецької обласної державної адміністрації, пристасного поборника євроінтеграційних процесів.

Наразі В.Куліш очолив виконавчий орган Єврорегіону. Сформовано робочі органи об’єднання — 4 комісії і секретаріат, затверджено план роботи ни нинішній та наступний роки. Розглянуто низку проектів транскордонного співробітництва з розрахунком на фінансову підтримку Євросоюзу.

У Чернівцях обидва чільники — В.Куліш та Г.Флутур — зробили, фактично, політичні заяви. Мова йшла не лише про набуття єврорегіоном «Верхній Прут» статусу вагомого міжрегіонального олб’єднання з створенням в його рамках юридичної особи, яка могла б освоювати кошти Євросоюзу, але й про те, що «Верхній Прут» має стати в недалекому майбутньому зразком «Європи регіонів», тобто механізмом економічної, гуманітарної інтеграції регіонів європейських держав.

Учасники засідання звернули увагу на підвищення якості менеджменту для реалізації спільних транскордонних проектів. Окрім цього, найближчим часом в Брюселі передбачається влаштувати презентацію потенційних можливостей об’єднання «Верхній Прут» включно з спільними  бізнес-проектами за підтримки депутатів Європарламету.

Ще однією обставною, яка обіцяє зробити «Верхній Прут» дієвим об’єднанням, стала стихія, яка зачепила українські, румунські, молдовські території. Учасники засідання дійшли висновку, що без спільних дій у боротьбі проти паводків, без створення спільної карти підтоплень та системи оповіщень ця боротьба втрачає сенс.

Г.Флутур зазначив, що «єврокомісія затвердила проект програми прикордонного співробітництва вартістю понад 130 мільйонів Євро. Бенефіціантами цих коштів зможуть бути місцеві ради, органи державної влади, громадські організації з України, Модови, Румунії. Сьогодні на ці кошти в Сучавському повіті вздовж україно-румунського кордону споруджується дорога місцевого значення, а також бізнес-центр в Сучаві».

Важливим для Чернівецької області і Сучавського повіту Румунії учасники засідання визнали поєднання 3,5 і 9 транспортних європейських коридорів, які за умов пожвавлення транспортних перевезень могли б стати ключовою магістраллю між Балтикою і Черним морем з усіма економічними дивідендами для територій.

«Я впевнений,— сказав Г.Флутур,— що Єврорегіон «Верхній Прут» має стати найдинамічнішим Єврорегіоном в наступні роки. В першу чергу тому, що це східний кордон Євросоюзу. А нашим стратегічним інтересом є розширення меж Євросоюзу, що має відбуватися, передусім, за рахунок спільних економічних проектів.»

Як повідомив голова Сучавської повітової ради Георге Флутур, 35 депутатів Румунії в Європарламенті готові лобіювати інтереси об’єднання в представницькому органі Євросоюзу.

Відповідаючи на питання про те, чи зможуть керівники Єврорегіону залучитись в Європарламенті ширшою підтримкою, В. Куліш зазначив:

«На цей час ми отримали підтвердження і списки депутатів від наших партнерів з Польщі — з Шльонська і Лодзького воєводства. В даний час проходять преговори з Швабією і департаментом Майєн. Я гадаю, що якщо об’єднаємо зусилля, то залучимо понад  100 депутатів Європарламенту на підтримку нашого об’єднання. Загалом, йдеться про серйозне транскордонне утворення  на новій карті Європи».

«Я надіслав кожному з наших 35-ти депутатів у Європарламенті  листи з тим, щоб вони посприяли у  наданні підтримки нашим територіям у ліквідації наслідків стихійного лиха, — сказав Г.Флутур.—  18 з  35-ти румунських парламентарів є членами нашої  Європейської народної партії. Я віце-президент цієї партії на національномі рівні в Румунії. Крім того, ми звернулись по політичній лінії до своїх колег, бо ми є учасниками найбільшої європейської фракції в Європарламенті, яка станолвить 40% складу Європарламенту. Гадаю, що і соціалісти в Європарламенті нас підтримають. Втім, багато чого залежить і від нас. Мова йде про підготовку якісних економічних проектів, які могли б переконати європарламентарів у потребі підтримати їх.»

Г.Флутур повідомив про створення в перспективі громадської неурядової організації з юридичним статусом в складі Єврорегіону, завданням якої буде фахова підготовка проектів для освоєння європейських коштів.

10 вересня у Чернівцях передбачається проведення з цих та інших питань спільного засідання Чернівецької обласної та Сучавської повітової ради Румунії. Під час цього засідання передбачається обговорення найактуальніших питань для двох регіонів.

Місцевий футбол.

Преса повідомляє про матч 6-го туру України з футболу серед команд 2-ї ліги, у якому чернівецька «Буковина» зазнала поразки від ЦСК у Києві 0:3. доуга поразка буковинців відкидає їх на восьме місце в турнірній таблиці.

Газета «Свобода слова» (28.08) у статті «На «мальві» юнаки виявляли кращих» розповідає про 4-тий юнацький футбольний турнір «Кубок Незалежності-2008», приурочений Дню незалежності України і 600-річчю Чернівців.

У змаганнях з 16 по 24 серпня взяли участь 20 команд у трьох вікових групах. У наймолодшій ввіковій групі 1997-1998 років народження переможцем стала команда СДЮСШ «Пакко», у другій групі 1996 р.н. — команда «Дружба», у найстаршій 1995 р.н. беззаперечним лідером була команда СДЮСША «Олімпія».

Місцеві засоби масової інформації звертають увагу також на перемогу київського «Днамо» на московським «Спартаком». При цьому в коментарях відчутні політичні мотиви. Скажімо, газета «Буковина» (29.08) в редакційній замітці «Слава переможцям!», зазначаючи, що київляни «поставили на коліна московський «Спартак», цитує гасла, які проголошувались під час матчу в Києві: «Слава Україні! Героям слава!», напис, який адресували москвичам київські уболівальники: «Столиця Київської Русі вітає гостей з провінції».

Преса звертає також увагу на програш у футбольній першості області чинного чемпіона і володаря Кубка ФК «Кіцмань» команді «Карпати».

Підписатися на новини