ФУТБОЛЬНАЯ ЖИЗНЬ РЕГИОНОВ

1.    Автономна Республіка Крим

 

Евро 2012

«Близится час Х» − под таким заголовком на минувшей неделе в «Вечернем Симферополе» был опубликован материал, посвященный проблемам подготовки к Евро-2012. В принципе, ничего нового из него читатели не узнали: все та же суета вокруг НСК «Олимпийский», нерешенные вопросы с инфраструктурой, неопределенный статус аэропортов… Час Х − сентябрь, когда УЕФА вынесет окончательный вердикт: быть ли чемпионату Европы в Украине и Польше. «Украинские чиновники умеют пускать пыль в глаза, и вполне возможно им удастся убедить руководителей УЕФА, что хоть подготовка к Евро-2012 и идет ни шатко ни валко, все еще легко поправимо, − пишет издание. − А там можно и вздохнуть спокойно. До очередной инспекторской проверки».

Более оптимистичны на этот счет «События», которые приводят слова первого вице-президента ФФУ Сергея Стороженко:  «Все досужие разговоры о том, что мы ничего не делаем и что у нас отберут Евро, являются просто сплетнями. По мановению волшебной палочки не делается ничего − это задача на четыре года, вот за четыре года мы ее и выполним».

Футбол

Главная тема футбольной недели в Крыму − дискриминация «Таврии» премьер-лигой. Прежде всего она выражается в игнорировании телетрансляций матчей симферопольской команды. «Таврия» даже выступила с заявлением на этот счет. Почему, к примеру, транслируются все матчи с участием дебютанта турнира ФК «Львов», а «Таврия» в эфире была только раз − да и то с домашним матчем, который местные болельщики могли увидеть вживую. На ближайшие туры вновь ни одного гостевого поединка «Таврии» для показа на общедоступных каналах не запланировано. В отличие от других команд и того же ФК «Львов» в частности.

«Неужто рейтинг первого чемпиона независимой Украины и пятой по итогам двух последних чемпионатов страны команды ниже, чем у всех остальных участников турнира? Вообще, хотелось бы знать, кто в премьер-лиге и по каким критериям определяет, достоин ли матч телеэфира или нет? Кто оставил телезрителей без поединков «Таврия» − «Днепр» (пятой и четвертой команд предыдущего чемпионата) в 1-м туре и «Металлист» − «Таврия» (третьей и пятой команд) − во 2-м, отдав предпочтение проходным играм ФК «Харьков» − «Ворскла» и «Ильичевец» − ФК «Львов»? Вопросы, вопросы…

Не секрет, что телетрансляции больно бьют по посещаемости стадионов. Спортивный клуб «Таврия», пойдя навстречу премьер-лиге в вопросе предоставления прав на трансляцию своих домашних матчей, надеялся, что его болельщики смогут смотреть и выездные поединки своей команды − хотя бы в объеме прошлого года. Но пока, увы, ни одного из них не увидели и, судя по всему, в ближайшее время не увидят».

Особенно руководству «Таврии» не понравилось, что в последний момент сняли с эфира матч «Металлург» (Донецк) − «Таврия» и поставили в сетку проходную игру «Металлург» (Запорожье) − ФК «Львов».

«В симферопольский клуб пришел факс из премьер-лиги за подписью генерального директора Максима Бондарева с информацией о том, что «трансляция не может быть организована по техническим причинам». Какие такие «технические причины» помешали организовать трансляцию одного из центральных матчей тура, премьер-лига уточнять не стала, поэтому мы поинтересовались об этом у тех, на кого функции по организации трансляций возложены непосредственно. Как заверили нас в «Медиа Спорт Промоушн», никаких технических причин, препятствующих трансляции матча «Металлург» (Донецк) − «Таврия»… нет. Более того, премьер-лига вообще не подавала в компанию заявку на организацию трансляции этого поединка. 

Украинский футбол славен подковерными играми. Если матч по непонятным причинам снимается с трансляции − значит, это кому-то нужно. В уже упомянутом поединке «Металлист» − «Таврия», который по странному совпадению также не увидели телезрители, грубейшую ошибку, повлиявшую на результат, допустил ассистент арбитра Виталий Пономарев (к слову, позже дисквалифицированный) − при счете 1:0 в пользу хозяев неправильно определивший положение «вне игры» у отличившего симферопольца Желько Любеновича. Мы не на что не намекаем. Но приведем одну цитату. Она принадлежит бывшему вице-президенту донецкого «Металлурга» Дмитрию Селюку, объяснившему, почему «сталевары» почти в каждом матче этого сезона бьют пенальти и пока не потеряли в чемпионате ни одного очка: «Есть такое понятие как работа с судьями…»

Премьер-лига задумывалась как инструмент избавления нашего футбола от грязи, создания равных условий для всех участников чемпионата. Пока же, к великому сожалению, проблем только прибавилось. Клубы вновь разделены на своих и чужих, на большие и маленькие, тем самым дискредитируется сама идея образования. Если сейчас, на раннем этапе организации премьер-лиги не выбросить в мусорную корзину прежние методы работы, в нашем футболе не только ничего не изменится − мы вернемся к тому, с чего начинали в начале 90-х».

Ответ премьер-лиги на своем официальном сайте ничего, кроме смеха (вполне обоснованного − писать или просто отписываться в этой организации попросту не умеют), не вызвал ни в «Таврии», ни у многомиллионной армии болельщиков (не только симферопольской команды, но и всей Украины). Уже даже то, кому адресован ответ (ФК «Таврия», ничего общего с СК «Таврия» не имеющему), говорит об уровне «специалистов» премьер-лиги.

Ну и, конечно, скандал продолжился после матча «Металлург» (Донецк) − «Таврия». Арбитр Евгений Абросимов, по мнению, «Таврии», допустил в матче три грубейшие ошибки: необоснованно назначил в ворота гостей пенальти, а также дважды несправедливо отменил взятие ворот донетчан, фиксируя положение «вне игры».

«Таврия», насколько известно, собралась подавать протест по поводу судейства. Кстати, после игры, представителям симферопольской команды пришлось долго искать инспектора и делегата матча (харьковчане Николай Курилко и Александр Кран), чтобы изложить свои претензии. Как конфиденциально сообщили нам коллеги из пресс-службы «Металлурга», в это время они присутствовали на фуршете донецкой команды по случаю очередной победы.

 

2.    Волинь

 

Євро-2012

У Львові стартує будівництво стадіону

У Львові розпочали підготовчі роботи на місці стадіону до „Євро-2012”, пише волинська преса. Здача стадіону запланована на липень 2010. до кінця 2008 будівельники підготують котловани для фундаменту. Стадіон матиме 33 тис. місць, проект австрійський, вже пройшов погодження „Укрекспертизи” та інших дозвільних установ. За словами директора департаменту „Євро-2012” Львівської міської ради Олега Засадного, проблем з фінансуванням робіт немає.

Голова обласної ради про підготовку до „Євро-2012”

Голова Волинської обласної ради Анатолій Грицюк дав інтерв’ю волинській регіональній газеті „Відомості. Ua”, в якому, зокрема, сказав:

− Досить непросто вирішувалось питання, але вже є домовленості на рівні міністерств і відомств з польської та української сторони щодо нового переходу Адамчуки − Збереже. Крім того, модернізуємо і переобладнуємо перехід Устилуг − Зосін. Тепер на кордоні з Польщею матимемо три переходи. В контексті „Євро-2012” вдалося зарезервувати земельні ділянки під будівництво об’їзних доріг. На ці роботи в державі передбачено понад два мільярди гривень. Нещодавно на наше запрошення в області перебував міністр транспорту і зв’язку Йосип Вінський, до якого ми звернулися з проханням програму „Євро-2012” розглядати як цілісний комплекс: будівництво доріг з обов’язковим розвитком дорожньої інфраструктури, мається на увазі обслуговування транспорту, ресторанний та готельний бізнес. Це зробить Волинь надзвичайно привабливою для інвестора.

Футбол

Голова обласної ради про президента ФК „Волинь” В. Столяра

− Дійсно, є депутати, які приходять у сесійний зал, аби вирішити свої власні питання. Так, на останній сесії ми повинні були розглянути протест прокурора щодо рішення обласної ради про надання в оренду ставка в Горохівському районі. Людина взяла ставок в оренду. У неї рейдерським методом його відбирають. Людина звертається у всі інстанції за захистом. Генеральна прокуратура, якій обласна рада направила листа з проханням розібратися по суті, дає відповідне доручення обласній. Та вивчає ситуацію і опротестовує рішення ради. Депутати фракції „Наша Україна”, порадившись між собою, заявляють, що не голосуватимуть, бо в цьому питанні є багато сумнівного. Насправді ж всього-на-всього зачіпаються інтереси колеги по цій фракції Василя Столяра. Відповідно, протест прокурора не був підтриманий.

Подібна ситуація і з шацькою рятувальною станцією. Ми виграли суд у ТзОВ „Феміда-Інтер” (фірма Василя Столяра − О.П.) , але справа не вирішується. Зацікавлена сторона знаходить нові обставини, затягуючи процес з метою, аби станція не стала знову надбанням територіальної громади. Знову ж таки, депутати домовляються між собою і голосують, як їм вигідно.

ФК „Волинь” про недоліки суддівства

23 серпня відбувся матч у Калініно між місцевим „Фенікс-Іллічівцем” і луцькою „Волинню”. Волиняни перемогли 2:1. Після матчу журналісти запитали футболіста „Волині” Олександра Пищура: − З шести проведених ігор „Волинь” уже третю закінчує в меншості. У чому причина частих вилучень?

− На мою думку, існує суддівська упередженість щодо нашої команди. Сьогоднішнє вилучення Паламарчука сталося внаслідок отриманням ним двох жовтих карток. Друга дійсно "тягнула" на попередження, а перша, отримана на другій хвилині матчу − аж ніяк. Був лише дрібний фол в центрі поля. Арбітри ж піддаються на акторські здібності футболістів. Так, Ковалюк у Харкові отримав червону за "спробу нанесення травми”. Після звичайного стику у боротьбі суперник страшенно стогнав і корчився від болю, медики вибігли на поле, а як тільки арбітр показав Володимиру червону картку, то той футболіст ще швидше побіг, ніж до падіння. Прикро, що у нас судді не борються з симулянтами, а ведуться на їхні "прийоми". Так було й сьогодні − при більшості стиків арбітр свистів у нашу сторону, а порушення з боку калінінців весь час ігнорував. Так, тільки після третього удару нашого голкіпера, коли він фіксував м’яч, футболіст суперника отримав попередження... А Карковському арбітр показав жовту картку за епізод, в якому він взагалі не брав участі. То це розцінювати як випадковість, чи якось по іншому? У мене запитання до функціонерів: "Чому гру судить арбітр з Донецька, коли команда "Фенікс-Іллічівець" фінансується підприємством з Донецької області? Хіба в нас немає суддів з інших областей?"

Свого футболіста підтримав і головний тренер команди Віталій Кварцяний:

− Сьогодні нам не давав грати суддя. Арбітр постійно зупиняв гру і не давав увімкнути швидкості. До того ж безпідставно вигнав Паламарчука і ми грали вдесятьох протягом тридцяти хвилин

Юні волиняни виграли футбольний турнір у Польщі

З 9 по 15 серпня у польському місті Краснистав проходив одинадцятий міжнародний юнацький футбольний турнір серед юнаків 1996 року народження "Краснистав-2008". Участь у змаганнях брали 12 юнацьких колективів з Польщі, України та Білорусі. Українців у турнірі представляла луцька "Волинь" U-13, керована відомим у минулому форвардом клубу Миколою Кльоцом. В одній групі з лучанами виступали колективи "РКС 1926 Бронь" (Радом), "Вікінг Люблінянка" (Люблін), "Томашовія" (Томашув), "Єдинка" (Краснистав) та "Чемпіон" (Піонкі).

Зайнявши перше місце у своїй групі, "Волинь" вийшла до півфіналу, де на неї очікувала хелмська команда "Нєджвядек". Проте скласти волинянам хоча б якусь конкуренцію суперникам не вдалося. Матч пройшов за повної переваги вихованців Миколи Кльоца і завершився з рахунком − 7:0.

У фінальному поєдинку на лучан очікувала зустріч з мінською "Зіркою". Волинянам вдалося забити швидкий гол, рахунок до перерви не змінився. Та після відпочинку "Волинь" повністю переграла білорусів і довела рахунок до крупного.

"Волинь" стала переможцем турніру. При цьому юні волиняни здобули перемоги у всіх матчах із загальним рахунком 43 − 6, а Денис Омельчук увійшов до числа кращих голеадорів змагань, забивши 12 м'ячів. Ще 9 голів у активі іншого волинянина − Ахтая Юзипчука.

Тренер переможців − Микола Кльоц.

 

3.    Донецьк

 

Євро 2012

В минувший вторник (19.08) председатель облгосадминистрации Владимир Логвиненко провел пресс-конференцию. Накануне Донецк посетили с инспекцией эксперты УЕФА, поэтому прежде всего журналисты интересовались подготовкой региона к Евро-2009/2012.

- Уровень подготовки я оцениваю положительно, хотя итоги вчерашней работы мне пока еще неизвестны. Я могу с уверенностью сказать: во всем, что касается подготовки объектов, графики выполняются, - отметил В.Логвиненко.

Донецкий городской голова Александр Лукьянченко в тот же день (19.08) заявил журналистам:

- Делегация будет в Донецке 4 дня. Вопросов для обсуждения много, Главным образом - это городская инфраструктура, У нас есть недостаток мест по 5-звездочным гостиницам и перебор по 4-звездочным. Также мы рассматриваем места для размещения дополнительных фан-зон, - уточнил Лукьянченко.

По словам мэра, на этот раз экспертам покажут состояние стадионов, принимающих матчи чемпионата, а также презентуют проект реконструкции железнодорожного вокзала "Донецк".

Об итогах работы инспекции УЕФА комментарии отсутствуют.

Между тем, Партия регионов выступает за предоставление льгот для владельцев гостиниц, которые будут построены к Евро-2012. Об этом народный депутат от Партии регионов Борис Колесников сказал на пресс-конференции в Донецке.

- 3 или 4 сентября мы будем презентовать закон, который называется «Евро-2012». Он, в частности, включает в себя то, что все, кто строит новые отели, пятизвездочные - 5 лет, четырехзвездочные - 7,5 лет, а трех- и двухзвездочные - 10 лет не будут платить налог на прибыль. Также предоставим преференции городам, которые проводят Евро-2012. Не будут платить налог на прибыль все новые отели на всей территории Украины, - сказал народный депутат.

По словам Б.Колесникова, «регионалы» надеются получить поддержку своих коллег в Верховной Раде, потому что «туристический бизнес и непосредственно связанный с Евро находится в крайне плохом состоянии».

- Мы надеемся привлечь мировых инвесторов, - отметил Б.Колесников.

О готовности Донецка с оптимизмом

По нашим наблюдениям, аэропорт, получивший ранее "красную карточку", имеет все шансы к сентябрю избавиться от этого неприятного статуса.

Долгое время этот амбициозный проект, предусматривающий новую суперсовременную взлетно-посадочную полосу и капитальный ремонт терминала, действительно находился под угрозой срыва. Еще весной председатель облсовета Анатолий Близнюк возмущался, что правительство просто «отморозилось» по поводу донецкого аэропорта и не выделяет никакого финансирования, компания-генподрядчик вынуждена вести строительство за свой счет, и неизвестно, чем эта ситуация может закончиться. Но в середине июля из госбюджета наконец был выделен первый транш - 150 миллионов гривен. Этого хватило, чтобы компенсировать все убытки и продолжать строительство. Сейчас оно уже постепенно выходит на тот график, который был запланирован изначально.

Строительное оживление наблюдается сейчас и на донецких дорогах. Уже почти завершен первый участок большой магистрали от проспекта Мира вдоль Кальмиуса до улицы Байдукова, а затем на железнодорожный вокзал, которая должна разгрузить остальные транспортные артерии города. Ведется реконструкция бульвара Шевченко и улицы Университетской. Правда, по мнению городского головы, это капля в море, и следующую «красную карточку» мы можем получить уже за автодороги.

- Из городского бюджета на ремонт дорог мы в этом году смогли выделить 83 миллиона гривен, - говорит Александр Лукьянченко. - Этой суммы хватит, чтобы выполнить всего 2,4% всех работ. Чтобы привести все дороги в божеский вид, нам нужно дополнительное финансирование из госбюджета - 2,1 миллиарда гривен!

«Укрзалізниця» тем временем самостоятельно ведет капитальный ремонт железных дорог и станций в нашей области. А уже через несколько месяцев начнутся работы и на донецком железнодорожном вокзале. Уже выбран проект-победитель, и в начале сентября пройдет инвестиционный конкурс, на котором определится, за чьи же деньги пройдет реконструкция.    

Похоже, что сейчас, полтора года спустя после того, как мы получили право проведения «Евро-2012», местные власти наконец поняли, что любое строительство необходимо начинать с поиска инвестиций. Если еще прошлым летом предлагалось множество самых необычных и амбициозных проектов, перспектива финансирования которых была весьма туманной, то горький опыт прошедшего года научил нас в первую очередь грамотно предлагать себя инвесторам.

- Найти финансирование сейчас очень непросто, - говорит Юрий Макарницкий, начальник отдела горсовета по Евро-2012. - Проекты под «Евро-2012», в основном, долгосрочные, сложные. Многие интересуются, но до конкретики доходит редко. Мы готовим каталоги с предложениями, постоянно встречаемся с потенциальными инвесторами. В октябре у нас будет проходить инвестиционный форум, мы очень на него надеемся. Возможно, после него строительство в Донецке пойдет еще активнее.

 

4.    Житомир

 

Євро 2012

Реклама

Зовнішня реклама ЄВРО-2012, будь-яке графічне зображення цієї події чи логотипу відсутнє.

ЗМІ

Інформація в друкованих і електронних ЗМІ про ЄВРО-2012 − результати інспекції УЄФА об’єктів будівництва та інфраструктури України.

Соціологія

Сприйняття більшістю населення проведення ЄВРО-2012 в Україні − позитивне. Сприйняття вболівальниками керівника Федерації футболу України Г. Суркіса − позитивне.

Стадіон

На фоні проведення Олімпійських Ігор активізувались розмови щодо майбутньої реконструкції Центрального стадіону у Житомирі. Цю тему активно обговорюють на місцевих Інтернет-сторінках та у блогах. Зокрема говорять про певний розподіл області на території впливу, в т.ч. і футбольного. Зокрема, Коростень «контролюється» нардепом М. Присяжнюком − керівником місцевого осередку Партії регіонів, Малин − «литвиновець» М. Рудченко − екс-губернатор та діючий нардеп, Бердичів  - «територія» П. Жебрівського − нардепа від «Нашої України» та також екс-губернатора, Новоград-Волинський - «вотчина» В. Литвина, Житомир − територія неоголошеного конфлікту між губернатором Забелою та міським головою В. Шелудченко (обидва − ЕЦ) та «бютівцями» братами Черпіцькими. Прогнозують що остаточне вирішення питання стадіону можливе після виборів Президента України, після оновлення політичного ландшафту області.

Інвестиції

На території області найближчим майбутнім планується будівництво заводу по виробництву оцинкованого профілю (інвестори − польська фірма). Це виробництво планується освоїти у Житомирі. Але у інвесторів можуть виникнути проблеми, оскільки це виробництво має кілька шкідливих виробничих процесів, що унеможливлює реалізацію цього проекту на вибраному майданчику.

Місцева влада

Міський голова Житомира В. Шелудченко ввійшла у конфлікт із головою правління ВАТ «Житомирський завод силікатних виробів» В. Онопрієнком (найбільший платник податків у Житомирі) стосовно непродовження терміну оренди земельної ділянки під будівництво фізкультурно-спортивного комплексу в мальовничій частині міста. Поки цей конфлікт «тліє» кулуарно, але має всі шанси перерости у публічний. Один із можливих аргументів міського керівництва − майданчик необхідний для будівництва льодового палацу. Для довідки − голова правління ВАТ «Житомирський завод силікатних виробів» є президентом федерації боксу м. Житомира і інвестує значні кошти у розвиток цього виду спорту. Справжньою причиною конфлікту вважають те, що існує ймовірність балотування В. Онопрієнка на майбутніх виборах міського голови.

Інфраструктура

Йде процедура приватизації готелю «Житомир» (більше 200 номерів на 12 тисяч квадратних метрів площі, та майже гектар землі в самому центрі міста).

 

5.    Закарпаття

 

Євро-2012.

ЗМІ.

Ця тема стосовно Закарпатської області не звучала на місцевих радіостанціях.

У загальному про Євро-2012 можна було почути лише на «Версії», де, зокрема, повідомлялося, що найближчим часом УЄФА виведе Національний спортивний комплекс «Олімпійський» зі списку найбільш ризикованих об`єктів при підготовці до чемпіонату Європи з футболу 2012 року.

Також можна було почути про ініціювання референдуму громадських організацій Львова щодо відмови від проведення в місті чемпіонату Європи з футболу 2012 року. Приводом стала суперечка навколо будівництва нового стадіону за гроші общини, які могли бути використані на дороги, садки і лікарні. На підтвердження цієї тези представники форуму оприлюднили результати опитування жителів, де 60% львів'ян висловилися проти будівництва стадіону за гроші міста.

Щодо інших міст, то УЄФА перевіряє Дніпропетровськ. Експерти футбольної асоціації знайомляться з підготовкою місцевого аеропорту до проведення Євро-2012. Місцеві чиновники презентують генеральний план підготовки летовища та хваляться об’єктами, що будуються. Свої висновки та обґрунтовані оцінки експерти УЄФА нададуть вже найближчими днями. Тоді ж експерти зроблять остаточні висновки щодо підготовки до футбольного чемпіонату усіх регіонів України, котрі прийматимуть у себе Євро-2012..

Із друкованих ЗМІ теми Євро-2012 торкалася газета “Ужгород” за 23.08.08. Зокрема, у матеріалі “Реконструкцію НСК “Олімпійський” оцінили у 300 млн. дол.” говориться про майбутній проект, вартість робіт яких німецька фірма GMP оцінила у 30 млн. дол., а всі витрати на реконструкцію − у 300 млн. грн. Майбутній проект передбачає демонтаж нижнього і збереження верхнього ярусу, під яким знаходитимуться трибуни, а поле залишиться під відкритим небом. Демонтаж німці обіцяють завершити в жовтні нинішнього року.

У продовження теми Євро-2012 в іншому матеріалі того ж видання розповідається про початок побудови стадіону у Львові на вулиці Стрийській-Кільцевій. Фінансує Львівська міська рада. Передбачено у бюджеті міста 80 млн. грн. Здача стадіону запланована на липень 2010 року.

Зовнішня реклама.

Ніякої інформації стосовно Євро 2012 немає − жодних біг-бордів, листівок тощо.

Заходи.

За звітний період не було зафіксовано жодних заходів пов’язаних з підготовкою області до Євро-2012.

Місцевий футбол.

ЗМІ.

У газеті “Ріо” за 23.08.08 у матеріалі “Перша перемога над Польщею” йдеться про матч між збірною України і збірною Польщі, який відбувся 20 серпня у Львові. Це була остання гра перед стартом кваліфікаційного циклу ЧС-2010. Зазначається, що перемога була цілком заслуженою, оскільки наша збірна у діях практично не помилялася..

В іншому матеріалі цього ж видання “Коли закінчиться бензин у “Металурга”?” мова  вже йде про Прем’єр-лігу, зокрема, про те, що поки фаворити чемпіонату рубаються між собою, “Металург” продовжує перемагати. Однак у найближчих сімох турах на команду очікують зустрічі з п’ятьма найкращими командами минулого чемпіонату. Отож робити висновки ще зарано…

Що ж до Першої ліги, то в матеріалі “Закарпаття” закріпилося в лідерах” все тієї ж газети можна прочитати про перемогу обласного клубу над “Десною”, а також про те, що керівництво клубу ставить перед командою завдання повернення до еліти. Але, в матеріалі зазначається, про що може бути мова, якщо в команди навіть стадіону немає, поки доводиться грати в Мукачеві на місцевому стадіоні “Приладист”…

Огляд матчів.

Минулого тижня за участі керівництва клубу «Закарпаття» − віце-президента Олега Мукомела, генерального директора Івана Шіца та в. о. головного тренера Михайла Іваниці та обласних ЗМІ в прес-центрі «НЕДІЛІ» пройшла прес-конференція, на якій обговорювалися різноманітні питання, що стосуються життя клубу. 

Віце-президент клубу відмітив, що на цей сезон перед клубом поставили завдання знову повернутися до футбольної еліти. За його словами, для цього у  команди є непогані передумови -  вдалося зберегти склад команди та добре провести навчально-тренувальні збори. Щодо того, що команда матч шостого туру  з „Динамо-2”гратиме у вівторок 26 серпня у Мукачеві, то, за словами гендиректора ФК „Заарпаття” Івана Шіца, до такого вдалися, щоб зекономити клубний бюджет. За його твердженням, якщо в минулому сезоні за оренду стадіону поля на один матч платили шість тисяч гривень, то зараз, коли команда грає у першій лізі,  підняли оплату на 40% - коло 11 тисяч грн.

Більше того, за його словами, не виконується рішення сесії міськради, депутати якої ще у минулому році (27 вересня 2007 р.) звільнили клуб від сплати оренди за користування трьома полями ужгородського «Авангарду», тим не менш, її чомусь нарахували. На сьогодні йде судовий процес між клубом та КП стадіон «Авангард» з цього приводу. За інформацією Шіца, до цього часу немає підписаного договору з стадіоном «Авангард» на проведення матчів, була лише підписана угода на проведення однієї гри − матчу першого туру. Шіц також навів приклад про безпідставне завищення оплати за користування під час матчів біговими доріжками - у минулому сезоні це коштувало 368 грн., то вже сьогодні від клубу просять суму у розмірі 736 грн. Як каже Шіц, в неї не вклали жодної копійки, тому незрозуміло, чому сума збільшилася майже на 400 грн.? Поряд з цим росте і користування пластиковими сидіннями, які не міняються ще з часу відкриття стадіону.

А одна година користування центральним полем «Авангарду» обходиться клубу у суму 1870 грн. Окрім того,  клуб власними силами готує поле до матчів, за кошти клубу навіть встановили нові ворота, сітки та інше обладнання.

Щодо перспектив виступів у прем’єр-лізі з такою інфраструктурою, то віце-президент Олег Мукомел сподівається, що власник клубу знайде спільну мову з керівництвом міста щодо експлуатації стадіонів. За його словами, клуб готовий власними силами привести в порядок і друге поле стадіону, але для цього потрібно віддати стадіон повністю в оренду клубу. Він також спростував чутки про купівлю клубу компанією „Лукойл”.

Щодо перспектив у кубкових баталіях, в.о головного тренера Михайло Іваниця зазначив, що клуб намагатиметься пробитися якомога далі у кубкових двобоях.

Кулуарні розмови.

Нещодавно колишній голкіпер „Закарпаття” Всеволод Романенко, який нині захищає ворота львівських „Карпат”, у своєму інтерв’ю зазначив, що склад команди „Закарпаття” визначає віце-президент, а він не потрапляв до основи через те, що Бабенко (нинішній воротар ужгородського клубу) був «людиною» віце-президента. Олег Мукомел спростував це твердження і зазначив, що ставили Бабенка на ворота тому, що він просто був сильніший і краще відпрацьовував на тренуваннях. Це й довели матчі, коли стояв на воротах Романенко - „Закарпаття” пропускало більше.

Та й сам Дмитро Бабенко шокований від заяви колишнього колеги, він назвав його вчинок просто некрасивим.

В.о. головного тренера Михайло Іваниця теж спростував інформацію щодо призначення віце-президентом складу команди на гру.

За інформацією, клуб ледь не вилетів у другу лігу через не проходження атестації по інфраструктурі. А точніше через відсутність договору на проведення матчів у першій лізі з стадіоном „Авангард”. Лише завдяки підписанню таких договорів з керівництвом стадіонів у Мукачеві та в Берегові „Закарпаття” пройшло атестацію по інфраструктурі полів. 

 

6.    Запоріжжя

 

Євро-2012

Заходи.

На перший погляд здавалося, що подій, пов’язаних із Євро-2012, у Запоріжжі минулого тижня не відбувалося. Однак цю хибну думку "підправила" СБУ, точніше, її запорізьке управління. У місті проводилися антитерористичні навчання по звільненню заручників у Запорізькому театрі молоді. Після цього ЗМІ видали чимало інформації про біганину спецпідрозділів у центрі міста і різні подробиці навчань. Однак лише офіційна інформація прес-служби УСБУ в одній із газет засвідчила, що навчання проводилися не тільки за планами СБУ, але й за планом підготовки України до фінальної частини Євро-2012. 

ЗМІ.

Тижневик "Запорозька Січ - Перекур" від 21.08.08р надрукував інформацію під заголовком "Подготовка к Евро-2012 уже началась". У ній розповідається про антитерористичні навчання СБУ у Запорізькому театрі молоді, які мали на увазі підготуватся і до можливих виступів терористів під час Євро-2012.

Газета "Запорозька Січ" від 23.08.08р. дала інформацію "Здолали партнерів по Євро-2012". Мова йшла про перемогу збірної України над збірною Польщі 1:0 у товариській грі. 

Реклама.

Зовнішня реклама Євро-2012 у Запоріжжі не з’являлася. На каналі "Запоріжжя" Запорізької обласної державної ТРК триває трансляція іміджевого ролику про те, що Євро-2012 для України - це шлях до Європи. На ролику з’явився напис "Соціальна реклама", якого раніше не було. 

Місцевий футбол.

ФК "Металург"

Поїздка "Металурга" у гості до київського "Динамо" за поразкою 0:2 мала гучний резонанс у Запоріжжі. Зі слів головного тренера А.Чанцева та на основі телеперегляду гри чимало ЗМІ розтиражували думку, що у Прем’єр-лізі судді так же благосклонні до "Динамо" як і раніше. І що арбітр Швецов з Одеси не призначив "залізний" пенальті до воріт киян. Замість цього він покарав жовтою карткою запоріжця Т.Лазаровича за артистичне падіння у штрафній. 

Кулуари.

Найгучніша кулуарна інформація тижня - про те, що власники ФК "Металург" готові продати один з своїх медіа-ресурсів - канал "ТВ-5 спорт" - запорізькому горілчаному магнату Євгену Черняку (ТМ "Хортиця"). Власне, у групи "Запоріжсталь"-"Індустріалбанк" є більш потужний телеканал "ТВ-5", який охоплює всю область. Спортивний канал вони запустили тому, що захопили свого часу 28 ДМВ канал, який Нацрада з ТБ і РМ звільнила від опозиційного мовлення і швиденько віддала "надійним людям" в особі В.Хмельницького ще за часів Л.Кучми. Інформація про продаж каналу з’явилася несподівано, її ще треба перевірити.

ЗМІ.

На тижні запорізькі ЗМІ обсмоктували подробиці гри "Динамо" - "Металург", тиражуючи думку про упереджене суддівство. Писали про традицію, що складається у Кубку України: вже втретє за останні кілька років в Мелітополі з місцевим "Олкомом" гратиме київське "Динамо". Мелітопольські власкори пишуть, що їхній стадіон ніяк не завершить ремонт, аби гідно приймати такі матчі. Роздягальні для спортсменів вже облаштували, як треба. Тепер би ще сидіння для глядачів встановити: їх на стадіоні немає.

Також телевізійні новини усіх каналів у п’ятницю, 22.08.08р. повідомили у спортивних оглядах, що в Запоріжжі розпочався міжнародний футбольний турнір пам’яті Г.Жиздика. Генадій Опанасович свого часу вивів запорізький "Металург" до вищої футбольної ліги СРСР..

 

7.    Івано-Франківськ

 

Євро 2012.

Підготовка міста Івано-Франківська до Євро 2012.

У місцевій пресі з’явилась інформація про проблеми у сферах комунального господарства та капітального будівництва міста Івано-Франківська. Через відсутність фінансування призупиняються роботи на пускових об’єктах. Бюджет розвитку міста не наповнюється, фінансування не проводиться, тому багато робіт призупинені. Кажуть, що якщо найближчим часом проблему з фінансуванням вирішити не вдасться, підрядні організації заберуть з об’єктів своїх людей і робота повністю зупиниться.

Проблеми вчасного фінансування є фактично хронічними для міста. Проте їхнє вирішення і робота над недопущенням повторної появи є дуже важливою роботою особливо у світлі підготовки до Євро-2012, щоб під час розбудови інфраструктури для євромундіалю, таких проблем не виникало.

Разом з цим ведеться робота з благоустрою та покращення зовнішнього вигляду міста. 30 нових клумб із туями поставили за два дні у центрі Івано-Франківська. Ідея цього задуму проста — перегородити центральну частину міста від проїзду машин. Протягом двох днів було посаджено зелені насадження у всіх клумбах. Таке облагородження території заплановано здійснити УЖКГ за власні кошти — 14 тисяч гривень — до Дня Незалежності України.

ЗМІ.

За звітній період не виходило публікацій, що стосуються підготовки та проведення Євро-2012 в Україні.

Зовнішня реклама.

Інформація по темі Євро 2012 на рекламних носіях міста відсутня.

Місцевий футбол.

ЗМІ.

За звітній період у виданнях області найбільший резонанс продовжують утримувати Олімпійські ігри у Пекіні. Якщо говорити про футбольну тематику, то за звітній період значного резонансу набула перемога футзального клубу «Ураган» у товариському турнірі «Кубок Визволення-2008» (про це нижче).

Події.

Футзальний клуб «Ураган» солідно готується до нового сезону. Вперше у своїй історії ця команда стала переможцем найпрестижнішого товариського турніру з міні-футболу — «Кубку Визволення-2008» у Харкові. «Ураган» у маловидовищному фіналі в серії післяматчевих пенальті переміг львівський «Тайм». Крім того, кращим нападаючим турніру став новачок «Урагану» Едуард Кулик.

Хорошу ініціативу проявили футзальний клуб «Ураган» спільно з керівництвом Івано-Франківської обласної державної адміністрації. 27-28 серпня під патронатом голови опікунської ради НФК «Ураган» — голови Івано-Франківської ОДА Миколи Палійчука відбудуться міжнародні товариські матчі. На новому паркеті коледжу фізвиховання оновлений «Ураган» зустрінеться з чемпіоном Грузії, учасником футзального Кубку УЄФА — командою «Іберія-2003». Ці матчі — благодійні. Вартість квитка 10 гривень. Усі виручені кошти підуть на допомогу постраждалим від повені на Прикарпатті.

Стали відомими рішення контрольно-дисциплінарного комітету Івано-Франківської обласної федерації футболу. Він виніс покарання гравцям, вилученим в останніх матчах обласних змагань: В.Ольховий (П’ядики) і А.Фірсов (Тлумач) — по чотири матчі дискваліфікації, Р.Рапач (Болехів), А.Біланюк (Кути) та І.Лукинів (Тисмениця) — по три, О.Дорош («Цементник»), Р.Тимчишин (Тлумач), В.Романів (ФК «Калуш») і В.Лящовський — по два. Суворо попереджено за неспортивну поведінку і вилучення з технічної зони тренера яремчанських «Карпат» В.Клим’юка (у грі з ФК «Калуш). Такі суворі покарання повинні допомогти покращити дисципліну у обласній першості.

 

8.    Кіровоград

 

ЄВРО-2012

Заходи.

За звітний період місцева влада не проводила жодних офіційних заходів присвячених Євро-2012. Не обговорюється дана тема і в кулуарах.

ЗМІ.

Цього тижня кілька обласних видань звернули увагу на ремонт доріг державного значення, що пролягають територією Кіровоградської області. «Вечірня газета» (22.08.08), розповідаючи про реконструкцію автомобільної дороги на в’їзді в область з київського напрямку, оптимістично зазначає: «… Тепер олександрівцям не буде соромно зустрічати делегації, які проїздитимуть територією району до Києва на Євро-2012. Цій дорозі буде присвоєно другу категорію…». Дещо песимістичніше дивиться на цю справу «Кіровоградська правда» (22.08.08): «… Дорожники області щороку прокладають по 15-18 кілометрів доріг, мріють довести якісну дорогу від Миколаївської області хоча б до Компаніївки, а потім і до Кіровограда. Стратегічна мета − реконструювати всі основні дороги державного значення, що проходять територією області з заходу на схід і з півночі на південь. Фахівці впевнені, що при відповідному фінансуванні це можна зробити за два роки, натомість спостерігається скорочення коштів. Не допомагає навіть Євро-2012. Уряд, мабуть, і не думає виділяти кошти для реконструкції дороги Київ-Дніпропетровськ, що проходить через Олександрівку, Знам’янку та Олександрію. Очевидно, хтось вважає, що туристи в Донецьк будуть їхати не по картах автомобільних доріг, а по вказівниках, які їх спрямують в об’їзд Кіровоградської області… »

Реклама.

Зовнішньої реклами та використання логотипу Євро-2012 на теренах області за звітний період не зафіксовано.

Місцевий футбол.

ПФК «Олександрія». ФК «Зірка».

У п’ятому турі першості України з футболу серед колективів першої ліги ПФК «Олександрія» в рідних стінах у присутності 1500 глядачів впевнено переміг кримський клуб «Фенікс-Іллічівець» з рахунком 2:0.

У першості України серед команд групи «Б» другої ліги «Зірка» в гостях у Комсомольську переграла кременчуцький «Кремінь» з рахунком 1:0.

За результатами жеребкування 1/16 фіналу Кубка України з футболу сезону 2008-2009 років кіровоградська «Зірка» вдома прийматиме клуб Прем’єр-ліги − полтавську «Ворсклу», а ПФК «Олександрія» - львівські «Карпати». Матчі цієї стадії відбудуться 14 вересня.

Турніри. Першості. Кубки.

Невдачею завершився матч-відповідь кіровоградського ФК «Олімпік» в гостях із ФК «Велика Багачка» (Полтавська область) на попередньому етапі розіграшу Кубка України серед аматорських команд 2008 року. Після домашньої нічиєї (1:1) цього разу підопічні Юрія Кєвліча зазнали повного фіаско − 0:4 і вибули з подальшої боротьби.

ЗМІ.

Окрім перебігу подій у національному чемпіонаті з футболу обласні ЗМІ звернули увагу на зустріч української збірної зі збірною Польщі напередодні старту відбіркового турніру до ЧС-2010, результати перших матчів другого відбіркового раунду Кубка УЄФА за участю дніпропетровського «Дніпра», матчі футбольних чемпіонатів інших країн.

 

9.    Луганськ

 

Евро 2012

Информации о «Евро-2012» в СМИ и на улицах нет. Областная программа по «Евро», которую должны были принять в конце июля, в повестку дня так и не была поставлена.

Футбол

СМИ

Газеты «Ракурс» и «Вечерний Луганск» отмечают проигрыш «Зари», оправдывая его не только судейскими ошибками, но и тем, что команда проиграла сегодняшнему лидеру.

ФК «Заря»

Тем не менее, «Заря» реабилитировалась в «Одессе», хотя визит начался не очень удачно − дубль проиграл с неприличным счетом 0:4. Зато на следующий день «старшие братья» отомстили и неожиданно разнесли «Черноморец» - 3:1.

ФК «Сталь»

Алчевская «Сталь» победила на своем поле «Прикарпатье» из Ивано-Франковска. Победа далась нелегко, единственный гол после розыгрыша стандарта был забит в первом тайме. Видимо команде не хватает выносливости, это отмечает сам тренер Олег Смолянинов, заявляя, что команде удается лишь один тайм. Он же отметил, что селекционная работа ведется постоянно, но украинских футболистов Алчевск мало привлекает, приходится заниматься поиском иностранцев и, возможно, команда пополнится новыми игроками. Так и случилось − в заявку «Стали» уже включены два новичка. В Борисполе против «Княжей» на поле вышли два полузащитника - Валериу Онила и Ринар Валеев. Первый подписал со «Сталью» полноценный контракт, а Ринар полгода будет играть в Алчевске на правах аренды.  Также стало известно, что нападающий Дмитрий Козлов, потерявший место в составе команды, отдан в аренду днепродзержинской «Стали». Что касается игры, то «Сталь» выиграла с таким же счетом, что и «Заря» -  3:1.

ФК «Коммунальник»

«Коммунальник» до сих пор не очень уютно чувствует себя в первой лиге, освоиться не помог даже новый тренерский штаб. Игру в Киеве против «Оболони» команда откровенно провалила, проиграв с разгромным счетом 0:5. команда в пяти играх не набрала ни одного очка и замыкает турнирную таблицу. А новые наставники принялись за работу всего лишь на прошлой неделе, это главный тренер Михаил Михайлович Дунец и его основной помощник Александр Владимирович Червонный. Как сказал Дунец, с его стороны это был риск, поскольку комплектование команды, в котором он не принимал участие, заканчивается. Правда, он намерен взять еще 2-3 футболистов, но уже на свое усмотрение. 

Во второй лиге чемпионата области лидирующую позицию занимает «Горняк» из Брянки, уверенно опережающий ближайшего соперника «Викторию-СЭФ» из Стаханова на пять очков.

Мини-футбол

Минифутбольная команда «ЛТК» продолжает подготовку к следующему туру. Футболисты после непродолжительного отдыха приступили к тренировкам, правда в составе  команды отсутствуют отправившиеся в расположение студенческой сборной Кирилл Ципун и Сергей Журба. Они будут принимать участие в студенческом чемпионате мира в Словении. Вторым вратарём в этот период подготовки у «ЛТК» будет голкипер второй команды Максим Щербина, кроме того, к тренировкам с первой командой тренер Валерий Туркин поочерёдно привлекает практически всех остальных ребят из «ЛТК-2». Тем не менее, президент клуба Юрий Шацких не очень доволен результатом первого круга, он утверждает, что команда играла ниже своих возможностей. Проиграли принципиальные матчи командам, с которыми всегда боролись на равных и вполне могли брать у них три очка. Очень много игр было проиграно с разрывом в один мяч, то есть каждая из них отличалась большим упорством, но очки были утеряны.

17 тур чемпионата области

23-24 августа состоялись четыре матча чемпионата Луганской области. Никаких неожиданностей результаты данных поединков не принесли − фавориты прогнозовано выиграли, укрепив свое положение. Один матч между командами ФК «Попасная» (Попасная) − «Шахтер-2» (Свердловск) был перенесен на более позднее время.

«Химик» (Северодонецк) − «Олимп» (Старобельск) − 5:1

ФК «Кременная» (Кременная) − ФК «Стаханов» (Стаханов) − 0:0

ГП «Ровенькиантрацит» - «Металлург-НПВК» (Лутугино) 1:5

ФК «Рубежное» (Рубежное) − «Шахтер» (Красный Луч) 5:2

Комментирует результаты председатель областной федерации Виктор Безрук:

После отчетных матчей в основном определилась десятка команд, которые продолжат дальнейшую борьбу за медали − все результаты оказались предсказуемы и не принесли никаких сенсаций − команды, которые должны были выиграть, уверенно переиграли своих соперников. В случае победы в десятку могла войти ФК «Кременная», но игроки этой команды не смогли воспользоваться представившимся шансом. В остальных матчах теперь будет идти борьба в основном за набор очков и за распределение медалей.

10.    Миколаїв

 

Євро 2012.

Заходи в організаціях та обласних державних органах.

На Миколаївщині заходів пов’язаних з підготовкою до Євро-2012 в організаціях та обласних державних органах не проводилося.

Але 23 серпня на Центральному міському стадіоні відбувся фінальний поєдинок Кубка області з футболу, присвячений 17-й річниці Незалежності України.

У фінальному протистоянні зійшлися ФК «Воронівка» з Вознесенського району і миколаївське «Торпедо». Цікаво, що рік тому саме ці команди розіграли почесний кубковий трофей, і тоді хлопці з Вознесенщини перемогли − 4:0.

Цього ж разу матч завершився з рахунком − 2:2. Переможця не виявив і додатковий час. Відтак рефері вдався до пробиття післяматчових пенальті. У цій своєрідній лотереї більше пощастило воронівцям − 4:3. «Воронівка» - володар Кубка області з футболу 2008 року!

В урочистій церемонії нагородження тріумфатора і фіналіста Кубка взяли участь голова Миколаївської облдержадміністрації Олексій Гаркуша і голова обласної федерації футболу Микола Єропунов.

Футболісти отримали медалі і грамоти відповідного ґатунку. Із рук губернатора кубок прийняв та здійняв над головою капітан «Воронівки» Сергій Бугай, якого, як і торпедівця Ігоря Шилова, визнано кращими гравцями матчу.

Губернатор подякував гравцям обох команд і відзначив, що саме завдяки таким красивим і безкомпромісним поєдинкам зростає популярність футболу.

Зовнішня реклама.

Біг-бордів, листівок, плакатів, реклами тощо, які б розповідали про проведення Євро-2012 в Україні, на вулицях міст і сіл області - не виявлено. Не виявлено також використання знаку Евро-2012 на товарах широкого вжитку, одязі, продуктах харчування.

В ЗМІ області. Преса.

Євро 2012

«Усе іде за планом» - під таким оптимістичним заголовком у місцевих ЗМІ з’явилося повідомлення про те, що першочергові роботи з реконструкції НСК «Олімпійський» проводяться згідно з графіком. Про це повідомили на черговому засіданні Міжвідомчої робочої групи з питань реконструкції НСК.

«З метою завчасної організації менеджменту центральної спортивної арени країни згідно з технологіями та правилами УЄФА було вирішено ще до введення стадіону в експлуатацію передбачити у штатному розкладі НСК «Олімпійський» посаду заступника генерального директора з питань експлуатації стадіону.

Міністерству України у справах сім'ї, молоді та спорту спільно з Федерацією футболу України доручено сформувати кваліфікаційні вимоги та запропонувати можливі кандидатури на зазначену посаду» («Рідне Прибужжя», 19.08.08).

З повідомлення іншого видання читачі дізналися, що «в Госдепартаменте по вопросам связи создана рабочая группа по обеспечению работы сокращенного номера вызова службы экстренной помощи населению по единому телефонному номеру — 112. В соответствии с директивой Евросоюза все страны, которые вступают в ЕС, должны иметь единый телефонный номер экстренного вызова (112). Кроме того, УЕФА требует внедрить до 2012 года такую систему в городах Украины, где будет проходить Евро-2012» («Взгляд», 20.08.08).

Про Євро - 2012 згадано і у повідомленні про те, що колишній начальник УМВД у Миколаївській області, а нині ректор Херсонського юридичного інституту Микола Пихтін став чемпіоном світу з міні-футболу.

Змагання проводилися з 17 по 20 серпня в Криму під егідою Міжнародної спортивної поліцейської асоціації WISPA. У турнірі брали участь команди з Росії, Білорусі, Канади, Барбадоса, Люксембурга, Румунії, Франції, Боснії і Герцеговини, Бельгії і Ірландії. Друге місце в чемпіонаті посіла команда Боснії і Герцеговини, третє - МВС Білорусі.

Переможців і учасників змагань привітав міністр внутрішніх справ України Юрій Луценко. «Министр в шутку заметил: «Так сложилось, что Украина завоевала первое место. Прошу коллег не обижаться, просто мы готовимся к Евро-2012» ( миколаївська обласна Інтернет - газета «Новости N», 22.08.08).

Протягом тижня газети продовжували публікувати звіти про прес-конференцію голови Миколаївської облдержадміністрації Олексія Гаркуші для журналістів місцевих ЗМІ, на якій порушувалися питання підготовки до Євро - 2012.

«Губернатор сообщил, что международный аэропорт «Николаев» получил статус запасного на время чемпионата Европы по футболу, который Украина и Польша примут в 2012 году. Николаевский аэропорт будет подстраховывать своего одесского «коллегу» («Николаевские новости», 20.08.08, «Скиф», 20.08.08).

Щодо реконструкції Миколаївського залізничного вокзалу, яку потрібно також завершити до початку чемпіонату Євро-2012, то за повідомленнями місцевих ЗМІ: «Одесская железная дорога объявила тендер по выбору подрядчика реконструкции пассажирского вокзального комплекса станции «Николаев» (миколаївська Інтернет − газета «Mukola. net», 20.08.08).

«Срок подачи тендерных предложений - до 17 сентября, их раскрытие запланировано на этот же день. Место проведения тендера - Одесса. Сроки выполнения реконструкции - до 2009 года» (миколаївська Інтернет − газета pravda.mk.ua, 19.08.08).

Про президента ФФУ

Під рубрикою «Новина тижня» на веб - сайті миколаївської Інтернет − газети pravda.mk.ua, повідомлялося, що президент ФФУ України Григорій Суркіс категорично спростував заяву заступника глави Секретаріату Президента України Андрія Кислинського, який заявив, що, за наявною у нього інформацією, Григорій Суркіс нібито увійшов до складу створеного у Москві координаційного центру «Вибори-2010».

 У зв’язку із цим президент Федерації футболу України, член Виконавчого комітету УЄФА вимушений заявити про наступне:

«…прошу не спекулировать на моем имени и не отвлекать меня от неотложных вопросов подготовки к проведению финального турнира чемпионата Европы по футболу 2012 года. А что касается упрека в предательстве национальных интересов, то это точно не обо мне, потому что настоящей изменой и преступлением перед нынешними и грядущими поколениями будет потеря проекта Евро-2012. Я публично заявлял об этом перед высшим руководством государства и могу повторить это снова», - заявил Григорий Суркис» (миколаївська Інтернет − газета pravda.mk.ua, 18.08.08).

Згадав про майбутній європейський чемпіонат з футболу і земляк, колишній урядовий секретар Кабміну 1999−2001 років (адже саме так він підписався під цим матеріалом), Віктор Лисицький.

Матеріал з’явився напередодні Дня незалежності України, але має не дуже оптимістичну назву - «Это горькое слово независимость».

Автор пише: «Наши политики «почему-то» не балуют украинцев оценками главных экономических результатов 17-летней независимости. Больше про дефляцию, газы, наводнения, Черноморский флот России, борьбу с бандитами, которые так и не сидят в тюрьмах... Да! А сейчас и Евро-2012 позволяет меньше вспоминать об экономике.

Можно понять наших политиков: Радоваться нечему! Украина позорно и навсегда (?) отстала от наших сотоварищей по социалистическому несчастью. Хотя жертвы на алтарь рыночной экономики нами были принесены колоссальные... Понять-то можно, простить... вряд ли» (миколаївська Інтернет − газета «Mukola. net», 22.08.08, «Вечерний Николаев»,23.08.08).

Радіо. Телебачення.

Тема Євро − 2012 на обласному радіо і телеканалах не висвітлювалася.

Футбол.

ЗМІ про футбол.

Олімпіада − 2008

Місцеві ЗМІ уважно стежили за виступами збірної Австралії на футбольному турнірі Олімпіади. У нападі цієї команди грав Микита Рукавиця, вихованець миколаївської футбольної школи «Торпедо», який декілька років тому з сім’єю переїхав до Зеленого континенту.

«Несмотря на невыход команды Австралии из группы, участие Никиты Рукавицы - событие в истории николаевского футбола. Три матча бывшего николаевского парня на олимпийском футбольном форуме - еще один пример для подражания юным футболистам» («Николаевские новости», 19.08.08).

«О, спорт, - ты мир!» - це заголовок наступного матеріалу, у якому зокрема, йдеться про втручання політики у світ спорту.

Мова йде про Олімпіади, але автор наводить і такі приклади: «Футбольная сборная Дании всего один раз в своей истории сумела стать чемпионом Европы. Произошло это в 1992-м году, команда у датчан, конечно, была потрясающая, и выиграли они легко и красиво. Дания может гордиться этим достижением. Только, справедливости ради, не нужно забывать о том, что футболисты Дании оказались в финальной части чемпионата Европы потому, что, по указке политиков, спортивные чиновники исключили из соревнований победившую датчан в отборочной группе сборную Югославии... Совсем скоро, руководствуясь «политической целесообразностью», и страну такую уничтожат...

Матчи футбольных сборных Англии и Аргентины, Армении и Азербайджана - самые «громкие» примеры, когда в мир спорта переносятся политические проблемы, страдают и спорт, и политика. А больше всего страдают люди - те же спортсмены, болельщики, обыватели. Кому от этого легче, кому от этого лучше, кто от этого выигрывает»? («Скиф», 20.08.08).

Ліга чемпіонів

Не обійшли увагою місцеві газети матчі українських команд у Лізі чемпіонів , Кубку УЕФА, подавши коротенькі звіти під рубрикою «Вести с футбольных полей» ( «Флагман-Н», 20.08.08, «Новая николаевская газета», 20.08.08).

На думку місцевих ЗМІ «Вопреки прогнозам, «Динамо» побеждает «Спартак». А «Днепр» сам создал себе проблемы. В ответном матче украинскому «Днепру» нужно выигрывать» («Николаевские новости», 19.08.08, «Николаевский бизнес», 20.08.08).

Друга ліга. МФК «Миколаїв»

Про перемогу улюбленої команди в черговому турі чемпіонату України писали всі регіональні видання.

Загальна думка така, що черговий, вже домашній виграш − це крок вперед.

«Молодая николаевская команда постепенно находит свою игру, что, конечно же, не может не радовать ее поклонников» («Николаевский бизнес», 20.08.08), «МФК «Николаев» одержал вторую победу в чемпионате и поднялся на одну ступеньку по турнирной таблице» («Флагман-Н», 20.08.08, «Николаевские новости», 19.08.08).

Але, хоча «У МФК «Николаев» уже вторая победа» («20 минут», 21.08.08), а значить «Две победы кряду» («Новая николаевская газета», 20.08.08), ЗМІ тиражують думку головного тренера команди В’ячеслава Мазараті, що «Результат − выше качества» («Южная правда», 19.08.08), отже футболістам МФК «Миколаїв» є над чим працювати, щоб поліпшити гру і турнірне становище команди.

22 серпня у виїзному матчі миколаївські гравці довели, що настанови головного тренера вони втілюють в життя, обігравши з рахунком 2:1 команду «Нафком» Бровари.

Кубок України серед аматорів

«Дебют на всеукраинской арене получился успешным для команды «Вороновка». На поле городского стадиона в Вознесенске команда тренера Руслана Забранского уверенно переиграла в первом матче 1/16 финала измаильский «Бриз - 2:0».

Отрадно, что «Вороновка» наконец-то играет на главной арене райцентра, где созданы неплохие условия, установлены пластиковые сиденья. Футбольный матч вызвал большой интерес местных болельщиков, их собралось более полутысячи, они активно поддерживали земляков («Николаевские новости», 19.08.08).

Чемпіонат області

«Навіть 40-градусна спека не стала на заваді проведенню чергового туру чемпіонату Миколаївської області з футболу. І за аномальних погодних умов футболісти продемонстрували неабияку майстерність та волю до перемоги. Причому впевненіше почувалися гості, котрі здобули чотири перемоги» - про це також писали місцеві ЗМІ − газети: «Рідне Прибужжя»,19.08.08, «Николаевский бизнес», 20.08.08, «Николаевские новости»,19.08.08, миколаївська Інтернет − газета «Mukola. net», 18.08.08.

 

11.    Одеса

 

Евро 2012

Транспорт

Одесская железная дорога объявила тендер по отбору подрядчика реконструкции пассажирского вокзального комплекса станции "Николаев". Об этом говорится в объявлении ОЖД, опубликованном в издании "Вестник государственных закупок" № 19 (317) от 18 августа.

Планируются работы по реконструкции помещений подвала, сетей освещения и энергоснабжения в подвале, сетей водоснабжения, канализации, вентиляции и теплоснабжения вокзала.

Кроме того, будут реконструированы кровля и чердак, будет осуществлена газификация, а также построена кровельная котельня.

Срок подачи тендерных предложений - до 10.00 17 сентября, их раскрытие запланировано на 14.00 этого же дня.

Место проведения тендера - Одесса.

Сроки выполнения реконструкции - до 2009 года.

В январе - июне ОЖД увеличила перевозки грузов на 23,6% по сравнению с январем-июнем 2007 года до 16,459 млн тонн.

Одесская железная дорога состоит из более чем 200 хозяйств: 140 станций, больших и малых вокзалов, дистанций, локомотивных и выгонных депо и т.д.

ОЖД проходит через 6 областей Украины: Одесскую, Херсонскую, Николаевскую, Черкасскую, Кировоградскую и Винницкую.

Футбол

ФК «Черноморец»

23 августа в матче 6-го тура "моряки" уступили в родных стенах луганской "Заре" - 1:3. Большую половину игры предпочтительнее выглядела команда Анатолия Волобуева, действия которой были продуманнее и намного острее, нежели у хозяев. Гости открыли счет на 24-й минуте после удара Игоря Скобы со штрафного. Спустя шесть минут "Заря" вновь добилась успеха. Албанец Парит Джихани, получив передачу от находившегося неподалеку от лицевой линии партнера, не мог не использовать благоприятную для удара ситуацию. Оказавшись перед воротами рядом с защитником "моряков", он успел развернуться и пробить по цели. Руденко пытался прервать полет мяча в сетку, коснувшись его рукой, но тот опустился за линией. "Черноморец" сократил разрыв в счете на 41-й минуте: Владимир Корытько устремился вглубь штрафной, и несмотря на преследование со стороны защитника, сумел в падении отпасовать мяч от лицовой линии на Альваро Мельо, а тот в одно касание хитроумно продлил передачу к воротам, где находился Александр Косырин. В борьбе с защитником форвард "моряков" сумел протолкнуть мяч в ворота. А когда до свистка на перерыв оставалось полминуты, Джихани поставил точку в матче, мощным ударом вогнав мяч в ворота "Черноморца".

ФК "ДНЕСТР"

23 августа овидиопольский "Днестр" сумел порадовать своих болельщиков победой. Она была добыта в небольшом городке Краснокутске, где принимает своих соперников харьковский "Гелиос". 1:0 - с таким счетом овидиопольцы оказались сильнее "солнечных". В игре, которая проходила в равной борьбе, все решил пенальти, назначенный арбитром Юрием Ваксом на 87-й минуте за нарушение правил защитником "Гелиоса" в своей штрафной площадке против Юрия Штурко. Приговор рефери привел в исполнение Валентин Полтавец, точно пробивший с "точки" в левый нижний угол. Голипер хозяев сумел угадать направление удара, однако парировать его не сумел. На 61-й минуте арбитр удалил со скамейки главного тренера "Днестра" Игоря Негару.

ФК "БАСТИОН"

Ильичевский "Бастион" провел очередной матч чемпионата страны среди команд второй лиги. В матче 6-го тура в группе "А" подопечные Александра Краснянского встречались с одним из лидеров, белоцерковским "Арсеналом", и уступили 1:2. Это поражение стало доя хозяев первым, которое они потерпели в родных стенах в дебютном сезоне. Счет в матче открыл "канонир" Максим Чернышев, поразивший ворота "Бастиона" на 3-й минуте. Этот гол стал единственным в первом тайме. А во втором команды обменялись результативными ударами: сначала на 66-й отличился белоцерковец Владимир Лакомский, а затем на 81-й ильичевец Николай Тараров. Большего добиться хозяева поля не смогли.

 

12.    Полтава

 

Євро 2012.

Реклама.

Зовнішньої реклами та використання логотипу Євро 2012 за звітний період не зафіксовано.

Заходи.

За звітний період місцевою владою та громадськими організаціями не проводилось жодних заходів присвячених Євро 2012.

ЗМІ.

З усіх місцевих ЗМІ жодна газета не згадала про Євро 2012.

Місцевий футбол.

ФК «Ворскла».

ФК «Львів» - «Ворскла» Полтава - 0:0

Це був один з найбезбарвніших матчів звітного туру, адже глядачі не побачили жодного голу. Та вони й не могли його побачити, бо футболісти ледве переставляли ноги − матч розпочався о 17-й годині і проходив у сорока градусну спеку. Ця нестерпна спека, що стояла протягом усіх 90 хвилин гри, відібрала у футболістів будь-яке бажання боротися за перемогу. Найнебезпечнішим моментом гри можна назвати штрафний  удар у виконанні гостей у першому таймі. Сергій Кравченко пробив з 25-ти метрів, м’яч потрапив у стійку потім у спину воротаря і вилетів за поле. Мінімум боротьби, мінімум моментів. У результаті суха нічия, якою, здається були задоволені обидві команди.   

У суботу 23-го серпня до Полтави приїздить «Шахтар», матч перенесли з 17-ї на 19-ту годину. Ажіотажу в місті не спостерігається, народу в Полтаві зараз небагато, час відпусток, люди «відходять» після «Сорочинського ярмарку» та дивляться Олімпіаду.

ФК «Полтава» та друга ліга.

Відбулися матчі 5-го туру першості України з футболу в другій лізі. ФК Полтава на стадіоні «Локомотив» з рахунком 2:0 здолав «Гірник» з Кривого Рогу. Гра почалася о 17.30 при температурі плюс 35. Обидва голи гравці ФК «Полтава» забили у першому таймі. Спочатку на 33-й хвилині здалеку в дев`ятку поцілив захисник Євген Гончаренко, а через чотири хвилини фланговий навіс головою замкнув Костянтин Марченко. Так сталося, що наші основні суперники втратили очки. Після цієї перемоги наша команда вперше в своїй історії очолила турнірну таблицю, перемістившись на верхівку з п`ятого місця.

У наступному турі 22-го серпня ФК «Полтава» зустрічається з земляками − комсомольським «Гірник-Спорт».

У Кременчуці на стадіоні «Політехнік», де проводить свої домашні матчі «Кремінь», несподівано почали ремонт… із заміни лавочок. Так, не індивідуальних пластикових сидінь, а дерев’яних лавок. Підземні води майже до краху довели центральну будівлю, де розташовані роздягальні й туалети. Гру з кіровоградською «Зіркою» кременчужанам довелося провести у Комсомольську. Гості перемогли з рахунком 1:0, хоча могли забити й більше. А комсомольський «Гірник-Спорт» в цей час у Маріуполі зіграв у нічию 1:1 з лідером «Іллічівцем-2» і вивів земляків з ФК «Полтава» на перше місце.

Чемпіонат Полтавщини з футболу.

Поновився чемпіонат Полтавської області з футболу серед команд першої ліги. Лідер першого кола ФК «Велика Багачка» пропускав тур із-за участі в кубку України серед аматорських команд. Нагодою наздогнати його не скористався «Колос» із Дмитрівки, який в гостях з рахунком 0:1 поступився одноклубникам з Кобеляк. Свої три очки в гостьових матчах взяли кременчуцький «Гірник» та ФК «Лубни», які посідають третє та четверте місця відповідно. У турнірній таблиці ФК «Велика Багачка» має 32 очки, на одно менше у «Колоса» з Дмитрівки, і по 27 пунктів у «Гірника» та ФК «Лубни».

Тим часом ФК «Велика Багачка» у першому раунді кубка України серед аматорських команд за сумою двох матчів здолав «Олімпік» з Кіровограду − 4:0 (1:1). У наступному колі суперником наших земляків буде чинний володар цього трофею «Єдність-2» (Плиски, Чернігівська область).

 

13.    Рівне

 

Євро 2012

Події

Нарешті обласна влада розродилася регіональною програмою підготовки до Євро-2012. Щоправда, „дитя” виявилося якимось кволим, оскільки позбавлене будь-якого здорового життєвого імпульсу. Вочевидь, обласна влада в питанні підготовки до європейського чемпіонату в Україні пішла шляхом найменшого опору. Тобто, запланували кошти, котрі Рівненщині пообіцяла держава (457 мільйонів гривень), а ще покладають надії, що понад 1 мільярд одержать від щедрих інвесторів. Однак не передбачили жодної гривні з місцевого бюджету. Втім багатозначно записали у програмі — «в межах поточного фінансування». Проте, наразі без будь-якої конкретики.

Зрештою й сама програма підготовки до Євро-2012 не відзначається особливими мозковими потугами. Так, основна сума із запланованих понад півтора мільярди гривень піде на капітальний ремонт і реконструкцію доріг в області. Таким чином обласна влада має намір привести у відповідність до європейських стандартів близько 309 кілометрів транспортного полотна. Понад 100 мільйонів гривень розробники програми передбачили на будівництво та реконструкцію двох митних міждержавних автомобільних пункти пропуску, виготовити та встановити 27 дорожніх знаків і вказівників, кожен з яких вартує 1,2 тисячі гривень. За допомогою інвесторів владі Рівненщини сподівається побудувати мотелі та готелі на маршруті, де можуть проїжджати туристи, та створити фан-майданчики для вболівальників. Щоправда, й тут обласна програма не виділяється якоюсь оригінальністю. Адже, скажімо, намір встановити для глядачів величезний телеекран для перегляду матчів на майдані Незалежності в Рівному перегукується з міською програмою підготовки до Євро-2012.

Така, для замилювання ока, програма викликала невдоволення і роздратування футбольних фанатів і спеціалістів. Адже ні міська, ні обласна влада не передбачила в рамках підготовки до Євро-2012 будівництва жодного стадіону чи футбольного поля, яких нині катастрофічно не вистачає як у самому обласному центрі так і в окремих районах Рівненщини. Тому й виникає риторичне запитання: чи не краще звести футбольний майданчик для тих же вихованців футбольної школи „Верес”, аніж викидати гроші на будівництво великого телеекрану?

Втім, у чиновників своя аргументація щодо, на їх думку, прагматичного підходу до складання програми підготовки до Євро-2012. Наприклад, як зауважив у коментарі для газети „Рівне вечірнє” заступник начальника обласного управління фізичної культури і спорту Микола Дудуладенко, ще невідомо, чи буде Рівненщина задіяна у чемпіонаті, а тому вкладати великі кошти у інші галузі, окрім доріг, досить ризиковано для бізнесменів: „Чи будуть їхати через Рівненщину туристи, стане відомо лише після початку чемпіонату. Що ж стосується будівництва готелів та мотелів, то це спорудження різноманітних кемпінгів на трасі, що будуватимуть «приватники». Ми ж можемо облаштовувати фан-майданчики з екранами для перегляду матчів. Що стосується нашого рівненського аеропорту, який визнаний резервним для Львова, то теж невідомо, чи буде він взагалі задіяний і чи може хтось на цьому заробити. Адже який сенс туристам-вболівальникам летіти з Києва до Рівного, а потім до Львова?”

Реклама

Реклами і символіки „Євро-2012” в Рівному не спостерігається.

ЗМІ

Місцеві ЗМІ, за винятком газети „Рівне вечірнє”, котра вмістила публікацію „Чи зможе хтось заробити на Євро2012?” упустили тему Євро-2012, упустили тему підготовки до чемпіонату Європи.

Футбол

Натомість усі „проспівали” оди „Вересу”, котрий взяв реванш у Коростені за кубкову поразку, розгромивши на виїзді „ФК Корестень” з рахунком 3:0. Проте після стрімкого злету сталося чергове падіння. В останньому турі рівняни поступилися на своєму полі лідеру групи − вінницькій „Ниві”, пропустивши гол на завершальних хвилинах матчу. Вочевидь, дається в знаки відсутність у молодих футболістів достатнього досвіду та психологічної стійкості.

 

14.    Суми

 

Євро-2012

Заходи

20 серпня у Сумах відбулася робоча зустріч в.о. голови облдержадміністрації Миколи Лаврика з директором Національної компанії автомобільних доріг  Ізраїлю Алексом Віжніцером, під час якої останній висловив готовність своєї країни співпрацювати з Сумською областю у сфері будівництва та реконструкції на території регіону об’єктів транспортної інфраструктури

У ході зустрічі сторони обговорили перспективні напрямки співпраці, які, зокрема, стосувалися будівництва та реконструкції на території Сумської області таких об’єктів транспортної інфраструктури, як автошляхів, мостових переходів, аеропорту. Микола Лаврик наголосив, що допомога ізраїльських фахівців у цих питаннях буде дуже доречною, оскільки наразі в регіоні розпочалася підготовка до проведення в Україні Євро-2012, яка насамперед полягає в облаштуванні автошляхів, переходів та місцевого летовища.

Також під час перемовин розглядалася можливість обміну делегаціями та фахівцями для вивчення досвіду сучасних методів будівництва транспортної інфраструктури, надання консультацій з питань її розвитку  та залучення до співробітництва великих ізраїльських підрядників.

ЗМІ

За звітний період публікацій в місцевих ЗМІ на тему Євро-2012 не було

Реклама

Зовнішня реклама Євро-2012 у Сумах відсутня, використання логотипу європейської першості не зафіксовано.

Місцевий футбол

ЗМІ

Місцеві ЗМІ приділили увагу висвітленню матчу Прем’єр-ліги між командами ФК «Харків» та «Чорноморець». Зокрема, газета «Ваш шанс» за 20 серпня щодо цього поєдинку пише наступне: «На третий матч на «Юбилейном» зрителей пришло меньше всего (5100). Интересно, пойдет ли на стадион болельщик, корда приедут «Шахтер» или «Динамо»? Может, и тога Ему будет неинтересно. Но вот уж кто получил удовольствие от игры, так это 40 детей из Ивано-Франковской области, которые отдыхают в оздоровительном лагере «Звездном» ОАО «Сумыхимпром». Правление ОАО «Спартак»  в рамках оказания помощи пострадавшим от наводнения в Западной Украине пригласило их на бесплатный просмотр футбольного матча.

  Давайте же и мы будем искренни как дети − болеем за футбол!».

  Також газети, радіо та телебачення розповіли про те, як грали у чемпіонаті України свої чергові поєдинки охтирський «Нафтовик» (з київським «Динамо-2») та краснопільський «Явір» (з донецьким «Титаном»).

 

15.    Тернопіль

 

Євро 2012

Заходи

Повідомлень та заходів протягом звітного періоду не було.

Реклама.

У Тернополі та в регіоні зовнішньої реклами Євро-2012 не має. Прихованої реклами також немає. Використання логотипу Євро 2012 не зафіксовано.

ЗМІ.

Повідомлень протягом звітного періоду не було.

Місцеві аналітичні публікації, радіо і телепередачі на тему Євро-2012 відсутні.

Кулуарні новини. 

(не для сайту!!!)

Нещодавно виконувачем обов’язків начальника Головного управління з питань туризму, сім’ї, молоді та спорту Тернопільської ОДА було призначено Володимира Гульовського. Відповідне розпорядження підписав голова Тернопільської ОДА Юрій Чижмарь. Володимира Гульовського переведено на вищу посаду із заступника начальника управління з питань туризму Тернопільської ОДА (начальником управління з питань туризму залишився Михайло Лисевич).

До того, як потрапити на роботу в ОДА, Володимир Гульовський був керівником Збаразької РДА. На цій посаді він залишив про себе негативні враження і відгуки. Кажуть, що майже жодного питання він не вирішив без відповідної винагороди.

Дехто з представників місцевого бізнесу, котрі мають намір інвестувати в інфраструктуру до Євро-2012, не вельми у захопленні від такого призначення. Вони кажуть: очевидно, при Гульовському у кошторис видатків потрібно закласти “статтю” на презенти.

Щодо Євро-2012, то місцеві електронні ЗМІ, з посиланням на УНІАН, подали інформацію про те, що експерти УЄФА відзначили суттєвий прогрес у підготовчому процесі України до Євро-2012. Це - результати інспекційного візиту в Україну, який тривав з 18  до 22 серпня.

Так, експерт з питань стадіонів Марк Тіммер звернув увагу на якісні зміни у питанні реконструкції НСК “Олімпійський” та початку будівництва стадіону у Львові.

Експерти з транспортної інфраструктури схвально оцінили результати початку реконструкції автошляхів та залізничних сполучень держави.

Місцевий футбол.

Обласна сільська олімпіада відбулася у селі Великих Гаях Тернопільського району 17-го серпня. Її назвали “малою обласною спортивною олімпіадою” і приурочили до XXIX літніх Олімпійських ігор у Пекіні.

Спеціально до цієї події у селі реконструювали місцевий стадіон. Стадіон на 1,5 тисячі місць оснащений пластиковими сидіннями. Тисяча з них - під накриттям, яке дозволяє глядачам переглядати спортивні заходи на стадіоні навіть під час

негоди. Також реконструювали підтрибунне приміщення з роздягальнями та душовими. Поблизу футбольного поля встановили два волейбольні майданчики зі спецпокриттям і майданчик для пляжного волейболу. Сидіння на стадіон привезли із НСК “Олімпійський”, з Києва, який зараз перебуває на реконструкції.

На стадіоні відбулися змагання з таких видів спорту: футбол, міні-футбол, волейбол, гирьовий спорт, перетягування канату та армрестлінг.

Переможцем у наймасовішому виді спорту - футболі - стала команда з міста Бережан, яка у безкомпромісній боротьбі з мінімальним рахунком 1:0 перемогла футболістів з Тернополя. А третє місце - у Теребовлянського району.

У міні-футболі перемогу святкувало село Яблунівка Гусятинського району. На другому місці - селищна рада Великих Гаїв Тернопільського району, а на третьому - Заліщинська Зборівського району.

Поки у чемпіонаті Тернопільської області з футболу відносне затишшя у вигляді відсутності матчів на першість та на кубок, минулорічний чемпіон ФК “Тернопіль”, щоб не втрачати форму перед вирішальними поєдинками, відправився на перший турнір пам’яті відомого у минулому футболіста “Чорноморця”, майстра спорту А.Попічка, який проходив у Одесі

У турнірі брали участь чотири клуби. Крім ФК “Тернопіль”, були команди Одеської національної морської академії, Одеського національного університету імені Мечникова (минулорічний чемпіон м. Одеси) та збірна команда міста Енергодар.

Турнір мав кругову систему, тобто кожен учас­ник повинен був провести по одному поєдинку з кожним суперником. Вже у першо­му поєдинку проти національної морської академії тернополяни довели всю серйозність своїх намірів, здолавши суперника із рахунком 4:1. Поєдинки з іншими суперниками виключенням не стали, а перемоги були ще переконливішими - за підсумками трьох зіграних матчів різниця забитих і пропущених м’ячів тернопільської команди склала 21:2, і таким чином футболісти з ФК “Тернопіль” завоювали свій черговий трофей, повернувшись з Одеси з кубком переможців та цінними нагородами.

Показуючи такі результати, тернополяни були відзначені одеськими організаторами ще й окремими нагородами. Так, кращим гравцем турнірну було визнано нападаючого Василя Чорного, а кращим захисником - Андрія Кондзьолка, які захищають синьо-блакитні кольори “Тернополя”.

ФК «Нива».

Третій матч поспіль тернопільська “Нива” зіграла унічию. У матчі п’ятого туру чемпіонату України з футболу серед команд другої ліги групи “А” “Нива” зустрічалася з відвертим аутсайдером - командою “Княжа-2”. Тернополянам знову не вдалося порадувати своїх прихильників, зігравши з рахунком 1:1.

Черговий матч туру, здавалося, для “Ниви” нічого поганого не міг віщувати, оскільки суперником тернополян був абсолютний аутсайдер групи “А”, дублери першолігової “Княжої” із Щасливого Київської області. Кістяк цьогорічних дебютантів другої ліги переважно складають “необстріляні” 20-річні футболісти. Тому результат після перших чотирь­ох турів для хлопців зі Щасливого - невтішний. У попередніх матчах вони поступилися своїм суперникам, при цьому не забили у ворота опонентів жодного м’яча, а пропустили аж шість. Щоправда, їхніми суперниками були черкаське “Дніпро”, вінницька “Нива”, київське ЦСКА і МФК “Миколаїв” - команди, які спраді можна називати фаворитами даної групи.

У Тернополі, на Центральному стадіоні, 3,5 тисячі уболівальників очікували побачити красивий футбол у виконанні своїх улюбленців і, звичайно ж, втішний результат. А таким у матчі з аутсайдером групи могла бути тільки впевнена перемога “Ниви”.

Матч розпочався з обережних дій обох команд. Особливо уважно діяли гості, які з перших хвилин майже всією командою перемістилися на свою половину поля і відпрацьовували в обороні. Тернополяни відразу продемонстрували, хто на полі господар. Щоправда, ця перевага була тільки територіальна, “Нива” володіла м’ячем та ініціативою, катаючи м’яч здебільшого у центрі поля і на підступах до воріт суперника. “Княжа-2” розумно побудувала гру в обороні, перекривши фланги, якими тернополяни часто полюбляють проводити свої небезпечні атаки. На боці молодих “княжичів” була також і погода, на вулиці було понад 30 градусів тепла. І показувати жваву атакуючу гру за такої погоди тернопільським футболістам було важко. Несхожими на себе цього дня були фланги “Ниви” - Пав­ло Малий і Дмитро Суспіцин. Обоє несміливо йшли в атаку. А ось дублери “Княжої” подекуди вистрілювали надзвичайно небезпечними контрвипадами до воріт “Ниви”.

Так, на 20-й і 25-й хвилинах гості мали досить реальні нагоди відкрити рахунок у матчі. У першому разі від голу господарів врятував капітан Тарас Дурай. Він виніс м’яч, який летів у неприкритий кут воріт. А в іншому випадку команду врятував голкіпер Юрій Паньків, вдало зігравши на виході. Господарі у ці хвилини в обороні не відсиджувалися також. Намагалися шукати шляхи до воріт гостей, проте свої атаки вони зводили до банальних закидів м’яча за спини гравцям “Княжої” у розрахунку на своїх форвардів Олега Теплого і Василя Товкацького. Але вони у цьому матчі виглядали досить важкими, і все, що їм вдавалося, це приймати м’яч спиною до воріт гостей. На 40-й хвилині матчу гості втратили стовідсотковий шанс відкрити рахунок у матчі. Після однієї з контратак удару по воротах тернополян завдавав ніким не прикритий нападник “Княжої”. Але цього разу, як і в багатьох інших матчах, свій високий клас продемонстрував голкіпер “Ниви” Юрій Паньків. Він у неймовірному кидку парирував м’яч на кутовий.

Тільки розпочався другий тайм, як м’яч побував у воротах “Ниви”. Черговий провал оборони у цьому матчі - і форвард гостей Сергій Герасимець відправив м’яч у сітку воріт. На відповідь з боку “Ниви” чекати довго не довелося. Прорив лівим флангом атаки форварда “жовто-зелених” Олега Розмана у штрафному майданчику не за правилами зупинив оборонець гостей. Суддя без вагань показав на 11-метрову позначку, Дмитро Суспіцин пробив точно, розвівши м’яч і воротаря по різних кутах. Після цього гра повністю перемістилася на половину поля “Княжої”. Але всі атаки тернополян завершувалися банальними навісами у штрафну або порушенням правил гостей на підступах до воріт. Проте ні один стандарт “Ниви” завершити хоча б одним забитим м’ячем не вдалося. Отже, прикра домашня нічия - 1:1, після якої ФК “Нива” опустилася на шосту сходинку у турнірній таблиці.

Футбольна тематика місцевих друкованих ЗМІ.

ФК “Нива”

“Нова Тернопільська газета”: “1:1 − для тернополян − це не рахунок” − про матч “Нива”-“Княжа-2”.    

“20 хвилин”: “Ниву” продовжує лихоманити” − про матч “Нива”-“Княжа-2”, у результаті якого (нічия) тернополяни опустилися на шосте місце у турнірній таблиці. Стаття критична на адресу гравців “Ниви”, котрі “продовжують розчаровувати своїх уболівальників”. 

“Нива” знову грає унічию ” − все нижче і нижче скочується “Нива” після трьох нічиїх (про матч “Нива”-“Княжа-2”).  

“Свобода”: “Пішки і дитсадок не обіграєш...” - про матч “Нива”-“Княжа-2”, “який справив гнітюче враження у поєдинку з командою, яка програла всі стартові чотири матчі” (стаття критична).  

“Тернопіль вечірній”: “Тільки нічия” - про матч “Нива”-“Княжа-2” − уже вкотре доводиться констатувати, що матчі з аутсайдерами не завжди приносять бажаний результат. І цей матч не став, на жаль, винятком, перемістивши “Ниву” на 6 місце у турнірній таблиці. 

RIA-плюс”: “Недооцінили суперника?” - про матч “Нива”-“Княжа-2”. Результат цього матчу (1:1) аж ніяк не можна занести до активу тернопільської команди. Програш аутсайдеру − це сором для “Ниви”.

“Нова ера”: “Розівчилися вигравати?” - про матч “Нива”-“Княжа-2”. Очевидно, тернополяни недооцінили суперника-аутсайдера і розслабилися. Це й стало головною причиною поразки для “Ниви”. 

Український футбол

“Тернопіль вечірній”: “Порадували всі!” − українські повпреди у єврокубках − “Шахтар”, “Динамо” і “Дніпро” − дружно здобули перемоги і порадували вітчизняних уболівальників, які вже давно чекали від наших клубів яскравої гри.   

“Нова Тернопільська газета”: “Прем’єр-ліга. 5 тур. Підсумки...”.

“Котлетки із м’яса. По-київськи!” − про матч “Спартак” (Росія)-“Динамо” (Україна) − 1:4.    

“Місто”: “Не відкладаючи у довгу шухляду” - про матч “Спартак” (Росія)-“Динамо” (Україна).

“Лідери націлені на Лігу” − про результати матчів вищої ліги 5-го туру. 

“Вільне життя”: “Металіст” нічиєю незадоволений” − про результати п’ятого туру чемпіонату України серед команд Прем’єр-ліги. 

“Не знали “Беллінцони”? Дізналися” − про єврокубковий сезон.

“Свобода”: “Прем’єр-ліга: донецька рокіровка” − про результати та підсумки 5 туру Прем’єр-ліги.

Тернопільський футбол

“20 хвилин”: “Великі Гаї приймали малу обласну спортивну олімпіаду” − серед інших видів спорту, в обласній сільській олімпіаді найпопулярнішим виявилися змагання з футболу та міні-футболу. 

“ФК Тернопіль” завойовує свій черговий титул” - здобувши переконливі перемоги над усіма опонентами, тернополяни стали першими переможцями турніру пам’яті відомого у минулому футболіста “Чорноморця”, майстра спорту А.Попічка, який відбувся в Одесі.   

“Номер один”: “Бережанці втерли носа всій області” − про фінальні змагання ХУІІІ сільських ігор Тернопільщини, присвячених ХХІХ літнім Олімпійським іграм у Пекіні. Особливо емоційними виявилися змагання з футболу та міні-футболу.

RIA-плюс”: “Стадіон, гідний найвищої похвали” − про відкриття футбольного стадіону у селі Великі Гаї Тернопільського району. 

“Нова Тернопільська газета”: “Тернопільський район показав спортивну Європу” - про фінальні змагання ХУІІІ сільських ігор області.  

“Місто”: “Відбулася обласна спартакіада” − найвидовищнішими під час фінальних змагань ХУІІІ сільських ігор Тернопільщини був футбол та міні-футбол, що переконало: це − найпопулярніші види спорту в області.

“Нова ера”: “Олімпіада − у Великих Гаях” − позитивна стаття на адресу керівництва Тернопільського району, за ініціативою якого реконстуювали стадіон, де тепер можна проводити престижні футбольні матчі. 

“Свобода”: “Сільські спортсмени − літній Олімпіаді” − фоторепортаж про фінальні змагання ХУІІІ сільських ігор Тернопільщини. Особливе місце у фоторепортажі відведено змаганням з футболу та міні-футболу.

“Вільне життя”: “Ці змагання були кращими за попередні” - про ХУІІІ сільські спортивні ігри Тернопільщини. Особливий шарм змаганням надав реконструйований стадіон, на якому учасники змагань почували себе комфортно та впевнено. А грати футбол на такому стадіоні − одне задоволення. 

Тернопільське державне телебачення, телеканал “TV-4”, “Smile TV”, ФМ-станції “Українська хвиля”, “Радіо Тернопіль”, “Радіо ТОН” та обласне державне радіо в інформаційних випусках та випусках спортивних новин інформували про поточні футбольні новини України та зарубіжжя.

Місцеві електронні ЗМІ коментували матч “Нива”-“Княжа-2”. Коментарі були негативні. Спортивні оглядачі наголошували: украй розчарованими залишали міський стадіон тернопільської “Ниви”. Тернополяни, загалом непогано розпочавши сезон (дві перемоги і дві нічиї з колективами, які щойно залишили першу лігу), у поєдинку з командою, яка програла всі стартові чотири матчі, показали себе не з кращого боку. Вони не те, що не виграли в аутсайдера, а й  заледве не програли.

Кажуть, що однією з причин такої гри стала затримка з виплатою грошей футболістам. Недооцінили тернополяни й суперника: “Княжа-2” зі Щасливого, яка замінила у групі “А” переможців попередньої першості, аж ніяк не виявилася хлопчиком для биття.

Усі ЗМІ подали репортажі про ХУІІІ сільські спортивні ігри Тернопільщини. Особливим об’єктом захоплення був реконструйований стадіон у селі Великі Гаї Тернопільського району. Спортивні оглядачі наголошували: якби у кожному із 17 районів Тернопільщини був один такий стадіон, область змогла би називати себе “спортивною” і “футбольною”. Зрештою, змагання переконали: найулюбленішим видом спорту залишається на Тернопільщині футбол. Саме змагання з футболу і з міні-футболу зібрали на трибуні найбільшу кількість глядачів і викликали найбільше емоцій.

 

16.    Харків

 

Евро-2012.

События.

23.08.2008 в Харькове состоялась церемония вручения городу Почетной талицы Совета Европы, на которой  присуствовали иностранные гости, в т. ч. Мэр города-побратима Познань Ришард Гробельни. Он выразил надежду, что Харьков и Познань давно развивают дружеские международные отношения, и их общей задачей станет принятие матчей финальной части Евро-2012. 

23.08.2008 газета городских властей «Харьковские известия» (№ 100-101 от 23 августа 2008 года) напечатала статью с мэром М.Добкиным, приуроченную ко Дню города: «Шаг за шагом мы возрождаем былую славу Харькова». М.Добкин в частности заявил, что будет непростительной ошибкой, если «все эти политические разборки, которые происходят наверху, лишат харьковчан, да и всех жителей нашей страны, права ощутить этот праздник у себя дома» (ЧЕ-2012). «Я уверен, что вместе с нашей командой, вместе с харьковчанами, вместе со всеми, кто по настоящему любит Харьков, мы выполним все взятые на себя обязательства и наш город будет готов к проведению матчей: аэропорт, стадион, дороги, инфраструктура, медицинское обслуживание. Все, что касается города, будет сделано. У меня нет сомнений, что Харьков примет Евро­2012 как полноценный европейский город. Нужно только не мешать, как это происходит сейчас, а создавать необходимые условия для развития».

21-22.08.2008 сайт Харьковских властей, харьковские СМИ широко освещали результаты работы экспертов Европейской федерации футбола, презентации проектов по подготовке к ЕВРО различных объектов, а также давали комментарии и пояснения по этим событиям и темам представителей городских властей.

Сайт городских властей со ссылкой на заместителя мэра, директора профильного департмента Евро-2012 Виктора Христоева сообщил, что в генплан основных подготовительных мероприятий были включены предварительно 75 харьковских объектов на сумму более 7 млрд. грн.  Департамент совместно с компанией «Нью Систем АМ» презентовали аэропорт, дороги в соответствии с маршрутом движения участников и гостей Евро. Резервным аэропортом определен аэропорт Полтавы.  Также он сообщил вкратце о киевской презентации. Что касается улиц, включенных в маршрут, их начнут ремонтировать и облагораживать первыми. Дороги из Ростова, Киева, Донецка, Днепропетровска ведут к стадиону «Металлист», это глаыне магистрали. В список также включены маршруты, ведущие к центральной спортивной арене города от аэропорта, гостиницам, больницам.

Уже имеется сценарный план, куда поселят две сборные команды, которые приедут играть в Харьков. «Две сборные, когда приедут: одна будет жить на учебно-тренировочной базе клуба «Металлист», которая входит в программу. Вторая будет готовиться к тренировочному процессу на базе футбольного клуба «Харьков». Дальше за сутки, полтора суток они должны переехать в гостиницы. Или как они будут выбирать».

Первый вице-мэр Александр Кривцов уточнил, что к маршуртам следовании отнесены 38 дорог, на которых  приведут в порядок не только их проезжую часть, но и фасады домов вдоль улиц отреставрируют, и тротуары озеленят. «Планируем, что будут разработаны мероприятия, где каждый дом будет приведен в надлежащий порядок. Дома местных советов - за счет местного совета, дом граждан - будем просить граждан, чтобы они принимали участие в этом деле, дома коммерческие - за счет их средств…». По оценкам городских властей, на это необходим 1 млрд. грн. При этом мэрия готова за 4 года обеспечить половину суммы, а вторую планирует получить от государства. Только одну стратегически важную дорожную пробивку - от проспекта Гагарина до Московского проспекта через стадион - отдают инвестору, который стоит «Металлист-сити», - Александру Ярославскому.

Также СМИ сообщили (со ссылкой нас совещание в Министерстве транспорта), что эксперты УЕФА довольны подготовкой Украины к Евро, в  т. ч. презентациями автомобильных и железных дорог - «Укравтодора» и «Укрзалізниці». По словам первого заместителя гендиректора «Укрзалізниці» Н.Луханина, ведутся работы по внедрению скоростного движения пассажирских поездов (со скоростью до 200 км/ч), закупке скоростных поездов с принудительным наклоном кузова, а также по строительству технической станции, реконструкции депо и пунктов технического обслуживания пассажирских вагонов, по строительству железнодорожно-автомобильного мостового перехода через Днепр в г. Киеве, по ремонту вокзалов в пределах Киевского железнодорожного узла, реконструкции депо ст. Киев-пассажирский. «Для финансирования железнодорожной составляющей, в соответствии с Государственной целевой программой, отведено 2,5 млрд. евро».

Заместитель главы «Укравтодора» Николай Березовский сообщил, что на приведение украинских дорог в надлежащее состояние выделено более 40 млрд. грн., из которых более 26 млрд. грн. - средства из Государственного бюджета, еще почти 14 млрд. грн. - кредитные ресурсы. «В первую очередь мы обращаем внимание на западное направление: капитально отремонтируем дороги на маршрутах от Львова до международных автомобильных пунктов пропуска». Во время подготовки к Евро-2012 будет построено 236 км новых дорог, реконструировано 225 км существующих и капитально отремонтировано 4 тыс. 147 км дорог.

Начальник Южной железной дороги Виктор Остапчук сообщил, что в Харькове планируется построить современный пассажирский железнодорожный терминал стоимостью 150 млн. грн. По его словам, ранее ЮЖД искала инвестора для строительства, а теперь решили построить терминал за собственные средства. «Инвестор нам предлагал построить его за 800 млн., а мы посчитали - 150 млн. грн. Решили строить своими силами. Первые 30 млн. грн. вложим в строительство в этом году». Он отметил, что новый терминал сможет принимать пассажиров, как в аэропортах - с прохождением таможни и пограничного контроля. «Хотим сделать, чтобы человек пришел в этот терминал, оформил таможенные и пограничные документы, зашел в закрытую зону, сел в поезд и уехал. Этот терминал построим в рамках подготовки к Евро-2012. Терминал сможет принимать скоростные поезда».

СМИ также сообщили, что эксперт по вопросам стадионов Марк Тиммер обратил внимание на качественные изменения в вопросе реконструкции НСК «Олимпийский» и начала строительства стадиона в Львове. Председатель Национального агентства по вопросам Евро-2012 Е.Червоненко отметил, что «это дает основания говорить, что во время проведения Стратегического совета УЕФА в Ньоне 27 сентября будут окончательно развеяны какие-либо сомнения относительно проведения чемпионата в Украине и Польше».

Начальник ГУ МВД Украины в Харьковской области Виктор Развадовский на встрече с фанатами ФК «Металлист» рассказал, как милиционеры должны вести себя с фанатами во время матчей. В частности, не обыскивать и не забирать личные вещи. Во время футбольных матчей охрана порядка в чаше стадиона будет возложена на волонтеров футбольных клубов, а обеспечение порядка возле стадиона − на сотрудников милиции, как это принято в других странах (Болельщики просили разрешения проносить на трибуны растяжки, баннеры и некоторые личные вещи, которые у них забирают при обыске). В.Развадовский пообещал, что обыскивать болельщиков будут только на законных основаниях − чтобы предупредить преступление. Милиционеры не имеют права изымать личные вещи у фанатов, но могут потребовать сдать их в камеру хранения, если эти предметы запрещены на стадионе. В.Развадовский отметил, что милиция никогда не согласится с нецензурными выкриками, со скандированием нацистских речевок и с использованием пиротехники. Это будет пресекаться вплоть до запрещения допуска на трибуны лиц, которые будут замечены в подобных поступках.

Публикации.

ООО «Нью Системс АМ» - фирма Александра Ярославского, которая взялa в долгосрочную аренду Харьковский аэропорт, теперь претендует на одесский. Об этом пишет «Бюллетень недвижимости». Проекты реконструкции аэропорта в Одессе представили 7 компаний, в числе подавших заявку называют «Нью Системс АМ» и еще одну харьковскую фирму «Альпари+». Также среди претендентов, сообщает сайт, акционерное общество «Аэропорт Вены» (Вена), EQT Infrastructure Limited (о.Гернси), ООО «Гепард плюс» (Одесса), CE Power Holdings (Cyprus) Limited и ELECNOR S.A.(Мадрид). Вложить в аэропорт в Одессе нужно не менее 250-ти миллионов − примерно столько же, сколько «Нью Системс АМ» собирается потратить в Харькове на взлетно-посадочную полосу и новый терминал. (Сайт МГ «МедиаПорт”). Эту же информацию разместил еще ряд харьковских СМИ. 

Реклама.

Новой рекламы не было.

Слухи.

Евро-2012 может не состояться в Украине, потому что местные чиновники отпугивают инвесторов баснословными откатами. В этой связи в качестве примера был упомянут секретарь Харьковского горсовета Геннадий Кернес. А таких во всех городах - полно. Им плевать на престиж страны, главное для них − заработать для себя, не взирая ни на что.

Футбол

События.

17.08.2008 в Харькове завершился приуроченный ко Дню города 12-й международный турнир по футзалу «Кубок Освобождения». Победитель - команда «Ураган» из Ивано-Франковска. Второе и третье места завоевали команды «Тайм» и «Энергия» из Львова. Победители и призеры получили памятные кубки, дипломы и медали. Поощрительными призами были награждены победители в номинациях: лучший вратарь, лучший игрок, лучший бомбардир. В турнире принимали участие 14 команд, в том числе из высшей лиги Украины, а также из Азербайджана и Литвы.

19-24.08.2008 в Харькове на стадионе «Спартак-Арсенал» прошел 7-й международный юношеский турнир по футболу среди команд городов-побратимов, в котором приняли участие 8 команд из 4 стран: «Металлург» (Донецк), «Металлист» (Харьков), Белгород (Россия), Познань (Польша) и группу «Б» («Арсенал» (Харьков) «УФК» (Харьков), Кутаиси (Грузия), Н-Новгород (Россия).

 

17.    Херсон

 

Євро 2012

Заходи

Ми повертаємося до теми Херсонського аеропорту, нагадаю, що про нього йшла мова в контексті Євро-2012 і організації рейсів. На цей час аеропорт не працює, приміщення та інфраструктура занепадає − через відсутність взаєморозуміння між інвестором − концерном «Титан» та обласною радою. Міський голова Херсона Володимир Сальдо наполягає: аеропорт "Херсон" необхідно передати у комунальну власність обласного центру. Про це він сказав у розмові з журналістами. Міський голова Херсона відзначив, що пропозиція передати аеропорт була висловлена ним ще в 2002 році, проте вона не знайшла тоді підтримки в обласної влади. "Я просив, щоб аеропорт, який знаходиться на землях Херсона і називається аеропорт "Херсон", був повернутий із спільної власності територіальних громад області до комунальної власності обласного центру, - відзначив Володимир Сальдо. - Усі ці роки це питання не знаходило підтримки в обласної влади і відповідно аеропорт практично не працює, хоча потреба в його послугах велика".

Володимир Сальдо відзначив, що у розмові з ним ділові люди, представники дипломатичного корпусу, які відвідують місто, цікавилися чи є у Херсоні аеропорт. "Я кажу: є. "А він працює?". Я кажу: не працює. У відповідь чую: "Корисно, щоб він працював. Це набагато підвищить інвестиційну, ділову привабливість, дасть можливість економіці Херсона розквітнути", - розповідає міський голова.

Володимир Сальдо відзначив, що розбіжності в поглядах, щодо того, хто цим підприємством повинен управляти, призводять до того, що аеропорт взагалі не працює. "Тому моя особиста думка: аеропорт повинен бути в тих руках, в яких він працюватиме. Відповідно, якщо підприємство знаходиться на території Херсона, ми маємо сили, щоб створити умови та залучити і інвестора, і можливості міської громади, щоб аеропорт запрацював. І через певний час він своєю роботою поверне всі ті вкладення, які в нього будуть зроблені", - переконаний міський голова.

Володимир Сальдо також відзначив, що законодавством передбачено: якщо комунальна власність знаходиться на території того чи іншого міста, і це місто бажає її використовувати, то його треба передати із спільної власності громад області.

На запитання, чи готова влада обласного центру поставити питання руба та повернути аеропорт у комунальну власність через рішення суду, міський голова сказав: "Таке може бути, але ми б не хотіли, щоб події розвивалися так. Ми все ж таки прагнемо порозуміння і співпраці".

Винести на розгляд обласної ради питання про передачу херсонського аеропорту з обласної комунальної власності у комунальну власність міста планує Херсонська облдержадміністрація. Про це заявив у прямому ефірі обласної державної телерадіокомпанії "Скіфія" голова облдержадміністрації Борис Сіленков.

За його словами, причиною даного рішення є нездатність обласної ради протягом тривалого часу ввести у роботу херсонський аеропорт.

Підтримують  ідею передачі аеропорту "Херсон" з обласної комунальної власності у міську також керівники депутатських фракцій міської ради, зазначив голова ОДА.

ТОВ "Аеропорт "Херсон" було створено на базі обласного комунального підприємства "Аеропорт "Херсон" за участі концерну "Титан" та обласної ради. Однак згодом між сторонами виник майновий конфлікт, який фактично паралізував роботу ТОВ "Аеропорт "Херсон". Разом з тим, до сьогодні в херсонському аеропорту поряд із ТОВ "Аеропорт "Херсон" офіційно існує ще одне авіапідприємство - обласне комунальне підприємство "Аеропорт "Херсон", яке не було ліквідоване після створення нового товариства.

ЗМІ

Щотижнева програма «Єврофутбол», яка виходить на обласному радіо «Таврія», була насичена подіями Всеукраїнського масштабу, зокрема йшлося про таке:

- У Львові розпочали підготовчі роботи на місці будівництва стадіону до Євро-2012. Проект стадіону на 33 тисячі місць виготовлений австрійським "Конструкторським бюро Альберта Віммера" . Здача стадіону запланована на липень 2010 року.

Реклама

Біг-бордів з рекламою Євро 2012 помічено не було

Футбол

Жіночий футбол

Поки у чоловічому футболі на Херсонщині затишшя і вся спортивна громадськість міста живе Олімпіадою, наші жінки змагаються у вищій лізі чемпіонату України. Цього разу суперником «Южанки-Майстер-С» стала «Родина» з Костополя. Головний тренер команди Олексій Борщенко обіцяв обов’язково привести три очки з виїзної гри у Рівненській області: «Наші лідери поступово відновлюються від травм. В бойовій готовності вже і Юлія Ємельянова, і Іветта Петер. Думаю, що «Родину», яку ми вдома у першому колі чемпіонату досить впевнено перегравали, здолаємо і в гостях». Але результат першого тайму був не таким оптимістичним. На перерву команди пішли за мінімальної переваги господарів поля − 1:0. В другому таймі справи пішли значно краще. Спочатку Ольга Білецька встановила рівновагу, потім Тетяна Романенко відзначилася з пенальті, а Надія Астахова, скориставшись фланговим прострілом, довела рахунок до 3:1. Таким чином «Южанка» набрала 12 очок і в турнірній таблиці піднялася одразу на 2 рядки (6 місце).

ЗМІ

Щотижнева програма «Єврофутбол», яка виходить на обласному радіо «Таврія», була насичена подіями Всеукраїнського масштабу, зокрема йшлося про таке:

- Товариська гра між збірними України та Польщі.1:0 - перемога українців завдяки голу полтавчанина Кравченка. І наша збірна у доброму гуморі підходить до першого матчу відбіркового етапу до Чемпіонату світу-2010 проти білорусів.

- Переможцем VI Меморіалу Валерія Лобановського, що завершився у середу, стала команда Польщі, яка з рахунком 3:0 переграла команду Болгарії. У півфіналі Болгарія обіграла Україну, а Польща - Північну Ірландію. Третіми стали українці, які Були сильнышими за британців.

- 20 серпня юніорська збірна України (U-19) провела другий поєдинок на представницькому міжнародному турнірі в Ірландії. Підопічні Юрія Мороза виявилися сильнішими за господарів змагань − 1:0. В іншому матчі кривдники "синьо-жовтих" у першому турі іспанці переграли з мінімальним рахунком однолітків з Португалії і достроково стали переможцями турніру.

 

18.    Черкаси

 

Євро 2012.

Реклама.

Зовнішня реклама «Євро-2012» - відсутня, не зафіксовано і використання логотипу Євро 2012 на товарах широкого вжитку.

Заходи.

За звітний період не було зафіксовано жодного заходу, присвяченого Євро 2012.

Преса.

У пресі згадок про Євро2012 не було.

Місцевий футбол.

ФК «Дніпро» (Черкаси) продовжує збирати перемоги. 22 серпня черкащани розгромили на своєму полі команду «Оболонь-2» (Київ) − 3:0, а 24 серпня обіграли у Кам’янці місцевий «Холодний Яр» з рахунком 7:0.

Преса.

«Прес-центр» повідомив про перемогу ФК «Дніпро» над чернівецькою «Буковиною» з рахунком 3:2.

Згідно нещодавно проведеному дослідженню, легіонери складають більше 40 % від загальної кількості футболістів в п'яти кращих лігах Європи, а в англійській Прем'єр-лізі цей показник і зовсім наближається до 60 %, - пише «Спорт та здоров’я». У статті подається точка зору Президента ФІФА Зеппа Блаттера щодо необхідності введення ліміту на легіонерів, щоб зберегти у футболі солідарність і баланс.

Ця ж газета інформує про травму Міхаеля Баллака.  Таким чином, Баллак може пропустити товариський матч збірної Німеччини проти бельгійців, а також наступну гру прем'єр-ліги з "Уїганом".

З посиланням на sport-express.ru це ж видання повідомляє про перебіг матчу "Мілан" − "Ювентус".

У «Спорт та здоров’я» розміщено матеріал щодо головних причин розгрому москвичів у матчі  «Спартак» (Москва) − «Динамо» (Київ). У «Динамо», як ніколи, добре зіграв напад. Дублями відзначилися Артем Мілевський та Ісмаель Бангура. Вони ще й постійно пресингували суперника й до кінця матчу відпрацьовували у захисті, коли в цьому була потреба. Не можна не відзначити гру Бадра Ель Каддурі й Тіберіу Гіоане, - йдеться у статті.

Ця ж газета повідомляє про перемогу донецького «Шахтаря» над командою «Динамо» (Загреб) - 2:0.

Про ХІІІ тур футбольного чемпіонату серед команд І ліги, про І тур чемпіонату області команд ветеранів у І групі та про ІІІ  турнір, який організовує смілянський ФК «Явір», йдеться у «Спорт та здоров’я».

У цій же газеті − замітка про фініш дитячого футбольного турніру у Геронимівці. Цього разу турнір відбувався між футболістами 1993-1995 р.н. у рамках спортивно-масових заходів «Олімпійське літо» Черкащини (присвячений Олімпійським іграм у Пекіні).

Чергову перемогу здобув лідер української прем’єр-ліги донецький «Металург», - пише «Спорт та здоров’я». Підопічні Ніколи Костова виграли п’ятий матч поспіль, цього разу здолавши на виїзді луганську «Зорю».

Футболісти черкаського «Ходака» успішно розпочали виступи в змаганнях на Кубок України серед аматорських команд. У першому матчі двобою з «Металургом» з Малина Житомирської області наші земляки перемогли на майданчику суперника з рахунком 2:0, - йдеться у цьому ж виданні.

 

19.    Чернівці

 

Євро 2012.

Реклама.

Будь-яка інформація на зовнішніх рекламних носіях чи то використання логотипу по згаданій темі відсутня.

Інфраструктура

На виплату допомоги постраждалим від стихії та відбудову зруйнованої інфраструктури затоплених районів з державного бюджету для області передбачено 1 мільярд 133 мільйонів гривень.

В область вже надійшло 574 мільйони, з яких освоєно понад 90.

Про хід відновлювальних робіт в області повідомила пресі заступник начальника штабу з ліквідації наслідків стихії начальник Головного фінансового управління облдержадміністрації Єлизавета Пушко-Цибуляк.

Що стосується відбудови житла, то на сьогодні 121 сім'я визначилась, що їхнє житло відбудовуватиме держава, а 398 сімей виявили бажання отримати матеріальну допомогу та відбудовувати житло власними силами. Ще 74 сім'ї перебувають на стадії вибору. Обласна влада поставила перед органами місцевого самоврядування завдання до кінця тижня дати конкретні відповіді на питання, які рішення приймуть громадяни.

Нагадаємо, у  зону підтоплення  на Буковині потрапили 9 тисяч 814 будинковолодінь, з них житлових будинків — понад 5 тисяч. Зруйновано і потребує відбудови близько 600 будинків. Пів тисячі таких будинків знаходяться у Новоселицькому районі. Капітального ремонту потребують більше 1500 помешкань буковинців з постраждалих від повені місцевостей. Вже виплачено перший і другий транш допомоги. Мешканці з постраждалих від стихії районів отримали понад 34 мільйонів гривень на проведення капітальних ремонтів.

Сьогодні в області закладено лише  23 фундаменти під майбутнє житло. Тим часом влада обіцяє до 15 листопада повністю виконати масштабну програму житлової відбудови в області.

Привертає увагу також те, що компенсації на відбудову житла виплачуються державою в розмірі 2 тисячі гривень за квадратний метр. Це удвічі меньше реальної вартості квадратного метра. Втім, як запевняють владники, дефіцит коштів вони мають намір компенсувати спонсорською, благодійною допомогою, розраховуючи, передусім, на суму, яка надійшла на благодійний рахунок з різних джерел — понад 10 мільйонів гривень.

За словами п. Пушко-Цибуляк, наразі важливим питання в області є проектування відбудови зруйнованої інфраструктури, складання кошторисів.

Керівництво області використовує щонайменшу можливість залучити в область міжнародну підтримку.

Раніше повідомлялось, що під час зустрічі з партнерами в рамках міжнародного об’єднання «Верхній Прут» голова Чернівецької облдержадміністрації Володимир Куліш ініціював лобіювання питання надання допомоги Буковині через Європарламент. А минулого тижня перший заступник голови облдержадміністрації Віктор Павлюк зустрівся  з Держсекретарем в Канцелярії Президента Республіки Польща п. Ришардом Легутко та Генеральним консулом Республіки Польща у Львові Ришардом Балацкі, які мали намір ознайомитись в області з місцевою польською громадою. Однак, мова пішла про можливе сприяння Польщі в ліквідації наслідків стихії, зважаючи на те, що уряд Польщі обіцяв надати Україні посильну матеріальну допомогу.

Виконавча влада краю запропонувала польській стороні долучитися до відновлення стратегічного моста через  Дністер на національній магістралі Н 03 в с. Атаки Хотинського району. За попередніми підрахунками, вартість робіт становитиме 13 мільйонів гривень. В.Павлюк звернувся також до польської сторони за можливою підтримкою євродепутатів від Польщі ідеї перенаправлення коштів, що виділяються Євросоюзом на гідроукріплюючі роботи в басейні нижнього Прута в Румунії, на гідрорегулюючі роботи в руслі Верхнього Прута в Україні.

 Нагадаємо, Євросоюз виділяє на гідроукріплюючі роботи Румунії 82 мільйони євро, в той же час румунська сторона  усвідомлює, що ці роботи не принесуть користі, якщо не будуть здійснені гідроукріплюючі роботи в Україні. Як стверджують офіційні джерела, наразі готується  звернення до відповідних структур Євросоюзу.

Місцевий футбол.

Місцева преса коментує черговий програш ФК «Буковина» черкаському «Дніпру» на стадіоні «Буковина» в присутності 3,5 тисячі глядачів, зазначаючи, що це був центральний матч п'ятого туру у другій лізі.

Серед помітних футбольних подій в області — проведення відкритого кубку Чернівців з футболу серед юнацьких команд на стадіоні «Мальва», приуроченого Дню незалежності України. Турнір було розпочато 16 серпня з участю команд у трьох вікових групах 1995-1998 років народження.

Газета «Буковина» (20.08)  в інформаційному повідомленні про останні невдачі команди звертає увагу на те, що гравцям не виплачують преміальних.

Газета «Свобода слова» (21.08) у редакційній статті «Поразка на своєму полі, або перша ліга — у мріях» аналізує гру «Буковини» у матчі проти «Дніпра», очолюваного Анатолієм Безсмерним. Зазначається, що перед початком 18-го чемпіонату України з футболу головний тренер «Буковини» Віктор Мглинець заявляв, що чернівецька команда має наметі вийти у першу лігу. Після гри з черкаським «Дніпром» «мету цієї заяви можна перенести на наступний сезон», пише видання.

У статті «Донецький «Металург» в лідерах. На скільки його вистачить?» автор В.Коржевський звертає увагу на те, що нинішній чемпіонат в українському футболі є стартом на професійному рівні, тобто, в рамках прем’єр-ліги. Однак, при цьому автор висловлює подив, адже при наявності в чемпіонаті першої ліги «прем’єр» в перекладі з французької означає «перший». Таким чином, констатує В.Коржевський «у 18-му чемпіонаті є дві перші ліги».

Провідні місцеві видання друкують турнірну таблицю 16-го туру чемпіонату області з футболу, де лідирують ФК «Лужани» та «Кіцмань».

Інформується також про нічию чернівецької футбольної команди ветеранів «Буковина» з ФК «Малин».

Місцеві засоби масової інформації в рекламних оголошеннях повідомляють про відбір в спеціалізовану дитячо-юнацьку школу (СДЮСШ) «Буковина» по футболу хлопчиків 1997-2000 років народження в групи початкової підготовки.

 

 

P.S.

З Дніпропетровської, Чернігівської, Вінницької, Львівської та Хмельницької області інформація не надійшла з технічних причин.

Підписатися на новини