ФУТБОЛЬНАЯ ЖИЗНЬ РЕГИОНОВ

Автономна Республіка Крим

Евро 2012
На минувшей неделе о Евро-2012 в Крыму не было опубликовано ни строчки (во всяком случае, в самых тиражных изданиях). Лишь раз тема чемпионата прозвучала на региональном телевидении. В программе «Действующие лица» (ТРК «Черноморская») гость студии − старейшина спортивной журналистики автономии Гарринальд Немировский (газета «Крымская правда»), отвечая на вопрос телезрителя, выгодно ли Украине проводить Евро-2012, заявил буквально следующее: «Как это ни печально, но думаю, что Евро-2012 на Украине не будет. За полтора года после того, как мы выиграли право провести чемпионат, в нашей стране ничего не сделано. В УЕФА об этом прекрасно знают. Нам уже несколько раз давали шанс одуматься, похоронить топор войны между политическими партиями и начать готовиться к Евро − увы, дальше деклараций дело не пошло. В сентябре в этом вопросе будет поставлена жирная точка, совсем для нас нерадостная. Жаль, что никто в нашей стране не понимает значимость проведения чемпионата. Это окно в Европу. Это шанс сделать Украину цивилизованным государством. Шанс наконец-то начать ее благоустраивать. На общегосударственном уровне, а не только на доброй воле бизнесменов, как это делается в Донецке или Днепропетровске. Я очень хочу ошибиться, но я не верю, что Евро-2012 пройдет в нашей стране».
Футбол
Центральной футбольной темой недели, безусловно, была отставка главного тренера «Таврии» Михаила Фоменко. Еще перед поединком с «Ворсклой» Михаил Иванович, заподозривший, что команда его «плавит», объявил игрокам: «Не хотите со мной работать − проиграйте «Ворскле». «Таврия» матч проиграла (такой безвольной игры симферопольской команды на своем поле уже много лет видеть не доводилось). Фоменко после финального свистка даже в раздевалку не зашел − прямиком направился в конференц-зал и объявил СМИ, что написал заявление об уходе. Почетный президент клуба Сергей Куницын узнал об этом только спустя полчаса − от журналистов. И хоть сердце обливалось кровью после такого фиаско, решил не рубить с плеча. Два часа разговаривал он с Михаилом Ивановичем. Суть беседы такова: вы готовили эту команду к чемпионату, под себя подбирали игроков, будьте добры руководите ею хотя бы до межсезонья. Конечно, «промыли» мозги и команде, которая на встрече с наставником во вторник попросила его остаться. И Фоменко остался. Конфликтов несколько. Первый (и, наверное, самый главный): у клуба нет денег на усиление состава, а Фоменко, как амбициозному тренеру, надоело топтаться на одном месте. Нынешний состав достиг своего потолка и для прогресса покупка двух-трех серьезных исполнителей просто необходима (брать свободных агентов Михаил Иванович отказывается). Конфликт второй − между Фоменко и частью игроков. Последние недовольны его сверхнагрузками (при форсированной подготовке к сезону это особенно проявилось). Заменить «саботажников» тренеру попросту некем: пять игроков основы травмированы, на скамейке запасных − сплошь необстрелянная молодежь.
Неизвестно, как эта ситуация разрешится. Фоменко остался. Но и проблемы никуда не делись. Хотя сор из избы никто выносить не стал. Все ссылаются на огромное количество травмированных, усталость в связи с занятостью в еврокубковом турнире и т. п. По всей видимости, в таком состоянии команда доиграет до конца осенней части чемпионата, а потом… Потом все возможно. В том числе и серьезные вливания в команду. Куницын понимает, что это необходимо и ведет переговоры и с нынешними инвесторами клуба, и с потенциальными. Все они − из России. В крымской прессе опять вплыла фигура владельца империи «Лукойл» Вагита Алекперова, у которого есть в Крыму свой бизнес. В свое время (еще до того, как «Таврию» стал поддерживать Дмитрий Фирташ) Куницын, будучи премьером Крыма, встречался с Алекперовым по поводу финансирования «Таврии», но тогда Алекперов слишком многое попросил взамен (речь шла прежде всего о продаже ряда объектов Севастополя). Тогда у Куницына влияния на Севастополь не было, сейчас же он − губернатор города. Так что и карты в руки…
Естественно, на минувшей неделе практически все крымские издания, в той или иной мере поддерживающие спорт, написали о выходе трех клубов автономии (ФК «ИгроСервис», «Феникс-Ильичевец», «Крымтеплица») в 1/16 финала Кубка Украины. Любопытно, что журналисты уже сейчас предсказывают, что один из них на этой стадии соревнований попадется в соперники… «Таврии». Посмотрим, оправдаются ли их прогнозы.
Отметим также, что на следующей неделе в Крыму стартует чемпионат мира по футболу среди полицейских. Соревнования будут проходить в селе Новопавловке Бахчисарайского района в новом спорткомплексе «Черноморнефтегаза» с 16 по 22 августа.

Вінниця

Євро -2012
Цього тижня, як і попереднього, на Вінниччині займались ліквідацією стихії. По суті, в області всі управління, чиновники працюють так чи інакше на подоланні цієї біди. Тому всі інші напрямки діяльності, в тому числі і Євро-2012, відійшли на другий план (хоча на перший план футбольний чемпіонат ніколи і не ставився). Хоча на одній із прес-конференцій про Євро-2012 обмовився перший заступник голови ОДА Валерій Коровій.І то лише кількома фразами, відповідаючи на запитання про готовність до роботи місцевого аеропорту.
Аеропорт: не так сталося, як гадалося
«Розпіарений» на всю Україну проект відродження Вінницького аеропорту і отримання ним статусу «резервного під час проведення Євро-2012» швидше всього залишиться мертвонародженим. Місцева влада в черговий раз «погоріла» на прийомі подавати бажане за дійсне. Виявляється, зробити косметичний ремонт приміщення аеровокзалу і викосити траву на злітній смузі замало, аби приймати літаки.
Про нинішню ситуацію з підготовкою аеропорту досить детально написала газета «Місто» від 8.08.08. Пропоную уривки з публікації «Нельотне літо у Вінниці»(збережено підзаголовки)
«Аеросвіт» у поміч
За словами першого заступника губернатора Вінниччини Валерія Коровія, влада при відновленні роботи вінницького аеропорту зіткнулася з рядом проблемних питань. Зокрема, менеджменту і безпеки польотів. До того ж існує питання маршрутної сітки польотів, вписатися в яку − завдання не з легких. Через ці та інші причини обласна влада вирішила провести переговори з компанією «Аеросвіт» з тим, аби вона, як спеціаліст, у майбутньому стала управляючою компанією вінницького аеропорту. Як зазначає Валерій Коровій, представники «Аеросвіту» вже були в Гавришівці, але це був їх не останній візит до Вінниці.
«И мы понимаем, что мы пролетаем»
Тим часом обставини змінюються. На сцену виходять інші регіональні аеропорти з подібними до вінницьких планів, але начебто з існуючим фінансуванням. Так, недавно про облаштування міжнародного аеропорту до «Євро-2012» оголосила Луцька державна адміністрація (Вінниця у свій час також висувала на розгляд уряду пропозицію щодо того, аби Гавришівка була резервним аеропортом до чемпіонату світу з футболу, але відповіді офіційного Києва поки що немає). Проте, на відміну від Вінниччини, офіційна Волинь заявляє, що аеропорт побудується за кошти інвестора. Більше того, мовляв, інвестор уже є. Тане ще одна надія вінницької влади, що, оскільки київський Бориспіль не справляється з потоком рейсів, Вінниця могла б бути резервним майданчиком для нього. Але поки Вінниця надіялася, Київ ухвалив рішення про будівництво нового аеропорту. Але це вже окрема історія...

Волинь

Євро-2012
Дороги
Була скликана сесія Ковельської районної ради, але вона не відбулася через блокування сесії фракцією БЮТ. Всі інші фракції Ковельської райради оприлюднили заяву, в якій, зокрема, говориться: „Через те, що з 24 депутатів фракції ВО „Батьківщина” − Блоку Юлії Тимошенко зареєструвався лише один депутат, надзвичайно важлива для району сесія не відбулася... Залишилося невирішеним питання виділення ґрунтового резерву для будівництва дороги Київ − Ягодин, яка будується відповідно до державної програми підготовки до Євро-2012”.
Питання автоматично перенесене на наступну сесію.
Події
Голова УРП «Собор» Анатолій Матвієнко на прес-конференції для волинських журналістів 7 серпня зазначив, що підготовка до Євро-2012 в Україні занадто політизується. Отож варто було б розділити обов’язки з підготовки міст, де відбуватимуться фінальні матчі − між президентом Віктором Ющенком, прем’єром Юлією Тимошенко і Партією регіонів України. «Нехай би Дніпропетровськ і Донецьк готувала Партія регіонів, а Київ нехай би Юлія Тимошенко, а Львів − Ющенко. Григорій Суркіс мені сказав: «Вони ж Україну роздеруть геть», − зауважив Анатолій Матвієнко.
Місцевий футбол
Сільський футбол
Одним з найтитулованіших футболістів Горохівського району 60-90 років минулого століття є Іван Мартинович Передун, колишній гравець команди „Кристал” (цукрокомбінат, с.Мар’янівка). Він розмірковує про футбол у сучасному волинському селі.
− Хоч цей вид спорту ще, як мовиться, живий, але він, на жаль, уже втратив масовість, якщо порівнювати з роками, коли грало моє покоління. Зараз у футболістів нема жаги до перемоги і нема майстерності у володінні м’ячем, серйозно кульгає дисципліна, організація проведення ігор. Нема навіть розробленого Положення про проведення чемпіонату району, про перенесення ігор тощо. Є й проблема доїзду футболістів на ігри. А ще я був неприємно вражений станом футбольного поля: тут випасають коней, що є бичем більшості сільських спортивних майданчиків, також відсутні розмітки на газоні. Одне слово, вигляд стадіону мав би бути кращим. На ці прикрі факти повинна звернути райрада ФСТ „Колос”, яка зобов’язана контролювати роботу сільських спортивних колективів. (...) Прикро й те, що за наші команди нерідко грають спортсмени з інших районів. Чому не виховуємо своїх талантів? Звичайно, для цього потрібні тренерські кадри, належні спортивні бази, де мали б змогу тренуватися всі охочі. Треба працювати на результат, а не заради чергової „галочки”.
ФК „Волинь”
Голова облради проти власника ФК „Волинь”
Продовжується протистояння між президентом ФК „Волинь” Василем Столяром і головою Волинської обласної ради Анатолієм Грицюком. Днями Грицюк провів „пряму лінію” з читачами обласної газети „Волинь-нова”, під час якої, зокрема, торкнувся згаданого конфлікту:
− Ми виграли у Василя Столяра, у його підприємства „Феміда-Інтер” справу у Львівському суді щодо приміщення рятувальної станції на озері Світязь (В.Столяр у минулі роки забрав це приміщення з комунальної у свою приватну власність − О.П.). На наступній же сесії буде призначено на цю рятувальну станцію нового директора. За фактами, які я оприлюднив, були направлені звернення у Генеральну прокуратур, СБУ, правоохоронні органи. Вже відбулося два судових засідання за позовом Володимира Бондара і Василя Столяра про захист їхньої честі та гідності. У вересні буде третє слухання, але я впевнений, що у мене вистачить доказів, аби довести свою правоту.
Проти президента ФК „Волинь” піднімається народ
Василь Столяр взяв в оренду велику ділянку землі в селі Лище за 10 км від Луцька. Тепер жителі цього села скаржаться: „Власник клубу „Волинь” Василь Столяр прихвачує і огороджує всі околиці, створює для себе „рай, а жителям − проблеми. Він нарешті діждався здійснення своєї мрії − відгородитись від усього світу, закрити дорогу, а жителі сіл Лище та Гаразджа хай самі вирішують свої проблеми. Хоч ми хотіли б, щоб така заможна людина, за безцінь придбавши таку велику ділянку (до речі, ділянку, а не дорогу, що проходить біля неї), віддячила б жителям сіл, збудувавши добрий місток, а не влаштовувала б прикордонну заставу”.
Сільський голова села Лище Віталій Шкорупський, коментуючи ситуацію, заявив: якщо домовленості зі Столяром громада не досягне, то з ним буде розірвано договір про оренду сільської землі.
До Віталія Кварцяного не дослухається ПФЛ
Головний тренер ФК „Волинь” Віталій Кварцяний знову нарікає на вищестоящі футбольні структури:
-− Я неодноразово казав, що ігри першої ліги у дні, коли відбуваються матчі Прем’єр-ліги, не можна проводити. ПФЛ віддаляє від нас футбол, віддаляє нас від народу. Ми просили, благали, писали, щоб домашні ігри проводити по понеділках − виходячи зі здорового глузду. Але на бюро ПФЛ знайшлися люди, які сказали, що „Волинь” щось задумала. Що ми задумали? Ми хочемо тільки одного: щоб на стадіоні був уболівальник і для нього грати, а не для ПФЛ і порожніх трибун. Я знаю, що декілька клубів підтримують нашу позицію, а інші просто бояться конфліктувати з ПФЛ. За регламентом ми не можемо критикувати ПФЛ. Але до кого ж тоді нам звертатися і в кого вимагати змін?.. Скоро в ПФЛ будуть вибори і в нашого клубу буде своя позиція. Ми будемо голосувати за тих людей, які хочуть щось змінити у футболі, а не за тих, які не прислухаються до думки клубів.
Луцький стадіон
Сума боргу перед працівниками двох комунальних підприємств міста Луцька становить 175 тисяч гривень, або майже 3% у структурі боргу економічно активних підприємств. Зокрема борги із зарплатні у Луцьку мають ЖКП №3 та стадіон «Авангард». Про це йшлося 5 серпня на нараді у першого заступника голови ОДА Віталія Заремби.
За інформацією заступника начальника головного управління праці, соціальних питань та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи ОДА Світлани Ремезовської, з метою розв’язання питання погашення заборгованості на комунальних підприємствах міста Луцька, яке слухалось на сесії міської ради 23 липня ц.р., прийнято рішення про виділення фінансової допомоги комунальним підприємствам, що дасть змогу повністю виплатити заборговану заробітну плату колишнім працівникам КП «Ландшафт» та ДКП «Флора-сервіс» на загальну суму 113,5 тисячі гривень.
Виплата заборгованої заробітної плати працівникам ЖКП №3 та стадіону «Авангард» очікується у другій декаді серпня.

Дніпропетровськ

Евро 2012
В Днепропетровске увидят легендарных футболистов
В Днепропетровске 14 сентября начнет работать новый стадион «Днепр», который примет у себя матчи группового турнира Евро-2012. До чемпионата Европы на новой арене будет играть матчи украинского чемпионата футбольный клуб «Днепр». Ну а первыми тридцатиоднотысячник евроуровня опробуют легендарные футболисты советских времен − игроки «Днепра», киевского «Динамо» и московского «Спартака» 80-90-х годов прошлого столетия. Об этом корреспонденту сайта Комитет ЧЕ-12 рассказал президент федерации футбола Днепропетровской области Андрей Павелко.
− В день открытия стадиона будет очень интересная и насыщенная программа, подробности я рассказывать не хотел бы, пусть это станет сюрпризом для наших болельщиков. Ну а что касается футбольной части праздника, то у нас в этом году два юбилея. Двадцать пять лет прошло с момента победы футбольной команды «Днепр» в чемпионате СССР, и двадцать лет с того времени, когда днепропетровский клуб повторил свой успех. В связи с этими двумя крупными датами болельщики увидят на поле два поединка. Вначале сыграют ветераны «Днепра» и московского «Спартака», которые в ноябре 1983 года разыграли золотые медали первенства, тогда днепропетровский клуб переиграл москвичей со счетом 4:2 и впервые стал чемпионом СССР. После этого товарищеский матч проведут ветераны «Днепра» и киевского «Динамо», которые выясняли между собой сильнейшего спустя пять лет. Эти две игры станут украшением официальной церемонии открытия стадиона «Днепр».
− Какие известные в прошлом футболисты уже дали согласие на свое участие в этих товарищеских матчах?
− Я уверен, что приедут все самые звездные игроки «Днепра» и «Спартака» сезона 1983 -го года, и «Днепра» и «Динамо» (Киев ) образца 1988− го года. Нет смысла перечислять фамилии футболистов, ставших легендами...это и главный тренер сборной Украины Алексей Михайличенко, и наставник нынешнего «Днепра» Олег Протасов, и тренер второй команды киевского «Динамо» Геннадий Литовченко и многие другие. Повторюсь, всех футболистов нет смысла перечислять, потому что кого-то забудем -обидятся...
− Будут ли продаваться билеты на матчи -открытия стадиона «Днепр»?
− Думаю, билеты придется делать. Потому что желающих попасть на долгожданное открытие новой арены и на два «звездных» матча будет немало. На открытии будут и первые лица государства, и много VIP-гостей, поэтому чтобы сохранить порядок на стадионе, обеспечить всем безопасность, стоит сделать вход по билетам. Я уверен, их стоимость будет чисто символической и минимальной.
− А что с приглашением Мишеля Платини, о котором немало говорилось в прессе? Будет ли главный футбольный чиновник Европы в Днепропетровске 14 сентября?
− Переговоры ведутся и мы будем рады, если этот визит состоится. Я думаю, Платини и так понимает, насколько важно для Украины открытие стадиона, особенно перед очередным заседанием исполкома УЕФА. Там будет рассматриваться подготовка Украины и Польши к Евро-2012. И открытие арены в нашем городе − это первый факт, подтверждающий, что мы готовимся.
− Как вы считаете, на ближайшем сентябрьском исполкоме УЕФА в Украины могут отобрать право проведения футбольного чемпионата?
− Я уверен, что ни УЕФА, ни Мишель Платини не будут пересматривать вопрос о хозяевах Евро-2012. Это не совсем красиво и не совсем правильно. Но если вопрос с подготовкой Украины и Польши дойдет до критической точки, то конечно же УЕФА не будет рисковать.
− Если все-таки эта критическая точка возникнет, что может сделать УЕФА?
− Мы знаем из футбольной истории, и это история мирового футбола, а не европейского, в 1986-ом году 13-ый чемпионат мира в Колумбии был перенесен в Мексику. Это было связано с политической ситуацией. В Колумбии произошел переворот, и в южноамериканской стране была тяжелая экономическая обстановка. Я уверен, что у нас ничего подобного не случится и Евро-2012 останется в Украине и Польше.
В Днепропетровске появится бульвар, названный в честь бывшего тренера «Днепра»
К стадиону «Метеор», открытие которого планируется в сентябре 2008 года, будет вести бульвар, который назовут в честь бывшего тренера ФК «Днепр» Евгения Кучеревского.
Об этом журналисту ИА «НОВЫЙ МОСТ» стало известно 6 августа в ходе XXXV сессии горсовета Днепропетровска.
«Учитывая то, что бульвар делается под Евро-2012, мы хотели, чтобы на нем присутствовали какие-то мировые футбольные имена, что − то типа «аллеи звезд», но потом эта идея отпала. Все-таки надо пропагандировать украинский футбол и наших футбольных знаменитостей. У нас их достаточно, команда «Днепр» − титулованная, есть местные игроки, которых с полной уверенностью можно отнести к разряду легендарных. Мы хотим помнить своих героев − так и объясняется идея по поводу названия», − заявила главный архитектор Днепропетровска Юлия Саенко.
Бульвар будет объединять в себе парковую зону, пешеходную, разнообразные торговые точки и другие инженерные сооружения, т. е. будет многоуровневым (07.08.08, ИА «НОВЫЙ МОСТ»).
Госпиталь для «Евро-2012»
Во время проведения матчей четвертьфинала «Евро-2012» в Днепропетровске, на территории стадиона «Днепр», развернут специализированный госпиталь на случай непредвиденных ситуаций − террористических актов, техногенных катастроф и т.п. Об этом в интервью сообщила заместитель городского головы Днепропетровска Ирина Зайцева.
По словам Ирины Зайцевой, подготовкой работы такого госпиталя сейчас занимается управление здравоохранения городского совета.
«Это − один из таких стабильных объектов, который четко прорабатывается с Министерством здравоохранения», − заметила заместитель городского главы. Кроме того, как проинформировала Ирина Зайцева, разрабатывается общий план обеспечения безопасности в городе на период проведения «Евро-2012».
«УЕФА выдвигает очень жесткие требования к безопасности. Немало компаний проходят специальное обучение: на самом стадионе нет никакой милиции, охрану обеспечивают специализированные подразделения и охранные структуры, которые знают, как это делается», − сказала чиновник(Gorod.dp.ua,07.08.08).
Фан-зоны к «Евро-2012»
Во время проведения матчей «Евро-2012» в Днепропетровске будет действовать четыре специально обустроенные фан-зоны: в сквере им. Ленина, на площади им. Ленина, на стадионе «Метеор» и на Набережной. Об этом в интервью сообщила заместитель городского головы Днепропетровска Ирина Зайцева.
По словам Ирины Зайцевой, первую фан-зону, в сквере Ленина, должны по крайней мере наполовину обустроить уже в этом году, ко Дню города, а остальные − позже.
В частности, предполагается, что в фан-зону можно будет превратить всю Набережную им. Ленина.
«Вопрос только в том, как мы все это сможем организовать, − подогнать баржи с экранами, организовать работу волонтеров и секьюрити, наладить продажу напитков и продуктов питания. Планируется, что в фан-зонах болельщики будут собираться с самого утра, в течение дня их будут развлекать концертами разнообразные группы − от этно − до рок-команд, для них будут проводить конкурсы, будут демонстрировать записи интереснейших футбольных матчей и т.п.. Но все это предусматривает серьезную организацию: от био-туалетов до охраны», − заметила Ирина Зайцева (Gorod,07.08.08)…

Донецьк

Евро 2012
На минувшей неделе в Донецке состоялось первое официальное заседание оргкомитета Международного инвестиционного саммита Донецкой области, проведение которого намечено на 29-30 октября с.г. В рамках саммита пройдет украинско-польский инвестфорум, а также 3 основные бизнес-конференции, посвященные вопросам развития рынка недвижимости и инфраструктурным проектам в рамках подготовки области к проведению финальной части Евро-2012 и т.д.
Выступая на заседании, председатель облсовета Анатолий Близнюк, в частности, сказал:
− В преддверии уникальных масштабных событий − проведении Евро-2009 и Евро-2012 − мы должны использовать представившуюся возможность изменить образ региона в глазах гостей, превратить его в высокоразвитый индустриально-туристический центр. Я считаю, что мы уже доросли до того уровня, когда пора задумываться о таких вещах и влиять на это.
А на пресс-конференции Донецкого городского головы Александра Лукьянченко (5.08) удалось узнать, что проблема с комфортабельными гостиницами в Донецке толкнула местные власти искать альтернативные варианты решения вопроса. Так, гостей Евро-2012  будут расселять не только в других городах, но и на комфортабельных пароходах. Донецкая область ведет переговоры с Ростовской и Запорожской областями относительно возможности размещения.
− Размещение − это один из главных вопросов для нашего города и для нашего региона. Поэтому мы сейчас работаем с областью в этом вопросе. И работаем по таким городам, как Святогорск, Славянск, Краматорск, Мариуполь. Сегодня область ведет переговоры с Ростовской и с Запорожской областями, чтобы покрыть баланс по размещению наших гостей, − сказал Александр Лукьянченко.
Планируется, что Ростовская область сдаст в аренду свои комфортабельные теплоходы.
− У нас есть Мариупольский морской порт. По Дону ходят теплоходы комфортностью 4 и 5 звезд класса «река-море». И, таким образом, мы можем зафрахтовать эти теплоходы на время поведения Евро-2012, поставить их в Мариуполе у причала и решить часть вопроса высококомфортабельных гостиниц, − подчеркнул городской голова.
Кроме того, по словам Александра Лукьянченко, город уже нашел взаимопонимание с Министерством экономики и Нацагентством по подготовке к Евро-2012 в части рассмотрения вопроса о дополнительном выделении транспорта для гостей.
Мэр Донецка уделил внимание актуальной теме и во время торжественного приема в честь Дня строителя, состоявшегося 7.08. Он, в частности, сообщил, что
«полным ходом прокладывается взлетно-посадочная полоса, а стадион «Шахтер» уже через несколько месяцев будет открыт».
Памятуя о том, что уже в сентябре нас ждет вердикт суровых специалистов УЕФА, которые решат, оставлять ли за Украиной право проведения Евро-2012, городской голова решил даже в праздник не забывать о спешной подготовке к приему континентального чемпионата и напомнил строителям первоочередные задачи, которые, наверное, и так уже снятся им в кошмарных снах: построить 10 гостиниц, отремонтировать 250 километров дорог, проложить 35 километров водопроводных и 280 километров газовых сетей.
Напоследок Лукьянченко извинился перед специалистами за финансовый бардак, опять же связанный с паникой вокруг Евро-2012.

Житомир

Євро 2012
Реклама
Зовнішня реклама ЄВРО-2012, будь-яке графічне зображення цієї події чи логотипу відсутнє.
ЗМІ
Інформація в друкованих і електронних ЗМІ про ЄВРО-2012 − відсутня.
Соціологія
Сприйняття більшістю населення проведення ЄВРО-2012 в Україні − позитивне. Сприйняття вболівальниками керівника Федерації футболу України Г. Суркіса − позитивне.
Футбол
В місцевих друкованих ЗМІ з’являється інформація і матеріали про можливості реконструкції центрального стадіону у Житомирі, який є власністю обласної ради. Існує думка, що розпочалася ПР-компанія для подальших дій з приватизації цього майнового комплексу під виглядом приходу інвестора. Заявляється сума, яка необхідна для реконструкції стадіону − 60 млн. грн.
6 серпня у Бердичеві стартував міжнародний турнір пам’яті Анатолія Пузача. В турнірі приймають участь юнацькі колективи кількох міст і селищ України та Житомирської області.

Закарпаття

Євро-2012
ЗМІ.
Ця тема стосовно Закарпатської області не звучала на жодній місцевій радіостанції, не висвітлювалася в друкованих ЗМІ.
Лише обласна радіостанція «Версія» торкалася даної теми в загальному.
Так, зокрема, повідомлялося, що на думку експертів, київська система охорони здоров’я зовсім не готова до прийому футбольних фанатів, котрі мають прибути в столицю на Євро-2012. Єдине, за що можна бути більш-менш спокійним, це лікарня швидкої допомоги. Звичайно, потрібно ще багато чого зробити: закупити обладнання, провести ремонт і т.д.
Також можна було почути про договір між Державним підприємством НСК «Олімпійський» на проведення робіт з реконструкції стадіону з німецьким архітектурним бюро GMP von Gerkan, Marg und Partner. Німецька компанія відома, як проектант Олімпійського стадіону в Берліні. Згідно з договором, передбачені три стадії робіт. Перша − презентація концептуального проекту протягом 60 днів. Друга − власне робочий проект, який повинен бути поданий протягом 180 днів (паралельно будуть здійснюватися будівельні роботи). Третій етап − робоча документація (паралельно супровід будівництва до 2010 року).
Зовнішня реклама.
Ніякої інформації стосовно Євро 2012 немає − жодних біг-бордів, листівок тощо.
Заходи.
За звітний період не було зафіксовано жодних заходів пов’язаних з підготовкою області до Євро-2012.
Місцевий футбол.
ЗМІ.
У газеті “Ріо” за 09.08.08 у матеріалі “Закарпаття” розім’ялося на “Комунальнику” описується матч ужгородців з луганськими футболістами (2:1).
Автор зазначає, що такого порожнього стадіону вже давно не було. Хоча “Комунальник − команда, яка не здобула бодай нічиєї в новому чемпіонаті, але закарпатцям довелося попотіти.
І ніби ненароком у матеріалі звучить фраза, що потрібно подякувати судді, котрий призначив у ворота гостей (луганців) два пенальті…
В іншому матеріалі цього ж видання “12-й гравець у Мукачеві − надійний” мова йде про кубковий матч між “Закарпаттям” і “Волинню”, котрий відбувся 06.08.08 на мукачівському стадіоні “Приладист”. Автор акцентує увагу на величезній підтримці фанів закарпатської команди, приїхало дуже багато уболівальників і з Ужгорода. Може саме 12-й гравець вплинув на високу майстерність ужгородців, і як результат 4:2 на користь ФК “Закарпаття”. 
У газеті “Ужгород” за 09.08.08 у матеріалі “Національна збірна України з футболу піднялася на один рядок у світовому рейтингу ФІФА” подається коротка констатація місць у цьому рейтингу. Так, зазначається, що українці тепер посідають 28 місце. На першому залишаються чемпіони Європи − футболісти збірної Іспанії. Німеччина піднялася на другий рядок, випередивши італійців. Збірна Росії замикає першу десятку.
Найвищий рейтинг у збірної України був із вересня 2006 року до лютого 2007 року − 13 місце. 
Огляд матчів.
6 серпня ФК «Закарпаття» (Ужгород) зіграв матч із ФК «Волинь» (Луцьк) (4:2). Гра відбулася у рамках Кубка України, 1/32 фіналу.
Цікаво, що цей кубковий поєдинок проходив як зазвичай не в Ужгороді, а в Мукачеві. За словами керівництва клубу, на цей крок пішли через те, що дирекція ужгородського стадіону «Авангард» підняла плату за оренду поля, а в Мукачеві оренда їм обійшлася у чотири рази дешевше.
Сама гра була доволі хороша, двічі у ході матчу в рахунку вели гості, однак в кінці гри підопічні тренера Іваниці зуміли дотиснути волинян і впевнено перемогти і пройти в 1/16  національного кубку.
В Ужгороді, 10 серпня, на стадіоні «Авангард» у рамках четвертого туру ФК «Закарпаття» зіграв матч із київською «Оболонню» (3:2).
Даний поєдинок багато фахівців вважали центральним у турі. І недарма, глядачі стали свідками безкомпромісної боротьби на кожній ділянці поля. Сам матч видався насиченим з багатьма гострими моментами коло обох воріт.
Вже в першому таймі ужгородці повели в рахунку 2:0. На початку другого вони дещо розслабилися і дозволили киянам зрівняти рахунок у грі. Оболонці могли навіть вирватися вперед, однак Онисько не зумів скористатися виходом віч-на-віч з воротарем «Закарпаття». А потім закарпатці зуміли вирвати перемогу і здобути повноцінні три очки.
На післяматчевій прес-конференції тренер «Оболоні» Сергій Ревут зазначив, що його команда не поступалася грою ужгородцям, а моментами виглядала краще. Просто їм не пощастило.
Михайло Іваниця, в.о. головного тренера «Закарпаття», в свою чергу зауважив, що перемагає не той, що красиво грає , а той хто забиває голи і менше припускається помилок.
Кулуарні розмови.
(конфіденційно)
Багато футбольних фахівців вважають, що Михайло Іваниця, який нині займає посаду виконуючого обов’язки головного тренера «Закарпаття», є фігурою тимчасовою. Окрім того, ходять чутки, що склад команди на матч визначає не він, а віце-президент Олег Мукомел. Виходить, поки що не знайшли потрібної фігури на цей пост.

Запоріжжя

Євро-2012
Заходи
Заходів, пов’язаних із Євро-2012, не було. Але були висловлювання високого гостя Запоріжжя − міністра МВС Юрія Луценка. Він 04.08.08 р. представляв запорізькій міліції нового керівника − генерал-майора Віктора Ольховського, який раніше вже очолював місцеве управління МВС, а перед поверненням на цю посаду працював начальником департаменту громадської безпеки МВС. Ю.Луценко зазначив, що В.Ольховський на цій міністерській посаді досить глибоко вивчив питання громадської безпеки під час футболу, в тому числі і за кордоном − з прицілом на Євро-2012. І що підшукати йому адекватну заміну на цій посаді буде важко. Але Луценко пообіцяв зайнятися цим негайно, аби не втрачати час, що залишається до Євро-2012. 
ЗМІ.
У ЗМІ на тижні одна згадка: газета «Остров Свободи» від 06.08.08р. коротко проінформувала читачів, що наприкінці серпня інспекція УЄФА перевірить Україну та Польщу на предмет готовності до Євро-2012, а у вересні виконком УЄФА прийматиме остаточне рішення щодо проведення чемпіонату у цих двох країнах.
Реклама.
Зовнішня реклама Євро-2012 у Запоріжжі відсутня. На каналі «Запоріжжя» Запорізької обласної державної ТРК транслюють іміджевий ролик про те, що Євро-2012 для України − це шлях до Європи.  
Місцевий футбол.
ФК «Металург»
«Металлург» здобув очко у черговій нульовій нічиїй на виїзді з луганською «Зорею». Це очко фактично було за щастя, оскільки «Зоря» забила один гол з офсайду. Ще один м’яч, забитий (або не забитий) луганчанами у спірній ситуації, суддя також не зарахував. Запоріжці залишилися єдиною командою прем’єр-ліги, яка не забила жодного гола.
На щастя, у наступній домашній грі з «Таврією» «Металург» спромігся забити один гол (С.Силюк) та здобути першу перемогу у чемпіонаті. Коментарі з цього приводу очікуємо до наступного звіту. 
ЗМІ.
ЗМІ минулого тижня писали та говорили головно про безрезультативну гру «Металурга», на цей раз у грі з луганською «Зорею».  Заголовки у газетах стають дошкульнішими, тон коментарів на телебаченні та радіо − образливішим для команди.
Кілька газет написали про змагання нижчого рангу: як грають запорізькі команди другої ліги. Мелітопольський «Олком» посідає дев’яте місце у таблиці, «Металург-2» − вісімнадцяте. А у чемпіонаті області лідирує минулорічний чемпіон − «Ілліч-Осипенко» з Бердянського району.

Івано-Франківськ

Євро 2012.
Підготовка міста Івано-Франківська до Євро 2012.
Івано-Франківськ відвідали віце-міністр закордонних справ Республіки Польща Ян Боровські та Генеральний консул Польщі у Львові Вєслав Осуховські. Мета візиту — ознайомлення з приміщеннями, які пропонуються для відкриття консульства Польщі в Івано-Франківську. Зокрема, вони оглянули колишній будинок офіцерів. Екскурсію містом для них провів екс-віце-мер, радник міського голови з гуманітарних питань Віктор Кімакович. Під час візиту польські високопосадовці зустрілися з першим заступником міського голови Івано-Франківська Зіновієм Фітелем і домовилися про проведення польськими спеціалістами експертної оцінки технічних передумов для відкриття консульства. Було зазначено, що консульство може посприяти в українсько-польських відносинах, враховуючи проведення у наших країнах Євро 2012.
ЗМІ.
За звітній період не виходило публікацій, що стосуються підготовки та проведення Євро-2012 в Україні.
Зовнішня реклама.
Інформацію по темі Євро 2012 на рекламних носіях міста не зафіксовано.
Місцевий футбол.
ЗМІ.
За звітній період у виданнях області найбільший резонанс отримав початок Олімпійських ігор у Пекіні, тому футбольна тематика майже не висвітлювалась. Публікації про футбол в основному присвячені виступам прикарпатських команд у Першій лізі. У матеріалах підкреслюється позитивний розвиток футбольного клубу «Прикарпаття», який за перші три матчі не зазнав поразок і навіть не пропустив жодного м’яча у свої ворота.
У газеті «Галичина» вийшла стаття під назвою «Не досить вдала прем’єра», у якій розглядається старт української футбольної Прем’єр ліги. Йдеться про те, що зміна вивіски з Вищої на Прем’єр поки що не дає бажаного результату, бо у новоствореному дивізіоні збереглось багато проблем, характерних для «вишки» під керівництвом ПФЛ. Збереглись проблеми у суддівстві, а організація матчів можливо стала ще гіршою. Автора статті насторожує і те, що представники клубів ухвалили рішення про те, щоб приймати всі рішення кулуарно, в закритому режимі, в тому числі без преси. Неорганізованість і відсутність спільних дій відбиваються і на складанні та постійних змінах календаря першоколових матчів. «Ніяк остаточно не домовляться щодо трансляції на каналах чемпіонату України».
Події.
Футзальний «Ураган» оприлюднив інформацію про подальшу свою підготовку до сезону. З 13 по 17 серпня у Харкові команда візьме участь у товариському турнірі «Кубок Визволення». У змаганні візьмуть участь ще 15 команд.

Кіровоград

ЄВРО-2012

Заходи.
За звітний період місцева влада не проводила жодних офіційних заходів присвячених Євро-2012. Не обговорюється дана тема і в кулуарах.
ЗМІ.
Як і минулого тижня головною спортивною темою у ЗМІ були олімпійські події. Проте, «Кіровоградська правда» (5.08.08) двома словами згадала про Євро-2012: «У рамках підготовки до Євро-2012 німецькі фірми допомагатимуть у перебудові транспортної інфраструктури Львову. Очікується, що німецькі організації інвестують у проект до 30 мільйонів євро». 
Згадала про підготовку до чемпіонату і одна з районних газет: «Долинські новини» (2.08.08), яка процитувала слова Прем’єр-міністра України, що прозвучали в прямому ефірі «5-го каналу» − «Україні вистачить сил, грошей і єдності політиків для якісної підготовки і проведення Євро-2012…”
Реклама.
Зовнішньої реклами та використання логотипу Євро-2012 на теренах області за звітний період не зафіксовано.
Місцевий футбол.
ПФК «Олександрія». ФК «Зірка».
У третьому турі чемпіонату України з футболу серед команд першої ліги ПФК «Олександрія» обіграла вдома «Геліос» з Харкова з рахунком 2:1.
Кіровоградська «Зірка» грала у Донецьку з «Олімпіком» і також виграла з рахунком 1:2.
А 4 серпня вже в рамках другого попереднього етапу Кубка України з футболу «Зірка» знову грала у Донецьку з «Олімпіком» і на цей раз переконливо перемогла − 4:0.
ПФК «Олександрія» свій кубковий матч провів 6 серпня у Дніпродзержинську зі «Сталлю». Гра закінчилася з рахунком 0:2 на користь наших земляків.
Турніри. Першості. Кубки.
Кубок пам’яті легендарного гравця кіровоградської «Зірки» і талановитого тренера Анатолія Кравченка за традицією обласна федерація футболу проводить під час літнього міжсезоння. Починаючи з 1997 року в турнірі брали участь аматорські команди, а з 2001 року за перемогу в цьому турнірі змагаються ветерани, чий вік перевищує 35 років. Нинішнього року виборювати почесний трофей виявили бажання чотири команди з Кіровограда, Малої Виски та Голованівська. У перших матчах полуфінальної стадії змагань перемогу отримали кіровоградська команда з ностальгійною назвою «СССР» та голованівський «Ветеран».
ЗМІ.
Серед подій футбольного життя, які не обминули своєю увагою обласні ЗМІ, − матчі чемпіонату україни з футболу серед команд прем’єр-ліги, матчі-відповіді другого кваліфікаційного раунду Ліги чемпіонів. А «Спортревю» (8.08.08) вже в очікуванні третього раунду, в якому «Динамо» (Київ) зустрічатиметься з московським «Спартаком»: «… Согласитесь, что нам очень повезло! Вне зависимости от результата обе игры между «Динамо» и «Спартаком» станут выдающимся футбольным событием, которого не затмят даже Олимпийские игры. Слепой жребий УЕФА дал нам шанс стать свидетелями по-своему уникального футбольного и не только футбольного действа, после которого и Украина, и Россия могут резко поднять престиж своего клубного футбола, а тот, в свою очередь, просто обязан приближаться по своим стандартам к футболу европейскому… «

Луганськ

Евро 2012
Утверждение областной программы «Евро-2012» откладывается на более длительный срок − теперь планируется ее утверждение до конца 2008 года.
Футбол
На данный момент в области не проводится подготовка к осеннему периоду, когда руководством областной Федерации футбола планируется проведение чемпионатов области среди юношей и среди ветеранов.
СМИ
В местных периодических изданиях все также мало внимания уделяется проблемам футбола Луганщины. Все так же уделяют внимание этому вопросу только «Ракурс» и «Вечерний Луганск». В газетах достаточно много внимания отводится матчу луганской «Зари» с запорожским «Металлургом», а, особенно спорному решению арбитра, отменившего гол в ворота запорожцев. Кроме этого, «Ракурс» дает краткую характеристику матчам очередного тура в первой лиге. Особенно матчам с участием Луганского «Коммунальника» и алчевской «Стали». Но, несмотря на то, что обе эти команды 6 августа принимали участие в розыгрыше Кубка Украины, ни в одном из периодических изданий не было выделено ни строчки для характеристики матчей.
Матчи, чемпионаты, турниры.
6 августа состоялись очередные матчи второго предварительного этапа розыгрыша Кубка Украины, в котором принимали участие команды первой и вторых лиг.  Ни одна из команд, представляющих Луганскую область, не смогла без проблем пройти этот раунд. Так алчевская «Сталь» в дополнительное время смогла переиграть черкасский «Днепр», а «Коммунальник» (Луганск) вообще прошел своего соперника «Кремень» из Кременчуга только благодаря серии пенальти (4:2), закончив основное и дополнительное время со счетом 1:1.
Кризис команд из Луганской области, играющих в первой лиге, подтвердил и очередной тур чемпионата: «Коммунальник» (Луганск) − «Днестр» (Овидиополь) 2:4; «Феникс-Ильичевец» (Калинино) − «Сталь» (Алчевск) 2:2. Причем обе команды выигрывали у своих соперников по ходу матча со счетом 2:0. На данный момент «Сталь» (Алчевск) занимает 13-е место, имея в своем активе 4 очка после 4-х туров, а «Коммунальник» (Луганск)  находится на предпоследнем месте, не заработав еще ни одного очка.
После небольшой паузы продолжился открытый чемпионат г.Луганска. В высшей лиге лидируют три команды: «Телеком» (26 очков), «Востокэнерго» (Счастье) (25 очков) и «Алексо-ЗАР» (25 очков). А в первой лиге лидируют «Славутич» (14 очков) и «Динамо» (12 очков). Продолжаются чемпионаты Славяносербского района и города Красный Луч. В этих обоих чемпионатах выделились единоличные лидеры: в Славяносербском районе это «Феникс» из с.Желтое, а в г. Красный Луч − «Шахтер» (Вахрушево).
15 тур чемпионата области
9-10 августа было сыграно 5 из 8-ми матчей очередного 15-го тура чемпионата области по футболу. Лидеры, игравшие в этот период, подтвердили свое реноме в матчах с достаточно крепкими командами. После сыгранных матчей на первое место поднялся «Металлург-НПВК» (Лутугино), оттеснив на второе место «Золотое-Алмаз» из Первомайска, которому еще предстоит игра в Алчевске против «Стали-2». На третье место поднялся северодонецки «Химик», догнав, в свою очередь, по очкам «Золотое-Алмаз», но имея на одну игру больше.  Постепенно начинает отставать ФК «Попасная», не выдерживая конкуренции с лидерами и чередуя поражения с победами. На 6-е место поднялась СК «Заря» (Луганск), прогнозовано обыграв дома одного из аутсайдеров «Олимп» из Старобельска. Также несколько улучшил свое положение «Шахтер» (Красный Луч), выиграв на выезде у явного аутсайдера «Шахтер-Лисуголь»(Привольное).
СК «Заря» (Луганск) − «Олимп» (Старобельск) 5:1
ГП «Ровенькиантрацит» (Ровеньки) − ФК «Стаханов» (Стаханов) 4:4
ФК «Лисичанск» (Лисичанск) − «Металлург-НПВК» (Лутугино) 0:2
ФК «Попасная» (Попасная) − «Химик» (Северодонецк) 0:1
«Шахтер-Лисуголь» (Привольное) − «Шахтер» (Красный Луч) 1:5
Комментирует тур председатель федерации Виктор Безрук
Лидеры чемпионата области этого года выдержали испытание не самыми слабыми командами и показали, что не случайно находятся в верхней части турнирной таблицы. Хотя «Золотому-Алмаз» из Первомайска еще предстоит это сделать в ближайшее время. Теснота в верхней части турнирной таблицы, а также частые смены лидеров показывают, что далеко не все ясно не только с победителем чемпионата области этого года, но и с призерами, так как на первые три места претендуют четыре команды. Это показывает прогресс развития футбола в Луганской области.
В данном туре был установлен рекорд по посещаемости среди команд, участвующих в первенстве области. Как и ранее наиболее посещаемым стал г.Лисичанск, где матч местной команды собрал более 2200 зрителей. На матчи многих команд первой лиги Украины ходит меньшее количество зрителей.

Миколаїв

Євро 2012.
Заходи в організаціях та обласних державних органах.
У регіоні про ЄВРО-2012 згадував міський голова Миколаєва Володимир Чайка на прес-конференції, яку він провів 6 серпня.
І знову мова йшла про необхідність спорудження об’їзного мосту поблизу міста.
Ситуація така, що сьогодні, у зв'язку з критичним станом, два діючі миколаївські мости − через річки Південний Буг та Інгул, мають перекрити для ремонту. Зрозуміло, що рух транспорту утрудниться .
На думку керівників Миколаєва обмеження проїзду по миколаївських мостах необхідно не тільки для того, щоб зберегти ці споруди в більш-менш робочому стані, цим самим відстрочити можливу аварійну ситуацію, але й для того, щоб дати зрозуміти, що Україна не може жити, без діючих мостів − Варварівського і Інгульського, а також об’їзного мосту, котрий існує тільки в проекті.
Мер міста Миколаєва Володимир Чайка сказав буквально наступне: «Мосты надо перекрыть − показать, что без обводного моста не может быть ни Евро-2012, ни Евро − Азиатского коридора, ни Олимпиады в Сочи».
На прес-конференції міський голова Миколаєва також повідомив про те, що він буде почесним президентом МФК «Миколаїв», але готовий бути й лівим хавбеком. «Правда, когда мне во второй лиге начинают говорить, что игроку надо платить по 2 тысячи долларов, то за 2 тысячи я в свои 60 лет готов быть левым хавбеком».
Мер також зазначив: «После моего обращения в Федерацию футбола, а также лично к Григорию Суркису футбольная команда «Николаев» возвращена во 2-ю лигу чемпионата Украины».
За словами Володимира Чайки зараз завершується формування ради клубу. «Сегодня мы занимаем 12-ю строчку, а на следующий год ставим задачу войти в пятерку, максимум − в семерке. Еще через год мы должны выйти в первую лигу. Но для этого надо много работать» − сказав Володимир Чайка.
Згадав мер Миколаєва і про центральний міський стадіон, реконструкція якого була розпочата восени 2007-го року. «В этом году мы потратили 10 млн. гривен. Нам нужно еще 15 − для того, чтобы установить хорошее освещение, закончить формирование поля».
Зовнішня реклама.
Біг-бордів, листівок, плакатів, реклами тощо, які б розповідали про проведення Євро-2012 в Україні, на вулицях міст і сіл області − не виявлено. Не виявлено також використання знаку Евро-2012 на товарах широкого вжитку, одязі, продуктах харчування.
В ЗМІ області. Преса.
Євро 2012
Наявність розвиненої інфраструктури у регіонах − необхідна умова для проведення Євро − 2012.
«Готельне питання − одне з найгостріших» − дізналися читачі краю з повідомлень миколаївських ЗМІ.
Що робиться для його вирішення? «Донецька область веде переговори з Ростовською і Запорізькою областями про можливість розміщення гостей чемпіонату Європи з футболу 2012 року. Про це розповів Донецький міський голова Олександр Лук'янченко.
За його словами, в Ростовській області по Дону ходять теплоходи комфортністю 4-5 зірок класу «ріка-море». Область може зафрахтувати ці теплоходи на час проведення Євро-20.12, поставити їх в Маріуполі біля причалу і частково вирішити питання висококомфортабельних готелів» («Рідне Прибужжя», 07.08.08).
Радіо. Телебачення.
Про підготовку до Євро − 2012 по обласному радіо і телеканалах не повідомлялося.
Футбол.
ЗМІ про футбол.
Олімпіада 2008
Не залишили регіональні ЗМІ без уваги Олімпійські Ігри, повідомивши, що «Футболісти вже стартували. За два дні до офіційної церемонії відкриття пекінських Ігор-2008 відбулися перші поєдинки олімпійського турніру серед чоловічих команд» («Рідне Прибужжя», 09.08.08).
 Особливу увагу журналістів привернув матч збірних Австралії і Сербії:»В составе команды Зеленого континента в стартовом составе вышел Никита Рукавица, воспитанник николаевской СДЮШОР «Торпедо». Как известно, он семь лет назад, в 14-летнем возрасте, переехал с родителями на ПМЖ в Австралию» («Южная правда», 09.08.08).
Ліга чемпіонів
«Украинские команды узнали своих соперников в Еврокубках» − це матеріали про результати жеребкування, і про суперників, з якими зустрінуться українські клуби. («Флагман-Н». 06.08.08, «Николаевские новости», 05.08.08).
Щодо виступів київського «Динамо», то за оцінкою регіональних ЗМІ «Динамо» в квалификационном раунде Лиги чемпионов …особо не впечатлило, но результат есть» («Николаевские новости», 05.08.08).
Висловили також думку, що здобутий результат «Динамо», «хорошее начало нового европейского сезона» («Новая николаевская газета» 06.08.08).
Прем’єр-ліга
«Первая осечка киевлян в отечественном чемпионате» («Новая николаевская газета» 06.08.08), «Юрий Семин это поражение объясняет тем, что его подопечные были менее агрессивны, чем соперник» («Флагман-Н». 06.08.08), «Очередная сенсация и… первая отставка (примітка − мова йде про заяву М. Фоменка)? Таким образом, можно с уверенностью говорить о том, что дебют новоиспеченной лиги удался на славу» («Николаевский бизнес», 06.08.08).
Для любителів статистики цікавим буде матеріал під заголовком: «В одном матче премьер − лиги сыграли четыре николаевца». Тут розповідається, що «воспитанник ДЮСШ ФК «Николаев» Андрей Березовчук, наконец, дебютировал в составе донецкого «Металлурга».
На 54-й минуте он вышел на поле и помог своей команде победить «Кривбасс» − 2:1. А вот Вячеслав Чечер, воспитанник николаевской торпедовской школы, провел на поле все игровое время.
На этой встрече отработали и николаевские судьи. Игорь Пономаренко и Сергей Возняк были ассистентами на линии.
Во встрече ФК «Харьков» − «Арсенал» за хозяев на 67-й минуте вышел экс-первомаец Вадим Милько, а в составе киевского клуба первые 75 минут отыграл и был заменен экс-николаевец Андрей Распопов.
Анатолий Диденко в матче «Заря» − «Металлург» (З) вышел в стартовом составе, но два момента реализовать не сумел. («Николаевские новости», 05.08.08).
Друга ліга. МФК «Миколаїв»
Як завжди левова частка матеріалів присвячена іграм МФК «Миколаїв» у другій лізі чемпіонату України − «МФК «Николаев»: две нулевые ничьи» («Флагман-Н». 06.08.08), «МФК «Николаев»: сыграли от обороны и добились ничьей» («Вечерний Николаев»,05.08.08), «Снова ничья. Два очка после трех туров − показатель не из лучших» («Новая николаевская газета» 06.08.08).
Але в оцінці деяких видань, «николаевские футболисты боролись с винничанами за ничью яростно, как за победу» («20 хвилин», 07.08.09, «Рідне Прибужжя», 05.08.08).
Нічию важко оцінити, якщо врахувати, що «молодые николаевцы отбирают в гостях очки у потенциального лидера второй лиги» («Николаевские новости», 05.08.08), «особенно много для этого сделал капитан МФК «Николаев» Александр Лавренцов, не позволивший сопернику ни разу забить мяч в свои ворота» («Николаевский бизнес», 06.08.08).
І тому, робиться висновок, якщо «предыдущая ничья на своем поле с ФК «Коростень» расценивалась как слабый результат, но отбиться от «старых знакомых» в Виннице дорогого стоит. Вполне возможно, николаевская команда стала крепче после приглашения четверых новичков. Впрочем, это будет лучше видно в следующих турах» («Южная правда», 05.08.08).
Щодо новачків МФК «Миколаїв», то не дочекавшись обіцяного поповнення з київського «Динамо − 3» миколаївці дозаявили чотирьох гравців, які раніше виступали за команди першої і другої української ліги. На яких позиціях гратимуть новачки − відповідь читачі одержали з матеріалів місцевих ЗМІ: «Главный тренер Вячеслав Мазарати укрепляет оборонные рубежи» («Николаевские новости», 05.08.08).
Місцевий футбол
Після перерви оновився чемпіонат області з футболу в першій групі.
Місцеві газети та веб-сайти повідомляли і про перипетії боротьби і результати 12 турніру (миколаївська Інтернет − газета pravda.mk.ua, 04.08.08, миколаївська Інтернет − газета «Mukola. net», 04.08.08, газета «Николаевские новости», 05.08.08, «Рідне Прибужжя», 05.08.08, «Николаевский бизнес», 06.08.08).
А у Кубку області відбулися повторні матчі однієї другої фіналу розіграшу.
Таким чином, 24 серпня у фіналі зустрінуться дві найсильніші аматорські команди Миколаївщини − «Торпедо» і ФК «Воронівка».

Одеса

Евро 2012
Ключевой темой в подготовке Одессы к Евро 2012 на данном этапе является аэропорт. Как уже сообщалось, одесский аэропорт объявил конкурс на поиск стратегического инвестора.
Тендер проводится для привлечения инвестиций в размере не менее 250 млн. долл. в развитие инфраструктуры, обеспечение современных требований авиаперевозок в связи с намечаемым участием Одессы в организации и проведении футбольного чемпионата ЕВРО-2012.
Одесский аэропорт по интенсивности движения воздушных судов занимает второе место по Украине, включен в систему международных транспортных коридоров “Север − Юг», “Европа − Азия». В 2007 г количество обслуженных этим коммунальным предприятием авиапассажиров возросло на 27,3% до 334,5 тыс., объем услуг − с 52 млн. грн. до 66,6 млн. грн, рентабельность − с 16,3% до 23,5 %.
Футбол
Победа, которую, так долго ждали одесситы, состоялась!
«Черноморец» − «Карпаты» Львов − 3:0 (1:0)
1 августа 2008 года. Одесса. 19-00. Центральный стадион «Черноморец». 7500 зрителей. 26 градусов. С 46-й минуты искусственное освещение.
Домашний матч против львовских «Карпат» в случае негативного результата мог стать последним в тренерской карьере наставника «Черноморца» − Виталия Шевченко.
Можно сказать, что игроки на поле решали судьбу своего тренера.
Не стоит забывать и о болельщиках, которые заждались побед от своего клуба. Последняя игра против донецкого «Металлурга» особого оптимизма не внушала. После гостевого поражения «Черноморец» уверенно занимал последнюю строчку турнирной таблицы…
Победой в домашнем матче моряки смогли прервать свою чёрную полосу. При чём более чем убедительно, 3-0 достойный результат.
В составе моряков был ряд изменений. Так на поле в стартовом составе вышли Кахабер Мжаванадзе, восемнадцатилетний опорный полузащитник Дмитрий Владов и новобранец «одесситов» Павел Ребенок. Стоит отметить, что каждый из них смог внести свою лепту в победу «Черноморца».
Игра началась минутой молчания в память жертв той стихии, что нанесла огромный урон в западных регионах Украины…(Vecher.od..,06.08.08)
В Одессе пройдет суперфинал Чемпионата Украины по пляжному футболу
Cуперфинал Чемпионата Украины по пляжному футболу пройдет 31 августа в Одессе.
Об этом сообщило управление информации Одесского городского совета.
Соревнования Высшей лиги Чемпионата Украины по пляжному футболу проходят на пляжах 8 городов страны среди 16 команд. Это вдвое больше, чем в предыдущем сезоне.
Турнир стартовал в Киеве, проходит в Кременчуге, Днепропетровске, Запорожье, Харькове, Севастополе, Ильичевске и завершится 31 августа Суперфиналом в Одессе…
«Черноморец» выиграл кубок «Черное море»
Завершился международный юношеский турнир Кубок «Черное море», на котором убедительную победу одержали хозяева − команда СДЮШОР «Черноморец» 1996 года рождения. Воспитанники Виктора Сахно выиграли все пять матчей турнира с общим счетом 12:3 и отрывом в 6 очков от второго места.
Представителям немецко-чешской футбольной школы нужна была победа в последний день турнира, чтобы догнать (и опередить по личной встрече) нашу команду, но два мяча Михаила Попова принесли успех одесситам − 2:1. Немцы и чехи стали третьими, уступив казанскому «Рубину».
В других матчах дня «Металлист» обыграл «Шериф» со счетом 3:1, а «Рубин» разгромил «Ильичевец» (5:2).
После этого состоялось торжественное закрытие турнира и вручение командных и индивидуальных наград. В итоговой турнирной таблице команды расположились в следующем порядке: «Черноморец» (15 очков), «Рубин» (9), Немецко-чешская футбольная школа (9), «Шериф» (6), «Ильичевец» (3) и «Металлист» (3).
Лучшим игроком турнира был признан одессит Денис Норинков. Его товарищи по команде Дмитрий Безрук и Максим Москвичев стали лучшими вратарем и защитником соревнований, соответственно. Лучшим полузащитником признали Максима Дурбайлова из «Шерифа», нападающим Эханеса Пиллеса (Немецко-чешская футбольная школа), а бомбардиром стал казанец Всеволод Асатов, забивший 8 голов. Впрочем, памятные призы получили не только они, но и все участники Кубка «Черное море»(Chernomorets.odessa.ua, 10.08.08).

Полтава

Євро 2012.
Реклама.
Зовнішньої реклами та використання логотипу Євро 2012 за звітний період не зафіксовано.
Заходи.
За звітний період місцевою владою та громадськими організаціями не проводилось жодних заходів присвячених Євро 2012.
ЗМІ.
З усіх місцевих ЗМІ жодна газета не згадала про Євро 2012.
Місцевий футбол.
ФК «Ворскла».
«Таврія» Сімферополь − «Ворскла» Полтава − 1:3
Перед самим поєдинком Михайло Фоменко сказав своїм підопічним, що в разі поразки від «Ворскли» він подає у відставку. Схоже команда не сприйняла його слова належним чином. Поєдинок кримчани програли в чисту, хоча й першими забили гол. Ще до перерви полтавці тричі розписалися у воротах суперника. Блискучий поєдинок провів у складі «Ворскли» Сергій Кравченко, не дарма його підписало київське «Динамо». Головний тренер полтавської команди Микола Павлов після гри був у чудовому настрої, його підопічні реабілітувалися після домашньої поразки від «Зорі». Тепер чекаємо на приїзд до Полтави сусідів по турнірній таблиці (звучить якось незвично) київське «Динамо». Підопічні Сьоміна зараз ослаблені боротьбою «на двох фронтах», то чому б не скористатися таким шансом, адже десять років тому нам вдалося перемогти іменитого суперника.
У недавньому інтерв`ю для Football.ua наставник «Ворскли» Микола Павлов сказав: «Якщо поєдинок його команди з «Динамо» судитиме Віталій Годулян і робитиме це у своїй звичній манері, то він готовий буде сказати слова, сказані в останньому матчі у керма «Іллічівця». Так сталося, що матч «Ворскла» − «Динамо» судитиме саме Годулян!!! Нагадаю, що на адресу цього арбітра Микола Павлов образливо висловився на пам’ятній прес-конференції в кінці 2004-го року, за що на рік був відсторонений від футболу.
ФК «Полтава»
ФК «Полтава» − Титан Донецьк − 1:0
Відбулися матчі третього туру першості України з футболу у другій лізі. Матч між командами ФК «Полтава» − «Титан» (Донецьк) носив статус першого домашнього поєдинку в новому сезоні. Тому міська влада потурбувалася про те, щоб свято для вболівальників, які прийшли на стадіон «Локомотив» цього вечора, було не тільки спортивним.
У стартовому складі ФК «Полтава» на поле вийшло багато новачків. У першому таймі зустрічі, хоча й боротьба більше точилася на половині гостей, гострих моментів пригадати важко. Поперерві головний тренер нашої команди Олександр Омельчук випускає перевірених бійців. Спочатку Олексія Чарковського, а потім Олега Кравчука та Сергія Гордуна. Саме останній через кілька хвилин, як з’явився на полі, забив переможний гол-красень. На 78-й хвилині Сергій по центру прорвався у штрафний майданчик і пробив у праву «дев’ятку». 
Обласний футбол
9 серпня у Шишаках відбудеться фінал та матч за третє місце турніру «Шишацький кубок» на призи Равіля Сафіуліна. Змагання проводилися у семи групах, потім їх переможці провели чвертьфінальні та півфінальні поєдинки. У фіналі зустрінуться «Нива» Решетилівка і «Жоржівка» (Шишацький район). У матчі за третє місце − «Миргород» − «Темп» (Градизьк). За підсумками доволі сенсаційного вильоту ФК «Велика Багачка» з розіграшу «Шишацького кубку» у клубі відбулася зміна тренера. Володимир Гришко, який очолював команду протягом останніх років, залишив колектив. Новим наставником став один з ветеранів «Великої Багачки» Олег Калюжний. Весь склад збережено, колектив тренується і готується до нових баталій, а саме участі у кубку України серед аматорських команд. 

Рівне

Євро 2012
Тема Євро-2012 впродовж минулого тижня не мала особливого резонансу ні в місцевих засобах масової інформації, ні у владних колах. Втім час від часу згадувалася у приватних розмовах. Зокрема, чомусь побутує думка, що весь „грюкіт” кулаками президента та Прем’єр-міністра − лише передвиборні реверанси, оскільки, крім обіцянок „Євро-2012 в Україні буде!”, не помітно суттєвих кроків уперед.
Реклами Євро-2012 досі в Рівному не помічено.
Футбол
Події
Рівне впродовж минулого тижня жило пристрастями, однак далеко не футбольними. Обласна влада поринула в політичні сварки, зумовлені переходом депутата-бютівця Валерія Богуцького у табір „Єдиного центру” та намаганням пристосувати на посаду головного лікаря Рівненського пренатального центру „свою людину”. Міська влада, котру переслідують внутрішні протиріччя через очікування виборів міського голови, до того ж розпочала непримиренну війну з вуличною торгівлею. Через вчорашній силовий розгін несанкціонованих продавців поблизу центрального базару, сьогодні з самого ранку вирують протести „ображених” поблизу Рівненського міськвиконкому. Отож, заклик головного тренера ФК „Верес” до обласної та міської влади, аби підтримали матеріально перспективну молоду команду, зводиться до участі кричущого в пустині.
ФК „Верес”
Незважаючи на вдалий старт ФК „Верес” у чемпіонаті України, футбольна громадськість доволі стримано сприйняла успіх команди. На це, зі слів вболівальників, є кілька причин. По-перше, дехто висловлює побоювання, що молодих „вересівців” невдовзі може вразити „зіркова хвороба”, що суттєво позначиться на самовіддачі, а отже і результатах матчів. По-друге, як свідчить гіркий досвід, „Верес” уже не раз доволі пристойно розпочинав сезони, проте через фінансові проблеми дуже швидко здавав свої позиції. До речі, про нестабільну ситуацію в клубі, на думку вболівальників, свідчить бодай той факт, що клуб ще досі не розрахувався з гравцями, коли з тих чи інших причин залишили команду. По-третє, дехто вважає, що „вересівцям” наразі просто повезло. Хоча, заради справедливості, треба віддати належне молодим хлопцям, які демонструють непогану гру.
Не зрозуміло чому, але левова частка вболівальників „Вереса” якось упереджено ставиться поповнення керівництва клубу. Подейкують, що прийшли ділки від футболу, котрі хочуть просто заробити. Втім, обурившись такими закидами, президент ФК „Верес” Святослав Власюк обмежився лише риторичним запитанням: „А хоч один з цих грамотіїв поцікавився, скільки треба грошей на утримання команди, і де їх взяти?”. На жаль, рівненські вболівальники чомусь вороже поставилися до відвертої трансферної політики оновленого керівництва „Вереса”. З особливою неприязню ставляться до спортивного директора Ореста Баля (колишнього гравця „Вереса”, рідного брата Андрія Баля), який раніше активно перехоплював з-під носу „Вереса” вихованців спортивної школи „Верес”.
ЗМІ
Місцеві засоби масової інформації без будь-яких емоцій сповістили своїх читачів про перемогу ФК „Верес” над „Єдністю”. Окрім цієї футбольної події, кількома словами обмовилися про підготовку до чемпіонату МФК „Рівне”.

Суми

Євро-2012
Заходи
За звітний період офіційних заходів по даній темі не проводилося.
ЗМІ
Газета «В двух словах» за 6 серпня під заголовком «Вместе весело шагать» опублікувала матеріал про візит до Сум делегації Курської області на чолі з її губернатором Олександром Михайловим. У ньому повідомляється, що в.о. голови Сумської ОДА Микола Лаврик запропонував російським підприємцям взяти участь у будівництві готельних комплексів, кемпінгів, сервісних автомобільних пунктів вздовж сумського відрізка міжнародної автомагістралі Київ-Москва в межах населених пунктів Кіпті-Глухів-Бачівськ, капітальний ремонт якого ведеться в рамках підготовки Сумської області до проведення в Україні Євро-2012.
Подібну інформацію опублікувала і газета «Сумщина» (6.08)
Реклама
Зовнішня реклама Євро-2012 у Сумах відсутня, використання логотипу чемпіонату не зафіксовано.
Футбол
ЗМІ
Місцеві друковані та електронні видання на минулому тижні приділили увагу другому матчу ФК «Харків», проведеному на стадіоні «Ювілейний» у Сумах. В контексті цього газета «Панорама» за 6 серпня з посиланням на Інтернет-видання «Football.ua»  повідомила, що за інформацією голови правління ВАТ «Спартак» Сергія Неліна найближчим часом повинна відкритися процедура банкрутства очолюваного ним акціонерного товариства за борги 2000 року донецькій фірмі. «А коли почнеться банкрутство, буде дуже непросто. Ми розуміємо, що все переходить до рук арбітражного управляючого, і наше законодавство дозволяє робити з об’єктом все, що він захоче. І цілком можливо, що замість стадіону ми отримаємо шість гектарів землі у центрі міста, у чудовому місці під забудову котеджів, наприклад», − цитує Сергія Неліна «Панорама»
Також газети і телебачення розповіли про чергові ігри в чемпіонаті України охтирського «Нафтовика» і краснопільського «Явора». Зокрема, газета «Сумщина» свій матеріал про поєдинок краснопільців супроводила інформацією, отриманою від одного з керівників клубу Володимира Саєнка.  За словами останнього, на відміну від попереднього сезону наразі фінансова ситуація завдяки залученню потужного спонсора в клубі значно поліпшилася, що дає можливість команді боротися у чемпіонаті за високі місця.
Газета «Ваш шанс» надрукувала статтю «В игре − молодая смена» про підсумки проведення у Сумах ІІ турніру з футболу пам’яті засновника місцевої спеціалізованої дитячо-юнацької школи олімпійського резерву «Зміна» Володимира Кубинського, який проходив під егідою Федерації футболу Сумщини, міського управління освіти та науки та обласного управління у справах молоді та спорту. Учасниками змагань стали 4 команди складених з юних гравців 1994 року народження. 

Тернопіль

Євро 2012
Заходи
Офіційних заходів присвячених підготовці області до Євро 2012 протягом звітного періоду не було.
Реклама.
У Тернополі та в регіоні зовнішньої реклами Євро-2012 не має. Прихованої реклами також немає. Використання логотипу Євро 2012 не зафіксовано.
ЗМІ.
Повідомлень на тему Євро 2012 у місцевій пресі протягом звітного періоду не було. Місцеві аналітичні публікації, радіо і телепередачі на тему Євро-2012 відсутні.
Кулуарні новини. 
Цікавих кулуарних новин протягом звітного періоду не було. Останніми тижнями чиновники та громадськість переймаються проблемою ліквідації наслідків повені в області. 
Місцевий футбол.
У другій групі обласного чемпіонату зіграно пропущений матч четвертого туру, у якому зустрічалися лідери − “Агро-Збруч” (Підволочиськ) і “Гірник-Скалатський замок” (Новосілка). З рахунком 2:0 перемогли підволочиські футболісти, які за підсумками першого кола очолили турнірну таблицю, маючи у своєму активі 18 очок. У “Гірника” − на очко менше.
Матчі другого кола чемпіонату Тернопільської області почнуться 31 серпня.
Перший матч півфінального раунду кубка Тернопільської області з футболу відбувся у місті Теребовлі 3 серпня. На полі зустрілися теребовлянський “Бровар” і ФК “Тернопіль”.
ФК “Бровар” на правах господаря розпочав жваво і уже на третій хвилині повів у рахунку. Цей гол, як видалося нечисленній публіці, забилиіз метрового офсайду, проте боковий арбітр був іншої думки і взяття воріт зарахував. Уже через дві хвилини “Бровар” створив аналогічний момент, проте суддя цього разу офсайд таки зафіксував.
Від шоку стартових хвилин тернополяни відійшли ближче до десятої хвилини, проте створити щось по-справжньому небезпечне біля воріт господарів їм не вдавалося. Натомість на 28-й хвилині вдруге мав забити “Бровар”, однак гравець господарів не використав вихід сам-на-сам із голкіпером “Тернополя”, пробивши поруч зі стійкою. Тернополяни ж запам’яталися у першому таймі лише одним випадом “під завісу”.
Другий тайм розпочався значно цікавіше, адже тернополяни не приїхали програвати. На 51-й хвилині глядачі побачили удар головою після розіграшу штрафного біля воріт “Бровара”. Однак м’яч пролетів мимо.
Згодом гра перейшла у позиційне русло без особливих моментів біля воріт. Усі спроби тернополян атакувати нівелювали грамотні дії захисників суперника. Чудову нагоду подвоїти рахунок втратили і господарі: м’яч пролетів повз ворота.
Фінальний свисток зафіксував мінімальну перевагу господарів: із рахунком 1:0 ФК “Бровар” переміг ФК “Тернопіль”.
Отже, переможець пари “Тернопіль”-“Бровар” 24 серпня у фіналі зустрінеться із тріумфатором двобою “Галич”-“Товтри”.
Доля зводить ФК “Тернопіль” із теребовлянським “Броварем” цього року в офіційних матчах уже втретє.
6 серпня були зіграні повторні півфінальні матчі Кубка Тернопільської області з футболу.
У першому півфіналі ФК “Тернопіль” удома на центральному стадіоні приймав “Бровар” із Теребовлі. Варто зазначити, що перший матч був за ФК “Бровар”, який здобув перемогу завдяки єдиному забитому м’ячу.
Тернополянам для виходу у фінал потрібно було у себе вдома перемагати суперника з перевагою як мінімум у два м’ячі. Вже з перших хвилин господарі взялися за справу, перемістивши всі події матчу до воріт суперника. І результат не змусив на себе довго чекати. На п’ятій хвилині матчу нападник ФК “Тернопіль” Василь Чорний відкрив рахунок у матчі, розпечатавши ворота “Бровара”.
Після гола тернополяни зі ще більшими силами кинулися на ворота теребовлянців. Незважаючи на те, що у складі “Бровара” виступають такі футболісти, як: Михайло Оліяр, Богдан Іванців, Сергій Кучерас, Ігор Панчук, Степан Матвійків, котрі мають немалий досвід виступів за професійні клуби, і, зокрема, за тернопільську “Ниву”, господарі їх у першому таймі просто “катали” полем, створюючи момент за моментом коло їхніх воріт. І на 11-й хвилині після навісу з флангу Анатолій Сень головою увігнав шкіряну кулю просто під поперечину воріт.
Перерва пішла на користь теребовлянським футболістам. Вони частіше намагалися робити хоча й не численні, проте небезпечні рейди до воріт ФК “Тернопіль”, які захищав Петро Благий.
На 75-й хвилині матчу гості провели атаку, яка завершилася пострілом нападників “Бровара” точно у ворота. Цей гол для ФК “Терно­піль” був як грім посеред ясного неба − “жовто-сині” після нього немов виключилися з гри. А гості цим скористалися, провівши на 80-й хвилині ще одну результативну атаку на ворота “Тернополя”.
Рахунок став 2:2, і ФК “Тернопіль” потрібно було забивати вже два голи за 10 хвилин, що залишалися до завершення матчу, аби потрапити у фінал. Проте за цей час тернополяни нічого путнього створити не змогли, їхні атаки збилися на навали, які оборонці “Бровара” легко ліквідовували.
Отже, за сумою двох поєдинків, рахунок 3:2 на користь ФК “Бровар” і − вони у фіналі.
В іншому півфіналі “Галич” (Збараж) приймав у себе вдома ФК “Товтри” (Козлів). Перший півфінальний поєдинок між цими командами зафіксував рахунок − 1:0 на користь Козлова.
Тільки суддя дав свисток для початку матчу, як зба­разькі футболісти відразу ж захопили ініціативу в свої руки. З кожною хвилиною “Галич” нарощував тиск на ворота гостей. На 33-й хвилині хтось із галичан завдав сильного удару із 35 метрів, захопивши голкіпера зненацька. М’яч рикошетом від землі змінив свою траєкторію польоту і залетів точно в дальній від голкіпера кут воріт. А під кінець першого тайму господарі втратили ще один стовідсотковий момент, аби подвоїти свою перевагу в матчі.
У другому таймі розпочався справжній захоплюючий футбол. Перший небезпечний момент другого тайму стався на 55-й хвилині матчу. Неподалік від лінії свого штрафного майданчика гравці “Товтрів” порушили правила, до м’яча підійшли два лідери Збаража: Автанділ Гвіанідзе і Віталій Гоцалюк. Пробив другий і, неначе рукою, майстерно поклав м’яч у ближню дев’ятку воріт, перекинувши стінку з гравців гостей.
Рахунок у матчі став 2:0. Забивати тепер потрібно було вже козлівським футболістам, що вони і зробили. Рахунок став 2:1. Після цього козлівчани почали проводити небезпечні атаки одна за одною. Відбивши численні атаки “Товтрів”, збаразький “Галич” пішов на останній штурм. Незважаючи на велику кількість небезпечних моментів, брак техніки заважав господарям забити бажаний м’яч у, здавалося, подекуди неймовірних моментах.
Розв’язка у матчі настала у додані арбітром 5 хвилин до основного часу.
На останніх секундах матчу захисник “Товтрів” зіграв рукою у своєму штрафному майданчику, арбітр без вагань вказав на точку. До м’яча підійшов грузинський легіонер “Галича” Автанділ Гвіанідзе і реалізував пенальті. Голкіпер хоч і вгадав напрям удару, але м’яч полетів впритул зі стійкою воріт. Рахунок − 3:1 на користь ФК “Галич”. “Галич” 24 серпня на центральному стадіоні Тернополя розіграє Кубок області з теребовлянським “Броварем”. 
Напередодні Ігор ХХІХ Олімпіади, на спортивній площадці товариства “Динамо” у Тернополі було урочисто піднято олімпійський прапор.
Участь у церемонії підняття олімпійського стягу взяли представники облдержадміністрації, спортивних товариств та організацій.
З цієї нагоди було проведено турнір з міні-футболу, у якому перше місце завоювала команда Тернопільської ОДА, перемігши у фінальній грі команду “Банкір” Тернопільського національного економічного університету. Третє місце посіла команда Тернопільської обласної організації ФСТ “Динамо”.
Футбольна тематика місцевих друкованих ЗМІ.
ФК “Нива”
“Нова Тернопільська газета”: “Нива” зберігає лідерство” − про матч “Нива”-“Дніпро” (Черкаси) − 0:0. Стаття позитивна на адресу тернопільської команди.    
“20 хвилин”: “Дуель лідерів завершилася унічию” − про матч “Нива”-“Дніпро” (Черкаси). Нічия дала можливість “Ниві” продовжити посідати перше місце у своїй групі.   
“Тернопіль вечірній”: “Нива”-“Дніпро” − матч, що вартує похвали.   
RIA-плюс”: “Лідерів першості влаштувала нічия” − про центральний поєдинок третього туру серед команд другої ліги між “Нивою” та “Дніпром”. 
“Вільне життя”: “Гідні одне одного” − “Нива” і “Дніпро” − команди гідні одна одної. Несправедливо було б, якби хтось із суперників залишив поле переможеним. Рахунок 0:0 − реальна картина можливостей тернополян і черкащан.   
“Свобода”: “Лідери розійшлися миром” − про матч “Нива”-“Дніпро” та результати третього туру загалом. Незважаючи на нульову, цей поєдинок сміливо можна назвати бойовим. Близько 6 тисяч уболівальників не пожалкували, що прийшли подивитися суперечку лідерів. 
“Місто”: “Гострі моменти і... нічия” − про матч “Нива”-Дніпро”.
“Нова ера”: “Нива” − у лідерах” − про матч “Нива”-Дніпро” та результати і короткі коментарі щодо матчів третього туру. 
Український футбол
“Нова Тернопільська газета”: “Ляпас від “Металіста” − про матчі третього туру чемпіонату України. Найгучнішою сенсацією стала поразка київського “Динамо” від харківського “Металіста” − 1:2.
“20 хвилин”: “Вважаю Дніпропетровськ хорошим варіантом” − інтерв’ю з колишнім “спартаківцем” Максимом Калиниченком, котрий підписав контракт з дніпропетровським “Дніпром” (передрук з Інтернет-видання sport-express.ru.
“Домашня поразка “Динамо” − про завершення 3-го туру Прем’єр-ліги. Розчарування принесло київське “Динамо”, яке “побив” харківський “Металіст”. 
“Вільне життя”: “Уже й динамівців засудили” − розповідь про матч “Динамо” − “Металіст”. “Якщо служителі футбольної Феміди і вплинули на на результат зустрічі, то з рук їм це не зійде. З огляду хоча б на те, що президент ФФУ Григорій Суркіс, якому підпорядковується і суддівський комітет, і контрольно-дисциплінарна комісія, свій рідний клуб не дасть образити...”. 
“Тернопіль вечірній”: “Ех, Динамо”... − критична стаття на адресу київського “Динамо”, яке на власному полі не спромоглося впоратися з “Металістом”. 
“Свобода”: “Ліга чемпіонів: Могло бути гірше” − київські динамівці з величезними труднощами здолали опір ірландської “Дрогеди” у другому кваліфікаційному раунді Ліги чемпіонів. 
“Боротьба загострюється” − про 3-й тур Прем’єр-ліги України. Акцент на поразку команди Юрія Сьоміна від “Металіста”. 
Тернопільський футбол
RIA-плюс”: “Бровар” здолав ФК “Тернопіль” − про перший матч півфінального раунду кубка області з футболу. Жодна з місцевих команд місця у фіналі 24 серпня собі ще не гарантувала.
“Свобода”: “З перевагою господарів” − про перші півфінальні матчі розіграшу кубка області з футболу 2008 року. У Козлові місцеві “Товтри” приймали збаразький “Галич”, а в Теребовлі − “Бровар” провів перший матч з чемпіоном області ФК “Тернопіль-Педуніверситет”. З однаковим рахунком 1:0 перемогли господарі поля.
“20 хвилин”: “Бровар” здолав ФК “Тернопіль” − про перший матч півфінального раунду кубка області з футболу.
“Збараж і Теребовля − у фіналі” − про повторні півфінальні матчі Кубка області з футболу.
Тернопільське державне телебачення, телеканал “TV-4”, “Smile TV”, ФМ-станції “Українська хвиля”, “Радіо Тернопіль”, “Радіо ТОН” та обласне державне радіо в інформаційних випусках та випусках спортивних новин інформували про поточні футбольні новини України та зарубіжжя.
Спортивні оглядачі електронних ЗМІ приділили чимало уваги місцевим футбольним турнірам: першим півфінальним матчам розіграшу кубка області, повторним півфінальним матчам, пропущеному матчу четвертого туру.

Харків

Евро 2012
На прошедшей неделе основной темой, касающейся подготовки к ЧЕ, стала тема кредита для реконструкции стадиона «Металлист», что и было предложено на рассмотрение депутатам на сессии облсовета (сумма кредита снизилась до 152 млн.грн.). Во мнении о необходимости кредита сошлись все − инициативу председателя облсовета Салыгина поддержал и губернатор Арсен Аваков − с экономической стороны, считает он, стадиону выгоднее взять кредит в банке и использовать эти средства, нежели ждать бюджетных поступлений. Зам.губернатора Сергей Стороженко подтвердил, что за время активной, очень динамичной реконструкции стадиона «Металлист» в течение 3-х лет, строительные материалы, в особенности металл, подорожали в 7 раз, а с 1 января подорожание газа повлечет поднятие цен и на металлическую продукцию, − «тогда мы не сможем закончить реконструкцию никогда», − считает Стороженко. Всего, по словам специалистов, нужно больше 100 млн.грн., к покрытию уже приступили, т.к. Ярославский дал подрядчику в кредит 12 млн. грн. на материалы (крыть будут в ноябре после проведения матчей сборных Украины и Хорватии и «Металлист» сыграет в Еврокубке). Опыт кредитования реконструкции стадиона уже есть − еще Кушнарев брал 3,5 млн. для стадиона к 350-летию Харькова, кредит был возвращен через год (тогда это имело политические последствия, правоохранительные органы допрашивали всех причастных к кредиту неоднократно). Виктор Христоев (депутат облсовета и глава городского департамента по подготовке к Евро-2012), который по займу Кушнарева давал показания 12 раз, сегодня утверждает, что кредит в 150 млн. не станет способом искусственного удорожания реконструкции или теневой приватизации: «…другой вопрос: проект может подорожать! Сегодня, смотрите, какая жизнь у нас: какая инфляция у нас в стране!...». В залог областные власти готовы предложить банку-кредитору «троекратную стоимость» − сам стадион, здание  автопарка Госпрома и областную филармонию. Облсовет разрешил взять кредит стадиону, но отложить вопрос о кредите предложили члены комиссии по вопросам совместной собственности, т.к. считают вопрос «неподготовленным»: невозможно дать разрешение на выдачу кредита, не имея на руках кредитного договора, выданного банками. А у руководства «Металлиста», на сегодняшний день, нет четкого понимания того, в каком банке будет взят кредит (чиновники собираются объявить тендер), под какие проценты и сроки погашения.
Мэр Михаил Добкин провел совещание по вопросу застройки территории по периметру КП «Металлист» в соответствии с требованиями УЕФА по инфраструктуре объектов Евро-2012 и предложениями «Харьковпроекта» к проекту генплана развития Харькова. На совещании по этим вопросам отчитывались руководители департаментов, ответственных за подготовку к ЧЕ. Акцент был сделан на развитии территории по маршруту к «Металлисту»; на размещении участников и гостей  (все номера в 5-ти, 4-х и 3-х-звездочных гостиницах уже должны быть зарезервированы к 31 декабря 2009 года). Было поддержано предложение провести совместное совещание с представителями обладминистрации. К реализации программы будут привлечены все 9 райсоветов города, которым предстоит утвердить районные программы.
Нач. ЮЖД Виктор Остапчук высказал намерение соединить Чугуевский аэропорт (прим.:военный) и стадион «Металлист» наземным метро. По его словам, эту идею реально воплотить в жизнь к 2012 году (тогда не нужно было бы обращаться за помощью к Полтаве). До этого Остапчуку «зарубили» идею построить наземное метро от ст.метро «им.Гагарина» до аэропорта. Новая идея, похоже, тоже принята с известной долей скептицизма (по крайней мере, председателем облсовета Салыгиным).
Структура
Кадровые перестановки в областной милиции повлекли за собой и назначение нового начальника милиции общественной безопасности, вместо Дергачева (который уже собирался проходить в Швейцарии курс подготовки к проведению мероприятий масштаба ЧЕ по футболу) на Валерия Лютого.
Реклама.
Новой внешней рекламы по Евро-2012 в городе и области не появилось.
СМИ.
05.08.08 сайт облгосадминистрации (со ссылкой на УНИАН)и газета «Главное» дал заявление зам.губернатора Сергея Стороженко относительно того, что УЕФА не собирается переносить финальную часть ЧЕ-2012 из Украины и Польши в другие страны, а все разговоры на эту тему назвал «досужими домыслами».
08.08.08 «МедиаПорт-Новости» (ТК «S-Tet»)(со ссылкой на «Football.ua») сообщили о том, что Платини заверил европейскую общественность, что Украина и Польша смогут провести Евро-2012.
Футбольные события
В области проходит чемпионат области по футболу 2008 года, посвященный 100-летию харьковского футбола.
Футбольные фанаты, обсуждая Лигу чемпионов, дают крайне негативную оценку игре «Динамо», говоря, что оно «перестало быть командой». Разочарование так велико, что болельщики готовы болеть за «Спартак», за что 10 лет назад, по их словам, убили бы каждого.

Херсон

Євро 2012
Заходи
За звітний період не проводилось офіційних заходів присвячених підготовці області до Євро 2012.
Реклама
Оголошень, плакатів та інших носіїв рекламної інформації щодо Євро-2012 помічено не було.
ЗМІ
Тема Євро 2012 у місцевій пресі не обговорювалась
Футбол
Заходи
Старший тренер херсонської «Южанки-Майстер-С» Володимир Борщенко увійшов до когорти 18 кращих наставників жіночих футбольних команд України, які в Чернігові пройшли семінар-курс з підвищення кваліфікації тренерів під керівництвом  інструктора ФІФА Чанг Сі. Пані з Гонконгу, користуючись послугами перекладача з федерації футболу України прочитала ряд лекцій із сучасної методики занять з жіночого футболу. Як нам повідомив Володимир Борщенко, робочий процес був розділений на 2 етапи: з 8 до 13 години − теоретичні заняття, а з 14 до 19 − практичні. На практиці тренери були у ролі футболістів, діями яких керувала Чанг. Учасники семінару відвідали матч 1 ліги чоловічих команд «Десна»(Чернігів) − «Княжа» (Київська область), перед яким інструктором кожному з 18 тренерів дав індивідуальне завдання. Володимиру Миколайовичу дісталася задача проаналізувати тактико-технічні дії гравців оборони «Десни». Всі тренери, котрі брали участь в семінарі, отримали сертифікат підвищення кваліфікації, а також цінну в наш час футбольні літературу та диски. За рекомендацією ФФУ кращі 11 тренерів з 18, які брали участь в чернігівському семінарі, ФІФА відправить до Норвегії, де в листопаді поточного року проходитиме ще один подібний, але більш насичений курс. До речі, Володимир Миколайович спростував чутки, що нібито він прийняв пропозицію від Польщі працювати у цій державі: «Зі мною вели ділову розмову представники багатьох країн, котрі зацікавлені в моїх послугах і знають в яких умовах я працюю в Херсоні. Але хочу працювати у своєму рідному місті і буду боротися, щоб на жіночий футбол звернули увагу. Проте я не виключаю, що колись-таки я поїду працювати в інше місто, а, можливо, і в іншу країну, якщо керівники Херсона і області так і не повернуться до нас обличчям».

Жіночий футбол
В рамках чергового туру чемпіонату України з футболу серед жіночих команд вищої ліги «Южанка-Майстер-С» в Одесі протистояла місцевій «Чорноморочці». Перший тайм херсонки зіграли не дуже вдало, пропустивши у власні ворота два м’ячі. Лише перед самою перервою «Южанці» вдалося створити щось схоже на контратаку. Гравець національної збірної України Тетяна Романенко зробила швидкий рейд із центра поля, і ефектно перекинувши голкіпера одеситок, відквитала один м’яч − 1:2. «Я серйозно поговорив з дівчатами і попрохав у другому таймі викластись на максимум, бо відчув, що суперник нам під силу»,− сказав головний тренер нашої команди Олексій Борщенко. Як виявилося розмова зі своїм наставником надихнула херсонок, і в другій половині гри на полі було видно тільки одну команду − «Южанку». Спочатку Романенко влучним ударом з 25 м зрівняла рахунок, а потім Надія Астахова двічі розписалася у воротах херсонок. Марія Душеїна  забила господарям п’ятий гол, зробивши рахунок остаточним 5:2. Тож, «Южанка» здобула свою третю перемогу в чемпіонаті цього сезону і з 9-ма очками продовжує посідати передостаннє місце у турнірній таблиці, хоча відставання від «Родини» та «Ятраня» тепер складає лише 1 очко. 15 серпня херсонська команда прийматиме «Нафтохімік» із Івано-Франківської області.

ЗМІ
«Авторадіо»
− новини під рубриками «Информационный компас» и «Овертайм»:
 матчі чемпіонату країни
матч Ліги чемпіонів («Динамо»)
перші матчі футбольного турніру Олімпіади -2008
нарешті визначилися з компанією, яка займеться НСК «Олімпійський»
Газета «Маркет+»  інформувала у номері від 7 серпня про змагання «Золотий колосок − 2008». Цілий місяць, з 27 червня по 27 липня, у Скадовську на навчально-спортивній базі «Скадовськ» товариства «Колос» проходили баталії Всеукраїнських пошукових змагань з футболу на кубок «Золотий колосок − 2008». За перемогу боролися 123 команди (більше 1700 учасників) у 5 вікових групах. Мета змагань − пошук та відбір талановитих та перспективних юних сільських футболістів для передачі їх до спеціалізованих навчальних футбольних закладів. Скаути-селекціонери спорт шкіл відомих професійних клубів запросили на перегляд на навчально-тренувальні збори декілька футболістів, − пише газета.

Хмельницький

Євро 2012.
Події.
Помітних подій, пов’язаних із наближенням чемпіонату Європи з футболу, не сталося.
Реклама.
Зовнішньої реклами та використання логотипу «Євро-2012» на теренах області за звітний період не зафіксовано.
ЗМІ.
Публікацій, пов’язаних із наближенням чемпіонату Європи з футболу в газетах Хмельницького не виявлено.
Місцевий футбол.
Федерація футболу.
У цьому сезоні ФК «Поділля» уже приймав на своєму полі команду «Десна-2» з Чернігова. Перемогли досить сильних технічно, але не зіграних між собою (команда створена три місяці тому) футболістів з рахунком 2:0. Але ж основна «Десна», з котрою виступали хмельничани на рівних, уже у вищому ешелоні. І в уболівальників спалахує незадоволення.
Одні твердять: «Потрібна комплексна програма розвитку футболу на теренах краю. Однак довгострокова програма повинна бути спрямована перш за все на розвиток дитячого та юнацького футболу. А для нормального фінансування «Поділля» вже тепер необхідно задіяти в першу чергу такі потужні структури як Хмельницька АЕС та Кам'янець-Подільський цементний завод з їх мільярдними оборотами. Як відомо наявність в команді високого спортивного духу − половина успіху. Для цього, можливо, необхідно знайти якісь магічні слова в самій назві команди. Наприклад, перейменувати команду на «Козаки Поділля» чи щось подібне. Ну не зможуть же справжні козаки бути хлопчиками для биття. Кури ж засміють...»
Перед матчем з «Десною-2» «Поділля» програло «Бастіону» в Іллічівську, а потім протягом тижня команда двічі програла з однаковим рахунком − 1:2. Але коли гру вдома з командою вищого класу, харківським «Геліосом», вважають успішною, то з черкаським «Дніпром» − проваленою.
Уболівальники винною вважають міську владу, яка досі утримує футбольний клуб у комунальному статусі. І винною в такому вважають з-поміж інших обласну федерацію футболу − недостатньо вона наполеглива, мовляв, у зміні статусу.
У кулуарах на закиди міській владі, що вона не зацікавлена мати сильну футбольну дружину у місті відповідають: «ФК «Поділля» фінансується з бюджету, і вже це 4 мільйони гривень робить трьома мільйонами − частина оподаткуванням повертається назад, частина розкрадається. Врешті я не уявляю, щоб ті ж болільники погодилися кошти від продажу права оренди комунальних земельних ділянок, від оренди комунальних приміщень, від ринкового збору чи навіть від податку з доходів фізичних осіб спрямовувати на купівлю футболістів. Тут швидше бізнес не хоче мати команди вищого класу в нашому місті. Бізнес наш поки загарбує майно у центрі міста, дерибанить бюджет та інші ресурси. Якщо болільники прагнуть піднести рівень команди − хай і підтягують бізнес».
Хоча фінансування команди − не уболівальників справа. На численні ж пропозиції долучитися до фінансування великим бізнесовим структурам видно їх бажання чим швидше мати зиск, а це можливо, коли команда вже у першій чи навіть вищій лізі виступає.

Черкаси

Євро 2012
Реклама.
Зовнішня реклама «Євро-2012» − відсутня, не зафіксовано і використання логотипу Євро 2012 на товарах широкого вжитку.
Заходи.
За звітний період не було зафіксовано жодного заходу, присвяченого Євро 2012.
ЗМІ
Інформація по темі Євро 2012 у місцевій пресі відсутня.
Місцевий футбол.
10 серпня ФК «Дніпро» у матчі 4-го туру переміг команду «Поділля-Хмельницький» з рахунком − 2:1.
Преса.
«Спорт та здоров’я» написав про зіграні три тури у новоствореній футбольній прем’єр-лізі України. Зазначаєься, що досить несподівано турнірну таблицю очолив донецький «Металург».
Ця ж газета написала про нічию в матчі між черкаським «Дніпром» та тернопільською «Нивою».
У «Спорт та здоровєя» надруковано турнірну таблицю чемпіонату України 2008 року серед жіночих команд.
Повідомляє видання і про підготовку до гри у Лізі чемпіонів − очікування турніру між московським «Спартаком» та київським «Динамо», а  також «Динамо» (Загреб) − «Шахтар» (Донецьк).
«Прес-центр» анонсує товариський матч між ветеранами черкаського та дніпропетровського футболу. Гратимуть ФК «Вікторія» (м. Черкаси), які посіли минулого року друге місце на першості області, та команда із м. Дніпропетровська − переможці Кубка України-2003.

Чернігів

Євро 2012
Черниговщина готовится к «Евро 2012»?
Реконструкция стадиона в Добрянке, по словам президента ФК «Полесье» (Добрянка) Ивана Чауса продолжается и будет закончена к середине сентября.
Сооружение будет соответствовать требованиям по аттестации профессиональных команд и вмещать полторы тысячи пластиковых мест.
«По уровню развития инфраструктуры стадион ФК «Полесье» занимает второе место в нашей области после стадиона им. Ю. Гагарина, − считает Иван Чаус. − Всего же стадионов такого уровня на Черниговщине три, в том числе − стадион ФК «Едність» в Плисках»(Gorod.cn.ua, 11.08.08).
Футбол
ФК „Десна”
Потяг «Десна» — Прем’єр-­ліга: третій рейс «порожняком» 
…Однак всі емоції друзів щодо гри «Десни» підтвердив недільний матч проти новачка першої ліги, команди «Княжа» із містечка з оптимістичною назвою Щасливе, що на Київщині. До цього матчу «княжичі» безповоротно займали останнє місце, програвши два стартових матчі. Чернігівці ж, двічі зігравши унічию, займали нещасливу 13-­у сходинку і повинні були вигравати!
От тільки знову — сухий рахунок та табло після фінального свистка. І чи не вперше за останню пару років «Десну» проводили свистом і вигуками «Ганьба!» Гості виглядали більш розкутими, веселими і бойовитими…
Трьома моментами запам’ятався Сергій Старенький. От тільки, на жаль, лише тим, що бездарно «профукав» всі ці моменти!.. Одна людина на полі порадувала настроєм і швидкістю — Олександр Бабор. Правим флангом швидкою блискавкою підносив снаряди у воротарський майданчик гостей. Але там вони не вибухали…
15 хвилин перерви пройшли сухо в усіх розуміннях. Іще не розпочався дощ, і нічого не відбувалося на стадіоні. Сумно і нудно. Ні конкурсів, ні виступів спортсменів. І в якості простої провокації тема: «Чому перестали продавати пиво?» П’яних стало трохи менше, однак це скоріше через дві інші причини: а) гарно працюють органи правопорядку; б) стало менше глядачів на стадіоні. Цікаво, якби на стадіонах Німеччини перестали продавати пиво, чи не почався б там загальнодержавний страйк?
Із початком другого тайму розпочався дощ, що трохи додало швидкості на полі. П’ять замін у «Десні» налаштовували глядача на те, що наші спробують­таки витягнути перемогу. Де там! Нові гравці чернігівської команди тон гри не змінили (вердикт на трибунах суворих вболівальників: «Набрали за оголошенням у газеті!») А от «Княжа» була близька до голу. Однак матч так і завершився ну­льовою нічиєю, що відкинула «Десну» на 14-­у сходинку, а гостей підняла на 15-­у!
І під завісу матчу на трибунах все частіше чулося скандування «Ка! Ка! Ка!», що після фінального свистка переросло у три прізвища «Кожем’яченко! Колодін! Круковець!» І можна багато говорити про їх ігрову форму і стиль гри, однак це були лідери команди! Із власним почерком! А зараз виділити когось у складі «Десни» дуже важко… Немає лідера, немає «авторитету». Є Мамаді Сангаре, якого фани вже ніжно називають «Мамочка», однак це скоріше символ. Стильний і оригінальний, але не лідер. Кучеренко, через якого ідуть всі атаки, на превеликий жаль, теж не лідер. Відчувається, що немає на полі постаті, яка б могла надавати, вибачте, потиличників і навести дисципліну і лад у грі. Капітанська пов’язка Щедракова — аванс. І чи не вперше «Десна» не подякувала глядачам, що вимокли під дощем, з похиленими головами і під образливі вигуки залишавши поле. Футбольна любов — коротка, заслужити шану й прихильність трибун — потрібен час. А от втратити все це — досить однієї гри…(«Чернігівські відомості»,06.08.08)
Жіночий футбол
У чемпіонаті країни з футболу серед жіночих команд у вищій лізі чернігівська «Легенда» зустрічалась в Умані з місцевою «Ятранню». У всіх компонентах гри наша команда була сильнішою. Ця перевага окреслилась вже на початку гри. На четвертій хвилині Юлія Корнієвець відкрила рахунок. Через пару хвилин Ольга Бойченко змусила вдруге голкіперку вийняти м’яч із сітки воріт.
Надалі в «Легенді» відзначались Наталія Жданова, Олеся Романів і Тетяна Чуланова. До перерви гру було зроблено. У другій половині гри чернігівки діяли ще більш розкуто, але збільшити рахунок не змогли. У турнірній таблиці лідирує харківська команда «Житлобуд­1». В її доробку 30 очок. У «Легенди» на три очка менше («Чернігівські відомості»,06.08.08).
В якому напрямку рухається жіночий футбол 
Чотири дні у Чернігові проходив семінар ФІФА, на якому мова йшла про розвиток жіночого футболу у світі і в Україні зокрема. Подібний захід у нашому місті та й країні проводився вперше.
Теоретичні і практичні заняття зі всіма тренерами, функціонерами провідних жіночих футбольних команд України проводила колишній гравець, капітан збірної Китаю леді Чі. Щоденно до обіду в готелі «Придеснянський» учасники семінару обговорювали теоретичні питання, а в другій половині дня на стадіоні «Текстильник» — практичні.
У роботі семінару взяли участь президент асоціації жіночого футболу ФІФА Єва Паскуаль і заступник виконавчого директора федерації футболу України Василь Заброда («Чернігівські відомості»,06.08.08).

Чернівці

Євро 2012
Реклама.
Будь-яка інформація на зовнішніх рекламних носіях чи то використання логотипу по згаданій темі відсутня.
Події.
Всі головні події в області пов’язані виключно з ліквідацією наслідків стихії. Працює обласний штаб з ліквідаційних робіт, який координує роботу численних служб і відомств.
У понеділок 13 серпня в Новоселиці відбулось чергове виїзне засідання штабу. Нагадаємо, що Новоселицький район один з тих, який найбільше постраждав під час повені. Тут руйнувань зазнали шість сіл вздовж траси Чернівці-Кишинів. Фактично, 80% помешкань людей зруйновано. В селах працюють ліквідаційні бригади з числа військових, МНС, відкачується вода з підвалів будинків, криниць, робляться прокопи для спуску штучно утворених озер.
В засіданні штабу під головуванням керівників області — голови облдержадміністрації Володимира Куліша та голови обласної ради Івана Шилепницького взяли участь сільські голови потерпілих сіл. Вони доповіли про ситуацію на підвідомчих територіях, визначили невідкладні проблеми. Влада запросила також на засідання представників місцевого духовенства, аби через релігійні «десятки» і «двадцятки» доводити до людей ті чи інші рішення штабу. До речі, населення потерпілих районів перебуває у психологічному шоці. Люди переживають за своїх дітей, сім’ї, а переполох в області, пов’язаний з чутками про шестибальний землетрус вкотре підтвердив потребу психологічної роботи з людьми.
Насамперед, губернатор поставив завдання стовідсотково вивезти дітей з потерпілих сіл на оздоровлення, для чого створено всі умови. Загалом, з початку ліквідаційних заходів, з області вже відправлено на оздоровлення понад 2 тисячі дітей.
Наступним нагальним питанням ліквідаторами визнано загрозу епідемії. Констатувалось, що наразі ситуація контролюється, однак, гарантій поширення інфекцій ніхто дати не може. В області під час повені загинуло понад 13 тисяч тварин. Вода, яку відкачують з криниць, прибуває в криниці знову, оскільки сьогодні ще не ліквідовані штучні озера на поверхні. Прийнято рішення пробурити в потерпілих селах свердловини для отримання гарантовано чистої води. Наразі питтєва вода в села доставляється цистернами.
У двох селах району повінь затопила цвинтарі, зокрема, в Тарасівцях. Ця обставина дуже тривожить епідеміологів. Добратись до цвинтарів важко через створені повінню болота. Штабом прийнято рішення про доставку сюди спеціальної техніки, яка могла б в болотних умовах прокопати траншеї для спуску води.
В Новоселицькому районі визначено два майданчики для прийому будівельних матеріалів. До речі, більшість мешканців вирішили відбудовувати свої помешкання на старих родинно-історичних місцях. У зв’язку з цим гострим залишається питання захисту періодично підтоплюваних територій дамбами. Як запевнив губернатор, держава здійснюватиме протипаводкові заходи згідно з затвердженими програмами.
Ліквідатори зустрілись з серйозною проблемою, пов’язаною з забороною вибірки гравійно-піщаної суміші та вирубки лісу. Ці ембарго після повені накладені на найвищому державному рівні, включно з ініціативами Президента, урядовими рішеннями.  В області видобуток гравію щоденно контролюють правоохоронні органи, які отримали для цього відповідне завдання. На Буковину приїхала також комісія з Генпрокуратури. Загалом же, склалась суперечлива ситуація, адже при забороні вибирати інертні матеріали неможливо відновлювати дороги в потерпілих районах, здійснювати будівельні роботи. Наразі дозвіл на вибірку гравію отримав Облавтодор. Однак, поки що влада не може врегулювати це питання, оскільки не рідко гравій доводиться возити з віддалених сухих кар’єрів, тоді як, скажімо, його можна отримати зовсім близько за рахунок русло регулюючих робіт. Однак, навіть сама міліція сумнівається в тому, що право на русло регулюючі роботи отримують ті, хто має право їх здійснювати. Про це відверто заявив на прес-конференції начальник УМВС України в Чернівецькій області Георгій Проскурняк, зазначивши, що під виглядом руслорегулювання окремі фірми з дозволами, не маючи навіть спеціальної техніки для вибірки, просто торгують матеріалом.
Місцевий футбол.
У зв’язку з надзвичайною ситуацією в області спортивні події відійшли на другий план. Достатнього резонансу, скажімо не отримала і перемога ФК «Буковина» у четвертому турі першості України над командою «Десна-2», в результаті чого «Буковина» вперше за останні два роки очолила турнірну таблицю.
За інших умов, очевидно, цей факт став би підтвердженням неодноразово декларованих  намірів обласної влади посприяти у виході команди до першої ліги.
Місцева преса інформує також про чергову перемогу в чемпіонаті України серед ветеранів чернівецької «Буковини», які переграли на виїзді колектив «Хімік» (Калуш) − 4:2.

Підписатися на новини