Футбольная жизнь в зеркале СМИ

Интернет - нейтральные оценки

Юрій Стець: Мішель Платіні змушений буде залишитися задоволеним

Nso.org.ua

03.07.08

Народний депутат України, член депутатської групи «Народна самооборона» Юрій Стець прогнозує, що президент УЕФА Мішель Платіні залишиться задоволеним нинішнім станом підготовки нашої держави до проведення Євро-2012. Про це він сказав у коментарі «Самообороні».

«Я абсолютно переконай, що Платіні поїде з чітким усвідомленням того, що Україна встигне підготуватися і все буде добре», − зазначив Юрій Стець, при цьому додавши: «Що ми, українці, вміємо робити, то це говорити, умовляти, показувати те, чого немає».

Крім того, на переконання народного депутата, у Платіні просто немає іншого виходу, як зробити вигляд, що він задоволений ходом підготовчих робіт. «Адже делегати УЕФА віддали свої голоси за те, щоб чемпіонат проходив в Україні та Польщі. Платіні має тримати обличчя, і це зрозуміло», − підкреслив Юрій Стець.

За його словами, насправді ж в Україні абсолютно нічого не робиться для проведення Євро-2012. «Ми розуміємо, що нам випала велика честь, але замість того, щоб перейнятися цим, ми обманюємо себе і всіх навколо. Насправді нічого не робиться − ані дороги, ані готелі, ані стадіони. Хіба що тільки вчора нарешті почали розбирати будову біля «Олімпійського», − сказав політик.

«Ми морально ніби вже й дозріли, аби провести Євро-2012 на високому рівні. Але в плані інфраструктури та культури ще не готові до цього. А одного усвідомлення величі справи замало для її здійснення», − зазначив Юрій Стець.

Причини такого ставлення до Євро-2012 член «Народної самооборони» почасти вбачає у «якихось незрозумілих ментальних речах».

+++

ФК «Карпати»: Підписання інвестиційної угоди з клубом щодо будівництва стадіону до «Євро-2012» у Львові залежить тільки від міської ради

Galinfo.com.ua

03.07.08

Підписання інвестиційної угоди щодо стадіону до «Євро-2012» з футбольним клубом «Карпати» залежить тільки від Львівської міської ради. Про це у коментарі «Гал-info» повідомив заступник генерального директора ФК «Карпати» Ігор Дедишин.

«Все залежить від Львівської міської ради. Особисто почесний президент «Карпат» Петро Димінський написав листа на адресу міської ради, де все чітко записано про умови, інвестування коштів зокрема. Найголовніша умова, яка поставлена футбольним клубом «Карпати» — щоб була виконана попередня угода між мерією та «Карпатами» про передачу спортивного комплексу «Україна» футбольному клубу «Карпати». Якщо ця умова буде виконана, то клуб інвестуватиме кошти у будівництво стадіону до Євро-2012 і жодних проблем у цьому напрямку не буде», — сказав Дедишин «Гал-info».

За його словами, саме ця умова є найосновнішою для початку інвестування коштів у будівництво стадіону. Також Ігор Дедишин повідомив про те, що працювала робоча група кваліфікованих експертів з боку «Карпат» і Львівської міської ради, яка напрацьовувала усі механізми. «Ці механізми вже вироблені. Тепер справа за Львівською міською радою, за сесією мерії, яка має прийняти рішення про передачу комплексу «Україна» «Карпатам», адже вже пройшло півтора року після того, як та ж сесія мерії сама проголосувала попередню угоду. Клуб усі умови цієї угоди виконав, а мерія — поки що ні. І щоб переконатися у тому, що наміри у міської ради справді серйозні, ми поставили одну-єдину умову: виконати умови попереднього договору, а за рештою справи діло не постоїть − інвестування коштів у будівництво стадіону розпочнеться», — сказав Ігор Дедишин.

Він також наголосив: «Хочу відзначити, що ініціатором проведення усіх переговорів, роль локомотива у цій справі виконав губернатор Львівської області Микола Кміть. Його позиція із самого початку була чіткою, зрозумілою, прогнозованою і закономірною. Він був ініціатором проведення переговорів і саме він є тією людиною, яку чи не найбільше болить душа серед представників влади за Євро-2012 у Львові, хоча такі слова може багатьом і не сподобаються».

+++

Леонид Черновецкий: «Если Кабинет Министров перестанет затягивать время с подписанием договора, который заключен между КГГА, владельцем «Троицкого» и Государственным управлением делами, то в столице будет построен еще один стадион, ориентировочно на 50 тыс. мест.»

Kreschatic.kiev.ua

03.07.08

Сегодня Киевский городской голова Леонид Черновецкий заявил, что нет никаких сомнений, что финальные игры Чемпионата Европы Евро-2012 будут проведены в столице Украины, сообщает пресс-служба КГГА.

 «Киев активно готовится к проведению финала Евро-2012, и уверен, что президент УЕФА Мишель Платини даст высокую оценку подготовки Киева к Чемпионату», - заявил Леонид Черновецкий.

Мэр Киева подчеркнул, что киевская власть решила проблему с ТРЦ «Троицкий», который вызывал наибольшие нарекания со стороны инспекторов УЕФА.

 «Мы со своей стороны сделали все, чтобы проблема «Троицкого» была решена. Если Кабинет Министров перестанет затягивать время с подписанием договора, который заключен между КГГА, владельцем «Троицкого» и  Государственным управлением делами, то в столице будет построен еще один стадион, ориентировочно на 50 тыс. мест.

К проведению финальных игр Чемпионата Европы в столице активно строятся объекты гостиничной инфраструктуры. Мы полностью обновляем общественный транспорт, строим новые дороги и развязки, новые станции метрополитена. Нет никаких сомнений в том, что Киев будет футбольной столицей Евро-2012. И киевская власть, и я как мэр Киева делаем и будем делать все, чтобы подарить миллионам киевских и украинских болельщиков настоящий футбольный праздник. Я верю, что сборная Украины достойно проведет игры и выйдет в финал Чемпионата», - подчеркнул Леонид Черновецкий.

+++

 

Західні ЗМІ: Довкола Євро-2012 багато спекуляцій

Champion.com.ua

03.07.08

Журналісти британського видання Tribalfootball звертають увагу, що довкола проблем України та Польщі із підготовкою до Євро-2012 забагато спекуляцій.

"Після Євро 2008, що прийшло й пішло, УЄФА звертає свою увагу спекуляції довкола Євро-2012 у Польщі та Україні. Нібито східноєвропейські господарі можуть втратити турнір 2012 року, якщо спорудження необхідних конструкцій затримається".

Журналісти оцінюють поїздку Палатні у Польщу та Україну як "дослідницьку", адже чиновникам з УЄФА ситуація в обох країнах відома більше з преси.

Видання називає момент візиту "ключовим" для обох країн, оскільки "обидві країни прагнуть лишити в стороні побоювання, що вони неспроможні ліквідувати відверті провали у спортивній та громадській інфраструктурі, зокрема стадіонах, дорогах, аеропортах та готелях".

Причиною чисельних спекуляцій у ЗМІ журналісти називають "реальні проблеми" у Польщі та Україні. На думку видання, Платіні відверто лукавив, кажучи, що УЄФА не розглядає запасних варіантів. "Адже сам Платіні говорить, що в разі неготовності Польщі та України УЄФА спроможна знайти нового господаря чемпіонату Європи 2012 року".

+++

Юлія Тимошенко переконана, що сьогодні урядовці обговорять з президентом УЄФА всі питання стосовно підготовки України до Євро-2012

 

Костянтин Соловчук

Укрінформ

03.07.08

 Прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко переконана, що під час сьогоднішньої зустрічі урядовців із президентом УЄФА Мішелем Платіні будуть обговорені всі питання стосовно підготовки та проведення в Україні та Польщі фінальної частини чемпіонату Європи з футболу Євро-2012. Про це вона сьогодні заявила у своєму вступному слові, передає кореспондент УКРІНФОРМу.

 

“Вся урядова команда, яка готує Україну до Євро-2012, зібралася сьогодні практично у повному складі, щоб ми мали можливість обговорити всі питання підготовки”, - наголосила Прем'єр-міністр. Юлія Тимошенко запевнила Мішеля Платіні в тому, що урядова команда зробить все можливе для того, щоб фінальна частина Євро-2012 в Україні та Польщі відбулася.

+++

Львівська влада назвала інвестора будівництва футбольного стадіону в місті до "Євро-2012"

 

Ігор Бачун

Укрінформ

03.07.08

 Приїзд президента УЄФА Мішеля Платіні в Україну підштовхнув львівську владу до активніших дій щодо пошуку інвестора для спорудження стадіону для "Євро-2012". Нарешті оголошено, що ним стане футбольний клуб "Карпати", почесним президентом якого є Петро Димінський. Угода про це буде підписана уже найближчим часом.

 

Як повідомив кореспондентові УКРІНФОРМу тимчасовий виконувач обов'язків голови Львівської облдержадміністрації Микола Кміть, нині юристи "Карпат" та Львівської міськради проводять переговори щодо умов, на яких будуватиметься стадіон.

 

Проект об`єкта, що розрахований на 33 тисячі місць і матиме три поверхи, спільно розробили українські і австрійські архітектори. Він передбачає як цілісну споруду, дизайн усіх її елементів, так і навколишню інфраструктуру, підземні паркінги і допоміжні приміщення. Компанія "ALPINE", що виборола право проектування, вже передала необхідну документацію для узгодження з українським законодавством. Воно має бути завершене впродовж липня, а відтак стане можливим розпочати будівництво. Тому назріло питання: хто фінансуватиме його?

Микола Кміть підкреслив, що у розмові з ним Петро Димінський ще раз підтвердив свій намір очолити спорудження стадіону у Львові. Нині набагато легше вести такі переговори, зазначив голова облдержадміністрації, адже підготовлено проект, вирішено всі земельні суперечки, залишилися лише певні технічні питання, якими вже зайнялися юристи.

+++

Україна дотримуватиметься міжнародних стандартів при організації заходів безпеки під час проведення матчів Євро-2012 - МВС України

 

Людмила Власюк

Укрінформ

03.07.08

Україна дотримуватиметься міжнародних стандартів при організації заходів безпеки під час проведення матчів фінальної частини чемпіонату Європи з футболу-2012. Про це заявив перший заступник начальника Департаменту громадської безпеки МВС України Володимир Маєвський після завершення тактико-спеціальних навчань з ліквідації можливих надзвичайних ситуацій під час матчів ЧЄ-2012, передає кореспондент УКРІНФОРМу.

 

Півтори тисячі правоохоронців  - військовослужбовців внутрішніх військ та особовий склад Київського гарнізону міліції відпрацювали на НСК "Олімпійський" одну з силових фаз,які проводяться з метою запобігання та протидії насильству на стадіоні. Зокрема, було змодельовано ситуацію виникнення масових безчинств,коли із заворушеннями намагаються  справитися стюарди /спеціально навчені цивільні особи,які забезпечують порядок безпосередньо у чаші стадіону - УКРІНФОРМ./. Проте,за сценарієм, стюарди самі стали об’єктом насильства і змушені викликати на допомогу міліцію. Спецпідрозділи застосували силові методи, відтіснивши хуліганів та затримавши найагресивніших з них.

 

"Ми вперше провели масштабні навчання із дотриманням міжнародних стандартів забезпечення правопорядку,коли за безпеку у чаші стадіону відповідають стюарди,а поліцейські сили розташовуються поблизу спортивної споруди", - сказав В.Маєвський. Він зазначив, що МВС України аналізує досвід різних країн у сфері забезпечення безпеки під час проведення масових заходів. Зокрема, на матчі чемпіонату Європи-2008 було відряджено п’ятеро працівників міліції Києва,Дніпропетровська та Донецька,які вивчали практичний досвід щодо охорони громадського порядку під час футбольних матчів.

 Представник профільного департаменту міністерства розповів, що стратегію дій українських правоохоронців під час Євро-2012 детально викладено у "Концепції забезпечення безпеки та правопорядку під час проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу",розробленій у МВС України. Цей документ уже узгоджено з 18-ма міністертствами та відомствами і наразі він знаходиться на юридичній експертизі.

В.Маєвський також повідомив, що тактико-спеціальні навчання віднині проводитимуться щомісячно,причому не лише у Києві, але й у інших містах,які прийматимуть матчі фінальної частини чемпіонату Європи з футболу-2012.

+++

Игорь Мирошниченко: "недостатки" Евро-2012 компенсируем гостеприимством

Delfi.ua

03.07.08

Сегодня делегация УЕФА во главе с ее президентом Мишелем Платини оценивает ход подготовки Украины к Евро-2012. Останется ли право за Украиной проводить турнир? На этот вопрос DELFI ответил пресс-атташе сборной Украины по футболу Игорь Мирошниченко.

В Украине большие шансы потерять право на проведение Чемпионата Европы по футболу в 2012 году. Но не нужно еще спешить и говорить, что это уже состоялось. По крайней мере, сегодня руководители УЕФА не пойдут на радикальные меры, чтобы лишить наше государство быть хозяевами турнира. Еще есть время для того, чтобы успеть все изменить в лучшую сторону. Главное, что это понимают представители УЕФА, в частности, президент УЕФА Мишель Платини.

Ключевой "занозой" для успешного проведения Евро-2012 в Украине является политическая обстановка. На сегодняшний день в стране нет ответственного лица, который может взять все в свои руки и контролировать процесс подготовки.

Также у нас очень плохая инфраструктура, которая на пока не готова к турниру такого уровня. Реконструкция стадионов в городах, где будут проходить футбольные матчи, осуществляется очень медленно, а гостиницы, которые готовы принять европейских туристов, можно пересчитать на пальцах. Транспортная развязка также хромает: в безобразном состоянии находятся автомобильные и железнодорожные пути.

До уровня европейских государств нашей стране далеко и все это понимают. Но! Вытягивать за уши, чтобы праздник футбола состоялся в Украине, будут все.

Естественно подготовка наших соседей − Польши − значительно лучше, но она ведь тоже не закончена, точно так же как и у нас. Уверен, что плохая украинская инфраструктура − это дело времени, и даже если что-то не дотянем, то компенсируем украинской гостеприимностью, о которой европейцы уже наслышаны.

+++

Президент УЕФА М.Платини прибыл в Киев, чтобы узнать, как Украина готовится к проведению матчей Евро-2012 - М.Добкин

Sq.com.ua

03.07.08

"Президент УЕФА Мишель Платини прибыл в Киев, чтобы получить информацию об уровне подготовки Украины к проведению матчей Евро-2012", - заявил харьковский городской голова Михаил Добкин, сообщил официальный сайт Харьковского горсовета.

"Встреча в Киеве будет проходить в рамках дружеской беседы, харьковчане готовы предоставить М.Платини все необходимые материалы. Уже в июле мы будем работать со специалистами,  которых УЕФА пришлет в Харьков, чтобы они проинспектировали объекты, которые будут задействованы в подготовке к Евро", - сообщил мэр. Городской голова подчеркнул, что темпы, которыми Харьков готовится к Евро-2012, позволяют с оптимизмом говорить о дальнейших перспективах. "Это касается, прежде всего, уровня подготовки стадиона. Осенью мы начинаем первые строительные работы на месте международного аэропорта. Все те гарантии, которые я как харьковский городской голова подписал, обязательно будут выполнены", - заявил М.Добкин.

+++

Юлія Тимошенко: Для того, щоб фінал Євро-2012 став святом футболу для всього світу, Уряд зробить навіть неможливе

   

Kmu.gov.ua

03.07.08

Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко обіцяє, що Уряд України “зробить навіть неможливе”, щоб фінал Чемпіонату Європи з футболу 2012 року став святом футболу для всього світу. Про це вона повідомила під час зустрічі з делегацією УЄФА на чолі з її Президентом Мішелем Платіні.

Прем’єр-міністр України відзначила, що вся урядова команда сьогодні готує країну до Євро-2012. За її словами, Уряд майже в повному складі прибув на зустріч, щоб провести всі необхідні розмови з керівництвом УЄФА.

Юлія Тимошенко ще раз подякувала керівництву УЄФА за надану Україні честь щодо проведення фіналу чемпіонату з футболу. “Наша команда вдячна вам за те, що Україні випала така честь і за те, що ви Україні таку честь надали”, - зазначила Глава українського Уряду. “Ми зробимо все навіть неможливе, щоб це було прекрасним святом для всього світу, і щоб Україна виглядала як гарний партнер”, - додала Юлія Тимошенко.

В свою чергу Мішель Платіні висловив сподівання, що Євро-2012 стане великим святом футболу. При цьому він зазначив, що “це непросте і нелегке завдання”.

Прем’єр-міністр України також сподівається, що УЄФА дивитиметься на Україну з надією. Вона зазначила, що разом зі своїм польським колегою і другом Дональдом Туском працює над реалізацією проектів з проведення Євро-2012. Юлія Тимошенко впевнена, що Моніторинг УЄФА кожного разу фіксуватиме лише прогрес у підготовці до фіналу чемпіонату з футболу 2012 року.

+++

Томенко: Парламент в останній тиждень своєї роботи повинен об’єднатися довкола тем бюджету та Євро-2012

Zakyiv.com.ua

03.07.08

На наступному парламентському тижні парламент і уряд повинні розв’язати два ключових питання: прийняти зміни до Держбюджету на 2008 рік та затвердити державну програму з „Євро-2012”. Таку думку заступник керівника фракції БЮТ Микола Томенко висловив сьогодні на засіданні ради коаліції.

„Очевидно, що Верховна Рада не повинна розходитися на канікули, допоки не будуть ухвалені зміни до бюджету, оскільки близько 10 мільярдів гривень передбачено урядом на реалізацію соціальних програм. Чекають на це і українська економіка (біля 10 мільярдів передбачено на видатки різних галузей економіки), а також місцеве самоврядування (біля 10 мільярдів гривень передбачено на різноманітні програми та субвенції місцевим бюджетам). Тому депутати усіх фракцій повинні перейматися не проблемою, скільки людей є в коаліції чи опозиції, а тим, як реалізувати суспільно значимі проекти у змінах до держбюджету”, - вважає Микола Томенко.

Говорячи про дискусійну проблему щодо Євро-2012, Микола Томенко запропонував, щоб чіткий перелік програм з підготовки до проведення фінальної частини Євро-2012 став окремою складовою змін до Держбюджету. „Фактично, йдеться про законодавче затвердження державної урядової програми з Євро-2012. Це єдиний правильний шлях чітко гарантувати фінансові зобов’язання Уряду щодо будівництва доріг, соціально-економічної інфраструктури тощо в контексті проведення чемпіонату Європи з футболу у 2012 році”, зазначив Микола Томенко.

Він також наголосив на тому, що в проекті змін до бюджету повинен бути прописаний механізм проведення земельних аукціонів. Адже після того, як Секретаріат Президента зупинив запропоновану Урядом Тимошенко процедуру земельних аукціонів, фактично, припинилося вкладання інвестиційних коштів на будівництво серйозних проектів у зв’язку з невизначеною ситуацією довкола землі. „Вирішення цієї проблеми дає можливість нам „розморозити” низку важливих інвестиційних проектів, через що реалізувати ще один напрямок, який носить антиінфляційний характер”, - вважає Микола Томенко.

+++

Николаевскому футболу − наша поддержка!

Niknews.mk.ua

03.07.08

Обращение руководителей николаевских СМИ.

Николаевская областная ассоциация спортивных журналистов, Николаевская областная организация Национального союза журналистов Украины, СМИ Николаевской области обеспокоены ситуацией вокруг футбольной команды МФК «Николаев». Ликвидация профессиональной команды первой лиги не должна означать, что город и область остаются без большого футбола. Мы обращаемся ко всей городской общине, патриотам родного города, депутатам всех уровней, руководителям николаевских предприятий, главе Николаевской облгосадминистрации Алексею Гаркуше, Николаевскому городскому голове Владимиру Чайке, председателю Николаевского областного отделения Национального олимпийского комитета, вице-губернатору Владимире Лусте, приложить все усилия для сохранения команды мастеров. Даже в годы первой мировой войны, в разруху, в тяжелые послевоенные годы власть находила средства и возможности для поддержки николаевского футбола. Мы не должны допустить, чтобы в его яркой столетней истории была поставлена большая жирная точка, и наше поколение прямо либо косвенно было причастным к этому.

Создание новой профессиональной команды на базе славных традиций, с привлечением новых спонсоров и меценатов, бюджетных средств должно проходить публично и открыто, на глазах у всей общественности. Есть еще немного времени заявить вновь созданную николаевскую команду мастеров для участия в турнире второй профессиональной лиги Украины и изыскать для этого необходимые средства.

Журналисты уже сделали первый шаг, приняв решение об оказании всесторонней информационной поддержки в местных газетах и на телевидении в случае выступления николаевской команды мастеров в турнирах под эгидой ПФЛ Украины в сезоне 2008-2009. Надеемся, что каждый из горожан также внесет свой посильный вклад на благо николаевского футбола.

Вячеслав Чиченин, главный редактор газеты «Николаев за неделю»,

Николай Стеценко, главный редактор газеты «Южная правда»,

Юрий Диденко, главный редактор газеты «Український південь»,

Юрий Минин, главный редактор газеты «События и комментарии» и журнала «Имена»,

Артем Делик, главный редактор газеты «Флагман-Н»,

Владимир Пучков, главный редактор газеты «Вечерний Николаев»,

Юрий Демченко, главный редактор газеты «Центральный рынок»,

Анатолий Белоножко, главный редактор газеты «Николаевские новости»,

Виталий Мехеда, директор телеканала НИС-ТВ,

Андрей Бражко, генеральный директор телекомпании НКТВ,

Александр Соколов, генеральный директор телеканала «Март».

Оксана Тихончук, координатор интернет-проекта «Mukola.net»

К обращению присоединяются президент Ассоциации спортивных журналистов Украины Михаил Волобуев и старейшина спортивного журналистского цеха Украины Борис Аров («Спортивна газета»).

+++

Платіні в Польщі й Україні: останнє «китайське» попередження?

Юлія Ліщенко

Wz.lviv.ua

03.07.08

2-3 липня в Україні й Польщі перебувала делегація експертів УЄФА на чолі з президентом організації Мішелем Платіні.

3 липня Платіні мав зустрітися з Прем’єр-міністром України Юлією Тимошенко і Президентом Віктором Ющенком. За результатами візиту буде подано звіт у Виконавчий комітет УЄФА.

«Нещодавно Платіні погрозив нам пальцем, - писала напередодні польська преса. − У інтерв’ю “Польсату” він сказав, що УЄФА дало Україні й Польщі сигнал, щоб вони оговталися. Однак француз додав, що не має “плану Б” (тобто не йдеться, аби забрати Євро-2012 від України і Польщі. − Авт.). Якщо ситуація буде дуже поганою, під час наради Виконавчого комітету УЄФА буде відповідне рішення. Яке? Про це Платіні не сказав”. І далі: “Польська сторона спокійна і переконана, що Платіні буде задоволений із того, що побачить у Варшаві, повідомляє міністр спорту Мирослав Древецький”.

А чим же порадує Мішеля Платіні Україна? Шеф-редактор сайту “Комітету громадського контролю ЧЄ-12” Андрій Капустін розповів кореспонденту “ВЗ”, що наразі особливого оптимізму немає. За його словами, у Києві найбільшу тривогу викликають ТРЦ “Троїцький” та НСК “Олімпійський”, на місці яких має постати відреконструйований стадіон до Євро-2012. Торгово-розважальний центр “Троїцький”, який блокує підхід та можливу евакуацію глядачів під час проведення матчів на стадіоні “Олімпійський”, почав будуватися, коли Україна і Польща ще не виграли права на проведення Євро-2012. УЄФА поставила вимогу знести “Троїцький”. Незважаючи на три укази Президента України, справа зсунулася з мертвої точки лише кілька днів тому. Щодо реконструкції стадіону, тут також скандал − тайванській фірмі, яка виграла тендер на ці роботи, відмовили. Тепер конкурс проводитиметься заново, а тайванська фірма подає до суду…

“У штаб-квартирі УЄФА про це добре знають, - каже Андрій Капустін. − Платіні володіє повною інформацією. Розмова буде непростою. Щодо стадіонів у Донецьку й Дніпропетровську питань немає - там вони майже готові. У Львові хоча стадіону немає, але є певна динаміка. А у Києві все стоїть на якорі. Роботи щодо стадіону в Києві планують розпочати у вересні. Якщо навіть у четвер Ющенко та Україна отримають від УЄФА “червону” картку, то є ще 2,5 місяця. У цей час тут буде більш активна присутність інспекторів УЄФА, які будуть моніторити кожен крок”.

Серед проблем підготовки до Євро-2012 Андрій Капустін назвав погану організацію підготовки, бо цим в Україні займаються усі − Ющенко, Тимошенко, Червоненко, Павленко… “У Федерації футболу України просто “дах їде” від цих підходів національного менеджменту до вирішення проблеми”, - каже пан Андрій. За його словами, Україна не має повної координації з польською стороною. Натомість Польща має великий плюс − там підготовкою до чемпіонату займається одна “контора” - Національна агенція, яка напряму пов’язана з міністерством спорту і туризму. Ці дві структури повністю відповідають за весь процес. Ні прем’єр, ні президент у нього не втручаються, їх лише ставлять перед фактом у разі форс-мажорних обставин.

А тим часом…

У Львові, який ніяк не визначиться із побудовою стадіону Євро-2012, − чергова сенсація. Виступаючи на сесії Львівської обласної ради, т.в.о голови Львівської ОДА Микола Кміть дав зрозуміти, що новий стадіон (на вулиці Стрийській) готовий будувати президент футбольного клубу “Карпати” Петро Димінський. Зараз, за словами Кметя, проходять переговори про умови, на яких «Карпати» в особі Петра Димінського споруджуватимуть стадіон. Однак це буде лише у тому разі, якщо міський голова Андрій Садовий не знайде іншого інвестора. Димінський у такому разі “підстрахує” - фундамент нового стадіону має бути закладений 1 січня 2009 року. Крім того, з компетентних джерел “ВЗ” стало відомо, що на закритій нараді Микола Кміть дав команду готувати діючий стадіон “Україна” як запасний до Євро-2012 - у разі якщо новий стадіон так і не побудують.

+++

Дніпропетровськ має власний рецепт по проведенню Євро-2012

11channel.dp.ua

03.07.08

Прихильники Євро-дві тисячі дванадцять стурбовані: після критичних заяв президент УЄФА Мішель Платіні виїхав на місця майбутніх подій. Учора він з делегацією був у Варшаві, сьогодні — в Києві. І як нас проінформувало міське управління з підготовки та проведення чемпіонату, ввечері, тобто зараз, Мішель Платіні зустрічається з керівниками міст, які прийматимуть футбольні команди та вболівальників. Міський голова Дніпропетровська Іван Куліченко також запрошений і після його повернення з Києва ми дізнаємось подробиці. А поки про те, що робиться у Дніпропетровську до Євро-2012. Коли ми говоримо про дніпропетровський план підготовки Євро-дві тисячі дванадцять, ми згадуємо стадіон футбольного клубу «Дніпро». Ця споруда показова. На сьогодні тут навіть покладений зелений газон на полі. Та наступний європейський футбольний захід — це не тільки газони і поля. Повинна зрости ціла інфраструктура. Поки можна говорити про те, що вже виросло. І це справді варто уваги. Чотирнадцятого червня на нове поле кинули перший футбольний м’яч. Це зробили фахівці агрономії та співробітники будівельних служб. Це площа, а товщина газону майже півметра — дренаж, пісок, щебінь, ґрунт. Системи опалення, дренажу та зрошення розроблені також у Києві спеціально для цього поля. Всі прилади приводитимуться в дію та керуватимуться автоматично. За нашим проханням, один фонтан включили — поки що вручну. П’ятнадцятого числа цього місяця відбудеться прийом поля. А до дня міста — в середині вересня — планують здати весь стадіон. Так нас проінформували в Дніпропетровському управлінні з підготовки і проведення чемпіонату. І ось там ми вже висловили свої побоювання щодо Прискіпливого погляду Мішеля Платіні відносно повільних дій та відсутності чітких планів. Так що маємо надію: напризволяще нас не кинуть. Адже потрібні Польща та Україна Європі. А зараз залишається очікувати інформації щодо висновків Мішеля Платіні і вражень від зустрічі з ним нашого мера. А газон на полі чудового стадіону за будь-якими розкладами буде рости.

+++

Президент України провів зустріч із Президентом УЄФА

President.gov.ua

03.07.08

Відбулася зустріч Президента України Віктора Ющенка із Президентом Союзу європейських футбольних асоціацій Мішелем Платіні.

На початку зустрічі Президент України подякував М.Платіні за візит до Києва, наголосивши, що розглядає його як вияв підтримки України у її праві проводити у 2012 році фінальну частину чемпіонату Європи з футболу.

Віктор Ющенко підкреслив: ЄВРО-2012 для України - один із національних пріоритетів держави. «Україна високо цінує рішення УЄФА провести фінальну частину чемпіонату Європи з футболу в Україні. Гідне проведення в Україні ЄВРО-2012 є питанням честі для держави, для мене особисто», - сказав він.

Віктор Ющенко підкреслив: підстав сумніватися у гідному проведенні в Україні ЄВРО-2012 немає. «Ми вас не підведемо»,- запевнив Президент. Він наголосив, що українська влада розуміє рівень відповідальності і викликів, які стоять у зв'язку з ЄВРО-2012. «Україна крок за кроком забезпечує виконання взятих на себе зобов'язань, долаючи всі перепони, які заважають зробити гідну підготовку», - сказав В.Ющенко.

Глава держави зазначив, що з урахуванням вимог УЄФА та Закону України «Про організацію та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу» для належної підготовки до Євро-2012 розроблені та затверджені: програми міст Дніпропетровська, Донецька, Києва, Львова, Одеси, Харкова, регіональні програми обласних державних адміністрацій, галузеві програми міністерств та відомств; затверджено відкориговані показники Державної цільової програми підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу. Також розроблено проект Генерального плану розвитку інфраструктури, який переданий до УЄФА.

Віктор Ющенко наголосив, що значних результатів вже досягнуто в розбудові спортивної інфраструктури. «Думаю, ми разом зможемо взяти участь у відкритті стадіону в місті Дніпропетровську вже у цьому році та стадіону у місті Донецьку в наступному», - сказав Президент.

Говорячи про підготовку транспортної інфраструктури, зокрема, аеропортів, Віктор Ющенко повідомив, що 18 травня 2008 року між Кабінетом Міністрів України, Міністерством транспорту та зв'язку, місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування та Федерацією футболу підписано Меморандум щодо підготовки аеропортів до проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу. «Сьогодні по всіх аеропортах приймаючих міст іде проектування та фінансування необхідних робіт», - сказав В.Ющенко.

Він також повідомив, що «Укрзалізниці» виділені необхідні фінанси для робіт на вокзалах приймаючих міст. «Укрзалізниця» знає обсяги робіт, є фінансування, залишається питання ефективного моніторингу», - наголосив Віктор Ющенко.

Щодо розбудови автомобільних доріг, Президент повідомив, що на ці потреби до 2012 року урядом України буде надано 5 млрд. доларів США державних гарантій, які будуть направлені під корпоративні зобов'язання учасників, задіяних у реалізації проекту. Йдеться про розбудову 4200 км автодоріг. «У мене немає сумніву, що ці роботи будуть зроблені. Підрядники вже внесли свої пропозиції», - сказав Глава держави.

Він також відзначив, що вже врегульовано ситуацію, що склалась з реконструкцією Національного спортивного комплексу «Олімпійський» у місті Києві. Президент підкреслив, що це було одним із найскладніших питань. «Сьогодні в цьому питанні поставлені всі крапки», - сказав Президент.

За його словами, значних успіхів досягнуто і у взаємодії з польською стороною: підписано міжнародні угоди та спільні декларації про співробітництво під час організації фінального турніру чемпіонату Європи 2012 року з футболу. Завдяки спільним домовленостям забезпечується координація дій інституцій наших двох країн з підготовки до Євро-2012. Віктор Ющенко наголосив, що співпраця з Польщею відбувається «в дусі партнерства». «У нас йде гарний, відвертий, партнерський діалог», - сказав Президент України.

Президент УЄФА, у свою чергу наголосив, що в УЄФА ніколи не виникали питання і сумніви щодо правильності рішення про проведення ЄВРО-2012 в Україні та Польщі. «Ви демократично виграли своє право на проведення чемпіонату», - підкреслив М.Платіні.

М.Платіні висловив сподівання, що за три місяці, після яких у Бордо буде прийнято остаточне рішення щодо проведення ЄВРО-2012 в Україні та Польщі, сторонами буде зроблено всю необхідну роботу. Він закликав учасників «разом попрацювати ці три місяці». «Ми вам довіряємо. Нам потрібні декілька маленьких гарантій і все буде добре», - зазначив він.

На зустрічі з української сторони були присутні Віце-прем‘єр-міністр України Іван Васюник, міністр України у справах молоді, сім‘ї та спорту Юрій Павленко, міністр фінансів України Віктор Пинзеник, заступник Глави Секретаріату Президента України - Представник Президента України у Верховній Раді України, секретар Координаційної ради Оксана Слюсаренко, Президент Федерації футболу України, член Виконкому УЄФА Григорій Суркіс, Голова Національного агентства з питань підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу Євген Червоненко, Київський міський голова Леонід Черновецький, Дніпропетровський міський голова Іван Куліченко, Львівський міський голова Андрій Садовий, перший заступник Донецького міського голови Микола Волков,

від УЄФА: перший віце-президент УЄФА Шенез Ерзік, другий віце-президент УЄФА Джеффрі Томпсон, казначей УЄФА Маріос Лефкарітіс, Генеральний Секретар УЄФА Девід Тейлор, старший радник Президента, директор УЄФА Уільям Галлар, директор відділу змагань УЄФА Джорджіо Маркетті, виконавчий директор компанії EURO 2008 Мартін Каллен, директор відділу національних асоціацій Теодор Теодорідіс, директор УЄФА Паскаль Джозеф Торрес.

+++

Сегодня Украину могут лишить Евро-2012 

Виталий Федорович

Rupor.info

03.07.08

Сегодня состоится встреча президента Украины Виктора Ющенко и президента УЕФА Мишеля Платини, последствия которой могут стать катастрофическими для имиджа Украины как на спортивной, так и на международной арене. Речь, разумеется, идет о возможности проведения  в Украине Евро-2012. Способна ли украинская сторона в оставшиеся сроки привести свою инфраструктуру в надлежащее состояние и стать действительно европейской страной, способной принимать престижнейшие спортивные соревнования? В этом сегодня попытается убедить Платини украинский президент.

А вот сможет ли он это сделать - большой вопрос.

Проведение любого международного спортивного соревнования само собой предполагает массовый поток туристов и болельщиков, но вот где их размещать в Украине - пока никто не знает. В нашей стране отели и гостиницы высокого класса можно перечислить на пальцах одной руки, а для проведения такого футбольного форума, как Евро-2012, их нужно несколько десятков. Но украинские чиновники даже не собираются делать что-то в этом направлении. То же самое можно сказать и о дорогах, которые находятся не то что в плохом - в плачевном состоянии. Об этом на недавнем совещании заявила и премьер-министр Украины Юлия Тимошенко. На словах, в принципе, уже очень много делается для улучшения ситуации, но суровые реалии заставляют усомниться в искренности заявлений нашего руководства о «движении в верном направлении». Ну а про аэропорты и вообще нечего говорить: соответствующих международным стандартам  у нас просто нет, и неизвестно, хватит ли времени, чтобы их построит и реконструировать. В связи с этими проблемами и начали возникать всевозможные слухи о том, что Украина не сможет провести Евро-2012, и ей усердно ищут замену. Сразу же появилось много претендентов на возможное вакантное место: Италия и Шотландия моментально выразили свою готовность принять у себя европейский футбольный форум. Аргументация у них одна, но очень существенная − в этих странах для подготовки делать ничего не надо, и они готовы принять у себя европейских болельщиков в любой момент. Также в Польше начали ходить слухи о том, что Украина не является надежным партнером, и нужно искать ей замену, которая может быть найдена в лице Германии.

В рапорте УЕФА, который опубликовали польские СМИ, при оценке прогресса в подготовке Польши и Украины к Евро-2012 применена система цветов. Белый цвет означает, что инвестиция почти готова, зеленый - работа идет по плану, а красный - это цвет предупреждения.

Именно такие "красные карточки" получили Варшава и Хожув, где подготовительная работа идёт весьма медленно. В Польше наилучшая ситуация относительно подготовки к "Евро-2012" в Кракове.

Польские СМИ утверждают, что в Украине проблем больше, чем у партнеров: в рапорте УЕФА густо от красного цвета, так как Украина имеет проблемы с отелями, дорогами и построением стадионов. УЕФА не исключает, что часть мероприятий Евро-2012, возможно, перенесут из Украины в Польшу.

Но Мишель Платини раз за разом успокаивал Украину, что право проведения Евро-2012 у нее никто не отберет. Хотя он не раз высказывался о том, что главным камнем преткновения является стройка возле будущей главной арены финала Евро-2012 НСК «Олимпийский».

Возня вокруг сноса главной помехи для реконструкции «Олимпийского» длится уже очень долго, да и попыток ее снести  было уже как минимум две. Помнится, как заместитель главы КГГА Анатолий Голубченко в марте собрал журналистов и почетных гостей и под первые удары по злосчастной стройке пообещал, что 1 июля все будут пить шампанское за вовремя оконченную работу. Теперь же на днях началась уже третья по счету попытка сноса стройки перед «Олимпийским», и сразу же были названы новые сроки − 100 дней, то есть к 10 октября путь к реконструкции «Олимпийского» должен быть открыт. В противном случае, даже если Украина останется с Евро, финал уже готова провести Варшава.

Действительно, поляки намного опередили Украину в подготовке Евро-2012, и это отметил Мишель Платини, который 2 июля побывал в Варшаве и заверил, что он спокоен за реализацию проекта Евро-2012 в Польше, поскольку процесс подготовки идет в правильном направлении.

Сегодняшняя встреча двух президентов может стать судьбоносной в вопросе проведения Евро-2012. Проблем у Украины хоть отбавляй, а вот прогресс найти очень сложно и можно надеяться только на благосклонность президента УЕФА, который пообещал помогать Украине всеми возможными способами.

+++

Футбольная «рыбалка»: в Украине нет клева

Ярослав Галата

Daily.com.ua

02.07.08

Чемпионат Европы по футболу-2008 подходит к концу. С финальным свистком на финальном матче в австрийской Вене все внимание функционеров УЕФА будет приковано к Украине и Польше − хозяевам следующего...

....Европейского футбольного форума.

Уже в начале июля представительская делегация УЕФА посетит обе страны, чтобы посмотреть, как же обстоят дела с подготовкой. А хвастаться особенно и нечем...

С тех пор, как Олимпийские игры в Лос-Анжелесе (1984 г.) впервые состоялись с огромнейшим финансовым успехом, лицо мирового спорта изменилось окончательно и бесповоротно. Резкий взлет гонораров и призовых выплат, безудержная коммерциализация спортивного движения стали неотъемлемой особенностью ведущих форумов. В борьбе за выгодные контракты на выполнение работ, связанных с большими состязаниями, компании не стесняются в методах. Спорт превратился в такую себе «бизнес-фишку» - надежное средство для вложения больших денег и эффективного их использования.

В принципе, никто особенно не сомневался с самого начала, что и потенциальный Евро-2012 не станет в этом плане исключением. Посему знающие люди, как могли, пытались предупредить возможные «слабые места» для добычи «легких денег». Еще в прошлом году было создано Национальное агентство по подготовке и проведению ЧЕ-2012. Его задание − скоординировать все усилия, дабы работа отечественной Федерации футбола не прошла даром.

Однако с момента выигрыша права проводить у себя Евро уже прошло больше года, а дела у нас, мягко говоря, не слишком. Недавно одна из польских газет сообщила, что предварительные рапорты УЕФА свидетельствуют о существовании вероятности того, что у обеих стран могут отобрать право на проведение футбольного форума. Если так случится − это будет беспрецедентный случай в истории. Не знаю, стыдно ли будет украинским руководителям, а вот автору этих строк (болельщику с 26-летним стажем) - очень стыдно за свою державу.

Впрочем, эмоции − в сторону. Давайте попытаемся проанализировать, чего нам следует опасаться в случае, если функционеры из УЕФА все же «помилуют» наших нерадивых чиновников. Ведь нынешнее предупреждение, вне всяких сомнений, будет последним.

Оценивать результаты нынешнего футбольного форума, который завершается на полях Австрии и Швейцарии, еще рано. А вот обратиться к опыту Германии, принимавшей Чемпионат мира по футболу в позапрошлом году − вполне возможно. Немцы, как и мы нынче, ожидали от форума больших денег. Но как заявили, детально изучив проблему, журналисты «Немецкой волны», эффект оказался несколько меньшим. Подтвердил этот вывод и Немецкий институт экономических исследований в Берлине. В его докладе речь идет о том, что «народное хозяйство Германии ощутимого импульса от спортивного праздника, длившегося целый месяц, не получило».

Эксперты посчитали, что вместо ожидаемых накануне ЧМ-2006 шестимиллиардных инвестиций было получено примерно вдвое меньше. Что же касается туристов, то, по словам специалистов, огромное их количество приехало в Германию именно из-за проведения там Чемпионата мира. Но многие не приехали туда… также из-за чемпионата, не желая, к примеру, встречаться с болельщиками из других стран (отнюдь не всегда дружелюбными).

Конечно, это вовсе не означает, что проведение футбольных форумов себя не оправдывает и от этой идеи лучше отмахнуться. Просто украинским чиновникам, ждущим уже год «манны небесной», следует наконец-то понять: ЧЕ-2012 − это не столько фанфары, сколько тяжелейший, кропотливый труд.

Сумму, необходимую для подготовки Украины к Евро-2012, специалисты оценивают не меньше чем в 20 миллиардов евро. Существует также мнение, что если их хорошо освоить и достойно подготовиться к третьему по значимости спортивному празднику, можно рассчитывать на доход в три миллиарда.

Но ведь Украина − не Германия. И в этом «но» кроется очень многое. Каждый знает: у нас любят (и, главное, умеют!) «недостойно осваивать» выделенные деньги. В связи с потенциальным проведением Евро эта угроза возрастает во много раз. Достаточно взглянуть на ситуацию, которая нынче складывается со знаменитым и (не побоюсь этого слова) легендарным спорткомплексом «Олимпийский». Вы думаете, что за волокитой с демонтажом торгового центра «Троицкий» не стоят теневые финансовые потоки и откаты? Как же!

Наибольшее возмущение у многих киевских (и не только) болельщиков вызвала дискуссия, развернувшаяся с месяц тому назад. Дескать, не лучше ли построить новый стадион где-нибудь на окраине Киева. А то «Олимпийский» в скором времени так будет мешать транспортным потокам, что и вовсе заблокирует возможность передвигаться по Киеву. Стало быть, в какой-то «светлой» голове уже зрела идея вовсе снести святыню отечественного футбола. Стадион, первый матч на котором планировалось провести 22 июня 1941-го года. Матч этот, как понимаете, не состоялся из-за начала войны. Кстати, билеты, купленные тогда на футбол, были действительны - и тогда, когда после окончания войны стадион, наконец, распахнул свои двери для болельщиков. О фантастических победах киевского «Динамо», добытых на этом поле, напоминать, думаю, излишне.

Кстати, история с демонтажом «Троицкого» так до конца еще и не ясна. Даже теперь, когда, по последним сообщениям, взамен площадки возле «Олимпийского» фирма «Юджин», владеющая недостроенным монстром, получит около 80 гектаров земли (!!!) в районе Национального комплекса «Экспоцентр Украины». И это при том, что площадь скандальной застройки составляет лишь семь гектаров. Вот так у нас «берегут» бесценную киевскую землю.

Не все чисто и с компанией «Archasia Desigh Group LTD», которая должна была проводить реконструкцию НСК «Олимпийский». На днях Министерство молодежи и спорта прекратило переговоры с этой тайваньской компанией. Причина − тайванцы якобы уклоняются от подписания договора с субъектами предпринимательской деятельности, имеющими лицензию на выполнение подобных работ (закон Украины «Об архитектурной деятельности» запрещает иностранцам, не имеющим соответствующего сертификата, проводить такие работы самостоятельно).

В свою очередь председатель Национального агентства по подготовке и проведению ЧЕ-2012 Евгений Червоненко не раз обвинял "Минмолодьспорт" в том, что ведомство специально навязывало тайваньцам конкретного подрядчика. Зачем? Как говорится, догадайтесь с трех раз… Впрочем, 27 июня украинская сторона пообещала назвать имя новой компании, которая будет (а будет ли?) проводить реконструкцию «Олимпийского». Что тут поделать, если тайванцы, немало сделавшие для подготовки полей ЧЕ-2008, нам не подходят. И точка...

Это проблемы, которые возникли в столице. Похожая ситуация и во Львове, где также не особо торопятся строить новые стадионы. Согласно социологическим опросам, большинство львовян не очень верят в то, что до 2012 года город успеют подготовить к Чемпионату. Единственный город, который активно готовится к Евро-2012, - Донецк. И то, благодаря не власти, а бизнесменам, искренне болеющим за отечественный футбол и престиж государства.

Кроме стадионов, подготовка к Евро-2012 включает в себя большое количество иных работ. Это  и строительство отелей, и реконструкция дорог, и подготовка аэропортов. На днях министр транспорта Иосиф Винский заявил, что подготовка аэровокзалов к футбольному форуму «потянет» не меньше 10 миллиардов гривен. Услышав о таких суммах, глаза загорятся у многих из тех, кто привык везде и всюду брать «откаты».

Автомагистрали − вообще отдельная тема. Что представляют собой наши дороги, знают все. Хорошо известно и то, что происходит, как правило, во время их реконструкции. Притчей во языцех стал автобан Киев - Одесса: невзирая на все старания, качество этой дороги − далеко не европейское. А вот денег кое-кто «срубил» немало.

Вот лишь один случай, о котором в свое время сообщала пресс-служба Государственной налоговой администрации. Во время строительства автобана, на одном из участков нужно было установить дорожное ограждение. Работы выполняла специализированная компания из Хмельницкой области. Барьеры она установила. Но заодно внесла в официальные документы ведомости, искажавшие фактическое положение вещей. Объемы работ и финансовые затраты были сильно преувеличены. Часть бюджетных денег пустили не по назначению, а отправили на счета фиктивных предприятий, переведя в наличку «всего-навсего» семь миллионов гривен.

Стоит ли говорить, что возможные масштабы «черных операций», связанных с Евро-2012, могут быть гораздо большими.

Впрочем, первоочередной задачей для Украины на сегодня является необходимость отстоять свое право на проведение самого чемпионата. После июльских «смотрин» можно будет вернуться и к остальным вопросам. Если, конечно, вердикт проверяющих из УЕФА позволит это сделать...

P.S."Италия будет готова организовать и провести Евро-2012", - такое заявление сделал зв начале нынешней недели аместитель председателя итальянского парламента, ответственный за развитие спорта, Рокко Крими, комментируя возможность передачи права у Польши и Украины проведения чемпионата Европы в 2012 году...

+++

Кто провалит Евро-2012?

Алексей Тимофеев

Rosbalt.ru

03.07.08

Едва успело закончиться первенство Европы по футболу, как УЕФА озаботился перспективами проведения следующего чемпионата. В прошлом звезда французского футбола, а ныне глава УЕФА Мишель Платини на этой неделе инспектирует страны-организаторы Евро-2012. В среду он был в Польше, в четверг — на Украине.

Поездки Платини проходят на фоне многочисленных сообщений о возможности лишения Польши и Украины права на проведение чемпионата в 2012 году, поскольку подготовка к нему серьезно пробуксовывает в обеих странах. Европейские СМИ уже не раз сообщали о готовности УЕФА перенести первенство в Италию, Германию или Испанию. Несмотря на то, что сами представители УЕФА каждый раз отрицали существование таких планов, Платини несколько месяцев назад лично призвал Польшу и Украину «проснуться» и заняться подготовительной работой.

И эти призывы − не единственное свидетельство алармистских настроений в УЕФА. В СМИ просочились сведения о том, что в одном из последних конфиденциальных докладов, подготовленном для УЕФА и датированным концом апреля, говорится, что организация Евро-2012 находится под угрозой.

В Польше состояние работ по возведению новых стадионов или ремонту уже имеющихся оценивается как неудовлетворительное. Кроме того, в некоторых польских городах, намеченных для проведения первенства, не хватает гостиниц, и имеются проблемы с аэропортами. Ситуация на Украине описывается в еще более мрачных тонах. Там проблемы буквально со всем — с отелями, дорогами, стадионами. Как сообщается, в УЕФА рассматривают вариант, при котором только два украинских города − Донецк и Днепропетровск − будут участвовать в Евро-2012, а остальные города будут польскими. Однако без Киева чемпионат в любом случае не состоится.

В критическом русле подается информация о подготовке Польши к первенству и в польских СМИ. Они весьма скептически оценивают проделанную за год работу. В частности, уже можно забыть о строительстве к Евро-2012 второй ветки варшавского метро и модернизации варшавских железнодорожных вокзалов (вместо масштабной перестройки их решено просто отмыть и покрасить). Есть серьезные проблемы со строительством автострад. Журналисты подсчитали, что если темпы строительства не изменятся, то запланированный объем работ удастся выполнить только к 2030 году, а модернизация железных дорог будет осуществлена лишь на 60-70%.

При этом, как отмечает «Газета Правна», деньги являются далеко не главной проблемой: Евросоюз выделил Польше до 2013 года 67 млрд евро, большую часть из которых вполне можно направить на организацию Евро-2012. Основные сложности порождает польское законодательство, особенно в части проведения тендеров и согласования строительных процедур. При этом отмечается, что только строительство Национального стадиона в Варшаве будет полностью финансироваться из государственного бюджета, что значительно упрощает процесс. Во всех остальных случаях государство выделяет только 30%, а местные бюджеты и частные инвесторы должны предоставить оставшиеся 70%. Правда, в Польше удалось принять специальный закон о Евро-2012, который несколько облегчает жизнь инвесторам. Однако и он не в состоянии кардинально изменить сложившиеся механизмы хозяйственной деятельности.

В этом отношении ситуация на Украине − еще хуже. Несмотря на обращения организаторов чемпионата к властям с рекомендациями принять законы о концессиях, частно-государственном партнерстве, введении правила «одного окна» для инвесторов, чиновники не делают ничего в этом направлении. Непрекращающийся политический кризис на Украине также дает о себе знать: в феврале была принята правительственная программа подготовки к Евро-2012. Однако до сих пор неизвестно, кто будет отвечать за ее реализацию — Национальное агентство по вопросам Евро-2012, Федерация футбола Украины, Министерство молодежи и спорта или Координационный совет во главе с президентом.

Правда, как отмечают наблюдатели, на Украине лучше, чем в Польше, обстоят дела со стадионами: достраиваются футбольные площадки в Днепропетровске и Донецке, идет модернизация стадиона «Металлист» в Харькове. Но, например, результаты тендера на перестройку стадиона «Олимпийский» в Киеве, который в свое время выиграла тайваньская фирма, были отменены.

Когда польским чиновникам задают неудобные вопросы о подготовке к чемпионату, они любят говорить, что основное недовольство УЕФА вызывает Украина. По их словам, на заседаниях руководящих органов организации 80% времени уходит на обсуждение украинской ситуации, и только пятая часть уделяется польским проблемам. Украинцы, в свою очередь, тоже не остаются в долгу, напоминая полякам об имеющихся у них сложностях. При этом они также пеняют на недостаточное внимание своих «стратегических партнеров» к сотрудничеству с Украиной в деле организации чемпионата.

В официальном сообщении УЕФА по итогам польского визита Платини говорится, что «приготовления в Польше идут в правильном направлении», а сам Платини «чувствует себя успокоенным по поводу реализации проекта УЕФА Евро-2012 в Польше». Однако на прошлой неделе он заявил, что окончательное решение по поводу организации Евро-2012 будет принято только в сентябре.

Но даже если УЕФА подтвердит свое решение более чем годичной давности, это не станет гарантией того, что обе страны справятся с поставленной перед ними задачей. Ведь пока, несмотря на личные гарантии польского премьер-министра главе УЕФА, даже неясно, успеют ли построить спортивные объекты, не говоря уже о реализации амбициозных инфраструктурных проектов.

+++

 

 


 

Интернет - негативные оценки

 

Киевляне пикетируют Кабмин с целью передать письмо Платини

Glavred.info

03.07.08

Примерно 20 человек, представляющих Печерский район столицы, ожидают под зданием правительства, чтобы передать письмо президенту УЕФА Мишелю Платини, который находится с визитом у премьер-министра Украины Юлии Тимошенко, передает корреспондент «Главреда» .

В письме киевляне просят президента УЕФА помочь восстановить справедливость в борьбе за существование футбольных полей на территории Украины и, в частности, в столице. Также в письме идет речь о том, что в Украине в последнее время проходит кампания уничтожения больших футбольных полей вместо которых устанавливают мини-футбольные синтетические поля. Таким образом, за последнее время Украина потеряла несколько десятков больших футбольных полей. В частности, в Печерском районе Киева было застроено 3 таких поля. А именно, Университета культуры (ул.Кутузова), завода «Радар» (ул. Щорса), районный стадион (бульвар Дружбы народов).

Пикетчики утверждают, что теперь на уничтожение ожидают стадионы, находящиеся в их микрорайоне: «Арсенал» (Кловский спуск), а также стадион им. Андрея Шевченко (ул. Немировича-Данченко). Организатор мини-пикета под Кабмином, экс-нардеп первого созыва Верховной Рады Александр Гудыма отметил, что на месте этих стадионов собираются построить жилищно-офисный комплекс на 254 квартиры и паркинг почти на 500 мест. По его информации, за фирмой «Киевский фонд недвижимости», которая пытается застроить эту территорию, стоит сын ректора одного из киевских институтов Олега Волкова, члена исполкома Национального олимпийского комитета, президента Федерации стрельбы в Украине. Гудыма обвинил Федерацию футбола Украины в коррупции и назвал ее структурой, которая зарабатывает на продаже стадионов.

Следует также отметить, что зарегистрировать копию письма президенту УЕФА в приемной Кабмина пикетирующим отказали. Гудыма сообщил, что в случае, если им не удастся передать письмо-оригинал лично Платини, они передадут его послу Франции в Украине. Кроме этого печерская громада также намерена передать копию этого письма МИД Украины.

+++

Договоритесь, кто будет воровать!

Segodnya.ua

03.07.08

Есть простой рецепт как на высоком уровне подготовиться к Евро-2012.

Среди невообразимого шума, который поднимается вокруг проблем Украины с подготовкой к Евро-2012 как-то теряется главная их причина. И причина эта − не отсутствие денег. Причина эта − не какая-то неорганизованность или безалаберность наших чиновников. И тем паче не злой умысел врагов. Причина куда банальнее − наши чиновники все никак не могут между собой договорится - кто и сколько будет воровать деньги на подготовку к чемпионату.

Взять, к примеру, реконструкцию Олимпийского. По смыслу комментариев ответственных лиц могу предположить, что тайванская компания, которую сейчас выпихивают со стройки − совсем не чужая для Червоненко. Но зато совсем чужая для Суркиса, Павленко и Юлии Тимошенко со товарищи. Также могу предположить, что эти деятели имеют свои компании, которым они уже обещали приложить все усилия, чтоб они поучаствовали в реконструкции олимпийского, освоив с общей выгодой сотни миллионов. Если тайванцев таки отстранят, они будут судиться долго и упорно. Если не отстранят − с ними будут судиться долго и упорно. А строительство, в любом случае, так и не начнут со всеми вытекающими для Украины плачевными последствиями.

Какой выход? Только один: сесть за стол и договорится кто с чего воровать будет. Застройщик − Иванова, проектировщик − Сидорова, подрядчик − Петрова. Ну и так далее. Все. Сели, распилили бюджет, украли с чистой совестью 20-30% от оного и, главное, взяли друг с друга честное слово, что стадион должен быть сдан жестко в срок, чтоб Отечество любимое не опозорить. И я не сомневаюсь ни минуты: все построят и сдадут в срок и в наилучшем виде. Вся Европа обзавидуется таким темпам и качеству строительства!

То же самое и по дорогам, и по всему остальному. Договорятся, как воровать будут − такие дороги отгрохают, что и в Германии не видывали.

Не нужно уныния! Нужно верить в свою страну и в ее бюрократию! Как только наш чиновник и олигарх понимает на чем он воровать будет (и получает долгосрочные гарантии безнаказанности этого воровства) он не то, что Евро-2012 на высшем уровне проведет. Он и Луну заселит, и на Марс экспедицию запустит. Главное, чтоб воровал, но и дело не забывал делать (а вот тут и должно как раз подключиться государство с его репрессивными органами − чтоб помимо воровства еще и дело делалось).

Только договариваться с братьями нужно уметь. И делиться. Одному ведь воровать − не по божески.

+++

Україна нагадує Колумбію, в якої забрали чемпіонат світу з футболу-1982, − польське розслідування

Zik.com.ua

03.07.08

Польська «Gazeta Wyborcza» не впевнена, що Україна встигне підготуватися до «Євро-2012». Розслідування журналіста Анджея Новоґродського стану справ з «Євро-2012» в Україні показала, що вони є «не дуже. Дуже не дуже».

«Gazeta Wyborcza» пише, що єдине, з чим Україна випереджає Польщу − то це стадіони. Інше − себто готелі, летовища, автобани − відсутні. Голова Національного агентства з питань підготовки до «Євро-2012» Євген Червоненко полюбляє повторювати, що 80% коштів чемпіонату покриють приватні особи. Натомість, не каже нічого про те, як держава допомагає приватним інвесторам вкладати ці гроші в «Євро-2012»: а річ в тому, що вона не допомагає. Уряд досі не ухвалив відповідного закону про фінансування будови стадіонів, готелів та дорожньої інфраструктури.

«Gazeta Wyborcza» надала гласності усім огріхам свого партнера − України з проведення «Євро-2012». При цьому провела паралель з Колумбією, в якої в 1982 році таки забрали право на організацію чемпіонату світу з футболу, бо та не встигла належним чином до нього підготуватися.

+++

Підписатися на новини