Футбольная жизнь регионов

1.          Автономна Республіка Крим

Евро 2012

На минувшей неделе крымская пресса много внимания уделила освещению Евро-2008. В этой связи, разумеется, немало было и информации, посвященной подготовке нашей страны к чемпионату Европы 2012 года. Так сказать, грядущий турнир через призму текущего.

«Крымское время» опубликовало неутешительные выводы экспертной комиссии УЕФА о том, что реализация какого-либо проекта на месте НСК «Олимпийский» к Евро-2012 практически невозможна. «Введение стадиона в эксплуатацию до середины 2010 года − невозможно. По оптимистичному сценарию завершение проекта можно ожидать не ранее середины/конца 2011 года, но только при условии создания профессиональной проектной команды и прекращения внутриполитической борьбы между украинскими участниками проекта. Если строительные работы не начнутся до конца 2008 года, комиссия УЕФА больше не будет считать проект возможным для реализации», − подчеркивается в документе экспертной комиссии УЕФА».

«В связи с тем, что наша доблестная власть пока не в состоянии решить вопрос с реконструкцией НСК «Олимпийский», в Европе начинают рассматривать потенциальных кандидатов на подмену Украине. В частности, испанские СМИ пишут о встрече президента УЕФА Мишеля Платини с шефом испанской Федерации футбола Анхелом Вильяром, на которой якобы обсуждалась кандидатура Испании. Согласно другим источникам, Польша ведет закулисные переговоры с Германией, дабы принять Евро на пару с немецкой стороной. Конечно, если не в состоянии сделать это окажется Украина. Не будем забывать, что ранее о своей готовности принять следующее первенство континента сообщили Италия и Шотландия. В общем, в Европе ждут нашей роковой ошибки...» ( «Первая крымская»).

«Крымские известия» пишут о том, что президент Федерации футбола Украины Григорий Суркис обратился к Верховной Раде с призывом немедленного принятия ряда законов, которые бы способствовали успешной подготовке страны к чемпионату Европы 2012 года. «Необходимо немедленно принять ряд законодательных актов, которые создадут привлекательный инвестиционный климат в стране. В частности, речь идет о законе о концессии, внедрении единого инвестиционного окна, а также о законе о государственно-частном партнерстве и других. Все это даст возможность украинским и иностранным инвесторам вкладывать деньги в экономику Украину», − подчеркнул Суркис, добавив, что только благодаря созданию хороших условий можно привлечь 80 процентов средств, которые необходимы для проведения Евро-2012».

Футбол

О других темах.

Крымские СМИ поддержали решение президента ФФУ Григория Суркиса отстранить от своих обязанностей главу судейского корпуса Виктора Дердо.

«На карьере арбитра ФИФА киевлянина Сергея Березки, похоже, можно ставить жирный крест. За предвзятое судейство из высшей отечественной лиги его сослали в первую, но и в ней Березка успел напортачить. Его подвиги в матче ФК «ИгроСервис» и мариупольского «Ильичевца», когда в ворота гостей не были назначены три справедливых пенальти, оценены «по достоинству»: Березка отстранен от обслуживания матчей чемпионата Украины во всех лигах на неопределенный срок. Судейский беспредел в первой лиге вывел из себя даже обычно сдержанного президента ФФУ Григория Суркиса: своим решением он отправил в отставку главу комитета арбитром Виктора Дердо. Будем надеяться, что наведение порядка в судействе, о котором на протяжении последнего чемпионата не говорил только ленивый, наконец-то началась» (программа «Футбол-TV», ТРК «Неаполь»).

ФК «Таврия»

На минувшей неделе вышли из отпуска футболисты «Таврии». Неделю команда провела на своей базе в Почтовом, а 16 июня вылетела на двухнедельный сбор в Австрию. Накануне команда Михаила Фоменко сыграла товарищеский матч с одним из лидеров группы «Б» чемпионата второй отечественной лиги − красноперекопским «Химиком», в котором добилась победы − 2:1.

Потеря у «Таврии» только одна: по окончании срока аренды отправился в расположение своего клуба − молдавского «Зимбру» − полузащитник Кирилл Ковальчук. За три месяца крымской карьеры молодой футболист так и не сумел себя проявить, поэтому руководство «Таврии» вполне логично решило отказаться от его услуг. А вот защитник Денис Стоян (попавшийся на употреблении марихуаны), которого некоторые СМИ уже поспешили «уволить» из симферопольского клуба, по-прежнему в составе «Таврии». Его контракт с крымчанами истекает 1 августа, будет ли он продлен − станет известно в ближайшие дни (футболисту вырезали аппендицит и он находится на больничном).

Присоединились к «Таврии» и несколько потенциальных новичков из клубов Украины, ближнего и дальнего зарубежья. Акцент в селекционной работе сделан на поиск квалифицированных защитников. Впрочем, и от игроков других линий, способных усилить игру команды, тренерский штаб Михаила Фоменко, естественно, отказываться не собирается. После трехлетнего перерыва вернулся в «Таврию» грузинский нападающий Васил Гигиадзе. Опытнейший футболист, бомбардирские качества которого в свое время раскрылись именно в Симферополе, подписал с крымчанами двухлетний контракт.

На просмотре также находятся литовский защитник Видас Алундерис из польского «Заглембе», его албанский коллега по амплуа Эрвис Крайя из «Закарпатья», еще один ужгородский оборонец Андрей Донец, двое грузинских легионеров − защитник Ираклий Чиквиладзе и полузащитник Григол Долидзе из «Амери», а также молодой форвард «Днепра» Владимир Коробка.

 

2.          Вінниця

 

Євро-2012

Цього тижня тема підготовки до проведення Євро-2012 прозвучала на всіх місцевих телеканалах, вона була присутня і в більшості місцевих друкованих ЗМІ. Це пов’язано з тим, що у Вінниці протягом 9-10 червня відбувалось засідання Консультаційного комітету Президентів України і Польщі. Як було заявлено напередодні, одне із питань, яке будуть розглядати українська і польська делегації − підготовка до проведення Євро-2012. Оскільки переговори проводились за зачиненими дверима, розповісти про подробиці розмови не можу. Однак є і доступна інформація. Після завершення зустрічі був короткий підхід до преси керівника польської делегації ,Державного секретаря Канцелярії Президента Республіки Польща Міхала Камінського, керівника української делегації, заступника глави Адміністрації Президента України Олександра Чалого та вінницького губернатора Олександра Домбровського. Щось конкретного ні Чалий, ні Камінський не сказали. В коротких виступах обох прозвучало приблизно одне і те ж: « Ми обговорили ряд питань, визначились з планом дій… Євро-2012 в Україні і Польщі обов’язково відбудеться…»

Куди конкретнішим був Домбровський. Він сказав, що досягнуто домовленостей, що вінницький аеропорт буде резервним під час проведення Євро-2012. Він заявив також, що добився підтримки на засіданні Консультаційного комітету, аби у Вінниці таки відкрилось консульство республіки Польща. Цим він зробив  вдалий «піарівський» хід, бо саме його більш-менш конкретні слова, а не загальні фрази урядовців, почали гуляти в ефірі і  на шпальтах газет в матеріалах про засідання Консультаційного комітету у Вінниці. Наприклад популярний тижневик «33 канал» за 11.06.08 вже в заголовку «До Євро-2012 Вінниця матиме польське консульство» засвітив оптимістичні слова Домбровського. А дальше газета так пише про те,що розглядали на засіданні:

«…Великий і складний блок питань − це виконання Дорожньої карти двостороннього співробітництва, енергетична безпека, а також спільні гуманітарні проекти, культура і спорт, - додав Міхал Камінский, Державний секретар Канцелярії Президента Республіки Польща, голова польської делегації. - Зокрема, координування спільного проведення чемпіонату з футболу “Євро-2012” повністю покладене на Консультаційний комітет президентів (ККП). Як відомо, Вінниця готується до “Євро-2012”. Наше місто вигідно розташоване між Києвом, Львовом і Одесою, отже, будуть використані наші дороги, транспортні розв’язки, аеропорт “Гавришівка”. Чекають ремонту Центральний стадіон і готелі обласного центру…».

В коментарі про засідання Консультаційного комітету на офіційному сайті  Вінницької ОДА про Євро-2012 взагалі згадується дуже скупо «…На засіданні Консультаційного Комітету також торкнулися питань майбутнього проведення фінальної частини чемпіонату з футболу ЄВРО-2012. Олександр Домбровський зазначив, що сьогодні активно обговорюються можливість використання вінницького аеропорту як резервного…».

Хочу відзначити, що  засідання Консультаційного комітету у Вінниці та ще й в дні  проведення Євро-2008, неабияк «підігріло» тему підготовки до проведення Євро-2012 на місцевому рівні.

Місцевий футбол

Сталась яскрава подія і в місцевому футболі. 9 червня на полі Вінницького аграрного університету відбувся футбольний турнір пам’яті Дмитра Заболотного.

Дмитро Заболотний відома постать у вінницькому футболі, брат нинішнього голови облради Григорія Заболотного, помер минулого року від раку. Ось як пише про турнір спортивний оглядач на сайті «20 minut.ua»:

«…На торжественной церемонии открытия присутствовали его родные и друзья, среди которых была супруга Полина, родной брат и председатель облсовета Григорий Заболотный и обладатель «Золотого мяча» 1986 года Игорь Беланов (он занимался в ДЮСШ Кривого Рога, которой тогда руководил Дмитрий Заболотный). Легенда украинского футбола и лучший игрок Европы 1986 года вручил Григорию Заболотному ценный подарок − футбольный мяч, которым играли на чемпионате мира 2002 года в Японии и Корее.

Кстати, не случайно в этом состязании принимали участие ребята 1995 года рождения, ведь в сезоне 2005/2006, ещё при Дмитрии Заболотном, двенадцатилетние воспитанники ДЮСШ Бершади выиграли чемпионат страны среди своих сверстников.

- Это поистине было великим достижением, ведь ребята из скромного провинциального городка обыграли тогда очень сильных соперников из Киева, Львова и Днепропетровска, - отметил вице-президент ФК «Бершадь» Виктор Глевич…»

 

3.          Волинь

 

Євро-2012

Інвестори

Уряд України готує законопроект, який передбачає пільги для інвесторів проектів, спрямованих на підготовку України до проведення фінальної частини чемпіонату Європи з футболу. Про це на зустрічі голови Волинської ОДА із делегатами міжнародного трейд-клубу повідомив заступник губернатора Василь Байцим. За словами пана Байцима, у реалізації державної програми підготовки до «Євро-2012» дуже важливим є залучення як зовнішніх, так і внутрішніх інвестицій. Окрім цього, він повідомив, що в рамках робіт із реконструкції доріг області на шляхах планується розмістити і сервісні центри. «Ми вже ведемо переговори із представниками сільських і міських рад та запрошуємо зацікавлених інвесторів взяти у цьому процесі участь», − сказав Василь Байцим.

Чемпіонат Європи як виховний засіб

У селі Соловичі Турійського району, де сільським головою працює колишній співробітник „Беркута” Ярослав Кашуба, починають споруджувати стадіон і принципово намітили закінчити його до... „Євро-2012”. З чемпіонатом Європи це ніяк не пов’язано, голова хоче спорудити стадіон, щоб місцева молодь не пиячила, однак знаменно, що „Євро-2012” в цьому випадку виступає як засіб виховання населення.

Реклама

Зовнішньої реклами, пов’язаної з „Євро-2012”, не виявлено.

Місцевий футбол

Стадіон

Працівникам КП «Луцький стадіон «Авангард» виплатили заборговану заробітну плату. Про це розповів міський голова Богдан Шиба під час прес-конференції в Луцькраді. «Так, ми виплатили заборгованість, але ця проблема буде виникати кожного місяця», − зауважив мер міста, додавши, що міськрада таким чином сплачує чужі борги.

Як ми вже зазначали раніше, у жовтні 2007 року ТзОВ «Феміда-Інтер» (фірма президента ФК „Волинь” Василя Столяра) звернулася з позовом до суду про стягнення з КП «Луцький стадіон «Авангард» заборгованості 7 473 110,77 гривні за послуги, які були надані ТзОВ «Феміда-Інтер». Внаслідок цього на майно стадіону «Авангард» накладено арешт.

16 червня − останній матч „Волині”?

Як ми вже повідомляли, нещодавно на найголовнішій спортивній споруді Волині відбулося виїзне засідання Луцького міськвиконкому. Мер обласного центру Богдан Шиба під час засідання заявив: влада має намір взятися за реконструкцію "Авангарду", а оскільки є юридичні протиріччя з ТзОВ "Феміда-Інтер", яке орендує стадіон, то "роботи будуть проводитися паралельно з правовими процедурами, які триватимуть до повного вияснення юридичних конфліктів між КП "Луцький стадіон "Авангард" та ТзОВ "Феміда-Інтер". Окрім цього, мер пообіцяв активізувати процес, щоб завершити все до Дня Незалежності. А в першу чергу − якщо металева огорожа довкола стадіону встановлена самовільно − демонтувати її. Президент клубу"Волинь" Василь Столяр 13 червня побував на "Авангарді", щоб знайти цивілізований вихід із критичної ситуації. Він же оприлюднив офіційну точку зору на намагання міської влади перебрати контроль над "Авангардом" у свої руки: − Практично у всіх містах України, де є професійні футбольні команди, клуби в тій чи іншій мірі отримують сприяння і підтримку місцевої влади, а в Луцьку такої підтримки немає. Та ще й вводять громадськість в оману неправдивими звинуваченнями... Нас, наприклад, звинувачують у тому, що виникли борги з зарплати працівникам комунального підприємства. Так воно створене і підконтрольне міській раді, яка роками не платила людям грошей, не розраховувалася за електроенергію, комунпослуги тощо. З власної ініціативи футбольний клуб давав зарплату працівникам стадіону, а коли енергетики вимкнули електропостачання, то ми самі вирішували всі проблеми і розраховувалися... Виходить так: як контролювати діяльність власного комунального підприємства та платити за рахунками, то міської влади немає, а як зазіхати на стадіон − вона є! Ми в реконструкцію "Авангарду" вклали за час оренди фактично 20 мільйонів! Коли команда вийшла до вищої ліги, то нам поставили жорстку умову: спортивна споруда повинна відповідати всім вимогам! І ми, хоч як було непросто, але виконали її! І раз ФІФА, УЄФА, ФФУ і ПФЛ кажуть, що довкола стадіону має бути паркан, то так воно зараз і є! Тепер пан Шиба каже, щоб розгородити територію. А де він бачив, щоб, наприклад, на території Національного Олімпійського стадіону в Києві сновигали сторонні люди? Чи, може, комусь хочеться зелені насадження перетворити на місця, де безконтрольно вживатимуть спиртні напої чи ще чим аморальним займатимуться?

Реконструкція "Авангарду" проведена повністю до вимог усіх футбольних інституцій! А нам тепер ставлять ультиматум: або футбольний клуб буде робити все, що заманеться Богданові Шибі, або... Скажіть, а в міської ради взагалі є свідоцтво про право власності на стадіон? Абсолютно непрофесійні ідеї дозволити "масові гуляння" по зеленому газону у разі їхньої реалізації закінчаться повною деградацією футбольного поля. Ви уявляєте, що буде, коли на поле впаде спис чи молот? Це ж − аварія системи підігріву!!!

Дивно, що Богдан Шиба, який за час роботи на посаді голови Турійської райдержадміністрації фактично нічого не зробив для сприяння розвиткові фізичної культури та спорту в цьому районі (звідки не вийшло практично жодного хорошого футболіста за багато-багато років!), приїхавши до нас у Луцьк, починає діяти за принципом: "Своя рука − владика!", прикриваючись при цьому рішенням виконкому. То ФК "Волинь" (Луцьк), наприклад, виховав блискучу команду 17-річних футболістів, які торік виграли Спартакіаду України, перемігши у фіналі київське "Динамо" з рахунком 4:2. А чим може похвалитися сам Богдан Павлович? У нас що, в Луцьку, вже все зроблено для розвитку масової фізичної культури та спорту, що панові Шибі треба влазити у справи професійного спорту? Вважаю − навпаки. Недавно Президент України Віктор Ющенко проводив спеціальну нараду, де наголошував: органи місцевої влади повинні насамперед зосередитися на вирішенні проблем дитячого спорту, розвитку мережі клубів за місцем проживання, будівництвом спортивних і дитячих майданчиків, міні-футбольних полів тощо.

Політика футбольного клубу "Волинь" чітка і зрозуміла: стадіон "Авангард" є візитною карткою не лише Луцька, а й області. І ми вже зробили все, що могли для того, щоб він відповідав усім критеріям, і будемо це робити надалі. Хоче цього Богдан Шиба чи ні! Нас підтримують люди, які знають, що таке великий спорт. Наприклад, корінний лучанин Анатолій Тимощук, коли привозив у рідне місто Кубок УЄФА, сказав чітко і зрозуміло, що йому надзвичайно прикро за те, що твориться довкола стадіону і нашої футбольної команди. Місцева влада взагалі не приділяє ніякої уваги рідній "Волині". Знаєте, слова Анатолія Тимощука, який отримав путівку у великий футбол саме в нашій команді, для мене набагато важливіші, ніж пан Шиба з його виїзними виконкомами...

І останнє. Колись я думав, що період правління Анатолія Француза − це чорна смуга в житті "Волині" і Волині. Тепер, коли дивлюся на Богдана Шибу, переконуюся: насправді "французька" смуга була білою, а ця − чорна... І раз із нами говорять мовою ультиматумів, то луцькі уболівальники повинні знати: ухвалено рішення про те, що 16 червня матч із "Енергетиком" може стати останнім, коли "Волинь" виступає на "Авангарді"!

Турнір на кубок „Волинської газети

7 червня на базі військового ліцею з посиленою фізичною підготовкою відбувся Перший обласний турнір з міні-футболу серед чоловічих аматорських команд на Кубок „Волинської газети”. Ініціатором змагань виступила „Волинська газета” спільно з обласним Центром фізичного здоров’я населення за сприяння луцької міської та волинської регіональної організації Народної партії. Перемогла луцька команда „Динамо” (УСБУ).

Чемпіонат, багатий масовістю

8 червня стартував чемпіонат волинської обласної ради ФСТ „Колос” з футболу 2008 року. В ньому вперше братиме участь аж 21 команда. Один Камінь-Каширський район виставив на змагання 5 команд футболістів-аматорів.

Волинські ЗМІ про футбол

„Шахтар” виклав за Іщенка 15 млн.грн.

Трансфер захисника львівських „Карпат” Миколи Іщенка коштував „Шахтареві” 15 млн. грн., а у випадку, якщо гірники продадуть його в інший клуб, „Карпати” отримають ще 40 відсотків суми, вирученої донеччанами за футболіста. Так дорого львів’яни своїх гравців ще не продавали.

 

4.          Дніпропетровськ

 

Евро-2012.

Реклама.

В днепропетровском телеэфире на протяжении всей минувшей неделе транслируется ролик «Евро-2012. Доигрались?» (Мяч с надписью «Евро-2012» летит в спины людей в костюмах) В основном, люди могут наблюдать его на общенациональных каналах, но идет также он и в эфире региональных. В основном, он отвечает скептическому настроению горожан относительно евро − то, что сейчас делается в городе (а по сути, это лишь стройка стадиона) многие считают ничтожно малым. И все проблемы города подытоживают расхожей фразой «Не той стране отдали евро».

Визит Президента Украины

13 июня Президента Украины посетил наш регион.

В основном, главной темой визита Президента был оборонно−промышленный комплекс страны, и в связи с этим Ющенко посетил КБ «Днепровское» и Днепропетровский машиностроительный завод. Но высказался он и относительно проблемы подготовки к Евро-2012.  По его мнению, торможение ремонта дорог в Днепропетровске к Евро-2012, а также отсутствие финансирования ряда других региональных программ является следствием хронического невыполнения своих обязательств Кабинетом Министров. Такое объяснение он дал журналистам на пресс-конференции в КБ «Днепровское».

- Это политика Кабмина, и я не берусь нести за нее ответственность, - сказал Президент. Несмотря на солидное пополнение госбюджета (за 5 месяцев текущего года − 10 млрд. грн.), взамен Днепропетровщина получила всего лишь 177 млн. грн.

-Я хотел бы, чтобы те 28 млрд. грн., которыми сегодня располагает бюджет, работали на реализацию государственных и региональных программ, - подчеркнул Виктор Ющенко.

Однако в прессе его высказывания были оценены не как конструктивная критика, а как очередные политические игры.

Подаю часть такой статьи.

Виктор Ющенко: Страна, которая не может содержать свою армию, будет содержать чужую

17.06.08, «Комсомольская правда-Днепр»

…….В плохих дорогах виноват Кабмин

Как и в вопросе недостаточного финансирования армии, так и по другим финансовым вопросам, президент адресовал всех к Кабмину, который, по его словам, проводит бездарную, популистскую политику и не выполняет в полной мере целый ряд программ. Именно поэтому, к слову, наша область в нынешнем году получила в восемь раз меньшее финансирование на капитальный ремонт дорог, чем в минувшем. И это за три года до открытия Евро-2012. Виктор Ющенко, не называя имен, дал ясно понять, что спрашивать надо с правительства Тимошенко. Оно, как считает Виктор Андреевич, не финансирует государственные программы, в том числе и по строительству новых дорог.

- Ситуация, которую имеем сейчас, сложилась вследствие непродуманной, бездарной, популистской экономической политики. Я не могу понять и согласиться с тем, что Днепропетровская область, которая дала в государственный бюджет порядка десяти миллиардов гривен, получила только сто семьдесят миллионов, - ответил на вопросы журналистов глава государства.

Он популярно, буквально на пальцах показал все прорехи нынешнего украинского правительства. По мнению Ющенко, правительство должно проводить политику развития, нацеленную в будущее, а не жить сегодняшним днем. Что это такое по президенту? Например, те же дороги. Если бы правительство сейчас не создало такой ситуации, когда рынок, в том числе кредитный, практически заморозился, мы могли бы иметь весьма выгодные процентные ставки по кредитам. Это позволило бы регионам брать кредиты и за счет этих средств за три года построить львиную часть из необходимых автодорог. А по факту имеем двадцать один процент по кредитам, что попросту заставляет отказываться от оформления такого займа.

Президент дал понять, что рассчитывает на конструктивное сотрудничество с Кабинетом министров Юлии Тимошенко, которой он, по всей видимости, как лояльный учитель нерадивой школьнице, прощает все ее ошибки. Учтет ли слова президента Леди Ю?

Ассоциация футбольных болельщиков

В тот же день, 13 июня, Ассоциация футбольных болельщиков Днепропетровской области провела пресс-конференцию «Обеспечит ли Днепропетровск болельщикам на Евро-2012 такой же уровень сервиса, как на Евро-2008?» в пресс-центре «НОВЫЙ МОСТ». Представители организации заявили,  что готовы помочь местным властям в организации Евро-2012, предоставив активных членов организации для работы стюардами и переводчиками. «Наша организация сегодня насчитывает более тысячи активных членов. Многие из них готовы на добровольных началах работать стюартами и переводчиками во время проведения чемпионата. Мы сообщили об этом местным властям, однако ответа от них пока не получили», - сказал Председатель правления Ассоциации футбольных болельщиков Днепропетровской области Олег Доценко. Ассоция обеспокоена текущим состоянием дел по подготовке в Евро-2012 и готова принять решительные действия, в случае если государственные и городские власти не начнут серьезную подготовку к проведению чемпионата. «Мы готовы вывести на улицы десятки тысяч людей. Ведь проведение Евро-2012 — это уникальный шанс для Украины стать полноправным членов европейской футбольной семьи. Поэтому нельзя позволить чиновникам лишить болельщиков футбольного праздника», - заявил Президент Ассоциации футбольных болельщиков Днепропетровской области Михаил Масалов.

Ассоциация футбольных болельщиков Днепропетровской области считает, что в случае продолжения политических дрязг у Украины отберут право на проведение Евро-2012. «До Чемпионата осталось совсем немного времени − 1,457 тыс. дней. Это очень маленький срок, если учитывать, что в отличие от других стран, ранее принимавших Чемпионат Европы, где подготовка сводилась в основном к «косметическим» работам, нам предстоит колоссальная стройка, где всю инфраструктуру необходимо создавать практически с нуля. Для нормального проведения Евро-2012 в Украине нет практически ничего. Нет нормальных автомобильных дорог, аэропортов, вокзалов, привычного по уровню комфорта транспортного сообщения между городами-участниками. Мы не имеем необходимого количества отелей, кемпингов, кафе, ресторанов, туалетов. Есть проблемы с обеспечением безопасности болельщиков на стадионах из-за непрофессиональных действий сотрудников милиции. Одной из причин столь низкого уровня подготовки к чемпионату является непрекращающийся политический кризис в Украине. Ни одна политическая сила не готова взять на себя ответственность за проведение Чемпионата. Мэры городов-участников Евро-2012 обвиняют правительство в невыполнении своих обещаний относительно финансирования программ по подготовке. Глава Национального агентства по проведению Евро-2012 Евгений Червоненко обвиняет Министерство по делам семьи, молодежи и спорта в саботаже. Президент Виктор Ющенко и Премьер-министр Юлия Тимошенко упрекают друг друга в срыве подготовки к Евро-2012», - заявил Президент Ассоциации футбольных болельщиков Днепропетровской области Михаил Масалов. Ассоциация футбольных болельщиков считает, что если подобное положение дел не изменится, страна может потерять право на проведения Евро-2012.

В «Газете по-днепровски» не просто отреагировали на эту пресс-конференцию публикацией, но и высказала в статье альтернативное мнение.

Фанаты бьют тревогу

Днепропетровские болельщики боятся потерять Евро-2012, 17.06.08 «Газете по-днепровски»

……Другое мнение

Главная проблема − дороги и отели

Главный специалист отдела по работе с Харьковским, Донецким и Днепропетровским регионами национального агентства Украины по подготовке и проведению финальной части чемпионата Европы 2012 года, Андрей Шлагин не разделяет радикального мнения болельщиков. Как он сообщил в телефонном интервью корреспонденту «Газеты…», все поставленные задачи, связанные с европейским турниром, Днепропетровск выполняет. Особенно его радует высокая степень готовности стадиона «Днепр», - это сильная сторона нашего города. И на реконструкцию аэропорта меморандум уже подписан. Проблемы есть с ремонтом объездных дорог. Но это касается всех городов, так как из государственного бюджета на это пока не выделено ни копейки. Основной проблемой подготовки Днепропетровска к Евро-2012, Шлагин считает переоборудование четырехзвездочных отелей в пятизвездочные. В этом вопросе мы сильно отстаем от Львова и Одессы, сильная туристическая инфраструктура в которых заложена «генетически».

Список губернатора

Проект «Список губернатора» более, чем на 80% позволит решить вопрос с расселением участников и болельщиков во время проведения чемпионата по футболу Евро-2012.

Об этом сообщил начальник управления по вопросам подготовки к чемпионату Европы 2012 года по футболу Вадим Шебанов. По требованиям УЕФА в Днепропетровске должно быть 1 тыс. 567 пятизвездочных гостиничных номеров, 1 тыс. 335 − четырехзвездочных, 175 − трехзвездочных номеров.- Благодаря реализации проекта «Список губернатора», - отметил Вадим Шебанов, - мы будем иметь около 2 тыс. трехзвездочных гостиничных номера, более 1 тыс. 700 четырехзвездочных. Над увеличением количества пятизвездочных номеров сегодня работает областная и городская власть. По информации пресс-службы облгосадминистрации, в первую очередь будут построены гостиничные комплексы семейного типа, в каждом из которых будет около 25 пятизвездочных апартаментов. Кроме того, в центре города появится пятизвездочный отель мировой сети «Хилтон». По предварительным подсчетам, строительные работы по возведению объектов, которые входят в «Список губернатора», должны быть полностью завершены к октябрю 2011 года. То время, которое остается до начала чемпионата, будет использовано для благоустройства близлежащих территорий.

СМИ

Последнее время стало появляться много аналитических материалов, так или иначе касающихся Евро, в новой газете «Левый берег». На минувшей недели теме было посвящено две статьи известной в городе журналистки Натальи Беловицкой − именно она в этой газете курирует тему Евро.

Как провести реконструкцию… «в головах»?

Скептики, сомневающиеся в том, что Украина успеет создать все намеченное к футбольному чемпионату, уже готовы делать у букмекеров ставки. И утверждают, что Евро-2012 к нам не придет. Зря переживают. Не без проблем, ударными темпами в сжатые сроки, но скорей всего, чемпионат мы «вытянем». Самая сложная ситуация с одним из главных объектов Днепропетровска к Евро-2012 − аэропортом − продвинулась в лучшую сторону. Ведь без аэропорта международного уровня не видать нам футбольного чемпионата. Положительное решение вопроса с реконструкцией авиационных ворот города до последнего времени оставалось под угрозой, несмотря на «зеленый свет» от правительства и на то, что международный аэропорт «Днепропетровск» включен в семерку стратегически важных аэропортов Украины. Пока Кабмин подписал с главами обладминистраций меморандум, в котором определена политика по решению проблемных вопросов к Евро по каждому региону. Согласно меморандуму, днепропетровский аэропорт приватизируют через открытый аукцион. «По его итогам будем иметь мощного инвестора, который погасит долги предприятия, обеспечит создание нового терминала, отеля, дорог, паркингов, − заверил Виктор Бондарь. − Предварительно Приватбанк, г-н Коломойский готовы инвестировать 1 млрд. 290 млн. грн и превратить объект в современный международный аэропорт. Будет закончена реконструкция взлетно-посадочной полосы, которая после приватизации вернется назад Министерству транспорта и связи». «Вопрос о приватизации «Днеправиа» рассматривается уже давно, − прокомментировал ситуацию ИА «Новый мост» первый заместитель генерального директора «Днеправиа» Сергей Ткаченко. − Это нужно, чтобы ускорить процессы, необходимые для реконструкции аэропорта. Также мы из предприятия, находящегося в состоянии санации, перейдем в нормальное действующее предприятие. На сегодня мы скованы некоторыми распоряжениями Фонда госимущества, Минфина и т. д. Соответственно, наше развитие затруднительно. А не развиваться − значит умереть».

В пятизвездочные отели по плохим дорогам?

Отчитываясь прессе о подготовке к Евро, глава обладминистрации заявил, что со списком губернатора (а в него включены крупные объекты, которые построят к чемпионату на средства инвесторов) нерешенных проблем нет. И сейчас подыскиваются земельные участки для новых отелей. Как минимум четыре гостиничных сети с мировым именем появятся в Днепропетровске − такие, как «Хилтон», «Мэриот», «Редисон». Начальник городского управления по вопросам подготовки и проведения Евро-2012 Наталья Чернышева сообщала, что в программе подготовки к футбольному чемпионату предусмотрены реконструкция 9 и строительство 12 новых гостиниц. Также есть предварительные договоренности с Запорожьем по поводу возможного размещения туристов в тамошних гостиницах. По сообщению губернатора, к Евро-2012 также отремонтируют фасады домов, расположенных на ключевых транспортных артериях города. «К сожалению, на сегодня до конца не был утвержден Генплан Днепропетровска, − отметил Виктор Бондарь. − И все будет зависеть от того, каким он будет. Чтобы не приводить в порядок фасады тех домов, которые потом снесут. Сейчас уже началась реконструкция жилых кварталов вокруг стадиона «Днепр», где собираются принимать футбольные матчи». Для решения же проблем с инфраструктурой Днепропетровска проектируются новые дорожные развязки, планируются перенос трамвайных линий и развитие метро. Однако тут возникает новая проблема − недофинансирование строительства дорог и метро. Губернатор напоминает, что правительство уменьшило нам количество средств на дороги в 8 раз. «100 млн. грн − это только на зарплату и расчеты по долгам. То есть, имеем ноль гривен, − констатирует Виктор Бондарь. − Если не пересмотрим этот вопрос, утратим и те сети, которые есть. Полмиллиарда гривен нужно только на то, чтобы их содержать».

Город-сад

Предположим, что множество планов к европейскому чемпионату мы все-таки осилим (а куда деваться?). И все проблемы устраним. Без скандалов найдем земельные участки под 12 новых отелей, а после чемпионата придумаем, как использовать многочисленные гостиничные номера. Метро по центру протянем, дороги расширим, пробки устраним, электротранспорт новый закупим и даже в маршрутках порядок наведем. В общем, «через четыре года» получим «город-сад». Во всяком случае, «сад» будет в сквере им. Ленина, где планируется создать фан-зону. Как заявил мэр Днепропетровска Иван Куличенко, там снесут порядка 700 старых деревьев, а вместо них посадят новые. «Необходимо создать цивилизованные условия для болельщиков «Днепра». Все равно они будут собираться и перед матчем, и после матча. Где? В сквере, поскольку площадь перед стадионом этого не позволяет. Значит, нужно им дать возможность делать это безопасно и цивилизованно. Как и на стадионе, в сквере будет установлена система видеонаблюдения за порядком. Можно кричать и болеть, но делать это нужно культурно. В футбольные дни будут транслировать матчи. А в остальные днем будут показывать бесплатно мультфильмы и сказки для детей, а вечером − кинофильмы для взрослых», − нарисовал радужную картину Иван Куличенко. А я добавлю еще красок. Фанаты «Днепра» будут не только «болеть культурно», но и под всевидящим оком видеонаблюдения не станут бросать на землю окурки, пивные банки-бутылки, упаковки из-под чипсов, а также шелуху от семечек. Естественно, окультурятся-перевоспитаются и другие жители города. В первую очередь, водители маршрутных такси. Они не только перестанут набивать машины пассажирами под завязку, но и начнут выдавать билеты, слушать по радио классику, бросят курить, хамить и переговариваться по рации. Горожане прекратят шастать по городу, прихлебывая пиво на ходу. И курить в общественных местах, строго выполняя соответствующий закон. Забывшимся милиция вежливо напомнит о правилах поведения. И не понадобится нам, например, как в Таиланде, штрафовать на солидные суммы за курение и распитие спиртных напитков в общественных местах. Так что, приезжих гостей Евро-2012 мы поразим обязательно. Как международного уровня объектами, так и уровнем культурным. Именно о последнем в ходе подготовки к Евро почему-то не задумываются чиновники. Может, уже пора внедрять пусть не европейский, но хотя бы таиландский опыт?

«Самое страшное − инфраструктура»

Днепропетровск, хоть в советское время и был закрытым для иностранцев городом, тем не менее, при Союзе занимал лидирующие позиции по экскурсионному обслуживанию. Сегодня эти достижения утрачены. Нужно заново создавать систему, которая бы позволила с гордостью представлять нашим гостям Днепропетровщину, имеющую богатые исторические корни, интересные памятники и живописную природу. Об этом мы беседуем с Натальей Викторовной Бабиковой, экскурсоводом с 40-летним стажем. В 1968 году Наталья Бабикова студенткой истфака ДГУ пришла в недавно образовавшийся отдел экскурсий Днепропетровского бюро путешествий. Никаких специальных курсов тогда не было, готовились к экскурсиям самостоятельно. Через несколько лет в бюро уже было 40 человек экскурсоводов и в резерве − свыше 250 внештатников. Днепропетровское бюро путешествий было одним из крупнейших в Украине, уступало только Киевскому, Севастопольскому и Одесскому. А самые лучшие экскурсоводы в городах на Днепре были в Киеве и Днепропетровске. Нас просто очень хорошо готовили, − вспоминает Наталья Викторовна. − Основано наше бюро путешествий в 1964 году, в 68-м его расширили отделом экскурсий. И тогда пришли мы, молодые и энергичные − Наташа Калиниченко, Надя Яранцева (Казакова), Неля Павлова (Лысенко) и я. Методический отдел и подготовку экскурсоводов возглавлял Иван Иванович Калиничев − бывший военный, политработник. На создание экскурсионного отдела в Днепропетровске он «положил», наверное, лет 15.

Партийный работник понимал идеологическую важность данного направления.

Конечно. А на эту должность, кстати, брали только партработников. Потому что в первую очередь ставились познавательная и воспитательная цели. Это сейчас − только развлекательная. А тогда было иначе. Вот, например, цель экскурсии «Промышленный Днепропетровск» − научить, показать, привить чувство гордости за свой город.

Наталья Викторовна, давайте поговорим о том, в каком состоянии экскурсионное обслуживание в Днепропетровске. После развала Союза налаженная система нарушилась. Занимались только иностранным туризмом, «экскурсионки» практически не стало. Материалов тоже. Когда лет 10-12 назад мне понадобился материал, в бюро путешествий сказали, что ничего не осталось − якобы подогнали грузовик и все вывезли на свалку. А это была такая работа! Труд сорока сотрудников бюро. Если весь Советский Союз мы обслуживали, представляете, что там было? Большой богатой библиотеки тоже нет. Неизвестно, куда все делось. Экскурсиями не занимался никто.

И вы решили открыть курсы экскурсоводов при обществе «Знание»…

Несколько лет не было никаких курсов по подготовке экскурсоводов. Были разброд и шатание, когда каждый туристический работник, имеющий связи, наработки, опыт, пытался основать свое дело. Не у всех получилось. Тогда люди не могли ездить так много и часто, как при Союзе. И конечно, многие турфирмы прогорели, из тех старых не осталось никого. Да и вообще, нам всем уже по 60 с лишним лет. Нас воспитывали по-другому − в первую очередь, дать знания. Вот у тех, которые пришли немного позже, бизнес пошел, ведь цель у них − заработать. И поэтому экскурсионная работа полностью сошла на нет. Путешествия по Украине сократились из-за того, что «экскурсионки» почти не осталось, условия путешествий и экскурсий в стране оставляют желать лучшего. Инфраструктура − вот что самое страшное.

Что именно?

У нас уже все есть − кафешки, музеи открылись. А вот в туалет повести людей некуда. А если детская группа? А дети, может быть, сельские, им хочется и воды попить, и поесть мороженое. Их нужно пять раз за день сводить в туалет. А их нет, все платные. У детей же денег нет, и они не умеют ими распоряжаться. Обращались мы в горисполком, но, увы…

А что с кадрами, говорят, экскурсоводов не хватает?

Если в других городах есть прекрасные институты туризма, специальные факультеты, то Днепропетровск как-то оказался в стороне этих больших дел. И сейчас молодых квалифицированных экскурсоводов нет, у нас кто как хочет, так и работает. Когда приезжали гости города, всегда обращались к старым кадрам бюро путешествий. Еще музейные экскурсоводы есть, когда-то мы тоже обучали их экскурсиям по городу. Мы, старые кадры, за качество отвечаем. А сейчас вся система нарушена, контроля нет. Наказать за плохую экскурсию никто не может.

Что значит качественная экскурсия?

Это достоверность информации, умение ее преподнести, понимать, что нужно сказать, а где лучше промолчать. Это безопасность и комфорт клиентов. Мы, например, обязательно их страхуем, а многие этого не делают. Машина должна иметь соответствующий пакет документов.

Как относитесь к зеленому туризму?

Направление хорошее, но у нас вряд ли приживется. За те же деньги можно хорошо отдохнуть в Крыму. Например, Токовский водопад − красиво, но к нему ведут разбитые дороги и степь кругом. Мы были поражены, когда в Италии пошли в лес, а там прямо среди деревьев стоят умывальники с холодной и горячей водой! Вот это сервис! А когда интурист приезжает к нам, что он видит? Везли мы как-то группу иностранцев в Донецк. Заказали хороший обед в хорошем кафе, а там стекла не мыли лет двести. И снова-таки, туалет. Иностранцев он очень поразил, хотя по нашим меркам был вроде неплохой.

Систему нужно переделывать. Пока не поймем: чтобы был доход, нужно что-то вложить, − дела не будет.

Один мой коллега говорит, что нечего у нас показывать.

Пусть придет ко мне, и я покажу это «нечего». А вообще, хороший экскурсовод и на пустом месте расскажет так, что будет интересно. Например, в Днепродзержинске есть экскурсовод, которая рассказывает о костеле так, что забываешь, где находишься − будто не в Днепродзержинске, а в Польше.

Наталья Викторовна, так что у нас показывать?

Показать у нас есть что, другое дело, что оно не раскручено. Многие объекты оставляют желать лучшего, многие выпали из поля зрения служб по охране памятников. Памятник Бабушкину возле его дома-музея несколько лет назад оттуда исчез. Вскоре его обнаружили на свалке. Возле многих памятников − горы мусора. Состояние объектов плохое, за всем нужно ухаживать. Например, то же Войсковое. Можно же было хотя бы к 9 мая трещины на памятнике замазать, урны рядом поставить? Ветераны приехали из других городов, они рыдали, ведь там такие события происходили! А «Детский мир»? Вы уже не расскажете туристам − «Вот здание, созданное по проекту известного архитектора Красносельского».

К сожалению, от Красносельского там мало чего осталось. Но сносить здание − лицо города − все равно было нельзя. Это неуважение к мнению нескольких поколений жителей Днепропетровска.

Что в области, кроме Петриковки, можно посмотреть?

Я очень люблю никопольское направление, новомосковское, царичанское. Никополь − это отличный музей с богатейшей коллекцией. Там чудесные экскурсии. Это Микитинская сечь. Раскопки там десять лет ведутся, материал интересный находят, а денег на дальнейшие изыскания нет. В Капуловке хоть и небольшой, но отличный школьный музей. В Новомосковске − казацкий Троицкий собор и природный Днепрово-Орельский заповедник. Это кусочек дремучего леса. Князь Игорь говорил о нем: «Лес − дыра в небо». Из Петриковки едете в Царичанский район − Могилев, Китайгород, гора Калитва − перед тобой вся приорельская долина. Здесь комплекс Китайгородских церквей, нашли там и укрепления бывшей крепости. Рядом − село Турово и Петровские укрепления (Петр I восстанавливал Царичанскую крепость, поднимался на эти холмы и решил их досыпать). В самой Царичанке − прекрасный музей и прекрасный директор, Анатолий Иванович Белоконь. Он написал чудесную книгу «Царичанка», она вышла на спонсорские деньги тиражом всего 500 экземпляров. Это я назвала объекты, которые есть, а сколько еще таких, о которых никто не знает, но их можно довести до ума.

Торговля

В преддверии Евро городские чиновники объявили войну незаконным торговым точка, а в основном киоскам. Каждую пятницу сносят новые киоски в одном из районов города. В минувшую пятницу, 13, коммунальные службы города во главе с заместителем городского головы Анатолием Буйволом предприняли очередной рейд против незаконных торговых точек, перейдя с правого берега на левый - к проспекту Правды и прилегающим к нему улицам. За несколько часов до акции владельцы не имеющих документов киосков, успели объединиться и провести пикет у здания горсовета. По словам торговцев, их киоски стоят законно, но в последние несколько месяцев им отказываются продлевать разрешения, чтобы расчистить территорию под крупное строительство. После переговоров пикетчиков с городской властью была достигнута компромиссная договоренность: киоски, обладающие хоть какими-то подтверждающими легальность документами, в пятницу сноситься не будут и дождутся проведения отдельной проверки. Однако вечером на место прибыл кран и все проблемные киоски свез на штрафплощадку.

Стадион.

Первые участки газона на новом стадионе «Днепр» были уложены еще в пять часов утра 12 июня, а весь травяной покров пообещали уложить в ближайшую неделю

- Данный газон выращен прошлой осенью в Киеве, фирмой "Квинт", которая является Центром газонных трав. Газон будет стелиться обычным способом, - рассказывает один из ведущих спортивных агрономов страны, ведущий специалист комитета ФФУ по вопросам стадионов и безопасности проведения соревнований Анатолий Калоша, который и будет в течение продолжительного времени курировать газон стадиона.

- Сначала под него будет уложен субстракт глубиной до восьми сантиметров. Укладывается он рулонами размером один метр на пятьдесят сантиметров. После тщательных выравнивания и уплотнения будут внесены удобрения. Затем пойдет укладка собственно газона. Самое главное во всём этом процессе внесение удобрений, песка, вычесывание газона после того как он прирастет, и доведение его до состояния футбольного поля. То, что вы видите сейчас, это дерн, а сам газон, который позволит проводить на нем футбольные матчи, появится через полтора-два месяца.

Сейчас укладка газона происходит не в самое удобное время − в середине июня. В это время колосятся травы, и заканчивается весенняя вегетация, а новая начнется в августе − иными словами потерян вегетационный период. Самое лучшее время для укладки газона − август-сентябрь, кроме того, учтите, что все-таки солнца на арене маловато, особенно это касается центральной трибуны и южной стороны стадиона, но будем исходить из того, что есть. То, о чем я сказал, является проблемой не только стадиона "Днепра", а и многих европейских. Недостаток света приводит к тому, что срок эксплуатации газона незначителен и его, как правило, через год приходится менять. Скажу вам для наглядности, что на стадионе "Аякса" в Амстердаме газон меняют 5-6 раз в год. Но в нашем случае мы применим последние наработки наших биохимиков, как это, к слову, недавно было в Харькове, когда весной там полностью "убили" поле. Так что думаю, всё будет нормально. Сейчас на укладке газона задействовано 60 человек. Работают студенты Днепропетровского Агроуниверситета и работники учебно-тренировочной базы "Днепра".

Местный футбол.

17 июня, «Днепр» провел свой первый матч в межсезонье. «Днепряне» испытали свои силы в товарищеском матче с запорожским «Металлургом».

«Первый сбор конечно же будет более втягивающий. Хотя ребята и не так много отдыхали, но организм нужно вернуть к большим нагрузкам. Ну и потом в это межсезонье, как показал прошлый сезон, нам надо уделить большое внимание наигрыванию связей, каких-то связок, одним словом, постановке игры - с этого надо начинать прежде всего. Плюс к этому надо следить за тем, чтобы команда была в хорошем физическом состоянии, могла все 90 минут двигаться должным образом», - сказал тренер «Днепра» Олег Протасов. Команды сыграли на «Славутич-арене» в Запорожье. Игра закончилась со счетом 2:3 в пользу Днепра.

5.          Донецьк

 

Евро 2012

Турнир им. В.Банникова

Минувшая неделя прошла под знаком турнира им. В.Банникова в Мариуполе и в Донецке. Победитель − Италия, а вот украинские юниоры не попали даже в призеры (5 место). По-разному оценивают и итоги турнира. Вот, пожалуй, единственный комментарий от организаторов:

Наталья Шинкаренко, заместитель начальника управления мониторинга реализации инвестиционных проектов и бюджетных программ Донецкого областного совета, координатор волонтеров турнира им. В.Банникова:

- В процессе подготовки к турниру Банникова мы опирались на рекомендации и требования УЕФА к молодежному чемпионату Европы. И там, в части "Работа с болельщиками", есть целый отдел рекомендаций, посвященный работе так называемых местных приветственных комитетов. Подобный опыт берет свое начало с 2005 года, впервые его применили итальянцы, там футбольная федерация практиковала работу со школьниками. То есть в учебных заведениях создавались приветственные комитеты, которые брались за опеку какой-либо из молодежных команд, участвующих в определенном турнире. Каждый такой мини-фан-клуб сопровождал футболистов от прилета до отлета и был призван создать дружескую и комфортную обстановку для команды. Это нужно было для того, чтобы молодые футболисты, поддерживаемые болельщиками, могли максимально себя проявить в игре и показать свои сильные стороны. Такую европейскую практику мы применили в турнире Банникова и попытались ее адаптировать к местным условиям. От каждого района около 100 школьников из Донецка и Мариуполя присутствовали в секторах. Это была своеобразная творческая работа для ребят. Мы им раздали все необходимые материалы, и ребята сами изготавливали экипировку настоящих европейских болельщиков - флаги, банеры, растяжки. В течение турнира донецкие школьники даже успели подружиться с теми, за кого бо­лели. Например, после того, как сборная Италии всем составом побывала в одной из школ, болеющих на нее, на следующем матче с участием итальянцев болельщики не просто кричали «Италия, вперед!», а выкрикивали имена своих фаворитов. В целом и спортсмены, и болельщики остались довольны. Единственное, что может вызвать нарекания, так это маркетинг турнира. Рекламная кампания со стороны Федерации футбола Украины начала действовать лишь за несколько дней до соревнований, понятно, что информированность дончан и гостей города была минимальной.

СМИ на критику не скупились:

"Вроде бы серьезное мероприятие, являющееся составной частью мегапроекта DRTF ("Донбасс − регион европейского футбола"), а на деле вышло что-то напоминающее финал школьных соревнований "Кожаный мяч", - отмечает "Жизнь" (10.06) в статье "Обманутые ожидания";

"Мемориал Банникова основательно провалили", - под таким заглавием "Панорама" (12.06) пишет, что "гладко было только на бумаге. Как всегда − помешали нам овраги и отсутствие организаторского опыта. Даже церемония открытия прошла блекло, скомканно с опозданием на полчаса. На трибунах тоже творилось что-то похожее на митинг − сюда привели детей из школьных лагерей, скорее, по разнарядке, а не по желанию. Так что ничего похожего на поддержку болельщиками нашей команды не было, а потому было очень неловко перед гостями. А затем настал черед юных футболистов, которых к турниру готовил Александр Головко. Они не смогли одолеть финнов, затем проиграли россиянам и итальянцам. Впрочем, этот провал был подготовлен в Киеве, где чиновники поручили ответственную работу человеку, который только начинает свою тренерскую карьеру и опыта совсем не имеет. Кстати, организационная неразбериха касается только Донецка. В Мариуполе все было по-другому − болельщики шли на игры, как на праздник. Игры получились куда интереснее, чем в Донецке".

О том, что в Мариуполе было веселее, пишет и "Приазовский рабочий" (10.06) в заметке "Турнир памяти Виктора Банникова оправдал ожидания".

Но в итоге, как в сказке, участников и организаторов ожидал счастливый конец. В заключительной статье об итогах турнира "Жизнь" (12.06) крупным шрифтом подчеркивает: "Серьезно пришлось поработать организаторам из Донецка, чтобы провести турнир на должном уровне. Причем фактически − без помощи из Киева, все своим умом и своими силами".

По мнению этой газеты, "все без исключения иностранные делегации остались очень довольны: тренер россиян Юрий Смоляников поразился условиям для подготовки: итальянский специалист Антонио Рока согласился со своим российским коллегой; наставник поляков Адам Войтович даже пригласил украинцев на аналогичный турнир в Польшу, а тренер словацкой сборной Игор Бобик и вовсе был восхищен тем уровнем заботы, которой его команду окружили в Мариуполе. Разве что шестым местом своей команды был недоволен".

Безопасность на донецких стадионах

Как следует из сообщения пресс-группы УСБУ в Донецкой области, СБУ всерьез заботится о безопасности на донецких стадионах: "У період підготовки та проведення у Донецьку міжнародного юнацького футбольного турніру пам'яті першого президента Федерації футболу України В.Баннікова регіональна координаційна група антитерористичного центру при УСБУ в Донецькій області відпрацювала окремі питання щодо координації зусиль суб'єктів боротьби з тероризмом в ході проведення антитерористичної операції на стадіонах міста та області... Враховуючи те, що окремі об'єкти які заплановано задіяти в Євро-2012, перебувають у стадії будівництва або реконструкції, РКГ АТЦ при УСБУ в Донецькій області вже зараз надає рекомендації щодо створення надійної системи антитерористичної безпеки учасників чемпіонату та вболівальників", - сообщает пресс-служба в газете "Жизнь" (12.06).

Футбол

О "Динамо"

"Динамо" без Шовковского?" − под таким заглавием "Панорама" (12.06) пишет о подготовке киевлян.

"Шовковский уедет в Турцию?""Спорт-арена" (10.06).

"Для начала − спарринг с "канонирами""Спорт-арена" (13.06.

О "Шахтере"

Крупным шрифтом "Панорама" (12.06) со ссылкой на "Интерфакс Украина" сообщает: 215 млн. 458 тыс. грн. составил чистый убыток ФК "Шахтер" в 2007 г. Информацию СМИ не комментирует.

"Фернандиньо может поехать в Пекин, а "Севилья" хочет Илсиньо", - утверждает "Спорт-арена" (13.06).

 

6.          Житомир

 

Євро 2012

Заходи.

Упродовж минулого тижня місцева влада не переймалась темою Євро - 2012. Жодних офіційних заходів у рамках підготовки до ЧЄ не проводилось.

Інвестиції

Польський виробник будівельних матеріалів «BOLIX», планує збудувати в Житомирській області підприємство по виробництву сухих сумішей та фасадних систем.

Реклама.

Зовнішня реклама ЄВРО-2012, будь-яке графічне зображення цієї події чи логотипу відсутнє.

ЗМІ.

У друкованих регіональних ЗМІ згадування про ЄВРО-2012 відсутнє.

2 радіостанції «Крок − радіо» та «Радіо клуб» в інформаційному блоці оприлюднили риторику Г.Суркіса щодо успішного проведення в Україні Євро − 2012 року. Зокрема було передано пряму мову глави ФФУ, де він зазначив, що в Україні ще під час поточної сесії депутати мають терміново ухвалити ряд законів, що забезпечать привабливий інвестиційний клімат в державі. Також Суркіс додав, що завдяки цьому можна буде залучити 80% фінансових ресурсів, необхідних для проведення ЧЄ». Журналіст «Крок − радіо» від себе додав, що навряд чи це можливо, адже залишилось всього 2 пленарні тижні ВР. «Радіо − клуб» висловився стосовно цього таким чином: «Євро − 2012 в Україні настільки заполітизували, що як тільки бракує інформаційних приводів для чергових звинувачень між владою і опозицією, згадують про чемпіонат. «Як тільки потрібних законів не буде прийнято, а , вочевидь, цього не відбудеться, у зриві підготовки чемпіонату звинуватять парламент, який невдовзі знову розпустять…»

Суспільна думка.

Сприйняття більшістю населення області проведення в Україні Євро -2012− позитивне, однак бездіяльність влади як місцевої, так і центральної щодо підготовки до ЧЄ переважаюча частина громадян сприймають негативно. Сприйняття вболівальниками керівника Федерації футболу України Г. Суркіса − нейтральне.

Місцевий футбол.

Заходи.

1. Відбулись чергові матчі чемпіонату області з футболу.

2. 15 червня у Спорткомплексі «Динамо» за підтримки громадської організації «Відродження Житомирщини» (об’єднання відомих бізнесменів міста) відбулись футбольні матчі серед команд наркозалежної молоді реабілітаційних центрів Житомира, Сум, Києва. Матчі було широко проанонсовано в пресі. 

ЗМІ.

Щодо футбольної теми в пресі:

Упродовж тижня обласне телебачення та радіостанція  «Житомирська хвиля» відобразили у ново стійних сюжетах перебіг чергового туру чемпіонату області з футболу. Широко цю футбольну подію висвітлює районна преса, зокрема газети «Звягель − ін форм» (м. Новоград − Волинський) та «Древлянський край» і «Корост енська газета» ( м. Коростень). Слід зазначити, що не зважаючи на брак газетної площі, у цих виданнях з номера в номер знаходиться місце для висвітлення футбольних чи інших спортивних тем. Це пояснюється тим, що в обох цих містах є сучасна спортивна база − нещодавно відремонтовано та впорядковано центральні стадіони, місцева влада приділяє багато уваги спорту, зокрема футболу. В обох цих містах є непогані футбольні команди, які мають спонсорів, а , отже − і перспективу.

 

7.          Закарпаття

 

Євро-2012.

Заходи.

У суботу, 14 червня, відкрили новий пункт пропуску на митному посту Ужгород - Вишнє Нємецке на кордоні зі Словаччиною. Цей пункт пропуску був прописаний в програмі підготовки області до Євро-2012. Слід відмітити, що до офіційного відкриття на українсько-словацькому кордоні утворилася кілометрова черга вантажних автомобілів. 

ЗМІ.

Про підготовка Закарпатської області до Євро 2012 не йшлося ні на телебаченні, ні на радіо, ні в друкованих ЗМІ.

На обласній радіостанції «Версія» за минулий тиждень про Євро-2012 у новинах звучала інформація про те, що в Україні до 2012-го року планується запустити швидкісні пасажирські потяги від Києва до Харкова та Дніпропетровська.

Також було повідомлення про транспортний колапс, який може спричинити введення в експлуатацію оновленого НСК "Олімпійський". Таке прогнозують експерти Інституту урбаністики. На їхню думку, робота стадіону після реконструкції призведе до неабиякого скупчення транспорту та людей. Але уникнути цього неможливо через щільність прилеглої території.

А от Президента України Віктора Ющенка турбує відсутність узгодженої політики уряду з питань підготовки до Євро-2012. Президент вважає, що виконання заходів щодо підготовки до Євро-2012 ускладнене сповільненим затвердженням порядку їх фінансування на поточний рік. Глава держави звертає увагу уряду, що до цих пір не забезпечено формування нормативно-правової бази, необхідної для Євро-2012, зокрема щодо використання інструментів і механізмів, які сприятимуть залученню інвестора для реалізації проектів у рамках Євро-2012 і тому подібне. Особливу стурбованість у Глави держави викликає і ситуація, що склалася з підготовкою аеропортів і реконструкцією НСК «Олімпійський». 

Зовнішня реклама.

Ніякої інформації стосовно Євро 2012 немає − жодних біг-бордів, листівок тощо.

Місцевий футбол.

ЗМІ.

У газеті „Ріо” за 14.06.08 у матеріалі „Господарі турніру вибувають із боротьби мова йде про Чемпіонат Європи 2008, який розпочався, зокрема, підбиваються деякі підсумки тижневої боротьби. Так, голландці забили три сухі голи у ворота італійців, а іспанці розгромили росіян з рахунком 4:0.

В іншому матеріалі того ж видання „Пустіть ведмедя до рукавички” автора Арсенія Таращанського йдеться про лист керівництва ФК „Закарпаття” з проханням повернути клуб у вищу лігу, і яке через декілька днів було зеперечено.

Автор висміює такі „дитячі” пориви, проводячи аналогію із казкою „Рукавичка”, тобто намагання розтягти вищу лігу до 18 команд.

„Заяву в Києві, природно, сприйняли як прояв літнього потьмарення розуму під впливом сонця...”, - пише далі він. - „Наразі немаємо нічого, за винятком хіба іменитого протеже, клубної печатки, кількох контрактів із гравцями і керівництва, яке добре вправляється із розсиланням листів...”.

Кулуарні розмови.

(конфіденційно)

Цікавий факт трапився минулого тижня у ФК «Закарпаття». Гендиректор «Закарпаття» відправив лист на адресу новоствореної прем’єр-ліги з вимогою, що «Закарпаття» як один із засновників Прем’єр-ліги зобов’язане грати у ній. В іншому разі, якщо не будуть враховані його вимоги, керівництво клубу буде звертатися до суду. Правда, про те, що він відправив цей лист, гендиректор не повідомив ані президента клубу, ані власника Нестора Шуфрича.

Цікава деталь , що вперше для широкого загалу цей лист з’явився на офіційному сайті ФК «Арсенал» (Київ). Як тільки це дійшло до власника клубу, він спочатку «відчитав» президента клубу, а вже той і головного винуватця − генерального директора, який вирішив трохи «покерувати» і робити все на власний розсуд. Слід відмітити, що клуб не відповідає більшості критеріїв і вимогам, які є прописані у статуті прем’єр-ліги.

Невдовзі на офіційному сайті «Закарпаття» з’явилася інформація про відкликання листа і принесено вибачення,.

Епопея з призначенням головного тренера у клубі триває і далі. До цих пір нема чіткого визначення − хто ж буде керманичем «Закарпаття»? В останній час мова йшла про призначення на цю посаду вихідця з Мукачева, який нині працює в Бельгії − Штеліна. Але, за чутками, в нього, окрім пристойної зарплатні, є і інші вимоги, що стосуються тренувального процесу, які, мабуть, не задовольнили нікого. Питання досі залишається відкритим…Як стало відомо з неофіційних джерел, у клуб «сватають» колишнього тренера «Оболоні» Петра Слободяна.

Клуб покинув в.о. головного тренера Володимир Васютик, який перебрався у львівські «Карпати» до своєї звичної роботи − тренування воротарів. Правда з попереднього клубу („Закарпаття”) його досі не звільнили, хоч заяву на звільнення він вже написав

Як стало відомо з офіційних джерел з клубу «Закарпаття» тренувальний цикл розпочинає з 23 червня на Кримському півострові, у Севастополі. Цікаво, що стартує цикл, ймовірніше за все, з таким спеціалістом як Олег Мукомел, котрий буде виконувати роль головного тренера.Слід зазначити, що до цих пір він є віце-президентом клубу і в тренерській роботі навряд чи має досвід.

 

 

8.          Запоріжжя

 

Євро-2012

Заходи. 

Черговий інформаційний сплеск стосовно Євро-2012 на Запоріжжі організувала Юлія Тимошенко, яка відвідала регіон 12 червня. Вона розповіла господарському активу області, що в неї мало не повилітали зуби, коли літак сідав на смугу запорізького аеропорту. Прем’єрка зазначила, що цей аеропорт є резервним для прибуття вболівальників у Дніпропетровськ на Євро. Тому доручила зробити нормальну смугу за бюджетні гроші, заощаджені на харківському та дніпропетровському летовищах: їх реконструюватимуть за кошти не бюджету, як планувалося, а інвесторів.

ЗМІ.

Тижневик "Запорозька Січ - Перекур" від 12.06.08р. коментував стартові ігри Євро-2008 і зазначив: на щастя, Євро-2012 пройде на українській землі. І підопічні Михайличенка, можливо, ефективніше реалізовуватимуть гольові моменти, аніж швейцарці та австрійці.

Реклама.

Зовнішня реклама Євро-2012 у Запоріжжі не з’явилася.

Місцевий футбол.

ФК "Металург"

Запорізький клуб з понеділка, 9 червня, відновив тренування. Гравці повернулися з відпустки. На перше тренування вийшли 32 футболісти, новачків серед них немає. До 25 червня "Металург" тренуватиметься у Запоріжжі на своїй заміській базі, зіграє контрольні матчі з "Дніпром" 17 червня та "Зорею" 21 червня. А потім команда вилетить на збір до Австрії. 

ЗМІ.

ЗМІ повідомляли про початок нового сезону "Металурга", про підготовку юнацьких команд "Металурга" до фіналів у Дитячо-юнацькій футбольній лізі, та про традиційну товариську футбольну зустріч збірних запорізьких журналістів та дніпрорудненських лікарів, яка пройшла у шахтарському містечку Дніпрорудне. Також коментувалися стартові ігри Євро-2008.

 

9.          Івано-Франківськ

 

Євро 2012.

Підготовка міста Івано-Франківська до Євро 2012.

У Івано-Франківську комунальні служби почали наносити на пішохідних переходах біло-червону розмітку з пластику. Таких «зебр» у місті вже є чотири. Проте у місцевій пресі з’явилась інформація, що обласна Державтоінспекція заборонила наносити подібні кольорові «зебри» мотивувавши це тим, що це відхилення від вимог Держстандарту і що використовувати в «зебрі» червоний колір не можна. Натомість і пішоходам, і водіям міста таке нововведення сподобалося, бо це покриття більше кидається в очі і є довговічнішим за просту білу фарбу. Воно також дуже схоже на покриття, що використовується на дорогах європейських міст. Проте навіть звернення до ДАІ першого заступника міського голови Зіновія Фітеля не дало позитивних результатів.

ЗМІ.

За звітній період вийшла одна публікація, що стосується підготовки та проведення Євро-2012 в Україні.

У газеті «Репортер» опублікована стаття під назвою «Україні загрожує міжнародна ганьба і скандал через «Олімпійський». У матеріалі з посиланням на «Українську правду» йдеться про інтерв’ю голови Нацагенства з підготовки і проведення в Україні Євро-2012 Євгена Червоненка. Червоненко заявляє про те, що «зацікавлені особи намагались провести конкурс претендентів на реконструкцію «Олімпійського» під заздалегідь визначених переможців». А зараз, коли у конкурсі перемогла тайванська фірма «Archasia Design group limited», його організатори намагаються підсунути під групу тайванських фахівців свого генпідрядника. Протистояння, за словами Червоненька, загострилося до такої степені, що переможцям конкурсу не дають можливості укласти договір, не надаючи всіх необхідних вихідних даних по об’єкту. У матеріалі також згадується про пропозицію Юлії Тимошенко кожного тижня на засіданнях Уряду заслуховувати звіт про хід підготовки до проведення Євро-2012 в Україні.

Подібні публікації в черговий раз підтверджують факти зловживань у сфері будівництва України. Особливо прикро, що такі зловживання присутні навіть у підготовці до Євро-2012, проекті, в успішній реалізації якого повинен бути зацікавлений кожен громадянин України.

Реклама

Зовнішня реклама Євро 2012 відсутня.

Місцевий футбол.

ЗМІ.

За звітній період у виданнях області обговорювалось перебіг матчів Першої ліги за участю місцевих команд. Основна думка матеріалів — закінчення першості вже через два тури, а команди області досі не гарантували собі прописки у Першій лізі на наступний сезон.

У газеті «Галичина» з’явилась публікація «Високооплачувані українці». У матеріалі йдеться про те, що українські футболісти Анатолій Тимощук («Зеніт») і Сергій Ребров («Рубін») увійшли до топ 30-ти найбільш високооплачуваних гравців російської прем’єр-ліги. Анатолій Тимощук, який є капітаном команди і переможцем Кубка УЄФА, у цьому списку ділить п’яте-сьоме місця з 2,5 млн. доларів зарплатні на рік. Сергій Ребров за рік буде отримувати 1,5 млн. доларів і займає 10-11 місця.

У газеті «Західний кур’єр» найколоритнішою подією тижня названо перший у сезоні гол, забитий футболістом-легіонером. Це сталося у Другій лізі чемпіонату Івано-Франківської області Відзначився камерунський бранець тисменицького «Хутровика» Патрік Ндіга Нге. Він приніс своїй команді нічию у виїзному поєдинку з делятинським «Прутом».

Також у газеті «Західний кур’єр» опубліковане інтерв’ю з головою Івано-Франківського спорткомітету Віталієм Матешком. Частина інтерв’ю присвячена футбольним питанням, зокрема проблемі фінансування спортивних клубів. Матешко зазначає, що на ці цілі передбачено один мільйон гривень. Понад половину з них, 55 відсотків, йде на футбол. Загалом міськспорткомітет бере участь у фінансуванні 15 клубів (два роки тому було сім). По суті, тільки фут-зальний «Ураган» не звертався до нас по допомогу. Водночас є клуби, які без нашої підтримки просто не виживуть.

Віталій Матешко також повідомив, що найближчими днями розпочнеться реконструкція ігрового залу на вулиці Симоненка. Могли б розпочати роботи швидше, але прийняття відповідних рішень постійно затягувалося то через непросту ситуацію в депутатському корпусі, то через зміни в умовах проведення тендерів… Найближчим часом управління капітального будівництва демонтує старі конструкції. Цього року планується зробити основу під новий зал (він вміщуватиме майже 1 500 глядачів). Загалом реконструкція розрахована до 2011 року.

Окремим питанням розмова йде і про стадіон «Рух». Віталій Матешко говорить, що тут є два варіанти. Перший пошук інвестора, який добудує стадіон і зведе довколишню інфраструктуру. Другий (він називає його малоймовірним) отримання бюджетного фінансування як місто-партнер Львова у проведенні Євро-2012. Чиновник говорить, що одна частина стадіону потребує завершення реконструкції, інша — капітального ремонту.

Заходи.

У четвер, 12 червня, відбулась виїзна нарада голови облдержадміністрації та голови обласної ради з головами районних адміністрацій та районних рад Івано-Франківської області. Нараду можновладці присвятили дітям. Спочатку у селі Дора Яремчанської міської ради був відкритий дитячий футбольний майданчик зі штучним покриттям, потім у самому місті Яремче був відкритий дитячий майданчик «Карапуз». На завершення висока делегація відвідала найвищу гірську школу області у селі Вороненка. Там теж було відкрито дитячий футбольний майданчик зі штучним покриттям.

Події.

Днями стало відомо, що до нового сезону футбольний клуб «Ураган» знову буде очолювати тандем наставників. Головним тренером івано-франківської команди буде 38-річний уродженець Запоріжжя Сергій Гупаленко, котрий свого часу був граючим тренером «Київської Русі» з Донецька та луганського «ЛТК». Другим тренером призначено 41-річного Юрія Костишина, що керував командою з часу її утворення, а після відставки наприкінці 2006 року очолив дитячо-юнацьку секцію НФК «Ураган».

За фізичну готовність футболістів відповідатиме тренер з фізпідготовки 27-річна Евеліна Мамчур — майстер спорту зі спортивної ходьби. Також у штаті команди з’явиться і лікар-масажист Ігор Драбчук, котрий працюватиме разом з Михайлом Даньківим. Такі ново призначення до добір працівників у штат свідчать про серйозний розвиток «Урагану» на серйозність намірів його керівництва на майбутні результати клубу.

Щодо кадрових втрат, то їх чотири. В Олександра Даниленка закінчився контракт (вільний агент), Валерій Брожко виставлений на трансфер (можлива оренда), Сергій Гупаленко очолив команду, а 33-річному Івану Скіцку, у котрого був діючий контракт ще на рік, запропоновано очолити дитячо-юнацьку секцію клубу.

 

10.        Кіровоград

 

ЄВРО-2012

Заходи.

За звітний період місцева влада не проводила жодних офіційних заходів присвячених Євро-2012. Не обговорюється дана тема і в кулуарах.

ЗМІ.

«Вечірня газета» (13.06.08) пише, що голова обласної федерації футболу, голова ревізійної комісії асоціації футбольних арбітрів України Віктор Безсмертний на черговій зустрічі з журналістами детально зупинився на цьогорічних досягненнях, наявних проблемах і перспективах місцевого футболу. При цьому він відмітив, що підготовка до Євро-2012 позитивно впливає на ставлення в області до футболу:

«…Наша основная проблема заключается в том, что на Кировоградщине практически нет развитой промышленности и, соответственно, в футбол не вкладываются средства, как в других областях. У нас самая низкая оплата судей в Украине, у команд же в большинстве своем нет спонсоров, и они где только могут вырывают средства из бюджета. Правда, с учетом предстоящего в Украине Евро-2012 руководители на местах постепенно поворачиваются лицом к футболу. В том, что чемпионат Европы пройдет в нашей стране, я не сомневаюсь. В случае фиаско это будет вселенский позор для всех. Мы должны развиваться, воспитывать талантливых игроков и тренеров, продолжая славные традиции...»

«Ведомости плюс» (13.06.08) інформують читачів ще про одну небезпеку, яка підстерігає Україну на шляху до проведення Євро-2012:

«Заместитель министра здравоохранения Валерий Бедный заявил, что дополнительную вакцинацию против кори и краснухи украинцев в возрасте 16-29 лет нужно продолжать, как и вакцинацию вообще, согласно календарю прививок. Сейчас вопрос о том, какая именно вакцина будет применяться, остается открытым - до тех пор, пока не придут результаты экспертизы индийской вакцины из международных лабораторий…

По мнению Валерия Бедного, если Украина не проведет дополнительную вакцинацию, то не исключено, что это поставит под угрозу проведение в нашей стране Евро-2012, а возможно, и вступление в Евросоюз, поскольку страны ЕС решили до 2010 года "искоренить" на своей территории корь и краснуху. Украинский вирус кори Д-6 был обнаружен в шести странах Европы…»

Реклама.

Зовнішньої реклами та використання логотипу Євро-2012 на теренах області за звітний період не зафіксовано.

Місцевий футбол.

ПФК «Олександрія». ФК «Олімпік».

Повернувшись у рідні пенати, Юрій Коваль − новий головний тренер ПФК «Олександрія», подарував олександрійцям довгоочікувану перемогу. 3 червня ПФК "Олександрія" на виїзді зіграла з нульовою нічиєю з МФК "Миколаїв", а в наступному турі перемогла недавнього лідера першості чернігівську "Десну" - 1:0.

На післяматчевій прес-конференції Юрій Григорович відмітив: «В последнее время в команде наблюдались сложности психологического плана, связанные с отставкой Виктора Богатыря, создававшего эту команду. Задача нового тренерского штаба, в который входят Самир Гасанов и Юрий Букель, заключается в том, чтобы определить потенциал игроков и определиться, в соответствии с задачами, которые предстоит решать в будущем. Претензий к игрокам у тренеров нет. За короткий период удалось наладить контакт с исполнителями и настроить их на дальнейшую борьбу. Хотя без изменений в межсезонье не обойтись. Практически все позиции требуют усиления…

Юрий Коваль извинился перед кировоградскими любителями футбола за то, что не выполнил предварительное обещание возглавить возрожденную «Звезду». Поработав в тернопольской «Ниве», он познал все прелести второй лиги. Вопреки слухам, с руководством тернопольцев Юрий Григорьевич расстался полюбовно, пожав друг другу руки и пожелав дальнейших успехов. Приглашение александрийцев было принято прежде всего потому, что нужно расти в профессиональном плане, а не топтаться на месте. В александрийских условиях прогресс возможен. Да и домой, где чувствуешь себя особенно комфортно, Юрия Григорьевича всегда тянуло. Он не боится третий раз входить в одну и ту же реку, поскольку времена изменились, а с президентом клуба Николаем Лавренко они всегда думали в унисон. Кировоградским же болельщикам и тем, кому предстоит возрождать «Звезду», Юрий Коваль пожелал всего самого лучшего».

Порадував в останньому турі своїх прихильників і кіровоградський „Олімпік", який на виїзді зустрічався з «Гірником-Спорт» і переміг -  1:2.

Турніри. Першості. Кубки.

У тому, що в українського футболу є майбутнє, кіровоградські прихильники гри мільйонів змогли переконатись минулого тижня, відвідавши на стадіоні «Ікар» матчі зонального відбіркового турніру всеукраїнських змагань на призи клубу «Шкіряний м’яч”. Свою майстерність уболівальникам демонстрували юні таланти 1997 року народження з Кіровоградської, Миколаївської, Одеської областей та Автономної Республіки Крим.

Переможцями зонального відбіркового турніру стали юні кримчани. На другому місці − кіровоградці.

ЗМІ.

Всі місцеві газети висвітлюють початок Євро-2008. Як пише «Кіровоградська правда» (13.06.08) : « Ігри Євро-2008 - у  розпалі. Шаленіють фани, коли їхні фаворити виграють. І навпаки, коли матч завершується з плачевним рахунком, обговорюють, засуджують та лаються. Особливо багато коментарів викликала гра збірної Росії та збірної Іспанії, яка завершилася з розгромним для росіян рахунком 4:1…»

 

11.        Луганськ

 

Євро 2012

На улицах города и в общественных местах упоминания о «Евро 2012» по-прежнему отсутствует. Чиновники облгосадминистрации ждут централизованного финансирования программ, параллельно готовя программу областную, которая в конце месяца должна рассматриваться на очередной сессии областного Совета и финансироваться из местного бюджета.

Футбол

СМИ

В прессе есть небольшой материал в газете «Ракурс» о новичках «Зари» и об игре алчевской «Стали» в прошлое воскресенье, а также в «Вечернем Луганске» о командах второй лиги «Коммунальник» и «Шахтер-Свердловск». Ничего нового нам не сообщили, журналист предполагает, что в оставшихся трех играх с аутсайдерами («Горняк-Спорт», «Олимпик» и «Ильичевец-2») «Коммунальник наберет достаточное количество очков, чтобы претендовать на выход в первую лигу. Естественно, при условии, что его основные соперники «Титан» из Армянска и харьковский «Арсенал» в последних играх оступятся и потеряют хотя бы пару очков. Так и случилось − проигрыш «Титана» в последнем туре отбросил его сразу на четвертое место, а «Коммунальник», обыграв 4:0 «Горняк-Спорт» вышел на второе.

ФК «Заря»

«Заря» завершила первый этап подготовки к новому сезону - после непродолжительного отдыха Анатолий Волобуев соберет футболистов в Кременной, где возобновиться подготовка к чемпионату. Во время сборов будет проведено три контрольных матча − первый с запорожским «Металлургом», с которым будут играть 21 июня в Запорожье а два других соперника будут названы позже. Руководство клуба межсезонье использует для активизации работы с болельщиками. Например, матчи проходящего чемпионата Европы, болельщики могут посмотреть на большом экране в ТРК «Космос», это организовано штабом «Зари». Кроме этого они принимают участие в различных конкурсах, получая призы от клуба, а в день финала болельщики могут поучаствовать в турнире по боулингу. А 21-го июня ФК «Заря» проводит турнир по мини-футболу среди болельщиков, который будет проведен на искусственном поле центрального стадиона «Авангард». В нем могут принять участие любая зарегистрировавшаяся команда, причем сделать это можно даже по телефону.

Футболисты СДЮШОР «Заря» 1991 года рождения в рамках второго стыкового матча за выход в финал первенства Украины принимали донецкую команду УОР. После выигрыша в Донецке 1:0 команду устроила бы и ничья, но ребята показали боевое настроение и выиграли 2:0. Благодаря этой победе они попали в финальную стадию первенства Украины. 

Турниры, игры.

Алчевская «Сталь» сыграла вничью с «Днестром» и осталась на седьмом месте.

Состоялся  VII региональный турнир ветеранов, посвященный памяти погибших футболистов, в котором приняло участие ветераны четырех команд высшей лиги − «Шахтера», «Зари», «Днепра» и «Ильичевца», а также команды Волновахского района донецкой области и «ФК Бердянск». В финале встретились «Шахтер» и «Заря», основное время закончилось с сухим счетом, а по пенальти победил «Шахтер» - 6 : 5. На третьем месте команда «Днепр».

Продолжаются игры первенства области и финалы соревнований юношей в разных возрастных группах. В чемпионате области лидирует с отрывом в два очка «Краснодонуголь». Проходят чемпионаты городов и районов − Брянки, Перевальска, Славяносербска. Одна из команд славяносербского района даже пригласила в основной состав футболиста из Ганы.

Завершился юношеский чемпионат Украины среди команд высшей лиги. Футболисты ЛОВУФК четырех возрастов (1991, 1992, 1993 и 1994 годов рождения) в последней игре чемпионата встречались с алчевской «Сталью». Набрав по итогам встречи семь очков в четырех играх, команда заняла в общем зачете девятое место и сохранила себе прописку в десятке лучших команд высшей лиги на следующий сезон.

 

12.        Львів

 

Євро-2012

Цього тижня місцевих новин до Євро-2012 практично не було. Уся увага місцевих ЗМІ була прикута до візиту голови Верховної Ради України Арсенія Яценюка до Львова, а також дружини президента України Катерини Ющенка. Тому заходів до Євро-2012 не проводилося. Хоча новин по Євро-2012 вистачало, і практично всі вони йшли з Києва. Топ-новиною було те, що в кінці червня − на початку липня під час візиту до України президента УЄФА Мішеля Платіні буде оголошено про те, що в України забирають право на проведення чемпіонату Європи. Незважаючи на те, що тут уже всі звикли до новин, пов’язаних з тим, що у нас відберуть Євро-2012, у Львові, як і у всій Україні, насторожилися і налякалися серйозно. Проте в кулуарах місцеві чиновники, політики та журналісти вважають, що найбільша проблема під час підготовки до Євро не на місцях, а в Києві: мовляв, там не можуть прийняти на державному рівні законів, які б зробили Україну привабливішою для інвестицій, не можуть поділити повноважень по підготовці і т.д. Тут кажуть, що на рівні місцевої влади робиться практично усе можливе і вчасно: стадіон уже запроектували, скоро він почне будуватися, готелі будуються, проводяться семінари та навчання на предмет медичного забезпечення і т.д. А те, що не вирішене питання з дорогами та аеропортом − то це скоріше провина Києва (з аеропортом питання гальмується на рівні Кабміну, а дороги, оскільки це не інвестиційний проект − повинні фінансуватися з держбюджету. А якщо навіть будувати платні дороги, тобто, розглядати їх як джерело прибутку, то потрібні відповідні закони на рівні держави). До речі, на шоу Савіка Шустера, яке відбулося у п’ятницю 13 червня, міський голова Львова Андрій Садовий заявив, що найбільша проблема Львова − це аеропорт, але він знаходиться у державній власності, і вирішити це питання можна лише на рівні Кабінету Міністрів України.

Тобто, підсумовуючи все сказане, можна констатувати, що у Львові після перемоги у тендері критикували місцеву владу. Тепер же громадська думка тут сформована таким чином, що головна провина у тому, що до Євро-2012 майже нічого не зроблено, полягає у неспроможності Києва вирішити ключові питання.

Єдиною вартою уваги новиною місцевого значення у Львові стало те, що під час засідання виконкому Львівської міськради було офіційно видано дозвіл на будівництво стадіону до Євро. Проектні роботи уже завершуються, тому скоро (не пізніше вересня) повинно розпочатися будівництво.

Реклама

Жодних елементів зовнішньої реклами у Львові та Львівщині помічено не було.

Місцевий футбол

Львівські «Карпати» зараз перебувають на зборах з командою на своїй базі у Брюховичах (10 км від Львова). Потенційні новачки є, але їхні прізвища не розголошуються. Відомо лише, що їх є чотири, і що всі вони легіонери (кажуть про румуна, серба, грузина та білоруса). Проте чомусь є підозра, що навіть якби назвали прізвища цих новачків, то вони б нікому нічого не сказали. Навряд чи у «Карпатах» з’являться відомі гравці.

Поспілкуватися з новим тренером білорусом Олегом Кононовим практично не можливо: це наразі вдається зробити лише журналістам Інформаційного центру клубу. Важко сказати причину такого небажання йти на контакт. Можливо, Кононов притримується такої політики у керівництві командою. Як доказ такого припущення можна навести неоднозначне офіційне прохання керівництва «Карпат» до журналістів, аби ті наразі утрималися від інтерв’ю з тренерами та гравцями. Колись при Олександрі Іщенку гравцям дали неофіційну установку відмовлятися від інтерв’ю. Тепер історія повторюється, але вже офіційно. Дивне прохання, але в стилі керівництва «Карпат».

На 20 червня запланований спаринг «Карпат» з харківським «Металістом» у Трускавці (80 км від Львова). Можливо, після того, як туди допустять журналістів, вдасться більше дізнатися про новачків.

ФК «Львів» - учасник української прем’єр-ліги

У неділю, 16 червня, ФК «Львів» на власному полі переміг дніпродзержинську «Сталь» з рахунком 3:0 і за тур до завершення змагань забронював за собою право на виступ з наступного сезону у прем’єр-лізі. Ця новина стала №1 у світі спорту на Львівщині, і висвітлена у всіх без винятку місцевих ЗМІ за понеділок. Вперше за історію українського футболу в елітному українському дивізіоні буде одразу дві львівських команди. Проте не все так гладко…

Кулуари (Не для сайту!!!)

Як стало мені відомо, у президента ФК «Львів» Юрія Кіндзерського у це коротке літнє міжсезоння є два варіанти майбутнього клубу. Перший − це не заявляти команду на матчі прем’єр-ліги (як повідомили мені особи, що мають хоча й далеке, та все ж відношення до клубу, такий варіант розглядається). В такому випадку керівництво ФК «Львів» може заявити: ми команду вивели до вищої ліги, а грати немає де. І винна у цьому львівська влада, до якої ми зверталися з проханням віддати нам хоча б занедбаний стадіон, проте цього так і не було зроблено. Інший варіант − Димінський погодиться ділитися стадіоном «Україна» - єдиною ареною, яка ліцензована ФФУ для вищого українського дивізіону. Який з цих варіантів стане реальним − побачимо уже дуже швидко. З’явилися також чутки про те, що ФК «Львів» може стати орендарем нової арени, яку збудують до Євро-2012.

Інші футбольні новини

У понеділок, 17 червня, на прес-конференції директор Львівського спортивного училища Степан Родак повідомив, що згідно нового договору між цим навчальним закладом та «Карпатами» буде створено формальну дитячо-юнацьку футбольну академію. Окремої юридичної одинці, як, академія, не буде, оскільки наразі її немає можливості створити та юридично оформити. Мета цього проекту готувати для Львівщини (а якщо точніше, то для «Карпат») молодих талановитих гравців. Суть проекту полягає у вдосконаленні навчально-тренувальної бази (завдяки державницьким можливостям училища та приватного капіталу «Карпат») та методики тренування. ФК «Карпати» уже на території училища будує футбольне поле зі штучним покриттям (55 на 100 метрів) останнього покоління, у яке вкладе 1 млн. дол. Окрім цього, одразу після будівництво збудує ще кілька нових штучних полів на території прилеглої до стадіону «Україна» землі. Також уже розпочався капітальний ремонт гуртожитку училища, 4-й поверх якого буде віддано якраз для цих юних футболістів, які входитимуть до формальної академії футболу. До речі Львівське училище випустило у світ багатьох майстрів: Василь Рац, Андрій Баль, Володимир Татарчук, Вадим Тищенко, Андрій Гусін, Олег Лужний, Олег Ящук і багато інших. Зараз за збірну грають Дмитро Чигиринський, Григорій Ярмаш. У всіх (!!!) вікових групах збірних України є вихованці ЛУФК.

З’явилися нарешті новини і в справі іншої академії − Академії футболу Олега Лужного. Нагадаємо, що на проект Академії Лужного (на базі львівського СДЮШОР №4) претендує ще одна компанія, яка хоче побудувати ультрасучасний спортивний центр. Як написано у газеті «Спортивка», підтримає створення академії Лужного Львівський національний університет фізичної культури та спорту, на базі якого і створять академію.

Цього тижня не вийшов у світ номер тижневика «Карпати». Причини невідомі.

 

13.        Миколаїв

 

Євро 2012.

Заходи в організаціях та обласних державних органах.

Значною подією минулого тижня, де згадувалося Євро − 2012, стала нарада у Миколаївському міськвиконкомі. Тут розглядалися заходи, присвячені святкуванню 100-річчя миколаївського футболу. Свято має відбутися у вересні нинішнього року.

Міський голова Володимир Чайка у своєму виступі зазначив, що для того щоб футбольна тема відчувалася не лише в коридорах влади, треба встановити у місті біг-борди зі словами «Назустріч 100-річчю миколаївського футболу» і «Миколаїв вітає Євро-2012» тощо.

Щодо заходів, то дитячі команди розіграють у програмі свята свої футбольні турніри. Для дітей закуплять екіпірування й м'ячі. Фінал кубка міста пройде на головній арені. Зараз Центральний міський стадіон має вже 3200 місць, обладнаних пластиковими сидіннями. До свята кількість місць буде доведене до 7500. Це - практично половина радіуса стадіону. До свята планують встановити й нове табло.

Голова ФФУ в Миколаївської області Микола Єропунов повідомив присутніх, що перед входом на Центральний міський стадіон буде встановлена гранітна 9-метрова стела. На ній будуть увічнені прізвища гравців і назви команд, що залишили яскравий слід в історії миколаївського футболу.

А от представникам МФК «Миколаїв» нині не до свят. Керівники клубу на нараді у міськвиконкомі нагадали, що у лютому виповнюється 10 років, як вони опікуються футбольним клубом. І нині настав момент, коли терпінню поодинці вести справи команди майстрів прийшов кінець. Була озвучена інформація: якщо до 1 липня мер, міськвиконком, або облдержадміністрація не вживатимуть кардинальних заходів, то майбутнього в команди немає. Вона може продовжити виступ або в другій лізі, або взагалі може бути знята з чемпіонату України. Клубу потрібна фінансова допомога.

У кулуарах

Думки щодо проведення свята, присвяченого 100 − річчю миколаївського футболу, розділилися. Найчастіше чути запитання: чи треба його влаштовувати на тлі розрухи миколаївського футболу? Якщо МФК «Миколаїв» зараз кинути напризволяще, то про яке свято може йти мова?Який миколаївський футбол без футбольної команди? Деякі схиляються до того, що краще допомогти клубу, а потім, якщо з'явиться достойний спонсор команди, будувати футбольні поля для дітей і стадіони.

Турніри

Про Євро − 2012, майбутнє збірної України згадували і під час фінального матчу першості області з футболу серед юнаків 1994-95 років народження, який відбувся на  миколаївському стадіоні «Піонер». Тут фінішував багатомісячний марафон, проведений під егідою обласної федерації футболу й ДЮФЛ області. У вирішальному двобої зійшлися команди СДЮШОР «Миколаїв»-94/2 (тренери Станіслав Байда й Андрій Жовжаренко) і ДЮСШ Березнегувате (тренер Віктор Кузнєцов). У напруженій боротьбі з рахунком 2:1 перемогли юні футболісти з Миколаєва. Відразу відбулося нагородження призерів змагань.

Зовнішня реклама.

Біг-бордів, листівок, плакатів, реклами тощо, які б розповідали про проведення Євро-2012 в Україні, на вулицях міст і сіл області - не виявлено. Не виявлено також використання знаку Евро-2012 на товарах широкого вжитку, одязі, продуктах харчування.

В ЗМІ області. Преса.

«Платини оставил Евро-2012 Украине», «Платини отберет Евро-2012 у Украины»? − під такими заголовками, з посиланням на інші видання, з’явилися цього тижня повідомлення у миколаївських ЗМІ.

«Как сообщает портал www.sport.com.ua, президент УЕФА Мишель Платини, поддержавший инициативу проведения чемпионата Европы 2012-го года в Восточной Европе, а именно в Украине и Польше, 1-2 июля в Киеве объявит о решении УЕФА отобрать у Украины и Польши право на проведение чемпионата. Если взглянуть правде в глаза, то в Украине дела так и не сдвинулись с мертвой точки. Министерство по делам семьи, молодежи и спорта, Нацагентство по вопросам подготовки Евро-2012 и Федерация футбола Украины так и не нашли общего языка и не разработали программу подготовки к чемпионату. Кроме частных строительств стадионов в Днепропетровске и Донецке в нашей стране не сделано абсолютно ничего» (інформаційно-аналітична інтернет - газета міста Миколаєва, 13.06.08).

Спортивний щотижневик «Николаевские новости» надрукував матеріал газети «Советский спорт», де на запитання кореспондента: «Что с Украиной? Там опасаются, что УЕФА отдаст Евро-2012 другой стране из-за слабой подготовки». Мишель Платини ответил: «Мы в УЕФА не привыкли менять решения. Евро пройдет по установленному порядку» (газета «Николаевские новости», 09.06.08).

«Шотландцы быстрее выловят свое лохнесское чудовище, чем получат Евро-2012» - заголовок наступного матеріалу про те, що «Президент Украины Ющенко  после завершения переговоров с президентом Словении Тюрком заявил, что доволен ходом подготовки к Евро-2012.

По словам главы государства, сформированы программы, разработаны проекты, проведены конкурсы. Он подчеркнул, что на уровне государственной власти завершен плановый этап подготовки и началась реализация этих планов. «Мы находимся в нормальной стартовой ситуации, и нам есть что сказать президенту УЕФА Платини. Идет нормальная подготовка, и я доволен ее ходом».

Подобные цитирования появились в дни, когда шотландцы заявили о своей готовности  провести вместо Украины и Польши чемпионат Европы 2012 года.

«Шотландия готова принять чемпионат Европы 2012 года, если Украина и Польша не смогут выполнить требования УЕФА», пишет газета The Herald.

В случае проблем у соорганизаторов Euro-2012, первыми в очереди на проведение этого турнира стоят как раз британцы. По данным издания, у УЕФА есть ряд серьезных претензий, к тому же пять из восьми арен в двух странах еще не введены в строй» (газета «Николаевские новости», 09,06,08).

Згадувалася цього тижня у регіональних ЗМІ і прийнята депутатами обласної ради обласна Цільова програма підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу, яка «предусматривает капитальный ремонт 213 км. дорог, а также увеличение пропускной способности Международного аэропорта «Николаев» («20 хвилин». 12.06.08).

Радіо. Телебачення.

В передачах Миколаївського обласного телебачення про Євро-2012 не згадували.

Футбол.

ЗМІ про футбол.

Про ФФУ

«В ФФУ проведено совещание, на котором рассматривались вопросы о недостатках работы арбитров на матчах первой лиги, сообщает сайт Федерации футбола Украины.

На основании выводов экспертной комиссии ФФУ о низком уровне качества судейства во время игр в первой лиге,  отстранен от обязанностей председателя комитета арбитров ФФУ Виктор Дердо, который занимал этот пост с марта 2003 года. Окончательное решение относительно пребывания Дердо на занимаемой должности будет рассмотрено на исполкоме ФФУ» («Николаевские новости», 09.06.08).

Про Чемпіонат ЄВРО-2008

Активно місцеві ЗМІ писали про відкриття 13-го чемпіонату Європи з футболу на полях Австрії і Швейцарії, де «первые матчи запомнились малым числом забитых мячей и напряженной борьбой» («Николаевские новости», 09.06.08, «Южная правда», 10.06.08, «Николаевские бизнес», 12.06.08).

«Чемпионат Европы по футболу «отнимает» клиентов у казино» - це заголовок наступного матеріалу, у якому розповідається про плив «головного європейського футбольного форуму чотириліття» на миколаївські казино й інші ігорні заклади, яким загрожує якщо не руйнування, те значне зменшення доходів. «Так как трансляции футбольных матчей из Австрии и Швейцарии идут ежедневно в вечернее и даже ночное время, даже самые заядлые игроки -рулеточники временно меняют свои пристрастия, еще раз тем самым подтверждая, что футбол − это главная игра планеты. Поэтому в некоторых казино можно увидеть разного рода объявления- «заманухи». Так, одно из игорных местечек на улице Советской, например, обещает своим клиентам, пожелавшим, несмотря на футбольный бум, просадить вечерком свои денежки, 50-% скидку на ужин с выпивкой. Лишь бы о футболе забыли» («Вечерний Николаев»,14.06.08).

Інші турніри

Були цього тижня також матеріали про чергові матчі МФК «Миколаїв», про першість за звання чемпіона області і міста.

А привернула увагу публікація «Юные николаевские футболисты привезли из Полтавы победу», з якої читачі дізналися, що у цьому славному місті відбувся Відкритий чемпіонат «Футбольна батьківщина» серед вихованців шкіл-інтернатів для дитят-сиріт 1992-1993 років народження. У турнірі брали участь вісім команд - з Полтавської області, Донецька, Миколаєва й Криму. Пощастило миколаївцям - у фіналі вони зустрілися з однолітками з Кобеляків. «Судьбу матча решил единственный мяч, его наши земляки забили за восемь минут до конца игры. Таким образом, подопечные тренера Игоря Пономаренко завоевали  кубок, а также были поощрены комплектом футбольной формы. Все ребята получили индивидуальные призы, среди них - лучшие нападающий и вратарь турнира. Ими признаны николаевцы Сергей Фоменко и Михаил Кравченко. Ну, а мяч с автографами игроков полтавской «Ворсклы» украсит музей славы Николаевской школы-интерната для детей-сирот». («Николаевские новости», 09.06.08, «Рідне Прибужжя», 12.06.08).

 

14.        Одеса

 

Евро 2012

Бурная деятельность вокруг подготовки Одессы к Евро-2012 развилась скорее в средствах массовой информации, чем в реальности. Планомерная работа по подготовке к первенству свелась к дележу «вкусных» инвестиционных проектов и ссорам вокруг их финансирования.

«…Главная наша беда − родное государство, которое постоянно меняет правила игры, никого не предупреждая и не спрашивая совета.

Вот, казалось бы, утвердили Одесский городской и областной советы местные программы подготовки к Евро-2012 − принимай их к сведению и работай, благо финансовый ресурс под реализацию выделен внушительный. Ан нет − нужно все переделывать: поменялась правительственная линия. 22 февраля Кабмин изменил соответствующую государственную программу, из которой «исчезла» часть важных объектов на территории региона. В частности, государство отказалось финансировать строительство трассы Север-Юг, эстакады от парка Шевченко до Таможенной площади и даже реконструкцию Одесской ТЭЦ.

Была изменена вся концепция подготовки к Евро-2012 - Центр передумал помогать областям. Дескать, ищите деньги, где хотите, сами привлекайте инвесторов. Но если найти желающих вкладывать деньги в реконструкцию стадионов и строительство гостиниц не так сложно, то дороги инвесторы строить не хотят − дело это накладное, трудоемкое да еще и убыточное.

Кроме того, в новую редакцию программы попало 60 пансионатов и гостиниц, которым предстоит принимать футбольных фанатов, приехавших в наш город. Их нужно реконструировать, причем за деньги владельцев.

Понятное дело, хозяева отелей от этого не в восторге. Кто-то считает, что его гостиница не нуждается в ремонте, кто-то попросту не хочет выбрасывать деньги на ветер: ведь Одесса − город резервный, и есть риск, что матчей чемпионата у нас не будет.

Впрочем, есть и хорошие новости. Недавно президент Ассоциации малых гостиниц и апартаментов Украины Дмитрий Заруба заявил, что Одесса остается единственным городом в Украине, который имеет достаточно гостиниц, соответствующих требованиям УЕФА. Это обстоятельство сможет значительно увеличить шансы Южной Пальмиры превратиться из запасной площадки чемпионата Евро-2012 в основную. По словам Зарубы, количество и качество одесских гостиниц и отелей произвело на чиновников УЕФА хорошее впечатление, после чего Одессе была показана "зеленая карточка".

Напомним, что специально к Евро-2012 в Одессе планируют построить и реконструировать девять гостиниц. "Турист", "Спартак" и "Большую Московскую" планируют довести до ума уже к 2011 году. Гостиницу "Пассажирская канатная дорога" обещают закончить уже в этом году. Что касается новых проектов, то отель «Жемчужина», гостиничный комплекс «Механики-Украина», отель международного аэропорта «Одесса», гостиница «Гранд тек» и строительство-реконструкция гостиницы «Гурман» находятся на стадии проектирования. В настоящее время требованиям УЕФА отвечают 18 одесских гостиниц.

Кто отвечает?

Вообще, относительно подготовки к чемпионату больше вопросов, чем ответов. Есть, к примеру, горсовете профильный департамент − подготовки и проведения в 2012 году в Одессе матчей Чемпионата Европы по футболу. Судя по всему, работа этого органа или строго засекречена, или плохо организована - узнать там что-либо о том, как все-таки Одесса готовится к футбольному празднику, корреспонденту РИА «ГЛАС» не удалось. Например, в департаменте ничего не знают об инвестдоговоре на реконструкцию стадиона в парке Шевченко, который мэрия должна была заключить с руководством футбольного клуба «Черноморец». Заместитель руководителя подразделения Вадим Терещук порекомендовал обратиться в городское юруправление, откуда нас отослали обратно в департамент.

После долгих перезвонов и расспросов, в мэрии сообщили, что инвестдоговор, собственно, уже и не нужен. После увеличения доли города в уставном фонде ЗАО − за соответствующее решение депутаты горсовета проголосовали 16 апреля нынешнего года − муниципалитет передал на баланс ФК стадион и две базы, а значит речь уже идет не об инвестировании, а о совместном участии в развитии инфраструктуры.

И все же, остается еще один момент - оценка имущества (стадиона и двух баз). Именно от нее зависит доля города в ЗАО − будет ли это контрольный пакет (25%+1 акция) или меньше.

В управлении коммунальной собственности нам сообщили, что к оценке имущественных комплексов, передаваемых «Черноморцу», еще не приступали. Управление только получило решение сессии, где есть задание определить стоимость указанных объектов. Так что, пока стадион реконструируется без полного пакета документов.

О бедном инвесторе замолвите слово…

А между тем, пока крупные игроки договариваются с властью бизнесмены, так сказать, второго эшелона, жалуются, что их не пускают в большую евроигру.

По словам председателя правления одесского филиала Европейской бизнес-ассоциации Ивана Липтуги, пока бизнесу непонятно кто, за что отвечает и куда можно вложить средства.

«На данный момент непонятно, по каким направлениям инвесторы могут сотрудничать с властью при подготовке в Евро-2012. Все решается в кулуарах и пока нет широкого прозрачного обсуждения, каким образом компании, работающие на рынке, могут быть в этом задействованы», - сказал он.

В департаменте по подготовке и проведению первенства объясняют ситуацию просто − пока еще в городе не объявляли никаких конкурсов, так что, принимаются любые предложения − мол, мы подумаем. Вряд ли бизнесменов устроит такой подход .

Злополучный аэропорт

Впрочем, об одном конкурсе уже известно. 20 мая городской голова Эдуард Гурвиц сообщил прессе, что конкурс проектов на реконструкцию одесского аэропорта пройдет до конца июня.

По его словам, 7 фирм уже подали заявки на участие в нем. Мэр подчеркнул, что директору аэропорта городской совет поручил заключить договор с одной из юридических фирм, которая будет готовить необходимую документацию.

Но в планы Одессы снова вмешался Киев. На этот раз - Министерство транспорта и связи. На реконструкцию воздушных ворот предложили выделить 361 млн. грн. из государственного бюджета. Взамен город должен передать взлетно-посадочную полосу и систему безопасности полетов в госсобственность. На такие уступки мэрия не пошла. 29 февраля горсовет решил оставить аэропорт в коммунальной собственности. В ответ министр транспорта Иосиф Винский заявил, что аэропорт «Одесса» в любом случае будет передан государству, даже если для этого придется изменить закон.

Несколько позже еще менее утешительный прогноз дал Одесский губернатор Николай Сердюк: «Одесса может быть исключена из числа резервных городов Евро-2012, если не будет достигнут консенсус по поводу реконструкции аэропорта».

А кина не будет?

По Европе прокатилась волна слухов, касающихся возможной замены организаторов Евро-2012. По информации www.sport.com.ua, президент УЕФА Мишель Платини, поддержавший инициативу проведения чемпионата Европы 2012-го года в Украине и Польше, в начале июля в Киеве объявит о решении УЕФА отобрать у наших стран право на проведение чемпионата.

Потому вполне вероятно, учитывая мягко говоря черепашьи темпы подготовки к первенству и многочисленные скандалы, нам и вовсе будет отказано в этой привилегии.

Во всяком случае, на промахи, которые были допущены центральными и местными властями, УЕФА не будет смотреть сквозь пальцы. Едва закончится Евро-2008, все взоры будут направлены на организаторов первенства 2012 года, а тогда уже на благосклонность рассчитывать не придется» (Ольга СИМОНЕНКО,  16.06.08, ТРК РИА «ГЛАС»).

Большинство городов Украины не готовы принять футбольных болельщиков Чемпионата Европы 2012 года в своих гостиничных комплексах, считает президент Ассоциации малых гостиниц и апартаментов Украины Дмитрий Заруба. По его словам, неплохую готовность нашего города признали даже в УЕФА, давшей "зеленую карточку" только Одессе.

«В Одессе уже есть многозвездочные гостиницы. Высокими темпами в городе строятся многочисленные частные гостиницы, которые отвечают от одной до четырех звездам.

К тому же в Одесский порт могут преспокойно зайти четыре четырехзвездочных круизных судна, мест в которых хватит официальным лицам футбольной сиесты", - отмечает Заруба, пишет "Украинская правда".

Требования УЕФА в основном касаются лишь многозвездных гостиниц для приема так называемых официальных лиц: судей, тренеров, журналистов, представителей сервиса и т.п. У них не идет речь о массовом болельщике - это, как отмечают специалисты, уже дело государства и его престижа.

То есть отечественные планы строительства гостиниц на 3-5 звезд, которые опираются на требования УЕФА, являются заниженными. Даже если такие гостиницы будут построены, то и тогда они не смогут принять желающих туристов, потому что все будут заняты официальными лицами.

Кстати в городах, которые получили от УЕФА «красные» карточки, Донецке и Днепропетровске, в настоящее время задумались: стоит ли вообще строить четырех- и пятизвездочные гостиницы? Эти два города не очень туристические. Построив большое количество супердорогих гостиниц, где номер будет стоить от 300 до 500 долларов в сутки, "столица" шахтерского края и славный город на Днепре после футбольной сиесты просто не будут знать, кто будет в них селиться.

Между тем, сегодня Донецк не готов на 100% встретить гостей Молодежного чемпионата Европы-2009, который должен стать своеобразным экзаменом для города перед Евро-2012. Как отмечают специалисты, за год до проведения подобного действа в Интернете должны появляться предложения относительно бронирования гостиниц. Этого "угольная столица" еще не сделала. Потому что особенно нечего предлагать. А, по данным Донецкой ОДА, на "молодежку" съедутся несколько десятков тысяч туристов.

Одесса имеет чудесный пятизвездочный отель «Кемпински», отель на четыре  звезды «Лондонский». Высокими темпами в городе строятся многочисленные частные отели на1-4 звезды. 

«К тому же в одесский порт могут спокойно войти четыре четырехзведочный круизных судна, места для проживания в которых хватит официальным лицам футбольной сиесты», - отмечает Заруба.

Спасти Донецк и другие города и в 2009, и в 2012 году должны бы малые отели и хостелы. По данным экспертов, более 70% болельщиков среди тех, кто приезжает на такие спортивные шоу, есть и не совсем богатые люди, и, соответственно, они ищут самые дешевые отели. Жить в хостелах, место в которых стоит не более 25-30 евро/сутки, могут жить студенты, молодые люди, наиболее ярые поклонники футбольного туризма. Более того, немалая их часть приедет из России, Беларуси, Молдовы.

За данными Ассоциации малых отелей  и апартаментов, сегодня в Украине в разных городах действует только 25 хостелов. Из них лишь 5 в Киеве. Малые отели строятся хаотично, под влиянием большого энтузиазма. Дело в том, что в Украине так и не приняли ни единого документа о упрощении введения в эксплуатацию отелей, как было сделано, например, в РФ 2006 года. Большие проблемы существуют с землей: разговор о снижении процентной ставки с аренды остались только разговорами.

Бизнесмены не спешат вложить деньги в строительство не то что малых, но и больших отельных комплексов. Даже Киев получил «желтую» карту от УЕФА.

Пока еще большие мировые отельные компании выказывают желание строить отели к ЕВРО 2012, но и они знают о всех подводных течениях ведения бизнеса в Украине. Именно эти фирмы (Sotitel, Rixos, Hilton, Rezidor Hotel Group) к 2012 году построят в Киеве, поданным начальника Главного управления коммунального хозяйства Киевской городской госадминистрации Юрия Галушка, 10 пятизвездочных и 30-40 четырехзвездочных отелей.

Для осуществления этих и многих других планов правительство с парламентом должны срочно обеспечить принятие необходимых нормативно-правовых актов в сфере отельного хозяйства и строительства. Только таким образом можно ускорить строительство к ЕВРО 2012. Иначе Украина уже в который раз может не выдержать испытание на доверие.

Футбол

ФК «Черноморец»

Вышедшие из отпуска футболисты одесского "Черноморца" в эти дни проходят медицинское обследование, после чего их ждет пятинедельная работа, направленная на качественную подготовку к сезону-2008/09. О ней рассказал главный тренер "моряков" Виталий Шевченко: «Подготовка к новому сезону разбита на несколько циклов. Первый, втягивающий, продлится до 20 июня. В этот день планируем сыграть с молдавской командой «Искра-Сталь» из Рыбницы, занявшей шестое место в завершившемся чемпионате. Затем моих подопечных ждет два сбора, каждый из которых будет длиться одиннадцать дней. Весь период подготовки "Черноморец" проведет в домашних условиях - тренировки и большая часть спаррингов будут проходить на клубной базе в Совиньоне».

Набирает ход процесс подготовки одесского "Черноморца" к сезону-2008/09. В расположении "моряков" на клубной базе в Совиньоне появилась группа новичков, которые приглашены с целью просмотра. В этом списке есть двое футболистов, принадлежащих одному из представителей Национальной дивизии Молдавии кишиневскому «Зимбру» 29-летний защитник Геннадий Олексич и 22-летний атакующий полузащитник Кирилл Ковальчук, выступавший в весенней части минувшего сезона на арендных правах в симферопольской "Таврии".

Среди игроков, появившихся в расположении одесского «Черноморца» на клубной базе в Совиньоне, есть младший брат московского Спартака Сергея Ковальчука − Кирилл. 22-летний атакующий полузащитник принадлежит молдавскому "Зимбру", а весеннюю часть прошлого сезона провел на арендных принципах в симферопольской "Таврии". В составе крымской команды он появлялся очень редко, поэтому по завершении срока соглашения Ковальчук-младший покинул Симферополь. Кирилл Ковальчук является воспитанником футбольной школы днепропетровского "Днепра". В юном возрасте он пробовал силы в резервном составе этой команды, однако спустя некоторое время отправился в Кишинев, откуда в свое время попал в Москву его старший брат. Но в "Зимбру" места в основном составе ему не нашлось и он вынужден был искать счастье за пределами столицы Молдавии. Приезд в "Черноморец" − новая попытка.

Одним из новичков, появившихся в тренировочном лагере одесского "Черноморца" этим летом, является защитник Геннадий Олексич. Этот 29-летний футболист имеет молдавское гражданство. Его предыдущим клубом был кишиневский "Зимбру", в котором он появился после длительного перерыва весной этого года. На протяжении четырех сезонов Олексич выступал в России, где защищал цвета "Амкара" из Перми. До российского периода в его карьере были кишиневские МХМ-93 и упоминавшийся уже "Зимбру".

Детско-юношеская футбольная лига

Юные воспитанники «Черноморца» вышли в финал детско-юношеской футбольной лиги Украины. Об этом сообщила пресс-служба ФК «Черноморец». Команды 91-го и 93-го годов рождения добились этого права за несколько туров до конца регулярного первенства. Команда U-17, которую тренируют Георгий Бурсаков и Василий Ищак, будет играть в Никополе. Финальный турнир у старших воспитанников клуба пройдет с 29 июня по 6 июля. Вместе с одесситами за высшие места в детско-юношеской лиге будут сражаться киевские «Динамо» и «Арсенал», донецкий «Шахтер», луганское ЛВУФК, запорожский «Металлург», львовские «Карпаты» и «BRW- ВІК» из Владимира-Волынского. Футболисты 91-го года рождения финишировали в своей группе на первом месте с 47 очками и 15 победами в 18 встречах. Одесситы забили 51 гол, а пропустили 14, то есть в среднем проводили почти 3 мяча за игру. Больше нашей команды в сезоне забивали только воспитанники киевского «Динамо» (55 мячей) и донецкого «Шахтера» (70).

«Черноморец» U-15 (подопечные Виктора Голикова и Леонида Гайдаржи) сыграет свой финал в Саках. Турнир пройдет с 30 июня по 5 июля. 14-летние «моряки» также финишировали первыми в своей группе, набрав 43 очка (13 побед, 4 ничьи, соотношение 37-10).

Пляжный футбол

Вот уже третий год подряд Ассоциация пляжного футбола Одессы проводит традиционные турниры по пляжному футболу. В этом году турнир проводится при поддержке Одесского горисполкома.

Это событие по праву может считаться уникальным в мире отечественного детского футбола. Впервые на пляжах крупнейших украинских городов, под эгидой Федерации футбола Украины, детские команды из спортивных и футбольных школ вступят в борьбу за официальное звание Чемпиона Украины по пляжному футболу.

Президент Ассоциации пляжного футбола Украины Сергей Харченко: "Пляжный футбол, как и любой другой вид спорта, должен развиваться не только в контексте шоу или международных достижений национальной сборной. Он имеет и другие не менее важные функции. К таким функциям, в первую очередь относится сохранение здоровья подрастающего поколения.
Здоровье детей − это та ценность, которую мы через наш вид спорта должны нести и популяризировать в обществе. Тем, что Чемпионат привлек внимание огромного количества детей и подростков (на участие подали заявки более 130 команд), он доказал, что пляжный футбол может быть достойной альтернативой компьютерным играм, бессмысленному времени-провождению, наркотикам и алкоголю, словом, всему тому, чем занимаются многие подростки во время летних каникул. Пляжный футбол уникален по своей природе и имеет много достоинств. Сопровождающие факторы пляжного футбола (вода, солнце, воздух, песок), делают его эффективным средством оздоровления, физической реабилитации, а также формирования навыков здорового и активного образа жизни. Во многих ведущих футбольных странах пляжный футбол используется как эффективное средство физической и технической подготовки юных футболистов. Поэтому, учитывая оздоровительное и воспитательное воздействие пляжного футбола, в апреле 2008 года, на заседании Исполкома АПФУ было принято решение о начале проведения Чемпионата по пляжному футбола среди детско-юношеских команд".

На сегодняшний день в АПФУ принята Программа развития детско-юношеского пляжного футбола на 2008-2012 гг. По словам исполнительного директора АПФУ Кунцевича Андрея, кроме дальнейшего развития Чемпионата, Программа предусматривает проведение международных соревнований и издание книги о пляжном футболе. В данной книге будут размещены правила игры, раскрыта история развития пляжного футбола, отмечены высказывания известных футболистов, а также даны советы тренерам по организации тренировочного процесса. Кроме этого, Программа предусматривает развитие инфраструктуры и материально технического обеспечения детско-юношеского пляжного футбола.

«Благодаря реализации целей, которые поставлены в Программе, мы можем не только значительно продвинутся в развитии детско-юношеского пляжного футбола в нашей стране, но и стать примером в этом для многих европейских и мировых стран», - отметил Кунцевич А. Идею проведения подобного Чемпионата горячо поддерживают руководители Одесского пляжного футбола. По словам Президента Ассоциации пляжного футбола г. Одессы Юрия Преснова, пляжный футбол − это удивительное сочетание здоровья, развлечения и отдыха. «Опыт таких стран как, Бразилия или Испания, доказывает, что пляжный футбол является прекрасным средством повышения технического мастерства юных футболистов. Поэтому развитие детско-юношеского пляжного футбола, это дело, которое необходимо стимулировать и поддерживать».

Юные представители одесского пляжного футбола тоже сыграют в чемпионате. Юные воспитанники одесских футбольных клубов сразятся за честь представлять Одессу на Первом чемпионате Украины по пляжному футболу среди детско-юношеских команд. Об этом сообщил на пресс-конференции президент Ассоциации пляжного футбола Одессы Юрий Преснов. В соревнованиях примут участия 8 команд футболистов 1995 года рождения: ФК «Черноморец», МФК «Локомотив», ФК «Автомобилист», ФК «Беланова», СК «Старт», ФК «Олимп». Игры детских команд пройдут с 23 июня по 12 июля в Ильичевске.

«Проведение этого чемпионата - это определенная помощь в оздоровлении детей. Мы хотим отвлечь их от компьютерных игр, безделья и наркотиков», - отметил Юрий Преснов.

По словам исполнительного директора Ассоциации пляжного футбола Одессы Александра Шишкова, тренировки детских и взрослых команд уже проходят на базе стадиона «Старт», который находится на 10-й станции Большого фонтана в Одессе.

Региональный этап Чемпионата Украины по пляжному футболу среди взрослых команд стартует 21 июня в Одессе.Об этом сообщил на пресс-конференции президент Ассоциации пляжного футбола Одессы Юрий Преснов.

В соревнованиях примут участие 8 команд, среди которых 2 команды играют за Высшую лигу: ФК «Маррион и ФК «Глория». «Это очень демократичный вид спорта. Чтобы играть - необходимо солнце, песок и желание», - отметил Юрий Преснов. Он сообщил, что отборочные соревнования Чемпионата Украины в Одессе среди взрослых команд пройдут в период с 21 июня по 24 августа текущего года. Соревнования состоятся по круговой системе с серией плей-офф.

ФК «Днестр»

На финише чемпионата первой лиги овидиопольский "Днестр" оказался в сложной ситуации. Сразу трое футболистов не смогут принять участия в матче 37-го тура с алчевской "Сталью", который состоится 16 июня в Овидиополе. Речь идет об Андрее Чернове, Валентине Полтавце и Александре Забаре, которые в двух предыдущих поединках - с ивано-франковским "Прикарпатьем" и мариупольским "Ильичевцем" соответственно получили сверхлимитные желтые карточки, из-за которых и вынуждены отбывать дисквалификацию.

 

15.        Полтава

 

Євро 2012.

Реклама.

Зовнішньої реклами та використання логотипу Євро 2012 за звітний період не зафіксовано.

Заходи.

За звітний період місцевою владою та громадськими організаціями не проводилось жодних заходів присвячених Євро 2012.

ЗМІ.

У газеті «Коло» 12-18.06.2008 є вкладиш, який розповідає про районний центр Кобеляки. Там надрукована невелика замітка автора Ніни Король «Дорогу в Кобеляках готують до Євро 2012». Керуючий справами райради Олександр Міщенко розповів, що раніше водії на дорозі через місто «відривали» колеса, а Кобеляки називали Горбеляками. Нині дорога передана на баланс державному підприємству «Укравтодор». Проходитиме через Кобеляки й стратегічний шлях на Євро 2012. Зараз будують об’їзну трасу, яка зменшить кількість транспорту в місті. За кілька місяців дорогу доведуть до самих Кобеляк.

Місцевий футбол.

ФК «Ворскла».

Футболісти «Ворскли» відправилися в Ялту на тренувальний збір. Перший тиждень у них буде «втягуючим», без навантажень. Гравці полтавської команди вільний від тренувань час проводять в колі своїх близьких. Головний тренер ФК «Ворскла» Микола Павлов дозволив взяти своїм підопічним дружин, подруг. Через тиждень команда дізнається, що таке справжні літні збори «по Павлову». Після Криму «ворскляни» на кілька днів вернуться додому, а потім проведуть повноцінний учбово-тренувальний збір в Польщі, де зіграють три-чотири контрольні поєдинки з місцевими клубами.

Гравець ФК «Ворскла» та збірної України Сергій Кравченко одружився. Весілля відбулося на батьківщині футболіста - у Донецьку.

ФК «Полтава»

ФК «Полтава» - «Титан» Армянськ - 1:2

Відбулися матчі 31-го туру першості України з футболу серед команд другої ліги. ФК «Полтава» зустрічався з лідером - «Титаном» з Армянська. Господарі розпочали матч з активних дій, але суперник надійно діяв у захисті. Єдиний небезпечний момент, який запам’ятався у першому таймі, це удар зі штрафного у виконанні Олексія Ярюхіна. Воротар «Титана», який відстояв матч бездоганно, витяг м’яча з самісінької «дев’ятки». Незважаючи на рівну боротьбу, клас гостей все ж давався взнаки. Вони створили у першій половині гри мінімум чотири гольових моменти. Ще запам’ятався курйозний випадок, коли на трибуни до вболівальників з поля вилетів м’яч і хутко зник в натовпі. Близько години знадобилося, щоб повернути пропажу. Певно, якийсь вболівальник надивився матчів європейських чемпіонатів, де такі подарунки долі прийнято забирати на сувеніри. Та не такі вже багаті футбольні клуби другої ліги в Україні, щоб безкоштовно роздавати свій інвентар.

По перерві гра пішла набагато жвавіше. На 62-й хвилині зустрічі київський арбітр призначає доволі сумнівний пенальті у ворота ФК «Полтава». Це рішення викликало величезне невдоволення як вболівальників, так і тренерського штабу полтавської команди. За мить президент ФК «Полтава» Леонід Соболєв спустився з VIP-трибуни і порадив гравцям своєї команди залишити поле. Зрештою резервний арбітр угамував пристрасті, а наш воротар Василь Скибенко не вгадав напрямок удару. Не пройшло й десяти хвилин, як в матчі був призначений ще один пенальті, але цього разу у ворота гостей. Невідомо, що вплинуло на рішення суді, чи то замучила совість, а може злякався за свій «Джип», який вболівальники грозилися понівечити. Зрештою на 72-й хвилині рівновагу поновив Дмитро Трефіловський. Все йшло до закономірної нічиєї, але за чотири хвилини до завершення зустрічі полтавці пропускають гол. Після навісної передачі в штрафний майданчик нападник «Титана» невідпорно пробив головою. У підсумку ФК «Полтава» поступився вдома лідеру «Титану» (Армянськ) з рахунком 1:2.

Програш полтавців підтримали й земляки, які виступають в другій лізі. Кременчуцький «Кремінь» поступився на виїзді «Шахтарю» (Свердловськ) − 2:3, а комсомольський «Гірник-Спорт» програв аутсайдеру «Олімпіку» з Кіровограда − 1:2.

Чемпіонат Полтавщини

Відбулися матчі десятого туру чемпіонату Полтавської області з футболу у першій лізі. У центральному матчі тура, що відбувся в Дмитрівці, місцевий «Колос» здолав міцний горішок «Локомотив» Гребінка − 2:0. Господарі в кожному таймі забили по м’ячу і після цієї перемоги наздогнали ФК «Лубни». Лубенчани ж несподівано зіграли в нульову нічию з аутсайдером ФК «Миргород». Лідирує з відривом у три очки ФК «Велика Багачка». Минулорічний чемпіон здобув перемогу на виїзді з рахунком 2:0 над кременчуцьким «Імпульсом».

 

16.        Рівне

Євро 2012

Про проведення чемпіонату континенту в Україні говорять через призму Євро-2008. Більше, звичайно, про збірну, аніж про підготовку до футбольного свята. Чомусь категорично твердять, що необхідно знайти іноземного фахівця, котрий зумів би сформувати боєздатну команду.

Більше про Євро-2012 не дискутують.

Реклами Євро-2012 в Рівному досі немає.

Футбол

Зате неабияких пристрастей набувають суперечки про доцільність об’єднання “Вереса” зі „Штурмом”. Вочевидь, дебати розгорнулися між прихильниками команд. Особливо гострі „перестрілки” ведуться на форумі Сайту уболівальників ФК „Верес”. Зрештою, можна зрозуміти „гарячі голови” фанатів команд, однак дивує реакція головного тренера Миколи Філіна на публікацію „Філін не побоявся ризикнути” в газеті „Літопис Заходу”. Наставнику команди не сподобалися відгуки про гру його підопічних колишнього тренера „Вереса” Івана Кованди та вболівальника команди. Обидва висловили думу, що молоді „штурмівці”, які вийшли на поле, помітно поступаються „вересівцям”, котрі навіть у заявку на матч не потрапили. Твердження, що молоде поповнення клубу ще не готове до виступів у лізі майстрів, неабияк обурило Миколу Філіна. Отож, він не упустив нагоду дорікнути „деяким спеціалістам, які пишуть в газетах, що ми функціонально не готові”. Спростовуючи твердження про неготовність оновленого складу до гідного протистояння суперникам, навів, як приклад, поєдинок „Вереса” у Львові проти „Карпат-2”. Микола Філін запевняє, що його підопічні мало не на голову кращі за суперника. Втім, якщо переглянути звіт про матч Інформаційного центру ФК „Карпати”, то мимоволі напрошується висновок, що наставник рівнян дивиться на гру своїх вихованців через „рожеві окуляри”. До того ж, не варто закривати очі на той факт, що після одинадцяти поспіль поразок „Карпати-2” лише у поєдинку з „Вересом” зуміли здобути одне очко. Треба віддати належне „Вересу”, що він справді в другому таймі володів ігровою ініціативою і проявив характер, зрівнявши  (нехай і з пенальті) рахунок на доданих хвилинах зустрічі. Однак оцінка виступу команди граючого тренера Віталії Шевчука докорінно відрізняється від резюме Миколи Філіна. В усякому разі, зі слів Віталія, „Верес” забігав лише після перерви, під час якої йому довелося „по-чоловічому” поговорити зі своїми колегами. Взагалі, на його думку, „старий” склад „Вереса” легко міг „порвати” „Карпати-2” з рахунком 2-3:0.

Зрештою, не про амбіції головного тренера „Вереса”, котрий замість того, щоб прислухатися до сторонньої думки, „пузирі надуває”, а про ситуацію, котра склалася в клубі. Насамперед, через незрозумілу позицію наставника в команді пригнічена атмосфера. „Масла до вогню” доливає й те, що команда поділена на „улюбленців” тренера і „баласт” клубу. Втім, коли в колективі відсутній командний дух, не варто розраховувати на серйозні здобутки клубу. Незрозумілі дії „штурмівської” сторони, що відбуваються за плечима (принаймні, так твердять) президента ФК „Верес” Святослава Власюка, породжують всілякі чутки. Так, подейкують, що без будь-якого узгодження планують замінити директора клубу Сергія Сільвая (називають кандидатуру Ореста Баля) і адміністратора Миколу Шендеру. Більше того, дедалі настирливіше говорять про ймовірне перейменування назви з „Вереса” на „Авангард”. Відмовчування Святослава Власюка лише нагнітає і без того напружену ситуацію. За таких обставин мимоволі напрошується пророцтво про нетривалий шлюб „Верес” - „Штурм”. Адже зі слів в.о. міського голови Юрія Торгуна, місто не має наміру віддавати команду кому б то не було. Міська влада відкрита до ділового партнерства, але в жодному разі не до кулуарних інтриг довкола „Вереса”. Наразі навіть важко передбачити подальший розвиток подій.

Місцеві засоби масової інформації на минулому тижні по-різному висвітлили поєдинок „Вереса” у Львові, правда, доволі стримано. Водночас подали результати першості області та поєдинків матчів Євро-2008.

 

17.        Суми

 

Євро-2012

Заходи

На минулому тижні Всеукраїнський оргкомітет з підготовки заходів до відзначення 350-річчя перемоги українського війська у Конотопській битві, очолюваний віце-прем’єр-міністром України Іваном Васюником, схвалив розроблену Сумською облдержадміністрацією концепцію меморіального комплексу на Конотопщині.

Він стане складовою частиною  потужного державного історико-культурного заповідника, до якого крім історико-меморіального комплексу увійде і саме Поле Конотопської битви. Історико-меморіальний комплекс буде розміщений в Конотопі на території міського Меморіалу Слави та на території колишньої розформованої військової частини, майно якої передано до комунальної власності міста. Складовою комплексу стане музей героїчної оборони міста у будівлі колишньої жіночої гімназії − пам’ятці історії та архітектури XVIII-XIX сторіччя. До складу комплексу увійдуть також пам'ятник керівнику оборони Конотопа полковнику Григорію Гуляницькому, фрагменти Конотопської фортеці з козацькою церквою на честь конотопців, загиблих під час оборони міста, ландшафтний парк.

Появу на Конотопщині зазначеного заповідника місцеве керівництво вже зараз схильне розглядати через призму Євро-2012.

Створення державного історико-культурного заповідника «Конотопська битва 1659 року» надасть змогу створити ще один потужний туристичний маршрут Лівобережною Україною, присвячений історії українського козацтва, - зауважила заступник міського голови Конотопа Тетяна Володіна. − Він може бути включеним до державних туристичних маршрутів при проведенні фінальної частини чемпіонату Європи з футболу Євро-2012.

Зовнішня реклама

Реклама Євро-2012 у Сумах відсутня, використання логотипу чемпіонату не зафіксовано.

ЗМІ

Публікацій на тему Євро-2012 у місцевих ЗМІ за минулий тиждень не виявлено.

Місцевий футбол

Події

14-15 червня у сумах на стадіоні «Ювілейний» пройшов Всеукраїнський зональний турнір на призи клубу «Шкіряний м’яч» серед команд молодшої групи із Сум, Києва, Донецька та Луганська.

На Сумщині стартував черговий чемпіонат області, участь в якому виявили бажання взяти 24 команди. Але вже після першого туру після поразки 0:8 з першості знявся середино-будський «Металіст». Звертає на себе увагу відсутність серед учасників змагань сумського «Фрунзенця». З цього приводу президент ФФС Микола Желєзний звернувся з листом до генерального директора ВАТ «Сумське НВО ім. Фрунзе» Віктору Чобану, і той пообіцяв, що у нинішньому чемпіонаті команда виступатиме у чемпіонаті міста, а наступного сезону «Фрунзенець» можна буде побачити і на обласних змаганнях.

У зв’язку з фінансовою скрутою прийнято рішення про реорганізацію краснопільського ФК «Явір». Відтепер команда називатиметься «Псел» (Суми). А її господарем і президентом став Микола Бондаренко, який керуватиме своїм дітищем з Києва. Перед командою ставиться завдання за рік здобути путівку до першої ліги.

ЗМІ

Газета «Панорама» за 11 червня вмістила інтрев’ю з президентом Федерації футболу Сумщини, у якому він повідомив про те, що ФК «Харків» та ВАТ «Спартак» підписали угоду, згідно з якою харківська команда свої домашні матчі у національній першості буде проводити на стадіоні «Ювілейний» у Сумах. За його словами, наразі на спортивній арені ведуться підготовчі роботи до старту першості. Перш за все тут треба побудувати майданчики для телекамер, обладнати два медпункти, ложу преси, кімнату допінг-контролю. Микола Желєзний говорить, що ВАТ «Спартак» цілком під силу виконати за короткий строк зазначені роботи і до початку чемпіонату «Ювілейний» відповідатиме усім критеріям, які висуваються до спортивних споруд, де проводяться матчі національної першості.

Президент ФФС зазначає, що у цьому плані вселяє оптимізм і недавній виступ голови обласної ради В’ячеслава Шапошніка, який сказав, що влада має намір серйозно взятися за стадіон «Ювілейний».

Відповідаючи на запитання журналіста Анатолія Поляченко стосовно стану справ стадіонів у районних центрах, Микола Желєзний розповів, що програмою розвитку футболу у Сумській області передбачено установку на кожному такому стадіоні не менше 500 пластикових сидінь. На сьогодні ця вимога виконана лише в Охтирці, Недригайлові, Краснопіллі, Конотопі, Ромнах та Білопіллі. Планується також ремонт на іншому стадіоні в Конотопі, а також на стадіоні «Авангард» у Сумах. У цьому сезоні там поставлять пластикові сидіння під навісом, а в подальшому обидві трибуни будуть укомплектовані індивідуальними сидіннями, приведені в порядок роздягальні, підсобні приміщення і футбольне поле.

 - А ось на стадіони в таких містах, як Глухів, Середино-Буда, Ямпіль, Путивль і Буринь, дивитися страшно. У Путивлі взагалі на трибунах кози пасуться. Так що у цьому напрямку роботи ще непочатий край, − зізнається «Панорамі» Микола Желєзний.

Газета «Сумщина» за 11 червня опублікувала матеріал «Нічия − 25000:25000». Він присвячений вердикту КДК ФФУ України, винесеного за підсумками розслідування подій, які мали місце під час матчу «Нафтовик» (Охтирка) − «Динамо» (Київ). Автор статті Григорій Рева називає рішення КДК оштрафувати кожну з команд на 25 тисяч доларів дивним. На його думку, голова КДК Стефан Решко, говорячи про те, що «це перший в Україні випадок хуліганства на трибунах такого масштабу», а також , що «у цьому інциденті винні два клуби», відверто злукавив. Адже й до цього вболівальники своєю хуліганською поведінкою відзначалися на матчах у Харкові, Ужгороді , Львові.

Виходячи з цього, автор матеріалу ставить логічне, з його точки зору, запитання: що робить ФФУ і ПФЛ для наведення порядку на стадіонах і як бореться з правопорушниками? І відповідає: «практично ніяк, якщо не сказати більшого».

«Їхня робота в основному обмежується накладанням штрафів на клуби, гравців за порушення правил, нецензурні висловлювання на адресу арбітрів, тренерські коментарі щодо дій суддів і т.д. Але все це дрібниці у порівняння з тим, що творять уболівальники на стадіонах. Найбільше непокоїть те, що ініціатором хуліганських дій стає молодь. У кого вони такого навчилися? Хто фінансує їхні поїздки і дає їм «цінні поради»? Запитань більше, ніж відповідей. Ось тут би й попрацювати ФФУ, ПФЛ і президентам клубів із фанами, спрямувати їхній ентузіазм у потрібне русло, відсіяти полову від зерна. Складається враження, що свавілля на стадіонах стає постійним атрибутом у футбольній Україні. І це зараз непокоїть найбільше, адже наша країна готується до проведення у себе фінального етапу Євро-2012», - зазначає Григорій Рева.

Журналіст говорить, що чекав більш серйозного покарання «Динамо». Але, зазначає він, навряд чи можна було на це розраховувати, зважаючи на те, хто стоїть біля керма ФФУ та київського «Динамо».

Автор статті висловив сподівання, що зі створенням української футбольної прем’єр-ліги «її керівництво зможе навести лад у нашому футбольному господарстві, приділивши особливу увагу небезпечним явищам і тенденціям у фанатському русі та тому «безпрєделу», що створився на стадіонах, чим найбільше і запам’ятався минулий сезон.» Бо так, на його думку, не довго позбутися і права на проведення в Україні Євро-2012.

 

18.        Тернопіль

 

Євро 2012.

Заходи

Голова Тернопільської ОДА Юрій Чижмарь, міський голова Тернополя Роман Заставний та голова облради Михайло Миколенко 11 червня мали зустріч із Надзвичайним і Повноважним послом Австрійської Республіки в Україні  Маркусом Вукетічем. Під час зустрічі йшлося про налагодження партнерських стосунків між підприємцями України та Австрії, а також про реалізацію низки гуманітарних програм. Дипломат зазначив, що Тернопільщина здійснює конкретні кроки на шляху до залучення нових іноземних інвесторів в економіку області. Керівництво Тернопільщини вважає за доцільне, крім інших бізнес-проектів, також зосередити увагу на розвиткові партнерських стосунків у туристичній галузі, зокрема, у контексті майбутнього єврочемпіонату і сусідського розташування Тернопільщини та Львівщини. Йдеться про те, що Тернопільщину можуть відвідати чимало іноземних гостей, які приїдуть до Львова на Євро-2012.  

Реклама.

У Тернополі та в регіоні зовнішньої реклами Євро-2012 не має. Прихованої реклами також немає. Використання логотипу Євро 2012 не зафіксовано.

ЗМІ.

“Свобода”: “Тільки такого нам не вистачає…” - Україні загрожує міжнародна ганьба через скандал навколо реконструкції НСК “Олімпійський”, заявив голова Нацагентства з підготовки і проведення в Україні Євро-2012 Євген Червоненко.Ще багато цікавих подробиць спливе на поверхню у зв’язку з реконструкцією “Олімпійського”. Основним буде питання землі, якої навколо НСК уже практично не залишилося, однак кому вона належить - ретельно приховується”, - сказав він. Реконструкція НСК “Олімпійський” є гальмом для України щодо проведення євро чемпіонату.

Місцеві аналітичні публікації, радіо і телепередачі на тему Євро-2012 відсутні.

Кулуарні новини.

(не для сайту!!!!)

Тернопільські журналісти відгукуються скептично про можливість залучити під час Євро-2012 багато іноземних туристів, а тим паче, провести у Тернополі тренувальні матчі команд-учасниць єврочемпіонату (що час від часу обіцяють чиновники міської та обласної влади).

Причини наступні. Обласні та міські чиновники згадують про Євро переважно тоді, коли в область приїзджають київські високопосадовці (журналісти називають це “зарисуватися”). Насправді ж, нічого не робиться. Великою проблемою для регіону є практично не діючий Тернопільський аеропорт, який “зарубують” політично стурбовані депутати обласної ради. Кожен з депутатів, про що активно говориться в кулуарах, гадає: що йому перепаде з того, коли він проголосує за відновлення діяльності аеропорту чи за згоду виділити земельну ділянку під зведення мотелю, готелю, автостоянки тощо. Голос депутата, начебто, за ці питання коштує до 50 тисяч гривень (інколи й більше), що певною мірою відлякує деяких місцевих бізнесменів. Не кожен хоче платити місцевим слугам народу.

Журналісти зазначають: жадібність депутатів і чиновників призведе до того, що область події європейського масштабу обминуть. Відповідно, область втратить і гроші, і імідж, і можливість соціально-культурного розвитку.

Місцевий футбол.

Турніри.

15 червня у Тернополі відбудеться третя спартакіада працівників засобів масової інформації області. Змагання для працівників медіа традиційно організовує обласний центр фізичного здоров’я населення “Спорт для всіх”.

Відбудуться змагання у спортивному комплексі “Динамо”. Журналісти визначатимуть найсильніших у змаганнях з міні-футболу, настільного тенісу, дартсу, шахів, шашок та перетягуванні линви. Варто зазначити, що змагання з міні-футболу серед представників тернопільських ЗМІ є найулюбленіший вид спорту у спартакіаді.

На міському стадіоні райцентру Козови відбулося відкриття футбольного сезону.

У другій кубковій зустрічі 1/8 чемпіонату області “Козова-агро” приймала команду ФК села Біла Тернопільського району. Козівські футболісти перемогли з рахунком 1:0.

У чверть-фіналі футболісти з Козови зустрінуться із своїми земляками − командою “Товтри-1” (смт. Козлів Козівського району).

15 червня “Козова-агро” зустрілися з командою “Опілля” (село Коропець Монастириського району).

Також стартував чемпіонат Кременецького району з футболу.

У райцентрі Підволочиську відбулися 18 сільські спортивні ігри Підволочиського району. У програму змагань входило чимало популярних видів спорту, у тому числі і змагання з міні-футболу.

Перше місце у змаганнях з міні-футболу посіла команда із Підволочиська, друге − із міста Скалата, третє − з села Колодіївки.

А на завершення спортивного свята вболівальники побачили цікавий футбольний матч між командами “Агро-Збруч” (Підволочиськ) і “Опілля” (Коропець Монастириського району). У цьому поєдинку футболісти з Підволочиська здобули перемогу з рахунком 3:0.  

У Тернопільському районі відбулися пропущені матчі районного чемпіонату. Гра між командами першої ліги “Сокіл” (Білоскірка) та ФК “Біла” завершилася впевненою перемогою перших − 4:1.

Ще в одному матчі “Колос” (Домаморичі) переміг на власному полі аутсайдера ФК “Плотича” − 3:2. 

Уболівальники села Великі Гаї Тернопільського району стали свідками неймовірного футбольного матчу, в якому їхні земляки з команди “Арсенал” у рамках чемпіонату Тернопільського району в другій лізі перемогли команду ВІК з села Малий Ходачків з неймовірним результатом − 25:0.

Тернопільське обласне управління державного департаменту України з питань виконання покарань здобуло перемогу у першості обласної ради “Динамо” з міні-футболу серед силових структур Тернопільщини.

У фінальному етапі змагань, до якого пробилося 5 команд і яке пройшло на майданчику зі штучним покриттям у тернопільському парку імені Тараса Шевченка, майбутні переможці на шляху до чемпіонства перемогли митників − 4:0, відділ державної охорони − 6:0, лінійний відділ УМВСУ − 5:1, військову частину №3002 − 4:0 та СБУ − 1:0.

Друге місце дісталося команді служби безпеки, а третім був відділ державної охорони.

Кращим гравцем змагань визнано капітана команди-переможниці Івана Добровольського, а титул кращого воротаря здобув Олександр Корлиханов. 

Коли розіграш кубка Бучацького району з футболу підійшов до завершальної стадії, розгорівся конфлікт з боку команди бучацьких ветеранів.

Суть конфлікту зводиться до наступного. Положенням про проведення кубка району з футболу 2008 року передбачено зокрема, що гравець має право виступати лише за одну команду, за винятком студентів БІМА, агроколеджу і ПТУ-26. Але з такою постановкою пита­ння не погоджуються бучацькі ветерани і саме через те, що під час їхньої зустрічі з агроколеджем за команду студентів вийшов на поле гравець, який одночасно грає ще за одну команду. Матч не відбувся.

Існує думка, що згаданий пункт Положення є не до кінця продуманий та конкретизований і дає підстави для різнобічного трактування.

Голова Бучацької районної федерації футболу Тарас Соломчак з цього приводу пояснює, що жоден гравець не мав би виступати за дві команди

одночасно в одному і тому ж турі. Лише після того, якщо команда, за яку виступав студент БІМА, агроколеджу чи ПТУ-26, вибула з розіграшу, цей гравець має право продовжувати свої виступи у складі якоїсь іншої команди. Бо інакше може дійти до парадоксу: у фіналі можуть зустрітися дві команди, за які заявлені одні і ті ж гравці.

Проте організатори турніру не вбачають у цьому ніякої крамоли. На їхню думку, кожен гравець із числа студентів може сам вирішувати, за яку команду грати. Тим більше, що такий пункт передбачений Положенням, за яке проголосували представники більшості команд-учасниць турніру, і вносити поправки в Положення, коли змагання підійшли до завершальної стадії, ніхто не буде.

Утім, з цього приводу відбулось розширене засідання за участю представників усіх зацікавлених сторін. Як повідомила директор районного центру фізичного здоров’я населення “Спорт для всіх” Оксана Сорока, команди агроколеджу і бучацьких ветеранів поєдинок між собою переграють, а щодо Положення про проведення кубка, то воно залишається в силі і жодних поправок до нього не внесено.

На стадіонах Тернопільщини пройшли повторні поєдинки 1/8 фіналу кубка області. Очевидцями найбільшої кількості забитих голів стали шанувальники шкіряного м’яча, які спостерігали за грою “Товтри-2” (Козлів) − “Бровар” (Теребовля). Перед цим броварчани вдома завдали своїм суперникам “сухо” поразки - 4:0. Ще більше влучних пострілів вони здійснили у матчі-відповіді на полі суперників. Як розповів інспектор Фе­дерації футболу Тернопільщини Олександр Найко, вже на 8 хвилині теребовлянець Сергій Янчик відкрив рахунок, а в середині першого тайму він же і подвоїв його. А далі дубль у свій актив записав і Степан Матвійків, який відзначився на 30 і 40 хвилинах. На перерву команди пішли з результатом 4:0 на користь гостей.

У середині другої половини зустрічі броварчани провели чергову гостру атаку біля воріт “Товтрів-2” і Богдан Грошко довів рахунок до 5:0. І все ж резервісти “Товтрів” не дозволили досвідченому клубові обіграти себе “насухо”. За три хвилини до закінчення основного часу гри господарі поля провели масований випад, який завершився тим, що суддя призначив у ворота “Бровара” одинадцятиметровий штрафний удар. Пенальті чітко реалізував Павло Чудик. За підсумками двох матчів перемогу з рахунком 9:1 здобув “Бровар”, який і вийшов у чвертьфінал кубка.

Та не скрізь одній з команд так легко далися перемоги. Так, футбольному клубові “Козова-Агро” ціною надзусиль вдалося удома взяти гору над КЛФ “Біла”. Долю цієї зустрічі вирішив єдиний гол, забитий козівськими футболістами. Зважаючи на те, що в першому матчі в Білій була зафіксована нічия - 1:1, вони й здобули право продовжити боротьбу за почесний трофей у наступному етапі.

Напруженим виявився і двобій пари “Марспирт” (Марилівка) - ФК

“Борщів”. Марилівські футболісти диктували свої умови на полі. Вони й забили гол.

Без проблем пройшла у наступний тур кубкових баталій команда “Агро-Збруч” з Підволочиська. Справа в тому, що її суперник - футбольний клуб “Ланівці” не виставив на гру команди в обох матчах. Підволочиські футболісти таким чином отримали два технічні виграші.

А ось як завершилися інші повторні матчі: ФК “Зборів” − “Товтри” (Козлів) - 1:3 (перший матч - 0:4), “Гірник” (Новосілка) − “Га­лич” (Збараж) - 2:3 (1:6), “Нива-Гаї” (Тернопіль) - ФК “Тернопіль-ТНПУ” - 2:2 (1:3), “Скляр” (Бере­жани) − “Колос” (Бучач) - 3:2 (2:0).

Таким чином у чвертьфінальних матчах, які відбудуться 2 і 9 липня, зустрінуться пари: “Товтри” (Козлів) - ФК “Козова-Агро”, ФК “Борщів” − “Галич” (Збараж), “Агро-Збруч” (Підволочиськ) - ФК “Тернопіль-ТНПУ”, “Скляр” (Бережани) − “Бровар” (Теребовля).

ФК «Нива».

За два тури до завершення змагань у другій лізі (група “А”), можна сказати, команди фактично змирилися з тим, хто яке місце посяде. “Княжа” із Щасливого ще раніше вирішила свої турнірні завдання, оскільки в неї давно вже нема конкурентів у боротьбі за перше місце.

А для тернопільської “Ниви”, яка також мала на меті підвищитися в класі, початком втрати мотивації можна вважати 13 квітня. Тоді команда, яку ще очолював досвідчений фахівець Юрій Коваль, проводила вирішальний двобій з головним конкурентом у суперечці за вихід у першу лігу − “Княжою”. Тернополяни поступилися в гостях з мінімальним рахунком 0:1 і їх відрив від лідера збільшився до ше­сти очок. Після цього керівництво ФК “Нива” повністю змінило тренерський штаб, але очевидного прогресу в грі команди не відбулося. Більше того, з втратою мотивації підопічні нового наставника Віктора Ряшка почали все частіше не дораховуватися очок і їх відрив від “Княжої” збільшувався.

Тернополяни, які ще можуть втратити другу позицію у турнірній таблиці, намагалися добитися максимального результату у матчі з білоцерківським “Арсеналом”. Уже з дебюту першого тайму вони більш активно діяли на підступах до воріт “Арсеналу”. Зусиллями гравців нападу та пів-оборони “Нива” провела кілька гострих випадів, які могли завершитися результативно. Однак цього не сталося. І передусім тому, що в завершальних стадіях атак форвардам команди Рибаку та Герасименку явно бракувало не лише точності, а й майстерності.

У другому таймі підопічні Віктора Ряшка ще активніше пішли у наступ і гра фактично проходила в одні ворота. Але м’яч вперто не йшов у ціль. Наставники “Ниви” намагалися перевести гру в нападі у більш конструктивне русло, провівши ряд замін. Замість Рибака вийшов на поле Вікарюк, який в одному з епізодів просто зобов’язаний був забивати, але й цього разу м’яч не побував у сітці воріт. Не допомогли “Ниві” добитися перемоги й гравці атакуючого плану Сливка та Бугайчук, з допомогою яких тренери команди прагнули пожвавити гру в нападі. У підсумку фінальний свисток судді зафіксував у цьому матчі нульову нічию.

Футбольна тематика місцевих друкованих ЗМІ.

ФК “Нива”

“Тернопіль вечірній”: “Тільки нічия” − про результати матчу “Нива” − “Арсенал” (Біла Церква). Стаття критична на адресу тернопільських футболістів. “Цей поєдинок аж ніяк не можна віднести до активу команди, яка веде боротьбу за друге місце в чемпіонаті. Тернопільські футболісти діяли не кращим чином − їх численні спроби вразити ворота гостей “малою кров’ю” не увінчалися успіхом ”.   

“Номер один”: “Нива” − розчарувала” − “Нива” розчарувала своїх уболівальників − її гравці не зуміли перемогти середняка другої ліги білоцерківський “Арсенал”. В активі “Ниви” за два тури до завершення − 58 очок в друге місце в турнірній таблиці.  

“Місто”: “Ефективність і ефектність” − матч між “Нивою” і білоцерківським “Арсеналом”, попри нульову нічию, можна назвати одним із найбільш видовищних із зіграних тернополянами на своєму полі. Це був парадокс, який трапляється у футболі: голів немає, але й нудьги − також. 

“Вільне життя”: “Не кожна нічия − невдача” − про матч “Нива” − “Арсенал” (Біла Церква).   

“Нова Тернопільська газета”: “На днрбі до Вінниці” − про результати першості України у другій лізі. “Нива” зберігає другу позицію у групі А. Важливою для тернопільської “Ниви” буде гра з “Нивою” з Вінниці. 

“Свобода”: “Коли немає мотивації” − про матч “Нива” − “Арсенал”. Стаття критична на адресу тернопільських гравців. “Тернополянам бракувало точності, майстерності і наполегливості. Хоча матч загалом був цікавий, проте для “Ниви” результат 0:0 не є показовим”.   

Український футбол

“RIA-плюс”: “Закарпаття рветься у Прем’єр-лігу” − лист від ФК “Закарпаття” (Ужгород), який за підсумками сезону залишив Вищу лігу, надійшов на ім’я президент ФФУ Григорія Суркіса, в.о. президента УФПЛ Віталія Данилова та президента ПФЛ Равіля Саффіуліна. У листі йдеться, що “Закарпаття” повинне залишитися у Вищій лізі, оскільки клуб є одним із засновників УФПЛ і має право брати участь у змаганнях цієї організації в першому році її створення. В іншому випадку клуб буде звертатися в Конституційно-судові органи України.

“Ніщо не завадило показати себе...” − українські мери в Австрії у футбол грали не гірше, аніж італійці та німці. “Жовто-блакитні” − єдині, хто міг забити німцям гол престижу. Команда з України посіла третє місце в І чемпіонаті Європи з футболу серед мерів європейських міст. Для Тернопільщини важливо, що одним із гравців був мер Шумська.   

“Нова Тернопільська газета”: “Збірна України таки зіграла на Євро-2008 і повернулася з бронзовими медалями! Щоправда, змагалися мери” − а Австрії на футбольному святі були присутні 130 мерів європейських міст і містечок. Перемога “мерської” збірної України стала сенсацією. Україні вперше брали участь у чемпіонаті Європи серед мерів міст. Напевно, це запрошення було як аванс співорганізаторам Євро-2012. 

Тернопільський футбол

“Місто”: “Журналісти проти футбольних “зубрів” − про товариський матч між ветеранами “Ниви” і командою ЗМІ.      

“Тернопіль вечірній”: “Визначилися чвертьфіналісти” − про повторні матчі та результати 1/8 фіналу розіграшу кубка області з футболу.  

“RIA-плюс”: “Ветерани “Ниви” зіграли з журналістами” − про футбольний матч між ветеранами ФК “Нива” та збірною тернопільських журналістів, який відбувся у рамках святкування 30-річчя з часу аснування ФК “Нива”. Зірки Тернопільського футболу виграли у журналістів − 14:10.    

“Нова ера”: “Ветерани “Ниви” виграли в акул пера і мікрофона” − про товариський матч між ветеранами “Ниви” і представниками місцевих ЗМІ.     

“Номер один”: “Силовики змагалися з міні-футболу” − про першість Тернопільської обласної ради “Динамо” з міні-футболу серед силових структур області.

“Номер один” нагородив ветеранів “Ниви” − газета “Номер один” була організатором матчу між ветеранами “Ниви” та командою місцевих ЗМІ. Редакція видання нагородила переможців змагання − ветеранів “Ниви” − кубками. 

“Вільне життя”: “Журналісти, на старт” − про третю спартакіаду серед працівників тернопільських ЗМІ. У програмі спартакіади − також змагання з міні-футболу. 

“Кубок області: господарі визначаться жеребкуванням” − 2 і 9 липня відбудеться розіграш ¼ фіналу кубка Тернопільщини з футболу. У поєдинках зустрінеться вісім команд.  

“Наші − у фіналі” − переможці обласного епату Всеукраїнських змагань юних футболістів на призи клубу “Шкіряний м’яч”, 13-річні учні Тернопільської ЗОШ №26 під час зонального турніру, який завершився у Гусятині, вибороли путівку на всеукраїнський фінал у старшій віковій групі.

“Нова Тернопільська газета”: “Рахунок − 14:10” − фоторепортаж про матч між ветеранами “Ниви” і збірною місцевих журналістів.

“20 хвилин”: “Тернополяни биті на своєму полі” − у рамках чемпіонату області з футболу відбувся поєдинок між ФК “Тернопіль-Педуніверситет” та ФК “Ланівці”. Діючий чемпіон ФК “Тернопіль-Педуніверситет” на своєму полі поступився ФК “Ланівці” з рахунком 0:1.

“Свобода”: “Далі − чвертьфінали” − про резултати матчів на кубок Тернопільлля-2008. У статті зазначається, що обласні кубкові змагання продовжують викликати чималий інтерес у шанувальників футболу. 

Тернопільське державне телебачення, телеканал “TV-4”, “Smile TV”, ФМ-станції “Українська хвиля”, “Радіо Тернопіль”, “Радіо ТОН” та обласне державне радіо в інформаційних випусках та випусках спортивних новин інформували про поточні футбольні новини України та зарубіжжя.

Усі ЗМІ подавали максимум інформації про перебіг Євро-2008. Це було основною темою протягом звітного періоду.

ЗМІ подавали інформацію про гру “Ниви”, про матчі на кубок Тернопільської області-2008.

Широко було висвітлено сільські спортивні ігри, які відбулися у багатьох районних центрах Тернопільщини. Симпатії уболівальників, за словами спортивних оглядачів, викликали, зокрема, змагання з міні-футболу. Саме цей вид спорту збирав на центральних районних стадіонах найбільшу кількість глядачів.  

 

19.        Харків

 

Евро 2012.

На прошедшей неделе областные власти предоставили предложения относительно изменений и дополнений к Государственной целевой программе по просьбе Нацагенства по организации Евро-2012. В эти предложения вошли важные для области мероприятия: строительство восьми 5-ти звездочных, реконструкция семи 4-х и шести 3-х звездочных гостиниц; сооружение торгово-развлекательного комплекса «Металлист-сити» и стадиона «Металлист»; базы ФК «Металлист» в пгт. Высокий; создание детской футбольной академии ФК «Металлист».

Особое внимание уделено финансированию из Госбюджета объектов первоочередной важности: стадиона «Металлист», метрополитена, тепловых сетей, восстановление Харьковской областной филармонии (финансирование филармонии стало «камнем преткновения» в конфликте городской и областной властей при распределении бюджетных денег, почему областные власти включают филармонию в список первоочередных для проведения ЧЕ объектов и, при этом, ссылаются на требования УЕФА, не совсем понятно).

Также в программу внесено предложение относительно реконструкции за счет средств «Укрпрофздравницы» санаториев «Березовские минводы» и «Роща» (расположены очень близко к городу), где смогут жить до 1,5 тыс.туристов и болельщиков.

Также на прошедшей неделе начали громко заявлять об острой нехватке денег на реконструкцию стадиона «Металлист». Всего надо 100-110 млн.: 30 млн. из областного бюджета, еще 20 млн. планировались из госсубвенции, а недостающие - выделить при пересмотре бюджета по итогам 9-ти месяцев. Первый зам.губернатора Владимир Бабаев пояснил, что из 30 млн. грн., запланированных из облбюджета, 20 млн. уже освоены, а еще 29 млн. нужно только на электроснабжение стадиона (уже дыра). Необходимо закончить Восточную трибуну и максимально выполнить работу по фундаментам новой крыши − это нужно делать в теплое время, т.к. работа очень сложная. По словам Бабаева, график выполнения работ может быть сорван из-за конфликта между ОГА и областным и городским советами по вопросу распределения госсубвенции: деньги могут быть выделены поздно и их не успеют освоить. При этом Бабаев отметил, что «наш стадион будет на порядок выше всех тех, которые я видел на сегодняшний день по телевидению в Швейцарии и Австрии, во время игры Австрии и Турции не работал дренаж футбольного поля… это недопустимо…».

Харьковский аэропорт пока остается в коммунальной собственности. Директор Департамента транспорта и связей горсовета Евгений Водовозов на пресс-конференции заявил, что позиция городских властей четкая и понятная: если государство в лице Минтранса готово вкладывать в полосу деньги, то город готов передать аэродромный комплекс государству. Ничего против этого не имеют и люди, выигравшие конкурс на аренду аэропорта. Самое главное − чтобы процесс определения будущего собственника не затягивался.

Немного разъясняется позиция городских властей по поводу ужасного состояния дорог − хотя официальных заявлений власти по этому поводу не было, появилась информация, что с капитальным ремонтом тянут потому, что ожидают пуска собственного асфальтового завода этой осенью, что позволит значительно сэкономить средства.

Реклама.

Новой внешней рекламы по Евро-2012 в городе и области не появилось.

СМИ.

Определенный резонанс в региональных СМИ вызвал эфир «Свободы» Савика Шустера по теме Евро-2012.

14.06.08 «МедиаПорт-Новости» (ТК «S-Tet»)и одноименный сайт дали заявление Григория Суркиса (со ссылкой на эфир «Интера») относительно необходимости наложить мораторий на замену людей, которые работают на Евро-2012 − их работа не должна зависеть от изменений власти. Также новости осветили намерения местного бизнесмена Ярославского вложить в подготовку Харькова более 600 млн.долл.

«Харьковские известия» (7-й канал) Интернет-издание «Городской дозор»  осветили участие в этом эфире мэра Михаила Добкина. «Городской дозор» выделил заявление Г.Суркиса относительно возможности переноса финального матча из Киева: «…из-за этого (прим.:неготовности НСК Олимпийский) никто забирать Евро у Украины и Польши не собирается. В крайнем случае, финал Евро-2012 сможет принять у себя Донецк, или, скажем, Варшава». В «Дозоре» также напечатали обзор главных тем уик-энда, где самой главной стала тема ЧЕ, автор Дмитрий Стриженко. Автор отмечает, что хотя Савик и сказал в начале программы об отсутствии оппонентов, перепалки в студии все же были: «сквозь зубы» говорили Суркис и Червоненко. Футбольные функционеры поспорили из-за НСК «Олимпийский» и ТЦ «Троицкий».Червоненко утверждал, что УЕФА все-равно, что сделают украинские власти с торговым центром, только бы он не составлял угрозы для безопасности фанатов. Было заметно, что такие разговоры Суркиса разозлили, и он в мягкой форме объяснил, что «УЕФА четко потребовала снести «Троицкий».

Также приведены данные опроса программы − 36% не верят, что Украина примет ЧЕ.

12.06.08 многие региональные радиокомпании дали заявление Николая Томенко о том, что у Украины заберут Евро, т.к. практически еще не начиналась даже реконструкция стадионов − самых важных стратегических объектов, а НСК «Олимпийский» вообще невозможно подготовить в необходимые сроки. (Такого рода информация имеет крайне негативный резонанс, рождает у людей уверенность в том, что ЧЕ в Украине не будет − очень многие в разговорах стали уверенно высказывать такое мнение, хотя год назад настроениялюдей были гораздо оптимистичней).

13.06.08 - «Объектив-новости» (ТРК «Симон) в репортаже сообщили о предложениях, которые внесла Харьковщина в Государственную программу подготовки к Евро-2012.

10.06.08 (повтор 14.06.08) «Харьковские известия» (7-й канал) в репортаже ко Дню медика осветили визит мэра М.Добкина и его зама И.Шурмы в 17-ю горбольницу, которая будет базовой для обслуживания Евро-2012. Мэр подарил больнице 100 штук инструментов для проведения операций и сообщил, что в январе 2009 года начнется масштабная реконструкция больницы с целью подготовки к ЧЕ.

Футбольные события

На прошлой неделе на базе детского оздоровительного учреждения «Чайка» школы-интерната для детей-сирот в пос.Кочеток Чугуевского р-на области состоялся областной этап Всеукраинских соревнований по футболу среди детей-сирот. В нем приняли участие воспитанники семи школ-интернатов области( в т.ч. и команды девочек). На мероприятии присутствовали представители Харьковской областной федерации футбола, участников наградили кубками, дипломами и подарками.

 

20.        Херсон

 

Євро 2012

Проблеми інфраструктури

Херсонський стадіон «Спартак», на якому розпочинав свій шлях футболіста уславлений тренер Євген Мефодійович Кучеревський, майже знищено. Керівництво ФСТ «Україна», на балансі якого знаходиться цей спортивний об’єкт, вже почало на місці напівзруйнованого стадіону споруджувати 2 тенісних корти та 2 поля для міні-футболу. Нині не відомо, хто давав на це дозвіл. З одного боку до стадіону, судячи з його стану, нікому немає діла і на ньому спорудять спортивні майданчики, де люди займатимуться спортом, а з іншого - це плюндрування всієї футбольної історії, ігнорування всеукраїнської програми Євро-2012. Однозначно такий вчинок − крок назад у розвитку херсонського футболу, який і без того знаходиться  прірві, вважають експерти та спортивні журналісти, коментуючи цю ситуацію.

Реклама

Оголошень, плакатів та інших носіїв рекламної інформації щодо Євро-2012 помічено не було.

Місцевий футбол

Чемпіонат області

Четвертий тур чемпіонату області з футболу став рекордним за останні роки за кількістю забитих голів в одному матчі. Скадовський «Джарилгач», мабуть, на все життя запам’ятає виїзну зустріч із херсонською «Сигмою». Останні наколотили у ворота скадовчан 16 м’ячів (16:1). «За всю історію існування чемпіонату такої результативності я не пригадую»,- говорив заступник голови обласної федерації футболу Віктор Бербенцев. Гравець «Сигми» Роман Тормозов відзначився аж сімома голами і може подякувати супернику за надану можливість очолити список бомбардирів чемпіонату. Коментуючи розгромну поразку «Джарилгача», головний тренер скадовської команди Олександр Гуральський сказав наступне: «Вдома залишилися чотири провідні гравці − хтось працює, хтось відпочиває. Команда ж не професіональна. Що я можу їм сказати? Ось і повезли ми 16-річних юнаків. Як бачите, до протистояння з однією з найсильніших команд області вони ще не готові». Серед інших матчів туру варто відзначити чергову невпевнену перемогу горностаївського «Миру» із Новотроїцького району. Цього разу ледь не видряпала нічию у діючого чемпіона новокаховська «Енергія» - 2:3. ФК «Гопри» взяв три очки у грі проти генічеського «Азовця» - 3:1. Результативним виявився візит СК «Каховка» до Цюрупинська. Там каховчани легко переграли місцеве «Динамо» з рахунком 3:0. Єдина нічия була зафіксована в зустрічі «Колос» Хлібодарівка − «Таврія» Новотроїцьк - 2:2.

Жіночий футбол

Херсонська «Южанка-Майстер-С» продовжила серію перемог на власному стадіоні в рамках чемпіонаті України з футболу серед жіночих команд суперліги. Цього разу наш колектив під орудою Володимира Борщенка завдяки двом влучним ударам Карини Кулаковської та Тетяни Романенко взяв три очки у «Родини» з Костополя (Рівненська область) − 2:0. Ця перемога закріпила «Южанку» на четвертому рядку турнірної таблиці. . А на антонівському стадіоні «Майстер-С» відбулися фінальні змагання першості області з футболу за програмою дитячо-юнацької ліги серед дівчат 1992-1993 та 1994-1995 рр. народження. Зі словами привітання та побажання вдалих ігор виступив виконавчий директор ХОДЮФЛ В’ячеслав Роль. В обох вікових групах перемогу святкувала команда «ДЮКФП № 5» з Херсона. При чому особливого опору з боку суперниць вони не відчули. Так, херсонки молодшої вікової групи обіграли команди з Цюрупинська − 2:0, Цюрупинського району − 3:0 та Чаплинського − 4:0. Дівчата з «ДЮКФП №5» 1992-93 рр. народження тріумфували з загальною різницею забитих-пропущених м’ячів 15:0.

 

21.        Хмельницький

 

Євро 2012.

Події.

Помітних подій, пов’язаних із наближенням чемпіонату Європи з футболу, не сталося.

Реклама.

Зовнішньої реклами та використання логотипу «Євро-2012» на теренах області за звітний період не зафіксовано.

ЗМІ.

У газеті «Подільський кур’єр» опубліковано коротке інтерв’ю, очевидно витяг із більш розлогої публікації з інших ресурсів, з керівником національного агентства з питань «Євро-2012» Євгеном Червоненком. У публікації повідомляється, що ряд проектів чемпіонату Європи 2012 року інвестуватимуться за програмою «Шляхи України». За його словами, услід за кредитами ЄБРР і ЄІБ із коштами в Україну підуть інші інвестиційні компанії. До того ж, у програму підготовки до континентальної першості з футболу включилися бізнесмени на місцях, знявши навантаження із держави.

Попри політизацію процесу підготовки до Євро-2012, початок цієї підготовки уже спровокував незворотні зміни − будуть нормальні закони і підуть інвестиції. Крім того,Євген Червоненко вірить у однозначну заяву Мішеля Платіні − чемпіонату бути в Україні.

Місцевий футбол.

Федерація футболу.

Діяльністю обласної федерації футболу не задоволенні у керівництві спортом в області. Не зміг Вадим Федоренко зібрати дванадцять команд для обласного чемпіонату.

Не завжди на висоті федерація, коли виникають суперечки за футбольні поля, які виникають між громадами, власниками майнових комплексів і спортивними комітетами чи клубами. Днями на захист інтересів футболістів у Дунаївцях мусило ставати обласне управління у справах сім’ї, молоді та спорту в особі начальника Олександра Яков’юка та спеціаліста Ігоря Яворського.

Турніри.

13 червня «Поділля» вдома приймало ФК «Єдність»(Плиски). Протягом першого тайму подоляни створили кілька гольових моментів, але втілити свою перевагу змогли лише під його кінець. За 6 хвилин до завершення першої половини гри «Поділля» заробило право на кутовий. Подача викликала деяку сумбурність в штрафному майданчику плисківчан. І як результат Тарас Гамарник точним ударом головою вивів подолян вперед. 1:0. На 82 хвилині «Поділля» заробило пенальті, його реалізував В.Балицький. Після забитого м’яча «Єдність» хотіла перехопити ініціативу, але господарі вміло контролювали гру. Матч так і завершився 2:0.

20 червня «Поділля» на виїзді гратиме з ФК «Нива»(Тернопіль).

Дитячий футбол

На футбольну першість серед підлітків у ІІІ спортивних іграх України, що відбулася в Київській області, поїхала не збірна області, а дитяча команда з Кам’янця-Подільського. Під керівництвом тренера Володимира Пташника вона посіла перше місце в області. Однак тренерові не допомогла федерація та спорткомітет зібрати лідерів з інших команд − не відпустили своїх вихованців керівники команд.

Невизначеність завадила Володимирові Пташнику провести навчально-тренувальні збори, хоч на них навіть передбачалися кошти. Посівши торік останнє місце в футбольній першості, хмельницька підліткова команда і цього року програла суперникам із Київщини з хокейними рахунками. Навіть чотири перемоги не дозволили вийти з групи.

ЗМІ

В місцевій пресі висвітлено події тижневої давності, зокрема поразку «Поділля» від ФК «Коростень». Подоляни, забивши першими, зазнали розгромної поразки з рахунком 4:1.

 

22.        Черкаси

 

Євро 2012.

Реклама.

Зовнішня реклама «Євро-2012» - відсутня, не зафіксовано і використання логотипу Євро 2012 на товарах широкого вжитку.

Заходи.

За звітний період не було зафіксовано жодного заходу, присвяченого Євро 2012.

Місцевий футбол.

16 червня ФК «Дніпро» нарешті «розірвав» коло невдалих ігор. У 37-му турі черкащани обіграли «Кримтеплицю» (Молодіжне) з рахунком 2:1.

Преса.

2:2 із алчевською "Сталлю" вдома і 1:1 із київською "Оболонню" на виїзді зіграли футболісти "Дніпра" у матчах першості України серед команд І ліги. Боротьба за виживання у І лізі для нашої команди триває, - повідомляють «Прес-центр», «Вечірні Черкаси», «Спорт та здоров’я».

«Прес-центр» опублікував статтю про те, що дев’ять найкращих збірних команд з міні-футболу об’єднаних колективів фізичної культури правоохоронних органів та підрозділів рятувальних служб взяли участь у чемпіонаті Центральної ради ФСТ "Динамо" з міні-футболу, який приймав Житомир за програмою комплексних змагань "Динаміада-2008". Старший викладач кафедри вищої математики та інформатики Черкаської Академії пожежної безпеки Костянтин Григоренко був визнаний найкращим воротарем.

4-5 червня в Черкасах завершилася фінальна частина дитячо-юнацької першості Черкаської області сезону 2007−2008 років серед команд молодшої групи (1995−1996 р. н.), - пише «Прес-центр». Чемпіонами стали хлопці черкаської команди "Арарат".

Ця ж газета повідомляє, що шполянський міський голова Юрій Плосконос став бронзовим призером на чемпіонаті Європи з футболу серед мерів, який відбувся поблизу м. Зальцбург в Австрії.

«Вечірні Черкаси»,  «Спорт та здоров’я» написали про те, що футболісти черкаського "Ходака" минулого тижня в чемпіонаті України серед аматорських команд зазнали третьої поспіль поразки. Також не порадував своїх уболівальників перемогою і кам’янський «Холодний Яр».

«Вечірні Черкаси», «Спорт та здоров’я» продовжують інформувати читачів про перебіг матчів І ліги чемпіонату області. Повідомляється, що нелегко дісталася домашня перемога лідерові обласних перегонів ФК «Шпола-ЛНЗ-Лебедин» над явним аутсайдером золотоніським «Спартаком» - 1:0.

«Спорт та здоров’я» опублікував статтю з історії Чемпіонату Європи з футболу. Зокрема, йдеться про тактичні новинки, які може привнести у сучасний футбол Євро-2008.

Кулуари.

За неофіційною інформацією на минулому тижні футболістам «Дніпра» були виплачені зарплати за березень і квітень. Керівництво клубу обіцяє погасити борг за травень до 20 червня. Натомість, почесний президент ФК «Дніпро», голова Черкаської облдержадміністрації Олександр Черевко повністю знімає з себе відповідальність за ситуацію в команді, мотивуючи це тим, що команда є приватною і він не має права втручатися в діяльність її керівництва.

Минулого тижня за результатами засідання Національної ради з питань фізичної культури і спорту головою Черкаської ОДА О.Черервком було оголошено догану начальнику управління у справах молоді і спорту В. Ковалю за незадовільну роботу щодо створення в області спортивних майданчиків.

 

23.        Чернівці

 

Євро 2012.

Реклама.

Будь-яка інформація на зовнішніх рекламних носіях чи то використання логотипу по згаданій темі відсутня.

Події. Розвиток енергетики.

Подією для області стало прибуття 16.06 до Новодністровська робочого колеса гідротурбіни для Дністровської ГАЕС. Про це повідомив начальник Головного управління економіки облдержадміністрації Ігор Сідляр. Виготовлення робочого колеса харківським ВАТ «Турбоатом» тривало майже рік, вартість його 18 млн.грн. Введення цього обладнання в дію дасть можливість отримувати високоякісну електроенергію, використовувати накопичену за ніч гідроенергію під час пікових навантажень на енергомережу. За потужністю ця конструкція прирівнюється до одного атомного енергоблоку. Загалом, зазначив Ігор Сідляр, саме будівництво Дністровської ГАЕС свідчить про те, що Україна є серед найсильніших країн світу за наявністю технологічного, науково-технічного та людського потенціалу.

Введення в експлуатацію таких агрегатів (а всього на Дністровській ГАЕС планується встановити сім оборотних радіально-осьових гідравлічних турбін виробництва ВАТ «Турбоатом») сприятиме створенню нових робочих місць для висококваліфікованих працівників і зміцнить енергетичний потенціал країни.

Ігор Сідляр підкреслив також, що будівництво гідроакумулюючої електростанції сприятиме і поліпшенню соціальних умов проживання в Сокирянському районі. На будівництво дев'яти об'єктів соціальної сфери у 2008 році керівництвом будови буде направлено 30 млн. грн.

Місцевий футбол.

Місцева преса інформує про матчі «Буковини» у 28- та 29-му турах чемпіонату. — перемогу в гостях над найближчим переслідувачем «Оболонню-2» та над «Динамо − 3».

При цьому зазначається, що «Буковина» має шанси посісти третю сходинку. Для цього підопічним Віктора Мглинця треба 20 червня обіграти у рідних стінах рівненський «Верес», а також очікувати вдалих дій гравців тернопільської «Ниви» у матчі з командою «Поділля − Хмельницький». Преса інформує також про перебіг подій у футбольній першості Чернівців, де лідирують команди «Райффайзен Банк Аваль» та «Унівеситет».

Повідомляється також про 1/8 фіналу кубка Кіцманського району. Найціцкавішим матчем визнано гру в Кисилеві, де місцева команда приймала  ФК «Іванівці».

Газета «Свобода слова» (12.06) у статті «Юнаки завершили сезон» розповідає про результати 11-того чемпіонату ЧМДЮФЛ, де президентом Борис Гореліков. У групах А. і В (1995 рік народження) до останнього туру точилась боротьба між «Олімпією» і «Рутою». Перемогу здобула «Олімпія», очолювана тренером Миколою Головачуком.

Газета «Молодий буковинець» (12.06) констатує, що все більшої популярності набуває футбол, в який грають жінки. Жіночі футбольні команди є і в Чернівцях. З тренером однієї з них − дворазовим призером обласних змагань, переможцем міських змагань, переможцем турніру пам’яті Валерія Лобановського − жіночою футбольною командою «Ніка» спілкувались журналісти «МБ». Тетяна ПАСЬКО, тренер команди ДЮСШ №1 «Ніка», зокрема, зазначає, що  жіночим футболом почала займтись чотири роки тому. З самого початку виступили  на традиційних змаганнях «Шкіряний м’яч». Наймолодший гравець команди − четвертокласниця. Займаються дівчата на асфальтованому майданчику у дворі гімназії №7, оскільки немає поля зі штучною травою.

Підписатися на новини