ФУТБОЛЬНАЯ ЖИЗНЬ РЕГИОНОВ

Автономна Республіка Крим

Евро 2012
События
Официальных мероприятий касающихся подготовки Крыма к Евро 2012 не проводилось.
Реклама
Внешней рекламы Евро 2012 в Симферополе и Севастополе не зафиксировано.
СМИ
«Крымская ривьера» обращает внимание на то, что киевский «Арсенал» до осени собирается по-прежнему играть на НСК «Олимпийский». «А как же реконструкция главной футбольной арены страны? Или Евро-2012 в Украине и Польше уже похоронили?»
Вообще, касаемо чемпионата Европы 2012 года, полное затишье с какой бы то ни было информацией. «Вечерний город» в связи с этим даже выразил свое недоумение: неужели, дескать, и писать даже уже не о чем? «Кажется, нас уже даже пичкать байками о том, что Евро-2012 состоится, никто не собирается. В стране, доведенной политическими войнами до ручки, разве до праздника?»
Футбол
СМИ
На минувшей неделе в крымской прессе очень активно обсуждались две футбольные темы − провал нашей национальной сборной в товарищеской игре с голландцами и создание Украинской премьер-лиги.
Сборной досталось за безвольные действия. «Если Михайличенко не смог найти мотивацию на товарищеский поединок, то, может, и не стоило его проводить вовсе?» («Крымское время»). «Своим авторитетом, который, чего греха таить, уже давно базируется исключительно на былых заслугах, наши звезды давят на новичков. Вся команда играет исключительно на Шевченко и Воронина, давно забывших, что такое настоящий футбол. В результате командной игры − ноль, осмысленных действий − ноль, хоть плачь, хоть смейся… Сборную уже давно нужно обновлять. И совсем не таким образом, как это делает Михайличенко. Обновлять, а не искать новую прислугу для потерявших в футболе всяческую мотивацию звезд» (программа «Футбол-TV», телеканал «Неаполь»). «Хотелось бы посмотреть на сборную без наших прим. Может ведь так оказаться, что они уже давно и не примы вовсе…» («Полуостров»). И все в таком духе.
Создание премьер-лиги приветствуется. Правда, большинство изданий отмечают, что такая спешка при организации новой структуры уж слишком напоминает «Беловежскую пущу». Как будто главная цель всей затеи − не создать что-то новое, а развалить старое. А там − как карта ляжет. Уже вроде и следующий чемпионат начинать скоро надо, а управленческая структура премьер-лиги толком даже и не сформирована. «На чем и куда ехать − два больших вопроса. Похоже, придется садиться за руль недостроенной машины и включать передачу. Глядишь, поедет. А маршрут уже по ходу дела подкорректируем…» («События»). «Крымские известия» акцентируют внимание читателей на том, что семь клубов будущей премьер-лиги не соответствуют даже минимальным требованиям организации. «Сомневаемся, что за короткий срок проблемы, которые копились годами и не решались, удастся устранить. Скорее всего, «семерке недостойных» будет вынесено очередное китайское предупреждение, о котором все вскоре дружно забудут. Ведь руководить премьер-лигой будут президенты клубов, а они всегда смогут между собой договориться. Ведь не сокращать же в конце концов турнир до восьми команд − как-то совсем несолидно получится».
ФК «Таврия»
Тем временем главный футбольный клуб полуострова − «Таврия» − определился с планами работы в межсезонье. 9 июня команда выйдет из отпуска и пройдет в Симферополе тщательное медицинское обследование. До 15 июня крымчане будут готовиться к сезону на своей загородной базе в Почтовом. Основное внимание планируется уделить физической подготовке, также тренерский штаб просмотрит в деле нескольких потенциальных новичков. 16 июня «Таврия» отправится на двухнедельный учебно-тренировочный сбор в Австрию, где симферопольскую команду, помимо тренировочной работы, ожидают несколько спаррингов с зарубежными командами. Соперники, кстати, уже определены. 18 июня подопечные Михаила Фоменко разными составами померяются силами со словенским «Интерблоком» (пятое место в чемпионате своей страны) и австрийским «Капфенбергом», завоевавшим путевку в местную бундеслигу; 22 июня − с вице-чемпионом Кипра «АПОЕЛем» и обладателем «бронзы» польского чемпионата «Гроцлином»; 25 июня − со словацким «Слованом» (Братислава); 28 июня − с представителем российской премьер-лиги ФК «Москва», который, как известно, возглавляет экс-наставник национальной сборной Украины Олег Блохин.
В Симферополь подопечные Михаила Фоменко вернутся 29 июня. Уже на следующий день «Таврия» заедет на базу в Почтовое, где будет готовиться непосредственно к старту в Кубке Интертото (напомним, что 5 или 6 июля в рамках второго раунда этого турнира крымчане на выезде сыграют с победителем пары «Мика», Армения − ФК «Тирасполь», Молдавия; ответная встреча − 12 или 13 июля в Симферополе).
Об изменениях в команде пока ничего не слышно. Известно лишь, что покинул Симферополь так и не проведший ни одного матча за «основу» защитник Павел Катков. Поговаривают также о возвращении в «Таврию» грузинского форварда Васила Гигиадзе, у которого истек срок действия контракта с «Кривбассом».
 
Вінниця

Євро-2012
«Ми не знаємо чи в нас буде Євро-2012…»
Минулого понеділка в облдержадміністрації  відбулася прес-конференція з приводу відкриття Вінницького аеропорту. Напередодні спеціальна комісія дала «добро» на експлуатацію аеропорту. Цей проект прихованої приватизації, в якому зацікавлений сам голова облдержадміністрації Олександр Домбровський і на який вже витрачено понад 7 мільйонів гривень з обласного бюджету, потужно «піариться» місцевими і центральними ЗМІ. Звичайно ж ,така подія, як отримання ліцензії на польоти − прекрасний інформаційний привід для чергової прес-конференції. На цей раз на запитання журналістів відповідали начальник управління транспорту облдержадміністрації Борис Рибак та представники фірм, які будуть організовувати рейси . Так от я запитав Бориса Рибака буквально так :» Голова облдержадміністрації Олександр Домбровський не раз заявляв, що звернувся в Кабмін, аби Вінницькому аеропорту надали статус резервного на час проведення Євро − 2012. Чи прийняв Київ таку пропозицію?»
Дослівна відповідь пана Рибака здивувала: « Аеропорт повинен бути на віддалі 180 км. від Києва, тоді він буде резервним. Ми направили лист Кабінету Міністрів, направили лист в Державіадепартамент, для того, щоб врахували наш аеропорт, який знаходиться приблизно на цій відстані. Але пока сьогодні ми не знаємо чи в нас буде Євро-2012. Це питання таке, знаєте… Але ми ведемо переговори з Борисполем, щоб використовувати наш аеропорт, як зону відстою літаків. Сьогодні аеропорт Бориспіль надзвичайно перевантажений…»
Центральний стадіон м. Вінниці
Міський голова Володимир Гройсман теж продовжує втілювати схему приватизації міського стадіону. Однак, спершу, як і Вінницький аеропорт, його треба «довести до толку», або нинішнім чиновницьким сленгом « надати інвестиційно привабливого вигляду». Звичайно ж, краще за чужий рахунок. Отож , в четвер, на сесії міської ради Гройсман таки протягнув рішення виділити з міської казни 600 тисяч гривень, як він сказав: «… на першочерговий поточний ремонт. Аби ж капітально відремонтувати стадіон, необхідно спершу зробити проектувальні роботи. А вони обійдуться міському бюджету у майже півтора мільйона гривень…».
Гройсман не проти вкласти в стадіон і гроші, які виділятиме держава на підготовку до Євро − 2012. Однак, він хитрий єврей і розуміє, що вкладати гроші в провінційний допотопний стадіон, навіть і з причини проведення чемпіонату Європи ніхто не буде. Він не живе ілюзіями:
«… Ми сьогодні шукаємо варіант з інвестиційними коштами. Один із можливих варіантів, який опрацьовували у міськвиконкомі, це капітальний ремонт стадіону в рамках підготовки до чемпіонату Євро-2012. Хоча, я не вірю у те, що це питання вирішать позитивно…»
А йому по великому рахунку й не треба, щоб хтось це вирішував. Він давно все вирішив сам, а то ще, дивись, хтось буде плутатись між ногами.
Місцевий футбол
Останнім часом летить, як «фанера над Парижем» в чемпіонаті країни в другій лізі вінницька «Нива − Світанок». Програш за програшем. Спонсори незадоволені, відмовляються давати гроші. Стадіон з кожною грою порожніє. Відставка тренера Панчишина « за сімейними обставинами». За все це комусь треба відповідати. І от в газеті «Місто» за 30.05.08 таку місію виконав начальник команди Паша Касанов. Подаю ,на мою думку, цікаві уривки з його інтерв’ю:
про продаж талантів
«…Є одна проблема: раз ми узяли курс на вінницьких майстрів, значить — місцеві футбольні школи, розуміючи це, повинні надсилати нам власних вихованців, дати їм можливість заграти саме у нас. Але сталось протилежне. Ось, наприклад, звернулись до СДЮСШОР, щоб вони дали нам переглянути кілька їхніх хлопців. Нам категорично відмовили. Подзвонили у Калинівську спортшколу — те саме. Тенденція така, що вони краще віддадуть своїх вихованців куди завгодно, але не у Вінницю.
Я неодноразово підіймав це питання перед обласною та міською владою. На конференції обласної федерації футболу, коли з'їхались тренери усієї області, я просив їх не вивозити футболістів до Києва, Львова, Донецька. Гроші, що вони отримують за них — 400-500 доларів, — ми готові платити їм тут. І що? Гравців і далі вивозять. Від цього програє вінницький футбол, бюджет, з якого фінансуються ті спортшколи, отримують зарплату тренери, проводяться збори. Недавно ось відвезли двох перспективних хлопців у донецький «Металург». А я так розраховував, що один з них буде грати за «Ниву-Світанок». Інша справа, якби вони нам не підійшли. Але коли нас, увесь вінницький футбол ігнорують... Я казав губернатору, щоб позбавляти такі школи фінансування, бо який сенс витрачатись на них? А ми зараз вимушені шукати виконавців з інших регіонах.
про ставлення  місцевої влади до футболу
«… Дуже сподіваюся, що область і місто більше повернуться обличчям до футболу. Був на останній грі в Хмельницькому. Там мер і губернатор відвідують всі домашні матчі «Поділля», до речі, муніципальної команди. Кожна домашня гра там — свято усього міста. Вірю, що буде так і у Вінниці.
…Можна створити базу, яка б відповідала рівню 1 ліги. Представники ПФЛ і ФФУ дивилися наш спорткомплекс «Хімік» та Центральний стадіон, у них були в цілому позитивні враження. Впевнений — не потрібно будувати нічого нового, треба лише привести до ладу те, що вже маємо. Це великі затрати, зрозуміло, і без підтримки влади не обійтись. Не перший рік пишу прохання, щоб міська рада увійшла до складу акціонерів клубу і могла впливати на нього. Ідеальний варіант, коли половину фінансування беруть на себе владні структури, решту — представники бізнесу…»
про реформування футбольних ліг
«…Щодо цього багато розмов, але для нас вони нецікаві. Новий формат, який пропонують, нічого не міняє: створюють Прем'єр-лігу, перша ліга переходить у Вищу, а дві зони другої ліги сформують першу. Додається ще одна, напівпрофесійна ліга. Підіймалось питання, щоб 6-7 команд цього року розширили першу лігу. Але треба дотримуватись регламенту, інакше почнуться питання, чому саме шість команд, а не, приміром, десять.
«Нива-Світанок», якщо відбудеться реформа, наступний сезон гратиме у 1 лізі, і яка де-факто залишатиметься третьою за 1 класом…»

Волинь

Євро-20012
Заходи
Офіційних заходів пов’язаних з підготовкою області до Євро 2012 не проводилось.
Реклама
Зовнішньої реклами, пов’язаної з Євро-2012, не помічено
ЗМІ
Місцеве Інтернет видання „Відомості” повідомляє, що Інвестбанк „Morgan Stanley” може припинити кредитування проектів у сфері будівництва автодоріг в Україні. Інвестбанк незадоволений тим, як Укравтодор витрачає гроші на „Євро-2012”, пише „Коммерсант-Україна”. Про це заявив голова національного агентства з питань підготовки й проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року Євген Червоненко. У „Morgan Stanley” незадоволені тим, як були використані взяті в кредит 930 млн. доларів. Зокрема, за словами Червоненка, Укравтодор збирається платити за лізингову будівельну техніку, а не за послуги будівельних компаній, як передбачалося.
Футбол
Волинські ЗМІ про футбол
Ляпас від дубля Голландії
У своєму третьому матчі під керівництвом Олексія Михайличенка збірна України була розгромлена командою Голландії в Роттердамі. Господарі поля „відвантажили” синьо-жовтим три м’ячі. Натомість українці за 90 хвилин  спромоглися на один удар в площину воріт. І це при тому, що наша збірна грала практично оптимальним складом, а у голландців не було половини ключових гравців. Зрозуміло, що товариський матч, це перш за все перевірка сил, але, здалося, що у грі з Голландією гравці збірної України не стільки перевіряли свої сили, скільки намагалися пропустити не більше трьох голів у свої ворота...
Суркіс заробив найменше
Загальна сума прибутків від Ліги чемпіонів, що УЄФА виплатить після закінчення сезону 32 клубам, складе 588,6 мільйона євро. Київське „Динамо” отримає 3 мільйони як бонус за участь у груповому турнірі Ліги чемпіонів, і 2,4 мільйона − як бонус за матчі групового етапу. За цими показниками „Динамо” − найгірша команда ЛЧ
Суркіс витратився на двох легіонерів
Київське „Динамо” поповнилося двома гравцями-легіонерами. Контракт на 2 роки підписали з екс-гравцем київського „Арсеналу”, донецьких „Шахтаря” та „Металурга” Емануелем Окодувою. Ще одни новачком команди став гравець загребського „Динамо” та збірної Хорватії Огнен Вукоєвич. Деталі обох угод у частини трансферної вартості не розголошуються.
Створено українську Прем’єр-лігу
У вівторок президенти футбольних клубів Вищої ліги прийняли рішення про створення уже з цього сезону української Прем’єр-ліги, куди увійдуть 16 клубів. Виконувачем обов’язків президента Ліги на 2 місяці став  власник ФК „Харків” Віталій Данилов”.
Місцевий футбол
„Волинь нарешті перемогла”
З 13 квітня ФК „Волинь” програвала всі свої матчі. І ось нарешті 29 травня гра з „Олександрією”.  Весь перший тайм перевага була на боці „Волині”, і в той же час вона пропустила два м'ячі. Обидва − через помилки в захисті. Як зізналися волинські футболісти, на них дуже тиснула прикра серія без перемог. Але ситуацію врятували молоді гравці: вони дуже перейнялися тим, що головний тренер наказав обов’язково виграти. Тому два пропущені м’ячі були відіграні ще в першому таймі. А на другий тайм волиняни вийшли з твердою впевненістю в перемозі і забили ще один гол. Характерно, що з одинадцяти футболістів і волинській команді було 8 гравців, яким не виповнилося навіть двадцяти років. Усі вони, як сказав головний наставник команди Віталій Кварцяний, відіграли матч на пристойному рівні.
До речі, як не курйозно, під час цієї нарешті переможної гри В.Кварцяного не було на полі. За нецензурні вислови на адресу арбітра під час матчу „Волині” з київською „Оболонню” Професійна футбольна ліга оштрафувала його на 600 доларів і дві чергові гри. То, може, йому і надалі не ходити на стадіон, коли його команда грає?
Росте перспективна футбольна молодь
В суботу 24 травня пройшов черговий, 16-й тур чемпіонату Дитячо-юнацької футбольної ліги. У Луцьку господарям у вікових категоріях U-15 та U-17 протистояли однолітки з ужгородської СДЮШОР. А «Волинь» U-14 і U-16 цього ж дня проводили свої поєдинки у гостях проти вінницької СДЮШОР «Нива».У матчі сімнадцятирічних юнаків лучани, пропустивши швидкий гол уже на першій хвилині гри, все ж зуміли перелаштуватися по ходу гри і відповіли супернику двома голами. Дванадцятий гол у нинішній першості забив Євген Павлов і ще один влучний удар на рахунку Андрія Власка. На жаль, невпевнена гра голкіпера Андрія Стефановського стала причиною чергової втрати очок − за сім хвилин до завершення матчу суперники зі штрафного відновили рівновагу й матч завершився внічию − 2:2. А от футболісти «Волині» U-15 рознесли свого суперника вщент − розпочавши матч на невисоких швидкостях, хлопці за рахунок індивідуальної майстерності деморалізували опонентів чудовими голами у виконанні Костянтина Єнжиєвського і Романа Третяка. Помилка у захисті наприкінці першого тайму дозволила гостям скоротити розрив у рахунку, але по перерві лучани ще двічі розписалися у воротах ужгородців, здобувши перемогу з великим рахунком − 4:1. Перший гостьовий поєдинок лучан також вийшов досить вдалим для наших хлопців. На цей раз перед ними капітулювали їхні вінницькі однолітки. Долю матчу було вирішено уже в першому таймі завдяки вдалим ігровим комбінаціям, що завершилися голами Івана Жуковського і Тараса Грицана. В другій половині гри невідпорний удар Миколи Куропатви підкреслив і без того впевнену перевагу «Волині». На жаль, наймолодшій команді «Волині» не вдалося розвинути свій успіх минулого туру − за впертої і рівної боротьби хлопці поступилися, пропустивши чотири сухих м'ячі. І знову у тренерів та гравців лучан виникають нарікання до місцевих арбітрів: дайте ж хлопцям зіграти в нормальний футбол, без «сола на свистку з оркестром»!
Тяганина довкола стадіону триває
Луцький міський голова Богдан Шиба заявляє, що готовий у разі чого підтримати ту політичну силу, яка б допомогла йому вирішити проблеми міста, зокрема стадіону «Авангард». Про це він заявив на прес-конференції 27 травня.
Тим часом центральний луцький стадіон „Авангард” не відповідає навіть вимогам місцевого рівня. Цей стадіон згідно з підписаним 7 років тому договором Луцька міськрада надала в користування футбольному клубу „Волинь” терміном на 20 років. За домовленістю, „Авангард” треба було відремонтувати. Але підприємство відразу після переходу в оренду опинилося в боргах. Наразі воно затягнене у судові процеси, що в комплексі спричинює занепад стадіону. Тому в міськраді заявляють: якщо ситуація не стабілізується, міськрада перестане платити за електроенергію, водопостачання, водовідведення і опалення. І тоді на „Авангарді” напередодні 75-річчя введення його в експлуатацію не буде нічого − ні легкої атлетики, ні футболу... „Я розумію, що тут перетинаються надзвичайно серйозні бізнесові інтереси і в такій ситуації наші дії мусять бути спільними та узгодженими”, − сказав заступник міського голови Анатолій Пархом’юк. Юристи міськради готують оскарження накладення арешту на стадіон, яке спрямують до Луцького міськрайонного суду.


Дніпропетровськ

Евро 2012
Главным событием минувшей неделе, вызвавшее резонанс в прессе, было заявление Костя Бондаренка о том, что «Список губернатора» не нужен горожанам. О «Списке губернатора» уже неоднократно упоминалось в прошлых отчетах, это список стратегических строительных объектов к Евро-2012. Согласно исследованию, проведенном Институтом проблем управления имени Горшенина (и его филиалом, основанным в Днепропетровске), днепропетровцы не проявляют интереса к действиям областных властей, направленным на подготовку города к проведению Евро-2012. Об этом стало известно 29 мая в ходе пресс-конференции «Инфраструктура Днепропетровска». «Около 70% ничего не знают о «Списке губернатора», и 27,1% констатировали, что знают о нем лишь в общих чертах», − сказала руководитель департамента социологии днепропетровского филиала Киевского института проблем управления им. Горшенина Светлана Манько. Всего лишь 3,6% опрошенных утверждают, что они хорошо информированы в данном вопросе. «Причиной этого может служить отсутствие внутренней пропаганды, которая была бы направлена на создание чувства патриотизма и полезности Евро-2012 у собственных граждан», − прокомментировал Кость Бондаренко.
Еще 11 апреля на открытом совещании в облгосадминистрации губернатор Виктор Бондарь представил сборник паспортов строящихся к Евро-2012 объектов по всей области − «Список губернатора», в который включен 31 строительный проект. В «Списке» есть как проекты больших бизнес-центров, так и ТРЦ, школ и подстанций, однако нет, в частности, проектов гостиниц.
«Украинская Торговая Гильдия» разработала концепцию жилищного комплекса «Эко-сити», который будет располагаться в Амур-Нижнеднепровском административном районе на расстоянии 5 км от центра Днепропетровска. Об этом сообщила руководитель PR-отдела «Украинской торговой гильдии» Наталья Миченкова. «Общая площадь комплекса − более 500 тыс. кв. м. В его состав войдет жилой комплекс с инфраструктурой. Основной особенностью «Эко-сити» станет новая транспортная магистраль», − сообщила Наталья Миченкова. Данный комплекс будет самым крупным проектом Днепропетровска по реконструкции промышленной зоны.
30 мая в Днепропетровском горисполкоме состоялось заседание координационного совета по вопросам усовершенствования рыночных объектов в контексте подготовки города к Евро-2012. По мнению начальника управления рынками Бориса Невдахи, одним из приоритетных направлений развития рыночной инфраструктуры является предоставление части рыночной территории для организации ярмарочно-выставочной деятельности во время проведения Евро-2012. 30 мая на пл. Островского в Днепропетровске была снесена первая партия незаконно установленных киосков. Об этом стало известно в ходе заседания координационной комиссии по вопросам путей усовершенствования рыночных объектов в контексте подготовки к Евро-2012. «Все киоски в городе должны иметь соответствующие документы для работы. Но множество киосков установлены без соответствующих на это разрешений. Все такие киоски будут убраны с территории. Сегодня будет снесена очередная партия незаконно установленных киосков, и так будет происходить каждую неделю», − уверяет заместитель мэра Александр Дорошенко. Уже не первый год длится беспредел с установлением и работой киосков в городе, но необходимость решить этот вопрос кажется городским властям тем актуальнее, чем меньше времени осталось к Евро-2012. На координационном совете сообщили − торговые центры или комплексы должны появиться на месте большинства нынешних рынков до 2011 года. Глобальные перемены обещают на «Озерке». Впрочем, в основном они связаны с ее расширением. Важным объектом для гостей Евро, считают в городском совете, может стать вещевой рынок «Новый металлург». Его ждет реконструкция фасада и строительство парковки.
На окраинах градоначальники собираются воплотить концепцию: одному массиву — один рынок. Маленькие торговые площадки уступят место супермаркетам, а местами и жилым домам. Что касается распределения внутренней площади рынков, то управленцы в конце концов решили отказаться от привычки «размещать хлеб рядом с гвоздями». К реформам относят и перенесение рынка сувенирной продукции и изделий народных мастеров с проспекта Карла Маркса на другие улицы, подальше от центра и ближе к вокзалу.
По предварительному плану, ярмарки мелких товаров планируют узаконить на Горького и Столярова. Обещают победить стихийную торговлю. Вместе с ней уничтожить незаконно расположенные киоски по продаже шаурмы и чебуреков. По отчетам, уже осуществили несколько выездов со сносом киосков, которые не имеют разрешения на торговлю. Новые жертвы на этом пути обещают находить каждую неделю. А факт быстрого восстановления их деятельности объясняют несовершенством законодательства. Ведь установить намного легче, чем снести.
Практически полностью разрушен сегодня Детский Мир − один из основных городских универмагов, находящийся на центральном проспекте Карла Маркса, и гостиницы «Центральная». Каждый день от них  остается все меньше и меньше мусора, огромные самосвалы вывозят его круглосуточно. Появилось много протестующих голосов, в частности и в прессе. В основном, их доводы − ностальгия.
Местный футбол.
Пока команда находится в отпуске, некоторые из футболистов «Днепра» решили подлечится к новому сезону. 29 ма, Джабе Канкаве и Александру Кобахидзе были сделаны операции по устранению привычного вывиха плечевого сустава. Об этом сообщил менеджер ФК «Днепр» Юрий Макодзеба. «Схожие проблемы уже давно беспокоили наших легионеров, и хотя не мешали тренироваться и играть, вмешательства все же требовали», − сказал Юрий Макодзеба. Операции проводились в Мюнхене и прошли успешно. Теперь футболистам предстоит провести несколько дней под наблюдением врачей клиники, после чего Джаба и Александр покинут Германию.
27 мая на 11 телевизионном канале в одной из самых рейтинговых городских передач − «Васильевский остров» (в основном, занимающаяся политикой) − главной темой было состояния футбольного клуба «Днепр» и причины неудач.
Зрителям был предложен опрос на тему «Что может помочь Днепру». Согласно опросу, который проводился во время передачи «Васильевский остров», большинство проголосовавших считают, что футболисты ФК «Днепр» нуждаются в помощи специалиста, чтобы справиться с психологическими проблемами. Остальные 245 респондентов ответили, что целесообразной будет смена тренера, еще 134 выступили за приобретение новых игроков.
Генеральный директор ФК «Днепр» Андрей Стеценко, который был приглашен в студию в качестве госты, заявил, что в команде уже достаточно новичков, поэтому летом клуб приобретет не более 1-2 футболистов. Не находит он целесообразной и смену главного тренера. Олег Протасов сам выступил инициатором своего увольнения и написал заявление об уходе. Но его не принял президент клуба Игорь Коломойский.
Хотя, как утверждает Андрей Стеценко, команда переживала свои лучшие времена при Евгении Кучеревском. В коллективе не было так много легионеров и атмосфера была идеальной. Но нынешнего тренера Стеценко тоже ценит и не хочет, чтоб он уходил, так как неудачное выступление «Днепра» в весеннем сезоне − не его вина.
В то же время, в прессе поднимается другой вопрос − не о легионерах, а о тех талантливых днепропетровских футболистах, которые применение своему таланту нашли только за рубежом. Многие считают это тенденцией.

Донецьк

Євро 2012
Мероприятия
На своей пресс-конференции Мариупольский городской голова Юрий Хотлубей очень подробно ответил на вопрос: «На каком этапе сегодня подготовка к чемпионатам по футболу «Евро-2009» и «Евро-2012»? Удастся ли справиться с планами, учитывая напряженный финансовый год?»:
− Проблему создает государство. Дело в том, что в любой стране такие вещи считаются имиджевыми. То есть любое государство, выиграв право на проведение чемпионата, занимается самым активным образом созданием всех необходимых условий для подготовки и делает таким образом страну привлекательной для инвестиций. У нас пока идет выяснение обстоятельств: кто крайний − правительство, Секретариат Президента? Все вроде занимаются, и никто конкретно.
Мы приняли решение: Мариуполь, несмотря на все эти сложности, найдет возможность подготовиться нормально. Первое: к турниру памяти Виктора Банникова, который начинается в первых числах июня. 4 июня к нам уже приезжает молодежная сборная Японии. Мы берем на себя опеку над этой командой: уже закреплены болельщики, волонтеры, команде будет оказано полное внимание и предоставлены все условия для проживания, тренировки и игры.
В связи с этим мы определились, что основные игры проводим на «Ильичевце» − это основной наш стадион, соответствующий всем стандартам. А также игры будут проходить на стадионе «Западный», который сейчас самым активным образом реконструируется. Поставлена задача: к 1 июня подготовить раздевалки, расширение поля до размеров, предъявляемых требованиями УЕФА, трибуны, освещение и так далее. Я вам гарантирую: мы выполним эти работы. Нам активно помогают комбинат имени Ильича в этих вопросах и коммунальные предприятия города. На эти цели мы выделили более 1 миллиона гривен, хотя нам обещали централизованные деньги откуда-то сверху.
То есть наша линия: Мариуполю повезло, что сюда согласились приехать футболисты для проведения турнира памяти Банникова. А это как генеральная репетиция перед «Евро-2009». Я думаю, что в ходе турнира мы покажем, что готовы принимать чемпионат Европы среди молодежных команд.
Хотелось бы, конечно, больше сделать по благоустройству города, ремонту дорог, другим направлениям, связанным с турнирами. Но то, что возможно, мы постараемся выполнить в полном объеме.
Что касается подготовки к «Евро-2012», то хотелось бы, конечно, выйти на более высокий уровень гостиничных комплексов. На сессии депутаты «зарубили», к сожалению, возможность строительства гостиницы на проспекте Ленина, рядом со строящимся спортивным комплексом «Азовмаш». Но, я думаю, к следующей сессии мы убедим депутатов. Есть инвестор, есть подходящая площадка − давайте строить. Центральным вопросом я вижу: к 2012 году выйти со строительством гостиничных комплексов; быть городом-спутником для Донецка, который будет принимать этот чемпионат, и предоставить возможность поселения болельщиков, которые приедут на матчи.
Подготовка инфраструктуры к Евро 2012
Как нам стало известно, в Донецке решительно настроены использовать опыт Олимпийской Москвы. Наряду с новыми гостиницами здесь планируют возвести микрорайон «Троянда», его можно считать аналогом Олимпийской деревни российской столицы. Правда, поселятся там не спортсмены, а 7300 болельщиков, которые приедут на Евро-2012. после завершения турнира власти Донецка передадут благоустроенные многоэтажки горожанам как социальное жилье.
Общая смета расходов на создание необходимой инфраструктуры для Евро в шахтерском городе составит более 1,5 миллиардов долларов. Из городского бюджета на эти цели будет выделено порядка 120 миллионов, вдвое большая сумма предусмотрена госбюджетом, остальные средства должны вложить частные инвесторы. Самые дорогостоящие объекты, которые предстоит построить в Донецке к 2012 году, − аэровокзальный комплекс с пропускной способностью 1000 пассажиров в час и железнодорожный вокзал, общая стоимость которых превышает 600 миллионов долларов.
СМИ
«Вячеслав Колосков: Перенос Евро-2012 − исключен», «Появилась новая проблема / Инвестбанк Morgan Stanley недоволен тем, как Укравтодор тратит деньги на Евро-2012» − «Жизнь» (29.05);
«Волонтеры Евро-2012 испытают себя на турнире Банникова» − «Приазовский рабочий» (24.05);
«С капиталом идут и новые технологии» − «Донбасс» (28.05): «Австрийская делегация в составе представителей 13 фирм сферы строительства и коммуникаций посетила Донецк. Было заявлено, что они готовы вкладывать средства в бизнес региона, в том числе и в подготовку к проведению Евро-2012»;
«Как это делают в других странах?»
«Жизнь» (27.05) − об опыте Австрии к Евро-2008.
Футбол
О подготовке РСК «Олимпийский» к турниру имени Банникова
А в Донецке 27 мая, в рамках подготовки к проведению VII Международного мемориала имени Виктора Банникова — 2008 в Донецке и Мариуполе, в пресс-центре регионального спортивного комплекса «Олимпийский» состоялось рабочее совещание, посвященное организации матчей турнира и соответствующих торжественных мероприятий на главной спортивной арене Донетчины.
В совещании приняли участие: начальник управления по вопросам физической культуры и спорта облгосадминистрации В.Кирбаба, начальник управления культуры и туризма ОГА Н.Пташка, директор РСК «Олимпийский» Г.Калищук, глава Федерации футбола Донецкой области И.Гайворонский, представители оперативной группы по освещению VII Международного турнира имени В.Банникова. Главной целью мероприятия была проверка готовности РСК «Олимпийский» к принятию матчей и обсуждение сценария торжественных мероприятий, которые будут сопровождать турнир.
Г.Калищук отметил, что РСК «Олимпийский» имеет большой опыт в организации и проведении соревнований высочайшего уровня, в частности игр национальной сборной Украины в отборочных матчах к чемпионатам Европы, а также ФК «Шахтер» в Лиге Чемпионов и Кубке УЕФА. В связи с этим, отличное состояние готовности инфраструктуры стадиона не вызывает сомнения. Кроме непосредственно футбольного поля, высоким европейским стандартам  УЕФА соответствуют места для болельщиков, раздевалки, медицинская лаборатория допинг-контроля, пресс-центр. Все это создаст комфортные условия не только для участников соревнований, но и для зрителей, почетных гостей турнира, журналистов.
Согласно регламенту Федерации футбола Украины и программы турнира, РСК «Олимпийский» примет 3 матча группового раунда и финальный поединок. 
Управление культуры и туризма ОГА презентовало сценарий торжественных церемоний открытия и закрытие турнира им. В.Банникова. При разработке плана сценария был учтен международный опыт организации соревнований подобного уровня. На церемонии открытия будет установлено 6 флагов − четырех стран-участниц группового раунда в группе А (Украины, России, Италии и Финляндии), а также символика УЕФА и программы честной игры (Fair Play).
Следует отметить, что в 2008 году Международный турнир имени В.Банникова проходит под официальной эгидой УЕФА.
СМИ  о «Шахтере»:
«Морено в Донецке» − «Салон Дона и Баса» (30.05);
«Бразило-боливийский снайпер» (о Морено) − «Донбасс» (29.05);
«Шахтер» таки подписал Морено» − «Жизнь» (28.05);
«Судьбу Раца решит Ахметов», «Плюс Ищенко, минус Шуст»«Панорама» (29.05).
О Премьер-лиге
«Пять «лимонов» − и ты в украинской Премьер-лиге»«Жизнь» (28.05) приводит ответы на вопросы и мнения Г.Суркиса, В.Рабиновича, И.Суркиса Р.Ахметова и В.Данилова (+ их фото);
«Голова есть, ноги приделают» − «Донбасс» (29.05) + фото В.Данилова;
«Данилов: «Лимит легионеров увеличить до восьми» − «Салон Дона и Баса» (30.05) + фото В.Данилова.

Житомир

Євро 2012
Інвестиції до Євро 2012
Антимонопольний комітет дозволив чотирьом кіпрським компаніям Loganson Enterprises Limited, Rosiland Engineering Limited, Berklemond Investment Limited і Baxterstone Engineering Limited, що планують займатися інвестиційною діяльністю, придбати частку в компаніях ТОВ «Граніт-Резерв», ТОВ «Хутірський каменяр», ТОВ «Агросолтек», ТОВ «Кам’яний моноліт», які знаходяться в різних районах Житомирської області. Перелічені компанії займаються добуванням і реалізацією бутового каменю і щебеню різної фракції.
В області відчувається наближення кризи в будівельній індустрії. Проекти будівництва житла переглядаються, компанії-виробники щебеню, піску, будівельних матеріалів фіксують спад продажів порівняно із сезоном  минулого року.
Реклама
Зовнішня реклама ЄВРО-2012, будь-яке графічне зображення цієї події чи логотипу відсутнє.
ЗМІ
У електронних місцевих і регіональних ЗМІ згадування про ЄВРО-2012 − реконструкція дороги Київ − Чоп..
Соціологія
Сприйняття більшістю населення проведення ЄВРО-2012 в Україні − позитивне. Сприйняття вболівальниками керівника Федерації футболу України Г. Суркіса − нейтральне.

Закарпаття

Євро-2012.
ЗМІ.
Тема Євро 2012 не висвітлювала ні на телебаченні, ні на радіо, ні в друкованих ЗМІ.
Зовнішня реклама.
Ніякої інформації стосовно Євро 2012 немає − жодних біг-бордів, листівок тощо.
Заходи.
За звітний період не було зафіксовано жодних заходів пов’язаних з підготовкою області до Євро-2012.
Місцевий футбол.
ЗМІ.
У газеті «Ріо» за 31.05.08 у матеріалі «Як змусити їх грати?» проводиться аналіз гри збірної України.
Україна безвольно програла в товариському матчі голландцям. За весь двобій наша збірна зуміла зробити лише один удар у рамку воріт господарів і створити один гольовий момент на останній хвилині матчу. Це всі досягнення команди в даному поєдинку. Тому результат 3:0 на користь господарів був логічним, незважаючи на «зірковість» і сумарну зарплату українців, яка явно не менша, ніж у суперника. Напевно, настав час визнати, що збірної, якій пощастило колись у відборі проти Туреччини і Греції, більше не існує. Наступний матч проти шведів. У складі українців не буде Шевченка, Вороніна і Тимощука.
Кулуарні розмови.
(конфіденційно)
З неофіційних джерел стало відомо, що ужгородський ФК „Закарпаття” гратиме у першій лізі. Хоча, як стверджують близькі до керівництва люди, клубу пропонували місце в новоствореній прем’єр-лізі. У довільній розмові з віце-президентом клубу з’ясувалося, що перед клубом буде поставлено завдання − знову повернутися до Прем’єр-ліги. Але відомо також, що клуб не відповідає багатьом параметрам, яких необхідно дотримуватися, щоб виступати серед найкращих команд України − в першу чергу це стосується інфраструктури (відсутність бази та полів для тренувань) .

Запоріжжя

Євро-2012
Заходи. 
Якихось заходів, пов’язаних із Євро-2012, у Запоріжжі на тижні не було.
ЗМІ.
У ЗМІ Євро-2012 згадували один раз, у газеті «Іскра» − але це було гандбольне жіноче Євро, за проведення якого у себе бореться Запоріжжя.
Реклама.
Зовнішня реклама Євро-2012 у Запоріжжі не з’являлася.  
Місцевий футбол.
ФК «Металург»
Зі стану «Металурга», гравці якого знаходяться у відпустці, була лише одна інформаційна подача − офіційне інтерв’ю прес-служби клубу із його головним тренером. Про це − нижче. 
ЗМІ.
 У кількох запорізьких газетах надруковане інтерв’ю із головним тренером «Металурга» Анатолієм Чанцевим, де він ділиться враженнями про минулий чемпіонат і планами на майбутнє. Інтерв’ю має цікаву назву: «Растим своих Пеле и Зиданов». Чанцев розповідає, що на зборах клубу прийнято стратегічну лінію: орієнтуватися на власних вихованців.
Щоправда, наприкінці розмови у головного тренера прорвалося одкровення: він сказав, що кожен клуб хоче мати забивного голеадора, не відмовився би від нього і «Металург», але стоїть завдання ростити своїх Пеле та Зіданів.
Чанцев оцінив виступ команди у минулому чемпіонаті як незадовільний. Але порадів з того факту, що дублери стали другими слідом за київським «Динамо». Отже, молодь набирає досвіду. Можливо, скоро «вистрелить». «Металург» влітку проведе збір у Австрії, де планує спаринги із сильними суперниками.
Окрім цієї теми, кілька газет коротко повідомили про процеси, що відбуваються в ході створення футбольної прем’єр-ліги. І про фінал міні-футбольного кубку Запоріжжя. 

Івано-Франківськ

Євро 2012.
Готовність готельного комплексу Івано-Франківської області до Євро 2012.
На інтернет-ресурсі ifportal.net опублікована статистична інформація, що висвітлює діяльність готельного комплексу області за минулий рік.
У 2007 році на території області функціонувало 34 підприємства готельного господарства (юридичні особи), з них 24 готелі, 2 молодіжні бази та гірські притулки, 8 інших місць для короткотермінового проживання. Найбільше підприємств готельного господарства розташовано в містах Яремче та Івано-Франківську. Для надання послуг приїжджим підприємства готельних комплексів мають на своєму балансі 10 автостоянок, 12 ресторанів, 9 кафе та барів, 11 саун, 9 пралень та 2 заклади торгівлі. Найкраще забезпечені підрозділами сфери сервісу готелі м. Яремче. Упродовж 2007 року у готелях та інших місцях для короткотермінового проживання було обслуговано 68,5 тис. приїжджих, з них 6,6 тис. громадян інших країн (9,7% від загальної кількості приїжджих). До області прибували іноземці із 70 країн. З числа туристів, які відвідали область, найбільше з Польщі — 1392 чол., Російської Федерації — 802 чол., Німеччини — 742 чол., Італії — 444 чол., Канади — 297 чол., Молдови — 266 чол.
ЗМІ.
За звітній період не виходило публікацій, що стосуються підготовки та проведення Євро-2012 в Україні.
Зовнішня реклама.
Інформація по темі Євро 2012 відсутня.
Місцевий футбол.
ЗМІ.
За звітній період у виданнях області обговорювалось перебіг матчів Першої ліги за участю місцевих команд. На думку журналістів, положення прикарпатських команд не виглядає так безнадійно, як це було декілька тижнів тому. Великого резонансу в пресі набула прес-конференція президента НФК «Ураган» Олександра Бубена після останнього матчу команди з клубом «ЛТК» і завершення першості з міні-футболу. Обласні видання зокрема згадують проблему побудови спорткомплексу в Івано-Франківську та наводять слова Олександра Бубена про зміну покриття в манежі коледжу фізвиховання.
У газеті «Західний кур’єр» вийшов черговий випуск додатку «Кур’єр футболу». Центральною статтею номеру є розповідь про ветерана івано-франківського «Прикарпаття» Ярослава Ватаманюка. Футболіст виступав за команду з 1985 по 2000 роки провів у її складі 530 матчів. Зараз відомий футболіст є тренером івано-франківського «Прикарпаття».
Заходи.
Два спортивних майданчики із штучним футбольним полем відкрили за участю голови Івано-Франківської облдержадміністрації Миколи Палійчука в селах Татарів та Яблуниця Яремчанської міської ради. Майданчики встановили в рамках реалізації програми розвитку освіти і освітніх закладів Яремчанської міської ради. До кінця цього року усі школи Яремчанщини будуть мати подібні майданчики, повідомила прес-служба Івано-Франківської ОДА. Вартість одного спортивного майданчика становить 49 900 грн.

Кіровоград

ЄВРО-2012.
Заходи.

На нараді підприємців міста, проведеній Кіровоградським міськвиконкомом 27 травня, разом з іншими актуальними питаннями йшлося і про недопущення порушення прав інтелектуальної власності УЄФА, до якої, зокрема, відноситься товарний знак «Євро-2012». Про це нагадала суб'єктам підприємницької діяльності Кіровограда заступник директора департаменту економіки та фінансів міської ради Олена Осауленко.
За її словами, стаття 6 Закону України «Про організацію та проведення фінальної частини чемпіонату Європи-2012 року з футболу в Україні» визначає, що Україна гарантує захист прав інтелектуальної власності та комерційних прав УЄФА відповідно до законів України та міжнародних договорів, згода на обов'язковість яких надана Верхов­ною Радою України. Олена Осауленко звернула увагу всіх підприємців Кіровограда, керівників установ, організацій щодо недопущення порушення прав інтелектуальної власності УЄФА.
ЗМІ.
«21-й канал» (29.05.08) і «Вечірня газета» (30.05.08) надрукували звіти про нараду підприємців міста, проведену Кіровоградським міськвиконкомом, на якій йшлося про недопущення порушення прав інтелектуальної влас­ності УЄФА, до якої, зокрема, відноситься товарний знак «Євро-2012».
Повідомлення про згадувану вище нараду 29 травня передало TTV.
«Украина-Центр» (30.05.08) пише: «Прошлый сезон отметился  активизацией фанатской поддержки отдельных команд. Особенно же хотелось бы отметить фанатов «Динамо», киевского «Арсенала» и харьковского «Металлиста». Правда, что касается «Динамо», то слово «отметить» можно писать только в кавычках. Киевляне так или иначе причастны ко всем заметным нарушениям порядка на стадионах и возле них. Отдельно, конечно, стоит их выезд в Ахтырку на матч 26-го тура с местным «Нефтяником». Организованная группа из нескольких сотен человек чуть не превратила мирный городок в руины. В этом контексте нужно отметить весьма неумелую работу правоохранительных органов. Особенно в свете предстоящего (если его у нас не заберут) Евро-2012…»
Реклама.
Зовнішньої реклами та використання логотипу Євро-2012 на теренах області за звітний період не зафіксовано.
Місцевий футбол.
ПФК «Олександрія». ФК «Олімпік».
У суботу, 24 травня, відбувся 33-й тур першості України з футболу серед команд першої ліги. ПФК „Олександрія» грав на виїзді з одним із лідерів ФК „Львів». Рахунок матчу  1:1 і олександрійці продовжують залишатися на 9 сходинці турнірної таблиці.
А у неділю, 25 травня, Кіровоградський „Олімпік» зустрічався у Донецьку з „Титаном» і програв 1:3.
Турніри. Першості. Кубки.
Цьогорічний фінал кубка області з футболу серед аматорських колективів на приз газети «Кіровоградська правда» вирішено було провести не в Кіровограді, як завжди, а на нейтральному полі − у Знам'янці, адже почесний трофей розігрували кіровоградський «Ікар» Державної льотної академії і олександрійський «Аметист». Організатори змагань, зокрема обласна федерація футболу, не помилилися, обравши місцем проведення фіналу саме Знам'янку: господарі добре підготували стадіон до матчу і зробили все для створення святкової атмосфери.
Олександрійська команда заслужено перемогла. На церемонії нагородження головний редактор „Кіровоградської правди» В.Бєлінський вручив команді перехідний кубок „Кіровоградської правди», а також сувеніри кращим гравцям фінальної гри.  Голова обласної федерації футболу В. Безсмертний і знам'янський міський голова В.Крюков вручили гравцям обох команд медалі й грамоти.
ЗМІ.
Місцеві ЗМІ продовжують коментувати підсумки чемпіонату України з футболу. Так, «Украина-Центр» (30.05.08) пише: «Завершившийся футболъный чемпионат Украины, пожалуй, стал первым со времен обретения независимости, который можно назвать по-настоящему интересным. Впервые мы имели возможность наблюдать не толъко за междуусобной борьбой двух украинских грандов − «Динамо» и «Шахтера». Наконец-то клубы второго эшелона набрались сил для того, чтобы не только безболезненно «покусыватъ» лидеров, но и вполне реально влиять на распределение первых мест…»

Луганськ

Евро 2012
На улицах города по-прежнему не видно рекламы, относящейся к «Евро-2012». Что касается программы подготовки, то она находилась в стадии согласования в Киеве, теперь на этой неделе состоится совещание с руководителями отраслевых управлений, занятых в ней. После окончательной доработки программа будет вынесена на сессию областного Совета.
Футбол
События
В День защиты детей, в селе Великий Лог Краснодонского района, при поддержке народного депутата, почетного президента ФК «Заря», Валерия Букаева, состоялся турнир по футболу среди детей до четырнадцати лет. Победителем стали ребята из села Великий Лог, тем не менее, каждая команда получила награды от ФК «Заря» и памятные подарки.
СМИ
Поскольку сезон в высшей лиге закончен, то к теме футбола обратилась единственная газета «Ракурс», которая освещает турнирное положение в первой и второй лиге. Алчевская «Сталь» в очередных матчах выиграла у черниговской «Десны», забив два сухих гола и сыграла вничью с «Игро-Сервисом». Выход в высшую лигу пока не планируется, команда занимает восьмое место.
Клубы, турниры, чемпионаты.
А во второй лиге разгорается интрига. Плотность лидеров настолько высока, что между пятым и первым местом разница всего в четыре очка. Поэтому, когда шедший на первом месте «Титан» сыграл вничью с «Химиком», то оказался на третьей строчке турнирной таблицы. Это позволило «Коммунальнику», выигравшему у «Полтавы» с минимальным счетом 1:0, сравняться по количеству очков с лидером, которым стал харьковский «Арсенал» (выиграл у «Горняк-Спорт» 3:0). Осечка в любой игре может стоить этим командам призового места. Особенно интересно то, что в следующем туре луганчане встречались именно с «Арсеналом» и сыграли вничью − интрига продолжается. Свердловский «Шахтер», когда-то идущий за «Коммунальником» на третьем месте, окончательно «отбился» от лидеров и пребывает на пятой позиции.
Продолжает радовать перспективной игрой в чемпионате по мини-футболу «ЛТК». После полного провала первого круга, вряд ли болельщики ожидали такой мощный финишный рывок молодых телефонистов. И последнюю игру сезона они выиграли у «Урагана» из Ивано-Франковска 7:5, в итоге закончили сезон на неожиданном восьмом месте.
В очередном чемпионате по футболу среди женщин опять появилась «Заря-Спартак» и сразу команда оказалась в критической ситуации. В первом туре в Николаеве после первого тайма счет был 9:0 в пользу «Южанки», а второй так и не состоялся. Луганчанок «подвело» расписание одесского поезда, который ходит через день, пришлось бросить игру. Второй тур был в Луганске, здесь вроде бы все обошлось, но на третий, на который «Заря-Спартак» должна было ехать в Умань, она вообще не прибыла. Денег команде хронически не хватает, у руководителя клуба Николая Никишина одна надежда − на помощь губернатора. Но, надежды питают только юношей, зрелому человеку без достаточных средств, наверное, не стоит  пускаться в авантюры, создавая команду не имея базы и материального обеспечения. Не стоит также создавать иллюзии у членов команды и позорить город, поскольку срыв двух туров грозит серьезными оргвыводами со стороны комитета женского футбола ФФУ. Да и вообще можно ли считать серьезной команду, которая на зимнем первенстве в Мариуполе в пяти играх пропустила около ста (!) мячей, да еще не явилась на последнюю игру?

Львів

Євро-2012
Реклама
Жодних елементів зовнішньої реклами (роздача листівок, біг-борди) минулого тижня у Львові помічено не було.
Події
29-31 травня у Львові відбувся ІІ Українсько-польский бізнес-форум «Україна-Польща: спільні виклики та інтереси». Однією з тем цього форуму (а точніше, її ключовою темою) була підготовка до Євро-2012. Одразу зазначу: окрім великого офіціозу цей форум не став якоюсь важливою подією. Що тут ще скажеш, якщо на нього не завітали ні губернатор Львівщини Микола Кміть (який, щоправда, зараз перебуває у відпустці), ні мер Львова Андрій Садовий, ні жоден з його заступників. Не було на форумі навіть директора департаменту Євро-2012 Львівської міськради Олега Засадного. Чому проігнорували цей форум львівські можновладці − інформації немає жодної. До речі, як і з польської сторони (від них також нікого не було з вищих ешелонів влади). Фактично кожна зі сторін лише доповіла, як вона готується до чемпіонату Європи, і які у цьому напрямку здійснено кроки. Нової інформації не було. Єдина цікава новина − це те, що у Львові завершили проектування стадіону до Євро-2012, і вже за півтора місяці можна теоретично починати будівництво. Проте, наскільки мені відомо, ще немає інвестиційної угоди, тому початок будівництва відкладуть − десь до осені.
Цікавий коментар під час форуму дав перший заступник губернатора Валерій П’ятак (якого журналісти зловили у місці за межами проведення цього заходу). Він заявив, що зараз уже критична межа часу укладання інвестиційних договорів до Євро-2012, оскільки зовсім скоро буде взагалі пізно. Також чиновники під час своїх т. зв. звітів назвали суму інвестицій, які повинна залучити Львівщина до Євро: близько 5 млрд. грн.
Уже після форуму з’явилася інформація про готелі у Львові. Так, зокрема, на місці ринку «Добробут» (за Львівським оперним театром у самому центрі міста) з’явиться новий готель класу «Хілтон». А взагалі цього року до Євро-2012 уже розпочали будівництво 11 готелів. Загалом же у Львові планують будівництво 13 готелів, а ще 10 − неподалік Львова.
ЗМІ
У газеті «Спортивка» за понеділок надруковано матеріал за результатами спілкування львівських журналістів (у Києві) з президентом Федерації футболу України Григорієм Суркісом, поділений на три тематичні частині. Одна з частин присвячена Євро-2012. Так, зокрема, Григорій Суркіс зазначив, що рівень підготовки на місцях (наприклад, у Львові), в першу чергу залежить від місцевої влади: вміння залучити інвесторів, вирішити інші в межах своєї компетенції питання. Проте деякі процеси не можуть бути врегульованими місцевою владою − а лише з Києва. На думку Григорія Суркіса, зараз в Україні немає законів, які б захищали потужних інвесторів, тому кошти на проекти до чемпіонату Європи до України йдуть малими потоками.
Другий розділ цього матеріалу у «Спортивці» було присвячено можливому виходу ФК «Львів» до вищої ліги та арени, на якій клуб гратиме. Григорій Суркіс повідомив, що у нього з цього приводу була розмова з екс-губернатором Львівщини Петром Олійником та мером Львова Андрієм Садовим, у якій ті пообіцяли львівському клубу віддати стадіон «Сокіл». Проте далі розмов справа не пішла. Третій розділ присвячений реалізації у Львові проекту будівництва футбольної академії Олега Лужного. Григорій Суркіс заявив, що він усім, чим тільки може підтримуватиме ідею Лужного, проте нічим не може вплинути на місцевих депутатів, котрі на сесії не голосують за цей проект.
У цьому ж номері «Спортивки» також надруковано матеріал про те, що в селі Щасливе, Бориспільського району, що на Київщині, президент СК «Княжа» та президент ФК «Львів» Юрій Кіндзерський збудував унікальний стадіон зі штучного покриття останнього покоління, накритий купольною повітреопорною конструкцією. На відкритті цього комплексу був присутній Григорій Суркіс. Це вже другий проект у Щасливому: минулого року там відкрили новий стадіон на 1 тис. глядачів. А вже через рік відбудеться відкриття реабілітаційного центру спортивного напрямку, яку збудують також за сприяння Юрія Кіндзерського. На жаль, у Львові, влада не дає збудувати нікому і нічого.
Місцевий футбол
ФК «Львів»
Минулого тижня ФК «Львів» переміг на виїзді у матчі 34-го туру чемпіонату України з футболу серед команд вищої ліги київське «Динамо-2» (голи забили Григорій Баранець та Андрій Даньків), і команда залишилася на другій сходинці у турнірній таблиці. Це за чотири тури до фінішу. Зазначимо, що в «Оболоні», яка має таку ж кількість очок, але поступається львів’янам за рахунок гіршої різниці забитих та пропущених голів, календар останніх матчів значно важчий, ніж у львів’ян.
ФК «Карпати»
У цьому номері тижневика «Карпати» головна тема − це чат-конференція зі спортивним директором ФК «Карпати» Юрієм Дячком-Ставицьким. Цей чат відбувся минулого тижня в офісі ІА «ЗІК». Серед найцікавішого, що повідомив Д.-С. − це те, що трансферні пріоритети клубу у це міжсезоння − це воротар , центральні захисники та нападники. На трансфер буде виставлено Сергія Лащенкова, котрий провалив друге коло цієї першості та польського голкіпера Мацея Налєпу. Також у тижневику надруковано коментар почесного президента ФК «Карпати» Петра Димінського про створення прем’єр-ліги. Він, зокрема, зазначив, що має велику надію на те, що часовий цейтнот не завадить провести наступний чемпіонат уже під егідою нової організації. Адже проблем для вирішення зараз дуже багато, а часу майже нема.
Кулуари
Поки що про нові потенційні придбання «Карпат» у місцевих ЗМІ немає і слова, окрім оренди голкіпера «Шахтаря» Богдана Шуста (та й то питання зависло у повітрі). Проте, як стало мені відомо, не виключено, що у «Карпатах» з наступного сезону гратиме кращий бомбардир «Нафтовика» у минулому сезоні у вищій лізі Роман Каракевич. Принаймні, переговори з цього приводу уже давно ведуться. Нагадаємо, що Каракевич сам родом з Львівщини, і колись грав за «Раву» (Рава-Руська).

Миколаїв

Євро 2012.
Заходи в організаціях та обласних державних органах.
Миколаївщина має обласну Цільову програму підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу. Це стало відомо 29 травня, коли на засіданнях постійних комісій облради депутати винесли свій вердикт − рекомендувати Програму для затвердження на 22 сесії обласної ради, яка відбудеться на початку червня.
У Програмі зазначено, що її мета «полягає у створенні правових, соціальних, економічних та організаційних умов для успішного проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу». Головне, за висловленням депутатів, створити для вболівальників атмосферу футбольного свята в містах та районах області.
За словами голови Миколаївської обласної ради Тетяни Демченко, щороку в області має обов'язково затверджуватися комплексний план заходів з підготовки та проведення Чемпіонату з визначенням строків виконання, вже розроблено плани приведення конкретних об'єктів (аеропорт, автомобільні дороги, заклади розміщення та харчування, охорони здоров'я, культури і мистецтва тощо) відповідно до вимог УЄФА.
Щодо обсягів та джерела фінансування Програми, то, як повідомили депутатів, фінансування здійснюватиметься за рахунок коштів, передбачених у державному бюджеті, місцевих бюджетах та інших джерел, не заборонених законодавством.
29 травня на засіданнях постійних комісій обласної ради було рекомендовано до затвердження на сесії і «Програму розвитку футболу в Миколаївській області на 2008-2012 роки». Депутати запропонували облдержадміністрації щорічно при підготовці проекту обласного бюджету передбачати кошти на фінансування заходів цієї Програми, а також рекомендували облдержадміністрації на засіданнях постійних комісій обласної ради при обговоренні цього питання проінформувати депутатів щодо виконання Цільової комплексної програми розвитку футболу в Миколаївській області на 2003-2007 роки.
Зовнішня реклама.
Біг-бордів, листівок, плакатів, реклами тощо, які б розповідали про проведення Євро-2012 в Україні, на вулицях міст і сіл області − не виявлено. Не виявлено також використання знаку Евро-2012 на товарах широкого вжитку, одязі, продуктах харчування.
В ЗМІ області. Преса.
В обласних друкованих ЗМІ продовжили висвітлювати тему робочої зустрічі Президента України Віктора Ющенка з головою Миколаївської обласної державної адміністрації Олексієм Гаркушею, де у ході розмови йшлося про розв'язання в області ряду транспортних питань у рамках підготовки до ЄВРО-2012 − «Вокзал и дорогу Николаев-Одесса отремонтируют, а мост через Южный Буг начнут строить»(«Флагман-Н», 28.05.08).
Читачі області також дізналися, що заступник глави Секретаріату Президента України − представник Президента України у Верховній Раді Оксана Слюсаренко − провела зустріч з інвесторами, що здійснюють проекти будівництва об'єктів готельної інфраструктури в рамках підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи-2012 з футболу.
«Оксана Слюсаренко поінформувала присутніх, що підготовка готельної інфраструктури у всіх містах, де прийматимуть матчі чемпіонату, ведеться відповідно до чотирьох цільових груп − УЄФА та партнери, команди, мас-медіа та уболівальники. Буде побудовано 25 п'ятизіркових готелів, 82 готелі − 4-зіркові, 124 готелі − 3-зіркові. Для успішного проведення Євро-2012 в Україні за рахунок інвестиційних коштів заплановано здійснити реконструкцію 96-ти готелів на загальну суму 2 943,06 млн. грн., переоснастити 51 діючий готель на загальну суму 650,1 млн. грн., а також побудувати нові 90 готелів загальною вартістю 22 657,04 млн. грн. («Рідне Прибужжя», 29.05.08).
«Финансирование строительства дорог к Евро-2012 может обернуться скандалом» − під таким заголовком, з посиланням на «КоммерсантЪ -Украина», з’явилася стаття в газеті «Николаевские новости». У матеріалі йдеться про заяву голови Національного агентства з питань підготовки і проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи з футболу Євген Червоненко про те, що «Инвестбанк Morgan Stanley может прекратить кредитование проектов в сфере строительства автодорог в Украине. В Morgan Stanley не довольны тем, как были использованы средства от кредита на $930 миллионов, выделенные Государственной службе автомобильных дорог (Укравтодор). «Подробности пусть сообщает тот, кто виноват. Но я могу сказать, что в Morgan Stanley обеспокоены тем, как дорожники расходуют полученные средства», − сообщил он Ъ. В частности, по словам господина Червоненко, выделенные средства Укравтодор собирается тратить на получение строительной техники в лизинг, а не на оплату услуг строительных компаний, как предполагалось» («Николаевские новости», 28,05,08).
Щороку в Корабельному районі міста Миколаєва між дитячими садками проводиться спартакіада при фінансовій підтримці компанії «РУСАЛ». У цьому навчальному році спартакіада, у якій взяли участь 11 дитячих садків, була присвячена проведенню Чемпіонату Європи з футболу 2012 року. «Вся спартакиада проходила в три этапа. Первый этап − «Козацькі розваги», во время которого дети познакомились с историей футбольной игры в Украине и приняли участие в спортивно-игровых эстафетах. Насыщенно и весело прошел второй этап спартакиады под названием «Козацькому роду немає переводу» с участием родителей наших воспитанников. Это мероприятие стало настоящим праздником для каждой молодой семьи, потому что преодолевать трудности в спортивных состязаниях приходилось всем вместе − всей семьей!
Захватывающе, с настоящим спортивным азартом прошел третий этап − первый футбольный турнир между командами дошкольников старших групп детских садов Корабельного района. Малыши получили огромное эмоциональное удовольствие от участия в этой игре, показали высокие результаты в командном состязании по футболу» («Наш город», 28,05,08).
Радіо. Телебачення.
На Миколаївському обласному державному телебаченню про Євро − 2012 згадували у передачі «Розмова на тему». Обговорювалася тема молодіжної політики, зокрема, йшлося про те, чим можна зайняти молодих людей. Учасники дискусії зазначили, що молодь захоплюється тим, що їй цікаво. Серед інтересів було названо футбол. Координатор миколаївської міської молодіжної організації скаутів Чистякова розповіла, що «в преддверии того, что николаевский футбол отмечает 100-летие и скауты совместно с ФФУ города Николаева, при поддержке Центра социальных программ компании РУСАЛ реализует проект «К 100-летию николаевского футбола − 100 спортивных детских команд. Это для нас посильный труд. До этого, никому в голову не приходило собрать вокруг себя столько детворы. Уже прошли первые матчи. Ребята уверены, что их заметят тренеры. Кстати, наша идея родилась не случайно, потому, что все мы в преддверии Евро − 2012. И, когда начались проблемы, что у нас могут отнять это право, мы решили поднять детвору, что б всем доказать, что Чемпионат Европы 2012 должен проводиться у нас» (программа «Розмова на тему», 26.05.08).
Про Євро − 2012 йшлося у репортажі про засідання постійних комісій облради: «Депутати опрацювали сесійні питання. Насамперед, депутати обласної ради торкнулися цілого блоку проектів, які стосуються проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року» (програма «Телевізійні новини Миколаївщини», 29.05.08, 30.05.08, програма «Крапки над «і»«, 31.05.08, 01.06.08).
Футбол.
Про створення Прем’єр-ліги
В регіональних ЗМІ про створення в Україні Прем’єр − ліги матеріалів не було.
У приватних розмовах більшість журналістів і футбольних функціонерів краю називають це рішення − революційним, ставляться до нього схвально, зазначивши, що Прем’єр − ліга має покращити стан справ у вітчизняному футбольному господарстві, хоча висловлюють також думку, що у нас Прем’єр-ліга  не може бути панацеєю від усіх бід. А саме, деякі люди не бачать сенсу в її створенні, не відрізняють Вищу лігу від Прем’єр −ліги. Адже сьогодні футбол у нас розвивається тільки завдяки відданості йому ділової еліти України. Називають братів Суркісів, Рената Ахметова, Ігоря Коломойського і Петра Димінського.
На погляд журналістів і представників ФФУ області і міста, подібні команди як МФК «Миколаїв», ще довго не гратимуть не тільки у Прем’єр-лізі, а й вищій лізі. Адже Прем’єр − ліга посилює вимоги до інфраструктури клубів, щоб грати в рівних умовах на хороших полях. Безумовно, що зросте і грошовий заявочний внесок для клубів, будуть потрібні серйозні фінансові гарантії. Усього цього, принаймні, у МФК «Миколаїв» немає, навіть за сьогоднішніми нормами.
ЗМІ про футбол.
Чемпіонат України. Перша ліга.
Як завжди, широко висвітлювався черговий матч МФК «Миколаїв». Цього разу з київською «Оболонню». «Минута первая, минута последняя» («Южная правда», 27,05,08), «МФК «Николаев» дома обидел еще одного фаворита» («Николаевские новости», 27,05,08), «МФК «Николаев» специализируется на победах над лидерами» («Флагман-Н», 28.05.08), «Победа, радующая многих» («Николаевские бизнес», 29,05,08).

Полтава

Євро 2012.
Реклама.
Зовнішньої реклами та використання логотипу Євро 2012 за звітний період не зафіксовано.
Заходи.
29-го травня Харків і Полтава уклали Угоду про співпрацю органів місцевого самоврядування двох міст щодо підготовки і проведення в Україні фінальної частини Чемпіонату Європи з футболу 2012 року. Угоду у Харкові підписали харківський міський голова Михайло Добкін та полтавський міський голова Андрій Матковський. Нею передбачається створення додаткових механізмів реалізації вимог міської цільової програми підготовки і проведення матчів фіналу Євро-2012 в Україні, а також залучення додаткових ресурсів інфраструктури Полтави для виконання заходів і завдань програми з питань розміщення гостей чемпіонату, забезпечення безпеки при їхньому переміщенні, використання можливостей аеропорту Полтави, організації дозвілля та медичного забезпечення. З Полтави на цей захід їздили багато представників ЗМІ, тому дана подія була помічена. Найоперативніше про неї повідомила прес-служба полтавської міськради. Обласне телебачення й радіо поінформували про це у вечірніх новинах 30-го травня.
Місцевий футбол.
Події
На засіданні президентів футбольних клубів вищої ліги 27-го травня було прийняте рішення, щоб 15-го липня у Полтаві провести матч за Суперкубок України. Місцеві шанувальники футболу сприйняли це так радісно, наче ми виграли тендер на Євро 2012. Вже вболівальники обговорюють ціну на квитки, а ще чи відремонтують за півтора місяці одну з аварійних трибун стадіону «Ворскла». Також президент ФК «Ворскла» Олег Бабаєв в інтерв’ю прес-службі клубу сказав, що саме 15-го липня у Полтаві відбудеться ще одна історична подія: усі господарі елітних футбольних клубів приїдуть до нас, для того щоб вибрати легітимного президента прем’єр-ліги.
ФК «Ворскла»
Наступного дня по завершенні чемпіонату України гравці, тренери й адміністрація ФК «Ворскла» зустрілися в ресторані «Іванова гора», щоб у неформальній обстановці підбити підсумки сезону 2007-2008. До 9-го червня «ворскляни» перебуватимуть у відпустці, а потім вирушать на перший навчально-тренувальний збір до Ялти, де пробудуть до 22 червня. Другий збір заплановано провести з 2 по 14 липня у Польщі.
У складі полтавської команди не обійшлося без змін, точніше втрат. 21 річний захисник «Ворскли» Олександр Чижов підписав контракт з донецьким «Шахтарем». Сума трансферу склала 8,7 мільйонів гривень. Також полтавський клуб досяг домовленості про викуп контракту хавбека «Шахтаря» Дениса Кулакова, який виступав на правах оренди. Газета «Полтавський вісник» №30.05.2008 повідомляє, що з команди йде сербський легіонер Александр Стоймірович.
ФК «Полтава»
ФК «Полтава» − «Комунальник» Луганськ − 0:1
Полтавці зазнали першої поразки у весняній частині першості України в другій лізі. Гості відкрили рахунок в дебюті зустрічі і зрештою підопічні Олександра Омельчука, як не намагалися відігратися, все марно. Луганчани підтвердили свої серйозні наміри вийти до першої ліги, а полтавцям не вистачало у їх складі бомбардира Анатолія Подробахи. Останній пропускав матч із-за травми.
Інші представники Полтавщини теж поступилися: «Кремінь» − «Олімпік» Донецьк − 0:1, «Арсенал» Харків − «Гірник-Спорт» Комсомольськ − 3:0. Тобто усі три представники Полтавщини дружно в турі програли свої матчі, не забивши при цьому жодного м’яча.
Чемпіонат Полтавщини
Відбулися матчі восьмого туру чемпіонату Полтавської області з футболу у першій лізі. Центральна гра туру «Локомотив» Гребінка − «Гірник» Кременчук закінчилася несподіваною перемогою гостей 2:1. Хоча «Локомотив» першим відкрив рахунок. Черговою жертвою «Колоса» з Дмитрівки став полтавський «Зеніт» − 1:0. Дебютант сезону «Зоря» Гоголеве підсилився двома колишніми гравцями «Ворскли» Михайлом Бондаренком та Олександром Донцем. Тому й не дивно, що гоголівчани в гостях розгромили ФК «Миргород» 5:1.
Мені довелося побувати на найдраматичнішому матчі туру ФК «Велика Багачка» − «Колос» Кобеляки − 4:3. В цей день у Великій Багачці було велике мистецьке свято, а тому трибуни заповнилися вщент публікою напідпитку. За годину до початку зустрічі четверо провідних гравців чемпіона області потрапили в аварію. Зіграти зміг лише один, тож команда була ослаблена. Цим скористалися гості і за вісім хвилин до кінця зустрічі вони вели в рахунку 3:2. У Багачці останні кілька років не звикли програвати, а тому я бачив, як нервують керівники клубу. Його президент Володимир Журавель бігав матюкався, в кожному епізоді звинувачував головного арбітра, а одного разу навіть кинувся шукати інспектора матчу. Та все ж перелом настав коли за дві жовті картки був вилучений з поля капітан «Колоса» Максим Онищенко (на 82-й хвилині). Тут же Багачка зрівнює рахунок, а на 90-й хвилині вириває перемогу. Свято вдалося.
Після восьми турів ФК «Велика Багачка» одноосібний лідер − 19 очок. По 17 мають ФК «Лубни» та «Колос» Дмитрівка.

Рівне

Євро 2012
Пожвавлення в обговоренні теми Євро-2012 на минулому тижні дала передача „Свобода” та матч збірної України зі Швецією. Щоправда, ці дві події не стільки внесли ясність, як поглибили смуту. Однозначно, на думку вболівальників, що перспектива зриву проведення чемпіонату Європи в Україні закладена в політичних маніпуляціях у владних структурах. Однак так і не знайдено чіткої відповіді на запитання: хто, власне, візьме на себе повноту відповідальності за організацію і проведення Євро-2012? Хто і чому ставить палиці в колеса проведення чемпіонату? На переконання більшості, якщо Віктор Ющенко взяв на себе місію гаранта підготовки до Євро-2012, то повинен нести не просто номінальну, а реальну відповідальність за справу, за яку взявся. Словом, ситуація з підготовкою до Євро-2012 − дзеркальне відображення соціально-політичної картини українського суспільства, в якому панує відчай і розчарування.
Реклама
Ні символіки, ні реклами Євро-2012 в Рівному не помічено.
Футбол
Прем’єр-ліга
Неоднозначні відгуки у вболівальницьких колах викликало рішення про створення Прем’єр-ліги. Говорять всіляке: ділять гроші, зміна вивіски не змінить ситуацію, або навпаки в Україні нарешті футбол стане на професійні рейки.
Збірна
Краплю оптимізму в футбольну тему внесла перемога збірної над Швецією. Якщо локанічно, то в команді з’явився малюнок гри, коли на поле не вийшли “зіркові” футболісти, котрі не стільки допомагають, скільки заважають розкритися потенціалу молодих гравців. Звичайно, за умови поразки були б протилежні оцінки.
ФК „Верес”
Вболівальники „Вереса” після першого поєдинку рівненської команди під наставництвом Миколи Філіна в шоковому стані. На поле проти аутсайдера групи білоцерківської „Росі” у формі „Вереса”, за винятком ветеранів клубу, вийшов „Штурм”. У заявці на матч з 18 футболістів − 10 „штурмівців”. Зрештою, навіть не це вразило вболівальників, як гра молодих футболістів, котрі, за висловлюваннями вболівальників, демонстрували футбол рівня „дитячого садка”. За ситуації, коли на полі перебувало 8 новобранців, „Рось” не випускала господарів зі їх половини поля по 5-10 хвилин. Це при тому, що вела в рахунку. Вочевидь, „штурмівці” за функціональною підготовкою помітно поступалися гравцям „Вереса”. Однак головний тренер Микола Філін все ж таки зробив ставку на своїх вихованців, незважаючи на те, що в очному поєдинку між „Вересом” і „Штурмом” гра проходила в одні ворота („Верес” переміг 3:0). Зі слів новопризначеного наставника клубу, в нього були два варіанти: поетапно вливати молодих футболістів до складу „Вереса”, або зробити хірургічне втручання − випустити „штурмівців”, підсиливши їх ветеранами „Вереса”. Зі слів Миколи Філіна, експеримент вдався, хоча на поверхню випливли й недоліки, зокрема, у виконавській майстерності молодих футболістів. Утім, головний тренер, що впевнений, що ситуація зміниться в процесі набуття його підопічними досвіду.
Нічия, яку „Верес” вирвав на останніх хвилинах, перетворилася для наставників клубу (за винятком президента, котрий розраховував на три здобуті очки) справжній фурор. Натомість вболівальники залишали стадіон у стані глибокого розчарування.
Якщо зважити на коментарі фахівців, то, по суті, в клубі відбувся переворот. Прийшов спонсор, прихопивши з собою свого тренера, а останній − свою команду. Закономірно, що новопризначений наставник віддав перевагу своїм вихованцям, незважаючи на те, що вони помітно поступаються футболістам „Вереса”. Таким чином, від „Вереса” залишається одна лише назва. Адже, за прогнозами досвідчених людей, по закінченню чемпіонату нове керівництво позбудеться і ветеранів команди, котрі вже досягли солідного віку. Натомість президент ФК „Верес” Святослав Власюк змушений безпорадно розвести руками, мовляв, хто платить гроші, той замовляє музику. З його слів, практично немає перспективи подальшого фінансування клубу з міського бюджету. Отож, майбутнє рівненського професійного футболу наразі в руках нинішнього віце-президента ФК „Верес” Ігоря Климишина. Щоправда, фанати „Вереса” обурені позицією стороннього спостерігача з боку Святослава Власика. Адже він неодноразово заявляв, що ніколи не віддасть „вересівців” на поталу амбіцій новопризначеного головного тренера. Якщо зважити на те, ФК „Верес” у спілку з ФК „Штурм” вкладає свій бренд і , по суті, єдиний в області стадіон „Авангард”, придатний для ігор на рівні професійних команд, то існують всі підстави для рівноправного партнерства. За логікою речей, мало б відбутися зважене злиття клубів, а не підміна „Вереса” „Штурмом”.
Словом, наразі важко передбачити, коли в Рівному з’явиться професійна команда, котра своєю грою привертатиме на трибуни тисячі вболівальників, як це було за кращих часів “Вереса”.
ЗМІ
Місцеві засоби масової інформації висвітлили тему об’єднання ФК “Верес” і ФК „Штурм”, обережно прогнозуючи подальший розвиток подій. Наступні публікації, мабуть, будуть більш предметні. В усякому разі, переміни в рівненському футболі викликали у журналістів двоякі враження.

Суми

Євро-2012
Заходи
Зрушень у підготовці Сумської області до Євро-2012 не зафіксовано. Під час прес-конференції в.о. голови облдержадміністрації Миколи Лаврика йому було задане питання з приводу відсутності до цього часу проекту розпорядження щодо розробки програми підготовки регіону до континентальної першості. Відповісти, коли такий документ побачить світ, очільник області не зміг. Микола Лаврик зазначив, що наразі єдиним об’єктом, який би міг бути включеним до зазначеної вище програми, є ділянка дороги Кіпті-Бачівск міжнародної автомагістралі Київ-Москва, на якій в даний момент триває реконструкція. Але, за його словами, навряд чи ця траса буде витребувана на Євро-2012. Слід розуміти, що посадовець не вірить у те, що Євро-2012 таки відбудеться в Україні.
Реклама
Зовнішня реклама Євро-2012 у Сумах відсутня, використання логотипу чемпіонату не зафіксовано.
ЗМІ
За звітний період публікацій на тему Євро-2012 у місцевих ЗМІ не було.
Місцевий футбол
Заходи
В обласному центрі триває «Чемпіонат Європи по-сумськи», учасниками якого 16 команд. Переможець першості визначиться у суботу за кілька годин до старту Євро-2008.
Федерація футболу Сумщини через публікації у ЗМІ повідомила любителів спорту про те, що з метою популяризації, пропаганди футболу і вшанування футболістів, тренерів, арбітрів і меценатів-спонсорів, які зробили вагомий внесок у розвиток футболу в Сумській області та Україні, за обопільним рішенням виконкому ФФС та правління ВАТ «Спартак» на стадіоні «Ювілейний» у червні 2008 року планується створити «Алею футбольної слави Сумщини».
ФФС звернулася до прихильників футболу з проханням надати до районних та міських  федерацій футболу свої пропозиції щодо кандидатів, гідних до потрапляння на «Алею футбольної слави Сумщини».
ЗМІ
Місцеві ЗМІ повідомили про результат чергової гри краснопільського «Явора» в чемпіонаті України серед команд 2-ї ліги, назвавши після серії поразок нічию з «Іллічівцем-2» успіхом місцевого клубу. Газета «Данкор» (28 травня) підбила підсумки участі у чемпіонаті України з фут-залу сумського «Універу-Автомару».

Тернопіль

Євро 2012
Заходи
У рамках ІІІ Міжнародного інвестиційного форуму, який відбувся у Тернополі 29-30 травня, голова облдержадміністрації Юрій Чижмарь зустрівся з польською делегацією на чолі з віце-маршалком Великопольського воєводства Республіки Польща Войцехом Янковяком. У зустрічі також взяли участь Другий Секретар Посольства Республіки Польща в Україні Збігнев Екєрт, заступник директора департаменту економічного співробітництва МЗС України Володимир Сочнєв, перший заступник голови Тернопільської ОДА Андрій Фліссак та міський голова Тернополя Роман Заставний.
Під час зустрічі йшлося про розвиток співпраці між Великопольським воєводством та Тернопільською областю у різних галузях та про підписання у майбутньому Рамкової угоди про співпрацю між цими регіонами. Також порушувалося питання про відкриття у Тернополі Генерального консульства Республіки Польща і йшлося про майбутні спільні заходи щодо Євро 2012.
Реклама.
У Тернополі та в регіоні зовнішньої реклами Євро-2012 не має. Прихованої реклами також немає. Використання логотипу Євро 2012 не зафіксовано.
ЗМІ.
“Тернопіль вечірній”: “Україна може залишитися без коштів на Євро-2012” − в інвестбанку “Morgan Stanley” незадоволені використанням коштів, узятих в кредит (930 млн. дол.), виділених Державній службі автомобільних доріг. Цими коштами “Укравтодор” збирається платити за лізингову будівельну техніку, а не за послуги будівельних компаній, як це передбачалося.  
“Нова ера”: “Тернопільський стадіон готується до Євро-2012” − у рамках прийнятої Тернопільською ОДА програми підготовки та проведення в Україні Євро-2012, першим важливим кроком для Тернополя є капітальний ремонт центрального стадіону. На стадіоні планують оновити трибуни, відремонтувати фасади, приміщення під трибунами, облаштувати індивідуальні сидіння та встановити систему освітлення. Для повної реконструкції необхідно 20 млн. грн. Крім того, ще у 300 тис. грн. обійдеться Тернополю нове п’ятиколірне табло, яке планують придбати для стадіону. Наразі вже замовлено проектно-кошторисну документацію на реконструкцію стадіону вартістю 200 тис. грн.
“Вільне життя”: “Укравтодор” неправильно витрачає кошти на Євро-2012” − Україна може залишитися без коштів на будівництво автодоріг через “Укравтодор”. Ця організація неправильно витрачає кошти на Євро-2012 і цим незадоволений інвестбанк “Morgan Stanley”.
Місцеві аналітичні публікації, радіо і телепередачі на тему Євро-2012 відсутні.
Кулуарні новини.
(не для сайту!!!) Під час ІІІ Міжнародного інвестиційного форуму, який відбувся у Тернополі, дехто з присутніх гостей у кулуарах запитував тернопільських посадовців про долю Тернопільського аеропорту. Адже саме з відновленням діяльності аеропорту деякі представники бізнесу пов’язують інвестиційне майбутнє Тернопільщини. Зокрема, це стосується туристичної галузі, майбутнього єврочемпіонату, оскільки Львівський аеропорт не зможе прийняти усіх гостей. А коли б у Тернополі запрацював аеропорт, можна було б працювати над створенням відповідної інфраструктури.
Тернопільські чиновники, фактично, не мали що відповісти на це питання. Напередодні інвестиційного форуму − 27 травня − відбулася сесія Тернопільської обласної ради (рада була бездіяльною півроку через протистояння двох провідних фракцій: БЮТ і НУ). Одним із питань сесії було питання про призначення на посаду директора фірми ТОКП “Тернопільавіаавтотранс” Юрія Малецького − начебто кума голови облради Михайла Миколенка (БЮТ). Депутати це рішення не підтримали.
Підприємство без керівника і без інвестицій нормально запрацювати не може. Отож, як зазначали у кулуарах представники влади і преси, “через кумівство, політичні амбіції депутатів облради і дурість керівництва облради”, Тернопіль може вкотре пролетіти повз інвестиції, Євро-2012.
Місцевий футбол.
Турніри.
Протягом 30 травня-1 червня на базі оздоровчого комплексу “Лісовий”, що в Бучацькому районі, відбулася спартакіада державних службовців Тернопільської області. Держслужбовці змагалися у таких спортивних дисциплінах: настільний теніс, спортивний туризм, міні-футбол, волейбол, дартс, шахи. Голова ТОДА Юрій Чижмарь зіграв у футбольному матчі, захищаючи команду обласної державної адміністрації. У грі з командою Бережанського району команда ОДА перемогла з рахунком 3:0, а з командою міста Ланівців − 2:0. У спартакіаді взяло участь близько 250 держслужбовців, які представляли райони області, виконком Тернопільської міської ради та облдержадміністрацію.
На стадіоні Тернопільської спеціалізованої дитячо-юнацької школи олімпійського резерву відбувся фінальний турнір першості області з футболу серед юнаків 1991-92 років народження. Господарі турніру, очолювані Петром Старовським, шансів суперникам не залишили. У півфіналі забили аж 11 “сухих” м’ячів ровесникам з Борщівської ДЮСШ. А у вирішальному поєдинку з рахунком 2:0 довели свою перевагу над підлеглими Олега Фриза з Теребовлянської ДЮСШ.
Третє місце вибороли юнаки з Кременецької ДЮСШ. Вихованці Михайла Скиби перемогли команду з Борщова з рахунком 4:2.
Команда Петра Старовського, до речі, успішно виступила і в останньому турі чемпіонату України, перемігши команду “ВІК” з Володимира-Волинського 3:2.
Зіграно поєдинки п’ятого туру чемпіонату області з футболу у першій і другій групах.
У першій групі після п’яти турів лідирує ФК “Галич” (Збараж), в активі якого 10 очок.
У другій групі лідирує “Гірник” (Новосілка), у якого також 10 очок.
Матчі наступного чемпіонату Тернопільської області відбудуться у першій групі − 11 червня, у другій − 15 червня.
Команда Асоціації Захисту Прав і Свобод Молоді “Дружба” (м.Тернопіль) завоювала перехідний кубок на цьогорічному XV-у турнірі з міні-футболу пам’яті воїна-афганця Тараса Протасевича. Змагання відбулися на спортивній базі “Динамо” у Тернополі.
Друге місце здобула команда міської організації Української спілки ветеранів Афганістану, третьою стала команда обласного управління СБУ, а четверте місце та приз за “Волю до перемоги” отримала команда військової частини А-1769, що дислокується у Тернополі.
Також були визначені кращі учасники турніру. Кращим воротарем змагань визнано Романа Галинського з Асоціації “Дружба”, кращим гравцем − Анатолія Василька з УСБУ в Тернопільській області, кращим бомбардиром турніру став представник Української спілки ветерані Афганістану Павло Чайківський, а кращим захисником − Василь Безбах із в/ч А-1769.
Змагання організувала Тернопільська міська організація Української спілки ветеранів Афганістану спільно з управлінням сім’ї, молоді та спорту Тернопільської міської ради за сприяння Тернопільської митниці та Приватбанку.
Призи переможцям й призерам змагань вручали батько Тараса Протасевича − Любомир Протасевич, голова обласної організації Української спілки ветеранів Афганістану, депутат обласної ради Віктор Місько та керівник Тернопільської міської організації Української спілки ветеранів Афганістану Роман Храпцьо, котрий також брав участь у змаганнях.
У Тернополі відбувся VI традиційний турнір із міні-футболу, який має назву “Кубок Дружби-2008””, приурочений визволенню Тернополя від німецько-фашистських загарбників у роки Другої світової війни.
Цього року спортивний захід також був присвячений Дню захисту дітей. Щороку турнір проводиться серед збірних команд загальноосвітніх шкіл мікрорайону Дружба та сусідніх мікрорайонів Тернополя.
У змаганнях взяли участь 9 команд: школи № 3,4,5,6,7,12,16,24,30. Уперше в турнірі взяла участь ЗОШ №4, а команди шкіл № 9, 13 і 25, на жаль, відмовилися від участі у “Кубку Дружби-2008”.
Перемігши у фіналі ЗОШ №7, перехідний “Кубок Дружби” завоювала команда загальноосвітньої школи №6 імені Назарія Яремчука. Варто зазначити, що це уже друга перемога цієї школи у таких змаганнях. Уперше команда 6-ої школи здобула “Кубок Дружби” у 2006 році.
Друге місце у “Кубку Дружби-2008” здобула команда 7-ої школи, а третє у збірної команди школи №12.
Організували змагання: Асоціація Захисту Прав і Свобод Молоді “Дружба”, спортивний клуб “ГалТер’S” імені Богдана Сцібайла, Спортивне Товариство “Спартак” спільно з Тернопільськими міськими управліннями освіти і сім’ї, молоді та спорту за підтримки Тернопільської міської організації Української спілки ветеранів Афганістану. 
ФК «Нива».
У 26 турі чемпіонату України з футболу серед команд другої ліги “Нива” мала приймати долинський “Нафтовик”. Однак футболісти Прикарпаття знялися з чемпіонату і тернополянам зараховано технічну перемогу − без гри “Нива” здобула три очки. Команда посідає 2 місце в турнірній таблиці.
З нагоди святкування 30-річчя з часу заснування ФК “Нива” тернопільська газета “Номер один” організовує матч між ветеранам “Ниви” та збірною журналістів.
Матч відбудеться 5 червня о 17.30 годині на майданчику зі штучним покриттям на спортивній базі ФСТ “Динамо”.
Уболівальники на футбольному полі зможуть побачити зірок “Ниви”: Ігоря Яворського, Володимира Венгриновича, Романа Мацюпу, Анатолія Назаренка, Ігоря Біскупа, Віктора Сухенка, Віктора Ряшка.
Футбольна тематика місцевих друкованих ЗМІ.
ФК “Нива”
“Тернопіль вечірній”: “Нива” здобуває три очки без гри” − долинський “Нафтовик” знявся з чемпіонату, тому ФК “Нива” зараховано технічну перемогу.    
“20 хвилин”: “Три очки “на “шару” − про незіграний матч “Ниви” з “Нафтовиком” і отримані “дармові” три очки. Також подано коментарі та результати інших команд, які грають у другій лізі.  
“Свобода”: “Залишилися на своїх місцях” − про підсумки 26 туру чемпіонату України серед команд другої ліги (група “А”). Тернопільська “Нива” − на 2 місці у турнірній таблиці.  
“Номер один”: “Ветерани “Ниви” зустрінуться зі збірною тернопільських журналістів” − матч відбудеться з нагоди 30-річчя з часу заснування ФК “Нива”. 
ФК “Динамо”
“RIA-плюс”: “Емануель Окодува гратиме за “Динамо” − київське “Динамо” підписало 5-річний контракт з форвардом Емануелем Окодувою. Керівництво клубу викупить контракт 24-нігерійця у бельгійського клубу “Жерміналь Беєрсхот”.
“Нова Тернопільська газета”: “Вукоєвич − у “Динамо” − півзахисник збірної Хорватії Огнен Вукоєвич перейшов до київського “Динамо”. За неофіційною інформацією, оборудка оцінюється у 8 млн. євро. 
“20 хвилин”: “Шацьких піде з “Динамо” − Максим Шацьких перейде грати до самарської команди. Таке рішення прийняли президент “Динамо” Ігор Суркіс та президент самарського клубу Ігор Зав’ялов. Для Шацьких ця інформація стала несподіванкою. 
Збірна України 
“Тернопіль вечірній”: Коли немає мотивації” − збірна України з футболу у Роттердамі провела товариський матч із збірною Голландії і програла з рахунком 0:3. Футболісти української збірної подумки вже перебувають у відпустці і наставнику Олексієві Михайличенку не вдалося налаштувати їх як слід на гру. Стаття критична щодо збірної України. 
“20 хвилин”: “Три пігулки від голландців” − збірна України поступилася на виїзді в товариському матчі збірній Нідерландів з рахунком 3:0. Однією з причин поразки є незіграність дебютантів національної збірної, брак концентрації та мотивації.   
“На черзі у збірної − шведи” − керманич збірної України Олексій Михайличенко продовжує експерименти зі складом, випробовуючи “свіжу кров”. Але, наразі, українці матчі програють, бо нові гравці команди ще не змогли зігратися.
“Як уникнути пройденого?” − останній матч сезону збірна України проведе у Стокгольмі проти шведів без Шевченка, Вороніні і Тимощука. Це стане неабияким випробуванням для Олексія Михайличенка і його підопічних.
“Свобода”: “Головний аргумент − брак мотивації...” − про програш української збірної збірній Голландії. Стаття критична на адресу збірної, а особливо на адресу тренера Олексія Михайличенка, котрий “не зумів прищепити своїм підопічним вміння конструктивно і результативно грати та необхідних для колективного протистояння бійцівських якостей”.
“Нова Тернопільська газета”: “Три пігулки від голландців” − ганебно і безперспективно збірна України “злила” черговий матч (стаття критична). 
“Вони ще й познущалися...” − після завершення матчу української збірної з Голландією трапилася неординарна ситуація з президентом ФФУ Григорієм Суркісом. Коли він давав інтерв’ю українським ЗМІ, хтось із фанатів збірної Голландії одягнув на голову Г.Суркіса ковпак, схожий на клоунський, чим збентежив боса ФФУ.
Український футбол
“20 хвилин”: “Колліна працюватиме в Україні” − нещодавно в одному з інтерв’ю президент ФФУ Григорій Суркіс натякнув, що можливо найближчим часом комітет футбольних арбітрів в Україні може очолити “зірка європейського арбітражу”. Ймовірно, це буде відомий футбольний арбітр Пьєрлуїджі Колліна, припускають журналісти. 
“Молодіжка набирає перші очки” − юніорська збірна України здобула свою першу перемогу у відбірковому еліт-раунді Євро-2008 (U-19). Підопічні Олександра Лисенка у рамках кваліфікаційного турніру у 7-й групі обіграли збірну Вірменії − 1:0.
“За куріння “травки” усунули футболіста” − захисника Таврії та екс-гравця молодіжної збірної України Дениса Стояна дискваліфікували за куріння “травки” (стаття критична).  
“Данилов очолив Прем’єр-лігу” − в.о президентом Прем’єр-ліги на наступні два місяці став власник футбольного клубу “Харків” Віталій Данилов. Президент ФФУ Григорій Суркіс упевнений, що новостворена організація зробить вітчизняний футбол кращим, а клуби стануть більш конкурентноспроможнішими.
Тернопільський футбол
“20 хвилин”: “Юні футболісти поїдуть в Італію на матч “Мілан”-“Інтер” − команда із Тернопільської ЗОШ №27, яка перемогла на чемпіонаті “DJUICE ГОЛ-2008”, ще здобула перше місце в Німеччині.   
“Битву за Тернопіль виграла шоста школа” − про VI традиційний турнір з міні-футболу “Кубок Дружби-2008”,  приурочений визволенню Тернополя від німецько-фашистських загарбників. Переможцем стала Тернопільська ЗОШ №6.    
“Тернопіль вечірній”: “Лідирують “Галич” і “Гірник” − про поєдинки п’ятого туру чемпіонату області з футболу у першій і другій групах. 
“Нова Тернопільська газета”: “Чемпіонат області: підсумки” − підсумки матчів п’ятого туру чемпіонату області з футболу.
“Місто”: “Кубок дружби” − у футболістів ЗОШ №6” − про шостий традиційний турнір з міні-футболу, приурочений визволенню Тернополя від німецько-фашистських загарбників у роки Другої світової війни.
“Вшанували Тараса Протасевича” − про ХУ турнір з міні-футболу пам’яті уродженця Тернополя, воїна-афганця Тараса Протасевича.    
“Свобода”: “Молодці, хлопці!” − про переможців третього Всеукраїнського шкільного чемпіонату з футболу “DJUICE ГОЛ-2008” − команду Тернопільської ЗОШ №27.
“Лідери зберігають позиції” − про чемпіонат області з футболу: коментарі, результати. 
“Вільне життя”: “Дзвін “Шкіряного м’яча” − про фінальні змагання на призи клубу “Шкіряний м’яч” серед учнів загальноосвітніх шкіл області у вікових групах 1995, 1996 та 1997 років народження, які відбулися в смт. Гусятині.
“Чемпіонат області з футболу: поєдинки продовжуються” − про підсумки п’ятого туру чемпіонату області з футболу.      
Тернопільське державне телебачення, телеканал “TV-4”, “Smile TV”, ФМ-станції “Українська хвиля”, “Радіо Тернопіль”, “Радіо ТОН” та обласне державне радіо в інформаційних випусках та випусках спортивних новин інформували про поточні футбольні новини України та зарубіжжя.
Електронні ЗМІ висвітлювали всі футбольні події місцевого значення. Проте основною темою були коментарі щодо матчів за участю національної збірної України з футболу. У коментарях було чимало критики на адресу гравців і наставника збірної Олексія Михайличенка. Спортивні оглядачі зазначали, що гравців збірної розслабилися і не були налаштовані на перемогу. А їхньому наставникові забракло вміння організувати команду на активну гру і перемогу. Тому поєдинки, у яких українська збірна легко програвала, стали ганебною поразкою для України. 
Усі ЗМІ коментували “драматичний” і “видовищний” фінал Ліги Чемпіонів-2008, де “Манчестер Юнайтед” лише у серії пенальті переміг “Челсі”.

Харків

Евро 2012.
На прошедшей неделе Харьков и Полтава подписали Соглашение о сотрудничестве в рамках подготовки и поведения в Украине финала ЧЕ-2012 года. По словам мэра Михаила Добкина, решение принято для того, чтобы «использовать возможности Полтавы и увеличить шансы Харькова на проведение этих матчей». Возможности Полтавы  собираются использовать для размещения гостей ЧЕ, использования возможностей аэропорта, организации досуга и т.д. Помимо помощи в решении определенных проблем Харькова, Полтава, в свою очередь, получит возможность вписаться в работы по подготовке к Евро-2012: это простимулирует  интерес инвесторов к Полтаве  в рамках празднования 300-летнего юбилея Полтавской битвы в 2009 г., т.к. к этой дате в рамках развития туризма должно удвоиться количество гостиниц.
30-31.05.08 в Харькове работала рабочая группа из представителей национального агентства по подготовке к Евро, Министерства культуры и туризма и Министерства молодежи и спорта во главе с зам.министра культуры Владиславом Корниенко. Цель − осмотреть объекты размещения гостей ЧЕ. Вывод − Харьков не среди лидеров в подготовке к еврочемпионату. Чтобы соответствовать требованиям УЕФА, нужно активнее привлекать инвесторов, а ветви власти должны работать более согласованно. К минусам отнесено и отсутствие окончательного решения по аэропорту, и дороги.
В то же время, директор фирмы «Нью Системс АМ», которая взяла аэропорт в аренду на 49 лет,  Владимир Васильченко, продолжает комментировать вопрос как решенный и сообщает о планах: увеличить взлетно-посадочную полосу до 2600м, модернизировать инженерно-техническое обеспечение и построить всю инфраструктуру вокруг аэропорта. Планируемый объем инвестиций, по его словам − 170-200 млн.долл, который окупится через 25-30 лет.
На прошлой неделе Харьков наконец выбрал логотип города к Евро-2012. Победительницей конкурса стала студентка Харьковской госакадемии дизайна и искусств (на конкурс было подано 134 работы). Главные критерии − должен ассоциироваться с Харьковом и «читаться на сувенирной продукции». В основу положен символ Харькова − Зеркальная струя и две двойки − 20 12 − в виде лебедей. Предварительно жюри изучило все логотипы за 10-15 лет крупных соревнований, чтобы избежать повторений.  «За» и простота нанесения − это можно сделать одним движением, даже нанести обычным карандашом на лице (что любят делать фаны).
Все же, несмотря на наличие определенного движения в сторону Евро, люди, занимающиеся бизнесом, по прошествии года скептически оценивают шансы Харькова (в предыдущем отчете об этом говорилось, но это мнение уже из других уст) − инвестиции пока не идут, ничего существенного  в рамках подготовки не делается − не  строится, не реконструируется (кроме стадиона). Хотя сама перспектива оценивалась ранее  очень хорошо.
Мероприятия
28.05.08 под председательством первого зам.губернатора Владимира Бабаева прошло совещание с участием руководителей профильных управлений, заместителей глав райгосадминистраций, на котором были рассмотрены вопросы проведения в области выездного совещания совместной рабочей группы по вопросам мониторинга реализации инвестиционных проектов строительства гостиниц (перед приездом экспертов). По итогам совещания распределены поручения, утвержден план подготовки и создана комиссия по этим вопросам.
В течение недели состоялись сессии райсоветов Валковского, Золочевского, Балаклеевского, Чугуевского, Волчанского районов, а также горсоветов г.Люботин, Чугуев, Изюм, на которых были утверждены районные и городские программы подготовки к ЧЕ (облгосадминистрация дала указание всем административно-территориальным единицам области принять такие программы). Главным заданием при реализации программ является приведение инфраструктуры региона к европейским стандартам(!). К сожалению, это носит более формальный характер, т.к. финансирование отдельных объектов в области было предусмотрено областной программой, но когда поступят эти средства (а все они, практически, из областного бюджета) − неизвестно, т.к. даже стадион «Металлист» получает средства с задержкой. Из всего, что происходит в последнее время в Харькове и области, вывод один: «движение» большое, бесконечные встречи, подписание каких-то договоров, бесконечное принятие программ, что в отчетности может выглядеть внушительно, а реальных дел − нет. Хотя и инвесторов можно понять − без окончательного решения по Харькову никто реально ничего делать не начнет.
25-26.05.08 в Харькове с рабочим визитом находилась Посол Израиля в Украине Зина Калай-Клайтман, в рамках которого состоялась встреча с мэром. Михаил Добкин сделал акцент на укреплении побратимских связей с г.Ришон ле-Цион,  что Посол признала крайне своевременным, т.к.Харьков готовится к проведению матчей Евро-2012, а Израиль готов помочь в разработке и развитии необходимой инфраструктуры.
Реклама.
Новой внешней рекламы по Евро-2012 в городе и области не появилось. На заборе «Металлиста» среди рисунков граффити появились и 10 эмблем, участвовавших в конкурсе логотипов. Городские власти обещают, что победивший логотип скоро появится на биг-бордах и буклетах управления по вопросам подготовки к Евро-2012.
СМИ.
28.05.08 − «МедиаПорт-Новости»(S-Tet),»Объектив-новости» (ТРК «Симон»), «Газета по-харьковски»  сообщили о том, что в Харькове выбран логотип города к ЧЕ-2012;
28.05.08 «МедиаПорт-Новости»(S-Tet) сообщили о том, что на встрече в Киеве в ФФУ, где отчитывались городские власти и руководство стадиона «Металлист», эксперты УЕФА Марк Тиммер и Петси Третован оценили подготовку города на «хорошо».
28-30.05.08 «МедиаПорт-Новости»(S-Tet), «Объектив-новости» (ТРК «Симон») освещали информацию о подписании Соглашения о сотрудничестве между Харьковом и Полтавой в рамках подготовки к Евро-2012;
30-31.05.08 «Объектив-новости» (ТРК «Симон») освещали работу комиссии по осмотру объектов размещения гостей ЧЕ.
Премьер-лига, кулуары
Тема Премьер-лиги ну никак не освещается! Единственное, что в разговорах высказывают болельщики, так это надежду, что когда сформируется руководящий орган, наконец «турнут всяких бабаевых и стороженков», которых в каждом регионе достаточно, футбол от этого только выиграет (но это мнение «простых обывателей»).

Херсон

Євро 2012
Заходи
Затверджена нова обласна програма підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи-2012. Основна відмінність з попередньою полягає у тому, що у новій непередбачена реконструкція діючих стадіонів Херсона. За свідченням заступника начальника управління сім’ї, молоді та спорту Херсонської облдержадміністрації Юрія Семченка, на даний момент програма знаходиться на затверджені Міністерства економіки України, яке, власне, попередній наш проект і забракувало. «Міністерство не поспішає затверджувати і нову програму», − зауважив Юрій Олександрович. Щодо реконструкції стадіону поза програмою Євро-2012 начальник управління сім’ї, молоді та спорту ХОДА Віктор Трамбовецький сказав наступне: «Раніше із бюджету міста було виділено 150 тисяч гривень, за ці кошти були частково полагоджені центральні трибуни стадіону «Кристал» і каналізаційні мережі під ними. Поки що це все.» 
Реклама
Оголошень, плакатів та інших носіїв рекламної інформації щодо Євро-2012 помічено не було.
Місцевий футбол
Чемпіонат області
У першій лізі в цьому сезоні грає 11 команд, у другій лізі − 8. Змагання збирають більше болільників в області, ніж в Херсоні, оскільки хоча і є розклад, проте публікувати його чи рекламувати матчі не поспішають. Кожна команда сама збирає своїх болільників − як уміє, це, начебто, її внутрішня проблема.
Чемпіонат України
У завершальному матчі першого кола чемпіонату України з футболу серед аматорів горностаївський «Мир» обіграв команду «Ілліч-Осипенко» Бердянського району Запорізької області з рахунком 4:1. Вагомий внесок для перемоги підопічні Олександра Сапельняка зробили ще у першому таймі. На 10-ій хвилині Олександр Шипа після навісної передачі другим дотиком відправив м’яч у сітку воріт суперників − 1:0. Згодом Іван Доценко ще двічі засмутив запорізького голкіпера. Та все ж господарі поля пішли на перерву, скоротивши різницю у рахунку. Наш Сергій Ярков у своєму карному майданчику зіграв рукою, і гравець команди «Ілліч-Осипенко» з «точки» був влучний − 3:1. У другому таймі питання про переможця матчу зняв той же Іван Доценко. Він ударом головою оформив хет-трик та зробив рахунок остаточним − 4:1.
Отже, після чотирьох турів «Мир» має у своєму активі 7 очок і посідає 3 місце у турнірній таблиці.
Вище розташувалися «Чорномор-Нафтогаз» (Сімферополь) − 9 та «Торпедо» (Миколаїв) − 10 очок. Нагадаю, з попереднього етапу до плей-офф потрапляють по дві найкращі команди з груп.
ЗМІ
Програма «Єврофутбол» на обласному радіо «Таврія» була насичена футбольними новинами тижня, що минає. Що стосується українського футболу, то ведучий розповів, зокрема, про наступне:
− У вівторок в готелі «Київ» відбулося зібрання президентів футбольних клубів Вищої ліги, на якому було прийнято рішення про створення української Прем'єр-ліги. Новоутворена ліга розпочне функціонувати з наступного сезону. На зборах власники клубів прийняли статут майбутньої Прем'єр-ліги, а також обрали в.о. президента на наступні 2 місяці. Ним став власник футбольного клубу «Харків» Віталій Данилов. Крім Данилова на цю посаду також претендував президент Професійної футбольної ліги Равіль Сафіуллін. Наступні збори президентів футбольних клубів, на яких буде обговорюватися функціонування Прем'єр-ліги і вибори повноправного керівника організації, відбудуться 15 липня у Полтаві, де пройде матч на Суперкубок України.
− 27 травня, молодіжна збірна України у Гомелі провела товариський матч проти білоруських однолітків. У своєму п'ятому матчі під проводом Володимира Мунтяна, команда, сформована з гравців 1988-го року народження, знову не зуміла здобути перемогу, розписавши «суху» нічию. А юніорська збірна України (U-19) виграла свій другий матч у відбірному еліт-раунді Євро-2008, що, втім, не дозволило їй кваліфікуватися до фінальної частини змагань. У вівторок, 27 травня, підопічні Олександра Лисенка в рамках кваліфікаційного турніру в 7-й групі, який проходив у Вірменії, обіграли Туреччину − 3:0. Дубль на рахунку Артема Кравця. Молода надія київського «Динамо» могла відзначитися і хет-триком, але Артем не зміг реалізувати 11− метровий штрафний удар

Хмельницький

Євро 2012.
Події.
Спорудження п’ятизіркового готелю у Хмельницькому, яке голова обласної федерації футболу Вадим Федоренко вносить у коло заходів до «Євро-2012», із самим чемпіонатом Європи з футболу не пов’язує хмельницький міський голова Сергій Мельник.
− Я не думаю, що хтось, приїхавши на матчі, які відбуватимуться у Києві чи Львові, їхатиме у Хмельницький, щоб переночувати у нашому готелі, − сказав він 28 травня на прес-конференції, присвяченій підсумкам чергової сесії міськради.
У кулуарах секретар міської ради Валерій Лєсков жартома кинув, що підготовка до «Євро» у форматі «а раптом гості звернуть увагу» нагадує підготовку візитів Леоніда Брежнєва, коли розписувався кожний крок і поворот його голови, на які мав бути прикріплений у відповідному місці плакат, лозунг чи панно − кошти витрачалися, але марно.
Реклама.
Зовнішньої реклами та використання логотипу «Євро-2012» на теренах області за звітний період не зафіксовано. Хоча у ряді міст і районів пішли на витіснення реклами алкогольних і тютюнових виробів на біг-бордах і розміщення на них соціальної реклами, до нагадування про «Євро-2012» на цих носіях іще не дійшла справа.
ЗМІ.
Матеріалів, присвячених «Євро-2012» за звітний період не було зафіксовано.
У газеті обласної ради та облдержадміністрації журналіст Микола Корчевний (псевдонім в. о. головного редактора Миколи Шокала) написав про участь національної збірної України у товариських спарингах з учасниками «Євро-2008» перед чемпіонатом. Зокрема він висловився про те, що на ці матчі виставляються не найсильніші склади команд-учасників, але й при тому наші футболісти виглядають такими собі хлопчиками для биття. А отже необхідно готувати за чотири роки людей, які б грали у новий футбол і могли не тільки протистояти, а вигравати у європейців.
Місцевий футбол.
Федерація футболу.
Голова обласної федерації футболу Вадим Федоренко вважає виконаним завдання, поставлене перед новоствореною торік командою другої ліги «Поділля» (Хмельницький): за результатами чемпіонату вона посяде місце в чільній трійці. Власне, вона у другому колі вже піднялася з п’ятого місця на третє, а якщо виграє у «Ниви» в Тернополі, то посяде друге. Завдання про вихід у першу лігу ставитиметься перед командою в наступному чемпіонаті.
При тому, як сподіваються в обласній федерації, його виконання полегшиться зі створенням Прем’єр-ліги, коли буде створено дві зони першої ліги, у яких мають грати команди всіх обласних центрів. Головне − грати належним чином, бо, за словами Вадима Федоренка, багато хто грає так, як варто було б викладатися на тренуванні − без віддачі.
Для того потрібно розвивати школи і команди дублюючих складів. Тут слід підходити по-новому до фінансування − воно має проводитися людьми, які рахують гроші, що вкладають. А як неофіційно говорять чиновники з облспорткомітету, навіть мізерне фінансування з бюджету розкрадається на чверть.
Турніри.
Відбулося чотири тури чемпіонату області. Замість дванадцяти коман, внесених у календар ігор, виступає десять. ФК «Красилів» та теофіпольська «Іскра» так і не заявилися. В обласній федерації футболу незадоволені роботою не тільки цих районів, а й Славутського району, міста Шепетівки, які не приділяють уваги розвиткові футболу.

Черкаси

Євро 2012
Реклама.
Зовнішня реклама «Євро-2012» − відсутня, не зафіксовано і використання логотипу Євро 2012 на товарах широкого вжитку.
Заходи.
За звітний період не було зафіксовано жодного заходу, присвяченого Євро 2012.
ЗМІ
Місцеві ЗМІ за звітний період не висвітлювали тему Євро 2012.
Місцевий футбол.
У матчі 34-го туру чемпіонату України з футболу серед команд I ліги черкаський „Дніпро” поступився у Маріуполі лідерові чемпіонату місцевому „Іллічівцю” з рахунком 3:0. Усі м`ячі дніпряни пропустили в першому таймі матчу. М`ячі в маріупольської команди забили Костянтин Ярошенко, Павло Беганський, Андрій Оберемко.
Після цієї поразки черкаська команда опустилася на 17-те місце в турнірній таблиці. За 4 гри до завершення чемпіонату ФК „Дніпро” опинився в зоні вильоту. 
Преса.
Про забобони футболістів та футбольні прикмети цього тижня написали «Вечірні Черкаси».
Черкаська команда «Рятівник», яка представляє Академію пожежної безпеки у чемпіонаті України з футболу серед вищих навчальних закладів, у групі В, де було вісім учасників, фінішувала на четвертому місці і припинила боротьбу за нагороди турніру, − повідомляє це ж видання.
А футбольні клуби «Ходак» (Черкаси) та «Холодний Яр» (Кам'янка) минулого тижня в третьому турі чемпіонату України серед аматорських команд у гостях поступились з однаковим рахунком − 0:1. Про це написали «Вечірні Черкаси», «Прес-центр», «Спорт та здоров’я».
Перший фіналіст Кубка області вже відомий, − інформують «Вечірні Черкаси», «Спорт та здоров’я», «Прес-центр». Команда з Кам'янки «Холодний Яр», обігравши 24 травня і в другому півфінальному матчі Кубка області з футболу «Нашу Рябу» із Катеринополя з рахунком 5:0 (перша гра 1:0), стала першим фіналістом розіграшу одного з престижних трофеїв обласного футболу.
Про старт ігор першого туру чергового чемпіонату Черкас із футболу повідомили «Вечірні Черкаси», «Спорт та здоров’я».
У цих же газетах статті про те, що футболісти черкаського «Дніпра», зігравши 24 травня на домашній арені внічию (1:1) із ФК «Прикарпаття» (Івано-Франківськ), залишилися на шістнадцятому місці турнірної таблиці, але тепер їх від зони вильоту до другої ліги відділяють уже небезпечні три очки.

Чернівці

Євро 2012.
Реклама.
Будь-яка інформація на зовнішніх рекламних носіях чи то використання логотипу по згаданій темі відсутня.
Події.
Важливою подією в житті області став початок робіт на спорудженні другої черги об’їзної дороги довкола Чернівців.
На цьому наголосив голова обласної державної адміністрації Володимир Куліш під час підписання угоди про початок її будівництва заступником директора генерального підрядника Волинського ПП «Карпати» Сергієм Фещенком та начальником Служби автомобільних доріг у Чернівецькій області Іваном Мунтяном.
«Для Буковини початок будівництва цієї об'їзної дороги протяжністю 7 км 300 м є історичною подією», — зазначив В.Куліш.
Кошторисна вартість будівництва − близько 65 млн. грн. Крім того, Володимир Куліш наголосив на тому, що друга черга об'їзної дороги має бути здана до 1 жовтня цього року, і має відповідати усім вимогам якості. Генпідрядник будівництва − будівельна компанія, яка виграла тендер − ПП «Карпати» (м. Луцьк). Всього ж у тендері взяли участь 6 організацій, повідомив начальник Служби автомобільних доріг у Чернівецькій області Івана Мунтян.
За словами заступника директора Волинського ПП «Карпати» Сергія Фещенка, 78 одиниць великої техніки, а також мала техніка готові до будівництва. Волиняни запевняють, що в компанії кваліфіковані фахівці, досвід роботи у яких − 20-30 років. Будуватимуть об'їзну дорогу  вахтовим методом у дві зміни. Однак, як повідомив Сергій Володимирович, активно залучатиметься до роботи й місцеве населення та підрядні організації. Всього ж у будівельних роботах братимуть участь близько 200 дорожників. Також він додав, що мінімальний термін гарантії якості таких доріг − 6 років.
Кулуарно довкола теми
В кулуарах висловлюється версія про те, що тендер на освоєння 65 мільйонів гривень бюджетних коштів не випадково виграло приватне підприємство з Луцька. Йдеться про те, що засновниками ПП є кілька приватних осіб, наближених до нинішнього керівника Державної служби автомобільних доріг України П.Кравчука. Статутний фонд підприємства заледве більше 20-ти тисяч гривень. Таким чином, генпідрядник в особі ПП отримує можливість контролювати фінансові потоки, залучаючи субпідрядників.
В той же час, Буковинський губернатор Володимир Куліш при зустрічі з журналістами заявив, що він особисто цікавився історією компанії і що «силовики підтвердили, що ця компанія потужна».
За словами губернатора, він особисто ініціював потребу зареєструвати філію компанії у Чернівецькій області.»Все робиться для того, щоб кошти гуляли в регіоні,— зазначив при цьому В.Куліш.— Якщо хочуть працювати, вони мусять це правило знати і його враховувати у своїй економічній діяльності. Я написав таке звернення…»
Місцевий футбол.
Заходи
Голова Чернівецької обласної адміністрації Володимир Куліш під час зустрічі з журналістами «за кавою» відповів на питання стосовно перспектив ФК «Буковина», її входження в першу лігу.
«Я хочу своєю присутністю на матчах показати увагу влади до питання нашого буковинського футболу,— сказав В.Куліш.— Своєю присутністю на матчах я хочу показати, що розділяю проблеми команди і я співучасник буковинського футболу.»
Губернатор зазначив, що, відвідуючи матчі, він обов’язково бере з собою «одного-другого-третього «буковинського олігарха», щоб вони перейнялись цікавістю до команди і стали спонсорами . «Ми вже сьогодні  маємо не тільки одного інвестора,— сказав В.Куліш.— ми вже маємо ряд бажаючих, які дають гроші на підтримку команди.».
На думку В.Куліша, «якщо б сьогодні ще два-три інвестори запрацювало, то, я думаю, питання фінансування команди буде знято».
В.Куліш погодився з тим, що команда не має своєї бази, орендує поле, платить гроші за інфраструктуру. Команда не має поля для тренування. «Але це не стільки проблема для мене, як для мера міста», наголосив В.Куліш.
ЗМІ
Місцеві засоби масової інформації повідомляють про участь Чернівецької команди СДЮСШ «Буковина» в міжнародному футбольному турнірі серед юнаків 1995 року народження, присвяченого пам’яті Віктора Бериша. У спортивному форумі взяли участь команди з України, Румунії та Угорщини. Посівши у групі другу сходинку, підопічні колишнього гравця СК «Одеса», чернівецької «Буковини» та ФК «Красилів» Миколи Головачука потрапили до півфіналу.
Преса інформує також про результати 26 туру першості України серед команд другої ліги, де  чернівецька «Буковина» перемогла на виїзді клуб «Карпати − 2» (Львів) − 2:1.
Дитяча футбольна команда із села Зелений Гай Новоселицького району стала переможцем загальноукраїнського турніру «Кубок націй − Шкіряний м’яч-2008». Юні футболісти Буковини 10-12 років обіграли у Києві своїх однолітків із школи №2 м.Вінниці з рахунком 2:0.  При цьому зазначається, що юні футболісти із Зеленого Гаю представлятимуть Україну у вересні в Парижі у фінальних змаганнях турніру « Шкіряний м’яч -2008 «.
Газета «Свобода слова» (29.05) друкує таблицю 7-го чемпіонату області, результати чвертьфіналу кубка області.

Чернігів

Євро 2012
Заходи
Офіційних заходів присвячених Євро 2012 за участі журналістів не проводилось.
Реклама
В інформаційному просторі Чернігівщини, в містах і селах області  зовнішня реклама щодо ЄВРО-2012 відсутня. 
ЗМІ
Протягом тижня у ЗМІ Чернігівщини, друкованих виданнях та електронних питання Євро-2012 не висвітлювалися.
Місцевий футбол
Протягом тижня головними питаннями, які дуже хвилювали вболівальників − це три поспіль поразки «Десни» у чемпіонаті України. Висловлювалися думки, що футболісти просто «здають» матчі аби не потрапити до вищої ліги. Проте, це все плітки, просто Чернігів ще не готовий приймати матчі на вищому рівні, адже немає відповідної інфраструктури. Перед «Десною» ставилося завдання потрапити до трійки призерів. Чи це стане можливим покажуть заключні матчі чемпіонату.
А ось, на відміну від «Десни», жіноча футбольна команда «Легенда» вдало провела стартові поєдинку чемпіонату України і знову націлилася на золоті медалі.
Розпочався чемпіонат Чернігівської області. При фінансовій допомозі ФК «Десна-Партнер» на старт вийшло 12 команд. Для порівняння у минулому сезоні їх було усього 6, сьомою командою був «Славутич» з Київської області.
Команд стало більше і стало більше проблем. Не вистачає футбольних полів відповідної якості. Не вистачає кваліфікованих арбітрів. І звичайно командам не вистачає коштів для повноцінної участі у змаганнях. Тож є серйозні сумніви в тому, чи зможуть команди дограти до фінішу.


P.S.
З Одеської області інформація не надійшла з технічних причин (проблеми з Інтернетом).

Підписатися на новини