ФУТБОЛЬНЕ ЖИТТЯ РЕГІОНІВ

Автономна Республіка Крим

Евро 2012
События
Официальных событий по подготовке к Евро 2012 за отчетный период в Крыму не проводилось.
Реклама
Рекламы Евро 2012 в регионе не зафиксировано.
СМИ
На минувшей неделе в крымской прессе ни слова не было написано о Евро-2012.
Футбол
Футбольная тематика традиционная: отчеты о матчах «Таврии» (на сей раз в Луганске с «Зарей»), обзоры поединков с участием крымских команд в первой и второй лигах. Эйфория от выхода «Таврии» в Кубок Интертото и, конечно же, ни одна газета не обошла стороной информацию о приглашении в сборную Украины сразу двух таврийцев − Дениса Голайдо и Владимира Гоменюка. «Тренерский штаб Алексея Михайличенко обратил внимание на периферию, где, безусловно, немало талантов. Это добрый знак. Значит, у сборной, как никогда нуждающейся в омоложение, есть будущее» («Крымский обозреватель»). «За то, до чего не доходили руки у Олега Блохина, взялся Михайличенко. Новый коуч нашей национальной сборной решил основательно просеять песок, чтобы, возможно, отыскать алмаз. Чем черт не шутит, может, именно в «Таврии» или «Ворскле» сейчас играют будущие звезды не только украинского, но и мирового масштаба» («Крымское время»).
«Таврия» тем временем готовится отпраздновать 21 мая свой полувековой юбилей. Основные мероприятия пройдут вечером на Республиканском стадионе «Локомотив»: с чествованием ветеранов, приветствием многочисленных гостей и, конечно же, с большой шоу-программой. Подробнее − уже непосредственно после события. Пока же замечу, что на минувшей неделе в крымской прессе вышло очень много материалов, посвященных юбилею «Таврии». В выходные сразу на двух местных каналах (ТРК «Неаполь» и ГТРК «Крым») состоялась премьера документального фильма «Первый чемпион», специального подготовленного к юбилею симферопольской команды (экскурс в историю, этапы становления, высшие достижения, интервью с выдающимися игроками и т. д.).
В пятницу гостями прямого эфира программы «На заданную тему» (телеканал «Неаполь») были почетный президент «Таврии» Сергей Куницын и главный тренер команды Михаил Фоменко. Ниже − некоторые наиболее интересные высказывания.
«В ближайшее время «Таврия» не планирует расставаться со своими лидерами − Владимиром Гоменюком, Денисом Голайдо, Желько Любеновичем, Лаки Идахором и рядом других исполнителей», − заявил Куницын. «Не буду скрывать, к этим футболистам проявляют серьезный интерес как лидеры отечественного футбола, так и зарубежные коллективы, − заметил Сергей Владимирович. − Нам предлагают за них хорошие деньги, но никаких переговоров о продаже своих игроков мы не ведем: политика нашего клуба направлена на создание боеспособной команды, которая бы успешно выступала на национальной арене и представляла страну в Европе, а не на подготовку кадров для конкурентов».
Почетный президент «Таврии» сообщил, что буквально на днях на два года клуб продлил контракты с Идахором и Ильей Галюзой. Ведутся переговоры о продлении срока соглашений с рядом других футболистов. У Гоменюка и Голайдо − долгосрочные контракты с «Таврией».
«Предстоящим летом мы, наоборот, намерены усилиться, − подчеркнул Куницын. − По окончании сезона Наблюдательный совет клуба и тренерский штаб проведут консультации по вопросу приобретения новых игроков, которых Михаил Фоменко хотел бы видеть в своей команде. Перед стартом в Кубке Интертото усиление будет обязательно. Речь прежде всего идет о линии обороны, которая по разным причинам (травмы Тараса Ильницкого и Лучиана Добре, уход из коллектива Харрисона Омоко и Александра Першина) была самой проблемной в весенних матчах чемпионата».
Куницын доволен выступлением команды в сезоне, особенно в весенней его части, когда «Таврия» продемонстрировала высокий уровень игры и сумела выполнить главную задачу − завоевать путевку в турнир Кубка Интертото. Сергей Владимирович надеется, что на достигнутом команда не остановится: сумеет через Кубок Интертото пробиться в Кубок УЕФА, кроме того, сделает шаг вперед и на национальной арене.
Главный тренер «Таврии» Михаил Фоменко, также принявший участие в программе, подчеркнул, что отстоять прошлогоднее пятое место в чемпионате было непросто: уровень турнира значительно вырос, по-другому стали относиться к «Таврии» и соперники. Впрочем, Михаил Иванович согласен с почетным президентом, что команда обязана прогрессировать: «То, что мы завоевали путевку в Кубок Интертото, − уже история. «Таврия» должна стремиться подняться на более высокую ступеньку, иначе очень легко можно скатиться вниз».
Фоменко также прокомментировал вызов в национальную сборную Украины двоих своих подопечных − Дениса Голайдо и Владимира Гоменюка: «Тренерский штаб Алексея Михайличенко давно следил за этими ребятами. Своей стабильной игрой за клуб они заслужили приглашения в сборную. Но вызов в сборную − лишь аванс. Им предстоит потратить немало сил, чтобы хорошо зарекомендовать себя в национальной команде и стать игроками основного состава. Перспективы для этого у обоих хорошие − они молоды, мастеровиты, по-спортивному голодные. Могу только пожелать им удачи».
По словам главного тренера, сразу после торжественного празднования 21 мая 50-летия клуба, команда отправится в отпуск, который продлится до 10 июня. После возвращения из отпуска, неделю «Таврия» будет тренироваться на своей загородной базе в Почтовом, а затем отправится на двухнедельный сбор в Австрию. Официальный сезон для крымчан начнется 5 или 6 июля выездным матчем второго раунда Кубка Интертото с победителем пары «Тирасполь» (Молдавия) − «Мика» (Армения).
Сергей Куницын отметил, что в связи с выходом «Таврии» на евроарену наконец-то обратили внимание на команду руководители автономии. В частности, сдвинулось с мертвой точки решение вопроса о выделении средств на завершение реконструкции Республиканского стадиона «Локомотив».
Сергей Владимирович сообщил, что с нового сезона дублирующий состав «Таврии», скорее всего, будет проводить свои матчи не в Севастополе, а на базе в Почтовом.
Куницын также оценил перспективы создания уже этим летом отечественной премьер-лиги: «Ни для кого не секрет, что в украинском футболе есть два центра влияния − Киев и Донецк. В создании премьер-лиги заложен хороший смысл: разрушить это влияние и организовать полноценный чемпионат, в котором бы все его участники находились в равных условиях. Главная проблема − конечно же, судейство: к «большим» и «маленьким» клубам наши судьи все-таки сейчас относятся совершенно по-разному. Если к руководству премьер-лигой придет кто-то из донецкого или киевского клана, − ничего в нашем футболе не изменится. Это должен быть нейтральный, незаангажированный и при этом профессиональный человек. Только в таком случае можно ожидать каких-то положительных изменений. Увы, кандидатуры, которая бы устраивала если не всех, то хотя бы большинство, − нет. Поэтому в решении вопроса создания премьер-лиги началось броуновское движение. Возможно, в конце мая президенты клубов соберутся еще раз и поставят точку в вопросе: быть ли премьер-лиге вообще?
Михаил Фоменко прокомментировал высказывания о методах своей работы в скандальном интервью Йожефа Сабо: «С Кутеповым − было дело, подрался, с Леоненко − нет, Сабо конфликт приукрасил. Но тогда, как говорится, мы были молодые и красивые, а сейчас только красивые. Все мы получаем опыт − и жизненный, и профессиональный. И то, что было в начале тренерской карьеры, сейчас просто невозможно. Сабо, кстати, тоже либерализмом никогда не страдал, но я не считаю тактичным выносить на обсуждение общественности его ошибки в тренерской работе».

Вінниця

Євро-2012
Досвід
На цьому тижні (14 травня) провів прес-конференцію начальник Вінницької обласної ДАІ Микола Сіманчук.
В Польщі побувала делегація в складі міських чиновників, дорожників, а також керівників ДАІ, яка вивчала досвід цієї країни  в організації дорожнього руху. Як було заявлено, це «сприятиме вдосконаленню автомобільного руху на дорогах Вінниччини, в тому числі на перспективу під час проведення Євро-2012, а також ліквідації заторів на завантажених магістралях....». Якщо коротко, з польського досвіду вінничани готуються запровадити рух по колу на перехрестях,замість світлофорів; систему стеження і регулювання дорожнім рухом завдяки відеокамерам і будівництво двоярусних роз’їздів на магістралях. Для відеокамер, як сказав начальник ДАІ міська влада гроші вже знайшла, для будівництва «кругів» на перехрестях і двоярусних роз’їздів коштів поки що немає. Мовляв влада сподівається, що можливо перепадуть якісь кошти при підготовці до проведення Євро-2012.
Ця подія має ще один важливий штрих. Після прес-конференції , під час фуршету, я спитав у начальника ДАІ « Правда, що в поляків готові дороги до Євро-2012, як розказують? І що ж тоді в Україні?» На що він відповів: « Неправда, що в поляків готові дороги. Але в них вже повним ходом ведеться будівництво, а нормальні магістралі вдосконалюються. В нас же поки що глухо...З досвідом ми то ознайомилися, та і самі не тупіші поляків. А де взяти гроші під ці проекти...»
Аеропорт
На цьому тижні губернатор знову ініціював розмови про аеропорт, який на його думку варто розглядати, як досить привабливий варіант в системі підготовки до Євро-2012.
В місцевих газетах, як під копіювальний папір, з’явилися публікації про те, що «аеропорт в червні розпочне працювати», « він буде міжнародним», «зможе приймати «Боінги»«, а головне, що «готовий інвестиційний проект». Це можна розцінювати, як набивання ціни, а також попередження , що товар вже майже готовий − готуйтеся. Пропоную уривки з статті в газеті «Місто»за 16.05.08  під заголовком  «Нью-Гавришівка: вінницький аеропорт стане міжнародним»
«...Останній регулярний рейс з аеропорту Гавришівки був у 1991 році. Тепер, зазначив губернатор Вінницької області Олександр Домбровський, аеропорт відновлює свою роботу. Вже в середині червня звідси будуть вилітати літаки по Україні. Можливо, будуть і міжнародні рейси — у літній період популярні польоти в Єгипет або Туреччину.
Загальна вартість робіт на першу чергу ремонту в аеропорту — в межах 5 млн. гривень, розповів Олександр Домбровський. Якщо з благоустроєм території, сума може сягнути 5,5-6 млн. грн. Усі кошти, вкладені в ремонт — позабюджетні, і фінансує роботи сьогодні Фонд будівництва та інвестицій, який ми називаємо просто «обласний комунальний фонд». Наразі відпрацьовується економічна модель аеропорту, щоб він працював прибутково. Укріплюємо кадри, люди проходять навчання, стажування. Уже нині, каже Олександр Георгійович, відпрацьовуються домовленості із одним з лідерів авіаційних перевезень в Україні, також надсилають пропозиції різноманітні туристичні компанії — як українські, так і турецькі та російські. Облдержадміністрація отримала пропозицію і від однієї з компаній, яка займається перевезенням хасидів в Умань, Брацлав, Меджибож. Олександр Домбровський зазначає, що отримати ще більше пропозицій можна буде вже після відкриття аеропорту. На першому етапі планується відкрити одне ліве крило приміщення, за умов збільшення пасажиропотоку відкриють і центральний зал.
Сьогодні ми можемо приймати на нашу цивільну частину аеропорту важкі літаки, скажімо, Боїнг-737 — без проблем, — каже губернатор. — Смуга має довжину 2,5 км. Для того, щоб приймати міжнародні вантажі — треба подовжити смугу на 1 км, приміром, щоб приймати важкі літаки типу Боїнг-747. Тут буде мова йти про залучення інвестора або продаж пакету акцій аеропорту. Ми інвестиційний конкурс вже підготували. Але до цього питання підійдемо, коли Уряд і парламент визначать концепцію регіональних аеропортів по всій Україні.
Олександр Домбровський вважає, що аеропорт можна передати і у державну власність. Якщо держава зможе його фінансувати та утримувати повноцінно...»
Місцевий футбол
Скандал в «Ниві»
Чергова поразка головної футбольної команди області від «Оболоні-2» на своєму полі викликала тривогу не лише у вболівальників. Як стало відомо з достовірних джерел, головний спонсор команди, бізнесмен Володимир Продивус, який в день гри якраз завітав в місто і був присітній на матчі (правда не до кінця) був вкрай незадоволений. Гравцям він не казав нічого, зате керівництву перепало. Як відомо, він поставив завдання команді − попасти в першу лігу. Звичайно ж такими результатами «Нива» її не бачитиме. Тому навіть була погроза Продивуса, якщо, мовляв не буде першої ліги, перестаю фінансувати.
Свято із сльозами на очах
З 16 квітня − в цей день 50 років тому вінницький «Локомотив» вперше зіграв офіційний матч в першості СРСР, як професійна команда, вболівальники не можуть побачити розрекламованого поєдинку між ветеранами київського «Динамо» і вінницькими ветеранами. Спершу святкування перенесли на 18 травня, щоб це було спільно із заходами до Дня Європи в місті. День Європи відсвяткували 17-го, а 18 − те Президент оголосив Днем пам’яті жертв політичних репресій. Очікуваного матчу знову не відбулося, його перенесли на 7 червня. Раз так, то так, але вболівальників ніхто не попередив, вони чомусь думали, що футбол можна в такий день грати і прийшло їх чимало до зачиненого стадіону.

Волинь

Євро-2012
Відкриються кордони − втратимо робочу силу
В Луцьку оголошено про ярмарок бізнес-ідей. Розповідаючи про це у прес-клубі, заступник голови облдержадміністрації Василь Байцим повідомив, що вже подано більше двох десятків заявок на участь та, відповідно, бізнес-проектів. У більшості з них − пропозиції щодо розвитку туризму. Це пояснюється тим, що Волинь потрапляє до переліку так званих транзитних регіонів, тим більше − на фоні Євро-2012 розвиток туристичної інфраструктури повністю себе виправдає буквально за кілька років. „Ми сповідуємо європейські цінності, − говорив В. Байцим журналістам, − орієнтуємося на такі ж стандарти. Однак забуваємо, що з відкриттям кордонів матимемо не лише виходи на іноземні ринки, а й відплив випускників вищих навчальних закладів. Молодь не може працевлаштуватися через відсутність досвіду роботи: нині практично кожен роботодавець вимагає хоча б рік стажу, а для державної служби − взагалі три. Тому молоді спеціалісти їдуть за межі країни. Уже за рік ми відчуємо наслідки цих процесів та брак кваліфікованих кадрів, адже саме в 2009 році активно розпочнуться роботи з підготовки до чемпіонату Європи з футболу. Треба використовувати ситуацію й залучати молодь до підприємництва вже зараз».
Волинь недостатньо використовує туристичний потенціал
Недостатнє використання туристичного потенціалу Волині голова облради Анатолій Грицюк вважає проблемою, яку не вдалося вирішити за минулий рік роботи. «Ми недостатньо рекламуємо наш край у виданнях та Інтернеті. Ми ж маємо унікальні культові споруди, замки, природні об’єкти, і треба над цим працювати. Особливо з огляду на те, що 2012 рік з великою кількістю туристів уже не за горами», − зауважив Анатолій Грицюк.
Голова Волиньради сподівається, що програма «Волинь туристична» цього року буде реалізовуватись із більшою ефективністю. Наголосив він і на розвиткові сільського, «зеленого», туризму. Разом з тим даних про те, що туристична галузь в області якось розвивається, поки що немає. Одні заяви про наміри.
У Європи вже є серйозні сумніви щодо нас
На минулому тижні в Любліні (Республіка Польща) відбувся економічний форум „Україна − Польща. Партнерство і співробітництво в добу Шенгену». Брала участь делегація з Волині на чолі з заступником голови ОДА Василем Байцимом. Він повідомив, що перше ж засідання форуму відбулося „в імперативному режимі». Таким чином обговорювалися загрози та виклики в підготовці до Євро-2012. Іншими словами − Європа вже починає всерйоз сумніватися, чи належно підготується Україна до чемпіонату з футболу 2012 року і вимагає практичних підтверджень цього.
Зовнішньої реклами, пов’язаної з Євро-2012, в області не виявлено.
Футбол
Волинські ЗМІ про футбол
Київське „Динамо» спромоглося...
Розповідаючи про матчі 29 туру чемпіонату України, окремі волинські газети знову іронізують: „Київське „Динамо» спромоглося перемогти „Ворсклу»...» Зате донецький „Шахтар» у свою чергу розгромив ФК „Харків»... І далі в такому ж плані: „Таким чином „Динамо» зберегло шанси на чемпіонство, але вони примарні: навіть якщо підопічні Юрія Сьоміна виграють в Харкові у „Металіста», навряд чи „Шахтар» втратить очки в протистоянні з донецьким „Металургом».
З інтерв’ю Ігоря Суркіса після гри з „Ворсклою»
На поле вийшли молоді хлопці... я не робитиму трагедії, якщо ми програємо в боротьбі за золоті нагороди. Чемпіонство ми втратили ще в осінній частині чемпіонату, а навесні зробили неймовірний прорив, практично наздогнавши „Шахтар». Треба залучати молодих футболістів до ігор. Надалі ж, упевнений, ми отримаємо гравців високого рівня, оскільки у вихованців нашої школи є великий потенціал.
Мілевський та Алієв знову загуляли
Напередодні фінального матчу на кубок України з донецьким „Шахтарем» гравці київського „Динамо» Мілевський та Алієв порушили спортивний режим, що для цих футболістів традиційно означає дискотеку із вживанням спиртного. Головний тренер Юрій Сьомін був проти заявки цього гуляючого дуету на фінальний матч Кубка України з „Шахтарем», але за настирливості Ігоря Суркіса змушений був включити їх у заявку на гру.
Анатолій Тимощук
Вихованець волинського футболу, капітан санкт-петербурзького футбольного клубу «Зеніт» Анатолій Тимощук привезе до Луцька Кубок УЄФА. Після виходу у півфінал одного із найпрестижніших європейських кубків Анатолій Тимощук заявив у інтерв’ю місцевій пресі, що в разі виграшу Кубка УЄФА обов’язково привезе його до Луцька. Отже, таку унікальну нагоду Анатолій Тимощук таки подарує рідному місту після тріумфального виграшу у фіналі над командою «Рейнджерс» (Глазго, Шотландія). Пізніше футболіст підтвердив, що обов’язково привезе Кубок у три українські міста − Київ, Донецьк і Луцьк.
Місцевий футбол
Волинь проти Рівненщини
Будь-які спортивні поєдинки Волині проти сусідки Рівненщини віддавна вважаються особливо принциповими. Тому останніми днями певна увага вболівальників була прикута до футбольних баталій в рамках Всеукраїнської спартакіади з футболу серед гравців 1991 року народження та Чемпіонату ДЮФЛ. На спартакіаді волиняни зустрілися з своїми одвічними суперниками в останньому матчі відбіркового туру, і цей матч розцінювався ними як найбільш відповідальний. Через те ініціативу вони не віддавали впродовж усієї гри і перемогли. Як підсумок, збірна Волині стала безумовним переможцем відбіркових змагань і наприкінці червня візьме участь у фіналі всеукраїнського турніру. Нападник волинян Євген Павлов став також кращим бомбардиром цього етапу розіграшу − у його активі 6 голів, проведених у чотирьох зустрічах. А після завершення гри стало відомо, що волиняки (на втіху своїм уболівальникам) якраз своєю перемогою не пропустили рівненчан до фіналу, котрі за рівної кількості очок поступилися другим місцем киянам, що в той же час здолали збірну Львівщини. 10 травня відбулися також матчі 14 туру чемпіонату ДЮФЛ. Ігри проводилися лише у вікових категоріях Ю-14 і Ю-16. „Волинь» грала в Рівному з місцевим СДЮШОР „Верес». Команда старших юнаків також упевнено перемогла рівненчан, а молодші  − поступилися.
Спортивні оглядачі відзначають високий рівень зональних змагань, а також високий рівень підготовки волинської юнацької команди. ЇЇ сформували на основі вихованців ДЮСШ Луцька і Володимира-Волинського при безпосередній участі головного тренера ФК „Волинь» Віталія Кварцяного. Який, до речі, вважає, що два міста − це мало, футбольні таланти мають бути і в інших райцентрах. З таких міркувань В.Кварцяний виступив з ініціативою цього року провести першість області з футболу серед юнаків 1992 і 1994 років народження. Мета цієї ініціативи двояка: активізувати діяльність районних ДЮСШ, а також зробити своєрідний огляд футбольних сил, що тільки формуються, з прицілом на створення на Волині футбольної команди другої ліги. Тут Кварцяний має рацію. В чемпіонаті області, який проводиться традиційно, частина команд виграє у другої частини (більшої) з рахунками 9:1, 12:1, з чого навіть неспеціалістові стає зрозуміло, що футбольна сфера області потребує відповідних реформ.
У Шацьку відбулася першість обласної ради ФСТ „Колос» із міні-футболу серед вищих навчальних закладів 1-2 рівнів акредитації.

Дніпропетровськ

Евро-2012.
События
20 мая состоялся визит в Днепропетровск заместителя министра транспорта и связи Вадима Гуржоса. Замминистра ждали едва ли не с утра, а журналистов пригласили в послеобеденное время. Но в указанный час он не явился, нам сообщили, что он задерживается в Харькове по какой-то важной проблеме. Вскоре самолет Гуржоса все же приземлился в Днепропетровском аэропорту. Не смотря на то, что городской аэропорт зам.министру приходилось видеть неоднократно (Гуржос − уроженец Кривого Рога Днепропетровской области), в этот раз его убогость министра впечатлила. Первым вопросом, который был поднят на областном совещании, тема которого значилась как подготовка к Евро2012 автомобильных дорог, железнодорожного сообщения и аэропорта, был именно аэропорт. Хотя аэропорт стоял последним в списке вопросов. Гуржос спросил, почему до сих пор не начаты проектные работы по реконструкции аэропорта и строительства новой взлетной полосы.
К ответу был вызван директор ООО «Днепроавиа». Тот сказал, что до сих пор ни одна копейка бюджетных денег освоена не была. Хотя и деньги государством на 2008 год все же выделены. Но «Днепроавиа» не может их получить, потому что на любые кредитные операции и операции с бюджетными деньгами наложен запрет Фонда госимущества, кроме того, само предприятие находиться в состоянии санации и осваивать эти деньги не может. Кроме того, уже прошло полгода, а значит, они так и останутся не освоенными. Ситуацию прокомментировал представитель института, который занимается проектами строительства аэропортов. Он сказал, что только проектные работы будут вестись минимум 9 месяцев, а само строительство − 28 месяцев. То есть, даже если работы будут начаты к следующему месяцу, то, что аэропорт успеет в срок, к концу 2011 года, − очень сомнительно. Исполняющий обязанности губернатора Семен Кроль заявил, что в таком случае проектанты и строители будут работать по ночам и на выходных в три смены, чтоб поспеть в срок. Дело за малым − деньгами. Министр приказал найти в ближайшее время нового заказчика строительства новой полосы и реконструкции аэропорта, если им еще долго не сможет стать Днепроавиа. Кто им может стать, пока не ясно. Вполне возможно, что и областная власть.
Также интерес замминистра вызвали вопросы с дорогами − так как Гуржос не менее получаса провел в днепропетровских пробках. Но тут речь пошла о минимальном финансировании, которое сейчас тратят на ямочный и недолговечный ремонт дорог во всем городе, а не на капитальную реконструкцию.
Парк «Приднепровский»
На Днепропетровщине планируется создать региональный ландшафтный парк «Приднепровский». Заседание постоянных комиссий Днепропетровского облсовета экологического направления, в ходе которого обсуждался вопрос создания регионального ландшафтного парка «Приднепровский», состоялось 16 мая. Необходимость создания такого парка днепропетровские экологи поднимают перед областным советом уже не первый год: дважды вопрос выносился на сессии облсовета, но решение так и не было принято. Сейчас за неотложное принятие решения областного совета о создании ландшафтного парка, в частности, выступает начальник Госуправления окружающей среды в Днепропетровской области Александр Бархатный. По его словам, каждый год на территорий области уменьшаются площади зеленых насаждений. Сравнительно с Закарпатьем, где леса занимают 12% территорий, на Днепропетровщине лесных массивов − только 1,1%. На площадях, которые предлагается отвести под заповедник (а это прибрежные территории Днепра в Солонянском районе), ученые проявили экземпляры горных растений, достоверно занесенных сюда еще ледником. Согласно проведенным расчетам, в заповедной зоне окажутся такие исторические памятники, как Переправа через Днепр в Военном и могила князя Святослава. Позицию научных работников поддержали глава Солонянского районного совета Василий Свиристель и главы Войскового и Башмачанского сельсоветов. Вместе с тем, депутатов беспокоит, не будут ли ограничены права жителей населенных пунктов, если на территории их сельсоветов будет создан заповедник. Глава областного совета Юрий Вилкул инициировал создание рабочей группы из членов депутатских комиссий, которая уже в ближайшие дни выедет на место и проанализирует мнение местных жителей. Сессия областного совета, которая состоится 23 мая, должна определится по этому вопросу.
Сооружения Дворца спорта
Днепродзержинская компания «Микомп» предложила городу проект сооружения Дворца спорта с комплексом современного аквапарка. Об этом сообщил Президент компании Олег Мороз. Компания имеет намерение принять участие в аукционе на приобретение земельного участка и выкуп теннисных кортов спорткомплекса «Прометей», при условии объявления торгов на них, для сооружения современного Дворца спорта. Проект сметной стоимостью 5 млн. долларов предусматривает строительство капитального крытого аквапарка с двумя бассейнами (8х12 и 8х10 м), установками искусственной волны. «В свое время Днепродзержинск принимал соревнование по баскетболу, волейболу, художественной гимнастике. В течение 10 лет здесь проходили всеукраинские соревнования по художественной гимнастике, а сейчас мы эти возможности теряем. Сейчас компания имеет свободные средства и желание соорудить в городе Дворец спорта, восстановить потенциал развития физкультуры и спорта в городе, предоставить лучшие возможности для молодежи», − сказал Олег Мороз. Проект сооружения Дворца спорта имеет экономическое обоснование: энергетическую составляющую (на базе бассейна «Микомп» построена автономная котельная мощностью 3 Мвт), экологические возможности (имеющихся мощностей безхлорного очищения воды хватит и на аквапарк), финансовый потенциал компании.
Днепропетровский метрополитен
Победителем конкурса на должность начальника Днепропетровского метрополитена признан Виктор Ситонин. Соответствующее решение приняла конкурсная комиссия Министерства транспорта и связи. Как отметили представители комиссии, Ситонин предоставил конкурсные предложения, а также исчерпывающие ответы на вопросы комиссии, поэтому было решено, что конкурсные предложения претендента отвечают требованиям конкурса. Ситонин был единственным претендентом на эту должность. Теперь министр транспорта и связи должен подписать приказ о его назначении. Как сказал журналистам Ситонин, его стаж работы в Днепропетровском метрополитене составляет свыше 12 лет в разных должностях. Последней была должность начальника электродепо Днепропетровского метрополитена.
До Виктора Ситонина метрополитен возглавлял Леонид Шаповалов. На этой должности он пробыл недолго − всего год. Назначили его в ноябре прошлого года, причем главным его конкурентом тогда же был тоже Виктор Ситонин. Назначение Шаповалова стало для всех шоком, так как человек никогда в жизни не был связан с метро, а возглавлял в Новомосковске Днепропетровской области какой-то отдел завода. На посту руководителя метрополитена ничем не отличился. До Шаповалова метрополитен с самого первого дня существования возглавлял Олег Котляров. Сейчас он ушел на пенсию.
Эмблема г. Днепропетровска к Евро-2012
На заседании конкурсной комиссии по определение победителя городского конкурса «Эмблема г. Днепропетровска к Евро-2012», которое проходило под председательством городского головы Ивана Куличенко, подводили промежуточные итоги результатов голосования общественности. С 15 апреля все жители Днепропетровска имели возможность путем открытого голосования избрать лучший проект эмблемы города к Евро-2012 из 24 работ, которые отобрала конкурсная комиссия. «Специально для мониторинга общественной мысли на местном сайте, 2012-euro.dr, был открыт форум, на котором люди высказывали свою мысль по поводу конкурса вообще и каждой отдельной эмблемы в частности. Люди проголосовали, а результаты голосования показали, что общественность желает видеть на эмблеме узнаваемые виды Днепропетровска»− указал начальник управления внутренней политики горсовета Владимир Михайлишин. Анатолий Менькив, высказывая профессиональную мысль дизайнеров, в частности, отметил, − «в отобранных работах есть ряд значительных технических погрешностей. И посему определить сегодня единственную работу-победитель в том виде, в который она есть, невозможно.» Мэр Иван Куличенко предложил отобрать 3-5 работ, разработать список критериев, по которым эти проекты необходимо доработать и пригласить авторов данных работ для общей доработки совместно с профессиональными дизайнерами. «Конкурс общественный и при выборе победителя необходимо учитывать результаты голосования», − указал городской председатель Иван Куличенко. Поэтому именно мысль общественности станет решающей при определении, под какой именно эмблемой пройдет подготовка города к чемпионату Евро-2012.
Дороги
Полная реконструкция участка дороги от станции метро «Проспект Свободы» до станции «Коммунаровская» будет закончена в июне 2008 года. Об этом сообщили в пресс-службе горисполкома. До 15 июня текущего года реконструкция дороги от станции метро «Проспект Свободы» до станции «Коммунаровская» буде закончена», − заявил мэр города Иван Куличенко во время выездного рабочего совещания. Планируется, что проезжая часть на этом отрезке дороги будет расширена до 16 м, а это две полноценные полосы в двух направлениях. На участке также будет возобновлено внешнее освещение, отремонтирована сливная канализация, обрезаны ветви деревьев и снесены старые деревья, а осенью высадят свыше 2 тыс. молодых саженцев. По состоянию на 14 мая работы по реконструкции и благоустройству дорог уже полностью закончены на ул. Ширшова и ул. Коцюбинского. Всего на капитальный ремонт и благоустройство дорог города в 2008 году выделено 49,8 млн. грн.
Этот выездной визит мэрии на строительство вызвал немалый отклик в прессе.
СМИ

14.05.08, «Комсомольская правда − Днепр»
Улица Трофимовых превратится в автобан
Мэр города лично посетил участок заброшенной дороги.
Городские власти торопятся выполнить все подготовительные работы на улице Братьев Трофимовых меньше чем за месяц: потом основные силы город бросит на реконструкцию и ремонт дорог, прилегающих к новому стадиону. А пока есть время, необходимо капитально реконструировать трассу, которая связывает проспект Свободы с жилмассивами Коммунар и Парус.
Справедливости ради надо сказать, что сегодня эту улицу трудно даже назвать таковой, она просто в жутком состоянии. Одна из причин − отсутствие ливневой канализации. Влага, которая собирается здесь, никуда не уходит, разрушая асфальтовое покрытие. Поэтому первоочередная задача − обустройство ливневок, чтобы обеспечить сброс воды в реку.
Городской голова Днепропетровска Иван Куличенко лично провел оперативку, на которой выслушал предложения исполнителей работ и поставил конкретные задачи.
− Как и на других объектах, где выполнялся капитальный ремонт, мы подходим к решению проблемы комплексно. Будут выполнены работы по перекладке подземных коммуникаций, решен вопрос отвода дождевых стоков. Улица превратится в современную, отвечающую всем требованиям магистраль с четырьмя полноценными полосами для движения транспорта: по две в обоих направлениях, − сказал Иван Куличенко.
Более подробно о ходе реконструкции рассказал заместитель городского головы Владимир Медведчук. По его словам, запланирован очень большой объем работ, а в день, когда мы побывали на объекте, проводилась расчистка территории под обустройство проезжей части. Для того чтобы получить четырехполосную магистраль, необходимо привести в порядок запущенные посадки вдоль многоэтажных домов.
− Проект реконструкции оценивается в восемь миллионов гривен. Из них уже два миллиона выделено на закупку материалов, необходимых для изготовления асфальтобетонной смеси, − рассказал Медведчук. − Но не стоит забывать о том, что мы сделаем не только проезжую часть. С двух сторон магистраль будет ограничена пешеходными зонами, тротуарами. Полностью восстановим освещение. Также планируется на всем реконструируемом участке посадить порядка трехсот деревьев.
Первому трамваю обрежут рельсы?
Впрочем, реконструкцией улицы Братьев Трофимовых грандиозные планы городских властей не ограничиваются. Что бы там ни говорили, но во всем, что они нынче делают, угадывается желание качественно подготовить наш город к футбольному первенству.
Ведутся работы по ремонту проезжей части по улице Чичерина. Расширяют проезжую часть на улице Серова. То, что к центру сейчас приковано особое внимание коммунальников, городской голова объясняет очень просто: к Евро-2012 Днепропетровск должен предъявить спортивной Европе удобные подъездные пути к стадиону, на котором будут проходить матчи футбольного первенства. Ждут город и изменения в транспортных потоках. Вполне возможно, что маршрут первого трамвая очень скоро станет немного короче…

11-й канал, НОВОСТИ, 14.05.08
Объемы капитального ремонта дорог увеличены. Правда, в титульном списке преимущественно центральные пути областного центра — те, что ведут к стадиону. И лишь одна магистраль в спальном районе — проспект Свободы на Красном Камне. У власти много лет не доходили руки до этого объекта.
Сегодня городской голова демонстрировал: контроль над периферийной дорогой, подчиненным не доверяет… Посчастливится ли увидеть дорожных рабочих жителям других спальных районов, осталось неизвестным. Судя по глобальной подготовке к Евро, нет.
Над сверхсрочными проблемами города городской голова продолжает ставить подготовку к Евро. В начале июня капитальный ремонт будет проведен на улицах, которые ведут к стадиону — Щорса, Ленина, Короленко, Свердлова, Ульянова…
В городском совете депутаты рассматривают возможность обновления еще десятка заброшенных дорог окраин областного центра. Конечно, при условии наличия денег. Вообще на статью ремонта дорог бюджетом предусмотрено пятьдесят два миллиона. Учитывая, что улицы Макарова и Чичерина уже почти отремонтированы, а один проспект Свободы обошелся в восемь миллионов гривен, привлекательная перспектива рискует остаться на бумаге.
И городских начальников вопрос о мелких дорогах, скорее всего, раздражает. Среди главных аргументов ремонта центральных путей — пятнадцатилетняя история «ямочных» ремонтов на «красной линии». По словам мэра, никакой критики снова не выдерживает проспект Карла Маркса. И, возможно, до конца лета он перестал бы вызывать сетование главного днепропетровского хозяйственника, если бы не другая хозяйственная проблема — уже общеукраинская.
Из-за неопределенности Кабмина относительно бюджета, Днепропетровщина еще в глаза не видела обещанных на строительство метро денег. При условии строительства станции посреди проспекта его преждевременный ремонт — пустое дело. И городской голова уже заговорил о возможном отказе от остановки «Театральная». Дескать, всем будет легче.
Тем временем обещанные инвестиции, ради которых горожане способны терпеть перевоплощение центра в ущерб интересам собственных дворов и кварталов, слишком медлят. Даже если ограничиться лишь направлением дорожного строительства, спонсоры не спешат брать на себя затраты. Сейчас мэр говорит лишь об одной проинвестированной дороге, которая опоясывает стадион. Но пока и ее прокладка — лишь обещание.

Та же «Комсомолка» остается лидером в публикациях относительно подготовки к Евро-2012. И в случае, изложенном в статье, скорей формирует информповоды, а не пишет с подачи других.

15.05.2008, «Комсомолка»
Строители нашли место для новой гостиницы
Они предлагают возвести отель на привокзальном пустыре.
Наша газета регулярно сообщает о подготовке Днепропетровска к Евро-2012. Двумя основными проблемами в этом важном деле, по мнению специалистов, являются транспортная инфраструктура города и гостиницы.
На недавнем совещании по «Списку губернатора», куда вошли самые важные объекты строительства, глава области Виктор Бондарь посетовал на то, что в Днепропетровске не хватает отелей. С этим утверждением не согласен архитектор Виктор Шиенко. Он показал корреспонденту «Комсомолки» площадку, которая, по его мнению, как нельзя лучше подходит под строительство гостиницы.
− Мы самостоятельно разработали предпроектное предложение, концепцию реконструкции вокзального комплекса и прилегающих улиц. На рисунке отчетливо видно, где мы предлагаем разместить будущую гостиницу. Есть реальные инвесторы, готовые вкладывать средства в ее возведение. Необходим отвод земли. А она закреплена за Приднепровской железной дорогой. Но дорога сама ничего не строит на пустыре, обнесенном забором, и не дает строить другим, − сокрушается Виктор Шиенко.
Площадка и впрямь чудная: когда-то здесь, по словам строителя Давлана Бахишева, железная дорога хотела построить диспетчерский пункт. Но планы так и остались на бумаге. А теперь Бахишев, отдавший почти сорок лет жизни железной дороге, мечтает возвести на этом месте отель. А пока на пустыре − огромная свалка, до которой нет дела ни мэру города, ни губернатору.
Возникает вопрос: зачем ломать голову, где и кому строить отели, если есть и потенциальный инвестор и участок земли.
Местный футбол.
ФК «Днепр»
Официально с 19 мая у команды ФК «Днепр» начинается отпуск. В этот день отдыхать начнут только те игроки, которые не являются «сборниками» своих стран. А вот остальным днепрянам предстоят различные официальные и товарищеские матчи. Так, игроки дублирующего состава «Днепра» Евгений Коноплянка и Артур Карноза уже вылетели в Армению в составе сборной U-19 для участия в элитном раунде чемпионата Европы 2008 года. В нём с 22 по 27 мая единственную путевку на первенство Европы, кроме украинцев и армян, оспорят сборные Турции и Испании. Также для участия в элит-раунде в сборную Литвы U-19 вызван Линас Климавичюс. Соперниками литовцев будут сборные Венгрии, Португалии и Кипра.
В молодежную сборную Украины (U-21) на сбор, начинающийся 19 мая, для участия в товарищеских матчах в Германии и Белоруссии с молодежными сборными этих стран, которые состоятся 23 и 27 мая, вызваны трое днепропетровцев − Антон Каниболоцкий, Павел Пашаев и Дмитрий Лёпа.
В Германию проследует и белорусский форвард «Днепра» Сергей Корниленко. 27 мая национальная сборная Белоруссии в Кайзерслаутерне встретится в товарищеском матче против команды Германии. 2 июня белорусы сыграют еще одну товарищескую игру − в финском Турку против сборной этой страны.
Совсем без отпуска окажется защитник «Днепра» Виталий Денисов. Со 2 по 22 июня национальной сборной Узбекистана предстоит сыграть сразу 4 отборочных матча к чемпионату мира со сборными Сингапура (дважды), Ливана и Саудовской Аравии.
Матч «Днепр» − «Карпаты»
Матч в рамках последнего тура Чемпионата Украины по футболу между командами «Днепр» и «Карпаты» предварительно планировался на воскресенье 18 мая. Но был перенесен на субботу, 17 мая, из-за совпадения предыдущей даты матча (18 мая) с Днем памяти жертв политических репрессий.
Актив фан-сектора призвал всех любителей футбола в день матча «Днепр» − «Карпаты» (17 мая) собраться в 16:00 на Космической площади (Подстанция) для торжественного фан-марша, посвященного окончанию чемпионата. Дружными рядами прошли до каменной стеллы возле стадиона «Метеор». В фан-марше также принимали участие львовских болельщиков, с которыми у днепрян издавна сложились дружные отношения. Сам матч закончился со счетом 0:0. Как заметили и болельщики, и спортивные журналисты, встреча ничем не отличалась от предыдущих бесцветных игр «Днепра». Поначалу, было, чувствовалось оживления, но ни одного гола забить не удалось. Фан-трибуны опустели в момент, после финального свистка.

Донецьк

Евро 2012
События
На состоявшейся 14.05 пресс-конференции Донецкий городской голова Александр Лукьянченко рассказал, что в Донецке не хватает высококомфортных гостиничных номеров для размещения туристов во время проведения  Евро-2012.
− Мы уверены, что спортивную часть успеем подготовить своевременно, а вот вопросы, касающиеся размещения, остаются открытыми. Вопрос размещения очень серьезный по одной простой причине − нам поменяли количество высококомфортных номеров, и сегодня их дефицит составляет свыше 2 тысяч, − заявил А.Лукьянченко.
Вопрос с общежитиями также не решен. Министерство образования, в ведомстве которого находятся студенческие общежития, не получило финансирование. А это означает, что сейчас даже не ведется разработка проектно-сметной документации для их реконструкции. Так что размещение туристов − проблема номер один для Донецка.
Здесь уместно напомнить, что 06.05.08 мэр также говорил о Евро, так, серьезны вопросы с подготовкой зданий аэропорта и железнодорожного вокзала. При этом есть еще и многострадальная «взлетка», на которую тоже не выделены средства. Хотя подготовка проекта взлетной полосы закончена, есть вся проектно-техническая и экономическая документация.
− Нужно установить навигационное оборудование, которое закладывается в тело полосы. Как только пойдет финансирование, будем начинать делать, − заявил Лукьянченко.
Высказал свою позицию на актуальную тему и председатель ОГА Владимир Логвиненко. Губернатор сразу отметил, что работа по подготовке к футбольным чемпионатам в регионе не прекращается ни на минуту. Однако остается целый блок проблем, требующих решения и повышенного внимания как со стороны местных властей, так и государства. К ним он отнес расселение туристов, транспорт, а также обслуживающий персонал и волонтеров, которые будут принимать иностранных гостей. Отвечая на вопрос о том, удается ли находить взаимопонимание с Кабмином относительно финансирования данных проектов, В.Логвиненко отметил, что согласно существующему постановлению правительства, распределяющего финансирование проектов на 2008 год, на Донецкую область приходится 30 млн. грн., из которых 28 млн. запланированы на строительство дороги в объезд нового стадиона, а 2 млн. − на проектные работы. Еще один источник средств, на который рассчитывает область, − кредиты под гарантию государства. Их планируемых 800 миллионов, по словам губернатора, Донецкая область рассчитывает на 370 млн. грн.
К сожалению, на сегодняшний день финансирование из государственного бюджета пока так и не начато.
Международный мини-турнир памяти первого президента Федерации футбола Украины, Виктора Банникова.
Главное событие в Донецке, помимо чемпионства «Шахтера», состоялось 15 мая. В этот день донецкий областной оргкомитет Евро-2009/2012 утвердил график проведения VII международного мини-турнира по футболу памяти первого президента Федерации футбола Украины Виктора Банникова.
Председатель Донецкого облсовета Анатолий Близнюк презентовал проект имиджевой программы «Донбасс − регион европейского футбола», реализация которой начнется с 20 мая текущего года. В расширенном заседании оргкомитета принял участие губернатор области Владимир Логвиненко.
Напомню, что согласно требованиям УЕФА к молодежному Евро-2009, за год до чемпионата необходимо провести международный турнир. Как отметил В.Логвиненко, с 5 по 11 июня в Донецке и Мариуполе стартует первый турнир в рамках единого мегапроекта. Но проблем по его подготовке еще хватает. Хотя именно по итогам этого турнира инспекторы УЕФА дадут оценку возможностям Украины для проведения Евро-2009.
− ФФУ ведет себя достаточно пассивно в отношении подготовки и проведения турнира памяти Виктора Банникова. Однако нет сомнений, что мы сможем провести соревнования на высоком уровне, − заметил губернатор.
По данным одного из последних опросов по Евро-2012, − сказал Анатолий Близнюк, более 56% респондентов ответили, что не видят процесса подготовки к турниру. Надо отметить, что в широком смысле население пока еще не привлекалось ко всем процессам, связанным с подготовкой к чемпионату. Информационное поле по Евро-2012 сегодня имеет огромное количество негатива. Однако мы рассматриваем стратегический план − создать положительный образ Донбасса. Важной предпосылкой является то, что в 2007 году за регионом закреплен имидж одного из лидеров подготовки к Евро-2012. Этому способствует возведение нового стадиона, строительство взлетно-посадочной полосы, реализация инвестпроекта комплексной реконструкции аэропорта «Донецк», продолжение реконструкции РСК «Олимпийский» и другие шаги.
Главной целью программы «Донбасс − регион европейского футбола» является создание позитивного имиджа Донецкой области, как стабильного, динамично развивающегося региона с деловой репутацией, который стремится к европейским стандартам, создает условия для притока инвестиций, поддерживает спорт, культуру, вокруг идеи благополучия объединяет усилия всего общества. Кстати, 25-26 сентября в Донецке пройдет крупнейший инвестиционный форум. К этому времени необходимо сформировать каталог предложений для инвесторов.
СМИ
Об упоминавшейся пресс-конференции губернатора также написал «Приазовский рабочий» (13.05) в статье «Глава ОГА Владимир Логвиненко − о политике, футболе, летнем отдыхе и других делах насущных…» и «Жизнь» (13.05) − «Понимание есть, но нет денег».
В последнем издании в этом же номере от 13.05 привлекла внимание еще одна заметная статья (приводим в сокращении):
«Зачем работникам милиции английский язык?
По количеству гостей и болельщиков, которые, возможно, посетят футбольные поединки, а это 180 тысяч человек, Евро-2012 станет настоящим испытанием для Донецка. 
Одним из условий проведения чемпионата является надлежащее обеспечение общественного порядка. Выполнение этих задач возлагается на правоохранительные органы.
Свой вклад в подготовку к данному событию вносит и Донецкий юридический институт, в котором 25 апреля состоялась конференция на тему «Актуальные вопросы охраны общественного порядка во время проведения международных спортивно-массовых мероприятий».
Главными вопросами обсуждения стали уровень знания иностранных языков у работников органов милиции и психологическая готовность к экстремальным ситуациям.
Как оказалось, сегодня английским языком владеют лишь 100 сотрудников ГУ МВД, а этого катастрофически мало. Поэтому уже в ближайшее время кафедра ДЮИ сформирует группы из числа курсантов и студентов для углубленного изучения языка. Об этом сообщил ректор Донецкого юридического института Виктор Бесчастный. Он также рассказал журналистам об аналогичной конференции, прошедшей в Киеве накануне.
Виктор Бесчастный: «На днях в Киеве прошла встреча, достаточно интересная в плане подготовки к Евро-2009 и 2012. Это была украинско-немецкая конференция, которая состоялась по инициативе немецкой стороны, наших коллег из Баварии. Они принимали основное участие в подготовке Евро-2006, которое проводили у себя. Участники конференции обменялись опытом работы, рассказали, что умеют милиционеры Украины, что − полиция Германии».
Сегодня в Европе стали меньше использовать полицейских внутри стадиона, а перешли на «секьюрити», чтобы меньше волновать людей полицейской формой и не провоцировать драки. В Донецке подобный опыт тоже будет практиковаться. Во время футбольного матча на территории стадиона будут находиться как люди в форме, так и работники правоохранительных органов в гражданском.
Также в милиции стали больше уделять внимания изучению контингента и менталитета болельщиков и фанатов, которые посетят город в 2012 году. Это позволит быстрее определить и предотвратить негативную ситуацию или скандал. А вот с психологической подготовкой и наработкой навыков действий в экстремальных ситуациях донецким работникам милиции будут помогать немцы. В рамках сотрудничества с полицией Баварии, при поддержке фонда Ганса Зайделя, уже в мае планируется проведение совместных тренингов и мастер-классов с участием баварских полицейских-психологов.
Так или иначе, а время покажет, успеем ли мы справиться со всеми поставленными задачами, тем более что на сегодняшний день Италия уже претендует на Евро-2012 в качестве альтернативной страны.
P.S. Во всех городах Польши уже висят календари с отсчетом дней, оставшихся до Евро-2012, которое пройдет в этой стране. Государственные власти считают, что таким образом они морально готовят свой народ к столь сложному мероприятию. Интересно, а что придумают наши чиновники, чтобы и мы, украинцы, воспрянули духом?!»
Следующая статья из «Жизни» (15.05) также заслуживает, чтобы привести ее полностью:
«Евро-2012 даст толчок к занятиям спортом
В 20-х числах мая в Украину снова пожалуют инспекторы УЕФА. Пока что проверка коснется только Донецка. Они будут экзаменовать город на предмет подготовки к Евро-2009 и 2012. По словам Донецкого мэра Александра Лукьянченко, бояться не стоит − заглядывать во все углы эксперты не будут и ограничатся общей проверкой.
− Будут рассматривать вопросы подготовки и проведения ЧЕ с участием генерального директора этого турнира и целый ряд других вопросов, − отметил Лукьянченко.
А уже 27 июня эксперты Европейской футбольной ассоциации проверят остальные города, принимающие Евро-2012.
Несмотря на то, что вопрос о переносе чемпионата в другую страну европейские функционеры не ставят, инспекторы в ходе своих украинских визитов в 2007 и 2008 годах отметили четыре основные проблемы, которые могут помешать успешно организовать чемпионат. Это стадионы, аэропорты, расположение и доступность городов, принимающих матчи Евро-2012, а также наземный транспорт.
Итак, для подготовки стадионов критичными станут ближайшие 3-6 месяцев. Если в это время, например, не начнется строительство нового Львовского стадиона и реконструкция НСК «Олимпийский», то Украина может сорвать все сроки сдачи арен к Евро-2012.
− Какое-либо снижение темпов строительства, неважно, по внутренним или внешним причинам, может сделать некоторые проекты нереальными, − сказал президент ФФУ Григорий Суркис.
После реконструкции главная арена страны НСК «Олимпийский» будет вмещать 85 тысяч зрителей. Еще 26 тысяч квадратных метров выделят под рестораны и магазины. Будет демонтирован второй ярус стадиона, не отвечающий требованиям УЕФА, и торговый комплекс «Троицкий», подземная автостоянка которого будет присоединена к инфраструктуре стадиона.
Также УЕФА недовольна расположением и транспортной доступностью городов, принимающих матчи Евро-2012. В этом плане, по словам Суркиса, проблем нет только у Варшавы и Кракова. А города Гданьск, Киев, Днепропетровск и резервный Харьков не соответствуют даже тем нормам УЕФА, которые изначально выдвигались еще во время тендера на проведение первенства. В частности, данная проблема усугубляется еще и тем фактом, что в Украине и Польше до сих пор не начата глобальная реконструкция инфраструктуры наземного транспорта.
Помимо этого, по данным УЕФА, за последнее время не произошло существенных изменений по реконструкции украинских аэропортов. Ни один из наших аэровокзалов не соответствует требованиям по пропускной способности, даже с учетом ближайших планов их развития.      До сих пор не решена судьба Днепропетровского и Львовского аэропортов, где реконструкция не может начаться из-за судебных разбирательств.
Именно к 27 июня 2008 года организаторам ЧЕ-2012 необходимо перейти от теоретической к практической части реализации национальных проектов по организации европейского первенства.
Корреспондент «Жизни» побеседовал с начальником управления по вопросам физической культуры и спорта облгосадминистрации Виктором КИРБАБОЙ.
− Как вы считаете, почему именно с Донецка начнется инспекторская проверка УЕФА?
− Для Донецкой области Евро-2012 − мегапроект, куда входят чемпионат Европы-2009 среди молодежи (до 19 лет) и международный турнир памяти первого президента ФФУ Виктора Банникова, как репетиция в соответствии с требованиями УЕФА. Шесть лет подряд турнир памяти Виктора Банникова проводился в Киеве, а теперь пройдет в Донецке и Мариуполе. Поэтому представители УЕФА приезжают в регион с определенной целью: ознакомиться с ходом подготовки к Евро-2009, и сквозь эту призму − подготовке к Евро-2012. Кроме того, мы должны ввести их в курс всех вопросов по турниру памяти Виктора Банникова.
− Многие считают, что Украина и Польша могут потерять право на проведение Евро-2012. Насколько обоснованны подобные опасения?
− Координационный комитет по подготовке к Евро-2012 возглавляет президент страны, оргкомитет создан под руководством премьер-министра, активно работают национальное агентство, федерация футбола Украины, в Донецке созданы специальные структуры, занимающиеся вопросами подготовки к Евро-2009/2012. Катализатором и координатором по данным вопросам является областная федерация футбола. Уверен, что в ближайшее время дело сдвинется с мертвой точки. Создаются программы, план действий, формируются направления, по которым нужно действовать.
Огромную помощь оказывает ФК «Шахтер», который строит лучший стадион в Европе. Уверен, что Украина и Польша на достойном уровне проведут чемпионат Европы. И мы, в частности, в Донецке увидим лучшие футбольные команды континента.
− Недавно в редакцию поступило письмо-обращение олимпийских чемпионов к подрастающему поколению с призывом пропаганды здорового образа жизни. А есть ли в Донецкой области бесплатные спортивные детско-юношеские школы?
− В настоящее время в Донецкой области нет ни одного района и города, где не было бы тренеров, ведущих занятия в секциях на бесплатной основе. Сегодня в регионе функционирует 132 ДЮСШ, в них бесплатно занимается 63,5 тысячи детей. Спортивные школы содержатся за счет бюджетных средств или за счет средств фонда социального страхования. Кроме того, есть детско-юношеские спортивные клубы, работающие на платной основе. Мы внедряем политику создания спортивных клубов в общеобразовательных школах и других учебных заведениях. Стоимость занятий в них от 5 до 10 гривен. Это необходимо для того, чтобы пригласить хороших специалистов, обеспечить инвентарем занятия. Опыт говорит о том, что реально 15% детей отдельно взятой общеобразовательной школы охватить занятиями спортом. Плюс ДЮСШ. Мы стремимся создать такую инфраструктуру, которая обеспечила бы не менее 50% охвата детей занятиями физкультурой и спортом.
Проведение Евро-2009/2012 и турнира памяти Виктора Банникова дадут подвижки не только в плане обновления инфраструктуры городов, но и мощнейший толчок по привлечению детей к занятиям футболом в частности, и спортом в целом».
«Фанам нужно футбольное посольство?
Австрия советует Украине к Евро-2012 открыть посольство футбольных фанов, которое будет организовывать заезд иностранных болельщиков и заниматься их досугом. Об этом на Дне Европы в Киеве сказал посол Австрийской Республики в Украине Маркус Вукетич.
Посольство фанов будет действовать в этом году в Австрии, во время проведения Евро-2008.
Маркус Вукетич говорит, что австрийцы убедились − не все зависит от денег и инвестиций. Чрезвычайно важную роль в проведении европейского футбольного чемпионата сыграет логистика, удачная организация мероприятия, а также безопасность.
− Чтобы контролировать потенциально опасные ситуации, мы организовали посольство фанов. Его представители встречают болельщиков в аэропортах, на автостанциях. Они знают разные языки и будут помогать им, − отметил посол Австрии. Он также рассказал, что на помощь Австрии приедут дополнительные отряды полиции из других стран, чтобы обезопасить людей от столкновений.
Посол Польши в Украине Яцек Ключковски считает, что украинской стороне следует прежде всего подумать о законодательной стороне проведения Евро-2012.
− При таких огромных инвестициях, связанных с европейским первенством, очень важно иметь принцип государственного и частного партнерства, − подчеркнул Ключковски й добавил, что в Польше законодатели сейчас настойчиво работают над этим».
(«Жизнь», 15.05)

Житомир

Євро 2012.
Заходи.
Упродовж минулого тижня місцева влада не переймалась темою Євро − 2012. Жодних офіційних заходів у рамках підготовки до ЧЄ не проводилось.
Реклама.
Зовнішня реклама ЄВРО-2012, будь-яке графічне зображення цієї події чи логотипу відсутнє.
ЗМІ.
У регіональних друкованих ЗМІ згадування про ЄВРО-2012 відсутнє. На телеканалі СТV у програмі «Гість у студії» з губернатором Ю.Забелою (ведучий Сергій Сорока) мова зайшла про будівництво та ремонт доріг в області. Керівник ОДА поінформував, що до кінця поточного року у рамках підготовки до Євро 2012 року буде відремонтовано ділянка дороги в напрямку до Новограда − Волинського. Тендер на проведення робіт виграла турецька фірма. «Турки працюють швидко і якісно», − зазначив керівник області.
Суспільна думка.
Сприйняття більшістю населення області проведення ЄВРО-2012 в Україні − позитивне, однак бездіяльність влади як місцевої, так і центральної щодо підготовки до ЧЄ переважаюча частина громадян сприймають негативно. Сприйняття вболівальниками керівника Федерації футболу України Г. Суркіса − нейтральне.
Місцевий футбол.
Заходи.
В рамках європейського футбольного тижня на базі Житомирського агротехколеджу відбулись обласні змагання з футболу серед учнів спецшкіл − інтернатів для дітей з розумовими вадами.
Розпочався чемпіонат області з футболу в аматорській вищій лізі.
ЗМІ.
Щодо футбольної теми в пресі:
Упродовж тижня на обласному телебаченні та РС «Житомирська хвиля регулярно транслювались репортажі щодо 2 − х вищеназваних футбольних заходів.
За інформацією обласного телебачення про футбольний тиждень, змагання з футболу в рамках європейського тижня футболу проходять в 50-ти європейських країнах. В Житомир приїхали вихованці 5-ти спецшкіл − інтернатів: з Бердичева, Коростишева, Довбиша, Любара і Кмитова. Матеріал підготував Сергій Богінський. Журналіст надав цій інформації соціального відтінку, гарно висловився про футбол, який «для дітей з розумовими вадами є одним із способів соціальної адаптації». 
Було зазначено:
− 5-ть команд юнаків та дівчат прагнули бути кращими. Проте переможених не було, адже для кожного учасника турніру участь в ньому вже перемога над собою.
За інформацією радіо «Житомирська хвиля»:
− У другому турі чемпіонату України серед аматорів житомирський клуб «СДЮШОР − Полісся» здобув перемогу над командою «Дунаєвці» з Хмельниччини.
 − 0:0 з таким рахунком завершив матч чемпіонату України серед команд другої ліги «Футбольний клуб Коростень»
− У Броварах коростенці розійшлися миром з сусідом по турнірній таблиці місцевим клубом «Нафком». Після 24-ох зіграних поєдинків в активі наших земляків 7 перемог та 10 нічиїх і 9-та сходинка у турнірній таблиці.
− В аматорській вищій лізі по футболу розпочався чемпіонат області. За нагороди першості змагатимуться 10 команд. У стартовому турі минулорічний чемпіон та новоспечений володар Кубку області житомирський «Легіон» прийматиме «Футбольний клуб Коростень». Ще один представник обласного центру «Дорожник» на центральному стадіоні Житомира зустрінеться з «Арсеналом» з Бердичівського району. Новоград − Волинський «Звягель» завітає до Бердичева на побачення з місцевим футбольним клубом.
Малинський «Металург» розпочне чемпіонат з поєдинком з командою «Прес» з Радомильського району, коростенський «Хіммаш» з вихованцями житомирської дитячо − юнацької спортивної школи.

Закарпаття

Євро-2012.
ЗМІ.
Про підготовку Закарпатської області до Євро 2012 не було матеріалів ні на телебаченні, ні на радіо, ні в друкованих ЗМІ.
Про вирішення даного питання на загальнодержавному рівні говорилось на обласній радіостанції «Версія». За минулий тиждень про Євро-2012 у новинах радіостанції звучала інформація наступного плану: українська сторона запрошує розглянути можливість участі литовського бізнесу у реалізації проектів будівництва автодоріг та реконструкції аеропортів у рамках підготовки до Євро-2012. Про це у розмові з прем’єр-міністром Литви сказав Президент України Віктор Ющенко.
Також знову було повідомлення щодо славнозвісного центру, який будується біля НСК «Олімпійський». Зокрема, позачергові вибори у столиці заважають знести торговельний центр біля головної української арени «Євро 2012» НСК «Олімпійський». Саме через них Київрада не може зібратися на засідання і виділити гроші для компенсації компанії «Юджин», якій належить недобудований торговельний центр. «Троїцький» почали зносити двадцятого березня і вже через тиждень оголосили, що демонтаж зупинили, бо немає проекту робіт. Позиція ж УЄФА є наступною: якщо новобудову, яка блокує виходи з НСК «Олімпійський», не знесуть, фінальний матч Євро-2012 у Києві не проводитимуть.
Зовнішня реклама.
Ніякої інформації стосовно Євро 2012 немає − жодних біг-бордів, листівок тощо.
Заходи.
За звітний період не було зафіксовано жодних заходів пов’язаних з підготовкою області до Євро-2012.
Місцевий футбол.
ЗМІ.
У газеті «Закарпатська правда» за 17.05.08 у матеріалі «Аутсайдер програв аутсайдеру» описується матч «Нафтовик-Укрнафта» і ФК «Закарпаття». Опускаючи траєкторію руху м’яча, яку описав авто, слід відмітити лише одне: перша команда виграла 3:0, що скорочує розрив від «Харкова» лише до одного очка.
В іншому виданні «Спорт-тайм» за 13.05.08 у матеріалі «Кубок із рук губернатора» автора розповідає про фінал кубка Закарпатської області з футболу, який пройшов 09.05.08 у Тячеві.
Місто заслужило провести фінальний матч тому, що тут сильні футбольні традиції та один із кращих стадіонів в області, який увійшов до трійки кращих у минулому році. Крім того, команда Тячева реально претендує на призове місце у чемпіонаті області. Отже, уболівальники цього міста з нетерпінням чекали на фінал.
Федерація футболу Закарпаття разом із міською радою Тячева організували фінальний матч на найвищому рівні.
Уперше це був не просто фінальний матч, а театралізоване свято. Вперше на фінальному матчі був присутній голова облдержадміністрації. Вперше за 63 роки перехідний кубок переможцю вручив голова ОДА. Уперше на трибунах стадіону були присутні високі гості. Почесними гостями матчу були екс-голова Верховної Ради, депутат Верховної Ради Іван Плющ, ЗТУ Леонід Буряк, Голова ОДА Олег Гаваші, посол України у Швейцарії Ігор Дір, один з кращих агентів ФІФА Шандор Варга (Угорщина, уродженець Вишкова), в.о. голови Тячівської РДА Василь Йовді, голова районної ради Василь Кушілка, голова Вишківської селищної ради Карло Сойко, багаторазовий чемпіон України з тенісу, президент федерації сквошу України Тарас Алечко (генеральний спонсор, уродженець Тячева), голова ФФЗ Михайло Ланьо, начальник УВД УМВС у Закарпатській області Віктор Чепак, голова міської ради Тячева Іван Ковач.
Завдячуючи владі Тячівщини, планку проведення кубка області було піднято на високий рівень. На початку свята Гімн України виконав Заслужений артист України Олександр Садварій. Із кращими піснями виступила лауреат міжнародного і Всеукраїнського конкурсів естради, майбутня зірка естради України Аліна Паш, танцювальний ансамбль „Фантазія». Коло пошани з прапорами України та федерації футболу Закарпаття на стадіоні зробили байкери.
У газеті «Ріо» за 17.05.08 у матеріалі «Хто пан, а хто пропав?» проводиться аналіз 29 туру, в якому «Металіст» вдруге поспіль став бронзовим медалістом. Ці два досягнення є найвищими для команди з 1988 року, коли харків'яни виграли Кубок СРСР. Невизначеними у Чемпіонаті України залишаються лише дві речі — другий невдаха чемпіонату і сам чемпіон. Насправді, які медалі покладе у свій кубок «Шахтар», здогадатися неважко — з 21-го матчу між донецькими «Шахтарем» та «Металургом» останній спромігся лише на одну нічию (0:0).
Для «Динамо» ситуація ускладнюється ще й тому, що останній матч доведеться фати з «Металістом» — за 29 турів харків'яни набрали вдвічі більше очок, ніж «Метадон».
«Закарпаття» ще з позаминулого туру не має ні задач, ні турнірної мотивації, а тому програш від «Нафтовика» став лише підтвердженням того, що з Вищої ліги клуб вилетів заслужено. Крім того, ужгородці встановили клубний антирекорд — не вигравали уже 18 матчів поспіль, а «Нафтовик» вперше у Чемпіонаті оформив дубль.
Огляд матчів.
У неділю, 17.05.08, на ужгородському стадіоні «Авангард» відбувся матч між ФК «Закарпаття» (Ужгород) − «Зоря» (Луганськ), що завершився з рахунком 0:2. 
Через Президентський указ всі спортивно-масові заходи − навіть матчі першості районів, з неділі були перенесені на суботу. На афішах, які в місті були розклеєні ще до виходу Указу, значилося, що поєдинок відбудеться саме у неділю. Не знаю, чи це спантеличило уболівальників, чи просто не значущість цього поєдинку, але їх прийшло на гру ледве до тисячі. І це лише, мабуть, найстійкіші прихильники клубу, або ж ті, які хочуть насолодитися грою команд елітного дивізіону. Адже до Ужгорода, скоріше за все футбол такого рівня повернеться ще не скоро.
Уже в першому таймі луганчани на 14 хвилині забили перший гол, відзначився нападник Луценко. У відповідь ужгородці відповіли ударом, який влучив у штангу. У другому таймі на 67 хв. вже Дмитро Воробей вдало реалізував передачу Целиха.
На післяматчевій прес-конференції тренер «Зорі» Анатолій Волобуєв зазначив, що задоволений перемогою, але попереду в нього багато роботи. Також зауважив, що перенос матчу негативно вплинув на підготовку його команди. А покращення рівня гри його підопічних в останніх турах за його словами пов’язано з тим, що його команда зуміла виконати завдання і вони зуміли показати все, на що здатні.
Виконуючий обов’язки тренера „Закарпаття» Володимир Васютик попросив вибачення у вболівальників за те, що його підопічні не змогли їх наостанок порадувати перемогою. Нарікав Васютик і на відсутність мотивації у гравців через невиплату зарплатні і відсутність мети у них.
Кулуарні розмови.
(конфіденційно)
За деякою інформацією, після того, як пішов у відставку Володимир Шаран, Володимир Васютик займався підготовкою команди до матчів, але за чутками, склад команди для протоколу йому диктував віце-президент Олег Мукомел. Більше того, за останньою неперевіреною інформацією, Мукомела призначено головним тренером ФК „Закарпаття».

Запоріжжя

Євро-2012
Заходи. 
Заходів, присвячених Євро-2012, у Запоріжжі не відбувалося.
ЗМІ.
У ЗМІ Євро-2012 згадувалося один раз, привід був несподіваним. У новинах Запорізької ОДТРК від 12 травня, в сюжеті про кампанію щеплень запоріжців від різних хвороб ведучий в студії заявив: Євро-2012 опиниться під загрозою, якщо українців не прищеплять від цілого ряду інфекційних хвороб. Аргументація на користь цієї думки була відсутня.
Реклама.
Зовнішньої реклами Євро-2012 у Запоріжжі немає. 
Місцевий футбол.
ФК «Металург»
Запорізький «Металург» вдома зіграв внічию із найпринциповішим суперником − «Дніпром», 0:0. Господарі мали перевагу, але гра знову стала матчем нереалізованих моментів. Якщо і сталося щось цікаве, так це бійка вболівальників біля стадіону перед грою: Кілька десятків підлітків за це потрапили до міліції і за адмінпротоколами сплачуватимуть штраф 170 гривень
Кулуари.
Триває інформаційний сплеск навколо можливого перейменування «Металурга» у ФК»Запоріжжя». Як і раніше, офіційних повідомлень немає ніяких. Зате з’явилася нова кулуарна версія: власники клубу хочуть не зовсім продати його, а прийняти туди нових співзасновників, аби зменшити свої витрати на команду. Проти перейменування виступили вболівальники, які написали відкритого листа керівникам регіону і клубу, негативні відгуки з’явилися у пресі, головний тренер «Металурга» А.Чанцев на прес-конференції після гри з «Дніпром» зазначив, що він проти зміни «історичної» улюбленої назви. З кулуарів вже докотилася інформація про те, що невідомі поки ініціатори перейменування клубу злякалися резонансу і відмовилися від цієї ідеї. 
ЗМІ.
ЗМІ коментували нічию «Металурга» з «Дніпром», тему перейменування клубу та ще дві події. 16 травня пройшов матч ветеранів футболу пам’яті місцевого футбольного організатора О.Смоляницького. Раніше на його честь проводився всеукраїнський турнір, та нині коштів немає.
А ще на тижні завершився міні-футбольний турнір вихованців запорізьких інтернатів: у двох вікових групах грали 200 дітей, 20 команд з 10 інтернатів. Турнір проводився у рамках Державної програми реабілітації інвалідів. Діти отримали непогані призи і пограли на «справжніх» футбольних полях ДЮСШ ФК «Металург».  

Івано-Франківськ

Євро 2012.
Підготовка міста Івано-Франківська до Євро 2012.
За звітній період відбулось декілька подій, що мають відношення до підготовки до Євро-2012.
Після святкування Дня міста в Івано-Франківську комунальні служби перейшли від ямкового ремонту до поточних і середніх. Щоб зменшити незручності водіям дорожнє полотно спеціальна техніка зрізає вночі. У міському бюджеті цього року передбачено 13 мільйонів гривень на ремонти доріг і майже три мільйони гривень на асфальтування між будинкових проїздів.
ЗМІ.
Місцева преса продовжує активно обговорювати проблему Івано-Франківського аеропорту. За звітній період публікації на цю тему вийшли в газеті «Галичина» та на місцевому інтернет-виданні malakava.
Стаття в газеті «Галичина» має назву «Невиразна смуга івано-франківського літовища». У статті йдеться про те, що понад два місяці тому Кабмін України схвалив концепцію Державної цільової програми розвитку аеропортів на період до 2020 року, підготовлену Мінтрансзв’язку. Серед 24 аеропортів, які Міністерство транспорту і зв’язку планує повернути з комунальної у державну власність, — і летовище в Івано-Франківську: злітно-посадочні смуги, безпека, управління потоками і керівництво — це буде державним. А все, що стосується роботи з пасажирами, перевезення вантажів, буде передано у приватні руки... Своєю чергою голова Івано-Франківської ОДА Микола Палійчук під час однієї з зустрічей з представниками ЗМІ зазначив, що однозначно проти повного продажу івано-франківського летовища: контрольний пакет акцій має залишитися за областю, а решту продати і виручені кошти спрямувати на модернізацію аеропорту за міжнародними стандартами.
Публікується коментар голови обласної ради Ігоря Олійника: «Міжнародний аеропорт «Івано-Франківськ» є одним із найкращих на Західній Україні. І має подвійне підпорядкування — Міноборони та територіальним громадам сіл, селищ і міст області. На сьогодні у громади терміном на десять років його орендує ВАТ «Нафтохімік Прикарпаття», яке має низку зобов’язань і завдань. Якщо вони не будуть виконуватися, то шукатимемо іншого орендаря. Нам потрібен сучасний аеропорт, який міг би приймати всі типи літаків. Тож передусім треба мати виважену концепцію його подальшого розвитку. А не тільки відповідні кошти. Після відвідин аеропорту делегацією фахівців у контексті «Євро-2012» ми ще жодних звернень від уряду не одержували і державних субвенцій також. Питання дуже складне. Але, як кажуть, нескладних проблем нема».
У статті також йдеться, що орендар аеропорту ВАТ «Нафтохімік Прикарпаття» зараз переживає певні труднощі, пов’язані з кризою нафтопереробної галузі України. У зв’язку з цим робиться висновок, що отримати у власність аеропорт це підприємство навряд чи зможе.
Підсумком статті є досить сумна статистика: «Як стверджують автори Концепції державної цільової програми розвитку аеропортів на період до 2020 року, аеропорт «має можливість самостійно забезпечувати свою сертифікаційну придатність та розвиток інфраструктури, якщо обсяг його перевезень становить на рік не менш як два млн. пасажирів». А в Україні, за офіційними даними минулого року, тільки міжнародний аеропорт «Бориспіль» вписується у згадані умови. Івано-франківське ж летовище щороку обслуговує десь понад 70 тисяч пасажирів».
У публікації на інтернет-виданні malakava під назвою «Івано-Франківський аеропорт повернуть у державну власність?» йдеться про те, що Міністерство транспорту і зв`язку України планує повернути з комунальної в державну власність 24 аеропорти. Ці плани передбачені в концепції розвитку аеропортів, яка розробляється.
Зокрема, в держвласність планується повернути аеропорти: Донецьк, Жуляни (м. Київ), Одеса, Сімферополь, Харків, Вінниця (м. Гавришівка), Івано-Франківськ, Кіровоград, Миколаїв, Луганськ, Полтава, Рівне, Суми, Тернопіль, Ужгород, Херсон, Хмельницький, Чернівці, Черкаси, Ізмаїл, Маріуполь, Керч, Кривий Ріг, Сєверодонецьк.
Крім того, концепцією передбачена необхідність зберегти в держвласності аеропорт «Бориспіль» (м. Київ), Бердянськ, Дніпропетровськ і Львів. Як передає видання слова міністра транспорту і зв’язку Йосипа Вінського, «Передача аеропортів у державну власність дасть змогу забезпечити безпеку польотів, зокрема до Євро-2012».
Зовнішня реклама.
Будь-яка інформація з цього приводу відсутня.
Місцевий футбол.
ЗМІ.
За звітній період у виданнях, що вийшли, висвітлені матчі першолігових команд області «Прикарпаття» з МФК «Миколаїв» та «Енергетика» з «Кримтеплицею». Журналісти відзначають, що результати команд покращилися і шанси на те, що обидва клуби залишаться у першості, зросли.
У газеті «Західний кур’єр» у статті під назвою «Коломия знову без футболу?» йдеться про те, що через фінансові проблеми припинила свої виступи на обласному рівні команда «ФК Коломия». Автор публікації зазначає, що цю команду лихоманить вже давно і наразі її майбутнє залишається невідомим.

Кіровоград

ЄВРО-2012.
Заходи.

За звітний період місцева влада не проводила жодних офіційних заходів присвячених Євро 2012. Не обговорюється дана тема і в кулуарах.
ЗМІ.
«21-й канал» (15.05.08) пише про незадовільну підготовку України до проведення Євро-2012, нагадує про «останнє китайське попередження», озвучене УЄФА — або за найближчі кілька місяців підготовка до чемпіонату зрушиться з мертвої точки, або «кардиффський тріумф» стане «кардиффською ганьбою»:
«…Три роки тому президент ФФУ Григорій Суркіс все-таки зважився подати заявку на проведення чемпіонату Європи. І, всупереч загальному скептицизму і байдужості, майже сам домігся поставленої мети. «Григорій мені мало не кожен ранок телефонував і підганяв: «Мі-хал, до роботи!» — розповідав про шлях до Євро-2012 президент Федерації футболу Польщі Міхал Лісткевич. Якби не його енергія, нічого б не вийшло». Тепер Григорій Михайлович закликає всю українську владу. А влада, схоже, вважає народний вислів «від роботи коні дохнуть» незаперечною аксіомою…
Німецька компанія − генеральний підрядчик будівництва НСК «Олімпійський» − ставить дуже пізні терміни здачі об'єкту — третій квартал 2011 року (замість другого кварталу 2010, відповідно до вимог УЄФА). Міфічний стадіон у Дарниці, який міська влада хотіла зробити альтернативою «Олімпійському», поки що не з'явився навіть на папері…
У Донецьку комісія УЄФА незадоволена станом готельного комплексу міста. Сьогодні не вистачає 1,8 тис. комфортабельних готельних місць…
Катастрофічний стан доріг у Дніпропетровську, відсутня готельна інфраструктура, недостатня місткість аеропорту…
У Львові хронічні проблеми з водопостачанням і каналізацією. Труднощі з будівництвом будь-яких нових об'єктів — в історичному центрі міста не можна зводити будівлі вище ніж 4-5 поверхів, а підземне будівництво можливе тільки після археологічних розкопок, попередніх аналізів і висновків…
Суцільні мінуси в Одесі. Зокрема, не вирішено питання із спорткомплексом СКА. Його, незважаючи на указ президента, не передали в комунальну власність, тому не можна розпочати реконструкцію. Ситуацію сподіваються залагодити, використавши замість нього стадіон «Спартак»…
Не стихають дебати навколо проекту «Металіст-сіті» у Харкові, який має включати готелі, спортивні та розважальні центри, фан-містечка і прес-центри. На шляху харківської влади стали бізнес-інтереси власника компанії АТ «Концерн «АВЕК і Ко», БЮТівця Олександра Фельдмана…»
Реклама.
Зовнішньої реклами та використання логотипу Євро-2012 на теренах області за звітний період не зафіксовано.
Місцевий футбол.
ПФК «Олександрія». ФК «Олімпік».
Пройшла лише третя частина другого кола першості України серед команд першої і другої ліг, як несподівано відбулися гучні відставки тренерів, так чи інакше пов'язаних з Кіровоградщиною.
Першолігівський ПФК «Олександрія», перед яким напередодні весняної частини першості почесний президент клубу Микола Лавренко поставив завдання вибороти третє призове місце, після перемоги з рахунком 1:0 третього квітня вдома над «Прикарпаттям» у наступних іграх почав виступати невдало. Тож після поразки від «Оболоні» керівництво клубу відправило у відставку головного тренера Віктора Богатиря. До речі, під його керівництвом олександрійці з початку сезону 2006/2007років у 62-х іграх здобули 29 перемог, 15 нічиїх та поступилися в 18 поєдинках, маючи плюсову різницю забитих (64) і пропущених (46) м'ячів, у попередньому турнірі посіли почесне п'яте місце.
Друга сенсація прийшла із Тернополя: наш земляк головний тренер місцевої «Ниви» Юрій Коваль разом із своїми помічниками (серед них — відомий гравець та старший тренер «Зірки» у період останнього злету кіровоградців, другий наставник «Зорі» Самір Гасанов) подав у відставку. А за інформацією газети «Команда», керівництво «Ниви», незадоволене виступами своїх футболістів, вирішило достроково розірвати контракт із головним тренером. У послужному списку Юрія Коваля на посаді головного тренера такі клуби: «Поліграфтехніка» (Олександрія) — перша ліга, «Кривбас» (Кривий Ріг) − вища ліга, «Зоря» (Сіверськодонець) — перша ліга, «Кремінь» (Кременчук) — перша ліга, «Зірка» (Кіровоград) — перша і вища ліги, «Зоря» (Луганськ) − перша і вища ліги, тернопільська «Нива».
Тож у наставники ПФК «Олександрія» деякі ЗМІ відразу почали «сватати» Юрія Коваля. Ось як на це відреагував сам Юрій Георгійович: «Щиро кажучи, я нічого не знаю. Можливо, такі чутки виникли через те, що я пішов із тернопільської «Ниви». Валерій Шпичка — керівник луганського «Комунальника» зробив мені конкретну пропозицію. Однак, вважаю, зараз потрібно зробити паузу. А якщо говорити взагалі про запрошення, то все залежить саме від роботодавців. Наприклад, я із задоволенням би попрацював у команді «Олександрія». У цього клубу — одна з найкращих інфраструктур у першій лізі, а в команди − вважаю, велике майбутнє...»
А тепер найцікавіше. Після закінчення матчу «Олімпік» (Кіровоград) — «Шахтар-3» на зустрічі із уболівальниками, відповідаючи на одне із численних запитань про відродження «Зірки» вже наступного сезону, голова облдержадміністрації Василь Моцний звернувся до президента корпорації «XXI століття» (яка є головним інвестором ТОВ «ФК «Олімпік») депутата обласної ради Миколи Онула (він є також почесним президентом згаданого клубу): «Миколо Леонідовичу, то коли зустрічаєшся з Ковалем?», а той під гучні оплески сказав: «Днями». Отже, чекаємо на новини...
В останньому турі ПФК «Олександрія» вдома програв «Геліосу» (0:1), а „Олімпік» у Києві − «Арсеналу» (3:1).
Турніри. Першості. Кубки.
Підійшов до завершення розіграш кубка Кіровоградської області з футболу на приз газети «Кіровоградська правда». До фінальної частини, як і передбачалося, дійшли найсильніші команди минулого футбольного року: „ІКАР» (ДЛАУ) − переможець 6-го чемпіонату міста та ФК „Олександрія-Аметист» − переможець 17-го чемпіонату області. Фінальна гра за найголовніший футбольний трофей Кіровоградської області у 2008 р. відбудеться 18 травня на центральному стадіоні в м. Знам'янці. 
Тривають зустрічі першого кола 18-го чемпіонату області з футболу серед аматорських команд. Лідирують у цих змаганнях ФК «Степ», „Олімпік», ФК «Гідросила», які набрали по чотири очки.
ЗМІ.
Майже всі місцеві ЗМІ повідомляють про триумф «Зеніту». Зокрема, «Спортревю»« (16.05.08) пише: «Сегодня на устах и в мыслях всех футбольных болельщиков постсоветского пространства одна новость: питерский «Зенит» − обладатель Кубка УЕФА. Действительно, событие, которое не может не привести в восторг всех наших футбольных фанатов. Именно наших, поскольку, как ни крути, а мы все остаемся единым целым − россияне и украинцы. Это у них там, в политике, какие-то непонятки, а у нас все ясно. Болеем за наших, и точка. Наверняка точно так же российские болельщики болели бы за «Динамо» или «Шахтер», пробейся они в финал турнира такого ранга. Увы, пока недотягиваем. Но, думается, это дело ближайших лет. Во всяком случае, глядя на ЦСКА и «Зенит», которые в течение 3-х лет просто перевернули футбольный мир Европы, думается: а чем мы хуже?..»

Луганськ

Евро 2012
Подготовки области к «Евро-2012»
В областной администрации разрабатывается программа подготовки области к «Евро-2012», в которую входят позиции, на которые Кабинет Министров обещал выделить средства. Это реконструкция здания аэропорта, ремонт взлетно-посадочной полосы и дорог, по которым транзитом проедут болельщики из России. Есть сведения, что в конце июня этот документ будет принят на сессии областного Совета. Это единственное упоминание о чемпионате, которое можно услышать в стенах администрации, на улицах по-прежнему никакой рекламы нет.
Областная федерация футбола
Как рассказал председатель областной федерации Виктор Безрук, в документах, относящихся к «Ево-2012», нет ни слова о подготовке футбольной смены, даже за счет местного бюджета. А у него есть проект реформирования системы детского футбола. Уже несколько лет назад Федерация футбола Украины создала и финансирует межрегиональные детско-юношеские футбольные центры. Их появление в свое время, безусловно, было шагом вперед, но только первым. Когда они заработали, стало видно, что многие детали на уровне региона, в который входит несколько областей, из поля зрения выпадают, за всем уследить невозможно. Более того, сегодня межрегиональные центры действуют там, где футбол и так достаточно крепко стоит на ногах, поднимая его на еще большую высоту. Хотелось бы, чтобы министерство спорта тоже приняло участие в этом процессе и поставило задачу перед областными спортуправлениями по созданию подобных центров в каждой области. Децентрализованная система могла бы работать более эффективно, если создать такие структуры в каждом областном  городе, соответственно определив финансирование. В идеальном варианте было бы неплохо, чтобы в нем участвовали три стороны − Министерство спорта, Федерация футбола Украины и местные власти. Для создания такой организации предлагается перенять опыт появления олимпийских центров подготовки спортсменов в других видах, типовое положение о которых созданы еще десять лет назад Министерством спорта. В Луганской области его можно разместить на существующей базе в городе Кременная, поскольку там есть необходимый минимум инфраструктуры. Естественно, со временем, потребуется определенная реконструкция. Такой центр за счет оперативности мог бы более качественно отбирать перспективных ребят, соответственно,  значительно повышая их мастерство.
Футбол
Местные СМИ, в частности газеты «Ракурс» и «Вечерний Луганск» посвящают материалы последним турам, в которых «Заре» удалось зацепиться за место в высшей лиге. Игра с «Таврией» проходила без особой мотивации, поскольку место среди лучших уже было обеспечено. Крымчане же, стремясь попасть на кубок «Интертото» играли более собранно, в результате закономерно выиграли − 3:2. Последняя игра с явным аутсайдером ужгородским «Закарпатьем» для обеих команд ничего не решала, но «Заря» все же сумела собраться и победить.
Наиболее полно футбольные события освещены в «Ракурсе», который уделил немного внимания первой и второй лиге, а также мини-футболу. Алчевская «Сталь» сыграла очередные матчи: с «Волынью» разошлись мирно − 0:0, затем проиграла ФК «Львов» 0:1. Команда пока находится на десятом месте.
«Коммунальник», играющий во второй лиге, никак не может догнать лидера. После ничьей с «Химиком» он опустился на третье место и отстает от «Титана» на одно очко, а с харьковским «Арсеналом» очки делит, уступая ему одну строчку в таблице.
В чемпионате Украины по мини-футболу «ЛТК» поймал свою игру и с последней строчки переместился в середину таблицы. В последнем матче в Харькове с «Локомотивом» зафиксирована ничья − 4:4.
В субботу на стадионе «Авангард» в Луганске был сыгран финальный матч Кубка области 2008, в котором «Сталь-2» встречалась с северодонецким «Химиком». С первых минут встречи алчевцы завладели игровой инициативой, и уже на шестой минуте команда повела в счёте. Итоговый результат 4:1 в их пользу.
Ребята 1995-1996 г.р. из ДСЮШОР «Заря» в г.Гадяч полтавской области выиграли зональные соревнования и в конце мая отправятся в столицу на финал «Кожаного мяча».

Львів

Євро-2012
Заходи
Минулого тижня у Львові не відбулося жодної спеціально приуроченої події щодо підготовки міста до Євро-2012. Лише на засіданні президії Львівської облради у четвер, 15 травня, торкнулися питання Євро-2012, причому досить гостро. Так, зокрема, заступник голови Львівської облради Микола Горинь заявив, що програми підготовки Львова до Євро-2012 юридично не існує, тому невідомо, яким напрямком рухається у цьому плані Львів. Його підтримав депутат облради від УНП Олег Немчінов. Той взагалі різко заявив, що скільки депутати не запрошували мера Львова Андрія Садового на засідання облради та Оргкомітету з питань підготовки до Євро, він жодного разу не прийшов. На президії облради підтримали пропозицію скликати позачергову сесію, присвячену суто питанню підготовки до Євро-2012. Точна дата засідання цієї сесії наразі невідома − воно відбудеться десь на початку червня.
Преса
Про вищезазначене засідання президії написали усі електронні місцеві ЗМІ та газета «Спортивка».
Інших новин місцевого значення з підготовки до Євро-2012 майже не було. Можна лише згадати інформацію за повідомленням прес-служби Львівської міськради про те, що під час проведення Євро-2012 буде створено штаб з організації медичного забезпечення футбольного чемпіонату.
Реклама
Жодних елементів зовнішньої реклами (біг-борди, роздача листівок тощо) щодо підготовки Львова до Євро-2012 у місті та області помічено не було.
Місцевий футбол
ФК «Карпати»
Цього тижня львівські команди провели чергові поєдинки у чемпіонатах України різних ліг. Львівські «Карпати» завершили виступи у вищій лізі, зігравши внічию 0:0 у Дніпропетровську проти місцевого «Дніпра». Набравши 33 очки, львів’яни посіли 10-ту сходинку у турнірній таблиці. У минулому чемпіонаті «Карпати», щойно повернувшись до вищої ліги, опинилися у підсумку на 8-му місці. Тобто, хоча й невеликий, але регрес. Цей поєдинок став останнім для Валерія Яремченка на посаді головного тренера ФК «Карпати». І це стало у Львові головною футбольною новиною тижня. Нагадаємо, що він замінив на цій посаді Олександра Іщенка у середині першого кола. Тоді, на представленні Яремченка, почесний президент ФК «Карпати» Петро Димінський заявив, що якихось серйозних цілей перед новим тренером не ставить (окрім створення нової, молодої команди), але зазначив, що у команди є все, аби за підсумками цього чемпіонату посісти вищу сходинку, ніж за підсумками минулого. Хоча на цьому ж представленні Димінський дав зрозуміти журналістам, що дасть Яремченку ледь не кілька років на створення нової команди. Таким чином, у львівських «Карпатах» не протримався два сезони поспіль жоден футбольний спеціаліст за часів керівництва клубом Петром Димінським (з 2001 року). Наразі невідомо, хто очолить «Карпати» з наступного сезону.
ФК «Львів»
В іншого львівського клубу − ФК «Львів» − справи значно кращі, хоча вони й грають у першій лізі. Минулого тижня «городяни» на власному полі перемогли з рахунком 4:0 київську «Оболонь» і наблизилися до них (тобто, до другого місця, яке дає право виступати у вищій лізі) на відстань одного очка (за сім турів до фінішу).
Кулуари (не для сайту!!!)
Я вже неодноразово писав, що перед ФК «Львів» не стоїть завдання виходу до вищої ліги, адже команді просто немає де проводити матчі найвищого футбольного дивізіону України. Як вдалося мені дізнатися, президент ФК «Львів» Юрій Кіндзерський у розмові з головним тренером команди Степаном Юрчишином заявив, що ці завдання можуть бути переглянутими. Достеменно не знаю, де після виходу до вищої ліги можуть грати ФК «Львів» (і чи потягне Юрій Кіндзерський бюджет вищолігової команди), проте у Львові уже ведуться розмови про те, що «городяни» у наступному сезоні можуть скласти компанію у вищій лізі іншій команді − «Карпатам». До речі, на матчі ФК «Львів» − «Оболонь» був присутній Петро Димінський (вперше в історії він відвідав матч іншої львівської команди). Перед цим він і не спілкувався (за моєю інформацією) з Кіндзерським. Можливо, обом буде вигідно, коли у вищій лізі буде своєрідне львівське лобі (щось на зразок донецького легіону команд). І не виключено, що ФК «Львів» у разі виходу до вищої ліги гратиме на стадіоні «Україна» − там, де зараз грають «Карпати». Хоча це все наразі на рівні чуток.
Інші футбольні новини
У четвер, 15 травня, відбулася сесія Львівської міськради, на якій Олегу Лужному було відмовлено у створенні академії футболу у Львові на базі СДЮШОР №4. За створення цієї академії проголосували лише 5 депутатів з 91. Хоча мер Львова Андрій Садовий пообіцяв, що після доопрацювання цього питання на одній із сесії знову повернуться до питання Академії. Таким чином, Лужному доведеться йти на конкурс, на якому окрім нього буде представлено ще один проект − ЛІБК.
У вівторок, 20 травня, на львівському стадіоні «Україна» відбудеться так званий «Матч поколінь», присвячений 45-річчю львівських «Карпат» та 10-річчю завоювання командою бронзових нагород. Цій події минулого тижня було присвячено прес-конференцію. Там спортивний директор ФК «Карпати» Юрій Дячук-Ставицький повідомив, що згоду взяти участь у матчі дали практично усі гравці, що взяли участь у завоюванні бронзових нагород. За іншу команду виступатимуть гравці усіх поколінь «Карпат»: Ігор Кульчицький, Габор Вайда, Лев Броварський, Степан Юрчишин, Ігор Худоб’як, Максим Фещук і т.д.
ЗМІ
У свіжому номері тижневика «Спортивка» надруковано звіти про поєдинки львівських футзальних команд у вищій лізі чемпіонату України: «Енергія» і «Тайм» здобули перемоги, а «ТВД» програв. Також надруковано повний підсумок останнього туру чемпіонату України з футболу. Є повідомлення про те, що гравця ФК «Львів» Валерія Федорчука викликали до лав молодіжної збірної України.
Тижневик «Карпат» більшість матеріалів номера присвятив матчу з «Дніпром» та майбутньому «Матчу поколінь». В інтерв’ю півзахисник «Карпат» Андрій Ткачук заявив, що гол, який забив Павєл Кірильчик у матчі проти «Дніпра» − чистий, хоча арбітр Олег Орєхов його не зарахував.

Миколаїв

Євро 2012.
Заходи в організаціях та обласних державних органах.
На Миколаївщині в організаціях та обласних державних органах про чемпіонат Європи − 2012 не згадували, не проводилося також ніяких заходів.
Згадували про Євро − 2012 лише представники політичних партій. 16 травня під час прес-конференції народний депутат, керівник обласної організації БЮТ Роман Забзалюк заявив, що всі розмови їх політичних противників (губернатора Олексія Гаркуші і керівника обласної організації Партії Регіонів Миколи Круглова ) про те, що «проект будівництва моста згорнутий за рішенням Кабінету міністрів Юлії Тимошенко − не відповідає дійсності». Нардеп зазначив: «Я бы не стал на сегодняшний день говорить о том, что программа строительства моста снята с повестки дня. Она не закрыта как таковая, она сегодня включена в программу, в том числе подготовки к проведению Евро-2012. Просто в этом году, по нашему мнению, если мы не можем из-за объективных и субъективных причин даже рассмотреть поправки к Госбюджету на 2008 год, хотя они есть и подготовлены, ставить во главу угла строительство моста в Николаеве. Но программа не закрыта, она просто перенесена на другой период − на 2009 год». Отже, миколаївці знову почули, що побудувати такий необхідний регіону міст допоможе футбол, а саме − підготовка до Євро − 2012.
У кулуарах журналісти не знали, як пов’язати висловлення лідера місцевого осередку БЮТ з інтерв’ю народного депутата України, першого заступника парламентського комітету з питань податкової і митної політики Миколи Круглова. Інтерв'ю було записане за декілька днів до повідомлення про те, що Кабмін відклав розгляд питання про будівництво моста через річку Південний Буг у Миколаєві. На запитання журналіста: « А подвести этот проект под Евро-2012 тоже нельзя»? Депутат відповів: «К сожалению, нет. В перечне необходимых объектов (их около 30-ти), который утвержден рабочей группой по подготовке чемпионата, николаевского моста нет. …Да, государство сейчас пытается решать проблему дорог в рамках футбольного чемпионата 2012 года. А это значит, что планируется развивать те направления, где будут проходить матчи, − Киев, Днепропетровск, Донецк, Львов и Одесса, как резервный город. А все остальное − остается, как говорят, на нуле...»
Отже ситуацію з об’їзним мостом у Миколаєві продовжують доводити до абсурду. Хто як хоче , так її і використовує, але всі − на свою користь.
Зовнішня реклама.
Нарешті на Центральному міському стадіоні вболівальники футболу можуть прочитати: «Миколаїв вітає проведення Євро − 2012 з футболу в Україні». Зазначимо, що це перший плакат, який з’явився у корабельному краї, де зазначається про проведення Євро-2012.
В ЗМІ області. Преса.
Про Євро-2012 не згадували на сторінках регіональних друкованих ЗМІ.
Радіо. Телебачення.
Тема ЄВРО − 2012 в ефірі обласного радіо і телебачення не висвітлювалася.
Футбол.
ЗМІ про футбол.
Чемпіонат України. Вища ліга.
Місцеві ЗМІ розповідали про положення команд перед останніми матчами чемпіонату країни − «За шаг до финиша», та про кубковий матч − «Финал, достойный истории» («Николаевские новости», 13.05.08), журналісти також констатували, що «Шахтер»« уверено отобрал трофей у «Динамо», владевшего им три года подряд» («Флагман− Н». 14.05.08).
Чемпіонат України. Перша ліга.
Як завжди левову частку матеріалів місцеві журналісти присвятили останнім іграм МФК «Миколаїв» в чемпіонаті країни, матчу з івано-франківським «Прикарпаттям»: «Прикарпатский вояж» («Николаевские новости», 13.05.08), «День Победы: ничьих не бывает» («Николаевские бизнес», 14.05.08). Журналісти звернули увагу на те, що «четыре матча николаевцы не пропускали мячей в свои ворота. И в Ивано-Франковске всего четверть часа не дотянули до вполне заслуженной ничьей» («Южная правда», 13.05.08), а також, що «МФК «Николаев» на выезде восемь матчей подряд не может поразить ворота соперников» («Флагман − Н». 14.05.08).
14 травня миколаївці приймали на своєму полі лідера першості − команду «Іллічівець» і виграли з мінімальним рахунком 1:0.
На післяматчевій прес-конференції головний тренер МФК «Миколаїв» В'ячеслав Мазараті відзначив, що задоволений результатом зустрічі, але не якістю гри. В обороні команда зіграла добротно, а от у лінії атаки − погано.
Відвертими для журналістів стали слова В'ячеслава Мазараті, що у першій лізі чемпіонату України всі команди приблизно одного класу, і навіть «Іллічівець», який рветься до вищої ліги, у миколаївському матчі нічим не здивував. Більше того, з командами, які перебувають у нижній частині турнірної таблиці, грати навіть важче, − зазначив В’ячеслав Мазараті.
У місцевій пресі про цей матч написано небагато. ЗМІ вважають, що миколаївці витримали «испытание лидером» («Южная правда», 17.05.08), що гол «Іллічівцю» забив «экс-мариуполец Таран… Это первый гол Евгения во втором круге чемпионата» (веб-сайт газети «Николаевские новости», 14.05.08). що завдяки цій красивій перемозі МФК «Миколаїв» в десятці кращих команд у першій лізі чемпіонату України з футболу (веб-сайт газети «20 минут», 15.05.08).
Чемпіонат області
«В нашем городе спорт вообще никому не нужен»? − це назва матеріалу регіональної газети «ТВ Всесвіт», що видається у місті Первомайську.
У матеріалі зазначається, що початок нового чемпіонату області приніс вболівальникам міста розчарування. Чому? На це запитання відповів голова федерації футболу міста Первомайська Микола Флакей. Головна причина всіх проблем у тому, що «финансирование футбольного клуба происходит на уровне 1% от необходимого, то кто в нем будет играть? Кто будет тренировать команду «за горячее рукопожатие»? В последние годы из тощего городского бюджета в первую очередь финансировались социальные программы. На развитие же спорта, того самого, который, по идее и в идеале, должен быть залогом здорового образа жизни, отпускались суммы, весьма далекие от реальных потребностей. И поэтому первомайский футбол влачит жалкое существование. За это время спортивный клуб «Первомайск» не умер только потому, что в критическую минуту каждый раз находились люди, подставляющие свое финансовое плечо» («ТВ Всесвіт»,15.05.08).
Що треба зробити, щоб поліпшити становище команди? На думку газети допомогу має надати місцева влада, яка до цього часу залишається бездіяльною у вирішенні цих питань: «До каких пор наши власть имущие будут ограничиваться отчетами вместо реальной работы? Когда, вместо того чтобы придумывать всевозможные «планы развития», наши городские власти увидят и сумеют оценить реальную картину нашей жизни − жизни обыкновенных горожан? Мы хотим видеть первомайский футбол! Мы хотим болеть за своих земляков! Мы имеем право требовать результативной работы от избранной нами власти! Верните спорт в Первомайск» («ТВ Всесвіт»,15.05.08).
Щодо ігор чемпіонату області з футболу, то, за повідомленнями місцевих ЗМІ, максимум очок здобула команда «Новопетрівка», а кращим бомбардиром першості став гравець цієї команди − Ігор Бринза («Николаевские новости», 13.05.08).
«
Команда из сельской глубинки − единственная, которая не знает турнирных потерь после четырех сыгранных туров. Очередными жертвами новопетровцев стали «Тепловик» и «Строитель», причем в ворота этих команд дерзкие гости «отгрузили» почти десять мячей! Впрочем, истинную силу клуба со Снигиревщины сможем оценить уже в следующее воскресенье, когда новопетровцев проэкзаменуют чемпионы области − вороновцы» («Николаевские бизнес», 14.05.08).
Чемпіонат міста Миколаєва.
Футболісти ФК «Воронівка», за повідомленнями газет, в даному турнірі грають по − чемпіонські. В двох останніх іграх відзначилося більше половини гравців цієї команди, які змогли забити 10 м’ячів, пропустивши лише один в свої ворота.
Інші турніри.
11-12 травня у селі Радсад Миколаївського району відбувся зональний турнір у залік Всеукраїнських дитячих змагань з футболу на призи клубу «Шкіряний м’яч». За єдину путівку до фіналу на футбольному полі сперечалися команда ЗОШ № 19 м. Миколаєва, а також гості з м. Балти Одеської області, м. Кривого Рогу та м. Олександрії Кіровоградської області. «Набравши сім очок, команда школи № 19 посіла перше місце та здобула право виступити у всеукраїнському фіналі, котрий відбудеться наприкінці травня у столиці України. З цим успіхом юних футболістів привітав голова обласної федерації футболу Микола Єропунов» («Рідне Прибужжя», 17.05.08).

Одеса

Евро 2012
СМИ
Турецкие строители хотят участвовать в подготовке к ЕВРО-2012
Турецкие компании, которые занимаются производством строительных материалов, готовы к освоению украинского рынка. Такой интерес обусловлен не только активным развитием строительства в Украине, но и тем, что отечественные строительные компании нуждаются в качественных, но при этом доступных материалах для своих объектов. Начать турецкие предприниматели решили с Одессы. 14 мая открылся украинско-турецкий бизнес-форум, посвященный строительству и строительным материалам.
Строительная отрасль в Одессе, как и в Украине в целом, несмотря на временную стагнацию рынка недвижимости, продолжает развиваться бурными темпами, что не может не привлекать в наш регион инвесторов. Примером тому может служить строительный украино-турецкий бизнес-форум, проходящий в Одессе. Он привлек около 100 местных и более 20 турецких строительных компаний. Такую заинтересованность зарубежные представители объясняют выгодным географическим расположением Одессы.
Однако выход турецких компаний строительного подряда на украинский рынок имеет еще одну причину − грядущий чемпионат Европы по футболу. Турецкие предприниматели не только готовы поставлять строительные материалы для объектов, необходимых для проведения чемпионата, но и готовы финансировать само строительство этих объектов.
«Турецкие компании строительного подряда на сегодняшний день являются очень крупными компаниями, которые известны во многих странах − заявил Али Бога, ген.директор по вопросам экспорта Генсекретариата внешней торговли при Премьер-министре Турции. Они занимаются проектами по всему миру на сумму более 100 млрд. долларов. Кроме того наши строительные компании занимают 3 место в мире после России и Китая по престижности, и мы надеемся, что они внесут большой вклад в подготовку Евро-2012».
Помимо объектов спортивного назначения немалую заинтересованность турецкие застройщики, по словам Али Боа, проявляют к реконструкции аэропортов и дорог. Но и жилое строительство не теряет своей привлекательности в глазах зарубежных подрядчиков. Однако бизнес-форум вызвал интереснее не только у турецких, но и у местных строительных компаний.
Двусторонние переговоры, проходящие в рамках форума, по сути, стали первыми шагами в сотрудничестве турецких и одесских строительных компаний. Благо, организаторы бизнес-форума позаботились о том, чтобы сделать процесс взаимодействия максимально комфортным. («Вести»)
Вопрос о включении Одессы в список основных городов финальной части Евро-2012 будет решен в середине лета
Вопрос о включении Одессы в список основных принимающих городов финальной части Евро-2012 будет решен в середине лета 2008 года, передает корреспондент ИА «Контекст-Причерноморье».
Об этом, 19 мая, в ходе телефонной беседы сообщил корреспонденту агентства представитель отдела по связям с общественностью Департамента по подготовке и проведению в г. Одессе финального турнира Чемпионата Европы 2012 года по футболу Одесского городского совета Сергей Киселев.
Как отметил С. Киселев, «этот вопрос решается, и решение будет принято в середине лета».
«Но, несмотря на то, будет или нет Одесса принимающим городом, все запланированные строительства и реконструкции будут в городе завершены, поскольку инвесторы уже начали вкладывать средства в развитие нашей инфраструктуры», — подчеркнул С. Киселев.
Как сообщало ранее ИА «Контекст-Причерноморье», изначально планировалось, что матчи Евро-2012 пройдут в Киеве, Днепропетровске, Донецке и Львове, а Харьков и Одесса остаются в резерве с украинской стороны — они будут привлекаться к проведению Евро-2012 в случае проблем с готовностью основных городов, а также в случае увеличения количества участников чемпионата с 16 до 24 команд.
Однако 18 апреля на заседании Стратегического Совета УЕФА в швейцарском городе Ньон председатель Национального агентства по вопросам подготовки и проведения в Украине финальной части чемпионата Европы по футболу 2012 года Евгений Червоненко предложил УЕФА внести Одессу в список основных принимающих городов финальной части Евро-2012.
Интервью
Андрей Терзиев: Если Евро будет в Украине, то 99 процентов, что будет в Одессе!
Одной из идей, которая в последние годы вносит приятное беспокойство в наше общество, является проведение Чемпионата Европы по футболу-2012. Шесть украинских и шесть польских городов приступили к подготовке Евро-2012, и среди них − Одесса. Однако проведение таких грандиозных мероприятий требует, во-первых, колоссальных усилий, во− вторых, серьезных финансовых вложений. Об этом − в интервью директора городского департамента по подготовке и проведению в Одессе финального турнира Чемпионата Европы 2012 года Андрея Владимировича Терзиева.
«Репортер»: Андрей Владимирович, мы знаем, что Евро-2012 будет в Украине, вероятно, что в Одессе. Чем Евро-2012 может быть полезен нашему городу?
Андрей Терзиев: Если Евро будет в Украине, то 99 процентов, что будет в Одессе. Здесь нет такого понятия или разграничения − резервный город или основной. Принимать решение будут эксперты УЕФА, и решение будет приниматься в середине лета. Город, который будет готов лучше всего, заслужит проведение чемпионата.
«Р»: Значит, несмотря на то, что Одесса − резервный город, она может принять матчи, и для этого есть все возможности?
А.Т.: Мы подготовили полностью всю концепцию, что Одесса может предоставить. На сегодняшний день УЕФА оценивает шансы Одессы как большие. Я не хочу сравнивать с другими городами, здесь нет никакой конкуренции, мы все должны быть сплоченными, потому что выиграла проведение Евро вся страна Украина. Поэтому мы должны думать об Украине. Одесса на сегодняшний день готова к тому, что к 2012 году все будет по требованию УЕФА выполнено.
«Р»: Я слышал, что заявка Одессы была принята достаточно успешно. Можете рассказать об этом?
А.Т.: Не заявка Одессы, а концепция. Эксперты УЕФА не рассматривали Одессу. До нового года рассматривали 4 основных города, а Одесса и Харьков были резервными. После чего мы создали департамент и сделали все возможное, чтобы в УЕФА увидели, что есть еще такой город как Одесса, у которого есть ресурсы − порт и туристический потенциал. И после того, как они посетили Одессу, они, улетая, спросили: почему в Одессе планируется только один матч, почему не 4? И в дальнейшем, по предоставлении дополнительной информации экспертам, они все больше и больше убеждались в том, что Одесса − один из реальных претендентов, который, скорее всего, будет принимать матч.
«Р»: Я знаю, что сегодня существуют планы подготовки города, существует целевая программа подготовки и проведения Чемпионата Европы. Что изменится у нас в городе в процессе подготовки к Евро? Что может получить толчок к дальнейшему развитию, с тем, чтобы Одесса стала более европейским городом?
А.Т.: Это, прежде всего, транспортная инфраструктура, которая включает в себя дороги, аэропорт, морвокзал. Это развлекательная инфраструктура, включая и гостиницы. Планируется грандиозный проект в Лузановке − это будет действительно грандиозный проект, спортивный и развлекательный. Будет реконструирован стадион «Черноморец». Там будет не только стадион, там планируется строительство гостиницы, спортивно-оздоровительного направления, но это будет в «пятне» застройки существующего стадиона.
«Р»: Высказываются опасения, не повредит ли это парку Шевченко. Не повредит ли парку это строительство?
А.Т.: На сегодняшний день в парке уже есть стадион, и он не мешает парку. Все строительство будет в границах нынешнего стадиона. Помимо этого, инвестор взял на себя обязательство облагородить парк. Он будет также контролировать уборку парка после матчей. Мое мнение − парку это не повредит. Планируется также строительство эстакады от Таможенной площади к стадиону «Черноморец». Если все это удастся воплотить, то проблем со стадионом не будет никаких.
«Р»: Расскажите, что планируется сделать в Лузановке? Там будет построен какой-то развлекательный и спортивный комплекс? Когда начнутся работы и будет ли что-то сооружаться?
А.Т.: Мы сейчас проводим конкурс, планируется строительство стадиона на 32 тысячи посадочных мест, намыв территории около 20 гектаров, планируется также строительство гостиниц, спортивных сооружений для детей, таких как каток, футбольное поле, волейбольное поле − весь спектр спортивных сооружений на том месте, где раньше была свалка. Границы парка затрагиваться не будут, хотя во всех СМИ еще совсем недавно кричали об этом. Расширяться эта территория будет за счет намывных сооружений.
«Р»: Можно ли сказать, что сегодня при подготовке Одессы к Евро-2012 чему-то отдается приоритет, − например, подготовке спортивных сооружений или городской инфраструктуре?
А.Т.: Сейчас при подготовке к Евро-2012 больше всего отдается сил для достижения лояльного отношения экспертов УЕФА к нашему городу. Мы сейчас занимаемся бумажной работой − для того чтобы в будущем отдать приоритеты тому или другому объекту.
«Р»: А есть проблемные участки?
А.Т.: Есть на уровне правительства − это то, что касается бюджета.
«Р»: Какие средства необходимы Одессе на подготовку к Евро-2012? Откуда они должны прийти?
А.Т.: На сегодняшний день общая сумма необходимых инвестиций составляет порядка 8 миллиардов гривен, которые необходимо вложить до 2012 года. Из них 5 миллиардов − это деньги за счет инвесторов, остальные − госбюджет и местный бюджет. А затягивается решение этих проблем, наверное, из-за того, что все остальные города просят большое количество денег и называют нереальные суммы на строительство каких-то объектов. При том, что Одесса не просит дополнительных денег, она просит перераспределить деньги. То есть средства, выделяемые, допустим, Минтрансом на аэропорт, мы просим перераспределить на дорогу «Север − Юг». Деньги выделяются, необходимо внести поправки в госбюджет, в общем, работа ведется.
«Р»: Мы видим, что большинство одесситов, несмотря на разность мнений, поддерживают проведение Чемпионата Европы у нас. Сегодня середина 2008 года, и до чемпионата осталось не так уж много времени. Достаточно ли у нас сегодня времени для того, чтобы воплотить все эти планы, достойно подготовиться к Чемпионату Европы?
А.Т.: Времени предостаточно. По моим оценкам, Одесса будет готова к Евро уже в 2011 году. На сегодняшний день у нас уже существует большая база гостиниц − 2-х, 3-звездочные уже есть. У нас есть порт, куда могут заходить суда, на которых можно разместить более 5 тысяч туристов. Аэропорт, стадион − мы с этим успеем. Что касается медицины, то мы готовимся: планируем реконструкцию клиник по стандарту УЕФА и строительство новой станции скорой помощи.
«Р»: Сейчас высказываются опасения: мол, нужно ли готовиться к Евро, тратить ресурсы, в то время как есть шанс в итоге Евро-2012 и не получить. Или: получить все-таки право на проведение матчей и не справиться с организацией. Вы не боитесь подобных ловушек? Вы уверены, что все у вас получится?
А.Т.: Мы не боимся подобных ловушек, − не справиться мы не можем. У нас есть определенный опыт проведения подобных матчей, есть наработанная инфраструктура. Мы работаем с коллегами из Австрии, Швейцарии. И на сегодняшний день, анализируя ситуацию, мы видим, что успеваем, и все те пробелы, которые есть, мы решим.
«Р»: В европейских странах количество игровых полей и площадок значительно больше, чем у нас. Как вы считаете: за время, которое осталось до Евро-2012, сможем ли мы по этому показателю как-то подтянуться к европейским странам?
А.Т.: Я думаю, что нет. Взять такой пример: когда пролетаешь над каким-нибудь европейским городом, видишь, что в каждом районе есть свой стадион. Там это создавалось десятилетиями, поэтому, естественно, мы не сможем к 2012 году сравняться по спортивным площадкам с европейскими странами. Но привить культуру спорта, привить молодежи вкус к красивому, качественному спорту − это наша задача. А со временем мы будем равняться на европейские страны и по числу спортивных площадок.
«Р»: Вы говорили о многих отраслях, в которых сейчас ведется работа. А как обстоят дела с обеспечением безопасности людей во время таких грандиозных форумов? Нужно ли нам сегодня перенимать в этой области опыт европейских стран или у нас есть свои наработки, которых достаточно?
А.Т.: Обязательно нужен европейский опыт, но не сегодня. Мы планируем это начать с конца 2009 года. У нас есть график поездок по обмену опытом, безусловно, сюда приедут и эксперты, которые будут обучать наши силовые структуры.
«Р»: Можно ли сказать, что, готовясь к Евро-2012, Одесса хоть чуть-чуть приблизится к тому, что мы называем европейским городом?
А.Т.: Одесса и сейчас вполне европейский город. Это слова не мои, а моих западных коллег, которые приезжают сюда. Они говорят, что это европейский город. А после того, что мы сделаем в этом городе, я думаю, что это будет больше чем европейский город. Европа нам будет завидовать.
Футбол
Чемпионат страны
«Карпаты» (Львов) − «Черноморец» − 2:0
11 мая во Львове на стадионе «Украина» состоялся поединок ФК «Черноморец» и ФК «Карпаты», где удача снова прошла мимо одесской команды. В начале игры, уже на четвертой минуте, львовские футболисты открыли счет с помощью подачи Худоб яка, мяч в ворота Руденко головой пробил Петривский. После того как одесситы оправились после первого гола и стали придавать своим контратакам остроту, львовяне попали в наши ворота еще раз. С помощью очередного удачного паса Худобряка из центра поля на Фещука, тот вышел на рандеву с нашим вратарям и счет стал 0-2 в пользу Карпат.
В начале второго тайма Черноморец пытался отыграться, используя при этом не мало острых контратак, но обыграть оборону хозяев так и не удалось. Впрочем, у одесситов были голевые моменты.
Юные «Черноморцы» выступили в очередных играх чемпионата Украины
Юношеские команды «Черноморца» выступили в очередных играх чемпионата Украины по футболу. Об этом сообщает официальный сайт ФК «Черноморец». В рамках очередного тура первенства ДЮФЛ команды СДЮШОР «Черноморец» встречались с ровесниками из Запорожья и Севастополя. Запорожцев наши команды принимали в Отраде и победили. «Черноморец» U-17 обыграл «Металлург» со счетом 1:0 благодаря голу Виталия Балашова и упрочил свое лидерство в зоне. В этом сезоне «Черноморец» и «Металлург» шли нога в ногу большую часть турнирной дистанции и потому победа в очной встрече очень важна для самой старшей команды нашей школы. «Черноморец» U-15 выиграл со счетом 2:0 и продолжает лидировать в своей группе. Коллективы 1992 и 1994 годов рождения на минувших выходных играли на выезде против сверстников из ФК «Севастополь». Обе одесские команды проиграли со счетом 0:1.
Чемпионат Украины ФК «Черноморец» завершил на 7-м месте
Вот и пролетел очередной футбольный сезон. К сожалению, одесскому ФК «Черноморец» не удалось завершить последний матч победой в игре с криворожским ФК «Кривбасс». Хотя, с начала игры одесситы начали с резких контратак и на 17-й минуте открыли счет. Далее «Черноморец» мог удвоить результат, но после передачи Хименеса один на один вышел Корытько, но так и не пробил через вратаря «Кривбасса». Второй тайм начался в более спокойном темпе для одесситов, а кривбассовцы в свою очередь ускорили темп игры, и на 2-й компенсированной минуте упорные старания криворожцев увенчались успехом, Лисицкий пробил со средней дистанции, Руденко выбил мяч, но Мельник добил в ворота. 17-й чемпионат Украины ФК «Черноморец» завершил на 7-м месте, набрав 38 очков.
Мини-футбол
Одесский «Маррион» продолжает бороться за «бронзу» национального первенства. И чем ближе к финишу, тем борьба эта становится ожесточеннее. Домашний поединок с киевской «Планетой-Мост» стал тому ярким подтверждением.
 На 4-й минуте хозяева усилиями Швыдкого открыли счет. Однако в конце первого тайма столичные футзалисты равновесие восстановили. Оно (равновесие) сохранялось до самого конца встречи. Справедливо полагая, что ничья практически лишает его подопечных шансов на медали, главный тренер одесситов Роман Смирнов, отмечавший свой день рождения, решился на отчаянный шаг: на последней минуте поменял вратаря на полевого игрока. Риск оправдался — Швыдкий снова забил! Теперь уже гости, желая отыграться, усадили на скамейку запасных голкипера, но с прямо противоположным результатом — Коптев, поразив пустые ворота, установил окончательный результат — 3:1.
ФК «Днестр»
Овидиопольский «Днестр» провел очередной календарный матч чемпионата первой лиги.
В игре 31-го тура подопечные Игоря Негары встречались в Черкассах с местным «Днепром» и уступили со счетом 0:2. Хозяева поля забивали в каждом из таймов. На 38-й минуте Петр Кондратюк стал автором первого гола, удачно сыграв на добивании, а на 68-й двухходовка с участием того же Кондратюка и Андрея Деркача завершилась ударом последнего. После поражения «Днестр» опустился на 13-е место. В его активе 38 очков.

Полтава

Євро 2012
Реклама.
Зовнішньої реклами та використання логотипу Євро 2012 за звітний період не зафіксовано.
Заходи.
За звітний період місцевою владою та громадськими організаціями не проводилось жодних заходів присвячених Євро 2012.
ЗМІ.
У газеті «Коло» (15-20 травня 2008) вийшов матеріал «Євро 2012 «відремонтує» пирятинську лікарню». Основна суть матеріалу, та що у 2008 році в Пирятині планують реконструювати лікувальний корпус і котельню ЦРЛ та побудувати паталoгоанатомічне відділення. Про це на прес конференції розповів в.о. голови Полтавської ОДА Іван Близнюк. Ці об’єкти включені в перелік тих, які необхідно відремонтувати до Євро 2012. Перша частина матеріалу − це загальна інформація про те, які об’єкти планується ввести в дію (дороги, заклади культури та охорони здоров’я). Друга − інтерв’ю з головним лікарем пирятинської ЦРЛ Олександром Гаркавенком. Із загальної кількості пацієнтів, відсотків сорок потрапляє з траси − каже він − однак умови, в яких доводиться надавати допомогу, потрібно значно покращити. Минулого року під Євро 2012 для лікарні закупили два автомобілі «швидкої допомоги». На роботи буде виділено з державної казни 1280100 гривень, та 560 тис. грн. з інших джерел фінансування.
В газеті «Вечірня Полтава» (14 травня 2008) вийшов матеріал «Підготовка до Євро 2012: ех, дороги…» (подаю його повністю).
Ми продовжуємо висвітлювати тему підготовки Полтавщини до проведення в Україні Євро 2012. Про те, на якому етапі зараз ця справа, які найважливіші об’єкти готуються реконструювати і ввести в дію розповів голова оргкомітету, перший заступник голови ОДА Іван Близнюк.
Ми прийняли безпосередню участь у розробці державної програми і Полтавщина туди входить з серйозними пропозиціями − зазначив Іван Федорович − Наш запит становить 12 мільярдів гривень для облаштування шляхів  Київ-Харків-Довжанський та Царичанка-Кобеляки-Решетилівка та більше 80 мільйонів по аеропорту Полтава. Нам потрібні ці кошти, щоб у цьому році зробити об’їзну дорогу першої категорії  в обхід Лубен і дійти до Хоролу. Але це були плани. Коли ми поїхали в міністерство економіки захищати програму, то нам сказали, що на цю дорогу виділимо лише 1,2 мільярди до 2012 року. Усі розуміють, що цих коштів дуже мало, тому в кабінеті міністрів створюється зараз координаційна рада, яку очолює Євген Червоненко. Вони готові говорити про те, щоб здавати дороги в концесію, тому зараз ведуться перемовини.
Оргкомітет по підготовці Полтавщини до проведення в Україні Євро 2012, який очолює Іван Близнюк, за його словами досить активно працює. Багато зусиль прикладають обласні управління у справах сім`ї молоді та спорту та управління економіки. Особливо Іван Федорович відзначив позицію керівника служби автомобільних доріг Романа Гнатенка та керівника управління будівництва транспорту й інфраструктури Тараса Ткаченка. «На ту суму, яку виділили в цьому році Полтавщині ми не погодимося, тому спробуємо достукатися в двері міністерських інстанцій.»
«Якщо полтавський аеропорт визнають запасним до Харкова, нам би це було дуже вигідно. Адже 80 мільйонів гривень на реконструкцію злітної смуги не завадять. Звідси виходить, що й потрібно між аеропортами Полтави та Харкова будувати дорогу першої категорії, довжина якої 140 км.
В завершенні розмови Іван Близнюк розповів про ситуацію із закладами охорони здоров`я. «Коли ми були на засіданні координаційного комітету, то мені не сподобалася позиція: вони на периферії, і хочуть за наші кошти підтягнути стан своїх закладів і до Євро 2012 ніякого відношення не мають. Я кажу, а що як комусь з гостей єврофоруму, які подорожуватимуть по трасі Київ-Харків, буде потрібна кваліфікована медична допомога? Від управління охорони здоров`я нашої області йдуть пропозиції, щоб ми могли забезпечити сучасними машинами та обладнанням для невідкладної допомоги заклади у межах районів де проходить траса. Не можна на рівні держави говорити, що проблеми Євро-2012 повинні вирішуватися виключно на рівні місцевих громад.
Місцевий футбол.
ФК «Ворскла»
«Динамо»
(Київ) − ФК «Ворскла»( Полтава) − 2:1(1:1)
Пропустивши гол на 89-й хвилині «Ворскла» зберегла інтригу нинішньої першості до останнього туру й завадила донецькому «Шахтарю» достроково завоювати чемпіонське звання. Відверто кажучи, полтавці не заслуговували на поразку, більше того вперше за останні роки за неї не соромно. Підопічні Миколи Павлова, хоча й пропустили швидкий гол, не грали від оборони, а інколи й мали територіальну перевгу. У день гри наставник киян Юрій Сьомін відзначав 61-й день народження, тому чекав від своїх підопічних подарунку у вигляді перемоги. Та після першого тайму вигляд у Юрія Павловича був зовсім не святковим. Героєм матчу став юний гравець «Динамо» Юрій Ярмоленко, який вдало вийшов на заміну і першим був на добиванні.
Головний тренер «ворсклян» після гри з «Динамо» був злий. Павлов навіть не додивився матч до кінця, а по дорозі в роздягальню поздоровив свого колегу Сьоміна. На післяматчевій прес конференції Микола Петрович вів себе стримано.
ФК «Полтава»
ФК «Полтава» -»Титан» (Донецьк) -1:0

Найцікавіше у матчі сусідів по турнірній таблиці першості України в другій лізі почалося в другому таймі. На 47-й хвилині після потужного удару Сергія Гордуна, м’яч в штрафному майданчику знайшов руку захисника донецького клубу. Пенальті бездоганно виконав Анатолій Подробаха. Після пропущеного голу досвідчені гості перехопили ініціативу й володіли нею до фінального свистка, маючи кілька нагод зрівняти рахунок. Та все ж полтавці втримали перемогу і впритул наблизилися до заповітної кращої десятки.
Виїзна зустріч ФК «Гірник-Спорт» з «Явором», що відбулася в Сумах на стадіоні «Юбілейний», нарешті таки порадувала вболівальників. Комсомольська команда отримала першу перемогу в цьому році − 2:0.
Чемпіонат Полтавщини
Відбулися матчі шостого туру чемпіонату Полтавської області з футболу у першій лізі. Центральний поєдинок − це гра лідерів «Колос» Дмитрівка та ФК «Велика Багачка», яка не виявила переможця − нічия 1:1, і не принесла зміни лідера − це «Колос», в нього 14 очок. Цим скористався ФК «Лубни», якому пощастило вивезти перемогу з Гребінки, вигравши в місцевого «Локомотива» − 1:0. Тепер у ФК «Велика Багачка» та ФК «Лубни» по 13 очок. Лубенчани мають непогані шанси після наступного туру вийти в лідери, адже вони вдома приймають «Колос» Дмитрівка (центральний матч туру). Цікаво, що може протиставити ФК «Пирятин», який сенсаційно лідирував чотири тури, минулорічному чемпіону ФК «Велика Багачка»?

Рівне

Євро 2012
У Рівному − тиша і благодать, життя пливе сірими буднями. Навіть інформація про те, що Рівненський аеропорт внесли в перелік об’єктів, які готуватимуть до Євро-2012 не викликала жодних емоцій. До речі, місцевим летовищем зацікавився німецький інвестор, який уже вдруге приїде в Рівне у цю п’ятницю. Оскільки обласна влада (аеропорт є обласною комунальною власністю) не спроможна самостійно утримувати аеропорт, його залюбки віддадуть першому ліпшому інвестору. Це, по суті, й все, що стосується підготовки регіону до чемпіонату Європи в Україні.
Немає наразі в Рівному ні символіки, ні реклами Євро-2012.
Футбол
Заключний туру чемпіонату України у вищій лізі
Значно жвавіший інтерес у рівненських уболівальників викликала інтрига заключного туру чемпіонату України у вищій лізі. Чомусь більшість була впевнена, що правдами-неправдами золото здобудуть кияни. Висловлювалися припущення, що „динамівці» запропонують запорозьким „металургам» такі преміальні за перемогу над гірниками, що вони „землю під ногами гризтимуть». Проте прихильників киян, виявилося, очікувало глибоке розчарування. Футбольні розмовах серед уболівальників мимоволі переплітається з політичними. При чому, не тільки поміж владних мужів, а й поміж пересічних шанувальників футболу.
ФК „Верес»
Останній поєдинок „Вереса» з тернопільською „Нивою» виявився настільки беззубим, що vip -ложа не стільки переймалася перебігом подій на футбольному полі, як бесідами про рибалку. Звичайно, це суб’єктивна думка, проте «Нива» хоча й належить до лідерів, нічим особливим не виділялася на фоні „Вереса». Просто виявилася більш фартовою. Допомогла ще й неуважність бокового судді, котрий у ході атаки, котра завершилася взяттям воріт господарів, не помітив у положенні поза грою відразу двох тернополян. За великим рахунком, справедливим результатом гри була б нічия. Однак „вересівець» Володимир Ткачук бездарно пробив одинадцятиметровий у кут, куди кинувся воротар „Ниви». Чергова поразка якось навіть відбила охоту рівненських вболівальників обговорювати перспективи „Вереса». Так, між іншим, подорікали тренерському складові, що не випускають на поле молодь, а ветерани не виправдовують сподівання, котрі на них покладають. Обмовилися про можливе поповнення „Вереса» кількома гравцями „штурму». Хоча мало хто сподівається, що новобранці суттєво поліпшать гру „Вереса». Мовляв, у „Штурмі» є кілька перспективних гравців, однак наразі вони швидше − бігуни, аніж футболісти. Ось така пригнічена атмосфера в середовищі рівненських вболівальників.
На жаль, абсолютно нічого цікавого у футбольному житті Рівненщини впродовж минулого тижня не сталося.
Місцеві засоби масової інформації не розщедрилися на футбольну тематику, отож обмежилися повідомленнями про результати футбольних матчів (за участю „Вереса» і чемпіонату області).

Суми

Євро-2012
Заходи
За звітний період жодних заходів по даній темі в регіоні не проводилося. Про Євро-2012 згадували під час проведення 12 травня в обласному прес-клубі засідання на тему «Актуальні питання тендерної рівності в Україні: як захиститися від дискримінації за ознакою статі?» за участю експерта Міжнародного Центру перспективних досліджень та представника Міжнародної фінансової корпорації. Говорячи про позитивні наслідки розвитку жіночого підприємництва, вони серед інших чинників назвали і майбутню європейську першість. На думку експертів, широке залучення жіноцтва до підприємницької діяльності дозволить спрямувати додаткові сили у сферу послуг, зокрема, громадське харчування, що позитивно вплине на якість проведення в Україні Євро-2012.
Реклама
Зовнішня реклама Євро-2012 у Сумах відсутня, використання логотипу європейської першості в місті не зафіксовано.
ЗМІ
Матеріали на тему Євро-2012 у місцевих ЗМІ на минулому тижні не публікувались.
Місцевий футбол
Кубок області
17 травня були зіграні матчі-відповіді ¼ фіналу Кубка області. За їх результатами до наступного кола змагань вийшли конотопський «Шахтар», недригайлівська «Іскра» та команда Сумського національного аграрного університету. Ще один учасник півфіналу визначиться у поєдинку «Спартак-Побутсервіс» (Суми) − «Авангард» (Білопілля), який відбудеться на цьому тижні.
ЗМІ
Місцеві ЗМІ приділили увагу проведеному у Сумах в День футболу 10 травня Кубку «Хюндай». Так, докладно про ці змагання в матеріалі під назвою «В Європу разом з «HYNDAI» розповіла газета «В двух словах» за 14 травня. Проводити подібні турніри до початку чемпіонатів світу і Європи, пише автор статті Михайло Осташевський, стало вже доброю традицією. Бо світове співтовариство намагається піднімати рівень культури своїх вболівальників, пропагує здоровий образ життя, турбується про активний відпочинок для всієї сім’ї, що є не зайвим перед проведенням в Україні Євро-2012.
Вміщуючи детальний звіт про змагання, газета повідомляє про те, що за рахунок компанії «Хюндай Моторс Україна» переможець турніру, який виграла команда «Борзна» з Чернігівської області, поїде до Києва, де 1 червня відбудеться фінал Кубка Хюндай за участю переможців 8 зональних турнірів.
Крім даного видання, проведення у Сумах зазначеного турніру висвітлила газета «Сумщина» (14 травня), ОДТРК, ТРК «Відікон».
Також ЗМІ приділили увагу виступам в чемпіонаті України охтирського «Нафтовика» та краснопільського «Явора». Щодо останнього, то газета «Данкор» за 14 травня пише, що чергова поразка на своєму полі від «Гірника-Спорт» дуже засмутила вболівальників. Причина невдач, зазначає часопис, лежить на поверхні: дається взнаки залишення клубу кількох провідних гравців. Разом з тим «Данкор» закликає прихильників команди не бути закінченими песимістами, зазначаючи, що коли-небудь смуга невезіння повинна закінчитися.

Тернопіль

Євро 2012
Делегація Тернопільської області на чолі з головою ОДА Юрієм Чижмарем перебувала 15-16 травня з робочим візитом у Республіці Польща. Мета робочої поїздки − налагодження та розширення торговельно-економічного співробітництва між Тернопільською областю і Підкарпатським, Люблінським, Великопольським воєводствами у рамках проходження Тижня культури України у Республіці Польща. У зв’язку з цим планувалися зустрічі голови Тернопільської ОДА з керівниками цих воєводств.
За попередньою інформацією, представники Тернопільщини, серед інших питань, повинні були обговорити деякі питання Євро-2012. Це, зокрема, питання туризму та можливих спільних заходів щодо єврочемпіонату.
Про результати робочої поїздки керівництво Тернопільщини повідомить найближчим часом.  
Реклама.
У Тернополі та в регіоні зовнішньої реклами Євро-2012 не має. Прихованої реклами також немає. Використання логотипу Євро 2012 не зафіксовано.
ЗМІ.
«Свобода»:
«Аеропорти готуватимуть до Євро-2012» −
у найближчі місяці розпочнуться конкурси із залучення інвесторів до будівництва терміналів в українських аеропортах у рамках підготовки до Євро-2012.  
«Місто»:
«Кожен п’ятий українець не знає про Євро-2012» − за даними українського відділення польської консалтингової компанії ON BOARD, 21% українців і не підозрюють, що Євро-2012 пройде в Україні.
Місцеві аналітичні публікації, радіо і телепередачі на тему Євро-2012 відсутні.
Кулуарні новини(не для сайту!!!)
22 травня відбудеться сімнадцята сесія Тернопільської міської ради. Серед інших питань, на порядок денний сесії винесено питання «Про затвердження договору між комунальним підприємством «Тернопільський міський стадіон» та футбольним клубом «Нива» та «Про затвердження Статуту футбольного клубу «Нива». Судячи з кулуарних розмов, згадані питання можуть завершитися безрезультативно. Річ у тім, що в міській раді відбуваються постійні потасовки між представниками фракцій БЮТ і «Наша Україна». Якщо котрась з фракцій голосує «за», інша − всупереч голосує «проти». Саме така банальна причина може стати бар’єром у вирішенні цих питань.
Тим часом керівництво ФК «Нива» має намір навести лад на міському стадіоні Тернополя. Центральний стадіон наразі перебуває у плачевному стані. Старі стільці, облуплені стіни зовсім не прикрашають головне футбольне поле Тернополя. Депутати це розуміють. Але спрацьовує політичне протистояння, точніше, «політичний маразм», як зазначають місцеві журналісти. Спортивні оглядачі тернопільських ЗМІ також стверджують: на обшарпаному Центральному стадіоні не буде можливості провести жодного заходу у рамках Євро-2012, хоча міська влада Тернополя обіцяє організовувати футбольні турніри, присвячені Євро.  
Місцевий футбол.
Турніри,кубки,матчі.
У Зборівському районі на Тернопільщині двома матчами стартував чемпіонат району з футболу серед аматорських колективів. Він проводиться з ініціативи відділу у справах сім’ї, молоді та спорту райдержадміністрації та районної федерації футболу, до речі, вперше за останні 15 років. Бажання взяти участь у змаганнях наразі виявили 6 колективів: із сіл Кального, Присівців, Цеброва, Курівців, Озерної та Кобзарівки.
Саме перші два колективи − «Жабиня» (Кальне) та «Скеля» (Присівці) − розпочинали чемпіонат на полі першої команди. Гра з рахунком 1:7 завершилася на користь «Скелі».
Значно напруженішою була боротьба у Цеброві, де місцева «Зоря» приймала «Курів-старт» (Курівці). Гра проходила з перемінним успіхом і закінчилася з рахунком 3:2 на користь гостей.
На Тернопільщині триває чемпіонат області з футболу. Відбулися матчі третього туру чемпіонату серед команд першої та другої груп.
Центральним в елітному дивізіоні був поєдинок, який проходив у смт. Козлові між місцевими «Товтрами» та «Галичем» з міста Збаража. Господарі поля після двох турів посідали перше місце і, звісно, прагнули зберегти свої лідируючі позиції. У свою чергу і збаражчани прибули в Козлів з твердим наміром добитися максимального результату.
Як розповів інспектор федерації футболу Тернопільщини Ярослав Боднар, загалом гра тривала у доволі напруженому режимі. Впродовж 90 хвилин обидві команди створили чимало голевих моментів. Приємне враження залишилося від осмислених і активних дій молодих футболістів «Товтрів», які з усіх сил намагалися порадувати своїх прихильників.
Але у підсумку досвід виконавців збаразької команди виявився аргументованішим фактором. Виграш дозволив «Галичу» випередити на один пункт «Товтри». В активі збаражчан стало сім очок, стільки ж після трьох турів здобув і футбольний клуб «Ланівці», який на своєму полі розгромив КЛФ «Біла» − 3:0.
У цікавому протистоянні відбувався і матч у Теребовлі між місцевим «Броваром» та ФК «Тернопіль-ТНПУ» (педуніверситет). Сильнішими виявилися гості, які перемогли з рахунком 2:1.
Перших три очки записав у свій актив «Колос» з міста Бучача, який у гостях взяв гору над ФК «Борщів» − 1:0. Ще один матч цього туру «Нива-Гаї» − «Сокіл» (м.Бережани) перенесено на пізніше.
У другій групі відбулися усі чотири поєдинки. Третю поспіль перемогу завоював клуб з села Новосілки Підволочиського району «Гірник-Скалатський замок», який на своєму полі не залишив шансів на успіх «Товтрам-2» з Козлова − 6:2. З таким же результатом ФК «Козова-Агро» виграла у МФСК «Скала» (смт. Скала-Подільська). Ще у двох матчах були зафіксовані такі рахунки: ФК «Тернопіль-Педліцей» − «Агро-Рось» (Підволочиськ) − 2:1, «Опілля» (смт. Коропець) − «Марспирт» (с. Марилівка) − 1:1. Матчі 4 туру відбудуться у неділю, 18 травня.
Цікаво, що в цьогорічному чемпіонаті Тернопільщини дебютувало одразу два темношкірих футболісти з Нігерії. За «Товтри» (смт. Козлів» виступає студент Тернопільського політехнічного університету Пол Фавенхінмі, а за ФК «Зборів» − Роланд Алозі, студент Львівського університету імені Івана Франка Франка. До речі, рідний брат останнього Майкп Алозі грає за українську команду першої ліги − луцьку «Волинь».
На жаль, темношкірим гравцям відзначитися забитими голами в обласному чемпіонаті ще не довелося.
Утретє поспіль і, мабуть, не востаннє завоювала кубок Тернопільського району з футболу на приз газети «Подільське слово» команда «Надія» з села Великих Гаїв.
Фінальний матч розіграшу кубка Тернопільського району з футболу відбувся на футбольному полі села Мишковичі. Традиційно цей турнір організовують спільно Тернопільська районна рада, фізкультурно-спортивного товариства «Колос» та редакція газети «Подільське слово».
Цьогоріч поборотися за почесний трофей виявили бажання 16 футбольних команд із сіл та селищ району. У напруженій боротьбі право зіграти у фінальному матчі вибороли найдостойніші − команда «Надія» з Великих Гаїв та ФК «Лан» із Великої Березовиці.
Перед початком фінального матчу гравців та вболівальників привітали голова Тернопільської районної ради ФСТ «Колос» Іван Кульбіцький та заступник начальника відділу у справах сім'ї, молоді та спорту Тернопільської РДА Василь Сейнаші. Командам вони побажали продемонструвати на футбольному полі яскраву та
захоплюючу гру, а вболівальникам отримати від перегляду матчу неабияке задоволення. Наголосили також, що турнір проводиться у Тернопільському районі вже понад 20 років, і дуже приємним є те, що аматорські футбольні колективи не лише не втрачають інтересу до боротьби за почесний трофей, а й з кожним роком усе активніше зголошуються до участі у турнірі. А зі збільшенням кількості команд-учасниць зростає відповідно і якість гри футболістів. Яскравим підтвердженням цього стали матчі попередніх раундів турніру, напружена боротьба за перемогу у яких почасти тривала до останньої секунди матчу.
Про престиж кубка Тернопільського району з футболу на приз «Подільського слова» свідчить хоча б той факт, що вирішальну гру обслуговував арбітр національної категорії Олександр Циганков.
Фінальний поєдинок виявився цікавим та безкомпромісним. З перших хвилин матчу великогаївська «Надія», у складі якої виступають чимало досвідчених гравців, розпочала активні атакувальні дії. Стримувати наступальний порив великогаївчан молода команда із Великої Березовиці довго не змогла. Гравці «Надії» впродовж першого тайму забили два голи у ворота «Лану».
Матч завершився рахунком 7:2 − на користь «Надії».
Після закінчення матчу відбулася урочиста церемонія нагородження, яку провели голова Тернопільської райради ФСТ «Колос» Іван Кульбіцький, заступник начальника відділу у справах сім’ї, молоді та спорту Тернопільської РДА Василь Сейнаші та заступник головного
редактора газети «Подільське слово» Валентина Баца. Кращими гравцями матчу у складі «Надії» визнано Богдана Стечишина та Ігоря Бадло, у складі «Лану» − Ігоря Гринчишина та Олега Рожука. Фіналісти кубка «Подільського слова» − гравці ФК «Лан» отримали пам’ятні грамоти та медалі, а переможці турніру − гравці ФК «Надія» − перехідний кубок Тернопільського району з футболу на приз «Подільського слова», почесні грамоти та медалі, а також ручні спортивні тренажери.
Стартував чемпіонат Тернопільського району з футболу 2008 року. 35 футбольних дружин у двох лігах зголосилися змагатися у першості. За результатами чемпіонату дві команди, які посядуть останні місця за підсумками регулярного сезону, понизять у класі, а їх місця займуть три переможці з кожної групи серед команд другої ліги.
Уже водинадцяте у Тернополі відбувся традиційний Всеукраїнський юнацький турнір пам’яті тренера Віталія Полянського. Цього разу за нагороди, крім двох команд юнаків Тернопільської спеціалізованої дитячо-юнацької школи олімпійського резерву 1995-го року народження, боролися їхні ровесники з чернівецької «Буковини», Уманської ДЮСШ (Черкаська область), вінницької «Ниви», Київського училища фізичної культури, луцької «Волині» та львівських «Карпат».
Саме команда львівських «Карпат» разом з першою командою Тернопільської СДЮШОР, ставши переможцями своїх груп, зійшлися у вирішальному поєдинку. Рівна боротьба завершилася на користь тернополян. Вихованці Василя Заторського перемогли з мінімальним рахунком − 1:0.  
Визначилися учасники фінального турніру XVIII сільських спортивних ігор Тернопільщини з футболу пам’яті колишнього голови сільського товариства Володимира Павліченка. У зональних турнірах, проведених у райцентрах Ланівцях, Бережанах і Теребовлі, господарі були сильнішими за суперників і тепер разом із збірною Тернопільського району, який цього року приймає основну частину змагань XVIII сільських спортивних ігор Тернопільщини, посперечаються за титул переможців.
У комплексному ж заліку наймасовіших аматорських змагань Тернопільщини попе­реду наразі сільські фізкультурники Бережанського району. Друга позиція у збірної Тернопільського,  третя − у Бучацького районів.
ФК «Нива».
24 тур виявився невдалим для тернопільської «Ниви», яка не зуміла вдома здолати третій клуб київського «Динамо». Таким чином «Нива» не лише втратила усі шанси поборотися за першу позицію у турнірній таблиці, а й опустилася з другої на третю, поступившись місцем команді «Поділля-Хмельницький».
Явно невдалим виявився дебют нового наставника тернополян Віктора Ряшка. У трьох поспіль матчах його підопічні не спромоглися жодного разу добитися максимального результату. Поразка у Чернівцях та дві домашні нічиї − такий їхній доробок. Після програшу від «Буковини» футболісти «Ниви» фактично поставили хрест на сподіваннях підвищитися у класі. А це, у свою чергу, не могло не призвести до втрати мотивації. Власне, її явно й бракувало тернополянам у матчі з «Динамо-3».
Уже з дебюту цієї зустрічі господарі без особливого ентузіазму грали як на підступах до воріт суперника, так і в межах своєї оборонної зони. У їх діях відчувалася інертність і небажання мобілізуватися. У такому стані тернополяни фактично перебували майже впродовж усього матчу. А за таких обставин, як відомо, розраховувати на позитивний результат не доводиться навіть у протистоянні з далеко не найсильнішим опонентом. Тим більше, коли йдеться про молодий і амбіційний колектив динамівського клубу.
На відміну від господарів, гості вже з перших хвилин намагалися грати доволі агресивно і конструктивно у нападі. І це принесло успіх. Після чергової флангової атаки кияни здобули право на кутовий. Захисники «Ниви» дещо легковажно поставилися до цього ігрового епізоду, за що й були покарані. Ніхто з них так і не зумів завадити гравцеві «Динамо-3» Дмитру Погребняку влучно пробити головою в ціль і, таким чином, відкрити рахунок уже на 6-й хвилині зустрічі.
Здавалося, пропущений гол змусить тернополян вдатися до активніших атакуючих дій. Вони й справді дещо додали обертів, але не настільки, щоб завдати суттєвих проблем оборонним порядкам динамівців. А тому решта першого тайму команди провели на зустрічних курсах. Відзначитися могли як столичні футболісти, так і тернопільські, але в завершальних стадіях атак їм, як правило, бракувало логічного завершення. На перерву команди пішли за нічийного результату.
Відновити рівновагу господарям вдалося на 30-й хвилині з одинадцятиметрової позначки.
На початку другого тайму більш конструктивно в атаці діяли молоді футболісти динамівського клубу. Вони демонстрували тактично грамотну гру і на 56-й хвилині провели просто блискучу багатоходову комбінацію, яка завершилася точним ударом з близької відстані Андрія Сахневича.
Далі гра проходила з перемінним успіхом. Наставники «Ниви», розуміючи, що треба якось пожвавити атакуючі дії, провели ряд замін, але й вони не дали очікуваного результату. І лише за лічені хвилини до фінального свистка тернополянам вдалося уникнути поразки. Вони провели досить ефектну комбінацію, у якій брали участь Семенець, Вікарюк та Дурай. Останній метрів з чотирнадцяти поцілив точно в кут воріт − 2:2.
Але й це врятоване очко не допомогло «Ниві» втриматися на другому місці турнірної таблиці. Її змістила з цієї позиції команда «Поділля-Хмельницький», яка у звітному турі обіграла на своєму полі «Нафком» з Броварів − 2:0. А от лідер змагань «Княжа» вдома не залишила жодних шансів на успіх «Буковині», розгромивши її з ра­хунком 5:0. Таким чином, «Нива» уже відстає від лідера на одинад­цять пунктів, випереджає її на очко і Хмельницький клуб.
До речі, приблизно за п'ять хвилин до закінчення гри глядачі сумно потягнулися до виходу зі стадіону. Після закінчення матчу гравці «Ниви», за традицією, пішли у бік трибун, щоб подякувати глядачам, але фан-сектор уже спорожнів. 
Футбольна тематика місцевих друкованих ЗМІ.
ФК «Нива»
«20 хвилин»:
«Чергове фіаско нашої «Ниви» − нічию у другій лізі з третім складом «Динамо» вже не можна розцінювати, як удачу для «Ниви» (2:2). Такий рахунок перемістив «Ниву» з другого місця на третє у турнірній таблиці. 
«Не те «Динамо», не та нічия» − тернопільська «Нива» зіграла в нічию з «Динамо-3» (2:2), продемонструвавши розбалансовану гру і опустилася на третю сходинку турнірної таблиці. Поки що новий тренер «Ниви» Віктор Ряшко не виправдовує покладених на нього сподівань.  
«Нова Тернопільська газета»:
«Нива» втратила і друге місце» − критична стаття на адресу ФК «Нива». «Такого не чекали від нового наставника команди Віктора Ряшка... Але й склад у «Ниви» зараз − гірше не придумаєш...». Незадоволені й фани своєю улюбленою командою.    
«Місто»:
«Ми уже треті...» − про матч «Нива»-»Динамо-3» (2:2). Критика на адресу ФК «Нива». 
«Свобода»:
«Нива» втрачає позиції» − 24-й тур, як і два попередніх, виявилися невдалими для тернополян − «Нива» не зуміла вдома здолати «Динамо-3» і опустилася на третю позицію у турнірній таблиці. Стаття критична на адресу нравців ФК «Ниви», які демонстрували неорганізовану, в’ялу гру.
«Вільне життя»:
«Нема мотивації − нема здобутків?» − про гру «Ниви» з ФК «Динамо-3». Стаття критична на адресу тернопільських гравців: «Більше тернополян хвалити ні за що. Вони розпочали поєдинок сонно і завершили без перемоги...».
 
ФК «Динамо»
«Нова Тернопільська газета»:
«Мілевський і Алієв «згадали молодість» − критична інформація. Напередодні фінального матчу на Кубок України з донецьким «Шахтарем» гравці київського «Динамо» Артем Мілевський та Олександр Алієв порушили спортивний режим, що для цих футболістів традиційно означає дискотеку із вживанням спиртного. Тренер «динамівців» Юрій Сьомін був проти участі цих футболістів у матчі, але включив їх на прохання Григорія Суркіса. Обидва гравці у матчі виглядали не найкращим чином. На них чекають дисциплінарні санкції.  
Збірна України 
«Свобода»:
«Кубок УЄФА: Українець Тимощук − володар євротрофею» − для українських уболівальників особливо приємний той факт, що престижний трофей − Кубок УЄФА − підняв над головою і гравець збірної України Анатолій Тимощук, котрий виступає за пітерський «Зеніт».
«20 хвилин»:
«Гордість національної збірної України» − про Кубок УЄФА та гравця збірної України Анатолія Тимощука, команда котрого «Зеніт» із Санкт-Петербурга виграла цю престижну футбольну нагороду.
Український футбол
«20 хвилин»:
«Харківська битва шокувала» − володарем кубка України 2008 року став «Шахтар». Ще до поєдинку «Динамо» вичерпало свій потенціал. Проте усіх шокувала потасовка між футболістами.  
«На черзі Польща» − здобувши другу поспіль перемогу в кваліфікаційному турнірі світової першості-2008 над командою Словаччини (7:4), збірна України з пляжного футболу забезпечила собі вихід до плей-оф. Зустріч із командою Польщі стане поєдинком за перше місце в групі Е.
«На черзі збірна Англії» − Збірна України з пляжного футболу вдало грає в кваліфікації до чемпіонату світу, подолавши груповий етап. Обігравши з рахунком 4:3 команду Польщі в заключному поєдинку групового турніру кваліфікації ЧС-2008, збірна України посіла перше місце у своєму квартеті. Наступним суперником буде команда Англії.
«Шість років без метра» − про мітинг пам’яті, присвячений Валерію Лобановському. Президент ФФУ Григорій Суркіс наголосив: «Ми дуже рано втратили Лобановського, і саме в цьому полягає наша головна поразка».  
«Останнім бар’єром буде Італія» − збірна України з пляжного футболу вдало рухається до фінальних змагань Чемпіонату світу, перегравши англійців − 6:0. Команда вийшла до чвертьфіналу відбірного турніру ЧС-2008. Наступним суперником у боротьбі за путівку до фінальних змагань буде Італія, і протистояти їй українцям буде нелегко. 
«Нова ера»:
«У Києві вшанували Валерія Лобановського» − про мітинг пам’яті, який відбувся біля входу на стадіон «Динамо», присвячений 6-річчю з дня смерті Валерія Лобановського.
«Нова Тернопільська газета»: «Кубок України − у «Шахтаря».  
«Місто»: «Харківський фінал з мордобоєм» − стаття критична. «Динамо» по-справжньому до серйозних випробувань не готове. Зайнявши посаду головного тренера, Юрій Сьомін не вдався до хірургічних кадрових рішень. Але найгірше те, що коли суперникам бракувало чисто ігрових аргументів, вони вдалися до мордобою та образ.  
«Свобода»: «Трофей відправився у Донецьк» − про фінальну гру на кубок України-2008 між ФК «Динамо» та ФК «Шахтар».   
«Вільне життя»: «Вища ліга. Хто ж переможе? − має статися справжнє диво, аби київське «Динамо» випередило донецький «Шахтар» під час гри чемпіонату України серед команд вищої ліги.

Тернопільський футбол
«20 хвилин»: «Футбольна країна» − про відзначення Дня футболу в Україні і на Тернопільщині. До Дня футболу в усіх 17 районах та м.Тернополі відбулися футбольні поєдинки.
«Нова Тернопільська газета»: Подано результати гри чемпіонату області з футболу у першій і другій групах. 
«Номер один»: «Нігерійці навчать тернополян грати у футбол» − у цьогорічному чемпіонаті області дебютувало одразу два темношкірих футболісти з Нігерії. Зокрема, за козлівські «Товтри» виступає студент Тернопільського політехнічного університету Пол Фавенхінмі, а за ФК «Зборів» − Роланд Алозі, студент Львівського університету імені І. Франка.   
«Свобода»: «Чемпіонат області: «Галич» долає лідера» − про результати матчів третього туру чемпіонату Тернопільської області серед команд першої та другої груп. Команда «Галич» з міста Збаража випередив лідера змагань ФК «Товтри» з смт. Козлова.
«Вільне життя»: «Кубок залишився вдома» − про 11-ий  традиційний Всеукраїнський юнацький турнір пам’яті тренера Віталія Полянського, який відбувся у Тернополі. Переможець турніру − гравці першої команди Тернопільської СДЮШОР.   
«Чемпіонат області: найцікавіше − попереду» − результати третього туру чемпіонату Тернопільщини з футболу.
«Фіналісти відомі» − визначилися учасники фінального турніру XVIII сільських спортивних ігор Тернопільщини з футболу пам’яті колишнього голови сільського товариства Володимира Павліченка. Це − збірні Лановецького, Бережанського і Теребовлянського районів.    

Тернопільське державне телебачення, телеканал «TV-4», «Smile TV», ФМ-станції «Українська хвиля», «Радіо Тернопіль», «Радіо ТОН» та обласне державне радіо
в інформаційних випусках та випусках спортивних новин інформували про поточні футбольні новини України та зарубіжжя.
Усі електронні ЗМІ коментували перебіг та результати матчу «Нива» − «Динамо-3». Спортивні оглядачі критично охарактеризували цю гру, у результаті якої «Нива» опустилася у турнірній таблиці з другого на третє місце. Також критика звучала і на адресу нового тренера команди Віктора Ряшка. Хоча, оглядачі погоджувалися, що йому дісталася команда не найкращого складу.
Спортивні журналісти брали коментарі і в уболівальників та фанатів «Ниви». Усі вони зазначали, що гравці їх розчарували. І уболівальники цього року вже не очікують на хорошу гру.
ЗМІ приділяли належну увагу чемпіонату області з футболу, XVIII сільським спортивним іграм Тернопільщини з футболу пам’яті колишнього голови сільського товариства Володимира Павліченка, оскільки ці змагання є наймасовішими змаганнями серед аматорів, інформували про матчі, які проводяться у районах області та про футбольні поєдинки з нагоди Всеукраїнського Дня футболу, які відбулися на Тернопільщині та в Україні.
ЗМІ подавали результати та коментували поєдинки чемпіонату України серед команд вищої ліги.
Усі ЗМІ подали інформацію про мітинг пам’яті, присвячений Валерію Лобановському. Канали місцевого телебачення демонстрували уривки матчів, за участю В.Лобановського, розповідали про його футбольну кар’єру тощо.
ЗМІ приділили чимало уваги розіграшу Кубка УЄФА, оскільки за цей престижний трофей боровся у пітерському «Зеніті» гравець збірної України Анатолій Тимощук.

Харків

Евро 2012.
Мероприятия
На прошедшей неделе никаких особо значимых мероприятий, непосредственно касающихся темы Евро-2012 в Харькове не было. Четко обозначилась тенденция: многие резонансные события общественной жизни «подписывать» под эту тему, в том числе, спекулировать на теме ЧЕ в контексте политического противостояния не только на общенациональном, но и на региональном уровне. Так, в Харькове на прошлой неделе газета «Голос Харькова», тиражом в 150 тыс.экземпляров (владелец − Александр Фельдман, нардеп от БЮТ), на первой полосе опубликовала материал «Евро-2012 пройдет без Харькова?»(см.ниже). Это бесплатная партийная газета, которую в Харькове раздают практически на всех выходах метро. В данном случае, А.Фельдмана волнует не тема Евро-2012 непосредственно, а возможность в очередной раз «наехать» на своего оппонента мэра Добкина, который плохо готовит Харьков. Но статья прозвучала как приговор Харькову и вызвала большой негативный резонанс, особенно на подъеме настроения харьковчан после успехов «Металлиста».
Тема неудачной вакцинации против кори также попала в контекст Евро-2012 − многие региональные СМИ на прошедшей неделе озвучили оправдания медиков, что вакцинацию проводить необходимо − это требование УЕФА в преддверие ЧЕ. Учитывая негативный результат вакцинации, многие, отказываясь сегодня массово (особенно молодые люди), делать вакцинацию, соответственно комментируют и необходимость проведения Евро, не желая оставаться после прививок инвалидами.
19.05.08 состоялась пресс-конференция Сергея Стороженко, на которой он подвел итог окончанию футбольного сезона в Харькове в контексте самых важных для города событий: открытия Восточной трибуны, 100-летия харьковского футбола, финала Кубка Украины, который прошел на высокой ноте и с точки зрения спортивной составляющей, и с точки зрения общественного порядка: «Ни одного инцидента. Разъехались дончане организованно, разъехались болельщики-киевляне организованно, разъехались футболисты организованно. Президент вручил Кубок и уехал».
На этой же пресс-конференции Сергей Стороженко откомментировал и присвоение Р.Ахметову и Г. Суркису звание «Почетного гражданина харьковской области» как преждевременное, т.к. вопрос не рассматривался на заседаниях постоянных комиссий, как того требует регламент.
Футбольные события
Самым значимым событием недели стал матч «Металлист» − «Динамо», билеты на который «улетали» по 4000-5000 в день, цены не отличались от обычных расценок на матчи. Стадион собрал 30 тыс.зрителей. Очередной успех и бронза «Металлиста» очень воодушевляет не только болельщиков, но и просто харьковчан, жители уже почти поверили в то, что Евро-2012 пройдет и в Харькове. Матч прошел без ЧП. Правда, перед матчем фанаты «Металлиста» и «Динамо» попытались устроить в центре города в саду Шевченко так называемый «махач» (или «забивон») − такие «разборки» у фанатов обычно проходят где-то в отдаленных районах. В Харькове они тоже проходят регулярно, есть даже свои турнирные таблицы. Последний был с фанами «Днепра», с которыми харьковчане в «не очень дружественных отношениях». Что касается динамовских болельщиков, то с ними отношения довольно нормальные. Тем не менее, в силу «традиции» около 3-х часов дня состоялось подобное «мероприятие» − отдыхающие в парке взрослые и дети увидели организованную толпу примерно 50 чел., которая встретилась с соперниками. Противников было явно меньше, в драке особенно агрессивные добивали лежачих. При появлении милиции толпа разбежалась, чтобы встретиться в другом месте. Все закончилось обсуждением, как они «сделали» милицию и совместным шествием по центральным улицам, уже в сопровождении двух машин патрульно-постовой службы.
Реклама.
Новой внешней рекламы по Евро-2012 в городе и области не появилось. Стадион «Металлист» продолжает обклеиваться плакатами «Харьков, Евро, Металлист» по периметру (раньше они были только на Южной трибуне, уже заклеена и Северная). На улицах города добавилось баннеров «Мы любим «Металлист»« с фото команды (на ул.Шевченко)
СМИ.
16.05.08 газета «Голос Харькова»  опубликовала материал «Евро-2012 пройдет без Харькова», автор Герман Прозоровский. В нем отмечается, что харьковчан скорее всего, ждет весьма неприятная новость − город не попадет в список Евро-2012. Европейские эксперты пришли к выводу: Харьков не соответствует требованиям. При этом в статье активно ссылаются на мнение Григория Суркиса, которое он высказал в интервью газете «Спорт-Экспресс»: речь идет уже о пяти городах, т.о., делается вывод, что Григорий Михайлович исключил Харьков. Виноват, конечно, лично мэр − Михаил Добкин, который за год не дотянул город даже до минимальных требований.
19.05.08, «Объектив-новости» (ТРК «Симон») привели комментарий Сергея Стороженко о преждевременности присвоения звания Почетных граждан области Р.Ахметову и Г. Суркису. При этом отмечалось, что сам Стороженко затрудняется ответить на этот вопрос, а Интернет-издание «Городской дозор» дало материал «Стороженко не понравилось, как облсовет наградил его шефа»: «эти люди действительно очень достойные политики и футбольные функционеры, однако к принятию такого решения не следовало подходить спонтанно».

Херсон

Євро 2012
Заходи
Голова Херсонської облдержадміністрації підписав розпорядження про створення в області координаційної ради з питань реалізації в області державної політики щодо підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу. До її складу увійшли керівники структурних підрозділів облдержадміністрації. Очолив координаційну раду особисто губернатор Борис Сіленков.
Контроль за виконанням цього розпорядження покласти на першого заступника голови обласної державної адміністрації Ігоря Яковлєва. Серед членів ради також Віктор Бербенцев, заступник голови Херсонської обласної федерації футболу. Рада є консультативно-дорадчим органом. Основним завданням координаційної ради є забезпечення в області діяльності з підготовки та проведення Чемпіонату.
Серед завдань, які вона виконує: моніторинг виконання законів, актів Кабінету Міністрів України, центральних і місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, аналіз статистики з питань, що належать до її компетенції; забезпечення висвітлення діяльності центральних і місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування з питань, що належать до її компетенції, широке інформування громадськості щодо стану підготовки в області до проведення Чемпіонату; сприяння діяльності громадських організацій, пов’язаної із забезпеченням підготовки в області до проведення Чемпіонату;
ЗМІ
ЗМІ поінформували населення з результатами фінальних матчів на розіграш кубка області та міста: облрадіо «Таврія», газети «Вгору», «Гривна», «Горожанин и горожанка», «Херсон-Маркет-плюс». У виданні, «Херсон-Маркет-плюс», опубліковане інтерв’ю з головним тренером херсонської жіночої футбольної команди «Южанка-Майстер-С» наставником молодіжної жіночої збірної України U-19 Володимиром Борщенком. На питання журналіста « Как на Ваш взгляд, повлияет Евро-2012 на развитие футбола в Украине и в Херсоне в частности?» Володимир Миколайович відповів: «Только положительно. Те страны , которые проводили чемпионаты Европы и мира, это подтверждают. Думаю, Украине нужны новые аэропорты, дороги, спортивные поля и базы. В Херсоне за 17 лет независимости для развития детского футбола не построено ничего. Это одна из главных причин того, что у нас нет мужской профессиональной футбольной команды. Надеюсь, что Украина всё-таки подготовится к Евро и страна повернётся лицом к футболу».
Реклама
Оголошень, плакатів та інших носіїв рекламної інформації щодо Євро-2012 помічено не було.
Місцевий футбол
Кубок міста
На стадіоні «Нафтовик» у Херсоні в фінальному матчі за кубок міста зустрілися «Динамо» та «Джерело-Сальве». Повна перевага «динамівців» утілилася в п’ять «сухих» м’ячів. Двічі відзначився кращий бомбардир турніру Олексій Ананічев, два голи записав до свого активу кращий гравець турніру Роман Тормозов. Отже, «Динамо» − володар кубка Херсона з футболу, який у цьому році встановлений ТМ «Мірошник».
Кубок області
У Новій Каховці, при практично вщент заповненому уболівальниками стадіоні «Енергія», відбувся фінальний матч розіграшу кубка області з футболу між командами СК «Каховка» та «Мир» (Горностаївка). СК «Каховка» одержала подарунок у виді численних болільників (більш 2 тисяч) на трибунах стадіону «Енергія» у день свого міста. Як ми вже писали, фінал традиційно відзначався у день перемоги у Херсоні, проте на прохання мера Нової Каховки, яка відзначала 11 травня День міста, губернатор Борис Сіленков «натис» і матч перенесли у це місто.
Губернатор Борис Сіленков особисто прибув на фінал. Уперше за всю історію проведення обласних футбольних змагань Херсонщини на них побувало вище керівництво області, відзначають спортивні коментатори. Що стосується самого фіналу, то він пройшов у напруженій боротьбі. СК «Каховка» виграла з рахунком 2:1. Вперше у своїй історії ця команда (створена лише в 2006 році) завоювала Кубок Херсонської області.
Отже, СК «Каховка» перемогла і після довготривалої перерви знову стала володарем кубка області, який, до речі, їм вручив голова Херсонської облдержадміністрації Борис Сіленков. Кращими гравцями турніру визнані Андрій Головко («Мир»), Сергій Ружицький (СК «Каховка»).
Жіночий футбол
Збірна Херсона стала переможцем зональних змагань з жіночого футболу в залік третіх спортивних ігор школярів України. Відкривав турнір у нашій групі на антонівському стадіоні «Майстер-С» у присутності понад 200 глядачів начальник управління з фізичного виховання та спорту Комітету з фізичного виховання та спорту Міністерства освіти і науки Юрій Кан. Вихованки тренерів Борщенка та Маляренка послідовно переграли команди: АР Крим − 8:1, Севастополь − 3:1, Одеса − 2:0. І лише в одному матчі із представницями Черкас наші дівчата зіграли в нічию 3:3. Таким чином, херсонська збірна разом із командами Одеси, Житомира, Донецька, Чернігова, Івано-Франківська, Луцька та Харкова потрапила до фінальних змагань третіх спортивних ігор школярів України з жіночого футболу, що пройдуть з 8 по 13 липня у Житомирі.
Головна жіноча команда Херсона «Южанка-Майстер-С» у другому турі чемпіонату України з футболу у вищій лізі на виїзді зазнала нищівної поразки від місцевого харківського клубу «Житлобуд №1» з рахунком 1:9. Наступним суперником херсонок стане «Черноморочка» з Одеси.

Хмельницький

Євро 2012.
Події.
Найактуальнішими для області у зв’язку з наближенням футбольного чемпіонату Європи є дороги та готелі. І хоч нещодавно відповідну обласну програму розвитку автошляхів прийняла обласна рада, наче б уже погоджено питання фінансування реконструкції доріг із державного бюджету, стан доведення доріг до відповідного класу викликає зауваження як учасників дорожнього руху, так і в представників ДАІ. У своєму інтерв’ю на сайті начальник УДАІ УМВСУ у Хмельницькій області Микола Довгань зауважує: «Невирішеним залишаються питання підготовки автомобільної дороги М-12 Стрий − Тернопіль − Кіровоград − Знам’янка до проведення чемпіонату Європи з футболу «Євро-2012», шляхом її реконструкції із переведенням до 1-ї категорії; будівництво пішохідних доріжок та тротуарів, а також ліній штучного освітлення на ділянках доріг загального користування в межах населених пунктів, встановлення поблизу шкіл та дошкільних дитячих закладів дорожнього пристрою примусового зниження швидкості.»
Щодо готелів, то за словами голови обласної федерації футболу Вадима Федоренка, п’ятизірковий готель планують збудувати у Хмельницькому. Будівництво такого у заплаві Південного Бугу передбачено планом генеральної забудови, який готується до затвердження. Проте мова про його будівництво точиться вже рік, шукають інвесторів, а «Євро-2012» − лише новий привід для їх пошуку.
− Один із киян не проти зайнятися цим будівництвом, − сказав Вадим Федоренко, − але він претендує на оренду більш як десяти гектарів землі. Такі умови ставлять у нерівне становище інших інвесторів та підприємців міста, змушують переглядати плани виділення земельних ділянок на аукціони і корегувати плани забудови. Проте за додаткові умови місто, можливо, й піде на це. Наприклад, інвестор має стати генеральним спонсором команди «ФК «Поділля», яка грає у другій лізі національного чемпіонату з футболу, і для реального підвищення у класі потребує кращого фінансування, ніж забезпечує її статус комунального підприємства.
Реклама.
Зовнішньої реклами та використання логотипу «Євро-2012» на теренах області за звітний період не зафіксовано.
ЗМІ
«Уже рік, як Україна називається господарем Чемпіонату Європи з футболу 2012 року, а ніде не видно плакатів, транспарантів про те. В 1980-му, в рік Олімпіади в Москві, мені було десять років, але здавалося, що різноманітні комбінації з олімпійським Мішкою, п’ятьма кільцями і зіркою на вежі супроводжували мене від народження. «Євро-2012» − це не менш значима українцям подія, ніж була «Олімпіада-80». Чому ж ми соромимося нагадувати про нього самим собі?» − запитує Олена Гримчич із Кам’янця-Подільського в газеті «Експрес».
Місцевий футбол.
Федерація футболу.
Вдалося дещо розширити географію дорослого футболу. Адже торік лише дев’ять команд із 20 регіонів області були представлені у вищій групі обласного чемпіонату. Нещодавно, наприклад, голова Красилівської районної ради Петро Арсенюк, який до обрання на посаду займався бізнесом і спонсорував хмельницьку команду «Поділля», яка «вилетіла» з першої ліги чемпіонату України, пролобіював виділення 80 тисяч гривень на розвиток місцевого футболу. З весни красилівська команда бере участь у чемпіонаті Хмельниччини.
− Маємо інформацію, що сесія Теофіпольської районної ради на розвиток місцевого футболу виділила 50 тисяч гривень, − розповів голова обласної федерації футболу Вадим Федоренко. − Допомагатимуть торішньому чемпіону області, команді „Іскра», приватні бізнесмени, деякі підприємства. Керівництво „Іскри» виношує честолюбніші плани, ніж гра в аматорській першості України. Не виключаю, що влітку теофіпольці заявляться для участі у другій лізі першості України.
Щодо команди майстрів «Поділля», то вона таки гостро потребує титульного спонсора. Про це вкотре у кулуарах заявив її головний тренер Богдан Блавацький:
− Якщо ми знайдемо титульного спонсора, тоді зможемо побудувати більш стійкішу в психологічному сенсі команду. Немає якихось конкретних претензій до гравців! Яка може бути психологія в Сенделя, в якого понад 300 матчів за плечима? Чи в Гамарника? Про що ми говоримо? Ми подумаємо над тим, щоб покликати священика і освятити поле, бо справді щось відбувається незрозуміле.
Так він прокоментував, чому бомбардири команди на виїзді б’ють у ворота суперника влучніше, ніж удома.
ФК „Поділля»
16 травня в м. Обухів відбувся матч між ФК «Арсенал»(Біла Церква) та «Поділля»(Хмельницький). Вже в перші 15 хвилин «Поділля» могло вигравати 3:1. Але реалізація моментів підвела, двічі Гамарника та раз Козелка. В другому таймі Гамарник з 4 спроби забив таки гол. Подоляни тримали гру в своїх руках, однак програли боротьбу під час стандартів, а тому і пропустили перший гол. Дуже хотілося виграти і хмельничани всіма силами пішло в атаку. Як результат «Арсенал» на контратаці забив другий гол. 2:1 переміг «Арсенал», а «Поділля» перемістилося в турнірній таблиці з другого на третє місце. У наступному турі 25 травня «Поділля» буде грати вдома «Нивою-Світанок»(Вінниця).
ЗМІ
В місцевій пресі висвітлено події тижневої давності, зокрема перемогу «Поділля» над «Нафкомом»(Бровари) з рахунком 2:0.
А у газеті «Подільський кур’єр» розміщена стаття про перемогу донецького «Шахтаря» над київським «Динамо» у фіналі Кубку України з футболу. Зазначено, що «з такою грою, як продемонструвала столична команда нічого робити у європейських кубках…»

Черкаси

Євро 2012.
Реклама.
Зовнішня реклама «Євро-2012» − відсутня, не зафіксовано і використання логотипу Євро 2012 на товарах широкого вжитку.
Заходи.
За звітний період не було зафіксовано жодного заходу, присвяченого Євро 2012.
Кулуари.
Громадськість міста жваво обговорює тему добровільно-примусової вакцінації проти кору та краснухи в нашій державі, пов’язуючи таке рішення Кабміну з підготовкою до проведення в Україні Євро-2012.
Місцевий футбол.
14 травня у 31-му турі удача «посміхнулася» ФК «Дніпро». У грі з командою «Дністер» (Овідіополь) черкащани отримали перемогу 2:0.
Преса.
У фінальному поєдинку розіграшу Кубка Черкас з футболу, який був проведений 9 травня на Центральному стадіоні, визначився володар трофею − команда «Рибка». Про це це повідомляють «Вечірні Черкаси», «Спорт та здоров’я».
У «Вечірніх Черкасах» згадується про матчі перших двох турів чемпіонату області серед команд першої ліги.
«Спорт та здоров’я» , «Прес-центр» розповідають про матчі ХХІХ і ХХХ турів, які черкаський «Дніпро» проводив на виїзді з «Феніксом-Іллічівцем» та ЦСКА. У «Прес-центрі» подаються думки фанів «Дніпра» з приводу невдалої гри команди: «...відчувається слабка тренерська рука. Особливо це помітно по грі середньої ланки, тобто напівзахисників − їх начебто не існує на полі. Дуже багато довгих передач на боротьбу нападаючим, часто ці передачі не мають смислу і стають легкою здобиччю противника», «...дуже велика дистанція між атакуючою ланкою і напівзахистом. У кожному матчі наші нападники грають, як кажуть, «на розрив», їхні атаки глухнуть у переважаючих захисних редутах противника».
У чемпіонаті області з футболу визначився одноосібний лідер. Чемпіоном стала команда ФК «Шпола-ЛНЗ», − пише «Прес-центр».
„Спорт та здоров’я» інформує, що ФК «Явір-Дніпро» став володарем юнацького Суперкубка України. Такого успіху у футболі черкаська команда досягла вперше, обігравши ФК «Іста» з рахунком 7:0.
У цій же газеті йдеться про старт чемпіонату України з футболу серед жінок у вищій лізі. У зв’язку з цим подається інтерв’ю з головним тренером жіночої команди ФК «Явір» Ігорем Соболенком.
Це ж видання написало про фінал Кубка України у Харкові, констатуючи, що, на жаль, аншлагу не вийшло, зокрема, через надто дорогі для пересічних вболівальників, квитки.

Чернівці

Євро 2012.
Реклама.
Будь-яка інформація на зовнішніх рекламних носіях чи то використання логотипу по згаданій темі відсутня.
Події.
Нинішній рік на Буковині оголошений Чернівецькою обласною радою та обласною державною адміністрацією «Роком доріг». Програмою розвитку дорожньої інфраструктури в краї передбачалось запровадження нинішнього року принципів спів-фінансування дорожнього будівництва. Тобто, виділення коштів з місцевих бюджетів, залучення спонсорських коштів та подвоєння цих активів з обласного бюджету.
Ключовою фігурою в реалізації проекту є начальник Головного управління регіонального розвитку, архітектури та інфраструктури облдержадміністрації Олександр Лієв.
Минулого тижня (13.05.08 в інформаційній програмі радіо «Буковина» та в в інтерв’ю газеті «Дорожній вісник») О Лієв заявив, що 17 територіальних громад області вже зібрали кошти для дорожній робіт. Це сільські, селищні, міські ради, які відгукнулись на ініціативу влади будувати дороги комплексним методом.
«Загалом,— зазначає О.Лієв,— у такий спосіб ми вже  зібрали пропозиції на 3 мільйони 820 тисяч гривень від сільських, селищних, міських рад, з яких 2 мільйони 895 тисяч гривень — грошима. Майже мільйон гривень пропонується матеріалами та послугами. На цю пропозицію від громад з обласного бюджету ми спрямовуємо 4 мільйони 303 тисячі гривень. Тобто, вже сьогодні ми зможемо виконати загальний обсяг робіт на суму 7 мільйонів 987 тисяч гривень.»
За словами О.Лієва, списки громад передані в Службу автомобільних доріг, яка має визначити фронт робіт. Підрядні функції виконуватиме Чернівецький Облавтодор. Нагадаємо, що щорічний дорожній фонд в області становить 8-10 мільйонів гривень. Схоже, що залучення коштів громад і справді дасть можливість владі суттєво збільшити видатки на дорожнє будівництво.
Місцевий футбол.
Акції протесту
Акцію протесту «Матчі для фанів чи для міліції» проти упереджених дій працівників «Беркута», «Грифона» та міліції щодо фанів ФК «Буковина» та гостей мають намір провести буковинські вболівальники у Чернівцях біля центрального стадіону.
За словами організаторів акції протесту, на останні два матчі футбольного клубу «Буковина» правоохоронці не впускали на стадіон вболівальників з прапорами клубу та фанівською атрибутикою, а під час пропуску на останній матч навіть обшукували людей старшого віку, в тому числі гостей. Фани клубу вважають такі дії правоохоронців неправомірними, оскільки наявність атрибутики під час матчів не є порушенням громадського порядку. Фани ФК «Буковини» також обурені тим, що такий тиск здійснюється на активних вболівальників лише у Чернівцях, тоді як у Києві, Харкові ,Донецьку «фанівська» атрибутика присутня під час матчів на стадіонах.
ЗМІ
Інформаційний сайт «Букінфо» відзначає? статтею В.Коржевського (13 травня), шосту річницю з дня смерті Валерія Лобановського, «метра українського футболу, тренера, з іменем котрого пов’язані найяскравіші сторінки історії київського «Динамо», спортивного наставника, котрого в Україні називали метром, в Італії − «полковником», у Німеччині − «генералом».
Це ж інформаційне джерело вміщує інтерв’ю з гравцем «Буковини» Степаом Маковійчуком,  одним із старожилів команди.
Газета «Час» (15.05) також відзначає річницю смерті Лобановського статтею В.Коржевського.
Газета «Доба» (15.05) аналізує виїзний матч проти лідера другої ліги «Княжої» з Щасливого, у якому буковинці програли з розгромним рахунком 5:0, зазначаючи, що «Буковина» «призупинила свою впевнену ходу до першої ліги».
Газета «Свобода слова» (15.05) інформує про перемогу ФК «Лужани» в стартовому матчі чемпіонату України серед аматорів. Буковинці перемогли колектив здолбунівського «Волинь-цементник».
Видання вміщує результати чвертьфінальних матчів кубка області, а також результати 5-го туру першості області, у якому в лідери вийшло сторожинецьке «Підгір’я».
Місцеві ЗМІ інформують також про вихід футбольної команди Буковинської міліції у фінал першості МВС, зазначаючи, що у фіналі першість виборюватимуть 12 найкращих представників управлінь МВС, внутрішніх військ та ВУЗів системи МВС.


P.S.
З Чернігівської області матеріал не надійшов через технічні причини(проблеми з Інтернетом).

Підписатися на новини