ФУТБОЛЬНАЯ ЖИЗНЬ РЕГИОНОВ

Автономна Республіка Крим

Евро 2012.
На уходящий неделе в газете «Крымская правда» вышел материал «Отдых − все дороже, и Евро-2012 не поможет». Цены на отдых в Крыму предстоящим летом вновь вырастут на 10 − 25 процентов, и тенденция к их увеличению и в будущем устойчивая, − считают представители туристического бизнеса, собравшиеся в Ялте на международную ярмарку «Крым. Курорты. Туризм-2008». Несмотря на то, что полуострову отведено приоритетное место в туристической стратегии Украины, тратить деньги на рекламу крымчанам придется в основном свои. По словам министра курортов и туризма Крыма Владимира Савельева, Киев выделил автономии лишь два с половиной миллиона гривен на имеджевые мероприятия, а это капля в море. Крымские власти очень надеялись, что правительство «подкинет» полуострову дополнительные средства в связи с проведением на Украине в 2012 году чемпионата мира по футболу, но их ожидания не оправдались: Крым не вошел в государственную целевую программу подготовки к Евро. Поэтому, если, к примеру, во время чемпионата болельщики захотят искупаться в Черном море, то это Крыма и болельщиков личные трудности, подчеркнул Савельев. Правда, крымский премьер Виктор Плакида настроен более оптимистически: на пресс-конференции по итогам работы ярмарки он заявил: «Автономия не может остаться в стороне от такого глобального события, как чемпионат Европы. У нас есть прекрасные тренировочные базы, они могут быть использованы сборными − участницами первенства». И пригласил инвесторов приобщиться и не опоздать использовать свой шанс. В общем, все та же песня: «Мы готовы, ждем предложений, обсудим, возможно, чем-то заинтересуемся…» И никаких собственных телодвижений.
Кулуары.
Самой обсуждаемой футбольной (и не только) общественностью темой на уходящей неделе стало задержание в Киеве бывшего спортивного директора СК «Таврия» Рувима Аронова. Последние полтора года Аронов находился в международном розыске, при этом спокойно проживал в Израиле и даже устроился там работать начальником одного из районных ЖЭКов (во время Кубка Первого канала нередко мелькал в кадре − в компании известных на Украине и в России людей).
Впервые имя Рувима Аронова появилось в милицейских сводках еще в январе 2000 года. Тогда он был задержан в связи с обвинением в вымогательстве и несколько дней находился в сизо, но был освобожден.
Тучи сгустились над его головой лишь спустя шесть лет, когда в Крыму объявили очередной этап борьбы с «бандитами во власти». Летом 2006 года на Рувима Аронова подали в розыск − на этот раз по подозрению в причастности к ОПГ «Башмаки». По данным правоохранителей, на счету этой банды − более пятидесяти убийств, десятки похищений и фактов вымогательства, нанесение тяжких телесных повреждений, прочие преступления, совершенные на территории Крыма, Херсона, Запорожья, Харькова и Киева.
Впрочем, по словам информированного источника в правоохранительных органах, задержание Аронова стало возможным не из-за подозрений в его причастности к ОПГ «Башмаки», чему сегодня нет «железных» доказательств. Аронова «взяли» по подозрению в совершении дорожно-транспортного происшествия со смертельным исходом, которое случилось в конце сентября 2002 года. В тот день Рувим Аронов ехал за рулем «Мерседеса» в Симферопольский аэропорт, где его ожидал компаньон по бизнесу (в милиции этого человека тоже считают причастным к ОПГ «Башмаки», он объявлен в розыск). В сумерках Аронов не заметил семидесятилетнюю женщину, которая переходила дорогу в районе поселка Грэсовского. «Мерседес» сбил старушку и скрылся с места происшествия. Тогда было возбуждено уголовное дело, и правоохранители точно знали имя преступника, но до суда дело не дошло. Возможно, причастность Аронова к ДТП удастся доказать сейчас. Впрочем, это лишь одна из версий возможных причин его задержания.
Следует сказать, что из «Таврии» Аронов был уволен в конце 2006 года, когда уже находился в бегах. Уволили его в связи с изменением штатного расписания клуба − должность спортдиректора попросту ликвидировали. Кстати, Аронов ушел из симферопольского клуба не с пустыми руками − присвоил полмиллиона долларов, вырученных за продажу бразильца Жуниора в польскую «Легию» (неофициальная информация).


Вінниця

Євро 2012.
В підготовці області до Євро − 2012 цього тижня, вірніше сьогодні, зрушення таки сталися. Принаймі, про це заявив губернатор.
12 березня делегація Вінниччини їде до Свєнтокшиського воєводства Республіки Польща, аби урочисто відсвяткувати 50-річчя підписання договору про співробітництво і дружбу між Вінницькою областю і вказаним воєводством. На прес-конференції, яка проводилася з цієї нагоди, я задав губернатору Олександру Домбровському питання: « Чи не входить в плани делегації ознайомлення з польським досвідом підготовки до Євро-2012?». Відповідь Домбровського народила сподівання, що на Вінниччині таки щось зрушилось в плані підготовки до Євро-2012.
Ось що він сказав:( дослівно) «Задача поляків і наша задача під Євро-2012 максимально витягнути ресурси, зпопуляризувати футбол і створити інфраструктуру для розвитку вінницького футболу. Буквально 20 хвилин назад я закінчив нараду, ми якраз розглядали підготовку програми у Вінницькій області до Євро-2012.
Перше, ми прийняли рішення, що розпочинаємо капітальний ремонт центрального міського стадіону, щоб він відповідав всім стандартам якщо не УЄФА, то принаймні Федерації футболу України. Для того, щоб наша команда, яка поки що виступає у не найвищій лізі, мала перспективу технічного забезпечення.
Друге рішення: ми у Вінниці поки що за рахунок грошей обласного бюджету, починаємо проектувати і будувати великий критий ігровий комплекс, якого так не вистачає області для ігрових видів спорту. Це футбол, баскетбол, гандбол, волейбол. Я думаю приблизно на три тисячі вболівальників. Це дасть можливість підтягнути всі ці види спорту.
І третє, ми визначаємо базові райони, де буде проведена модернізація, капітальний ремонт районних стадіонів і я думаю, що ми декілька десятків міні-майданчиків з штучним покриттям до 2012 року зробимо…».
Так відповів Домбровський. В іншому великих змін не сталось. Місцеві ЗМІ не висвітлюють дану тему. За звітний період не було зафіксовано жодного матеріалу. Немає в області і реклами Євро 2012, не зафіксовано і використання логотипу Євро на товарах широкого вжитку.
Що стосується підготовки місцевих співробітників ДАІ до Євро 2012, про яке повідомляли деякі ЗМІ, то це « не більше, як вигадка.». Саме так заявив начальник ДАІ області Микола Сіманчук.
Місцевий футбол.
Кулуари.
Як повідомило «джерело», Президент клубу «Нива-Світанок», відомий вінницький бізнесмен Володимир Прудивус досить жорстко поставив питання про вихід клубу в першу лігу. З гравцями на публіці про це він говорив досить лояльно, а от на зустрічі з керівництвом команди поставив чітке завдання. Начальник команди Павло Касанов запевнив його, що «Нива» і так буде в першій лізі завдяки створенню прем’єр-ліги.
За тією ж інформацією, в команді «Нива»-»Світанок», сутужно і з фінансами. Наче б то через це, замість двох запланованих виїздів в Крим, тепер буде лише один. До того ж із запізненням футболістам виплачують зарплату. Через фінансову скруту в період канікул команда придбала лише одного футболіста.
В цій ситуації цікава поведінка Прудивуса. Останнім часом вінницька преса «піарить» його мало не щотижня, як одного з найбагатших людей України. Він розповідає про швейцарські годинники за сотню тисяч доларів, про дорогі автомобілі. А команда при цьому залишається на голодному пайку.


Волинь

«Євро-2012»
Перехід «Адамчуки − Збереже».
На цьому тижні продовжили обговорення теми переходу Адамчуки − Збереже».
Перший заступник голови Шацької райдержадміністрації Віктор Плейтух в інтерв’ю ЗМІ повідомив:
− Автомобільний перехід «Адамчуки − Збереже» − це збільшення податків не тільки до державного, а й до місцевого бюджетів завдяки потоку закордонних туристів, котрі захочуть відвідати Шацький район уже найближчим часом, але вагаються, бо через Ягодин чи Устилуг їхати на Шацькі озера незручно − це можна було б зробити через Адамчуки. Я спілкуюся з керівниками територіальних громад Республіки Польща, і вони запевняють, що цікавість до відпочинку на озерах та у лісах Шацького національного парку є не тільки у поляків (вони навіть хати в приозерних шацьких селах купують), а й у мешканців інших європейських держав, котрі начувані про такі цікаві куточки, як Світязь.
Чим більше пунктів пропуску між Україною та Польщею, тим менше проблем у громадян обох країн виникає при перетині кордону, навіть якщо митники не страйкують.
Нас цікавить Європа, Польща, у першу чергу в світлі спільного проведення європейського футбольного форуму. Перехід в Адамчуках − наша головна, стратегічна мета, адже це перший, і, можливо, єдиний перехід, який буде на території нашого району.
Вважаєте, за рік вдасться втілити цю стратегічну мету в життя?
− Як на мене, це нереально, хоч докладатимемо максимум зусиль.(«Віче» 06.03.08)
Реклама.
Зовнішньої реклами та використання логотипу Євро 2012 в м.Луцьку не зафіксовано.
ЗМІ.
Крім інтерв’ю першого заступника голови Шацької райдержадміністрації Віктора Плейтуха виданню «Віче» за 06.03.08, інших матеріалів присвячених темі Євро 2012 в пресі за звітний період не було виявлено.
Місцевий футбол.
ФК «Волинь»
2 березня «Волинь» провела свій перший спаринг на завершальному етапі підготовки до другого кола чемпіонату України. Опонентом Лучан став бурштинський «Енергетик». Гра відбулася у Саках, де базуються енергетики, на дуже поганому полі. Лучани весь час атакували, створили багато гольових моментів, але програли від випадкового удару − 0:1.
У планах лучан ще кілька контрольних поєдинків: з хмельницьким «Поділлям», з дніпродзержинською «Сталлю» і перед відбуттям до Луцька − спаринг з друголіговим донецьким «Титаном». Як зазначав тренерський штаб, основна увага у тренуваннях нині спрямована на «фізику». До прикладу, перед грою з «Енергетиком» футболісти провели «ранкову зарядку від Кварцяного» з повним комплексом фізичних вправ та шестикілометровим кросом.
Кілька молодих гравців «Волині», котрі протягом перших двох тренувальних зборів не пробилися до основи Кварцяного, можуть поповнити інші команди. Так, форвард Петро Сокіл нині перебуває на перегляді у тернопільській «Ниві» в Євпаторії. Розглядається варіант оренди гравця тернопільським клубом. Ймовірно, відбуде в оренду й 18-річний півзахисник Богдан Новак, на котрого є запити від хмельницького «Поділля» та друголігової ФК «Коростень». Ще кілька футболістів перебувають у пошуках команди.
Таким чином, «Волинь» остаточно розлучилася лише з захисником Тимуром Романцем, з яким розірвано контракт за згодою сторін. Цікаво, що цей обдарований гравець у п’ятнадцятирічному віці дебютував у дублюючому складі лучан, а з минулого року регулярно залучався до матчів основної команди.
Конфлікт довкола центрального луцького стадіону
Справу щодо центрального луцького стадіону «Авангард» передано до Вищого господарського суду України, − повідомив на прес-конференції луцький міський голова Богдан Шиба. За словами мера, справа пішла до судової інстанції тому, що на місцевому рівні луцькій владі не вдалося добитися позитивного рішення. «Там за якийсь місяць-другий буде рішення, і я певен, що воно буде на користь громади», − зазначив міський голова.
Суть справи:
Волинський господарський суд задовольнив позов ТзОВ «Феміда-Інтер» (фактичний власник ФК «Волинь») до КП «Луцький стадіон «Авангард» на суму майже 7,5 мільйона гривень. Цей факт під час прес-конференції 5 лютого підтвердив луцький міський голова Богдан Шиба. Однак, зазначив мер, влада не здасться і піде у судових баталіях до кінця.
Нагадаємо, що восени 2007 року ТзОВ «Феміда-Інтер» (фірма, контрольована колишнім волинським губернатором Володимиром Бондарем) подала до господарського суду Волинської області позов до КП «Луцький стадіон «Авангард» на суму майже 7,5 мільйона гривень. Крім того, заявники врахували індекс інфляції за час прострочення, 3% річних, державне мито та «118 гривень витрат на технічне забезпечення судового процесу». А ще «Феміда-Інтер» просила суд накласти арешт на майно.
Футбольна тематика місцевих ЗМІ.
«Динамо» (Київ)
Хоч президент київського «Динамо» Ігор Суркіс заявляв, що готовий укласти довічний контракт з Сергієм Ребровим, 33-річний капітан підписав контракт із клубом російської Прем’єр-ліги казанським «Рубіном». Ребров:
− Мені непросто далося це рішення, але воно вже прийняте. Мені уже 33 роки, а в такому віці мусиш задумуватися про майбутнє. Тим паче, я бачив, що казанці були дуже зацікавлені в тому, щоб я перейшов до їхнього клубу. Це все і вирішило − я підписав з «Рубіном» дворічний контракт. Хочу довести, що я не вичерпав себе як футболіст.
Ю.Сьомін:
− У Реброва контракт з «Динамо» до кінця червня. Ми розраховуємо, що Сергій буде в строю 8 березня, коли ми гратимемо домашній матч із запорізьким «Металургом». Він нам потрібен, щоб завоювати «золото» нинішнього чемпіонату.
Тим часом Віктор Леоненко не підтримує рішення Реброва:
− Якщо Ребров поїде в Росію, він на собі поставить хрест. Можливо, він там навіть і заграє, але вже буде нікому не потрібен. Я б на його місці залишився в «Динамо».
Сенсації.
Стартував весняний футбольний сезон. В цьому турі сталися ніким не передбачувані події: лідер чемпіонату поступився з розгромним рахунком та втратив першу позицію, а команда-сюрприз із Охтирки зуміла перемогти одеситів на їхньому ж полі.
Особливо очікуваним у 19-му турі було протистояння «Дніпра» і відвертого невдахи першої частини сезону − «Динамо». «Дніпро» виглядало настільки ж безнадійно, наскільки оптимістично дивилося «Динамо», в якому, схоже, нарешті відновилася дисципліна, а українська молодь отримала довіру від тренерів.
Після поразки 1:3 на своєму полі київські динамівці із новим тренером взяли більш ніж переконливий реванш у Дніпропетровську − 4:0. Головний тренер «Дніпра» Олег Протасов заявляє, що команда не заслужила такого результату.
Особистості.
Економіко-спортивна інтернет-організація Futebol Finance опублікувала список футболістів, які мають найвищу зарплату (прибутки від різних рекламних додатків не брали до уваги). Незважаючи на те, що Андрій Шевченко в «Челсі» гріє лаву запасних, він і далі входить до шістки гравців із найвищою у світі платнею (7.8 млн. євро). Очолює список атакуючий півзахисник італійського «Мілана» Кака − 9 млн. євро на рік. За неофіційною інформацією, в українському чемпіонаті найвища зарплата в півзахисника «Шахтаря» Даріо Срни − 1,3 мільйона євро на рік.
Провідна газета області «Волинь-нова» продовжує в захоплених тонах писати про Анатолія Тимощука. Цього разу публікація розповідає про те, як знаменитий волинський футболіст, капітан «Зеніта» перед вильотом забув удома паспорт і через те затримали на півтори години літак... А також про конфлікт Тимощука з одноклубником Андрієм Аршавіним, який ніяк не хоче поступатися в команді лідерством нашому землякові.
Олег Блохін після підписання контракту з ФК «Москва» став одним із найбільш високооплачуваних тренерів російської Прем’єр-ліги. За рік роботи з ФК «Москва» Блохін отримає 3 мільйони доларів.
Турніри.
Молодіжний мобільний бренд DJUICE спільно з Міністерством освіти та науки України розпочинає третій Всеукраїнський Чемпіонат із футболу серед школярів «DJUICE ГОЛ 2008». Кожен учень 6-8 класів із загальноосвітніх шкіл 64-х міст України, який любить грати у футбол, зможе взяти участь у загальнонаціональних змаганнях і виграти головний приз − поїздку до Італії.
Особливість нинішнього сезону в тому, що віднині у змаганнях будуть задіяні не лише хлопці, а й й дівчата: через участь у Чемпіонаті груп підтримки «DJUICE ФАН 2008».
Чемпіонат проходитиме у кілька етапів: Кваліфікаційний, Міський, Регіональний та Національний − максимально наближено до структури «справжнього» професійного футболу − за схемами ФІФА та олімпійською. Аби взяти участь у змаганнях, команди повинні заповнити відповідну заявку та у визначений термін подати її до Оргкомітету.
Фінальна гра відбудеться 17 травня в Києві на Майдані Незалежності, де змагатимуться переможці регіональних ігор − всього 4 команди. У цей же день визначиться переможець Чемпіонату «DJUICE ФАН 2008». В результаті Чемпіонату команди вболівальників та футболістів посядуть І, ІІ, ІІІ та IV місця. Переможці Всеукраїнського Чемпіонату з міні-футболу у спортивних залах «DJUICE ГОЛ 2008», які стануть кращими серед футболістів усіх 64-х міст-учасниць та виборють почесне звання Чемпіона України з міні-футболу, отримають приз у вигляді чудової подорожі до Італії.


Дніпропетровськ

Евро-2012.
Ассоциация футбольных болельщиков
Ассоциация футбольных болельщиков области примет участие в подготовке волонтеров и охранников порядка в фан-секторах на футбольных матчах, которые будут проходить в рамках финала Чемпионата Европы по футболу 2012 года в Днепропетровске. Об этом сообщил заместитель председателя правления общественной организации «Ассоциация футбольных болельщиков Днепропетровской области» Сергей Барсуков. Ассоциация имеет определенный опыт такой работы, ведь на протяжении нескольких лет активные ее члены оказывали организационную поддержку болельщикам футбольного клуба «Днепр» и сборной Украины по футболу. Договаривались c перевозчиками на выездных матчах, в том числе международных, закупали билеты на матчи, обеспечивали футбольных фанатов символикой для поддержки любимых команд, не допускали провокаций в фан-секторах.
Ассоциация футбольных болельщиков Днепропетровской области была официально зарегистрирована в декабре прошлого года и начисляет свыше 800 членов, около 300 из которых постоянно принимают участие во всех мероприятиях Ассоциации.
Первая ежегодная выставка «2012»
С 1 по 4 апреля 2008 года в Днепропетровске будет проходить первая ежегодная выставка «2012». Организатором мероприятия выступает бизнес-центр «Коминфо». Целью выставки является презентация товаров и услуг, связанных с организационными мероприятиями, необходимыми для проведения чемпионата Европы по футболу «Евро-2012».
«Выставка «2012» будет оказывать содействие улучшению качества товаров и услуг и должна стимулировать отечественные компании приближаться к европейским стандартам», − отмечают организаторы. Выставка «2012» объединяет в себе такие тематики: «Транспорт, логистика»; «HoReCa (отель, ресторан, кафе)»; «Реклама и полиграфия. Сувенирная продукция»; «Туризм и спорт». Выставка будет проходить в СК «Метеор».
СМИ.
Дискуссию вызвала статья Ярослава Дмитренко в «Деловой столице» В основном, изложенные в ней факты уже в городе известны. Речь идет о территории воинской части. Но относительно двухуровневой дороги на подъезде к новому стадиону статья вызвала едва ли не скандал. Ведь во многих СМИ источником финансирования новой дороги называли клуб «Днепр». И лишь теперь стало окончательно известно, что на данный момент финансировать этот проект «Днепр» не собирается.
Местный футбол.
Инциденты.
Всю минувшую неделю болельщиками бурно обсуждался матч «Днепр» − «Динамо» и его последствия. А именно, после матча за хулиганство задержаны болельщики как с одной, так и с другой стороны (об этом указано было в прошлом отчете). Кроме этого, на стадионе также жгли файеры. Из-за этого, а возможно из-за всего в совокупности, были оштрафованы футбольные клубы. «Днепр» на 4 тысячи долларов, а «Динамо» на 2 тысячи долларов. Это решение в Днепропетровске считают несправедливым, так как больше всего источниками беспорядков были киевляне. Во всяком случае, так считают болельщики.
Своя версия произошедшего есть и милиции. В ЦОС Днепропетровска восстановили свою картину произошедшего.
После инцидента 2 марта, фан-клуб «Динамо» (Киев), на основании обращений болельщиков и показаний свидетелей случившегося, провел внутреннее расследование и выяснил более полную картину происшествия», − сообщила руководитель Центра связей с общественностью МВД в Днепропетровске Анна Старчевская.
Днем в вагон трамвая, следовавшего по маршруту №1, вошла группа лиц с атрибутикой «Динамо», выкрикивая командные лозунги. Это вызвало недовольство кондуктора и водителя, который остановил трамвай и потребовал фанатов «Динамо» немедленно его покинуть. Выходя из вагона через передние двери, киевлянин Юрий Галицкий 1988 года рождения получил от водителя удар ломом для разводки рельсов по голове. Парень потерял сознание. Товарищ пострадавшего Александр Юрченко вытащил его на улицу. Пассажиры трамвая вызвали скорую, а кондуктор Галина Будько − милицию. Водитель Владимир Гришукевич 1963 года рождения в это время продолжал размахивать ломом и угрожать, что перебьет остальных фанатов. Киевляне перехватили лом и, с целью самообороны, нанесли два удара водителю по затылку и груди, после чего разбили лобовое стекло трамвая, несколько окон и оторвали стеклоочиститель. Милиция задержала 9 киевлян в возрасте от 17 до 22 лет. В официальном сообщении ФК «Динамо» (Киев) говорится о том, что пострадавших фаната и водителя госпитализировали, не сделав, однако, никому из них рентген и не проведя должный медосмотр. На следующий день в управлении Центра связей с общественностью ДГУ УМВД Украины в Днепропетровской области сообщили, что Кировским РО Днепропетровска возбуждено уголовное дело по ст. 296 ч. 2, (хулиганство), со сроком лишения свободы от 2 до 5 лет. В данный момент дело передано Прокуратуре. Болельщики «Динамо», которым предъявлено обвинение, ранее милицией не задерживались, в нарушении общественного порядка не участвовали, административными штрафами не карались. Большинство из них − студенты высших учебных заведений. Главный инженер депо №3 Днепропетровска Владимир Абраимов сообщил, что нанесенный трамваю ущерб оценен в 4 тыс. грн. После ремонта утром, 4 марта, трамвай вышел на маршрут.
ФК «Днепр»
7 марта в ФК «Днепр» состоялось представление новичков сезона: Ролана Гусева, Марио Холека, Линаса Климавичюса, Осмара Феррейра, Александра Кобахидзе, Ионуца Мазилу и Руслана Ротаня. Спросили Олега Протасова журналисты и про Максима Пашаева, игрока, прошедшего с командой сборы, но начавшего сезон в другой команде. Олег Протасов: «Мы строили планы на оставшиеся двенадцать игр чемпионата и пришли к выводу, что Пашаеву лучше еще раз поехать поиграть в «Кривбассе» − команде, в которой он является практически на сто процентов основным игроком. У него впереди хорошая игровая практика. Именно его пример показывает, что это неплохая стратегия в отношении развития игроков, имеющихся в нашем распоряжении. Большая разница между тем, чтобы сидеть в «Днепре» на скамейке запасных, иногда не попадать в заявку и просто тренироваться, и тем, чтобы играть в какой-то команде и быть одним из ее лидеров. Это огромная и полезная практика. Максим очень сильно прибавил за те полгода, что провел в Кривом Роге, и мы дали ему еще возможность поиграть пару месяцев там. Мы на него очень серьезно рассчитываем. Если он и дальше так будет прибавлять, то у него все шансы стать полноценным игроком «Днепра»«.


Донецьк

О Евро в начале минувшей недели (3.03) пресс-служба председателя облсовета распространила следующую информацию:
«Председатель Донецкого областного совета Анатолий Близнюк прокомментировал заявление президента УЕФА Мишеля Платини о том, что «европейский футбольный союз «растормошил» ведомства Украины и Польши, чтобы они «немного оживили» подготовку к Чемпионату Европы по футболу 2012 года».
− Евро-2012 состоится, но мы дали понять уважаемым господам, что нужно ускорить темпы, − подчеркнул Платини.
М. Платини сказал об этом в интервью радиостанции «Франс инфо», эта же информация появилась на ряде ведущих Интернет-изданий Украины.
Свое мнение по этому вопросу высказал глава облсовета А.М. Близнюк:
− В организационном плане мы готовы работать и уже работаем вполне конкретно. Если говорить о том, что Платини считает, что от Польши до Украины большое расстояние, и поэтому люди больше будут летать самолетами, то я как раз приведу пример именно по самолетам. Было принято решение, что к Евро-2009 будет построена взлетно-посадочная полоса − к 1 января 2009 года. И мы вошли в этот график и готовы его реализовать. Но! В прошлом году мы освоили 140 миллионов. А на сегодняшний день титул на 800 миллионов в Минтрансе даже не подписан. Раз не подписан титул стройки − нет финансирования. Уже наступает третий месяц, сейчас прекрасная погода на улице, полным ходом можно работать, а мы ничего не делаем!
Поэтому со стороны Правительства, Минтранса Украины нет «оживления с ускорением», о чем говорит Мишель Платини.
Мы со своей стороны требуем и поддерживаем М. Платини, чтобы все то, о чем он говорит, было реализовано».

Уже на следующий день этот текст под заглавием «Донецкая область поддерживает Платини» был опубликован в газете «Жизнь» (4.03).
Во вторник, 4.03, состоялась пресс-конференция Донецкого городского головы Александра Лукьянченко, который подробно рассказал о своем участии (с мэром Львова) в Международном инвестиционном форуме в Лондоне, проходившем в главном офисе Европейского банка реконструкции и развития. Там мэры Донецка и Львова рассказывали о программах подготовки к Евро-2012 и предлагали потенциальным инвесторам, которых было около 200, интересные проекты. Мэр Донецка предложил СМИ следующую версию своего Лондонского отчета в нашем изложении:
«Скорая помощь» для чемпионата
Донецк планирует закупить до 2011 года 25 автомобилей «скорой помощи» марки Volkswagen. По словам мэра, уже проведены переговоры с датской компанией по вопросам оснащения автопарка «Скорой помощи» новыми машинами и комплектации их всем необходимым оборудованием для оказания скорой медицинской помощи.
− По требованиям УЕФА, для обслуживания возможных пострадавших во время проведения футбольных матчей, автомобили «скорой помощи» должны быть с пробегом не более 50 тысяч километров. Они должны быть практически новыми, поэтому предварительно ведутся переговоры по 25 автомобилям на 2011 год, чтобы они по своему пробегу соответствовали требованиям, − отметил городской голова.
Экологическая помощь
Европарламент обещал помочь Донецку с решением ряда экологических проблем. По словам Александра Лукьянченко, он встречался с представителями Европарламента по этим вопросам.
− Свои предложения мы направим в течение марта в представительство Европарламента в Киеве. Вопросы самые разные: это и водоемы города, и воздух, − подчеркнул мэр.
Одним из приоритетных направлений сотрудничества должна стать программа по утилизации твердых бытовых отходов (ТБО). «Строительство завода, занимающегося переработкой ТБО, стоит от 140 до 160 миллионов евро. Это не подъемная сумма для городского бюджета», − заявил городской голова.
Финансовые разногласия
Донецк пока не пришел к согласию с центральными властями в отношении строительства метро и реконструкции железнодорожного вокзала. «Сейчас в рабочем порядке идет окончательное согласование государственной программы по подготовке городов к Евро-2012, а по городу Донецку − и к Евро-2009. Мы выходим на протокольные разногласия по нескольким направлениям», − отметил Александр Лукьянченко.
По его словам, это, прежде всего, финансирование строительства Донецкого метро на 2008, 2009, 2010 и 2011 годы − протокол разногласий с Министерством экономики и Министерством финансов, И второй протокол разногласий − с Министерством транспорта по вопросу реконструкции Донецкого железнодорожного вокзала.
Согласно государственной программе от 2006 года, финансирование строительства метрополитена планировалось начать с 2008 года. Сумма должна была с течением времени увеличиваться от 300 до 472 миллионов гривен в год,
А вот для реконструкции здания вокзала Министерство транспорта советует искать средства у иностранных инвесторов.
− В зависимости от выбранного варианта на реконструкцию железнодорожного вокзала необходимо от 680 миллионов гривен до более чем 3 миллиардов гривен, − констатировал городской голова.
Мэр также отметил, что на государственном уровне еще не до конца согласован вопрос об окончании финансирования строительства второго полукольца объездной дороги вокруг Донецка.
Всего же в 2008 году на подготовку к футбольным чемпионатам Донецк планирует потратить 4 миллиарда 80 миллионов гривен. Александр Лукьянченко отметил, что на сегодня завершается согласование государственной программы по подготовке Украины к принятию ЧЕ-2012.
− Из государственного бюджета выделят 1 миллиард 180 миллионов гривен, 450 миллионов гривен − это городской бюджет и субвенции и почти 2,5 миллиарда гривен − это внешние инвестиции, − рассказал мэр.

Но готовятся не только в Донецке, а и рядом с ним. Так, Кураховский горсовет, депутатский корпус при поддержке местной громады выступили с инициативой о включении Курахова в число городов по обслуживанию Евро-2012. На чем же основывается такая уверенность?
− Курахово, учитывая его близкое (в 40 км) расположение к Донецку, − сказал председатель правления АОЗТ «Донбассатомэнергомонтаж», депутат Кураховского горсовета Виктор Никитенко, − может помочь шахтерской столице в размещении туристов из Европы и в организации для них спортивных, культурно-туристических маршрутов.. Кстати, по предварительным данным, Донецку придется принимать до 70 тысяч болельщиков, из которых примерно 20 тысяч − это автотуристы. Мы бы могли принять часть этих туристов и разместить у себя. Как мне рассказали в мэрии Донецка, столица Донбасса после ввода в строй новых отелей и модернизации общежитий сможет принять до 35 тысяч человек. Остается еще 35 тысяч. Их же надо куда-то размещать...
Чем же привлекательно Курахово? Социальная инфраструктура города может стать как одним из базовых элементов по размещению спортсменов, обслуживающего персонала и гостей чемпионата, так и спортивной базой для участников форума. В Курахово функционирует спортивный комплекс «Олимпийский», включающий в себя открытый плавательный бассейн международного уровня с дорожками длиною 50 метров, игровой зал для волейбола, баскетбола и других видов спорта, объекты отдыха. Есть также футбольное поле с ареной, которая, правда, требует реконструкции. Рядом со стадионом на 3 тысячи болельщиков (его можно расширить до 7-10 тысяч) имеется место для строительства отельного комплекса. В перспективе его можно будет перепрофилировать под жилье. А возможно, найдется инвестор, который вложит деньги на развитие спортивной базы и сделает Курахово местом отдыха индустриального Донецка.
− Наш спорткомплекс, − сказал начальник спорткомплекса «Олимпийский» Сергей Юрьев, − является базой олимпийского резерва для подготовки спортсменов Украины. К нам приезжают на сборы и соревнования сборные Украины разных возрастов, сборные России, Беларуси. Бассейн уникален, так как является открытым. После реконструкции, которую мы провели в 2004 году, он стал современным − здесь можно и поплавать, и оздоровиться. Кроме прекрасного игрового зала, мы поставили комплекс тренажеров, оборудовав зал атлетической гимнастики. Будем модернизировать восстановительный центр с финской и русской сауной. Отмечу, что бассейн востребован. Здесь плавали такие звезды, как Яна Клочкова и Олег Лисогор, оставшись довольными как спорткомплексом, так и условиями проживания. Сейчас, зимой, в бассейне занимаются жители Курахова, Горняка, Селидова, Марьинки и др. Летом снижается посещаемость абонементных групп, но становится больше приезжих из Санкт-Петербурга, Сургута, Минска. Работает детско-юношеская спортивная школа, где занимаются около 500 ребят.
Нельзя не отметить, что на территории горсовета есть Кураховское водохранилище, северный берег которого находится в живописной местности и застроен пансионатами и базами отдыха. Их около сорока, десять из которых работают круглогодично. Уже сейчас город готов оздоровить до двух тысяч человек, а если построить кемпинг, принять автотуристов, создать им комфортный сервис − до четырех тысяч. Есть клубы, бары, Интернет-кафе. Можно отремонтировать заброшенный во времена перестройки кинотеатр «Электрон» на 500 мест.
По словам Виктора Никитенко, для туристов из Европы уже разработан ряд туристических маршрутов. Возьмем, к примеру, западный маршрут − это музей-усадьба в селе Красное знаменитого композитора Сергея Прокофьева, мемориальный музей драматурга Владимира Немировича-Данченко, в Дибровском лесу − вековой дуб батька Махно. На юге, в 30 км от Курахово, находится Свято-Никольский монастырь, чуть дальше − заповедник «Каменные Могилы» и другое.. Здесь много интересных мест.
Об этой инициативе города-спутника Донецка подробно рассказала «Жизнь» (28.02).
Другие СМИ о Евро писали немного.
Так, «Панорама» (6.03) всего лишь напомнила, что «800 млн. грн. освоено в 2007 г. для строительства стадиона «Шахтер» в рамках подготовки к Евро-2012. Общая сумма инвестиций, которые надо привлечь до 2012 г., по предварительным расчетам, составляет 16,6 млрд. грн.».
А «Приазовский рабочий» (5.03) со ссылкой на «Подробности» напечатал информацию под заглавием «Суркис считает, что у Украины могут забрать Евро-2012».

СМИ о чемпионате Украины:
«Такие крупные, но разные победы» − обзор в «Жизни» (4.03);
«Семин на коне, Луческу − во главе» «Спорт-арена» (4.03).
О «Шахтере»:
«И сразу на первое место!»«Салон Дона и Баса» (4.03);
«В пух и прах»«Панорама»(6.03),
«Уверенно и солидно»«Спорт-арена» (4.03);
«Ложная тревога»: никто из «Шахтера» не уходит» − интервью «Салону Дона и Баса» (7.03) Мариуша Левандовски;
«Назначен директор нового «Шахтера» − информация в «Панораме» (6.03) о том, что уроженец Шахтерска, 31-летний Александр Атаманенко назначен директором будущего пятизвездочного стадиона в Донецке.
Привлекло внимание интервью генерального директора ФК «Шахтер» Сергея Палкина «Салону Дона и Баса» (4.03) объемом в целую полосу А2, где фото самого Сергея занято 1/4 полосы. Он, в частности, заявил, что «на европейском чемпионате с «Динамо» у нас нет конкуренции. Только на украинском рынке, где мы конкурируем исключительно как спортивные соперники. Если же говорить о конкуренции с «Динамо» вне поля, то до нее еще очень далеко. Единственное направление, где уже ощущается борьба, − это селекция молодых украинских футболистов, отбор их для академий футбола. Пока же восток Украины больше предпочтений отдает «Шахтеру», а центр, северо-запад и запад − «Динамо». Так исторически сложилось. Естественно, мы пытаемся изменить ситуацию. Провели несколько исследований. И сейчас прирост болельщиков у «Шахтера» больше, чем у «Динамо».
О «Динамо»:
«Протасов почувствовал тяжелую руку Семина»«Спорт-арена» (4.03);
«Проучили выскочку»«Панорама» (6.03) о победе над «Днепром»;
«Динамо» показало, где лидеры зимуют»«Салон Дона и Баса» (4.03). В этом же номере в обзорной статье, в частности, написано: «что касается обновленного «Динамо», то выводы делать рано. Хотя Ю.Семин оказался куда более успешным учеником Лобановского, чем все его динамовские предшественники».


Житомир

Зовнішня реклама ЄВРО-2012, будь-яке графічне зображення цієї події чи логотипу відсутнє.
У друкованих місцевих і регіональних ЗМІ згадування про ЄВРО-2012 − підписання угоди між Києвом, Львовом та Краковом стосовно підготовки до ЄВРО-2012.
У Житомирі стартував третій чемпіонат з футболу серед школярів «DJUICE ГОЛ 2008».
За словами голови Житомирської обласної федерації з футболу, О. Чернявського, на наступному тижні планується провести виконком федерації, на якому розглядатимуться питання проведення Чемпіонату та Кубку Житомирської області у 2008 році.
На даний час у всі райони та міста області розіслані листи щодо у часті їх представників у обласних змаганнях з футболу. Стосовно складу Вищої Ліги Чемпіонату Житомирщини, то до семи минулорічних її учасників додатково надіслані запрошення і мають намір приєднатися такі команди, як: «Прес» (Леніно, Радомишльський район) та СФК «Арсенал» (Бердичівський район). Також ймовірна участь у Вищій Лізі і команди із Романова − «Енергії». Проте остаточної відповіді з Романова ще не дали.
Стосовно Першої Ліги, то у Федерації розраховують, що цьогорічний турнір буде більш представницьким за минулорічний − команд п’ятнадцять-двадцять.
29 березня планується офіційний початок футбольного сезону − іграми на Кубок Житомирської області.
Найбільший спортивний комплекс м. Бердичева − спорткомплекс заводу «Прогрес» буде продано новими власниками з аукціону. Міський голова Бердичева висловив сподівання що за відносно невеликі кошти міськрада може викупити цей об’єкт.
Органи місцевого самоврядування з тривогою сприйняли інформацію з Мінтрансу стосовно переведення на їх баланс доріг загальнодержавного значення, що проходять по населеним пунктам. Місцевими бюджетами видатки на утримання цих доріг не передбачені.
Сприйняття більшістю населення проведення ЄВРО-2012 в Україні − позитивне. Сприйняття вболівальниками керівника Федерації футболу України Г. Суркіса − нейтральне.


Закарпаття

Євро-2012.
ЗМІ.
За минулий тиждень інформації, що стосуються цієї теми безпосередньо щодо Закарпаття, не було. Але на Радіо «Версія» 04.03.08. 08.00 год. звучало повідомлення про те, що український уряд ініціюватиме переговори про введення безвізового режиму з країнами Європейського Союзу. Про це заявив міністр закордонних справ України Володимир Огризко. Він також нагадав, що майже 2 роки тому Україна ввела безвізовий режим, зокрема для громадян ЄС і на сьогодні перейшла до спрощеного візового режиму між Україною і країнами ЄС. Проте, за словами пана Огризка, мета уряду полягатиме у тому, щоб у середньостроковій перспективі перейти до безвізового режиму. За його словами, якраз Євро-2012 є дуже хорошим приводом для такого переходу. Зазначимо, що сьогодні пан Огризко здійснить візит до Польщі для парафування Угоди про малий прикордонний рух між Україною та Республікою Польща.
06.03.08 о 10.00 на тій же радіостанції було повідомлення про чергову перепону, яка може зіпсувати проведення чемпіонату ЄВРО-2012. Це безпритульні тварини столиці. Про це Україну попереджають міжнародні правозахисники. Вони скаржаться: столиця переповнена тваринами-блудягами. Столична ж влада не переймається їх стерилізацією. Тож це загрожує безпеці гостей міста під час Єврочемпіонату. Щоби вирішити проблему до 2012-го року, щодня треба стерилізувати 40 тварин. Мовляв, лише так можна зменшити загрозу з боку 30-тисячної армії собак і котів.
07.03.08 о 08.00 можна було почути, що Одеса може стати одним із основних мiст, які прийматимуть «Євро-2012». За словами голови Нацiонального агентства з пiдготовки до Чемпіонату Європи з футболу Євгена Червоненка, експерти УЄФА, які ранiше вiдвiдали Одесу, позитивно оцінили можливості міста. Пан Червоненко зазначив, що Одеса або Харків зможуть замінити Львів, якщо той не буде готовий приймати ігри першості. Конкретний план пiдготовки до «Євро-2012» за регiонами затвердять вже сьогодні. Основними містами, що прийматимуть «Євро-2012» в Україні наразі є Київ, Донецьк, Дніпропетровськ та Львів. Харків та Одеса − запасні міста. Під час візиту в Україну інспектори УЄФА наголошували, не називаючи Львова, що у деяких українських містах відсутні зручні аеровокзали, стадіон та транспортні можливості.
У друкованих засобах інформації нічого з даної теми не було.
Зовнішня реклама.
Ніякої інформації стосовно Євро 2012 немає − жодних біг-бордів, листівок тощо.
Заходи.
За звітний період не було зафіксовано жодних заходів пов’язаних з підготовкою області до Євро 2012.
Місцевий футбол.
ЗМІ.
У газеті «Ріо» за 09.03.08 у матеріалі «Какая боль…»
йдеться про матч ФК «Закарпаття» і «Шахтар» у Донецьку, який завершився з рахунком 5:0 на користь останнього: «На фоні абсолютно не готового до сезону «Закарпаття» «Шахтар» виглядав легко, свіжо і з вогником у очах. Господарі, не особливо напружуючись, відвантажили у ворота Романенка п'ять «сухих» м'ячів. Сама ж перемога «помаранчевих» була дуже прогнозованою. Приміром, букмекери розцінювали шанси ужгородців як 1 до 17. На ділі ж виявилося, що гості їх не мали і зовсім. Підопічні Шарана за весь матч створили три кутові, два-три навіси в «штрафний», один дальній удар у виконанні Шопіна на 81-й хвилині, плюс дві боязкі спроби вдарити по воротах Шуста. І все. Тому абсолютно незрозуміло, за рахунок чого ужгородці можуть зберегти прописку у Вищій лізі».
Далі подається коротко після матчева прес-конференція, де головний тренер «Закарпаття» В.Шаран визнав непідготовленість своєї команди: «Всі прекрасно все бачили. «Шахтар» на три голови вищий за нашу команду. Єдине, що здивувало − непевність моїх хлопців. Крім Чижевського, в усіх був мандраж. А психологія − це основне у футболі. На жаль, цю гру ми програли ще до гри».
Головний же тренер «Шахтаря» М.Луческу був повністю задоволений грою своїх підопічних.
Огляд матчів.
Напередодні поєдинку «Закарпаття» − «Арсенал» (0-0) адміністрація клубу провела велику роботу по підготовці поля до важливої гри. Старі металічні ворота змінили на нові італійські, вартість яких склала 25 тисяч гривень. А газон поля накрили плівкою, щоб не перемерзла трава через нічні заморозки. Навіть через це не дозволили провести тренувальний процес на центральному полі команді гостей за день до гри.
Не пофортунило ужгородцям в домашньому поєдинку проти столичного «Арсеналу» . Матч завершився з результатом 0:0 і ужгородцям не вдалося відіграти поразку з результатом 7:0, яку дістали в першому колі від команди Заварова.
Тим не менш гра видалася видовищна. Господарі не скористалися кількома гольовими моментами, двічі м’яч влучав у стійку воріт, а нападник господарів Бундаш не зумів у другому таймі реалізувати пенальті. В цьому поєдинку непогано показав себе новачок «Закарпаття», албанський захисник Края.
На післяматчевій пре-конференції обидва тренери зазначали, що команди грали на перемогу і одна одній не поступалися в боротьбі через це і велика кількість порушень і «гірчичників», аж 8 по 4 на кожну. Обидва залишилися задоволеними грою своїх підопічних, але результатом тренер «Закарпаття»Шаран, звісно, невдоволений. Він зазначив, що доведеться брати очки у виїзних матчах, бо інакше доведеться прощатися з вищою лігою.
Кулуарні розмови.
Цікавий випадок трапився під час поєдинку дублюючих складів «Шахтаря» та «Закарпаття». Нагадаємо, що той поєдинок завершився історичною поразкою дублерів «Закарпаття» з рахунком 14:0. Суть в тому, що сам матч проходив на базі гірників і довкола поля було лише табло, яке не мало двозначних цифр і коли лік м’ячам дійшов до 9, табло перестало показувати подальші голи. Кожен рахував їх собі в голові, а дехто, навіть, збився з пантелику. До прикладу, оператор ужгородського клубу нарахував їх 15.
Старший тренер дубля Михайло Іваниця коментував цю поразку, тим, що в складі гірників на поле вийшли 7 чоловік з основного складу.
Конфіденційно
Матч між «Закарпаттям» і «Арсеналом» був ледь не зірваний через те, що декілька разів зникала електроенергія − спрацьовували запобіжники. Подейкують, мовляв, через те, що на території стадіону йде будівництво реабілітаційного центру якогось чиновника і все підключено до щитової стадіону. До речі, навіть прес-конференція проходила в темному залі.


Запоріжжя

Євро-2012
Заходи.
Сесія Запорізької обласної ради минулого тижня затвердила обласну Програму підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи з футболу на 2008-2012 роки. Вона передбачає витратити близько 2,5 млрд. гривень. В тому числі більше, ніж півтора мільярди з держбюджету − на завершення будівництва нових мостів через Дніпро у Запоріжжі. І ще 800 мільйонів з обласного бюджету − на реконструкцію та ремонт автодоріг, вокзалів, спортивних споруд, готелів, створення туристичних маршрутів.
ЗМІ.
Газета «МИГ» від 06.03.08 під заголовком «Запорожье готовится к Евро-2012» розповіла про затвердження обласної програми до Євро-2012 сесію обласної ради. В кінці замітки газета робить невтішний висновок: «Только вот государство уже год готовится к Евро-2012 лишь на бумаге, да и инвесторы не очень торопятся».
Газета «Наше время+» від 06.03.08 на першій сторінці опублікувала замітку «Под угрозой срыва?». Під загрозою, на думку газети, знаходиться Євро-2012 − через безпритульних псів. Оскільки голова Німецької спілки захисту тварин Вольфганг Апель заявив керівництву Києва, що, коли не зміниться ставлення української влади до безпритульних тварин, цей чемпіонат в Україні навряд чи відбудеться.
Газета «Остров Свободы» від 05.03.08 на спортивній сторінці наводить цитату, що належить голові Нацагенції з Євро-2012 Євгену Червоненку. Цитата стосується того, що термін завершення реконструкції НСК «Олімпійський» можна перенести з 2010 на 2011 рік, так було у Португалії перед Євро-2004. Але, якщо влада Києва дасть гарантії, можна паралельно з реконструкцією побудувати новий стадіон.
Реклама.
Зовнішньої реклами Євро-2012 у Запоріжжі немає.
Місцевий футбол.
ФК «Металург»
Запорізький «Металург» вигравши домашній стартовий матч у донецького «Металурга», не розслаблявся, оскільки 8 березня на команду чекала виїзна зустріч із київським «Динамо». Напередодні цієї гри дублерів динамівців несподівано розбили запорізькі дублери − 0:2. Перший склад запоріжців спробував підтримати цю ініціативу. «Металургу» вдалося відкрити рахунок, піймавши Шовковського на несподіваному ударі здалеку. Після того, як кияни у другому таймі зрівняли рахунок і вийшли вперед, запоріжці кілька разів реально загрожували їхнім воротам. У підсумку таки програли 1:2, але глядачі були в напрузі до кінця гри і отримали задоволення від поєдинку гранда і середняка чемпіонату.
ЗМІ.
Усі ЗМІ без виключення повідомили про переможний старт запорізького «Металурга» у другій половині чемпіонату. Інша футбольна тематика − відсутня.


Івано-Франківськ

Євро 2012.
Підготовка міста Івано-Франківська до Євро 2012.
За звітній період відбулося декілька подій, що мають відношення до Євро-2012.
Влада Івано-Франківська оголосила про коригування генплану міста. У зв’язку з тим, що в місті спостерігаються дуже високі темпи будівництва, але це спричинило різке скорочення рекреаційно-відпочинкових зон. Тому удосконалений Генеральний план Івано-Франківська буде враховувати не лише перспективи розвитку нових мікрорайонів, а й культурно-розважальних і відпочинкових територій.
Про кризову ситуацію у своїй галузі повідомив начальник управління житлово-комунального господарства міста Петро Косюк на прес-конференції. Вже другий місяць поспіль не отримують заробітну плату більше половини працівників технічного відділу Управління житлово-комунального господарства. Головною причиною є не затвердження досі бюджету розвитку. Крім зарплат не вирішеними залишаються ще чимало комунальних питань.
4 березня на нараді з керівниками міст та райдержадміністрацій голова Івано-Франківської ОДА Микола Палійчук значну увагу приділив питанню стану благоустрою територій області. Всім керівникам районів доручено протягом найближчих двох тижнів організувати прибирання закріплених за ними територій. Піднімалось питання недостатнього забезпечення районів контейнерами для сміття. Так, таких контейнерів практично немає вздовж доріг, у місцях відпочинку людей на природі − в лісосмугах, поблизу річок чи відкритих водойм. Тому прийнято рішення виділити районам додаткові контейнери для сміття. Микола Палійчук звернув увагу на проблему дорожніх знаків та інформаційних вказівників на території області. Тож протягом місяця відповідним службам доручено поновити або встановити нові інформаційні знаки, котрі вказують межі міст, сіл чи напрям руху до них. Адже для туристів, котрі відвідують область вперше досі залишається проблемою знайти потрібну їм дорогу чи поворот на ній.
Під час проведення Євро-2012 на дорогах України за рахунок туристів збільшиться кількість транспортних засобів. Саме тому у цьому плані важливим є покращення стану на дорогах держави. Державтоінспекція УМВС в Івано-Франківській області з минулого тижня патрулює дороги на автомобілях з прихованими відеокамерами. Цікаво, що ці машини не мають будь-яких розпізнавальних знаків ДАІ. Використання відеокамер на авто, які рухаються в загальному транспортному потоці, не дає водіям змоги попереджати одне одного про присутність на дорозі ДАІ. Тому приховане спостереження за поведінкою учасників дорожнього руху є ефективним засобом профілактики дорожньо-транспортних пригод. Щоправда це тимчасовий експеримент обласної ДАІ. Крім цього почалася робота із встановлення систем відеоспостереження в Івано-Франківську, зокрема на основних перехрестях та на аварійно небезпечних ділянках при в’їзді в область. За умови належного фінансування, впродовж наступних двох-трьох місяців на дорогах міста та області з’являться кілька десятків камер. Правоохоронці сподіваються, що відеозйомка дисциплінує водіїв і, відповідно, знизить кількість ДТП.
ЗМІ.
Місцева інформаційна агенція «MALAKAVA» розмістила на своєму інтернет-ресурсі повідомлення під назвою «Суркіс знову заговорив про зрив Євро-2012». У матеріалі з посиланням на «BBC» говориться про заяву Президента Федерації футболу України Григорія Суркіса, що він «не виключає, що Україну та Польщу можуть позбавити права проводити чемпіонат Європи з футболу 2012 року». Як повідомляється, за словами Суркіса, підготовку до Євро-2012 гальмує Верховна Рада, яка не ухвалила низку законів необхідних для того, аби іноземні інвестори почали вкладати гроші у розвиток інфраструктури та будівництво стадіонів.
Повідомляється, що Україна планує витратити на підготовку та проведення футбольного турніру понад 60 мільярдів євро. Значну частку цих коштів − близько 80 відсотків − український уряд розраховує отримати з-за кордону.
Місцевий футбол.
Турніри.
Цього тижня завершився товариський турнір «Кубок Підгір’я». У змаганні взяли участь 12 команд Івано-Франківської, Львівської, Тернопільської та Закарпатської областей. Перемогу у турнірі здобуло івано-франківське «Прикарпаття», що брало участь у ньому в статусі аматора.
ЗМІ.
Основна увага ЗМІ області була прикута до міні-футбольного клубу «Ураган», де відбулась ротація тренерського складу. Клуб покинув Тарас Вонярха, що займав посаду головного тренера, а натомість в.о. головного тренера призначено воротаря Владислава Корнєєва, а в.о. тренера − польового гравця Сергія Гупаленка.


Кіровоград

ЄВРО 2012.
Заходи.
За звітний період місцева влада не проводила жодних офіційних заходів присвячених Євро 2012. Не обговорюється дана тема і в кулуарах.
ЗМІ.
Матеріалів присвячених Євро 2012 за звітний період не зафіксовано.
Реклама.
Зовнішньої реклами та використання логотипу Євро 2012 в Кіровограді за звітний період не зафіксовано.
Місцевий футбол.
Як уже повідомлялося, чотирнадцята сесія обласної ради прийняла рішення про передачу в довгострокову оренду цілісного майнового комплексу стадіону «Зірка». Утворена нею комісія на чолі із заступником голови облради Яковом Бондарем, виконавши всі належні процедури, провела минулого понеділка своє заключне засідання.
На конкурс надійшло два проекти − від ТОВ «Футбольний клуб «Олімпік» та приватного підприємства «БВМ». Після ознайомлення з усіма поданими документами члени комісії одноголосно віддали перевагу першому з них. ФК «Олімпік» запропонував трохи більшу орендну плату (35200 гривень на місяць) і виконав усі умови конкурсу, включаючи суму інвестиційних зобов'язань, котра має становити не менше 25 мільйонів гривень.
Найближчими днями всі установчі документи переможця конкурсу будуть передані на розгляд постійних комісій, а остаточне рішення депутати приймуть на наступній сесії облради, яка запланована на 21 березня поточного року. Як повідомив журналістам заступник голови облради Яків Бондар, значимий для кіровоградських уболівальників бренд під назвою «Зірка» буде збережено. Як це буде виглядати, покаже подальший розвиток подій.
Турніри.
Кіровоградські студенти вперше взяли участь у чемпіонаті України з міні-футболу серед команд вищих навчальних закладів III-IV рівня акредитації, який щойно завершився в Києві і який проводився в рамках I Студентських спортивних ігор України. Наша команда, сформована на базі студентів факультету фізвиховання КДПУ ім. Винниченка, гідно виступила на турнірі і зайняла 6-те місце серед 19 дружин.
Турніром з футзалу продовжилась спартакіада обласної організації ФСТ «Динамо» України серед колективів фізкультури. Перемогу святкувала збірна Управління Служби безпеки України.
Наступної суботи у Кіровограді стартує розіграш Кубка міста з футболу, в якому візьмуть участь вісім команд. Матчі групового етапу проходитимуть на стадіоні факультету фізвиховання КДПУ ім. Винниченка. Півфінали відбудуться 23 і 29 березня, фінал − 6 квітня.
ЗМІ.
Обласні газети широко висвітлюють 19-й тур у вищій лізі. «…Ну вот наконец-то пришел праздник и к украинскому футбольному болельщику, -пишет «Спортревю» (8.03.08). − По-настоящему, по-весеннему. Конечно, после игр 19-го тура у фанов некоторых команд хорошего настроения заметно поубавилось, но все же возобновление национального чемпионата получилось, что надо. И хорошую игру (а не весенний футбол, как обычно) мы увидели, и массу голов, и сенсацию, и интрижка зашевелилась на обоих полюсах турнирной таблицы…»
«Украина-Центр» (8.03.08) коментує результати повторних матчів 1/8 фіналу Ліги чемпіонів: «Ответные матчи 1/8 финала самого престижного футбольного евротурнира нанесли сокрушительный удар по престижу двух наиболее титулованных клубов Старого Света. «Милан» сложил с себя полномочия клубного чемпиона Европы, а мадридский «Реал» ничего не смог противопоставить слаженным действиям «Ромы» на «Сантьяго Бернабеу» и в четвертый раз подряд выбыл из борьбы на этой стадии соревнований. Причем гранды были биты на глазах у собственных болельщиков, что делает их фиаско вдвойне обидным. Ну а настоящую сенсацию преподнес турецкий «Фенербахче», который в серии пенальти оставил за бортом состязаний еще недавно грозную «Севилью»…»


Луганськ

Евро 2012
Реклама
Внешней рекламы Евро 2012 в городе нет.
СМИ
Ни одного материала по Евро 2012 в печатных изданиях не было.
События
Ни одного мероприятия приуроченного теме Евро 2012 с участием журналистов за отчетный период не проводилось.
Местные власти ждут указаний сверху.
Местный футбол
ФК «Заря»
«Заря» не подтвердила название «домашней» команды и проиграла на своем поле «Черноморцу» 0:2. Как сказал тренер Александр Косевич «… наступили на те же грабли, как в прошлом году − побежали атаковать, а попали в плен». Он же был недоволен и качеством судейства, говорит, что из тридцати семи фолов «Зари» считает тридцать необоснованными. В целом же «Черноморец» более опытная команда, в которой пятеро игроков были в сборной Украины, поэтому результат можно назвать хоть и обидным, но прогнозируемым. Тем не менее, тренер находящейся на десятом месте команды считает, что по результатам второго тура первенства «Заре» вполне будет по силам попасть на ту строчку турнирной таблицы, которая позволит выйти в зону УЕФА.
ФК»Сталь»
Алчевская «Сталь» завершает сборы в Турции, где провела последний контрольный матч с российским «Тереком», которому проиграла со счетом 0:1. Теперь команда по возвращении домой отправится 13 марта в Ивано-Франковск начинать новый сезон игрой с «Прикарпатьем».
Турниры
В зимнем первенстве области в поединке между «Металлургом-НПВК» и «Сталью-2» победила по пенальти последняя. «Стали» уже не привыкать к сериям одиннадцатиметровых, еще два года назад она таким же образом выиграла у «Агаты». Обе опытные команды бывали в финалах, поэтому их поединок зрителей не разочаровал, хоть и закончился в основное время вничью − 1:1. Практически до конца первого тайма на поле доминировал «Металлург», но первый гол все же был на счету «Стали». Команда до конца игры удерживала счет и уже готова была праздновать победу, но пропустила на дополнительных минутах. Тем не менее, металлурги, дважды не сумевшие забить в серии пенальти, дали возможность сталеварам в очередной раз стать чемпионом области. К сенсациям чемпионата стоит отнести отсутствие в финале кого-либо из фаворитов − «Химика» из Северодонецка и луганской «Агаты» (последняя, кстати, уже прекратила свое существование). Не может не радовать, что в первенстве также принимали участие четыре ДЮСШ − три из Луганска и одна из Алчевска. Их игроки приобрели опыт, позволяющий впоследствии более уверенно чувствовать себя в играх более высокого уровня. По итогам первенства большое интервью газете «Футбольное обозрение» дал президент областной федерации Виктор Безрук, в котором отметил неплохую подготовку молодых судей из периферии и поблагодарил за хорошую работу работников алчевского стадиона «Сталь», которые предоставили для этих соревнований поле с искусственным покрытием.
Мини-футбол
В чемпионате Украины по мини-футболу «ЛТК» уверенно занимает десятое место на которое передвинулся с последнего − пятнадцатого. В столице команда сыграла с «Планетой-Мост» вничью − 3:3, и это несмотря но то, что киевляне претендовали на победу, ведя со счетом 3:0 уже в первом тайме. Борьба велась до конца и последний гол был забит за несколько секунд до конца матча.
А в первенстве Украины по мини-футболу среди юношей 1992 г.р. младшие телефонисты показали пример старшим. В заключительном туре первенства, проходившем в Луганске, они сумели завоевать второе место. Причем при одинаковом количестве очков первое отдали «ДЮСШ Евроспорт» из Бердичева только потому, что в первом круге «ЛТК» проиграли этой команде.
Младшая же команда «ЛТК» (1994 г.) закончила соревнования на последнем месте, при этом даже не поехав в Шостку на последний тур. Но причиной этому стало не отсутствие спортивного характера, а массовое заболевание юных игроков, которое и не позволило выставить полный состав команды.
В завершившемся зимнем чемпионате Украины, в турнирной таблице появилась луганская «Заря-Спартак», так и не набравшая ни одного очка. Последнюю же игру команда откровенно провалила, пропустив в свои ворота от «Дончанки» 24 (!) сухих мяча.


Львів

Євро-2012
ЗМІ
За останній тиждень інформації щодо підготовки до Євро-2012 у Львові фактично не було. Причин тут дві. По-перше, дещо вляглися пристрасті після того, як у Львові таки визначили проектанта, будівника та інвестора нового стадіону. А по-друге, уже який тиждень поспіль у Львові не відбулося жодної події або ж акції щодо підготовки до Євро-2012. Про що мали б власне й писати.
Міський голова Львова Андрій Садовий нарешті прокоментував (для інтернет-видання ZAXID.NET) чутки про те, що матчі чемпіонату Європи можуть перенести зі Львова до Одеси. Він назвав таку інформацію повною нісенітницею і сказав, що Львів та особисто він стали жертвою інформаційної війни та спекуляцій навколо проведення Євро-2012 у Львові.
Топовою новиною цього тижня стала публікація документу, по якому видно, що він абсолютно для внутрішнього користування, щодо степенів ризиків будівництва стадіонів до Євро-2012 у містах України. Цей матеріал вийшов також на сторінках ZAXID.NET (до слова, ледь не єдиного інтернет-видання Львова, де можна було цього тижня щось прочитати про Євро-2012), і був передрукований у всіх львівських електронних ЗМІ, деяких друкованих, а також у багатьох центральних електронних ЗМІ. У цій інформації вказано, що Львів належить до когорти міст із середнім ступенем ризику будівництва нового стадіону. Натомість Київ потрапив до зони високого ризику.
Також з’явилася інформація, що з початку березня «Конструкторське бюро Альберта Віммера» (Австрія) уже розпочало роботу над створенням ескізного проекту стадіону у Львові до Євро-2012. Термін завершення ескізних робіт не вказано.
До Сихова − найбільшого, найновішого та найвіддаленішого району Львова до Євро-2012 проведуть сучасну трамвайну лінії, а незабаром у цьому районі розпочнуть будівництво готелю − також до Євро-2012. Про це повідомила прес-служба Львівської міськради.
Кулуари.
Конфіденційно!!! (не для сайту)
Хотілося б трохи розповісти про інформаційні війни, пов’язані з проведенням Євро-2012, які торкнулися Львова. Така уже у нас натура та ментальність, що навіть після перемоги у тендері на право провести у себе матчі Євро-2012, це, на жаль, так і не стало національною ідеєю, а ще більше роз’єднало країну. Міста-претенденти, котрі стали запасними, будь-що прагнуть, аби відібрати у когось із основних міст бодай один поєдинок. Маються на увазі, звичайно, Харків та Одеса. Звичайно, у царині великих грошей (а за ідеєю Євро-2012 стоять інвестиції на сотні мільйонів доларів) прагнення перенести матчі чемпіонату Європи у своє місто − це також певний патріотизм, проте зважаючи на те, що ті, хто це хоче зробити − це великі бізнесмени, можна сміло вважати, що за кожним т.зв. патріотизмом криються великі гроші. Минулого року у Львові усі стали свідками інформаційної війни, організаторами якого був харківський осередок (дамо таку назву, а включимо туди владу, бізнесменів, футбольних функціонерів і т.д.) на Львів. Варто зазначити, що цей інформаційний напад, головним лейтмотивом якого було те, що у міста можуть забрати матчі Євро-2012, став для багатьох львів’ян шоком, котрий ледь не переростав у паніку. Завершилися харківські атаки на Львів після того, як колишню столицю України відвідали інспектори УЄФА. До Львова докотилося не в останню чергу завдяки газеті «Вечірній Харків» вісточки про те, що інспектори УЄФА поїхали з міста неприємно враженими підготовкою міста до чемпіонату Європи. Тепер інформаційна атака на Львів розпочалася з Одеси.
Як стало відомо мені, на відміну від Харкова, який одразу розпочав на Львів інформаційну атаку, аби добитися проведення у себе матчів чемпіонату Європи, Одеса зайняла позицію очікування, і лише після того, як у місті побували інспектори УЄФА (у лютому цього року) і залишилися менш більш задоволеними, одесити зрозуміли, що у їхньому місті можуть бути проведенні матчі Євро. Але для того, аби провести матчі у цьому місті, їх потрібно звідкись забрати. З усіх чотирьох міст, де матчі відбудуться точно, найслабше лобі має саме Львів. Не найслабшу підготовку, підкреслимо, а найслабше лобі. Важко собі уявити, аби матчі Євро-2012 забрали в Донецька або Дніпропетровська − вотчин відповідно Рената Ахметова та Ігоря Коломойського, а в Києва не відберуть точно. Найкраща ціль для інформаційної атаки − це Львів.
Мені, як львів’янину, шкода, що у нас є такі «патріоти», котрі самі здають рідне місто в угоду своїм фінансовим інтересам. Це, наприклад, Андрій Шкіль, про якого я писав нещодавно, це також осередок місцевого УНП, який, за чутками, лобіює інтереси якогось київського інвестора, це усі політичні сили, котрі опозиційні до мера чи губернатора, і будь-яку річ спекулюють на підготовці до Євро-2012. Окрім того, сама Одеса провела (і проводить далі) доволі потужну інформаційну кампанію на підтримку власного міста та дискредитації Львова. Звідси і заява Шкіля на користь Одеси, звідси й інші помітні процеси: раптом з’явилися на центральних Інтернет-виданнях коментарі, новини, інтерв’ю одеських можновладців, футбольних функціонерів, бізнесменів про те, що в Одесі точно відбудуться матчі Євро-2012. Регулярно почали з’являтися заяви Євгена Червоненка на користь Одеси. Звідси також ряд публікацій на сайті «Чемпіон», спрямовані проти Львова.
У Львові ці заяви бачать, їх поважають, але ставляться до них уже спокійно. Тому що Львів на проведення у себе матчів Євро-2012 має більше аргументів, ніж в інших містах. По-перше, Одеса, Харків, Донецьк та Дніпропетровськ разом узяті не назбирають таку кількість того, чим можна зацікавити іноземних туристів у Львові та Львівщині. Адже такий футбольний форум це не лише матчі, але й своєрідна презентація країни. На Львівщині знаходяться 70% усіх пам’яток архітектури України, центральна частина міста знаходиться у спадщині ЮНЕСКО. Також тут величезна кількість замків − пам’яток архітектури. Натомість інші міста − це не більше, ніж пам’ятки соцреалізму часів СРСР − коробки, кілька фонтанів і ще раз коробки. Це прекрасно розуміють у Львові. Мабуть, розуміють і в інших містах, але роблять вигляд, що не помічають. Львів має також й інші козирі − це найближче місто до країн Європи. І найголовніший козир: якщо у Львова заберуть Євро-2012 − цього не зрозуміють поляки, яким значно важче стане їздити на матчі, що відбуватимуться не лише у Польщі. Перша особа країни − Президент України не знайде аргументів, аби пояснити своєму польському колезі, ЧОМУ у Львові не відбудуться матчі Євро. Тому забрати звідси поєдинки чемпіонату Європи важко буде навіть Президенту України, не те що бізнесменам або футбольним функціонерам, навіть найвищого рівня. І це також прекрасно розуміють у Львові. Тут також розуміють, що навіть у випадку, якщо місцева влада палець об палець не вдарить, аби щось зробити для проведення Євро-2012, то УЄФА сама зробить усе, аби матчі відбулися саме тут. Тому після першої паніки у зв’язку із можливістю втратити Євро-2012, у Львові зараз панує спокійна атмосфера та впевненість у своїх силах.
Тим паче, що місто абсолютно не поступається нікому із претендентів за темпами підготовки: стадіон почне будуватися у червні. Його будуватиме одна з найвідоміших фірм, котра збудувала половину стадіонів до Євро-2008 та стадіон для мюнхенської «Баварії». Тут будують готелі, скоро будуть ремонтуватися дороги, незабаром вирішиться проблема аеропорту.
Реклама
Жодних елементів зовнішньої реклами щодо підготовки до Євро-2012 у Львові помічено не було.
Місцевий футбол
«Карпати».
У п’ятницю львівські «Карпати» програли донецькому «Металургу» 0:1. Єдиний гол у матчі львів’яни пропустили на 81-й хвилині. На післяматчевій прес-конференції головний тренер «Карпат» Валерій Яремченко заявив, що найбільшою помилкою його підопічних стало те, що вони занадто рано стали грати на результат. Цій події були присвячені звіти фактично усіх місцевих ЗМІ.
ФК «Львів»
Ця команда проводить збори у Туреччині. За минулий тиждень ФК «Львів» у контрольних матчах здобув дві перемоги: над солігорським «Шахтарем» 3:0 та латвійською «Віндавою» 2:1. У першому матчі за львів’ян забивали Худзік (двічі) та Федорчук, а в другому − по голу також забили Худзік та Федорчук.
Інші футбольні новини
Цього тижня львівський спортивний сайт jeysport.com.ua та газета «Спортивка» написали про те, що Олег Лужний у Львові збирається відкрити дитячу футбольну академію на базі ДЮСШ №4, що у львівському районі Погулянка.


 Миколаїв

Євро 2012.
Заходи в організаціях та обласних державних органах.
Протягом минулого тижня жодних офіційних заходів щодо ЄВРО-2012 в організаціях та державних органах Миколаєва не проводилось.
Не справдилися прогнози, які обговорювалися протягом двох останніх тижнів журналістами і працівниками місцевих органів самоврядування, що незабаром і у Миколаєві обов’язки координатора з підготовки і проведення в Україні фінальної частини Євро-2012 будуть покладені на одного із заступників голови облдержадміністрації. До цього часу також нічого не чути про розробку регіональної програми з підготовки до Євро-2012 і про розробку аналогічних міських та районних програм.
Зовнішня реклама.
Біг-бордів, листівок, плакатів, реклами тощо, які б розповідали про проведення Євро-2012 в Україні, на вулицях міст і сіл області − не виявлено. Не виявлено також використання знаку Евро-2012 на товарах широкого вжитку, одязі, продуктах харчування.
В ЗМІ області. Преса.
В обласних ЗМІ про підготовку до ЄВРО-2012 згадали у зв’язку з повідомленням, що у Парижі найбільша мостобудівна компанія України «Мостобуд» і американська компанія The Sun Land Group підписали протокол про наміри фінансування будівництва мостів в Україні.
Проект вартістю $7 млрд. передбачає добудову й будівництво шести об'єктів, серед яких і Миколаївський міст.
Місцеві газети процитували заяву голови Національного агентства з питань підготовки й проведення фінальної частини Євро-2012 Євгенія Червоненка, який був присутнім на церемонії підписання протоколу про наміри, що «це перша реальна домовленість про розвиток інфраструктури в рамках підготовки до чемпіонату Євро-2012» («Южная правда», 04.03.08, «Флагман − Н», 05.03.08).
З посиланням на всеукраїнські Інтернет − видання читачі області дізналися і про те, що Польща й Україна збираються 18 квітня 2008-го, коли виповниться рік з дня надання Польщі й Україні права на проведення фінальної частини чемпіонату Європи з футболу, підписати договір, що визначає хід підготовки до Євро-2012. Про це заявив в інтерв'ю газеті «Дзеркало тижня» міністр спорту й туризму Польщі Мирослав Джевецький.
«В договоре, по словам министра, затронуты все важнейшие вопросы, касающиеся Евро-2012. «Но прежде всего речь будет идти о совместной украинско-польской программе безопасности», − уточнил Мирослав Джевецкий.
Кроме того, договор будет регулировать подготовку в сферах медицинского обеспечения, соблюдения прав интеллектуальной собственности, а также вопросы, касающиеся транспорта. Договор также определит лиц, ответственных за межгосударственную координацию подготовки к чемпионату. «В этом договоре должно быть записано, что ответственным за координацию с польской стороны будет Марцин Херра, который является директором компании PL-2012, а с украинской стороны − господин Червоненко», − сообщил Джевецкий» (миколаївська Інтернет − газета pravda.mk.ua, 08.03.08).
Радіо. Телебачення.
В передачах Миколаївського обласного радіо і телебачення про Євро-2012 не згадували.
Футбол.
ЗМІ про футбол.
«На николаевском стадионе «Юность» играли чемпионы мира − сборная Украины среди глухих» − це розповідь про матч, який відбувся у Миколаєві за ініціативою місцевої громадської організації спортсменів − інвалідів з порушенням органів слуху і обласної футбольної організації інваспорту.
Збірна України готується до чемпіонату світу, який відбудеться у липні в Греції, тому товариський матч з юнацькою командою миколаївського «Торпедо» чергова перевірка сил збірників. «В составе национальной дружины выступали восемь чемпионов мира по мини-футболу во главе с капитаном команды николаевцем Александром Чаленко. Впервые попробовали силы в сборной еще три наших земляка − Сергей Коноваленко, Андрей Слободянюк и Анатолий Онищенко. У бровки поля действиями сборников руководили николаевские тренеры Александр Когут и Олег Барановский. Сборная Украины победила со счетом 5:1» («Николаевские новости», 04.03.08).
«Пришла весна − отворяй ворота»! матеріал про черговий тур чемпіонату України серед команд вищої ліги, які розпочали другу половину змагань.
Як завжди у спортивному щотижневику «Николаевские новости» журналісти детально зупинилися на іграх тих команд, де грають вихованці миколаївського футболу. Відзначено блискучий дебют в українському чемпіонаті наставника київського «Динамо» Юрія Сьоміна, а також, що у матчі «Арсенал» Київ − «Зоря» Луганськ всі побачили, як «президент «Арсенала» Рабинович ломает стереотипы о том, что болельщика на футбол ничем не заманишь. Около 30 тысяч (официальные данные насчет 40 тысяч явно завышены) пришли на НСК «Олимпийский», а привлекли их бесплатными угощеньями, шоу-программой и возможностью выиграть автомобиль («Николаевские новости», 04.03.08).
Місцеві видання повідомили, що «Динамо-2» і ЦСКА відкрили друге коло чемпіонату України серед команд першої ліги. Як завжди у полі зору місцевих журналістів були чергові контрольні матчі МФК «Миколаїв». Газетярі нагадали всім вболівальникам області, що МФК «Миколаїв» проведе стартовий матч другого кола із дніпродзержинською «Сталлю» на Центральному міському стадіоні у вівторок, 18 березня («Николаевские новости», 04.03.08, «Южная правда», 04.03.08, «Флагман − Н», 05.03.08, «Николаевский бизнес», 06.03.08.).
Серед місцевих футбольних новин регіональні ЗМІ особливу увагу приділили Зимовій першості області, яка щойно завершилася. Переможцем турніру став ФК «Варварівка». «Варварівці святкували загальну перемогу в обласній першості вперше за останні 60 років! …По завершенні матчів відбулося урочисте нагородження звитяжців зимової першості. Кубок за перше місце, а також медалі і дипломи з рук голови обласної федерації футболу Миколи Єропунова отримали призери турніру − гравці ФК «Варварівка», ФК «Воронівка», «Будівельника». …Привітавши присутніх із успішним завершенням зимової першості, керманич обласного футболу побажав їм нових тріумфів у чемпіонаті області-2008 та інших змаганнях аматорського футболу». («Рідне Прибужжя», 04.03.08, «Николаевские новости», 04.03.08, «Николаевский бизнес», 06.03.08.).
Зустрічали весну з золотими медалями і перемогами не лише чоловіки. «Накануне Международного женского дня 8 Марта в спорткомплексе «Зоря»-»Машпроект» состоялся традиционный женский турнир по мини-футболу, посвященный как празднику весны, так и 100-летию николаевского футбола. В турнире, организованном областной федерацией футбола, приняли участие 4 команды: две николаевские, врадиевская и команда девушек из села Новоукраинка Березнеговатского района. …В финале турнира встретились футболистки Врадиевки и николаевской ДЮСШ-3. Наши горожанки выиграли со счетом 4:3. В матче за 3-е место «новоукраинки» обыграли команду из школы-интерната №5 для детей-сирот − 6:1. Судили встречи арбитр высшей лиги чемпионата Украины С. Возняк и П. Винарский. …Победительницам и участницам были вручены комплекты футбольных мячей и большие торты. («Вечерний Николаев», 08.03.08).
Перші весняні дні стали переможними і для вихованців ДЮСШ у Доманівці та Маринівці. Обидві спортивні школи перебувають на балансі районного бюджету. Свій високий рівень спортивної майстерності футболісти повсякчас підтверджують на різноманітних змаганнях і турнірах.
Так, наприкінці лютого відбувся Всеукраїнський турнір з фут-залу, який гостинно приймала Маринівка. «На паркет вийшли юні спортсмени з п'ятьох команд − ДЮСШ №1 і ДЮСШ № 2 Доманівського району, м. Первомайська, м. Котовська Одеської області та гості з Кіровоградщини. Перше місце посіли досвідченіші первомайці, другими ж стали футзалісти ДЮСШ № 2.
А останнього зимового дня юні футболісти с. Маринівки відкрили сезон 2008 року на великому полі. У гості до маринівців завітали київські однолітки з ФК «Оболонь». Та поїхали столичні хлопці додому у кепському настрої. Адже сільський колектив здолав «пивоварів» з рахунком 3:1.
І ще. Десь за місяць стартує чемпіонат Миколаївської області з футболу-2008. Як стало відомо, у багатомісячному марафоні братиме участь і об'єднана команда НУК − Доманівка. Адже наразі багато здібних футболістів з Доманівщини захищають честь інших команд. Тож тепер їх зберуть докупи, аби гідно захистити честь свого району. У добру путь, нова команда!» («Рідне Прибужжя», 06.03.08.).


Полтава

Євро 2012.
Районні держадміністрації та управління (загалом 23 організації) кожного тижня надають інформацію в облдержадміністрацію про хід виконання комплексних заходів щодо Євро-2012. Зведена інформація щочетверга надсилається в кабмін України та в секретаріат президента України. Так мені повідомив начальник відділу спорту та масової оздоровчої роботи ОДА Ігор Іванович Статівка.
Реклама.
Зовнішньої реклами та використання логотипу Євро 2012 за звітний період не зафіксовано.
Заходи.
За звітний період місцевою владою та громадськими організаціями не проводилось жодних заходів присвячених Євро 2012.
ЗМІ.
З усіх місцевих ЗМІ жодна газета не згадала про Євро 2012.
Місцевий футбол.
ФК «Ворскла».
З початком весни поновився чемпіонат України у вищій лізі. Новий головний тренер ФК «Ворскла» Микола Павлов на своєму посту дебютував у матчі в Харкові проти «Металіста». Дива не сталося й полтавці поступилися 0:3 одному з лідерів чемпіонату. Серед виправдань поразки головне те, що наші земляки грали без п’яти ключових гравців Кулакова, Кравченка, Джакобії, Чижова та Долганського. Вже на 18-й хвилині зустрічі вони залишилися удесятьох, вилучення отримав Даллку. Ще одним антигероєм матчу став Джуричич, який двічі порушив правила у своєму штрафному майданчику. Наступний домашній поєдинок «Ворскли» не менш складний, до нас їде «Шахтар». Цей матч газета «Полтавщина спорт» (№ 9 4-10.03.2008) характеризує, як поєдинок Давида проти Голіафа. Хоча й робить «оптимістичний» прогноз 2:1 на користь гостей. В цьому ж номері Станіслав Майзус вилив порцію критики у матеріалі «Момент істини». Цитата: «Я дуже сильно здивуюсь, коли нинішнє керівництво полтавського клубу навчиться визнавати свої помилки, сформує штаб професійних менеджерів, що розбираються у футболі, згадає про ветеранів, обнародує стратегію розвитку клубу, навчиться відрізняти трансферний ринок від «критого» і дасть гроші на те, щоб у Полтаві з’явилося хоча б одне футбольне поле зі штучним покриттям, на якому можна тренуватися 24 години на добу за будь-якої погоди.»
Не зважаючи на некращий настрій Микола Павлов не відмовив у інтерв’ю кореспонденту інтернет видання football.ua Олегу Корольову. Остання новина: ФК «Ворскла» поповнилася ще двома новачками це Денис Главина (повернувся з київського «Динамо») та Едуард Цихмейструк («Зоря» Луганськ). Тренерський штаб «Ворскли» розраховує, що досвід 34-річного Цихмейструка пригодиться в такій складній ситуації.
ФК «Полтава».
6-го березня футболісти ФК «Полтава» відбули на останній тренувальний збір до Криму, в рамках підготовки до першості України в другій лізі. Наші спортсмени проведуть його у селищі Куйбишеве неподалік Бахчисараю і пробудуть там дванадцять днів. Заплановано провести три-чотири поєдинки, перший відбудеться 9-го березня. У складі ФК «Полтава» всі гравці, які брали участь в турнірі «Кримський пролісок». До їх компанії приєднався Олександр Губій з Алчевська. Напередодні полтавці провели в селі Байрак Велико Багачанського району товариський матч з чемпіоном області ФК «Велика Багачка» і перемогли суперника з рахунком 2:0. Відзначились Олег Кравчук та Сергій Гордун. В управлінні у справах сім`ї молоді та спорту облдержадміністрації зустрів директора ФК «Полтава» Володимира Нестерова, який виписував добові на команду. На моє запитання − Ви ж казали, що вам ніхто не допомагає − Нестеров відповів, що це перший раз Пожечевський дає кошти на збори.
«Кремінь» Кременчук
Кременчуцький «Кремінь» проводить перший виїзний збір в Алушті, футболісти мешкають в знаменитому готелі «Спартак». Перший матч кременчужани зіграли унічию 2:2 з аматорською командою з Росії «Горняк» Бєлгород. У другій поступилися своїм старим знайомим суперникам «Поділлю» з Хмельницького − 0:1. Заплановано на цих зборах ще два поєдинки − повідомляє Валерій Зубенко кореспондент газети «Полтавщина спорт» (№ 9 4-10.03.2008).
Змагання «Граймо за Україну разом».
У Федерації футболу Полтавської області я отримав інформацію, що тривають обласні змагання «Граймо за Україну разом». У Решетилівці відбувся фінальний турнір серед держслужбовців. За його підсумками Полтавщину на всеукраїнському рівні цього річ представлятимуть команди з Оржицького району та міста Лубни. 9-го березня у спорткомплексі ДЮСШ «Юність-1» кращу команду визначатимуть юнаки. Це три колективи з Полтави, а також представники Великих Сорочинців, Лохвиці та Гадяча. Окрім того повідомили, що з 20-го березня стартує кубок області та кубок «Золотий колос».
Фут-зал.
У 3-й відкритій першості ПЗМС з фут-залу визначилися команди, які поведуть боротьбу за нагороди. Перша шістка розіграє великий кубок і звання «Переможець Вищої ліги» Це команди: ПЗМС, Зеніт, Жоржівка, Розсошенці, МВК та Пластиком. Колективи, які посіли 7-12 місця боротимуться за малий кубок у першій лізі. Це команди Зеніт-2, Чайка, Експресс, Бізнес-Гранд, Стріт та Полтавгаз.
Міні-футбол.
В четвер відбувся центральний матч зимового чемпіонату з міні-футболу на призи газети «Полтавський вісник». В очній дуелі зійшлися головні претенденти на нагороди першості «Зоря-Ворскла» та «Розсошенці». У підсумку видовищний матч і бойова нічия 3:3.


Рівне

На минулому тижні нічого кардинального в плані підготовки до Євро-2012 в Рівному не спостерігалося. Відбулися сесії обласної та міської рад. Як на першій, так і на другій пріоритетними були земельні питання та політичні перепалки. Обласні депутати зійшлися в дебатах про «політичне» переслідування головного лікаря Рівненської обласної клінічної лікарні, ректора Рівненського державного гуманітарного університету, хоча насправді політикою тут і не пахне, йдеться про приватні інтереси. На обох сесіях були гострі суперечки щодо вшанування отамана Поліської Січі Тараса Боровця. Зокрема, представники УНП запекло відстоюють пропозицію перейменувати його іменем одну з вулиць Рівного та встановити в обласному центрі пам’ятник. Абсолютний абсурд, бо ще невідомо, чи бодай раз у житті Тарас Боровець взагалі був у Рівному. На грані скандалу відбулося обговорення питання про виділення на околиці 29,4 га землі обласному комунальному підприємству «Архітектурний центр». З усього видно, ця ділянка землі перетвориться на плацдарм відстоювання інтересів певних бізнесових структур, кожна з яких апелює виключно інтересами громади. Брехня, білими нитками шита. Словом, питання спорту, в тому числі футболу, не входять в коло зацікавлених проблем. Аналогічна ситуація склалася на сесії Рівне ради. Півдня депутати протистояли журналістам, наполягаючи, щоб питання перейменування вулиць обговорювалося в закритому режимі. Представники ЗМІ відстояли свої права, виявилося, що суперечки зав’язалися з приводу пріоритету: чиїм іменем перейменувати проспект Миру − покійного міського голови Віктора Чайки чи героя визвольного руху, який діяв на території північних районів області, Тараса Боровця. Більшістю голосів перевагу віддали Вікторові Чайці. Далі затяглися дебати в земельних питаннях, з яких не зуміли вирішити навіть четвертини, тому призначили на наступний тиждень продовження сесії. В обох радах на сесіях «воду мутять» бютівці, часто-густо ворогуючи з «нашоукраїнцями».
Щодо футбольних тем, то мова знову ж таки про «Верес». Довелося стати свідком, як в.о. мера Юрій Торгун не підписав відношення в казначейство про виділення на команду запланованих на березень 90 тисяч. Мотивує тим, що закладені в бюджеті гроші при таких темпах проїдання закінчаться ще до початку другого кола чемпіонату. Отож, дав вказівку начальнику управління з питань молоді, сім’ї та спорту Сергію Шевчуку надати йому звіт про використання коштів. Таку ситуацію зумовив поголос, що з виділених міською радою грошей лише частина йде на потреби самої команди. Важко сказати, скільки правди в таких підозрах. В усякому разі доводилося чути натяки, що керівництвом команди здійснюються махінації з коштами, виділеними на харчування футболістів. До речі, самі ж футболісти «Вереса» ратують за те, щоб їм на харчування виділяли гроші, а не пропонували відразу ж після тренування обід, до якого немає апетиту. В усякому разі, хлопці просять, щоб замість харчування їм краще б виплачували б вчасно зарплату. В будь-якому випадку реальна картина справ вималюється після перевірки витрати коштів, які виділяються на команду з міського бюджету.
Ні реклами, ні символіки Євро-2012 в Рівному не помічено.
Місцеві засоби масової інформації на минулому тижні не торкалися теми Євро-2012. Традиційно обмежилися місцевими футбольними новинами. Зокрема, розмістили звіти про хід відкритої зимової першості області, товариську зустріч «Вереса». Водночас окремі видання надрукували інтерв’ю з головою обласної федерації футболу Володимиром Поліщуком про підготовку до цьогорічного чемпіонату області.


Суми

Євро-2012
Заходи.
В облдержадміністрації відбулася чергова нарада з питань підготовки і проведення в Україні Євро-2012. Як і до цього, її головною темою стала розробка регіональної програми підготовки до континентальної першості, яка на Сумщині і досі відсутня. Під час наради був узгоджений перелік питань, які повинні увійти до цього документу. За інформацією відповідального за розробку програми, заступника начальника управління у справах молоді та спорту Олександра Салатенка, наразі управління економіки з урахуванням наданих пропозицій готує проект розпорядження голови облдержадміністрації, на підставі якого й буде верстатися регіональна програма. Затим цей документ має бути винесений на затвердження сесії обласної ради.
У приватній розмові Олександр Салатенко зазначив, що чимало затверджених на нараді питань, які мають увійти до програми, носять другорядне значення, і на якість підготовки області до Євро-2012 навряд чи вплинуть, хоча кошти на виконання передбачених ними заходів «потягнуть» чимало. На його думку, оскільки Сумщина буде транзитною областю, через яку іноземні туристи, насамперед з Росії, добиратимуться до місць проведення футбольних матчів, головну увагу треба приділити облаштуванню в межах регіону ділянки міжнародної траси Київ-Москва, забезпечивши її необхідною інфраструктурою. Решту ж заходів, запропонованих різноманітними управліннями і службами ОДА, говорить Олександр Салатенко, можна й не проводити, бо результативність цієї роботи навряд чи буде кимось помічена.
Реклама
Зовнішня реклама Євро-2012 у Сумах відсутня, не помічено в місті і використання логотипу майбутньої європейської першості.
ЗМІ
За звітний період у газеті «В двух словах» за 5 березня було вміщені 2 матеріали, які стосуються теми Євро-2012. Одна з них називається «Юрій Єхануров «відфутболив» Президента з його ідеєю будівництва стадіону». У цьому матеріалі йдеться про заяву міністра оборони України Юрія Єханурова стосовно даного Віктором Ющенком у грудні минулого року доручення київській мерії побудувати новий стадіон на території танкоремонтного заводу. Тоді ж глава держави звернувся до міністра оборони з проханням в короткий строк вирішити всі проблеми, які відносяться до компетенції Міноборони, в плані виділення земельної ділянки під будівництво.
«Питання по танкоремонтному заводу знято з порядку денного. Є група друзів, товаришів і панів, які вважають, що «під шумок» і ажіотаж довкола Євро-2012 можна прибрати все, що «погано лежить». Так от, я їм хочу відповідально заявити, що наш танкоремонтний завод лежить дуже добре», − цитує видання Юрія Єханурова.
Також газета звертає увагу на слова міністра оборони, який зазначив, що зараз немає гострої необхідності передавати територію підприємства під новий стадіон: «Якщо уявити, що таке рішення і було б прийняте, то це б вимагало б перевезення з території танкоремонтного заводу порядку тисячі (!) ешелонів з різноманітним обладнанням та майном. У тиждень − ешелон. При цьому необхідно було б спочатку знайти придатний для перенесення подібного об’єкту майданчик».
«В двух словах нагадує, що ще на початку листопада минулого року президент ФФУ Григорій Суркіс заявив, що очолювана ним громадська організація готова стати замовником будівництва нового футбольного стадіону в Києві. При цьому він підкреслив, що Київрада дала гарантії УЕФА стосовно того, що до 2012 року в столиці України буде зведений новий футбольний стадіон.
Приводячи висловлювання Юрія Єханурова, газета пише, що, подумавши і все зваживши, міністр оборони вирішив показати Ющенку не лише свій характер, а й рішучість у відстоюванні інтересів Міноборони.
Інший матеріал газети «В двух словах» під назвою «Від Харкова вимагають конкретики» присвячений результатам відвідин групи експертів УЕФА Харкова на предмет його підготовки до Євро-2012. Видання повідомляє, що після знайомства з ходом роботи у цьому напрямку експерти відзначили , що багато із запланованого знаходиться далеко від початкової стадії реконструкції або будівництва. Зокрема, воно приводить висловлювання з цього приводу експерта УЕФА з питань наземного транспорту Філіпа Бове, який зазначив, що Харкову, як і Одесі, належить зробити немало, аби наздогнати ті міста, де підготовка до Євро-2012 вже розпочата восени минулого року.
Також «В двух словах» у номері за 5 березня опублікувала інтерв’ю з ад’юнктом Ягеллонського університету, професором Перемишльської вищої школи Республіки Польща Ярославом Мокляком. Серед заданих йому запитань було і таке, що стосувалося Євро-2012. Зокрема, журналіст запитав Ярослава Мокляка наскільки майбутня континентальна першість допоможе прискорити реформи в Україні і зблизити її з Польщею.
На це запитання Ярослав Мокляк відповів наступним чином: «Прискорити реформи може тільки бажання самих українців це робити і досягати результатів. Ми зможемо зблизитися, думаю, що будуть подолані транспортні проблеми і проблеми на кордоні. На жаль, наші політики виявились неготовими до змін у зв’язку з входженням до Шенгенської зони. Це пострадянська спадщина».
Місцевий футбол
Турніри.
З 8 по 10 березня у Сумах вдруге проходив Міжнародний турнір з міні-футболу, учасниками якого стали команди «Молодь Сумщини», Української академії банківської справи (господаря змагань)», місцевої «Вікторії» та московської «КС», яка виступає у першій лізі чемпіонату Росії з фут-залу. Переможцем турніру вдруге поспіль стала команда «Вікторія».
10 березня у сумах розпочалися ігри Кубка України з фут-залу серед юнаків 1992 року народження, Участь у них беруть 10 команд з Києва, Харкова, Сум, Шостки, Івано-Фрнківська, а також Київської, Харківської та Полтавської областей. Вони поділені на дві групи, переможці яких 13 березня і розіграють між собою Кубок.
У Сумах триває зимовий чемпіонат області. У ці вихідні були зіграні чергові матчі першості, до завершення якої залишилося 3 тури.
Краснопільський «Явір» в рамках підготовки до другого кола чемпіонату України серед команд другої ліги зіграв контрольний поєдинок з дублюючим складом охтирського «Нафтовика-Укрнафти», поступившись йому з рахунком 0:9. За інформацією, яка надходить зі стану «Явора», команді поки що так і не вдалося знайти постійного спонсора, як те восени обіцяв президент клубу Володимир Саєнко. Відтак наразі залишається невідомим, яким буде склад команди у другому колі, а також те, де вона проводитиме свої домашні матчі.
ЗМІ
Усі місцеві ЗМІ (ОДТРК, ТРК «Відікон», газети «Сумщина», «В двух словах», «Данкор», «Ваш шанс», «Панорама») дали звіти про матч «Чорноморець»-»Нафтовик», супроводивши його схвальними відгуками про гру охтирчан.
Кулуари
Перед матчем «Нафтовик»-»Дніпро» серед вболівальників поширювалися чутки, що охтирці «здадуть» цю гру своїм суперникам. Аргументом на користь такої версії слугувала наявність у складі «Нафтовика» цілого ряду гравців, які прибули до Охтирки з Дніпропетровська, за що, мовляв, «нафтовики» повинні були розрахуватися з «Дніпром» трьома очками. Однак результат матчу засвідчив, що ніякої домовленості щодо цього між командами не було, і головний тренер «Нафтовика» не лукавив, коли після матчу в Одесі говорив, що й надалі його команда битиметься в чемпіонаті за кожне очко.
Також місцеві прихильники футболу жваво обговорюють вилучення суддею у матчі «Динамо»-»Металург» гравця запоріжан. При цьому вони сходяться на думці, що прийняття помилкового рішення на користь «Динамо» є результатом не скільки низької кваліфікації арбітра, скільки його побоюванням за те, аби не потрапити в немилість до братів Суркісів з усіма витікаючими звідси наслідками.


Тернопіль

Євро 2012.
Заходи.
6 березня 2008 року розпорядженням голови Тернопільської ОДА Юрія Чижмаря схвалено проект обласної програми підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу.
Метою програми є створення правових, соціальних, економічних та організаційних умов для успішної підготовки області до зустрічі учасників і гостей під час проведення в Україні чемпіонату Європи 2012 року з футболу, а також проведення міжнародних турнірів з футболу серед дітей, активізації співпраці з воєводствами Польщі, популяризації футболу серед населення регіону.
Основними завданнями програми є: створення організаційних та правових умов для залучення інвестицій, розвиток спортивної інфраструктури, створення сучасних систем надання допомоги у разі виникнення надзвичайних ситуацій, інфраструктури медичного обслуговування на випадок виникнення кризових ситуацій, сучасної дорожньої інфраструктури, із урахуванням розбудови міжнародних транспортних коридорів та розбудова туристичної інфраструктури.
Програма підготовки та проведення Євро-2012 розрахована на 5 років (2008-2012 роки), протягом яких мають бути створені в області умови для належної підготовки до прийому учасників і гостей чемпіонату.
Реалізацію програми передбачається здійснювати за такими напрямами: розвиток матеріально-технічної бази та інфраструктури; рекламно-туристична діяльність; проведення у 2008-2012 роках щорічних міжнародних турнірів з футболу серед дітей; проведення щорічних мистецьких фестивалів, присвячених чемпіонату Європи з футболу 2012 року; популяризація здорового способу життя, фізичної активності серед молоді; ознайомлення учасників та гостей чемпіонату з культурними та духовними центрами області (Почаївська Свято-Успенська Лавра, Марійський духовний Центр у селі Зарваниця).
Виконання програми забезпечить: залучення інвесторів до розбудови транспортної, логістичної, соціальної та туристичної інфраструктури; підвищення іміджу держави, створення сприятливого інвестиційного клімату; створення умов для тренування учасників чемпіонату; якісне сполучення та безаварійність на дорогах; покращення туристичного обслуговування; популяризацію збереження історико-архітектурної спадщини; підвищення рівня медичного обслуговування учасників чемпіонату, гостей та населення області.
Під час виконання програми має бути: збудовано сучасну спортивну споруду на тисячу місць на базі Тернопільського національного економічного університету, проведено капітальний ремонт Тернопільського міського стадіону на 20 тисяч місць, реконструйовано стадіонів на 5 тисяч 500 місць та збудовано 30 футбольних майданчиків з уніфікованим покриттям; побудовано залізничне полотно Галич-Підгайці-Козова протяжністю 44 км для забезпечення радіального залізничного сполучення Івано-Франківськ-Київ; реконструйовано, проведено капітальний ремонт 583 км. та збудовано 20 км. автомобільних доріг загального користування; побудовано, реконструйовано і переоснащено готелів та готельно-розважальних комплексів на 1300 місць; побудовано другу нитку підвідного газопроводу протяжністю 20 км.; придбано 10 реанімобілів, збудовано лікарень на 400 ліжок.
Фінансування програми передбачається здійснювати за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів, приватних інвесторів, а також інших джерел, не заборонених законодавством. Фінансові витрати на здійснення основних завдань і заходів програми будуть уточнюватися щороку з урахуванням виділених коштів та обсягів виконаних робіт.
Для виконання завдань і заходів програми необхідно 1847,5 млн. грн., у тому числі: з державного бюджету − 1118,6 млн. грн., з місцевого − 20,4 млн. грн., за рахунок інших джерел − 708,5 млн. грн.
Безпосередня організація реалізації програми і контроль за виконанням положень програми покладається на відділ з питань фізичної культури і спорту ОДА. Відділу належить подати зазначений проект програми на розгляд чергової сесії Тернопільської обласної ради.
6 березня 2008 року у приміщенні Тернопільської обласної ради відбулася презентація програми заходів Тернопільського обласного інформаційно-туристичного центру із залученням громадських організацій та туристичних фірм, під час якого обговорювалося питання розвитку туризму Тернопілля у контексті проведення Євро-2012 року.
Свою діяльність центр будує на партнерських засадах із туристичними організаціями, закладами проживання, харчування, культури та освіти, транспортними та іншими підприємствами області. Основна мета його діяльності − сприяння розвитку туризму в області, пропагування Тернопільщини, як привабливого туристичного регіону та активізація просування місцевих туристичних послуг на українському й міжнародному туристичних ринках.
У контексі підготовки до Євро-2012 Тернопільський обласний інформаційно-туристичний центр планує видати буклети, листівки, іншу друковану продукцію, де йтиметься про туристично привабливі об’єкти регіону. Також пропагуватиме Тернопільщину через систему Інтернет. Спільно із органами влади, громадськими та туристичними організаціями працюватиме над питанням залучення інвестицій у туристичну сферу області та розбудову інфраструктури.
Шістнадцята сесія Тернопільської міської ради, яка відбудеться 13 березня, розглядатиме питання «Про програму розвитку футболу в м. Тернополі на 2008-2012 роки» (у контексті підготовки України до Євро-2012).
Реклама.
У Тернополі та в регіоні зовнішньої реклами Євро-2012 не має. Прихованої реклами також немає. Використання логотипу Євро 2012 не зафіксовано.
ЗМІ.
«Нова Тернопільська газета»:
«У Львові таки збудують стадіон» − виділення 25 га землі поблизу Львівського іподрому для будівництва стадіону до Євро-2012 правомірне − таким є рішення Господарського суду Львівської області.
«Місто»: «На Тернопільщині до Євро-2012 будуватимуться дороги і готелі» − заступник голови ОДА Андрій Фліссак розповів, що завдання влади − добре підготувати область для прийому багаточисельних туристів та вболівальників з Європи.
«Євро-2012: бути чи не бути?» − Польща і Україна спізнюються з підготовкою до євротурніру − такий висновок УЄФА. Україна повинна збудувати 6 стадіонів, три з них − із нуля.
Місцеві аналітичні публікації, радіо і телепередачі на тему Євро-2012 відсутні.
Кулуарні новини.
Голова Тернопільської обласної федерації футболу Володимир Мариновський і в офіційних, і в неофіційних розмовах коментує проблеми місцевого футболу, проблеми підготовки до Євро-2012 та інші актуальні теми. Так, за його словами, керівник ФФУ Григорій Суркіс останнім часом на усіх нарадах наголошує на тому, що активно готуватися до Євро-2012 повинні не лише там, де проходитимуть матчі фінальної частини єврозмагань, а буквально в усіх населених пунктах держави. І таким чином − піднімати футбольний імідж країни. На жаль, на Тернопільщині далеко не всі розуміють важливість справи. В області є більше 10 стадіонів, які вже давно потребують реконструкції. Це стосується і центральної спортарени − Тернопільського міського стадіону. Бо якщо Тернопільський аеропорт буде резервним, про що зараз ведеться мова, то стадіон може бути задіяний для тренування, проведення товариських матчів між уболівальниками, представниками ЗМІ.
Голова ФФТ сподівається, що у рамках проекту підготовки до Євро-2012, яким займається Тернопільська ОДА, розвиткові футболу в області буде надана конкретна допомога. І завдяки цьому вдалося б підняти у районах найпопулярніший вид спорту до необхідного рівня. Бо у даний час місцеві бюджети практично не фінансують дитячий та юнацький футбол, аматорські команди.
На сесії Тернопільської міської ради, яка відбудеться 13 березня, розглядатиме питання «Про програму розвитку футболу в м. Тернополі на 2008-2012 роки» (у контексті підготовки України до Євро-2012). Деякі депутати міськради у кулуарах стверджують, що це, швидше всього, буде чергова битва за виділення землі.
Місцевий футбол.
Турніри.
З ініціативи Тернопільського обласного управління фізичного виховання та спорту на базі Тернопільської ДЮСШ №3 відбулися обласні студентські ігри з фут-залу серед команд вищих навчальних закладів, підпорядкованих Міносвіти.
Перше місце здобули футболісти Тернопільського технічного коледжу (тренер Тарас Когут), другими були студенти Чортківського педучилища (тренер Борис Федоришин), третю сходинку посіли студенти Галицького коледжу м.Тернополя (тренер Богдан Гніздюк).
Збірна команда Тернопільської районної федерації футболу у складі 5 журналістів та чотирьох майстрів шкіряного м’яча аматорських команд Тернопільщини виборола кубок Тернопільського району з фут-залу пам’яті відомого футболіста, віце-чемпіона Європи-88 Івана Вишневського. (Іван Вишневський − майстер спорту СРСР міжнародного класу, жив у селі Миролюбівка Тернопільського району).
Участь у кубку, що спільно організували відділ молоді і спорту Тернопільської райдержадміністрації та районної федерації футболу, взяла рекордна для району кількість команд − 26. Гра відбувалася за олімпійською системою.
Склад команди-переможниці був такий: Юрій Зянько, Михайло Оліяр, Степан Винник, Олександр Паламар, Василь Лабай (журналіст військової газети «Народна армія»), Володимир Кузик та Віталій Попович (обидва представляли газету «Номер один»), Денис Лучка («Нова Тернопільська газета»), Володимир Лівінський («Тернопільський оглядач»).
Кращим воротарем кубка став кіпер команди-переможниці Юрій Зянько, у бомбардирській суперечці з 7 забитими м’ячами перемогу здобув Орест Рубас із «Колоса» (село Домаморич), а кращим гравцем змагань визнано лідера команди-фіналістки Євгена Безубка.
3-4 березня у Тернополі з робочим візитом перебувала делегація Донецької міської ради на чолі з головою постійної комісії з питань планування, бюджету і фінансів Сергієм Богачовим. Представники місцевого самоврядування Донецька зустрілися з міським головою Тернополя Романом Заставним, депутатами Тернопільської міської ради, журналістами місцевих і всеукраїнських видань, а також виступили у товариській зустрічі з міні-футболу з командою депутатів Тернополя. Футбольний матч між командами Тернопільської та Донецької міських рад завершився з рахунком 6:2 − на користь тернопільських депутатів.
ФК «Нива».
У Криму тернопільська «Нива» провела шість матчів і не зазнала жодної поразки, причому три матчі вона зіграла з командами першої ліги.
«Нива» зазнала деяких втрат. Форвард Вадим Кирилов підписав контракт з вищоліговим «Нафтовиком-Укрнафтою» з Охтирки. Юрій Беркита і Віталій Семенюк перебувають на перегляді в першоліговому «Енергетику» з Бурштина. Завершив виступи Юрій Гусаковський.
Натомість зараз у таборі «Ниви» перебувають Андрій Горбань, відомий за виступами у кіровоградській «Зірці», Валерій Вишталюк з луцької «Волині», а також місцеві виконавці Петро Сокіл, Тарас Кутко і Микита Омелянчук.
Є зміни і в керівництві команди. Посаду спортивного директора тепер обіймає відомий у минулому футболіст і багаторічний капітан «Ниви» Ігор Біскуп.
Тернополяни готуються до останнього тренувального збору у місті Трускавці на Львівщині. Він розпочнеться 16-ого і триватиме до 29 березня.
Футбольна тематика місцевих друкованих ЗМІ.
ФК «Нива»
«Свобода»: «У Криму − без поразок» − про третій навчально-тренувальний збір «Ниви» у Євпаторії, який команда завершила без жодної поразки.
«Тернопіль вечірній»: «Нива» завершила збір без поразок» − останній тренувальний збір футболісти «Ниви» проведуть на Закарпатті з 16 по 29 березня, а попередній збір у Криму тернополяни завершили успішно.

ФК «Динамо»:
«Свобода»: «Футбол: вища ліга. «Динамо» декласифікувало «Дніпро» (за інф. ЗМІ)про початок матчів другого кола чемпіонату України серед команд вищої ліги та про розгромну поразку «Дніпра» на своєму полі від «Динамо».
«20 хвилин»: «За «Динамо» «відпахаю» до кінця» (за інф. «Чемпіонат. ру») − капітан «динамівців» Сергій Ребров прийняв рішення залишити Київ у червні, після того, як до кінця відпрацює свій контракт із «Динамо».
«За порушення громадського порядку на стадіоні − штраф!» − рішенням Бюро ПФЛ за порушення громадського порядку на стадіоні «Метеор» м. Дніпропетровська під час матчу 19 туру чемпіонату «Дніпро»-»Динамо» дніпропетровський клуб оштрафували на $4000, а київський − на $2000.
«Вільне життя»: «Оце так «Динамо!» − схвальна стаття на адресу Юрія Сьоміна і команди, яка взялася повернути собі втрачений авторитет.
«Нова Тернопільська газета»: «Дніпровське дербі»: розгром вискочок» − на старті другої частини чемпіонату України «Динамо» розгромило «Дніпро» − результат сенсаційний, але логічний. Юрій Сьомін робить з київського «Динамо» справжню команду.
«Казанські «гастролі» Сергія Реброва» − кращий снайпер в історії української вищої ліги Сергій Ребров підписав дворічну угоду з казанським «Рубіном».
«Місто»: «Динамо» нокаутувало «Дніпро» − дебют Юрія Сьоміна у чемпіонаті України на посаді керманича «Динамо» був блискучим.
«Сергій Ребров − у «Рубіні!».
«Тернопіль вечірній»: «Динамо» відроджує інтригу» − столичні футболісти виявилися на голову вищими у готовності до весняної частини сезону, аніж «Дніпро».
Український футбол
«RIA-плюс»:
«Хліб і видовище від Вадима Рабиновича» − матч «Арсенал»-»Зоря» відновив футбольний сезон в Україні.
«Тернопіль вечірній»: «Шахтар опустився на 14 позицій, «Зеніт»піднявся на 12» − результати щомісячного рейтингу кращих клубів світу, опубліковані на офіційному сайті Міжнародної федерації футбольної історії і статистики (IFFHS) − кращим клубом СНД залишається донецький «Шахтар», хоча гірники втратили 14 позицій, порівняно з попереднім рейтингом.
«20 хвилин»: «Футзалісти відстрілялися» − міні-футбольна збірна України, що достроково забезпечила собі участь у стикових матчах чемпіонату світу, здолавши Ізраїль і Молдову, у третій зустрічі обіграла команду з Болгарії з рахунком 6:2.
«Українцям попалися угорці» − останнім суперником збірної України з фут-залу на шляху до фінального турніру Чемпіонату світу-2008 стане команда Угорщини, яка є досить міцною.
«Чергова афера Рабиновича» − 30 тисяч глядачів несподівано зібралися на матчі «Арсенал»-»Зоря» − заманив їх на трибуни Рабинович не лише безкоштовним входом, а й доплачуваною гривнею, яка мала стати лотерейним квитком на розіграш нового авто.

Тернопільський футбол
«Свобода»: «Фут-зал: друга ліга. «Банкір» гратиме у фіналі» − футболісти тернопільського «Банкіра» завершили попередній етап з 17 очками і посіли перше місце, а тепер серед чотирьох кращих команд посперечаються за звання чемпіона і за єдину путівку до першої ліги.
«Свобода»: «Футбол Тернопільщини: До старту чемпіонату готові» (інтерв’ю з головою Федерації футболу Тернопільської області Володимиром Мариновським) − голова ФФТ розповів, що область готова до проведення першості з футболу і в обласних баталіях, ймовірно, братимуть участь представники усіх 17 районів.
«Тернопіль вечірній»: «Потрапили до фіналу» − про результати попереднього чемпіонату України з футзалу серед команд другої ліги та перемогу тернопільського «Банкіра».
«20 хвилин»: «Школярі готуються до DJUICE ГОЛ 2008» − географія всеукраїнського фестивалю з міні-футболу розширюється: він відбудеться у Тернополі і Чорткові (райцентр Тернопільської області), а найкраща команда області поїде до Львова, де відбудеться «західноукраїнська» битва за вихід у фінал.

Тернопільське державне телебачення, телеканал «TV-4», «Smile TV», ФМ-станції «Українська хвиля», «Радіо Тернопіль», «Радіо ТОН» та обласне державне радіо
в інформаційних випусках та випусках спортивних новин інформували про поточні футбольні новини України та зарубіжжя.
Місцеві електронні ЗМІ інформували про підготовку «Ниви» до останнього навчально-тренувального збору, який відбудеться у Трускавці, та про заміни у складі команди.
Схвальні відгуки спортивних оглядачів отримала перемога тернопільського «Банкіра» у змаганнях з фут-залу серед команд другої ліги. Спортивні оглядачі прогнозують «Банкіру» путівку до першої ліги та звання чемпіона.
Схвальні оцінки усіх ЗМІ отримав матч «Дніпро»-»Динамо» та новий наставник киян Юрій Сьомін.
Усі ЗМІ коментували рішення «динамівця» Сергія Реброва залишити Київ і перебратися в Росію − виступати за казанський «Рубін». Таке рішення Сергія Реброва не отримало схвальних відгуків у тернопільських спортивних оглядачів, перш з все тому, що він змінює Україну на Росію.
Усі електронні ЗМІ подали інформацію про проект обласної програми підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу. Коментарі були надто стримані, враховуючи той факт, що різноманітних проектів в області приймається багато, а результатів від цього − мало.


Харків

Евро 2012.
Cобытия.
Основными событиями, связанными с ЕВРО-2012, на прошедшей неделе стали: визит в Харьков официальной делегации Нидерландов и, передача харьковского аэропорта в аренду (по итогам конкурса).
Визит экономической миссии Посольства Королевства Нидердандов в Украине во главе с послом Роном Келлером проходил с 5 по 7 марта (в составе делегации было 24 чел. − кроме сотрудников посольства в состав вошли представители бизнес компаний).
5 марта состоялась встреча делегации с мэром Михаилом Добкиным, во время которой обговаривались перспективы участия Нидерладских компаний в инвестиционных проектах города, связанных с подготовкой к ЕВРО-2012. Гостям продемонстрировали инвестпроекты, а мэр заверил, что городские власти предлагают инвесторам максимально прозрачную и удобную систему сотрудничества: «мы готовы предоставить широкую информацию, чтобы максимально просчитать все риски. Также мы будем делать все, чтобы максимально сократить бюрократическую процедуру…». Мэр похвастал проведением первого открытого земельного аукциона в Украине).
6 марта прошла встреча с губернатором Арсеном Аваковым и председателем облсовета Василием Салыгиным. Выразив желание сотрудничать, посол все же подчеркнул, что должна быть «сильная власть закона», т.к. «вести бизнес в Украине по-прежнему остается нелегкой задачей». Аваков заверил, что вести в Харькове бизнес легче, чем в Киеве, «это наше конкурентное преимущество».
Компании задекларировали свои намерения в сфере сотрудничества:
− представитель консалтинговой комапния «Нако» (работает в области дизайна и проектирования аэропортов) Мартин Хил заявил о заинтересованности в реконструкции аэропорта в связи с тем, что он сдан в долгосрочную аренду (этот вопрос Аваков обещал передать заму. Ярославу Ющенко для обсуждения с вице-премьером Иваном Васюником);
− компания «Грикон» хочет получить базу данных харьковских швейных предприятий для возможного сотрудничества с Голландией;
− компания «Мультидевелопмент», по словам В.Салыгина, намерена инвестировать в строительство ряда объектов в Харькове более 300 млн.евро: это два торгово-развлекательных комплкса и автовокзал;
− компания «Shell» намерена заняться разведкой газовых месторождений в Харьковской области.
Еще какие-то компании выразили заинтересованность в строительстве сооружений из металлоконструкций, в т.ч., спортивных объектов.
6 марта в торгово-промышленной палате также состоялось официальное открытие Нидерландской экономической миссии, в котором могли принять участие все желающие представители харьковского бизнеса (заявки подавались заранее). На мероприятии было около 150 чел.
Вечером в ресторане «Метрополь» посол устроил прием для официальных лиц и бизнесменов, в частности, он пригласил Александра Ярославского, Александра Фельдмана и Эрнеста Галиева.
На прошедшей неделе состоялась также стреча мэра М.Добкина с бизнесменами Австрии − это стало ответом на визит Добкина в Зальцбург в начале февраля), в рамках подготовки к ЕВРО-2012. Сегодня австрийские бизнесмены уже готовы разместит в Харькове инвестиции − это фирма «Фришайс ГМБХ», которая занимается производством мебели и др.изделий из древесины (годовой оборот − 0,5 млрд.евро). Пока до конца года собираются подготовить проект реализации в Харькове. Мэр доволен, в данном случае реакция австрийской стороны была моментальной. Также достигнута договоренность, что в ближайшее время будет достигнута договоренность возможности выделения австрийским бизнесменам участка земли для приобретения на аукционе.
С 6 по 16 марта мэр Добкин находится в Лондоне, Каннах и Нюрнберге, участвуя в Четвертом украинском инвестиционном саммите Ин-та Адама Смита, и с целью презентации инвестиционных проектов в рамках подготовки Харькова к Евро-2012 в муниципалитете Нюрнберга.
Еще одно событие − Исполком горсовета утвердил решение о передаче в долгосрочную аренду на 49 лет харьковский аэропорт Компании «Нью Системс АМ» А.Ярославского − победителю и единственному участнику. Уже на следующей неделе арендатор должен представить бизнес-план и эскизный проект реконструкции. Реализация проекта предусматривает капиталовлажения в размере 174 млн.долл., из них за счет инвестора − 118, 9 млн.долл, за счет государственной программы − 55,1 млн.долл.(на продление взлетной полосы до 400 м). В Харькове очень негативно реагируют на позицию Минтранса и заявления Винского по поводу того, что подобные конкурсы «абсурд», который будет остановлен. Во всех региональных комментариях отмечается, что это собственность громады, к которой министерство не имеет отношения.
Скандал.
Также на прошедшей неделе зам.губернатора Сергей Стороженко выступил с официальным заявлением против деятельности городских властей, а именно− инцидента на первом земельном аукционе, когда участки земли продавались государственным предприятием «Укрспецзем», которое не имеет лицензии на право проведения таких торгов. Это стало действительно большим скандалом прошедшей недели, до предела обострило отношения между мэром и губернатором, которой прислал на аукцион зам.городского прокурора и судебного исполнителя с «Беркутом», чтобы прекратить торги. Мэр, в свою очередь, назвал это политическим заказом, т.к. с «молотка» ушел очень «лакомый» участок земли, который Аваков, по его словам, хотел получить в собственность «без копейки». Такая ситуация в городе в дальнейшем будет сильно затруднять распределение земли, в т.ч. может негативно сказаться и на программе Евро-2012.
Кадровые перестановки.
Мэр Михаил Добкин своим распоряжение освободил от должности начальника управления по вопросам подготовки к проведению ЕВРО-2012 при горисполкоме Михаила Камасу. Теперь обязанности начальника этого управления будет исполнять Владимир Алексеевич Громов.
Реклама.
На западной трибуне стадиона Металлист появилась новая реклама − 3 плаката (4-6м.) «Евро −Харьков− Металлист с гербом Харькова и логотипом УЕФА»
СМИ.
05.03.08 «Газета по-харьковски» опубликовала статью «Металлист» ждет хорошую травку», в которой рассказывается о проблеме стадиона − уникальное покрытие за зиму потеряло товарный вид, т.к. зимой не были проведены все необходимые мероприятия по уходу за газоном.
06-07.03.08 все харьковские каналы :»МедиаПорт-Новости» (ТК «S-Tet»); «Новости-АТН» и «Харьковские известия» (7-й канал); «Объектив-новости» (ТРК «Симон»), ХОГ ТРК и одноименные сайты осветили пребывание в Харькове делегации Нидерландов.
09.03.08 Интернет-издание «Городской дозор» (со ссылкой на «Зеркало недели» и «Украинскую правду») привело заявление министра спорта и туризма Польши Мирослава Джевецкого относительно необходимости координации действий по подготовке Украины и Польши к проведению ЕВРО-2012 и создания единой программы. Т.о. Польша просит Украину «не спешить» готовиться к ЧЕ. Министр также опроверг слухи о возможном партнерстве Польши с Германией (вместо Украины).


Херсон

Євро 2012
Заходи
4 березня відбулася колегія управління промисловості та розвитку інфраструктури облдержадміністрації за участі керівників промислових та транспортних підприємств та представників обласної Асоціації автоперевізників. На колегії серед ряду питань було розглянуто також питання придбання місцевими автотранспортними підприємствами та приватними перевізниками комфортабельних імпортних автобусів, що будуть ввезені в Україну для обслуговування Євро-2012. Тут також йшла мова про можливість подальшого розвитку в регіоні дорожнього будівництва з урахуванням потреб Євро-2012. Як відзначено на засіданні колегії, Євро-2012 дає можливість автоперевізникам і шляховикам Херсонщини залучити інвесторів для створення необхідної шляхової інфраструктури, яка служитиме і після закінчення Євро − «навіки». Як відзначили, зокрема, голова обласної Асоціації автоперевізників Анатолій Балін та заступник директора державного підприємства «Херсонавтотранссервіс» Дмитро Пальжок, херсонські автоперевізники можуть придбати для себе частину комфортабельних автобусів для міжміських та міжнародних перевезень, що, згідно урядового рішення, будуть ввезені в Україну з-за кордону у кількості 1 тисяча штук під Євро-2012. Ці автобуси будуть ввезені в Україну без митних зборів та податку на додану вартість. Це значно здешевлює їх вартість, а відтак дає можливість придбання цих дорогих машин. Їх вартість буде на 50% меншою, ніж та, за якою вони продаються зараз в Україні. На колегії перед керівниками автотранспортних підприємств області поставлено завдання проаналізувати фінансові можливості та потреби своїх підприємств в придбанні таких автобусів. Вказано, що область повинна «вписатися « в цю тисячу автобусів і придбати близько 10 машин. Тим більше, що в даному випадку передбачається нульовий внесок, та відстрочка платежів за придбані автобуси на 3 місяці. На цих автобусах, як сподіваються в області, перевозитимуть вболівальників з Херсонщини на матчі Євро-2012.
Реклама.
Зовнішньої реклами Євро 2012 в місті не зафіксовано.
ЗМІ.
Матеріалів по темі Євро 2012 в місцевій пресі за звітний період не було зафіксовано.
Місцевий футбол.
ФК «Кристал»
Офіційно на посаду головного тренера ФК «Кристал» призначений вихованець херсонського футболу Юрій Максимов. З ним підписаний контракт, і в даний час він є головним тренером команди. З 8 березня після матчу зимової першості Херсона − тижневі збори у Новій Каховці. Відбудеться перегляд ігрового складу. Після цього команда повернеться в Херсон і візьме участь у Кубку і чемпіонату області, щоб сформувати склад і уже влітку заявитися в чемпіонат України в другу лігу.
Президент футбольного клубу «Кристал» Володимир Недайборщ подякував депутатам міської ради за підтримку відродження херсонського футболу, за прийняту програму розвитку професіонального футболу на базі ФК «Кристал». За його словами, Програма міста дозволяє фінансувати клуб у повному обсязі, дає можливість запросити більш сильних і більш професійних футболістів. А це у свою чергу, я думаю, підніме команду на більш високий рівень. Що стосується ремонту стадіону, то в прийнятій програмі передбачене також фінансування ремонтних робіт і реставрації спортивних споруд стадіону, ремонт підтрибунних приміщень, установка на трибунах пластикових сидінь для болільників. Адже кожний з них для нас є «vip» -персоною. Ми дорожимо ними. Тому будемо прагнути створити гарні умови як для гравців, так і для болільників. Щоб усі одержували задоволення від футболу. А команда, сподіваємося, порадує усіх нас гарною грою і перемогами «.
Зимовий чемпіонат.
У центральному матчі чергового туру зимового чемпіонату Херсону з футболу зустрілись команди СДЮШОР «Кристал» та «Динамо». «Кристалівці» забили три м’ячі і відверто догравали зустріч, за що могли поплатитися. Суперники зуміли скоротити різницю у рахунку до мінімуму − 2:3, але на більше часу не вистачило. В іншому матчі «Корабел» був розгромлений «Гілеєю-Інвест» − 1:6. За 2 тури до завершення зимового чемпіонату Херсона з футболу лідирує «Динамо», щоб наздогнати цю команду і зустрітися з нею в «золотому матчі» (за регламентом турніру, якщо дві команди набирають однакову кількість очок, то зустрічаються між собою у стиковому матчі за золоті нагороди) CДЮШОР «Кристалу» потрібно набрати щонайменше чотири очки в двох останніх іграх.
Зимова першість з фут-залу серед дівчат
У Херсоні у спорткомплексі ДЮКФП №5 відбулися змагання у рамках зимової першості області з фут-залу серед команд дівчат 1994-1995 рр. народження, де взяли участь 11 колективів (130 юних спортсменок). У груповому турнірі команди зіграли між собою за коловою системою. У заключному раунді визначались переможці та призери змагань за системою «плей-офф». В підсумку золоті нагороди здобула Цюрупинська РКДЮСШ МОН, яка у півфіналі вибила із боротьби за чемпіонський титул збірну Каховської РДЮСШ МОН − 2:1, а у вирішальному матчі завдала поразки Новокаховській МДЮСШ МОН з рахунком 1:0.
У Новій Каховці на базі фізкультурно-оздоровчого комплексу «Гарт» визначали найсильнішу дівочу команду з фут-залу, укомплектовану гравцями 1992-1993 рр.н. В цих змаганнях взяла участь рекордна кількість команд (13) за час існування Херсонської обласної дитячо-юнацької футбольної ліги. Переможцем цієї вікової групи прогнозовано став «Майстер-С» Херсонської ОКДЮСШ «Колос» (тренери Володимир Борщенко і Володимир Маляренко). Херсонки розгромили у фіналі господарок турніру − 7:0.
Реклама
Оголошень, плакатів та інших носіїв рекламної інформації щодо згаданих заходів помічено не було.
Кулуари
Серед загальфутбольних тем, що викликали відгук:
− Ліга чемпіонів і Кубок УЄФА (за традицією стежимо-боліємо-робимо ставки)
− Заява Є.Червоненко, що Одеса може стати, за результатами експертних оцінок, не резервним, а основним містом. І відразу полум'яна відповідь мера Львова: «нісенітниця!». (у Херсоні «боліють» за своїх сусідів − з патріотичних міркувань. Крім того, в Одесі все-таки і порт, і готелі, а що там у Львова − невідомо).
− найвищий ризик у Києва − комплекс «Олімпійський» (У Херсоні висловлюються так: що, крім столиці, ніде і зіграти? Але ж через це можуть Євро і забрати...)
ЗМІ
Херсонські ЗМІ поінформували населення із результатами матчів зимового чемпіонату Херсона з футболу та зимової першості з фут-залу серед команд дівчат двох вікових груп. Традиційно в ефірі обласного радіо «Таврія» звучала футбольна аналітична програма «Єврофутбол». Вона була насичена новинами-огляд матчів Ліги Чемпіонів, кубку УЄФА, українського чемпіонату. Окрім того, йшлося й про те, що Сергій Ребров усе-таки прийняв рішення залишити Київ (правда, не зараз, а в червні, після того як до кінця відробить свій контракт із «Динамо»). Капітан 12-разових чемпіонів країни і кращий снайпер в історії української вищої ліги поставив автограф під дворічною угодою з казанським «Рубіном».


Хмельницький

Євро 2012.
Події.
Хмельниччина таки включається у підготовку до проведення Чемпіонату Європи з футболу 2012 року. Як повідомив у приватній розмові голова обласної ради Федерації футболу України Вадим Федоренко, в області розробляється відповідний комплекс заходів.
− Хоч заходів самого чемпіонату в області відбуватися не буде, у інших заходах, пов’язаних із масовими переїздами команд і їх супроводу, футбольних уболівальників та їх розміщенням у готелях, ресторанах братиме участь наша міліція, туристичні організації, громадське харчування, бізнесові структури і, звичайно, профільні управління та відділи органів влади, − сказав Вадим Федоренко.
Реклама.
Зовнішньої реклами та використання логотипу «Євро-2012» на теренах області за звітний період не зафіксовано.
ЗМІ.
Матеріалів, присвячених «Євро-2012» за звітний період зафіксовано не було.

Місцевий футбол.
Федерація футболу.
Обласна федерація футболу подала в обласну державну адміністрацію та обласну раду звіт про виконання комплексної програми розвитку футболу в області. «Аби на наступній сесії депутати розглянули і прийняли нову програму розвитку футболу в області на 2008 − 2012 роки, потрібно перед чиновниками звітувати про попередню,» − пояснив Вадим Федоренко.
Наразі не відомо, як оцінюють в обласному «білому домі» виконання програми за 2002 − 2007 роки. Але федерації футболу області вдалося знайти спільну мову з керівництвом обласної держадміністрації щодо складання нової програми. Гуманітарний блок питань веде нещодавно призначений заступником губернатора Микола Вавринчук, два роки тому вийшов у відставку з посади начальника управління СБУ у Хмельницькій області. Він погодився очолити координаційну групу створення обласної комплексної програми розвитку футболу до 2012 року. У федерації футболу тепер сподіваються, що його слово, сказане керівникам спорткомітетів міст і районів та заступникам-гуманітаріям з районів та міст обласного підпорядкування, не буде пропущено повз вуха.
Тим часом обласна федерація закінчує підготовку суддів та інспекторів до проведення ігор нового сезону. Окремі з них побували на стажуванні в Туреччині, двоє готові бути арбітрами зустрічей команд другої ліги.
Турніри.
Закінчилися відбіркові матчі з фут-залу серед колективів технікумів і коледжів області. Ігри відбулися у двох зонах − Кам’янці-Подільському (Кам’янець, Чемерівці, Нова Ушиця) і Хмельницькому (Хмельницький і Шепетівка). Фінал відбудеться 25 березня.
На три дні раніше повернулася з останніх зборів у Алушті команда «Поділля», яка виступає у другій футбольній лізі. Негласно це пояснюють труднощами у фінансуванні й тим, що його поліпшенню заважає статус комунального підприємства, у якому перебуває футбольний клуб. Проте, як повідомив особисто головний тренер хмельницьких футболістів Богдан Блавацький, тренувальні завдання виконано в повному обсязі.
− На зборах ми намагаємося не просто спаринги проводити, − зазначив Богдан Ігорович, − а грати насамперед із командами сильними, вищими від нас у класі. Протягом трьох зборів провели тринадцять матчів, двічі перемогли команди першої ліги, тричі зіграли з ними внічию. Визначилися з рейтингом футболістів... Ще трохи терпіння, і хмельничани побачать футбол, якого чекали.
Наступний збір ФК «Поділля» (Хмельницький) проведе у Закарпатті. Команда, збагатившись досвідом, розраховує на високе місце у турнірній таблиці. Адже перед першим колом торік вона тільки укомплектувалася, «зварившись у власному соку». Такого досвіду й зіграності не мала і змогла закінчити перше коло на п’ятому місці.


Чернівці

Євро 2012.
Реклама.
Будь-яка інформація на зовнішніх рекламних носіях чи то використання логотипу по згаданій темі відсутня.
Події.
До помітних подій в області можна віднести відкриття в Чернівцях фінансової установи із стовідсотковим іноземним капіталом − «ОТП-банк». Відкриття банку широко висвітлювали місцеві ЗМІ. Зазначалось, що ОТП-банк − єдиний створений «з нуля» банк з іноземним капіталом у першій десятці українських фінансових установ. Його стовідсотковим власником є один з лідерів фінансового ринку Центральної та Східної Європи, угорський ОТП-банк. Представництва та відділення цієї фінустанови розташовані в семи державах сходу Європи, а також у Росії та Україні.
Голова правління закритого акціонерного товариства ОТП-банк Дмитро Зінков зазначає, що відділення працюватиме за тими принципами, за якими будує ОТП-банк свої відділення по всій Європі.
У Чернівцях банкіри планують нарощувати свій бізнес, одночасно наближаючи вітчизняну банківську справу до провідних тенденцій світового фінансового розвитку. Вже незабаром, обіцяють фінансисти, відділення та філії ОТП-банку будуть відкриті в районах області.
Нагадаємо, що сьогодні в Чернівцях понад 40 відділень банківських установ і ні одного банку з місцевою пропискою. Єдиний місцевий банк «Буковина» зазнав краху шість років тому. Фінансовий ринок Чернівецької області останніми роками демонструє високі темпи економічного зростання і становить великий інтерес для іноземного капіталу.
Нещодавно призначений новий начальник Служби автомобільних доріг у Чернівецькій області Іван Мунтяну дав ексклюзивне інтерв’ю на радіо «Буковина».
В інформаційній програмі обласного радіо (07.03) та в програмі «Зустрічі» (11.03) І. Мунтяну, зокрема, зазначає, що особливістю в його керівництві, на відміну від практики попередника Романа Майора буде «економічна підтримка Облавтодору», як генерального підрядника у виконанні замовлень Служби. За словами І.Мунтяну, до цих пір в області велась, фактично, дискримінаційна політика щодо організації, прописаної на території області. Угоди укладались з іншими підрядниками, не зареєстрованими на території краю, в результаті чого втрачав місцевий бюджет і економічно слабшав Облавтодор. « За минулий рік,− зазначає І.Мунтян,− Службою було освоєно 107 мільйонів гривень. Облавтодор отримав з цього тільки 33%. Це найнижчий показник по Україні. В інших областях облавтодори отримують не менше 50% замовлень».
Відповідаючи на питання про участь Служби автомобільних доріг у заходах по підготовці Євро-2012, І Мунтяну сказав: «Ми подали свої пропозиції до Укравтодору. Прийнята і така програма − це регіональна програма розбудови під’їзних доріг в Чернівецькій області до міжнародних пунктів пропуску на державному кордоні України до Євро-2012. Є розпорядження голови обласної державної адміністрації та голови обласної ради про затвердження регіональної програми розбудови під’їзних шляхів до міжнародних перепускних пунктів на державному кордоні України у зв’язку з проведенням в Україні фінальної частини чемпіонату Євро-2012. Також вирішується питання, щоб нас дійсно включили в мережу доріг до Євро 2012. Це 5 пропускних пунктів − пункт пропуску «Магала», Сокиряни, Росошани, Дяківці, Красноїльськ.
Всі програми готує Служба автомобільних доріг. Потім вони подаються в обласну раду, де проходять комісії відповідні., з доповненнями, і приймається програма в цілому».
І.Мунтяну також підтвердив, що на завершення спорудження другої черги об’їзної дороги в Чернівцях Кабмін виділяє 74,4 мільйона гривень. Він також зазначив, що найближчим часом буде продовжено розпочату минулого року реконструкцію дороги Чернівці-КПП «Порубне».
«На сьогоднішній день,− сказав І.Мунтяну,− тут виконана робота на суму 17 мільйонів. Для того щоб завершити цю роботу тільки на цьому участку, залишилися неосвоєні кошти 5 мільйонів гривень. Тільки погода дозволить нам, ми почнемо ці роботи. Ми мали на нараді розмову, де було доручено підготувати всі необхідні документи , щоб ми могли вже приступати до цієї роботи.»
Кулуарно довкола теми.
Під час інтерв’ю з І.Мунтяну посадовець підтвердив тезу про те, що виділенню коштів для об’їзної в Чернівцях особисто сприяв Турчинов на прохання народного депутата України П.Гасюка.
І.Мунтяну також сказав, що статті, які друкувались у 2003-2004 роках в місцевій та центральній пресі, коли він був заступником голови обласної ради, мали замовний характер, і що тодішня політична сила СДПУ(О) мала на меті скомпрометувати його, як близького друга тодішнього губернатора Теофіла Бауера. В статтях йшлось, до речі, про те, що Бауер та Мунтяну займаються контрабандою, торгують лісом, наркотиками, мають місце в оптовому секторі Калинівського ринку.
За словами І Мунтяну, сьогодні Т.Бауер займається «будівництвом» в Києві, підтримуючи політичну партію Литвина.
Привертає увагу також і те, що в журналістських колах, зокрема, серед журналістів найтиражнішої в області газети «Молодий буковинець», яка, до речі, орендує площу в офісному приміщення Служби автомобільних доріг, побутує думка про те, що до фінансів відомства «дорвалась банда». Висловлюються припущення, що формування дорожньої інфраструктури в області, зокрема, при спорудженні і реконструкції доріг, віднині контролює радник і близький друг губернатора Куліша Олександр Лієв. Стверджується також, що Лієв уже має намір заволодіти престижною ділянкою землі в районі об’їзної дороги.
ЗМІ.
У місцевій пресі та на телебаченні матеріалів по темі Євро 2012 не було.
Місцевий футбол.
Телеканал ТВА (06.03. 2008) в сюжеті Сергія Батюка повідомляє про завершення футбольного марафону за звання зимового чемпіона Чернівців. З− поміж шістнадцяти команд, які вийшли на старт змагань, залишилося чотири. Вони й розіграють комплект нагород, і лише дві з них претендують на чемпіонське звання.
Змагання проходили в спортзалі загальноосвітньої школи № 27, вперше за футзальними правилами гри. Зазначається, що при наявності в місті команди «Меркурій», яка досить успішно виступає в чемпіонаті України з міні-футболу, «потрібно лише вітати намагання аматорських місцевих команд спробувати себе в чисто футзальній грі.»
Визначилися дві команди, які у фіналі розіграють звання зимового чемпіона Чернівців .Це переможці півфінальних двобоїв.
В матчі за третє місце зустрінуться «Гріко-Гол» та «Еталон-Батьківщина». А золоті нагороди розіграють «Буковина-81» та «Університет».
Місцева преса повідомляє також про ініціативу депутатів обласної ради провести благодійний турнір з міні-футболу за участю шести команд органів місцевого самоврядування, виконавчої влади, структурних підрозділів центральних органів виконавчої влади.
За результатами турніру перше місце виборола команда обласної податкової адміністрації, друге − обласної державної адміністрації, третє посіла команда обласної ради. Призовий фонд турніру склав 3 тисячі гривень Кошти учасники вирішили спрямувати на придбання предметів першої необхідності для обласного дитячого протитуберкульозного санаторію «Садгора».
Це вже другий поспіль благодійний турнір, у якому беруть участь депутати обласної ради.


Чернігів

Євро 2012.
Заходи.
У Чернігові Президент НОК України Сергій Бубка та голови обласних і міських відділень НОК України, фахівці спортивної галузі, гості з Гомельської (Республіка Білорусь) та Брянської (Російська Федерація) областей взяли участь у семінар-нараді Національного олімпійського комітету України з питань реалізації «Програми розвитку олімпійського руху в Україні на період 2005-2010 років», який відбувся в обласному центрі 3-5 березня. При в’їзді до Чернігова біля Катерининської церкви шановних гостей гостинно зустріли хлібом-сіллю. Від імені чернігівської громади Президента НОК України Сергія Бубку вітали голова обласної ради, голова Чернігівського обласного осередку НОК України Наталія Романова, заступник голови облдержадміністрації, керівник апарату Володимир Приходько. Учасники семінару-наради сфотографувалися на фоні олімпійських кілець та Катерининської церкви, поклали квіти до пам’ятника загиблим воїнам та пам’ятника Тарасу Шевченку, ознайомилися з історичними місцями на Валу, а також відвідали Спасо-Преображенський собор. Гості побували на стадіоні ім.Ю.Гагаріна, де ознайомилися із спортивною інфраструктурою та роботою ОЦ «Інваспорт», ДЮСШ «Атлет», бази олімпійської підготовки з важкої атлетики. Окрім цього, за програмою семінару відбувся благодійний матч з міні-футболу між командами НОК України та ветеранами футбольної команди «Десна», який завершився з рахунком 5:3 на користь чернігівців. А після матчу
«спортивні» подарунки від Президента НОК отримали вихованці школи-інтернанту ім. Коцюбинського.
В рамках семінару-наради відбулося обговорення стану підготовки до участі офіційної делегації України в XXІX Олімпійських іграх.
На семінарі заступник Міністра у справах сім’ї, молоді та спорту Мирослав Дутчак зазначив, що проведення в Україні чемпіонату Європи з футболу 2012 року ставить перед державою і її спортивною галуззю відповідальні зобов’язання. І не тільки стосовно футболу. Євро-2012 має стати серйозним поштовхом для розвитку й інших видів спорту, модернізації і удосконаленню всієї спортивної інфраструктури України. Велику роль у справі покращення результатів має відіграти інтеграція зусиль спорту і науки, впровадження сучасних наукових технологій підготовки спортсменів.
Але до Евро-2012 ще чотири роки, пекінська ж Олімпіада розпочнеться через кілька місяців. Тому здебільшого саме про підготовку до головних змагань чотириріччя йшла мова на семінарі і на прес-конференції для журналістів в обласному драмтеатрі.
Мирослав Дутчак у своїй доповіді критикував ряд областей, зокрема Івано-Франківську, Черкаську, за виділення бюджетних коштів − 30-50% на розвиток ігрових видів спорту, які мало що дають олімпійській України. Під час прес-конференції, на моє запитання − чому негативна реакція Міністерства на виділення для розвитку олімпійського виду спорту − футболу в І-Франківську, а саме 50% з державного бюджету коштів, що призначені в області для спорту, М. Дутчак зазначив:
− Треба витрачати кошти на олімпійські види спорту, які на Олімпіадах принесуть максимальний ефект від закладених грошей. А український футбол на Олімпіаді, а тим більше Пекінський ще не представлений.
Реклама.
В інформаційному просторі Чернігівщини, в містах і селах області зовнішня реклама щодо ЄВРО-2012 відсутня.
ЗМІ.
Протягом тижня у друкованих виданнях Чернігівщини питання Євро-2012 не висвітлювалися.
Місцевий футбол.
Турніри.
У Чернігові, як розпочався сіро, так безбарвно і завершився зональний турнір з міні-футболу серед збірних команд головних управлінь МНС України.
Доводиться знову констатувати, що проведення змагань, як завжди було примітивним.
Обласна федерація футболу.
У Чернігові відбулася звітно-виборча конференція Чернігівської регіональної федерації футболу. Делегати конференції гостро нарікали на проблеми, які заважають розвитку футболу в області, називалося багато чинників і головним − відсутність державної позиції місцевих органів влади і самоврядування до розвитку футболу. На конференції обрано нового голову − Геннадія Прокоповича, а колишнього голову Валерія Полєвого нагородили Почесною грамотою і обрали почесними головою.
Після конференції Президент футбольного клубу «Десна» Олексій Савченко розповів про плани розвитку футболу на Чернігівщині та перспективи розвитку команди і створення необхідної бази для поповнення її перспективними гравцями.

P.S.
З Черкаської та Одеської області інформація не надійшла через хворобу кореспондента.
Підписатися на новини