ФУТБОЛЬНАЯ ЖИЗНЬ РЕГИОНОВ

Автономна Республіка Крим

На этой неделе в Крыму с визитом побывал спикер украинского парламента Арсений Яценюк. Это, кстати, был его первый визит в регион после избрания на столь высокую должность. Помимо прочего, в ходе многочисленных встреч речь зашла и о Евро-2012. Во время прямого телеэфира на ГТРК «Крым» один из журналистов спросил Арсения Петровича, не сократится ли в связи с большими расходами на подготовку к чемпионату Европы финансирование регионов, оставшихся «за бортом» Евро? На что спикер твердо ответил: «Нет!» По его словам, никакого ущемления бюджетов регионов, не задействованных в проведении первенства Европы, не будет. Правительство, мол, об этом позаботилось. Каким образом − правда, объяснять не стал. Но зато выразил свое удивление нерасторопностью крымских властей, которые «прохлопали» Евро-2012. «Такой регион Украины, как Крым, просто обязан был оказаться в числе тех мест, которые примут чемпионат. Ладно, футбольные чиновники в Киеве об этом не подумали, но куда местные власти смотрели? Почему не били в барабаны, не кричали на каждом углу, что единственный в стране курорт (по сути европейского уровня) просто необходимо показать гостям чемпионата? По программе подготовки к Евро всю инфраструктуру Крыма можно было бы поднять, по окончании чемпионата она никуда бы не делась, осталась бы здесь и работа на курорт. А какая бы реклама была?»
«Таврия» тем временем завершила первый учебно-тренировочный сбор в турецкой Анталье. Пока не складываются у команды отношения с новичками. В Турции с симферопольцами тренировались легионеры из Албании, Сербии, Хорватии и Польши (в основном, защитники по амплуа − самой уязвимой линии в нынешнем составе «Таврии»), но ни один из них тренерскому штабу Михаила Фоменко не подошел. Кем таврийцы будут латать «дыры» в обороне − большой вопрос, тем более что и имеющийся в распоряжении «материал» пока не радует. Нигериец Харрисон Омоко так и не появился в тренерском лагере команды (у него с таврийцами контракт до лета этого года), футболист находится под стражей в ОАЭ якобы за подделку документов. Вроде бы даже нигерийские власти уже внесли за него залог, но дело с мертвой точки так и не сдвинулось. Получил травму в одной из контрольных игр Дмитрий Назаров, которого Фоменко наигрывал как раз на позиции Омоко. Возможно, еще кого-нибудь крымчане просмотрят уже на последнем сборе, который, кстати, пройдет тоже в Анталье (с 6 по 23 февраля). Уже известны спарринг-партнеры «Таврии» на этом сборе: 9 февраля разными составами подопечные Михаила Фоменко сыграют с молдавской «Дачией» и польской «Полонией» (Варшава), 13 февраля − с южнокорейским «Дэгу» и польской «Ягеллонией» (Белосток), 17 февраля − с луцкой «Волынью» и мариупольским «Ильичевцем», и, наконец, 22 февраля − с полтавской «Ворсклой».
Готовится «Таврия» и к своему юбилею − 50-летию со дня основания. Разработана целая программа по освещению истории клуба, его популяризации. Уже выходят интервью с ветеранами команды в СМИ (газеты и телевидение), скоро начнется работа над документальным фильмом об истории клуба. Сами торжества намечены на вторую половину мая, когда закончится сезон на Украине. На стадионе «Локомотив» будут чествовать ветеранов, состоится концерт, десант парашютистов и другие мероприятия. Руководство клуба намерено пригласить на празднования высоких гостей, в том числе и руководителей украинского футбола.
Крымские команды из первой и второй лиг ведут подготовку к сезону дома. Работа − планомерная, каких-то новостей, заслуживающих внимания, на минувшей неделе из стана этих коллективов не поступало.


Вінниця

Офіційна хроніка. Про звітну конференцію написала газета «Місто» за 1.02.08. В публікації варто відзначити кілька моментів.
«… Є у нас досягнення, є й проблеми, − поділився Ігор Гатаулін, − ми плануємо створити асоціацію ветеранського футболу області, залучити до участі в першості області ті райони, команди яких не виїздять на змагання. Вже створено дитячо-юнацьку футбольну лігу області, сайт обласної федерації , наші юнацькі команди були переможцями та призерами «Шкіряного м’яча».
«…Найголовніше наше досягнення, − розповів Паша Касанов, начальник команди «Нива-Світанок» − відродження команди майстрів. Змінилося ставлення влади до спорту, це − найголовніше. Я звертаюся до юнацьких тренерів області − основу команди майстрів складатимуть місцеві футболісти. Тому ми готові переглядати усі таланти Вінниччини. Усе це небезплатно − ДЮСШа отримає компенсацію і у випадку переходу гравця до іншого клубу, і якщо він закріпиться у складі ФК «Нива-Світанок»…»
На сайті популярної газети « 20 минут» 30.01.08 з’явився матеріал «Реанимация команды «Нива-Свитанок» − главное достижение Винницкой федерации футбола»
Предлагаю несколько интересных «выжимок»:
 «…Безусловно, главным достижением Винницкой областной федерации футбола в прошедшем году была реанимация команды мастеров «Нивы-Свитанок», которая вошла в число лидеров второй лиги − Команду мы возродили совместными усилиями, − сказал на ежегодной отчетной конференции ВОФФ, которая состоялась на прошлой неделе, директор ФК «Нива-Свитанок» Павел Касанов. − Финансово нас помогли и спонсоры, и городские власти, и спонсоры. В этом году отношение властей к команде стало еще лучшим...»
«…На конференции руководство «Нивы-Свитанка» обратилось к юношеским тренерам Винниччины: присылайте на просмотр талантливых молодых футболистов. Ведь в нашей команде в первом круге текущего чемпионата страны из 24 игроков в заявочном листе 22 были воспитанниками ДЮСШ Винниччины. И не только из спортшкол областного центра, но и из районных. Вопрос определенной компенсации тренерам за переход талантливых игроков в команду мастеров также не забыт. − Если в течение года молодым игроком, который тренируется в «Ниве», заинтересуется одна из команд мастеров и он туда перейдет, ДЮСШ получит от нас компенсацию за его переход, − сказал Павел Касанов. − Если же игрок в течение года сможет закрепиться в нашей команде, мы также гарантируем компенсацию ДЮСШ…»


Волинь

Національна збірна
Шостого лютого національна збірна України на Кіпрі зіграє товариський матч проти місцевої національної команди. Він стане дебютним для Олексія Михайличенка. Михайличенко запросив у команду лише одного дебютанта − Олега Допілку з київського «Динамо».

«Динамо» (Київ)
Горан Гавранчич може продовжити свою кар’єру в грецькому клубі ПАОК. Футболіст чекає реакції керівництва клубу «Динамо». Проблема в тому, що ПАОК переживає фінансові труднощі і не зможе заплатити за Гавранчича пристойні гроші. Тим часом Ігор Суркіс сказав, що є варіант працевлаштування Гавранчича в «Црвену Звезду»: «Хай пограє там на правах оренди півроку, а потім буде видно, де продовжить кар’єру», інформує волинська преса.
Волинські ЗМІ спокійно відгукнулися на перемогу «Динамо» в Кубку Першого каналу. Очевидно, з огляду на те, що цей турнір принциповий лише з точки зору престижу. Окрім загальної інформації про перебіг фінального поєдинку, газети вмістили також «родзинку» про те, як ізраїльські торговці намагалися обібрати наших тренерів, коли ті пішли купувати сувеніри. Хоча загалом публікації позитивні для «Динамо». Одна з них має заголовок «Шовковський виграв для дітей мільйон доларів».

ФК «Волинь»
Луцька команда через погану погоду достроково завершила свій перший тренувальний збір у Євпаторії. Кілька днів футболісти перебували в Луцьку. Надалі команда продовжує підготовку до другого кола чемпіонату. З 1 лютого бере участь у міжнародному турнірі у Бресті (Білорусь). Лучани спробують свої сили з командами Білорусі, Польщі та Прибалтики. Після завершення турніру «Волинь» вирушить на другий тренувальний збір до Туреччини, де команда перебуватиме два тижні − з 9 по 23 лютого. Завершальний етап підготовки пройде в Євпаторії (28 лютого − 12 березня). Останньою перевіркою сил перед офіційними матчами стане товариська гра в Луцьку. Суперник ще не відомий.
У команді появився новачок − захисник Володимир Приземлін (народився 16 січня 1986 року), вихованець дніпропетровського футболу, виступав у другій лізі у складі херсонського «Кристалу».
Які стратегічні завдання ставить перед собою ФК «Волинь»? Як висловився головний тренер В.Кварцяний, завдання виходу у вищу лігу не стоїть: − «Такого чіткого завдання перед нами ніхто не ставив. Ми з тренерами самі хотіли витягнути команду на лідируючі позиції, але дуже розчарувалися після останньої гри першого кола з «Динамо-2». Там з незрозумілих причин був занадто агресивний футбол».

Кулуарні розмови.
Проблеми волинського футболу
Своє бачення їх висловлює один з найбільш кваліфікованих і досвідчених спортивних оглядачів Волині.
− У сусідніх областях − Рівненській, Львівській, Івано-Франківській − є дві-три ліги, які обслуговує Федерація футболу. У нас залишилася одна і та, чесно кажучи, не викликає захоплення. В ній три команди з одного Горохівського району. Якби їх не було, уявіть чемпіонат з восьми команд. Причому з Луцька лише одна. Колись шість команд було з Луцька. Де вони сьогодні? Я можу порадіти лише за одне: луцьку Федерацію футболу очолив Анатолій Войнаровський − людина, яка грала на чемпіонаті світу серед ветеранів. Людина, яка має свою структуру, яка готова вкласти гроші в розвиток луцького футболу. До речі, вони вже організували турнір за кубок міста Луцька, вперше за останніх років дванадцять. Є сподівання, що прокинуться керівники інших солідних структур. Адже є талановиті хлопці. Вперше в історії нашого футболу юнаки, які захищали честь нашої області на ІІІ Всеукраїнських літніх спортивних іграх виграли золоті медалі. Перемогли навіть киян! Тут треба віддати належне не лише таланту Володимира Байсаровича як юнацького тренера (через його руки пройшли десятки юних футболістів, які грали в різних командах); тут треба віддати ще й данину пошани Віталію Кварцяному (головний тренер ФК «Волинь»). Без Кварцяного волинського футболу неможливо уявити. Кварцяного багато хто не сприймає як людину, але він фанат футболу.
Загалом у контексті діяльності нинішньої волинської Федерації футболу я не бачу перспектив розвитку волинського футболу. Треба примусити футбольні клуби, які захочуть заявитися на чемпіонат області, зробити футбольні поля, стадіони − а це залежить від ФФ Волині. Це повинно бути закладено в положення про чемпіонат області. Команда, яка заявляється, повинна мати стадіон з роздягальнями, з трибунами для глядачів і т. д. Повинна бути вся інфраструктура. Якщо ми йдемо до Євро-2012, то все це − обов’язково. Бо якщо потраплять в нашу область люди, які братимуть участь у Євро-2012 і якщо бачитимуть наші футбольні поля − це буде сором на всю Європу. Це стосується не тільки великих сіл, а й райцентрів. І все це − «заслуги» нинішньої нашої Федерації...
Існує ціла програма розвитку футболу на Волині до 2010 року. Вона не виконана і не виконується. А її повинні виконувати і районні державні адміністрації, і районні, і селищні та сільські ради. Федерація покликана організовувати і контролювати виконання цієї програми. В дійсності ж ніхто не постукав у жодні двері сільського чи селищного голови, та навіть багатьох райдержадміністрацій. Вони, може, й не знають, що є така програма. Уроки футболу в школах − не панацея. Крім того, не можна допускати, щоб цей урок проводив, наприклад, тренер з баскетболу, легкої атлетики чи ще якийсь неспеціаліст, як це часто-густо робиться. А футбольних тренерів у школах − одиниці. Хоча загалом у нас стільки тренерів з футболу... Якби кожен такий тренер підготував хоча б одного футболіста, у нас в області було б 40-50 пристойних команд. Тренери гроші одержують, а що вони роблять у спортивних школах − ніхто не знає.
Друга біда нашої Федерації футболу − судді. Ніхто їх не хоче вчити, хочуть, щоб вони навчилися судити самі. Треба проводити збори для команд і вчити суддів: відсудили гру − розібрати її по дрібних частинах. Треба проводити для них відповідні семінари. Ніхто цього не робить.
Ще одне питання − засоби масової інформації. Кожен матч у Львівській області знімається кількома камерами і потім відео демонструється арбітрові, з цим записом працює місцева Федерація, суддівський комітет − вчать, готують... Чому наших суддів немає на чемпіонатах Європи та світу?
Ми в Луцьку дуже рідко знімаємо з трьох камер. На нашому Волинському державному телебаченні загалом чотири монтажні комплекси. А ФК «Карпати» своїх власних мають три! Це проблема футбольного клубу. Я казав Василеві Столяру (президент ФК «Волинь»): давайте зробимо стаціонарні місця для телевізійних камер, підведемо туди все, що треба. Бо якщо немає зйомок з трьох камер, ніяких протестів не подасте.
Проблема ФК «Волинь» у грошах. ФФУ, ПФЛ повинні зібрати засновників клубів і поставити всіх в однакові умови. Не йти з заявочним внеском по рівню «Динамо»(Київ), «Шахтар», «Дніпро», «Металіст», а йти з заявочним внеском по рівню «Арсенал», «Карпати» і т. д., тобто середніх клубів. Має солідний клуб надлишок грошей − дайте тим клубам, які не мають. Зрівняйте всіх або ці гроші витратьте на будівництво євроарен. Але не на чемпіонат України! ПФЛ ці гроші збирає і начебто витрачає їх на молодих футболістів. Гроші, які поступають від клубів за те, що в них грають іноземці, повинні виділятися на дитячо-юнацькі футбольні клуби − згідно з положенням ПФЛ. Скільки їх виділено на волинську команду, на дитячо-юнацькі клуби − я не знаю, але, скоріш за все − нічого. Гроші осіли в якихось структурах. Можливо, за них побудовано Будинок футболу в Києві. Але областям від того що?
Я впевнений: Волинська федерація футболу рано чи пізно зміниться. Сьогодні в ній бракує професіоналів. Ігор Безуглий − єдиний із суддів Волині, який обслуговував матчі вищої ліги українського футболу. Почесний голова футболу Волині Василь Столяр. Він мав би в першу чергу поміркувати: якщо так піде далі, ми втратимо дитячий футбол. У сільському футболі 14 команд в чемпіонаті області грає, 16 команд − на кубок. Тим часом цього року в Кубку Волині, який проводить Федерація футболу, взяло участь аж чотири команди, і ті явно не найсильніші. Це що, Кубок? Ігоря Безуглого на посаду голови обласної Федерації футболу обирали безальтернативно. Причин бачиться багато. Але не хочеться думати, що він чимось вигідний Суркісам. Хоча така думка вже витає у волинському повітрі: свого часу були виділені гроші на створення районних та міських федерацій футболу − де вони? Жоден район нашої області їх не одержав...

Інші футбольні теми
Волинський футбольний фанат любить свого земляка Анатолія Тимощука. Про це знає місцева преса, тому пише про цього футболіста постійно. Цілими газетними сторінками. Наприклад цього разу газета «Сім’я і дім» докладно розповіла, як футболіст відпочивав з дружиною на Сейшелах...
Андрій Воронін не зможе грати близько шести тижнів через травму щиколотки.
Президент мадридського «Реала» Рамон Кальдерон має намір запропонувати португальцю Криштіану Роналду контракт на шість років на суму 40 млн. фунтів (53.5 млн. євро). Керівництво «МЮ» готове продати португальця не менше, ніж за 60 мільйрнів фунтів (80 млн. доларів). Це може бути рекордна сума трансферу в історії світового футболу.
Наставник лондонського «Челсі» Аврам Грант повідомив журналістам, що відновлення Андрія Шевченка затягується... Тренер вважає Андрія «талановитим і досвідченим гравцем».
Лондонський «Тоттенхем» підсилює свою лінію захисту: із шотладського «Рейнджерса» туди переходить Алан Хаттон, а з «Мідлсбро» − Джонатан Вудгейт.
Керівники донецького «Шахтаря» і німецького «Бохума» досягли домовленості про оренду нападаючого збірної України Олександра Бєліка.


Дніпропетровськ

ФК «Днепр».
Главной интригой минувшей неделе стало пребывание владельца «Днепра» Игоря Коломойского на матче «Шахтер» − «Динамо». Во, первых, это посещение стало окончательным перемирием Коломойского и Ахметова в вопросах трансферной политики в отношении друг к другу (а именно, недоразумения, которые возникшие при покупке «Шахтером» Кравченко). Итогом этого матча и присутствия на нем владельцев крупнейших украинских команд стало достижение договоренности о проведении Кубка Первого канала и о том, что на нем будут играть нынешнее лидеры чемпионата. Вернее, почти все признаются, что такая договоренность есть, но официально о ней заявлять пока не хотят.
Участие «Днепра» в кубке Первого канала, по словам Коломойского − дело решенное. Так как: «Днепр» каши не испортит» и «присутствие «Днепра» в рамках расширения представительства украинских клубов повысило бы интерес к турниру» Кроме того, от Коломойского узнали о примерном размере членского взноса. Он составит приблизительно 1 млн. долларов.
Также Коломйский сказал, что «Динамо» сильная команда, но через месяц, на встрече этих команд, победит все же «Днепр».
1 февраля игроком «Днепра» стал полузащитник молодежной сборной Грузии Александр Кобахидзе. Футболист, который произвел хорошее впечатление на тренеров во время просмотра, подписал с днепропетровским клубом 4-летний контракт и стал седьмым новичком в это межсезонье.
Для многих этот трансфер стал последней каплей. На многих форумах появились приблизительно похожие отклики:
− С такой игрой их не одевать в NIKE надо, а бить их надо!
− Кого накупили в межсезонье! Цыган и Латиносов− Позор!
− Идем по стопам кротов!
− Мне становится стыдно за Днепр
(Разъяснение: NIKE именно в одежду этого бренда с недавних пор стали одевать команду. Форма не совсем респектабельная, выглядит, как будто Адидас начала 90-х и потому стала объектом насмешек. Кроты − это ФК «Шахтер». Болельщики Днепра всегда объясняли не желание клуба покупать игроков тем, что Днепр выращивает собственных. А вот теперь объяснять нечего).
СМИ.
После возвращения «Днепра» из Турции было множество публикаций и мнений относительно игры команды. В основной своей массе журналисты таки отличались снисходительностью и говорили о позитиве. О том, что после каникул не все еще вошли в форму, и эта «вылазка» разогнала кровь футболистов. Все давали цитату из интервью Олега Протасова, где он говорил, что команда только сыгрывается. В этом вопросе отличилась «Комсомолка». Там выпустили статью-интервью, по своему содержанию абсолютно лояльную, но с «колючим» заголовком.

«Комсомольская правда-Днепр»(30 января)
Почему команда Протасова перестала играть?
На сборах в Турции футбольный клуб «Днепр» не забил ни одного гола.
В воскресенье вечером в Днепропетровском аэропорту было людно. В этот день ожидали возвращения футболистов «Днепра» из Турции, где, напомним, команда проводила свой первый учебно-тренировочный сбор.
Главный тренер «Днепра» Олег Протасов и вовсе прямо из аэропорта сразу вышел к журналистам и лишь потом вернулся за сумками:
− На первом сборе мы сделали все, что запланировали, хорошо, что погода нам благоприятствовала. Команда выполнила большой объем беговой работы. В нашем составе было очень много футболистов, аж 28 полевых игроков. Даже для меня, как для тренера, это было несколько непривычным, так как возникали сложности с подбором упражнений, но мы справились. В принципе, я доволен первым сбором. Хотя результаты товарищеских игр, на первый взгляд, не обнадеживают. Удивляет, что мы не забили ни одного мяча в четырех поединках, но, думаю, это вопрос времени.
− Какое впечатление оставил Кобахидзе?
− Понравился. Скорее всего мы его оставим в команде. Это быстрый и настырный игрок. Он обладает хорошим дриблингом и ударом, особенно с левой ноги. Заиграет он в «Днепре» или нет, будет зависеть от него самого.
− Ротань вспомнил, что когда-то играл в «Днепре»?
− Ему еще не хватает сыгранности. Лишь с Назаренко они более или менее чувствуют друг друга на поле. Но, думаю, еще рано делать выводы по каким-то футболистам, ведь мы находимся только в начале длинной дистанции.
− Новички справлялись с нагрузками?
− Кобахидзе, например, в таком ритме никогда в жизни не работал. А вообще, подготовка в каждой команде разная, но я бы не сказал, что у нас нагрузки запредельные.
Подготовка инфраструктуры к Евро 2012.
Уже давно городские власти говорят о необходимости строительства нового зоопарка в Днепропетровске. Его решили построить на территории Тоннельной балки, где рядом проходят удобные транспортные и пешеходные развязки. Зоопарк станет уникальным объектом, способным привлекать большое количество туристов. Уже разработан проект, но к строительству никто еще не приступал, так как денег из бюджета не выделяли. Но недавно город принял решение выделить двадцать миллионов гривен для строительства нового зоопарка. Планируют привлечь и частных инвесторов. «Так что к 2011 году, думаю, зоопарк мы построим», − обещает ветеринарный врач зоопарка на Комсомольском острове Александр Шулешко. Его площадь составит 52 гектара. У главного входа в зоопарк со стороны Запорожского шоссе будет построен туристический комплекс с рестораном. Вдоль южного склона балки − здания и сооружения общественного питания, на юго-восточном склоне − тренировочный стадион и гостиничный комплекс спортивно-оздоровительного комплекса ООО «Лавина». Юго-восточную часть территории зоопарка украсят также научно-исследовательский центр и клиника ветеринарной больницы с загонами открытого и закрытого типа. Рядом с тремя входами − с Запорожского шоссе, с ул. Космической и со стороны жилого массива Победа − расположатся остановки общественного транспорта и открытая автостоянка на 400 машин. Подпорные стены по склонам балки, предотвращающие эрозию почвы, будут одновременно являться коридорами для обслуживающего персонала и посетителей. Большинство зданий предусматривается выполнить в виде террас, ниспадающих по склонам балки. По словам главного архитектора проекта, чтобы осмотреть всю территорию зоопарка, потребуется не один день. Для каждого вида животных будут созданы естественные для них ландшафты − песчаные массивы, имитирующие пустыню, камни и искусственно созданные скалы, имитирующие горный пейзаж, и т.д. А искусственная волна, ледники, стеклянное ограждение с затемненными стеклами дадут возможность видеть зверюшек на суше, под водой и в воздухе. Будут животные Европы, Азии, Австралии, Америки, Африки, представители джунглей, мелкие хищники, обезьяны, медведи, полярные животные, птицы. В качестве ограждений вместо привычных решеток будут использоваться: для безобидных видов − рвы, каналы и водоемы, а для хищников − стеклянные проходы с затемнением.


Донецьк

На встрече с журналистами 30.01 Донецкий городской голова Александр Лукьянченко высказал мнение, что особый статус для городов, принимающих европейские чемпионаты по футболу, должен принести определенные преференции. Это звание должно остаться не только номинативным, но и повлечь за собой конкретные льготы, считает донецкий городской голова Александр Лукьянченко. По его словам, для проведения матчей чемпионатов по футболу Евро-2009 и Евро-2012 для нашего города необходимы, прежде всего, солидные финансовые вливания.
− Мы не хотим никакого особого статуса. Если проводить этот чемпионат, то, безусловно, требуется серьезная подготовка, на которую нужны деньги. И все основные принимающие города − Киев, Днепропетровск, Донецк, Львов − сошлись на том, чтобы Верховная Рада приняла временное решение о том, чтобы на эти четыре года в городе оставить экологический сбор, налог с владельцев транспортных средств, 50% прибыли и отменить изъятие их из городского бюджета на четыре года, − отметил Лукьянченко.
Напомним, что во вторник на совместной пресс-конференции мэров Днепропетровска и Донецка в Киеве днепропетровский городской голова Иван Куличенко заявлял о том, что градоначальники Киева, Донецка, Днепропетровска и Львова просят Верховную Раду предоставить этим городам временный специальный статус, который будет способствовать подготовке к чемпионату.
− На встрече с председателем парламента Арсением Яценюком мы внесли предложение и подготовили проект закона о временном статусе городов Украины, которые принимают Евро-2012, − сказал он, добавив, что спикер положительно воспринял такую инициативу.
Призыв Президента УЕФА Платини мобилизоваться в подготовке к Евро-2012 нашел отражение в информационных материалах:
«Платини предупреждает, но не угрожает» («Спорт-арена», 1.02),
«Нужно форсировать подготовку» («Жизнь», 1.02),
«УЕФА дает Украине и Польше полгода. Иначе…» («Салон Дона и Баса», 1.02),
«УЕФА нам пока доверяет» («Донбасс», 1.02).
К слову, в последней информации газета подчеркивает, что «тем временем Хозяйственный суд Киева принял решение перенести на 12.02 рассмотрение дела по иску Генпрокуратуры в интересах Кабмина и т.д. к ООО «Юджин»«. Газета приходит к выводу, что «наши товарищи, похоже, чего-то не понимают. Прежде всего то, что жертвой чьих-то меркантильных желаний могут стать интересы целой страны, которой проведение Евро-2012 позволит сделать большой скачок в развитии».
На фоне названной выше проблемы происходящее в Донецке вызывает определенный оптимизм. Так, «Салон Дона и Баса» (29.01) репортаж о строительстве нового стадиона озаглавил оптимистично − «Трава уже растет!» и сопроводил снимком с текстовкой, где подчеркивается: «То, с какой скоростью «растет» новый стадион «Шахтера», иногда заставляет усомниться в реальности происходящего».
В своем репортаже газета подчеркивает, что «подрядчик строительства − компания ENKA − несмотря на возникшие трения, касающиеся изменения сметы (переговоры по этому вопросу продолжаются до сих пор), не прекращал работы ни на один день.
− Даже когда были сильные морозы и наружные работы пришлось приостановить, они занялись отделкой внутренних помещений. Вообще же на сегодня бетонные работы завершены полностью, а подводка коммуникаций и строительство внутренних перегородок выполнены более чем наполовину, − рассказывает Марина Рыжкова, ассистент директора будущей спортивной арены. − Что касается крыши будущей арены, то практически на наших глазах шло закрепление очередной фермы − шестой по счету из проектных 14. К слову, дороги и тропы вокруг объекта увешаны предупредительными знаками и наглядной агитацией по технике безопасности.
Сердце любого стадиона − футбольное поле. Естественно, нас интересовал вопрос о качестве будущего газона.
− Траву для поля уже выращивают в Австрии под руководством британского консультанта Мэтта Фроста, − сообщила наша сопровождающая. − Весной ее перевезут вместе с грунтом в Донецк, и «доходить» она будет уже на месте»
, − пишет в заключение газета.
В местных СМИ прошли публикации о переезде Алексея Белика в Германию:
«Белик отправляется в «Бохум»«Панорама» (31.01),
«Белик станет немецким «горняком» − в Бохуме»«Салон Дона и Баса» (29.01),
«Белик едет к Лаштувке»«Донбасс» (30.01).
Кстати, «Донбасс» в названной выше статье подчеркивает: «После ухода Алексея Белика в составе донецкого «Шахтера» остался лишь один коренной дончанин − 35-летний ветеран команды голкипер Дмитрий Шутков. Правда, в рядах «горняков» на сегодняшний день числятся еще краматорчанин Евгений Бредун и уроженец Авдеевки Алексея Полянский. Вот и вся «донбасская рать».
О турнире в Израиле писали много и охотно:
«Луческу: Я верю в своих игроков» и «Кубок наш!» (в смысле украинской команды) − «Панорама» (31.01),
«Впервые! На КПК будет украинский финал»«Салон Дона и Баса» (29.01),
«Киевляне остаются непобежденными», «Луческу: Я очень верю в своих ребят», «И.Суркис: Мне нравится, как работает Семин» (интервью с президентом ФК «Динамо») − «Спорт-арена» (29.01).
Очень объективный отчет о финале под заглавием «Первая виктория «Динамо» и Семина на Первом» напечатала «Спорт-арена» (1.02) на всю вторую полосу. Здесь особо подчеркивается, что «говорить о товарищеском статусе первого в новой истории контрольного матча между «Шахтером» и «Динамо» можно с некоторой долей условности». «Хорошенький спарринг, если его проводит человек из европейской судейской элиты!», − отмечает газета.
Может, поэтому откровенно расстроенный отчет под заглавием «Миллион от Абрамовича уезжает в Киев» печатает «Салон Дона и Баса» (1.02). Газета, в частности, пишет: «…Финал Кубка Первого канала-2008 в Донецке отныне будет ассоциироваться с невезением, разочарованием, обидой и досадой. Проигрывать в серии пенальти − всегда обидно. А проигрывать «Динамо» − просто преступление. К тому же команда Мирчи Луческу ой как давно не нокаутировала киевлян…».
Возможно, по мнению этого издания, виноват тренер, поскольку его большое фото занимает 60% места отчета о финале. Так вот, под снимком озабоченного «Мистера» написано: «Первое противостояние Мирчи Луческу с Юрием Семиным закончилось фиаско румынского наставника «Шахтера»…


Запоріжжя

Головні футбольні новини тижня на Запоріжжі − це звістки з Іспанії, де проходить черговий тренувальний збір футболістів «Металурга». У першій контрольній грі запоріжці перемогли одного з лідерів австрійського чемпіонату, віденську «Аустрію» з рахунком 2:1. Відзначилися форвард Тарас Кабанов − це його четвертий гол у зимових контрольних іграх, і майстер стандартів Олексій Годін. Останній відзначився і у наступній контрольній грі − з іспанським «Хересом». Але це був єдиний гол запоріжців, на який іспанці відповіли двома − 1:2. Плани спарингів «Металурга» в Іспанії дещо помінялися. Замість варшавської «Легії» буде, скоріше за все, «Гурнік»(Забже). Але гра з московськими динамівцями під кінець збору планується, як і раніше.
Якихось інших футбольних новин у Запоріжжі не зафіксовано.

Кулуарна інформація на тижні відсутня.

Зовнішня реклама Євро-2012 у Запоріжжі не з’явилася.

ЗМІ мало згадували досліджувану тематику. Відзначилася хіба що телекомпанія ТВ-5, яка 01.02.08р. у спортивних новинах в 19:00 (з кількома повторами) показала немаленький сюжет про те, що у Домі українського футболу в Києві відбувся круглий стіл для керівників дитячо-юнацьких футбольних шкіл України. Одним з головних питань там було впровадження нових методик. Журналісти ТВ-5 до Києва не їздили, розповідь супроводжували архівними кадрами гри юних футболістів. В якості оратора в сюжеті виступав керівник одного з підрозділів ФК «Металург» Володимир Єзерський. Можна було зрозуміти, що саме він їздив на круглий стіл, хоча у сюжеті про це прямо не говорилося. Єзерський говорив, що справді, західні дитячі футбольні методики пішли далеко від українських. Але нововведення, запропоновані Дитячо-юнацькою футбольною лігою, запоріжцям не знадобляться, оскільки у Запоріжжі, мовляв, вже кілька років працюють за міжнародними стандартами. І йдуть не те, що у ногу із сучасними тенденціями, але навіть попереду (!) того, що пропонується. Єзерський повідомив, що позиція запорізької футбольної школи викликала жваве обговорення на круглому столі.
Також оратор розповів: в Києві прозвучала пропозиція запровадити нову вікову категорію від 18 до 21 року для молодих футболістів. І повідомив, що «Металург» з цим згоден і підтримує цю ідею.
Міський голова Запоріжжя Євген Карташов минулого тижня провів прес-конференцію, на якій знову говорив про необхідність залучити туристичні об’єкти Запоріжжя до програми Євро-2012. Про це у звіті з прес-конференції 31.01.08р. написали газети «МИГ», «Запорозька Січ-Перекур» та «Субота+».


Закарпаття

Триває зимовий чемпіонат області з футболу, наразі відбувся другий тур. Загалом у турнірі беруть участь 9 команд. а в неділю 3 лютого стартувала і зимова першість Ужгородського району
2 лютого ужгородський ФК «Закарпаття», який проводить другий збір у сусідній Угорщині на базі клубу ФК «Дебрецен», зіграв там перший контрольний поєдинок з цим клубом. Слід відмітити, що «Дебрецен» є чинним чемпіоном Угорщини. У впертому поєдинку закарпатці святкували перемогу − вони обіграли свого суперника з рахунком 2-1. Голи на свій рахунок записали Грибанов та Бабич. Тренерський склад залишився задоволений грою команди, але і засмучений. У ході матчі серйозні травми отримали оборонці Браіла, Єсін та нападник Бурий.
Зовнішня реклама.
Ніякої інформації немає − жодних біг-бордів, листівок тощо.

Інформація у ЗМІ.

Радіо «Версія». 29.01.08. 10.00
Мери міст, де пройдуть матчі футбольного чемпіонату Євро-2012, просять про податкові пільги на наступні чотири роки. Зокрема, міські голови Донецька та Дніпропетровська просять державу або зовсім не вилучати зароблені містом кошти, або ж значно зменшити суму відрахувань до державної скарбниці. Гроші обіцяють використати на підготовку до чемпіонату. Законопроект щодо цього мери вже передали голові Верховної Ради Арсенію Яценюку. Очікується, що документ найближчим часом розглянуть на засіданні парламенту.
Радіо «Версія». 29.01.08. 14.00
Інформація про те, що до європейського футбольного чемпіонату Євро-2012 у Києві побудують 34 готелі: 7 п`ятизіркових, 11 чотиризіркових, 15 тризіркових і один двозірковий. Про такі грандіозні плани на майбутнє оголосила столична мерія, пише видання «Дело». Проект чиновники збираються затвердити вже цього тижня. Нині у столиці працюють 122 готелі різних категорій.
Радіо «Версія». 30.01.08. 11.00
Судове засідання у справі НСК «Олімпійський» перенесено на 12-те лютого. Таке рішення ухвалив Господарський суд Києва за позовом Генеральної прокуратури до компанії «Юджин», яка будує торговельно-діловий комплекс біля стадіону. Як повідомляє УНІАН, засідання перенесли на прохання фірми-відповідача, яка заявила про переговори, які тривають зараз між сторонами задля мирного врегулювання конфлікту. Вони передбачають два варіанти вирішення проблеми.
Перший полягає у будівництві 50-ти метрового коридору для проходу на стадіон вболівальників. Другий передбачає сплату урядом грошової компенсації компанії-забудовнику і демонтаж недобудованого торгового комплексу. Нагадаємо: 21-го січня господарський суд Києва задовольнив клопотання Генпрокуратури і заборонив будівництво торговельно-ділового комплексу біля стадіону. УЄФА вважає неможливим проведення матчів фіналу Євро-2012 на «Олімпійському», бо торговельний центр перекриває аварійні виходи зі стадіону.
У газеті «Ужгород» за 02.02.08 у матеріалі «Олександр Філіп: «Футбол буде розвиватися, якщо існуватиме футбольна філософія» подається інтерв’ю з відомим футбольним фахівцем О.Філіпом. Зокрема, піднімаються питання розвитку юнацького футболу у Закарпаття. На думку О.Філіпа, інфраструктура продовжує залишатися на низькому рівні, що гальмує розвиток юнацького футболу: «Для виправлення ситуації, яка склалася не за один рік, необхідно хоч би ще три футбольні майданчики− для тренування, для старшої вікової групи плюс ігрове поле. Обов'язково з роздягальнями, душовими. Це б дало потужний імпульс розвитку футболу в нашому місті. Хоч і за таких умов він розвивається. Наприклад, організовано футбольні класи, які вже дають свої плоди. Крім того, тривалий час від нас ішли футбольні таланти, оскільки в Ужгородському університеті не було факультету фізичного виховання і спорту, а в команді майстрів вони теж не могли закріпитися. Відповідно залишали край, переходили у Львів, Київ, інші міста в пошуках кращої долі, пов'язаної з навчанням, грою. Із відкриттям факультету фізичного виховання і спорту в УжНУ, появою дублю в ФК «Закарпаття» в юних футболістів з'явилася можливість і навчатися, і поліпшувати майстерність.
Щодо рівня і позицій юнацького футболу, то Олександр Іванович переконаний, що зважаючи на обмежене фінансування, то з 10 команд місце в золотій середині цілком закономірне. І значною мірою цей результат − наслідок роботи тренерів-ентузіастів, які ще залишилися в юнацькому футболі…
У газеті «Ріо» за 02.02.08 у матеріалі «Закарпаття» поїхало на перший закордонний збір йдеться про плани ужгородського клубу на найближчий час. Так, зокрема, у четвер «Закарпаття» відправилося на збір до Угорщини, який протриває два тижні. Під керівництвом Шарана будуть готуватися 23 футболісти.
Що стосується спарингів, то в закарпатців їх намічено чотири: 2 лютого з «Дебреценом», 4-го − з клубом вищої ліги Румунії, 7-го − з лідером першого румунського дивізіону і 11-го − з «Дебреценом-2».
Нагадаємо, що до цього ужгородський клуб залишався єдиним із Вищої ліги, який ще не виїжджав на спаринги. Втім, як зазначив в.о. головного тренера Володимир Шаран, в цьому є деякий позитив − клуб зекономив гроші й тепер точно поїде на збір до Туреччини. А за день до від'їзду «Закарпаття» встигло зіграти ще одну гру, яка цього разу завершилася перемогою новачків − 3:1.
В іншому матеріалі «Михайличенко оголосив увесь список» цієї ж газети подається інформація про те, що минулого понеділка головний тренер національної збірної України Олексій Михайличенко оголосив список з 19 футболістів, які отримали виклик до табору збірної для підготовки до виїзного спарингу з кіпріотами (матч відбудеться 6 лютого). Звертає на себе увагу повернення до команди В'ячеслава Шевчука (саме він, а не Олександр Романчук, буде складати конкуренцію Андрію Несмачному на лівому фланзі), а також запрошення Олега Допілки, який посперечається за праву бровку захисту з Володимиром Єзерським. Відсутні травмовані Андрій Воронін і Максим Калиниченко. В той же час у списку є Андрій Шевченко, який теж не грає за «Челсі».
Кулуарні розмови.
Прикрий інцидент трапився з новачком команди − нігерійцем Чарлесом Невуче, який прийшов на оглядини до «Закарпаття» з Ізраїлю. У вихідний день Чарльз вирішив прогулятися Ужгородом і помилуватися красотами міста. Але, на жаль, не вийшло...
На вулиці до нього підійшли дужі хлопці представилися співробітниками Прикордонної служби і навіть, незважаючи на те, що Чарлес мав при собі паспорт, доправили його у відділення міліції з’ясовувати його походження і його ціль перебування в Україні. Допоки знайшли перекладача, бо Чарлес спілкується лише англійською, допоки він пояснив, що перебуває на оглядинах у «Закарпатті», пройшло чимало часу. Аж над вечір начальнику команди вдалося визволити Чарльза з полону і відвезти на клубну базу до Сторожниці. Згодом у терміновому порядку нігерійцеві прийшлося робити посвідчення гравця «Закарпаття», а наразі він поїхав до столиці виготовляти документи, які дозволять йому працевлаштуватися у клубі.


Івано-Франківськ

Заходи.
Жодних заходів. що стосувалися б нашої теми, не проводилось.
Зовнішня реклама.
Реклама Євро 2012 відсутня.
Інформація, висвітлена у ЗМІ.
У газеті «Репортер» було опубліковане інтерв’ю з головним тренером футбольного клубу «Прикарпаття» Сергієм Пташником, в якому він розповів про те, як проходить тренувальний збір у команді, а також які зміни відбулися у складі команди. За його інформацією, «Прикарпаття» покинули Василь Раковіца, Сергій Щасливий та Юрій Скороход. Тренер запевнив, що зараз клуб веде переговори з декількома футболістами і до початку другого кола Першої ліги у команді з’являться нові виконавці. Тренер повідомив, що у лютому «Прикарпаття» візьме участь у турнірі пам’яті заслуженого тренера Едуарда Юста, що відбудеться на Львівщині, та в рамках цього турніру зіграє три контрольні зустрічі з командами чемпіонату Львівської області. У цьому ж номері газети опублікована інформація про зустріч гравців футзального клубу «Ураган» із вболівальниками.
У газеті «Галицький кореспондент» опублікована стаття під назвою «Футбольні побратими» про дружбу футболістів, що походять з Прикарпаття, а зараз грають за львівські «Карпати», Юрія Мартищука та Ігоря Худоб’яка. У цьому ж номері опублікована інформація про кадрові втрати, що пройшли у бурштинському футбольному клубі «Енергетик». Контракти з «Енергетиком» закінчились у Запорожана, Лук’янова, Гутнікевича та Лак омського. У цій же публікації йдеться про те, що «Енергетик» зараз перебуває на тренувальних зборах на базі Бурштинської ТЕС у Дорі, а от Івано-франківське «Прикарпаття» − «все ще відпочиває». «Енергетик», за інформацією цього видання, проведе чотири спаринги. Серед суперників − тернопільська «Нива», чернівецька «Буковина» та ФК «Львів».
У газеті «Західний кур’єр» окрім інформації про тренувальний процес у «Прикарпатті» та «Енергетику» опублікована замітка під назвою «Футбол забирає життя»: «На превеликий жаль, новий футбольний рік на Івано-Франківщині розпочався з трагедії. Минулої п’ятниці під час тренувального заняття зупинилося серце гравця івано-франківського «Тепловика» Михайла Кокорудза. Врятувати життя 27-річному футболісту, який свого часу пробував сили у командах другої професійної ліги, не вдалося.
Це вже не перша смерть на Прикарпатті, пов’язана з футболом. В квітні 2005 р. під час складання передсезонних іспитів з фізпідготовки помер 43-річний арбітр з Тисмениці Микола Теличкан. А на початку 2006-го під час турніру з міні-футболу у Калуші пішов з життя 32-річний вихованець івано-франківського футболу, екс-гравець ФК «Тисмениця», ФК «Калуш» та бурштинського «Енергетика» Юрій Тепчук.
Івано-Франківська обласна федерація футболу висловлює щирі співчуття рідним та близьким Михайла Кокорудза. Нехай вони полегшать вам біль непоправної втрати».
Кулуарна та інша інформація по цій темі.
На прес-конференції за участі першого заступника міського голови Івано-Франківська Зіновія Фітеля та начальника управління архітектури та містобудування Івано-Франківського міськвиконкому Ігоря Гаркота, що відбулася в приміщенні міськвиконкому у середу, 30 січня журналісти підняли тему підготовки до Євро-2012. Прес-конференція була присвячена рішенням міськвиконкому, що покликані впорядкувати забудову міста та заборонити переобладнання перших поверхів житлових будинків на розважальні заклади. Журналісти у зв’язку із підготовкою до чемпіонату Європи 2012 року підняли питання стихійних стоянок автомобілів у місті. На це згадані посадовці відповіли, що проекти підземних та наземних багатоповерхових паркінгів вже розробляються у місті і вони будуть побудовані, але на те, щоб вони з’явилися, потрібен час.


Кіровоград

Першого лютого з журналістами зустрівся головний тренер ПФК «Олександрія» Віктор Богатир. Він повідомив, що команда розпочала підготовку до наступних поєдинків чемпіонату України серед команд першої ліги. Перший етап підготовки проходить в домашніх умовах і спрямований на відновлення фізичних кондицій футболістів. 6 лютого олександрійці відправляться на два тижні в Туреччину, де заплановано зіграти 4-5 контрольних поєдинків. Після повернення в Олександрію відбудеться традиційна зустріч з уболівальниками, на якій будуть представлені нові гравці й озвучені завдання на другу половину чемпіонату. Поки ж Віктор Богатир відмітив, що команду залишив основний голкіпер Володимир Овсієнко, який підписав контракт з «Оболонню». Відправились на оглядини в азербайджанський «Сімург» кращий бомбардир команди Олександр Гребенюк й один з провідних півзахисників Максим Кудель.
У попередніх інформаціях (20.01.08 і 27.01.08) йшлося про те, що обласна федерація футболу проводить серію зимових турнірів з фут-залу, які викликають великий інтерес вболівальників футболу. Так, 18-20 січня в СДЮШОР-2 ім. В. Верхоланцева проведено відкритий чемпіонат Кіровограда, участь в якому взяли 17 команд. Переконливу перемогу, золоті медалі й кубок на радість багатьох кіровоградців здобула «Зірка». Вона ж стала переможцем і в традиційному зимовому чемпіонаті області з фут-залу серед ветеранів (від 35 років), який закінчився минулої неділі.
Ветерани спорту − Юрій Горожанкін, головний тренер футбольного клубу «Зірка» у 1969-1991 роках, та Юрій Махно, голова обласної організації Всеукраїнського фізкультурно-спортивного товариства «Колос», отримають відзнаки виконавчого комітету Кіровоградської міської ради «За заслуги» II ступеня. Таке рішення прийняли члени міськвиконкому за особливі заслуги Юрія Горожанкіна та Юрія Махна перед містом, територіальною громадою та особистий внесок у розвиток сфери фізичної культури і спорту.
Відтепер у кіровоградських уболівальників футболу до виступів збірної України буде особлива увага. Такого історія українського, та й радянського, футболу не знає. Відразу три тренери − колишні вихованці футбольної школи однієї команди − нашої «Зірки», допомагатимуть головному наставнику збірної долати тернистий шлях до фінальної частини чемпіонату світу 2010 року, який відбудеться у Південно-Африканській республіці. Всі три − заслужені майстри спорту, неодноразові чемпіони і володарі Кубка СРСР, Кубка УЕФА, члени збірної команди СРСР. Це − Володимир Веремеєв, Вадим Євтушенко та Михайло Михайлов. «Кіровоградська правда» (29.01.08) надрукувала їхні детальні «футбольні» біографії.
«21-й канал» (1.02.08) розповів про те, що «…голова Львівської облради Мирослав Сеник офіційно заявив про зняття зі себе повноважень співголови оргкомітету підготовки до «Євро-2012» та про вихід із його складу. Причина − бездіяльність цього комітету. Про це повідомила прес-служба обласної ради.
Оскільки оргкомітет, створений розпорядженням голови Львівської ОДА, не веде активної діяльності, не проводить засідання, то голова Львівської обласної ради не бачить сенсу перебувати у складі даного оргкомітету, який не працює над виконанням покладених на нього завдань, − зазначено у повідомленні…»


Луганськ

Клубы.
ФК «Заря» ведет активную работу по привлечению болельщиков, в частности молодежи. Пока команда находится на сборах в Турции, в клуб были приглашены ученики нескольких луганских школ. Это было что-то вроде экскурсии, в ходе которой ребятам рассказали об истории клуба, они пообщались с сотрудниками и увидели обстановку, в которой те работают. С возобновлением игр для таких болельщиков планируется отведение специальных секторов.
Пока же «Заря» играет товарищеские матчи в турецком городе Белек. Последние два закончились сухой ничьей − с российским «Анжи» из Махачкалы, и немецким «Рот Вайс» из Эрфурта. Дублирующий состав готовится дома и обыграл «Славхлеб» из Славянска. Игра проходила на искусственном поле стадиона «Олимпик» в Донецке и закончилась со счетом 3 : 2. в команде проходят просмотр как воспитанники местных ДЮСШ, так и приглашенные из других городов. Кто из них получит право играть в дубле, будет видно после участия в традиционном турнире «Крымский подснежник, который начался в Алуште 28 января.
Алчевскую «Сталь» с приходом нового тренера и перетасовок в штабе ждут серьезные изменения. Новый наставник уже начал серьезную кадровую чистку, результаты которой известны только вратарям, поскольку именно они забронировали себе место в основе. Остальные линии будут серьезно пересмотрены, ставки делаются на новых опытных игроков. Это могут быть Геннадий Зубов, игравший за «Шахтер» и «Коммунальник» (Луганск), Юрий Грошев («Нистру»), белорус Владимир Маковский («Закарпатье»), россиянин Виталий Лоц («СКА-Энергия», Хабаровск) и другие.

Игры.
В зимнем первенстве области в двух подгруппах лидерство захватили «Агата» и «Химик», победившие в последнем туре соответственно СДЮСШОР «Заря» (3:0) и «Сталь-3» (9:0). С небольшим запозданием в зале горсовета состоялось награждение призеров чемпионата Луганска, который закончился еще в ноябре. Такую затяжку чиновники горспортуправления объяснили тем, что «некоторые команды были на тренировках или соревнованиях». Хотя вряд ли городские любительские команды ездили на сборы на Канары, и за два месяца их нельзя было собрать вместе.
В первенстве по мини-футболу среди ветеранов СК «Заря» с трудом одолел ФК «Зарю» со счетом 2:1. Матч выдался невероятно драматическим, поскольку до последней минуты команда ФК «Заря» вела 1:0, но, на последней минуте победителям удалось сделать то, что не удавалось на протяжении всего матча − забить подряд два мяча.
Урожайным на голы выдался шестой тур зимнего кубка «ФК Заря» − в нем было забито 76 мячей! Конечно, выигрыши с крупным счетом были не редкость, но основной вклад в такую статистику внесла команда «Краснодонуголь», разгромившая с ошеломительным счетом 25:3 «Мастер шоу-Гейзер». «Шоу» явно не удалось, зато двум краснодонцам удалось стать лучшими бомбардирами розыгрыша.
В чемпионате Луганска по мини-футболу в премьер-лиге лидерство прочно захватил «Монолит». Там же продолжаются игры в 2-й и 3-й лиге. В Ровеньках уже не первый турнир выигрывают воспитанники детского тренера-общественника Сергея Нинчука (среди ребят 1995-1996 г.р.). Идут игры в первенстве городов Брянка, Стаханов и Первомайск.

Федерация.
Хочется поздравить коллектив областной федерации с наконец то закончившимся ремонтом помещения, длившемся не один месяц. Несмотря на ободранные стены и стоявший на полу телефон, федерация под руководством Виктора Безрук не прекращала работу даже в таких «полуфронтовых» условиях. Теперь же, в новой обстановке, появляется стимул работать с утроенной энергией.

Михайличенко.
Что касается отношения футбольной общественности к назначению Михайличенко тренером сборной, то в среднем мнения можно свести к следующему. Назначая молодого тренера, Суркис рисковал, поскольку работа с молодежной командой и национальной сборной несколько отличаются. Но, в данном случае назначение Михайличенко, возможно, было единственным выходом, с расчетом на перспективу. Одобряется и решение не привлекать к руководству сборной иностранцев.

Премьер-лига.
Не совсем определилось отношение к премьер-лиге. Никто не против того, что футбол должен развиваться не только тактически и технически, но и необходимо совершенствовать его управление. Есть шанс, что премьер-лига даст возможность продвинуться в этом направлении вперед, все будет зависеть от того, как внутри лиги будут расставлены приоритеты, как она впишется в украинский футбол, как повлияет на его развитие. Но, пока видимых подвижек нет, одни разговоры, даже не созданы обещанные регламентирующие документы. Есть пример, когда европейские команды тоже требовали создать премьер-лигу, чтобы не тратить силы на игры со слабыми командами, но там сумели найти компромисс. Но, все равно премьер-лига подчинена ФФУ и стратегия развития футбола остается за Федерацией. Пока же отношение выразить трудно, поскольку конкретных действий со стороны руководства лигой еще не видно. Судить о целесообразности создания можно будет только после того, как лига просуществует определенное время и даст конкретные результаты. Теоретически это шаг вперед, а практика покажет, нужна она, или нет.
На среду запланирована встреча с вице-президентом «Зари» по поводу взаимоотношений клуба с руководством центрального стадиона города «Авангард». По неофициальным данным отношение к футболу со стороны областных властей начинает меняться в лучшую сторону.


Львів

Жодної акції щодо підготовки до Євро-2012 у Львові та області не проводилося.
Жодних елементів зовнішньої реклами (роздача листівок, біг-борди тощо) у Львові помічено не було.
Цього тижня інформації про Євро-2012 у львівських ЗМІ було значно менше, ніж минулого тижня, і стосувалася вона подій насамперед загальноукраїнського значення. Зокрема, цього тижня у місцевих електронних та друкованих ЗМІ читачів проінформовано про те, що Президент України Віктор Ющенко доручив капітально відремонтувати до Євро-2012 трасу Київ-Чоп; продубльовано з центральних ЗМІ інформацію щодо того, що Україна та Польщі підпишуть угоду у напрямку співробітництва до Євро-2012 вже у лютому. Окрім цього, велику увагу місцеві ЗМІ приділили заяві президента УЄФА Мішеля Платіні про те, що він зробив Україні та Польщі останнє попередження щодо темпів та якості підготовки до чемпіонату Європи. У «Львівській газеті», у п’ятницю 1-го лютого (№13) вийшов центральний матеріал номера під заголовком «Штрафний від Мішеля Платіні. УЄФА зробило останнє китайське попередження Україні та Польщі». У цьому матеріалі автор Мирослава Іваник проаналізувала заяву Мішеля Платіні, озвучену ним на засіданні правління УЄФА у Загребі щодо пришвидшеної підготовки до Євро-2012. Цитата: «За словами чільника футбольної асоціації, причиною нинішнього стану неготовності Польщі та України до проведення Євро-2012 може бути політична нестабільність в обох державах протягом останніх місяців. Однак тепер, зауважив Мішель Платіні, й Україна, й Польща мають нові уряди, тож повинні ефективно опрацювати кожен аспект підготовки, починаючи зі стадіонів, і закінчуючи дорогами й аеропортами… За словами генерального секретаря асоціації Девіда Тейлора, УЄФА не відкидає ймовірності обрати інше місце проведення турніру, якщо Україна та Польща не встигатимуть належно підготуватися…» Спеціально до цього матеріалу кореспондент «Львівської газети» взяла коментар у мера Львова Андрія Садового, котрий у таких заявах чільників УЄФА вгледів позитив: мовляв, такі висловлювання є досить ефективними, оскільки мають позитивний мобілізуючий характер. Що стосується будівництва у Львові нового стадіону, то Садовий повідомив, що з дня на день комісія чекає на останні юридичні правки у документах, аби визначити компанію-проектувальника. Можливо, це буде уже в першій половині лютого. Що стосується місцевої інформацію про Євро-2012 то варто звернути увагу на те, що до футбольного форуму на польсько-українському кордоні збираються збудувати кілька нових пунктів пропуску. Про це заявив головний прикордонник України Микола Литвин, що минулого тижня перебував з візитом на Львівщині. Де будуть ці пункти та скільки їх буде − наразі невідомо. Також минулого тижня начальник управління природних ресурсів та регулювання земельних відносин Львівської міської ради Ігор Гуменчук на прес-конференції повідомив, що 26-го лютого на земельному аукціоні буде виставлено ділянку для будівництва на ній 12-поверхового тризіркового готелю до Євро-2012. Найсвіжіша місцева інформація: сьогодні мер Львова Андрій Садовий візьме участь у засіданні організаційного комітету з підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу під головуванням прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко. Дуже неоднозначно у Львові сприйняли заяву Євгена Червоненка, висловлену ним минулого тижня на прес-конференції у Києві: мовляв, найгірше готові до Євро-2012 у Києві та Львові. Про це − наступного тижня у кулуарах, коли вдасться трохи більше довідатися про суть та коріння його заяви. Підготовка львівських клубів. Про підготовку до нового сезону ФК «Львів» − й надалі практично жодної інформації у місцевих ЗМІ: погано працює їхня прес-служба, яка, до речі, фактично відсутня як така. Натомість є багато інформації про підготовку «Карпат». Зокрема, у п’ятницю, львів’яни на турецькому зборі перемогли хорватський «Загреб». За «Карпати» забивали потенційний новачок Кожанов (двічі) та Кобін. Поки що про якісь нові придбання «Карпат», окрім Кожанова, Ощіпка, Алегбе та Баба Адаму, котрі давно перебувають на оглядинах, жодної інформації немає. Одним з центральних матеріалів тижневика «Карпати» стала велика інформація про те, що експертиза довела справжність підписів Ковєля на контракті з «Карпатами», і клуб одразу відправив ці матеріали на розгляд у ФІФА. Цій інформації місцеві ЗМІ також присвятили велику увагу. У тижневику «Спортивка» цього тижня футбольній темі було присвячено не так багато інформації. Тут також проаналізовано заяву Мішеля Платіні про останнє попередження Україні та Польщі. Невелике бліц-інтерв’ю з головним тренером ФК «Львів» Степаном Юрчишиним, у якому він сказав, що команда у міжсезоння тренуватиметься у Трускавці, Туреччині та Євпаторії. Про потенційних новачків − жодного слова. Також вміщено огляд туру чемпіонату України з міні-футболу, у якому «Енергія» перемогла «Будівел» 8:6, «Кардинал» здолав «Планету-Міст» 3:0, ТВД зіграв внічию з «Універ-Автомар» 2:2, а «Тайм» програв «Маріону» 2:4.
Минулого тижня я писав про те, що Андрій Садовий у листі до Равіля Сафіулліна, Миколи Томенка та Юрія Павленка відповів, що може надати в оренду «Карпатам» чашу стадіону «Україна» на скільки ті захочуть без проблем, а ось із прилеглими територіями доведеться діяти в межах нового чинного законодавства: через аукціон і крапка. Керівництво «Карпат» пригрозило, якщо мер не виконає своїх домовленостей річної давності, то на нього подадуть до суду. На цьому завершилася казочка про хороші та теплі стосунки між керівництвом «Карпат», в особі почесного президента Петра Димінського та львівською владою. Ще у літніх своїх звітах я писав про те, що Садовий та Димінський нарешті знайшли точки порозуміння, пов’язані насамперед у бізнес-інтересах. Після розпорядження нового керівництва Кабміну, що постановив віддавати в оренду та продавати землю виключно шляхом аукціону, у Садового, подейкують, звалився камінь з плеч від дружби з Петром Димінським. І якщо раніше міськрада не віддавала в оренду землю «Карпатам» (на халяву, як ті просили), шукаючи для цього юридичні, економічні та інші причини, то тепер залізну відмазку для Садового зробила Юлія Тимошенко своїм розпорядженням. Отож, тепер Садовий на будь-які прохання та погрози стосовно передачі в оренду стадіону може лише розвести плечима: проти нового закону не попреш. Хочете цю землю − беріть участь в аукціоні, а халяви у нашій країні вже не буде. Отож, справа стосовно дармової оренди «Карпатами» стадіону «Україна» з прилеглими до нього 20 га землі знову зайшла у глухий кут. А міг Димінський вирішити це питання уже давно, як це все вирішується у нашій країні. Ще кілька років тому міг вкласти не більше півмільйона у «добробут міських депутатів», і отримати землю, яка коштує десятки мільйонів. Натомість почесний президент «Карпат» хотів, аби йому ледь не додому принесли стадіон разом із землею, і тому втратив дуже хороший шанс. Реалізувавши там інвестиційний проект, зараз би уже, мабуть, повернув вкладені кошти. А так, землі «Карпатам» ще, мабуть, довго не бачити.


 Миколаїв

На Миколаївщині заходів пов’язаних з підготовкою до ЄВРО-2012 не проводилося.
Серед загальнофутбольних тем, які активно обговорюють вболівальники краю, стала фінальна гра київського «Динамо» з донецьким «Шахтарем» на Кубок Першого каналу. Люди кажуть, що такого поєдинку за участю українських команд не бачили давно, футболісти «Динамо» проявили характер і їх перемога заслужена. Вболівальники сподіваються, що цей перший успіх головного тренера киян Юрія Сьоміна буде не останнім у цьому сезоні.
Щодо «Шахтаря», то гірники, схоже, нічому не навчилися, знову у вирішальні хвилини матчу пропускають гол, який в результаті стає переломним для загальної перемоги їх суперників.
В кулуарах місцеві журналісти звертають увагу на дві події, які відбулися минулого тижня. А саме: у Будинку футболу пройшов круглий стіл, де обговорювалися шляхи розвитку дитячо-юнацького футболу в сучасних умовах, а в середу, 30 січня, на засіданні Виконкому Європейського футбольного союзу (УЄФА) в Загребі Україні присуджено п’ятизірковий статус у рамках Хартії масового футболу.
Місцеві спостерігачі відзначають, що дійсно за останні роки у нас відбуваються масові футбольні заходи, у яких, наприклад, постійно беруть участь юні футболісти Миколаєва. Вони стають переможцями різних турнірів, чимало у цей період з’являється талантів, про які говорять, яких високо оцінюють фахівці. А ставши дорослішими, лише одиниці з футболістів, які пройшли весь цикл Дитячо-юнацької футбольної ліги України, одразу себе знаходять в професіональних клубах.
Тому, сподіваються у Миколаєві, перші кроки, зроблені ФФУ до можливих змін у дитячо-юнацькому футболі, допоможуть створити нормальні умови для тих, хто переживає перехідний період від юнацького до дорослого футболу.
З новими завданнями, які стоятимуть перед дитячо-юнацькими школами, пов’язують призначення Руслана Забранського директором спеціалізованої дитячо-юнацької школи олімпійського резерву «Миколаїв». Нового директора привітав голова Миколаївської обласної організації ФФУ Микола Єропунов. Руслан Забранський змінив на керівному містку Анатолія Норова, який протягом 26 років очолював школу. Новий керівник школи − людина відома у футбольному світі. Іще не так давно Руслан Забранський був гравцем криворізького «Кривбасу», ФК «Миколаїв», львівських «Карпат». По завершенню спортивної кар’єри залишився у футболі, став тренером, причому доволі успішним. Під його керівництвом ФК «Воронівка» виборов титул чемпіона області 2007 року. На думку місцевих спостерігачів, перед молодим директором стоїть непросте завдання − відродити славні традиції юнацького футболу Миколаївщини. Кропітка робота почнеться з відновлення футбольного господарства.
Зовнішня реклама.
Біг-бордів, листівок, плакатів, реклами тощо, які б розповідали про проведення Євро-2012 в Україні, на вулицях міст і сіл області − не виявлено. Не виявлено також використання знаку Евро-2012 на товарах широкого вжитку, одязі, продуктах харчування.
В ЗМІ області. Преса.
Про підготовку до чемпіонату Європи-2012 місцеві друковані ЗМІ якраз і згадали з призначенням Руслана Забранського директором СДЮШОР «Миколаїв». «Николаевский футбол начинает подавать первые робкие признаки оживления: ведется реконструкция стадиона, и не только трибун, но и полей, служебных помещений. Новые импульсы этому вялотекущему процессу дают не только разворот общественного внимания к футбольным делам, связанный с Евро-2012, но и приближающиеся местные выборы, победить на которых смогут только деятели, дружащие со спортом и поддерживающие его. Хорошее время для таких энтузиастов и патриотов, как Руслан Забранский…» («Новая Николаевская газета», 30.01.08).
У спортивному випуску газети «Николаевские новости» зазначається, що СДЮШОР «Миколаїв» очолив «самый результативный форвард в новейшей футбольной истории корабельного края» і «все у него получится … Поскольку работать пришел отнюдь не случайный человек» («Николаевские новости», 29.01.08).
Інше видання не забуло нагадати, що «бізнесмен очолив школу футболу», адже Руслан Михайлович не лише успішний колишній футболіст миколаївської команди, а й володар футбольного кафе, що поруч з Центральним міським стадіоном. «− Должность директора школы − это не подарок, − говорит Руслан Забранский. − Для меня главное, чтобы юным футболистам было комфортно на тренировках с тренером, чтобы они как губки впитывали самое основное от него.
Первое, что просто необходимо футболистам обеспечить их − футбольным полем, предоставить условия, сделать раздевалки и несколько − душевых кабинок» («20 хвилин».31.01.08).
Щодо футбольних полів, то директор іншої миколаївської футбольної школи − «Торпедо» − Віталій Барський повідомив журналістів про те, що до квітня у Миколаєві з'явиться перше велике штучне футбольне поле: « Сейчас поле находится на таможне. Привезут его из Китая. Я лично занимался подбором искусственного поля. Оно будет находится в спорткомплексе «Заря», где на данный момент лежит песок, − говорит Виталий Барский. − Самое главное, чтобы это поле не только для футболистов клуба «Торпедо», на нем смогут заниматься все желающие со всей николаевской области. Мы хотим положить это поле до начала Чемпионата Украины, чтобы футболисты еще успели потренироваться на нем». Газета також повідомила, що «стоимость стандартного поля площадью 110x70 метров колеблется от 350 до 800 тысяч евро в зависимости от типа выбранной травы» («20 хвилин».31.01.08).
«Тренировки отменяются» − це матеріал інформаційно-аналітичної газети «Николаев за неделю». Журналісти видання переймаються проблемами, пов’язаними з ремонтом Центрального міського стадіону. Як розповіла кореспондентові газети президент Федерації легкої атлетики Миколаївської області Інга Бабакова, проблема в тім, що кран задіяний для ремонту, псує гумове покриття, на якому тренуються легкоатлети. Доріжка для бігунів, на якій тренувалася й сама Інга, вся в пробоїнах, покрита тріщинами й подряпинами. Загалом, бігати по ній уже не бажано, високий ризик одержати травму. «Заместитель директора стадиона Николай Гончаров уверяет, что проблема такая действительно существует, но по-другому − никак нельзя. Все когда-нибудь нужно менять. Во-первых, места для зрителей. Замены скамеек на индивидуальные сидения требуют нормативные требования, выдвигаемые к стадионам такого класса. Кроме того, после реконструкции количество сидячих мест заметно уменьшится. Раньше их было 25 тысяч 700, а после реконструкции будет 15 тысяч 650.
Что касается покрытия для бегунов, то оно, по словам Николая Ивановича, также устарело. Покрытие эксплуатируется уже в течение 40 лет и его нужно срочно менять. Замена беговой дорожки входит в план реконструкции стадиона. Согласно плану, реконструкция стадиона должна быть выполнена до 2010 года. Но будет ли она выполнена к этому времени, гарантировать не может никто. А спортсменам олимпийского резерва придется подождать или искать себе другое место для тренировок» («Николаев за неделю», 31.02.08).
Серед інших публікацій привертають увагу матеріали: «УЕФА заплатит клубам за участие их футболистов в чемпионатах мира и Европы», де згадується Євро 2012, а саме, що «за игры футболистов на чемпионате Европы-2008 клубы Старого Света получат отступные от УЕФА в размере 63 миллионов долларов, Евро-2012 потребует от УЕФА выплат на сумму в 79 миллионов» («Николаевские новости», 29.01.08).
Газета «Николаевские новости» повідомила також, що «Чемпионат Украины по футболу в мировом рейтинг − листе − на 14-й позиции», про те, що «известный немецкий трансферный портал transfermarkt.de опубликовал общую трансферную стоимость украинских футболистов отдельно по каждому клубу. Эти цифры не являются официальными, но позволяют примерно представить финансовые возможности отечественных клубов», повідомила газета читачів, що «по итогам опроса общественного мнения составлен традиционный рейтинг самых уродливых футболистов планеты. Уже который раз подряд первое место в нем занял игрок «Манчестер Юнайтед» Уэйн Руни, внешность которого в Британии часто сравнивают с обликом мультипликационного Шрека», а «итальянским футбольным арбитрам не нравится после матча пожимать руки игрокам» («Николаевские новости», 29.01.08).
Майже всі друковані видання області написали про те, що цього тижня завершили свій перший тренувальний збір футболісти МФК «Миколаїв». «Как отметил президент МФК «Николаев» Сергей Дергунов, по итогам контрольных матчей тренеры должны определится с потенциальными новичками, которые будут участвовать и во втором тренировочном сборе в Крыму» («Николаевский бизнес», 30.01.08).
Радіо. Телебачення.
В передачах Миколаївського обласного радіо і телебачення про Євро-2012 не згадували. Були матеріали про підготовку МФК «Миколаїв» до другого кола Чемпіонату України серед команд першої ліги.


Одеса


Футбольные клубы.

ФК «Черноморец».
В то время как главная команда находится на учебно-тренировочном сборе в Турции, дублеры
«Черноморца» работают на клубной базе в Совиньоне. На ней проводятся тренировки, а контрольные игры проходят в Отраде. 28 января такая была сыграна − в роли спарринг-партнера выступила любительская команда «Дружба народов». Игра, состоявшая из двух таймов по 35 минут, завершилась ничейным исходом − 1:1. На 11-й минуте счет открыл «моряк» Гавриленко, а на 65-й соперник ответил точно исполненным ударом с одиннадцатиметровой отметки.

«Черноморец» разгромил польскую «Викторию»
Одесский футбольный клуб «Черноморец» разгромил 1 февраля со счетом 4:1 польскую «Викторию» (Плзень) в контрольном матче турецкого предсезонного сбора.
Об этом сообщила пресс-служба «Черноморца».
По два гола в составе одесской команды забили Себастьян Васкес и Руслан Левига.
На учебно-тренировочном сборе в турецком Белеке одесский «Черноморец» провел третий, заключительный, контрольный матч. Соперником «моряков» был представитель Премьер-лиги − московское «Торпедо», в котором в период с 1999-го по 2002-й годы работал нынешний главный тренер одесской команды Виталий Шевченко. В этом поединке «Черноморец» уступил − 1:3. Основные события развернулись в первом тайме. После двух голов, забитых торпедовцами Эмиром Спахичем и Владимиром Воскобойниковым, настал черед новобранца «моряков» Руслана Левиги, который дает основания тренерскому штабу «Черноморца» прибегнуть к его услугам на постоянной основе. После перерыва одесситы искали шанс у чужих ворот, однако сравнять счет им не удалось. Россиянам же повезло больше − в ходе второго тайма отличился Владимир Еремкин. Состав «Черноморца»: Приходько (Ширяев), Гуменюк, Зотов, Вильямарин, Хименес, Полтавец, Де Ла Аса, Васкес, Шищенко, Левига, Фернандес. 5 февраля команда Виталия Шевченко вылетает из Антальи в Одессу, где продолжит подготовку к весенней части сезона.
ФК «Днестр».
1 февраля овидиопольский «Днестр» встречался с ахтырским «Нефтяником-Укрнефть». Игра, проходившая в Турции в рамках учебно-тренировочного сбора, завершилась победой старшей по рангу команды из Сумщины − 0:1. Автором единственного гола на 40-й минуте стал полузащитник ахтырчан Валентин Нефедов, знакомый одесским любителям футбола по выступлениям в «Черноморце». Ворота овидиопольцев он поразил ударом со штрафного.
4 февраля овидиопольский «Днестр» сыграл очередной контрольный матч на учебно-тренировочном сборе в Турции. Соперником команды Игоря Негары был второразрядный румынский клуб «Браниште». 7:0 − с таким разгромным счетом в пользу овидиопольцев завершился этот спарринг. Голы в составе «Днестра» забивали Андрей Негара (2-я и 12-я минуты), Юрий Штурко (5-я), Руслан Ермоленко (26-я), Антон Хромых (28-я), Василий Продан (46-я) и Кирилл Силич (64-я). По словам президента овидиопольского клуба Андрея Продаевича, игра проходила при полном игровом и территориальном преимуществе «Днестра», что не позволяло сопернику рассчитывать на остроту у чужих ворот.

Подготовка инфраструктуры к Евро 2012.
Генплан.
Главный архитектор города сообщил, что одесситы уже начали знакомиться с новым генпланом. Но записи, оставленные в книге, находящейся в выставочном зале «УНИОН» на улице Троицкой, 43а, которая будет передана авторам генплана, свидетельствуют о непонимании горожанами целей и задач этого документа.
Авторы генплана учли уже и те изменения, которые касаются проведения в Одессе игр Евро-2012. В связи с этим предусматривается реконструкция стадионов «Черноморец», «Спартак», «СКА», университета им. И.И. Мечникова с доведением их общей вместимости до 100 тыс. зрителей и строительство стадиона на 30 тыс. мест в районе Лузановки. Как сообщил чиновник, после 3 февраля генплан будет рассматриваться депутатскими комиссиями и общественными организациями, после чего начнется его общественное обсуждение.
Стадион «Черноморец».
31 января на центральном стадионе «Черноморец» начались строительные работы в рамках реконструкции арены. Начало работ по реконструкции Центрального стадиона «Черноморец» проходило в присутствии исполняющего обязанности президента клуба Олега Маруса, который ответил на вопросы журналистов. Один из интересующих вопросов звучал так: «Не навредит ли строительство стадиона для Евро-2012 парку, который также является историческим объектом для нашего города?» «Мы не раз слышали обеспокоенность горожан по этому вопросу. Но одесситы переживают напрасно. Основное условие городских властей − сохранение и улучшение парковой зоны. На это же мы ориентировали авторов проектных разработок», ответил Марус. И. о. президента клуба добавил: «Я тоже одессит, и все, что связано с родным городом для меня не пустой звук. Мы неспроста боролись именно за это место для нового стадиона, и категорически были против переноса стройки в другой район. Парк имени Шевченко неразрывно связан с историей футбола Одессы и страны». По его словам, они приложат максимум усилий, чтобы не пострадало ни одно дерево, ни один куст. А после окончания строительства парк станет только краше, поскольку будет благоустроена вся его территория.
СМИ.
Пресса писала о тренировочных сборах одесских клубов, игре «Шахтера с «Динамо», много материалов было о реконструкции центрального стадиона «Черноморец».


Полтава

Огляд футбольного тижня на Полтавщині
Полтавська «Ворскла» продовжує другий тренувальний збір в Туреччині. Перший, із чотирьох запланованих, спарингів зі «Спартаком» з Нальчика не відбувся. Спочатку, начебто, все було домовлено, а в останню мить росіяни запропонували провести гру на своєму полі − це в півтора годинах їзди від бази Полтавців. Тому наставник «ворсклян» М. Павлов вирішив провести «міжсобойчик». А 28 січня друга гра з молдовською «Дачією» відбулася. Коуч «Ворскли» в першому таймі випускав на поле гравців основного складу, а в другому − молодь. Наша команда діяла більш гостріше, але поєдинок завершився бойовою нульовою нічиєю. 29 січня на офіційному сайті ФК «Ворскла» відбулася он-лайн конференція з Миколою Павловим. Ну як сказати «он-лайн», попередньо вболівальники залишили на сайті свої запитання, а Микола Павлович прийшов і на деякі з них відповів.
Приємно радує робота прес-служби «Ворскли». На офіційному сайті щодня можна прочитати свіжі новини зі стану команди. Наприклад, про те, що за традицією на збір завітав президент клубу Олег Бабаєв, до тренувань з основною групою приступив один з лідерів полтавців Сергій Кравченко та інше. Можна прочитати інтерв’ю з футболістами, адже в них зараз є більше можливостей спілкуватися з пресою.
Дублери «Ворскли» теж розпочали тренувальний збір, проходить він в Севастополі. Підопічні Сергія Дієва провели два поєдинки з місцевими командами: виграли у ПФК «Севастополь» − 3:1, та зіграли унічию з «КАМО» − 2:2.
Юні «ворскляни» теж готуються до першості України і збираються взяти участь в міжнародному турнірі у німецькому Фільдерштадті. Участь в турнірі не з дешевих, проїзд туди й назад виходить 12,5 тисяч гривень. Керівництво команди для поїздки надасть клубний автобус. Ось і відповідь на запитання в яку футбольну ДЮСШ Полтави віддати свою дитину.
Триває підготовка до весняної частини сезону у футболістів ФК «Полтава». 1-го лютого підопічні Олександра Омельчука відправилися в Алушту, де візьмуть участь в традиційному турнірі «Кримський пролісок», який триватиме з 3-го по 15-е лютого. Напередодні, а саме 26-го січня, полтавці провели в Харкові свій перший контрольний поєдинок. Нашим суперником був один з лідерів другої ліги «Арсенал». Та не зважаючи на це ФК «Полтава» здобув перемогу з мінімальним рахунком 1:0. М’яч у складі нашої команди на 14-й хвилині забив Кравчук. У матчі, який проводився на полі зі штучним покриттям, перший тайм зіграв основний склад ФК «Полтава», а в другій половині випробували новачків. Планувалося також провести контрольний матч у Великій Багачці з місцевою командою − чемпіоном області, але завадила негода.
Новачків, яків вже уклали угоду з ФК «Полтава», на сьогодні четверо: колишній воротар іллічівського «Фенікса» Василь Скибенко, захисники Олексій Ярюхін та Дмитро Трефіловський, півзахисник Дмитро Клименко − усі з луцької «Волині». Загалом на перегляді у команді багато досвідчених футболістів, яким навіть більше тридцяти років. То ж варто очікувати, що в новому сезоні середній вік гравців ФК «Полтава» сягне за двадцять років. Таке мені повідав директор клубу В. П. Нестеров. Окрім того він підтвердив інформацію, що команда відмовилася від послуг, тепер виходить екс-капітана, Михайла Бондаренка. Михайло повертається до «Ворскли» з якою в нього діючий контракт.
Обласна Федерація футболу .
В п’ятницю я завітав до обласної федерації футболу, щоб дізнатися про заходи, що заплановані на лютий. Там мені розповіли, що стартують обласні змагання з футболу «Граймо за Україну разом». В них беруть участь команди, які поділені на три категорії: юнаки 1994-го року народження, держслужбовці та ветерани (за 40 років і старші). У юнацьких змаганнях, які стартували 2-го лютого беруть участь 34 команди, що поділені на 6 підгруп. До фінальної частини змагань виходять по дві команди з групи. Футбольні матчі серед держслужбовців почнуться з 17-го лютого. На цей час заявки подали 16 команд.
Огляд преси.
У «Полтавщині спорт» (29.01-4.02.2008), окрім мною вище згаданого, можна прочитати інтерв’ю з новачком «Ворскли» грузином Лаша Джакобія, а ще інтерв’ю С. Майзуса з губернатором Полтавської області Валерієм Асадчевим. Цікава відповідь можновладця на запитання: «Чи буде готова область через чотири роки до напливу іноземних гостей, що приїдуть на Євро-2012»? Валерій Михайлович відповів: «Ми чи не найголовніший регіон в Євро-2012, адже стаємо центром транспортної та готельної інфраструктури. Взагалі ця подія повинна дати поштовх для економічного розвитку. Я переконаний, що у нас зростатимуть можливості для занять спортом».
До нового наставника «Ворскли» виявляють велику увагу не тільки місцеві журналісти. Я останнім часом багато інтерв’ю прочитав з Миколою Павловим. Останнє − Сергія Дем’янчука («Команда») у газеті «Вечірня Полтава» (№5 31.01.2008).
Змагання.
Триває відкрита першість ПЗМС з фут-залу. Центральним матчем уік-енду став поєдинок між господарями зали та «Пластикомом». Гра проходила при заповнених трибунах і стала прикрасою дня, але переможця не виявила − 6:6. Напружений поєдинок, багато порушень, зароблені очки дали змогу «Пластикому» закріпитися в кращій шістці.
В чемпіонаті з фут-залу на призи «Полтавського вісника» лідер ФК «Карлівка» втратив очки, зігравши унічию 2:2 з АВА «Спорт». Стовідсотковий результат мають «Зоря Ворскла» та «Ювента».
Про Євро 2012 в пресі інформації не публікувалося.


Суми

В Сумах розпочався традиційний зимовий чемпіонат області з футболу на призи газети «Сумщина», організатором якого виступає Федерація футболу Сумщини.
Цього року його учасниками є 7 команд, які представляють обласний центр, а також Сумський та Краснопільський райони. Наразі лідером цих змагань є сумський «Фрунзенець».
Минулого тижня заступник голови облдержадміністрації Зіновій Гузар провів нараду, присвячену підготовці й проведенню в Україні Євро-2012. На неї були запрошені представники управлінь: економіки; у справах молоді та спорту; культури та туризму; науки та освіти; охорони здоров’я; преси та інформації; капітального будівництва, а також голова ФФС Микола Желєзний.
Зіновій Гузар повідомив, що постанова Кабміну від 31.10.07 №1295 зобов’язує обласні адміністрації в 2-місячний строк розробити й затвердити регіональні програми підготовки до Євро-2012. Однак на Сумщині, за його словами, ця робота й досі не виконана, в зв’язку з чим він дав вказівку присутньому на нараді представнику управління у справах молоді та спорту Олександру Салатенку надати з цього приводу письмове пояснення.
Під час наради Зіновій Гузар акцентував свою увагу на тих завданнях, які ставляться перед місцевою владою в плані підготовки до континентальної першості, виокремивши, зокрема, серед них питання транспорту, доріг, готельного і ресторанного бізнесу, медичної допомоги та інформаційного забезпечення.
Зіновій Гузар запропонував внести до протоколу наради офіційний запит до керівництва Сумського прикордонного загону з приводу стану та облаштування піших та автомобільних переходів на ділянці кордону в межах Сумської області. Також аналогічний запит буде направлено і керівництву дорожньої служби, яка має поінформувати про стан ділянки траси Київ-Москва, яка проходить територією регіону.
Крім цього було враховано й зауваження Миколи Желєзного, що крім зазначеної траси туристи з Росії можуть їхати до міст проведення Євро-2012 (Донецька, Дніпропетровська) й автошляхами Суми-Полтава та Суми-Харків. Ці траси також мають бути перевірені на наявність там відповідної інфраструктури та відповідність їх існуючим нормам і вимогам.
Порушив Микола Желєзний і питання ремонту в області стадіонів. За його словами, наразі в області лише 8 з них облаштовані, як того вимагає розпорядження голови ОДА від 2002 року, не менш ніж 500 пластиковими сидіннями. І в разі, якщо транзитні туристи захочуть в якомусь райцентрі зіграти футбольний матч, сидіти їм доведеться на дерев’яних лавках.
За підсумками наради управління у справах молоді та спорту отримало доручення в тижневий строк зібрати від усіх залучених до виконання передбачених розпорядженням голови ОДА інстанцій їхні пропозиції та плани щодо тих заходів, які мають бути виконані в області по підготовці області до Євро-2012. Вони мають бути узагальнені і для економічного обґрунтування надані управлінню економіки. Подібні плани, за пропозицією Миколи Желєзного, повинні надати також райдержадміністрації та міські ради.
Наступна нарада з питання підготовки до Євро-2012 запланована на нинішню середу.
Місцеві ЗМІ на минулому тижні приділили увагу підготовці охтирського «Нафтовика» до весняної частини чемпіонату. У цьому плані видається цікавою інформація ОДТРК, яка, посилаючись на німецький портал transfermarkt.de, оприлюднила загальну трансферну вартість українських гравців по кожному клубові вищої ліги. Дані цифри, говориться на сайті ОДТРК, не є офіційними, але дозволяють приблизно уявити фінансові можливості вітчизняних команд. «Серед 16 клубів елітного дивізіону охтирчани посіли 13-ту сходинку − трансферна ціна гравців «Нафтовика» склала 5 млн. 450 тисяч євро. Це означає, що один футболіст жовто-чорних у середньому коштує майже 195 тисяч. Найдорожчими придбаннями клубу є Роман Каракевич та Руслан Бідненко, кожен з яких вартий півмільйона одиниць європейської валюти. Лідерство у рейтингу з великим відривом утримує донецький «Шахтар» − сумарна трансферна вартість футболістів віце-чемпіона України перевищує 95 мільйонів євро. Найменше ж у вищій лізі коштують гравці ужгородського «Закарпаття» − менше 4 мільйонів.», − зазначається у розміщеній на сайті ОДТРК інформації за 30 січня.
Газета «Ваш шанс» за 30 січня під рубрикою «Новини» вмістила інформацію «К нам приедет…». У ній йдеться про те, що у зв’язку з реконструкцією НСК «Олімпійський» Федерація футболу Сумщини та керівництво стадіону «Ювілейний» звернулись до голови Сумської ОДА Павла Качура, голови обласної ради В’ячеслава Шапошніка та мера Сум Геннадія Мінаєва з пропозицією провести один з матчів за участю збірної України в Сумах. У цьому випадку влада має виступити гарантом такої згоди.
«Чи готові Суми до такого прийому?» − задається питанням видання. Адже для цього треба зробити немало: «аеропорт, який зміг би приймати «Боїнг-747», дороги, два тренувальних поля». З цього приводу «Ваш шанс» наводить слова Миколи Желєзного, який заявив газеті: «Готельна інфраструктура у нас на належному рівні». Реалізуючи свої наміри, керівник ФФС зустрівся з профільним заступником міського голови, який відповідає за спорт, Степаном Паком. Більш предметна розмова на цю тему, пише видання, повинна відбутися через два-три тижні.
Зовнішня реклама Євро-2012 у Сумах відсутня.


Рівне

Важко пояснити чому, проте рівненські шанувальники футболу, м’яко кажучи, неприязно ставляться до особи Євгена Червоненька, незважаючи на його вихваляння себе, як досвідченого менеджера. А його зазіхання на посаду віце-прем’єра з питань підготовки до Євро-2012 розцінюють не інакше, як амбіційні забаганки, а також перетягти на себе ковдру. Врешті-решт, вболівальники очікують не голослівні декларації на зразок «Євро-2012 в Україні бути!», а якоїсь конкретної програми підготовки до чемпіонаті. А й справді на сьогоднішній день доводиться чути лише про наміри зведення нових спортивних споруд, розвиток інфраструктури, будівництво автобамів, виділення бюджетних коштів, залучення інвесторів і т.д. Однак, реальна справа просувається, наче мокре горить. Взяти для прикладу значно економічно розвинутішу Великобританію, де проходитиме Олімпіада 2012, то там уже зараз розроблений детальний план підготовки, в тому числі шляхи надходження коштів.
Водночас. Не раз доводиться чути нарікання, що Євро-2012 − ніша для збагачення й без того багатих. Адже, як твердять песимісти, нині багато мови точиться довкола, скажімо НСК «Олімпійський», спорудження мало не цілого містечка під фінальний матч чемпіонату, проте не спостерігається цілеспрямована підготовка національної команди. Виходить, що причетні до Євро-2012 мужі або заздалегідь зневірилися в можливості футбольної дружини України, або ж виступ нашої команди для них на задньому плані. Мабуть, в цьому криється якесь раціональне зерно. В усякому разі, настав час подати Євро-2012 як всенародну ідею, в тому числі справою честі кожного українського вболівальника зокрема. В іншому разі, в особі суспільства в цілому матимемо байдужого стороннього спостерігача за потугами невеличкої купки зацікавлених осіб. І це далеко не поодинока точка зору.
Реклами та символіки Євро-2012 досі не спостерігалося.
Щодо місцевих футбольних подій, то й надалі мусується тема об’єднання ФК «Верес» і студентської команди «Штурм-МЕГУ». Як обмовився в розмові начальник відділу молоді та спорту Рівненської облдержадміністрації Микола Петренчук, він вже в четверте переписує лист звернення з цього приводу до міської влади, проте досі не досягнуто жодного компромісного рішення. Натомість керуючий справами Рівненського міськвиконкому наочно продемонстрував листи облради і облдержадміністрації, в яких в пафосних тонах йдеться про підготовку до Євро-2012, в плані підготовки до якого пропонується на базі стадіону «Авангард» створити спільне комунальне підприємство. Проте жодним словом не обумовлено про ФК «Верес» чи ФК «Штурм-МЕГУ». Видно, центральна спортивна трибуна стала для когось ласим шматком. Однак, кому і для чого, наразі важко здогадатися.
Місцеві засоби масової інформації зазвичай розповіли про виступ в першості України МФК «Рівне» та зимовий турнір Рівного. Тему Євро-2012 порушила хіба що газета «Рівне вечірнє» через призму підготовки доріг. Ось, зокрема, скорочений текст публікації.
«Футбол прокладе дорогу до Рівного
Хоча в нашій області й немає стадіонів, на яких не соромно було б провести футбольні матчі чемпіонату Євро2012, однак інвестиції, пов’язані з європейською першістю, Рівненщину не обійдуть.
Вже незабаром розпочнеться капітальний ремонт траси Київ-Чоп, майже 200 кілометрів якої проходить через Рівненську область. Сьогодні Укравтодор організовує міжнародний тендер на право займатися цим відрізком дороги.
− Хто учасники тендера та яка сума знадобиться для приведення дороги до європейського рівня якості, наразі таємниця, − каже перший заступник начальника Служби автомобільних доріг Микола Демиденко.
За його словами, траса давно потребує ремонту, адже «відмотала» два терміни придатності − вже 30 років нею ніхто толком не займався. Тим часом нове полотно отримає й інша траса − Київ-Ковель, яку також планують встигнути відремонтувати до початку Євро2012. Нині всього лише 39 із 108 км «рівненського» відрізка цієї дороги перебуває в належному стані, тож і решту дороги також найближчим часом приведуть до пуття.»


Тернопіль


У Тернополі та в регіоні зовнішньої реклами Євро-2012 не має. Прихованої реклами також немає.

Заходи
Розпочавши другий навчально-тренувальний збір, футболісти тернопільської «Ниви» присвятили два дні контрольним поєдинкам. У них головний тренер Юрій Коваль дав можливість проявити себе усім гравцям, які перебувають у полі зору клубу.
Спочатку команда здійснила вояж у Гусятин (Тернопільщина), де на полі районного стадіону провела два спаринги з хмельницьким «Поділлям», їх формат був дещо незвичним − два тайми по тридцять хвилин. У першому за «Ниву» поруч із гравцями, які торік восени не мали гарантованого місця в основному складі (Лівіцький, Біскуп, Беркита, Семенина, Лопушняк, Семенюк), виступали також спортсмени, котрі перебувають на перегляді. Йдеться про воротаря Володимира Шоботенка з білоцерківської «Росі», захисників − добре відомого тернопільським прихильникам футболу Богдана Іванціва з теребовлянського «Броваря» (Тернопільщина) та Івана Христуся з резервного складу криворізького «Кривбасу», півзахисників − львів’янина Андрія Сливку, який пробує свої сили в «Ниві» разом зі старшим братом Іваном, та вихованця київського «Динамо» Аркадія Іванченка.
Експериментальний склад намагався діяти на рівних із суперником, однак на початку другого ігрового відрізку все ж пропустив атаку, яка стала єдиною результативною у матчі.
З таким же рахунком (0:1) «Нива» поступилася і в другому матчі, коли її честь захищали вихованці Тернопільської спеціалізованої дитячо-юнацької школи олімпійського резерву.
31 січня «Нива» виїжджала до Бурштина на Івано-Франківщині, де помірялася силами з першоліговим «Енергетиком». У цій зустрічі вже дістали нагоду продемонструвати свою майстерність ті з футболістів, на яких тренер розраховує у першу чергу. Напружений поєдинок завершився внічию − 3:3.
«Нива» вийшла на поле у такому складі: Паньків, Христусь, Дурай, Задорожний, Лівіцький, Кривий, Ніканович, Суспіцин, Саркіс, Іван Сливка, Герасименко. Тернополяни першими пристосувалися до важкого поля, тому цілком закономірно повели у рахунку − 2:0. Спочатку відзначився Дмитро Кривий, а потім Тарас Дурай реалізував одинадцятиметровий.
Невдовзі господарі один м’яч відквитали, однак на перерву команди пішли за рахунку 3:1 на користь «Ниви». Знову відзначився Д. Кривий.
У другому ж таймі, коли Юрій Коваль зробив низку замін, гра вирівнялася. Й «Енергетик» зміг зрівняти рахунок.

20 -27 січня управління сім’ї, молоді та спорту Тернопільської міської ради спільно з Федерацією футболу м. Тернополя проводили Кубок міста Тернополя з міні-футболу серед аматорських команд у 2008 році. Змагання відбувалися на майданчиках міського Центрального стадіону.
Схоже, в аматорському міні-футболі Тернопільщини з’явився новий фаворит. Команда-дебютант, яка взяла ім’я свого спонсора, -»Креаторбуд» − у грудні 2007 року з першої ж спроби перемогла на традиційному «Кубку святого Миколая». Несподіванкою цей успіх ні для кого не став, адже честь колективу захищали відомі футболісти.
Гравці «Креаторбуду» взяли участь і у відкритому кубку Тернополя з міні-футболу. За почесний приз, встановлений управлінням сім’ї, молоді та спорту Тернопільської міськради і міською федерацією футболу, цього року сперечалися ще 15 команд.
Холодна, з дощем і мокрим снігом, погода, звичайно ж, завадила футболістам показати все, на що вони здатні. Однак напруга боротьби аж ніяк не зменшилася. Особливо це стосувалося матчів півфінальної стадії і вирішального поєдинку.
«Креаторбуд», завдяки частим замінам, підтримував високий темп гри, особливо це стосувалося серії пенальті. Колишній гравець тернопільської «Ниви» і київського «Динамо» Матвій Николайчук невідпорним ударом довів, що досить часто все вирішує один забитий м’яч.
«Креаторбуд» став володарем Кубка.
А кращим воротарем турніру організатори визнали Луку Мдінарадзе зі «Спортовця», кращим гравцем − Богдана Іванціва із «Західхлібзбуту».
Суперечку бомбардирів виграв чемпіон Казахстану Петро Бадло з «Акторе» (кращий захисник першості цієї країни Петро Бадло, щойно повернувшись з Москви, де брав участь у розіграші Кубка Співдружності, виявив неабиякі бомбардирські здібності).
Незабаром більшість з учасників відкритого кубка Тернополя вступить у суперечку і за титул чемпіона міста. Турнір відбудеться у приміщенні за правилами фут-залу.
У межах програми Блоку Юлії Тимошенко «Український прорив», під девізом «Спорт − це здоров’я!», Тернопільська обласна організація створила команду з міні-футболу.
Як повідомили у прес-службі ТОО партії ВО «Батьківщина», партія «Батьківщина» має за мету започаткувати постійне залучення своїх аматорських команд для участі у спортивних змаганнях, що відбуватимуться на Тернопільщині. А також, буде прагнути удосконалювати спортивні знання та навики у молоді, долучати її до проведення різноманітних спортивних заходів.
За словами капітана команди «Батьківщина» Віктора Пацули, футболісти-аматори мають усі шанси показати себе, як справжні професіонали.
У червні 2008 року в Тернопільському районі відбудуться ХУІІІ-і обласні сільські спортивні ігри. До цього часу заплановано провести капітальну реконструкцію стадіону у приміському селі Великих Гаях згаданого району, де відбудеться основна частина змагань, а також ремонт спортивних споруд у Великих Бірках та Товстолузі.
Уже створено оргкомітет із проведення у Тернопільському районі вісімнадцятих обласних сільських спортивних ігор.
Голова Тернопільської РДА Володимир Болєщук зазначив, що Тернопільський район завжди йшов у авангарді розвитку професійного та аматорського спорту в області, тому й чергові обласні сільські спортивні ігри, що цьогоріч відбудуться у Тернопільському районі, потрібно неодмінно організувати та провести на високому рівні. Оскільки основну частину спортивних змагань, а також офіційні церемонії відкриття та закриття ігор планують провести на стадіоні села Великі Гаї, саме для капітальної реконструкції цієї спортивної споруди, вважає голова Тернопільської РДА, потрібно докласти найбільше зусиль. Щоб Великогаївський стадіон відповідав усім встановленим технічним вимогам, а також був зручним для спортсменів та глядачів, потрібно відремонтувати роздягальні та душові кабіни, встановити на трибунах пластикові сидіння, відреставрувати футбольне та волейбольні поля, бігові доріжки тощо. Для проведення цих робіт Великогаївська сільська рада виділяє із власного бюджету сто тисяч гривень. Частина необхідних коштів надійде і з районного бюджету. Але основну частину грошей для реконструкції стадіону у Великих Гаях буде отримано від численних спонсорів, зацікавлених у розвитку фізичної культури та спорту в Тернопільському районі.
За словами заступника начальника управління у справах сім’ї, молоді та спорту Тернопільської ОДА Віталія Ігнатенка, вже упродовж багатьох років у рамках підготовки до обласних сільських спортивних ігор у районних центрах та інших населених пунктах Тернопільщини проводиться реконструкція стадіонів та інших спортивних споруд, ремонтують дороги, готелі, заклади громадського харчування. Тобто, через спортивні змагання приводиться у відповідність до сучасних стандартів соціальна сфера населених пунктів того чи іншого району. Цьогоріч обласні сільські спортивні ігри проводитимуться у сільській місцевості. І це позитивно, тому що відреставровані спортивні об’єкти для зміцнення свого здоров’я та покращення спортивних умінь використовуватиме згодом сільська молодь.
Віталій Ігнатенко також наголосив, що за сприяння управління у справах сім’ї, молоді та спорту Тернопільської ОДА Тернопільський район повинен згодом отримати один або два майданчики з якісним штучним покриттям для міні-футболу.
Також цьогоріч управління у справах сім’ї, молоді та спорту виділить 50 тисяч гривень Тернопільській районній раді ФСТ «Колос» для придбання спортивного інвентарю, апаратури та інших необхідних для проведення змагань речей.
Голова Тернопільської обласної ради фізкультурно-спортивного товариства «Колос» Георгій Гунтік сказав, що у фінальній частині обласних сільських спортивних ігор-2008 візьмуть участь близько 400 спортсменів з усіх районів Тернопільщини. ФСТ «Колос» візьме на себе усі витрати, пов’язані з нагородженням переможців та призерів змагань, фінансуванням суддівських бригад.
Оптимальним терміном для проведення фінальної частини обласних сільських спортивних ігор голова обласної ради ФСТ «Колос» вважає 21-22 червня.
Про проект капітальної реконструкції стадіону села Великі Гаї розповів начальник відділу містобудування та архітектури Тернопільської РДА Іван Маркевич. За його словами, основні зусилля будівельників повинні бути спрямовані на реконструкцію трибун стадіону. Складатимуться трибуни із 5 рядів. Проектом передбачено встановлення на них індивідуальних пластикових сидінь, а також накриття. Після реконструкції стадіон зможе вмістити півтори тисячі вболівальників, чого цілком достатньо для проведення змагань обласного рівня.
Кулуарні новини
Тернопіль не потрапив до числа міст, де відбудуться футбольні матчі фінальної частини Євро-2012, але це не означає, що форум не стосується міста. Однак у федерації футболу в Тернопільській області стан розвитку футболу на Тернопіллі порівнюють з тихим болотом: інколи щось говорять, але нічого не роблять. Це стосується місцевої влади.
В обласній федерації також наголошують на незадовільному стані Центрального стадіону − у даний час половина стадіону забита шифером.
Наразі неможливо провести у Тернополі, приміром, товариський матч національної чи молодіжної збірних України. Тому що будь-який делегат УЄФА просто не прийме стадіон у тому вигляді, у якому він перебуває.
Також в обласній федерації наголошують, що потрібно залучати якомога більше дітей для занять спортом. І осторонь цього не повинна стояти обласна влада. Наприклад, обласна федерація футболу як громадська організація, має надзвичайно мізерний вплив на роботу районних ДЮСШ. Вони є у кожному районі, і там працюють по 3-4 тренери, кожен з яких, згідно з заробітною платою, веде мінімум 3 групи по 20 хлопчиків, але є випадки, коли район на першість області серед юнаків не міг виставити навіть команди з 15 гравців.
Є ж відповідні заступники обл-, рай− та міських адміністрацій, які повинні курирувати, у тому числі, і спортивний напрямок. Але про що можна говорити, коли навіть деякі профільні керівники ОДА не знають, як зайти на стадіон. І так само в районах. Наприклад, у райцентрі Збаражі, де грає одна з кращих команд району, голова РДА жодного разу не був на футбольних матчах. Навіть коли місцевий «Галич» у рамках кубка України серед аматорів приймав команду із Рави-Руської Львівської області (до речі, звідти приїхав і мер, і представники облдержадміністрації), а на трибунах стадіону зібралося кілька тисяч глядачів. Збаразьку ж районну владу представляв начальник міліції.
Натомість у райцентрі Ланівцях виділяють на ремонт місцевого стадіону близько 200 тис. грн., 40 тис. грн. дали на команду і ще обіцяли підтримувати. А в Чорткові, Заліщиках та Підгайцях питання про підтримку футболу навіть не порушували. Багато років немає власної команди у Зборові.
Варто зазначити, що на рівні області прийнято комплексну програму розвитку футболу на 2004-08 роки. Але досі незрозуміло, навіщо було створювати цю програму і комітети з її виконання, якщо під неї не було виділено жодної копійки.
До речі, голова Тернопільської ОДА Юрій Чижмарь Юрій Васильович відверто заявляв, що питання про підтримку професійного футболу він навіть не розглядає, бо в обласному бюджеті коштів на це нема, а аматорському буде допомагати. На жаль, наразі виділено дуже мало: у Теребовлі − по 40 тис. грн., у Борщові − 80 тис. грн., у Кременці − лише 20 тис. грн. Є ще кілька районів, які пообіцяли представникам своїх команд чи людям, які цим питанням займаються, що у березні будуть переглядати бюджет і обов’язково закладуть гроші на команди. В інших районах − повний штиль. А на Тернопільщині є 17 районів.
Моніторинг тернопільських друкованих ЗМІ
Євро-2012
«20 хвилин»: «Платіні дуже злий на Україну та Польщу» (за інф. ЗМІ) − на виконкому УЄФА Мішель Платіні в суворій формі оцінив хід підготовки до Євро-2012. Президент УЄФА вкрай незадоволений підготовкою України та Польщі до Євро-2012.
«Свобода»: «Останнє попередження» (за інф. ЗМІ) − в УЄФА увірвався терпець: Україну і Польщу досить різко попередили − час на розмови і обіцянки щодо підготовки до Євро-2012 вичерпано − треба діяти. В іншому випадку доведеться обирати нових господарів турніру, сказав президент УЄФА Мішель Платіні.
«Нова Тернопільська газета»: «Євро-2012: сумний погляд із Тернополя» − інтерв’ю з головою федерації футболу в Тернопільській області Володимиром Мариновським. Він, зокрема сказав: «якщо на столичному рівні питання Євро-2012 бодай обговорюються, то в Тернополі − повний штиль. Досі не створено навіть обласного оргкомітету з проведення Євро-2012, не кажучи вже про реальні конкретні кроки...». Стаття критична на адресу місцевої влади, яка не цікавиться ні футболом, ні розвитком спорту загалом.
ФК «Нива»
«20 хвилин»: «Нива» спарингувалася з «подолянами» − керівництво клубу проглядає потенційних новачків і дає шанс проявитися дублерам.
«Вільне життя»: «На землі Наливайка» − про другий навчально-тренувальний збір «Ниви» та контрольні поєдинки.
«Нова Тернопільська газета»: «Нива» уже готується» (вл. інф.) − про підсумки першого тренувального збору «Ниви», який відбувся 9-23 січня в Алушті.

ФК «Динамо»
«Свобода»:
«Динамо» розпочало сезон з мільйона доларів» (за інф. ЗМІ) − у фінальному матчі кубка Першого каналу, що проходив в Ізраїлі, динамівці Києва за серією одинадцятиметрових з рахунком 5:4 обіграли донецький «Шахтар» і стали володарями як самого призу, так і грошової винагороди у сумі мільйон доларів.
«Нова Тернопільська газета»: «Юрій Сьомін: «У Києві обов’язково витягну фартового «півника»!» (за інф. ЗМІ − передрук інтерв’ю з Юрієм Сьоміним).
Збірна України
«Тернопіль вечірній»: «6 лютого − екзамен для Михайличенка» (за інф. ЗМІ) − перший матч під керівництвом Олексія Михайличенка зіграє футбольна збірна України на Кіпрі 6 лютого.
«RIA-плюс»: «Михайличенко оголосив склад збірної України» (за інф. ЗМІ).
«Свобода»: «Проблеми для Михайличенка» (за інф. ЗМІ) − Андрій Шевченко після травми не швидко повернеться на поле. Андрій Воронін також на кілька тижнів вибув з ладу, тому наставник головної української команди Олексій Михайличенко матиме проблеми із складом на товариський матч з Кіпром 6 лютого.
«Місто»: «Олексій Михайличенко визначився зі списком гравців на матч проти кіпріотів» (за інф. ЗМІ).
«Вільне життя»: «Скільки людей − стільки думок» (автор Богдан Дікальчук) − про майбутню гру збірної України 6 лютого з кіпріотами.
Український футбол
«20 хвилин»: «Мірча Луческу: «Я залишився задоволений...» (за інф. ЗМІ) − Мірча Луческу задоволений грою своїх підопічних і вважає, що у фіналі «Шахтар» гратиме з київським «Динамо».
«20 хвилин»: «Шахтар» та «Динамо» − у фінал Кубка Першого каналу» − стаття позитивна щодо гри згаданих команд на Кубок Першого каналу.
«20 хвилин»: «Українські трансфери, чутки і кадрові пертурбації» (за інф. ЗМІ).
«Тернопіль вечірній»: «Українські клуби «рвуться» в Європу» − три українських футбольних клуби подали свої заявки на участь в Кубку Інтертото, через який зможуть потрапити в Кубок УЄФА.
«Тернопіль вечірній»: «Український фінал в Ізраїлі» (за інф. ЗМІ) − у фіналі на Кубок Першого каналу зіграють два українські клуби − «Шахтар» і «Динамо».
«Вільне життя»: «Український фінал» (автор Ігор Нагірний) − про поєдинки в Ізраїлі на Кубок Першого каналу.
«Вільне життя»: «Дебютуватиме в молодіжній» − вихованець тернопільського футболу, а нині гравець львівських «Карпат» Володимир Бідловський дебютуватиме цього року у молодіжній збірній України.
«20 хвилин»: «Київські футбольні «бомжі» − під час прес-конференції власника київського «Арсеналу» Вадима Рабіновича було заявлено: оскільки ФК «Динамо» заявило, що поле стадіону «Динамо» ім. В.Лобановського більше не здаватиметься в оренду, гравці «Арсеналу» готові тренуватися на Майдані Незалежності або біля Кабміну. Стаття критична на адресу Ігоря Суркіса.
«Свобода»: «У фіналі − «Шахтар» і «Динамо» − про Кубок Першого каналу.
«Вільне життя»: «Емоції через край» − про Кубок Першого каналу.
«Нова Тернопільська газета»: «Український «міжсобойчик» у фіналі» (за інф. ЗМІ) − про Кубок Першого каналу.
 
Тернопільське державне телебачення, телеканал «TV-4», «Smile TV», ФМ-станції «Українська хвиля», «Радіо Тернопіль», «Радіо ТОН» та обласне державне радіо в інформаційних випусках та випусках спортивних новин інформували про поточні футбольні новини України та зарубіжжя.
Усі ЗМІ коментували гру «Шахтаря» та «Динамо» на Кубок Першого каналу. Позитивно відгукнулися про дві українські команди. Особливо − про виграш «Динамо».
Також ЗМІ слідкують за навчально-тренувальним збором «Ниви» і наразі про гру команди відгукуються позитивно.
Усі ЗМІ подали інформацію про різке висловлювання президента УЄФА Мішеля Платіні щодо підготовки України та Польщі до Євро-2012. У коментарях місцеві спортивні оглядачі звинувачували політиків і негативний вплив політики на підготовку до Євро-2012.
Усі ЗМІ коментували майбутню гру збірної України 6 лютого, яка відбудеться на Кіпрі. І прогнозують шанси Олексія Михайличенка 50 на 50.
 

Харків

На прошедшей неделе 31 января на базе облгосадминистрации состоялось заседание рабочей группы по подготовке к Евро-2012, на котором губернатор Арсен Аваков сообщил о создании уже на этой неделе специального сектора − «Евро-отдела», в котором будет до 12 сотрудников, отдельное помещение и вся необходимая техника. Работать это подразделение будет на базе Главного управления экономики. Заниматься организационными вопросами и подбором кадров в «Евро-отдел» губернатор поручил своему заму − Ярославу Ющенко.
В контексте футбольной темы первый зам.губернатора Владимир Бабаев сообщил о выполнении практически всей программы подготовки к 100-летию Харьковского футбола, утвержденной губернатором в марте 2007 г. В нее входили, помимо детско-юношеских турниров под эгидой ФФУ, цикл теле − и радиопередач; выпущена почтовая марка, значок, будет изготовлена памятная серебряная медаль; уже разработан макет книги «История харьковского футбола»; в марте откроется вторая очередь музея истории Харьковского футбола; приводятся в порядок места захоронений известных харьковских футболистов прошлого; ветеранов футбола наградят государственными наградами. Основные мероприятия пройдут 7 мая (после финального Кубка Украины по футболу).
Харьковская делегация во главе с мэром Михаилом Добкиным отправилась с визитом в Зальцбург (4-7 февраля), целью которого является проведение презентации Харькова в контексте подготовки к Евро-2012, ознакомление с опытом подготовки стадиона и инфраструктуры Зальцбурга к Евро-2008. Как было заявлено ранее, планируется провести переговоры с австрийской фирмой «Й.А.Фришайс ГМБХ» о привлечении иностранных инвестиций.
Помимо этого, на прошедшей неделе в Харькове наконец-то стартовал конкурс на право аренды аэропорта. Правда, носит он чисто формальный характер − заявка всего одна ( и вряд ли появятся другие). Инвестор − «Нью-Систем-АМ» (А.Ярославского). На встрече с губернатором Александр Ярославский заверил главу области (по словам самого Авакова), что проект реконструкции будет готов к маю, а в октябре начнется строительство. Губернатор, в свою очередь, не сомневается в серьезности намерений бизнесмена (как уже отмечалось в отчетах, несмотря на политическую разновекторность, именно Ярославского лоббируют и обладминистрация и мэрия, активно выступает против только нардеп от БЮТ А.Фельдман). Что касается конкретных проблем, а именно − переселения жителей близлежащих населенных пунктов, то по словам нач.управления по вопросам предпринимательства Андрея Проскурина, «об этом говорить еще рано» (интересно, когда будет не рано?, жителей этот вопрос беспокоит крайне, эти настроения активно используются горсоветовской фракцией Фельдмана).
Критика: главный архитектор области Юрий Шкодовский на прошлой неделе заявил, что разработка проектов реконструкции и строительства объектов в Харькове, в рамках подготовки к Евро-2012, ведется бессистемно (ИА «Статус-кво» от 01.02.08) − это первая критика из его уст по этому поводу.
Внешняя реклама по Евро-2012, по информации Сергея Сторженко, была размещена в течение двух месяцев до 20.01.08 в области в трех местах: на пропускном пограничном пункте Гоптовка (70 км от Харькова, граница с Россией); в пос.Рыжов − по трассе на г.Киев (10-12 км от Харькова) и на въезде на Симферопольскую трассу (15 км от Харькова). Места размещения выбраны довольно удачно, к сообщению ( и отчету) приложены фотографии биг-бордов. В городе никакой новой рекламы, кроме той, что указывалась во всех отчетах, за это время не появлялось. По словам помощника С.Стороженко, следующее размещение планируется приблизительно в апреле.
В «Новостях − АТН» на 7-м канале 02.02.08 вышел репортаж с комментарием губернатора Арсена Авакова по поводу реальной перспективы Харькова оказаться в числе основных городов Евро-2012 (до этого с аналогичным заявлением в этой же программе выступил Стороженко − 30.01.08).
В «Объектив-новостях» (ТРК «Симон») 31.01.08 прошла информация по итогам заседания УЕФА в Загребе; 02.02.08 − репортаж о начале конкурса на право аренды аэропорта; 04.02.08 − сообщение об отправке в Зальцбург харьковской делегации во главе с мэром.
«МедиаПорт-Новости» (ТК «S-Tet») 30.01.08 сообщили о планах на создание футбольной академии на базе ФК «Металлист»).


Херсон

На сесії Херсонської міської ради 31.01 вдалося «пробити» 2 питання по фінансуванню програм розвитку фізкультури і спорту. Для ФК «Кристала» дадуть 1,7 млн. грн. − щоб заявитися в 2-ю лігу чемпіонату України (цей рік вперше ми пропустили) і з літа почати 1-е коло, а після зимових канікул − і 2-ге. Під час обговорення питання на сесії проти фінансування футбольної команди виступив представник КПУ, який заявив: чому з міського бюджету повинні фінансувати розвиток ПРОФЕСІЙНОГО футболу? «Наступний крок − будемо фінансувати братів Кличко», − пожартував він. Депутат міської ради нагадав, що під дверима мерії стоять торговці з ринку, які протестують проти підвищення ставки ринкового збору. За їх рахунок бюджет поповниться 2 млн. грн.., то чи не логічніше, не підвищувати ставки ринкового збору, зекономивши на футболі? − відзначив комуніст. Проте його слова не знайшли підтримки у залі і депутати проголосували «за».
Видаткові статті жіночого ФК «Южанка» (незважаючи на зусилля її тренера Олексія Борщенко) збільшити не вдалося, хоча начальник міськуправлінння спорту Микола Молодченко і сказав, що «місце для маневру є, будемо думати над зарплатами...щоб зберегти команду».
Серед загальфутбольних тем, що викликали певний відгук:
− Кубок 1-го каналу (перемога киян, вважають, що вона закономірна і приємна)
− 50 млн. на розробку генпланів міст, що приймають Євро-2012
− попередження УЄФА про можливості зміни країни-хазяйки
1 лютого поточного року відбулося засідання та звіт виконавчого комітету херсонської обласної дитячо-юнацької футбольної ліги щодо проведення в області змагань з футболу, фут-залу 2007 року серед команд юнаків та дівчат. Першим із доповіддю виступив виконавчий директор ХОДЮФЛ В’ячеслав Роль.За його словами за звітний період в області було проведено 8 обласних спортивних змагань з футболу серед дітей, підлітків та молоді. У цих заходах взяли участь 254 дитячо-юнацькі та молодіжні команди з усіх міст та районів області. В’ячеслав Анатолійович вказав на позитивні фактори у розвитку дитячо-юнацького футболу. Це, перш за все, розширення географії цього виду спорту в сільській місцевості, зріст рівня підготовленості юних футзалісток. Виконком ХОДЮФЛ також запевнив, що у подальшому буде позбавлятися ряду недоліків, це, зокрема, і «підстави», якими грішать багато команд. Були нагороджені кращі спортивні заклади з розвитку футболу, тренери, спортсмени, арбітри, відзначені кращі журналісти, котрі висвітлювали дитячо-юнацьку футбольну тематику, тощо. Переможці різних номінацій отримали дипломи, кубки, м’ячі, комплекти футбольної форми, великі календарі та плакати на тематику «Euro-2012.Poland/Ukraine».
У містах Каховка, Берислав та Скадовськ пройшли матчі другого кола чемпіонату області з фут-залу серед аматорських команд. Продовжує громити своїх суперників херсонський «Продексім». Після 6-х матчів команда з обласного центру набрала максимум очок − 18 з різницею забитих та пропущених м’ячів 33:7. Команда СДЮШОР «Кристал» перемогла господарів третьої відбірної групи «Джарилгач» зі Скадовська з рахунком 5:4 і разом із «Продексімом» здобула путівку до фіналу. До вирішальної стадії турніру потрапили також каховський «КЗЕЗУ» та «Скіф» із Нижніх Сірогоз. Вони стали кращими командами у другій групі. І, нарешті, переможцями квартету «1» стали «Хлібороб» Каховський район та «Колос» с.Хлібодарівка Чаплинський район. Ці два колективи в когорті з командами «Продексім», СДЮШОР «Кристал», «КЗЕЗУ» та «Скіф» 22− 24 лютого посперечаються за звання чемпіона області з фут-залу серед аматорських команд.
Реклама.
Оголошень, плакатів та інших носіїв рекламної інформації щодо вище перелічених заходів помічено не було.
ЗМІ.
Херсонські ЗМІ поінформували населення з результатами футзальних матчів. В газеті «Гривна» була надрукована стаття під назвою «Южанка-Мастер С на гране распада?», в якій відповідь на це питання дав головний тренер команди Олексій Борщенко. Він повідомив, що подібні плітки небезпідставні. «Южанка-Мастер С»− це єдиний жіночий колектив-учасник чемпіонату України з футболу у вищій лізі, в якому гравці не отримують зарплатню. Поки вони отримували освіту в наших навчальних закладах, то трималися в лавах команди. Але час минає − дівчата виросли, Ольга Бойченко вже грає за національну збірну, кандидатами до збірної є Юлія Ємельянова та Катерина Кулаковська. Зрозуміло, що за ними спостерігають селекціонери з інших команд вищої ліги і пропонують нашим дівчатам зарплату та інші умови, яких немає в Херсоні. Та все це можна попередити, якщо місто вчасно вирішить питання фінансування команди. В аналітичній програмі обласного радіо «Таврія» «Єврофутбол» теж розглядалося дане питання, на яке остаточної відповіді на те, чи буде збережено жіночу команду майстрів у вищій лізі теж не прозвучало. Передача поінформувала та проаналізувала результати розіграшу кубка Першого каналу з футболу, що проходив в Ізраїлі. Під час трансляції фінального матчу цього турніру між київським «Динамо» та донецьким «Шахтарем» декілька разів було помічено знамена та банери херсонського клубу «Кристал», що дуже і дуже приємно здивувало. Гарні враження справили молоді футболісти «Динамо» Кравець, Допілка та Алієв. Програма «Єврофутбол» висловила надію, що перемога киян на розіграші кубка Першого каналу нарешті покладе кінець ігровій кризі колись потужного «динамівського «клубу європейського рівня.

Хмельницький

У Хмельницькому до чвертьфіналу підійшов міський чемпіонат у першій лізі. А наступних вихідних розпочнеться міська першість вищої ліги. Наразі фаворитом є команда «Червона зірка», яка є збірною футболістів-аматорів.
На черговій сесії Хмельницької міської ради депутати збільшили статутний фонд комунального підприємства «Футбольний клуб «Поділля-Хмельницький» на 1,01 мільйона гривень. Тепер його статутний фонд становить 1,294 мільйона гривень. За тиждень перед тим на баланс клубу передано автобус.
− Досі всі у Хмельницькому заробити хотіли на футболі, − підкреслив міський голова Сергій Мельник. − І кожний власник чи президент клубу після утримання команди і складання повноважень чи то автобуса собі забирав, чи щось інше − мінімум п’ять мільйонів собі клав.
Розглядаючи питання на сесії, депутати наголосили, що таке сприяння надалі продовжуватиметься, якщо у команді майстрів гратиме не менше 90 відсотків вихованців місцевих спортивних шкіл. «Маються на увазі школи Хмельницького і Хмельницької області», − підкреслив депутат Володимир Долгов.
Коментуючи стан команди, яка захищає честь міста у професійній футбольній лізі, міський голова Сергій Мельник розповів про ефективність використання коштів на її утримання: якщо раніше команда «Поділля» обходилася місту в чотири мільйони гривень, то тепер − в один мільйон.
− Зараз стоїть питання створення акціонерного товариства, − сказав хмельницький міський голова-почесний президент футбольного клубу. − Схема передбачається така: дитячий футбол, команда «Поділля», яка грає в обласній першості, третя − команда «Поділля», яка грає у другій лізі, змагаючись за право виходу в першу.
Якщо буде створена прем’єр-ліга, то команда автоматично потрапить у першу лігу. Якщо ж ставити якісь інші завдання й цілі, то з точки зору громади витрачання коштів неефективне. Головне завдання громади − виховання для місцевої команди місцевих футболістів. І міська влада насамперед націлена на його виконання.
Як потенційні інвестори команди-акціонерного товариства, розглядаються ВАТ «Кам’янець-Подільськцемент», одна з норвезьких компаній, що займається розробкою надр на території області.

Черкаси

Події.
2 лютого команда ФК «Дніпро» (Черкаси) вирушила до Туреччини на ІІІ навчально-тренувальний збір.
Кулуари.
У Черкасах обговорюють інформацію що ймовірної забудови стадіону, що розташований по вулиці Можайського і перебуває у власності Заводу телеграфної апаратури. Свого часу цю територію намагалася прибрати до рук черкаська влада, але завадило рішення суду. Попри те, що ЗТА не вкладає кошти у збереження та розвиток стадіону, спортивний майданчик перебуває у більш-менш нормальному стані завдяки небайдужим людям та нечисленним спонсорам, тобто утримується зусиллями завзятих любителів спорту. Однак ця ділянка розглядається зацікавленими особами як чудове місце під елітну забудову.
Преса.
У газеті «Спорт та здоров’я» опубліковано статтю «Дніпро» дійшов до півфіналу турніру Макарова». Зазначається, що черкаська команда дійшла у цих змаганнях до півфіналу, проте потрапити до фіналу гравцям не вдалося − вони не зуміли пройти представника аматорського футболу − «Грань» з Бузової Київської області.
«Спорт та здоров’я» також інформує читачів , що крім «Дніпра» участь у традиційному футбольному турнірі пам’яті Олега Макарова взяла ще одна черкаська команда − бронзовий призер минулорічного чемпіонату області − «Ходак». Але команді не пощастило навіть потрапити до чвертьфіналу.
Газета «Спорт та здоров’я» повідомляє про завершення ІІ кола зимового чемпіонату з міні-футболу «Нам роки не біда» серед молодіжних команд.
У цьому ж виданні розповідається, що у Звенигородці вперше відбувся футбольний турнір на Кубок футбольного клубу «Ретро», в якому взяли участь 16 команд із різних міст України. Переможцем у молодшій віковій групі став дебютант турніру − черкаський ФК «Форум» під керівництвом Олександра Близнюка. Крім того команда отримала приз найкращого гравця на найкращого технічного гравця. Переможцем кубка у віковій групі «Ліги чемпіонів» став Ватутінський ФК «Ретро».
«Українські тренери нарозхват», − під таким заголовком вийшла стаття у газеті «Спорт та здоров’я». У матеріалі йдеться про те, що наші тренери нині у великій пошані в чемпіонатах інших країн. Згадуються останні переходи: до російської «Москви» − Олега Блохіна разом з Андрієм Балем та Олегом Кузнєцовим, до бакинської «Нефтчі» − Анатолія Дем’яненка. В Азербайджані плідно працюють Валентин Ходукін і Роман Покора, у Росії − Андрій Гусін, тощо.
Ця ж газета розмістила на своїх шпальтах статтю про майстра спорту СРСР, колишнього гравця команд «Локомотив» (Київ), «Колгоспник» (Черкаси), СКА (Київ), ЇДКА (Москва), «Дніпро» (Черкаси), суддю республіканської категорії, тренера «Дніпра» (1974р.) і начальника цієї команди (1977-1988рр.).
У газеті «Спорт та здоров’я» опубліковано інформацію про те, що Польща пропонує Україні 18 квітня підписати угоду про співпрацю в організації фінальної частини Євро-2012.
Ця ж газета повідомляє, що 6 лютого збірна України на Кіпрі зіграє товариський матч проти місцевої національної команди. Ця гра стане дебютом для Олексія Михайличенка в якості головного тренера нашої збірної. Зазначається, що Михайличенко вже оголосив список гравців у цьому матчі.

P.S.
З Житомирської та Чернігівської областей інформація не надійшла через хворобу кореспондентів, а з Херсонської, Хмельницької та Чернівецької області інформація затримується з технічних причин ( проблеми з Інтернетом).

Підписатися на новини