ФУТБОЛЬНАЯ ЖИЗНЬ РЕГИОНОВ

Автономна Республіка Крим

После сложнейшей операции на позвоночнике, проведенной еще в конце прошлого года, на уходящей неделе наконец-то предстал на публике почетный президент «Таврии» Сергей Куницын. Сергей Владимирович был гостем прямого эфира авторской программы Бориса Левина на «Транс-М-радио» (внешне выглядит он очень болезненно, поэтому его телеэфиров в ближайшее время пока не предвидится). В течение часа Куницын отвечал на вопросы ведущего и телефонные звонки слушателей. Как председателю Севастопольской горгосадминистрации, ему пришлось «отдуваться» за тепло, городские пробки, снабжение больниц и другие социальные проблемы. Но без футбольной темы, разумеется, тоже не обошлось. Куницын подтвердил намерение возглавляемого им клуба принять участие в турнире Кубка Интертото. Главный соперник таврийцев за путевку в этот турнир, подчеркнул почетный президент, − одесский «Черноморец». «В юбилейный для «Таврии» сезон без еврокубков команда и ее болельщики не останутся», − заявил Сергей Владимирович. Причем, просто участием в Кубке Интертото крымчане ограничиваться не собираются: «Мы ставим перед командой задачу выхода через этот турнир в Кубок УЕФА». «Жаль, что мы не сумели сделать этого через Кубок Украины. Предвзятое судейство в ответном четвертьфинальном матче с киевским «Динамо» поломало все наши планы». Касаемо трансферной политики клуба, Куницын отметил, что работа ведется серьезная, просматриваются игроки из разных стран, но в перспективе «Таврия» собирается сделать ставку на собственные кадры. В частности, уже продлены контракты с воспитанниками крымского футбола Денисом Голайдо и Андреем Зборовским.
«Таврия» тем временем проводит учебно-тренировочный сбор в турецкой Анталье. Пока из потенциальных новичков контракт подписан лишь с голкипером «Кубани» Андреем Диканем (трансферная сумма, по нашим данным, составила 250 тысяч долларов, хотя россияне просили в два раза больше). Остальных новичков Михаил Фоменко и его тренерский штаб еще намерены просмотреть в спаррингах. Помимо ранее озвученных фамилий, уже непосредственно в Турции к команде присоединился форвард «Ворсклы» Игорь Швец и четверо иностранных защитников (двое − из Сербии, по одному из Хорватии, вроде как из «Хайдука», и из Албании). Нехватка квалифицированных оборонцев − самая серьезная кадровая проблема симферопольцев, не удивительно, что просматриваются именно игроки этого амплуа.
Двух первых новичков подписал ФК «ИгроСервис». Это бывший голкипер «Кривбасса» Андрей Лазарчук и защитник Виталий Березовский из латвийского «Вентспилса». Последнего просматривала «Таврия», футболист, кстати, произвел хорошее впечатление на руководство клуба, но не на Фоменко, который отказался от его услуг. Сейчас игросервисовцы тренируются в Алуште.
«Крымтеплица» готовится к сезону в Ливадии. Много внимания наставники команды уделяют физической подготовке − футболисты буквально изнемогают после ежедневных кроссов на Царской тропе. Новичков − много, но ни с одним из них контрактов клуб еще не подписывал.
«Феникс-Ильичевец» завершил сбор в Алуште. Сейчас команда готовится к сезону на своем стадионе в Калинино. Покинули коллектив семь игроков: вратарь Василий Скибенко, защитники Вадим Салатин и Алексей Шкодских, полузащитники Евгений Парубин и Евгений Сайко, нападающие Антон Катомкин и Денис Рыбак. Есть и новички. Пресс-служба сообщает, что с троими из них подписаны контракты, но… не называет их фамилий. В начале февраля команда примет участие в турнире «Крымский подснежник» на ЮБК.
ПФК «Севастополь» готовится к сезону в родном Севастополе. В феврале команда планирует выехать на две недели в Турцию.
Комментариев относительно подготовки Украины к Евро-2012 в крымской прессе на уходящей неделе замечено не было.


Вінниця

У футбольному житті Вінниччини триває затишшя. Втім, минулий тиждень відзначився святковою подією − 25 січня виповнилося 55 років голові Вінницької обласної федерації футболу Ігорю Гатауліну. Одразу хочу сказати, що ця подія залишилась непоміченою як серед владної еліти області та міста, так і серед журналістів. За моєю інформацією вітали ювіляра в основному футбольні функціонери, спортсмени − ветерани, відомі в минулому футболісти.
Серед газет лише одна ( малопопулярна «Вболівальник» за 24 січня) надала цій події більш-менш достойну увагу. Це черговий раз говорить, що робота із ЗМІ у регіональній футбольній федерації нікудишня, якщо навіть ювілей «шефа», достойно не представили журналістам. Хоча, в принципі, є чим похвалитися.
В інтерв’ю згадуваній газеті «Вболівальник» Гатаулін заявив: «…Самим головним нашим досягненням, я, рахую те, що з січня 2008 року усім суб’єктам міста та області будуть нараховуватись очки. 10 років цього не було у нас, і пріоритет віддавався другим видам спорту. Багато говорили, а нащо нам той футбол, якщо з цього немає нічого. Ситуація змінилася − облспорткомітет рішенням колегії й своїм розпорядженням затвердили те, що усі ДЮФШ будуть отримувати бали за свою роботу….І кожен район, кожне село зможе створювати свої власні школи. Адже фінансування залежить від набраних очок…»
Ще один цікавий штрих в цій публікації: «…Перед нами ставилась задача створити професійну команду, чого ми й досягли. Створена також ДЮФЛ Вінницької області. Вперше за останні 10 років, ми застрахували усіх юних вихованців дитячо-юнацьких шкіл від нещасних випадків та травм…»


Волинь

Євро-2012
Багато розмов, розповідає спортивна передача Волинського телебачення, навколо того, чи зможуть Україна і Польща прийняти в себе фінал Євро-2012. Усе залежить від того, наскільки будуть готові футбольні поля, а також інфраструктура футбольного господарства. На Волині у райцентрах та великих селах розпочалося відновлення стадіонів. Роботи вже йдуть майже на десятку об’єктів. Особливо активно − в Луцькому районі. «Коли будемо приймати Євро-2012, не соромно буде, якщо хтось із Європи приїде і подивиться наші сільські стадіони. Добрі стадіони в Торчині, Липинах, Лищі, відновлюється в Заборолі та інших селах. Це проблема сільської влади» − розповідає спортивний оглядач Волинського ТБ.
Волинська преса повідомляє:
− Господарський суд Києва задовольнив клопотання Генпрокуратури України і заборонив ТОВ «Юджин» продовжувати трогово-ділового комплексу біля НСК «Олімпійський». УЄФА наполягає на неможливості проведення Євро-2012, якщо не буде демонтовано ТРЦ «Троїцький» перед стадіоном...;
− Під час засідання Координаційної ради з питань підготовки до Євро-2012 міністр фінансів Віктор Пинзеник виступив із доповіддю, у якій заявив, що в цілому на проведення цього чемпіонату необхідно залучити понад 126 млрд. грн. , з яких 26 млрд. з державного і місцевого бюджетів, а решта − від інвесторів.
Керівництво ФФУ
Прес-аташе київського «Динамо» Олексій Семененко в інтерв’ю газеті «Команда», яку передрукували деякі волинські газети, розповів, що Валерій Лобановський свого часу виступав проти придбання клубу братами Суркісами. Однак потім визнав свою помилку і висловив Суркісам вдячність. Незважаючи на це, провідна газета області «Волинь-нова», якій властива давня (ще з часів СДПУ(О) неприязнь до особи Григорія Суркіса, озаглавила матеріал ось так безапеляційно: «Лобановський був проти Суркісів».
«Динамо» (Київ)
Газети продовжують писати про те, що найбільшим розчаруванням 2007 року став Олександр Шовковський, якому присуджено «Золоту калошу-2007». За ним ідуть Нері Кастільо і Андрій Шевченко.
ФК «Волинь»
Головна команда області, перебуваючи на тренувальному зборі в Євпаторії, провела свій перший контрольний матч у цьому році. Суперником лучан став відомий сімферопольський «Ігросервіс». У волинян добре показав себе на полі 14-річний новачок Олександр Марковець. Непогано грав і інший новачок Віталій Шуганов, хоча волиняни результату добитися не змогли і матч програли. Отже, ФК «Волинь» поки що в слабкій спортивній формі.
Щоправда, в другому тренувальному матчі вони зібралися з силами і в дублерів донецького «Металурга» виграли з рахунком 5:0. Тобто формування нової команди Віталію Кварцяному розпочати вдалося.
Інші футбольні теми, висвітлені місцевими ЗМІ
ФСТ «Колос». Луцький район розпочав змагання на першість і визначення гравців збірної району з футболу, яка незабаром буде стартувати в обласних сільських спортивних іграх. 16 команд розділили на чотири групи. Переможці продовжать боротьбу.
Цікавий матеріал опублікувала волинська регіональна газета «Вісник і К» (розповсюджується в усіх західних областях України) − про високогірний стадіон у Карпатах поблизу села Ріпне Івано-Франківської області. Газета стверджує, що тут можна було б зробити добру сучасну тренувальну базу. Тим часом оригінальний стадіон, збудований 74 роки тому, занепадає. «Дивно, що послугами унікальної споруди не хочуть скористатися футбольні клуби Івано-Франківська чи Львова, а натомість свої тренувальні збори проводять на дорогих закордонних базах», − дорікає газета.
Той же самий «Вісник і К» розповідає про те, що Румунське антикорупційне агентство розпочало розслідування щодо футбольних функціонерів та агентів гравців. Розслідування охоплює трансфери 12 румунських гравців, включаючи й Флорина Черната. «Черната продали в «Динамо» корупціонери?» − запитує газета.
Власник англійського «Ньюкасла» мільярдер Майк Ешлі розпочав переговори з «Лос-Анджелес Гелаксі» про повернення назад Девіда Бекхема, оскільки Ешлі − співвласник Adidas, обличчям якої і є Девід Бекхем.
«Спірний» захисник «Дніпра» Костянтин Кравченко дістався «Шахтареві».
Київське «Динамо» провело першу гру в цьому році − з софійським «Левскі».


Дніпропетровськ

Подготовка к ЕВРО 2012.
Мер Днепропетровска на минувшей неделе вернулся из Киева, где он присутствовал на совещании Президента с мерами городов относительно подготовки к Евро-2012. Сразу после своего приезда 24 января он дал пресс-конференцию. На ней он первым делом опроверг слухи, которые циркулируют в городе − о том, что Днепропетровск может лишиться права принимать чемпионат Евро-2012. «Все разговоры по поводу участия или неучастия Днепропетровска в Евро-2012 должны быть закончены, − заявил он. − Этот вопрос решен раз и навсегда». Кроме того, по словам мера, Днепропетровск и Донецк имеют самые лучшие темпы подготовки к чемпионату Европы. По указанию Президента отныне будет осуществляться подекадный мониторинг за ходом выполнения работ. А отвечать за все предстоит лично мэру. Сложности в том, что Днепропетровск кормит Украину. «У нас нет ни одного спортивного объекта, который финансируется государством, как и ни одного объекта гостиничного хозяйства на балансе городского или областного бюджета». Зато создание инфраструктуры (дороги, трамвайные пути, подвижной состав, машины «скорой помощи», травматология и прочее) и безопасность практически целиком лягут на плечи города. − Заявил мер.
На данный момент около 70% средств из бюджета города уходит в Киев, в то время как, по мнению городского головы, 90% должно оставаться на местах. Более того, рост изъятий не должен превышать роста доходов. Об этом говорила во время своего визита и Юлия Тимошенко. Изымаются даже средства, которые предприятия платят Днепропетровску за загрязнение окружающей среды, − в 2007 году ушло 46,5 миллиона, осталось городу − 4,6. Мер поделился, что у него недавно был разговор с министром финансов. «И хотя министр новый, но принцип остался старый: деньги у регионов отбирать и раздавать, кому не хватает. Я пошутил: «Тогда надо объявить, что все города Украины должны быть готовы к принятию Евро-2012». Таким образом, мер выступил с инициативой, что города, которые будут принимать Евро-2012, будут на следующие четыре года освобождены от уплаты транспортного и экологического налога. Эту инициативу также поддержали губернатор Виктор Бондарь и председатель облсовета Юрий Вилкул.
В тот же день тему Евро-2012 Иван Куличенко продолжил на встрече со студентами Национального горного университета. На встрече присутствовал Григорий Пивняк, ректор университета и глава совета ректоров Днепропетровска. Вместе они предлагали студентам попасть на матчи Евро-2012. Сначала студентам объяснили, что на сами матчи, которые будут проходить на днепропетровском стадионе, попасть им будет практически невозможно. Так как все билеты будут распределены между болельщиками и иностранными туристами. Выход из этой непростой ситуации студентам пообещали единственный − стать волонтерами на время проведения чемпионата. Причем подготовку нужно начать уже сейчас. Студенты в дискуссии не вступали, так как их особенно никто и не спрашивал.
В связи с подготовкой к «Евро-2012 в Днепропетровске появилась проблема расположения передвижных «малых архитектурных форм» для продажи периодической печати, мороженого и напитков в границах «красных» линий улиц. Об этом заместитель начальника Главного архитектурно-планировочного управления Днепропетровского городского совета Лариса Чайка сообщила на заседании координационного совета по вопросам торговли, сферы услуг и защиты прав потребителей, которое состоялось в исполкоме горсовета 24 января. По ее словам, по предложению Управления к Правилам местной застройки, в Днепропетровске должны быть выделены определенные земельные участки на тротуарах, где предприятиям торговли будут разрешать располагать передвижные киоски, специализированные в зависимости от спроса на ту или другую продукцию. Как указала Лариса Чайка, предусматривают, что эти места на тротуарах будут определенным образом обозначены, например, с помощью тротуарного кафеля, а разрешениями на расположение передвижных киосков будет ведать городское управление торговли. Сейчас процесс размещения маленьких архитектурных форм в городах регламентируется тремя законами Украины и рядом регуляторных актов: если прежде они допускались в границах «красных» линий, то после выхода Закона «Об автомобильном транспорте» это категорически запрещено. По данным Ларисы Чайки, Правила застройки и план «красных» линий Днепропетровска разработаны столичным институтом «Дипроград», теперь их может рассмотреть экспертный совет Главного архитектурно-планировочного управления Днепропетровского городского совета.
ФК «Днепр».
Дублеры «Днепра» провели очередной контрольный матч − на это раз против новосозданной команды «Днепр-75», которая планирует выступать во второй лиге чемпионата Украины. В строй вернулся Антон Кравченко, который после возвращения из рядов юношеской сборной Украины испытывал проблемы со спиной. А вот Владимир Коробка еще не начал тренировки в общей группе. Заболел и потенциальный новичок «Днепра» молдавский хавбек Александр Пащенко. С первых же минут днепропетровцы, превосходящие соперника и в индивидуальном мастерстве, и в командной игре, обозначили свое игровое преимущество. На 31-й минуте Каверин заработал штрафной, и Артур Карноза красивым ударом уложил мяч в нижний угол − 1:0. На второй тайм в составе «Днепра» вышли воспитанники клубной школы. Из «старожилов» на поле остался лишь левый полузащитник Денис Гришин. На 82-й минуте мяч после удара Гришина со штрафного на считанные сантиметры разминулся с «девяткой». Таким образом, все мастерство и игровое преимущество свел на нет итог матча − ничья 1:1. Игру прокомментировал Владимир Горилый (главный тренер дублирующего состава «Днепра»): «Очевидно, это была наша последняя «селекционная» игра. В ближайшее время мы определимся, кто из ребят останется в команде. Думаю, что к составу, который остался у нас после осенней части сезона, прибавится два человека. Я имею в виду Линаса Климавичюса и Александра Пащенко. Но при этом мы не забываем о нашей школе − группа ребят будет продолжать с нами тренироваться, но им еще нужно много работать».
Обсуждается статья в «Команде» «Днепр и его берега». В ней содержаться аналитические комментарии относительно Протасова. А именно, что он не будет тасовать состав от матча к матчу. А это нарушит климат в коллективе. В связи с этим говорят, что все те игроки, которых неожиданно много приобрел «Днепр» в последнее время, долго в команде не продержаться, потому что не захотят сидеть на скамейке запасных.
СМИ.
В местных печатных изданиях тема Евро поднимается редко и слабо. В основном о спортивных событиях или событиях, связанных с подготовкой чемпионата пишут в небольших и сухих информационных сообщениях. Основными печатными изданиями, которые регулярно поднимают эту тему, являются филиалы в Днепропетровске киевских изданий − «Комсомольская правда-Днепр» и «Газета по-днепровски». Эти издания даже ввели у себя постоянные рубрики, связанные с Евро-2012. «Газета …» на прошлой неделе теме Евро посвятила всю полосу. Была даже дана таблица будущих основных финансовых трат на Евро, и кем они будут финансироваться (бюджетом либо инвесторами). Все это − из-за уверенности всего Днепропетровска в том, что тянуть Евро придется днепропетровскому бизнесу и крупным городским налогоплательщикам, и уж никак − не всеукраинскому бюджету. Статья же сама называется «Футбольные Нью-Васюки» − в поддержку той точки зрения, что именно Днепропетровску предстоит основная даже в сравнении с Киевом роль на Евро-2012.
Такую позицию газеты объясняет некоторая близость к группе Приват. Эта структура сейчас решительно пытается нивелировать все слухи о плохой готовности Днепропетровска к Евро-2012 и опровергает все версии о якобы медленном строительстве стадиона.


Донецьк

События.
На минувшей неделе 22.01 в Донецке состоялась коллегия областного совета под председательством Анатолия Близнюка с участием губернатора Владимира Логвиненко. При подведении итогов за прошлый год было отмечено, что «в Донецкой области была принята первая целевая программа по подготовке к футбольным чемпионатам. Это позволило выделить основные направления в подготовке и отрегулировать бюджетные вопросы. В регионе уже возводится первая спортивная арена».
При обсуждении планов на нынешний год отдельно подчеркивалось, что подготовка к футбольным чемпионатам 2009 / 2012 в Донецкой области активизируется. Планируется привлечь более 32 млрд. грн. инвестиций для реализации запланированных проектов. Больше половины этой суммы выделяют частные инвесторы, остальное будет финансироваться за счет государства.
− Областной совет участвует в реализации двух крупных инвестиционных проектов. Один из них − реконструкция, расширение и техническое переоснащение международного аэропорта «Донецк». Стоимость проекта − 1,5 млрд. грн. Деньги на это будут выделяться из государственного и областного бюджетов, а также будут привлекаться собственные средства предприятия, инвесторов. Реконструируют и региональный спортивный комплекс «Олимпийский». Источник финансирования − государственный и областной бюджеты, − подчеркнул глава облсовета Анатолий Близнюк.
В этот же день, 22.01, состоялась пресс-конференция Донецкого городского головы Александра Лукьянченко, на которой журналистам сообщили, что к концу недели Донецк передаст уточненную программу подготовки города к проведению матчей Евро-2012 по футболу в Национальное агентство по подготовке к проведению чемпионата. В рамках этой подготовки уже сейчас продолжается работа с испанским инвестором − компанией по строительству метро в городе.
− Почти завершена подготовка пакета документов для подписания договора об инвестиционных намерениях, − отметил мэр.
Строительство новых и расширение уже существующих гостиниц − еще одно привлекательное направление для инвесторов. Уже началось строительство первой очереди гостиницы «Виктория». В первом квартале нынешнего года начнутся работы по строительству 17-этажного корпуса гостиницы «Донбасс Палас».
− Ведутся также подготовительные работы по организации строительной площадки под гостиницу на месте городского банно-прачечного комбината № 2, − сказал городской голова.
Александр Лукьянченко надеется, что с 2008 года начнется финансирование реконструкции студенческих общежитий к Евро-2012.
− На этот год первые 24 млн. грн. для выполнения этих работ уже прописаны в бюджете, − подчеркнул он.
Частично решить транспортную проблему Донецка поможет строительство новой транспортной развязки.
− Мы уже ведем переговоры в Киеве с проектными институтами и мостостроительной фирмой по поводу строительства путепровода по улице Челюскинцев, − заявил мэр.
СМИ.
О Евро-2012 много писала «Жизнь». Так, 22.01 под заглавием
«20 министерств озадачили» был напечатан достаточно подробный отчет о совместном заседании ФФУ и Кабмина, где четко прослеживается ведущая роль в этом процессе Григория Суркиса. Здесь же фото с совещания: Г.Суркис, И.Васюник, Ю.Павленко, Е.Червоненко.
В номере за 24.01 «Жизнь» публикует интервью с Е.Червоненко (+фото) под заглавием
«Из автогонщиков − в рулевые континентального форума». Любопытно, что под снимком выделены слова Червоненко: «ЕВРО-2012 может сделать богаче сотни тысяч украинских семей».
Здесь же напечатана информация под заглавием
«Решение суда: снести стройку перед НСК!».
О заявлении В.Ющенко об общенациональной программе к ЕВРО написала «Панорама» (24.01) в заметке
«С февраля штурмует ЕВРО-2012».
Об этом же информация в «Приазовском рабочем» (23.01) −
«Ющенко призывает к активным действиям». Здесь же информация «Киевский суд запретил строить торговый центр рядом с НСК «Олимпийский».
Отбору к ЧМ-2010 посвящено интервью в «Жизни» (22.01) Бориса Воскресенского
«Где будет играть сборная Украины?».
Об игре «Шахтера» (победа над «Бейтаром»):
«Стартовали и победили»«Жизнь» (25.01);
«Без шума и пыли»«Донбасс» (25.01);
«Шахтеру» хватило 70 секунд»«Салон Дона и Баса» (25.01);
«Фернандиньо вписал свое имя в историю турнира»«Спорт-арена» (25.01).
О победе «Динамо» над «Спартаком»:
«Салон Дона и Баса» (25.01) в статье
«Семинар для Черчесова в исполнении Семина» написал, что «похвальные отзывы Ю.Семин заслужил. Он руководит «Динамо» фактически только 2 недели, но команда уже другая… Люди в футболках с теми же фамилиями действуют совсем по-другому: нет той обреченности, с которой «Динамо» отыграло всю осеннюю Лигу чемпионов».
«Киевляне забыли о миролюбии», − отмечает и «Спорт-арена» (25.01).
Обращает внимание и заметка в «Жизни» (22.01)
«Семин не любит «толстяков», где написано, что из-за проблем с лишним весом попали в немилость тренера «Динамо» Ринкон, Майкл и Клебер.


Запоріжжя

Найголовнішою подією минулого тижня для футбольної громадськості Запоріжжя став приліт ФК «Металург» з турецього збору та його відліт на збір в Іспанію. Команда провела на своїй базі відкрите тренування для преси, де тренери відповіли на всі питання журналістів. Підсумки спарингів у Туреччині вселяють оптимізм. Після двох перемог над нальчикським «Спартаком», про які згадувалося у минулому звіті, були ще дві гри. У першій «Металург» розійшовся миром − 1:1 − з бакинським «Нефтчі», яке нині очолює Анатолій Дем’яненко. У другій перемогло тбіліське «Динамо» 2:1, причому у цій грі знову відзначилися Кабанов і Лазарович, від яких дуже чекають входження у роль «забивних форвардів». Головний тренер Анатолій Чанцев розповів журналістам, що все йде по плану і це його поки задовольняє. В Іспанії «Металург» проведе контрольні зустрічі з серйозними суперниками. Це австрійська «Аустрія», польська «Легія», швейцарський «Базель» і московське «Динамо». Саме у цих іграх відбудеться реальна перевірка боєздатності запорізької команди.
Також на тижні стало відомо про підготовку до першого цьогорічного збору української молодіжки U-21. І про те, що наставник команди Володимир Мунтян викликав до неї з «Металурга» не тільки досвідченого збірника Тараса Степаненка, але й молодого Артема Семененка. Отже, у команді, яку «будують» під молодіжне Євро-2011, є вже як мінімум двоє запоріжців.

Кулуарна інформація відсутня. Можна згадати хіба про те, що Едуард Шифрін − один з власників «Запоріжсталі» (головного спонсора ФК «Металург») збирається вкласти більше 1 мільярда гривень у розвиток своєї мережі супермаркетів «Амстор». Нажаль, до запорізького футболу Шифрін ставиться набагато прохолодніше своїх запорізьких партнерів по «Запоріжсталі». І у «Металург» великих коштів не вкладатиме: краще − у супермаркети.

Зовнішня реклама Євро-2012 у Запоріжжі традиційно відсутня.

ЗМІ на тижні згадували Євро-2012, але небагато. «Остров свободы» від 23.01.08 повідомив, що Є.Червоненко «зав’язує» з автогонками, аби цілком присвятити себе Євро. «Улица Спортивная» від 22.01.08 друкує замітку «Оргкомитет Евро-2012 возглавила Тимошенко», де розповідає про недавнє засідання уряду і що там відбувалось; є згадка, що на засіданні був присутній Г.Суркіс.
Газета «Запорозька Січ» від 22.01.08 у звіті про сесію міської ради згадує мера Є.Карташова, який «буде добиватися, щоб Запоріжжя включили в програму проведення Євро-2012. Адже в нашому місті є на що подивитися. Скажімо, Національний заповідник Хортиця та культурно-історичний комплекс «Запорозька Січ». Публікація − запізніла реакція на сесію міськради. У минулому звіті вже розповідалося, як Запоріжжя намагається потрапити у орбіту Євро-2012 і вирішити свої проблеми, зокрема, з будівництвом нових мостів через Дніпро.
Мера Карташова на тему «Запоріжжя і Євро» підтримав в.о. запорізького губернатора Валерій Черкаска. 21.01.08 «Новини ТВ-5» показали, як він відвідав заповідник «Кам’яна могила» у 100 км. від Запоріжжя і там заявив, що на такі об’єкти треба возити туристів під час Євро-2012. У тому ж випуску теленовин повідомили про заяви заступника секретаріату Президента Ю.Богуцького, який того дня давав прес-конференцію у Києві і розповідав, що на Євро витратять 126 мільярдів гривень.


Закарпаття

У вівторок, 22 січня, відбулася сесія Ужгородської міськради, на якій було прийнято рішення виділити на реконструкцію стадіону «Авангард» 1,5 млн. грн. у цьому році, у 2009 − 1млн. 390 тис., а в 2010 − 1 млн. 150 тис. Отож, загальна сума, яку виділить міськрада з 2008 по 2010 роки, складатиме майже 4 млн. 200 тис. грн.
І це ще не повна сума витрат, які виділятимуть на ремонт стадіону. Окрім того, певні кошти виділятимуть і з центрального бюджету, принаймні це пообіцяв міністр сім’ї, молоді та спорту Юрій Павленко. В той же час голова ОДА на прес-конференції з журналістами у середу 23 січня, зазначив, що з обласного бюджету кошти на ремонт стадіону не виділятимуть, тому що за його словами, це заборонено законом, тому що з двох бюджетів − з обласного і центрального − не можна фінансувати один об’єкт. Цікаво, що у Мукачеві будуть будувати льодовий палац, а в Хусті − критий басейн. З місцевих бюджетів на це виділять 30% від загальної суми вартості об’єктів та земельні ділянки.
25 січня завершився перший учбово-тренувальний збір ужгородського «Закарпаття». 31 січня команда Володимира Шарана поїде на другий збір в Угорщину, де вже 2 лютого зіграє з «Дебреценом», 4 лютого з вищеліговим румунським клубом, 7 лютого з лідером першого румунського дивізіону «Орадеа», 11 лютого − ФК «Ніредьгаза» або той же «Дебрецен». З 14 лютого команда збирається в Дніпропетровську, звідки літаком відправиться до Туреччини, де проведе заключний тренувальний збір до 28 лютого. Звідки одразу ж відправиться до Донецька на поєдинок проти «Шахтаря».
27 січня стартував зимовий чемпіонат області з футболу, у якому беруть участь 9 команд. У неділю матчі відбулися у двох зонах ФК «Федіра Медвідя» грав проти збірної області 0-0, а «Ай Ві Спорт» (Великий Березний) з дублерами ФК «Закарпаття» 2-3.

Зовнішня реклама.
Ніякої інформації немає − жодних біг-бордів, листівок тощо.
Інформація у ЗМІ.
У газеті «Ужгород» за 26.01.08 у матеріалі «Про прес-конференцію. Продовжуючи тему…» йдеться про прес-конференцію за участі головного тренера ФК «Закарпаття» Володимира Шарана, генерального директора Івана Шіца та президента клубу Євгена Дорошенка. Говориться про плани, згідно з якими, ужгородський стадіон «Авангард» хочуть взяти в довгострокову оренду (мінімум на 10 років). У Дебрецені, на зборах, планується провести 4 матчі. Перевіряються також ряд нових футболістів. Також стратегічна увага приділятиметься розвитку інфраструктури.


Житомир

Зовнішня реклама ЄВРО-2012, будь-яке графічне зображення цієї події чи логотипу відсутнє.
У друкованих місцевих і регіональних ЗМІ згадування про ЄВРО-2012 − виступ Президента України В. Ющенка на всесвітньому економічному форумі у Давосі, де він запросив інвесторів залучатися до ЄВРО-2012.
В області значний попит на активи виробництв бетонних сумішей. Ціни на подібні виробництва значно зросли. Великі компанії бетонного виробництва загальноукраїнського масштабу намагаються мати виробничі майданчики в області для забезпечення майбутніх контрактів на постачання будівельних матеріалів. Їх активність однозначно свідчить про те, що об’єми майбутнього будівництво фактично мають своїх постачальників і підрядників, по крайній мірі в Житомирській області. На запит щодо причин такої активності інвесторів, відповідають − підготовка до ЄВРО-2012.
Міська влада м. Бердичева вивчає можливість включення до об’єктів, що потребують реконструкції до ЄВРО-2012 та фінансування з держбюджету, шляхопроводу над залізницею, що на в’їзді в місто зі сторони Житомира. Але такі ініціативи скептично сприймаються на обласному рівні.
На трасі Київ − Ковель (Варшава) поблизу Коростеня йдуть активні проектні роботи по логістично-складському комплексу на землях колишньої військової частини.
Підприємці, що мають бізнес громадського харчування на трасах активно оформляють документи на землекористування. Раніше більшість подібних об’єктів будувалася без належних дозвільних і правовстановлюючих документів. Тепер документацію приводять до нормального стану. Це, пов’язано, передусім, і з перспективами розвитку і розширення бізнесу, так і з можливим рейдерськими діями, та діями влади перед ЄВРО-2012 щодо приведення прилеглих до трас територій, в належний вид з т.ч. юридичної та фактичної.
На тепер відомо про якнайменш кілька десятків об’єктів, які знаходяться на різних стадіях оформлення документації.
Також з майбутніми роботами до ЄВРО-2012 пов’язують зміни в керівництві житомирським КП «Міськсвітло». Це спеціалізоване підприємство, що займається роботами по організації освітлення доріг та населених пунктів. Ці роботи проводяться, як правило за бюджетний кошт і становлять досить значні суми. Відповідно до програми підготовки до ЄВРО-2012 мають бути відремонтовані і наново побудовані мережі освітлення в Житомирі, Коростені, Коростишеві, Новоград-Волинському. Фінансових потік по цим роботам може складати десятки мільйонів гривень тільки у Житомирській області.
Сприйняття більшістю населення проведення ЄВРО-2012 в Україні − позитивне. Сприйняття вболівальниками керівника Федерації футболу України Г. Суркіса − нейтральне.


Івано-Франківськ

Заходи.
У суботу, 26 січня вперше у своїй історії міні-футбольний клуб «Ураган» провів зустріч уболівальників з гравцями команди. Подія відбулася у манежі Івано-Франківського коледжу фізичного виховання на гостьовій трибуні. Поспілкуватися з вболівальниками прийшла майже всі гравці. Специфіка заходу полягала у тому, що участі у зустрічі не брали керівництво клубу та головний тренер команди. Тому задум прес-служби клубу, зробити спілкування безпосереднім та невимушеним, цілком вдався. Футболісти розповідали як про життя команди загалом та про матчі цього сезону, так і про своє особисте життя.
Інформація у ЗМІ.
У вівторок у газеті «Галичина» у рубриці «Спорт» була опублікована замітка під назвою «Увага до «Євро-2012». У матеріалі розповідається про те, що торік в одному з номерів «Галичини» йшлося про футбольні проблеми підготовки до «Євро-2012», яке проходитиме в Україні та Польщі. «Тодішній прем’єр-міністр Віктор Янукович, очоливши організаційний комітет, практично нічого не робив для налагодження його діяльності. Цей тягар тепер ліг на нового прем’єра − Юлію Тимошенко. На одному із засідань Кабміну, покритикувавши свого попередника за бездіяльність, вона сказала, що зробить усе від неї залежне, щоб чемпіонат пройшов на належному рівні. Пані Юлія заступниками організаційного комітету обрала президента ФФУ Григорія Суркіса і міністра у справах сім’ї, молоді та спорту Юрія Павленка. За словами останнього, план дій до «Євро-2012» український уряд підготує і до 13 лютого подасть на розгляд Верховної Ради», − йдеться у статті.
Робота з покращення інфраструктури міста.
У газеті «Західний кур’єр» з’явилась інформація про те, що на державному підприємстві «Міськсвітло» впроваджено систему диспетчерського управління і контролю за станом освітлення міста виробництва Тернопільської фірми «Стріла». Тепер керувати освітленням обласного центру будуть через комп’ютер, який також сигналізуватиме диспетчерів про неполадки на лініях зовнішнього освітлення міста. В минулому році підприємство замінило на нові 2 тис. 64 світильники. Освітили ряд будинкових територій та внутрішньоквартальних проїздів, окремі вулиці в селах Хриплин і Крихівці Івано-Франківської міської ради. Цього року підприємство продовжуватиме впровадження програми модернізації зовнішнього освітлення, на що виділено 1млн. 200 тис. грн. Зараз міськжитлокомунгосп на замовлення «Міськсвітла» має розробити проекти на освітлення ряду малих і бічних вулиць, втілити в життя які також планується в цьому році.


Кіровоград

У попередньому звіті йшлося про те, що обласна федерація футболу продовжує серію зимових турнірів з фут-залу, які викликають великий інтерес вболівальників футболу. 18-20 січня в СДЮШОР-2 ім. В. Верхоланцева проведено відкритий чемпіонат Кіровограда, участь в якому взяли 17 команд. Фінальні поєдинки кращих команд кожної з чотирьох груп відбулися минулої неділі. Переконливу перемогу, золоті медалі й кубок на радість багатьох кіровоградців здобула «Зірка». А ось юні представники «Олімпіка», який представляє область у професійному футболі (друга ліга), відверто розчарували своїх тренерів і прихильників. У трьох матчах вони забили у ворота своїх візаві лише чотири м’ячі, а в свої пропустили 22.
Схоже, у справі підготовки до Євро-2012 у нашій країні намітився певний прогрес. До такого висновку дійшов щотижневик «Спортревю» (25.01.08), аналізуючи останні заяви президента Віктора Ющенка та рішення Кабінету Міністрів України з цього питання. При цьому автор статті свої висновки часто підкріплює посиланнями на висловлювання Григорія Суркіса:
«…По мнению руководителя Федерации футбола Украины Григория Суркиса, основная проблема со строительством стадиона возникла в Киеве, где должен пройти финальный матч Евро-2012. Проект новой арены существует, однако в ФФУ уверены, что построить ее до чемпионата Европы нереально. Перед киевским стадионом, который можно реконструировать к чемпионату, идет масштабное строительство торгового центра, что может угрожать безопасности болельщиков и участников соревнований. Сейчас в судебных инстанциях решается вопрос о сносе стройки перед стадионом и выплате соответствующей компенсации владельцу торгового комплекса «Троицкий» ЗАО «Нест-Ханнер». Суммарное вложение инвестиций в строительство «Троицкого» составляет 95 млн. долларов. Но владельцы комплекса требуют за его демонтаж значительно большую сумму.
Григорий Суркис уверен, что указы Президента Украины и рекомендации руководителей и экспертов УЕФА и ФИФА будут выполнены, а сам «Троицкий» демонтирован, чтобы обеспечить достаточное количество зон накопления зрителей и решить вопрос эвакуации людей после окончания матчей на главной арене страны. А реконструкция «Олимпийского» будет осуществлена в соответствии с международными требованиями. И хотя время не повернуть вспять, при надлежащем ускорении можно наверстать упущенное за прошедшие после Кардиффа девять месяцев. Как говорится, поживем − увидим, но хочется надеяться на лучшее…»
Теми підготовки до Євро-2012 минулого тижня торкнулася й «Кіровоградська правда» (25.01.08):
«…Український уряд зробив перший значний крок на шляху реконструкції доріг, аеропортів і залізничних колій країни, один із ключових кроків у рамках підготовки до того, щоб прийняти Євро-2012.
Похвально, що уряд виділив значні кошти на реконструкцію і підготовку до турніру через дев'ять місяців після того, як Україна одержала право на проведення Євро-2012 разом з Польщею.
Водночас, сумно дивитися, що держава витрачає порівняно невеликі кошти, які у неї є на такі інвестиції, у той час як інвестори, у яких цих грошей більше, ніж треба, не мають можливості вкласти капітал у проекти реконструкції.
Уряд мусить витрачати гроші тільки на підготовку тендерів для приватизації або здачі в оренду терміналів аеропортів. Гроші держави не повинні витрачатися на реконструкцію, модернізацію чи розширення, що набагато краще може бути зроблено приватними підприємствами…»
«Спортревю», «Украина-Центр» та «21-й канал» інформують читачів про перемогу донецького «Шахтаря» в стартовому матчі Кубку Першого каналу.


Луганськ

На сборах в Турции «Заря» провела три контрольных матча. Легко переиграла 2:0 казахский клуб «Казахмыс», с таким же счетом победила бронзового призера Кореи FK «Daegu». А вот после матча с немецким клубом «Энерги» тренерскому составу есть о чем задуматься, поскольку команда его откровенно провалила и проиграла со счетом 0:8! В какой-то степени оправдывает «Зарю» то обстоятельство, что матчи с казахами и немцами проходили в один день и половина команды играла в обоих. Но это свидетельствует только о том, что для основного состава равноценной замены, практически, нет.

Алчевская «Сталь» получила нового тренера, им стал Олег Смолянинов, переехавший в Алчевск из Азербайджана. Он уроженец Алчевска, играл в «Шахтере», «Днепре», «Зените», в других командах, а также в клубах Германии. Собирается до февраля на местной базе организовать просмотр футболистов и определить, кто в начале февраля отправится на сборы в Турцию. Это уже третий тренер «Стали» за полтора года, причем назначенный в межсезонье. Нацеливая команду на высшую лигу, хозяева клуба провели изменения и в руководстве − новым спортивным директором назначен Анатолий Коньков, который был главным тренером команды в 2001-2002 годах. По неофициальным данным появился и новый президент клуба − Владимир Полубатко, сменивший Константина Петрова, оставшегося вице-президентом. В планах штаба реформирование совместными усилиями детско-юношеского футбола, подготовка смены из местных ребят, чтобы не зависеть от «капризов» легионеров. Есть намерение создать современную спортивную инфраструктуру. Тем временем, выставленный на трансфер алчевец Артем Мостовой пробует силы в черкасском «Днепре», он сыграл уже в двух играх.
24 января стартовало зимнее первенство области, которое пройдет в Алчевске на новом (пока единственном в области) искусственном поле стадиона «Строитель». Поле стандартного размера, играть на нем будут 12 команд, четыре из которых юношеские, они представляют различные спортивные школы области. Прошел очередной тур первенства Луганска по мини-футболу среди юношей, идет чемпионат взрослых в Премьер-лиге, которую создали 12 команд высшей и первой лиги, которые пожелали перейти под начало областной федерации мини-футбола. Здесь после двух туров с шестью очками лидирует «Монолит».
Продолжаются чемпионаты в Брянке и Стаханове. Счета матчей говорят о том, что составы команд, в основном, ровные. Например, в Брянке три игры закончились с совершенно нетипичным для мини-футбола счетом − 1:1. Зафиксирован также нетипичный счет 15:0.
В кубке Украины вышедший в 1/4 финала «ЛТК» проиграл со счетом 0:3 «Урагану» из Ивано-Франковска. В ответной игре команде вполне по силам одолеть соперника и выйти в полуфинал. Тем более, что в кубковых играх прошлого года жребий уже сводил эти команды, и тогда в первой игре «ЛТК» тоже проиграл, но во второй переиграл соперника с большим счетом и вырвал общую победу. В чемпионате же Украины команда по-прежнему занимает последнее место. По словам ее руководства, причина такого положения в том, что сегодня решается стратегическая задача − сформировать перспективную команду из местной молодежи. Поэтому молодые футболисты пока набираются опыта и совершенствуют мастерство. Есть надежда на то, что ребята, наконец, сыграются и в следующем сезоне себя покажут более сильными бойцами.


Львів

Жодних акцій щодо проведення Євро-2012 у Львові та Львівщині протягом минулого тижня не відбулося.
Жодних елементів зовнішньої реклами (роздача листівок, біг-борди тощо) у Львові та області помічено не було.
Цього тижня інформації стосовно Євро-2012 вистачало. Переважно − це поточні інформативні новини. У львівських ЗМІ цього тижня вийшов лише один аналітичний матеріал на тематику Євро-2012. На сайті jeysport.com.ua надруковано матеріал «ЄВРОстадіон у Львові: більше слів, ніж діла» у якому проаналізовано нинішній стан питання будівництва стадіону у Львові.
Серед інформацій на тематику Євро-2012 були новини як загальноукраїнського, так і львівського значення.
Серед інформацій центрального рівня виділимо повідомлення про заяву прес-служби Президента України відносно саміту у Давосі, де Віктор Ющенко закликав вкладати закордонних бізнесменів кошти у проекти до Євро-2012 в Україну. Проанонсовано також від’їзд української делегації закордон, де вона звітуватиме перед УЄФА про підготовку до чемпіонату Європи. Також з’явилася інформація, що міністерство економіки України надіслало документи в усі міста, що прийматимуть Євро-2012, про план заходів та їх фінансування на наступний рік.
Що стосується інформацій місцевого значення, то заслуговує у першу чергу на увагу новина про те, що комісія з визначення фірми-будівника стадіону у Львові нарешті отримала усі необхідні документи. Так заявив радник мера Львова з питань підготовки до Євро-2012 Олег Засадний. Проте коли визначать переможця у конкурсі − наразі не повідомляється. До речі, Засадний нічого не чув про пропозицію Ігоря Коломойського надати для Львова безкоштовно проект стадіону до Євро-2012 − такий, що будується у Дніпропетровську. Нагадаємо, що тиждень тому на прес-конференції голова Львівської ОДА Петро Олійник повідомив, що у нього є домовленість з Ігорем Коломойським, що той у разі чого може надати безкоштовно проект стадіону.
Не обійшлося цього тижня без скандалу: голова Львівської облради Мирослав Сеник заявив про свій вихід з Оргкомітету з підготовки до Євро-2012 у Львові.
Набирає нових обертів протистояння навколо оренди стадіону «Україна» з прилеглими територіями. Цього тижня мер Львова Андрій Садовий оприлюднив лист про те, що Львівська міська рада без проблем може надати в оренду «Карпатам» чашу стадіону, а прилеглі території можуть бути орендовані виключно з нормами нової постанови Кабміну, тобто, через аукціон. «Карпати» ж хотіли, аби міська рада їм віддала прилеглі території безкоштовно на довгий термін для реалізації певних інвестиційних проектів, в тому числі дитячо-юнацького футболу та суто бізнесових. Цього тижня у тижневику «Карпати» вийшов матеріал про підготовку команди на міжсезонних зборах у Туреччині. У грузинських «Гагрів» «Карпати» виграли 2:0, а російському «Амкару» програли 0:1. У команді з’явився ще один потенційний новачок. Це ганійський форвард Баба Адаму, що запам’ятався виступами у російській прем’єр-лізі. Тижневик «Карпати» продовжує серію матеріалів, присвяченій 45-річчю клубу. Цього разу вийшов матеріал про команду у 70-х роках. Цього тижня легендарному захиснику «Карпат» Ростиславу Поточняку (зіграв за команду 338 матчів) виповнилося 60 років. Цьому факту у тижневику «Карпати» було присвячено матеріал на сторінку, як, до речі, і в газеті «Спортивка». Окрім цього у «Спортивці» вийшов матеріал про серію товариських матчів національної збірної України з міні-футболу а також про львівські міні-футбольні команди, котрі проводять тренувальні спаринги у період паузи в чемпіонаті. Є вже інформація про перший гучний трансфер у цьому футзальному сезоні. Один з лідерів «Енергії» Віталій Брунько переходить до іншого львівського клубу «Тайм».
Оргкомітет по підготовці Львівщини до Євро-2012.
23 січня прес-служба Львівської облради розіслала прес-реліз, у якому йшлося про те, що голова Львівської облради Мирослав Сеник вийшов з Оргкомітету по підготовці Львівщини до Євро-2012. У повідомлення йдеться: «Так як Оргкомітет, створений розпорядженням голови Львівської ОДА, не веде активної діяльності, не проводить засідання, то голова Львівської обласної ради не бачить змісту перебувати у складі даного Оргкомітету, який не працює над виконанням покладених на нього завдань». Це офіційна позиція. Вихід Сеника одразу прокоментував журналістам голова Львівської ОДА Петро Олійник. Він зазначив, що «Він самодостатній керівник і може сконцентруватись на вирішенні проблем, які стосуються Євро-2012, суто в області». Серед причин такого вчинку Сеника, на думку Олійника, став той факт, що в Оргкомітеті справді є недопрацювання, але не настільки великі, аби з нього йти. Олійник також зазначив, що він пообіцяв Ющенку, що з підготовкою до Євро-2012 на Львівщині все буде гаразд, тому він надалі відповідає за результати роботи фактично самостійно. Сеник також назвав причини, чому він пішов. Цитата: «Оргкомітет − це структура, яка існує лише на папері. Черговий доказ цьому − сьогоднішнє засідання Колегії Львівської ОДА. Йдеться про те, що Регіональна програма з підготовки та проведення у м. Львові фінального турніру Євро-2012 навіть не обговорювалась в оргкомітеті. Так, вона пропрацьована, але це документ, який підготувала Львівська обласна державна адміністрація. Інша причина такого кроку голови облради − це ситуація з будівництвом стадіону до Євро-2012 у Львові». Проте є інша, неофіційна версія. Справа у тому, що Сеник фактично не має впливу на процеси підготовки до Євро-2012. Він, за чутками, хотів дочекатися ухвалення бюджетів усіх рівнів, аби знати, що «перепаде» з цього облраді. Фактичний контроль над усіма процесами у Львові захопила міська адміністрація, а в області − Петро Олійник. Сенику не дісталося нічого. Раніше, подейкували, що іще влітку відбувся неофіційний переділ повноважень, і начебто Сенику дістався контроль над будівництвом нових доріг в області до Євро-2012. Тепер же, він фактично його втратив, і аби не нагружати себе додатковою відповідальністю без конкретної вигоди вирішив піти з Оргкомітету. До речі, донедавна у Сеника та Олійника були чудові відносини. Саме Олійник фактично поставив Сеника у крісло голови облради у 2006 році. Проте останнім часом, власне під час розподілу сфер впливу при підготовці до Євро-2012 ці відносини значно погіршилися.


 Миколаїв

На Миколаївщині заходів, пов’язаних з підготовкою до ЄВРО-2012, не проводилося.
22 січня у Миколаєві відбулись обласні урочисті збори з нагоди Дня Соборності України. У них взяв участь голова облдержадміністрації Олексій Гаркуша. Учасники зборів вітали земляків, нагороджених Указом Президента України. Серед них і колишнього футболіста МФК «Миколаїв» Романа Луценка, який влітку минулого року у складі студентської збірної України став чемпіоном Універсіади-2007. За цю перемогу його відзначено медаллю «За працю і звитягу».
За останніми повідомленнями, Роман Луценко виявився у списку можливих придбань овідіопольського «Дністра». 23-річний півзахисник повинен приїхати в розташування цієї команди до її від'їзду на черговий учбово-тренувальний збір, що розпочнеться наприкінці січня.
До продовження кар'єри у «Дністрі» у Романа Луценка була можливість спробувати свої сили у команді вищої ліги − запорізькому «Металургу», однак до альянсу гравця із цим клубом справа не дійшла.
Приємною подією минулого тижня для вболівальників області стала чергова перемога футболістів МФК «Миколаїв», які готуючись до другого кола чемпіонату країни, виграли другий спаринг. Цього разу, теж з рахунком 4:1, миколаївці обіграли кіровоградський «Олімпік», команда виступає у групі «Б» другої ліги. Голи у ворота суперників забили Дмитро Зайко, Олег Веприк (з пенальті) і Іван Шелест, новачок, що перебуває на перегляді у миколаївців. Відмінно провів гру і молодий голкіпер МФК «Миколаїв» Андрій Рисан, який відбив пенальті.
Зовнішня реклама.
Біг-бордів, листівок, плакатів, реклами тощо, які б розповідали про проведення Євро-2012 в Україні, на вулицях міст і сіл області − не виявлено. Не виявлено також використання знаку Евро-2012 на товарах широкого вжитку, одязі, продуктах харчування.
В ЗМІ області. Преса.
У місцевих ЗМІ тема фіналу чемпіонату Європи-2012 була присутня.
У матеріалі − «Юлия Тимошенко усилила свою команду за счет Григория Суркиса» повідомляється про затвердження нового Організаційного комітету з підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу. «Кроме того, на заседании правительства намечен ряд первоочередных мер по подготовке и проведению в Украине Евро-2012. «Эти мероприятия мы должны реализовать в течение месяца и, таким образом, ликвидировать отставание, которое ранее возникло», − сказал министр по вопросам семьи, молодежи и спорта Павленко. Среди таких первоочередных мер он назвал подготовку детального плана действий на год, решение вопросов о создании единого окна для регистрации компаний, которые будут участвовать в реализации мероприятий, а также принятие ряда законодательных актов» («Николаевские новости», 22.01.08).
Інше видання, з посиланням на Укрінформ, повідомило, що «бюджетом України на 2008 рік передбачається виділити 4 млрд. грн. для підготовки до проведення чемпіонату Європи з футболу в 2012 році.
Загалом, за підрахунками Міністерства фінансів, для підготовки та проведення Євро-2012 потрібно 126 млрд. грн., з яких 18 відсотків, близько 26 млрд. грн., будуть Із Державного бюджету України, а решта − близьке 100 млрд. грн. передбачається інвестиційних коштів. Бюджетом-Києва передбачається виділити 1,8 млрд. грн. на 2008 рік для підготовки до Євро» («Рідне Прибужжя», 22.01.08).
«На пути в Южно-Африканскую республику» и «1 апреля сборной Украины будет не до смеха» − це матеріали, які присвячені перипетіям, які відбувалися під час формування календаря шостої групи відбірного турніру чемпіонату світу 2010 року, де виступає збірна України.
«Первая часть переговоров прошла сложно и казалось, что найти компромисс не удастся… Наконец, после обеда все стороны достигли консенсуса. Этому способствовали и казахи, которые внесли предложение оставить право решающего голоса представителям трех ведущих сборных − Хорватии, Англии и Украины. В итоге и был сверстан календарь» («Николаевские новости», 22.01.08).
Наголошуючи, що був знайдений компромісний варіант, який влаштував усіх учасників групи, місцеві ЗМІ зауважують, що було враховано більшість побажань української делегації, які відстоювали інтереси нашої країни і за це їм спасибі. «В состав украинской делегации, выезжавшей на переговоры, входили первый вице-президент федерации футбола Александр Бандурко, вице-президент ФФУ Владимир Лашкул и главный тренер национальной сборной Алексей Михайличенко» («Флагман -Н». 23.01.08).
Читачі області дізналися з публікацій, що «цена билетов на финальный матч предстоящего чемпионата Европы-2008 на «черном рынке» достигла 5 тысяч евро. При этом официально самые дорогие билеты на решающую игру стоят 350 евро.
По степени доходности спекуляция билетами на интересные футбольные матчи сравнима сегодня разве что с нелегальной торговлей оружием и наркотиками. Этот бизнес давно перестал быть уделом дилетантов. Им занимаются профессионалы» («Николаевские новости», 22.01.08).
Спортивне видання «Николаевские новости» також повідомило, що «Бывший полузащитник МФК «Николаев» Александр Чертоганов, в последние годы выступающий в бакинском «Нефтчи», вновь привлечен в национальную сборную Азербайджана», а інший вихованець миколаївського футболу «Чечер остается в «Металлурге. Сейчас донецкий «Металлург» проводит сбор в турецкой Анталии. Там тренируется и Чечер, которого якобы переманивали в «Арсенал», и Борис Сапай − воспитанник южноукраинской футбольной школы» («Николаевские новости», 22.01.08).
Чимало матеріалів у місцевих газетах присвячено підготовці МФК «Миколаїв» до другого кола чемпіонату України серед команд першої ліги. «МФК «Николаев» продолжает подготовку» («Флагман -Н», 23.01.08), «МФК «Николаев» провел первый спарринг» («Вечерний Николаев», 26.01.08), «МФК «Николаев» в первом контрольном матче в новом году разгромил дублеров «Кривбасса» («Николаевские новости», 22.01.08).
Але журналісти пишуть не лише про тренування і спаринги команди, а повідомляють про те, що «администратор МФК «Николаев» Андрей Токарский опять покупает пеленки». «Жена Валентина 12 января родила мальчика, это второй ребенок в дружной спортивной семье. Новорожденного назвали Вадимом, а старшему сыну Токарских Николаю в мае исполнится девять лет. Напомним, что на ответственном посту администратора Андрей Токарский добросовестно работает с 1993 года, является долгожителем местной футбольной команды. Дружит с репортерами и является членом Ассоциации спортивных журналистов Украины» («Николаевские новости», 22.01.08).
До майбутніх змагань готуються не тільки футболісти. Про це свідчить матеріал «На стадионе будем хорошо сидеть». Про це в інтерв’ю газеті розповів директор стадіону Леонід Калугер: «На главной спортивной арене Николаевской области уже установлено полторы тысячи пластиковых сидений. Любители футбола, которые придут на Центральный городской стадион, чтобы посмотреть первый матч чемпионата страны в новом году, будут приятно удивлены. В период зимнего антракта соревнований выполнен достаточно большой объем работ по реконструкции главной спортивной арены Николаевской области». Леонід Іванович зокрема повідомив, що «рассчитываем провести экспертизу осветительных мачт, ведь им уже более сорока лет. Если подтвердится, что они надежные и еще могут служить, то установим дополнительные прожекторы. Если нет, то демонтируем их и поставим новые мачты. Освещение будет на уровне 1200 люкс, как и предусматривается требованиями федерации футбола Украины» («Николаевские новости», 22.01.08).
«Торпедо»: від Мінська до Азова» («Рідне Прибужжя», 24.01.08), «Наши юные футболисты пожинают лавры» («Вечерний Николаев», 26.01.08),− це заголовки матеріалів, у яких розповідається про успішні виступи юних футболістів Миколаєва − вихованців СДЮШОР «Торпедо» (директор Валерій Барський). Вихованці школи, гравці різних вікових груп, успішно виступили на міжнародному турнірі пам’яті заслуженого тренера Республіки Білорусь Олега Базарнова та на традиційному Різдвяному турнірі на призи Героя України, почесного президента ФК «Іллічівець» Володимира Бойка. Як зазначає автор однієї із цих публікацій, «але цих феєричних успіхів могло б не бути, якби не всебічна допомога базового підприємства. Тож юні футболісти, їхні батьки та тренери сердечно дякують за справді батьківське сприяння в поїздці на турніри керівництву та профспілковому комітету ДП НВКГ «Зоря» − «Машпроект»« («Рідне Прибужжя», 24.01.08).
Успіхів не буває і без тренерів − засвідчує наступний матеріал, який з’явився на шпальтах місцевих газет. Йдеться про те, що у Києві відбувся всеукраїнський конкурс на кращий інноваційний урок з футболу. За результатами обласних конкурсів комісія допустила до фінальних змагань представників Київської, Харківської, Запорізької, Волинської і Миколаївської областей. Честь Миколаївщини захищав вчитель фізичного виховання загальноосвітньої школи №3 Ігор Малафєєв, який зайняв третє місце.
«На уроке он показал детям свой небольшой фильм об истории развития футбола в мире и Николаеве. На самом уроке учил детей ведению, передачам мяча, ударам по воротам, вбрасыванию мяча. Закрепил эти элементы в учебной игре. Урок провел на высоком организационно-методическом уровне, интересно и эмоционально» («Николаевские новости», 22.01.08), («Южная правда», 22.01.08).
Радіо. Телебачення.
В передачах Миколаївського обласного радіо і телебачення про Євро-2012 не згадували.


Одеса


На этой неделе футбольная жизнь Одесского региона не была насыщена событиями. Вместе с тем, тема подготовки к Евро 2012 не раз поднималась среди общественности и в прессе Одессы. Прежде всего, следует обратить особое внимание на сессию Одесского горсовета, которая состоялась 22 января 2008 года. В ходе сессии депутаты горсовета утвердили программу подготовки к чемпионату. Похоже, воз, который везет шансы на проведение Одессой матчей Евро-2012, сдвинулся с места и поехал.
Начальник управления экономики горсовета Ольга Саудовская сообщила, что Одесса выделит 736 млн. гривен на подготовку к Чемпионату Европы по футболу 2012 года. Садовская уточнила, что 736 млн. гривен на реализацию этой программы планируется до 2012 года выделить из городского бюджета, еще 2,2 млрд. гривен Одесса рассчитывает получить из государственного бюджета, еще 5,5 млрд. гривен предполагается привлечь в виде инвестиций. По словам Садовской, программа предусматривает строительство нового стадиона на 32 тыс. мест в Лузановке (курортная зона, Суворовский район Одессы), реконструкцию стадиона ЧМП в парке им. Шевченко, возведение нескольких отелей, паркингов, тренировочных баз.
Кроме того, по словам Садовской, планируется создать новые транспортные развязки и подземные переходы, сквозную магистраль «Север-Юг», которая соединит Суворовский и Киевский районы Одессы. Строительство магистрали «Север-Юг» оценивается в 700 млн. гривен, из которых 400 млн. предполагается получить из государственного бюджета. Для разгрузки улиц Одессы предусмотрены средства на строительство мощной дороги «Север − Юг» через поля орошения.
Садовская добавила, что, согласно программе, из государственного бюджета планируется получить 95 млн. гривен на реконструкцию и реставрацию исторической части Одессы, из горбюджета − 10 млн. гривен − на реконструкцию Приморского бульвара, и 2 млн. гривен − на реконструкцию Потемкинской лестницы.
Ольга Садовская отметила, что «городские власти намерены в рамках подготовки к проведению финальной части Евро-2012» построить Музей одесского футбола». По ее словам, построить Дом-музей футбола планируется в районе стадиона «Черноморец». «Так болельщики и гости города смогут ознакомиться со всей историей одесского футбола», − подчеркнула начальник управления.
Кроме того, городские власти намерены обеспечить безопасность пребывания в городе гостей чемпионата, число которых ориентировочно составит 100 тыс. человек. По прогнозам, в город могут одновременно приехать 50 тысяч болельщиков и столько же туристов. Программа предусматривает строительство отельных комплексов, введение в эксплуатацию магистрали север—юг, создание новых транспортных маршрутов, открытие Дома футбола рядом с центральным стадионом и десяти информационных центров... Есть надежда увидеть отреставрированными Воронцовский дворец и Потемкинскую лестницу, правда, если удастся добиться выполнения государственной программы по исторической части Одессы, принятой еще в 2004 году. Словом, планы грандиозные и дорогостоящие, но детализировать их, как попытались депутаты, разработчикам программы пока сложно. Как пояснил заместитель городского головы Михаил Кучук, и государственная программа по подготовке к чемпионату будет пересматриваться, и городской бюджет развития еще не обсужден...
Руководство Одесского морского торгового порта намерено к проведению финальной части Чемпионата Европы по футболу 2012 года привести в порядок Морвокзал, а также поставить 2-3 плавучие гостиницы. Об этом в интервью агентству «Репортер» сообщил начальник Морвокзала ОМТП Николай Маковецкий. Он отметил, что руководство порта почти сформировало рабочую группу по подготовке к Евро-2012.
В настоящее время разрабатывается план мероприятий на 5 лет. В первоначальных планах руководства − улучшение внешнего вида фасадной части Морского вокзала и причальных линий. Как сообщил Николай Маковецкий, планируется, что к 2012 году в порт зайдут 2-3 судна, которые послужат «плавучими гостиницами». «Это будут такие гостиницы, как в Греции во время проведения Олимпиады», − подчеркнул Николай Маковецкий. Такие суда могут быть длиной от 130 до 300 метров и принимать до 500 человек. «Не каждая гостиница способна принять 500 гостей за один раз. Гостиница «Одесса», например, рассчитана на 151 человека. Также на кораблях будут рестораны, бары, дискотеки и экскурсии. Я думаю, что это будет приятно гостям, поскольку многие люди любят отдыхать на воде», − подчеркнул начальник Морвокзала.
Одесский футбольный клуб «Черноморец»
Как сообщил вице-президент «Черноморца» Олег Марус, депутаты решили, что игры европервенства будут проходить на стадионе «Черноморец», реконструкцией которого будет заниматься сам клуб. Одесский футбольный клуб «Черноморец» намерен в ближайшее время подписать с городским советом инвестиционный договор по реализации проектов подготовки к Евро-2012. Как заявил Олег Марус, препятствий к подписанию такого документа в настоящее время нет. «Мы одержали очень важную победу, теперь дело за малым − подписать инвестиционный договор. Сегодняшнее голосование позволяет надеяться на то, что это произойдет в ближайшее время, и мы сразу же начнем строить». Кроме того, Олег Марус отметил, что у Одессы, несмотря все проблемы и проволочки, есть прекрасные шансы принять матчи Евро-2012: «У нас есть договоренность с первыми лицами УЕФА, что Южная Пальмира, будучи резервным городом, точно примет 1-2 матча. Однако хочу отметить, что на данный момент у нас все намного лучше, чем в других городах, где нет даже инвесторов. Поэтому все может поменяться − и мы можем стать основным городом».
Состав одесского футбольного клуб «Черноморец» усилил центральный защитник из Южной Америки. Контракт с клубом подписал игрок сборной Перу, выступавший на последнем Кубке Америки. Об этом сообщает Football.ua. По мнению представителей ФК, новичок способен сыграть не только в центре, но и в обороне. Хотя имя новичка «Черноморца» не называется, предполагается, что это 26-летний защитник «Сьенсьяно» Эдгар Вильямарин. Напомним, из этого клуба в Одессу ранее перебрались Паоло Де Ла Аса и Хосе Фернандес.
ФК «Черноморец» находится на сборе в турецком Белеке. Как сообщает официальный сайт ФК «Черноморец», настроение у футболистов рабочее. Занятия проводятся три раза в день. В 11 и 17 часов − на полях спорткомплекса, расположенного в десяти минутах езды от «Papillon Ayscha», где проживают одесситы, а с 19 часов − в тренажерном зале отеля. Есть предварительная договоренность о проведении 28-го января первого контрольного матча. Ожидается, что соперником «моряков» станет российский «Терек» (Чеченская республика)
Стадион Одессы вернули в госсобственность
Хозяйственный суд Одесской области отменил решение о передаче одесского стадиона СКА частной структуре.
Об этом сообщил на сессии городского совета заместитель мэра Одессы Михаил Кучук,
По словам заместителя городской главы, «суд пришел к выводу, что решение принимали чиновники Министерства обороны Украины, которые не имели на то полномочий».
Сейчас муниципальное юридическое управление пытается добиться отмены свидетельства о праве собственности на здания стадиона.
Мэр Одессы Эдуард Гурвиц добавил, что в беседе с ним глава Минобороны Юрий Ехануров пообещал выплатить 7,5 млн. гривен. компании, которая купила указанные сооружения.
Как сообщалось, решением Хозсуда Одесской области от 31 августа 2007 года все сооружения на стадионе СКА, кроме футбольного поля, были переданы местной компании «Гринкойн».
Это было предусмотрено в инвестиционном договоре между «Гринкойн» и предприятием «Укроборонбуд». Позже «Гринкойн» перепродала имущество частному предприятию «Юг-инвест».
Узнав об узаконенной операции, которая могла воспрепятствовать успешному проведению одного из матчей Евро-2012, Гурвиц обратился в секретариат президента с тем, чтобы были применены «меры по исправлению ситуации, вызванной действиями руководства Минобороны».


Полтава

Делегати та інспектори федерації футболу здають іспити.
У приміщенні стадіону «Ворскла» відбувся семінар делегатів та інспекторів федерації футболу. Зібрання проводив голова інспекторського комітету ФФУ та голова ФФПО Анатолій Дяченко. Анатолій Михайлович нагадав, що посаду делегата та інспектора ФФУ ввела вже близько 15 років тому. Функція делегата при проведенні матчу має важливе значення, адже він відповідальна особа. Людина ця повинна мати достатній досвід у футболі, тобто в якості футболіста, тренера чи арбітра. Призначається вона на офіційний матч чемпіонату тією організацією, що його проводить, в даному випадку чемпіонату полтавської області. Мета роботи інспектора: дати об’єктивну оцінку того, що відбувається до, під час та після матчу. Це організація гри, взаємодія з органами МВС, МНС, медичною службою, службами стадіону, якість обслуговування гри арбітром і виставлення йому відповідної оцінки, поведінка вболівальників. У підсумку вся ця інформація у відповідній формі надається організації, що проводить. Саме з цією метою і були запрошені на семінар 22 делегати з Полтавської області. Також в роботі семінару взяли участь представники з Донецької, Харківської, Черкаської, Миколаївської, Одеської, Сумської областей, міст Севастополя та Києва.
Вимоги до кандидатів (майбутніх делегатів): досконале знання правил гри у футбол, методику арбітражу, кваліфіковано розумітися на всіх нюансах гри, знати нормативні правила ліцензування футбольних клубів, умови та вимоги до спортивних споруд та стадіонів щодо проведення матчів на території України а також норми та форми безпеки при проведенні матчів.
В цей же день екзамени здавали делегати на рівні Полтавської області. Делегати на рівні Федерації футболу України будуть здавати іспити з 20 по 31 січня в Києві.
ФК «Ворскла».
Полтавська «Ворскла» 23-го січня знову відбула на турецький берег, де проведе другий тренувальний збір. Заплановано провести чотири поєдинки, суперники, поки-що, не визначені. Наставник нашої команди Микола Павлов задоволений десятиденним збором, хоча він і залишив багато невирішених питань. Після першого збору стало відомо, що «Ворскла» на трансфер виставила трьох гравців: румуна Каталіна Лікіою та українців Сергія Артюха і Ігоря Швеця.
ЗМІ.
Як завжди з друкованих видань нашої області футбольному клубу «Ворскла» найбільше уваги приділила газета «Полтавщина спорт» (№3 22-28.01.2008). У центральному матеріалі «Ворскла»: результати поки-що не мають значення» характеристика першого тренувального збору. Зокрема розповідається, в якому фізичному стані знаходяться деякі гравці команди, особливості тренувального процесу, як гравці проводили дозвілля. За підсумками першого тренувального збору в місті Сід, тренерський штаб полтавців прийняв рішення відмовитися від послуг Артюха, Швеця та Дяченка. Про це Микола Павлов особисто сказав кожному з футболістів. В обох проведених матчах «ворскляни» атакували, але в діях в нападі було багато браку. Варто відмітити, що поєдинок з «Сибіром» (результат 0:0) проходив на фоні великої фізичної втоми полтавців. Напередодні гри вони здавали складний тест − п’ять забігів на 300 метрів на витривалість. Відразу після повернення з першого збору, в Борисполі кореспондент football.ua Олег Корольов взяв інтерв’ю у М. Павлова. У матеріалі «У мене немає права хворіти» наставник біло-зелених зокрема зазначив, що все заплановане виконане. Погода роботі не завадила, хоча деякі гравці захворіли, тести пройшли всі. На збір візьме, окрім основних футболістів, ще двох дублерів. Буде продовжувати працювати над фізичними кондиціями підопічних і вже потихеньку визначається зі складом.
Окрім того в «Полтавщині спорт» (№3 22-28.01.2008) можна прочитати інтерв’ю з молодим талановитим гравцем «Ворскли» Олексієм Чичиковим та колишнім гравцем команди Денисом Онищенком.
ФК «Полтава» до кінця місяця тренується в домашніх стінах. До цього часу нічого невідомо про склад команди. Кажуть чекають поки не «відсіються» футболісти з команд вищої та першої ліги.
Газета «Коло» №4 (24-30.01.2008) присвятила спортивну сторінку найяскравішим переходам першої половини трансферного періоду в Україні. Серед тренерів згадуються Блохін (ФК «Москва»), Сьомін («Динамо» Київ) та Павлов (ФК «Ворскла»). Якщо річні оклади двох попередніх коучів вказані, то проти прізвища Миколи Павловича − знак питання. Трійку футболістів склали Крістіан Лукареллі (Парма), Костянтин Кравченко (Шахтар), Йонуц Мазілу (Дніпро).
У газеті «Вечірня Полтава» (№4 24.01.2008) на футбольну тему вийшло два матеріали «ФК «Велика Багачка» і в новому сезоні ставить амбітні завдання» про триразового чемпіона області, та «Делегати та інспектори федерації футболу складають іспити» про семінар у Полтаві.
Турніри.
Вже визначилася четвірка, яка поведе боротьбу за нагороди турніру з міні-футболу на призи газети «Полтавський вісник». Лідер ФК «Розсошенці» по ходу гри програвав Інтернату №1 з рахунком 0:2. Та не зважаючи на те, що підопічні Андрія Брагинця були втомлені (того дня для них була це третя гра, адже вони ще виступають в першості Полтавського району та відкритій першості ПЗМС) усе ж знайшли в собі сили відігратися й перемогти 4:2. Серед лідерів «Зоря-Ворскла», «Ювента» та ФК «Карлівка».
Та ж команда ФК «Розсошенці» у відкритій першості ПЗМС з фут-залу піднесла два сюрпризи. В 13 турі програла середнячку «Леваді» з рахунком 5:6, а в 14 турі розірвала лідера «ПЗМС» − 6:2. Цього уік-енду центральний матч: «ПЗМС» (1 місце) − «Пластиком» (4 місце). На вихідних трибуни спорткомплексу ПЗМС заповнені вщент.
У Миргороді відбувся фінал кубка міста, за регламентом команди фіналісти грали до двох перемог. Команді «Миргород-1» вистачило мінімум поєдинків, щоб здолати «ДВО».
У Лохвиці на майданчику зі штучним покриттям проходить відкрита першість міста з міні футболу, в якій беруть участь 11 команд. Змагання проходять під керівництвом районної федерації футболу, голова Володимир Яблунівський.
Реклами Євро 2012 не зафіксовано.


Суми

Минулого тижня на першій в цьому році сесії Сумської міськради було затверджено бюджет міста на 2008 рік. Як повідомлялося у попередніх звітах, за рекомендацією виконкому фінансування міської програми «Суми − місто фізкультури і спорту» у головному фінансовому документі обласного центру збільшено на 30 відсотків і складає 2,99 млн. грн. у порівнянні з 1,75 млн. грн. у минулому році. За словами начальника управління у справах сім’ї, молоді та спорту міськради Віра Мотречко, збільшення фінансування, дасть можливість провести з кожного з 47 видів спорту, які сьогодні культивуються у Сумах, хоча б по одному чемпіонату в рік. Зокрема, в міській програмі закладені і кошти на підтримку місцевої футбольної команди «Універ-Автомар», яка виступає у чемпіонаті України з фут-залу.
В Сумах прихильники футболу позитивно оцінили прийняте рішення про демонтаж на території НСК «Олімпійський» торгово-розважального центру. Кроки, які зараз робляться Урядом та Федерацією футболу України в напрямку підготовки до Євро-2012, вселяють вболівальниками надію на те, що країна вчасно впорається із взятими на себе зобов’язаннями і створить належні умови для проведення футбольного форуму.
Особливо звертається увага на стосунки між Юлією Тимошенко та Григорієм Суркісом, які до останнього часу були далекі від ідеальних, але нині, схоже, перейшли в площину робочих і конструктивних.
Також прихильники футболу на минулому тижні обговорювали зміни, які в перерві чемпіонату України сталися у складі охтирського «Нафтовика». Зокрема, вони з жалем сприйняли інформацію про повернення до складу київського «Динамо» одних з ключових гравців команди у першому колі Дениса Дедечка та Дениса Олійника. На думку вболівальників, в «Динамо» вони, як і раніше, перебуватимуть на других ролях, якщо взагалі допускатимуться до основного складу, а от в Охтирці могли б, як і раніше, бути серед лідерів команди, допомігши їй зберегти місце у вищій лізі.
Темі підготовки «Нафтовика» до другого кола першості присвячена стаття у газеті «Панорама» за 23 січня. Видання повідомляє про зміни, які сталися в команді, а також про її найближчі плани. Зокрема, говориться, що взимку було ліквідовано пост президента клубу, а замість нього введена посада директора, на якій працюватиме Андрій Полунін, котрий після того, як Олександр Ярощук написав заяву про відставку, до останнього часу виконував обов’язки президента, а раніше займав поста спортивного директора «Нафтовика». За словами Андрія Полуніна, які наводить «Панорама», у другому колі команда буде не просто намагатися залишити зону вильоту, а зайняти місце якомога вище. Для цього, говорить Андрій Полунін, клубом створені всі умови − забезпечені повноцінні учбово-тренувальні збори за кордоном, нормальна селекція, висококласні спаринг-партнери.
Також «Панорама» повідомляє про поїздку на тренувальний збір разом з сімферопольською «Таврією» воротаря краснопільського «Явора» Олександра Бандури. В минулому році цей гравець вже запрошувався на аналогічні збори, але тоді, зазначає видання, контракту з ним «Таврія» так і не підписала.
Про підготовку «Нафтовика» до другого кола, а також про зіграні ним у січні товариські матчі минулого тижня розповідали також ОДТРК, ТРК «Відікон» та ТРК «Академікс».
Газета «Данкор» за 23 січня приділила увагу складеному календарю відбіркових ігор чемпіонату світу 2010 року в групі, де виступає збірна України. Видання відзначає, що вперше за останні роки командам при верстці календаря вдалося уникнути жеребкування, в чому воно вбачає заслугу чиновників Федерації футболу України.
Разом з тим «Данкор» відзначає, що наразі залишається невідомим, на яких полях гратиме свої домашні матчі збірна України, адже НСК «Олімпійський» зараз закритий на реконструкцію.
Зовнішня реклама Євро-2012 у Сумах відсутня.


Рівне

Активізувалось футбольне життя регіону. Так, розпочалася зимова першість Рівного, пожвавішали розмови щодо майбутнього ФК «Верес». У розмовах футбольних вболівальників дедалі частіше точаться суперечки з приводу призначення на посаду головного Тренера національної збірної Олексія Михайличенка. До слова, вибір Федерації футболу України поділяють далеко не всі футбольні фанати. Чомусь вважають, що Михайличенко занадто м’який , аби очолювати збірну України. До того ж, він вже не раз маючи шанси проявити себе на тренерському місту, жодного разу не скористався слушною нагодою. Втім існують думки, що національна збірна однаково не зуміє пробитися на чемпіонат світу 2010 року, а до Євро-2012 підшукають гідного наставника. Якось невимушено погляди вболівальників усе частіше спрямовані на перспективи проведення Євро-2012 в Україні. Цьому щоправда сприяв розвиток подій довкола НСК «Олімпійський». Хоча не довелося зустріти бодай однієї людини, котра б вірила в те, що торговий комплекс поблизу стадіону буде знесений, однаково певні, що керівництво держави зуміє вирішити питання будівництва головної спортивної споруди країни.
До речі, вітаючи вчора з дням народження знайомого священика, здивувався, коли він зненацька поцікавився в присутніх, що вони думають з приводу Євро-2012 в Україні. Гості активно обмінялися думками, будучи одноголосними − «Євро-2012 в Україні бути!», проте це швидше було бажання, аніж впевненість. Більшість сходиться на тому, що проведення Євро-2012 в Україні стане хорошим стимулом для відчутного економіко-соціального прориву в державі. Водночас, правда, не обійшлося без розмови про відстоювання приватних інтересів. Йдеться зокрема про активну позицію бютівців, котрі взялися, принаймні, в регіоні пригрібати землю. До слова, в лавах рівненських бютівців відбувається «чистка рядів». Зокрема, нещодавно було виключено з партійних лав голову Рівненської міської організації Василя Гайдука. Подейкують, що земельними питаннями в області активно займається вчорашній голова обласної організації БЮТ, а нині народний депутат Юрій Прокопчук. Водночас останнє слово з регіоні за куратором Олександром Абдуліним. Зрештою, саме земельне питання стало підставою ініціювання винесення питання про недовіру голові Рівненської райдержадміністрації Михайлу Никитюку. Йдеться про роздачу земельних ділянок поблизу Рівного, проти чого категорично виступає очільник району.
Щодо місцевих футбольних подій, то кимось активно поширюються чути про саморозпуск ФК «Верес». Зі слів президента клубу Святослава Власюка − це чистої води неправда. Зокрема, про це йдеться в публікації в тижневика «Літопис Заходу», «Передчасно ставити хрест».
Щойно вщухли чутки щодо переходу наставника рівненської команди «Ураган» Володимира Трофімова у Червоноград, як містом поширилася звістка про саморозпуск ФК «Верес». Як виявилося, таку шокуючу інформацію президент клубу Святослав Власюк почув вперше від журналіста «ЛЗ».
− Дивно, − каже він, − звідки ростуть ноги про «кончину» «Вереса». Не твердитиму, що в клубі немає жодних проблем, зокрема щодо його фінансування, проте це ще не привід ставити на команді хрест. Адже, хоча й не в повному обсязі, на команду виділяються кошти з обласного бюджету, а цими днями, сподіваюся, сесія Рівнеради передбачить певну суму й в міському бюджеті, котрих за підтримки спонсорів вистачить для життєдіяльності «Вереса». Вочевидь, наша команда комусь стоїть «кістою в горлі», бо чого в такому разі заживо хоронити єдиний в області професійний футбольний колектив.
Хоча «Верес» останніми роками переслідує затяжна криза, команда в першому колі нинішнього чемпіонату, проявивши характер, зуміла продемонструвати свою боєздатність. Зі слів капітана клубу Анатолія Коломійця, нинішня молодь команди, котра від матчу до матчу набирається досвіду, цілком здатна в недалекому майбутньому гідно протистояти будь-якому лідеру групи. Зрештою, як твердить він, команда вже зараз сповідує незручний для суперників європейський футбол, який надає їй помітної самобутності.
Наразі, як розповів Святослав Власюк, «Верес» двічі на тиждень тренується за індивідуальним планом. Водночас футболісти клубу в складі аматорських команд беруть участь у зимовій першості Рівного. Однак орієнтовно з 28 січня в клубі розпочнеться планова підготовка до весняного сезону. Команду готуватимуть граючий тренер Віталій Шевчук та капітан команди Анатолій Коломієць, які вже довели свої можливості восени минулого року, коли «Верес» залишився без головного тренера.
− Поки що рано говорити про якісь поповнення команди, − каже Святослав Власюк, − оскільки новобранців на оглядини запрошуватимуть Віталій Шевчук та Анатолій Коломієць, які в міжсезоння переглядали перспективну рівненську молодь. Однозначно можу сказати лише те, що докладемо всіх зусиль, щоб повноцінно підготувати «Верес» до другого кола чемпіонату та зрілою грою довести, що нинішнє турнірне становище команди − ніщо інше, як минулі тимчасові невдачі. «
Символіки і реклами Євро-2012 в Рівному немає.
Місцеві засоби масової інформації на минулому тижні вмістили інформації про поразку МФК «Рівне» в чвертьфіналі Кубку України, результати матчів зимової першості Рівного, передбачені міською радою кошти на завершення реконструкції східної трибуни стадіону «Авангард», на якому виступає ФК «Верес».


Тернопіль


У Тернополі та в регіоні зовнішньої реклами Євро-2012 не має. Прихованої реклами також немає.
Місцеві аналітичні публікації, радіо і телепередачі на тему Євро-2012 відсутні.
Заходи.
З 9 до 23 січня тернопільська «Нива» перебувала в Олімпійському навчально-спортивному центрі «Спартак» (м. Алушта), де готується до чергових ігор у другому колі чемпіонату України з футболу. Після матчу з сімферопольською «Таврією» футболісти «Ниви» зіграли ще декілька контрольних зустрічей. Так, 14 січня «Нива» з рахунком 0:1 поступилася чемпіону Грузії «Олімпії» з Руставі, яка в Криму готується до кубка Співдружності. Після цього тернопільські футболісти зіграли з першоліговою командою «Фенікс-Іллічовець» (Калініно), яку переграли в 1/32 фіналу Кубка України. «Нива» виграла у своїх суперників з рахунком 2:1.
18 січня «Нива» зустрічалася з першоліговою командою «Десна» (Чернігів). Враховуючи те, що «Нива» не грала основним складом (Паньків, Гусаковський, Саріс, Біскуп, Грешта, Ніканович, Семенець, Семенина та три футболісти, які перебувають на оглядинах. На заміну виходили Лопушняк, Беркита, Ілющенков) матч закінчився з рахунком 3:1 на користь суперника.19 січня «Нива» зіграла ще одну контрольну зустріч з командою «Курувчі» з Узбекистану, яка в чемпіонаті своєї країни завоювала срібні нагороди чемпіонату і в якій перебуває 8 гравців національної збірної. У першому таймі перевагою володіла команда з Узбекистану, яка повела в рахунку 2:0. У другій половині зустрічі тернопільські футболісти дещо скоротили відставання і матч закінчився з рахунком 2:1.
За «Ниву» виступали: Вірковський, Саркіс, Гусаковський, Біскуп, Грешта, Беркита, Ніканович, Лопушняк, Семенець та два гравці, які перебувають на переглядинах).Наступний тренувальний збір футболісти «Ниви» проведуть у Тернополі. Під час другого збору заплановано провести дві контрольні зустрічі з хмельницьким «Поділлям» та бурштинським «Енергетиком».Керівництво клубу і надалі переконане в тому, що ще надто рано афішувати прізвища футболістів, які перебувають на оглядинах, адже трапляються випадки, що деякі з них перебувають у клубі лише один день.
Під час прес-конференції голови Тернопільської ОДА Юрія Чижмаря, яка відбулася 22 січня, йшлося про стан як міжобласних доріг, так і доріг державного значення, що проходять через територію Тернопільщини. Голова ОДА наголосив, що їхній стан є незадовільний. Тому під час зустрічі з Прем’єр-міністром Юлією Тимошенко Юрій Чижмарь торкнувся питання фінансування об’їзних доріг довкола Тернополя і міста Бережан.
Враховуючи те, що Президентом України ініційовано державну програму «Шляхи України», яка має бути виконана до Чемпіонату Європи з футболу «Євро-2012», Тернопільщина намагатиметься включити до цієї програми будівництво нової об’їзної дороги довкола Тернополя, для якої вже розроблено відповідний проект та відведено землю. Цей проект коштує 160 мільйонів гривень.
Щодо будівництва об’їзної дороги міжміського сполучення для транзитного автотранспорту навколо Бережан, то після зустрічі голови ОДА Юрія Чижмаря з Прем’єр-міністром України направлено відповідні пропозиції до Кабміну про включення фінасування будівництва дороги з державного бюджету вже у цьому році в обсязі 150 мільйонів гривень.
Голова ОДА сказав, що через Тернопільщину на Євро-2012 їхатиме чимало транспорту. Тому дороги, готелі, мотелі, автозаправні станції, ресторани і кафе повинні відповідати європейському рівні. Також потрібно привести в порядок об’єкти туристичного значення, оскільки до історичних, культурних, духовних та природних пам’яток Тернопільщини виникає чимала цікавість з боку туристів. Проблемою є інфраструктура, тобто, її відсутність.
20 січня управління сім’ї, молоді та спорту Тернопільської міської ради спільно з Федерацією футболу м. Тернополя розпочали Кубок міста Тернополя з міні-футболу серед аматорських команд у 2008 році. Змагання проходять на майданчиках міського Центрального стадіону. Ці змагання, які вже не перший рік проводять згадані організатори, користуються популярністю серед тернополян. За словами головного судді Олега Мамуса, за нагороди виявили бажання посперечатися 16 колективів, у складах яких чимало відомих в аматорському футболі імен − Тарас Літинський, Віталій Кицак, Сергій Богородиченко, Сергій Шиманський, Автанділ Гвіанідзе, Руслан Рожук, Олег Ющенко, Віктор Ковальчук, Михайло Оліяр, Богдан Іванців та інші.
Обласна газета «Свобода» оголосила конкурс серед читачів на визначення на Тернопільщині кращих спортсменів 2007 року. Серед інших, необхідно назвати і трійку кращих футболістів області та кращих футболістів ФК «Нива». Переможці конкурсу отримають цінні призи від газети «Свобода» та федерації футболу Тернопільщини.
Конкурс триватиме до 23 лютого.
У Тернопільській обласній раді відбулося засідання постійної комісії облради з питань молодіжної політики, фізичної культури та спорту. На засіданні комісії депутати обговорили хід виконання рішення Тернопільської обласної ради від 27 квітня 2007 року «Про програму розвитку фізичної культури і спорту в Тернопільській області на 2007-2011 роки».
Нажаль, за словами заступника голови Тернопільської обласної ради Олега Вітвіцького, «виконавча гілка влади фактично проігнорувала дане рішення». Оскільки в області не лише не посилено роботу у цьому напрямку, а й здійснюються кроки, розпочаті попереднім головою ОДА Іваном Стойком щодо реформування діючого в обласній державній адміністрації управління у справах молоді та спорту у відділи. А це, у свою чергу, призведе до повного колапсу, як у галузі молодіжного руху, так і серед розвитку спортивних організацій та залучення до них широких верств населення.
Для прикладу: у сусідніх областях діють окремі управління сім’ї та молоді та у справах спорту.
Дане питання залишається наразі не вирішеним.
Кулуарні новини.
У кулуарних розмовах після прес-конференції 22 січня голови Тернопільської ОДА Юрія Чижмаря, на якій ішлося, серед інших питань розвитку інфраструктури області і про будівництво об’їзної дороги довкола Тернополя у рамках державної програми «Шляхи України», яка має бути виконана до Євро-2012, представники управління туризму ОДА обмовилися: Юрій Чижмарь узагалі не вірить, що Євро-2012 відбудеться в Україні, а тим паче, у Західній Україні. Цитую приблизні слова голови ОДА: «Женя Червоненко продасть італійцям Євро-2012. Бо він нічого не зможе організувати. І навіщо йому цей головний біль?».
Тому деякі представники тернопільської влади схильні вважати, що так звана діяльність голови ОДА щодо підготовки до Євро-2012 є лише показухою і декларацією. Це просто входить до його службових обов’язків. А щодо об’їзної дороги довкола Тернополя, то це пріоритет Кабміну − виділити гроші на її будівництво, чи ні.
Про негативні настрої голови ОДА щодо Євро-2012 відомо і деяким представникам бізнесу. Це викликало у них певне розчарування. Бо місцеві підприємці хотіли б взяти участь у будівництві та поліпшенні інфраструктури Тернопільщини.
Тим часом, 25 січня перший заступник голови ОДА Андрій Фліссак провів зустріч з представниками австрійського бізнесу, де йшлося про співпрацю у сфері будівельної галузі та будматеріалів. При цьому було обумовлено, що така співпраця має перспективу, оскільки Тернопільщина межує із Львівською областю, де буде проводитися Євро-2012, тому очікує значну кількість туристів. А сучасних готелів, мотелів, ресторанів та інше на Тернопільщині не вистачає.
Моніторинг тернопільських друкованих ЗМІ.
Євро-2012
«Місто»:
«Суд «заморозив» будівництво біля НСК «Олімпійський» (за інф. прес-служби Генпрокуратури) − Господарським судом Києва задоволено клопотання Генпрокуратури щодо її позову до ТОВ «Юджин» про зобов’язання знести об’єкт незавершеного будівництва. УЄФА вимагає знести торгово-розважальний центр перед НСК «Олімпійський» для проведення фіналу Євро-2012.
«Місто»: «Боротьба за ресурси для проведення «Євро-2012» розпочалася?» (за інф. ЗМІ) − Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко готова ввести посаду віце-прем’єра, який буде контролювати підготовку України до Євро-2012. Водночас Президент ФФУ Григорій Суркіс запропонував власний проект заходів щодо підготовки до ЧЄ. Основна роль при підготовці, на його думку, повинна приділятися органам виконавчої влади, при яких повинні бути створені профільні підрозділи.
«Місто»: «Головними на «Євро-2012» хочуть бути усі...» (за інф. ЗМІ) − Юлія Тимошенко вважає, що значна роль у можливості проведення в Україні «Євро-2012» належить Григорію Суркісу. Однак в Указі Президента, яким Віктор Ющенко головою Координаційної ради з підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу призначив себе, а своїм заступником Юлію Тимошенко, головний футболіст країни (Григорій Суркіс) розчинився серед Кравчука, Луценка та Балоги із Черновецьким.
«Нова Тернопільська газета»: «Медові» тези Юрія Чижмаря» − про прес-конференцію голови Тернопільської ОДА Юрія Чижмаря, на якій, серед інших питань, ішлося про те, що область має намір включити до державної програми «Шляхи України», яка має бути виконана до Євро-2012, будівництво нової об’їзної дороги довкола Тернополя.
ФК «Нива»
«Вільне життя»: «На короткий перепочинок» − після перебування «Ниви» в Олімпійському навчально-спортивному центрі «Спартак» (м. Алушта), команда має невеликий перепочинок. А потім гравці продовжать заняття у Тернополі.
ФК «Динамо»
«Тернопіль вечірній»:
«Динамівські дублери почали з поразки» (за інф. ЗМІ) − у першому матчі в Санкт-Петербурзі, де стартував ХУІ міжнародний турнір «Кубок чемпіонів Співдружності країн СНД і Балтії», молоді динамівці з мінімальним рахунком поступилися «Пахтакору», а в другому зіграли в нічию з БАТЕ.
«Тернопіль вечірній»: «
Динамо» може перемагати» (за інф. ЗМІ) − київське «Динамо» провело в Ізраїлі перший в цьому році спаринг. Українські футболісти обіграли болгарський «Левськи».
Збірна України
«Місто»:
«Рейтинг ФІФА: Україна залишилася на 30 місці» (за інф. ЗМІ).
«Місто»: «Золота калоша-2007» у Шовковського (за інф. ЗМІ) − найбільшим розчаруванням 2007 року в українському футболі став воротар київського «Динамо» та збірної України Олександр Шовковський, який і отримає приз «Золота калоша-2007». Стаття критична.
«Свобода»: «Непрості випробування для Михайличенка» − про непростий процес домовленостей із суперниками українців по відбірковій групі чемпіонату світу 2010 року стосовно календаря матчів.
Український футбол
«Місто»: «У Кубок Інтертото заявилося три українські команди» (за інф. ЗМІ) − після київського «Арсеналу» та сімферопольської «Таврії» до Кубка Інтертото вирішив заявитися і одеський «Чорноморець».
«Тернопіль вечірній»: «Гірники перемогли» (за інф. ЗМІ) − готуючись до Кубка Першого каналу, донецький «Шахтар» у Туреччині провів два спаринги. Гірники обіграли російську «Луч-Енергію» та німецький «Кельн».
«Нова Тернопільська газета»: «Дніпро» у програші...». (за інф. ЗМІ) − на зборах у Туреччині «Дніпро» зіграв два поєдинки, у яких поступився російському «Анжі» та раменському «Сатурну».

Тернопільське державне телебачення, телеканал «TV-4», «Smile TV», ФМ-станції «Українська хвиля», «Радіо Тернопіль», «Радіо ТОН» та обласне державне радіо в інформаційних випусках та випусках спортивних новин інформували про поточні футбольні новини України та зарубіжжя.


Харків

На прошедшей неделе основной темой обсуждения была перспектива перехода Харькова из статуса резервного города ЧЕ в статус основных (заговорили о проведении нескольких матчей). Такой вывод был сделан после возвращения с Координационного совета по подготовке к Евро-2012. Согласно заявления вице-губернатора Сергея Стороженко, которое он сделал на встрече с прессой по итогам этого совещания, эта перспектива вполне реальна. Стороженко отметил, что Президент Ющенко дал высокую оценку уровню подготовки Харькова, который, вместе с Донецком и Днепропетровском, был назван городом-лидером. Что касается финансирования, то по словам Стороженко, и основным, и резервным городам из госказны для подготовки к ЧЕ выдадут поровну. Вице-губернатор также озвучил позицию губернатора Арсена Авакова, которая, по его словам, была поддержана участниками Координационного совета, относительно необходимости передачи инвесторам практически всей собственности реконструируемых аэропортов. Сам губернатор также сделал ряд заявлений: деньги на строительство спортивных сооружений и развитие их инфраструктуры будут выделяться из государственного, областного и городского бюджетов; развитие гостиничной инфраструктуры − за счет инвесторов − уже к 2010 году в Харькове будет достаточно гостиниц, чтобы принять матчи (ресторанное хозяйство Харькова также готово принять гостей ЧЕ); в ближайшем будущем на сессию облсовета будет вынесена Программа подготовки области к Евро-2012. Мэр Михаил Добкин также озвучил определенные намерения: деньги, предусмотренные госбюджетом на развитие аэропорта, пустить на строительство метро ( в вопросе отказа от привлечения госбюджетных денег в аэропорт мэр очень последователен): « В госбюджете на реконструкцию аэропорта есть 200 млн.грн., а у аэропорта уже есть инвестор − Александр Ярославский. Деньги нужнее метростроителям. Тем более, что Ярославский проект уже заказал, а значит − первые миллионы уже потратил».
Судя по заявлениям в целом, у власти действительно большие намерения: масштабный «ЕВРОремонт» начнется уже в этом году: в начале февраля откроется новая трасса − «бетонка» до Днепропетровска; зрительский комплекс Восточной трибуны стадиона «Металлист» сдадут к первому мая (строительство действительно продвигается быстро), а после проведения Кубка Украины начнется реконструкция крыши; в конце весны Ярославский собирается представить проект нового терминала, а строительные работы по аэропорту стартуют осенью; осенью начинаются строительные работы и по возведению «Металлист-сити».
По словам Александра Ярославского (он сообщил об этом прессе 26 января), началось строительство академии юношеского футбола на территории спорткомплекса «Металлист». Оно должно закончится в 2009 году и будет включать: шесть футбольных полей, жилой корпус на 100 человек, столовые и др.объекты).
Одной из нынешних проблем стадиона «Металлист» является то, что подготовка газона к играм стоит «титанических усилий» из-за того, что на нем проходят игры двух футбольных клубов «Металлиста» и «Харькова». По словам Стороженко, проблема уже обсуждалась, но конкретный результат не был достигнут − в Харькове существует определенный дефицит стадионов, при этом собираются закрыть еще один − стадион «Серп и молот».
25.01.08 на сайте «МедиаПорта» прошло заявление Ю.Тимошенко (со ссылкой на «УНИАН») относительно ее намерения строить новые окружные магистрали вокруг городов, где планируется проведение матчей Евро-2012.
28.01.08 в «Объектив-новостях» (ТРК «Симон») прошла информация о начале строительства академии юношеского футбола на территории спорткомплекса «Металлист»; эта же информация опубликована Интернет-изданиями «Статус-кво» и «Городской дозор» тоже от 28.01.08 (по итогам пресс-конференции А.Ярославского).


Херсон

Зіграні чергові матчі відкритої першості Херсонщини з фут-залу. Найбільше глядачів прийшло на фінальну гру туру, між командами «Продексим» та «Альфа». Серед присутніх були помічені і ветерани футболу, зокрема Віктор Бербенцев та Володимир Володін. Вони висловили свій погляд на сучасний стан справ у херсонському футболі. За їх словами у нас все ще можна зібрати дієздатну команду, що змогла б гідно виступити в чемпіонаті України, ось тільки займатися нею нікому, а це, мовляв, проблема, яка стоїть поруч із матеріальними негараздами. Та, повертаючись до матчу… «Альфа» несподівано легко повела у рахунку, більш того, тільки продовжувала нарощувати свою перевагу − 4:0, але так само раптово й втратила її. Можливо, цьому посприяли чарівні дівчата з групи підтримки «Продексиму», які надавали натхнення команді. Відтак, «Продексим» здобув вольову перемогу − 6:5. Найближчий переслідувач лідера, клуб «Сигма», без особливих зусиль здолав «Барс-Кристал» − 9:3.
У матчах за програмою зимової першості Херсона з футболу несподіванок не відбулося. Увага вболівальників була прикута перш за все на 2 матчі. ХЕПІ на в’язкому полі змогло забити три «сухих» м’ячі «Нафтовику». На стадіоні «Кристал» однойменна команда поступилася «Динамо»− 1:3. Решта зустрічей пройшла фактично за порожніх трибун.
Серед загальнофутбольних тем, що викликали певний відгук у футбольної громадскості:
− Одеса виділить 736 млн. грн. на підготовку до Євро-2012 (позаздрили сусідам, усе-таки хоч і резервне місто, а дивись...). Обговорювали і новину про те, що ФК «Чорноморець» створить в Одесі дитячу Академію футболу, на базі якої будуть тренуватися діти зі всієї України. Одеса є Одеса, говорили, спочатку побудують як приміщення під заселення однієї зі збірних − учасників Євро-2012, а потім переведуть під клуб і академію. Прогнозували відтік з Херсона талановитих хлопців);
− під кінець тижня пораділи першим перемогам «Шахтаря» і «Динамо» на Кубку 1-го каналу в Москві. Висловили певний оптимізм (не все так погано, як здавалося, подивимося, як буде далі).
Міськрада Херсона готується виділити гроші на фізкультуру і спорт. На сесії 31.01 будуть розглядати кілька програм фінансування, у тому числі й окрему програму по футболу. Прогнози наступні: міні-футбол (федерація міста) одержить до 60 тис., для «Кристала» будуть просити до 1,7 млн. грн., щоб заявитися в 2-у лігу чемпіонату України (цей рік уперше ми пропустили). У п'ятницю депутатів міськради вивозили на стадіон «Кристал», щоб викликати почуття відповідальності за реконструкцію і відродження. До речі − стадіон і інші споруди − окрема програма, яку будуть «пробивати» в бюджеті Херсона.
Оголошень, плакатів та інших носіїв рекламної інформації щодо ЄВРО 2012, матчів зимової першості Херсона з футболу та відкритої першості області з фут-залу помічено не було.
На обласному телебаченні вийшла в ефір футбольна програма, де пройшов детальний огляд матчів зимової першості Херсона з футболу. Традиційно в ефірі обласного радіо «Таврія» звучала футбольна аналітична програма «Єврофутбол». У ній йшлося про те, що нарешті зрушило з місця питання щодо збудованого навколо НСК «Олімпійський» торговельно-розважального комплексу, адже Господарським судом м. Києва задоволене клопотання Генеральної прокуратури України щодо її позову до ТОВ «Юджин» про зобов'язання знести об'єкт незавершеного будівництва. Говорили і про київське «Динамо», яке дуже пристойно виглядало у матчі проти московського «Спартака» на розіграш кубка першого каналу. Висловили думку, що прихід російського фахівця на посаду головного тренера київського клубу зможе реанімувати команду.


Хмельницький

Футбольне життя на тижні у Хмельницькому пройшло під знаком зборів команди другої ліги чемпіонату України «Поділля». До цього міськвиконком зробив подарунок футбольній дружині, передавши на баланс клубу автобус «Нео-ЛАЗ», який «Поділля» хоч нещодавно й отримало, Але який належав не команді, а ДЮСШ. Виявляється, що «Поділлю» б довелося за користування автобусом платити оренду ДЮСШ близько 100 тисяч гривень.
На оглядинах в «Поділлі» є декілька гравців. За словами головного тренера подолян Богдана Блавацького, про новачків говорити ще зарано. «Я думаю якісь підсумки ми зробимо вже після першого збору в Криму, − сказав Богдан Ігорович. − Бо багатьох потрібно перевірити в товариських матчах. Не приховую й того, що з кимось ми будемо розставатися. Але прізвищ знову ж таки не назву». До списку Богдана Блавацького на відрахування потрапили не лише гравці, які не можуть потрапити в заявку, а й ті, які вже грали в першому колі. Також серед футболістів, які зараз на оглядинах в «Поділлі», є й один іменитий гравець, імені якого поки не оприлюднено.
Команда тренується то на асфальті, то на синтетиці в парку. І вже деякі футболісти почали скаржитися, що в них колінні зв’язки болять.
У своїх спарингах під час збору «Поділля» отримало перемоги.
Теофіпольську «Іскру», яка є кандидатом на створення фарм-клубу «Поділля» команда майстрів перемогла з рахунком 4:3. 18 квітня 2007 року, коли «Поділля» зіграло свій перший спаринг ще перед стартом в аматорській лізі, була також теофіпольська «Іскра». Тоді теж було 4:3.
«Іскру» в цьому матчі підсилили декілька гравців «Поділля».
З вінницькою «Нивою-Світанок» на воротах «Поділля» стояв голкіпер, який перебуває на оглядинах. Хмельничани виграли − 2:1, а дублери розійшлися нічиєю.
Щодо основного складу, то поки немає повноцінної заміни голкіперу Олександру Гуменюку. Більше того, коли був Гуменюк, гравці лінії захисту почувалися впевненіше. Спаринги з’ясували, що як тільки починають багато забивати, так одразу ж і багато пропускають. Тільки перестають пропускати, так і не забивають.
На перегляді було 43 гравці. Деяких хмельничан вже в третє переглядають. І немає в Хмельницькій області такого резерву, який би відчутно підсилив команду. Зараз одного забрали до себе львівські «Карпати». І «Поділля» по грошах програє таким клубам. На жаль, селекційна група ще не працює так, як має працювати.
Щодо перспектив досягнення першого місця і виходу в першу лігу. Адже лише перше місце гарантує вихід до першої ліги. То чому не ставилося завдання посісти перше місце? Чому на горизонті з’явилося завдання третього місця?
− Тому що була створена нова команда, фактично дебютант, пояснив головний тренер «Поділля». − Ми вже з перших кроків почали відставати від інших по селекції та фінансах. Маю на увазі тих, хто оголосив про намір виходу до першої ліги. Тому для рейтингу Хмельницького, відродження команди було б пристойним посісти третє місце. Але я теж хотів, щоб «Поділля» було на першому місці. Хочу зазначити, що ми не опустили руки, а працюємо. У нас одна з небагатьох команд, яка вже склала майже весь календар спарингів до початку другого кола. Дай Бог, щоб у нас були кращі умови, щоб були поля, які планують на ДЮСШ та біля «Епіцентру». Тоді нам буде легше.


Чернівці

Впродовж тижня тема «Євро-2012» згадувалась на семінарі в облдержадміністрації з питань транскордонного співробітництва, під час Інтернет-конференції губернатора.
Будь-яка інформація на зовнішніх рекламних носіях по згаданій темі відсутня.
ЗМІ.
Телеканал ТВА 23.01
вмістив в інформаційній програмі сюжет про підготовку до нового футбольного сезону ФК «Буковина».
Йшлось про зустріч в рамках першого в цьому році спортивного спарингу команди з бурштинським «Енергетиком». Гра відбулась на штучному полі спорткомплексу «Олімпія» в Чернівцях.
Зазначалось, що «Буковина» нинішнього року доволі рано і в повному обсязі приступила до навчально-тренувального процесу, Василь Федорюк, президент ФСК «Буковина» зазначає, що умови для тренування футболістів у Чернівцях створені нормальні, виконуються всі зобов’язання, дані гравцям. Констатувалось також, що у грі основних складів буковинці виглядали набагато краще за бурштинців, які грають у першій лізі. Чернівчани домінували, але гра завершилась 0:0. Чернівецькі резервісти поступилися своїм суперникам з рахунком 0:1.
Преса інформує також про черговий матч першості України з міні-футболу в Іллічівську з лідерами чемпіонату чернівецького «Меркурія», який буковинські футзалісти програли 5:3. Відзначається, що голи іллічівці забивали під завісу гри.

В контексті «Євро-2012».
25 січня в обласній державній адміністрації Головним управлінням економіки було організовано інформаційний семінар на тему «Розробка транскордонних проектів у рамках Спільної Оперативної Програми «Румунія-Україна-Молдова 2007-2013 рр.» Європейського Інструменту Сусідства та Партнерства (ENPI СВС)» під егідою експертів Міністерства Розвитку, Громадських робіт та Житлового господарства Румунії та німецького консорціуму GTZ.
У роботі семінару взяли участь радник Міністерства Розвитку, Громадських робіт та Житлового господарства Румунії Габріела-Емілія Іонеску, експерти німецького консорціуму GTZ Майкл Гут і Ева Бьолінг. Останні, зокрема, звернули увагу на важливість питання, оскільки Україна готується до проведення «Євро-2012».
Втім, лише після півгодинної презентації теми посадовці Головного управління економіки пообіцяли аудиторії − а це представники органів виконавчої та представницької влади в районах, політичних партій, громадських організацій, науковці − перекласти українською мовою англомовну методику освоєння європейських коштів в рамках співробітництва «Україна-Румунія-Молдова». Присутні в малій залі «Будинку з левами» були очевидно збентежені недостатньою підготовкою семінару з боку української сторони. Дезорієнтованою виявилась і преса, яка не отримала прес-релізів і працювала спонтанно, не завжди розуміючи, хто і про що говорить…
З «перших рук» через перекладачів вдалось збагнути, що Євросоюз опікується своїм довкіллям і пропонує українській стороні долучитися до співпраці в трьох напрямках − соціально-економічному, екологічному та гуманітарному.
Головною дійовою особою в освоєнні європейських коштів є Румунія, партнерство з якою обов’язкове як для України, так і для Молдови. На цьому, зокрема, наголосила представник міністерства економіки в румунському уряді Даніела Попеску, зазначивши, що «загальний бюджет проекту 126 мільйонів 718 тисяч Євро. Країни-партнери повинні вкласти суму в розмірі 10% від загального бюджету, який надається Європейським союзом. Основна територія в Україні − це області Чернівецька, Одеська, в Румунії − Сучава, Ботошани, Ясси, Галац, Тульча, і вся територія Молдови»
«Це можуть бути, − зазначила Д.Попеску,− різні державні і місцеві організації , університети, неурядові організації , торгові палати. Обов’язковим є, що один партнер має бути по інший бік кордону, тобто, з іншої країни».
Гості поділились досвідом регіональної співпраці на прикладі Нідерландів і Німеччини, започаткованої відразу після закінчення другої світової війни. Її результатом стало будівництво автошляхів, розвиток інфраструктури, промисловості.
Загалом, семінар засвідчив наявність потужної інтегрованої політики Євросоюзу, який відчиняє двері українському прикордонню для спільної праці в збереженні природи, покращення комунікацій, підвищенні рівня життя.
Нагадаємо, що до цих пір попри активну практику міжрегіональної міжнародної співпраці Буковині ще ні разу не вдалось стати учасником освоєння діючих грантів Європейського Союзу. В кулуарах науковців, присутніх на сесії, висловлювались думки, що європейська сторона не надто охоче прагне надавати Україні кошти. Втім, висловлювались і інші точки зору стосовно, зокрема, непрофесійності в підготовці проектів українцями, очікування коштів з Європи як мовиться «задарма», без відповідного практичного внеску з свого боку.
Конкурс проектів розпочинається в ІІІ кварталі 2008 року. Бенефіціари та їхні партнери вносять до бюджету проект, який може складати від 30 тис. до 2 млн. євро, суму, еквівалентну 10% внесків ЄС. Чи вдасться області увійти до проекту з власними обґрунтованими пропозиціями, засвідчить час. Обнадійливим є хоча б те, що нинішнього року на позачерговій сесії обласної ради депутати виділили з бюджету понад 2 мільйони гривень на облаштування прикордонної зони. Це дає підстави сподіватись на те, що українська сторона, нарешті, від теоретичних розмірковувань переходить до конкретних справ.

Губернатор Буковини Володимир Куліш:
 « Фактично, переговори про участь краю у розбудові шляхів під час проведення Євро-2012 ще не велися».
25 січня відбулась перша Інтернет-конференція голови Чернівецької обласної державної адміністрації Володимира Куліша. У ній взяли участь майже пів тисячі респондентів.
Тема чат-конференції − будівництво доріг в області, оскільки нинішній рік на Буковині владою оголошено «роком доріг».
За словами губернатора, нинішнього року буде споруджено більше семи кілометрів другої черги об'їзної дороги, на що передбачено 74 мільйонів гривень. Цей план влада має намір виконати за рахунок підготовки до дня 600-річчя м. Чернівців.
Загалом же, зазначив В.Куліш, нинішнього року влада має намір залучити на дорожнє будівництво з різних джерел 300 мільйонів гривень. Нагадаємо, що саме таку щорічну суму потребує виконання обласної комплексної програми розвитку доріг на Буковині. До цих пір фінансування було втричі меншим.
Відповідаючи на питання про вірогідність будівництва в області автобанів, В.Куліш сказав: «Ми ведемо переговори з кількома потужними компаніями, які будують автошляхи в Європі, розглядаємо це питання в контексті будівництва дороги Кам'янець-Подільський-Чернівці як автошлях − залізниця. Я не виключаю можливості залучення іноземних компаній, особливо на складних ділянках, де дійсно необхідна європейська якість.»
Говорячи про джерела фінансування дорожнього будівництва, губернатор зазначив, що влада намагається « залучити кошти ЄС». Він уточнив при цьому, що «мова йде про розбудову прикордонно-митних переходів». Втім губернатор зізнався, що, « фактично, переговори про участь краю у розбудові шляхів під час проведення Євро-2012 ще не велися».


Черкаси
221 чевня3.06.2007 р. Чемпіонат Черкаської області. 9 тур.
Події в контексті «Євро-2012».
ТОВ «Черкасибаскет» планує збудувати в Черкасах великий спортивний комплекс. Про це на прес-конференції у Черкаському МВК заявив міський голова Черкас Сергій Одарич. Спортивний комплекс буде розташований на ділянці загальною площею 30-32 га. Орієнтована вартість будівництва − понад 100 млн. грн. 20 грудня міська рада надала дозвіл ТОВ «Черкасибаскет» на розробку проекту цього комплексу, який включатиме великий спортивний зал для проведення різноманітних заходів на 7-8 тис. глядацьких місць. Зал матиме універсальний характер. Тут будуть проводитися змагання з командних видів спорту (футбол, баскетбол, волейбол), а також з боксу й боротьби. Окрім залу, на цій ділянці планується розташування 50-метрового плавального басейну з 2-3 тисячами глядацьких місць. Будівництво спорткомплексу розпочнеться одразу після того, як ТОВ виграє таке право на аукціоні. Щодо терміну завершення будівництва − то С. Одарич зазначив, «можливо, 2010 рік уже можна буде зустріти на ялинці у новому залі».
21 січня на зустрічі в Черкаській ОДА депутат Земельного Уряду Землі Північний Рейн-Вестфален Фріц Маіс й голова житлово-будівельної фірми «Данройтер і Брасс Гмбх» з міста Фірзена Ханс Вільгельм Янісен-Брасс запропонували першому заступникові голови ОДА Петрові Гаману розглянути проект будівництва в Каневі новітнього туристичного комплексу. Будівництво можна здійснити за кошти Євросоюзу. Проектом передбачено створення навчальної бази, де готуватимуть спеціалістів міжнародного рівня в галузі туризму та історії, підвищуватимуть кваліфікацію кадрів за рахунок німецької сторони. У свою чергу Петро Гаман пообіцяв вивчити це питання та повернутися разом із міською владою Канева до розгляду та реалізації проекту.
Події.
Тривають ігри Меморіалу Олега Макарова. Третій тур першої групи 22 січня для ФК «Дніпро» (Черкаси) виявився менш вдалим ніж попередні. Перемогу з рахунком 1:0 здобула команда «Арсенал» з Білої Церкви.
Проте, на заключний матч групового турніру 24 січня ФК «Дніпро» вийшов з великим настроєм перемогти своїх опонентів − «Динамо-3» (Київ), адже лише перемога дозволяла їм уникнути додаткового матчу за право грати в чвертьфіналі меморіалу. Підсумковий рахунок − 2:0 на користь черкащан.
26 січня − чвертьфінал Меморіалу Макарова між ФК «Дніпро» (Черкаси) та ЦСК (Київ). Матч проти аутсайдера першолігових перегонів поточної першості України черкаський «Дніпро» провів на одному диханні. Ворота армійської команди двічі вразив потенційний новачок команди Артем Мостовий. Скориставшись пасом Сергія Третяка, підтвердив свій бомбардирський хист і молдавський легіонер команди Олег Хромцов, тим самим довівши на 61-ій хвилині рахунок до розгромного. Лише в доданий арбітром час, коли на полі в складі черкаської команди були переважно юні виконавці, киянам вдалось сквитати один м'яч. Підсумковий рахунок − 3:1 на користь черкащан.
27 січня − півфінал Меморіалу. Недооцінивши суперника − аматорський колектив з Київщини «Грань», черкасці зупинились за крок до фіналу на рахунку 1:1.
Преса.
У газеті «Спорт та здоров’я» опубліковано інформацію про регіональний турнір з міні-футболу, який відбувся в Городищі. Зазначається, що перше місце і приз районної федерації футболу здобула команда «Рось» із Корсунь-Шевченківського, 2-ге − «Юність» із Городища, 3-тє − «Явір» зі Сміли.
«Спорт та здоров’я» також інформує читачів про зустріч футболістів з команди «Зоря» з їхніми вболівальниками. Наголошено на вдалому дебюті команди у вищому футбольному ешелоні області: вихід у фінал розіграшу Кубку області та 4-те місце в чемпіонаті.
Перший серйозний успіх на тренерському містку відзначив наставник юніорської збірної України, майстер спорту міжнародного класу, наш земляк зі Сміли Юрій Мороз, − повідомляє «Спорт та здоров’я». Очолювана ним команда посіла ІІІ місце на ХХ Міжнародному меморіалі Валентина Гранаткіна, який з 5 по 13 січня відбувався в Санкт-Петербурзі.
У газетах «Спорт та здоров’я», «Вечірні Черкаси» міститься інформація про вдалий старт ФК «Дніпро» (Черкаси) у 1-му і 2-му турах меморіалу О.Макарова.
Газета «Спорт та здоров’я» повідомляє: голова Дніпропетровської ОДА Віктор Бондар вважає, що для підготовки до Євро-2012 області необхідно виділити з державного бюджету 5,5 млрд. грн. Ці кошти необхідні для будівництва автодоріг.
Про проект будівництва в Черкасах найбільшого в Україні спорткомплексу написали «Акцент» і «Вечірні Черкаси».

«Євро-2012» − реклама відсутня.
Підписатися на новини