ФУТБОЛЬНАЯ ЖИЗНЬ РЕГИОНОВ

Автономна Республіка Крим

В новогодние праздники принято дарить подарки. Представители спортивного клуба «Таврия» по традиции посетили симферопольский детский дом «Елочка». Ребятам были презентованы сладости и клубная атрибутика. Не остался в стороне от благого дела и фан-клуб первого чемпиона Украины − «5-й сектор». Фанаты на собственные деньги закупили футбольные мячи и на Рождество побывали в той же «Елочке» и в столичном детском доме № 2. Кроме подарков, фан-сектор организовал для старших ребят рождественский футбольный турнир, на котором, признаться, кипели нешуточные страсти − победителям вручили настоящий Кубок, который решено сделать переходящим.
Касаемо предновогодних соревнований. Стоит отметить также ставший традиционным розыгрыш Кубка мэра Симферополя. В конце минувшего года он проводился уже в седьмой раз (мэры меняются, но турнир набирает все большую популярность). Участвовали в нем в основном любительские команды, выступающие в чемпионате города. На сей раз победителем стал молодежненский «Спартак» − фарм-клуб «Крымтеплицы».
Каких-то эксцессов во время праздников отмечено не было. В «Таврии», «Крымтеплице», ФК «ИгроСервис», ПФК «Севастополь» и других командах мастеров Новый год отметили по-домашнему − с подарками и небольшими застольями. 31 января в эфире программы «Футбол-ТВ» (ТРК «Неаполь») президенты всех клубов поздравили своих болельщиков с праздниками (кстати, много хороших слов было сказано в адрес Федерации футбола Украины, в частности, за выигрыш тендера на проведение чемпионата Европы-2012).
Все крымские команды тем временем вышли из отпуска. Флагман футбола полуострова − «Таврия» − проводит в эти дни втягивающий сбор в Алуште. Прошлогодняя «основа» команды тренируется отдельно от потенциальных новичков. Пока футболисты работают без мяча − Михаил Фоменко нагружает их по полной программе (упор делается на «физику»). В субботу команда прошла тестирование − под наблюдением специально приглашенной из Киева комплексной научной группы. А вот потенциальные новички (их больше двух десятков) ежедневно проводят спарринги (ничья с тернопольской «Нивой» − 1:1 и победы над «Фениксом-Ильичевецем» − 3:1 и грузинской «Олимпи» − 3:0). Пока хорошее впечатление из новичков производят голкипер «Кубани» Андрей Дикань, защитники Виталий Березовский из «Вентспилса» (очень хорош!) и француз Жоель Кики из болгарской «Белашицы» (с выкупом его трансфера, правда, могут возникнуть проблемы: болгары требуют ни много ни мало − миллион долларов; при этом отметим, что игрок не имеет твердого места в составе аутсайдера болгарского чемпионата), хавбеки Дмитрий Трухин из алчевской «Стали», Кирилл Ковальчук из «Зимбру», молдавский форвард Анатолий Дорош из азербайджанского «Стандарта» (говорят − второй Алиев, любитель нарушать спортивный режим). А вот молодой динамовский голкипер Леонид Мусин пока впечатления не производит. Еще несколько новичков из Польши и Сербии присоединятся к «Таврии» уже непосредственно в ходе сбора в Турции.
«Крымтеплица» начала подготовку к сезону на своей клубной базе в Молодежном, сегодня команда отправилась в Ливадию. ФК «ИгроСервис» вовсю тренируется в Евпатории, а «Феникс-Ильичевец» − в Алуште. ПФК «Севастополь» готовится к сезону в родном городе. Имена потенциальных новичков вся крымская четверка команд первой лиги держит в секрете. На этой неделе должны выйти из отпуска крымские коллективы второй лиги.
Комментариев по поводу назначения Алексея Михайличенко главным тренером сборной Украины в прессе пока нет. В кулуарах это назначение тоже практически не обсуждается. Специалисты сходятся в одном − назначать нужно было отечественного тренера. А Михайличенко или кого другого − это уже третий вопрос…


Вінниця

Протягом свят будь-яких подій, не те, що на спортивних, було зовсім небагато. Як штрих, можна відмітити публікацію в газеті « 20 хвилин» за 03.01.08 під заголовком «ТОР-10 винницких спортивных событий 2007 года», в якій на перше місце поставили футбольну подію №1 − відновлення вінницького футбольного клубу майстрів.
«…В отличие от местных властей, определяющих лучших спортсменов исключительно по набранным очкам в соответствии с единой всеукраинской классификацией, мы пошли по другому пути. В первую очередь во внимание принималось количество болельщиков у того или иного вида спорта. Поэтому в рейтинг попали в основном команды по игровым видам спорта. Итак, вот как выглядит по нашему мнению горячая спортивная десятка.
1. Реанимирование винницкого футбольного клуба мастеров. Прошедший год стал переломным в первую очередь в винницком футболе. Ведь после двухлетнего перерыва в нашем городе была реанимирована команда мастеров. Причем совместными усилиями − и бизнесменов, и городских властей, и областного руководства. Главным тренером клуба «Нива-Свитанок» стал известный в прошлом футболист винницкой «Нивы» и харьковского «Металлиста» Иван Панчишин. Он смог быстро «слепить» из футболистов-аматоров команду, которая уже стала крепким середняком второй лиги…»
Важливою подією на Вінниччині з приводу підготовки Євро-2012 стане сесія обласної ради (вона запланована на 16 січня 2008 року), на якій планується затвердити бюджет, де, за моєю інформацією, окремим пунктом повинно стояти питання про виділення коштів на підготовку до Євро-2012.Для Вінниччини це в основному будівництво і ремонт доріг та облаштування інфраструктури. Якщо врахувати, що для цього крім обласних коштів буде виділена і цільова державна субвенція, то пиріг має бути ласим. За моєю інформацією на президії обласної ради, яка кілька раз офіційно і неофіційно засідала цього тижня відбувалися гарячі дискусії якраз з приводу кількості і освоєння коштів на Євро-2012. Так сталось, що саме в цей час в області послабилися позиції фінансового клану губернатора Домбровського і «футбольне питання» може стати лакмусовим папірцем визначення питання «хто в домі хазяїн». Майбутня середа все це має визначити.
Євро-2012 приділила увагу і газета «Вболівальник» за 10 січня. В ній надруковано статтю «Евро-2012: восемь месяцев насмарку?» (матеріал без підпису). Автор, очевидно був на прес-конференції Суркіса. Він пише з приводу проведення Євро-2012: «…Григорий Михайлович на одной из недавних встреч с представителями СМИ открыто сказал, что право проведения Евро-2012 в Украины могут …просто отобрать. Правда, при этом не бросающий слов на ветер глава ФФУ подчеркнул, что шанс спастись у нас есть. Но только в случае немедленного перехода от имитации бурной деятельности по подготовке к чемпионату континента к практическим делам….».
Автор також пропонує коментар Суркіса з приводу призначення Червоненка керівником Нацагенства по проведенню Євро-2012: «…Считаю это некорректным прежде всего по отношению к обществу, которое ждет от первых шагов руководителя Нацагенства не всплеска кулуарных интриг и пересудов, чей он или в противовес кому пришел, а скорейшего решения целого вороха накопившихся за восемь месяцев проблем...»
В цьому ж номері газети «Вболівальник» під рубрикою «Євро-2012» надруковано матеріал «7,3 млрд.. гривень для Житомирської області. В ньому, зокрема, йдеться мова про те що, «..Житомирская область в проекте региональной программы подготовки и проведения в Украине финальных соревнований чемпионата Европы-2012 по футболу предусматривает реализацию свыше 200 мероприятий на общую сумму 7.3 млрд. гривен.
І наостанок, святковий штрих. Напередодні вихідних, функціонери міського відділу спорту анонсували, що 12 − 13 січня у Вінниці в міському парку відбудеться футбольний турнір на приз Меланки та Василя. Якраз 13 і 14 січня відзначають ці народні свята. Він відбувся оригінально, принаймні, вчора 13 січня. На стадіоні пусто, а на лавках кілька «команд» піднімали чарку і за Маланку, і за Василя.


Волинь

Заходи до Нового року
У Луцьку є традиція: під самий Новий рік проводити турнір з міні-футболу. І цього разу відбувся він у залі обласної ДЮСШ. Останніх вісім років організатором турніру виступав торговий дім «Волиньтабак». Нинішній турнір провів чемпіон області з футболу − клуб «Вотранс-ЛСТМ».
Захід став подією в спортивному житті Луцька, оскільки на спортмайданчику можна було побачити футболістів, які грають у командах вищої, першої та другої ліги українського чемпіонату, також за кордоном, і ветеранів футболу. Так, у турнірі взяли участь: Тарас Михалик, Олег Герасим’юк з «Динамо», Артем Федецький з «Арсеналу», Олександр Антонюк з «Нафтовика», Андрій В’юник з Італії, Роман Степанов з Білорусі, Сергій Гордун, Іван Семеряк, Валентин, Юрій та Сергій Круковці, Ярослав Комзюк, Володимир Гащин... Волинські вболівальники шанують цих футболістів.
На першому етапі змагань вісім команд розділили на дві підгрупи і визначили по дві сильніших, які й продовжили боротьбу в передноворічному турнірі. Конкуренція була настільки пристойна, що до чотирьох найсильніших не змогли пробитися дублери луцької «Волині» та досить сильна футбольна команда з Ковеля.
У першому півфінальному поєдинку зійшлися багаторічні друзі-суперники − «Вотранс-ЛСТМ» та «Волиньтабак». За першу грали Михалик та Федецький. І програли!
У другій півфінальній зустрічі студенти Волинського національного університету змагалися з командою «Там-Там» (так називається найбільший в Луцьку торговий дім колишнього народного депутата Ігоря Єремєєва). Виграли «тамтамівці».
У фіналі зустрілися «Волиньтабак» і «Там-Там». В основний час − нічия. В післяматчевих пенальті «тамтамівці» Ярослав Комзюк та Володимир Гащин не реалізували свої шанси і переможцем турніру стала футбольна команда «Волиньтабак».
Коли ця інформація йшла по Волинському телебаченню, коментатор зробив таке зауваження: подібні турніри, взагалі-то, мала б організовувати місцева Федерація футболу, а організовують − комерційні структури...

Євро-2012
Голова Волинської обласної ради Анатолій Грицюк говорить щодо перспектив Луцького аеропорту, який уже років п’ятнадцять не функціонує:
А як Ви сприймаєте скептичні прогнози окремих експертів про те, що аеропорту Луцьку не бачити ніколи? Відомо, що це питання активно лобіював заступник луцького міського голови Василь Байцим, а він, ходять чутки, повертається до роботи в облдержадміністрацію…
− Це не чутки, а практично вирішене питання. Василь Байцим працюватиме заступником голови облдержадміністрації й опікатиме питання економіки.
− Хто тоді, як не Байцим, далі вестиме питання аеропорту в Луцькому міськвиконкомі?
− Коли ми приймали рішення про передачу аеропорту Луцькій міськраді, то передбачали, що це буде об’єкт наших спільних дій. Це такий майновий комплекс, який потребує багато коштів. Без потужного інвестора чи розуміння держави (враховуючи «Євро-2012») ми нічого не зможемо зробити. Тож я вважаю, що Василь Байцим і на цій посаді опікуватиметься темою аеропорту. Рано чи пізно у представників бізнесу з’явиться до нього серйозний інтерес.

Преса пише: «Головна перемога цього року: Україні та Польщі було надано високу довіру у вигляді Євро-2012... Здобуте завдяки копіткій діяльності глави ФФУ Григорія Суркіса, Євро-2012 стало великою несподіванкою для вітчизняного політикуму, на який тепер покладена небувала відповідальність».
«Динамо» (Київ)
Провідна газета області «Волинь-нова» цитує Ігоря Суркіса щодо персоналій:
Стосовно Реброва»: «Сьомін розраховує на нашого капітана як на людину, яка допоможе йому краще відчути колектив».
Стосовно Мілевського: «Ця людина втратила мою довіру. Він обіцяв повернути мою довіру ще до Нового року. Що ж, побачимо, чи буде це чергова обіцянка, чи футболіст врешті візьметься за розум. Тим паче, що йому вже наступає на п’яти талановита молодь, серед якої його ж тезка Кравець та й інші, які можуть витіснити Мілевського в запас».
Стосовно Шовковського: «Шовковському перш за все треба відпочити, відійти від отриманої у кінці сезону травми. Якщо він відчує у собі сили і мотивацію допомогти клубу, в якому він провів своє свідоме футбольне життя, а новий тренер воротарів Сергій Краковський це підтвердить, тоді − так.»
Стосовно Гавранчіча: «Ще в кінці минулого сезону я сказав, що готовий його відпустити, якщо надійдуть хороші для нас пропозиції. Поки що таких не було».

Національна збірна
Преса не дуже позитивно розцінює призначення Олексія Михайличенка головним тренером національної збірної з футболу. «Одним з головних недоліків Михайличенка, − пише провідна газета області «Волинь-нова», − у футбольних колах називають те, що він через свій м’який характер (прізвисько «Лєсік») навряд чи стане авторитетом у національній збірній України, яким був Олег Блохін. Адже за часів роботи Михайличенка в київському «Динамо» деякі легіонери відверто його не слухались, а одного разу Горан Гавранчич ледве привселюдно його не побив. «Як же тоді він уживеться з такими відомими гравцями, як Шевченко, Воронін чи Тимощук? − дивуються спеціалісти і додають: − Тут і Суркіси не допоможуть...»
Волинські газети, мов на кавовій гущі, продовжують гадати: перейде Шевченко в Штати? Чи в «Динамо»? Чи в ФК «Москва» до Блохіна...
ФК «Волинь»
Майк Чіді Алозі з Нігерії в 17 років став гравцем луцької «Волині». Нещодавно він отримав запрошення до тренувального табору національної збірної Нігерії, яка готується до старту в Кубку Африканських націй, а звідти відбуде на оглядини до німецького «Ганновера». Якщо трансфер відбудеться, то луцька «Волинь» може отримати за легіонера непогані гроші, яких бракує для створення боєздатного колективу. Цілком можливо, в «Волинь» перейдуть вже відомі лучанам Олександр Пищур і Максим Лісовий, які перебували в команді на правах оренди. Особливо добре в минулому сезоні зарекомендував себе Олександр Пищур − перспективний футболіст.
Інше
Підсумки року в футбольній сфері. Провал року: український футбол. Провалилися всі і відразу на всіх рівнях. Національна збірна зайняла лише підсумкове четверте місце в кваліфікації до Євро-2008. Ще більше засмутили клуби...
Трансфер року: Анатолій Тимощук. Перейшовши з донецького «Шахтаря» в петербурзький «Зеніт», допоміг цій команді стати чемпіоном Росії... Загалом волинська преса пише дуже широко і дуже тепло про Анатолія Тимощука.
Ще одна тема, яка цікавить пресу, − створення «народної» футбольної команди: кілька десятків тисяч уболівальників скидаються по 100 гривень і таким чином створюють бюджет майбутньої команди. Росіяни начебто розробляють такий проект цілком серйозно...


Дніпропетровськ

Реконструкция города к Евро-2012.

Пока разработано 16 проектов строительства и реконструкции отельного сектора, все они прошли Градсовет и находятся на разных стадиях реализации. В частности, сейчас полным ходом идет реконструкция 2-этажной гостиницы «Весна» на улице Плеханова, на месте которой появится современный 8-этажный 4-звездочный президент-отель; на площади Октябрьской продолжается реконструкция гостиницы «Жовтневая», претендующей на 4-5 звезд, а в этом году по улице Челюскина начнется строительство торгово-отельного комплекса «Астана», где предусмотрены 4-звездочные номера. Кроме того, за счет инвесторов также планируется построить гостиницы по улицам Донецкое шоссе, 238, Онежская, 75, пр.К.Маркса, 97, Баррикадная, 26, Криворожская, 35, гостиничные комплексы «Южный» по ул. Гаванская, 15д и ул. 6-й стрелковой дивизии, 9, придорожный отель по проспекту Петровского, 78.
Сейчас в Днепропетровске насчитывается 58 гостиниц с номерным фондом в 2 тыс. 806 мест. Этого явно недостаточно для размещения многочисленной армии туристов во время проведения футбольного чемпионата, утверждают члены комитета по подготовке Як Евро-2012. В большинстве своем гостиницы не отвечают заявленной звездности, кроме того, в городе ощущается нехватка отелей уровня от 3 до 5 звезд. О гостиницах более низкой категории вообще говорить не приходится − эту проблему будут решать за счет реконструкции студенческих общежитий и детских загородных лагерей. Предварительный план − в ближайшие 5 лет Днепропетровск может предложить гостям новый номерной фонд объемом более 3 тыс. мест. Но мэр города Иван Куличенко утверждает − мест будет гораздо больше. В соответствии с требованиями УЕФА планируется реконструировать 10 существующих гостиниц с модернизацией 936 номеров, рассчитанных на 1621 место, на сумму 43,2 млн. грн. В планах также строительство еще 15 новых отелей. В частности, на пересечении проспекта Кирова и улицы Ульянова будет возведен 4-5-звездочный отель на 210 мест, который планируют отдать сетевому оператору. Гостиница такого же уровня обещает появиться на ул. Щорса-Херсонской, рядом со стадионом «Днепр». А на территории клуба «Бартоломео» расположится водно-спортивный комплекс с аквапарком и 4-звездочной гостиницей на 500 мест.
В четверг, 10 января со своим агентом Шандром Варгой прибыл в Днепропетровск Руслан Ротань («Динамо»). До этого он упорно опровергал слухи о своем переходе в Днепр, хотя об этом говорило руководство «Днепра», в частности Андрей Стеценко, директор клуба. О чем Ротань договорился с «Днепром» пока не известно.
Не известна судьба Андрея Ещенко та Дмитрия Лянцевич. Сейчас они находятся на тренировочной базе, но предполагается, что это ненадолго. Вскоре их в команде не будет.
На базе находится и игрок молодежной сборной ческого клуба «Брно» Марио Холи.
Кроме того, футболист «Днепра» Руслан Бидненко следующие полгода проведет в Ахтырском «Нефтянике».

Пресса.
О главном тренере сборной каких-либо комментариев в местных печатных изданиях не было. В основном, главная тема для обсуждения − трансферные новости местной футбольной жизни.
«Днепр: начало положено» от 11 января 2008 года. Статья о подготовке футболистов «Днепра» к новому сезону. Журналист Анантолий Косый сообщает о том, что первые четыре дня команда проведет в очень интенсивном режиме − тренировка, медосмотр. А в понедельник футболисты отправятся в Анталию − на учебно-тренировочный сбор (вместе с футболистами ахтырского «Нефтяника»). Там же, в Турции, будет две игры − 20 января с румынским «Оцелулом» и 26 января с австрийской «Адмирой Ваккер». Журналист высказывает мнение, что Днепр наконец то взялся всерьез за укрепление состава. В частности, речь идет как о Ролане Гусеве, который уже играет с командой а кроме того, о Осмаре Феррейра из Аргентины, подписавшим четырехлетний контракт с Днепром. Он появится в команде в первый день в Турции.
В статье также пересказываются слухи о интересе «Днепра» к румынскому форварду И. Мазилу. При этом журналист иронизирует над фамилией футболиста. За него, говорят, предлагали 5 млн евро. А 12 млн Дцнепр предлагал за игрока сплитского «Хайдука» нападающего Николая Калинича. Но хозяева запросили больше. Таким образом, пока не сговорились.
«На днях в днепропетровскую команду влился еще один новичок» (Светлана Поляков, 11 января 2008 года, «Комсомольская правда − Днепр»). «Не успели подопечные Олега Протасова выйти из отпуска, как стало известно о том, что ряды днепропетровцев пополнил аргентинский полузащитник Осмар Даниэль Феррейра. Накануне своего 25-летия Феррейра подписал с «Днепром» четырехлетний контракт. К нашей команде футболист, выступавший за «Ривер Плейт», ЦСКА, ПСВ и «Сан-Лоренцо», присоединится на сборе в Турции.»

Подготовка к ЕВРО 2012
Стадион. Практически закончен монтаж кровли навеса над трибунами − осталось сформировать козырек лишь над несколькими секторами. Вверху трибун по периметру стадиона появилось ограждение, выполненное в цветах клуба. Нижняя его часть − из профнастила, две − из светопрозрачного материала ондекса. Завершаются работы на южной стороне «холодной зоны». Здесь даже завершена отделка туалетов. Во всех киосках вокруг чаши стадиона уложена плитка и выполнена огнезащита. Очертания начала приобретать пешеходная зона и подходы к трибунам: во многих местах появились бордюры, и как только позволит погода будет проведено асфальтирование дорожек. Установка строительных лесов вокруг домиков у центрального входа говорит о том, что рабочие активно взялись и за этот участок. Эти домики − визитная карточка бывшего «Металлурга» − будут приведены в надлежащее состояние, а за ними будет построена широкая лестница, по которой болельщики, прибывающие со стороны улицы Чкалова, смогут попасть на трибуны. На «финишной прямой» находятся и отделочные работы в VIP-корпусе. Многие помещения уже сданы в эксплуатацию, в оставшихся (в основном, это коридоры) заканчивается монтаж потолков и отделка полов. В VIP-корпусе начала работать своя котельная.
Реконструкция города. Новые цифры − необходимое количество средств на реконструкцию отдельных городских объектов сообщили в исполкоме городского совета. В рамках подготовки к проведению Чемпионата, реконструируют общежитие Днепропетровского государственного института физической культуры. На реконструкцию ожидают получить 4,3 млн. грн, освоение которых начнется в 2009 году.
На средства инвесторов для приема гостей соревнований должны подготовить салоны красоты, центры медицинской косметологии, спортивно− оздоровительные клубы, центры фитнеса, теннисные клубы и т.д.
Должен быть построен новый спорткомплекс «Сокол» (10 млн грн), зоопарк (20 млн грн), обустроены фан-зоны и спортивные площадки (1 млн грн).
До 2012 года на средства городского бюджета капитально отремонтируют ливневую канализацию (почти 13 млн грн), заменят систему внешнего освещения (10 млн грн), реконструируют зеленые насаждения (свыше 100 млн грн), отреставрируют фасады зданий (4 млн грн) и починят дорожное и тротуарное покрытия (80 млн грн).
Из городского бюджета должны выделить 11 млн грн на ремонт мостов, еще 20 млн грн пойдет на приобретение уборочной техники.
В четырех местах установят большие мониторы. Большие экраны предусмотрено смонтировать в парках Лазаря Глоби и Шевченко, на площади им. Ленина и на стадионе «Метеор». Мониторы будут устанавливать на средства инвесторов, а главным распорядителем средств станет Федерация футбола Украины. Планируют потратить 4 млн грн.
Реконструкция аэропорта обойдется в 800 миллионов гривен. Речь идет, прежде всего, о реконструкции взлетно-посадочной полосы и стоянки для самолетов.
Ожидается, что почти 360 млн грн из необходимой суммы поступит из Государственного бюджета Украины, еще свыше 440 млн грн составят средства инвесторов. Большую часть средств предусматривают освоить в 2009 и 2010 году − 260 млн и 341 млн грн соответственно. Что же касается нынешнего года, то сумма использованных денег должна составить более 80 млн грн.
Строительство аэропорта, который будет отвечать международным стандартам, является одним из приоритетов подготовки к «Евро-2012». Об этом ранее заявлял руководитель Днепропетровской облгосадминистрации Виктор Бондарь. По его словам, в ближайшие годы город будет иметь здание современного аэропорта с 5-ю ресторанами и 2-мя гостиницами. На строительство, реконструкцию и ремонт дорог, намереваются потратить свыше 70 млн грн из городского бюджета и средств, привлеченных в качестве инвестиций. Во-первых, упорядочат автомагистрали на участке от улицы Кайдакский шлях до автодороги Киев − Луганск − Изварино, на это потратят 54 млн. грн: 25 млн. грн средств планируют освоить на протяжении 2008 года, еще 29 млн грн − 2009. Еще 7 млн грн из городского бюджета и 3 млн средств инвесторов намереваются вложить в реконструкцию дороги Киев − Донецк на участке от Донецкого шоссе до просп. им. Газеты «Правда»: 5 млн грн предусмотрено освоить в 2008 году, остальные средства − в 2009.
Мероприятия к Новому году.
Турнир, посвященный юбилею заслуженного тренера Бориса Подорожняка.
Отчетный турнир для футбольных ветеранов провели спортивный клуб «Локомотив» и торгово-промышленная группа «Спарта», а также профсоюз «Укразалізниці». Сами организаторы назвали это подарком к Новому году как для ветеранов, так и для заслуженного тренера Бориса Подорожняка. Кроме ветеранов самого «Локомотива», ветеранов «Днепра», играли также детские команды. Принимали участие в игре и команда, которую до сих пор тренирует Подорожняк. Борис Подорожняк известен своими воспитанниками, среди которых олимпийский чемпион Владимир Лютый. Ветераны «Днепра» играли также со сборной днепропетровских журналистов. В итоге в турнире победила команда главного спонсора − предприятия «Спарта». Именно им досталось звание победителя и главный кубок.
Накануне Нового года глава Федерации футбола в Днепропетровской области Андрей Павелко, а также несколько футболистов футбольного клуба «Днепр» приехали поздравлять с праздниками детей Днепропетровского детского дома №1. В качестве подарков привезли конфеты, игрушки, футбольные мячи, а также автографы футболистов. Дети из детдома №1 − это подшефные днепропетровской федерации футбола, их поздравляют со всеми праздниками уже несколько лет подряд, и именно этому детскому дому оказывают совместную спонсорскую помощь.


Донецьк

В последние дни ушедшего года в Донецке прозвучало немало комментариев о Евро-2012. Так, председатель Донецкой облгосадминистрации Владимир Логвиненко на итоговой пресс-конференции 28 декабря, касаясь темы Евро-2012, отметил, что это «достаточно ответственное направление», но подготовка к нему в Украине пока ведется бессистемно. По его словам, необходимо организационно выстроить этот процесс. Он также выразил надежду, что новый руководитель Евгений Червоненко сможет это сделать. Губернатор напомнил, что в Донецкой области подготовка к чемпионатам началась задолго до получения права на их проведение в связи с подготовкой к молодежному Евро-2009. Это дало большой опыт. Более того, в регионе процесс подготовки к этим событиям проходит одновременно. Владимир Логвиненко вновь обратил внимание, что в летние дни 2012 года на чистый футбол придется только 64 часа плюс еще 200 часов сна. При этом свободное время составит 300 часов, которые необходимо будет заполнить досугом.
А в уже наступившем году состоялось торжественное открытие реконструированного участка автострады первой категории Знаменка − Луганск − Изварино, которая проходит и через Донетчину. Поздравить строителей с окончанием работ приехали председатель облсовета Анатолий Близнюк, первый заместитель начальника Госслужбы автодорог Украины Михаил Зварич и др.
− Сегодня много говорят о подготовке к Евро-2012, но многих интересует, что же уже сделано. Открывая движение на этом участке дороги, мы с вами видим реально выполненную работу в этом направлении, − подчеркнул в своем выступлении Анатолий Близнюк.
И еще о событии, о котором рассказали в Мариуполе. Оказывается, в последнюю неделю 2007 года многие занимающиеся в новом спорткомплексе «Ильичевец» были несколько озадачены увиденным. На футбольном поле неожиданно появились председатель правления ММК им. Ильича Владимир Бойко и президент ФК «Шахтер» Ринат Ахметов. Они не спеша осматривали покрытие поля, инфраструктуру спорткомплекса. Визит был неофициальным, так как о нем не знали даже в пресс-службе ФК «Шахтер».
Скорее всего, Ринат Леонидович изучал опыт ильичевцев в строительстве современных крытых спортивных манежей. Уже известно, что в Донецке к «Евро-2012» за счет частных инвестиций построят не только новый стадион, но и СК «Олимпик» стоимостью 68 млн. грн., включающий специализированный крытый манеж общей площадью 8 тыс. кв. м, тренировочное футбольное поле и отель на 40 номеров.
Несмотря на зимнюю погоду, в Мариуполе запланировано провести несколько турниров под крышей. Так, в спортзале Приазовского государственного технического университета (ПГТУ) с 16 января по 20 февраля состоится 7-й розыгрыш Кубка городского спорткомитета, в котором примут участие 16 команд, разбитых на две подгруппы. Это «Титан», «Сигнал», «Строитель», «Водоканалец», «Братья и Ко», ФК ГУВД, «Фанни», «Мариуполь-2000», «Максим», «Союз», «Ильичевец-Осипенко», ПГТУ-1, ПГТУ-2, «Ветеран», «Виват», команда Старого Крыма. К сожалению, в последний момент отказались от участия «Стартинг» и команда Тельманового.
И еще. Трагическую новость сообщил сайт ФК «Ильичевец». В канун Нового года в автокатастрофе погиб бывший футболист «Ильичевца» Сергей Гончаренко.
А СМИ Донетчины охотно подбивали итоги ушедшего года, распределяли номинации.
Так, «Жизнь» (11.01) назвала «выигрышем года» Евро-2012, а «провалом года» стала игра киевского «Динамо». По мнению газеты,
«Динамо выдало потрясающий антирекорд за все время своего выступления в евротурнирах. Команда умудрилась не только проиграть все матчи группового турнира и заработать баранку в графу «очки», но и обошло всех неудачников Лиги по числу пропущенных в свои ворота мячей − 19».
Между тем, в этом же номере «Жизнь» размещает интервью с тренером киевлян под заглавием
«Ю.Семин: квартиру дали с видом на Лавру».
«Спорт-арена» (4.01) также опубликовала свой рейтинг под рубрикой «Люди и команды, удивившие нас в 2007 году». Возглавляет короткий список Григорий Суркис, а публикация о нем названа
«Шанс приблизиться к Европе». Здесь же снимок с подписью − «Президент Польского футбольного союза Михал Листкевич и глава ФФУ Григорий Суркис − тандем победителей».
О слухах. Было много разговоров о переходе из «Днепра» в «Шахтер» полузащитника Константина Кравченко, и это свершилось: Костя уже тренируется в «Шахтере».
Что же касается Лукарелли, то, по сообщениям итальянских СМИ, футболиста хотели бы взять в аренду чуть ли не половина клубов Европы. В частности, «Торино», «Дженоа», «Парма», «Милан», «Тоттенхэм», «Селтик» и «Порто». Окончательно дальнейшая судьба нападающего прояснится на днях. В Донецке говорят, что ФК «Шахтер» намерен вернуть все выложенные за итальянца деньги, и пока он в Донецке и тренируется вместе с командой.
Частично подтвердил слухи сам Мирча Луческу. Общаясь с журналистами, он не стал называть всех, кто будет отдан в аренду, но одну фамилию все ж огласил: Леонардо, вернувшийся после годичного пребывания в «Сантосе», скорее всего, продлит контракт с «Шахтером» и снова уйдет «взаймы» в какой-либо клуб. Кроме того, рулевой «горняков» опроверг слухи о покупке бразильского защитника «Сантоса» Марсело:
«Это не соответствует действительности − лимит чемпионата Украины не позволяет нам сейчас приглашать иностранцев».
До 18 января команда будет проводить двухразовые тренировки в Донецке, после чего вылетит в Израиль для участия в Кубке Первого канала.
Много было прогнозов на должность тренера национальной сборной. Чаще всего звучало имя Михайличенко. Так оно и случилось. Как подчеркивает «Донбасс» (12.01) в статье
«Михайличенко − главный»: «в своей «тронной речи» Михайличенко сказал: «Я прекрасно осознаю, какая задача строит перед командой на ближайшее время − попасть в финальную часть чемпионата мира-2010. Мы будем работать над осуществлением этой цели». Чувствуете разницу с блохиновским «мы войдем в финальную часть ЧМ-2006 с первого места в группе»? Вот то-то же».


Запоріжжя

У новорічні канікули та різдвяні свята футбольна активність на Запоріжжі дещо знизилася, але не припинялася. Перед Новим роком з відпустки повернулися всі футболісти «Металурга», окрім легіонерів. Вони розпочали перші тренування в рамках підготовки до нового сезону. 7 січня команда у повному складі вилетіла до Туреччини на перший тренувальний збір. Більшість запорізьких газет опублікували інтерв’ю, взяте прес-службою клубу у головного тренера А.Чанцева перед вильотом. Нічого особливого воно не містить: власники команди, як і раніше, економлять на придбанні «зірок». Єдиним новачком у клубі поки може стати молодий і нікому не відомий півзахисник Р.Луценко з Миколаєва: він поїхав з командою «на оглядини». «Металург» зіграє у Туреччині контрольні матчі з нальчикським «Спартаком», «Нефтчі»(Баку) та «Динамо» (Тбілісі).
На свята засновники та керівники ФК «Металург» розщедрилися на подарунки для соціально незахищених дітей. Презенти отримали пацієнти дитячого обласного дошкільного психоневрологічного центру та Чернігівського дитячого інтернату. Інформація про це подекуди з’явилася у ЗМІ («Индустриальное Запорожье» від 04.01.08р).
Але найбільш резонансною футбольною подією для регіону став турнір, що проходив за межами України. На традиційному міжнародному різдвяному турнірі у Білорусії (3-7 січня) успішно виступив найближчий резерв «Металурга» − дитячі та юнацькі команди. 10-річні запорізькі футболісти стали першими, подолавши у фіналі юних білорусів. Команда 14-річних металургівців за підсумками ігор з білорусами, латвійцями, угорцями, поляками та росіянами також здобула перше місце у турнірі. І, нарешті, команда U-15 посіла друге місце у своїй віковій групі − далася взнаки стартова поразка від поляків, які у підсумку стали першими. Четверо запорізьких юнаків стали кращими бомбардирами турніру та кращими гравцями у своїх амплуа. Це свідчить, що у клубі підростає талановита зміна, яка може значно посилити «Металург» за кілька років.
Суто футбольної кулуарної інформації на тижні немає. Але на Новий рік мало не зупинився головний спонсор ФК «Металург» − металургійний комбінат «Запоріжсталь». Йому несподівано відмовили у постачанні сировини структури Ріната Ахметова, що контролюють українські ГЗК. Час для таких дій був підібраний вдало − саме на свята, мова вже йшла про зупинку доменних печей. Інцидент вдалося розрулити завдяки терміновому втручанню прем’єрки Тимошенко та урядових структур, які наїхали на донецьких «по повній програмі» і пообіцяли обкласти їхню продукцію експортним митом і влаштувати багато інших неприємностей. Після цього був підписаний контракт на постачання сировини на «Запоріжсталь» аж до 2011 року. Так що комбінат працюватиме і гроші на футбол будуть.
Зовнішньої реклами Євро-2012 у Запоріжжі не з’явилося.
4. У ЗМІ кілька разів з’являлася інформація, пов’язана з ФФУ та Євро-2012. Напередодні 11 січня − дати призначення головного тренера збірної України − ЗМІ згадували опитування на сайті ФФУ і констатували, що тренером, скоріш за все, призначать Михайличенка. (газета «МІГ» від 10.01.08, газета «Запорозька Січ − Перекур» від цієї ж дати, та інші). Кандидатуру Михайличенка газети коментують негативно.
Газета «Улица Спортивная» від 03.01.08р. передруковує звідкись без посилань на джерело велике інтерв’ю з відомим динамівцем Юрієм Калитвінцевим. У ньому він кілька разів дуже тепло згадує Григорія Суркіса: як той, будучи президентом «Динамо», запросив травмованого Юрія до клубу і всіляко підтримав.
Тема Євро-2012 згадувалася ЗМІ у контексті дій колишнього запорізького губернатора, а нині глави Нацагенції з проведення Євро-2012 Євгена Червоненка. Газета «Искра» від 03.01.08р. вміщує невелику замітку під заголовком: «Евгений Червоненко − противовес Юлии Тимошенко». Там говориться, що Червоненко буде у Кабміні противагою Тимошенко і лобістом бізнес-проектів під Євро. Газета посилається на прес-конференцію відомих політологів А.Єрмолаєва та В.Фесенка, де вони все це заявили. Також про те, що у Червоненка гарні стосунки з більшістю бізнесменів, а Євро − це великий бізнес-проект. Тому голова Нацагенції буде лобістом та партнером бізнес-проектів по Євро, і це влаштовує Президента − вважають політологи.
Газета «Индустриальное Запорожье» від 12.01.08р. присвячує темі Євро-2012 дві замітки на одній сторінці. Одна публікація присвячена тому ж Червоненку, який збирається побудувати до Євро-2012 новий стадіон у Києві і коментує деталі цієї складної операції. Публікація має посилання на Кореспондент.нет і супроводжується кольоровим фото Червоненка разом із Григорієм Суркісом на відкритті запорізького стадіону «Славутич-Арена».
Інша замітка під заголовком «Евролихорадка» має посилання на «Подробности» і розповідає, що «после 9 месяцев раскачки украинцы зашевелились с проведением Евро-2012». Там згадується і В.Ющенко, і нове призначення Є.Червоненка, і Ю.Тимошенко, яка також за Євро. А також говориться про будівництво готелів, шляхів та іншої інфраструктури. Часу в України залишилося небагато − трохи більше трьох років.


Закарпаття

Огляд матчів.

Традиційно Федерація футболу Закарпаття взяла участь у нагородженні учасників змагань з міні-футболу серед дитячих команд у традиційному «Різдвяному турнірі» (10.01.08). В цих змаганнях взяло участь 20 команд, з яких 4 дівчачих 1992-1993 р.н., 8 команд 1994-1995 р.н. та 8 команд 1996-1997 р.н.
Від голови Федерації футболу Закарпаття Михайла Лані були вручені кожному учаснику новорічні подарунки. А кращі футболісти у номінаціях «кращий воротар», «захисник» та «нападник» удостоїлися цінних подарунків та дипломів.
26 січня стартує зимовий чемпіонат області з футболу.
Наступного дня після Різдва, 08.01.08, розпочалися перші збори ужгородського «Закарпаття», напередодні спочатку відбулися збори керівництва клубу за участі президента Євгена Дорошенка, віце-президента Олега Мукомела та інших членів клубу. Дані збори підготовчі, на них формуватимуть і визначатимуть групу футболістів, які поїдуть на другий збір до Угорщини, який розпочнеться з 21 січня. Контрольних поєдинків на цей період часу не заплановано. Не підтвердилася інформація, щодо того, що команду покинуть Романенко і Шопін. До команди на оглядини приїхали Бабич, Тимчишин, Пісний, Грибанов, до них повинні приєднатися молоді Кругляк та Мілько з київського «Динамо-2». Під питанням Зейналов з охтирського «Нафтовика-Укрнафти», який вирішив залишити ужгородський клуб на запас, а поки що пробує працевлаштуватися у одному з клубів російської Прем’єр-ліги.
Зовнішня реклама.
Ніякої інформації немає − жодних біг-бордів, листівок тощо.
Інформація у ЗМІ.
У газеті «Закарпатська правда» за
12.01.08 у матеріалі «Про підсилення говорити ще зарано», − заявляють у ФК «Закарпаття» тема та ж. − про тренувальні збори ужгородців. Окрім того, йдеться про кадрові втрати клубу. За словами генерального директора клубу Івана Шіца, в Ужгороді поки що не побачимо двох грузинів − Кахабера Аладашвілі й Отара Марцваладзе. Хоча, цілком ймовірно, що вони гратимуть на ужгородському стадіоні «Авангард» − тривають складні перемовини з президентом київського «Динамо», якому належать легіонери.
У газеті «Ріо» за 12.01.08 «ФК «Закарпаття» поповнюється шістьма новими гравцями автора Евеліни Гурницької « мова йде про перші збори ужгородського клубу 10 січня 2008 року. Як зазначив тренер В.Шаран, до 25 січня команда тренуватиметься в Ужгороді, з 31 січня по 12лютого − в Дебрецені (Угорщина), заключний збір відбудеться 15 лютого в Туреччині. Також він повідомив, що після виконання вказаної програми, в Донецьку відбудеться матч із «Шахтарем».
Щодо подальших тренувань, то перший віце-президент «Закарпаття» Олег Мукомел повідомив, що вже укладено договір про оренду двох полів у Сторожниці терміном на 49 років.
Стосовно новачків, то, за словами головного тренера, оглядини проходять Тримчишин («Кольори Карпат»), Пісний («Нафтовик»), Платон («Харків»), Грибанов («Сталь»).
Команду і далі тренуватиме В.Шаран. Таке рішення було прийнято на нараді директорів. Перед ним ставиться завдання залишитись у Вищій лізі.
Кулуарні розмови.
Вболівальники «Закарпаття» переживають, що якщо навіть клуб з останнього місця буде входити до Прем’єр-ліги, і якщо все буде гаразд по фінансових критеріях, він не зможе пройти критерії, які відповідають вимогам інфраструктури. Адже головне поле стадіону «Авангард» до цього часу немає освітлення, хоча ліхтарі на вишці вже поставлені. Не працює підігрів, який теж вже три роки тому зробили. Задля того, щоб включити освітлення і підігрів, необхідно провести кабелі і збудувати нову підстанцію. Бо якщо напряму під’єднатися до міської електромережі, то півміста залишиться без освітлення.
Подейкували, що головний спонсор «Закарпаття», нардеп Нестор Шуфрич намагався взяти в довгострокову оренду два поля стадіону «Авангард», та міська рада не погодилася на це, тож Нестор Іванович не хоче вкладати власні кошти у міське поле. А міськрада, виходить, керується принципом «і сам і не гам, але й іншому не дам».
Так що мабуть саме через інфраструктурні негаразди «Закарпаття» може залишитися поза новоствореною українською футбольною прем’єр-лігою. Хоча, можливо, буде як завжди − інспектори закриють на все це очі і в черговий раз під гарантії і обіцянки керівництва клубу знову дозволять взяти участь «Закарпаттю» у черговому чемпіонаті УФПЛ.


Житомир

Напередодні новорічних свят, а також упродовж вихідних святкових днів близько 15 разів по Житомирському телеканалу СТV транслювалось 45 хвилинне інтерв’ю з екс-губернатором Житомирщини вже в статусі міністра сім’ї, молоді і спорту Ю.Павленком. Журналіст телеканалу Сергій Сорока побував на аудієнції у посадовця і цикл запитань кореспондента стосувалась житомирського футболу. Павленко сам підняв тему Євро − 2012. Говорячи про перспективи чемпіонату, він зазначив: «Які б не велись розмови про те, що ми не в змозі провести фінал Євро − 2012, я запевняю, Україна і Польща здатні це зробити на належному рівні. Щодо місця проведення матчів, Павленко зазначив, що є думка про спорудження нового стадіону в столиці, але ми не встигнемо до 2012 року, Тому, як би там не було, а НСК»Олімпійський» буде реконструйовано. У державному бюджеті на 2008 рік буде передбачено понад 5 млрд. гривень на потреби Євро − 2012. …Для вашого міста − це великий виграш. Житомир знаходиться в центрі стратегічної траси, яка з’єднує Варшаву і Київ, а отже відкриває для Житомира великі перспективи у плані будівництва доріг, готелів тощо. Житомирська область у проекті регіональної програми підготовки і проведення фіналу Євро − 2012 передбачає реалізацію понад 200 заходів на суму більше 7 мільярдів гривен», − підкреслив міністр.
Слід сказати, що на цьому акцентував увагу і заступник голови Житомирської ОДА І.Орлов на засіданні робочої групи щодо підготовки і проведення Євро. Інформація була оприлюднена всіма електронними і друкованими регіональними ЗМІ. Також власкори розтиражували її на сайтах інформагенцій «Ліга», УНІАН, «Укрінформ» та Інтернет − видань − «MIGnews», «Кореспондент», «Новий регіон». Власне, було подано матеріал прес − служби ОДА без оціночних суджень і практично без змін. Дехто надрукував інформаційну довідку щодо хронології з дня проведення тендеру «Євро...»
Стосовно власне футбольного життя на рівні області. На Інтернет − сайті «Журнал Житомира» 6 січня опубліковано статтю Ірини Дем’янюк з посиланням на «futsal.sport.com.ua«. Авторка пише про чемпіонат України з міні − футболу серед команд вищої ліги, а саме − зустріч житомирського «Контингента» з харківським «Локомотивом». Матеріал має назву :»Контингент» − «Локомотив»: хозяева теряют, гости приобретают». Кореспондент проводить думку про те, що команди рівні по силах, що й підтвердив рахунок матчу − нічия 4:4. Також вона зазначає, що Спорткомплекс «Динамо» під час матчу був переповнений.
Зовнішня реклама ЄВРО-2012, будь-яке графічне зображення цієї події чи логотипу відсутнє.
У друкованих місцевих і регіональних ЗМІ згадування про ЄВРО-2012 − інформація Житомирської ОДА щодо прийнятої програми підготовки області до ЄВРО-2012, прес-конференція Є. Червоненка стосовно перспективи будівництва нового стадіону в Києві.
Великий резонанс у широких колах викликала інформація заступника голови ОДА І. Орлова щодо аспектів програми підготовки області до ЄВРО-2012. Згідно цієї програми область має освоїти близько 8 млрд. грн.
У кулуарах обласної ради обговорюють основні статті витрат − реконструкція дороги Київ − Чоп в межах Житомирської області (біля 170 км протяжності) з будівництвом пунктів сервісу, реконструкція окремих відділень районних лікарень, що прилягають до траси (Новоград-Волинський, Червоноармійський, Коростишівський, Радомишльський райони). Всі видатки по цим статтям мають фінансуватися за рахунок Державного бюджету. Всі інші, в т.ч. інфраструктурні витрати мають понести місцеві бюджети та інвестори.
Відкрито 78-кілометрову ділянку траси Київ − Варшава, що пролягає по Житомирській області. Загальна протяжність траси областю складає 166 км. Вартість 1 км реконструкції − близько 12 млн. грн. Одне з завдань, що буде виконувати оновлена дорога під час ЄВРО-2012 − найкоротший автомобільний зв’язок між Варшавою та Києвом, та переорієнтація вантажопотоку з траси Київ − Чоп під час реконструкції останньої.
У Житомирі юним футболістам подарували «Поліську зиму − 2008»
Саме під такою назвою у період новорічно − різдвяних шкільних канікул в обласному центрі було проведено Всеукраїнський юнацький турнір з міні − футболу. Варто зазначити, що на «Поліську зиму» до «столиці» Полісся прибули юнаки разом зі своїми батьками та вболівальниками з Вінниці, Києва, Рівного, Хмельницького та міста Новограда − Волинського. Всього 10 команд боролись за кубок переможця турніру. Символічно співпали дві цифри 10, адже цього разу в футбол грали десятилітні хлопчаки.
У дні змагань 9, 10 та 11 січня спорткомплекс «Динамо» був переповнений вболівальниками, а, відтак, святковими радісними емоціями. Напевно турнір сподобався всім вболівальникам, яким було подаровано справжнє видовище. Понад 200 школярів 1998 року народження три дні тримали в напрузі численне товариство своїх ровесників і дорослих, що очікували на результат турніру. Всі команди намагались показати достойну гру. І хоч як у будь − якій грі було визначено переможців, але призи від солодкого спонсора Житомирської фірми «КОХ» отримали всі учасники − кожному було вручено торт та солодкі напої. Свої нагороди переможці та призери турніру отримували в урочистій обстановці у святково прикрашеній залі в присутності представників управління у справах сім’ї, молоді та спорту Житомирської ОДА, обласної федерації футболу, батьківського комітету, спонсорів. Головним винуватцем церемонії та володарем призового Кубку стала команда СДЮШОР з футболу «Житомир − 1». Вона виборола перше місце: житомиряни у фінальній грі здобули переконливу перемогу над київською «Зіркою» з рахунком 2:0.
Також за сприяння СДЮШОР м. Житомира та спонсорів турніру призами та грамотами в кожній команді було відзначено кращих гравців, захисників, нападників тощо.
Варто сказати, що зимове футбольне свято пройшло на високому рівні, і школярі − футболісти приступлять до занять з добрим зарядом позитивних емоцій та гарних вражень.
Сприйняття більшістю населення проведення ЄВРО-2012 в Україні − позитивне.
Сприйняття вболівальниками керівника Федерації футболу України Г. Суркіса − нейтральне.


Івано-Франківськ

Заходи.

5 січня домашній матч з львівською «Енергією» провів івано-франківський футзальний клуб «Ураган». Господарі програли з рахунком 1:4. Після цієї поразки головний тренер «Урагану» Тарас Вонярха заявив, що у зв’язку з не вельми вдалим першим колом (воно вже майже закінчилось), якихось відрахувань з команди робити не буде.
Футбольні клуби Першої ліги у святкові дні здебільшого відпочивали. Є інформація, що тренувальний збір івано-франківського «Прикарпаття» розпочнеться тільки 15 січня. Водночас 10 січня одинадцять футболістів вирушили в Австралію, де проходить турнір з футболу серед команд української діаспори. До Івано-Франківська вони повернуться 22 січня. Як повідомляє інтернет-ресурс місцевої ТРК «Вежа», до початку тренувальних зборів головний тренер «Прикарпаття» Сергій Пташник відмовився говорити про втрати чи придбання у складі команди.
У Львові в перших числах січня відбувся футбольний турнір серед команд дитячих футбольних шкіл. У турнірі взяло участь 14 команд. З Івано-Франківська на змагання приїхала команда футбольної школи «Ніка». У підсумку івано-франківська команда зайняла п’яте місце на турнірі.
Інформація висвітлена у ЗМІ.
10 січня на сайті Західної інформаційної корпорації з’явилась інформація під назвою «Ющенко пообіцяв Прикарпаттю державне фінансування для проведення «Євро-2012». У матеріалі йдеться про те, що 9 січня губернатор Івано-Франківської області на нараді підбиваючи підсумки перебування на Прикарпатті Президента Віктора Ющенка, повідомив, що під час зустрічей з Віктором Ющенком він домовився про включення Івано-Франківської області до переліку областей, які фінансуватимуться з державного бюджету у межах підготовки до проведення в Україні та Польщі «Євро-2012». У зв’язку з цим, заступнику голови облдержадміністрації Володимиру Шкварилюку дано доручення проконтролювати створення відповідної програми з пропозиціями, як область може долучитися до проведення чемпіонату Європи з футболу. У публікації також йдеться про те, що у майбутній європрограмі будуть визначені основні міста області, які мають належну інфраструктуру і будуть здатні забезпечити вболівальників чемпіонату різноманітними туристичними програмами. Головному управлінню з питань євроінтеграції, зовнішніх зв’язків та інвестицій доручено розробити пропозиції щодо залучення приватного капіталу до будівництва чи реконструкції об’єктів, що знаходяться на території області і які можуть бути задіяні на час проведення в Україні «Євро-2012».
З цього матеріалу випливає, що розробка програми, пов’язаної з проведенням «Євро-2012» досі не велась, а розпочалась тільки після приїзду Президента України на Прикарпаття та розмови губернатора з ним.
10 січня на офіційному сайті Івано-Франківської ОДА з’явилась інформація під назвою «Німецько-український культурно-інформаційний центр в Дюссельдорфі та Агенство «Артфільм» організовують міжнародний проект «Україна 2012. Європейський інтеграл». За інформацією сайту, проект передбачає реалізацію п’ятирічної програми партнерства, спрямованої на покращення іміджу України у світі, створення та популяризацію брендів міст та регіонів нашої держави, з метою привернення уваги потенційних інвесторів та туристів.
10 січня у газеті «Репортер» в рубриці «Довгобуд» вийшло інтерв’ю з міським головою Івано-Франківська та головою обласної федерації футболу Віктором Анушкевичусом, в якому той розповідає про стан справ з реконструкцією та добудовою стадіону «Рух». Назва матеріалу − «Віктор Анушкевичус: «Добудова «Руху» − великий комплекс питань». У матеріалі Анушкевичус говорить про те, що загальна сума, потрібна на остаточну добудову «Руху» − 27 мільйонів гривень. Всю цю суму, за його словами, недоцільно виділяти з міського бюджету і тому місто шукає інвесторів. Разом з тим, для повноцінного функціонування стадіону, за словами Віктора Анушкевичуса, необхідна успішна гра футбольної команди, щоб трибуни «Руху» були заповнені. Також Віктор Анушкевичус говорить, що у зв’язку з підготовкою до проведення в Україні «Євро-2012» на Україну «проллється інвестиційний дощ». Так от він висловив сподівання, що «декілька крапель з цього дощу впаде і на місто Івано-Франківськ». За його словами, це стосується не тільки стадіону, але й сфери громадського харчування, готельного сектору, доріг, комунікацій.
У матеріалах про підсумки року, що минає, які з’являлись в місцевих ЗМІ, багато говорилось про здобуття Україною та Польщею права провести в себе фінальну частину Чемпіонату Європи з футболу 2012 року. Ця подія називалась однією з найважливіших для нашої держави в минулому році.
Кулуарна та інша інформація по цій темі.
12 січня відбулась позачергова сесія Івано-Франківської міської ради. На розгляд сесії було винесено єдине важливе питання − бюджет Івано-Франківська на 2008 рік. Після декількох годин обговорення бюджет був затверджений з мінімальними правками.
У цьогорічному бюджеті згадані й спортивні об’єкти. Зокрема, 1,5 мільйона гривень буде виділено на реконструкцію муніципально-оздоровчого комплексу по вул. Симоненка, 11б. 2,5 мільйона гривень буде виділено на реконструкцію стадіону «Рух».


Кіровоград

Як вже йшлося у двох попередніх інформаціях, з поверненням на посаду губернатора Кіровоградщини Василя Моцного в серцях любителів футболу знову затеплилась надія на відродження як стадіону «Зірка», так і одноіменної футбольної команди. Василь Кузьмич «підігріває» ці надії своїми заявами журналістам. Зокрема, в інтерв’ю щотижневику «Украина-Центр» (4.01.08) він заявив:
− Стадион был отдельной страницей моего пребывания на посту губернатора Кировоградской области. Целью было не только вывести футбольную команду в высшую лигу. Мне хотелось достичь максимума, реализовать себя как организатора. Между прочим, из бюджета области тогда не было взято ни копейки. Сегодня я на тех же позициях: это коммунальная собственность областного совета, которой занимается исключительно облсовет. Можно было бы сказать, что это не моя проблема. Но я считаю, что мы должны предложить коммунальную собственность тому, кто имеет серьезный финансовый ресурс. Я хочу быть экспертом в этом вопросе. Стадион должен быть сохранен, в то же время должен развиваться детский, юношеский и взрослый спорт.
Уже поступили предложения, которые отрабатывают специалисты. Потом должно быть решение областного совета. То, что сегодня происходит со стадионом, не нравится ни мне, ни вам. Мало взять его в аренду, надо развивать спорт, доступный для всех. В ближайшее время мы сделаем оценочный акт стадиона, предложим кировоградцам проект, который все вместе обсудим…
З перших днів нового року у місцевих ЗМІ присутня тема фіналу чемпіонату Європи-2012. Розповідаючи про поїздку кіровоградської делегації до польського Врацлава, «Вечірня газета» (4.01.08) детально повідала і про те, як це місто готується до Євро-2012, і про побоювання поляків: «…У нас із тривогою запитували: як там, у Києві, почнуть реконструювати центральний стадіон, не розгнівають Мішеля Платіні, бо тоді, дивіся, через Україну і Польщі дістанеться; мовляв, перенесуть чемпіонат в Італію чи в Німеччину...»
Не викликає оптимізму у вболівальників футболу й інформація в «Кіровоградській правді» (4.01.08): «Польське видання Dziennik не без задоволення відзначає, що проведення фіналу чемпіонату Європи-2012 на «Олімпійському» стадіоні в Києві під загрозою скасування через будівництво по сусідству великого торгового центру «Троїцький». Ця споруда ускладнить евакуацію людей зі стадіону.
Представник оргкомітету по організації чемпіонату Європи намагався добитися відміни рішення про зведення «Троїцького», але інвестори не пішли на поступки. Існує резервний варіант із будівництвом нового стадіону. Однак ця територія належить військовій частині. І для проведення робіт на ній необхідний дозвіл Міністерства оборони України. «Ось побачите, уся ця історія закінчиться тим, що фінал турніру буде вирішено провести в Польщі», − заявив голова комітету з безпеки та стадіонів ФФУ Борис Воскресенський…»
Безперечно, найважливішою футбольною подією в Кіровограді на старті нового року стало проведення турніру з футзалу з символічною назвою «Кубок зірок». Протягом трьох днів напередодні Різдва у спорткомплексі СДЮШОР-2 ім. Верхоланцева, де проходив турнір, дійсно яблуку не було де впасти. Подібні змагання щорічно проводяться обласною федерацією футболу і збирають всіх бажаючих. Причому до участі у них допускаються як аматори, так і колишні й нинішні професіонали, які у міжсезоння приїздять в Кіровоград провідати рідних.
Цього разу кількість претендентів на новий красивий трофей перевершила всі сподівання. Пальму першості виборювали 23 команди з Кіровограда й різних регіонів області. Їм належало подолати нелегкий відбірковий етап перед тим, як безпосередньо повести боротьбу за нагороди. Переможцем турніру у фіналі став кіровоградський «Ельпласт-Трейд» (тренер Володимир Терешонок). Цей успіх не випадковий, поскільки директор одноіменної київської фірми Микола Гурський давно надає допомогу талановитим кіровоградським футболістам і сприяє подоланню переможних висот.
Кубок, медалі, дипломи переможцям і їхньому наставнику, а також індивідуальні призи кращим воротареві й бомбардиру вручили заслужений тренер України Юрій Махно і голова обласної федерації футболу Віктор Безсмертний, який пообіцяв, що наступні змагання на «Кубок зірок» будуть ще більш представницькими й цікавими. Голова ОФФ також повідомив присутнім, що 18-20 січня поточного року у спорткомплексі СДЮШОР-2 ім. Верхоланцева пройде відкритий чемпіонат Кіровограда з футзалу.
А минулого тижня у згадуваному спорткомплексі завершилась відкрита першість ДЮСШ-2 міськспортвідділу з міні-футболу. Змагання проходили в двох вікових категоріях. У старшій групі (1996-97 рік народження) за перемогу боролись шість команд. Переможцями тут стала «Зірка» (тренер Володимир Терешонок). У молодшій групі (1998-99 рік народження) успіх також святкували юні футболісти «Зірки».
Зовсім недавно його грі аплодували кіровоградські болільники. Самір Гасанов був капітаном «Зірки» і кілька сезонів визнавався кращим гравцем. Потім перейшов на тренерську роботу. Зараз тренує тернопільську «Ниву». Нещодавно побував у рідному місті і кореспондент «Спортревю» взяв у нього інтерв’ю (11.01.08). Зокрема, Гасанов відмітив:
− …Вообще класс команд во всех лигах выравнивается. Достаточно взглянуть на турнирную таблицу высшего дивизиона, где перчатку «Динамо» и «Шахтеру» уже реально бросил «Днепр». А есть еще «Металлист», «Черноморец» и та же «Таврия».
За развитием положения вещей в кировоградском футболе следите?
Ну а как же. Разве может быть иначе? Обидно, что не существует сейчас «Звезды», с которой связаны самые лестные воспоминания. Не знаю, как дальше будут развиваться события, но ясно одно − «Звезду» нужно возрождать. Многие надежды связаны с возвращением на Кировоградщину Василия Моцного, для которого «Звезда» также не пустой звук. А «Олимпику» хочется только пожелать успеха и уверенности в собственных силах.
А если вернуться к перспективам «Звезды», то скажу, что даже на завершившемся футзальном турнире «Кубок звезд» бросилось в глаза, как много в Кировограде молодых талантливых ребят. Вполне можно собрать довольно неплохую команду и достойно выглядеть пока во второй лиге. Главное − было бы желание…
«Кіровоградська правда», «Народне слово» й ряд інших обласних газет надрукували інформації про нового тренера київського «Динамо», про підготовку команди до нового сезону.


Луганськ

Луганские болельщики желают знать о своих кумирах как можно больше. Футбольный клуб «Заря», в наступающем 2008 году, предоставит своим почитателям возможность ближе познакомиться с теми, кто защищает «черно-белые» цвета на футбольных полях, кто тренирует футболистов и обеспечивает клубную жизнедеятельность, причем сделать это вне футбольного поля. Для этого подготовлен новый телевизионный проект «Завтрак с «Зарей». Каждое воскресенье в 11-00 зрители смогут увидеть кого-то из игроков, тренеров или сотрудников клуба в роле повара, узнать и оценить их кулинарные способности. 1-го января первым поделился с болельщиками своими кулинарными секретами на областном телеканале почетный президент ФК «Заря» Валерий Александрович Букаев.
Но новшества этого года ознаменуются не только кулинарными достижениями футболистов и функционеров «Зари». С началом игр будут введена новая система абонементов − школьные, семейные и студенческие. Причем их обладатели будут сидеть в разных секторах. Школьные и семейные сектора будут обеспечиваться повышенной безопасностью в случае каких-либо столкновений фанатов. В принципе, в Луганске болельщики особой агрессивностью не отличаются, но мера не лишняя. На этих же секторах будет запрещено курение и распитие любых спиртных напитков. Школьные абонементы будут распространяться по ученическим фан-клубам, создаваемым в каждом учебном заведении. Семейные рассчитаны на трех человек, и те, и другие продаются по льготной цене. Студенческие абонементы тоже льготные, распространяются по учебным заведениям, где есть фан-клубы.
8-го января «Заря» отправилась в Кременную на первую в этом году тренировку. Тренировка открытая, на ней побывают представители прессы, а также ученики Лутугинской школы-интерната для сирот. Школьники вообще проведут с футболистами целый день, примут участие в тренировке, затем пообедают вместе с командой.
Стартовал самый массовый минифутбольный чемпионат в Луганске. Соревнование открытое, поэтому заявки подали команды и из других городов (Новопсков, Антрацит) и районов (Лутугинский, Станично-Луганский). Количество желающих настолько велико, что их разбили на 4 лиги. Матчи будут проходить в залах двух городских университетов.
Закончился чемпионат по минифутболу в Лисичанске. Победил «Пролетарий-2». В Брянке прошел традиционный турнир ветеранов памяти Владимира Солдатченко, который был тренером юношеских и взрослых команд этого города и Стаханова. Открыл соревнования председатель горсовета Анатолий Яцышин. Борьбу вели четыре команды из Алчевска, Стаханова, самой Брянки и одного из ее районов. Второй год подряд в этом турнире побеждают футболисты Брянки. В Лутугино также завершилось первенство, в нем принимало участие 8 команд как из самого города, так и из близлежащих поселков. Победила команда «Шахтер» из поселка Белореченка.
В Стаханове конец года был ознаменован торжественным подведением итогов выступлений юношеских команд. Присутствовали почетные гости − президент областной федерации Виктор Безрук, руководитель программы детско-юношеского футбола ФК «Заря» Павел Войков и начальник учебно-спортивного отдела областного спортуправления Андрей Гожедрянов.
В Луганске продолжается чемпионат города по минифутболу. В трех группах из четырех пока явных лидеров нет, а вот в одной сложилась интересная ситуация. Две команды из девяти набрали по девять очков, пять по три и две пока с нулями. Исполнительный директор городской федерации футбола Николай Гладкий жалуется на нехватку площадок для игры. Соревнования проходят в спортзалах двух университетов, но их предоставляют только по выходным и то только на восемь часов в день. А в зале завода «Машиностроитель» сегодня продают мебель, зал завода им. Артема выкупили и оградили забором с колючей проволокой.
12 января стартовал юношеский чемпионат города, в котором принимают участие 23 команды, разбитые на три возрастные группы. Здесь ситуация с залами повторяется.
В г.Ровеньки в рамках спартакиады шахты № 81 «Киевская» прошел турнир по минифутболу. Команда участка № 1, сыграв только один матч вничью, с отрывом в три очка заняла первое место. Победители и призеры получили награды от профсоюзного комитета шахты.
В г.Первомайск прошел открытый Кубок города по минифутболу, в котором приняли участие 13 команд. В полуфинале встретились «Шахтер» из пос.Горское и «Золотое-2» из г.Золотое, со счетом 5:2 победил «Шахтер». Этот приз команда завоевала второй раз подряд.
В Стаханове стартовал футзальный чемпионат, для участия в котором заявились 14 команд. Они разбиты на две подгруппы, в одной из которых играют футболисты СДЮШОР.
А в Красном Луче закончился традиционный рождественский турнир с участием восьми юношеских команд, который организовали городская федерация футбола и спорткомитет. Победители и призеры получили грамоты и сладости, а группа игроков 1991-1992 года рождения будет приглашена на просмотр в главную команду города − «Шахтер».
Алчевская «Сталь» 10 января приступила к тренировкам. Есть несколько новых игроков, которые пока остаются неизвестными. Зато известно, что закончился срок аренды у Даудова и Листопада, а Губий и Никитский выставлены на трансфер.
ФК «Заря» участвует в подготовке молодых футболистов в Луганском Высшем училище физкультуры. На средства клуба приобретены комплекты формы с логотипом «Зари» для четырех команд, участвующих в первенстве Украины. Руководство клуба доплачивает футбольным тренерам за подготовку молодых футболистов, собираются доплачивать и стипендии перспективным ребятам. На март за счет клуба запланированы выезды на сборы в Севастополь и Одессу. Есть планы нескольких выпускников пригласить в дублирующий состав. Есть планы обратиться к клубу «Шахтер» с просьбой отдать в аренду игроков, «греющих» скамейку запасных. Предположительно это будут Гай, Приемов, Ткаченко и Полянский. В свою очередь с тремя игроками «Зари» − Дмитриевым, Цимакуридзе и Раичем контракт не будет продлен. На трансфер выставлены семеро − Салхи, Пулиз, Зеленбаба, Лисовский, Пилипенко, Казанков и Пищур.
Первый тренировочный день «Зари» был напряженным и тяжелым физически, несмотря на то, что тренер Александр Косевич давал индивидуальные задания на каникулы. Но наставник команды взял курс на развитие у футболистов скоростной выносливости, поскольку в прошлом туре в нескольких матчах очки были потеряны ближе к окончанию игры или в дополнительное время.
Скандальная история произошла после пресс-конференции руководства «Зари», на которой генеральный директор клуба Николай Панченко заявил, что Дениса Гармаша, играющего сегодня за молодую команду «Динамо», «продал его же тренер». Такое заявление, якобы Денис сделал в одном из интервью. Гармаш учился в училище физкультуры, поэтому его директор Анатолий Скалаух и тренер Юрий Елисеев были возмущены необдуманной фразой. Сам же футболист все отрицает и говорит, что никогда подобных заявлений не делал.
В кубке Украины по минифутболу «ЛТК» делает чудеса. Команда выиграла со счетом 6:1 у львовского «Кардинала» и вышла в очередной этап розыгрыша этого трофея.


Львів

Жодної акції щодо підготовки до проведення Євро-2012 у Львові та Львівщині за звітний період не проводилося.
Жодних елементів зовнішньої реклами щодо Євро-2012 (роздача листівок, біг-борди тощо) у Львові та області помічено не було.
У Львові до кінця 2007 року так і не було визначено фірму-будівника стадіону до Євро-2012. Натомість у спілкуванні із журналістами перший заступник міського голови Львова Олег Синютка 28-го грудня минулого року зазначив, що два претенденти (це австрійська компанія «Alpine BAU GmbH» та швейцарська «Implenia Global Solution LTS») повинні негайно розпочати розробку робочих проектів стадіону та погодити умови угод на проектування і будівництво стадіону ще до рішення конкурсної комісії про визначення переможця. Коли конкурсна комісія визначить остаточно переможця − досі невідомо. Кажуть про терміни у 20 січня. У місцевих ЗМІ щодо Євро-2012 переважала інформація загальнодержавного значення: про те, що новий прем’єр-міністр Юлія Тимошенко звинуватила свого попередника Віктора Януковича у провалі у підготовці до Євро-2012; Президент України Віктор Ющенко вимагає будівництво спортивної інфраструктури не пізніше лютого цього року; вивільнене майно (землі) Міноборони Україна використає до Євро-2012 і т.д. Проте були кілька публікацій, що стосуються проведення Євро-2012 у Львові. Насамперед, це публікації про те, що у Львівській міськраді відбулося призначення на посаду управління з будівництва та розвитку інфраструктури департаменту Євро-2012. Ним став Олег Вілюра. Як і у випадку із заступником мера з питань Євро-2012 Олександром Жаріковим − це абсолютно невідома у Львові людина, тому логіка саме ЙОГО призначення виглядає дуже дивною. Для прикладу, останнє місце його праці − виконавчий директор науково-виробничого об'єднання «Светотехника» (м. Єкатеринбург, Росія). У газеті «Новий погляд» за 4 січня вийшов матеріал під назвою «Львів будуватиме стадіон до Євро-2012 самостійно?», у якому розкритиковано дії Львівської міськради, яка досі не визначилась із фірмою-будівником стадіону. Увесь матеріал будується практично на коментарях депутата Львівської міськради від УНП Володимира Гірняка про те, що переглянувши документи двох претендентів на будівництво стадіону, він та його політична сила заявила, що ці структури не здатні збудувати у Львові стадіон. За його словами, стадіон у Львові можуть побудувати власними силами. Звинувачення таких відомих фірм (котрі побудували вже не один стадіон) може, на мою думку, свідчити лише про те, що УНП лобіює місцевого інвестора. Не обов’язково львівського, можливо. українського. У газеті «Високий Замок» за 12 січня вийшло інтерв’ю з мером Львова Андрієм Садовим пі заголовком «Євро-2012 у Львові гальмують з Києва?» У цьому інтерв’ю Садовий гостро розкритикував центральні органи влади у тому, що процес підготовки гальмується власне з центральних органів влади: Президент, прем’єр, губернатори і т.д. Ось невелика цитата з інтерв’ю: «У срепні я запросив до Львова фінансистів з українських міст, що прийматимуть Євро-2012. Три тижні працювали представники фінуправлінь Донецька, Дніпропетровська, Одеси та Харкова. І вони вийшли на єдину формулу: на 5 років (до 2012 року) залишати на місцях як мінімум 50% від податку на прибуток. Тоді ж ми подали цю пропозицію уряду. Реакції − жодної». Звичайно ж, велика кількість уваги місцевої преси було приділено прогнозам, а потім призначенню головного тренера збірної України Олексія Михайличенка. У свіжому номері газети «Карпати» опубліковано матеріал про юнацький турнір пам’яті відомого львівського дитячо-юнацького футбольного тренера Володимира Вараскіна, що завершився 5-го січня. Серед 14 західноукраїнських команд, що брали участь у львівському турнірі, перемогу здобули представники СДЮШОР «Карпати». Газета «Спортивка», як в принципі, і газета «Карпати» опублікували інтерв’ю з відомим українським голкіпером Богданом Стронціцьким, якому виповнюється 40 років. Проте найголовнішою футбольною темою місцевих ЗМІ у перші новорічні дні − це скандальний перехід форварда «Карпат» Лєаніда Ковєля до раменського «Сатурну». Про це багато написано в тому числі у загальноукраїнських ЗМІ, тому окреслю суть проблеми у кількох реченнях. Лєанід Ковєль на початку року підписав контракт з «Сатурном», котрий його придбав начебто за посередництвом агента Варги у мінського «Динамо». Керівництво «Динамо» стверджувало, що права на Ковєля належали їм, в той час як «Карпати» досі стверджують, що викупили у «Динамо» права на гравця. У коментарях львівські «Карпати» повністю підтримали президент ПФЛ України Равіль Сафіуллін та виконавчий директор ПФЛ Анатолій Попов. Вони заявили, що в ПФЛ зареєстровано трансферний лист на права «Карпатами» на Ковєля. У найближчому майбутньому відбудуться, мабуть, суди. На всякий випадок «Карпати» виставили Ковєля, який зараз знаходиться у таборі «Сатурна» на трансфер. У цій ситуації − все ще попереду.
У кулуарній інформації потрібно торкнутися так званої «справи Ковєля». По-перше, хотілося б, а би було зрозуміло, що значить цей гравець для «Карпат». Після того, як минулої зими він приїхав до Львова, він став справжнім улюбленцем місцевої публіки, перемагаючи регулярно в опитуваннях на кращого гравця місяця. На нього були великі сподівання у вболівальників, але не виключено, що керівництво «Карпат» таки хотіло «спихнути» білоруса за кругленьку суму у Росію. Називався навіть претендент на купівлю Ковєля − ФК «Москва». Проте гравець просто сів… і поїхав до іншого клубу − раменського «Сатурна». «Карпати» продовжують стверджувати, що викупили усі права на Ковєля. Свої права на Ковєля пред’являє й мінське «Динамо». Але подейкують, що «замутив» це все Шандор Варга, який свого часу був проти переходу Ковєля у «Карпати». Де-юре − Варга не є агентом Ковєля, але де-факто він ним залишився. Напевно, в угоді між «Карпатами» та мінським «Динамо» мінчани та Варга вгледіли якийсь юридичний казус, скориставшись яким продали Ковєля у «Сатурн». Боси ПФЛ, котрі завжди були у хороших стосунках із почесним президентом «Карпат» Петром Димінським, виступили на захист львівського клубу, проте найімовірніше справа завершиться судами. Проте навряд чи «Карпатам» щось світить, якщо згадати, що навіть «Шахтар» у подібній ситуації не зумів отримати бодай якусь компенсацію за Матузалема. Найдивніше у цій ситуації є те, що буквально за тиждень після цього «Карпати» продали ще одного свого ключового форварда Батісту в ФК «Харків». Тепер «Карпати», які є претендентами на виліт з вищої ліги взагалі залишилися без нападу. Сталося це, мабуть, тому, що питання по Батісті Димінський та президент ФК «Харків» Данілов (в яких досить хороші стосунки) домовилися ще до справи з Ковєлєм, і тому почесному президенту «Карпат» відступати уже були нікуди.


 Миколаїв

Напередодні новорічних свят місцева влада нагородила миколаївських спортивних репортерів, хто висвітлює футбольну тематику, не оминає у своїх матеріалах тему підготовки до чемпіонату Європи-2012. Поздоровив журналістів − переможців заступник голови Миколаївської обласної державної адміністрації Володимир Луста. За його словами відзначення найкращих миколаївських спортивних репортерів − це свідчення авторитету спортивної преси.
У перші дні нового року відзначилися юні футболісти Миколаєва − вихованці СДЮШОР «Торпедо». Команда, до якої входять хлопці 1994 року народження (тренер Геннадій Левицький), здобула третє місце на футбольному турнірі пам’яті Олега Базарнова − одного з найкращих дитячих тренерів в історії білоруського футболу. Більша частина його кар'єри була пов'язана з мінською СДЮШОР-5. У стінах цієї школи він виховав багатьох гарних футболістів, найвідоміші з яких − Сергій Алейніков і Андрій Зигмантович. У білоруському турнірі, окрім місцевих команд, взяли участь команди Росії, декількох країн Східної Європи, тому призове місце миколаївського «Торпедо» − це великий успіх, який, сподіваємося, стане початком подальших перемог команди у 2008 році.
Мали можливість зайняти себе на зимових канікулах улюбленою справою і футболісти миколаївського «Торпедо-93» (тренер Олег Смаженко) і юні торпедівці 1995 року народження, яких тренує Ігор Артеменко. Обидві миколаївські команди у своїх вікових групах посіли другі місця на п'ятому традиційному Різдвяному турнірі на призи Героя України, почесного президента ФК « Іллічівець» Володимира Бойка.
Після різдвяно-новорічних свят розпочали підготовку до вирішальної половини сезону футболісти МФК «Миколаїв».
Як повідомив журналістів президент клубу Сергій Дергунов, команду покинули Микола Влаєв, Олег Викарюк, Євген Гончаренко і Сергій Шеремет, приєднався до них і Дмитро Евстафієв. Він тепер буде захищати кольори чернігівської «Десни». Роман Луценко відправився на оглядини у запорізький «Металург», а Артем Чорній − до ФК «Іллічівець». З воротарями команди, двома Олександрами − Гайдаржі і Лавренцовим, Богданом Смішко і Євгеном Тараном клуб продовжив контракти.
Зовнішня реклама.
Біг-бордів, листівок, плакатів, реклами тощо, які б розповідали про проведення Євро-2012 в Україні, на вулицях міст і сіл області − не виявлено. Не виявлено також використання знаку Евро-2012 на товарах широкого вжитку, одязі, продуктах харчування.
В ЗМІ області. Преса.
В обласних друкованих ЗМІ про ЄВРО-2012 згадало лише одне видання. Орган крайової організації Народного Руху України − газета «Український південь». На думку автора публікації «У 2008 рік із стратегічним баченням розвитку України» «демократична коаліція має змогу вирішити багато наболілих проблем країни… Одним з етапів її діяльності має стати підготовка до чемпіонату Європи 2012 року. Це будівництво нових доріг, стадіонів, готелів, поліпшення транспортного сполучення та розвиток нової інфраструктури, що має в перспективі послужити Україні. І нині основне − не втратити можливість гідно презентувати Україну європейському співтовариству, показавши нашу гостинність і те, що ми можемо зробити дії, гідні демократичної держави. І вибори Президента України у 2009 році не мають стати перешкодою виконанню обіцянок, даних учасниками коаліції під час виборчих перегонів та досягненню запланованих завдань» (газета «Український південь», 10.01.08).
«Трудовой стаж старейшего спортивного журналиста Украины Бориса Арова поразил Президента ФФУ» − заголовок наступного матеріалу, у якому журналісти повертаються до події, що сталася наприкінці 2007 року. Асоціація спортивних журналістів України за підсумками року нагородила журналістів, працівників фізичної культури й спорту, які зробили вагомий внесок у розвиток спорту. «Старейший журналист Украины Борис Аров, наш земляк, стал лауреатом номинации «Зал славы. Золотой фонд АСЖУ». Откровением для Григория Суркиса стал тот факт, что Борис Лазаревич свою первую заметку написал сем десятков назад» («Вечерний Николаев», 03.01.08).
Переймалися місцеві ЗМІ і тим, кого Виконавчий комітет Федерації футболу України затвердить головним тренером національної збірної країни − про це свідчить публікація «Шесть с половиной тысяч болельщиков выбирали нового тренера сборной Украины». «Наша федерация футбола предложила сделать свой выбор спортивным журналистам. Обещали, что результаты этого опроса потом повлияют на решение − с кем вести переговоры. На сайте федерации повесили список из 30 кандидатур, но проголосовать и даже предложить свой вариант, оказалось, может любой желающий. …Две недели лидерство держали наставник «Металлиста» Мирон Маркевич и тренер «Днепра» Олег Протасов. Но вдруг, за пару дней на первое место вышел главный тренер молодежной сборной Алексей Михайличенко, который уступал им в количестве голосов почти вдвое... Впрочем, Михайличенко уже побеждал в другом опросе. В нем числились только украинские специалисты. Судя по всему, болельщики просто хотят именно нашего тренера у руля сборной, но особого выбора нет». («Николаевские новости», 01.01.08).

Привернув увагу читачів матеріал спортивного щотижневика «Николаевские новости» під назвою «В Брюсселе болел вместе с Леонидом Кравчуком». У ньому йдеться мова про те, що українські вболівальники нерідко відправляються за кордон, щоб підтримати наші клуби й збірну у відповідальних матчах. Один із них миколаївський підприємець − Геннадій Андрійчук. У його послужному списку − більше десятка далеких виїздів. Про нюанси таких вояжів, як їх здійснити. Скільки це коштує, про враження свої він розповів читачам газети. «Навсегда осталась в памяти первая поездка, тогда в Брюсселе мы поддерживали динамовцев в матче с «Андерлехтом». Хоть и проиграли 2:4, но приятных впечатлений осталось больше. Даже случайно попали в объективы украинских телеоператоров: перед матчем мы общались с экс-президентом Украины Леонидом Кравчуком, обсуждали шансы команд в этой встрече». За спостереженням українського вболівальника « за рубежом наших футболистов особенно никто не охраняет. И есть возможность пообщаться и сфотографироваться с игроками ведущих клубов или сборной Украины. Все ребята − простые в общении, а вот к Шацких лучше и не подходить: пальцы веером, сам такой великий» («Николаевские новости», 01.01.08).
Традиційно, журналісти спортивного щотижневика, повідомляючи про якісь події у світі футболу, роблять це через призму розповідей про гравців − вихованців миколаївського футболу. Читачі дізналися, що вперше миколаївець Березовчук серед 33 найкращих футболістів України. «31 декабря у Березовчука закончился контракт с ФК «Харьков», а новый пока не подписан. По имеющейся информации, защитника не прочь видеть в своих рядах «Металлист» (Харьков) и «Черноморец» (Одесса). Неожиданно к ним присоединилась и «Ворскла» (Полтава), где хотят серьезно усилить состав. Сам Березовчук сообщил, что есть договоренность с президентом ФК «Харьков». Однако не будем спешить» («Николаевские новости», 08.01.08).
З публікації газети також стало відомо, що «Анатолий Демьяненко в «Нефтчи» теперь тренирует экс-николаевца Чертоганова». Олександр теж колишній гравець МФК «Миколаїв», з 2005 року виступає за команду «Нефтчі». «Уроженец Днепропетровской области принял азербайджанское подданство, что позволило ему выступать в составе национальной сборной этой страны. За два года Александр провел в ее составе 15 матчей. Есть на счету Чертоганова и матчи в Лиге чемпионов УЕФА» («Николаевские новости», 08.01.08).

«Андрей Оксимец: «Футбол − моя жизнь, вне которого себя не представляю» − інтерв’ю з кращим футболістом 2007 року, капітаном МФК «Миколаїв». Андрія визнано кращим за опитуванням представників Миколаївської обласної асоціації спортивних журналістів. Капітан миколаївської команди, розповідаючи про початок кар’єри, пригадує своє перебування у «Динамо-2», двічі йому довелося спілкуватися з Валерієм Лобановським. «Ему представляли всех новичков, и во время первой встречи он спросил, хочу ли я играть в команде и, получив утвердительный ответ, сказал − иди и работай.
Во второй раз разговор также был недолгим. Валерий Васильевич отметил, что доволен мной. К сожалению, пробиться в первую команду «Динамо» не удалось, но полгода, проведенные в Киеве, многое мне дали и в игровом, и в жизненном плане» («Николаевские новости», 01.01.08).
Варто відзначити, що найпопулярнішими матеріалами на футбольну тему також були повідомлення про чемпіонат Миколаєва і області з фут-залу «Предновогодние голы на фут-зальном чемпионате города», «Ни дня без мяча. Даже на Рождество», «По январю с хронометром», де «председатель областной ассоциации фут-зала Павел Винарский сообщил о том, что был проведен семинар для арбитров и хронометристов, обслуживающих матчи по фут-залу» («Николаевские новости», 01.01.08).
«Декабрь в футболке», «Пока каникулы», «Голы от Деда Мороза» − це назви матеріалів періодичних видань Миколаївщини, у яких висвітлюється Зимова першість області.
Одностайно ЗМІ Миколаївщини висвітлювали і нагородження лауреатів спортивного року: «Николаевская областная АСЖУ назвала лучших спортсменов 2007 года» («Флагман − Н», 09.01.08), «Выбор репортеров» («Николаевские новости», 01.01.08), ««Все получили по заслугам» («Николаевский бизнес», 09.01.08), «Награды нашли своих героев − спортивных репортеров» («Вечерний Николаев».10.01.08), «Николаевский губернатор наградил лауреатов спортивного года» («Николаевские новости», 01.01.08), «Авторитет спортивной прессы» («Николаевские новости», 08.01.08).
Радіо. Телебачення.
В передачах Миколаївського обласного радіо і телебачення про Євро-2012 не згадували.


Полтава

ФК «Ворскла» − єдина команда, яка вийшла після зимової відпустки відразу після Різдва, а саме 8-го січня. «Ворскляни» у складі 18 гравців зібралися в Полтаві, деякі футболісти на кшталт Кулакова та Кравченка дали бліц інтерв’ю для представників ЗМІ. 9 січня команда відбула на тренувальний збір до Туреччини, де до неї приєднався новий головний тренер Микола Павлов та ще три гравці: албанці Цуррі та Даллку, а також новачок Лаша Джакобія. Прес −аташе «Ворскли» Артем Лобанов розповів мені, що адміністрація клубу ніяких новорічних чи різдвяних турнірів не проводила і ветеранів футболу не вшановували.
А гравці ФК «Полтава» 27-28 грудня у спорткомплексі ПЗМС провели передноворічний турнір з футзалу. Це такий собі «міжсобойчик» за участю чотирьох команд. Мета турніру, не тільки виграти головний приз − трьохкілограмовий торт, а й переглянути новачків. За словами директора ФК «Полтава» Володимира Нестерова їх чимало. А Лобанов Артем мені по-секрету сказав, що знову в складі ФК «Полтава» намічаються серйозні зміни.
Для того, щоб дізнатися, які передноворічні футбольні заходи проводилися для дітей я завітав у Федерацію Футболу Полтавської області. Хоч всі там і заклопотані, все ж вдалося кілька хвилин поспілкуватися із першим заступником Олександром Дігтярем. Найближчий захід у цьому році відбудеться 16 січня, це семінар делегацій інспекторів, які обслуговують змагання. У грудні основні події проходили під кінець місяця. 25 грудня − розширений виконком ФФПО з президентами футбольних клубів та керівниками міст та районів Полтавської області. В цей же день відбувся дитячо-юнацький турнір серед дітей 1993 р.н. присвячений пам’яті майстра спорту СРСР Бардешина В.С. З 26 по 29 грудня проводився дитячо-юнацький турнір «Футбольна родина» серед команд шкіл-інтернатів для дітей-сиріт на призи братів Павлюченко. Окрім того триває турнір з міні-футболу на призи «Полтавського вісника».
З нового року газета «Полтавщина спорт» стала вдвічі товщою та вдвічі дорожчою. Редакція цього видання тепер знаходиться в одному приміщенні з Федерацією Футболу Полтавської області. Головного редактора Станіслава Майзуса я запитав про його думку щодо нового головного тренера «Ворскли». Станіслав відповів, що з Павловим не вилетимо з вищої ліги. В першому в 2008 році номері «Полтавщини спорт» про нового наставника біло-зелених написано багато. В основному це його біографія та здобутки в попередній роботі. Павлова характеризують, як спеціаліста з ім’ям і сподіваються на позитивний результат.
Реклами ЄВРО 2012 в області не помічено.


Суми

З 5 січня у Сумах на спортивному майданчику педуніверситету проходить традиційний міжнародний різдвяний турнір з міні-футболу серед юнаків 1994 року народження, організаторами якого виступають Федерація футболу Сумщини та управління у справах молоді та спорту облдержадміністрації. Участь у змаганнях бере 21 команда з України, Росії, Білорусії. Азербайджану. Переможець турніру визначиться 12 січня.
Минулими вихідними у Сумах пройшов турнір з міні-футболу, організований обласним відділом ДАІ УМВС України в Сумській області. Його учасниками стали команда Державтоінспекції, «Авангард» з Білопілля, «Хлібзавод» з Ворожби та «Пресинг». Змагання, які проходили за коловою системою, виграли футболісти ДАІ.
На виконання доручення Міністерства економіки України від 21 грудня 2007 року Сумською облдержадміністрацією до зазначеного міністерства надано інформацію про стан розробки регіональної програми підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи з футболу 2012 року. Дану інформацію готували управління економіки облдержадміністрації та управління у справах молоді та спорту ОДА. За даними управління економіки, оскільки безпосередньо в Сумській області фінальна частина Євро-2012 не проходитиме, окрема регіональна програма, присвячена проведенню в Україні футбольного форуму, ОДА не розроблювалася. Заходи, які передбачається виконати на стадії підготовки до Євро-2012, будуть включені до звичайної програми розвитку в регіоні фізкультури та спорту. Про те, що вони передбачають − у наступних звітах.
Сумським міськвиконкомом розроблено цільову програму «Суми − місто фізкультури і спорту», у відповідності до якої фінансування з міського бюджету спортивних заходів, серед яких значаться й проведення футбольних змагань, планується збільшити на 30 відсотків. Під час захисту цією програми начальник управління у справах сім’ї, молоді та спорту міськради Віра Мотречко повідомила, що досі на підтримку і розвиток спорту у Сумах виділялися мізерні суми, яких не вистачало навіть на найбільш необхідний мінімум. За її словами, сьогодні в обласному центрі культивується 47 видів спорту, і те збільшення фінансування, про яке просить управління, дасть можливість провести по кожному з них хоча б по одному чемпіонату в рік. Зокрема, в міській програмі закладені і кошти на підтримку місцевої футбольної команди «Універ-Автомар».
Публікуючи матеріал про захист на виконкомі зазначеної вище програми, газета «Ваш шанс» (1 січня 2008 року) винесла в заголовок слова міського голови Сум Геннадія Мінаєва «За спорт і молодь загризу!». «Зробимо менше доріг. Але підтримувати спорт і молодь треба. За спорт і молодь я загризу будь-кого! Виконком рекомендує прийняти ці програми і збільшити фінансування, а депутати нехай визначаються», − цитує мера видання.
Також «Ваш шанс» у цьому номері вмістив матеріал «По заслугах!», у якому йдеться про нагородження головою облдержадміністрації Павлом Качуром найкращих спортсменів області, які у 2007 році стали чемпіонами та призерами чемпіонатів світу та Європи. Серед відзначених − і представники сумського обласного центру фізичної культури і спорту інвалідів «Інваспорт» Віктор Шевчук, Роман Васильєв та Антон Гуменюк, які у складі збірної України з футзалу стали торік срібними призерами чемпіонату світу серед спортсменів з вадами зору, який проходив в Бразилії. Названим гравцям, пише видання, губернатор вручив посвідчення майстрів спорту міжнародного класу, а тренерам збірної Миколі Чхайло та Ігорю Кравченку − викладачам інституту фізкультури Сумського педуніверситету − посвідчення заслужених тренерів України.
У Сумах завершився традиційний, 16-й за ліком, міжнародний різдвяний турнір з міні-футболу серед юнаків 1994 р.н., який з 5 по 11 січня проходив у спортивному комплексі місцевого педуніверситету. Його організаторами виступили Федерація футболу Сумщини та управління у справах молоді та спорту облдержадміністрації.
У змаганнях взяла участь 21 команда з України, Росії та Азербайджану. Найкращою серед них став ФК «Імпульс» з Шостки, який у фіналі турніру в серії пенальті переграв сумський «Фрунзенець». У грі за третє місце ФК «Керч» з рахунком 2:1 завдав поразки команді «Батьківщина» з Сум.
Місцеві прихильники футболу обговорюють призначення Олексія Михайличенка на посаду головного тренера збірної України. Думки щодо його спроможності створити боєздатну команду розділилися.

На думку одних вболівальників, Михайличенко не є тією людиною, яка здатна досягти на посту тренера збірної високих результатів. Вони вважають, що з призначення його тренером президент ФФУ Григорій Суркіс отримав можливість впливати, в тому числі і фінансово, на роботу керівництва збірної, чого він був би позбавлений в разі, коли б збірну очолив іноземний спеціаліст, або більш самостійний у своїх рішеннях вітчизняний фахівець.
Інші, навпаки, схвалюють вибір виконкому, стверджуючи, що Михайличенку, який у порівнянні з Блохіном є більш контактною людиною, вдасться вивести збірну до фінальної частини чемпіонату світу 2010 року.
Газета «В двух словах» у номері за 9 січня під рубрикою «Євро-2012» помістила статтю «А воз и ныне там, или мы уже едем?», у якому йдеться про призначення Євгена Червоненка головою національного агентства з питань підготовки і проведення чемпіонату Європи. Видання цитує президента ФФУ Григорія Суркіса, який заявив: «За великим рахунком для мене не так важливо, чий він чи на противагу кому призначений на цю посаду. Набагато важливіше побачити перші, і, сподіваюся, не останні результати його роботи на цій відповідальній посаді. А тому давайте будемо обговорювати конкретні дії Євгена Альфредовича в рамках повноважень, наданих йому Президентом країни і Урядом, в жорстких рамках тих зобов’язань, які українська влада взяла перед УЕФА».
Газета «Данкор» у номері за 9 січня підбила підсумки спортивного року-2007, приділивши при цьому увагу виступам у чемпіонаті України з футболу охтирського «Нафтовика-Укрнафти» та краснопільського «Явора», давши їм в цілому позитивну оцінку. Зокрема часопис пише, що завдяки «Явору» відбулося повернення великого футболу на стадіон «Ювілейний» у Сумах. Також видання розповіло про нагородження напередодні Нового року головою облдержадміністрації Павлом Качуром кращих спортсменів області, серед яких виявилися і члени збірної України з футболу серед спортсменів з дефектами зору сумчани віктор Шевчук, Роман Васильєв та Анатолій Гуменюк.
Газета «Панорама», теж підбиваючи підсумки минулого року, в номінації «Ступор року» написала наступне: «В червні облрада заявила, що виставляє на продаж свою частку акцій стадіону «Ювілейний». Передбачалося, що їх купить ВАТ «Укрнафта». Щось не зрослося… «Нафтовик» грає в Охтирці, голова облради Вячеслав Шапошнік на передостанній сесії просив виділити кошти на погашення боргів ВАТ «Спартак», яке володіє «Ювілейним», перед Пенсійним фондом. Голова облради визнав, що стадіон − єдиний об’єкт, якому «не змогли дати лад».
Зовнішня реклама Євро-2012 в Сумах відсутня.


Рівне

В свята важко було отримати будь-яку інформацію. Все високе керівництво здебільшого в новорічні дні відпочивало за межами Рівного. Пересічні вболівальники віддавалися святкуванню, а не глобальним футбольним проблемам. Як приклад, виставлений кимсь на неофіційному сайті ФК «Верес» мій попередній звіт під заголовком «Рівне підтримує Прем’єр-лігу», хоча й переглянуло 24 відвідувачі, проте немає жодного відгуку на цю публікацію. Гадаю, немає потреби переповідати думки про футбольні справи в країні, в тому числі пов’язані з проведенням Євро-2012 в Україні, оскільки − це ніщо інше, як переливання з пустого в порожнє. Як правило, мова про одне й те ж − несприймання на тренерському київського «Динамо» містку російського фахівця, версії щодо наставника національної команди, розбрат між Федерацією Футболу України та Професійною футбольною лігою, що зумовило створення Прем’єр-ліги. До речі, більшість вболівальників сподіваються, що створення Прем’єр-ліги додасть вітчизняному футболу видовищності. Хоча окремі з них вважають, що це лише зміна вивіски, котра суттєво не вплине на ситуацію. Є, щоправда, й такі, хто твердять, мовляв, йдеться не про розвиток футболу, а про перерозподіл зон впливу, а отже про перерозподіл прибутків від футболу.
Місцеві засоби масової інформації вмістили звіти про проведення напередодні Нового року конференції обласної федерації футболу, відзначення кращих спортсменів та спортивних колективів ( серед футбольних команд − студентська «Штурм-МЕГУ» та чемпіон області «ОДЕК» Оржів). Водночас тижневик «Літопис Заходу» вмістив експрес-інтерв’ю капітана Ф «Верес» про найпам’ятнішій для команди місяць минулого року. Зокрема, зі слів Анатолія Коломійця, це вересень і жовтень, коли команда, залишившись без головного тренера, помітно додала в грі і піднялася в турнірній таблиці.
Активності у футбольному житті Рівненщини по закінченню новорічних свят не простежувалося. Хоча слід очікувати пожвавлення. Це, звісно, стосується не Євро-2012 і навіть не глобальних питань вітчизняного футболу, проте для рівненських вболівальників − найбільш злободенне. Йдеться передусім про представництво Рівненщини в лізі майстрів. Наразі розігрується закулісна гра, зокрема, приховане протистояння обласної і міської влад. Перша виношує задум заявити в другу лігу студентську команду «Штурм-МЕГУ», а отже відмовитися від надання фінансової допомоги ФК «Верес». Інша вишукує шляхи матеріальної підтримки своєї команди. Як свідчить досвід із заявкою свого часу млинівської «Ікви», від спалаху амбіцій рівненський футбол тільки втрачає.

Зрештою, скрутне становище ФК «Верес» породило чимало чуток навіть у коридорах Федерації футболу України. Принаймні, під час зустрічі в Рівному цими днями представника ФФУ з головою обласної федерації футболу, столичний гість поцікавився долею «Вереса», оскільки у ФФУ ходять чутки, начебто рівненський клуб знімається з чемпіонату. Звичайно, таке запитання викликало подив у Володимира Поліщука, бо мови про зняття «Вереса» ніде не велося. До того ж, аби отримати інформацію з перших вуст, я зустрівся з президентом ФК «Верес». Святослав Власюк повністю спростував інформацію про зняття команди з чемпіонату. Навпаки він доволі оптимістично дивиться у майбутнє. Зокрема, скоро повинна відбутися зустріч з інвесторами, котрі хочуть взяти на 10 років в оренду стадіон «Авангард», а також на місці трибун за воротами звести торгово-офісні центри. «Якщо інвестор погодиться на наші умови, − наголосив Святослав Власюк, − а саме, візьме на себе зобов’язання забезпечувати річний бюджет команди в сумі 1 мільйон 800 тисяч гривень, як цього вимагає ПФЛ і ФФУ, то міська влада піде йому на зустріч». За умови досягнення домовленостей, найближчі 10 років ФК «Верес» «купатиметься, мов вареник у маслі» після тривалого періоду безгрошів’я. Щоправда, Святослав Власюк так і не сказав, хто власне виступає в ролі інвестора.
Тим часом на сесію міської ради (коли відбудеться, наразі невідомо) виноситься питання про фінансування ФК «Верес» на перше півріччя 2008 року. Хоча керівництво клубу запросило 500 тисяч з бюджетних коштів, розраховує, що депутати міської ради погодяться на затвердження бодай 400 тисяч гривень.
Тема Євро-2012, на жаль, ніде наразі не порушувалася. Водночас ніде в Рівному не спостерігається ні реклами, ні символіки чемпіонату Європи. Єдине, що впало у вухо, це приватна думка президента однієї з рівненських будівельних організацій щодо реконструкція рівненських доріг, яку намагаються приурочити до проведення Євро-2012. На його переконання, дороги − це та благодатна ніша, куди мільярди закопують. Отож, переконаний він, що нині в Україні мало людей, котрі дбають про ту ж Україні. Втім, це лише голі слова. Місцеві засоби масової інформації доволі скупо висвітлили футбольну тематику. Лише інформації про майбутню зимову першість Рівного, чвертьфінал МФК «Рівне» і звернення обласної федерації футболу до обласної ради щодо матеріальної підтримки ФК «Верес» та жіночої футбольної команди «Родина». Втім, усі ці заяви − ніщо інше як звичайні декларації, котрі не мають жодного важеля впливу.


Тернопіль


Заходи.
У Кременецькому районі (Тернопільщина) відбувся традиційний передноворічний турнір з міні-футболу. Участь у змаганнях взяла рекордна кількість команд − 21. Переможцем стала кременецька команда «Піраміда».
Варто зазначити, що до проведення змагань виявила значну увагу влада Кременецького району та місцеві підприємці, які виступили спонсорами турніру.
У Лановецькому районі (Тернопільщина) відбувся традиційний різдвяно-новорічний турнір − міні-футболу на приз районної газети «Голос Лановеччини», у якому взяли участь 14 команд.
У головному фіналі зустрілися команда «Автодор» (Ланівці) та футболісти з села Бережанка. Основний час завершився з рахунком 1:1. У серії післяматчевих пенальті точнішими були гравці з «Автодору».
Фіналісти відзначені грамотами та грошовим призом.
31 грудня
2007 року відбулася одинадцята сесія Тернопільської обласної ради, на якій розглянули проект обласного бюджету на 2008 рік. На фізичну культуру і спорт передбачено 8,3 млн.грн. Ця сума більша, порівняно з минулорічною.
11 січня відбулася позачергова сесія Тернопільської міської ради, на якій розглянули бюджет м.Тернополя на 2008 рік. Для розвитку спорту виділили 7,1 млн. грн. (минулого року − 6 млн. грн.).
Редакція спортивних новин каналу ТV-4 рік вирішила присудити одинадцять номінацій спортивним подіям та спортсменам Тернопілля задсумками 2007 року.
Поєдинком року визнано матч у рамках розіграшу 1/8 фіналу кубка України з футболу між ФК «Нивою» і «Таврією». Ця гра викликала у тернопільских уболівальників величезний інтерес. Незважаючи на те, що поєдинок розпочався о 14.00 годині, трибуни були практично повністю заповнені. Ні основний час матчу, ні два додаткових тайми переможця не визначили. А у післяматчевих пенальті кращими були гравці із Сімферополя.
Тренером року став наставник футбольної команди «Нива» Юрій Коваль. Саме з іменем цього тренера пов’язують успіхи команди у цьогорічному сезоні. Нагадаю: «Нива» після завершення осінньої частини чемпіонату у турнірній таблиці іде другою і є єдиною командою зі всіх ліг, яка жодного разу не програла.
Ветерани хоростківської «Зорі» (м.Хоросків Гусятинського району на Тернопільщині) вирішили організувати турнір пам’яті Антона Перога. 31 грудня 2007 року «золота» команда хоростківської «Зорі» кінця 70-х − початку 80-х років минулого століття зібралася в одному з ресторанів Тернополя, щоб відсвяткувати 25-річницю з часу першої в історії Хоросткова перемоги в чемпіонаті області (1982 рік), перемогу в кубку області (1981 рік) та участь у фіналі чемпіонату України серед КФК (Харків, 1981 рік).
Більше половини гравців того складу зібралися, щоб найперше хвилиною мовчання вшанувати пам’ять свого колишнього партнера по команді Володимира Андріїшина та мецената команди, директора Хоростківського спиртозаводу Антона Перога. Багато згадували про харківську фінальну пульку. Як розповів оборонець «Зорі» Микола Нирко, їхали до Харкова за призовим місцем. Про перемогу тоді мова не йшла, бо всім наперед було відомо: де відбувалися фінальні змагання, той і перемагав (так і сталося, турнір виграв харківський «Маяк»). За 2-3 місце Антон Періг пообіцяв футболістам cолідну премію. Але, програвши в останньому матчі «Рефрижератору» Фастова, «Зоря» задовольнилася почесним 5 місцем. Прикро, але цей турнір став останнім, в якому хоростківська команда виступала у бойовому складі. Кількох гравців переманили селекціонери з команд другої союзної ліги, кілька змушені були піти з команди через конфлікт із керівництвом, а ще на спиртозаводі почалися перевірки...Капітан і водночас другий тренер тодішньої команди «Зоря» Олександр Голосков запропонував (і його підтримали усі без винятку учасники зустрічі: Микола Нирко, Михайло Завальнюк, Микола Цап, Євген Паламар, Віктор Вересюк, Анатолій Назаренко, Василь Івегеш) провести у 2008 році в Хоросткові турнір у пам’ять про Антона Перога, людини, яка не могла жити без футболу, для якої гравці були, як рідні сини.
У традиційному новорічно-різдвяному турнірі з міні-футболу серед старшокласників Тернополя цього року свою майстерність продемонстрували 34 команди. У змаганнях за олімпійською системою, які відбулися у спортзалі Тернопільської ЗОШ №27, перемогли господарі навчального закладу. Вихованці Петра Старовського з дитячо-юнацької школи олімпійського резерву, які навчаються у спеціалізованому класі ЗОШ №27, у вирішальному поєдинку переграли команду педагогічного ліцею − 5:3. А третє місце вибороли старшокласники ЗОШ №20, які довели свою перемогу над учнями технічного ліцею.
Крім нагород переможцю і призерам, управління сім’ї, молоді та спорту Тернопільської міської ради відзначило й окремих футболістів. Кращим гравцем визнаний Микола Веніславський з команди-переможниці, воротарем − Олег Глушка з педагогічного ліцею. А кращим бомбардиром став Владислав Бридковський з першої команди ЗОШ №27, який забив 14 м’ячів.
9 січня голова Тернопільської облдержадміністрації Юрій Чижмарь відвідав притулок для дітей служби у справах дітей Тернопільської ОДА та вручив дітям різдвяні подарунки, серед яких − футбольні м’ячі. Станом на 9 січня 2008 року у закладі перебували 29 дітей.
9 січня тернопільський ФК «Нива» розпочав у Алушті перший навчально-тренувальний збір з підготовки до другого кола чемпіонату України з футболу серед команд другої ліги. За інформацією начальника тернопільської команди Олександра Циганкова, перший збір у Криму триватиме до 23 січня. А другий пройде у Тернополі − з 29 січня до 10 лютого. Третій збір, ймовірно, відбудеться у Болгарії у другій половині лютого.
А в березні футболісти «Ниви» готуватимуться на Закарпатті.
Друге коло ФК «Нива» розпочне матчем з «Єдністю» (Пліски), який відбудеться у Тернополі 3 квітня.
Щодо змін у команді «Ниви». Форвард Вадим Кирилов перебуває на перегляді у команді вищої ліги «Нафтовик-Укрнафта» з Охтирки. Півзахисник Андрій Драголюк повернувся в харківський «Геліос» − завершився термін його угоди. ФК «Нива» підписала контракт з вихованцем обласної ДЮСШ олімпійського резерву Віталієм Скакуном (тренер Петро Старовський).

Кулуарні новини.
У кулуарних розмовах деякі представники тернопільської влади, зокрема ті, котрі мають відношення до спорту і туризму, уперше почали висловлювати свої сумніви щодо проведення Євро-2012 у Західній Україні (Львові) і в Україні загалом. На їхню думку, чиновники вищого ешелону влади і представники ФФУ докладають мінімум зусиль, щоб Євро-2012 в Україні таки відбулося. Вони констатують, що в державі загалом і в регіонах, де мають відбутися євроматчі, практично нічого не робиться для підготовки до футбольного дійства, окрім голослівних заяв.
Деякі представники бізнесу Тернопільщини також підтримують таку думку.
Моніторинг тернопільських друкованих ЗМІ
Євро-2012.
«Свобода»: «
Будемо знати, як готуються до Євро-2012» (за інф. ЗМІ): У 2008 році планують почати трансляції спеціалізованого телеканалу ТРК «Футбол». Велика увага у програмній сітці буде приділена українському футболу і, зокрема, підготовці до Євро-2012.
«20 хвилин»:

«Червоненко хоче знести НСК «Олімпійський» (за інф. ЗМІ) − керівник національного агентства з підготовки до Євро-2012 Євген Червоній пропонує побудувати до Євро-2012 новий стадіон.

ФК «Нива».
«Тернопіль вечірній»:

«Нива» почала підготовку другого кола».
«Вільне життя»:
«Свята минають. Команди відлітають у вирій» − про відбуття «Ниви» на навчально-тренувальний збір до Алушти.

ФК «Динамо»
«Свобода»:

«Віктор Леоненко: «Шевченко в «Динамо» палив...». (За інформацією ЗМІ). Кращий гравець України 1992-94 років, форвард ФК «Динамо» Віктор Леоненко відверто розповів про деталі позафутбольного життя гравців київського «Динамо».
«Нова Тернопільська газета»:
«Віктор Леоненко: Перед матчем Ліги Чемпіонів Скаченка знайшли п’яним на сходах. Сабо йому лікуватися порадив...». (за інф. ЗМІ) − про позафутбольне життя гравців київського «Динамо».

Український футбол.
«Свобода»:
«Рабинович звинувачує суддів» (за інф. ЗМІ) − власник київського «Арсеналу» Вадим Рабинович в інтерв’ю газеті «Український футбол» розповів, що в його команди у першому колі чемпіонату України судді «вкрали» 12 очок.
«Свобода»:
«Новий футбольний канал» (за інф. ЗМІ) − Національна рада з питань телебачення і радіомовлення прийняла рішення про видачу ліцензії ТРК «Україна» на супутникове транслювання спеціалізованого телеканалу ТРК «Футбол».
«Свобода»:
«Наїхали» на ФК «Арсенал» (за інф. ЗМІ) − керівництво ФК «Арсенал (Київ) отримало листа від глави Комітету арбітрів Віктора Дердо, у якому головний арбітр країни, посилаючись на інтерв’ю Вадима Рабиновича, оголосив, що це дискредитація усіх футбольних арбітрів, а тому вимагає від ФФУ покарати ФК «Арсенал».
«Тернопіль вечірній»: «
Сергій Назаренко − кращий футболіст України 2007 року» (за інф. ЗМІ).
«Тернопіль вечірній»: «ПФЛ дала «добро» (за інфю ЗМІ) − нарешті сталася подія, на яку чекали з великим нетерпінням − Професіональна футбольна ліга України прийняла рішення про дозвіл клубам вищої ліги створити Прем’єр-лігу.
«20 хвилин»:
«У «Дніпра» − перше придбання» (за інф. ЗМІ) − підсилити півзахист дніпропетровського «Дніпра» повинен аргентинський півзахисник Осмар Даніель Феррейра.

Тернопільське державне телебачення, телеканал «TV-4», «Smile TV», ФМ-станції «Українська хвиля», «Радіо Тернопіль», «Радіо ТОН» та обласне державне радіо в інформаційних випусках та випусках спортивних новин інформували про поточні футбольні новини України та зарубіжжя.
У всіх ЗМІ прозучала інформація про відбуття ФК «Нива» на навчально-тренувальний збір до Алушти. А також − про призначення головним тренером Національної збірної команди України з футболу Олексія Михайличенка. Спортивні оглядачі прокоментували цей факт позитивно.


Харків

За период новогодних праздников никаких мероприятий, связанных с подготовкой к Евро-2012, в Харькове не прошло. Также нет никакой информации по подведению итогов конкурса на харьковский логотип ЧЕ, который был продлен до 30 декабря.
В последние дни уходящего года вице-губернатор Сергей Стороженко сообщил о том, что губернаторы Харьковской и Одесской областей подписали обращение в Европейскую футбольную ассоциацию с просьбой увеличить количество городов, которые будут принимать матчи. По словам Стороженко, Харьков намерен настойчиво продолжать добиваться разрешения провести матч Евро-2012, тем более, что для проведения Евро 2012 мало стандартного количества − 8 городов, т.к.население хозяев Евро-2012 в 8 раз больше, чем население Португалии (хозяева последнего ЧЕ).
У общественности Харькова, в последнее время, начинает формироваться неверие в перспективу проведения ЧЕ в Украине (подобные мнения и высказывания звучат все чаще), и происходит это, в основном, в контексте заявлений Олега Блохина, последних заявлений Григория Суркиса о том, что инициативу проведения могут забрать другие государства. Таким образом, попытка обратить внимание общественности на препятствия, возникающие в организации Евро-2012 в Украине, одновременно формируют у людей и неверие в эту перспективу. Звучат, также, мнения, что если бы подготовкой занималось правительство Януковича, вероятность проведения ЧЕ в Украине была бы высокой, а Тимошенко не будет заниматься этим вопросом в достаточной мере. В этом смысле заявления региональных властей звучат более оптимистично и уверенно.
В рамках обсуждения региональной ситуации и позиции различных сторон, особенно в контексте взаимных обвинений, прозвучавших на последней сессии горсовета (когда столкнулись подходы мэрского большинства и оппозиции от БЮТовской фракции А.Фельдмана при принятии Программы подготовки города к ЧЕ), в кулуарах люди, близкие к Фельдману, заявляют о готовности всячески поддерживать подготовку Харькова в случае победы на досрочных местных выборах, а свою позицию готовы объяснить хоть сегодня в формате личных встреч с руководством ФФУ, чтобы в Киеве не формировалось «превратное отношение» к ситуации.
Внешней рекламы по Евро-2012 кроме той, что вывешена на стадионе «Металлист» на западном фасаде Южной трибуны (баннер «Євро. Харків. Металіст» и рядом еще два с гербами г.Харькова и «Металлиста», и баннер «Metalist-city», закрывающий внутри стадиона разрушенную Восточную трибуну ) не появилось.
«МедиаПорт− новости» ( ТК «S-Tet» и одноименный сайт от 29.12.07) дали информацию о подписании губернаторами Харьковской и Одесской областей обращение в Европейскую футбольную ассоциацию с просьбой включить эти города в число принимающих ЧЕ. В материале также делается ссылка на телефонное интервью с вице-президентом ФФУ Александром Бандурко, в котором он объяснил, что «технологии, как увеличить количество городов-участников, пока нет. Ее собираются обсудить украинская и польская стороны с президентом УЕФА Мишелем Платини в конце января. Тогда станет известно, есть ли у Харькова и Одессы шансы попасть в список основных городов на Евро-2012».

Основным
футбольным событием отчетного периода стал «Турнир 1000 команд» − завершающий этап VII областных детских футбольных соревнований (сревнования названы так потому, что в них принимают участие команды из 1000 школ области) начался 11 января, а финальные    матчи и подведение итогов состоялось 13 января в лучшем дворце спорта г.Харькова − СК «Локомотив». В этом этапе приняли участие команды 42 районов города и области (мальчики и девочки).
Турнир организован Международным благотворительным «Фондом Александра Фельдмана» и проходил в 3 этапа. В первом (самом массовом) этапе на этот раз приняло участие 7835 команд (почти 80 тыс. юных футболистов из 850 школ) − затем сборные школ выясняли, кто из них сильнейший в своем районе или городе. Победителем среди мальчиков стала команда г.Купянска, выигравшая у команды Чугуевского р-на со счетом 1:0; среди девочек − команда пгт. Коломак. По комменатриям детей, они очень довольны проведением таких соревнований, причему девочек энтузиазма не меньше: дети заявляют, что на этих соревнованиях можно потом куда-то поехать, получить приз и т.д. Все команды имеют свою форму (жаль, что далеко не у всех есть своя символика).
В подведении итогов и награждении победителей 13 января в СК «Локомотив» приняли участие народный депутат Александр Фельдман, губернатор Арсен Аваков, Владимир Бабаев в двух лицах − как представитель Исполкома ФФУ и зам.губернатора. Как представитель ФФУ, Бабаев зачитал письмо к участникам турнира от Президента ФФУ Григория Суркиса, передал кубки. Организаторы мероприятия отметили, каким вниманием было встречено обращение ФФУ, учитывая, что в спорткомплексе собралась многотысячная толпа, а в подобных ситуациях часто царит организационная суета. Было решено Кубок от ФФУ сделать переходящим Кубком всех последующих турниров.
Когда в кулуарах обсуждалась тема турнира, все отмечали, как замечательно его проведение, но параллельно задавался и соответсвующий вопрос − а что дальше? Турнир организован в возрастной категории до 12 лет (1995-1997 гг. р.), у нас уже были в области детские команды, обыгравшие сверстников из «Челси», в августе прошлого года победители этого турнира обыграли со счетом 3:1 в Германии соперников из «Боруссии» − основная проблема − отсутствие связующего звена в дальнейшем. Практически единственная спортшкола, занимающаяся детьми всех возрастных категорий − школа ФК «Арсенал». Даже знаменитый ФК «Металлист» сегодня практически ничего не делает в этом направлении.

Другие
события: на прошедшей неделе зам.губернатора Сергей Стороженко прокомментировал ситуацию с инвестированием проектов ЕВРО-2012 на территории Харьковской области и раскритиковал политику городских властей в этом вопросе: «Разговоры про инвесторов перестанут быть просто разговорами, когда городские власти Харькова предложат конкретные инвестиционные проекты. Напрмер, выделить 2 га земли под строительство гостиниц, 2 га − под строительство паркингов, 2 га − под строительство мотелей или фан-зон. Без этого ни один инвестор сюда не прийдет… Пока что на аукцион для инвесторов под ЕВРО-2012 не выставлен ни один земельный участок! … Пока что у нас есть два инвестора − областной бюджет и Александр Ярославский, который перекрывает те проблемные участки, которые не успевает профинансировать областной бюджет. Без этого мы просто не смогли бы двигаться вперед». Такой «прессинг» Стороженко на городские власти вполне понятен в контексте конфликта между областной и городской властью, но непонятен в ситуации резкого сближения Александра Ярославского с мэром Михаилом Добкиным, который очень последовательно отстаивает бизнес-интересы Ярославского (и областные и городские власти поддерживают Ярославского, но при этом критикуют других ). Поскольку в этом году аэропорт могут передать в концессию частным управленцам ( а именно − Ярославскому), мэр на последней сессии горсовета выбил льготы по аренде земли для коммунального предприятия аэропорт. Одновременно, мэр жестско противостоит передаче аропорта в государственную собственность. В мэрии утверждают, что свое согласие на концессию дал трудовой коллектив. Однако у сотрудников предприятия другие настроения, считают депутаты горсовета от блока Юлии Тимошенко (в этой ситуации А.Фельдман выступает против губернатора Арсена Авакова, с которым очень сблизился в последнее время). Руководитель фракции Сергей Семочкин утверждает, что ему в руки попало письмо представителей трудового коллектива, в котором говорится, что нынешний мэр фактически специально доводил предприятие до такого состояния, чтобы его без проблем можно было передать в частные руки. В письме, рассказал Семочкин, сотрудники утверждают, что при нынешней городской власти сильно ухудшилось положение, сократилась ежегодная финансовая поддержка, предприятие втянули в судебные имущественные споры. А коллективу предложили выиграть право управлять аэропортом на неравных условиях. Сергей Семочкин утверждает, схема передачи в концессию харьковского аэропорта на 49 лет − фактически передача его в пользование россиянам, точнее олигарху Олегу Дерипаско. По словам представителей БЮТ, интересы именно этого бизнесмена представляет харьковский предприниматель Александр Ярославский. Во что превратят иностранные предприниматели аэропорт за полвека − большой вопрос, считают сторонники Тимошенко. Сейчас в этой схеме, по их мнению, лично заинтересованы не только инвесторы, но и городские власти.
Инвестор Александр Ярославский утверждает, что аэропорт будет передан в концессию исключительно для пользы харьковчан, в том числе работников предприятия. Без частных вливаний, по его мнению, харьковскому аэровокзалу не стать аэропортом европейского уровня. Хотя пока, утверждает бизнесмен, вкладывать деньги в это предприятие решил только он. Российские бизнесмены, хотя их фамилии и были озвучены в числе инвесторов, рисковать капиталом, по словам Ярославского, не спешат. Александр Ярославский: «Там были не только Дерипаско и Вексельберг, там еще упоминались фамилии − пожалуйста, мы открыты для всех, если посчитаем выгодным, с удовольствием пригласим». На вопрос согласуются ли этот проект с интересами харьковчан мэр Михаил Добкин отвечает однозначно − на 100 %.
Михаил Добкин, мэр Харькова: «Когда кто-то пытается помешать инвесторам реализовывать намеченное, ну, это кроме как саботажА или саботАжа и попытки навредить, я назвать не могу − это социальный проект!»
Однако против социального проекта были не только политические оппоненты Михаила Добкина. Из министерства транспорта Кабмина Януковича в октябре 2007 года в Харьков пришло официальное письмо, в котором говорилось о том, что изменение формы хозяйствования аэропорта угрожает стратегическим интересам Украины. Михаил Добкин утверждает − письмо носило рекомендательный характер. По словам мэра, в Минтрансе собирались финансировать реконструкцию аэропорта из госбюджета, однако с учетом смены правительства, опасается городской голова, денег из казны может и не поступить. При условии, что есть обязательства перед УЕФА к Евро 2012 году построить современный авиавокзал, считает Михаил Добкин, харьковский муниципалитет и дальше будет твердо стоять на позиции передачи аэропорта в концессию. Теперь эту позицию будет оценивать уже Кабмин Тимошенко.
При обсуждении в кулуарах этой темы часто высказываются мнения, что несмотря на отсутсвие конструктива в позии городской фракции БЮТ ( нет конкретных предложений) и более убедительной позиции мэра, возникает единствнный вопрос: почему городские власти не провели тендер по этому поводу, нарушив, таким образом, «принцип прозрачночности» в решении вопроса.
СМИ.
Газета «Время» от 11.01.08 разместила анонс по предстоящему «Турниру 1000 команд», в котором дается описание истории Турнира и информация по проведению финальных матчей. На харьковских телеканалах (7-й канал, «Симон») а также на плазменных экранах в метрополитене с 08.-13.01.08 шел рекламный ролик, аноасирующий «Турнир 1000 команд».
В «Новостях-АТН» (7-й канал) от 09.01.08 вышел репортаж по конфликту относительно харьковского аэропорта; от 11.01.08 − репортаж по началу «Турнира 1000 команд».
На сайте обладминистрации от 14.01.08 появилась информация по подведению итогов «Турнира 1000 команд», в которой отмечается участие в турнире ФФУ и приветствие.


Херсон
 
1) У приміщенні Херсонського вищого училища фізичної культури відбувся фінальний матч за Суперкубок з футзалу між командами «Альфа» та «Продексим». У підсумку перемогу святкували останні з рахунком 4:1. Почесний гість матчу, член Федерації футболу, ветеран-футболіст Володимир Володін вручив дипломи та нагороди учасникам турніру. Перед цією зустріччю на майданчик вийшли ветерани херсонського футболу у складі команд «Люди в чорному» та «Люди в жовтому». Серед них були: Анатолій Жосан, Ігор Шелист, Володимир Борщенко, Олександр Сапельняк, Юрій Бондаренко та ін.. Представники Асоціації футзалу області вручили кожному ветерану цінні подарунки.
У перерві між матчами глядачі побачили показові виступи каратистів.
Після свята в нічному клубі «Міленіум» відбувся фуршет, на який були запрошені учасники турніру з родинами.
Оголошень, плакатів та інших носіїв рекламної інформації щодо вище перелікованих заходів помічено не було.
Херсонські ЗМІ поінформували населення з результатами футзальних матчів. На обласному телебаченні у програмі «Спортивна панорама Херсонщини» підбивалися підсумки спортивного року, що минув, відомі тренери розповідали про плани роботи у 2008р. Автор програми запитував у міського голови про майбутню долю єдиного дієздатного стадіону в Херсоні «Кристал» та чи можна буде сподіватися на те, що футбольний колектив обласного центру нарешті подасть заявку на участь у чемпіонаті України з футболу серед команд 2-ої ліги. Мер міста пообіцяв владнати всі проблеми зі стадіоном та всіляко допомогти керівництву клубу «Кристал» повернутися до когорти професіоналів. Ця тема обговорювалася і у щотижневій програмі «Єврофутбол» на обласному радіо, але у повернення херсонської команди до професіонального футболу гості передачі не вірять, мотивуючи це тим, що такі обіцянки від органів місцевої влади звучать вже не вперше, але результату, як відомо, немає ще з 2004р., відколи «Кристал» почав розпадатися. Знову була засуджена апатія управління сім’ї, молоді та спорту Херсонської облдержадміністрації щодо загальноукраїнської програми «Євро-2012», яка заявляла, що, мовляв, на нашій території не буде проводитися Євро, то й нам ця програма по цимбалах. Яскравий приклад доброго відношення до футболу демонструє Житомирська область. Здавалося це регіон абсолютно без футбольний, там теж існують проблеми з професіональною командою, там теж не буде проходити Євро, проте там планується провести понад 200 спортивних заходів, в проекті регіональної програми в цій області передбачено реконструкцію автомагістралі Київ-Чоп, реконструкцію мостів, удосконалення інфраструктури залізничних станцій тощо. Але, хто в нашій області прислухається до тієї критики, яка звучить зі сторінок газет, екрана телевізора чи радіоприймача?


Хмельницький

       Під час новорічно-різдвяних канікул у Хмельницькому розпочато традиційний турнір між вихованцями ДЮСШ та підлітковими клубами. Наразі підбиваються їх підсумки, а також триває Чемпіонат міста з футзалу у вищій, першій та другій групах. Матчі традиційно відбуваються на базі спортивних комплексів Хмельницького національного університету, Ракетної дивізії, у дитячо-юнацькій спортивній школі №1, а також у спорткомплексі «Бамбук». Крім того, комітетом фізичної культури і спорту міськвиконкому на 17 − 18 січня заплановано відкритий міський турнір з міні-футболу серед юнаків на кубок хмельницького міського голови. Він відбудеться у спортивному залі центру бойової підготовки обласного управління УМВС.
В обласній федерації футболу підбито підсумки виконання цільової комплексної програми розвитку футболу Хмельницької області на 2002 − 2007 роки. Голова федерації Вадим Іванович Федоренко, не заглиблюючись у аналіз розвитку футболу в регіоні за п’ять років, зміни у розбудові футбольної інфраструктури, просто оприлюднив імена переможців в усіх номінаціях.
Згідно з положенням виконком обласної федерації на своєму засіданні визначився з нарахованими по 34-х критеріях очками. В заліку серед міст області найбільше − 553 очки − набрали хмельничани. 465 очок в активі Кам’янця-Подільського. На третьому місці з 260 очками Нетішин.
Серед районів першої групи найфутбольнішим визнано Кам’янець-Подільський район (437 очок). На другому місці Дунаєвецький (349 очок). Третіми призерами огляду-конкурсу стали теофіпольці (289 очок). Серед районів другої групи переміг Деражнянський район (391 очко). Друге місце у Ярмолинецького району (232 очки). Третє місце за Віньковецьким районом (229 очок).
В номінації «Кращий дитячий тренер» за досягнуті результати нагороди були вручені тренеру Аркадію Баталову з Хмельницького дитячо-юнацького футбольного клубу «Поділля», Борису Борисевичу з Теофіпольської ДЮСШ, Володимиру Пташнику з Кам’янець-Подільської ДЮСШ. В номінації «Футбольний тренер» нагороди отримали тренери найсильніших футбольних команд цього сезону Ігор Шишкін з теофіпольської «Іскри», Альберт Руснак з дунаєвецького «ІНАПіК», Віктор Муравський з хмельницького «Поділля».
Виконком обласної федерації футболу представив до нагород кращих футбольних арбітрів 2007 року Дениса Божка, Андрія Бобика, Андрія Горбатюка. Нагороди отримали й журналісти: Микола Софійчук з обласного радіо, Світлана Поробок з обласного телебачення, прес-аташе КП «ФК «Поділля-Хмельницький» Віктор Котов, Іван Шевчук з тижневика «Подільський кур’єр», Артем Глас з тижневика «Спортивний лідер» та Ігор Яворський з обласної щоденної газети «Подільські новини».
Збірна України (U-18) бере участь у ХХ Міжнародному юнацькому турнірі пам’яті першого віце-президента ФІФА Валентина Гранаткіна в Санкт-Петербурзькому спортивно-культурного комплексі. Київський динамівець Сергій Шевчук, котрий у свій час отримав перші футбольні уроки від відомого тренера з Теофіполя Бориса Борисовича, вийшов на поле на 56 хвилині А хмельничанин Віталій Каверін, котрий почав свою футбольну кар’єру у тренера Миколи Шершуна з дитячо-юнацького футбольного клубу «Поділля», і зараз виступає у дніпропетровському «Дніпрі», провів на зеленому штучному газоні комплексу всю гру.
Щодо команди майстрів, то серед уболівальників проведено опитування щодо очікувань на друге коло чемпіонату в другій лізі. В опитуванні взяли участь 155 респондентів, які визначили завдання перед командою:
Вихід до першої ліги − 81 респондент.
Місце в трійці лідерів другої ліги − 48
Потрібно готувати молодь на майбутнє − 18.

На першому тренувальному зборі, який ФК «Поділля» провів у Трускавці, команда провела спаринг, у якому з рахунком 1:0 перемогла команду аматорів зі Стрия. Єдиний гол забив кандидат, який перебував на оглядинах у хмельницькому клубі, але не підійшов команді.
На збір 15 січня у Хмельницькому команда матиме цілісний вигляд − жоден із футболістів «Поділля» не залишив клубу. Після Хмельницького команда вирушить на збори до Криму, де заплановані спаринги з першоліговими командами − «ФК Львів», сімферопольським «Ігросервісом» та «Кримтеплицею» з Молодіжного. Є домовленості й про товариські матчі з вінницькою та тернопільською «Нивами».
Можливо, на зборах у Хмельницькому вирішиться й конфлікт, що загострився між керівництвом клубу та голкіпером Олександром Гуменюком. Влітку 2007 року Олександр Гуменюк, граючи за дніпродзержинську «Сталь» у першій лізі, повернувся до Хмельницького − «рятувати рідний клуб» у другій лізі. Кажуть, він викупив свій контракт у «Сталі» за десять тисяч умовних одиниць. Тоді президент клубу Станіслав Островський попередив, що спочатку Гуменюк гратиме на «дрібних» умовах, а взимку його контракт переглянуть.
Нині в Олександра Гуменюка є кілька пропозицій з Казахстану, Узбекистану та з дніпродзержинської «Сталі». Олександр Гуменюк розповів: «Мало того, що не хочуть виконувати те, що обіцяли, на мою пропозицію продовжити контракт на п’ять років, я від Станіслава Островського почув: «… не бачу в тобі перспективи! Ми тебе через п’ять років нікому не продамо! Краще поїдь десь пограй, гроші зароби». Але ж я не хочу їхати з Хмельницького! Так само не хочу грати і за обіцянки! Я зрозумів, що з такими підходами не буде у нас футболу. А на прохання повернути мені гроші, за які я викупив свій контракт в «Сталі» заради «Поділля», я почув: «Тут тобі ніхто їх не дасть. Їдь кудись, і заробиш їх».
Головний тренер «Поділля» Богдан Блавацький про ситуацію каже так: «Ми всі хочемо бачити Сашка Гуменюка в команді. Він нормальна людина, позитивно впливає на мікроклімат у колективі. Як голкіпер, враховуючи всі його травми, він як мінімум ще півтора року може грати. Але я, особисто, ставлю на нього, як на тренера. Звісно, Олександр деякі речі оцінює з точки зору, як функціонують команди «Металіст» чи «Волинь». Але ж наша інфраструктура значно відстає! Я погоджуюсь з тим, що він просить, але виконати нині всі його вимоги нереально. Хоча б на десять-п’ятнадцять відсотків − саме за це я буду боротися! 15 − 16 січня я зустрінуся з міською владою і сподіваюся, що Гуменюк залишиться в команді. А конфлікту я не бачу. Не потрібно його роздувати».
Станіслав Островський: «Я не проти, щоб Гуменюк грав у «Поділлі» сто років! Але Сашко поставив такі умови, що ми просто не можемо їх виконати, бо виходимо з фінансових можливостей клубу. Зокрема, для п’ятирічного контракту з ним, «Поділля» має дати Олександру однокімнатну квартиру. І ось тут я сказав, що не бачу перспективи через п’ять років повернути клубу гроші за квартиру. Якби ми купили за 40 тисяч умовних одиниць йому квартиру, а через п’ять років Сашко пішов до іншого клубу за 120 тисяч, то немає питань! Але це ж не реально. І тому викликав би мене мер, і сказав, що ми просто проїдаємо гроші. Я запропонував Олександру ставку гравця та півставки тренера. За таких умов він буде найвисокооплачуванішим гравцем «Поділля».
Станіслав Островський дістався команді у спадок від Красилівського футбольного клубу. І його призначення у хмельницький клуб здивувало багатьох шанувальників футболу в місті. Вони пропонують переобрати президента клубу, викорінити кумівство. «Хай президентом буде Богдан Блавацький», − радять. Для футболістів «Поділля» присутність у команді Олександра Гуменюка справді дуже важлива. І якщо він, аби грати в Хмельницькому, вклав свої гроші у Дніпропетровську «Сталь», то керівництво «Поділля» мало б це оцінити, компенсувати. Тим паче, якісь гроші з 2007 року у клубу залишилися. Вкладати у команду мінімум − це, зрештою, означає обдурювання шанувальників футболу, більшість яких у Хмельницькому щиро вірять у намагання керівництва команди і міста вийти у першу лігу.


Чернівці

Будь-яка інформація на зовнішніх рекламних носіях по згаданій темі відсутня.

В контексті «Євро-2012».
12 січня в Чернівцях відбулась позачергова сесія обласної ради.
Серед головних питань, винесених на сесію − прийняття бюджету області на 2008 рік та програми соціально-економічного розвитку.
Символічним для прикордонної області можна вважати те, що першим питанням, на яке звернули увагу депутати, стало затвердження Комплексної програми будівництва та облаштування місцевих пунктів пропуску через державний кордон України, що розташовані на території області, на період до 2015 року. Власне, про побудову українського прикордоння говориться не один рік, а надто після вступу Румунії в ЄЕС. Румунська сторона, з якою область має понад дві сотні спільного кордону, активно облаштовує свої прикордонні об’єкти з використанням коштів Євросоюзу. Ми ж поки що шукаємо варіантів, аби також залучити європейські фінанси, однак, здається, лише сьогодні починаємо розуміти, що Європа відгукується не на задекларовані бажання, а на конкретні справи. Тобто, область має продемонструвати не лише бажання долучитись до європейських стандартів, але й вкласти для початку власні кошти в облаштування прикордонної зони з усіма наслідками для її інфраструктури.
За словами начальника відділу взаємодії з правоохоронними органами апарату обласної державної адміністрації Дмитра Олексика, метою Програми є облаштування лінії державного кордону та місцевих пунктів пропуску та створення належних умов для здійснення прикордонно-митного контролю, оснащення сучасними технічними засобами контролю та зв'язку, розвиток та розбудова існуючих транспортних шляхів, створення сприятливих умов для учасників міжнародного руху − тобто використання транзитного потенціалу області та держави в цілому. А також виходячи з потреб підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи з футболу у 2012 році, де Буковина визначена як транзитна область щодо забезпечення чемпіонату в м. Львові та Києві з країн-учасниць (Румунія, Болгарія, Італія та інші.) Зазначеною Програмою передбачено розбудувати мережу пунктів пропуску через українсько-молдовський та українсько-румунський державний кордон, всього передбачено залучити коштів з обласного та районних бюджетів в сумі 2 млн. 328 тис. грн.
У розмові зі мною голова обласної ради Іван Шилепницький підтвердив, що виділення коштів обласним бюджетом на облаштування прикордоння посприяє переговорам з румунською стороною стосовно залучення на ці потреби європейського фінансування, це дасть додаткові аргументи буковинцям. І.Шилепницький наголосив, що «Європа хоче, аби ми спочатку вклали в інфраструктуру бодай 10% її вартості». До цих пір буковинська влада, вдаючись до численних заходів у сфері міжрегіонального співробітництва, таких аргументів у своїх руках не мала.
Як стало мені відомо з джерел, наближених до апарату облдержадміністрації, вже 19 січня має відбутись зустріч української та румунської сторін, на якій йтиметься про реалізацію чотирьох програм, підготовлених буковинцями. Це очищення річки Прут (вартість проекту 950 тисяч євро), будівництво під’їзної дороги до прикордонного села Шепот на Путильщині, ( 950 тисяч євро), розвиток в Путильському районі туристично-рекреаційного комплексу (550 тисяч євро) та створення комплексу «Хотинська фортеця», вартістю 1 мільйон євро.
Огляд ЗМІ.
Газета «Свобода слова» від 10.01.08
опублікувала матеріал про прес-конференцію представників міні-футбольної команди «Меркурій» з представниками місцевих ЗМІ, яка відбулась напередодні Нового року у конференц-залі газети «Чернівці».
Видання зазначає, що журналістам представили нового президента команди − депутата міської ради Івана Боднаря і головного тренера − Сергія Ожегова, який свого часу виступав за «Сулу» (Лубни), «Рось» (Білу Церкву), «Шахтар» (Шахтарськ) та міні-футбольні команди «Слід» (Київ), «Локомотив» (Одеса) та «Інтеркас» (Київ), у складах яких був чотириразовим чемпіоном України і дворазовим володарем кубка країни.
По завершенні кар'єри футболіста працював тренером у київському «Інтеркасі-2» та івано-франківському «Урагані». Газета цитує слова Ожегова: «Моя нова команда і умови для роботи мене цілком влаштовують. Я не збираюся запрошувати досвідчених гравців. Вправних виконавців у команді вистачає. Будемо працювати на позитивний результат».
У свою чергу президент команди Іван Боднар зазначив, що він докладе чимало зусиль, щоб команда існувала і поповнювалась місцевими вихованцями. А для цього потрібно організувати спеціалізовану школу з міні-футболу.
Віце-президент ФК «Меркурій» Анатолій Москальов підбив підсумки виступу команди за 1-е коло, зазначивши, що у 2-му колі чернівецький клуб заграє ще потужніше і віддавати очок без бою нікому не збирається.
Загалом, місцева преса відзначає успіхи міні-футболу на Буковині на противагу від не зовсім яскравої гри ФК «Буковина».
Кулуарно довкола теми.
В різдвяний період мені довелось спілкуватись з корінним британцем, кореспондентом одного з потужних інформаційних агентств Англії Мартіном Робертсоном, який спеціалізується на спортивній тематиці, передаючи в Інтернет-мережу оперативні фотознімки про спортивні змагання. Він приїзджав до родичів дружини на Різдво.
На питання, чи відображається якимось чином в британських колах проведення «Євро» в Україні Мартін зазначив, що британці наразі «більше говорять про проведення олімпійських ігор в Англії.»
Він висловив досить скептичні враження стосовно культури українських митників, організації пасажирських сполучень в Україні та відповідного сервісу. Особливо це стало помітним після входу Польщі до Шенгентської групи, вважає він. В розкладі руху поїздів на Україну появились зміни. Зокрема, відмінено потяг «Чернівці-Перемишль». З Кракова подружжя добиралось до Львова у нервозності і невизначеності, оскільки польська сторона забезпечила їх квитком без вказівки на вагон та місце в ньому. На українському кордоні митники годину вивчали достовірність британського паспорта Мартіна, оскільки він був з бородою, а на фото бороди не було. З його слів митники однозначно натякали на хабар. Ситуацію вдалось владнати лише після того, коли Мартін показав митникам на підтвердження свого британського походження посвідчення журналіста.
Зі Львова він вимушений був взяти таксі до Івано-Франківська, оскільки в післяноворічний час достовірної інформації про потяг «Львів-Чернівці» на вокзалі отримати не вдалось.
Загалом, дорога з Кракова до Чернівців зайняла майже добу, завдавши багато клопоту.


Черкаси

Події.
Контрольно-дисциплінарна комісія Федерації футболу України присудила поразку ФК «Дніпро» в незіграному через снігопад матчі з ПФК «Олександрія» 11 листопада, а також зобов’язала черкаський клуб сплатити ПФЛ півтисячі доларів штрафу. Відповідне рішення було прийнято на засіданні КДК ФФУ 28 грудня. ФК «Дніпро» присуд футбольного чиновництва обурює. В клубі припускають, що позиватимуться з Центральним стадіоном за те, що його служби не підготували поле до гри, порушивши таким чином договір оренди. Прес-секретар ФК «Дніпро» Олександр Голінько говорить про упередженість арбітра Андрія Шандора, який і скасував гру через сніг на полі.
З нагоди 10-річчя створення обласного відділення НОК на базі Черкаської СДЮСШОР в перші дні нового року проведено ІІІ Всеукраїнський турнір юних футболістів «Різдвяний кубок СДЮСШОР». У віковій категорії юнаків 1991-91 р.н. переможцем визнано команду Черкаської СДЮСШОР, тренер Сергій Коваленко. У молодшій віковій групі (1995-96 р.н.) першість виборола команда «Атлет-1» з Києва, тренер Дмитро Мурашенко. Команди-призери були нагороджені кубками, медалями і грамотами обласного відділення НОК, директор ПП «Ходак» Володимир Ходак вручив призерам новорічні подарунки, а директор школи Леонід Сіренко нагородив кращих гравців футбольними м’ячами.
5 січня у Чорнобаї відбувся традиційний футбольний турнір серед аматорських команд на кубок Придніпров’я. Почесний трофей виборола збірна команда освітян Чорнобаївського району. Під час шкільних канікул в Чорнобаї було проведено й футбольний турнір на Кубок Семена Пхіденка (вікова категорія − 1995-96 р.н.). Всі три матчі виграла команда юних підопічних Віталія Шепеляв з Чорнобаївської ДЮСШ. Нагороди призерам турніру вручив син Семена Пхіденка − Олександр, а народний депутат України Микола Томенко привітав усіх футболістів з Новим роком та Різдвом і подарував новорічні подарунки.
15 команд ветеранів України (вік за 45 і старших) зібралися в Черкасах, щоб визначити найкращий колектив у міні-футбольному чемпіонаті. Черкащину представляли «Дніпро», «Фото прилад» (Черкаси) й «Локомотив» (Сміла). У підсумку вони посіли відповідно VIII, IX, X місця. Золоті медалі виборола сумська «Ніколь».
Кулуари.
На думку заступника начальника управління у справах молоді та спорту Черкаської ОДА Юрія Мрачковського, минулий рік для черкаського спорту можна вважати вдалим. Серед пріоритетних для регіону видів спорту він назвав і жіночий футбол. «Ми ввели його до обласних змагань федерації футболу, робимо календар, хочемо провести чемпіонат області й прагнемо, щоб шполянська команда «Жайвір» виступала на всеукраїнському рівні», наголошує Юрій Станіславович. Серед проблем, з якими довелося зіткнутися минулого року, він назвав ситуацію навколо Центрального стадіону Черкас. Нині стадіон перебуває в комунальній власності міста, отже Міністерство й обласна рада не можуть виділити кошти на його реконструкцію, а в міському бюджеті кошти не передбачені.
Преса.
Газета «Спорт та здоров’я» продовжує знайомити читачів з історією створення футбольних команд на Черкащині. В першому в цьому році номері видання опубліковано статтю про створення 1989 року завдяки футбольному ентузіастові, гравцеві й тренерові Володимиру Колісниченку команди з міні-футболу «Фотоприлад». А 30 років тому в Умані на базі ЖЕУ-2 було створено дитячо-юнацький футбольний клуб «Юність». У його витоків стояли справжні ентузіасти шкіряного м’яча брати Володимир і Олександр Лейбовичі.
В останньому числі цієї ж газети розміщено статтю, в якій розкривається секрет популярності футболу. Зазначається, що ліверпульський професор Роган Тейлор прийшов до висновку, що філософія футбольного вболівальника полягає не в тому, щоб розважатися чи отримувати задоволення, а в тому, щоб страждати. Адже гол є щасливою випадковістю «у темряві 90-хвилинної муки очікування та обурення командою, суперником, суддею».
Перша радіотрансляція футбольного матчу відбулася в 1926 році в Празі під час товариського поєдинку місцевої «Славії» та угорського «МТК». А ось по телебаченню футбол вперше показали німці. Зустріч Німеччина-Італія в 1936 році мали змогу побачити жителі Берліну, які мали телевізор. Про це розповідає газета «Спорт та здоров’я».
Газета «Спорт та здоров’я» підбила підсумки конкурсу «Знавець футболу». Його учасники мали відповісти на 5 запитань, продемонструвавши знання щодо розвитку футболу в області й в Україні. Троє переможців вікторини отримають від видання грошові винагороди − по 50 гривень.
Про фінальну частину чемпіонату України з фут-залу серед ветеранів повідомила газета «Акцент». Зазначається, що найуспішніше з черкаських команд виступили ветерани «Дніпра», які дійшли до чвертьфіналу. Перемогу ж отримала команда «Ніколь» (Суми), яка у фіналі обіграла львівську «ТВД» з рахунком 2:1.
У цьому ж виданні міститься інформація про те, що футболісти черкаського «Дніпра» розпочали підготовку до другого кола першості України серед команд першої ліги. Повідомляється, що у лютому і березні керівництво клубу планує провести 2 тренувальні збори в Туреччині.
У «Вечірніх Черкасах» за 9.01.08 розміщено статтю «Наші кубкові успіхи на фініші сезону». Йдеться про те, що кінець минулого року був урожайним на перемоги та завоювання призових місць у фіналах Кубку України з різних видів спорту. Зокрема, перемогою черкаських юних футболістів команди «Арарат» (президент клубу Карен Акопян) закінчився фінал Кубка України з міні-футболу серед хлопців 1996 р.н.
У цій же газеті розміщено матеріал «Володимир Самборський − наш хлопець у вищій лізі». Три футболісти, що грають у вищій лізі чемпіонату України − Олександр Ковпак із «Таврії», Олег Карамушка та Володимир Самборський (виступали за ФК «Харків») постійно перебувають в епіцентрі уваги черкаських уболівальників, адже є уродженцями Черкащини. Ця стаття знайомить читачів з одним з цих футболістів − Володимиром Самборським.
чевня3.06.2007 р. Чемпіонат Черкаської області. 9 тур.

Чернігів

Президент ФК «Десна» Олексій Савченко напередодні Нового року зібрав журналістів аби поділитися змінами, які відбулися в системі клубу і команді, а також розповісти про плани на друге коло чемпіонату. Перед командою поставлено мету − 4 місце в І лізі. У новому сезоні будуть запрошені до команди і легіонери. ФК «Десна» вже не громадська організація, а ТОВ і згодом стане відкритим акціонерним товариством. Причому акції «Десни» зможуть придбати усі бажаючі. О. Савченко повідомив, що підготовлена документація на реконструкцію існуючого стадіону. Також йшла мова про побудову нової бази «Десни», вартістю до 15-22 млн. дол.
Протягом першого тижня Нового року в ЗМІ Чернігівщини, друкованих виданнях та електронних ЗМІ не порушувалися футбольні теми.
Чернігівська регіональна федерація футболу розпочала зимову першість Чернігова з фут-залу, яка завершиться наприкінці січня. Організація проведення турніру досить примітивна.
У кулуарах на початку Нового року футбольна тема обговорюється дуже мляво, головним чином йде мова про кадрові змінив у ФК «Десна». Нове керівництво затримує розрахунки по заробітній платі з працівниками прес-служби клубу, а тому редактор футбольної газети «ГОЛ» ФК «Десна» Віктор Муха подав заяву про звільнення. Також звільнився прес-секретар ФК Сергій Козлянський, а новим прес-аташе призначено Олену Гвоздь, яку в журналістських колах, а тим більше у футбольних, ніхто не знає.
Протягом минулого тижня в ЗМІ Чернігівщини, друкованих виданнях та електронних ЗМІ тема підготовки до ЄВРО-2012 висвітлювалася у кількох виданнях. Теми − про плани підготовки столиці України до європейської першості, зокрема, спорудження нових шляхів та перспективи розвитку туристичної галузі Чернігова до Євро-2012.


P.S.
З Одеської області інформація не надійшла через хворобу кореспондента.
Підписатися на новини