ФУТБОЛЬНАЯ ЖИЗНЬ РЕГИОНОВ

Автономна Республіка Крим

После сложнейшей хирургической операции в Германии (на позвоночнике, длилась десять часов) в Крым вернулся почетный президент «Таврии» Сергей Куницын. Чувствует он себя, признаться, неважно. Передвигается с трудом, поэтому на публике не появляется, в основном находится дома. Сергей Владимирович даже отменил запись своего новогоднего поздравления, которую планировалось разместить на ряде крымских и севастопольских телеканалах.
В самой «Таврии» пока полная тишина. В пятницу клуб в домашней обстановке отметим Новый год. О работе − ни слова.
Симферопольцы внесли коррективы в планы своей подготовки к весенней части чемпионата. Решено отказаться от сбора на Кипре − там в конце января идут дожди, да и соперников выбор не велик. Поэтому оба заграничных сбора таврийцы проведут в Турции (с 19-го января по 2 февраля и с 6-го по 23-е февраля).
Из отпуска «Таврия» выходит 8 января. На первый сбор в Алушту (с 9-го по 16-е января) приглашены два десятка новых исполнителей, из них тренерский штаб Михаила Фоменко планирует взять в Турцию человек 7 − 8 − не больше. Клуб ищет сменщика вратарю Саше Тодичу (Дмитрия Козаченко заподозрили в сдаче ответного кубкового поединка с киевским «Динамо»), защитников, опорного полузащитника.
Кстати, самая тиражная газета полуострова «Крымская правда» перед новогодними праздниками в 23-й раз назвала лауреатов уходящего года. В номинации «Лучшая команда Крыма» впервые победила «Таврия» − пятое место в чемпионате страны и выход в полуфинал Кубка страны в сезоне-2006/07. В номинации «Лучший тренер года» наставник симферопольцев Михаил Фоменко − только второй (вслед за Владимиром Черченко, тренером крымских велосипедистов-трековиков, успешно выступающих на самых престижных мировых соревнованиях).
Первым из крымских клубов из отпуска вышел ФК «ИгроСервис». Подопечные Сергея Шевченко провели пятидневный так называемый втягивающий сбор в Алуште и опять разъехались по домам − на новогодние праздники. Вновь команда соберется в Симферополе только 10 января. В Алуште игросервисовцы просмотрели ряд потенциальных новобранцев. Ни с кем из них контракты пока не подписаны. Зато стало известно, что команду уже покинули защитник Виталий Тарновский и полузащитник Алексей Рачиба. Группа потенциальных новичков отправится и на второй учебно-тренировочный сбор, который симферопольцы с 11 по 19 января проведут в Евпатории. Там футболисты также пройдут тщательное медицинское обследование и будут протестированы.
Серьезные кадровые изменения, судя по всему, будут зимой в «Фениксе-Ильичевце» (с. Калинино, Красногвардейский район). По словам исполнительного директора клуба Сергея Леженцева (в интервью ТРК «Неаполь») зимой коллектив покинут семь футболистов, на смену которым придут опытные исполнители, известные не только болельщикам Крыма. Перед коллективом поставлена задача сохранить прописку в первой лиге, сделать это будет непросто, учитывая, что калининцы после первого круга занимают третье с конца место в турнирной таблице.
К сожалению, нет никакой информации о ПФК «Севастополь» и «Крымтеплице» (даже из планов подготовки команд зимой в этих клубах сделали тайну за семью печатями).
Собственно, все.


Вінниця

Минулий тиждень взагалі став порожнім на важливі футбольні події чи будь-які рухи в бік чемпіонату Європи − 2012. Хіба що проходили різноманітні корпоративні передсвяткові футбольні матчі (наприклад, між командами місцевих ЗМІ або ж міліціонерами), але то все шоу. Буквально реченнями згадували місцеві ЗМІ і про Євро − 2012, але лише в контексті нового призначення Червоненка.
А тепер про футбольний минулий рік на Вінниччині. Тут варто відзначити кілька важливих моментів. Я їх розділив би на публічні і ті, що «за кадром».
Спершу про публічні:
Вінниці, місті із великим футбольним минулим, відроджено команду майстрів. Як би вона не грала, однак вона є. І це з точки зору популяризації футболу не лише у Вінниці, а й в області., безсумнівно успіх.
В аматорському обласному футболі все більше з’явилось напівпрофесійних команд. Серед них є чимало з достойним бюджетом і відомими футболістами. Це додало матчам у аматорських обласних лігах професійності і глядачів.
В області створено дитячу футбольну лігу, заграли більше у футбол і дівчата. Навіть, не називаючи перемог дитячих і жіночих команд на всеукраїнських і міжнародних змаганнях , це ,безсумнівно, плюс.
В школах, в тому числі і сільських з’явилися поля із штучним покриттям, в обласному центрі облаштовано під добротне футбольне поле колишній військовий стадіон.
«За кадром»…
Голова обласної ФФУ Ігор Гатаулін за цей рік укріпив своє становище керівника. Адже, і йому треба віддати належне, відродження команди майстрів, створення дитячої ліги, активізація жіночого футболу, облаштування стадіонів − це його заслуги. Після попереднього, м’яко кажучи «блідого» керівництва, зірка Гатауліна засяяла яскраво. До того ж ,він досить толковий, ініціативний організатор, знаюча і комунікабельна людина, що в середовищі спортсменів рідкість. На відміну від попередників, його почали достойно сприймати у владі і світських колах.
Для Гатауліна, як менеджера, футбол − бізнес. І його «футбольні досягнення» − це бізнесові проекти. Ідея фікс, яка публічно пригладжується , взяти участь в приватизації міського стадіону. За минулий рік до цієї мети зроблено чимало кроків. Головний − «порозуміння» в цьому питанні з міським головою Володимиром Гройсманом.
На Вінниччині, хоча вона й безпосередньо, наче б то не приймає Євро-2012, за цей рік активізувались наміри бути причетним до чемпіонату. Це, в першу чергу, стосується втілення проектів із будівництва доріг, створення інфраструктури, розвитку туристичного бізнесу. Крім чужаків, інтерес до цього проявляють місцеві владно-фінансові клани. Губернатор Олександр Домбровський і К. активно лобіюють питання будівництва доріг. Голова обласної ради Григорій Заболотний і К. активно задіяні в «рапсовій справі»( розширення площ ріпаку, перепрофілювання спиртзаводів на його переробку, виробництво етанолу, а дальше європейське пальне для автомобілів туристів). Поки що невідомо, хто стоїть над втіленням грандіозного проекту створення хмільницьких «Карлових вар».


Дніпропетровськ

Разработана программа подготовки и проведения в городе финальной части чемпионата Европы по футбола «Евро-2012». Документ был рассмотрен Днепропетровским горсоветом на 26-й очередной сессии 26 декабря. Согласно тексту документа, Днепропетровск должен принять у себя три матча «Евро-2012», которые, как можно ожидать, посетят 90 тыс. человек. По оглашенным данным, программа имеет целью создание правовых, социальных, экономических, организационных условий, необходимых для успешного проведения финальных матчей, что предусматривает приведение городских объектов в соответствие с требованиями УЕФА. В документе, в частности, прописаны несколько десятков задач, которые город должен выполнить до 2012 года, в частности, строительство стадиона, которое, по данным программы, обойдется инвестору ФК «Днепр» в 250 млн. грн. Кроме того, за средства инвесторов будут реконструированы действующие стадионы для обеспечения тренировок команд-участниц «Пресс», «Вихрь», «Локомотив» и др. Программа предусматривает создание современных условий предоставления помощи в случае возникновения чрезвычайных ситуаций, антитеррористические мероприятия, обеспечение общественного порядка, обеспечение защиты прав и интеллектуальной собственности УЕФА и ее коммерческих партнеров. Город должен организовать реконструкцию и строительство автодорог европейского образца по направлению к Польше, городов, где будут происходить матчи «Евро-2012», к Крыму, а также по специальным туристическим маршрутам, что, по подсчетам, может обойтись в 1845 млн. грн. В программу также заложена реконструкция аэропорта Днепропетровска (803 млн. грн.), строительство новых и реконструкция действующих отелей (2597 млн. грн.), строительство и реконструкция объектов недвижимой инфраструктуры по маршрутам движения участников и гостей (713 млн. грн). До 2012 года в Днепропетровске должны смонтировать современные большие телеэкраны для трансляции матчей в парке Глобы, Ленина, на пл. Ленина и стадионе «Метеор». Создать систему предоставления экстренной медпомощи, создав, в частности, при медицинском университете клинику, которая будет предоставлять качественные медицинские услуги, отреставрировать памятки архитектуры национального и местного значения, здания театров, музеев, открыть по маршруту движения участников художественные салоны, книжные магазины, временные ярмарки народных промыслов. Согласно с документом, вообще на программу подготовки к проведению «Евро-2012» в Днепропетровске планируют израсходовать свыше 500 млн. грн. из Государственного бюджета, свыше 700 млн. грн.. − с городского, а больше 6,6 млрд. средств − из других источников финансирования.
Создано Управление по вопросам подготовки и проведения «Евро-2012» − на период 2008-2012 лет, штат − 11лиц. В Положении об Управление, в частности, определено, что к полномочиям нового структурного подразделения относится координация действий исполнительных органов городского совета, учреждений, организаций, предприятий, инвесторов для выполнения государственной и городской программ по подготовке к чемпионату, антитеррористические мероприятия, обеспечение общественного порядка и помощи в случае возникновения чрезвычайных ситуаций, координация относительно строительстве отелей, объектов спортивного и развлекательные назначения, реконструкции транспортных сетей и т.п.
26 декабря в Криничанском районном центре занятости состоялся информационный семинар «Сельский зеленый туризм: предоставление услуг гостеприимства». Семинар проходил в два этапа, всего в нем приняли участие более 60 жителей района. Организаторы имели целью информирования и ориентирования жителей района на открытие собственного дела, связанного именно с этим видом бизнеса. Подобные семинары проводятся в рамках генерального соглашения о сотрудничестве между Приднепровским региональным фондом поддержки предпринимательства и Днепропетровским областным центром занятости. Их цель − создать уже сейчас центры сельского туризма, чтобы к Евро-2012 это были уже практиковавшие предприятия.


Донецьк

О Евро-2012 много пишет «Жизнь». В частности, 26.12 под рубрикой «Назначение» и заглавием «Евро-2012 займется Червоненко» вышла информация, которая начинается так: «Похоже, так долго ожидаемая в Кабмине должность вице-премьера по делам Евро-2012 ускользнет из рук главы Федерации футбола Украины. Ответственным за подготовку к чемпионату Европы в Кабмине станет экс-глава Запорожской области Евгений Червоненко».
В номере от 28.12 «Жизнь» публикует статью «Тендер выиграли, а на Европе провалились», где «Триумфом года» назван выбор хозяев Евро-2012, «Прокатом года» − игру сборной Украины и «Позором года» − выступление «Шахтера» и «Динамо» в еврокубках.
Аналогичный рейтинг размещает и «Салон Дона и Баса» (28.12), распределив главные события года так:
№ 3 «Приобретение года» − «Евро-2012», о котором написано в итоге так:
«К сожалению, после немыслимой эйфории, охватившей две страны после исторического для нас «доставания бумажки» Мишелем Платини, наступили суровые будни подготовки. Стройка рядом с киевским «Олимпийским», споры между Львовом и Харьковом, полный бедлам в Польше. И вот уже Италия потихоньку готовится к тому, что право провести «Евро» у Польши и Украины отберут… Обидно будет, право слово…».
№ 4 «Ребрендинг года» − у «Шахтера» новый логотип.
№ 6 «Перебежчиком года» назван игрок «Шахтера» Матузалем.
№ 8 «Облом года» − гол Палопа из «Севильи» «Шахтеру» в марте-2007.
«Донбасс» (28.12) также печатает свой рейтинг, где «провалом года» названа игра всех наших клубов в еврокубках, а «разочарованием года» − выступление национальной сборной Олега Блохина. «Триумф года» − «Футбольный ЧЕ-2012 − наш!».
Самую важную информацию о чемпионе разместил «Салон Дона и Баса» (25.12) на 1/2 полосы А2. Под заглавием «Динамо» нужно было бороться за Кастильо» газета печатает интервью с заслуженным тренером Украины и России Сергеем Морозовым. Публикацию иллюстрирует большой снимок ликующих динамовцев после выигрыша кубка Украины − 2007 с В.Ющенко, Г.Суркисом, А.Демьяненко и др. с подписью «Прошло лишь полгода, а той КОМАНДЫ УЖЕ НЕТ». Отметим, что С.Морозов дает прогноз, каким будет столичный клуб в 2008 году.
О «Шахтере» пишет «Панорама» (27.12), публикуя прозвучавшее ранее интервью Р.Ахметова ТРК «Украина» под заглавием «Р.Ахметов: «Год испытаний и разочарований» (+ фото).
О слухах. В состав «Шахтера» возвращается бразилец Леонардо, отданный в феврале-2007 в родной для футболиста «Сантос», чтобы 21-летний защитник мог получить должное количество игрового времени.
А еще говорят, появилось желание вернуться в Донецк у опального экс-плеймейкера «Шахтера» Франселино Матузалема.
В последний час. Лучшим футболистом и тренером осенней части 17-го чемпионата Украины журналисты страны, по версии газеты «Спорт-арена» (28.12), назвали представителей «Днепра» − Сергея Назаренко и Олега Протасова.


Запоріжжя

Найрезонанснішою подією, пов’язаною з футболом, минулого тижня стала відставка запорізького губернатора Євгена Червоненка. Оскільки з крісла очільника області «Червонець», як звуть його в регіоні, пересів у крісло керівника Національної агенції з питань підготовки і проведення Євро-2012 в Україні. Прощальна прес-конференція губернатора зібрала рекордну кількість журналістів і містила ряд важливих заяв щодо Євро-2012. З них можна робити певні висновки щодо майбутньої роботи Червоненка на новій посаді.
По-перше, він займеться новою роботою із задоволенням. Губернаторські обов’язки стали нудними для Червоненка − це було помітно останнім часом. Те, що він отримав замість них, йому дуже цікаво. Спортсмен-автогонщик, бізнесмен і здібний організатор прагне реалізувати себе у новій якості, і буде невтомно «копати землю», аби досягти вагомих результатів на новій посаді.
Червоненко заявив, що він добре усвідомлює: Євро − це не тільки спортивна подія, це шанс економічного прориву для України. Посилався на свій досвід організації «Ялта-раллі», яке він намагається підняти до рангу етапу чемпіонату Європи. І на реальний приток інвестицій до Криму і Ялти завдяки цьому ралі. Тому бізнесовим аспектом Євро, Червоненко займатиметься активно. Вірогідно, лобіюватиме інтереси певних структур, які намагатимуться заробити на Євро: звинувачення у чийомусь лобіюванні часто звучать на адресу Євгена Альфредовича.
Колишній губернатор має теплі почуття до регіону, який він успішно очолював. І на новій посаді явно спробує організувати для Запоріжжя якусь «цяцьку» в рамках Євро, оскільки місто ніяк не фігурує в програмі чемпіонату. Але знаходиться всього у 70 км. від Дніпропетровська і має чимало цікавих туристичних об’єктів. Червоненко заявив, що він віднині є найбільшим лоббістом Запорізької області, залишається членом колегії облдержадміністрації і депутатом обласної ради. Отже, невдовзі Запоріжжя вірогідно якимось боком впишеться у програму проведення Євро-2012 в Україні.

Серед кулуарної інформації можна відзначити деталі проведення зборів акціонерів ВАТ «Запоріжсталь» − головного спонсора ФК «Металург». Висновок експертів однозначний: комбінат найближчі роки не продаватимуть, його найбільший акціонер Едуард Шифрін вкладає чималі кошти у технічне переозброєння. Отже, один спонсор «Металурга» найближчим часом не зміниться. Інший − «Індустріалбанк» − зараз також міцнішає, поглинаючи до свого складу «Експрес-банк» і банк «Хрещатик». Цим займається головний власник «Індустріалбанку» і найбільший спонсор запорізького футболу Ігор Дворецький. Втім, «зірок» у «Металург», як і раніше, не купуватимуть: в.о.президента клубу А.Курганський у інтерв’ю заявив, що команда орієнтуватиметься на своїх вихованців.

Зовнішньої реклами Євро-2012 у Запоріжжі немає.

Огляд преси за тиждень мав би бути завеликим, оскільки згадки про Євро були у всіх без виключення ЗМІ в зв’язку із новим призначенням Червоненка. Втім, газети, ТБ і радіо дали схожу інформацію з його прес-конференції, не заглиблюючись у проблеми організації Євро.
Серед публікацій, не пов’язаних з прес-конференцією Червоненка, відзначимо велику статтю у газеті «Улица Спортивная» (25.12.07р) під заголовком «Григорий Суркис: имя тренера сборной узнаем до 6 февраля». Це інтерв’ю із президентом ФФУ без посилання на джерело, звідки воно передруковується. Г.Суркіс розмірковує про кандидатів на посаду тренера збірної, згадує О.Блохіна.
Григорія Суркіса згадує газета «Наше время+» (27.12.07р.): серед найважливіших спортивних подій 2007 року головним називають рішення УЄФА про проведення Євро-2012 в Україні та Польщі. Воно було здобуте «благодаря кипучей деятельности главы ФФУ Григория Суркиса» − пише газета.


Закарпаття

Огляд матчів.
За звітний тиждень футбольних заходів не проводилось.
Зовнішня реклама.
Ніякої інформації немає − жодних біг-бордів, листівок тощо.

Інформація у ЗМІ.

У газеті «Закарпатська правда» за 28.12.07 у матеріалі «Динамо зацікавиться чилійським захисником», мова йде про бразильського захисника Родріго. Зокрема, після його повернення на батьківщину у «Динамо» з’явилася вакансія в центрі оборони. За повідомленням чилійської преси, кияни цікавляться захисником національної збірної Чилі і «Коло-Коло» Мігелем Ріффо.
Повідомляється також, що на 26-річного бека також претендують бразильсткий «Сан-Пауло» і аргентинський «Естудіантес».
Кулуарні розмови.
Ходили чутки, що в ФК «Закарпаття» буде зміна тренера, але як виявилося згодом, вони не підтвердилися, команду до весняної частини буде готувати Володимир Шаран. Більше того, як зазначив Президент клубу, команда увійде у Прем’єр-лігу не з останнього місця, окрім того, матиме належні фінансові тили.
Повертаючись до теми матчу у Харкові, за деякою інформацією, арбітр Березка свідомо засудив «Закарпаття» у грі з «Металістом» через те, що в минулому ужгородці з ним не «розрахувалися». Тобто пообіцяли хабар, а після гри не дали те, що обіцяли. І це не єдиний матч, де через представників Феміди постраждав ФК «Закарпаття» − був ще виїзний матч з «Ворсклою» та домашній з «Кривбасом», де судді відігралися на клубі.
В області вже рік при Федерації футболу Закарпаття працює «Школа молодого арбітра». Очолює її знаний у минулому арбітр, який обслуговував поєдинки серед клубів вищої, ліги Віктор Дуло. За його словами, в цьому році він займався з 12 юнаками, але реально з них залишилося 4. Як стверджує Дуло, багато з них покинули суддівство через те, що їм під час поєдинків погрожували футболісти і навіть намагалися залякати, а хлопці молоді і не витримали такого психологічного тиску. Але тим не менш, це справа хороша і вона має перспективу, зазначив Дуло.
Футбольний клуб «Дубрівка» у цьому році став чемпіоном Ужгородського району та виграв Кубок чемпіонів серед найкращих команд з усіх районів області. Окрім грошових премій, удостоївся і подарунка від Голови Конституційного суду України Андрія Стрижака. Як виявилося, Стрижак родом з цього села і коли почув про високі досягнення своїх земляків, вирішив подарувати команді нову футбольну форму.


Житомир

26 грудня заступник голови Житомирської облдержадміністрації Ігор Орлов провів засідання робочої групи, де було обговорено проект регіональної програми підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012. Про це засідання впродовж минулого тижня говорили й писали майже всі ЗМІ обласного центру. Зміст цих матеріалів практично був ідентичним: без коментарів, резюме.
На засіданні Орлов повідомив, що проект регіональної програми розроблявся на виконання постанови Кабінету Міністрів України від 31.10.07 №1295 «Про затвердження Державної цільової програми підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу». З цією метою розпорядженням голови Житомирської облдержадміністрації створено робочу групу, яку очолив заступник голови ОДА В.Загривий.
«Перед нами поставлено важливе завдання − мобілізувати спільні зусилля держави, органів влади на місцях, громади, приватного капіталу для того, аби належним чином на території області підготувати спортивну, сервісну, транспортну та туристичну базу до проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 з футболу», − наголосив Ігор Орлов. Він закликав членів робочої групи оперативно − до прийняття державного бюджету України на 2008 рік − визначитися з конкретними заходами програми. «Держава фінансуватиме лише стратегічні проекти. Розвиток сфери обслуговування, послуг, розваг, удосконалення туристичної та спортивної інфраструктури лягає винятково на плечі місцевих органів влади − за рахунок коштів місцевих бюджетів, залучення інвестицій, інших джерел,» − підкреслив промовець.
У засіданні обласної робочої групи з підготовки та проведення в Україні фінальної чистини чемпіонату Європи 2012 взяли участь начальники управлінь облдержадміністрації, керівники Новоград-Волинської, Червоноармійської, Житомирської, Коростишівської райдержадміністрацій, заступники Новоград-Волинського та Житомирського міських голів. Питання стояло одне і руба − робити все можливе, щоб віднайти кошти. А їх потрібно немало. У проекті регіональної програми в області передбачено реалізацію більше 200 заходів на загальну суму 7,3 млрд. гривень. Серед них − реконструкція автомагістралі Київ-Чоп, реконструкція мостів, удосконалення інфраструктури залізничних станцій, вуличне освітлення міст, побудова нових спортивних майданчиків, готелів, закладів громадського харчування, реконструкція плавального басейну, будівництво льодового палацу. Також передбачена модернізація реанімаційних відділень лікарень районів області, які знаходяться поблизу автотраси Київ-Чоп.
За попередньою пропозицією управлінь облдержадміністрацій, райдержадміністрацій та міськвиконкомів, на реалізацію заходів регіональної програми з Державного бюджету потрібно 5 млрд. грн. З них 4,7 млрд. грн. − на розбудову транспортно-дорожнього комплексу. Зокрема, на реконструкцію та ремонт автомобільних доріг − 4,6 млрд. грн., на розбудову інфраструктурних об’єктів залізниці − 13,5 млн. грн.
Щодо туризму. Про розвиток цієї сфери в області в контексті підготовки до проведення фінальної частини Євро 2012 ішлося у ході зустрічі керівників прикордонних областей України та Республіки Білорусь, у якій узяв участь губернатор Житомирщини Ю. Забела і яка відбулася 18 грудня 2007 року в Рівному. Учасники зустрічі підписали Протокол, мета якого − практичне виконання заходів щодо реалізації Міждержавної програми довгострокового економічного співробітництва між Республікою Білорусь та Україною на 1999-2008 роки.
Згідно з одним із пунктів Протоколу вирішено, цитую:
активізувати співробітництво в сфері туризму. Розглянути питання проведення у першому півріччі 2008 року спільного засідання суб'єктів туріндустрії прикордонних регіонів Республіки Білорусь та України;
Наступну зустріч керівників прикордонних областей України та Республіки Білорусь планується провести в квітні 2008 року в місті Чернігові.
Житомирщину також представляли: начальник державного управління екології та природоохоронних ресурсів в Житомирській області Леонід Мартинюк та президент Житомирської торгово-промислової палати Андрій Михайлов.
У форумі взяли участь голови державних адміністрацій Рівненської, Чернігівської, Волинської областей, заступник голови Київської облдержадміністрації та заступники голів Брестського й Гомельського облвиконкомів Республіки Білорусь.
Щодо футболу.
У новостійних сюжетах ЗМІ та в пресі пройшла інформація про відкриття в ЗОШ школи №5 м. Житомира футбольного майданчика з штучним покриттям. Міський голова Віра Тимофіївна зауважила, що це перший майданчик в місті Житомир побудований за рахунок місцевого бюджету. Вона також поінформувала, що у наступному році планується побудувати ще декілька аналогічних майданчиків. Віра Тимофіївна урочисто перерізала червону стрічку і отримала право на перший удар по м’ячу. Журналістам вона на всі боки розхвалювала футбол, як колективну гру, яка формує в дітей найкращі якості і сказала, що влада робитиме все можливе для його популяризації. Один такий майданчик обходиться міському бюджету в 200 тис. гривень.


Івано-Франківськ

Цього тижня у газеті «Репортер» (від 27 грудня 2007 року) у рубриці «Альтернатива» вийшла замітка під назвою «Уболівальники створюють власний професійний футбольний клуб». У матеріалі з посиланням на інтернет-джерела говориться про те, що українські уболівальники, «розчаровані невдачами вітчизняних команд», ініціювали створення в Україні власного професійного клубу, управління яким здійснювалося б безпосередньо ними, тобто користувачами Інтернету. Ініціатором проекту став Максим Климов. У статті згадується, що для участі у проекті вже створено спеціальний інтернет-ресурс, через який всі бажаючі зможуть викупити частину акцій майбутнього клубу. Стаття закінчується наведенням прикладу Великобританії, де свого часу уболівальники вже створили футбольний клуб під назвою «Еббсфліт Юнайтед». Тоді ціна угоди склала 700 тисяч фунтів.
Заходи.
28 грудня у приміщенні Івано-Франківської обласної філармонії відбулося вшанування спортсменів Івано-Франківська, що стали кращими у 2007 році за підсумками спорту вищих досягнень. Ініціатором заходу став комітет фізичної культури та спорту виконкому Івано-Франківської міськради. Серед нагороджених були і чотири футболісти ФСК «Прикарпаття»: Ігор Хідоб’як, Микола Ревуцький, Володимир Іконніков, Ігор Гребінський та їхній тренер Сергій Пташник, що вибороли золоті медалі на Всесвітній студентській універсіаді, що відбулась цього року у Бангкоку, чемпіон України, чемпіон Світу з фут-залу 2007 року Володимир Рій (міський та обласний центри «Інваспорт») та його тренер Степан Рибак (старший тренер СДЮСШОР з футболу «Спартак»).
Кращим спортивним клубом міста 2007 року був визнаний спортклуб Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу. Його збірна команда з футболу здобула перемогу на чемпіонату України з футболу серед студентів, а приймаючи участь у клубному чемпіонату Європи серед студентів, команда посіла 5 місце.
Аналогічні підсумки року цього тижня підвело Головне управління у справах молоді та спорту Івано-Франківської облдержадміністрації. На колегії був присутній заступник голови обласної державної адміністрації, керівник апарату облдержадміністрації Олег Коржак, заступник начальника головного управління у справах молоді та спорту облдержадміністрації, начальник управління фізичної культури і спорту Любомир Пасічняк. На заході також згадувалося про Всесвітню універсіаду та про чотирьох згаданих футболістів та тренера Сергія Пташника.
Короткі підсумки року.
Позитивним для підготовки до Євро-2012 стало включення до бюжетної резолюції міста Івано-Франківська розділу, присвяченому коштам, необхідним для підготовки міста до чемпіонату Європи з футболу 2012 року. Крім того, у Івано-Франківьку протягом цього року комунальними службами було реалізовано багато проектів, покликаних покращити благоустрій міста. Це і встановлення декількох сотень смітників у центрі міста, і ремонт доріг, і початок робіт по з’єднанню між собою вулиць Північний та Південний бульвари, що дасть місту нову транспортну артерію і покращить ситуацію з автотранспортним рухом.
Загалом у футбольному житті області однією з найважливіших подій стало обрання у січні 2007 року головою обласної федерації футболу міського голови Івано-Франківська Віктора Анушкевичуса. Перед ним цю посаду обіймав попередній мер Івано-Франківська Зіновій Шкутяк. Ще однією важливою подією було фактичне розформування футбольного клубу «Спартак» Івано-Франківськ та створення нового футбольно-спортивного клубу «Прикарпаття». Таким чином на провідні ролі в обласному футболі знову вийшов Микола Ревуцький (президент нового клубу), а дещо послабшав вплив президента ФК «Спартак» Тараса Клима, який, як кажуть в журналістських колах, зосередився на своїй бізнесовій діяльності.
Невизначеною залишається ситуаця навколо добудови центрального міського стадіону «Рух». Пошуки інвесторів, що тривали весь час після здобуття Україною права на проведення в себе Євро-2012, так нічим ще не завершились.
По області так і не з’явилось інформації про активізацію готельного будівництва, пов’язаного саме з підготовкою до Євро-2012, хоча про необхідність продуманого готельного будівництва в області багато говорилося у місцевих ЗМІ у перші тижні після проголошення права України на проведення у себе Євро-2012.


Кіровоград

Відходить в історію 2007-й рік. Всюди підбиваються й аналізуються його підсумки. Робить це і футбольна громадськість Кіровоградщини. Задоволені виступами своєї команди у першій лізі олександрійці. Зайнявши шосте місце в своїй групі, ФК «Олександрія» добився поставленої на минулий сезон мети: закріпитися у першій десятці. «Тепер наше завдання, − заявив на зустрічі з уболівальниками команди почесний президент ФК «Олександрія» Микола Лавренко, − вища ліга. − Враховуючи професійний рівень команди, її матеріальну і фінансову бази, постійну і надійну підтримку місцевих владних структур та спонсорів − завдання це цілком реальне. Особливих змін у команді не буде, хоча окремі ланки зміцнимо за рахунок нових гравців, імена яких ви незабаром дізнаєтесь…»
Сповнені оптимізму і молоді футболісти кіровоградського «Олімпіка», хоча їхня мета значно скромніша за олександрійців − надійно закріпитися у другій лізі. Нагадаємо, що минулого сезону «Олімпік» вперше здобув право виступати у другій лізі чемпіонату України і зайняв передостаннє місце у своїй групі. До 10 січня футболісти знаходяться у відпустках, а потім їх чекає тренувальний збір у Криму. Там до команди приєднаються кілька гравців з інших професійних колективів. З яких саме і хто ці футболісти поки що не розголошується.
З поверненням на посаду губернатора Кіровоградщини Василя Моцного (про це йшлося у попередній інформації) в серцях любителів футболу знову затеплилась надія на відродження «Зірки». Адже свого часу саме Василь Кузьмич зробив так багато для розвитку місцевого футболу і сприяв виходу кіровоградців у вищу лігу. Природно, що після призначення нового-старого голови облдержадміністрації журналісти не могли не поцікавитись у керівника регіону, що він думає з цього приводу. Ось цитата з його інтерв’ю щотижневику «Спортревю» (28.12. 07):
− Однозначно, «Звезду» будем возрождать. Это спортивная визитная карточка нашей области, которая хорошо известна в Украине. Все, что связано с развитием футбола в областном центре, ассоциируется со «Звездой». Хочет кто-то этого или нет, но название профессиональной команде нужно возвращать.
Во-вторых, к работе клуба будет совсем другой подход. Если ранее это была коммунальная собственность облсовета, которой я как глава облгосадминистрации управлял и решал ее проблемы, то на сегодняшний день составляющие бизнеса значительно выросли. Соответствующие предложения по развитию футбольной инфраструктуры мы предпринимателям уже направили. Мною дано соответствующее поручение бюджетному комитету облсовета. В начале следующего года проанализируем ситуацию и сделаем надлежащие выводы. Вместе со специалистами мы посмотрим, насколько поступившие предложения вписываются в наше видение спортивного будущего областного центра.
Это же касается и главной спортивной арены Кировограда. В первую очередь стадион необходимо переоценить, поскольку его цена устанавливалась еще в далеком 1971 году. Тогда можно будет выписать формулу, на каких условиях можно отдавать его в аренду. Важно не утратить рычаги влияния на использование всего спортивного комплекса и земли. Никто стадион под бизнес-проекты в аренду отдавать не будет. Стадион должен использоваться исключительно по его прямому назначению… Необходимо сделать так, чтобы на стадионе «Звезда», как в старые добрые времена, снова полноценно забурлила спортивная жизнь и он стал привлекательным для кировоградцев. Важно понимать, что арены такого уровня в Кировограде больше нет. Мы сделаем все, чтобы ее сохранить. Надеюсь, в будущем мы сможем принимать на стадионе «Звезда» крупные всеукраинские, а может, и международные состязания…
З інших публікацій обласних газет на футбольну тематику варто виділити статтю «Интрига всем в радость» в «Украине-Центр» (28.12.07), у якій аналізуються підсумки виступів команд вищої ліги у внутрішньому чемпіонаті з футболу. Зокрема, газета пише: «В отличие от международной арены, где украинские клубы и сборную ожидало полное фиаско, к внутреннему чемпионату подобное определение не относится. Впервые в истории борьбу за золотые медали ведут сразу четыре команды. Уже одно это обстоятельство свидетельствует о возросшей интриге, которая последние годы сводилась исключительно к противостоянию «Динамо» и «Шахтера»…»


Луганськ

«Заря» закончила первый круг на девятом месте, что соответствует сегодняшнему состоянию команды. Луганск не Киев и не Донецк, поэтому, можно сказать, что место соответствует финансированию − руководство клуба не в состоянии приобретать дорогих игроков. В очень плохом состоянии и техническая база. В поселке Юбилейном, на окраине города, стадион, на котором всегда играет дубль, может оказаться в таком же положении, что и «Олимпийский», поскольку рядом собираются строить здание, которое перегородит к нему подходы. Тренировочная база в г.Счастье, созданная еще в 1961 году специально для «Зари», осталась в собственности завода, который ее строил. Это хорошее место за городом, поэтому, несмотря на то, что в последние годы клуб вложил в нее много средств, вряд ли она ему достанется, не сдают даже в аренду. Так же не сдают в аренду тренировочное поле стадиона «Авангард». Этот стадион является коммунальным предприятием, но бюджетного финансирования явно недостаточно, поэтому его состояние тоже оставляет желать лучшего. Кстати, ситуация с базой в Счастье вполне объяснима. Высокопоставленные чиновники увлеклись игрой в гольф и недалеко от базы сделали себе поле, а к базе давно проложена асфальтированная дорога, соответственно этот участок и попал в их поле зрения. Тем более, что для собственного увеселения они собираются строить вертолетную площадку, ресторан и автостоянку. Поэтому в таких условиях девятое место вполне нормально, тем более, что перед началом сезона обещали быть не меньше, чем на седьмом-восьмом. Задачу почти выполнили, особенно если учесть, что первые четыре игры команда откровенно провалила. Плюс ошибки вратаря и защитника в игре с «Карпатами» и «Динамо», когда выигрыш был почти в кармане, но очков недосчитались.
На фоне разрушения футбольной инфраструктуры, создаваемой десятилетиями, оптимистично слушаются заявления президента клуба Валерия Букаева. Впервые за много лет он первый, кто собирается делать ставку не на заезжих «варягов», а на местных воспитанников и украинских игроков. ДЮСШ уже давно готовят достойную смену, которая из-за невозможности нормально играть дома (низкая оплата, отсутствие инфраструктуры, необходимость тренироваться на грунтовых полях с риском получить травму и т.п.) разбредается по другим командам. А в Киеве, Донецке и Харькове чрезмерно увлеклись привлечением легионеров, поэтому свои игроки оказываются невостребованными. С командами этих городов будут заключаться договора на аренду их футболистов, тем более, что в «Заре» практически все игровые линии нуждаются в усилении. По моему, у тренера нет претензий только к правому краю обороны. До весны руководство клуба и тренерский состав собираются эти недостатки ликвидировать.
Что касается проблем детско-юношеского футбола и команд, принимающих участие в первенстве области, то и здесь проблемы аналогичны. В редких городах области местные власти выделяют средства на реконструкцию стадионов (это Лисичанск, Рубежное, Брянка), но при бюджете, рассчитанном только на зарплату, это не удивительно. Поэтому все те же проблемы с полями − например, в поселке Александровск (это в нескольких километрах от Луганска) под носом у областных властей стадион вообще умудрились снести. Многие спортивные площадки, построенные еще в советское время, сегодня отданы под автостоянки, развлекательные комплексы и т.п. Команды ищут спонсоров, поскольку расходы (на аренду футбольных полей, приобретение тренировочной и игровой формы, разъезды) немалые и игрокам не по силам. Неплохо относятся к этому виду спорта в Свердловске и Ровеньках, местные угольные компании «Свердловантрацит» и «Ровенькиантрацит» взяли шефство над футболом, поэтому там организовывают различные турниры, особенной популярностью пользуются детские. В г.Попасная, несмотря на то, что мэр бывший футболист, этот спорт поддерживает железнодорожное депо. Не обращают внимания на футбол в Луганске, Северодонецке, Стаханове, Алчевске, и это при том, что по несколько команд из каждого города участвуют не только в первенстве области, но и Украины. Все держится исключительно на энтузиазме. А в Краснодоне и Антраците вообще не ни одной команды, несмотря на то, что в этих городах тоже функционируют крупные бюджетообразующие предприятия угольной отрасли. Среди районов, способствующих развитию футбола, стоит отметить Марковский, Славяносербский и Белокуракинский.
В Рубежном завершился XIX новогодний турнир по мини-футболу, победила команда ветеранов «Свитязь». Интересно, что в ней играет футболист, которому исполнилось 60 лет. В Луганске начался турнир по мини-футболу, на участие в котором заявились более 50 команд.
Проиграв в чемпионате по мини-футболу с разгромным счетом «Энергии» (2:12), Луганский «ЛТК» по прежнему находится на последнем месте. Правда, в Кубке Украины в 1/8 (это был первый матч) команда выиграла со счетом 3:0 у «Кардинала».


Львів

Після того, як виконком УЄФА оголосив переможця у тендері на право приймати у себе Євро-2012 у Львові розпочалася підготовка до цього заходу. Як відомо, Львів − це одне з чотирьох основних міст України, що прийматиме матчі чемпіонату Європи.
Власне статус основного міста одразу після оголошення переможця тендеру й зіграв злий жарт у Львові. Тут одразу почала нагнітатися ситуація на предмет того, що Львів не встигне підготуватися до Євро-2012, і кілька матчів звідси заберуть до інших міст. Найбільше у цих чутках фігурував Харків. Чому тут так нагніталася ситуація? Справа у тому, що Львів, на відміну від того ж Харкова − це політичне місто, у якому кожна політична сила (котра, як і у всій вітчизняній політиці, представляє певні бізнесові кола) хотіла і хоче надалі урвати з цього проекту якнайбільше. Якщо підійти до цього питання з філософської точки зору, то легендарна як для Львова демократичність лише шкодить для вирішення тут більшості питань, пов’язаних в тому числі й з Євро-2012. У нас, на відміну від інших міст (особливо східних), немає такого ще, мабуть, радянського типу одностайного духу у вирішенні питань. Як мені доводилося чути від екс-народного депутата України, голови ЛОО СДПУ (О), а нині заступника міського голови Харкова Ігоря Шурми, у Харкові усі земельні, економічні і інші питання до Євро-2012 вирішилися протягом кількох годин під час засідання лише однієї сесії міськради. Там чомусь більша згуртованість та розуміння того, який шанс випав на їхню долю, і як важливо його не втратити. У Львові ж при вирішенні будь-якого питання знаходиться безліч демагогів і так званих «демократів» (як вони себе самі називають), які вважають, що те чи інше питання потрібно обов’язково вирішити так, а не інакше. Хоча насправді, вони хочуть побільше урвати грошей при лобіюванні того чи іншого питання. В результаті у Львові взагалі не вирішено багато стратегічних, якщо не сказати надважливих питань по Євро-2012 у цьому році. І головне з них − це стадіон.
І так відомо, що Львів − єдине місто серед усіх учасників Євро-2012 в Україні, який ще не має не те що стадіону, а навіть узаконеної під неї земельної ділянки та проекту. Більше того, ще навіть не вирішено будівника, який цей стадіон будуватиме. З таким результатом Львів зустрічатиме Новий Рік. А будувати стадіон потрібно не пізніше початку весни, аби впоратися з термінами. І це в ситуації, коли підготовка до Євро-2012 в запасних містах ведеться повним ходом.
З великим скрипом учора, 28-го грудня таки нарешті обрали заступника міського голови Львова з питань підготовки до Євро-2012 Олександра Жарікова. Чому так пізно − також питання, адже обрати можна було ще у травні. Тоді б вирішилося до цього часу багато важливих питань. Уявіть собі з якими потугами обрали заступника. У міській раді є 90 депутатів. Аби ухвалити певне рішення потрібна половина + 1 голос (як у Верховній Раді), тобто 46. Отож, за Жарікова проголосувало рівно 46 (!) депутатів. Прямо як за Тимошенко у Верховній Раді. А тепер собі уявіть, скільки палок в колеса ще вставлятимуть під час роботи ті політичні сили, котрі за нього не проголосували, і як важко буде Жарікову працювати за таких умов.

Окрім того, всі гілки влади, (обласна, міська та Львівська ОДА), котрі на виборах йшли однією командою, якраз на ґрунті Євро-2012 й пересварилися між собою. І причина, звичайно ж, полягає у тому, що вони не можуть між собою поділити сфер впливу на ті чи інші процеси при підготовці до Євро-2012. Маються на увазі три представника НСНУ: губернатор Петро Олійник, мер Андрій Садовий та голова облради Мирослав Сеник. З’явилися навіть чутки, що бізнес-структури інших міст (особливо це стосується Харкова), платять деяким львівським високопосадовцям за те, аби підготовка до Євро-2012 у Львові завалилася.
Отож велику кількість проблем, пов’язаних з Євро-2012, у Львові та Львівщині не вирішено. Наступний рік для Львова у цьому питанні буде стратегічно важливим. Якщо багато питань вирішено не буде (особливо це стосується стадіону), то Львів реально претендує не матчі до Євро-2012, а на те, щоб втратити цей унікальний шанс.


 Миколаїв

В кулуарах в останні дні 2007 року на Миколаївщині про ЄВРО-2012 якщо згадували, то лише у контексті рішення Кабінету міністрів України щодо призначення Євгена Червоненка головою Національного агентства з питань підготовки і проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу.
Люди, як це не дивно для нашого часу, не політизують це призначення, а лише висловлюються , що скільки ж ще треба прийняти програм, зробити призначень, щоб нарешті в нашій країні почали практично щось робити для підготовки ЄВРО-2012?
Більшість погоджується із словами президента ФФУ Григорія Суркіса, що «2012 рік − це іспит для нашої країни». Люди кажуть, що про державу Україну не так багато знають у світі, як правило, згадують лише, коли мова йде про аварію на Чорнобильській АЕС. Якщо ми втратимо право на проведення Євро-2012, то тоді це фіаско можна порівняти з новим Чорнобилем.
Представники Миколаївської обласної асоціації спортивних журналістів визначали «Кращого футболіста області». На думку журналістів, а в опитуванні брало участь понад 70 співробітників засобів масової інформації, кращим футболістом 2007 року став капітан МФК «Миколаїв» Андрій Оксимець. Він − майстер спорту України, центральний захисник, виступав в алчевській «Сталі», київському «Динамо-2», донецькому «Металургу», «Кривбасі», «Закарпатті», у казахстанських клубах « Есиль-Богатир» і «Экибастузец». З другого кола чемпіонату 2005-2006 років грає за миколаївську команду, у складі якої провів 57 матчів, забив два м'ячі. Відзначимо, що капітан МФК «Миколаїв» Андрій Оксимець торік в аналогічному опитуванні посів друге місце. Отже, помітний ріст футболіста. У списку ж кращих цього разу фігурували прізвища футболістів шести команд, які грають у першій і другій професійних лігах, а також в аматорському чемпіонаті Миколаївської області.
Традиційно, в кінці року, на Миколаївщині вшановували і спортивних журналістів. Церемонія вручення нагород відбулася 29 грудня. За ухваленим рішенням спільного засідання комісії Миколаївського обласного відділення НОК і правління Миколаївської обласної асоціації спортивних журналістів нагороди отримали кореспонденти як в індивідуальних номінаціях, так і редакційні колективи. «Кращою спортивною редакцію телебачення» визнано редакцію інформації Миколаївського обласного державного телебачення. «Кращий спортивний відділ газети» має щотижневе видання «Николаевские новости», журналісти якого систематично висвітлюють тему українського футболу.


Зовнішня реклама.
Біг-бордів, листівок, плакатів, реклами тощо, які б розповідали про проведення Євро-2012 в Україні, на вулицях міст і сіл області − не виявлено. Не виявлено також використання знаку Евро-2012 на товарах широкого вжитку, одязі, продуктах харчування.
В ЗМІ області. Преса.
Місцеві засоби масової інформації впродовж минулого тижня висвітлювали тему Євро-2012.
Були коротенькі повідомлення про кадрові рішення Кабінету Міністрів , а саме, що «председателем Национального агентства по вопросам подготовки и проведения в Украине финальной части чемпионата Европы 2012 года по футболу стал Евгений Червоненко» («Вечерний Николаев», 27.12.07, «Южная правда», 27.12.07), а також з’явилися на шпальтах газети «Флагман-Н» розширена публікація «Имя главного тренера сборной Украины по футболу назовут в начале февраля». У кореспонденції йдеться про те, що у Будинку футболу відбулась прес-конференція з нагоди підписання спонсорського контракту між Федерацією футболу України та компанією «Хенкель Баутехнік Україна». У брифінгу взяв участь президент ФФУ Григорій Суркіс. «Относительно подготовки к проведению Евро-2012 Григорий Суркис отметил, что пока ни один из городов-кандидатов на проведение матчей не готов к турниру. За время, прошедшее с исторического для нас исполкома УЕФА в Кардиффе, больше потеряно, чем найдено. … И если такими темпами страна и дальше будет продвигаться на пути к подготовке к чемпионату, то не будет ни единого шанса на то, что он состоится у нас. Сейчас каждый день, который остается до его начала, едва ли не в буквальном смысле на вес золота. Чем же все может обернуться? Все очень просто − если к финишу Евро-2008 Украина не сможет убедить УЕФА, что все успеем, то право на проведение Евро-2012 могут забрать». И наша страна потеряет свой исторический шанс, который был завоеван с таким трудом. На вопрос относительно будущего главного тренера национальной сборной, Григорий Суркис ответил, что круг кандидатов очень велик. Федерация чуть ли не каждый день получает новые досье на отечественных и иностранных специалистов. Если говорить об именах, то, если бы Моуриньо не отказался принять англичан, с большой вероятностью украинскую команду мог бы возглавить Капелло, который в итоге оказался у руля сборной родоначальников футбола. Такова реальность. Для Капелло тренировать британцев гораздо привлекательнее, чем украинцев. И дело не только в личном контракте. Ради специалистов уровня Капелло, Липпи, Моуриньо, которые согласились бы приехать к нам, федерация рискнула и смогла предложить достойные условия. Тут дело в другом, согласятся ли тренеры такого уровня ехать к нам и ставить под удар свою репутацию в случае невыполнения задачи» («Флагман-Н», 26.12.07).
Щодо інших футбольних тем, читачі дізналися, що «Игроков южноукраинской «Энергии» хотят видеть российские клубы». «Среди футболистов… нужно назвать 21-летнего вратаря Вадима Радиолу. Он играл надежно, отразил два пенальти и вызвал к себе интерес со стороны «Спартака» из Нальчика, выступающего в высшей лиге чемпионата России. К лидерам коллектива, как на футбольном поле, так и за его пределами, относится капитан и самый опытный игрок 34-летний Сергей Коваленко. Нужно также отметить Игоря Ямборко, Дмитрия Тарана, Олега Леонидова, Игоря Ляховича и Игоря Кириенко, с восемью забитыми мячами входящего в список лучших бомбардиров соревнований. Всех этих игроков хотят видеть в своих рядах команды первой и даже высшей лиг. К Ямборко, например, присматривается пермский «Амкар». А вот главный тренер «Энергии» Владимир Нечаев также получил сразу несколько предложений продолжить работу в клубах России и Белоруссии − брянском «Динамо», новороссийском «Черноморце», ростовском СКА и могилевском «Днепре» («Николаевские новости», 25.12.07).
«МФК «Николаев» покинули Викарюк, Шеремет, Влаев, Гончаренко»− про це спортивне видання повідомив В’ячеслав Мазараті − головний тренер МФК «Миколаїв» «Под вопросом пребывание в ее рядах Александра Гайдаржи, Дмитрия Евстафиева, Евгения Тарана и Антона Ковалевского. С Александром Лавренцовым, Богданом Смишко и Романом Луценко, у которых завершился срок контрактов, будут проведены переговоры об их продлении. В распоряжение клуба после аренды в южноукраинской «Энергии» вернулся Дмитрий Зайко» («Николаевские новости», 25.12.07).
Минулого тижня стартував обласний чемпіонат з фут-залу. За непередбаченим сценарієм пройшло вознесенське «дербі» групи «Південь», у якому «Локомотив» зустрічався з «Білим каменем». Залізничники вигравали 6:1, але все-таки не встояли перед натиском «каменярів» − програли 6:8. Про це повідали друковані видання області, констатуючи, що «лидер на старте − «Белый камень» («Николаевские новости», 25.12.07).
А ось у відкритому чемпіонаті міста з фут-залу відбулися чергові матчі. Спортивне видання відзначає, що «Среди участников чемпионата есть колоритные личности. За «Каскад» играет нигериец Абубакар, переживает вторую молодость ветеран Жданюк. В этом туре расписался в чужих воротах председатель городской федерации Малый («Регион»). Удивляет результативностью Пухта («НГУ-Скиф»): после 10 мячей в прошлом туре теперь он забил 8 голов» («Николаевские новости», 25.12.07).
Радіо. Телебачення.
В передачах Миколаївського обласного радіо і телебачення про Євро-2012 не згадували.


Полтава

Нарешті «Ворсклі» призначили нового головного тренера, ним став 52-річний український спеціаліст Микола Петрович Павлов. Про це повідомив директор клубу Дмитро Яворський, а пресс-служба «Ворскли» розмістила інформацію на офіційному сайті в середу 27-го грудня. В цей час друковані видання вже були зверстані, тому й не дивно, що про таку новину ніхто не повідомив. Кого тільки не сватали на посаду керманича «Ворскли», але Павлова так ніхто й не зміг спрогнозувати.
У понеділок 24-го грудня весь випуск «Новин спорту» на телеканалі «Місто» зайняло ексклюзивне інтерв’ю президента ФК «Ворскла» Олега Бабаєва. Питання задавав пресс-аташе клубу Артем Лобанов. Пан Бабаєв, з посмішкою на обличчі розповідав, що хоча й результатами не задоволений, але команда стала грати краще. В плані фінансування все на найвищому рівні: є умови, база. В міжсезоння команда підсилиться, знайдуть головного тренера, зроблять роботу над помилками. На питання про чутки, щодо продажу клубу, Бабаєв відповів категорично: «Ворскла» не продавалась, не продається і продаватися не буде». Видно, що він знав хто таку інформацію розповсюджує, бо назвав «Полтавщину спорт» «один із бойових спортивних листків». Що цікаво «Полтавщина спорт» вже не вперше запускає такі, невідомо звідки взяті, чутки. У вересні вони говорили, що Віктор Пожечевський допрацьовує на посаді начальника облспортуправління останні дні, а той працює і по цей день. Більше того, днями став почесним громадянином Полтави. Десять років тому полтавська «Ворскла», яку тренував Віктор Олександрович, стала бронзовим призером чемпіонату України з футболу. Цю подію відзначали в серпні місяці товариською грою між командами поколінь.
Думаю далі буде логічним пригадати інші знакові події у футбольному житті Полтавщини в 2007 році. «Ворскла» продовжує боротьбу за виживання у вищому дивізіоні і до останнього моменту грала без головного тренера. Анатолій Момот став найтриваліший виконувач обов’язків за історію клуба. Всьоме команда вибуває з боротьби за кубок України в четверть фінальній стадії. Воротар «Ворскли» та збірної України Андрій Пятов провів успішний сезон. Змінив полтавську прописку на Донецьку і в основі «Шахтаря» пограв в національному чемпіонаті і в Лізі чемпіонів. Також приємно відмітити, що в 2007-му «Ворскла» не програла «Динамо» і навіть виграла у «Дніпра».
5 червня депутати Полтавської міської ради проголосували за створення нового професійного футбольного клубу, який отримав назву ФК «Полтава». Президентом клубу став відомий в Полтаві бізнесмен, директор ТОВ «Сучасний дім» Леонід Соболев. Почесним президентом став мер Полтави Андрій Матковський, а керманичем призначений відомий в минулому півзахисник «Ворскли» Олександр Омельчук. Щодо головного тренера ФК «Полтава» футбольні фахівці мені говорили, що можна було знайти більш достойного, і не помилилися. Протягом дебютного сезону команда не показала хорошого результату, хоча на фінансування гріх жалітись. Пан Соболев серйозно взявся за облаштування стадіону «Локомотив», створив прекрасну базу, зараз домовляється, щодо постійного поля для тренувань. Нинішній склад ФК «Полтава» відсотків на сімдесят відрізняється від того, щоб був з перших днів.
У травні перший заступник голови ОДА Іван Близнюк провів нараду з приводу сприяння побудови у Полтаві «Будинку футболу». Роботу з побудови взяла на себе громадська організація − обласна федерація футболу України (ОФФУ). За цей час виконано колосальний її обсяг і основне приміщення майже готове до здачі. На нараду були запрошені представники організацій та великих підприємств, здатні надати посильну допомогу у будівництві. Новозбудований комплекс буде в першу чергу призначений для дітей. Окрім того тут базуватимуться всі підрозділи футболу: студентський, інвалідів, сільський, робітничих колективів та юнацький. Господарники дали згоду на допомогу у будівництві Міжрегіонального центру розвитку дитячого футболу. Саме таку офіційну назву матиме новобудова.
Третій раз поспіль чемпіоном області з футболу стає команда ФК «Велика Багачка» з маленького районного центру. Тут футбол дуже люблять і ним опікуються не тільки місцеві меценати, а й влада. Чемпіонат області з кожним разом стає все більш цікавішим і цього року інтрига зберігалася до останнього туру.
Преса.
Євро 2012. Останнім часом преса Полтавщини цю тему майже не висвітлювала. Але у газеті «Полтавський вісник» (від 28.12.2007) з’явилася інформація «Скільки заробимо на Євро 2012?» без вказування першоджерела. Дослівно: «Уряд України розраховує, що кошти, які надійдуть від фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу в бюджети всіх рівнів, перевищать бюджетні витрати більш ніж утричі. За даними департаменту комунікацій влади і громадськості секретаріату Кабінету Міністрів, очікувані надходження становитимуть близько 4,9 мільярда гривень (витрати 1,4 мільярда гривень). Передбачається, що на фінал чемпіонату Європи в Україну прибудуть 400 тисяч іноземних туристів.» Сподіваємося розрахунки підтвердяться.
Зовнішньої реклами щодо Євро 2012 в місті не зафіксовано.


Суми

2007 рік в футбольному житті Сумської області був позначений помітними здобутками. Перш за все мова йде про вихід охтирського «Нафтовика-Укрнафти» до вищої ліги. І хоча старт в цих змаганнях для команди був невдалий, наприкінці першого кола Охтирці почали демонструвати гру, яка стала приносити їм очки. Вболівальницький загал Сумщини сподівається, що у другому колі «Нафтовик» продовжить свої вдалі виступи і зможе зберегти місце у вищій лізі. Віру у такий розвиток подій вселяє намагання керівництва команди створити боєздатний колектив, свідченням чому є заміна головного тренера команди, а згодом − і президента клубу. Також вболівальники очікують на підсилення «Нафтовика» в період зимових канікул сильними гравцями. Керівництво клубу заявляє, що готове вкласти у придбання нових футболістів потрібну суму грошей, і не тримати в команді тих гравців, які об’єктивно не можуть допомогти «Нафтовику» вирішувати поставлені завдання.
Також порадував своєю грою у першому колі чемпіонату України серед команд другої ліги краснопільський «Явір». Мало хто з його прихильників сподівався, що після невдалого минулорічного сезону у нинішньому він зможе на рівних сперечатися зі своїми суперниками по зоні. Однак головному тренеру Володимиру Богачу вдалося створити з молодих гравців пристойну команду, яка, попри катастрофічний брак фінансів, тривалий час перебувала серед лідерів чемпіонату та й зараз займає місце, яке дозволяє їй претендувати на вихід до першої ліги. В разі, якщо президенту клубу Володимиру Саєнку вдасться, як він говорив, залучити до Краснопілля серйозного спонсора, цілком можливо, що «Явір» може скласти серйозну конкуренцію нинішнім лідерам своєї зони.
Є зрушення на краще і в організації футбольних змагань на рівні області. Зверстаний на 2007 рік Федерацією футболу Сумщини календар складався з 34 пунктів, які, крім першості області, передбачали проведення багатьох турнірів, чимало з яких стали вже традиційними. Звертає на себе увагу збільшення числа команд, які виявили бажання в цьому році грати у чемпіонаті Сумщини як по першій, так і по другій групі. За великим рахунком, нарікань від них на організацію першості не надходило. Помітною у цьому плані стала хіба що подача протесту командою «Нафтовик-2» з Охтирки, яка за підсумками чемпіонату зайняла 3 місце, на програну нею гру з чемпіоном першості конотопським «Шахтарем». Охтирчани стверджували, що за «Шахтар» грав незаявлений гравець, і вимагали зарахувати йому у цьому матчі поразку, що виводило б «Нафтовик-2» на 2 місце. Однак ФФС стосовно цього протесту ніякого рішення так і не прийняла, фактично залишивши підсумкову таблицю чемпіонату без змін.
Щодо недоліків. Кидається, насамперед, байдужість керівництва області і Сум до відсутності в обласному центрі команди майстрів. Впродовж року з їх вуст так і не прозвучали пропозиції щодо можливої допомоги у створенні такого колективу. Єдине, чим відзначилася за цей час обласна влада, так це виділенням з обласного бюджету коштів на погашення заборгованості із заробітної плати ВАТ «Спартак», у власності якого знаходиться стадіон «Ювілейний» у Сумах. Однак ці гроші акціонерне товариство так і не врятували, і зараз воно знаходиться на стадії банкрутства.
Також вподовж року на Сумщині майже непомітною була тема проведення в Україні Євро-2012. Принаймні, широкого висвітлення її у ЗМІ не було, як не проводилися щодо цього і якісь офіційні заходи з боку облдержадміністрації. Хоча оргкомітет, на який покладалося завдання займатися цими питаннями, був створений і він мав би доносити до широкого загалу свої напрацювання в даному напрямку.
Серед конкретних дій влади у вирішенні організаційних питань підготовки до Євро-2012 можна виділити роботу по створенню в області ряду туристичних маршрутів зі створенням на них відповідної інфраструктури, та домовленість з Нацрадою з питань телебачення і радіомовлення щодо реалізації на Сумщині пілотного проекту, який стосується впровадження в регіоні цифрового телебачення.
Днями (21 грудня) до облдержадміністрації надійшов проект комплексного плану заходів з підготовки та проведення в Україні фінальної частини Євро-2012. За інформацією, отриманою в управлінні інформації та зв’язків з громадськістю ОДА, наразі облдержадміністрація розробляє свої пропозиції до цього плану, а також готує перелік проблемних питань, які будуть виноситися у 2008 році на розгляд координаційної ради та організаційного комітету з питань підготовки та проведення фінальної частини Євро-2012.
Крім цього, на виконання доручення Міністерства економіки від 21 грудня в облдержадміністрації ведеться робота зі створення регіональної програми підготовки області до Євро-2012. Однак інформації, на якій стадії знаходиться ця робота, поки що немає, більш детально про це − у наступних звітах.
На минулому тижні голова облдержадміністрації Павло Качур зустрівся з найкращими спортсменами області − призерами чемпіонатів світу та Європи та їх тренами, нагородивши їх за високі здобутки у 2007 році грошовими преміями. Серед відзначених також були футболісти Віктор Шевчук, Роман Васильєв, Антон Гуменюк, які виступали за міні-футбольну збірну України на чемпіонаті світу серед спортсменів з вадами зору, де зайняли 2 місце. В числі тих, на чию адресу прозвучали добрі слова за підготовку спортсменів, був і голова ФФС Микола Желєзний.
Газета «Панорама» за 26 грудня повідомила про можливий перехід грузинського нападника Васіла Гігіадзе з охтирського «Нафтовика-Укрнафти» до луганської «Зорі». Крім нього, пише видання, швидше за все залишать Охтирку і орендовані у київського «Динамо» Денис Олійник та Денис Дедечко. Також «Панорама» оприлюднила прізвища футболістів, які керівництвом клубу виставлені на трансфер. Це Андрій Мельничук, Володимир Гапон, Руслан Зейналов, Олег Давидов, Дмитро Пархоменко, Андрій пісний та Василь Товкацький.
Зовнішня реклама Євро-2012 у Сумах відсутня.


Рівне

Найактуальнішою футбольною темою тижня став оприлюднений намір створення національної Прем’єр-ліги. Своїми думка з цього приводу поділився президент ФК «Верес» Святослав Власюк, який виступав на зібрані вітчизняної футбольної еліти. З його слів, намір створення Прем’єр-ліги свідчить про прихований розкол в українському футболі. Зокрема, клуби вищої ліги, невдоволені суддівством, непрозорістю витрат коштів, які формуються з внесків, і т.д., вирішили згуртуватися під відокремленим дахом. Зрештою, не почув чіткої відповіді щодо особистої думки Святослава Власюка з цього приводу. З усього видно, його більше турбують перспективи реорганізації першої та другої ліги, котрі начебто планують об’єднати. Щоправда, ще більше непокоїть, якщо прискіпливо поставляться до вимоги наявності в бюджеті клубу другої ліги 1 мільйона 800 тисяч гривень. Зрозуміло, адже такого бюджету міська влада не витягне. До речі, вчора відбулося засідання сесії міської ради, на якому поміж інших розглядалося питання фінансування ФК «Верес» на 2008 рік. В проекті рішення було закладено 400 тисяч гривень на рік. Однак депутати, зокрема від БЮТу зняли бучу, мовляв, для команди, котра перебуває в нижній частині турнірної таблиці достатньо й 300 тисяч. Остаточно питання щодо фінансування клубу так і не вирішено. Зрештою, нічого дивного тут немає. Адже через відсутність через хворобу міського голови Віктора Чайку, єдиний хто може вплинути своїм авторитетом на депутатський корпус, важко лобіювати інтереси ФК «Верес». На жаль, зависло в повітрі питання про залучення клубом спонсора. Вочевидь, знову керівництво «Вереса» не знайшло спільної мови з потенційними меценатами.
Водночас у футбольних колах активно обговорюється питання призначення Червоненька керівником комітету з підготовки до Євро-2012. Більшість з тих, з ким вдалося поспілкуватися, переконані, що це далеко не найкраща кандидатура на це місце. Чомусь переконані, що Червоненко передусім перейматиметься інтересами тих, хто його туди поставив, та свого оточення. З іншого боку, призначення Червоненька свідчить про те, що в Україні таки є люди (звісно, не бідні), котрі зацікавленні в проведенні Євро-2012. Водночас, часто доводиться чути нарікання на байдужість українців до проведення чемпіонату Європи в Україні. Прикладом взірцевого патріотизму називають Південно-Африканську Республіку, де проведення чемпіонату світу об’єднало всю націю, а ще люди розуміють, що підготовка до футбольного форуму − це насамперед неабиякий стимул для розвитку країни. Нарікають на те, що в Україні не проводиться відповідна пропагандистська робота, як скажімо, в Польщі.
Реклами та символіки Євро-2012 в Рівному не помічено.
Місцеві засоби масової інформації, зважаючи на відсутність футбольних турнірів і змагань, упустили футбольну тематику.
Наразі це все. Зрештою, закономірно, бо нині більш актуальними є підготовка до Нового року та кадрові переміни, зумовлені приходом нового уряду.


Тернопіль


Протягом звітного періоду на Тернопільщині мало приділяли уваги проведенню Євро-2012.
У Тернополі та в регіоні зовнішньої реклами Євро-2012 не має.
Прихованої реклами також немає.
Місцеві аналітичні публікації, радіо і телепередачі на тему Євро-2012 відсутні.
Заходи.
28 грудня відбулося підсумкове засідання колегії Тернопільської обласної державної адміністрації. На розгляд колегії, серед інших, було винесено питання: про системні проблеми економічного розвитку області та шляхи їх вирішення.
У контексті цього питань йшлося і про Євро-2012. Так, на колегії було вирішено, що у підготовці до проведення чемпіонату Європи з футболу у 2012 році слід зосередитися на економічному, а не спортивному аспекті цього дійства.
Необхідно розширити напрямок розвитку створення відпочинково-розважальної індустрії: створення сучасної логістичної інфраструктури міжнародного значення; якнайшвидше створення «цифрової моделі області». Без вирішення даного питання неможливо створити інвестиційний клімат в регіоні. Необхідно створити глобальний інноваційний полігон («українська силіконова долина»).
На колегії зазначалося, що у 2008 році питання підготовки до Євро-2012 перебуватимуть на контролі Тернопільської обласної держадміністрації і обласної ради.
Кулуарні новини.
У кулуарній розмові після підсумкового засідання колегії Тернопільської ОДА начальник управління туризму облдержадміністрації Михайло Лисевич сказав, що місцеві представники бізнесу, котрі мають намір працювати у напрямку розвитку туристичної інфраструктури в області у контексті Євро-2012, нарікають на дозвільну систему. Отримати необхідні дозволи на будівництво придорожніх мотелів, готелів, автостоянок дуже важко. Ходити у різні інстанції доводиться місяцями. Тому бізнесмени наміри влади щодо Євро-2012 називають «декларацією намірів» та «звичайними відписками».
Якщо й далі так будуть іти справи, то, на думку Михайла Лисевича, Тернопільщина не буде готова запросити у 2012 році туристів. А кошти місцевого бізнесу можуть бути інвестовані, приміром, у сусідню Івано-Франківську чи Львівську області, якщо тернополянам запропонують там вигідні умови.
Михайло Лисевич сказав, що депутати Тернопільської обласної ради практично не зважають на рекомендації, програми та стратегію розвитку туристичної інфраструктури управління туризму ОДА. Це пов’язано, зокрема, і з протистоянням в області законодавчої та виконавчої влади і з протистоянням двох політичних сил − «Наша Україна»-БЮТ.
Стосовно того, що влада акцентуватиме увагу на економічному, а не спортивному аспекті у підготовці до Євро-2012, тернопільські журналісти у кулуарах прокоментували однозначно: «Тернопільська влада загробила економіку. Тепер на черзі − спорт».
Основні теми у місцевих друкованих ЗМІ.

Євро-2012.
«Місто»:
«Євро-2012 в Україні та Польщі − загальнонаціональна спортивна подія року в Україні» (за інформацією ЗМІ).
«Свобода»: «Євро-2012» можемо втратити (за інформацією ЗМІ) − підготовка до проведення Євро-2012 проводиться лише на папері.
Документаційна база з організації чемпіонату готова, а практиці за рік нічого не зроблено. Зокрема, досі не вирішене питання зі стадіоном «Олімпійський», не будують нових доріг, не ремонтують аеропортів і не розвивають інфраструктуру. Експерти переконані: пришвидшити підготовку могла б спеціальна міжфракційна група, створена у парламенті. Вона б займалася законодавчими питаннями підготовки до Євро-2012, зокрема у сфері сприяння закордонним інвестиціям. 23 січня під час зустрічі представників ФФУ з представниками УЄФА українська сторона має надати звіт про результати підготовки до Євро-2012.

ФК «Нива».
«Місто»:
«ФК «Нива» − команда року» (вл. інф.).

Жеребкування.
«Тернопіль вечірній»: «Жереб визначив пари півфіналістів у ½ фіналу Кубка України» (вл. інф).
«Свобода»: «Єврофутбол: Жеребкування Ліги чемпіонів та Кубка УЄФА» (вл інф.). «Кубок України: Фаворитів «розвели» (вл. інф.).

ФФУ − Григорій Суркіс.
«Тернопіль вечірній»: «Чи буде Ліппі працювати в Україні?» (за інформацією ЗМІ) − про переговори президента ФФУ Григорія Суркіса з тренером-італійцем Марчелло Ліппі щодо можливості очолити ним збірну України.

ФК «Динамо».
«20 хвилин»:
«Кого залишать у «Динамо?» (Спорт.net) − про кадрову чистку київського «Динамо». Про трансферну політику клубу розповідають екс-»динамівець», глава контрольно-дисцмплінарного комітету ФФУ Стефан Решко, екс-»динамівець», екс-тренер збірної України Олег Кузнецов, екс-»динамівець» Олег Саленко, заслужений тренер України Анатолій Заяєв. Згідно з їхніми висновками, розганяти потрібно мало не всю команду.
«Свобода»: «Сьомін «зманює» в «Динамо» Кержакова» − про переговори головного тренера «Динамо» з форвардом іспанської «Севільї» Олександром Кержаковим. Президент «Динамо» Ігор Суркіс нового наставника клубу у фінансових можливостях не обмежує.
«Нова ера»: «Динамо» претендує на чилійського захисника» (Яна Михальчук) − клуб цікавиться захисником національної збірної Чилі й «Коло-Коло» Мігелем Ріффо.

Олег Блохін.
«20 хвилин»: «Карт-бланш Блохіна» − ФК «Москва» хоче переманити у свою команду гравця національної збірної України та московського «Спартака» Максима Калініченка.
«Свобода»: «Полювання» за Шевченком» (вл інф.) − Олег Блохін хотів би мати здібного форварда Андрія Шевченка у складі російського ФК «Москва».
«RIA-плюс»: «Блохін заперечив чутки про купівлю Шевченка» (за інф. ЗМІ).
«20 хвилин»: «Блохін не рубатиме з плеча» (за інф. газети «Спорт-Експрес») − Олег Блохін в інтерв’ю сказав, що не обговорював з Андрієм Шевченком можливості його переходу до ФК «Москва».

Міні-футбол: «Кубок святого Миколая».
«Свобода»: «Кращих відзначив святий Миколай» (Ярослав Мармаш).
«RIA-плюс»: «До спортсменів Миколай прийшов з Кубком».
«20 хвилин»: «КреаторБуд» − переможець «Кубка святого Миколая».
«Четверта влада»: «Святий Миколай запросив на міні-футбол».

Тернопільське державне телебачення, телеканал «TV-4», «Smile TV», ФМ-станції «Українська хвиля», «Радіо Тернопіль», «Радіо ТОН» та обласне державне радіо в інформаційних випусках та випусках спортивних новин інформували про поточні футбольні новини України та зарубіжжя.
Усі електронні ЗМІ подали інформацію про турнір з міні-футболу на «Кубок святого Миколая», про жеребкування, про чистку в київському «Динамо», про намір Олега Блохіна запросити в ФК «Москва» Андрія Шевченка.


Харків

На прошедшей неделе 25 декабря состоялась сессия горсовета, на которой, как и было обещано, проголосовали проект Программы подготовки и проведения Евро-2012 в Харькове. Программа поддержана мэрским большинством (Партия регионов), против были фракции БЮТ (под Александром Фельдманом, нардеп от БЮТ и «Ну»). В Программе прописан комплекс основных заданий и мероприятий подготовки к ЧЕ, определены исполнители и источники финансирования: Госбюджет Украины, местные бюджеты и частные инвесторы − запланировано около 6 млрд.грн. инвестиций. Сессией, в рамках общих мероприятий по подготовке к проведению в городе Евро-2012, принята Концепция развития туризма в Харькове на 2008-2010 гг.
На сессии, также, было проголосовано предоставление льгот на оплату земли, которые депутаты дали КП «Международный аэропорт Харьков» на будущий год. Мэр М.Добкин подчеркнул, что льготы предоставлены исключительно коммунальному предприятию − как только сменится собственник и начнется вложение денег инвесторов, льготы перестанут действовать. Мэр также заявил, что Минтранса и связи рекомендовало передать из коммунальной в государственную собственность аэропорт, чтобы в госбюджете на 2008 год заложить деньги на его реконструкцию. Минус в том, что анализируя финансирование харьковского метро и понимая возможную смену политической конъюнктуры, можно допустить и изменение отношения к харьковскому аэропорту: «…а я, как городской голова, подписывал ряд обязательств перед УЕФА, давая согласие на проведение в Харькове матчей Евро-2012», − отметил Добкин. Непримиримую позицию в этом вопросе снова проявили депутаты от БЮТ. По словам М.Добкина, такое отношение харьковской оппозиции, в частности Александра Фельдмана и Андрея Руденко (НУ, директор Салтовского хлебзавода) к проекту связано, прежде всего с тем, что этот проект ущемляет их бизнес-интересы. А.Фельдман, выступающий за досрочные местные выборы и активно претендующий на место мэра Харькова, делает, в действительности, все, чтобы затормозить строительство «Металлист-сити» только из-за того, что может потерять Конный рынок (об этом конфликте неоднократно говорилось в предыдущих отчетах). На сегодняшний день, конфликт Фельдмана с Ярославским (которого активно поддерживает мэр Добкин) усугубился. Комментируя ситуацию с аэропортом, Добкин отметил, что: «г-н Ярославский − человек слова. И в положенный срок у Харькова появится современнейший аэропорт. Харьков станет четвертым городом в Украине, который вместе с Киевом, Донецком и Днепрпетровском будет иметь к Евро-2012 современный стадион».
Что касается строительства стадиона, то действительно, строительство Восточной трибуны идет очень быстрыми темпами, полностью готов каркас трибуны, который уже наполовину застроен.
Примечательно также, что в рамках подготовки к международной конференции по созданию Еврорегиона «Слобожанщина» в 1 квартале 2008 года, ни слова более не упоминается о российско-украинском проекте аэропорта, что говорит о том, что вопрос с реконструкцией решен однозначно в пользу харьковского аэропорта.

Внешней рекламы по Евро-2012 кроме той, что вывешена на стадионе «Металлист» на западном фасаде Южной трибуны (баннер «Євро. Харків. Металіст» и рядом еще два с гербами г.Харькова и «Металлиста», и баннер «Metalist-city», закрывающий внутри стадиона разрушенную Восточную трибуну ) не появилось.
В региональных СМИ тема Евро-2012 никак не освещалась.
Газета «Вечерний Харьков» от 26.12.07 опубликовала материал с анализом достижений команды «Металлист» за прошедший год. «Металлист» выполняет обязательства: Анализ выступлений клуба». В контексте положительной оценки достижений клуба и работы Мирона Маркевича отмечается, что одной из составляющих успеха является трансферная политика клуба, в которой «главенствует рационализм и взвешенность, а также ставка на стабильность» (реально «Металлист» обрел мощь лишь тогда, когда все летние «новобранцы» нашли себя в команде). И хотя, как отмечается, бюджет клуба «не резиновый», «…харьковчанам кровь из носу нужен приличный форвард, умеющий не только снаряды подносить, но и голы делать … ради его появления они, скорее всего, готовы будут раскошелиться». Отмечается также, что на своем стадионе «Металлист» собрал третью по численности аудиторию зрителей после «Шахтера» и «Зари».


Херсон

Триває чемпіонат області з фут-залу серед аматорських команд сезону 2007/2008 рр. На жаль, трапився прикрий інцидент: керівництво Генічеського району відмовилося прийняти у себе відбіркові змагання у групі «В». Мотивом такого рішення було те, що в спорткомплексі генічеської ДЮСШ нещодавно було зроблено капітальний євроремонт на сотні тисяч гривень, а футзалісти ударами м’яча нібито можуть пошкодити обладнання та стіни комплексу. Це питання вирішувалося на рівні начальника управління у справах сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації та голови Генічеської райдержадміністрації, але результату не було. Виникає питання: у Генічеську зробили спорткомплекс чи музей? Добре, що новокаховчани погодилися прийняти у себе матчі цієї групи. У результаті проведення 1-го етапу чемпіонату право участі в півфінальних змаганнях здобули 12 команд.

25-27 грудня у Херсоні в спортивному комплексі ДЮКФП №5 вперше відбулися змагання зимової першості області з фут-залу серед жіночих команд 1992-1993 та 1994-1995 років народження. В турнірі взяли участь 16 колективів, а це близько 200 юних спортсменок з 12 дитячо-юнацьких спортивних закладів області (1 ДЮКФП та 11 ДЮСШ). У результаті переможцем у двох вікових групах стала команда ДЮКФП №5 (тренер Володимир Борщенко, директор Віктор Бербенцев).
У Херсоні не було помічено реклами чи оголошення, які б сповістили про спортивні заходи, що відбувалися в місті та області. Як і раніше, не спостерігається реклама на тему «Євро-2012».
Мер Херсона Володимир Сальдо поздоровив футболістів «Кристала»з наступаючим 2008-м і оглянув частково відремонтовану базу. На вул. Кірова зробили 1-й поверх, у перспективі житлові приміщення. Ремонт стадіону продовжується. Мер пообіцяв свою підтримку в організації участі в чемпіонаті країни (дві області не мають своїх команд у кожній з ліг чемпіонату, у т.ч. і Херсонська), але приймати рішення про виділення грошей на Програму підтримки і розвитку футболу в місті повинна міськрада. Це питання сесій 2008 року. Про 2012 навіть не задумуються, посміхнувся мер, нам би своїх прилаштувати.
Серед загальноукраїнських новин обговорювана була новина про одержання ТРК Україна ліцензії на супутникове віщання ТРК Футбол. Визнаючи, що це спосіб заробити, відзначали, що принаймні це продуманий крок і по популяризації українського футболу. Прикидали, чи будуть туди попадати відеорепортажі ігор не тільки вищої ліги.
На сторінках газет «Вгору», «Гривна», «Новий день», «Горожанин и горожанка» та ін. переважно було розміщене поздоровлення від журналістів та відомих спортсменів і тренерів з наступаючим Новим роком . На обласних радіо «Дніпро» та радіо «Таврія» звучала щотижнева програма «Єврофутбол», де окрім оглядів футзальних матчів першостей Херсонщини, ігор провідних європейських чемпіонатів, традиційно обговорювалися проблеми та перспективи українського футболу з гостями передачі. Неоднозначно було сприйнято новину, що після завершення цього сезону «Професіональну футбольну лігу України» реорганізують аби створити національну «Прем’єр-Лігу». Футбольні експерти нашого міста, вважають, що така реформа навряд чи додасть сили вітчизняному чемпіонату. Так один із найкращих на сьогоднішній день тренерів в області Володимир Борщенко стверджує, що це тільки призведе до банальної зміни назв чемпіонату і все. Виходом із кризи клубних флагманів українського футболу він вбачає у реформуванні селекційної роботи. Яскравим прикладом є нинішнє київське «Динамо», в складі якого зараз переважна більшість − це»гравці-секондхенди» (за висловом ведучого програми). Навпаки із захопленням була обговорена новина про те, що у середу Національна Рада з питань телебачення і радіомовлення прийняла рішення про видачу ліцензії на супутникове віщання спеціалізованого телеканалу ТРК «Футбол».


Хмельницький

Футбольний рік для федерації футболу на Хмельниччині закінчився з чіткою спрямованістю на підвищення результативності гри команди другої ліги ЧУ серед майстрів. Створення комунального підприємства «Футбольний клуб «Поділля-Хмельницький», фінансованого з міського бюджету, дало можливість заявити області команду в другій лізі.
Таким чином покладено край тіньовому фінансуванню − коли ринковий збір кількох підприємств Хмельницького, минаючи бюджет, ішов на закупівлю послуг і матеріалів для команди. При чому ці послуги надавалися за завищеними цінами, часто тими ж підприємствами, контрольованими власниками.
Проте комунальний бюджет дає приводи для нарікань: якби такі кошти витрачалися на якийсь некомандний вид спорту, то результати були б вищими. Разом з тим таке фінансування тягне контроль за ефективністю. А отже, вимагає прийняття відповідних програм розвитку футбольних шкіл, будівництва тренувальних полів та інших об’єктів футбольної інфраструктури. До цього мусить долучатися федерація футболу, котра більше орієнтується на результат, а не перспективу. За словами голови федерації Вадима Федоренка, успіх команді «Поділля» забезпечила б купівля на друге коло професіональних футболістів, у яких закінчуються контракти в інших клубах. Звичайно, комунальне підприємство не може собі цього дозволити.
Зрештою, функції підтримування футбольного життя регіонів на низовому рівні федерацією виконуються, приділяється певна увага найближчому резерву формування команди «Поділля» − вищій лізі обласного чемпіонату з футболу, в якій грає десять команд юнаків 1990 − 1991 років народження. У обласній Федерації футболу рекомендують тренерам «Поділля» окремих гравців, які демонструють якість гри на рівні другої ліги. Це представники з Теофіполя, Волочиська, Дунаєвець, Нетішина. Внаслідок того команда зайняла перше місце по числу футболістів, які зіграли за неї 16 матчів першого кола.
Міська влада вважає це досягненням − грають місцеві футболісти, болільники ідуть на стадіон під час матчів. КП ФК «Поділля-Хмельницький», хмельницький міський голова Сергій Мельник поки не бачить необхідності позбуватися йому статусу комунального підприємства. Комерційний статус, який клуб мав раніше, призводив до бюджетних зловживань, перекачування коштів поза бюджетом і надання послуг клубові за завищеними цінами − з вигодою для бізнесменів-власників і співвласників клубу.
− Ми шукатимемо спонсорів для спільного з комунальним підприємством розвитку футболу в місті, − розповів Сергій Мельник. − Намагатимемося закінчити друге коло в лідерах. Цілком можливо, що перемогти лідера «Княжу» з її договірними матчами ми не зможемо. І вкладати мільйони у купівлю футболістів і матчів, аби тільки вийти у першу лігу − не вигідно. Краще ці кошти вкладати у розвиток футбольної інфраструктури та виховання місцевих футболістів.
А фінансування команди для Хмельницького поки залишається проблемою − великого бізнесу тут бракує. За словами міського голови, почесного президента клубу «Поділля» Сергія Мельника, бюджет клубу планується розподілити: 30 відсотків виділятиме міський бюджет, ще тридцять − обласний, а 40 спонсори. Щодо розмірів, то хоч би консолідовано збиралося дев’ять мільйонів − на фінансування основної команди, яка гратиме у першій лізі, і на фарм-клуб для другої ліги. Ще декілька років тому «Поділля», що базувалося в Красилові, досягло сьомого місця у Першій лізі з набагато скромнішим бюджетом.
Як і багато шанувальників команди, міський голова сподівається на створення прем’єр-ліги, внаслідок чого місце «Поділля» у турнірній таблиці дозволить команді автоматично вийти у першу лігу.
Крім того, 250 футболістів 1992 − 1993 років народження виховується у п’яти дитячо-юнацьких клубах, котрі виступають у різних зонах першої ліги чемпіонату України серед юнаків. Це ДЮФК «Поділля» і ДСШ-1 у Хмельницькому, ДЮСШ-2 у Кам’янці-Подільському (без сприяння з боку міської влади), Віньковецька команда «Олком», яку спонсорує місцевий сирзавод, а також команда Шепетівського пансіонату.
Для селекційної роботи й популяризації футболу на Хмельниччині створено дитячо-юнацьку футбольну лігу. У шести зонах грає 78 команд, проводячи по півтора десятка матчів протягом дня. Проте головною перешкодою залишається непристосованість для масового відвідування стадіонів, невідповідність їх стандартам ФФУ.
Про кадрово-пошукову і селекційну роботу в «Поділлі» свідчить той факт, що за команду з початку сезону виступило аж 32 футболісти. Для порівняння: за тернопільську «Ниву» та «Княжу» з Київщини зіграло по 18 гравців. Невисоку, порівняно з суперниками, майстерність молоді футболісти компенсують жорсткою грою − саме клуб із Хмельницького «зібрав» 33 жовті та 3 червоні картки. «З усіх цих молодих у постійному складі залишиться з десяток-півтора футболістів. Інших, загартованих у матчах команд-майстрів, відрядимо у фарм-клуби, які збирається утворити федерація футболу,» − зазначають у керівництві команди.
До речі, такі клуби уже готові до відкриття в Теофіполі (готова матеріальна база), у Славуті (реконструюється до необхідних стандартів стадіон) і в Дунаївцях, де з’явився спонсор в особі керівника одного з будівельних холдингів Київської області. Керівник районного ДСТ «Колос» пан Кулик, котрий кілька років тому домігся будівництва футбольного поля зі штучним покриттям (заслуги приписано СДПУ(О), організацію якої й очолював Кулик), зазначає, що цей спонсор має прийти не сам, а привести ще кількох.
Невирішеною проблемою є спорудження стадіону на два поля у рекреаційній зоні поблизу річки Південний Буг у Хмельницькому. Проте брати земельну ділянку площею у 2,3 гектара в оренду для проведення будівельних робіт обласна федерація футболу не наважується, оскільки в неї немає можливості сплачувати податок на землю. Переговори з керівництвом міста про можливе звільнення від податку закінчилися тим, що міська влада рекомендує обласній федерації звернутися по допомогу до Федерації футболу України.
Серед навколофутбольних подій у міжсезоння − резонансна гра футболістів − створили спеціально команду «Джоні Уолкерр» у КВН з відомою КВНівською командою «Три товстуни». У залі були помічені не тільки гравці хмельницького «Поділля»: Олександр Грищук, Олексій Колесников, Ярослав Комар, Лев Сергеєв та екс-гравець Руслан Кострицький, а і захисник дніпропетровьского «Дніпра» Богдан Шершун, батько якого цього вечора був у складі журі.
Капітаном був голкіпер «Дніпра» В’ячеслав Кернозенко, а так би мовити віце-капітаном − голкіпер «Поділля» Олександр Гуменюк (між іншим, він поки що не залишає наш клуб). А також: півзахисник криворізького «Кривбаса» Сергій Згура, колишній спортивний ведучий «УТ-1» Павло Черепин, гравці «Поділля» Олексій Сендель та Микола Верещака, ветерани «Поділля» Ігор Кондак, Микола Федорко, Олександр Порицький та інші. А ось в останню мить стало відомо, що форвард криворізького «Кривбаса», кум Сашка Гуменюка, Василь Сачко не зможе взяти участь у КВНі.
Якщо перший конкурс футболісти програли, то ось розминку та відеоконкурс був за «Джоні Уолкерром». Вони просто «розірвали» глядачів. І хоч в останньому конкурсі футболісти поступилися, але в підсумку перемога була за ними. «Три товстуни» набрали 21,6 бали, а футболісти − 22. Два роки тому рахунок був 17-17.
Як зазначив член журі Микола Шершун, краще б футболісти так грали на полі, ніж на сцені. До речі, деякі члени жюрі порадили «Джоні Уолкеррцям» перед матчами вживати спиртне! Така порада була пов’язана з запитанням на розминці, коли глядач із залу запитав: «А ви перед іграми п’єте». На що Сашко Гуменюк відповів: «А що так «чути» перегар?». Отож, якщо футболісти в нетверезому стані показали блискавичну гру на сцені, то може й на полі б краще грали, якби... Звісно, це все жарти. Але були 20 грудня і невдалі, і чорні жарти у виконанні футболістів. Невдалий, як на мене, це те, що: «На жаль, на футболістів у КВН приходить більше людей, ніж на футбол на стадіоні». Чорний: «2016 рік. «Поділля» вийшло в першу лігу».


Черкаси
22
Кулуари.
Генеральний менеджер ФК «Дніпро» В¢ячеслав Заховайло поділився з нами планами щодо підготовки до другого кола поточної першості України. Зазначив, що команда перебуватиме в Черкасах до новорічних свят. До тренувального табору прибули всі без виключення гравці, що були задіяні у першому колі. З 15-го січня розпочнуться перші повноцінні збори та участь у турнірі імені Макарова, що проходитиме на полях Київщини з 18 по 27 січня. На лютий місяць заплановано два навчально-тренувальних збори в Туреччині. Щодо очікуваного поповнення команди, Заховайло повідомив, що зараз на оглядинах перебуває грузин Валеріан Катсітадзе (85 р.н.: ФК «Тбілісі» Грузія, ФК «Вільнюс» Литва, «Боржомі» Грузія) та кілька юних вихованців черкаського футболу 1990-91 р.н. Після новорічних свят очікують на оглядини трьох гравців «Динамо-2» Київ та ще одного легіонера.
Ми поцікавилися долею протесту на рішення бюро ПФЛ, щодо зарахування технічної поразки клубу в матчі 19-го туру проти ПФК «Олександрії». Менеджер поінформував, що контрольно-дисциплінарний комітет Федерації футболу України розглянув надані нашим клубом документи. На 28-ме грудня до КДК ФФУ запрошені для надання пояснень інспектор та головний арбітр матчу «Дніпро» − ПФК «Олександрія», і саме на цьому засіданні буде прийняте остаточне рішення.
Преса.
У газеті «Акцент» за 26.12.07 опубліковано статтю «Люди года», в якій подано інформацію щодо визначення журналом «Кореспондент» людей, які вразили Україну і світ у 2007 році. Зокрема «Футболістом року» названо кращого гравця чемпіонату Росії Анатолія Тимощука. Григорія Суркіса журнал назвав «Переможцем року»: «Благодаря практически единоличным усилиям этого человека Украина завоевала право провести у себя Евро-2012, а с ним привлечь внимание туристов и миллиарды долларов в обновление инфраструктуры − изменения, которые в противном случае могли бы занять десятки лет. Решительные и эффективные действия Суркиса сильно выделялись на фоне безрезультатных склок и интриг украинских политиков».
«Спорт та здоров’я» серед десятки кращих тренерів Черкащини 2007 року називає тренера чемпіона України − футбольної команди СДЮШОР (1990-1991 р.н.). Сергія Ковалевича.
Ця ж газета повідомляє про завершення традиційного дитячого турніру з міні-футболу, присвяченого Дню визволення Черкас від німецько-фашистських загарбників, в якому брали участь 24 команди. У підсумку переможцем у старшій та середній групах стала команда «Арарат», у молодшій − «Дніпро».
У цьому ж виданні інформація щодо визначення всіх півфіналістів Кубка України з футболу. Зазначається, що до київського «Динамо» та донецького «Металурга» приєдналися «Шахтар» та одеський «Чорноморець».
У цій же газеті розміщено передрук з 4u.sport.com.ua «5 футбольных событий года». Зокрема, тріумфом року названо прийняття рішення щодо проведення Євро-2012 в Україні, розчаруванням року − неуспішну гру Андрія Шевченка, чемпіоном року − Анатолія Тимощука.
«Євро-2012».
Зі слів голови обласної федерації футболу Володимира Фощія, особливих сподівань на активну участь Черкащини у проведенні футбольних турнірів під час Євро-2012 немає. Хоча, наш регіон має не одне місто, що потенційно може взяти участь в організації тренувальних баз для команд. Тим більше ми знаходимося у привабливому в географічному плані місці − в центрі України, на шляху від Києві до Дніпропетровська.
1 чевня3.06.2007 р. Чемпіонат Черкаської області. 9 тур.

P.S.
З Чернівецької, Одеської, Чернігівської, Волинської областей інформація не надійшла через хворобу кореспондентів.
Підписатися на новини