ФУТБОЛЬНАЯ ЖИЗНЬ РЕГИОНОВ

Автономна Республіка Крим

На уходящей неделе в газете «Крымский обозреватель» вышло полосное интервью почетного президента СК «Таврия» Сергея Куницына. Написано оно в основном по телевыступлению Сергея Владимировича в программе «На заданную тему» (ТРК «Неаполь»; подробности − в предыдущем отчете), правда, с некоторыми дополнениями (впрочем, не столь существенными), раскрывающими благотворительную деятельность клуба (в частности, речь идет о строительстве силами клуба храма в Симферополе).
Сам Куницын в настоящее время находится на лечение в Германии. Сергей Владимирович перенес сложнейшую 10-часовую операцию на позвоночнике (обострение болезни после ранения в Афганистане). Врачи утверждают, что еще бы несколько месяцев − и Куницын мог бы оказаться в инвалидной коляске. В настоящее время чувствует он себя удовлетворительно. По всей видимости, в Крыму появится только перед новогодними праздниками (после операции необходимо пройти реабилитацию).
Тем временем в Севастополе под Куницыным зашаталось кресло главы администрации города. 11 декабря в городском Совете прошла очередная сессия, на которой были заслушаны выводы временной комиссии по проверке крупных землеотводов в Севастополе. Земельный дерибан в регионе − еще тот, у депутатов много вопросов по земельным махинациям накопилось, естественно, и к главе администрации. Но, понятное дело, из-за лечения в Германии на сессии присутствовать он не мог.
Недовольна деятельностью Куницына и общественная организация «Русская община Севастополя». В своем обращении к городскому Совету Севастополя она требует депутатов выразить недоверие главе горгосадминистрации. По словам лидера организации Татьяны Ермаковой, «Куницын и его симферопольская команда цинично уничтожают культуру города Севастополя, его исторический центр, распродается земля». «Деньги от аукционов и продажи земли идут на перекладку плитки на Приморском бульваре. А крыши как текли, так и текут. Зачем тогда вообще землей севастопольской торговать? Что же останется нашим внукам?» − отмечается в заявлении. Авторы обращения также обвиняют городскую государственную администрацию в причастности к изданию Виктором Ющенко печально известного Указа о развитии гуманитарной сферы в Крыму. «Кто дал право «назначенцу» президента Украины в Севастополе просить о полной украинизации города? Сейчас объявлена третья осада Севастополя тихой украинизацией. Севастопольцев пытаются поставить на колени перед гербовым трезубцем. Возникла острая необходимость в решительных действиях его жителей, сбросить циничное рейдерство украинских приверженцев», − считают авторы документа.
Пока горсовет на это обращение никак не отреагировал. Реакция, по всей видимости, будет, когда Куницын вернется на родину.
Крымские команды уже в отпуске. Сменился рулевой у «Крымтеплицы»: кресло отправленного в отставку Александра Гайдаша занял Михаил Дунец, известный по работе с тернопольской «Нивой», хмельницким «Подольем», ровенским «Вересом», командами Швеции и Молдавии.
По всей видимости, в зимнее межсезонье произойдут существенные изменения в составе «Таврии». Но пока клуб расстался только с литовцами Нериюсом Василяускасом и Аудриусом Вейкутисом (обоим предоставлен статус свободных агентов). Все остальные игроки прибудут на первый сбор в Алушту (7 января). С кем Михаил Фоменко распрощается − станет известно по его завершении.


Вінниця

Минулого тижня прокоментував відставку Блохіна в газеті «RIA» за 12.12.07 член виконкому ФФУ, голова Вінницької обласної федерації футболу, а ще голова профспілки « Футбол України» Ігор Гатаулін. Заголовок: «Почему ушел Блохин?». Цікавий один з анонсів: « Блохин хотел руководить сборной еще четыре года, а Суркис настаивал на двухлетнем контракте…». Кілька головних штрихів цього коментаря:
« − Нет ли какой-то скрытой подоплеки случившегося?
 − Причины две. Во-первых, еще за два дня до исполкома Олег Блохин обсуждал возможность остаться в сборной с президентом ФФУ Григорием Суркисом. Руководитель украинского футбола передоложил тренеру двухлетний контракт, но Блохин настаивал на четырехлетнем. Суркис понимал, что очередной провал отбора уже к ЧМ в ЮАР будет крайне негативно воспринят болельщиками, и тогда дальнейшее пребывание нынешнего тренерского штаба у руля сборной будет очень сомнительным. А Блохин хотел беззаботной жизни во главе национальной команды на четырехлетие − что, по нынешним меркам, очень много. Во-вторых, еще месяц назад Олег Владимирович достиг принципиальной договоренности возглавить клуб российской премьер лиги ФК «Москва». Работа в сильном клубе всегда лучше оплачивается, чем со сборной. Но она и более сложная. Ведь результат нужно показывать каждую неделю, потому что матчей клубы проводят значительно больше, чем сборные…
 − Как восприняли решение Блохина члены исполкома ФФУ?
− По-разному, единодушия не было. Но изменить ничего уже было нельзя…»
Приємно, що різними заявами активізується ідея відзначення 50-річчя футбольної команди майстрів у Вінниці, яке відбудеться в квітні наступного року. Про це заявляли раніше ветерани команди. Цього тижня в обласних ЗМІ з’явилось повідомлення, про те, що до цієї дати готується книга. Щоправда, поки це приватна ініціатива колись вінницького, а нині столичного журналіста Андрія Кудирка.
Подій, що стосувалися б досліджуваної теми, не проводилось.
Реклами ЄВРО 2012 не має.


Волинь

Євро-2012.

Керівник волинської обласної організації Партії регіонів, депутат ВР 5-го скликання Анатолій Горбатюк на засіданні Політичної ради Волині при голові ОДА висловив думку, що обласна влада має ініціювати перед відповідними структурами питання про те, щоб Волинська область могла прийняти в себе одну зі збірних чемпіонату Європи з футболу 2012 року. На думку А. Горбатюка, це цілком відповідає інтересам регіону. «Це підтягне і готельний бізнес, і дороги, й відповідну інфраструктуру», − переконаний Горбатюк. Як приклад, він навів факт, що Івано-Франківськ уже звернувся з проханням надати можливість прийняти в місті одну зі збірних Євро-2012 і пов’язує з цим надії на наближення інфраструктури регіону до євростандартів.

Федерація футболу України.
Федерація футболу України протягом трьох років передасть у школи 500 тисяч м’ячів, сказав президент Федерації футболу України Григорій Суркіс. Він нагадав, що з 2001 по 2005 роки ФФУ передала школам 800 тисяч м’ячів. «Проте дефіцит м’ячів залишається значним, тому Федерація футболу ухвалила рішення про придбання протягом найближчих років ще півмільйона м’ячів для шкіл, і ця робота буде реалізовуватися вже з початку 2008 року, − передає слова Суркіса волинська преса.

Вниманию А.И.Бандурко!

Начальник управління у справах молоді та спорту Волинської облдержадміністрації Микола Зайченко про справи у Волинській федерації футболу
:
− Чемпіонат області з футболу. З різних районів, від різних команд є звернення з проханнями навести лад у Волинській федерації футболу. Кажуть, у нас найгірше. Для покращення потрібно буде не тільки залучити фахівців Федерації, меценатів, а й провести форум (генеральну асамблею) Волинської обласної федерації чи збори федерації. Багато проблем по суддівству. Судять чи некваліфіковано, чи упереджено, матчі договірні, такі що здаються − не рідкість. Чемпіонат області з футболу в спортивному товаристві «Колос» таких нарікань не викликає. Якщо не наведемо лад, то багато команд просто відмовляться від участі в чемпіонаті області по Федерації. Практично всі стадіони, крім центрального, в Луцьку занедбані...

«Динамо» (Київ).
Преса представляє нового головного тренера київського «Динамо» Юрія Сьоміна. Оцінки стримані. Журналісти цікавляться думкою Олега Лужного. Той відповідає обережно: «По-перше, це хороша людина. По-друге − хороший тренер. Він зробив «Локомотив» командою європейського рівня, сам її зліпив. За його спиною − великі успіхи, великий досвід».
Ігор Суркіс виправдовує своє рішення: «Юрій Павлович двічі виходив у плей-офф Ліги чемпіонів і у півфінал Кубка кубків. Мені подобалося, як грали його команди. Мене підкупило, що він ставить максимальні цілі уже цього року. Тому перше йому завдання: щоб «Динамо» перестало ганьбитися в єврокубках».
Йдеться також про те, що Олег Блохін і Григорій Суркіс формально розійшлися друзями, а насправді не зовсім так. «Красномовно підтвердив те, що головний тренер збірної і голова ФФУ все ж побили горщики, і сам Суркіс, заявивши на виконкомі: «Хтось, можливо, думає, що після Блохіна на збірну України очікує прірва. Я так не думаю.» (За неофіційною інформацією, основним кандидатом на зміну Блохіна у національній збірній є нинішній старший тренер молодіжної України Олексій Михайличенко)» , пише провідна газета області «Волинь-нова».
Гравці «Динамо» не радіють з відставки Лужного. Більшість їх не в захваті від призначення нового головного тренера команди Юрія Сьоміна. Гравці кажуть: вони були не проти, щоб команду продовжував очолювати Олег Лужний. Зокрема, гвінеєць Бангура сказав про Лужного: «На мій погляд, це дуже хороший тренер і в нас з ним склалося повне взаєморозуміння. Якщо чесно, я б хотів, щоб він залишився». За Лужного готовий віддати свій голос і Мілош Нінкович. «На мій погляд, − сказав він, − було б правильно дати допрацювати матчі, що залишилися, Лужному. Він молодий, амбітний тренер, якому довіряє команда, і він міг би вивести нас на більш якісний рівень гри. Я думаю, що нині представлення Сьоміна не дуже доречне».
Півзахисник київського «Динамо» Руслан Ротань у зимове міжсезоння може перейти у дніпропетровське «Дніпро». Про це повідомив пресі генеральний директор «Дніпра» Андрій Стеценко. У столичному клубі футболіст так і не зміг розкрити свої найкращі якості, впевнена популярна газета Волині «Вісник і К».

Національна збірна.
На теми майбутнього нашої збірної досить критичні відгуки. Зокрема, про можливе шефство над збірною Олексія Михайличенка: «Ще не стерлося з пам’яті недовге перебування Михайличенка на посаді головного тренера «Динамо». Тоді він не зумів вивести клуб з кризи. А по-друге, талант Михайличенка ми побачили у його роботі з молодіжною збірною. Так, команда під його керівництвом якимось дивним чином зуміла посісти друге місце на чемпіонаті Європи. Але українська молодіжка Михайличенка демонструє зазвичай нудний і малоцікавий футбол, який останнім часом ще й не тішить результатами. Водночас безсумнівним плюсом Михайличенка є те, що він уже працював із збірною, нехай і з молодіжною. Ну й ще одним козирем Михайличенка є те, що він улюбленець братів Суркісів, а це чимало важить.»
І далі пропозиція: «Ще коли Олег Блохін був головним тренером збірної, з доволі несподіваною заявою виступив президент ФК «Харків» Віталій Данилов. Він сказав таке: «Можна дати шанс тренерові, що успішно проявив себе у внутрішньому чемпіонаті. Маркевич, наприклад. Це мій футбольний опонент, тренер команди-конкурента, але він, грубо кажучи, не з суперзірками сьогодні обіграє всіх. Візьміть Маркевича! Він не запрошуватиме іноземців сюди, він запрошуватиме тих, хто грає! У нього підхід зовсім інший. І він буде слухати критику, а не як Блохін, що вважає себе великим тренером, якому й сказати нічого не можна».
Врешті-решт газета «Сім’я і дім» (цитати вище − з неї) подає як підсумок свого коментаря: «Усе залежить від Григорія Суркіса, який переконаний, що зі збірною України можуть працювати лише українські (читай: постсовкові) фахівці. Якщо він все-таки зрадить переконанню, то список кандидатур автоматично розшириться і чи не кожна з них є сильнішою за українську. Ну хіба можна порівняти досвідченого й авторитетного Капелло з Михайличенком чи Лужним, а Ліппі − з Кузнєцовим чи Маркевичем?!»

Волинський футбол.
Конфлікт між волинською обласною і луцькою міською владою довкола центрального стадіону «Авангард» досі не вичерпаний. Причини непорозуміння пояснює Сергій Григоренко, голова депутатської комісії з питань інформаційної політики, міжнародного співробітництва, молоді, спорту і туризму Луцької міської ради:
− Коріння цього конфлікту в тому, що попереднє керівництво мерії надало дозвіл футбольному клубу «Волинь» на оренду стадіону, але самого договору оренди укладено не було. Сталося так, що в рішенні міської ради були прописані всі зобов’язання міста перед орендарем, а жодних застережень чи зобов’язань зі сторони орендаря не зафіксовано. Тепер цю ситуацію належить врегулювати у правовому полі, завести в легітимне русло. Скандал же виник через те, що певні комерційні структури чинять спроби забрати цей об’єкт із міської комунальної власності, заволодіти стадіоном і землею під ним (йдеться про комерційну фірму «Феміда-Інтер», очолювану близьким другом недавнього волинського губернатора Володимира Бондара − Василем Столяром, власником ФК «Волинь». Міська рада категорично проти такого розвитку подій. І щоб довести свою зацікавленість у повноцінному функціонуванні стадіону, плануємо в 2008 році виділити 2 мільйони гривень на реконструкцію бігових доріжок стадіону. Ми вважаємо, що міський стадіон має служити всій громаді, а не лише футбольному клубу. Неприпустимо, коли сторож або ж тренер «Волині» у нетактовній формі виганяє з його території пенсіонерів, які забажали тут побігати, або ж тих, хто приїхав на тенісні корти. Стадіон міський, тому у вільні від тренувань ФК «Волинь» дні і години люди повинні мати до нього вільний доступ…
Під час прямої лінії на Волинському телебаченні проблему прокоментував також Микола Зайченко, начальник управління у справах молоді та спорту Волинської облдержадміністрації:
− Є проблеми з легкоатлетичними доріжками на стадіоні «Авангард». У важких, травматичних умовах проводимо чемпіонати області. Стадіон − міська власність, перебуває в оренді у ФК «Феміда-Інтер». Луцький міський голова Богдан Шиба пообіцяв, що на наступний рік будуть виділені кошти на реконструкцію легкоатлетичних доріжок, секторів. Сума − 2 млн. грн. Якщо буде мало, то обласний бюджет також буде допомагати. В легкоатлетичних турнірах ми відкочуємося все нижче і нижче.

Логотип Євро-2012 цього тижня у волинській пресі не використовувався.

Зовнішньої реклами на цю тему не виявлено.


Дніпропетровськ

13 декабря состоялось последнее в этом году заседание областной федерации футбола в Днепропетровской области. Официальный повод собрания − утвердить состав и работу постоянных комитетов. Также был утвержден турнир памяти Николая Петрицкого, который начнется на ближайших выходных, график футбольных матчей и бюджет федерации. На деле это заседание и голосование было лишь формальность, потому что все заранее было утверждено и согласовано «футбольными спонсорами». От Андрея Павелко, главы ФФ Днепропетровской области, журналистам не удалось даже услышать ни одной конкретной цифры.
Одно из киевских рекламных агентств начало установку на улицах информационно-поисковых терминалов под названием СитиИнфо. Внешне они представляют собой тумбы с буквой i наверху, в специальной нише которых встроен компьютер. Стенд запрограммирован на двух языках − украинском и английском. И подобные услуги в Украине предоставляются только в Киеве и Днепропетровске. «Информационно-поисковые терминалы решили установить к Евро-2012, − сообщил начальник КП административно-технического управления горсовета Анатолий Лебедев. − Все желающие могут воспользоваться информацией, которая заложена программистами в мини-компьютере». С помощью СитиИнфо совершенно бесплатно можно узнать: точное время, температуру воздуха, получить информацию о своем местонахождении, автомаршруте, о самом Днепропетровске, сведения об отелях, кафе, кинотеатрах, городских властях, музеях, учебных заведениях, памятниках, коммерческих и госструктурах и прочих организациях. Пока таких устройств в городе только три: на площади Ленина, на улице Набережной Победы и на железнодорожном вокзале, и все они пока еще не работают, потому что горэлектросети требуют за них оплату, а городской бюджет это не финансирует. Было решено снабжать информационные устройства энергией от аккумуляторов.
Впервые за весь год дал интервью журналистам Вячеслав Кернозенко, один из ведущих игроков «Днепра». Одним из основных тезисов его интервью было пояснение провала в чемпионате. По мнению Кернозенко, проигрыш произошел из-за отсутствия сильного дублирующего состава, равнозначному основному. «У нас не хватает людей, чтобы ротация состава проходила менее болезненно. К тому же не забывайте, что у нас очень много молодежи, которую постепенно подпускают к «основе». Этого же мнения придерживаются в основном в футбольной среде. Относительно же первенства «Днепра» в турнирной таблице на сегодняшний день, Кернозенко сказал, что радоваться рано.
«За зимнее чемпионство медали не дают. Тем более что по очкам в турнирной таблице все лидеры находятся рядом. Что будет дальше, предугадать невозможно. Ни для кого не секрет, что «Динамо» нынче не то, что было раньше. «Шахтер» начал сезон активно, но, попав в мясорубку Лиги чемпионов, потерял очки. Да, бесспорно, наши гранды немного сдали в игре. С другой стороны, мы набрали очки там, где и должны были это сделать, поэтому в сумме и получился такой результат». Также можно сказать, что к мнению Кернозенко в качестве своеобразного футбольного эксперта прислушиваются. Его уважают и как футболиста, впрочем, многие неудачи приписывают тому, что у него плохое зрение и на поле он носит линзы.
В субботу, 15 декабря, в днепропетрвском магазине, где продают футбольную атрибутику, состоялась автограф сессия двух футболистов «Днепра» Сергея Назаренко и Олега Шелаева. Рекордная посещаемость в почти полтысячи человек заставила футболистов задержаться намного дольше предполагавшегося «регламентом» часа − встреча с поклонниками «Днепра» растянулась более чем на два часа. Новогодний перерыв руководство клуба решило использовать с выгодой и посвятить его пиару. На автограф сессию созвали все городские каналы и прессу, загодя ее анонсировали. В итоге очередь из болельщиков растянулась от магазина на приличный участок улицы.


Донецьк

Только на пятый день в донецких печатных СМИ появилась информация о прошедшем в Донецке 6-7 декабря Форуме «Открытый Донбасс», изюминкой которого стала работа секции по Евро-2012 (см. предыдущий отчет). Публикации в газете «Жизнь» посвященные этой теме были напечатаны (11.12) -»И овцы целы, и волки сыты?»и (12.12) − «У нас есть то ,что вам нужно».
«Жизнь» (13.12) также напечатала информацию
«Харьков начинает подготовку», в которой сообщается, что профильные комиссии горсовета Харькова приступили к рассмотрению общегородской концепции плана мероприятий по подготовке к Евро-2012.
Отметим и заметку в «Донецких новостях» (13.12) под заглавием
«Одними современными стадионами не обойдемся». Вот ее текст:
«Для нормального проведения Евро-2012 в Украине строительства даже суперсовременных стадионов будет маловато. Так считают представители польских городов, принимающих европейский футбольный форум. Как рассказал газете руководитель с украинской стороны украино-польской программы Иван Слободяник, польские партнеры признали, что ход строительства новых современных стадионов в нашей стране на данном этапе намного опережает Польшу.
− Чемпионат Европы − это не только современные стадионы. Очень важно, что находится вокруг него, как расположена инфраструктура для принятия гостей. Поэтому в нашей стране придется больше всего уделить внимания качеству дорог, увеличить количество гостиниц, изменить в лучшую сторону отношение к своим клиентам обслуживающего персонала всей туристической и торговой инфраструктуры, − заметил И.Слободяник».
Тему отставки О.Блохина донецкие СМИ также продолжали муссировать. В частности, «Жизнь» (11.12) публикует комментарий
«Семин − в Киев, Блохин − в Москву»; «Панорама» (13.12) − «Не сошлись в сумме», «Михайличенко и Заварова в сборной не будет?».
О назначении Юрия Семина донецкие СМИ писали дружно и одинаково:
«Динамо» поведет бывший машинист», « Ю.Семин: в киевском «Динамо» не должно быть балласта» − «Спорт-арена» (11.12);
«Рули, «Машинист»! Теперь киевлянами»«Салон Дона и Баса» (11.12);
«Юрий Семин − рулевой «Динамо»«Донбасс» (13.12).
Об игре «Динамо» со «Спортингом» свидетельствуют заголовки:
«Как начали, так и закончили»«Жизнь» (14.12);
«Творцы антирекордов»«Донбасс» (14.12);
«Худшая команда Лиги чемпионов»«Салон Дона и Баса» (14.12);
«Отмучились»«Спорт-арена» (14.12).
Но, ради справедливости, стоить отметить, что досталось и «Шахтеру».
«Унылая пора, года окончание…» − комментирует «Салон Дона и Баса» (14.12) после заключительной игры с «Ворсклой». Здесь же газета информирует о реакции болельщиков: «Год закончен на минорной ноте», − пишет газета и публикует фото нескольких баннеров, вывешенных в Донецке на встрече «Шахтера» с «Ворсклой»: «Вы украли год нашей жизни», «Играйте утром на Кирша, точно не придем», «Верните нам «ШахтЕр».
«Донбасс» (14.12) также обращает внимание на негодование болельщиков и называет новые баннеры: «Требуем золота», «Год без достижений, безвольная игра − омерзительно» и др.
К критике своей бывшей команды присоединился и ее бывший капитан Анатолий Тимощук, интервью которого в газете «Донецкие новости» (13.12) так и называется:
«А.Тимощук: «Некоторым игрокам рано были выделены «авансы».


Запоріжжя

За відсутності матчів чемпіонату України головною футбольною подією минулого тижня на Запоріжжі стала урочиста церемонія нагородження лауреатів футбольного сезону обласного та міського рівня, що пройшла у культурно-діловому центрі «Байда» під егідою обласної федерації футболу за участі її голови Олександра Сергача. На церемонії відзначили переможців чемпіонату області серед дорослих, дублерів і юнаків, та переможців чемпіонату міста. Також до цього заходу приурочили оголошення списків 22 кращих футболістів-любителів області, а також кращих тренерів, кращих арбітрів і кращих меценатів футболу. Церемонія зібрала спортсменів, тренерів та функціонерів з усієї області і, безумовно, сприяла популяризації масового футболу в регіоні.
Кулуарна інформація тижня стосується одного з головних власників ФК «Металург-Запоріжжя» Ігоря Дворецького (він же − співвласник «Індустріалбанка» і ВАТ «Запоріжсталь», які є головними спонсорами футбольного клубу). З неофіційних джерел стало відомо, що Дворецький веде інтенсивні консультації з членами спостережної ради «Запоріжсталі», намагаючись досягти порозуміння у вирішенні якогось важливого питання. Цим питанням вірогідно може бути продаж «Запоріжсталі» − нею давно цікавляться структури Рината Ахметова, але досягти консенсусу з ціною комбінату не вдавалося. Що станеться з футбольним клубом у разі продажу підприємства «донецьким», прогнозувати важко. Але, за неофіційною інформацією, футбол лишається великою втіхою для Дворецького і його компаньйонів по клубу, тому поганих наслідків для «Металурга» від можливого продажу «Запоріжсталі» не очікується. До того ж, зміна власника комбінату можлива лише за доброї волі найкрупнішого акціонера − Едуарда Шифріна, який останнім часом успішно намагався збільшити свій пакет акцій: можливо, для вигідного продажу, не виключено − для більш ефективного управління і збільшення прибутків. Мотиви дій Шифріна наразі невідомі.

Зовнішньої реклами Євро-2012 у Запоріжжі не зафіксовано.

ЗМІ на тижні коментували ряд футбольних подій. Газети «Запорізька правда» від 11.12.07р. та «Искра» від 13.12.07р. повідомили про те, що обласна федерація футболу (із згадкою її голови О.Сергача) згідно свого плану роботи провела семінар підвищення кваліфікації тренерів дитячо-юнацьких і аматорських команд: їх вчив провідний фахівець ФФУ Павло Дуніхін, 25 тренерів здали іспити і отримали сертифікати.
«Искра» також коротко повідомила про рішення комітету арбітрів ФФУ відсторонити від суддівства арбітрів Жосана і Березку за грубі помилки у матчах чемпіонату.
Ще одна інформація у «Искре» стосується Євро-2012: «Президенты Украины и Польши Виктор Ющенко и Лех Качинский убеждены, что оба государства успеют подготовиться к проведению Евро-2012, об этом они заявили на общей пресс-конференции в Киеве. Ющенко выразил убеждение, что нет оснований считать, что Украина не успеет подготовиться к проведению Евро-2012. Напомним, недавно главный тренер сборной Украины Олег Блохин заявил, что финальная часть Евро-2012 в Украине может не состояться».
Газета «Улица Спортивная» від 11.12.07р. коментує відставку О.Блохіна з посади головного тренера збірної, вміщує також фото О.Блохіна та Г.Суркіса. Стаття нейтральна і об’єктивна, у ній кілька разів згадуються ФФУ та Г.Суркіс, цитуються його висловлювання.
Відставку Блохіна коментує також газета «Остров Свободы» від 13.11.07р. У статті згадується ФФУ. Присутня така думка щодо нового тренера збірної: «Президент ФФУ Григорий Суркис круга кандидатур не обрисовывал, объяснив это тем, что на должность главного коуча сборной нельзя назначать абы кого в спешке. В то же время околофутбольная молва с пугающим единодушием прочит в главные тренеры национальной команды Алексея Михайличенко. Человека, последнее тренерское достижение которого − финал молодежного чемпионата Европы-2006 − оказалось перечеркнуто бездарным провалом «молодежкой» отбора к Евро-2009. А между тем бывший наставник нашего «Металлурга» и просто хороший специалист Вячеслав Грозный уже второй год никого не тренирует, а лишь «не вылазит» из различных футбольных телешоу.
Також «Остров Свободы» друкує проміжні підсумки опитування сайту ФФУ про те, хто має очолити національну збірну, і вказує інтернет-адресу, за якою можна голосувати за кандидатів.


Закарпаття

Зовнішня реклама.
Ніякої інформації немає − жодних біг-бордів, листівок тощо.

Інформація у ЗМІ.

Радіо «Версія» 08.12.07
Випуск о 08.00
Федерація футболу України упродовж трьох років передасть у школи 500 тис. м’ячів. Про це напередодні сказав президент ФФУ Григорій Суркіс, виступаючи на відкритті семінару «Перспективи розвитку шкільного футболу». Він нагадав, що виходячи з першочергової потреби у забезпеченні футбольними м’ячами, з 2001-го по 2005-ий роки Федерація передала школам 800 тис. м’ячів. Тим не менш, зазначив пан Суркіс, дефіцит м’ячів залишається великим, тому Федерація футболу прийняла рішення про придбання протягом найближчих років ще півмільйона м’ячів для шкіл. Ця робота буде реалізовуватись вже з початку 2008-го року.

Радіо «Версія» 14.12.07
Випуск о 14.00
Український уряд передбачив виділення двохсот мільйонів доларів на підготовку кадрів у сфері обслуговування. Ці гроші будуть задіяні під час проведення чемпіонату Європи 2012-го року, заявив напередодні у ході круглого столу з питань проведення Євро-2012 директор департаменту професійно-технічного навчання міністерства освіти і науки України Тимофій Десятов. За його словами, фінансування розраховане на 2008-ий-2012-ий роки. Також пан Десятов зазначив: «Будуть враховані всі психологічні особливості гостей, які приїдуть до нас на чемпіонат. У сфері харчування для вегетаріанців будуть передбачені окремі столи, крім того, для мусульман будуть виділені місця для молитов». Матчі Чемпіонату Європи по футболу 2012-го року відбудуться, зокрема, у Києві, Донецьку, Дніпропетровську і Львові. У резерві знаходяться Харків і Одеса.

У газеті «Ріо» за 15.12.07 у матеріалі «Динамо» стало гірше за «Спартак» підбиваються підсумки гри динамівців в основній Лізі чемпіонів. Проводиться паралель гри між київським «Динамо» і московським «Спартаком». Зокрема, зазначається, що нинішньому «Динамо» у турнірі, як і взагалі в євро кубках, робити абсолютно нічого: «Пропустивши 19 голів у груповому турнірі, київське «Динамо» перевершило «досягнення» московського «Спартака», який кілька сезонів тому дозволив суперникам у шести матчах ЛЧ відрізнитися у своїх воротах 18 разів…». «Динамо» ж має рекорд турніру − 40 поразок.
І іншому матеріалі цієї ж газети «Час підсилюватись чи розбігатись?» мова йде про зимовий період для українських клубів. Це найкраща можливість провести трансферну політику, повноцінні тренувальні збори, визначити, хто з виконавців покращуватиме тру у вирішальних двобоях вищої ліги.
Зокрема, про ФК «Закарпаття». Відпочинок в ужгородського клубу розпочався відразу ж після матчу з «Металістом». Перед новим роком гравці «Закарпаття» пройдуть медогляд, після чого відпустка триватиме до 8 січня. Традиційно перший виїзний збір підопічні Шарана планують провести у Трускавці. Далі плани дещо незвичні. На футболістів чекає турецька Анталія. Тут уже не нам вирішувати, куди витрачати клубні гроші (яких за фактом узагалі немає): чи на турецькі мотиви, чи на підсилення кваліфікованими гравцями. До речі, вже багато наставників клубів «вишки» зазначали, що не завжди збори в Туреччині дають хоча б якісь плоди.
Потім конкретно йдеться про подальшу долю і техніку деяких гравців команди: «Втім, чи зможе «Закарпаття» бути конкурентоспроможним без суттєвого підсилення? Захист довів, що морально-вольових рис вистачає на один, щонайбільше два матчі поспіль. За вік і майстерність уже велося чимало розмов: або фізика підводить, або концентрації не вистачає. В півзахисті явно виділяється Аладашвілі, однак де він буде після зими... Роль руйнівника непогано виконує Козоріз. Інші розчиняються в «злагоджених командних діях». Напад інертний, незважаючи на старання Марцваладзе, майже двометровий зріст Діденка і вічну перспективність Ксьондза. І лише улюбленець публіки Бундаш показує непоганий рівень і «забивучість».
У газеті «Ужгород» за 15.12.07 у матеріалі «Закарпаття не погрожує, а тільки привертає увагу» минуло тижнева теми гри з харківським «металістом» продовжується. Зокрема, повідомляється, що після неї ФК «Закарпаття» звернувся до футбольної громадськості. Суть його звернення можна звести до такого: якщо подібні прояви суддівського свавілля матимуть місце в майбутньому, наша команда зніметься з розіграшу чемпіонату. При цьому дано чітко зрозуміти: такою заявою ніхто нікому не погрожує й не збирається перекладати вину за невдалі виступи в чемпіонаті. Здійснено лише спробу привернути увагу до так званих малих клубів, які вже неодноразово потерпали від помилок арбітрів.
Ще в одному матеріалі цього друкованого органу «Турнір пам’яті Юрія Бажова» йдеться про те, що управління у справах молоді і спорту
За сприяння Закарпатської облдержадміністрації, Федерація футболу Закарпаття, Ужгородська СДЮШОР із футболу та Асоціація спортивних журналістів Закарпаття 15 грудня в ужгородському спорткомплексі «Юність» стартував VII Міжнародний юнацький турнір із міні-футболу пам'яті Юрія БАЖОВА.
…За нагороди боротимуться команди юнаків 1991 р. н. з Ужгорода, Виноградова, Львова, Харкова, Словаччини та Угорщини. Відбудуться також матчі в шоу-футболі за участю чемпіонів України серед команд гравців 1973 і 1984 р. н.».
Кулуарні розмови.
Ужгородський ФК «Закарпаття» буде мати серйозну кадрову проблему на початку весняного сезону. Склад команди покинуть ряд гравців основного складу − півзахисник Іван Козоріз, воротар Дмитро Бабенко та півзахисник Владислав Микуляк переберуться у сімферопольську «Таврію», де проходитимуть оглядові збори. В основному ряди клубу гравці покидають через нестабільність у виплаті зарплатні. Як стало відомо з неофіційних джерел, до цього часу гравцям клубу не виплатили зарплатню за останній місяць.
Незрозуміла ситуація і з орендованими від «Динамо» грузинськими легіонерами Аладашвілі, Марцваладзе та перспективним Ксьонзом, а також Діденком з «Металіста» та Зелді з «Геліосу». Шаран хоче щоб гравці й надалі виступали в клубі.
А учбово-тренувальні збори команда розпочне з 8 січня в Трускавці, де проведе 10 днів, потім 10 днів − в турецькій Анталії (до речі, це вперше в історії клубу), а потім 10 днів − в Угорщині. Тренером продовжить працювати Володимир Шаран, через те, що більш імениті фахівці вимагають велику зарплатню, яка клубові не «по-кишені».
Але очевидно, що досвідчені тренери просто не хочуть йти в клуб, де обіцяють одне, а на ділі виходить зовсім інше. За неофіційною інформацією, до цих пір з обіцяних 150 тисяч доларів попередньому головному тренеру «Закарпаття» Петру Кушлику виплатили лише 50% від суми.
Ходять чутки, що навіть якщо «Закарпаття» займе останню сходинку у турнірній таблиці, всерівно не вилетить з вищої ліги через те, що буде створена Прем’єр-ліга, де братимуть участь 18 найсильніших команд України. Тобто, кращі дві команди з першої ліги, згідно регламенту увійдуть у вищу, а натомість дві останні не вилетять.


Житомир

Про Євро − 2012 минулого тижня звучала інформація на регіональній FM − станції «Житомирська хвиля» у новинах спорту. Власне про це було зазначено фрагментарно у зв‘язку з тим, що журналіст нагадав про відзначення всесвітнього Дня футболу та про неприглядний стан Центрального стадіону міста Житомира. Було поінформовано, що в Києві теж деякі стадіони не ремонтувались практично з моменту їх спорудження і не придатні для занять спортом. Ще до кінця поточного року завершиться реконструкція двох стадіонів, а також в рамках підготовки до Євро − 2012 буде відремонтовано резервний для проведення чемпіонату стадіон «Темп»(?).
Зміст матеріалу на радіостанції «Крок − радіо» теж стосувався Євро − 2012. А саме − йшлося про те, що уряд України передбачив виділення 200 мільйонів доларів на підготовку кадрів у сфері обслуговування. Це робиться для цивілізованого забезпечення проведення футбольного чемпіонату. Журналіст підкреслив, що фінансування розраховане на 2008 − 2012 роки, але чи буде так, як цього хоче уряд, не відомо. Адже днями в парламенті має відбутися голосування нового так званого коаліційного уряду і хтозна, як він віднесеться до вирішення питань Євро. Нагадую, що власник «Крок − радіо» − представниця Партії Регіонів в обласній раді Тетяна Іваницька, тому радіо неприхильне до пропрезидентських політичних сил і систематично веде проти них активну інформаційну боротьбу.
Щодо місцевих футбольних справ. Не зважаючи на те, що минулого тижня відзначали всесвітній День футболу, місцева преса цю дату обійшла увагою. Навіть газета «20 хвилин», у якій постійно присутня спортивна сторінка, жодним словом не обмовилась про футбол. Обласне телебачення та обласне радіо нагадало про це свято, оприлюднило інформацію з історії футболу, в тому числі й місцевого, але без жодних коментарів щодо футбольних реалій в області.
Реклами ЄВРО 2012 не зафіксовано.


Кіровоград

Традиционная пресс-конференция начальника Кировоградского горспортотдела Александра Куценко, посвященная работе по развитию и популяризации физической культуры и спорта в областном центре в 2007 году, в этот раз проходила не в стенах горисполкома, а в Государственной летной академии Украины. Вначале представители масс-медиа стали свидетелями чествования футбольной команды «Икар-ГЛАУ», выигравшей в завершающемся сезоне Кубок области, Кубок и открытый чемпионат Кировограда 2007 года. После этого приятного события Александр Григорьевич рассказал об успехах, проблемах и планах на будущее. При этом начальник горспортотдела особое внимание уделил футболу:
 − В областном совете, − сообщил Александр Куценко, − состоялось совещание, где спонсор ФК «Олимпик», президент корпорации «XXI век» Николай Онул предложил бизнес-план по совершенствованию клубной инфраструктуры. Планируется до 2012 года выделить на эти цели 25 миллионов гривен. Это помимо содержания самой команды. В планы инвестора входит приведение в порядок основного и запасного полей, окончание строительства гостиничного комплекса на стадионе «Звезда» к 1 апреля 2008 года, тесное взаимодействие с тренерами ДЮСШ-2 горспортотдела по привлечению перспективных ребят для работы в профессиональной команде. Все это делается для того, чтобы кировоградская команда в 2011 году играла в высшей лиге. При этом никаких денег из бюджета затрачиваться не будет. Единственная просьба Николая Леонидовича − передать в долгосрочную аренду стадион «Звезда»…»
Участники совещания, видя живую заинтересованность известного бизнесмена и мецената, а также его желание урегулировать все вопросы в юридическом плане, высказали ему свою поддержку. Но в любом случае последнее слово останется за депутатами облсовета, на балансе которого находится главная кировоградская спортивная арена. Сам же Александр Куценко считает, что сегодня нужно сделать все возможное для того, чтобы футбол в Кировограде развивался, и пойти навстречу тем, кто реально хочет помочь в этом важном деле.
Слідом за «Народним словом» про сумніви бувшого головного тренера збірної України Олега Блохіна, який не виключає, що фінальна частина чемпіонату Європи з футболу 2012 року в Україні може не відбутися, розповіла і «Кіровоградська правда». «За його словами, − пише газета, − ризик провалу проведення в Україні фінальної частини Євро-2012 «реальний на 80 відсотків». «Це все ще під великим сумнівом, − сказав Блохін. − Чому? Якщо не знесуть Троїцький (торговельний комплекс), що будується перед НСК «Олімпійський», то, може, і не буде Євро-2012…
Президент Федерації футболу України Григорій Суркіс заявив, що особисто готовий стати учасником «футбольного» Майдану, що може бути організований футбольною громадськістю проти будівництва торгово-розважального комплексу перед НСК «Олімпійський»…


Луганськ

В областной федерации пока межсезонное затишье, посвященное ремонту помещения. ДЮСШ до февраля тоже ничего не планируют проводить.
Общественность области все внимание приделяет избранию премьера и формированию нового кабинета министров, сейчас не до футбола. Все в ожидании передела власти на местном уровне.
Пресса за отчетный период много внимание приделяла политической ситуации в стране, интересующую нас тему местные СМИ не затрагивали.
В чемпионате Украины по мини-футболу Луганский «ЛТК» по-прежнему на последнем месте. В игре с «Локомотивом», ведя в счете 2:1, на последних секундах пропустили мяч, в результате только ничья.
В первенстве среди юношей 1994 г.р. молодая команда «ЛТК» показывает несколько лучший результат и идет на шестом месте.
Продолжаются первенства по мини-футболу в Луганске, Лисичанске, станице Луганской и Рубежном.
Рекламы ЕВРО 2012 не зафиксировано.


Львів

Жодної акції стосовно підготовки до Євро-2012 у Львові та Львівщині протягом останнього тижня не відбулося.
І все ж, одна подія минулого тижня, дуже вагома для Львова таки мала статися − це обрання на сесії Львівської міськради заступника міського голови Львова з питань підготовки до Євро-2012. Як відомо, заступника мера пропонує сам мер, а депутати його або підтримують, або ні. Отож, як стало відомо за кілька днів до сесії, мер Львова Андрій Садовий запропонував на цю посаду кандидатуру Олександра Жарікова − до цього фігури у Львові абсолютно невідомої. І в четвер, 13 січня, у день Андрія (іменини міського голови) повинні були затвердити Олександра Жарікова на посаді. Проте на початку сесії, без будь-якого пояснення це питання зняли з порядку денного. Потім в коментарях ЗМІ це пояснювали тим, що Жарікова начебто не було в той день у Львові, і він не зміг тим самим виступити перед депутатами. Проте, як стало відомо мені, причина зовсім в іншому: перед засіданням сесії стало відомо про те, що цю кандидатуру не підтримають фракції (зокрема, БЮТ, УНП, частина Нашої Україна), тому аби не провалити голосування, то питання й зняли. Ходять ще й інші чутки. Кажуть, що на цю посаду також претендує радник Садового з питань Євро-2012 Олег Засадний. Взагалі, тепер невідомо, чи цього року оберуть заступника мера з питань Євро-2012 у Львові, адже у грудні залишилася лише одна міська сесія − бюджетна, на якій затверджуватимуть бюджет на 2008 рік. У Львові бюджетна сесія триває за звичай три дні, і на ній розглядається лише одне питання. Тому питання заступника з питань Євро-2012 відійде далеко на задній план. Хоча, все можливо.
17-го грудня, відбулася колегія Львівської облради, на якій затвердили Регіональну програму розвитку області до Євро-2012 на 2008 рік. Ця програма створена в основному для залучення іноземного інвестора. Згідно цієї програми, на яку з обласного бюджету буде закладено більше 1 млн. грн. будуть проводитися різноманітні заходи стосовно залучення інвесторів (форуми, виставки тощо).
У друкованих ЗМІ основна увагу цього тижня приділялася не футболу. Центральні сторінки номерів (зокрема, у газеті «Спортивка») були приділені темі баскетболу, де у чоловічій суперлізі завершилося перше коло. Окрім того, в номері «Спортивка» вміщено інтерв’ю президента міні-футбольного клубу «Енергія» Стефанківа (чемпіона України та поточного лідера чемпіонату), у якому йдеться про те, що цього року стоїть завдання також на золоті нагороди та перемогу у Кубку. Уже у цю середу у Львові в 1/8 фіналу кубку України зустрінуться львівська «Енергія» та донецький «Шахтар» лідери українського міні-футболу. Керівництво Федерації футболу України цього тижня у місцевих ЗМІ не світилося.
«Кулуари». У цьому міжсезонні на відміну від попередніх взагалі не має чуток стосовно придбань або втрат львівських «Карпат» (можливо, поки що, адже команда зараз перебуває у відпустці). Окрім однієї: в ФК «Москва» сватають одного з лідерів теперішніх «Карпат» Лєаніда Ковєля. Проте, як стало відомо особисто мені, не так ФК «Москва» цікавиться Ковєлєм, як «Карпати» хочуть вигідно продати цього молодого і талановитого гравця. За чутками, тут діють за такою схемою: кидають у всі які можна ЗМІ інформацію про те, що Ковєля хочуть продати туди-то або туди, і тоді на гравця знаходиться ціла купа покупців. Як стало відомо мені від людини, яка спілкувалася з агентом футболіста Шандором Варгою, ФК «Москва» не вела жодних переговорів з Ковєлєм. Таким чином, «Карпати» фактично закинули «удочку», чекаючи на багату рибину. У літнє міжсезоння таким чином хотіли сплавити ще одного форварда «Карпат» Батісту, у якого завершувався контракт, і який міг піти з клубу взагалі безкоштовно як вільний агент. Чутки (запущені представниками клубу) навіть сватали Батісту у київське «Динамо», проте справа тоді не вигоріла і бразилець залишився у клубі. Тепер таким же чином, виглядає на це, хочуть зробити з Ковєлєм. Можливо, цього разу таки вдасться.
Жодних елементів зовнішньої реклами (роздача листівок, біг-борди тощо) у Львові помічено не було.


 Миколаїв

На Миколаївщині в обласних державних органах про підготовку до ЕВРО-2012 не згадували.
Але це − умовно, адже в організаціях і обласних державних органах працює чимало людей, які є футбольними вболівальниками, тому говорили і про Євро 2012 і про Григорія Суркіса, погоджуючись і вітаючи вердикт Асоціації спортивних журналістів України щодо визнання Президента Федерації футболу України Григорія Михайловича Суркіса «Людиною спорту» 2007 року, а перемогу України та Польщі в тендері УЄФА за право прийняти фінальний турнір Євро-2012 − найяскравішою спортивною подією.

Вниманию Г.М.Суркиса! Реакция региональных СМИ.

Вітали цю подію і журналісти краю. До Миколаївської обласної АСЖУ входить 50 представників ЗМІ, які висвітлюють тему спорту в газетах і журналах, на телебаченні і в Інтернет-виданнях. Журналісти схвально відгукнулися про плани ФФУ щодо роботи «Прес-клубу», який вже в січні 2008 року має провести своє перше засідання в офісі національної федерації, а також про те, що у Будинку футболу працюватиме Центр підготовки та підвищення кваліфікації спортивних журналістів. Є й такі, що вже готові взяти участь у конкурсі щодо висвітлення в ЗМІ проектів ФФУ. Журналісти кажуть: справа лише за Управлінням інформаційної політики ФФУ, якому доручено розробити умови цього конкурсу.
У футбольному середовищі впродовж останніх днів мова здебільшого точиться довкола чергової невдачі київського «Динамо» у останньому матчі Ліги чемпіонів. Загальна думка така, що київське «Динамо», на щастя, відмучилося в нинішній Лізі, але у Лісабоні команда зовні виглядала набагато краще, ніж в інших матчах. Вболівальники Миколаєва звернули увагу на голкіпера киян Тараса Луценко, який в цій зустрічі зіграв досить упевнено. Люди запитують: чому він довгі роки сидить у запасі? Запам’ятався вболівальникам і молодий нападаючий Артем Кравець.
Але, переймаючись невдачею команди, вболівальники сподіваються, що перемоги будуть ще попереду. Кращі часи «Динамо» пов’язують з новим головним тренером команди Юрієм Сьоміним.
Серед обговорюваних тем − звільнення головного тренера ФК «Іллічівець» Семена Альтмана від виконання своїх обов'язків. Ніхто не знає про причини відставки, але згадують цю подію у контексті того, що маріупольську команду до відповідного двобою за кубок України готує добре відомий всім миколаївцям тренер Іван Балан, який останнім часом працював помічником Альтмана.
Миколаївці бажають успіхів і Олегові Блохіну, якого призначено головним тренером ФК «Москва». Принаймні деякі любителі футболу кажуть, що вболіватимуть і за цю команду у чемпіонаті Росії, як за Санкт − петербурзький «Зеніт», де грає колишній підопічний Олега Блохіна− півзахисник збірної України Анатолій Тимощук.
Зовнішня реклама.
Біг-бордів, листівок, плакатів, реклами тощо, які б розповідали про проведення Євро-2012 в Україні, на вулицях міст і сіл області − не виявлено. Не виявлено також використання знаку Евро-2012 на товарах широкого вжитку, одязі, продуктах харчування.
В ЗМІ області. Преса.
«Цель − Евро-2012» − під такою назвою з’явився матеріал прес-служби Миколаївської обласної федерації футболу України у газетах «Скиф» (12.12.07) та «Николаевский бизнес» (12.12.07). У ньому повідомлялося про те, що відбулося засідання виконкому ФФ Миколаївської обласної.



Вниманию И.Линника! Эту инициативу нужно преподать на официальном сайте и на ПРЕССИНГЕ, как пример для подражания другими региональными федерациями.

«Исполком утвердил проект Комплексной программы развития футбола в Николаевской области на 2008-2012 годы. Сейчас данный документ будет представлен на рассмотрение депутатов областного совета. Стратегическую цель этой Программы Николай Еропунов выразил однозначно: «На чемпионате Европы 2012 года в составе национальной сборной Украины должен играть как минимум один николаевец! Поэтому приоритеты отданы развитию детско-юношеского и массового футбола, улучшению футбольной инфраструктуры, в частности − строительству новых полей и стадионов» («Скиф»,12.12.07).
Щотижневе спортивне видання «Николаевские новости» з прийнятих рішень виконкому ФФУМО відзначає, що тепер в чемпіонаті Миколаївської області введено «податок на легіонерів»: «В частности, теперь за каждого «легионера» (футболиста, который прописан не в Николаевской области) владельцам клуба придется разово перечислить на счет областной федерации футбола по 200 гривен» («Николаевские новости»,11.12.07).
У матеріалі також відзначається, що за рішенням виконкому регіональної організації ФФУ «придется раскошелиться и за откровенную грубость: за полученную красную карточку полагается выложить 100 гривен, а за допущенные массовые беспорядки и хулиганство во время проведения соревнований − от 500 до 1000 гривен» («Николаевский бизнес»,12.12.07).
Що треба присікати брутальність на футбольному полі, починаючи з дитячо-юнацького віку футболістів, підтверджує наступний матеріал «Врадиевское побоище». У матеріалі розповідь про матч, який відбувся 24 листопада у групі «Північ» обласної дитячої ліги. Зустрічалися команди селищ Врадіївка і Доманівка. Після матчу четверо юних футболістів потрапили у лікарню, а підсумок мають іще підвести правоохоронні органи. Що трапилося? «Во втором тайме, при счете 2:1 в пользу хозяев поля, игра была прервана из-за беспорядков.
На игроков команды Доманевки с кулаками набросились их соперники. Доманевцы были вынуждены спасаться бегством. В драке, а точнее − в избиении, длившемся несколько минут, пострадали, как минимум, восемь юных футболистов. Тренеры команды Доманевки вызвали милицию (поскольку автобус не мог нормально выехать), которая оперативно приехала на стадион. В течение трех часов в райотделе писались заявления и давались объяснения». Автор статті робить резюме, з яким не можна не погодитися, а саме, що «соревнования детской лиги проводятся, простите за каламбур, не только с соревновательной целью. А и для пропаганды футбола, популяризации здорового образа жизни среди молодежи. Детско-юношеский футбол занимает одно из ведущих мест и в целевой комплексной программе развития футбола в Украине, находится под пристальным вниманием ФФУ. Как охарактеризовать «врадиевский конфликт» − решайте, таким образом, сами. Дети стали не только очевидцами, а и активными участниками скандала. На мой взгляд, здесь виновны не столько юные футболисты, сколько их тренеры, не научившие ребят правилам честной мужской игры, уважению к соперникам и арбитрам. Об этом следует задуматься и руководству ДЮСШ, ведь воспитание не должно ограничиваться лишь вопросами тактики и техники. Разве не должны в ДЮСШ прививать детям вечные жизненные ценности?» («Николаевские новости»,11.12.07).
Найпопулярнішою темою місцевих мас-медіа за минулий тиждень була інформація про відставку Олега Блохіна і призначення головним тренером київського «Динамо» Юрія Сьоміна.
«Футбольная сборная осиротела без возражений» («Николаевские новости»,11.12.07), «Блохин покинул сборную» («Николаевский бизнес», 12.12.07), «У сборной Украины по футболу будет новый тренер» («Флагман − Н», 12.12,07), «Блохин ушел» («20 минут», 13.12.07).
У всіх цих матеріалах цитуються слова Олега Блохіна: «Отборочный турнир мы провалили. И я не хочу делать скидку ни на силу соперников, ни на слабость нашего чемпионата. Как и четыре года назад, я полностью отвечаю за свои слова и всю вину за провал беру на себя», а також те, що «на брифинге с участием Григория Суркиса и Олега Блохина фамилии вероятных кандидатов на должность наставника национальной сборной названы не были. Как отметил руководитель федерации, он противник поспешных шагов, и готов прислушаться к рекомендациям. Со своей стороны, Блохин высказал пожелание, чтобы его сменил украинский специалист»
Журналісти газети «Николаевский бизнес», мабуть, так були засмучені відставкою Олега Блохіна, що поруч з цим повідомленням розмістили матеріал під назвою «Сборную возглавит Юрий Семин», але далі написали правильно: «8 декабря 2007 года президент ФК «Динамо» (Киев) Игорь Суркис представил нового главного тренера столичного клуба. Им стал известный российский специалист Юрий Семин» («Николаевский бизнес», 12.12.07).
Це підтвердили матеріали інших видань Миколаївщини: «Юрий Семин возглавил киевское «Динамо»« («Флагман − Н», 12.12,07), «Киевское «Динамо» возглавит московский специалист Юрий Семин», («Николаевские новости»,11.12.07).
Що Олег Блохін у ФК «Москва» буде не один, окрім Андрія Баля і Олега Кузнєцова, є ще один представник України, розповідається у публікації під назвою «В ФК «Москва» − николаевский юбиляр»! Спортивна громадськість Миколаївської області і обласна АСЖУ поздоровляє з 50-річчям Миколу Суржика. «В прошлом − спортсмен-легкоатлет, кандидат в мастера спорта СССР. А затем долгое время работал в «Судостроителе» администратором. В 90-х годах Суржик уехал работать в Россию. Сначала помогал в тульском «Арсенале» Евгению Мефодьевичу Кучеревскому, с которым они крепко дружили. Затем перебрался в Москву, в «Торпедо-ЗИЛ». Судьба свела там с Валентином Ивановым, легендарным советским игроком и тренером. Несколько последних лет Николай Суржик работает в ФК «Москва» в должности старшего администратора. …Высокий профессионализм и другие лучшие качества отличают в работе нашего николаевского полпреда в столичном российском клубе («Николаевские новости»,11.12.07).
Радіо. Телебачення.
В передачах Миколаївського обласного радіо згадували про Євро-2012 у повідомленні про засідання виконкому Федерації футболу Миколаївської області (ФФМО). Коментуючи стратегічну мету, затвердженого проекту Комплексної програми розвитку футболу краю на 2008-2012 роки, голова ФФМО Микола Єропунов зазначив, що основна мета наших дій, щоб на чемпіонаті Європи 2012 року у складі національної збірної України повинен грати як мінімум один вихованець миколаївського футболу.


Полтава

Полтавській «Ворсклі» у грудні довелося зіграти ще два матчі в рамках 14 кубку України з донецьким «Шахтарем». Перший матч у Полтаві господарі програли 0:3, а тому на ньому й зосередимося. Газета «Полтавщина спорт» 11-17.12.07 у матеріалі «Одним − весілля, іншим − похорони надій» загалом так охарактеризувала цей матч: Сподівання полтавських уболівальників на позитивний результат матчу були основані на тому, що «Шахтар» напередодні невдало виступав у Лізі чемпіонів. Але гірники приїхали в Полтаву в доброму настрої і навіть Луческу залишив у Донецьку цілу групу основних футболістів. Навіть основний воротар Пятов сидів на заміні. Переграти сьогоднішню «Ворсклу» без особливої складності зможе люба класна команда. До того ж перед матчем у полтавців були досить серйозні кадрові проблеми. Перебір карток не дав можливості зіграти Кулакову, Кравченку, а Главіна одружувався. Якщо в першому таймі «Ворскла» хоч щось змогла протиставити супернику, то в другому розсипалася.» І традиційно не обійшлося без вилучення гравця в нашій команді. Найближчі матчі пропустить Олександр Чижов. Гарну фразу на післяматчевій прес-конференції сказав Луческу про гру «Шахтаря»: «Сьогодні на полі була команда, а у вівторок − просто 11 чоловік». В.о. головного тренера «Ворскли» А.Момот нічого особливого не сказав, лише пообіцяв, що клуб у міжсезонні буде активним на трансферному ринку. Оляд цього кубкового матчу робили лише газети «Коло» ( 13-19.12.2007), матеріал «Ворскла» була бита «Шахтарем» та «Полтавщина спорт» (11-17.12.2007). Що цікаво, в обох газетах надрукована одна й та ж сама фотографія.
Зрозуміло, що матч відповідь у Донецьку 12 грудня перетворився на формальність. Як ми знаємо закінчився він у нічию 1:1, чесно кажучи навіть і не уявляю, як «Ворскла» ще примудрилася забити гол.
А от газета «Полтавський Вісник» (14.12.2007) продовжує активно висвітлювати турніри з міні-футболу на призи «Полтавського Вісника» та з фут-залу ІІІ-а відкрита першість Полтавського заводу медичного скла (ПЗМС). У турнірі з міні-футболу після 4-5 турів лідерство з 12-а очками ділять команди ФК «Розсошенці» (це один з мікрорайонів Полтави) та ФК «Карлівка» (райцентр на сході області). Найцікавішим матчем туру видався поєдинок «Інтернат №1» − «Зоря-Ворскла» − 5:6. Юні вихованці Олександра Єжакова по ходу зустрічі вигравали 3:1, але досвідчені ветерани полтавського футболу зуміли переломити хід гри і довести її до логічного завершення. Чотири команди мають по 9 очок: «Інтернат №1», «Зоря-Ворскла», «Ювента» та ФК «Ворскла».
Після п`яти турів відкритої першості ПЗМС команда господарів − єдині, хто не втратив жодного очка. У першій четвірці колективу на майданчик стабільно виходить голова правління ВАТ ПЗМС Олександр Кудацький і встиг навіть забити кілька мячів. Центральний матч туру − це гра між командами «Зеніт-1» (команда від заводу «Полтавамаш») і «Пластиком». Завершилася вона бойовою нічиєю − 4:4. Лідирує ПЗМС − 15 очок, по 12 у команд «Зеніт-2», «Стріт», «Чайка» та «Барса». Змагання тривають.
Команди, які виступають в регулярних чемпіонатах України та області пішли на канікули. У гравців полтавської «Ворскли» вони триватимуть до 8 січня. Наступного дня літаком з Борисполя делегація біло-зелених вилітає в Анталію. За попередніми даними наступні два збори футболісти проведуть також на турецькому березі. Зі спаринг суперниками команда визначиться вже на місці. На даний момент колектив ніхто не залишив. Про зміни у складі стане відомо вже після повернення команди з відпустки. (за інформацією прес-аташе ФК «Ворскла»).
Щодо команд другої ліги, то кременчуцький «Кремінь» збирається 16 січня і до кінця лютого буде готуватися вдома. Наприкінці лютого їдуть в Алушту на 1-й збір, який завершиться 9 березня. Другий збір також проводять в Криму з 17 по 27 березня (За даними інтерв’ю з головним тренером ФК «Кремінь» Сергієм Свистуном − «Полтавщина спорт» від 11-17.12.2007).
Головний тренер ФК «Гірник-Спорт» м. Комсомольськ Олег Ратій стажувався у свого колишнього наставника Мирона Маркевича у харківському «Металісті». Зараз займається питаннями, що пов’язані з підготовкою до весни. Команду очікують відновлюючи збори та перегляд потенційних новачків (За даними інтерв’ю з головним тренером ФК»Гірник-Спорт» м. Комсомольськ Олегом Ратієм − «Полтавщина спорт» від 11-17.12.2007).
Цими вихідними я спілкувався з президентом триразового чемпіона області ФК «Велика Багачка» Володимиром Журавлем. З його слів команда збирається після канікул числа з 14 січня на збір, який пройде на базі місцевого санаторію «Псьол». Умовам, в яких проводитимуться збори, може позаздрити будь-який колектив другої ліги.
№49(11-17.12.2007) газети «Полтавщина спорт» більш ніж на половину присвячений футболу. У рубриці «Личность» на останній сторінці видання передруківка інтерв’ю з Олегом Блохіним «Фартовий» (Джерело: Sports.Ru., автор Олександр Харламов).
Зовнішньої реклами щодо Євро 2012 в місті не зафіксовано.


Суми

Як вже повідомлялося у попередньому звіті, 7 грудня у польському місті Гожув відбулося підписання угоди про співробітництво між Сумською областю та Любуським воєводством. Як повідомив на прес-конференції по завершенні візиту керівник сумської делегації, заступник голови облдержадміністрації Олександр Цупро, при обговоренні шляхів співпраці між регіонами двох держав мова йшла і про майбутнє ЄВРО-2012. Хоча ні Суми, ні Гожув безпосередньо до проведення європейської першості не причетні, вони готові зробити свій внесок у те, аби організовуваний Україною та Польщею чемпіонат пройшов на високому рівні.
В першу чергу це стосується створення відповідної інфраструктури, і насамперед − облаштування доріг та поліпшення транспортного забезпечення. Адже Сумщина є прикордонним регіоном, через який з боку Росії до міст, де проходитимуть матчі Євро-2012, буде рухатися велика кількість вболівальників. Керівництво області, за словами Олександра Цупро, сподівається на виконання цієї роботи крім бюджетних коштів залучити й гроші інвесторів. Це, зокрема, може бути й польський капітал. Серед іншого поляків зацікавив проект створення в пункту пропуску «Бачівськ» на трасі Київ-Москва логістичного центру, поява якого значно б спростила проходження митних процедур для водіїв, які рухатимуться через державний кордон України. Також партнери сумчан готові поділитися сучасними технологіями будівництва доріг, забезпечити підготовку високопрофесійних кадрів в різних галузях господарства.
Олександр Цупро говорить, що укладання угоди про співпрацю саме з польським воєводством дозволяє області «узгодити швидкості» просування до футбольного форуму, проведення якого може суттєво поліпшити інфраструктуру області.
Також тема Євро-2012 згадувалася і під час презентації на минулому тижні угоди, підписаної між Міністерством культури та туризму України та Сумською ОДА в сфері регіонального співробітництва. Серед передбачених нею заходів велика увага приділяється розвитку туристичної сфери, створенню в регіоні низки цікавих туристичних маршрутів. За словами голови ОДА Павла Качура, Сумщина вже найближчим часом повинна після Києва та Львова увійти до трійки областей з найбільш потужною в Україні туристичною базою. Свої дивіденди, говорить він, це принесе саме під час проведення в Україні європейської першості. Він ставить завдання зробити все можливе, аби потік туристів не рухався транзитом через Сумську область, а розтікався її територією, залишаючи тут певну частку коштів. Показати туристам на Сумщині, впевнений губернатор, є що, головне − зацікавити їх своїми історичними пам’ятками, а для цього потрібно виконати великий обсяг роботи, в чому обласна влада й сподівається на допомогу Міністерства культури.
На минулому тижні під егідою Федерації футболу Сумщини і згідно з її календарним планом в обласному центрі пройшов турнір пам’яті Володимира Танькова − колишнього тренера місцевої дитячої футбольної школи та викладача педагогічного університету. Його учасниками стали 6 команд, серед яких найкращими виявилися гравці, котрі представляли колишніх випускників згаданого вузу.
Також у суботу в Сумах було зіграно матч за суперкубок України з фут-залу між командами ветеранів «Ніколь» (Суми) − «Плесо» (Київ). З рахунком 7:3 перемогу здобула сумська команда.
Всесвітній день футболу 10 грудня у Сумах не відзначався.
В період міжсезоння публікацій на футбольну тематику в місцевих ЗМІ стало менше. Так, газета «В двух словах» за 12 грудня під заголовком «Прощай «король»! Или до свиданья?» вмістила матеріал про відставку тренерського штабу збірної України. Констатуючи, що спроба Олега Блохіна і Григорія Суркіса досягти компромісного рішення відносно подальшої сумісної роботи не мала успіху, видання схвально оцінює діяльність Блохіна на посту головного тренера, називаючи його успіхи заслугою в тому числі і Федерації футболу України. Адже ФФУ вперше за багато років вдалося знайти людину, яка тривалий час керувала головною командою країни, досягнувши з нею ніким неочікуваного результату.
Газета «Данкор» за 12 грудня розповіла про презентацію нового логотипу донецького «Шахтаря». Також це видання опублікувало розлоге інтерв’ю з новим головою правління ВАТ «СМНВО ім.. Фрунзе» Віктором Чобаном − керівником найбільшого підприємства області, де трудиться близько 20 тисяч сумчан. На запитання журналіста, як 35-річний менеджер проводить свій вільний час, Віктор Чобан відповів: «Я спортом займаюся, в футбол граю, сквош. Я знаю, в футбол тут грають кожного вівторка, я теж обов’язково підключусь. Поки що у мене невелика травма, а так теж буду грати». З огляду на таке хобі нового керівника машинобудівного гіганту цілком реальним видається висловлене в одному з попередніх звітів припущення щодо можливості створення в найближчому майбутньому на базі підприємства футбольної команди майстрів, якої зараз немає в місті. Сам Віктор Чабан на цю тему поки що не говорить, зазначаючи, що перш ніж приймати якісь рішення, він повинен добре ознайомитися з економічною ситуацією на підприємстві.
Зовнішньої реклами Євро-2012 в Сумах немає.


Рівне

Найвагомішою подією в футбольному житті регіону на минулому тижні стало відзначення 50-річчя заснування ФК «Верес». Саме дійство відбулося в затишній атмосфері, адже вперше в одному кафе зібралися футболісти і тренери, котрі творили історію клубу впродовж півстоліття. Щоправда, деякий гіркий присмак залишила відмова як колишніх, так і нинішніх футболістів команди взяти участь у торжествах. Так, на святкування не прийшли: найкращий бомбардир команди всіх часів Володимир Чирков; одна з колишніх зірок клубу, а невдовзі й тренер «Вереса» Григорій Шаламай; в минулому воротар клубу, а нині голова обласної федерації футболу Володимир Поліщук; гравець, який провів найбільшу кількість матчів за «верес» (майже 550) Володимир Новак; Орест Баль (брат Андрія Баля) та ще низка відомих у Рівному футболістів, які виступали не тільки за рівненську, а й команди першої та вищої ліги колишнього СРСР. У всіх, за офіційною версією, були об’єктивні причини. А насправді, як висловився в приватній розмові Григорій Шаламай, мовляв, з Власиком (президентом ФК «Верес») на одному кілометрі «велику потребу» робити не сяде. Зрештою, в кожного, хто зігнорував святом, є свої образи на керівництво клубу. Демарш нинішніх футболістів (а це передусім досвідчені гравці) зумовлений невиконаними обіцянками Святослава Власюка погасити двомісячну заборгованість із зарплати перед командою. До слова, на святі президент клубу пообіцяв, що всі гроші футболістам повернуть після 14 грудня, а, зокрема, після сесії міської ради, котра начебто має виділити на клуб додаткове фінансування. Блеф! По-перше, сесія відбудеться 26 грудня. По-друге, немає гарантії, що депутати виділять необхідну суму. По-третє, якщо й виділять, то живі гроші з’являться, швидше всього, уже після Різдва. Натомість, у директора ФК «Верес» Сергія Сільвая − повний відчай. Президент 15 грудня відбуває на два тижні на відпочинок, а клуб немає коштів, щоб сплати необхідні внески до ПФЛ. Про погашення зарплати і перспективи зимового тренувального збору.
На самому святкуванні тривало жваве обговорення широкого спектру футбольних тем: від спогадів про колишні славні часи до відставки Олега Блохіна. Мабуть, не варто переповідати, що ветерани в один голос стверджували, що вони свого часу грали не за гроші, а за честь команди, що на полі «гризли землю під ногами», а в сучасної молоді не така самовіддача. Часто доводилося чути докорів на ФФУ і ПФЛ щодо залучення легіонерів. На думку ветеранів, провідні українські клуби беруть, як правило, не молодих і перспективних, а далеко не кращих за доморощених. Звідси поразки як клубів на міжнародних турнірах, так і бездарна гра збірної. Логічно мова перейшла про відставку Олега Блохіна, котрого вважають чи не єдиного, хто міг би належно підготувати національну команду до Євро-2012. Натомість, як подейкують, Григорію Суркісу не до вподоби самобутній характер Блохіна, що й зумовило його відставку. Словом, поголівно вболівальники на боці Олега Блохіна.
Важко сказати, наскільки має під собою реальні підстави твердження президента клубу, що, мовляв, ведуться переговори з якимось серйозним спонсором «Вереса». В усякому разі, з цього приводу поширюються дві версії. Перша − Власюк блейфує. Друга − знову торгується, як це було два роки тому зі страховою компанією «Княжа».
Тема Євро-2012 на разі в розмовах як з вболівальниками, футболістами, так і функціонерами впродовж минулого тижня чітко не окреслювалася. Отож, важко змалювати якусь чітку картину.
Символіки і реклами Євро-2012 не спостерігається.
Місцеві засоби масової інформації, окрім інформацій про виступ МФК «Рівне» та міні-футбольного турніру, подали звіти про святкування 50-річчя «Вереса». Щоправда, хто як: хто обмежився короткою інформацією, а хто й цілу сторінку виділив.
В цілому рівнянам нині не до Євро-2012. Одні переймаються подіями у Верховній Раді, інші − підготовкою до Нового року на фоні глобального подорожчання.


Тернопіль


У Тернополі та в регіоні зовнішньої реклами Євро-2012 не має.
Прихованої реклами також немає.
Заходи.
15 грудня у Тернополі розпочався турнір з міні-футболу на «Кубок Святого Миколая». Триватиме змагання до 23 грудня. Дев’ятий турнір на «Кубок Святого Миколая» присвячений пам’яті Героя України В’ячеслава Чорновола.
Міський голова Тернополя Роман Заставний вручив подяки, грошові премії та виграний кубок гравцям і тренерам футбольного клубу «Тернопіль-Буревісник», які стали переможцями обласного чемпіонату з футболу. У свою чергу юнаки також підготували для мера подарунки: м’яч із власними автографами та іменну футбольну форму з першим номером. «Цей м’яч є для мене найкращим подарунком, бо вірю, що тут стоять підписи майбутніх чемпіонів світу», − сказав з цього приводу Роман Заставний.
Кулуарні новини.
14 грудня повинна була відбутися сесія Тернопільської обласної ради. Однак з 10.00 до 18.00 години так і не вдалося відкрити сесійне засідання через сварки, непорозуміння і бійку між депутатами з фракції «Наша Україна» і БЮТ. З цього приводу окремі депутати у кулуарах обласної ради говорили, що через тривале протистояння між двома згаданими фракціями та законодавчою і виконавчою гілками тернопільської влади неможливо вирішувати питання. Зокрема, ті, що стосуються виділення земельних ділянок, розвитку туристичної інфраструктури тощо. За словами підприємців-депутатів, якщо така ситуація триватиме і надалі, то Тернопільщина не буде готова у 2012 році, під час проведення Євро, запросити туристів через відсутність інфраструктури.

Моніторинг тернопільських друкованих ЗМІ.

Щоденна газета «20 хвилин»:
«Вперед, «Динамо»!»
− про прес-конференцію Ігоря Суркіса, на якій він представив нового головного тренера «Динамо» Юрія Сьоміна. «Справи футбольні в сусідніх «Карпатах»« − підсумкова стаття про гру ФК «Карпати» у цьогорічному сезоні. «Андрій Шевченко: «У нас одне завдання − чемпіонство, і втрачати очки ми не маємо права» (за матеріалами ЗМІ). «Деякі футболісти «Динамо» побоюються Сьоміна» (за інформацією ЗМІ) − більшість гравців київського «Динамо» не в захопленні від призначення нового головного тренера команди росіянина Юрія Сьоміна. Деякі гравці були не проти, щоб команду продовжував очолювати Олег Лужний. «Хто очолить збірну України? Дискусія триває.» − президент ФФУ Григорій Суркіс наразі не каже, хто очолить збірну України після відставки Олега Блохіна. «Ті самі гості в ту саму хату» − український футбол залишився без євровесни, наші клуби давно вже не демонстрували таких низьких показників. Олегу Лужному так і не вдалося врятувати потопаючий «Титанік» київське «Динамо» від сорому в Лізі чемпіонів. Стаття критична. «У київському «Динамо» розпочалася планова зачистка»
«Свобода»:
«Український футбол: збірна без Блохіна»
(за інформацією ЗМІ). «Футбол. Ліга чемпіонів: «Європорожняк» «Шахтаря» − донецький «Шахтар» замість Ліги чемпіонів чи виступу у Кубку УЄФА завершив груповий турнір на останньому місці. «У «Динамо» − новий тренер» (за інформацією ЗМІ).
«Тернопіль вечірній»:
«Шахтар» закінчує євросезон»
. «Юрія Сьоміна призначено головним тренером «Динамо».
«Вільне життя»:
«Чи дасть Юрій Сьомін раду київському «Динамо?»

«Нова Тернопільська газета»:
«Призначення Сьоміна: «тверда рука» чи шлях у нікуди
. «Ліга чемпіонів: недовго грала музика» (за інформацією ЗМІ) − «Шахтар» стрімко запалився і так само стрімко згас Стаття критична. «Як звільняли Блохіна» (за інформацією ЗМІ). «Ринат Ахметов: «Навесні «Шахтар» буде зовсім іншим» (за матеріалами ЗМІ) − інтерв’ю Рината Ахметова під час презентації нової емблеми «Шахтаря». «Футбольна Європа: Дрогба − прооперований, а Шевченко − забиває!» (за інформацією ЗМІ).
«Місто»:
«Гравці «Динамо» не в захопленні від відставки Лужного»
(за інформацією ЗМІ).
«RIA-плюс»:
«У «Динамо» − новий наставник»
.
«Четверта влада»:
«Куди росіянин Сьомін виведе київське «Динамо»?
.
«Номер один»:
«До Євро-2012 треба готуватися вже!»
.
«Нова ера»:
«Динамо» нарешті отримало головного тренера»
.

Тернопільське державне телебачення, телеканал «TV-4», «Smile TV», ФМ-станції «Українська хвиля», «Радіо Тернопіль», «Радіо ТОН» та обласне державне радіо в інформаційних випусках та випусках спортивних новин інформували про поточні футбольні новини України та зарубіжжя. Усі ЗМІ коментували відставку Олега Блохіна, призначення Юрія Сьоміна головним тренером київського «Динамо», невдале завершення групового турніру донецьким «Шахтарем».
Також інформували про вручення міським головою Тернополя Романом Заставним грамот, медалей та грошових премій гравцям і наставникам ФК «Тернопіль-Буревісник» − переможцю цьогорічного чемпіонату області з футболу.


Харків

На прошлой неделе вице-губернатор Сергей Стороженко опроверг слухи о том, что запланированное строительство «Металлист-сити» под угрозой. Результаты специалисты УЕФА смогут увидеть к июню 2010 года. Сегодняшний вариант «Металлист-сити» − это офисные здания и пятизвездочная гостиница. Между ними − своеобразный культурно-развлекательный центр с бассейнами, спа-салонами и саунами, бильярдными и кегельбанами. Сергей Стороженко говорит − сюда любители футбола будут приходить за несколько часов до матча, здесь будут развлечения и для взрослых, и для детей. На Южную трибуну можно будет зайти с «Металлист-сити» без препятствий. Авторы проекта не планируют здесь возводить забор. Сергей Стороженко рассказывает, что спортивный город будет располагаться на месте пустыря. Но он задевает и завод имени Фрунзе. Предприятие уже готово переехать в один из цехов завода Малышева. Сергей Стороженко говорит, что никаких конфликтов нет и не будет. Вместо старых гаражей рядом со стадионом сделают многоэтажную парковку. Мэр Михаил Добкин обещал, что с владельцами гаражей городские власти договорятся. По неофициальной информации конфликт с владельцами гаражей продолжается − непонятно, куда девать машины до строительства парковки, ходят слухи, что ежемесячная плата за пользование новой парковкой будет доходить до 30 долл., в то время как сейчас за год − 20 грн., кто из нынешних владельцев может себе это позволить? И т.д.
За день до официального окончания конкурса на лучший харьковский логотип к Евро-2012 − 14 декабря − на сайте горсовета появилась информация о продлении конкурса до 30 декабря.
На прошедшей неделе появилась также информация о том, что Антимонопольный комитет Украины разрешил ООО «НЬЮ СИСТЕМС АМ» (фирма Александра Ярославского) арендовать харьковский аэропорт. Это стало следующим шагом после разрешения городского совета в июле этого года, полученного Ярославским, на разработку 278 га в районе аэропорта. Одна из основных задач сегодня − построить вторую полосу и продлить существующую. Все эти работы Ярославский будет осуществлять в свете последних событий (см. предыдущие отчеты) совместно с российским бизнесменом Олегом Дерипаской. Основным конфликтным моментом является то, что строительство должно затронуть окружную дорогу и поселок Федорцы (около 14 домов?), находящихся на этой территории. Насколько известно, что делать с людьми и домами − пока неизвестно. Тем не менее, в контексте подготовки Харькова к ЧЕ в вопросе с аэропортом ситуация, похоже, начинает приобретать реальные очертания.
Внешней рекламы по Евро-2012 кроме той, что вывешена на стадионе «Металлист» на западном фасаде Южной трибуны (баннер «Євро. Харків. Металіст» и рядом еще два с гербами г.Харькова и «Металлиста», и баннер «Metalist-city», закрывающий внутри стадиона разрушенную Восточную трибуну ) не появилось.
В «Объектив-новостях» на ТРК «Simon» и в Интернет-издании «Статус-кво» 12.12.07 прошел репортаж по пресс-конференции вице-губернатора Сергея Стороженко, где он внес ясность относительно будущей судьбы «Металлист-сити».
В новостях «МедиаПорт-Новости» на каналах «S-Tet» и «Фаворит» 14.12.07 прошла информация о продлении конкурса на лучший харьковский логотип к Евро-2012.


Херсон

Плакатів та біг-бордів з приводу Євро-2012 не спостерігалось.
Визначився володар кубка Херсона з футболу. У фінальному матчі за цей трофей зустрілися чемпіон другої херсонської ліги «Гілея-Інвест» та СДЮШОР «Кристал»-команда, сформована із вихованців школи 1990-1991 р.н. Основний час гри переможця не визначив, а в серії пенальті фортуна посміхнулася молоді. Вперше в історії херсонського футболу володарем кубка міста стала команда, яка не вважається лідером місцевого футболу. До перемоги СДЮШОР «Кристал» привів тренер Сергій Шевцов, а також весь колектив школи на чолі з її директором, арбітром національної категорії Анатолієм Жосаном.
Були зіграні матчі 9-го туру XV відкритого чемпіонату херсонської області з фут-залу серед команд вищої та першої ліг. Зокрема, у центральному матчі туру «Барс-Кристал» познущався над минулорічним переможцем чемпіонату «Західінкомбанком», здолавши останнього з рахунком 10:1.
За традицією після завершення футбольного сезону шляхом опитування фахівців і тренерів обласна федерація футболу визначають кращих за підсумками чемпіонату Херсонщини. Одинадцять лауреатів представляють 5 команд. Більше всього представників у списку каховчан − 5. У минулому році більше всього лауреатів було в чемпіона − команди «Мир» − 7 футболістів. Цього разу в Горноставці лише два представники. Три лауреати − у дебютанта чемпіонату бронзового призера херсонської «Сигми». Один − «Високе поле». У порівнянні з попереднім роком тільки 4 гравці зуміли зберегти за собою місця серед 11 кращих. Це Вадим Жуков, Юрій Смирнов, Ігор Нойок і Роман Тормозов. Усього ж у нинішніх анкетах називали 32 футболіста, що представляли більшість команд першої ліги. Були представники і другої ліги. Але місць серед лауреатів, на жаль, лише 11. Також була визначена і трійка кращих арбітрів, які обслуговують чемпіонат Херсонщини. Із шести претендентів, названих в анкетах, знову більшість голосів набрав Заур Курбанов, який другий рік підряд став кращим арбітром Херсонщини. Усього лише на очко менше в Ігоря Жосана. Третій − Володимир Володін. На звання «Кращий тренер Херсонщини» претендували четверо. Більше всіх голосів набрали Олександр Сапельняк («Мир») і Володимир Лебідь («Сигма»). На третім місці Ігор Хомінець (СК «Каховка») Вперше обласна федерація футболу визначила кращих футболістів по амплуа.
Херсонські ЗМІ поінформували населення щодо фінальної гри за кубок Херсона та фут-зальних матчів. Чи не вперше на сторінках газет «Вгору», «Горожанин и горожанка» були розміщенні оголошення стосовно проведення чергового туру чемпіонату області з фут-залу, детально надавався розклад матчів повного ігрового дня. Була помітна аналітична стаття про сучасний херсонський футбол: повідомлялося перш за все про постачання кадрів до футбольних клубів інших регіонів. Так, сусідній обласний центр місто Миколаїв, завдяки нашим футболістам став срібним призером чемпіонату України серед команд ІІ ліги, а у фінальному матчі кубка України серед ветеранів, що відбувся у неділю в Києві на базі національної збірної України (Конча-Заспа) команда «Миколаїв-хліб» перемогла чернівецьку «Буковину». І величезний вклад в цю звитягу вніс точний удар херсонця Олександра Чорнявського. Окрім того, кращим гравцем фінального матчу був визнаний херсонець, чемпіон та кращий бомбардир першості Угорщини в складі «Ференцварош» Ігор Ніченко. Найімовірніше, що і в наступному сезоні наші ветерани будуть грати за ту ж команду, оскільки в нашому місті немає таких любителів футболу, які б могли серйозно займатися командою ветеранів. Хоча, за великим рахунком, у нас і командою майстрів займатися нікому.
Газета «Херсонський вісник» від 13 грудня у публікації «Владимир Сальдо играет в футбол» розповідається про відкриття нового футбольного майданчика з штучним покриттям у Херсоні в школі №28. Автор відзначає, що задовго до епохальних святкувань з нагоди Євро-2012 в Україні намагаються виправдати довіру європейської громади і в ударному темпі модернізує та реконструює інфраструктуру. «В городах−хозяевах грядущего Евро отстраивают фешенебельные гостиницы для десятков тысяч европейских туристов, в них реконструируют аэродромы, прокладывают новые ветки метрополитена, строят современные стадионы. Но и в более «скромных» регионах процесс этого бурного строительства кипит. И пусть выражается это малыми примерами, но тенденция все же очевидна». Автор отмечает, что спортивная площадка школы №28 появилась по инициативе учащихся и родителей, идея была поддержана в управлении образования и науки исполкома городского совета и в управлении молодежи и спорта. Непосредственное участие в организации оборудования спортплощадки принял городской голова Херсона Владимир Сальдо. Он же получил право сделать первый удар по мячу». Також відзначається, що розвиток спортивної інфраструктури херсонських шкіл − пріоритетне завдання міської влади і на згаданому майданчику тут зупинятися не збираються.


Хмельницький

По-новому відзначили підсумки футболістів у Теофіполі. Воно відбулося за участі обласної федерації футболу, яка планує створити тут фарм-клуб ФК «Поділля-Хмельницький» і самих керівників ФК «Поділля-Хмельницький».
Ще з 70-80 років − коли тут був побудований чи не найкращий в області стадіон, Теофіполь став одним із футбольних центрів Поділля. Тоді місцева команда «Іскра» успішно представляла Хмельниччину в національній аматорській лізі. До будівництва цукрового заводу в шеститисячному Теофіполі не було великих заводів і підприємств, але не бракувало людей, котрі бережуть ті традиції й досягнення. Якщо за часів незалежності більшість спортивних споруд в області були або зруйновані, або, в кращому випадку, законсервовані, то у Теофіполі, при керівництві районом Василя Шуляка, спортивна база району збережена: три доглянутих функціонуючих стадіони, новий палац спорту з басейном цукрового заводу, дві ДЮСШ.
У Теофіполі найвищий в області відсоток охоплення місцевого населення фізкультурою і спортом і є кому боронити футбольну честь. Відповідна народна підтримка уболівальників − кожен шостий мешканець Теофіполя присутній на кожній календарній грі «Іскри».
Досягнення теофіпольських футболістів в сезоні 2007 року: очолювана Ігорем Шишкіним команда «Іскра» достроково, без жодного переносу ігор − за три тури до закінчення чемпіонату − втретє стала чемпіоном Хмельницької області з футболу. Захопивши лідерство з першого туру вони впевнено провели усі ігри. Добитися успіху теофіпольській команді не завадили кадрові втрати: Олексія Сенделя, Андрія Мартинюка, Степана Клекота, Андрія Будника, Андрія Дубчака «переманили» до професійного ФК «Поділля», з яким у теофіпольців є угода про співпрацю. В середині чемпіонату на їх заміну вийшли місцеві футболісти Чорний, Борисевич, Лукянов, Козелко, які разом з досвідченими Автанділом Гвіанідзе, Андрієм Здебським, Андрієм Будником, Олександром Грищуком вдалося зберегли набраний високий ігровий темп у другому колі змагань, і довести справу до переможного кінця.
Однак, вшанування почалося з нагородження юнацької команди «Іскри». У футбольному Теофіполі думають про резерв. Юні вихованці династії футболістів-тренерів батька Бориса і сина Максима Борисевичів також перемагали і вперше здобули малі бронзові медалі обласної першості.
Найближчий футбольний резерв з місцевих талантів виховується у другій теофіпольській команді − «Цукровик». Представник команди Іван Ващук та тренер Віктор Михальчук роблять все можливе для участі цукроварів у першій лізі чемпіонату області. В сезоні, що минув теофіпольці трішечки не дотягнули до фіналу, але у наступному сезоні в планах дублерів не давати основі спочивати на лаврах.
Маючи такі кадрові резерви, підтримку численних спонсорів, районної федерації футболу, котру очолює селищний голова Олексій Голодрига, президент ФК «Іскра» Андрій Петринюк разом з помічниками Володимиром Корозеєм, Олександром Співаком не думає зупинятися на досягнутому. «Наше першочергове завдання зберегти чемпіонський склад і гідно представляти Хмельниччину в національній аматорській лізі чемпіонів», − розмірковує президент.
Щодо команди майстрів КП ФК «Поділля-Хмельницький», то його почесний президент, хмельницький міський голова Сергій Мельник поки не бачить необхідності позбуватися йому статусу комунального підприємства. Комерційний статус, який клуб мав раніше, призводив до бюджетних зловживань, перекачування коштів поза бюджетом і надання послуг клубові за завищеними цінами − з вигодою для бізнесменів-власників і співвласників клубу.
− Ми шукатимемо спонсорів для спільного з комунальним підприємством розвитку футболу в місті, − розповів Сергій Мельник. − Намагатимемося закінчити друге коло в лідерах. Цілком можливо, що перемогти лідера «Княжу» з її договірними матчами ми не зможемо. І вкладати мільйони у купівлю футболістів і матчів, аби тільки вийти у першу лігу − не вигідно. Краще ці кошти вкладати у розвиток футбольної інфраструктури та виховання місцевих футболістів.
Крім того, міський голова сподівається на створення прем’єр-ліги, внаслідок чого місце «Поділля» у турнірній таблиці дозволить команді автоматично вийти у першу лігу.
Тренери «Поділля» Ярослав Бобиляк з Віктором Муравським провели кастинг молодих та перспективних хмельничан, які грають за клуби в інших областях. Але результатів ще не оголошено. «Поділля» планує тренувальний збір у Трускавці. А після новорічних та різдвяних свят гравці знову розпочнуть готуватися до весняної стадії чемпіонату у Хмельницькому, а потім, ймовірно, в Алушті, Закарпатті.


Чернівці

Впродовж тижня в контексті «Євро-2012» заходи в області не проводились.
Будь-яка інформація на зовнішніх рекламних носіях по згаданій темі відсутня.
ЗМІ.

Радіо «Буковина» (10.12.07).
В прямому ефірі в програмі «Зустрічі» взяли участь начальник УМВС України в Чернівецькій області генерал-майор міліції Георгій Проскурняк та начальник ВДАІ УМВС полковник міліції Ігор Доголіч».
Йшлось про виконання на місцях Указу Президента України щодо посилення безпеки дорожнього руху.
Представляючи слухачам тему, ведучий програми зазначив, що за статистичними показниками аварійність на дорогах України одна з найвищих в Європі. В області цей показник на сто тисяч населення дещо нижчий за загальноукраїнський, однак, викликає велике занепокоєння, адже щороку на автошляхах найменшої в Україні області гине понад сто чоловік. Така ситуація небезпечна не лише в загальнолюдському контексті, але й тому, що держава, готуючись до «Євро-2012», повинна, передусім, забезпечити безпеку пересування автошляхами численних гостей чемпіонату. Зверталась також увага на те, що Чернівці, як прикордонна область, будуть дотичними до прийому на своїх кордонах іноземних уболівальників.
Під час передачі її учасники розповіли про систему заходів, спрямованих на підвищення безпеки дорожнього руху на Буковині.

Газета «Вечірні Чернівці» (№50 13.12) в статті «Сарафічан зводить рахунки» повідомила про резонансний фінансовий скандал, який виник в ФК «Буковина» після завершення першого кола змагань. Конфлікт виник між керманичем ФК «Буковина» Василем Федорюком і колишнім президентом професійного чернівецького клубу, нині депутатом міської ради Валерієм Сарафінчаном, який невдоволений нинішнім станом справ у головній команді краю.
За словами В.Федорюка, Сарафінчан захотів, щоб він «повернув йому гроші, який він витратив на попередній клуб». В Федорик зауважив, що фінансові питання клубу на даний час контролює його спонсор (ВАТ «Цукровий завод»).
З ініціативи В.Сарафінчана в міській раді була створена депутатська комісія, яка вивчала використання фінансів у клубі. Однак, ніяких конкретних висновків комісія не зробила. Мер міста, Микола Федорук підтримав під час цих «розборок» діючого керівника клубу В.Федорюка та тренера В. Млинця. Газета наводить слова мера міста Миколи Федорука про те, що «Нинішні спонсори і надалі збираються утримувати ФСК «Буковина»«.
За словами п. Федорюка в команді розпочалися розмови про те, що припиняється фінансування «Буковини» і колектив можуть розпустити». В.Федорюк вважає домашній програш «Буковини» «Оболоні-2» результатом закулісних ігор, жертвою яких стала моральна стабільність в колективі. Втім, газета зазначає, що губернатор Володимир Куліш підтримує команду, як і спонсор, який виконує перед колективом свої зобов’язання.
В цьому ж номері «ВЧ» йдеться про результати шостого туру першості України з міні-футболу (перші ліга, західна група), у якій чернівецький «Меркурій» втратив перемогу над лідером − МФК «Іллічівець), зігравши в нічию.


Черкаси

Події в контексті «Євро-2012».

Вниманию А.И.Бандурко и И.Н.Федоренко!

Черкаські футбольні чиновники звернулися до Федерації футболу України з проханням внести стадіон в м. Умані до програми об'єктів, задіяних у проведенні чемпіонату Європи з футболу у 2012 році. Про це повідомив голова ФФ в області Володимир Фощій. Представники обласної федерації футболу пропонують, щоб в Умані дислокувалася котрась із команд-учасниць Євро-2012 і тренувалася на місцевому стадіоні, який, в принципі, відповідає нормативам. Розташування Умані на перетині транспортних шляхів, близькість до столиці та наявність автобану − такі аргументи на користь власної ініціативи висуває обласна ФФУ перед центральним керівництвом. Щоправда, в Умані немає аеропорту і п'ятизіркового готелю, де б могли жити футболісти та гості міста. Але, за словами Володимира Фощія, у разі позитивного для райцентру розвитку подій влада б знайшла кошти на створення необхідної інфраструктури.
На цьому тижні уманській громаді за участі керівництва міста й області було презентовано унікальний проект забудови нового житлового комплексу із розвиненою інфраструктурою під назвою «Греків ліс». За архітектурним проектом Івана Камельовського, комплекс розташовуватиметься на 23-х гектарах північної частини Умані і межуватиме з дендропарком «Софіївка». У плані передбачено будівництво 5-ти 15-поверхівок із загальною житловою площею 52,5 тис. кв. м. На 750 квартир. Втім, поки що рішення щодо будівництва не прийнято.
У понеділок 10 грудня в м. Каневі відбулася зустріч першого заступника міського голови Миколи Москальця з представниками німецької делегації з міста-побратима Фірзен, Німеччина, під час якої було обговорено ідею будівництва туристичного комплексу на березі Дніпра. Німецький інвестор готовий вкласти у справу щонайменше 30 мільйонів гривень і обіцяє вже за два роки побудувати тут сучасний туристичний комплекс із навчальним центром. Бізнесмен з м. Фірзена Ханс-Вільгельм Янссен-Брасс наголошує, що в Україні туристична галузь розвивається повільно і не вистачає фахівців, а у зв’язку з проведенням в Україні «Євро-2-12» це питання стає над актуальним. Аналогічну пропозицію трохи згодом висунули й черкаські бізнесмени. Оголошено тендер.
Події.
13 грудня відбулося засідання виконкому обласної федерації футболу, на якому розглядали питання про підсумки чемпіонату Черкащини в 1-й лізі, підбили підсумки діяльності в 2007 році. Як наголосив голова обласної федерації Володимир Фощій, порівняно з 2006 роком зріс рівень майстерності команд 1-ї ліги, зокрема, приємно здивували «Тясмин-Газовик» (Кам’янка), «Зоря» (Руська Поляна), «Наша Ряба». Під час засідання було відзначено кращих гравців у своїх амплуа, тренерів, арбітрів, спортивних журналістів., затверджено календар заходів н 2008 рік.
Кулуари.
Широко обговорюється ідея щодо будівництва у Каневі туристичного комплексу. Висловлюються думки, що в Канівській міськраді виникло певне протистояння через підкуп депутатів черкаськими бізнесменами (підприємець А.Хмільківський − один із кандидатів на посаду Черкаського міського голови на останніх виборах та Б.Райков − колишній нардеп). Незважаючи на переваги німецького проекту (застосування альтернативних джерел енергозабезпечення, надходження до 50% прибутків до міського бюджету), підтримка міськрадою саме його під великим сумнівом.
Преса.
У газеті «Спорт та здоров’я» опубліковано інтерв’ю з головою обласної федерації футболу Володимиром Фощієм, в якому, зокрема, піднімається питання незадовільної якості футбольних полів у багатьох регіонах Черкащини. Зокрема, йдеться про смілянський стадіон «Локомотив», стадіони в Маньківці, Монастирищі, Тальному, Катеринополі. Йдеться й про якість арбітражу. Фощій зазначає, що нинішнього року федерацію не задовольнила форма методів діяльності комітету арбітрів, тож голову цього органу було переобрано.
«Спорт та здоров’я» також інформує читачів про те, що визначилися два півфіналісти Кубка України з футболу − київське «Динамо» й донецький «Металург».
У цьому ж виданні стаття з історії футболу на Черкащині − про команду з жіночого міні-футболу «Ротор-Наташа», яка в 1990 році була чемпіоном СРСР.
Тут же розміщено передрук зі sport.com.ua про представлення Юрія Сьоміна в якості наставника київського «Дніпра» і матеріал про те, що Олег Блохін очолив ФК «Москва».
У газеті «Спорт та здоров’я» опубліковано коротку замітку про те, що туристична галузь України не готова до «Євро-2012»: «система підготовки кадрів не забезпечує потреб туристичної та курортної сфери. Гостро стоїть питання вивчення іноземних мов, а також будівництва п’яти − та чотиризіркових готелів у різних регіонах України».
У газетах «Антенна», «Вечірні Черкаси», «Спорт та здоров’я» розміщено турнірні таблиці чемпіонату Черкаської області серед команд 1-ї ліги.
У газеті «Антенна» опубліковано статтю «Без надійної зміни не обійтися», в якій йдеться про вдалий виступ команди СДЮСШОР м. Черкаси у чемпіонаті України дитячої ліги.

«Євро-2012» − реклама відсутня.


Чернігів

Протягом тижня Чернігівська регіональна федерація футболу ніяких заходів не проводила.
У кулуарах обговорюється інтерв’ю президента Чернігівського ФК «Десна» О. Савченка місцевому виданню «Болельщик»(14.12.07), в якому він висловлює мрію про будівництво в Чернігові стадіону на 50 тисяч місць. О. Савченко також підкреслив, що:
«Благодаря мэру города Александру Соколову, который долгое время занимался всеми проблемами «Десны», мы получили земельный участок, на котором развернется строительство клубной базы с 5−7 тренировочными полями. Ведем переговоры, чтобы на балансе клуба пребывал и домашний стадион «Десны». Когда это юридически произойдет, на арене начнутся строительные работы».
В кулуарах також зазначають, що О.Савченко завдяки отриманій землі, а це до 7 гектарів, покрив усі витрати, що вклав у фактичне придбання ФК «Десна».

В інформаційному просторі Чернігівщини, в містах і селах області зовнішня реклама щодо ЄВРО-2012 поки що відсутня.

Протягом тижня у ЗМІ Чернігівщини, друкованих виданнях та електронних ЗМІ порушувалися такі головні питання на футбольну тематику:
− кадрові зміни у київському «Динамо»,
− виступ збірної інвалідів України, у складі якої були і чернігівці на чемпіонаті світу в Бразилії, де нашими хлопцями здобуто бронзові нагороди,
− інформація про підсумки відбіркових турнірів за путівки на наступний чемпіонат Європи.


P.S.
Інформація з Івано-Франківської та Одеської області не надійшла через хворобу кореспондентів.
Підписатися на новини