ФУТБОЛЬНАЯ ЖИЗНЬ РЕГИОНОВ

Автономна Республіка Крим

В минувший понедельник гостем программы «На заданную тему» (ТРК «Неаполь») был почетный президент СК «Таврия» Сергей Куницын. В течение часа в прямом эфире Сергей Владимирович отвечал на вопросы, которые ему посредством Интернета задавали болельщики.
Много внимания, в частности, было уделено финансовому аспекту работы симферопольского клуба. По словам, руководителя «Таврии», на сегодняшний день возглавляемый им клуб, как и большинство украинских клубов, больше тратит, чем зарабатывает. Впервые были озвучены цифры по трансферам ряда игроков: за полмиллиона долларов был продан в польскую «Легию» Жуниор, по 160 тысяч «зеленых» крымчане выручили за Эдмара и Сергея Снытко, перешедших соответственно в харьковский «Металлист» и ахтырский «Нефтяник-Укрнефть», 300 тысяч заплатил таврийцам российский «Амкар» за аренду Марко Миловановича.
Впрочем, эти деньги лишь на одну четвертую покрывают расходы на команду. Кроме того, немалые средства идут на содержание клубной школы, в которой на сегодняшний день занимаются 400 ребят, аренду стадиона (772 тысячи гривен за три последних года) и базы в Почтовом (333 тысячи гривен в этом году), уплату налогов (примерно 4 миллиона гривен в год) и т. д. Только в текущем году в реконструкцию клубной базы уже вложено 4 миллиона гривен. Отреставрированы жилой корпус и столовая, водопровод, построены газопровод и второе поле, на котором с весенней части чемпионата свои матчи будет проводить дублирующий состав «Таврии». К весне, когда реконструкция закончится (в частности, будут приведены в порядок тренажерный зал и комплекс для восстановительных процедур), Куницын пообещал пригласить на базу журналистов.
Сергей Владимирович посетовал на то, что крымские власти не оказывают «Таврии» никакой помощи: «Тянуть клуб высшей лиги в одиночку − крайне тяжело. Чтобы ставить перед «Таврией» более высокие задачи, нужны серьезные вложения, нужна поддержка власти, а крымская власть, к сожалению, не помогает». Даже находящийся в собственности республики РС «Локомотив» его хозяева никак до ума довести не могут (вопрос о выделении из бюджета 300 тысяч гривен на строительство туалетов уже не первый год висит в воздухе). В Симферополе нет ни одного стадиона для любительских коллективов. Руководитель «Таврии» предлагает построить его за счет средств, которые клуб платит в бюджет в качестве налогов.
К игре «Таврии» в осенней части сезона у Куницына есть претензии. В основном, они касаются плохих результатов команды в выездных матчах. Впрочем, Сергей Владимирович надеется, что весной подопечные Михаила Фоменко (главному тренеру и его штабу почетный президент в очередной раз выразил свою поддержку) поправят дела в чемпионате и, как минимум, займут место не ниже, чем годом ранее (пятое). Верит Куницын и в то, что команде удастся пройти в четвертьфинале Кубка страны киевское «Динамо» и побороться за почетный трофей. Кубок был бы хорошим подарком к 50-летию «Таврии», которое клуб будет отмечать в следующем году. Праздничные мероприятия, кстати, по всей видимости, пройдут в конце мая.
В межсезонье «Таврию» покинут 6 − 7 футболистов, в основном, не проходящие в основной состав. Ожидается и усиление. На просмотр уже приглашены 15 потенциальных новичков. Куницын озвучил только фамилии игроков, приглашенных из крымских клубов − братья Петр и Алексей Ротань, Александр Артеменко (все − «Химик», Красноперекопск), Роман Довжик («Титан», Армянск), Сергей Ференчак (ПФК «Севастополь»).
В зимнее межсезонье «Таврия», по словам Сергея Владимировича, проведет три учебно-тренировочных сбора − в Алуште, на Кипре и в Турции.
Куницын с воодушевлением отозвался о создании на Украине премьер-лиги. По его словам, это как минимум поможет избежать судейского беспредела, который царит в нашем футболе.
К слову, тема судейства продолжает оставаться в центре внимания футбольной элиты и прессы полуострова.
В частности, крымские СМИ возмутило то, как мгновенно Комитет арбитров отреагировал на некачественную работу Анатолия Жосана в матче «Таврии» и «Ворсклы». Причем, в заявлении, распространенном от имени Виктора Дердо, почему-то упоминаются только ошибки, которые арбитр допустил в пользу хозяев. А ведь еще был, к примеру, несправедливо не назначенный пенальти в ворота полтавчан.
Вспомнили и сентябрьский матч «Таврии» и «Динамо», в котором в пользу гостей начудил Орест Шмигельский. Большинство претензий «Таврии» (если верить ее руководителям) признаны обоснованными, но ни Дердо, ни его сотоварищи об этом СМИ даже не сообщили. А тут сразу на всю страну − не дожидаясь оценки экспертной комиссии. Практика двойных стандартов получается. Сами понимаете, какое это мнение о работе Комитета арбитров и Федерации в целом создает на местах.
А вот безупречное судейство бельгийской бригады арбитров во главе с Франком де Блеккером первого кубкового матча «Таврии» с киевским «Динамо» вызвало шквал положительных отзывов. Анализируя спорные (возможно, для кого-то) эпизоды поединка, СМИ полуострова отмечают, что украинские рефери в жизнь бы не отменили два динамовских гола в ворота «Таврии» и на первых же минутах не сделали бы замечание любителю симуляций Милевскому. Судейство было настолько идеальным, что «Крымский обозреватель» предлагает раздать запись матча отечественным арбитрам в качестве пособия, как можно и нужно работать.
Кстати, победный для крымчан результат, конечно же, вызвал ажиотаж среди болельщиков и футбольных функционеров. Все отмечают даже не бойцовские качества таврийцев, сколько отсутствие последних у динамовцев. Такого слабого «Динамо», как говорят ветераны украинского футбола (Орлов, Сыроватский, Серебрянский и др.), не было за всю историю существования команды.
Ожидания субботнего ответного матча соперников в Киеве, прямо скажем, не радостные: никто не сомневается, что харьковский арбитр Игорь Подушкин сделает все возможное, чтобы помочь динамовцам пробиться в полуфинал. «После европейского судейства де Блеккера, почувствуем разницу, как «работают» отечественные арбитры», − пишет «Полуостров». В других изданиях − что-то подобное (но в вариациях).
Ответный кубковый матч «Динамо» и «Таврии», как и «анонсировала» накануне крымская пресса, дал повод для разговоров о необъективном судействе.
«Особенности отечественного футбола таковы, что мало кто сомневался: украинская бригада арбитров (от зарубежной киевляне наотрез отказались) сделает все от нее зависящее, чтобы в полуфинал турнира, несмотря даже на чувствительное поражение в первой встрече, вышли динамовцы. Как ни призывал накануне фанклуб таврийцев харьковского рефери Игоря Подушкина проявить в этом принципиальнейшем поединке объективность − пустое. Это бельгийская бригада приехала в Симферополь, добросовестно отработала, получила причитающийся гонорар − и уехала в свою Европу дальше честно делать свое дело. Подушкину же − жить и работать на Украине, и свое дело он тоже знает превосходно. Посадить оппонента команды с влиятельными хозяевами «на свисток»? Пожалуйста! Назначить в его ворота пенальти? Легко! Да что там «Таврия», выступай у нас «Барселона» с «Миланом» − и тех бы сломали, не задумываясь. Это вам не Европа, тут иные реалии…» («Крымское время», 11 декабря).
Суть этого вступления к материалу о матче в «Крымском времени» в той или иной форме повторили большинство крымских изданий.
Приводятся ошибки Подушкина: «посадил на свисток», дал в ворота «Таврии» несправедливый пенальти, не заметил чистый пенальти в ворота «Динамо», при многочисленных остановках компенсировал всего две минуты…
Никто не сомневается, если бы на предпоследней минуте Гоменюк забил-таки мяч в ворота Луценко, Подушкин компенсировал бы столько времени, сколько бы его хватило киевлянам для того, чтобы забить решающий мяч или ему самому дать повод назначить в ворота «Таврии» еще один пенальти.
Большинство изданий пишет, что нужно как можно скорее создавать премьер-лигу и выводить судейский корпус из-под контроля ФФУ. Иначе наш футбол будет продолжать деградировать и дальше.
В самом клубе «пилюлю» проглотили − предвзятого судейства просто ожидали. Все разъехались в отпуск и никому заниматься протестами просто не хочется.
Больше всех, пожалуй, расстроен почетный президент «Таврии» Сергей Куницын, который в настоящее время находится на лечении в Германии. Сергею Владимировичу в течение десяти часов делали сложнейшую операцию на позвоночнике. Он жалеет, что не мог быть рядом с командой и хоть как-то отгородить ее от судейского произвола.


Волинь

Євро-2012.
Під час проведення Євро-2012 в усіх районних центрах України будуть встановлені великі екрани для трансляції футбольних матчів, повідомив у пресі голова виконавчої дирекції з підготовки і проведення фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу Іван Федоренко. За його словами, в кожному з міст, що є учасниками чемпіонату, мають бути створені лобістські центри, котрі вироблять свої пропозиції щодо проведення Євро-2012.
Тема Євро-2012 несподівано прозвучала у публікаціях про «Танці з зірками-3» − через те, що Н.Могилевська сказала до переможця поляка Марчіна Мрочека: «До речі, Марчіне, сподіваюся, на Євро-2012 ти мені боржок повернеш, і поляки будуть так само вболівати за Україну, як українці вболівали за тебе». Це дало підстави деяким газетам у своїх матеріалах про підсумки «Танців...» несподівано ствердити: «У «Танцях» перемогло... Євро-2012».
Найбільш сенсаційна публікація на цю тему з’явилася через Олега Блохіна, який публічно припустив, що чемпіонату Європи може в Україні і не бути. «Це все ще під великим сумнівом, − сказав Блохін. − Якщо не знесуть «Троїцький», що будується перед НСК «Олімпійський», то, може, і не буде Євро-2012». На думку Блохіна, замість стадіону, якщо не буде Євро-2012, зроблять який-небудь бізнес-центр. «Площа там велика. Якщо не вирішиться це питання, то, напевно, і стадіону не буде. Я не розумію, як можна знести «Олімпійський», котрий був ще при Хрущові. Це національна гордість. Це історія України». Блохін вважає, що якщо й далі так буде, що «Президент говорить і уряд говорить, і мер говорить, і усі ці проблеми не вирішуються, то думаю, що ми залишимося без Євро-2012. Реально, що на 80% ми його не отримаємо». А президент ФФУ Григорій Суркіс, наголошує преса, заявив, що особисто готовий стати учасником футбольного майдану, який може бути організований футбольною громадськістю проти будівництва торгово-розважального комплексу перед НСК «Олімпійський».

Національна збірна. «Динамо» (Київ)
Провідні українські команди, включаючи збірну, мають останнім часом винятково негативну пресу.
«Уже навіть не боляче. Наші гранди привчили нас до поразок. Тому вже смішно. Бо чужі ми на святі європейського і світового футболу. Це в Україні шахтарівці (чи динамівці) − неперевершені аси футболу. Це в нашому чемпіонаті після найменшого доторку гравець «Шахтаря» (чи «Динамо») падає, ніби його підстрелили. І ще не встигає приземлитись, як суддя вже свистить, призначає пенальті чи штрафний, дає супернику картку, одним словом − ламає гру... Це лише про професіоналізм. Про патріотизм взагалі нема з ким говорити.» («Волинь-нова»).
Захист «Шахтаря» тепер може сперечатися за титул найдірявішого у Лізі чемпіонів з київським «Динамо». І якщо виступ «Динамо» в цьому турнірі вже визнано провальним, то Ринат Ахметов із своїми інвестиціями в клуб може взагалі не з’являтися на людях до початку наступного єврокубкового сезону, оскільки пояснити такий провал клубу в Європі власнику «Шахтаря» буде дуже тяжко («Луцький замок») .
Ще зовсім недавно волинська преса писала про Андрія Шевченка або з захопленням, або ж просто позитивно. Тепер тональність публікацій про українського футболіста №1 різко змінилася. Тепер іде інформація про те, що він не затримається у «Челсі», тому що кожен його гол обійшовся клубу в 2.36 млн. фунтів, та й дружина підбиває переїхати в Штати. Тобто ближчим часом Андрія чекає доля Бекхема. Хоча він сам, як пишуть ЗМІ, зізнається, що найбільш комфортно почуває себе у збірній України. Але і це вже в минулому. Після того, як Олег Блохін залишив посаду головного тренера збірної (преса як доконаний факт повідомляє, що він прийняв пропозицію очолити ФК «Москва»), напевне, і Шевченкові стане там некомфортно.
Футбольна тема використовується навіть у пропагандистських політичних матеріалах. Один із моментів: Юлія Тимошенко каже, що «зараз можна зрозуміти невдачі деяких наших футбольних команд, власники яких зарезервували гроші не на купівлю футболістів, а на купівлю депутатів» («Вісник і К»).
Футбол у закритих приміщеннях, здавалося б, дещо інша тема. Однак, виявляється, та сама. Тобто преса і про цей вид спорту в українському виконанні пише винятково критично. «Цьогорічний фут-зальний чемпіонат Європи, що не так давно завершився в Португалії, збірна України просто провалила: уперше за історію виступів у фінальних частинах чемпіонатів світу та Європи «синьо-жовті» програли всі матчі. А вболівальники ще пам’ятають часи, коли наша фут-зальна команда неодноразово ставала призером чемпіонатів Європи та вважалася одним із найнезручніших суперників. То що трапилося? Невже про фут-зальну славу України можна забути? (Газета «Сім’я і дім»).
На щастя, Європа і далі продовжує ставитися до нас прихильно. «Платіні тягне Україну в Лігу», констатує волинська преса. З 2009 року європейські кубки розігруватимуть по-новому. Виконавчий комітет УЄФА запровадив справді революційні зміни у єврокубках. Головна фішка лобійованих Мішелем Платіні нововведень − збільшення уваги до футболу в країнах, що їх традиційно не вважають грандами єврофутболу. Автоматичні путівки до групового етапу Ліги отримуватимуть 22 клуби, а не 16. Три додаткові місця забронюють команди, що посядуть треті місця в чемпіонатах трьох найсильніших за рейтингом асоціацій. Інші три місця отримають чемпіони тих країн, які у рейтингу будуть на 10-11-12 місцях (наразі в цю категорію втискується й Україна).
Інші футбольні теми
Сімферопольська «Таврія» здавна вважається незручним суперником для «Карпат», матчі між цими командами завжди складалися важко. Нечисленні вболівальники, які прийшли на цю гру, побачили диво дивнеє. Було таке враження, що «Карпати» грають з командою другої ліги. «Таврія» майже стояла, в діях її футболістів не було навіть натяку на боротьбу. «Карпати» виграли 4:0. Львівські футболісти пояснили це вроками, а автор замітки зауважує, що на цей матч букмекерські контори ставок не приймали, маючи інформацію про те, що результат згаданого поєдинку було куплено...


Вінниця

Минулого тижня футбольних і навколофутбольних подій обмаль, хоча…досить інтригуюча інформація з приводу підготовки до Євро − 2012 надійшла з міста курорту Хмільника. Там була презентована нова хвиля інвестицій у розмірі 184 млн. євро, чи 1 мільярд гривень. Фірма під заманливим брендом «Хмільник-Різорт» обіцяє до початку європейського чемпіонату, побудувати на 180 гектарах землі справжнє туристично-курортне диво, нічим не гірше за знамениті Карлові Вари.
За словами інвестора Сергія Бондаренка, «майбутній комплекс для лікування, активного відпочинку та розваг буде знаходитись за 4 км від Хмільника на території 180 га, ще 90 га займе житлова зона для обслуговуючого персоналу та на 200 гектарах буде висаджено фруктові сади. Загалом під комплексом мається на увазі будівництво двох готелів на 290 і 120 місць загальною площею 55,7 тис. кв. м та 80-ти одно і двокімнатних апартаментів для гостей загальною площею 11,3 тис. кв. м. Перший на Вінниччині гольф-клуб розміститься на 2,1 тис. кв. м, спортивний комплекс займе 12,4 тис. кв. м, кінноспортивний клуб планується на 2,7 тис. кв. м з майданчиком для вигулу і тренувань коней на 6,8 га. Також пілотна для регіону академія великого тенісу обійме 11,8 тис. кв. м, на яких збудують 6 відкритих та 4 закритих тенісних корти міжнародного стандарту. Все це господарство обслуговуватиме торгово-сервісний центр площею 4,1 тис. кв. м».
Окрім цього, у передмісті сучасного Хмільника інвестори планують розбити парк на 50 гектарах, ботанічний сад на 40 гектарах і заводнити два озера загальною площею 26 га. А для VIP-гостей курорту, які забажають купити чи винаймати нерухомість у цьому подільському «парадізі», збудують 189 приватних вілл із середньою житловою площею 700 кв. метрів та присадибною ділянкою у 25 соток кожна.
Як було заявлено, будівництво грандіозного туристично-рекреаційно-оздоровчого комплексу «Хмільник-Різорт» стартує вже у наступному році.
Що це? Красивий піар незнаної на теренах Вінниччини фірми? Навряд чи. Грандіозний проект представляли в присутності перших осіб області. Безсумнівно, і голова ОДА Домбровський, і голова облради Заболотний не засвітились би на презентації, допоки спецслужби не «пробили» б спроможність цієї фірми. Це один з аргументів серйозності наміру. Ще один аргумент − компанія − інвестор не ліва, за моєю інформацією вона зареєстрована в Хмільницькому районі. Як мені розповіли знаючі люди , місцева реєстрація була однією з умов влади для надання землі.
Інша справа: звідки такі божевільні гроші? Безсумнівно, президент невідомої до цього компанії невідомий бізнесмен Сергій Бондаренко − підстава. Хто стоїть за ним ? − можна лише здогадуватись. Кажуть, що керівники області Домбровський і Заболотний дали згоду на втілення проекту біля курортного Хмільника за умови своєї частки у володінні нових об’єктів. Для них − це досить заманлива і прихована схема вкладення лівих грошей через підставні фірми, які стануть партнерами «Хмільник − Різорт».
Інформатор каже, що в інвестиції можуть з’явитись також і кримінальні гроші.


Дніпропетровськ

Подготовка к ЕВРО 2012.
На стадион «Металлург» на минувшей неделе была завезена акустическая система компании «Bose». Строители стадиона отмечают, что акустические системы Bose установлены на многих стадионах Германии, Швеции, России; ими были озвучены Зимние Олимпийские Игры в Калгари (1988 г.), Альбервилле (1992 г.), Летняя Олимпиада в Барселоне (1992 г.), Игры Доброй Воли в Санкт-Петербурге (1994 г.). Практически завершен монтаж подогрева поля. Когда сеть труб окончательно накроют последним слоем песка, будет уложена специальная питательная грунтовая смесь, на которой затем и развернутся рулоны привезенного газона. Вокруг поля выполняется устройство водопровода и поверхностного дренажа. Также продолжаются работы по монтажу крыши. Вскоре замкнется нижний слой козырька из оцинковки и утеплителя. Вместе с тем на крайний отсек навеса начата укладка светопрозрачного покрытия макролона, а на консольную часть − ондекса. Вокруг чаши стадиона укладывается шлак − основа для асфальтобетонного покрытия. По периметру начата установка забора, лестниц, подпорных стенок в окончательном виде. Готовится для бетонирования пандус, по которому болельщики будут попадать на трибуны стадиона − там сейчас устанавливается опалубка и арматура. Внутри стадиона устанавливаются элементы ограждения. В VIP-корпусе продолжаются отделочные работы: собираются потолки, укладывается кафель, устанавливаются светильники. Также идет наладка оборудования: радиаторов и установок кондиционирования. Но неоднозначно отношение к строительству стадиону средств массовой информации. Если «карманные» издания и телеканалы группы Приват рапортуют об успешном ведении строительства, то на телеканале Пинчука − 11-ом, − стадион называют не иначе как новым городским «долгостроем».
«По разным подсчетам, строительство стадиона должно было закончиться еще в конце текущего, максимум — в первые месяцы следующего года. Декабрь — в разгаре, тем не менее, сами строители не берутся прогнозировать, сколько еще им здесь работать. Строительство началось в декабре 2005 года. Срок сдачи переносился несколько раз. Каждый раз чиновники били себя в грудь, обещая, что этот срок — последний. А стадион понемногу превратился почти в «долгострой». Сейчас на очереди оборудование для поля — подогрев и дренаж. На лужайке не хватает водопровода, да и навес над трибунами появился только местами. В ближайшем будущем — монтаж коммуникаций. А холода близко, и в прошлом году им удалось затормозить продвижение работ. Сегодня главный архитектор месяцем пуска назвал апрель 2008-го.» (Новости 11-го канала от 7 декабря)
Кроме того, уже не в прессе, а повсеместно, люди просто смеются над причинами, по которым задерживается строительство − настолько они притянуты за уши. Например, котельная на стадионе до сих пор не запущена. Причиной этого называют почему-то взрыв дома, который произошел еще в октябре. Якобы из-за него документы по стадиону в горгазе пока отложили и не рассматривают.
На строящийся стадион водили и делегацию поляков. Они прибыли в Днепропетровск 7 декабря в рамках взаимного контроля подготовки к Евро-2012. Днем раньше они посетили Львов, а затем собирались в Донецк. Стадион поляков не впечатлил, они даже были недовольны таким замедленным строительством. Кроме того, изменения в городской инфраструктуре польским гостям даже не показывали, ведь показывать, по сути, пока нечего.
Относительно инфраструктуры в городе на днях разразился огромный скандал. Начальник Главного управления строительства и архитектуры Днепропетровской облгосадминистрации Петр Декальчук 6 декабря провел пресс-конференцию, на которой сообщил, что облгосадминистрация передала в областную прокуратуру материалы относительно «неудовлетворительного состояния дел» со строительством Днепропетровского метрополитена и непрофессионального руководства предприятиями, проводящими работы. Петр Декальчук сообщил, что деньги, отчисляемые областным бюджетом на строительство метро, разбазаривались, тратились не на строительство, а на поддержку кое-какого состояния недостроенных веток метро. Там просто время от времени откачивали воду. И за последние несколько лет прошли вперед только на 100 метров. Кроме того, деньги, которые перечислялись на счет Днепропетровского метростроя, каким-то мошенническим способом оказывались на счету Днепропетровского метрополитена, который сам себя давно не может прокормить, потому что давно возил одних пенсионеров.
Петр Декальчук обвинил городскую власть Днепропетровска в незаинтересованности завершения строительства метро и предоставлении преимущества развития в городе пассажирского автотранспорта. А кроме того, сообщил, что в ближайшее время измениться весь менеджмент метрополитена и метростроя.
Кроме того, Петр Декальчук сообщил, что Днепропетровская облгосадминистрация пересматривает проект строительства метрополитена. Управление строительства вместе с руководителем облгосадминистрации предлагают изменить схему и методы прокладки подземки. В частности, предлагается прокладывать 2-ю очередь метро от Южного вокзала до Памятника Славы через проспект Карла Маркса, чтобы в центре, на площади Ленина состыковать ее с уже проложенной веткой. Что касается технического переоснащения строительства, то областная власть предлагает приобрести современный проходческий комплекс, аналог таких, какие используют в крупнейших городах мира, что позволит повысить показатели эффективности строительства. Стоимость такого комплекса составляет 34 млн. грн., средства на это планируют получить из Государственного бюджета Украины. Как отметил Петр Декальчук, Киев и Донецк, которые также проводят работы по сооружению метро, такие комплексы уже имеют. По его словам, только пересмотрев проект и приобретя новое оборудование для сооружения метро, Днепропетровск успеет подготовить объект к «Евро-2012».
Также Петр Декальчук сообщил, что до конца года Днепропетровская область будет иметь схему планирования территории, которая будет включать технико-экономическое обоснование прохода через область транспортного коридора Европа — Азия. Бюджет этого объекта превышает несколько десятков миллиардов долларов США. «Готовы ли мы к проведению Чемпионата по футболу 2012 года, о котором мы все постоянно говорим? Нужно и интересно ли нам это с такими дорогами, с такими отелями, с такой хаотичной, несанкционированной застройкой повсюду? Сможем ли мы это все сделать? Я предлагаю такой вариант: не можешь научим, не хочешь — принудим. Мы принудим всех работать, по Закону», — заявил Петр Декальчук.
Футбольная жизнь.
Что касается футбольной жизни, то в этом плане пока затишье. Болельщики обсуждают первое место «Днепра» в турнирной таблице. Также ходят слухи о возвращении Ротаня из «Динамо» в «Днепр». 7 января газета «Комсомольская правда − Днепр» провела прямую телефонную линию директора футбольного клуба «Днепр», Андрея Стеценко с болельщиками. Ажиотажа не наблюдалось и звонить почему-то никто не хотел. Журналисты по этому поводу пошутили, что болельщики до сих пор отмечают победу Днепра. А Стеценко в основном пришлось отвечать на вопросы журналистов. При этом его ответы носили неконкретный, расплывчатый характер («все будет, сделаем, добьемся»).


Донецьк

Главным событием в Донецке на минувшей неделе стало проведение 6-7.12 Международного экономического форума «Открытый Донбасс-2007», в котором приняли участие дипломаты, представители власти и деловых кругов из 20 стран мира (всего около 200 участников). Целью форума является привлечение внимания делового сообщества к инвестиционным возможностям Донбасса и перспективам расширения международного сотрудничества.
В день официального открытия форума (6.12) выступившие с приветствиями к участникам, заместитель председателя облсовета Владимир Ишков, первый заместитель городского головы Николай Волков и президент Донецкой торгово-промышленной палаты Геннадий Чижиков подчеркивали, что в связи с проведением Евро-2009 и Евро-2012 Донецк становится все более привлекательным для зарубежных партнеров и открывает новые возможности для реализации масштабных проектов.
Выступивший затем в рамках пленарного заседания на тему «Донбасс − взгляд в будущее» заместитель городского головы Геннадий Гришин презентовал стратегию развития Донецка к 2020 году и как составную ее часть − программу подготовки к финальным турнирам Евро-2009/12.
В этот день о футболе больше не говорили.
В пятницу, 7.12, работа секции 4 на тему «Развитие инфраструктуры Донбасса в преддверии Евро-2009/12» вызвала огромный интерес − свободных мест в зале не оказалось. Модератором заседания и докладчиком на тему «Донецкий облсовет о развитии инфраструктуры Донбасса в преддверии Евро-2009/12» выступил заместитель председателя облсовета Игорь Коваль. Он сначала развеял все сомнения по поводу подготовки области к турниру. «Идет нормальная интенсивная работа, мы находим пути взаимодействия с ФФУ. Это по нашей инициативе 25 октября состоялось в Донецке выездное заседание Оргкомитета во главе с Табачником», − подчеркнул И.Коваль.
Он далее сказал, что Донецк рассматривает Евро-2009 как техническую репетицию к 2012 году, напомнил о Региональной целевой программе подготовки, утвержденной облсоветом в сентябре, рассказал о приоритетах и т.д. В его выступлении не прозвучало новой информации для местных специалистов, да и общая сумма всех затрат Донецкой области в количестве 6 млрд. у.е. уже звучала.
Обратим также внимание, что И.Коваль, в отличие от своего шефа А.Близнюка, не стал выносить на люди дискуссию с Секретариатом Президента об урезании в госбюджете-2008 суммы финансирования строительства взлетно-посадочной полосы. Кстати, по имеющейся информации, И.Коваль считается креатурой Бориса Колесникова.
Затем гендиректор КП «Международный аэропорт Донецк» Оксана Сальникова очень убедительно и наглядно презентовала проект нового аэропорта в Донецке. Она отметила, что в начале 2008 г. состоится конкурс на лучший проект. При этом представитель из России живо поинтересовался информацией о будущем тендере и об открытости самого процесса. И.Коваль успокоил его, что все будет прозрачно. «Смотрите сайт Донецкого облсовета», − уточнил он.
Далее заместитель начальника управления физкультуры и спорта ОГА Александр Громаков рассказал об имеющихся в области 14 объектах, готовящихся к приему чемпионатов, а представитель ООО «Стадион «Шахтер» г-н Калашников остановился на подробностях этой крупнейшем стройки. В процессе их доклада И.Коваль отметил, что запланированные соглашением с Кабмином и областью в Госбюджете-2009 деньги на подготовку остальных (не «Шахтера») объектов в области мы просим сейчас, на 2008 год. «По Евро-2009 мы готовы», − уверенно подчеркнул И.Коваль в заключение.
Затем выступил один из представителей польской делегации − директор департамента экономического развития Нижней Силезии Мирослав Чурла. Он первым делом сообщил, что на днях будет подписано соглашение между Нижнесилезским воеводством и Донетчиной, где найдет отражение и подготовка к Евро. В своей речи поляк акцентировал большое внимание на инвестиционной привлекательности своего воеводства, где, в частности, действуют 3 свободные экономические зоны. Он обратил внимание на то, что им в рамках подготовки к Евро нельзя использовать средства из фондов ЕС, но средства надо находить. На вопрос представительницы Донецкого облсовета о том, как они в воеводстве сотрудничают со своей Федерацией футбола, п. Чурла так и не смог внятно ответить. Присутствующие поняли так, что проблем нет или же федерация футбола Польши не играет там такой большой роли, как в Украине.
С заключительным докладом выступил представленный как эксперт по стадионам Бюро ЧЕ-2012 ФФУ Андрей Микитив, который четко изложил ситуацию по реконструкции 4 основных стадионов страны. Он упомянул о посетивших 21 ноября Киев экспертах УЕФА, которые подтвердили свои требования к состоянию НСК «Олимпийский» в связи с известной стройкой. А.Микитив воздержался от комментариев о возможном развитии ситуации вокруг стадиона. Отвечая в конце на вопрос представителя Посольства Молдовы в Украине, наш эксперт сказал, что реконструкция НСК «Олимпийского» может обойтись в 183 млн. евро, а по поводу строительства в Киеве совершенно нового стадиона надо спрашивать у городских властей.
На этом работа секции завершилась, а приехавшие 6.12 поздно вечером из Днепропетровска А.Микитив с группой участников Польско-украинского форума Евро-2012 отправились осматривать строящийся стадион «Шахтер». Затем их ждали на презентации г. Донецка в рамках форума в гостинице «Атлас» в 20.00.
Но запланированный ранее формат встречи к назначенному времени изменился. Вовремя прибывший на встречу Донецкий городской голова Александр Лукьянченко, обращаясь к поредевшей группе участников, приветствовал представителей Польши и львовян и с сожалением отметил покинувших киевлян и представителей ФФУ. Затем лично мэр презентовал возможности и перспективы г. Донецка кратко, но полно. По поводу стадиона «Шахтер» отметил: «К маю, скорее всего, не успеем открыть, а к сентябрю − самый раз». Кстати, уже после доклада мэр прокомментировал ситуацию с фирмой «ENKA», требующей доплаты за работу. «На сроках ввода стадиона это не отразится, подрядчикам всегда кажется, что им мало заплатили… Если дойдет до разрыва контракта − желающих здесь достраивать будет много», − отметил мэр. После этого одна из представительниц Варшавской мэрии, поблагодарив дончан и лично Лукьянченко за гостеприимство, передала приглашение мэра столицы Польши посетить их город.
Вся презентация заняла не более 40 минут, после которых мэр отвечал на вопросы СМИ, а польские гости в восторженных тонах делились впечатлениями о Донецке − город реально продвигается к Евро, а стадион «Шахтер» смотрится уже сейчас.
Комментируя провал «Шахтера» в матче с «Бенфикой» в статье «Из трех путей − худший», газета «Салон Дона и Баса» (7.12) впервые в этом сезоне пишет о реакции донецких болельщиков:
«Чем меньше оставалось времени, тем активней фанаты кричали нелицеприятные вещи в отношении своей команды. Особо доставалось Луческу и Лукарелли (их трибуны отправляли домой − в Румынию и Ливорно). Несколько минут (после неудачного действия Кристиано) трибуны скандировали: «Гладкий!». Большинство флажков с изображением «Шахтера» оказались растоптанными на стадионе и в его окрестностях… После матча несколько сотен фанатов собрались перед выездом со стадиона и долго скандировали: «Позор!». Как раз в эти минуты проходила пресс-конференция Луческу».
Посвятив целую полосу презентации нового логотипа «Шахтера» с фотоснимком Рината Ахметова и орденоносного Мирча Луческу, газета публикует фото группы болельщиков донецкого клуба с незамысловатым транспарантом, где написано «К новой эмблеме − новую команду!». С этим баннером эта группа пришла к драматическому театру, где и происходило торжество на фоне вылета из еврокубков.
Что же касается изображения нового логотипа «Шахтера», то он отныне размещен более чем на 30 биг-бордах в центре Донецка.
Но нынешняя презентация не может смягчить горечь донецких СМИ от поражения «Шахтера». «Уму не постижимо!!!» − недоумевает «Спорт-арена» (7.12) в отчете, но рядом размещает интервью Рината Ахметова, который заявляет: «Мы не должны принимать эмоциональных решений. Я по-прежнему доверяю Луческу».
В этом же номере авторитетное футбольное издание в обзоре событий прошлого месяца выделяет «Цирк месяца: снежный футбол на «Динамо» (об игре в Киеве чемпиона с «Шахтером», которую, по версии газеты, Мирча Луческу предлагал перенести). «Провалом месяца» газета назвала «Бесславный европейский поход» (сплошные поражения «Динамо» и «Шахтера» в Лиге чемпионов). «Разочарованием месяца» названа игра «молодежки» под началом А.Михайличенко.
Об игре чемпиона с «Таврией» газеты отчитались так:
«Динамо» опозорилось и… в Крыму»«Жизнь» (7.12);
«Металлург» − в полуфинале! А «Динамо» − на краю пропасти»«Донбасс» (7.12);
«Снова провал»«Салон Дона и Баса» (7.12).
Уходу наставника сборной посвятили статьи:
«Эра Блохина закончилась» с фото на стр. 1 − «Спорт-арена»(7.12);
«Блохин ушел из сборной»«Жизнь» (7.12), газета оказалась единственным СМИ, не упомянувшим в этой связи главу ФФУ Г.Суркиса.
А вот «Салон Дона и Баса» (7.12) поставил эту новость на самое видное место первой полосы с фото, где нерадостно пожимают руки О.Блохин и Г.Суркис. Название статьи интригует: «Уход Блохина: без Суркиса не обошлось», а в тексте отметим такой фрагмент: «Как сказал близкий к Блохину источник, «условия работы в сборной Олегу предлагались такие, чтобы он их не принял». А вот где и когда поссорились Григорий Михайлович с Олегом Владимировичем, не знал и он…».


Запоріжжя

Головна подія минулого запорізького футбольного тижня проходила не у Запоріжжі, а у Харкові: останній цього сезону матч «Металурга» на виїзді з ФК «Харків». Запоріжцю Годіну вдався дальній удар, цей гол був єдиним у грі. Отже, перед зимовою перервою запоріжці несподівано поліпшили своє турнірне становище, опинившись на 7 місці. Оптимістичний результат проміжного фінішу надихнув головного тренера команди Анатолія Чанцева на рішучі заяви. Спілкуючись з журналістами, він заявив про те, що завдання потрапити до зони УЄФА з команди ніхто не знімав, отже, виступили незадовільно. Додав, що не вважає це завдання нереальним. Як Чанцев у другому колі збирається пробиватися до цієї зони, він не уточнив. Команда роз’їхалася у місячну відпустку. Футбольне життя у Запоріжжі тимчасово впало у стан анабіозу.
Кулуарної інформації на тижні не зафіксовано.
Зовнішня реклама Євро-2012 у Запоріжжі не з’являлася.
Тижневик «Индустриальное Запорожье − Панорама» від 06.12.07 опублікувала велике інтерв’ю із запорізьким футбольним арбітром всесоюзної категорії Борисом Темченком на честь його 70-річчя. Воно озаглавлене «Не опозориться бы нам с Евро-2012». Щоправда, переважна частина інтерв’ю стосується суддівської діяльності Темченка. Євро-2012 присвячене тільки останнє питання, на яке арбітр відповідає: «Ой, боюсь, опозоримся на весь свет. Если всей страной, включая и Президента, не можем завалить курятник − торгово-развлекательный центр перед стадионом «Олимпийский», о чем говорить?» Далі Темченко розмірковує про те, що у інших містах, окрім Донецька, не видно жодного руху назустріч Євро-2012, а час спливає.
Тижневик «Запорозька Січ − Перекур» від 06.12.07 одним реченням згадав Євро, розповідаючи про виїзну гру «Металурга» з ФК «Харків». Журналіст зневажливо відізвався про стан харківського стадіону: «Находящаяся в резерве для проведения матчей Евро-2012 харьковская футбольная арена напоминала что-то среднее между хоккейной коробкой и площадкой для пляжного футбола». Мабуть, малося на увазі, що замерзле поле перед грою посипали піском.
Тижневик «МИГ» від 06.12.07 коротко розповів про те, що сесія обласної ради днями затвердила програму «Стадіон-2012», яка передбачає будівництво нового або реконструкцію старого стадіону у кожному райцентрі. Газета цитує члена виконкому ФФУ, голову депутатської комісії облради Віктора Межейка: він говорить, що Запорізька область стала першою в Україні, де згідно постанови Кабміну про підготовку до Євро-2012, впроваджується програма розвитку спортивної інфраструктури.
А тижневик «Остров Свободы» від 06.12.07 надрукував на цілу сторінку інтерв’ю з В.Межейком на цю та інші теми. Матеріал сповнений роздумів про те, як розвивати футбол на Запоріжжі, зокрема, і за допомогою обласної програми «Стадіон-2012».
Газета «Запорізька правда» від 08.12.07 повідомила про звітно-виборну конференцію Запорізької міської федерації футболу: роботу визнали задовільною, керівництво переобрали на новий термін.


Закарпаття


За звітний період області особливих подій, пов’язаних із проведенням майбутнього чемпіонату, не сталося. Відсутньою була і будь-яка інформація про стан підготовки до Євро-2012. На першому пленарному засіданні обласної ради депутатами піднімалося багато питань, серед яких було питання про будівництво в області кількох басейнів. Мотивуючи необхідність цього будівництва, депутати, зокрема, наголошували і на підготовці до Євро-2012. Прийнято рішення у бюджет наступного року закласти кошти на будівництво басейнів.
Цього тижня у Закарпатті перебували представники організації «Government Consulting Organization», основним напрямом діяльності якої є сприяння органам державної влади та місцевого самоврядування у залученні іноземних інвестицій. Організація має позитивний досвід співпраці із центральними та регіональними урядами Королівства Норвегія, Таїланду та Шотландії. На зустрічі з представниками Government Consulting Organization керівники Закарпатської обласної влади презентували Регіональну стратегію розвитку Закарпатської області до 2015 року та ознайомили з планами обласної влади щодо інвестиційного розвитку краю. Відзначалося, що Закарпатська область має колосальний потенціал для залучення інвестицій. Враховуючи ж майбутній чемпіонат, ці інвестиції можуть бути на кілька порядків вище. Іноземні гості запропонували свою допомогу в реалізації пріоритетних бізнес-проектів.
Чи не єдиний напрям підготовки до Євро, результати якого можна спостерігати щодня, це будівництво дороги Київ-Чоп. Воно активно триває. Дороги ж місцевого значення залишаються у попередньому стані. Як неодноразово підкреслюють причетні до будівництва та ремонту доріг керівники, все − через нестачу коштів
Огляд матчів.
Після завершення сезону ужгородське ФК «Закарпаття» буде готуватися до весняної частини чемпіонату у три цикли, як і завше. Перший тренувальний збір. за попередніми даними. пройде в Ужгороді, другий − в Анталії (Туреччина), третій − в Угорщині або ж рідному Ужгороді. Слід відмітити, що в Туреччину команда їхатиме вперше, до цих пір постійно тренувалися на Кримському півострові, в Севастополі.
Відносно змін на тренерському містку, то поки що виконуючим обов’язки тренера продовжує залишатися Володимир Шаран.
За інформацією, в це міжсезоння команду може покинути ряд футболістів. Також незрозумілою залишається ситуація з орендованими гравцями − Зелді, Ксьондзом, Діденком, Марцваладзе та Аладашвілі.
Зовнішня реклама.
Ніякої інформації немає − жодних біг-бордів, листівок тощо.
Інформація у ЗМІ.

Радіо «Версія» 04.12.07
Випуск о 16.00
Інформація про те, що Олег Блохін прийняв пропозицію очолити ФК «Москва». Також озвучувалася його думка щодо проведення Євро-2012. За його словами, чемпіонат під загрозою проведення у зв’язку з будівництвом будови біля СК «Олімпійський».

Радіо «Версія» 05.12.07
Випуск о 07.00
Львівська міськрада офіційно оголосила конкурс на визначення інвестора з будівництва стадіону до Євро-2012. Конкурс триватиме до 18-го грудня. Площа ділянки під забудову становить 33 гектари. Там мають звести стадіон не менше ніж на 33 тисячі глядачів, паркінги, готель та інші об’єкти уже на розсуд інвестора. За умовами конкурсу, в ньому можуть взяти участь лише ті компанії, які вже будували стадіони для проведення матчів Чемпіонатів Європи чи світу. Інвестор має гарантувати надання ста мільйонів євро і завершити будівництво до 1-го червня 2010-го року. На сьогодні на участь у конкурсі зголосились дві швейцарські фірми та одна іспанська.
У газеті «Закарпатська правда» за 08.12.07 у матеріалі «Коли судді рішають все…» мова йде про проблему суддівства у вищій лізі. Зокрема, розглядається поєдинок 18-го туру між ужгородським «Закарпаттям» та харківським «Металістом». Київський рефері Сергій Берізка одним абсурдним рішенням вирішив долю матчу на користь «Металіста». «Не міг він не бачити, − йдеться, − перебуваючи в кількох метрах від місця події, симульоване падіння харківського футболіста. Але тим не менш, в доданий час призначає штрафний з 17 метрів у ворота «Закарпаття», що і визначив результат матчу, який, до речі видався змістовним, де жодна команда у волі до перемоги не поступалася іншій. Це лише одна з грубих помилок арбітра, яка остаточно переконала уболівальників чого варте суддівство на українських футбольних полях».
Керівництво ФК «Закарпаття» неодноразово зверталося в суддівський комітет ФФУ з проханням об'єктивно розібратися в діях арбітрів, проте надходила лише відповідь — «суддя діяв правильно». Далі подається текст офіційної заяви керівництва клубу:
ФК «Закарпаття» «Президентові ФФУ Суркісу Г.М., Президентові ПФЛ Сафіулліну Р. С.
«ФК «Закарпаття» обурене непрофесійним, необ'єктивним і, більш того, упередженим суддівством у чемпіонаті України серед команд вищої ліги.
Свідчення цього ганебного явища — матч 18-го туру між ужгородським «Закарпаттям» і харківським «Металістом». На 23-ій хвилині арбітр матчу Берізка «не зауважує» гру рукою харків'янина у своїй штрафній площі і відповідно, не призначив пенальті. Але вже в додатковий час матчу призначає абсолютно не виправданий штрафний удар у 17-ти метрах від воріт ФК «Закарпаття» і як результат — 0:1 на користь харківського «Металіста». На жаль, подібні явища спостерігалися й у матчах з «Кривбасом» із Кривого Рогу, полтавською «Ворсклою» і багатьох інших. У той же час ФК «Закарпаття» з, достоїнством і на рівних провело зустрічі з лідерами українського футболу − «Чорноморцем» з Одеси, донецьким «Шахтарем», київським «Динамо».
Створюється враження про бажання вибити команду з участі в чемпіонаті України серед команд вищої ліги й остаточно поставити крапку на розвитку футболу в західному регіоні України, що має славні багаторічні традиції.
ФК «Закарпаття» заявляє про повну незгоду з таким становищем справ і у випадку не застосування належних конструктивних заходів буде змушено заявити про припинення участі в чемпіонаті України серед команд вищої ліги, де на перший план виходять не спортивні принципи, а меркантильні інтереси окремих осіб».
У газеті «Ріо» за 08.12.07 у матеріалі «Про хороші ідеї, поганих суддів і зимовий футбол» мова йде про збори власників клубів, які домовились перетворити вже з наступного сезону елітний дивізіон на організацію «прем’єр-ліга». Також увага акцентується на заяві ФК «Закарпаття» до ПФЛ та ФФУ, про що йшлося у попередньому матеріалі.
Щодо підсумків, то вони не оптимістичні. ФК «Закарпаття» опинилося на останньому місці в турнірній таблиці.
Кулуарні розмови.
Президент ФК «Закарпаття» Євген Дорошенко в черговий раз висловив невдоволення вітчизняними арбітрами. За його словами, через їх помилки ужгородський клуб втратив мінімум 3 очки, а то і всі 9. Найбільш грубі помилки судді, за його словами, сталися під час 18-го туру між «Закарпаттям» та «Металістом», коли арбітр не призначив пенальті і вигадав штрафний, через який харьківчани і вирвали перемогу. Уразі повторення таких помилок, і взагалі такого суддівства, клуб зніметься з участі у Чемпіонаті України.
Після цієї заяви багато представників ЗМІ почали цікавитися, чи це не привід для припинення участі у чемпіонаті, але не через суддівство, а через те, що в головного спонсора Нестора Шуфрича нема коштів утримувати команду у вищій лізі. Але незважаючи ні на що, команда гратиме і згідно із завданням, яке перед нею стоїть, має посісти 12 місце.
До того ж, у перспективі − питання будівництва у с. Сторожниця спортивної бази клубу.


Житомир

Інформація про обласну федерацію футболу відсутня.
Зовнішня реклама ЄВРО-2012, будь-яке графічне зображення цієї події чи логотипу відсутнє.
У друкованих місцевих і регіональних ЗМІ згадування про ЄВРО-2012 − передруківки інформаційних повідомлень інших ЗМІ, зокрема, з Інтернет. Теми − відставка О. Блохіна з посади головного тренера національної збірної, провальний виступ українських клубів у європейських кубках.
Керівник відділу спорту Житомирської міськради Ю. Панасюк призначений на посаду заступника начальника управління молоді, сім’ї та спорту Житомирської ОДА, де він буде відповідати за фізкультуру та спорт. Ю. Панасюк − креатура заступника голови ОДА І. Орлова, який донедавна опікувався гуманітарними питаннями, з минулого місяця курує питання економіки та фінансів в Житомирській ОДА. Враховуючи велику ймовірність обрання Ю. Тимошенко прем’єром (а І. Орлов − представник БЮТ), можна очікувати, що коло питань, пов’язаних з підготовкою області до ЄВРО-2012 у найближчий період буде проходити під контролем цього тандему (Орлов − Панасюк).
Сприйняття більшістю населення проведення ЄВРО-2012 в Україні − позитивне.
Сприйняття вболівальниками керівника Федерації футболу України Г. Суркіса − нейтральне.
Цікавих футбольних подій за звітний період не зафіксовано.


Івано-Франківськ

Основною темою місцевих видань, і цього тижня, був приїзд головного тренера країни на Прикарпаття. Майже всі видання Івано-Франківська були насичені заголовками на кшталт: «Ані слова про футбол з Олегом Блохіним», «Євро 2012 в Україні може не відбутися», «Блохіну невідома його доля»...Та одне було зрозуміло однозначно − про футбол тренер говорити зовсім не хотів, посилаючись на втому після дороги та, мовляв, на те, що його не повідомили про зустріч із пресою. Та ніхто й не допікав йому запитаннями про провальний виступ збірної у груповому «Євро-2008».»Цей факт він визнав, але не знає про свою подальшу долю як головного тренера,» − так цитата пролунала у регіональній газеті «Галичина». Також головний тренер виявив незадоволення грою багатьох легіонерів, проте Блохін, який свого часу також скуштував легіонерського хліба, не проти хороших футболістів з-за кордону. У коментарях усіх видань, зокрема: «Надвірнянська правда», «Галичина», сайт «Прикарпаття» йшлося про ризик провалу проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи-2012 року з футболу. Блохін навіть назвав такий факт, великою ганьбою для України. Та навіть оцінив реальність такої втрати у 80%. Схожі коментарі пролунали і на сайті ФК «Прикарпаття». Крім Євро-2012 нічого не було чутно. А що ж до стану теперішнього українського футболу, то тренер взагалі не починав розмову на цю тему, а скаржився на незадовільний стан послуг, які надає «Укрзалізниця» та інші, так би мовити, речі, які зовсім не стосуються Українського футболу, наче, в нашого футболу і зовсім ніяких проблем немає. Також вразили прибіднення, на кшталт: ... розмістилася делегація у одному з карпатських готелів. А ми так щиро вірили чуткам про те, що Олег Володимирович вже давно побудувався в Яремчі. Словом, «Ані слова про футбол»...
Що ж стосується футболу, то цього тижня в Івано-Франківську відбувся черговий тур Чемпіонату України з футболу(вища ліга), де івано-франківський «Ураган» зустрічав львівський «Кардинал» (7 грудня. 15:00. Спорткомплекс Коледжу фізичного виховання. 800 глядачів. Судді: Бік, Безпорочний(Харків). Інспектор: Басов (Київ)). Перемогу здобув «Ураган» (3:1), але результативністю команди поки що не задоволені.
«Добрий початок, ганебне завершення». Стаття з таким заголовком з’явилася у «Галичині», де видання критикує гру команд у Лізі чемпіонів: «...команда, на жаль, не використала жодного шансу, показала безвольний, тактично безграмотний футбол... Це ж треба у міжсезоння клубові викинути 75 млн. доларів на придбання легіонерів насамперед для успішної гри у Лізі чемпіонів − і так провалитися! Тепер цікаво яких заходів вживе Ринат Ахметов щодо головного тренера «Шахтаря» Мірчі Луческу»? −висловлюється газета на адресу «Шахтаря».


Кіровоград

Минулих вихідних у Кіровограді проведено 11-й розиграш Кубка області з футболу пам’яті легендарного футболіста кіровоградської «Зірки», талановитого тренера Анатолія Кравченка на призи щотижневика «Спортревю». Цього року організаторам турніру з ряду обставин довелося відійти від звичного регламенту змагань. Вперше вони проводилися не на великому полі, а в залі Кіровоградської СДЮШОР-2 імені В. Верхоланцева. Від цього турнір не втратив своєї значимості. Участь в ньому взяли п’ять команд ветеранів − футболістів віком 35 років і старше. У наполегливій боротьбі перехідний Кубок здобули футболісти «Сокола» з Кіровоградського району. Нагороди переможцям і призерам вручили голова обласної федерації футболу Віктор Безсмертний та виконавчий директор ОФФ Андрій Скрипка.
Дві кіровоградські дитячі команди з футболу побували в гостях у своїх ровесників з ДЮФШ «Динамо» імені Валерія Лобановського, де ознайомилися з інфраструктурою ФК «Динамо», включаючи тренувальну базу в Конче-Заспі, відвідали музей «Динамо», головну спортивну арену країни − НСК «Олімпійський».
Чимало футбольних уболівальників Кіровограда поділяють сумніви бувшого головного тренера збірної України Олега Блохіна, який не виключає, що фінальна частина чемпіонату Європи з футболу 2012 року в Україні може не відбутися. «За його словами, − пише «Народне слово» (8.12.2007), − ризик провалу проведення в Україні фінальної частини Євро-2012 «реальний на 80 відсотків». «Це все ще під великим сумнівом, − сказав Блохін. − Чому? Якщо не знесуть Троїцький (торговельний комплекс), що будується перед НСК «Олімпійський», то, може, і не буде Євро-2012».
На думку Блохіна, «замість стадіону, швидше за все, якщо не буде Євро-2012, зроблять який-небудь бізнес-центр». «Площа там велика, − сказав він. − Якщо не вирішиться це питання, то, напевно, і стадіону не буде. Я не розумію, як можна знести «Олімпійський», котрий був ще при Хрущові. Це національна гордість. Є пам'ятники стародавності і є історія України. «Олімпійський» − це історія України».
Блохін вважає, що якщо і далі так буде: «президент говорить, і уряд говорить, і мер (Києва) говорить, і всі ці проблеми не розв'язуються, то думаю, що ми залишимося без Євро-2012».
Президент Федерації футболу України Григорій Суркіс заявив, що особисто готовий стати учасником «футбольного» Майдану, що може бути організований футбольною громадськістю проти будівництва торгово-розважального комплексу перед НСК «Олімпійський»…
Обласні газети продовжують коментувати невдалі виступи на міжнародній арені нашої збірної і клубів. «Очередной европейский сезон для нас бездарно закончился, − пишет «Украина-Центр» (8.12.). − Мы снова проиграли, и вновь глупо и безнадежно. Донецкий «Шахтер» начал групповой турнир Лиги чемпионов прекрасно, а закончил, как всегда...»
 «Вслед за киевским «Динамо», − вторит «Спортревю», − свое участие в еврокубках закончил и донецкий «Шахтер». А кто бы мог представить еще полтора месяца назад, что команда Мирчи Луческу столь бесславно закончит свой путь в нынешнем сезоне? Ведь все было в руках (или ногах?) самих донетчан. Но они, бездарно растранжирив собственные возможности, лишили нас с вами дальнейшего праздника. Уж сколько раз твердили миру, что самоуспокоенность смерти подобна. Однако птенцы гнезда Рината Ахметова снова подложили болельщикам громадную свинью. А ведь новоиспеченный обладатель «Золотого мяча» Кака и компания сделали все возможное для того, чтобы «горняки» впервые в этом веке смогли пробиться в плей-офф Лиги…»


Луганськ

В «Заре» и областной федерации затишье перед началом подготовки к новому сезону.

В Горловке донецкой области начался юношеский турнир по мини-футболу, в котором в трех возрастных категориях принимают участие и команды Луганской области.

Ну а в чемпионате Украины по мини-футболу среди взрослых, луганский ЛТК по-прежнему не радует, оставаясь на последнем месте. Продолжает не являться на игры и женская команда «Заря-Спартак». Президент футбольного клуба «Заря-2000», к которому относятся футболистки, Николай Никишин все так же в бегах. Правда, он успел отдать свой материал о положении в женском футболе области, вывешенный на сайте «Схід-Інфо», в газету «2000», где тот и был опубликован в номере от 07.12.07.

Луганская городская федерация футбола продолжает проводить Кубок города (играют шесть команд) и Кубок лиги по мини-футболу (двенадцать команд). В Лисичанске идет чемпионат города, в котором участвуют девять команд. Проходят турниры по мини-футболу в Рубежном и станице Луганской. В последней сложилась такая ситуация, что из пяти участвующих команд три могут набрать одинаковое количество очков, тогда будет проведен дополнительный круг.
Рекламы ЕВРО 2012 нет.
Интересных событий за отчетный период не было.


Львів

Жодної акції стосовно підготовки до Євро-2012 у Львові та області протягом минулого тижня не відбулося.
Жодних елементів зовнішньої реклами (роздача листівок, біг-борди тощо) у Львові протягом минулого тижня не спостерігалося.
Цього тижня у Львові преса дуже скупо висвітлила підготовку до Євро-2012. Річ у тім, що усі чекають на те, що нарешті оголосять переможця у конкурсі на будівника нового стадіону до Євро-2012. Поки що прес-служба Львівської міськради, котра курує цим питанням мовчить. Мабуть оголошення конкурсу, що має відбутися 19-го грудня як і все, що робиться у Львові у плані Євро-2012 відбудеться знову за зачиненими дверима, а ЗМІ повідомлять лише прес-релізом. Фактично єдине, що писали місцеві ЗМІ − це інформації з повідомлень прес-служби Президента України про зустріч Віктора Ющенка та Лєха Качинскі, в яких однією з тем зустрічі було Євро-2012.
До речі, у Львові відкрився новий спортивний сайт − jeysport.com.ua , одним з головних завдань якого − висвітлення у Львові підготовки до Євро-2012. Сайт відкрився минулого тижня, але матеріалами його наситили за останній місяць. Мабуть, редакція працювала у закритому режимі кілька тижнів, аби вийти у люди з наповненими сторінками. І навіть на цьому сайті по Євро-2012 немає фактично нічого суттєвого.
Увага місцевих футбольних фахівців та журналістів Львова цього тижня була прикута до іншого − засідання Архітектурно-містобудівної ради Львова, яка погодила Карпатам» проект розвитку стадіону «Україна» з прилеглими до нього територіями. Пройшло це все не так гладко. Спочатку 4-го грудня на прес-конференції фактичний заступник міського голови Львова Андрій Павлів заявив, що на цей проект оголосять міжнародний конкурс. Така заява стала шоком для представників «Карпат», адже тим самим порушувалися усі попередні домовленості, підписані рік тому Андрієм Садовим та Петром Димінським. Одразу після цього на офіційному сайті клубу вийшов гнівний коментар генерального директора ФК «Карпати» Олександра Єфремова. До речі, такі заяви представників Львівської міськради виглядали досить дивними, адже у Петра Димінського та Андрія Садового останнім часом склалися досить непогані відносини. Мабуть, вони все ж між собою домовилися, і 6-го грудня на засіданні Архітектурно-містобудівної ради Львова проект розвитку стадіону «Україна» з прилеглими до нього територіями «Карпатам» таки погодили. Це є грандіозний проект − чи не найбільший проект будівництва спортивно-розважального комплексу, який має бути на території до 20 га. Проте чи виконає міськрада свої зобов’язання − невідомо, так само як і невідомо, чи «Карпати» реалізують цей проект. Принаймні, для затвердження цього проекту повинні проголосувати депутати міськради. Коли, і чи взагалі проголосують − невідомо. Нагадаємо, що через це рік тому і відбулися масштабні акції протесту вболівальників «Карпат», більш відомі під назвою «зелено-біла революція».
Серед кулуарної інформації зверну увагу також на львівські «Карпати». Як стало відомо, особливих гучних придбань клуб у зимове міжсезоння не робитиме. Якщо хтось і прийде, то це, подейкують, будуть футболісти, яких добре знає Валерій Яремченко. Кажуть, що Петро Димінський і взяв його на посаду тренера, аби він за допомогою свої зв’язків запросив до команди гравців, що грали або грають у донецькому «Шахтарі». Звичайно, сучасних зірок «Шахтаря» Яремченко не зможе запросити, і клуб не потягне їхніх трансферів та зарплат. Це буде або відпрацьований як для рівня «Шахтаря» матеріал, або футболісти, котрі далі «дубля» не пробиваються. Поки що жодних імен чи прізвищ не розголошується


 Миколаїв

Цього тижня на Миколаївщині про ЕВРО-2012 згадували.
6 грудня відбулося засідання виконкому Федерації футболу Миколаївської області (ФФМО).
Члени виконкому затвердили проект Комплексної програми розвитку футболу в Миколаївській області на 2008-2012 роки. Даний документ буде представлено на розгляд депутатів обласної ради. Стратегічну мету цієї Програми голова ФФМО Микола Єропунов висловив так: «На чемпіонаті Європи 2012 року у складі національної збірної України повинен грати як мінімум один миколаївець!» Тому пріоритети віддані розвитку дитячо-юнацького і масового футболу, поліпшенню футбольної інфраструктури, зокрема − будівництву нових полів і стадіонів.
Серед вболівальників, журналістів Миколаївщини обговорюються останні події футбольного життя країни. Це − добровільна відставка головного тренера національної збірної України Олега Блохіна, і, призначення головним тренером київського «Динамо» Юрія Сьоміна.
Найчастіше чути думку таку: все правильно, збірна України у відбірному турнірі чемпіонату Європи-2008 виступила не найкращим чином, але Олег Блохін був найкращим головним тренером команди за роки незалежності України. Позитивно людьми оцінюються і те, що Олег Блохін не став ухилятися, шукаючі суб’єктивні чи об’єктивні фактори, а зробив, як справжній мужчина, взяв на себе всю відповідальність за невдалий виступ збірної. Позитивно футбольна громадськість краю оцінює і той факт, що про проблеми збірної команди України і про відставку головного тренера говорилося не в кулуарах, а все було прозоро і ясно: на засіданні Виконавчого комітету Федерації футболу України.
Призначення головним тренером київського «Динамо» Юрія Сьоміна для багатьох стало несподіваним те, що керівництво клубу звернулося саме до російського фахівця. Вболівальники з досвідом навпаки кажуть: немає нічого поганого, що українську команду буде тренувати московський тренер. Люди пригадують, що саме російський тренер В’ячеслав Соловйов у 1961 році вперше привів «Динамо» до золотих медалей Чемпіонату СРСР. А які успіхи мали київські футболісти, коли за кермом динамівської команди у 60-роках минулого століття теж стояв тренер з Росії Віктор Маслов?
Щоправда, є й такі вболівальники, які згадують 1983 рік, що став для київського «Динамо» початком дворічної кризи, а старшим тренером команди тоді був ленінградець Юрій Морозов.
Як би там не було, вибір керівництва футбольного клубу «Динамо» миколаївські вболівальники вітають і сподіваються, що Юрій Сьомін внесе перелом у грі команди і перемоги киян не забаряться.
Зовнішня реклама.
Біг-бордів, листівок, плакатів, реклами тощо, які б розповідали про проведення Євро-2012 в Україні, на вулицях міст і сіл області − не виявлено. Не виявлено також використання знаку Евро-2012 на товарах широкого вжитку, одязі, продуктах харчування.
В ЗМІ області. Преса.
Цього тижня про Євро-2012 не згадували на сторінках друкованих ЗМІ Миколаївської області.
Газети продовжували цього тижня обговорювати тему жеребкування відбірних груп Чемпіонату світу 2010 року.
Газета «Флагман − Н» під заголовком «На поле будет тяжело» подала висловлення представників збірних команд, які відповідно до жереба попали у шосту європейську групу, де гратиме і наша збірна.
«Славен Билич, главный тренер сборной Хорватии:
− Единственной сборной, встречи с которой я хотел бы избежать, была сборная Англии. Но Англия — это только одна беда, в нашей группе еще и Украина! Вспомните, как они бились в последних двух отборочных турнирах.
Григорий Суркис, президент ФФУ:
− Важно, чтобы настрой у футболистов и тренерского штаба был точно таким же, как и перед началом отборочного турнира к чемпионату мира 2006 года. Наша сборная уже основательно пообтерлась в высшем футбольном свете, набила достаточно шишек. В распоряжении почти целый год, чтобы разобраться с комплектацией команды, с календарем контрольных матчей... Важно также не повторить былые ошибки и не потерять очки там, где, исходя из нашего преимущества в классе, просто обязаны добиваться результата.
 Олег Блохин, главный тренер сборной Украины:
− Группа, в какую мы попали, могла быть и более сложной. С теми же англичанами и хорватами можно играть. Вместе с тем нужно не повторять тех ошибок, какие случились у нас на протяжении последнего года. И нужно избежать поверхностного отношения к белорусам, казахам и андорцам.
Берндт Штанге, главный тренер сборной Белоруссии:
− Мы прекрасно понимаем трудности своего задания. Группа у нас симпатичная. Хорватия с Англией будут в центре внимания, но не сбрасывайте со счетов и другие сборные» («Флагман − Н», 05.12.07).
До того, як стало відомо, що Олег Блохін пішов у відставку, на сторінках місцевих газет переймалися його долею. З посиланням на MIGnews, були повідомлення, що «главный тренер сборной Украины по футболу Олег Блохин принял предложение футбольного клуба «Москва», а это значит, что он покидает нашу страну.
Вместе с Олегом Блохиным уходят тренировать ФК «Москва» и его помощники Андрей Баль и Олег Кузнецов. Как известно, контракт у главного тренера сборной Украины Олега Блохина закончился. Ранее сообщалось о том, что президент Федерации футбола Украины Григорий Суркис и Олег Блохин уже имели беседу на этот счет, однако окончательное решение должно было быть принято в четверг, 6 декабря, после исполкома ФФУ…» («Вечерний Николаев», 05.12.07).
Писали газети Миколаївщини про Євро 2008. На думку журналістів спортивного щотижневика «Николаевские новости» «Жребий свел Италию и Францию − в «группе смерти»«. «Наиболее солидная по составу − группа С: Голландия, Италия, Румыния, Франция. А вот россиянам достался не самый сложный вариант» («Николаевские новости». 04.12.07).
Невдачам українських команд у Лізі чемпіонів також присвятили свої матеріали миколаївські видання.
«Антирекорды «Динамо»«. «39 матчей проиграло «Динамо» в Лиге чемпионов. Это абсолютно антирекордный показатель для клубов, участвовавших в основной стадии», вболівальники Миколаївщини можуть лише порадіти за земляка, адже «примечателен тот факт, что впервые в Лиге сыграл Олег Допилка. Кто знает − может, экс-первомаец еще добьется когда-то больших успехов в футболке «Динамо» («Николаевские новости». 04.12.07).
Пророчим видався заголовок публікації «Последние секунды «Шахтера», де автор робить резюме, що «обидно проиграв «Селтику», горняки практически лишили себя шансов попасть в 1/8 финала» («Николаевские новости». 04.12.07). Останній шанс, як вже відомо, донецька команда втратила у матчі з «Бенфікою».
Хто найкращий футболіст у Європі читачі дізналися з повідомлень, що «Золотой мяч достался Кака» («Южная правда», 08.12.07), «Кака получил Золотой мяч, а Шевченко «Челси» не нужен» зазначається у матеріалі спортивного щотижневика «Николаевские новости»: «Клуб рассчитывает получить за форварда сборной Украины 12 миллионов фунтов. В услугах 31-летнего Шевченко заинтересованы миланский «Интер» и туринский «Ювентус». В нынешнем сезоне нападающий выходил в основном составе «Челси» всего четыре раза».
«На зимние каникулы» − матеріал про останні матчі у Вищій лізі чемпіонату України. Автор відзначає «поскольку матч «Шахтер»-»Заря» перенесен на весну, то на зимний перерыв лидером чемпионата ушел «Днепр» тренера Протасова. …Днепропетровцы уже подписали экс − игрока ЦСКА и сборной России Ролана Гусева, также они не прочь вернуть в команду Руслана Ротаня» («Николаевские новости». 04.12.07).
Відгукнулися друковані видання краю на те, що донецький «Шахтар» змінив візитку, яку було офіційно презентовано 5 грудня. «С эмблемы убрали футбольный мяч и поле, которые красовались там с 1989 года, зато вновь появились молоточки. Наконец, сама эмблема из круглой превратилась в овальную» («Николаевские новости». 04.12.07).
Була на сторінках газети «Южная правда» і публікація про аматорський футбол «Березанцы впервые выиграли почетный трофей». Розповідь про цьогорічного переможця Кубка на призи обласної газети «Рідне Прибужжя» − команди «Укрнива» з селища Березанка. Автор статті відзначив: «Вновь финал кубка стал завершающим аккордом футбольного сезона. И вновь его провели в Радсаде, где Герой Украины Николай Бялык всегда создает условия для проведения спортивных праздников». А що перемоги надають натхнення, свідчать слова одного із керівників футбольного клубу «Укрнива»: « В будущем году мы решили проверить свои силы в чемпионате Украины среди сельских команд!» («Южная правда». 06.12.07).
Радіо. Телебачення.
В передачах Миколаївського обласного телебачення Євро-2012 не згадували.


Одеса


Футбольные события.
На это неделе очень активно обсуждался матч одесского «Черноморца» с киевским «Динамо», который состоялся 01.12 .07 в Киеве. Футбольные комментаторы, с присущим одесситам оптимизмом, пишут: «Почему при приблизительном равенстве команд (а «Динамо» сегодня, на мой взгляд, если и превосходит «Черноморец», то совсем чуть-чуть) одна из них побеждает с крупным счетом? Как это ни странно на первый взгляд, но дело все, представьте, — в мелочах, которые сами по себе ничем особо не примечательны, но в совокупности вызывают явление, известное из школьного курса физики и именуемое резонансом…». (Статья «Эти результативные мелочи», газета «Вечерняя Одесса» от 06.12.07).
«Черноморцу» явно не повезло с назначением бригады из Донецкой области: арбитры так боялись навлечь на себя подозрение в пристрастности, что волей-неволей подыгрывали киевлянам: одни и те же ситуации трактовали по-разному, но почему-то преимущественно в пользу хозяев. Клубный менталитет. Динамовцы выглядели увереннее, действовали по-спортивному нагло и более агрессивно, чем их соперники. Если в поединках против «Ромы» или «Манчестер Юнайтед» практически в любом эпизоде жесткой борьбы киевляне уступали, то в матче с одесситами уже сами выглядели этакими монстрами. А в целом «Черноморец», тем не менее, выглядел достойно. Один мой знакомый болельщик старшего поколения в таких случаях ехидно говорил: «Если они так хорошо играют, то почему проигрывают?» Частенько задаю этот вопрос, читая газетные отчеты или слушая телевизионные комментарии в отношении выступлений наших земляков на международной арене. И вот сам оказался в аналогичной роли. И все-таки уверен: выступление команды в осенне-зимний период следует оценить положительно.
Одесский футбольный клуб «Черноморец» проиграл 9 декабря со счетом 1:2 мариупольскому «Ильичевцу» в выездном матче четвертьфинала кубка страны. Единственный гол в составе одесситов забил Васкес. За мариупольцев забивали Лима и Красноперов.
В первом тайме гости больше владели мячом, а хозяева старались контратаковать. В составе «Черноморца» выделялись Корытько и Васкес.
«Сегодня получилась так называемая осенняя игра − это когда все уже хотят в отпуск. «Ильичевец» превзошел нас по желанию, по отдаче. Моментов, может быть, у нас было и побольше, но мы их не использовали, так что все закономерно. Постараемся исправить положение во второй игре, побороться за выход в полуфинал», − подчеркнул в ходе послематчевой пресс-конференции главный тренер одесситов Виталий Шевченко.
Он отметил, что в кубковых встречах многое решает самоотдача.
Главный тренер одесского «Черноморца» Виталий Шевченко пообщался с болельщиками. Сделал это наставник «моряков» в «Спортивной гостиной» в прямом эфире радио «ГЛАС». В течение часа Шевченко отвечал на вопросы ведущих, а также любителей футбола, дозванивавшихся в студию «ГЛАСа». Вопросы, интересовавшие футбольный люд, не изменились. Это и усиление «Черноморца» в межсезонье, и позиция коуча в отношении далеко не всегда качественного судейства, и планы на предстоящий зимний антракт.
Подготовка к Евро-2012.
Мэр Одессы Эдуард Гурвиц назначил директора по подготовке и проведению в Одессе финального турнира Чемпионата Европы по футболу 2012 года Андрея Терзиева. Об этом сообщает управление информации Одесского горсовета. Новый госслужащий приступил к своим обязанностям 10 декабря. Напомним, что в конце ноября нынешнего года решением городского совета в Одессы был создан департамент по подготовке и проведению в городе финального турнира чемпионата Европы 2012 года по футболу. В состав департамента вошли 8 человек. Задачами новой структуры названы взаимодействие с государственными органами в обеспечении безопасности организаторов и участников турнира; определение основных и вспомогательных объектов спортивно-оздоровительной и туристической инфраструктуры, необходимых для проведения игр; исполнение функций заказчика работ по ремонту, строительству и реконструкции таких объектов.
Основные темы в пресса.
Президент ПФЛ: Суркису нужно возглавить все футбольные органы сразу, включая министерство спорта.
4 Декабря (Новый Регион)
В интервью интернет-изданию «Главред» президент Профессиональной футбольной лиги (ПФЛ) Равиль Сафиуллин подверг критике методы руководства главы Федерации футбола Украины Григория Суркиса.
«Григорий Михайлович не слишком прислушивается к другим мнениям. Вот, например, на последнем исполкоме ФФУ хотел высказаться исполнительный директор ПФЛ Анатолий Попов. Но слова Анатолию Владимировичу не предоставили. А все потому, что Попов не из его лагеря, как, впрочем, и я тоже. Кстати, я что-то не видел соответствующей реакции «независимых» СМИ на подобные действия президента ФФУ. Создается впечатление, что в Федерации футбола человек не может мыслить самостоятельно. Он должен уметь вовремя поднимать руку за то, что нужно», − заявил Равиль Сафиуллин.
Глава ПФЛ удивлен: «В какой еще национальной ассоциации ее президент является владельцем одного из клубов? Такого нет нигде. Так вот, исходя из этого, Григорий Михайлович должен строить отношения с клубами высшей лиги. За ним же наблюдаются странные вещи...У меня такое впечатление, что главе ФФУ нужно возглавить все футбольные органы сразу, включая министерство спорта. Только тогда работа этих инстанций устроила бы Григория Михайловича и отдельные СМИ, которые являются рупором ФФУ».
+++

В Киеве построят новый стадион и не будут сносить «Троицкий»

Новый Регион − Спорт
06.12.07
Сегодня перед началом сессии Киевсовета его секретарь Олесь Довгий на коротком брифинге для СМИ отчитался по поводу встречи руководства столицы с президентом Украины, которая состоялась накануне.
По словам Довгого, в данный момент рассматривается возможность строительства абсолютно нового стадиона на въезде в Киев по Бориспольской трассе на бывшем танковом полигоне. Кроме того, появилась возможность реконструировать НСК «Олимпийский» без сноса новостройки перед ним − торгово-развлекательного центра «Троицкий».
+++

Новый Регион − Спорт

04.12.07
Глава ПФЛ: Дом футбола построен незаконно
В интервью интернет-изданию «Главред» президент Профессиональной футбольной лиги (ПФЛ) Равиль Сафиуллин прокомментировал ситуацию вокруг строительства торгово-развлекательного центра «Троицкий» около стадиона «Олимпийский» в Киеве.
«Меня во всей этой истории удивляет одно: сколько лет руководители федерации молча наблюдали за строительством. И только три недели назад правая рука Григория Михайловича Сергей Стороженко гневно воскликнул: «Запрещено! Кто давал разрешение? Строительство незаконное!» У меня в этом контексте возникают встречные вопросы: Дом футбола возведен законно? Есть отвод земельного участка? Принято ли это сооружение? Могу вам уверено сказать − нет.
Еще один пример − база в Гореничах.
Но что Дом футбола, что база в Гореничах − свое, его трогать нельзя. Другое дело − ТРЦ.
+++

Клуб Суркисов возглавит акционер московского «Локомотива»
Спортивный комментатор «НТВ-Плюс» Владимир Маслаченко прокомментировал назначение Юрия Семина главным тренером киевского «Динамо»:
«Большой минус для «Локомотива», что руководство клуба не смогло договориться с Семиным, и в итоге экс-тренеру сборной России пришлось покинуть команду. Такие специалисты на дороге не валяются, даже на железной».
+++

«Маррион» наступает.

«Вечерняя Одесса»
08.12.07
Продолжает удивлять новичок высшей лиги мини-футбольного первенства страны «Маррион». В двух матчах одесситы добились ничьей и победы, что позволило им с 19 очками расположиться в турнирной таблице на 5-м месте. Сначала «Маррион» в Днепропетровске встречался с «Будивелом». Игра шла по следующему сценарию: гости трижды выходили вперед, но хозяева все время отыгрывались. В итоге — ничья — 3:3. У одесситов отличились Лужанский, Коптев (с 10-метрового) и Степанов. А на домашней арене «Маррион» в упорной борьбе переиграл «Киевский метрополитен» — 2:0. Мячи забили Коваленко и Степанов. В этих матчах принимали участие вратарь Цыбенко, полевые игроки Лужанский, Коваленко, Коптев, Гавриленко, Швыдкий, Костюченко, Степанов, Скорый, Вершинин, Корецкий.


Полтава

Зимувати «Ворскла» відправилась на своєму звичному місці − третьому знизу. Хоча й «Таврія» вдома, як правило, не втрачає очки, але надія завжди є. І хто його знає, як розверталися б далі події, коли на 21-й хвилині захисник господарів О. Першин у штрафному майданчику зіграв рукою. В такому випадку варто не тільки було призначати пенальті, а й дати карточку порушнику правил, але арбітр Анатолій Жосан нічого не вгледів. Як не апелювали полтавці, навіть просили допомоги в лайнсмена, але марно. Єдиний гол у грі наші земляки пропустили на останній хвилині першого тайму, як це роблять українські команди в єврокубках. І ще одна добра традиція, отримувати картки та вилучення: Грумич − жовту, а Кравченко наговорив на червону, і все через один епізод на останніх хвилинах зустрічі. Словом нервовий вийшов матч. У газеті «Коло» 6-12.12.2007 надруковане інтерв`ю з Сергієм Кравченком. Зокрема в ньому він прокоментував той злополучний епізод з грою рукою та своє несправедливе вилучення. Тут же говориться про те, що арбітр гри Анатолій Жосан отримав негативну оцінку за цей матч.
Нещодавно стартувала ІІІ відкрита першість Полтавського заводу медичного скла (ПЗМС) з фут-залу. На цьому підприємстві майже чотири роки тому побудували сучасний спорткомплекс. Пригадую свого часу першу відкриту першість висвітлювали у «Вечірній Полтаві», тоді до газети звернулися керівники заводу і уклали угоду. З тих пір чемпіонат «розкрутився», в ньому стало брати участь значно більше команд. Зараз активно цей турнір висвітлює «Полтавський вісник» та «Полтавщина спорт». Надрукували інтерв`ю: з граючим у фут-зал директором ПЗМС О. Кудацьким та головним арбітром цих змагань Олександром Горностаєвим. Горностаєв (арбітр республіканського рівня, якраз тільки завершив кар’єру) мені розповідав, що ці змагання комерційні і нічого спільного з обласною федерацією футболу не мають. Там вони мовляв не знайшли підтримки. Та й не потрібно, адже команди вносять певну суму, яка йде на суддівство, організацію і т.д. Хочу сказати, що змагання проводяться на високому рівні.
Минулої суботи у Полтаві відбулося урочисте відкриття зимової першості міста з міні-футболу на призи газети «Полтавський вісник». Вісімнадцятий рік поспіль федерація футболу Полтави (голова Олександр Дігтяр) та редакція цього видання проводять один з наймасовіших зимових турнірів. Окрім представників обласного центру цього разу в змаганнях беруть участь спортсмени з Котелевського, Зіньківського та Полтавського районів − всього 21 команда. Проходять ігри на новозбудованому спортивному майданчику зі штучним покриттям Полтавського університету споживчої кооперації України. На спортмайданчику діє система електричного освітлення, а тому футболісти грають і у вечірній час.
У Полтаві вперше і на високому рівні відбулася обласна церемонія вручення спортивних нагород «Герої спортивного року Полтавщини». Футболісти до жодної з дванадцяти номінацій не потрапили, але Іван Шарій отримав спеціальну відзнаку до свого 50-річчя.
Зовнішньої реклами щодо Євро 2012 в місті не зафіксовано.


Суми

На минулому тижні в Сумах відбувся українсько-польський форум, під час якого розглядалося питання формування моделі партнерства між двома державами на регіональному рівні. Зокрема, мова йшла про налагодження партнерських стосунків між Сумською областю та Любуським воєводством. Відзначаючи важливість проведення цього заходу, один з його організаторів, директор Київського інституту трансформації суспільства Олег Соскін підкреслив, що з польського боку є велика зацікавленість налагодити партнерські стосунки з українськими містами на рівнях місцевої влади, бізнесу, громадських організацій та молоді. За його словами, важливість проведення цього форуму саме сьогодні обумовлена й тим, що Україні та Польщі довірено спільно приймати чемпіонат Європи з футболу 2012 року. Чим тіснішими будуть регіональні зв’язки між двома держави, тим більшою у них буде можливість реалізувати свій потенціал по організації футбольного форуму.
Про Євро-2012 багато говорилося і у польському місті Гожув, де водночас із зазначеним вище форумом у Сумах 7 грудня відбулося офіційне підписання угоди про співробітництво між Сумською областю та Любуським воєводством.
Газета «Панорама» проводить традиційне визначення номінантів рейтингу «Найбільш впливові і авторитетні особистості Сумщини в 2007 році» та «Люди, які зробили найбільший внесок в культурне, наукове, спортивне, громадське та духовне життя регіону». В числі опублікованих претендентів на це звання по першому рейтингу значиться прізвище голови Федерації футболу Сумщини Миколи Желєзного, по другому − президента футбольного клубу «Шахтар» (Конотоп) Миколи Кирея та головного тренера команди «Нафтовик-Укрнафта» (Охтирка) Валерія Городова.
Між тим, ФФС досі не розв’язала конфліктну ситуацію пов’язану з опротестуванням командою «Нафтовик-2» з Охтирки результату матчу з чемпіоном області конотопським «Шахтарем», за який у грі з охтирцями грав незаявлений гравець. За інформацією, яка надходить з ФФС, федерація взагалі не має наміру виносити з цього приводу будь-яке рішення. Хоча існування цього протесту не дає змоги офіційно затвердити результати чемпіонату, через що в жодній з місцевих газет і досі не було надруковано підсумкову таблицю першості.
В середовищі місцевих вболівальників обговорюють відставку Олега Блохіна з поста головного тренера збірної України. На думку прихильників футболу, таке рішення було спричинено конфліктом, який виник між Блохіном та президентом ФФУ Григорієм Суркісом. Вболівальники у своїй більшості схвалюють відставку, вважаючи що українській команді потрібен новий тренер. Водночас вони говорять про необхідність посилення ФФУ роботи з розвитку дитячо-юнацького футболу, бо, на їхню думку, за відсутності такого резерву жоден тренер, який очолюватиме збірну Україну, не зможе досягти поставлених перед ним результатів.
Місцеві ЗМІ на минулому тижні приділили увагу висвітленню останнього матчу «Нафтовика» у цьому році з київським «Арсеналом». Зокрема, газета «Данкор» за 5 грудня в матеріалі «Пішли з останнього місця» пише, що, «на думку експертів, «Нафтовик» ще побореться за місце під сонцем вищої ліги. Про це свідчить гра клубу в останніх турах і, звичайно ж, настрій команди, яка поклала на лопатки «Динамо» і гідно протистояла «Шахтарю». Ще на користь такої думки говорить і те, що клуб готовий до змін заради покращення свого становища. Газета нагадує, що «Нафтовик» змінив не тільки головного тренера , але й президента.
Також газета «Данкор» за це ж число під рубрикою «Людина і професія» опублікувала цікавий матеріал «Людина зі свистком», у якому розповідається про єдину в Сумах жінку-футбольного суддю Світлану Левченко, котра обслуговує матчі першості області. З цього приводу «Данкор» пише, що в Україні жінки-арбітри працюють тільки на матчах першої та другої ліг, а от щодо вищої, то тут нам, за словами автора статті Олександра Коменданта, до Європи ще далеко.
Зовнішня реклама Євро-2012 у Сумах відсутня.


Рівне

Євро-2012 в регіонах нагадує підготовку за радянських часів до партійного з’їзду: функціонери, причетні до цієї події, задля галочки у звіті мусують тему чемпіонату на зразок: «Необхідно активізувати робото з підготовки до Євро-2012». Принаймні так наголосив у своєму виступі на засіданні президії Рівненської обласної федерації футболу Володимир Поліщук. Однак, що і як, власне, збирається федерація активізувати, на жаль, не уточнив. Мимоволі напрошується висновок: зверху надійшла вказівка, низи відреагували паперовим звітом. Зрештою, важко судити, що конкретно здатна зробити федерація області, котра немає безпосереднього відношення до Євро-2012. Як не дивно, «піклування про Євро-2012 проявило Рівненське регіональне відділення Національного олімпійського комітету, зокрема, голова Микола Петринчук у звітній доповіді обмовився, що «ми повинні зробити свій посильний внесок у підготовку України до чемпіонату континенту з футболу». Втім, знову ж таки, жодного слова про сам внесок. Натомість, більш практичні заходи щодо підготовки до Євро-2012 висловили місцеві спортивні журналісти. Зокрема, жваве обговорення викликало скандальне питання «торгівлі землею « Рівненською міською радою. Мало не всі місцеві газети порушили питання про надання земельних ділянок, в якому чітко простежується відверта корупція. В усякому разі, натякають, автори публікацій, землю в Рівному можуть взяти тільки вибрані. Журналісти пропонують питання виділення ділянок, в тому числі об’єктів, пов’язаних з програмою підготовки до Євро-2012 під контроль засобів масової інформації. В свою чергу, це неабияк обурило міську владу. Щоправда, її представники мають з цього приводу свою аргументацію. Зокрема, секретар Рівненської ради запевняє, що втручання преси в питання виділення земельних ділянок викликало занепокоєння в окремих інвесторів, котрі , мовляв, не хочуть «світитися» в ЗМІ. Не тому, що вони такі скромні, а начебто розголошення інформації стане наводкою кримінальних структур. Банальний аргумент, на жаль, нічого переконливішого не придумали.
Разом з тим, у журналістських дебатах зародилася ідея, котра заслуговує на увагу. Так, прозвучало риторичне запитання: а чому б Федерації футболу України не оголосити, скажімо, творчий конкурс на краще висвітлення підготовки до Євро-2012. Заохочені преміальними винагородами (скажімо, комп’ютери чи інша офісна техніка, персональні премії) спонукали б журналістів до ширшого висвітлення цієї тематики.
У футбольному середовищі Рівного впродовж останніх днів мова здебільшого точиться довкола невдалих виступів українських команд на євро кубках, відставки з посади головного тренера збірної Олега Блохіна, результатів жеребкування відбірового туру чемпіонату світу. Настрої, звісно, песимістичні, оскільки йдеться про зниження рейтингу наших клубів і доволі сильний склад нашої відбіркової групи.
Символіки і реклами Євро-2012 наразі в Рівному не спостерігається.
Місцеві мас-медіа за минули тиждень вмістили інформації про виступ донецького «Шахтаря», результати жеребкування фінальної частини Євро-2008 та відбірового туру до чемпіонату світу. Водночас, тема Євро-2012 порушена в публікації в тижневику «Літопис Заходу». Зокрема, йдеться про:
«Неабиякі надії щодо локалізації цієї найболючішої проблеми (мова про облаштування автотраси Київ-Чоп, яка проходить через село Користь Корицького району) Юрій Забужко (сільський голова) покладає на проведення в Україні фінальної частини Євро-2012. Адже, певен, здійснюючи реконструкцію автомагістралі, знайдеться «світла голова», яка передбачить прокладання автомагістралі в обхід Користі. Тоді в сільського голови на одну головну біль поменшає.
А допоки що не день, то нові клопоти. Є серед них, за кваліфікацією Юрія Забужка, тактичні (тобто поточні) та стратегічні, котрі потребують певного часу і додаткових зусиль.
− Якщо вже торкнулися теми Євро-2012, то до нього слід заздалегідь готуватися, щоб потім, як кажуть, за державу соромно не було, − міркує сільський голова. − Із чого в іноземців складатиметься перше враження про Україну? Правильно, з того, що на очі потрапить. На мою думку, не треба мати багато розуму, щоб здогадатися, що залишить по собі в європейців картина он того занедбаного приміщення старої школи, що при дорозі стоїть. Отож, намагаємося знайти якогось інвестора, який привів би будівлю у належний стан. Однак на рівні сільської ради це нелегко дається».


Тернопіль

У Тернополі та в регіоні зовнішньої реклами Євро-2012 не має. Прихованої реклами також немає.
Заходи.
З 15 до 23 грудня триватиме у Тернополі турнір з міні-футболу на «Кубок Святого Миколая». Ці змагання, які стартували 9 років тому, користуються у Тернопільській області надзвичайно великою популярністю. Призовий фонд цьогорічного турніру − 5000 гривень. Дев’ятий турнір на «Кубок Святого Миколая» присвячений пам’яті Героя України В’ячеслава Чорновола.
Проходитиме турнір традиційно на кортах тернопільського тенісного клубу «Лемківський двір».
Спершу футболісти грають груповий етап, за підсумками якого визначають 16 кращих команд. А далі за кубковою схемою визначаються переможці і призери турніру.
Турнір «Кубок Святого Миколая» є в області найяскравішою футбольною подією у зимовому міжсезонні. На змагання з’їжджаються кращі футболісти Тернопільщини.
На засніжених футбольних полях у різні роки участь у турнірі брали такі відомі гравці, як брати Капанадзе, Олег Ящук, Сергій Сернецький, Григорій Ярмаш.
Кулуарні новини.
Цікавих кулуарних новин протягом звітного періоду не спостерігалося.
Моніторинг тернопільських друкованих ЗМІ.

Щоденна газета «20 хвилин»:
 «5000 гривень для переможців»
− у Тернополі відбудеться щорічний турнір з міні-футболу «Кубок Святого Миколая». «Платіні виконує обіцянки» − про жеребкування до Євро-2008. «Кожна збірна, яка буде грати на Євро-2008, отримає по 7,5 млн. євро». «Закарпаття» погрожує ПФЛ» (за інформацією ЗМІ) − футболісти ФК «Закарпаття» більше за інших відчували суддівську неупередженість. З приводу цього прийняли заяву на ім’я президента ФФУ Григорія Суркіса і президента ПФЛ Равіля Сафіулліна. «Збірна України з футболу − без тренера» − контракт у головного тренера збірної України Олега Блохіна закінчився. «Шахтар» на пару з «Динамо» вщент провалив виступ України у Лізі чемпіонів» − стаття критична на адресу двох клубів. «Тренерські перетрубації» − тернополянин Ігор Яворський разом із Сергієм Ященком тренуватиме донецький «Металург». «Останнє соло Блохіна» − виконком ФФУ, оцінивши виступ збірної у кваліфікації до Євро-2008 як незадовільний, прийняв відставку головного тренера.

«Свобода»:
 «Стадіон по-львівськи» (за інформацією ЗМІ) − навесні у Львові розпочнуть будувати новий стадіон до Євро-2012. Інвестори, які за це беруться, готові вкладати в місто рекордні для Львова суми. «Що «Динамо», що «Шахтар»... − п’ятий тур групового турніру Ліги чемпіонів виявився невтішним для двох згаданих команд. «ЧС-2010: Могло бути й гірше» (за інформацією ЗМІ) − відомі фахівці і футболісти коментують результати жеребкування групового етапу кваліфікації до ЧС-2010. «Футбол: вища ліга. У лідери виходить «Дніпро». «Чи на часі прем’єр-ліга? − розповідь про засідання господарів клубів вищої ліги, яке відбулося у середині листопада цього року.

«Тернопіль вечірній»:
 «Ех, «Шахтар», ех, «Динамо» − критична стаття на адресу двох команд з приводу невдалого виступу у п’ятому турі групового турніру Ліги чемпіонів.

«Вільне життя»:
«Український футбол: вища ліга. До зустрічі в березні» − підсумок осінньої частини чемпіонату України серед команд вищої ліги сезону 2007-2008 років. «Можемо залишитися без Євро-2012?» − таку думку висловив Олег Блохін під час перебування в Івано-Франківську. Проблема у торговому комплексі «Троїцький», який будують перед НСК «Олімпійський». «Говорили про Євро-2012» (за інформацією ЗМІ) − про перебування в Україні з дводенним візитом президента Польщі Леха Качинського. Однією з головних тем переговорів з Віктором Ющенком була підготовка обох країн до Євро-2012. «Олег Блохін подав у відставку» . «Ліга чемпіонів: Як не прикро, але факт...» − критична стаття на адресу донецького «Шахтаря».
 
«Нова Тернопільська газета»:
 «Футбольна Європа: Шевченко дуже подешевшав»
(за інформацією ЗМІ). «Переможець Євро-2008 отримає 23 млн. євро» (за інформацією ЗМІ). «Єврокубки: В очікуванні несподіванок».

«Місто»:
«УЄФА оприлюднив розміри призових для учасників Євро-2008» (за інформацією ЗМІ). «Донецький «Металург» буде працювати лише з українцями» (за інформацією ЗМІ). «Тренер «Дніпра» Олег Протасов: «Придбання Гусєва − ініціатива керівництва клубу» (за інформацією ЗМІ). «Кака отримав «Золотий м’яч» (за інформацією ЗМІ).

«RIA-плюс»:
«Святий Миколай прийде до футболістів» − про змагання з міні-футболу на «Кубок Святого Миколая». «Шевченко потерпає від ностальгії» (за інформацією ЗМІ) − футболіст розповів, що найкраще себе почуває у збірній України.

«Номер один»:
«Золотий» м’яч» Каки»
− (за інформацією ЗМІ).

Тернопільське державне телебачення, телеканал «TV-4», «Smile TV», ФМ-станції «Українська хвиля», «Радіо Тернопіль», «Радіо ТОН» та обласне державне радіо в інформаційних випусках та випусках спортивних новин інформували про поточні футбольні новини України та зарубіжжя. Усі ЗМІ подали інформацію про відставку Олега Блохіна і про невдалу гру «Шахтаря» та «Динамо» у п’ятому турі групового турніру Ліги чемпіонів.


Харків

06.12.07 состоялась пресс-конференция начальника профильного городского управления по подготовке к Евро-2012 (созданного месяц назад) Михаила Камаса. Михаил Камаса сообщил, что к концу первого квартала 2010 года должна завершиться подготовка Харькова к Евро-2012. Самые проблемные моменты − метрополитен и траспорт в целом: нужны крупные инвестиции, а такие проекты нескоро окупаются, что настораживает бизнесменов. Камаса озвучил цифру, необходимую для подготовки к ЧЕ − 6 млрд. дол. внутренних и внешних инвестиций и отметил, что с 2002 года в Харьков поступило 2,5 млрд. дол.
Городскую программу подготовки к проведению матчей «Евро-2012» планируется рассмотреть на очередной сессии Харьковского горсовета (запланирована на 25 декабря). В ближайшее время проект программы будет представлен депутатским комиссиям горсовета.
В Харькове продолжается конкурс по созданию проекта «харьковского» логотипа Евро-2012, сроки − до 15.12.07. Журналисты, попытавшиеся выяснить, как продвигается дело, с удивлением обнаружили, что информация не дошла непосредственно до тех, кто может участвовать в конкурсе. Многие из тех, кого пыталась опросить съемочная группа «Новости МедиаПорт» (ТК «S-Tet»), узнали о конкурсе из уст самих журналистов. В частности, в городском управлении культуры его начальником − Светланой Бабицкой, была предложена идея привлечь к конкурсу талантливых детей, а ученики самой известной художественной школы города им. Репина ничего об этом не знают.
Валерий Гальченко, у которого пытались взять интервью, как раз из разряда специалистов (дизайнер), о конкурсе тоже узнал только от журналистов (академии дизайна официально не предложили участвовать).
О гонорарах − ни слова, похоже, городское управление культуры собирается провести конкурс на энтузиазме и «искренне верит в его успех» (при том, что отсутствует не только материальная заинтересованность, но и сама информация о конкурсе никуда не доходит). По последней информации, сроки конкурса могут быть пересмотрены по просьбе дизайнеров, не успевающих до окончания конкурса разработать свои варианты.
Австрийская компания, компания «Базовый элемент» − ею руководит Олег Дерипаска − и украинская группа DCH Александра Ярославского создали совместную структуру, которая будет заниматься строительством дорог и дорожных развязок, зданий, сооружений и реконструкцией Харьковского аэропорта. Все это − к Евро-2012.
Называется новая структура «Strabag. Ua Cоnstruction Company», учредительный договор о ее создании подписан 05.12.07, как сообщил вице-губернатор Сергей Стороженко.
«Металлиста-сити» больше нет, весь проект остался теперь только на бумаге и в роликах! От территории в 42 га осталось меньше в 6 раз − 7 га напротив стадиона и на улице Плехановской, где компания Александра Ярославского «DCH» будет строить так называемый «Металлист-сити центр», в который, по «сырому» проекту будет входить spa-центр, гостиница и жилой комплекс. Начало строительства запланировано на осень 2008 г.
Другие частные компании юридическими участниками большого проекта «Металлист-сити» так и не стали. Один из них − завод им. Фрунзе, переезжает летом 2008 г. в один из бывших корпусов завода им. Малышева (частично вывоз уже начался). Над тем, что будет на месте нынешнего завода, работают российские проектировщики − компания «S-Holding». По неофициальной информации, в этом проекте заинтересовано руководство завода Фрунзе. В эскизном проекте: многоэтажное здание в виде подковы с тремя башнями (еще не решено, чем их заполнить − офисами, гостиничными номерами или квартирами) и подземным паркингом. По словам директора завода Александра Василенко, первые 4 этажа будут торговыми площадями, а от гостиницы придется отказаться, если соседи-коллеги построят рядом пятизвездочный отель: два в одном районе − нецелесообразно. Очень важный момент − архитекторы предусмотрели в этом проекте эвакуационные выходы со стадиона, так что «столичного конфликта», по словам Василенко, точно не будет. На площади перед зданием предусмотрено размещение техники для трансляции ЕВРО из Харькова.
Что касается отставки Олега Блохина, то о ней, в основном, говорят с сожалением − болельщики в основной массе хотели видеть Олега Владимировича и дальше на посту наставника национальной команды.
Внешней рекламы по Евро-2012 кроме той, что вывешена на стадионе «Металлист» на западном фасаде Южной трибуны (баннер «Євро. Харків. Металіст» и рядом еще два с гербами г.Харькова и «Металлиста», и баннер «Metalist-city», закрывающий внутри стадиона разрушенную Восточную трибуну ) не появилось.
В «Объектив-новостях» на ТРК «Simon» и в Интернет-издании «Статус-кво» 06.12.07 прошел репортаж по пресс-конференции Михаила Камаса. Газета «Вечерний Харьков» от 07.12.07 опубликовала по этому поводу материал: «Евро-2012: Харьков должен отрапортовать к началу 2010 года», Марина Ефанова.
Газета «Время» от 08.12.07 опубликовала статью «Блохин ушел из сборной, но не из футбола», Вадим Зубов, в которой, в общем, выражается сожаление по поводу его ухода, но выражается сомнение, что Блохин отдал сборной все, что мог.
Интернет издание «Городской дозор» от 07.12.07 также опубликовало материал «Олег Блохин уехал … но не в Москву, а в Грецию», в котором обсуждаются новые варианты руководства сборной − Михайличенко, Маттеус, Моуриньо, Алонсо. Отмечается, что Маттеус хочет рулить украинской сборной, только «Суркис не берет»: «Маттеус не только легенда немецкого футбола, но и хороший друг Виталия Кличко. О чем в курсе и президент ФФУ Григорий Суркис. Однако его смущает отсутствие достижений Маттеуса как тренера».


Херсон

Зіграні півфінальні матчі на кубок «Закриття сезону». Команда «Гілея-Інвест»-чемпіон другої херсонської ліги та краща команда першої ліги «Динамо» грали під дощем на в’язкому полі. Але, не зважаючи на примхи погоди матч був цікавим. Спочатку гравець команди «Гілея-Інвест» Денис Агафонов добив м’яч у ворота суперників після невдало виконаного пенальті Костянтином Паніним-1:0, а уже наприкінці зустрічі Євген Іщенко встановив остаточний рахунок матчу-2:0.
У другому півфіналі СДЮШОР «Кристал»-команда, сформована із вихованців школи 1990-1991 р.н. взяла гору над «Корабелом». Отже, у фіналі на розіграш кубка «Закриття сезону» зіграють «Гілея-Інвест» та СДЮШОР»Кристал».
Були зіграні матчі 8-го туру XV відкритого чемпіонату херсонської області з фут-залу серед команд вищої та першої ліг.
До кінця березня − початку квітня у футболістів канікули. Зате команди міні-футболістів будуть зараз активно залучати гравців для ігор у чемпіонаті області. Проходить він у залах ХВУФК і ДЮКФП №5 на Шуменському районі Херсона. Для усіх футбольних вболівальників тепер це єдина віддушина. Прес-конференцій там не проводять, але зате баталії, призи кращим гравцям, програмки і розіграш призів для болільників. Проводиться все це під егідою Херсонської громадської федерації міні-футболу і фут-залу.
Оголошень, плакатів та інших носіїв рекламної інформації щодо вище перелікованих заходів помічено не було.
Херсонські ЗМІ поінформували населення з результатами футбольних та фут-зальних матчів. На сторінках газет «Новий День», «Гривна» та ін. приділялася увага і підсумкам першого кола чемпіонату України серед команд вищої ліги. На обласних радіо «Дніпро» та «Таврія» звучала аналітична передача «Єврофутбол» щодо провального виступу збірної України у кваліфікації до «Євро-2008», також висловлювалася стурбованість з приводу відставки головного тренера національної збірної України, Олега Блохіна. В програмі «Єврофутбол» були присутні футбольні фахівці області. Вони занепокоєні питаннями «що буде далі з національною командою, яка її доля, хто буде наступником Блохіна і чи є у нас перспективна підростаюча молодь, яка б змінила футболістів-ветеранів».Черговий раз порушувалася тема готовності України до прийняття «Євро-2012».
Газета «Маркет+» від 6 грудня у матеріалі «Євро-2012 як двигун прогресу» інформує про виїзну колегію Державного департаменту автомобільного транспорту Міністерства транспорту та зв’язку України. У ній йдеться про те, що Держдепартамент автомобільного транспорту Міністерства транспорту та зв'язку України ініціюватиме у Верховній Раді та Кабінеті Міністрів розгляд питання про безмитне ввезення в Україну сучасних автобусів підвищеної комфортності для обслуговування чемпіонату Європи з футболу ЄВРО-2012. Про це заявив у Херсоні директор Державного департаменту Сергій Доброход у своєму виступі перед учасниками виїзної колегії. За його словами, «ми хочемо дозволити до 2010 року ввозити без мита автобуси віком до 5 років, ціною від 120 тисяч до 200 тисяч євро. А потім, до 2012 року − тільки нові високоякісні автобуси від 300 тисяч до 450 тисяч євро». Це дасть змогу оснастити сучасними висококласними автобусами міжнародні та міжобласні маршрути.
Планується також, за рахунок залучення кредиту Світового банку, придбання нових автобусів для міст, де проходитимуть змагання чемпіонату. Частину їх − а саме автобуси великої місткості, довжиною не менше 12 метрів − закуплятимуть за кордоном, а автобуси малої і середньої місткості − у вітчизняних виробників. За словами директора Держдепартаменту, «автобусів малої і середньої місткості в Україні достатньо».


Черкаси

Події.
Цікавих подій на цьому тижні не було, адже ФК «Дніпро» перебуває на канікулах.

Кулуари.
Футбольні вболівальники з оптимізмом сприйняли призначення Юрія Сьоміна головним тренером ФК «Динамо». Вболівальники вважають, що команда під його керівництвом покаже іншу гру, ніж у нинішньому сезоні.

Преса.
У газеті «Спорт та здоров’я» опубліковано статтю «Київське «Динамо» й далі ставить анти рекорди», − про те, як ФК «Динамо» програв з рахунком 1:4 клубу «Рома» в матчі 5-го туру Ліги чемпіонів УЄФА. Наголошується, що команда не виграє в євро кубках вже 3 роки.
У цій же газеті розміщено матеріал про те, що донецький «Шахтар» у рамках 5-го туру групового етапу Ліги чемпіонів у шотландському Глазго поступився місцевому «Селтіку» − 2:1.
«Майбутні чемпіони світу − з Черкас. А чому і ні?», − стаття під такою назвою у виданні «Спорт та здоров’я» розповідає про те, що «черкаська футбольна команда під керівництвом знаного фахівця Сергія Ковалевича зробила справжній фурор у дитячій національній лізі», здобувши перше місце. Йдеться про те, що на Черкащині футбол розвивається досить вдало.
У цій же газеті опубліковано передрук із sport.km.ua про поєдинки у вищій футбольній лізі, лідером яких став дніпропетровський «Дніпро».
Тут же розміщено турнірні таблиці Ліги Чемпіонів.
«Спорт та здоров’я» також інформує читачів про те, що з 2009 року розіграші Ліги чемпіонів та Кубка УЄФА будуть проводитися по-іншому, зокрема, в період з 2009 по 2012 роки у груповий етап Ліги чемпіонів УЄФА будуть автоматично виходити 22 команди замість 16, а фінал тепер буде проводиться у суботу. Такі рішення було прийнято виконавчим комітетом УЄФА під час зустрічі в Люцерні.

«Євро-2012» − реклама відсутня.
евня3.06.2007 р. Чемпіонат Черкаської області. 9 тур.


Чернігів

Протягом тижня Чернігівська регіональна федерація футболу урочисто провела вшанування срібного призера чемпіонату області команду «Полісся» з Добрянки, яку було створено 15 років тому в 1992 р. Відбувся святковий футбольний захід, під час якого було вручено медалі, кубки, премії, квіти, прозвучав святковий концерт. Організатори команди були нагороджені грамотами ФФУ та ПФЛ, слова вдячності також були висловлені на адресу Г.Суркіса. А завершилося свято казковим феєрверком.
У кулуарах обговорюються підсумки нинішнього сезону, який футбольна Україна завершує на дуже мінорній ноті, адже програно, здається, усе − на рівні національної збірної, молодіжної, не втримались наші клуби і в єврокубках.
В інформаційному просторі Чернігівщини, в містах і селах області зовнішня реклама щодо ЄВРО-2012 поки що відсутня.
Протягом тижня у ЗМІ Чернігівщини футбольна тема порушувалася у таких друкованих виданнях та електронних ЗМІ:

Обласний тижневик «ГАРТ»:
«Шевченко нещасливий в «Челсі» -
Інформація про невдалі виступи А.Шевченка в «Челсі».

Городская газета «В КАЖДЫЙ ДОМ»:
«Подождем до весны» -
Итоги первого круга чемпионата Украины по футболу среди команд 1 лиги.

Міська газета «МІСТО»:
«В Україні відберуть Євро-2012?» -
Наводиться думка О.Блохіна, про великі, десь на 80% ризику, що Євро-2012 в Україні заберуть, адже всі говорять − Президент, уряд, мер Києва, а зрушень ніяких.

На обласному радіо та телебаченні «СІВЕР-ЦЕНТР» -
Протягом тижня звучали інформації про підсумки боротьби у чемпіонаті України серед команд І ліги.
В ефірі Чернігівської ТРК «ДИТИНЕЦЬ» −
Протягом тижня прозвучали інформації про підсумки чемпіонату України.

P.S.
Інформація з Чернівецької та Хмельницької області не надійшла через хворобу кореспондентів.

Підписатися на новини