ФУТБОЛЬНАЯ ЖИЗНЬ РЕГИОНОВ

Автономна Республіка Крим

«Играет сборная Украины со сборной Германии. Немцы один за другим забивают мячи в ворота наших ребят. И тут не выдерживают нервы у одного из болельщиков, ветерана минувшей войны, который вскакивает с места и возмущается: «Мы, старшее поколение, всегда побеждали противника, до Берлина дошагали, а вы, молодые, бездарно проигрываете!». На что сидевший рядом с ветераном грузин спокойно отвечает: «Дедушка, ты чего возмущаешься, ведь у вас был другой тренер».
Этот анекдот привела «Крымская правда» в материале «Патриотизм не купишь», посвященном выступлению нашей национальной команды в евроотборе-2008. Олег Блохин, пишет газета, при всем к нему уважении, не нашел иных рычагов управления, кроме материальных. А вот о гордости за свою страну, о патриотизме, которые всегда были присущи нашим командам, сейчас как-то совсем подзабыли. «Обратите внимание, что подопечных Блохина по сути выбили из победной колеи грузинские футболисты, всегда славившиеся патриотизмом по отношению к своему чудесному краю и землякам. Ну а в минувшую субботу наших мастеров из национальной сборной Украины, буквально пешком передвигавшихся по полю в Каунасе, вообще добили сыны еще одного маленького, но гордого народа − литовцы, долгие годы считавшиеся «младшими братьями» России и Украины».
«Крымское время» ставит в укор Блохину потерю драгоценного времени перед следующим отборочным циклом. «На матчи с литовцами и французами, по сути, превратившиеся в товарищеские, просто необходимо было ставить молодежь, обкатывать ее. Но нет же, Блохин вызвал ветеранов, которых в следующем отборе мы вряд ли увидим. Для них большой футбол закончился сразу после выхода в четвертьфинал мундиаля два года назад − большинство «звездных» сборников возомнили из себя небожителей, а соломки, как водится, подстелить забыли. Только на минутку представил себе, с какой самоотдачей играл бы в «товарняке» с теми же литовцами капитан «Таврии» Владимир Гоменюк! Для Володи даже вызов в сборную, футболка нашей национальной команды уже были бы огромнейшей мотивацией… А ведь, хотим мы этого или нет, сборную придется обновлять, и молодым игрокам все равно предстоит набираться опыта. Так почему же не сейчас, когда еще есть время?»
Раскритиковал Блохина и его почитатель − заслуженный тренер Украины Анатолий Заяев. В программе «Футбол-ТВ» (телеканал «Неаполь») ветеран тренерского цеха Украины заявил: «Как мог Олег говорить на всю страну, что наша сборная скорее всего проиграет французам и итальянцам? Тренер должен ставить перед командой максимальные задачи − только в этом случае она будет прогрессировать и добиваться результатов. А его постоянные нарекания, что на Украине нет достойных футболистов? Я ни разу за все время, что Блохин руководит сборной, не видел его в Симферополе на матчах с участием «Таврии». Как, собственно, не слышал от коллег, чтобы он выезжал в другие города. Тренер сборной не должен сидеть на месте. Посмотрите, наставник сборной России голландец Хиддинк за один тур успевает по четыре матча вживую посмотреть! А Блохин говорит, что даже телетрансляции редко смотрит. Сборников ведь не только в «Динамо» и «Шахтере» искать надо. Где Хиддинк нашел вратаря для сборной России? В «Кубани», которая вылетела в первый дивизион. Футбольных талантов в нашей стране много. Но их нужно найти и дать возможность раскрыться».
На минувшей неделе вспомнили в Крыму и о грядущем Евро-2012. На заседании парламента автономии выступил президент Федерации футбола Крыма Сергей Куницын с предложением к чемпионату Европы построить в Симферополе достойный стадион. Источником финансирования строительства такого объекта в крымской столице, по мнению Куницына, могли бы стать налоги СК «Таврия», почетным президентом которого он является. Так, по данным Куницына, налоговые платежи «Таврии» только в бюджет Симферополя составляют 4 млн. грн. в год. Также почетный президент клуба попросил крымские власти решить вопрос со строительством общественного туалета на Республиканском стадионе «Локомотив». «Потому что 20 тысяч человек, которые приходят на матчи чемпионата, имеют проблему, − отметил Сергей Куницын. − Если бы это была собственность СК «Таврия», мы бы это сами сделали».


Вінниця

Минулого тижня помітних футбольних подій не відбувалось.
Люди, причетні до вінницької « Ниви-Світанок», почали рахувати «осінніх курчат». В газеті «Вболівальник» від 22.11.07 начальник команди П. Касанов висловив задоволення виступом команди в першому колі, про що свідчить і заголовок його монологу « ФК «Нива-Свитанок»- итоги года: П.Н. Касанов: « Свою задачу на 2007 год мы выполнили…».В матеріалі є кілька головних моментів, на які наголошує Касанов.
По-перше, він особливо підкреслив, що команді допомагали «богатые люди Винницы», сподіваючись, певно, і на подальшу підтримку.
«…Некоторые «доброжелатели», когда мы только начали возрождать футбол в Виннице, говорили, что бизнесмены города не любят футбол, но это оказалось неправдой. Чистые начинания были поддержаны и мы убедились в порядочности богатых людей Винницы, которые выполнили все обязательства перед командой…».
Касанов заявив також, що по відвідуваності стадіону, Вінниця стала другою після Хмельницького, і похвалив за це болільників.
Відзначено в публікації, що в команді грають «рідні» футболісти:
«…Очень радует то, что команда создана из ребят нашего города и области, а это значит, что не повторится ситуация 2004-2005 годов, когда команды в полном составе покидали Винницу…».
Касанову прийшлось відповідати перед фанами «Ниви», про те, що керівництво команди їх не підтримує . В газеті «20 хвилин» за 20.11.07 надруковано інформацію, в якій говориться:
 «…Директор винницкого футбольного клуба второй лиги Павел Касанов сообщил, что в начале следующего года планируется создание официального фан-клуба «Нивы-Свитанок»
- Самые активные фанаты, в первую очередь те, которые поддерживали нас в выездных матчах, заслуживают помощь со стороны клуба, - отметил Павел Касанов. − Для них мы планируем сделать бесплатные абонементы на домашние игры, а также помогать финансово при поездках на выездные матчи…»
На сайті цієї газети з`явилось повідомлення про стадіон, який взяла під свою опіку федерація футболу області: «…Нещодавно Вінницька обласна федерація футболу (ВОФФ) взяла під свою опіку затишний стадіон військової частини, що знаходиться у Вінниці, по вулиці Чехова, 7.


Волинь

Євро-2012.
За інформацією місцевих ЗМІ, віце-президент української PR-ліги Денис Богуш вважає, що якщо Україна не буде регулярно наповнювати глобальний інформаційний простір позитивними повідомленнями про себе, то в неї відберуть право на проведення Євро-2012. ЗМІ повідомляють, що вже почалася інформаційна війна, метою якої є перешкодити проведенню чемпіонату Європи з футболу в Україні в 2012 році. Ще півроку і світовому співтовариству буде нав`язуватися думка про те, що Україна не готова до проведення такого чемпіонату і, відповідно, потрібно перенести його в іншу країну. Зокрема, Італія вже починає лобіювати можливість проведення Євро-2012 у себе, у майбутньому до цього процесу підключиться близько 20 країн, що брали участь у конкурсі, і хотіли б, щоб чемпіонат Європи проходив на їхній території.
Національна збірна.
Після програшу нашої збірної збірній Литви у волинській пресі прокотився вал уболівальницького гніву і нерозуміння. «З такою збірною краще гусей пасти! Тим не менше, головний тренер української збірної Олег Блохін після ганебно програного матчу одному з аутсайдерів європейського футболу заявив, що... не має претензій до своїх хлопців», − обурюється провідна газета області «Волинь-нова».
«Не так давно футболісти національної збірної України з футболу купалися у променях слави після вдалого виступу на чемпіонаті світу. А головним творцем успіху на мундіалі більшість називала наставника синьо-жовтих Олега Блохіна. Як показав час, тягар слави як для футболістів, так і для тренера виявився непосильним. Тепер після гучних перемог українським вболівальникам доводиться звикати до ганебних поразок. Чергову порцію негативу всі отримали, коли Україна безславно програла збірній Литви...» − ніби підбила підсумок найтиражніша газета Волині «Вісник і К».
Надалі інтерес преси переключається на завершальний матч нашої збірної з Францією.
Київське «Динамо».
Президент київського «Динамо» Ігор Суркіс в інтерв`ю www.24.ua розповів, чому більше не хоче, щоб у команді працювали Йожеф Сабо і Леонід Буряк: «Ніколи не був професійним футболістом. Та я вкладаю у футбол серце і гроші. Мені набридли казки Сабо і Буряка про 50 мільйонів. Я гадав, що вони профі. Але вони − ледарі. Нам потрібні свіжі ідеї. Хочу клуб європейської моделі! А роздавати посади за колишні заслуги більше не буду» (газета «Сім`я і дім»).
Незважаючи на слабку гру останнім часом (хіба що за винятком зустрічі з донецьким «Шахтарем»), вболівальницький інтерес до «Динамо» все одно залишається доволі стійким. Віддзеркалює його і преса, ведучи насамперед мову про необхідність реформування команди. Можна однозначно стверджувати, що Олег Лужний має підтримку суспільства. Преса, зокрема, цитує його коментар заяви президента ФК «Динамо» Ігоря Суркіса про майбутню зимову чистку в клубі: «Про функціонерів я говорити не можу − це не моя компетенція. А от що стосується команди... Скажу відверто, у мене вже є так званий чорний список футболістів, які, на мою думку, не відповідають вимогам «Динамо». Це практично половина нинішнього складу. Але називати імена я не буду − мені ще працювати з гравцями в матчах, що залишилися».
Тема боротьби Йожефа Сабо з жінколюбством футболістів продовжує бути популярною. З гумористичним відтінком, зрозуміло. ЗМІ, зокрема, пишуть про те, що головному тренеру мадридського «Реала» Бернду Шустеру, на відміну від Йожефа Сабо, подобаються одружені футболісти. «З одруженими простіше працювати, вони більш передбачувані, більш професійні і пам`ятають, що представляють «Реал» завжди і скрізь», − вважає тренер провідного іспанського клубу. Натомість Йожеф Сабо, нагадує преса, постійно заявляв, що одруження псує гравця і навіть був заборонив гравцям столичного клубу займатися сексом напередодні ігор.
Луцький ФК «Волинь».
«Всупереч здоровому глузду, Бюро ПФЛ таки пішло назустріч столичному грандові, і тепер нашим землякам доведеться важко, бо відновитися за пару днів після напруженого протистояння з дніпродзержинською «Сталлю» − справа не з легких, − писала «Волинська газета» перед зустріччю «Волині» з «Динамо-2». І та ж газета після цієї зустрічі: «Із рук донецького арбітра столичні динамівці на своїй тренувальній базі в Чапаївці отримали три очки, але перемогою це назвати важко. До речі, донецький арбітр (йдеться про Дмитра Жукова) за всю свою професійну кар`єру показав лише одну червону картку. А що його змусило аж тричі засвітити «червоне світло» в матчі «Динамо-2» − «Волинь», сказати важко...»
Заради справедливості слід відзначити, що арбітри під час таких матчів (провінційних команд із столичними) починають діяти якось невпевнено. Слухаючи поради (мовляв, треба вберегти динамівців від непотрібних травм), нерідко вони фіксують порушення правил там, де є просто силова боротьба. Це ламає ритм гри і негативно позначається на психологічному стані луцьких футболістів. Втім, рішення ПФЛ про збільшення гонорарів арбітрам уже з нового року, мабуть, таки стимулюватиме їхній професіоналізм,» − зазначає «Волинська газета».
Днями на Волині змінився голова облдержадміністрації. На цю посаду призначений голова регіонального управління Приват Банку Микола Романюк (треба вважати − людина Ігоря Коломойського). У зв`язку з цим деякі оглядачі висловлюють думку, що вже на весну ФК «Волинь» матиме того самого власника, що й «Дніпро». До речі, в коментарях про останній домашній матч «Волині» всіляко наголошувалося на тому, що команда в нинішньому складі зіграла на своєму стадіоні востаннє. Це видно й з останнього коментаря газети «Сім`я і дім»: «Луцьк у першому колі недорахувався щонайменше 15 очок. Причому це були матчі не з лідерами, а з командами середини турнірки й нижче за її ватерлінію». Тобто в нинішньому вигляді команда просто безперспективна і з нею конче щось потрібно робити. Чому б не продати її Коломойському?
Аматорський футбол.
Футбол допомагає волинському регіонові зміцнювати міжнародні зв`язки, зокрема з сусідньою Польщею. 16-18 листопада ц.р. в місті Торунь (РП) відбувся міжнародний турнір з міні-футболу серед працівників органів місцевого самоврядування. Вперше у цих змаганнях (проводяться вчетверте) взяла участь футбольна команда працівників Луцької міськради. Всього змагалося 18 команд з Польщі, Словаччини та Росії. Луцька команда єдина представляла Україну.
Інші футбольні теми.
Волинська преса повідомляє читачів проте, що Федерація футболу Австралії подала скаргу до ФІФА з вимогою позбавити санкт-петербурзький «Зеніт», кольори якого захищає Анатолій Тимощук, золотих медалей чемпіонату Росії. Причина обурення австралійців та, що тренер пітерської команди Дік Адвокат порушив домовленість з австралійською федерацією: він мав очолити національну збірну Австралії 11 листопада, але не зробив цього. У Санкт-Петербурзі йому запропонували гонорар удвічі більшій, ніж у рідній збірній.


Дніпропетровськ

23 ноября стоялась встреча защитника «Днепра» Виталия Денисова со студентами Национального горного университета. Организатор встречи − Фан-клуб футбольной команды, такие импровизированные пресс-конференции проводятся уже не первый раз. В основном, вопросы 20-летнему игроку задавались про девушек и собак. Но спрашивали и относительно футбола. Так, Виталия, выходца из Узбекистана, спросили об уровне тамошнего футбола. «Если видели игру национальной сборной, то, думаю, по таким матчам можно судить об уровне. Но нельзя сказать, что у нас слабый уровень. Он растет, и сейчас подключаются люди, которые могут финансировать команды на должном уровне. По крайней мере, для нашего чемпионата. Понятно, что у нас нет таких финансовых возможностей, как в Днепропетровске, в «Динамо», в «Шахтере». Но уровень более-менее поднимается».
25 ноября состоялась игра «Днепр» - «Харков» со счетом 1:0 в пользу «Днепра». Игра проходила на днепропетровском стадионе «Метеор», количество зрителей − около 7 тысяч. Многие предсказывали, что последний в этом году матч «Днепра» на «Метеоре» будет проблемным. До этого в Кривом Роге по четвертой карточке получили единственные два человека, проведшие до матча с ФК «Харьков» все игры чемпионата − Сергей Назаренко и Сергей Самодин. Ну а когда стало известно, что из-за болезни так и не сможет помочь команде Константин Кравченко, в атакующей линии у Олега Протасова практически никого не осталось. Фаворит игры стал заметен с самого начала. Им был Днепр. Первый тайм закончился в ничью, во втором гол наконец-то забил Джаба Канкава.
Болельщики радовались, но основное мнение было таким − наконец-то Днепр не «сдох» во втором тайме, что давно уже стало обычным явлением.
Также состоялась пресс-конференция главных тренеров.
Владимир БЕССОНОВ (главный тренер ФК «Харьков»):
- Комментировать игру очень просто: весь матч преимущество имел «Днепр», и он заслуженно победил. С нашей стороны, в общем, чего-то и ждать было не от кого. Мастерство «Днепра» на голову выше. Только самоотдачей мы могли это компенсировать. Обидно, конечно, пропускать на 89-й минуте мяч, но нужно признать, что «Днепр» победил заслуженно.
Олег ПРОТАСОВ (главный тренер «Днепра»):
- Считаю, что «Днепр» хорошо сегодня играл и полностью контролировал ход матча. Уверен, что мы заслужили сегодняшнюю победу, хоть она и пришла поздно. Лучше поздно, чем никогда. Нам нужно серьезно отнестись к последнему матчу, ведь есть хорошие шансы закончить первую часть чемпионата на очень хорошем месте.


Донецьк


В минувший понедельник (19.11) делегацию китайских промышленников во главе с первым послом КНР в Украине, первым заместителем председателя Союза дружбы «Китай - Украина» Чжэн Чжаном принимал начальник главного управления экономики ОГА Виктор Машошин, а также представители главных управлений ОГА. Среди приоритетных направлений сотрудничества бизнесмены из КНР назвали участие в строительстве спортивных сооружений в рамках подготовки к чемпионату Европы по футболу в 2012 году.
А на следующий день, 20.11, несмотря на Всеукраинский траур, председатель облсовета Анатолий Близнюк провел «прямую линию» с читателями газеты «Жизнь». На вопрос о подготовке области к Евро-2012 А.Близнюк ответил так:
- Делается очень много. К чемпионату будет разработано 10 новых туристических маршрутов, появятся новые гостиницы, как минимум три из них - пятизвездочные, будут и четыре, три звездочки, рассчитанные на не самых богатых туристов. Уже к Евро-2009 будем ремонтировать общежития, строить дороги. Дворец «Юность» хотим взять в коммунальную собственность, превратить его в современный культурно-развлекательный центр.
Прозвучал и вопрос от редакции «Жизни»:
«Не так давно Донецк посетила делегация УЕФА. Вы с ними непосредственно общались. Как они оценивают нынешний уровень подготовки города к проведению Евро-2009/2012 на фоне других городов Украины и Польши, где должны пройти матчи футбольного первенства Европы? Как могут отразиться проблемы со строительством торгового центра возле стадиона в Киеве на позиции УЕФА?». Ответ:
- Они отметили, что Донецк на сегодняшний день, наверное, единственный город, который готовится в соответствии с планом. К нему нет никаких претензий ни по времени, ни по тем объектам, к реализации которых нужно было приступить на данный момент. Что касается Киева, то в этом вопросе должны разбираться киевские власти, застройщики и представители УЕФА. Однако нужно учитывать, что, когда говорят о проведении Евро в Польше и Украине, имеют в виду именно две страны в целом. И если столица Украины не сможет урегулировать все вопросы и качественно подготовиться, то УЕФА всегда может перенести Евро-2012 в Италию, где все готово еще вчера…
Значительное внимание донецкие СМИ уделили сборной Украины. Оценки по итогам игры с Литвой были критичны: «За что боролись?» - недоумевает «Салон Дона и Баса» (20.11); «Все не так, ребята…» и «Ганьба збірної Блохіна» - возмущаются соответственно «Жизнь» (20.11) и «Донеччина» (20.11). А «Панорама» (22.11), самый тиражный еженедельник Донбасса, ставит вопрос еще жестче в реплике: «А нужен ли нам ТАКОЙ БЛОХИН?». По мнению этой газеты, «он, наверное, в мыслях видит себя уже тренером «Динамо». Хотя, скажите, зачем такой спаситель нужен погибшему чемпиону?».
О судьбе тренера написал и «Салон Дона и Баса» (20.11)
«Слухи упорно сватают его в киевское «Динамо», где в который раз обещают провести генеральную чистку. Сумеет ли «колючий» Блохин ужиться со старой гвардией в лице Буряка, Сабо и Базилевича, найдет ли общий язык с легионерами, коих в стане «бело-голубых» предостаточно - от ответов на эти вопросы зависит многое».
Немного изменилось настроение после ничьи с Францией.
«Мы все-таки забили хваленым французам!» - пишет в заголовке «Донбасс» (23.11), а другие ведущие газеты даже в заглавиях связывают будущее сборной с именем тренера: «Прощание с Европой. А с Блохиным?» - «Спорт арена» (23.11); «Блохин скомандовал не атаковать» - «Салон Дона и Баса» (23.11). Кстати, в последнем издании под заглавием «Блохина зовут в «Москву» вместо Протасова?» напечатано мнение Григория Суркиса, который заявил: «Игра с Францией показала, что сборная себя не исчерпала, но Блохин должен представить план ее обновления».
Нашлось место и для публикаций о Премьер-лиге. «Панорама» (22.11) статью об этом так и назвала -
«Быть лиге премьерской!», где особо подчеркиваются озвученные ранее мнения Вадима Рабиновича, Игоря Суркиса и Рината Ахметова. А «Спорт-арена» (23.11) на стр. 2 за подписью «инф. ФФУ» напечатала информацию под заглавием «ФФУ намерена благословить футбольную Премьер-лигу», а также отдельно размещает фото президента ФФУ и его мнение, озаглавленное: «Григорий Суркис: Премьер-лига - правильный формат».
Не менее важным, как мне представляется, есть мнение, напечатанное в «Жизни» (23.11) под заглавием «Украине нужен позитив о Евро-2012». В короткой информации написано: «Вице-президент Украинской PR-лиги Денис Богуш считает, что если Украина не будет регулярно наполнять глобальное информпространство позитивными сообщениями о себе, то у нее отберут право на проведение Евро-2012».


Житомир

Футбольна тема упродовж тижня, що минув, знайшла відображення на сторінках регіонального тижневика «20 хвилин» та газети «Місто».
На сторінці «Спорт» у «20 хвилинах», стаття має назву «Стартував фут-зальний марафон». Автор пише про ювілейний, 10 чемпіонат області з фут-залу. Цей турнір проходить у спорткомплексі «Динамо». Проводить його міська федерація футболу разом з Житомирським міським управлінням у справах молоді і спорту. Автор зазначає, що з кожним роком популярність міні − футболу в місті зростає, а відтак у спорткомплексі «Динамо» кожної неділі спостерігається аншлаг. Також він стверджує, що кожна команда вважає за честь потрапити в першість міста, бо її рівень не поступається українській першій лізі. Кількість команд − учасниць − 18. На даний час у чемпіонаті зіграно вже три тури. Нинішній сезон пройде у два круги, а оскільки учасників досить багато, команди умовно розділено на дві ліги − вищу й першу. Фініш ігор першого кругу намічений на переддень новорічних свят.
Газета «Місто» писала про фінальні матчі змагань за програмою обласної спартакіади школярів, які проводились в місті Бердичеві. До фінального туру потрапили вісім кращих збірних, що перемогли в зональних турах. Перемогу в спартакіаді, як і очікувалося, здобули вдруге поспіль бердичівляни, які перемогли коростенців з рахунком 2:0. Наступні місця з 5 по 8 визначились так. 5-те місце — Житомир, 6-8-ме місця посіли збірні Любарського, Ємільчинського та Черняхівського районів. Кожна команда отримала кубки, гравці команд-призерів отримали з рук голови обласної федерації футболу Олександра Чернявського та начальника відділу фізкультури та спорту управління освіти облдержадміністрації Володимира Зорніка грамоти та медалі. Підсумовуючи результати він наголосив, що в нинішньому спартакіадному році зроблено крок уперед в порівнянні з минулим роком. Адже усі збірні, що грали у фіналі, мають значно більше змагального досвіду, змагаючись в офіційних всеукраїнських змаганнях.
Про Євро − 2012 йшлося у спортивній рубриці на радіо станції «Житомирська хвиля». Зокрема говорилось, що українські і зарубіжні компанії розробили проект реконструкції НСК «Олімпійський» вартістю 2 млрд. дол., який було презентовано на прес-конференції в УНІАН. Проект передбачає комплексне вирішення проблем, пов`язаних із проведенням на стадіоні матчів «Євро-2012». Весь комплекс робіт передбачається виконати до липня 2010 року.
А в день річниці Помаранчевого майдану на житомирських радіо − станціях ( «Радіо − клуб» та «Житомирська хвиля») звучала інформація про те, що невдовзі в Києві може зібратись «спортивний майдан» захисників НСК «Олімпійський» від сусідства з торговим центром «Троїцький». Про це заявили представники громадського комітету захисту «Олімпійського». Вони стверджують, що можуть хоч завтра зібрати на Майдані 20 тисяч противників незаконного будівництва. Журналісти нагадали, що спорткомплекс заявлений, як місце проведення фінального матчу чемпіонату Європи 2012 року, і небажання влади вирішити цю проблему може потягти за собою негативні для України наслідки − втрату права проведення третього по вазі турніру в світі.
Зовнішня реклама ЄВРО-2012, будь-яке графічне зображення цієї події чи логотипу відсутнє.
Інші питання по досліджуваній темі.
21 листопада сесія Житомирської міськради прийняла рішення про викуп трудовим колективом готелю Житомир, з попередньою експертною оцінкою. За «трудовим» колективом спеціалісти вбачають грошовитих інвесторів, інтереси яких лобіює директор готелю, депутат міськради від КПУ Ю. Опанащук.
Спортивні кола Житомирщини небезпідставно вважають, що питання створення команди майстрів з футболу для участі у чемпіонаті України, - це скоріше питання власності на стадіон та на іншу матеріальну базу, що знаходиться у власності територіальної громади Житомирської області.
Вперше за багато років не формувались групи вболівальників на матч збірної України у Києві.
Сприйняття більшістю населення проведення ЄВРО-2012 в Україні − позитивне.
Сприйняття вболівальниками керівника Федерації футболу України Г. Суркіса − нейтральне.
 

Закарпаття


За звітний період в області особливих подій, пов`язаних із проведенням майбутнього чемпіонату, не сталося. Відсутньою була і будь-яка офіційна інформація про стан підготовки до Євро-2012. У місцевій пресі, зокрема, газетах «РІО», «Трибуна», «Вісті тижня» було опубліковано матеріали про виділення під туристичний комплекс «Синяк» (назва його, правда, є умовною) Кабміном 350 га. лісового господарства у Мукачівському районі, 107 га. із яких − у заповідній зоні. Як стверджують в управлінні лісового господарства ОДА, об`єм інвестицій у тур комплекс складе 150-200 млн. дол.. США, кількість місць − 600-1000 чол. Окупиться проект за п`ять років. У матеріалах називається власник цього об`єкту − Віктор Балога.
Огляд матчів.
Серед футбольних подій минулого тижня слід виокремити гру 17 туру між «Ворсклою» і ФК «Закарпаття», яка відбулася 24 листопада.
Ужгородське «Закарпаття» на виїзді поступилося з рахунком 2:0. Ужгородці на цей поєдинок робили великі ставки, адже по-суті наприкінці сезону йде боротьба за збереження прийнятної позиції у турнірній таблиці і визначає подальші завдання перед клубом у весняній частині чемпіонату.
На думку спеціалістів, які були присутні на грі у Полтаві, ужгородці виглядали дуже посередньо. Взагалі відсутня гра по флангах, слабко оцінили гру двох грузинських легіонерів.
На післяматчевій прес-конференції в.о. головного тренера закарпатців Володимир Шаран теж дуже критично оцінив гру команди: «У нас зібрані хлопці ті, які хочуть грати в футбол, але вже не можуть на високому рівні, а ті, які можуть − не хочуть. Наразі перед командою, як і в попередні роки, ставиться завдання − зберегти прописку у вищій лізі. Щодо мікроклімату, то в команді він прекрасний, хлопці працюють, але в нас багато орендованих футболістів, тому їх важко налаштувати на гру. Особливо в кінці сезону, тому що невідома їх подальша доля в міжсезоння…».
Зовнішня реклама.
Ніякої інформації немає − жодних біг-бордів, листівок тощо.
Інформація у ЗМІ.
У газеті «Ріо» за 24.11.07 у матеріалі «Фарт закінчився» мова йде про те, що Збірна України провалила відбір на Євро-2008. Адже четверте місце в групі інакше, як провалом, не назвеш. І якби не нічия з французами — бути їй п`ятими, а це найгірший результат за увесь час виступу України у відборах до чемпіонатів. У матеріалі «Карпатське дербі по-товариськи» йдеться про підготовку ФК «Закарпаття» до завершальних матчів року. У межах підготовки до поєдинку чемпіонату з сімферопольською «Таврією» львівські «Карпати» вибрали собі в спаринг-партнери «Закарпаття», в якого також настають відповідальні моменти. А саме − принципове «турнірне» дербі з полтавською «Ворсклою». У наступному турі «Закарпаття» гратиме на виїзді з полтавською «Ворсклою». А у останньому турі цього року (1 грудня) − вдома з «Металістом».
У газеті «Ужгород» за 24.11.07 у матеріалі «Дербі бувають і товариськими…» тема все та ж. Ужгородське «Закарпаття» на виїзді
помірялося силами із львівськими «Карпатами». «Незважаючи на примхливу й далеко не футбольну погоду, товариське дербі вийшло на славу і закінчилося бойовою нічиєю — 2:2».
В іншому матеріалі цієї ж газети «Безславна крапка національної збірної» знову йдеться про Євро-2008, куди не потрапляє наша збірна. «Попри запевнення Олега Блохіна битися за престиж держави у виїзному поєдинку з литовцями наша національна дружина зазнала дошкульної поразки з рахунком 0:2». Не допомогли гостям і її лідери — учасники англійської прем`єр-ліги Андрій Шевченко й Андрій Воронін».
Кулуарні розмови.
Щоб врятувати суддю від розправи вболівальників дільничний інспектор використав зброю. Це сталося 4 листопада під час поєдинку у першості Тячівського району між командами смт. Солотвино та ФК «Вонігово». У цьому матчі вирішувалася доля − хто ж стане кращою командою Тячівщини. Після однієї з атак команди з Вонігова, яка, до речі, грала на виїзді у Солотвині, повела в рахунку. Однак з рішенням арбітра щодо зарахування голу не погодилися футболісти Солотвина і глядачі, які юрбою вибігли на поле і почали просто бити суддю. Якби не втрутився міліціонер, то, напевно цей матч завершився б трагедією. Правоохоронцю навіть прийшлося використати табельну зброю, з якої він зробив два попереджувальні постріли у повітря, щоб втихомирити знавіснілих глядачів.
А згодом районна федерації винесла цікавий вердикт − позбавила арбітра права обслуговувати поєдинки…
Ситуація в клубі ФК «Закарпаття» викликає занепокоєння у вболівальників. Як стало відомо з офіційних джерел, достроково з клубом розірвав контракт півзахисник Ярослав Вишняк. Мабуть, знову через непорозуміння з виплатою обіцяних «підйомних» і через те, що доволі часто він просиджував матчі на лаві запасних.
Щодо останньої гри, то тренер В.Шаран дуже жалкує за корінними гравцями клубу − Василем Коліном та Михайлом Кополовцем, які нині захищають кольори львівських «Карпат». За його словами, ми втрачаємо своїх, а купуємо на їх місце чужих і дорожчих футболістів.
Президента клубу ФК «Закарпаття» Євгена Дорошенка запросили до Донецька на урочистості, приурочені внесенню змін до символіки гербу «Шахтаря». Цікаво, що за останні півтора місяця ужгородське «Закарпаття» тричі змінювало свою символіку-герб. І якби організовувати такі помпезності за участю президентів клубів, то, мабуть бюджет клубу оскудів би і не було б чим платити зарплатню футболістам.
Але є інший підтекст даного помпезного зібрання. Швидше за все, президентів клубів скликають до Донецька, щоб одночасно обсудити майбутні перспективи прем`єр-ліги і скасування квоти на легіонерів, говорять в клубі.


Запоріжжя


Найважливіша подія минулого футбольного тижня на Запоріжжі - зустріч молодіжних збірних Чехії та України на стадіоні «Славутич-Арена» 21 листопада. Підтримати українців прийшли майже повні трибуни, високий рівень організації матчів у Запоріжжі відзначали футболісти, тренери, судді, інспектори та інші офіційні особи. На жаль, це не допомогло українцям перемогти чехів. На 73 та 83 хвилині збірна Михайличенка проґавила два гострих випади після стандартних положень, і все - 0:2. На молодіжне Євро ми не поїдемо. На післяматчевій прес-конференції український тренер багато говорив про проблеми, травми, неналежний рівень підготовки гравців, які виступають хто в дублі команд вищої ліги, а хто - і в нижчих лігах. Михайличенко не забув вибачитися перед запорізькими глядачами за те, що збірна їх підвела, хоча вони у ці дні зробили для неї стільки хорошого.
У другій лізі мелітопольський «Олком» звично здобув домашню перемогу - 1:0 у грі кіровоградським «Олімпіком». «Металург-2» також звично для себе програв домашній календарний матч красноперекопському «Хіміку» 0:1.
Цікавої кулуарної інформації на тижні не було.
Зовнішня реклама Євро-2012 так і не з`явилася ані у місті, ані на стадіоні «Славутич-Арена» під час ігор молодіжної збірної, члени якої виступатимуть на Євро. Це вже хронічне...
Усі ЗМІ розповідали в позитивному ключі про гру Україна-Ліхтенштейн, та співчутливо - про зустріч Україна-Чехія. На «кістках» не танцювали.
Газета «Остров Свободы» від 22.11.07 передрукувала з посиланням на газету «Болельщик» велике інтерв`ю із запорізьким плавцем, заслуженим майстром спорту Денисом Силантьєвим. Чверть інтерв`ю присвячено Євро-2012. Силантьєв говорить, що Євро - це фантастичний шанс для України здійснити ривок у розвитку, наблизити життя до європейських стандартів, забезпечити роботою тисяч людей. Силантьєв увійшов до числа співголів Комітету громадського контролю Євро-2012 - каже, співголовою стала і Яна Клочкова, там також багато небайдужих людей, яких об`єднала патріотична ідея. Силантьєв звертає увагу на такий момент: вибори пройшли, а де жодна політична сила не включила до програми проект Євро-2012 як план соціально-економічного розвитку країни на найближчі 5 років.
Газета «Запорозька Січ» від 22.11.07 надрукувала статтю «Запорожский стадион подтвердил свой международный уровень», де розповідає про високий рівень організації гри у Запоріжжі збірних України та Ліхтенштейну. У статті, зокрема, говориться: «У Запорожья появился прекрасный шанс принять у себя...один из товарищеских матчей в рамках подготовки к домашнему Евро-2012. Об этом уже успел заявить вице-президент ФФУ Владимир Лашкул».
У цьому ж номері газети є звіт про гру збірних Литви та України. У ньому наводиться велика цитата Г.Суркіса: «Президент ФФУ Григорий Суркис о дальнейших перспективах Блохина на посту главного тренера пока говорит расплывчато: «До окончания отборочного цикла я воздержусь от комментариев. Многое будет зависеть от самого Олега Владимировича, от того, как команда завершит квалификацию и как исполком оценит работу тренерского штаба». Далі цитуються думки Г.Суркіса про нинішній стан українського футболу, роботу Блохіна, необхідність пошуку нових футбольних талантів.


Івано-Франківськ

Знову у місцевих ЗМІ пройшла інформація на рахунок проблем навколо стадіону ВАТ «Автоливмаш»(це питання вже піднімалося на початку жовтня). Щоправда цього разу воно постало у дещо іншому ракурсі. Один з інвесторів, який налагодив виробництво на базі колишнього промислового гіганта, подумуючи про розширення своїх потужностей, кинув оком на територію стадіону.
Зробимо короткий історичний відступ. Найбільші спортивні арени міста (стадіони «Рух», «Наука», «Гірка»,) дісталися мешканцям Франківська ще від Польщі і зазнавали неодноразових реконструкцій. Перша повноцінна спортивна арена у Івано-Франківську з`явилася за радянських часів в Інституті нафти і газу, другою ж у списку була арена «Автоливмшу», яка успішно використовувалась до сьогодні. Можливо, і не так успішно як за радянських часів, але все ж таки стадіон не пустував. Свого часу в обласному центрі зуміли порятувати стадіон «Локомотив» (нині «Гірка») Львівської залізниці, який передали «Івано-Франківськтеплокомуненерго». Знайшов нового господаря і стадіон «Електрон» (нині «Наука»), попередній власник якого - «Промприлад» переживав проблеми, схожі з «Автоливмашем».
Але футбольне життя в Івано-Франківську не стоїть на місці. Незабаром територія навколо «Руху» буде забудована, як і раніше у місті залишається велика кількість спортивних шкіл, не говорячи вже про команди із сусідніх сіл, більшість з яких не мають власних стадіонів . Куди ж подінуться у такому випадку діти? Звичайно, промисловість потрібно розбудовувати, але спорт повинен також розвиватися паралельно.
Минулого тижня відбулося жеребкування другого етапу Кубка України по фут-залу , де визначилися суперники івано-франківської команди «Ураган». Ним став аматорський колектив «Ніка» з Києва. Також закінчилось перше коло Чемпіонату України серед команд вищих навчальних закладів, де команда «Факел м. Івано-Франківськ» та «МЕГУ-ШТУРМ м. Рівне», мають по 16 очок та посідають перше місце у своїй групі. Треба зазначити що команда з міста Рівне склала пряму конкуренцію діючому чемпіону України, «Факелу», який в очній зустрічі поступився конкурентам з рахунком 0:2.
Досвідчений футбольний фахівець Олександр Іщенко може стати головним тренером чернівецької «Буковини». Така інформація пролунала на сайті ФСК «Прикарпаття», який в свою чергу посилається на джерело, наближене до ФСК «Буковина»: останнім клубом пана Іщенка були львівські «Карпати». Не виключено, що у «Буковині» з`являться кілька гравців, які мають досвід виступу у вищому дивізіоні. Вже зараз говорять про можливий прихід у чернівецький клуб на правах оренди нападника львівських «Карпат» Максима Фещука.
Досвідчений тренер продовжує своє турне Західною Україною. Спочатку Львів (вища ліга), потім переговори з ФСК Прикарпаття з Івано-Франківська (перша ліга). Там дуже близько було до підписання контракту(незважаючи на слова Анатолія Ревуцького про те, що він задоволений роботою головного тренера Пташника). Тепер «Буковина».
Заходи.
У неділю, 25 листопада в Івано-Франківському обласному музично-драматичному театрі відбулось «Свято футболу». Захід був присвячений 35-річчю виходу ФК «Спартак» у першу союзну лігу. Під час заходу відбулось привітання ветеранів команди «Спартак» 1972 року.
Також під час свята футболу відбулось привітання призерів та переможців футбольних змагань області та міста Івано-Франківська, що відбулися цього року. Разом зі спортсменами були нагороджені кращі футбольні меценати, кращі футбольні тренери та кращі футбольні судді області за версією міської та обласної федерації футболу.
Під час нагородження студентської команди «Факел», що стала чемпіоном студентської ліги, ректор Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу Євстахій Крижанівський у своєму виступі згадав, що Україна виграла право на проведення в себе фінальної частини чемпіонату Європи з футболу 2012 року. За словами Крижанівського Україні необхідно розвивати у себе футбол, а починати необхідно з роботи на місцях, в селах та містах областей України. Тільки тоді професійний футбол України набуде хорошого розвитку.
Зовнішня реклама і використання логотипу ЄВРО 2012 не зафіксовано.
Інформація, висвітлена у ЗМІ.
У четвер, 22 листопада, у газеті «Галицький кореспондент» з`явилася стаття під назвою «Нафтохімік» — без тренера…». У публікації автор приводить чутки про те, що головний тренер жіночої футбольної команди «Нафтохімік» з міста Калуша, Ігор Юрченко, збирається залишити посаду тренера і постановив собі ніколи більше не займатись тренерською роботою. Команда «Нафтохімік», до слова, цього сезону стала чемпіоном України та дійшла до ½ фіналу Кубка України з футболу.
У газеті «Західний кур`єр» 22 листопада вийшла велика за об`ємом стаття під назвою «Вікно на схід», присвячена 35-й річниці виходу івано-франківського футбольного клубу «Спартак» у першу союзні лігу.


Кіровоград

Минулий тиждень був багатий на повідомлення у ЗМІ області про підготовку до Євро-2012. Найбільший інтерес кіровоградців викликала інформація, надрукована у «21 каналі» (22.11):
 «Уже майже вирішено питання щодо будівництва до Євро-2012 через Буковину транспортного коридору Україна-Румунія. Автомобільна і залізнична магістралі протягнуться між містами Кам`янець-Подільський, Чернівці, Сучава і Ясси. Відповідне рішення ухвалили під час офіційного візиту української делегації до Румунії. Також до Євро-2012 збудують автодороги Львів-Краковець, Львів-Броди, Львів-Кіровоград-Знам`янка, Кіїв-Вінниця, Хмельницький-кордон з Угорщиною…»
«Згідно з опитуванням, - пише «Народне слово» (20.11), - проведеним центром «Соцінформ», 67,6% жителів Львова не задоволені роботами із підготовки до чемпіонату Європи. 31,5% опитаних вважають, що така підготовка зовсім не ведеться. Причину вони бачать у невмінні місцевих чиновників залучати інвестиціі (34,3%), в їхньому непрофесіоналізмі (33,5%) і хабарництві (21,1%). Хоча надії у місті на Євро-2012 величезні…».
«До кінця цього року, - інформує «Кіровоградська правда» (23.11), - в столиці з`являться два футбольні поля зі штучним покриттям. На них проходитимуть дружні матчі між уболівальниками. Їх також використовуватимуть як фан-зони з екранами для перегляду матчів. Два таких поля, що розташовані на території дитячо-юнацької спортивної школи «Зміна», вже введено в експлуатацію. Вони обійшлися міському бюджету в 1 млн. грн.»
А ось «Спорт ревю» (23.11) повідомляє: «Комісія УЄФА критикує Дніпропетровськ за недостатню увагу до розв`язання транспортних проблем під час підготовки до Євро-2012. Претензії, висловлені комісією, стосувалися прорахунків в організації транспортування гостей в дні ігор і зон скупчення уболівальників…»
Реклами ЄВРО 2012 в області не зафіксовано. Цікавих футбольних подій за звітний період не було.


Луганськ


После проигрыша «Зари» в Харькове, старший тренер Александр Косевич сказал, что он и не ожидал легкой игры, но вынужден признать, что исполнительское мастерство «Металлиста» сегодня выше, результат закономерен. «Заря» забила первой, могла удвоить счет, но вместо этого сама пропустила. Поскольку игру с «Шахтером» перенесли, основной состав «Зари» уже отправился на каникулы, футболисты приступят к тренировкам только 6-го января. Но дубль свою игру с дончанами проведет.
В областной федерации пока передышка, там занимаются ремонтом помещения и готовятся к проведению судейских и тренерских семинаров.
Во второй лиге «Коммунальник» упорно продвигается к верхней строчке таблицы. С четвертого места он переместился на третье, обыграв на своем поле «Титан» из Армянска со счетом 1 : 0. Правда эта команда продолжает идти вслед за луганчанами, отставая всего на одно очко, но и «Коммунальник» тоже на одно очко отстает от свердловского «Шахтера», занимающего второе место. Поэтому кто в итоге на какой строчке окажется, много будет зависеть от последней игры сезона. Правда, тренер гостей был настолько недоволен судейством, что собравшимся на пресс-конференцию журналистам посоветовал за комментарием игры обратиться к главному арбитру. Да и тренер «Коммунальника» Анатолий Куксов признался, что гости выглядели получше, но результатом он доволен. Делая прицел на выход в первую лигу, он сказал, что надо делать ставку на приобретение игроков, соответствующих уровню игры с более сильным соперником.
В межсезонье оживает мини-футбол. В Луганске состоялся турнир, в котором приняло участие пять команд. В финале сошлись сборные работников центрального стадиона «Авангард» и тренерского штаба «Зари», который и показал пример своим подопечным. Обыграв работников стадиона со счетом 5 : 1, тренеры вышли победителями в этом соревновании.
В это же время впервые проводился турнир на призы воспитанников региона. Он проводился по инициативе недавно созданной городской федерации футбола г.Кировска и в нем участвовали команды городов Кировска, Стаханова, Горского, и поселков Южная Ломоватка и Донецкий. Победителями стали футболисты из г.Горское, которых поддерживает руководство местной шахты, серебро завоевали спортсмены поселка Южная Ломоватка.
Детско-юношеские соревнования тоже окончились, руководство Луганской ДЮСШ провело тренерский совет, в котором приняли участие все тренеры ДЮСШ и интернатов области. Подвели итоги, обсудили календарь на следующий сезон, систему дальнейшего отбора детей в спортивные школы, методы подготовки молодых тренеров, избрали нового старшего тренера Луганского интерната, им стал Олег Владимирович Алексеев. На февраль запланированы соревнования по мини-футболу.
Вообще перед всеми ДЮСШ луганщины стоит серьезная задача − как обезопасить себя от «перекупщиков» детей из других областей, особенно этим грешат соседи − Харьковская и Донецкая области. Вместо того, чтобы оформить документы на перевод, которые гарантировали бы компенсацию за обучение молодого футболиста, на определенных условиях договариваются с родителями о переезде детей в другую область. Иногда этому потворствуют и сами тренеры. Директор Луганской ДЮСШ Олег Петрович Федченко такую систему назвал просто кражей перспективных детей.


Львів

Цього тижня у Львові з візитом перебували представники УЄФА, проте до преси не дійшла програма їхнього візиту, адже місцева влада зустріч з ними проводила за закритими дверима. Тому усе про їхній візит журналісти дізналися з прес-конференції за участі начальника управління інформаційної політики та зовнішніх відносин Львівської міської ради Остапа Процика. Відсутність на прес-конференції представників УЄФА Остап Процик пояснив так: «Представники УЄФА не уповноважені давати коментарі для преси. «Ці експерти допомагають у підготовці до чемпіонату. Їх наймає УЄФА, що дуже добре, бо місто би не мало можливості цього зробити».
Для представників УЄФА було проведено 5 презентацій. Міський голова Андрій Садовий представляв загальну презентацію міста; директор департаменту Євро-2012 Олег Засадний презентував підготовку регіону у сфері транспорту; начальник управління охорони здоров`я Володимир Зуб представляв конкретні плани медичного забезпечення проведення Євро-2012 у Львові; начальник управління інформаційної політики та зовнішніх відносин Остап Процик представив ситуацію з готелями; начальник управління зовнішньоекономічних відносин та інвестицій Тарас Бурган презентував концепцію розвитку львівського аеропорту. Власне навколо аеропорту й була зосереджена основна увага інспекторів УЄФА, котрі схвалили проект нового терміналу і порадили зі старого зробити музей авіаційної техніки. Торкнулися також теми готелів. Інспектори УЄФА настояли на тому, що у Львові повинні бути збудовані до Євро-2012 п`ять п`ятизіркових готелів. Поки що у Львові немає жодного. До речі, недалеко від ділянки майбутнього стадіону нещодавно побудували нові кардіологічний та онкологічний центри. З місцем пощастило, адже ці лікарні стануть базовими для проведення Євро-2012, а у разі непередбачених обставин вони зможуть прийняти до 400 осіб.
У тижневику «Карпати» та на офіційному сайті клубу вийшло велике інтерв`ю з почесним президентом ФК «Карпати» Петром Димінським, у якому він пояснив невдачі «Карпат» та багато розповів про ідею створення прем`єр-ліги.
28 листопада стане відомо, хто позичить Львову ще 42 млн. грн., які допоможуть підготувати місто до ЄВРО 2012.
Львівська міська рада розіслала запрошення 27 фінансовим установам міста взяти учать у конкурсі на надання послуг з андеррайтингу та послуг платіжного агента для випуску другої серії (В) муніципальних облігацій місцевої позики м. Львова 2007 року.
Як зазначили представники управління зовнішньоекономічних відносин та інвестицій Львівської міської ради, 23 листопада, під час засідання міськвиконкому, вже 28 листопада о 16-й годині відбудеться відкриття конвертів конкурсантів і стане відомо, хто кредитуватиме другий транш муніципальних облігацій Львова розміром 42 млн. грн.
Керівництво Федерації футболу Львівщини цього тижня у місцевих ЗМІ не фігурувало.
Жодних елементів зовнішньої реклами ЄВРО 2012 (роздача листівок, біг-борди) у Львові помічено не було.
Цікавої кулуарної інформації на тижні не було.


Миколаїв


Заходи в організаціях та обласних державних органах.
На Миколаївщині в обласних державних органах про ЕВРО-2012 не згадували.
Цього тижня були зіграні останні офіційні матчі Відкритого чемпіонату міста Миколаєва. 24 листопада відбулася фінальна гра за Кубок на призи обласної газети «Рідне Прибужжя». Зустрілися ФК «Воронівка» з Вознесенського району і команда «Укрнива» з селища Березанка. Основний час матчу закінчився з рахунком 2:2. Два тайми по 15 хвилин теж не виявили переможця − рахунок 3:3. Пенальті краще пробили футболісти «Укрниви» - 5:4, вони і завоювали почесний трофей.
Що настають футбольні канікули, особливо помітно на Центральному міському стадіоні. Працівники з ремонту спортивних споруд стадіону відразу після останнього матчу першого кола чемпіонату України розпочали підготовку поля до зими. Агроном міського стадіону Валентина Кулик розповіла, що на зиму вони засипають поле чорноземом, насінням, органічними та мінеральними добривами, тоді коріння трави не буде замерзати. Працівники стадіону стверджують, що навесні почне танути сніг, або, що для нашого краю більш вірогідніше, йтиме дощ, всі добрива ввійдуть в землю, почне рости молоденька травичка. Все затягнеться і поле буде рівне, щоб на ньому було добре грати футболістам. Адже, у першому колі чемпіонату України від команд, які приїздили до Миколаєва, було чимало нарікань на якість поля Центрального стадіону.
Відвідувачі сайту газети «20 хвилин» поставили запитання міському голові Миколаєва Володимирові Чайці: «Як з обіцянкою обладнати до кінця року ще п`ять секторів на стадіоні»? Мер відповів: «Я пообіцяв, що там відремонтують 4 сектора до кінця цього року, і дотримаю обіцянки. На ремонт п`ятого сектора на даний момент не передбачене фінансування».
Зовнішня реклама.
Біг-бордів, листівок, плакатів, реклами тощо, які б розповідали про проведення Євро-2012 в Україні, на вулицях міст і сіл області - не виявлено. Не виявлено також використання знаку Евро-2012 на товарах широкого вжитку, одязі, продуктах харчування.
В ЗМІ області. Преса.
Цього тижня про Євро-2012 згадували на сторінках друкованих ЗМІ Миколаївської області.
«Черновецкий распорядился снеси торговый центр перед НСК «Олимпийский» - матеріал про проблему номер один, з якою зіткнулися організатори європейської футбольної першості 2012 року.
У публікації зазначається, що «решение о сносе строения киевский мэр принял после длительных переговоров с высшим руководством страны. …Сноса торгово-развлекательного центра «Троицкий» добивались чиновники UEFA. По их мнению, «Троицкий» мешает безопасному функционированию НСК «Олимпийский», загораживая часть путей выхода из стадиона». З цієї публікації читачі також дізналися, що «когда же будет произведен демонтаж строения − пока не известно, равно как и размер компенсации застройщику в лице компании «Юджин. Как утверждали в частных беседах специалисты, застройщики рассчитывают на получение 100-120 миллионов долларов» ( «Флагман - Н», 21.11.07).
17 листопада відбувся матч за Суперкубок Миколаївської області, у якому зустрілися команди «Воронівка» і «Торпедо». Основний час зустрічі завершився з рахунком 0:0, а пенальті краще били торпедівці. Більшість видань, розповідаючи про цей матч, відзначили, що переможний м`яч забив 16-річний вихованець СДЮШОР «Торпедо» Роман Кретов. «Футбольный вундеркинд уже сейчас задействован в играх юношеской сборной Украины и кто знает, возможно именно талантливый юниор будет представлять Николаев в составе национальной дружины на чемпионате Европы 2012 года» («Скиф», 21.11.07, «Николаевский бизнес», 21.11.07).
У публікаціях автори не забули зазначити: «наконец-то удалось провести матч за Суперкубок области, сорванный неделю назад из-за непогоды. Сейчас даже председатель Николаевской областной государственной администрации Алексей Гаркуша нашел возможность отложить важные дела и прибыть в Радсад. (прим. - матч відбувся на стадіоні села Радсад Миколаївського району). Кстати, первые три года своего существования Суперкубок именовался как «Кубок губернатора», так что А. Н. Гаркуша имеет самое непосредственное отношение к этому празднику футбола» («Николаевские новости», 20.11.07).
Голова облдержадміністрації Олексій Гаркуша разом з головою обласної федерації футболу Миколою Єропуновим вручили кубок капітанові торпедівської команди, також грамоти та медалі різного ґатунку отримали переможці та призери чемпіонату Миколаївської області-2007.
Газети надали слово головним діючим особам Суперкубка: тренерам, кращим гравцям, президентам клубів. Олексій Гаркуша, голова облдержадміністрації сказав: «Ми стали свідками справжнього свята, в якому не виявилося переможених, адже переміг його величність Футбол. Футбол об`єднує людей і, мушу вас запевнити, робитиму все можливе, аби наступного року до футбольного свята долучилося якомога більше сільських районів» («Рідне Прибужжя», 20.11.07).
Не обминули друковані видання області відбірні ігри Євро-2008, які відбулися 17 листопада.
«Игры без мотивации» - такий заголовок звіту про матч Литва − Україна. Журналіст запитує і дає відповідь на своє ж запитання: «Что такое игра без мотивации? Это когда шансов выйти из группы уже нет, а говорят лишь о чести сборной Украины. …И все же: наше поражение - это просто цветочки. Если сравнивать с тем шоком, который переживают ныне россияне» («Николаевские новости», 20.11.07).
І хоча, на думку журналістів газети, «Россия у Стены плача», адже «для россиян остался призрачный шанс попасть на Евро. Для этого хорваты должны обыграть англичан на их поле. Ну, а подопечные Гуса Хиддинка уж наверняка победят Андорру» («Николаевские новости», 20.11.07). Що так все і трапилося , ми побачили у середу, 21 листопада.
Завершилося перше коло чемпіонату України серед команд першої ліги. Журналісти проаналізували ігри МФК «Миколаїв», надали слово головному тренеру, президентові клубу, які підбили підсумки першого кола, розповіли про майбутнє.
Загальний настрій газетних публікацій такий, що вперше за останні кілька років вболівальники МФК «Миколаїв» на зимові канікули відправляють команду без особливого занепокоєння. Восьме місце дозволяє миколаївським футболістам не оглядатися назад і спокійно готуватися до другого кола.
В`ячеслав Мазараті - головний тренер МФК «Миколаїв» розповів кореспондентам газети «20 хвилин» про те, що з усіма миколаївськими футболістами контракт буде продовжений. «Я не сторонник перемен, мы уже знаем сильные и слабые стороны каждого футболиста. Знаем, что надо сделать, чтобы избежать ошибок. Во втором круге мы сделаем все возможное, чтобы играть лучше, чем сейчас» (газета «20 хвилин», 22.11.07).
Президент МФК «Миколаїв» Сергій Дергунов вважає, що позитивні зміни у команді відбулися зі зміною тренерського штабу на чолі з В`ячеславом Мазараті. Щодо завдання, яке ставлять перед тренерами й футболістами на друге коло? Президент клубу відповів: «- Опять же, все зависит от финансового положения клуба, и, следовательно, от того, как пройдет подготовительный период и комплектация состава. Если финансирование останется на прежнем уровне, то нацелим коллектив на место в первой десятке. При сдвигах в лучшую сторону - в первой пятерке. Конкретно на этот вопрос я смогу ответить в начале марта будущего года» («Николаевские новости», 20.11.07).
«Як там складеться у тренерів і футболістів, вгадати неможливо» - погоджується з керівництвом МФК «Миколаїв» журналіст газети «Южная правда». « Но вот отношение в городе к самой популярной в мире игре пока что недотягивает до отметки «удовлетворительно». Уже и в некоторых селах строят хорошие поля, возводят пусть небольшие, но с пластиковыми сиденьями трибуны. А на нашем стадионе - 25-тысячнике гостевые команды уже который год переодеваются в помещении, изначально предназначенном для групп здоровья, коллективов физической культуры и детей. Реконструкция трибун радует глаз двумя центральными секторами. А рядом, право слово, страх, как после бомбежки.
А сегодня уже никто и не бьет тревогу по этому поводу. …Так или иначе, а что-то надо делать. В силу своей ответственности за результат» («Южная правда», 24.11.07).
Радіо. Телебачення.
В передачах Миколаївського обласного телебачення Євро-2012 не згадували. Були репортажі про фінальну гру на Суперкубок області.


Одеса

Штатное расписание одесского «Черноморца» в период зимнего антракта наверняка претерпит изменения. Под вопросом дальнейшее выступление в команде полузащитника Константина Ярошенко, который арендован одесским клубом у донецкого «Шахтера» на год. Однако вряд ли в Одессе станут держать в команде игрока, к услугам которого тренерский штаб в ходе осенней половины чемпионата прибегал лишь в трех матчах. Неопределенной остается судьба еще ряда футболистов, среди которых хорват Игор Лозо и Руслан Валеев. Первый из них пропустил большую часть матчей из-за травмы, а затем оказался вне основного состава команды. Что касается Валеева-старшего, то нынешней осенью вернувшийся летом из Голландии футболист выходил на поле в черно-синей футболке «моряков» лишь в играх за дубль.
Из футбольных событий наиболее обсуждаемым на этой неделе был матч очередного тура Чемпионата страны, в рамках которого одесский футбольный клуб «Черноморец» выиграл 23 ноября у донецкого «Металлурга» со счетом 1:0. Победный гол в составе хозяев поля забил уругвайский легионер «Черноморца» Себастьян Васкес. Уже в начале матча одесситы пошли вперед, стремясь реабилитироваться за не совсем удачные игры на выезде в Харькове и Кривом Роге. Гости же, в свою очередь, стремились играть на контратаках. Особо выделялись в составе «Металлурга» экс-одесситы Косырин и Даниловский, однако «Черноморец» атаковал опаснее. В первом тайме несколько опасных моментов упустили Зотов, Корытько и Шищенко, забить не удалось. В конце встречи гости забили - отличился бывший нападающий «Черноморца» Александр Косырин, однако гол не был засчитан из-за офсайда.
«Команды по-разному построили игру, мы больше атаковали, а донецкий «Металлург» хорошо выходил из обороны и контратаковал. Мы немного рисковали, потому что нас не устраивала ничья. Не соглашусь с тем, что было примерно одинаково моментов у обеих команд, на мой взгляд, у нас их было в 2-3 раза больше. Были проблемы с последним пасом. В первом тайме не реализовали два выхода один на один. В целом, игра была вязкая, кто забил - тот бы и выиграл. Это посчастливилось сделать нам», - подчеркнул в ходе послематчевой пресс-конференции главный тренер одесской команды Виталий Шевченко.
Ильичевский «Бастион» стал победителем чемпионата Одессы по футболу, сообщает официальный сайт одесского «Черноморца». Молодежная команда клуба «Черноморец-2» заняла на чемпионате второе место. В заключительном матче первенства юные «моряки» переиграли ФК «Диджитал». Встреча проходила на искусственном поле в Отраде и завершилась со счетом 4:2 в пользу «Черноморца-2».
22.11.07 дублирующий состав одесского «Черноморца» встретился с резервистами донецкого «Металлурга», входящего в лидирующую группу первенста дублеров. Матч, проходивший в Совиньоне на учебно-тренировочной базе «Черноморца», закончился вничью 0:0.
26.11.07 ФК «Черноморец» отказался провести выездную встречу с «Ильичевцем» на поле с искусственным покрытием. Об этом сообщает официальный сайт ФК «Черноморец» со ссылкой на исполняющего обязанности президента ФК «Черноморец» Олега Маруса. По его словам, манеж, построенный в Мариуполе, еще не прошел лицензирования и ни в коем случае не может быть использован для официальных матчей. «В данной ситуации наш ответ «Ильичевцу» мог быть только одним: «Никаких игр под крышей!», отметил и.о. президента ФК «Черноморец». Также Олег Марус выразил пожелание, учитывая сроки проведения кубкового матча в Мариуполе, чтобы ПФЛ и ФФУ взяли под контроль состояние футбольного поля стадиона «Ильичевец» 9-го декабря, так как не хочется, как с ФК «Харьков», «играть на льду или месить грязь, превращая футбол в непонятное зрелище». «Со своей стороны могу заверить, что газон Центрального стадиона «Черноморец» 15-го декабря будет соответствовать высоким требованиям. Какие бы погодные условия не сложились. У нас для этого есть все необходимое − современная система подогрева, накрывающая всю площадь поля агроткань и знающие толк в подготовке футбольных газонов специалисты», подчеркнул Олег Марус.
Подготовка к ЕВРО 2012.
Приказом Министерства экономики Украины внесены изменения в состав рабочей группы по вопросам подготовки и проведения в Украине финальной части чемпионата Европы 2012 года по футболу, которыми в состав рабочей группы введен депутат Одесского городского совета 5-го созыва, глава постоянной комиссии по транспорту, связи и морехозяйственному комплексу Одесского городского совета − Константин Шпилевой. Об этом сообщает управление информаций Одесского горсовета. Константин Шпилевой («Наша Украина») является президентом шиппинговой компании «Блю Долфин Шиппинг Сервис Инк.» и возглавляет Ассоциацию работодателей морехозяйственного комплекса Украины.
22.11.07 Эдуард Гурвиц встретился с Генеральным Консулом Республики Болгария в Одессе Георгием Калиновым Пропановым. Э.Гурвиц сообщил Генеральному консулу Болгарии в Одессе о проектах, которые реализовываются в городе. По его словам, в связи с подготовкой к проведению чемпионата ЕВРО 2012 необходимо будет провести замену в Одессе электролиний, реконструкцию международного аэропорта «Одесса», строительство новых современных транспортных развязок, нового стадиона и реконструкцию имеющихся, увеличение количества автодорог, строительство теплоэлектростанции, наведения порядка в городских парках.
Исполняющий обязанности президента одесского футбольного клуба «Черноморец» Олег Марус заявил, что в деле о передаче стадиона СКА в коммунальную собственность города «есть реальные подвижки». Об этом Олег Марус сообщил журналистам на базе клуба в Совиньоне. «Есть указ Президента Украины о передаче стадиона СКА в коммунальную собственность. По моим сведениям, взамен городской совет передает Министерству обороны определенное количество квартир для военнослужащих. Есть обоюдное согласие городских властей и футбольного клуба «Черноморец» о том, что мы сейчас приступаем к реконструкции стадиона СКА, по ее окончании начинаем строительство стадиона «Черноморец». К сожалению, пока договоренности не воплотились в решения горсовета, но я думаю, что это должно произойти в ближайшее время. Со своей стороны мы готовим инвестиционный договор, который должна будет рассмотреть сессия городского совета. Тогда мы сможем спокойно работать. Чтобы начать какое-то строительство, нам необходимо получить соответствующие документальные разрешения», — отметил Олег Марус.
Иные события футбольной жизни, которые обсуждались в Одессе
На ТРК «ГЛАС» со ссылкой на газету «Спорт день за днем» 23.11.07 сообщили, что в различных СМИ появилась информация о том, что наставник сборной Украины Олег Блохин может возглавить ФК «Москва». Более того, именно Олег Владимирович является одним из самых реальных претендентов на это место после отказа главного тренера «Днепра» Олега Протасова. В самом клубе эту информацию никак не прокомментировали, отметив лишь, что «Москва» хочет определиться с новым тренером в ближайшее время. А вот представитель интересов Блохина известный агент Шандор Варга приоткрыл завесу тайны: «А откуда у вас такая информация? Из моего окружения? Придется кого-то убить. Что касается Блохина в «Москве», то что-то конкретное смогу сказать только в пятницу или субботу: мы встречаемся с президентом Федерации футбола Украины Григорием Суркисом, ведь у Олега Владимировича еще действует контракт главного тренера сборной Украины».
ТРК «ГЛАС» 21.11.07 со ссылкой на интернет-издание football.ua: «Главный тренер киевского «Динамо» Олег Лужный сообщил, что в ближайшее время в составе команды произойдут большие изменения. Наставник назвал эти перемены «кадровой революцией» и отметил, что, по его мнению, требованиям «Динамо» не отвечает половина нынешнего основного состава команды. По словам Лужного, он уже составил «черный список» футболистов, с которыми хотел бы расстаться.».
На сайте «Новый Регион-Одесса» 26.11.07 помещена статья Л.Уваровой «28 ноября киевское «Динамо» превратится в ООО братьев Суркисов. Болельщикам и Згурскому можно не беспокоится». Автор сообщает: «27 ноября, заканчивается срок выкупа акций ОАО «Футбольный клуб «Динамо-Киев». С 28 ноября по 27 декабря акционеры «Динамо» смогут обменять свои акции на долю в создаваемом ООО «ФК «Динамо» Киев». …Согласно официальным данным, на 20 ноября, более чем 10% акций ОАО «ФК «Динамо» Киев» владеют Згурский Валентин Арсеньевич и Суркис Игорь Рахмильевич. По данным агентства «Интерфакс-Украина» на июнь текущего года, Игорь Суркис владел 81,1413% акций «ФК «Динамо» Киев», Валентин Згурский − 10,9977% акций. …Официально обнародованная причина преобразования организационно-правовой формы клуба выглядит весьма странно на фоне событий двухлетней давности. Напомним, что в сентябре 2005 года акционеры футбольного клуба «Динамо» (Киев), несмотря на запрет суда, решили преобразовать клуб из закрытого акционерного общества в открытое. В тот период президент Федерации футбола Украины Григорий Суркис выступил с заявлением, что бренд «Динамо» (Киев) «не принадлежит сегодня Суркисам, этот бренд принадлежит Украине» и пригласил фанатов клуба стать его акционерами. Однако, впоследствии никаких шагов по превращению ФК «Динамо-Киев» в «народное ОАО» сделано не было. Теперь же после преобразования клуба в ООО, этой мечте «динамовских» болельщиков, похоже, уже не суждено сбыться».
21.11.07 исполняющий обязанности президента одесского футбольного клуба «Черноморец» Олег Марус заявил, что клуб будет принимать самое активное участие в реализации проекта украинской премьер-лиги, созданной 16 командами высшей лиги. Такое заявление он сделал в интервью агентству «Репортер».


Полтава

«Ворскла» провела спаринг на виїзді з ФК «Харків». Преса про головну команду не писала, окрім «Полтавщини спорт», які надрукували інтерв`ю віце-президента клубу Дмитра Яворського для газети «СЄ в Україні».
Тож центральною темою став початок другого кола у другій лізі. ФК «Полтава» взяв переконливий реванш у свого кривдника «Олімпіка» - 4:1. З донеччанами наші футболісти провели, можна сказати, перший історичний матч і програли тоді 6:0. З тих пір (а минуло 4 місяці) ФК «Полтава» змінив свій склад на 90%!!! і поповнили його, на жаль, далеко не наші земляки. Домашній поєдинок також виграв і комсомольський «гірник-Спорт». На останній хвилині наддніпряни вирвали перемогу в «Гірника» з Кривого Рогу − 2:1. Воротар гостей впіймав м`яч на лінії воріт але не втримав і випустив його, що й підтвердив відеоповтор. Проте тренер з Кривого Рогу накинувся на бокового арбітра, висловлюючи своє невдоволення його рішенням. Добре, що вчасно підбігли міліціонери і, хоча зі складнощами, але відтягли нападника. Ну а кому подобається програвати на останніх хвилинах. «Кремінь» на виїзді програв 2:0 Явору з Краснопілля. Пропустили наші земляки два голи в другому таймі з інтервалом в чотири хвилини.
В суботу відбулося вшанування триразового чемпіона області ФК «Велика Багачка». Нагороди вручали почесний голова ОФФ Микола Залудяк та виконавчий директор ОФФ Олександ Дігтяр. Про цю подію написали Полтавщина спорт, Коло та Вечірня Полтава.
Кулуари.
Минулого тижня до Полтави приїздив відомий тележурналіст Валентин Щербачов знімати матеріал про спорт на Полтавщині для програми «Олімпійські меридіани». Він був у нас років три тому з такою ж метою і так само за ним бігала свита на чолі з начальником обласного управління спорту. Ви запитаєте до чого я веду? Просто один з сюжетів знімали про будівництво «Будинку футболу» і потягли на об`єкт голову ОФФ А.Дяченка розповідати що до чого. Мій знайомий, з числа свити, розповідав, що були тільки столичні телеоператори, а наших журналістів не звали. Будівництво потихеньку триває, але під`їзд до об`єкту складний і знайти простій людині його важко. Казав везли такими стежками, що можна заблукати. А як же ми на Євро-2012 хочемо розміщати там якусь збірну? Щоб поки їх везли туди, хлопці полякалися. Словом потрібно вирішувати питання з дорогою.
У програмі «Територія спорту» у гостях був тренер ФК «Молодь», а в минулому відомого футболіст, Сергія Ходирєв. Тема програми була дитячо-юнацький футбол на Полтавщині. Сергій Леонідович відповідав лаконічно і просто, трішечки перехвилювався, але після ефіру, в кулуарах, розговорився. З його слів стало відомо, що серед трьох полтавських команд, які виступають в ДЮФЛУ, у ФК «Молодь» матеріально-фінансове становище найгірше. В ДЮСШ ім. Горпинка зарплата у тренерів краща, але відношення… простіше кажучи кинули хлопцям м`яч і бігайте. ДЮФШ «Ворскла» фінансується добре, є форма в дітей, беруть участь в міжнародних турнірах, але не зважаючи на це команда минулого року вилетіла з вищої ліги. А успіху ФК «Молодь» завдячує в першу чергу фанатику своєї справи тренеру Олександру Єжакову, в якого сім`ї не має, то й віддається весь роботі. Свої матчі команда проводить на полі в селі Стасі під Полтавою і ждуть коли з весни пустять в дію поля «Будинку футболу». Щодо перспектив розділення з весни команди на «Молодь» (Полтава) та «Гірник» (Комсомольськ), Ходирєв сказав, що чотири вікові групи можемо й не потягти.
 Зовнішньої реклами щодо Євро 2012 в місті не зафіксовано.


Рівне

Тема Євро-2012 впродовж минулого тижня не мала особливого резонансу ні в місцевих засобах масової інформації, ні у владних колах. Втім час від часу згадувалася у приватних розмовах. Зокрема, керуючий справами рівненського міськвиконкому Святослав Власюк висловив сподівання, що проведення чемпіонату континенту в Україні сприятиме розвитку футболу в державі в цілому. Зрештою, такої ж думки дотримується й голова обласної Федерації футболу Володимир Поліщук. До речі, щодо напружених стосунків між керівництвом обласної федерації футболу і ФК «Верес», існують дві версії. Звісно, в кожної зі сторін свої аргументи. Щоправда, якщо взяти за великим рахунком (власне міркування), то корінь зла криється у фінансових інтересах. А саме в продажі рівненських футболістів за межі області. В усякому разі, Святослав Власюк відкрито звинувачує Володимира Поліщука, що він за спиною керівництва клубу «сватає» талановитих вихованців ДЮСШ «Верес» у клуби першої та вищої ліг. Відверто кажучи, доля правди в цьому є. Так, за протекцією голови обласної федерації хлопці їздили свого часу на оглядини в Житомир, Запоріжжя, Київ. Зрештою, в Рівному й без Поліщука вистачає посередників, які відстежують талановиту молодь. Однак увесь гнів керівництва ФК «Верес» звалився на голову обласної федерації, мовляв, клуб вкладає кошти у виховання молодого покоління, а їх зухвало «крадуть». Натомість Володимир Поліщук звинувачує керівництво клубу, м`яко кажучи, в безглуздості. Як приклад наводить факти дворічної і річної давності. Мовляв, подейкують, що свого часу два серйозні інвестори пропонували викупити ФК «Верес», однак президент клубу не зійшовся з ними в ціні. Втім, важко перевірити достовірність цих чуток.
В усякому разі, нині між обласною федерацією та керівництвом ФК «Верес» існує тимчасове перемирення з нагоди підготовки до святкування 50-річчя клубу.
Красномовним доказом істинності твердження, що світом правлять гроші, стало обговорення питання виділення земельної ділянки для будівництва спортивно-розважального комплексу на сесії міської ради. До речі, дебати з цього приводу зайняли цілий день сесійного засідання. До хрипоти в голосі відстоювала кожна фракція симпатичного їй інвестора, врешті-решт знайшли соломонове рішення: ні мені, ні людям. Тобто вирішили виставити ділянку на аукціон: хто більше заплатить, той і виграє. З усього видно, аналогічна картина спостерігатиметься і під час виділення земельних ділянок для об`єктів у розрізі підготовки до Євро-2012. Як на мене, найвідвертішим зізнанням всієї діяльності депутатського корпусу став начебто жарт «бютівця» Святослава Рєзанова адресований «нашоукраїнцю» Сергію Васильчику: «Що ви жметеся, дайте і мені кусок відкусити від цього ласого пирога». Малося на увазі, що «нашоукраїнці», які завзято відстоювали інтереси київського інвестора, начебто отримали від нього певне заохочення. Однак, усе це здогадки і власні висновки, котрі важко довести.
Символіки і реклами Євро-2012 в Рівному не спостерігається.
Місцеві ЗМІ дуже скупо висвітлили футбольну тематику, котра звелася до інформацій про виступ МФК «Рівне» в чемпіонаті першої ліги з міні-футболу та Кубку Рівного з міні-футболу. Великому футболу була присвячена лише одна публікація в «літописі Заходу», а саме інтерв`ю з президентом ФК «Верес» Святославом Власюком. Наводжу уривок, де пан Власюк висловлює свої думки з приводу ініційованих ФФУ та ПФЛ реорганізації у другій лізі.
«- Які зміни слід очікувати в клубі в період міжсезоння?
- Найбільшим нашим головним болем залишається питання фінансування команди. Зокрема, зважаючи на те, що на останній раді другої ліги ПФЛ прийнято рішення щодо мінімального кошторису клубу, котрий повинен становити два мільйони гривень. Розумію, що такий тягар для міського бюджету − абсолютно не під силу. Тому доведеться шукати варіанти вирішення питання фінансування «Вереса». Хоча в цілому аналізу ПФЛ кошторис більшості команд другої ліги знаходяться саме на такому рівні. Щоправда, річний бюджет із 30 команд другого дивізіону у понад 2 мільйони доларів мають тільки два клуби, 4 − в межах до одного мільйона доларів, а решта існує на ентузіазмі. Важко сказати, як буде, оскільки днями прийшов лист щодо проведення атестації футбольних клубів. До 26 числа маємо подати до Федерації футболу України певний перелік документів. Якщо взяти за основу наявність гарантованого кошторису команди, зрозуміло, що можна розвалити лігу як таку. Зрештою, вже маємо гірку практику, коли наш футбол прагнули підігнати до європейського рівня. Тоді з 45 команд другої ліги залишилося 30, тобто з трьох одна зона безслідно зникла. Мабуть, підхід із такими критеріями, з одного боку, правильний, а з іншого, треба враховувати економічну ситуацію як у державі в цілому, так і в кожному клубі зокрема. Адже в Україні сьогодні тільки два клуби, котрі конкурують між собою і здатні бодай якось протистояти європейським командам. Треба, щоб у цілому змінився підхід до розвитку футболу, в тому числі дитячого. Так усе дуже красиво розпочиналося − роздавали м`ячі, будували штучні майданчики. Однак це добре для масової культури. Втім, якщо говорити про професійну підготовку, то, напевно, потрібен інший підхід. Взяти для прикладу такий факт: сьогодні ліцензія для тренера коштує 18 тисяч гривень. Зрозуміло, що далеко не кожний наставник, навіть маючи хорошу перспективу, захоче платити такі гроші зі своєї кишені. Натомість і не всі клуби можуть викроїти таку суму, тому й маємо голод на ліцензованих тренерів, який штучно створила ПФЛ. До того ж, на мою думку, ті, хто хоче працювати з дітьми (футбольні школи, ДЮСШ), ліцензії повинні одержувати безкоштовно».


Суми


У Сумах відбулося святкування 10-ї річниці заснування в області міні-футболу. З цієї нагоди в спорткомплексі місцевого педагогічного університету пройшов турнір, організатором якого виступила федерація фут-залу міста Суми і обласний центр фізичного здоров`я населення «Спорт для всіх». Учасниками зазначеного заходу були й представники Федерації футболу Сумщини, зокрема, заступник голови ФФС Василь Єсін. За його словами, свято футболу повністю вдалося, підтвердженням цьому стала велика кількість глядачів, які прийшли подивитися на змагання спортсменів.
Цей захід в матеріалі під заголовком «Вони були першими» в номері за 21 листопада широко висвітлила газета «Ваш шанс», а також і газета «Панорама».
Газета «Сумщина» у номері за 21 листопада у звіті про чергову гру краснопільського «Явора» з кременчуцьким «Кременем» піддала критиці адміністрацію стадіону «Ювілейний» у Сумах, де повинна була відбутися ця гра, але через неготовність поля поєдинок було перенесено до Краснопілля.
Зовнішня реклама Євро-2012 в Сумах відсутня.
Вболівальники на Сумщині обмінюються думками щодо того, наскільки вдалим виявився для збірної України жереб у кваліфікації на чемпіонат світу 2010 року. Прихильники футболу сходяться на думці, що група № 6 є для нашої збірної прохідною, але при цьому вони зазначають, що Федерація футболу України повинна більш щільно опікуватися національною командою, не залишаючи її проблеми на відкуп тренерського штабу. З цього приводу, говорять у Сумах, свою позитивну роль може відіграти створення в Україні своєї прем`єр-ліги, що дасть можливість підвищити рівень чемпіонату і виховати гравців, яким було б під силу вирішувати завдання, які ставляться перед національною командою.


Тернопіль


У Тернополі та в регіоні зовнішньої реклами Євро-2012 не має. Прихованої реклами також немає.
Заходи.
У Тернополі упродовж двох тижнів тривали напружені баталії серед юнаків 1993-1994 років народження з міні-футболу. Участь у турнірі, організованому Тернопільським обласним центром фізичного здоров`я «Спорт для всіх», виявили бажання взяти 26 команд. За перемогу боролися 184 учасників. Перше місце здобула команда Тернопільської ЗОШ №27, друге − учні класичної гімназії, третє − команда СДЮШОР з футболу 1993 року народження, четверте − друга команда СДЮШОР з футболу 1994 року народження.
На колегії Тернопільської ОДА, яка відбулася 22 листопада, було обговорено стан розвитку туризму в області. Голова ОДА Юрій Чижмарь висловив зауваження щодо не вирішення питання розвитку туристичної інфраструктури: відсутності належно оформленої інформації для автотуристів про історичні, культурні та архітектурні пам`ятки, недостатню кількість якісних готелів, нестачу спеціальних площадок для зупинки транспорту на шляхах області. Головам райдержадміністрацій рекомендовано поліпшити роботу, спрямовану на облаштування транспортних коридорів, що проходять територією області, об`єктів сервісного обслуговування подорожуючих (закладів проживання, харчування, торгівлі тощо). Враховуючи сусідство з Львівською областю, де проводитиметься Євро-2012, Тернопільщина змушена навести порядок у туристичній галузі, зазначалося на колегії ОДА.
Кулуарні новини.
Фанати ФК «Ниви» і футболу загалом неодноразово піднімали питання про створення у Тернополі футбольного музею та фан-клубу. Для цього просять виділити приміщення на проспекті Степана Бандери. Але влада, незважаючи на всебічне обговорення, жодних ініціатив не висуває. Спортивні оглядачі місцевих ЗМІ з цього приводу кажуть: у Тернополі набагато легше «пробити» приміщення під торгову точку чи гральний заклад. Адже від футбольних фанатів та уболівальників чиновники не матимуть неофіційної винагороди. Тернопільські журналісти підтримують ініціативу створення музею футболу та фан-клубу.
Також представники тернопільських ЗМІ зазначають: «Нива» почала набагато краще грати. «Нива» відроджується. Але з боку влади практично жодного інтересу до команди. Для прикладу, про фінансову допомогу з боку влади навіть не йдеться. Журналісти в очікуванні: чи підтримає команду і розвиток футболу загалом новий керівник ТОДА Юрій Чижмарь. Бо на голову обласної ради Михайла Миколенка, кажуть місцеві спортивні оглядачі, надії мало. У нього в пріоритеті − політичні питання та інтриги.
Моніторинг тернопільських друкованих ЗМІ.
Щоденна газета «20 хвилин»:
«Травма СаШо і два «сухі» голи»
− збірна України виглядала дуже жалюгідно, логічно, програла Литві. Стаття критична. «Прем`єр-ліга: рішення за Виконкомом» − власники клубів розглядають прем`єр-лігу насамперед як бізнес-проект. ФФУ готова допомогти у становленні цієї структури. «Нічия на «Олімпійському» − хоча завершальний матч групового турніру Євро-2008 для збірних України та Франції вже нічого не вирішував, він виявився доволі видовищним і результативним. «Платіні поставив ультиматум» − якщо Київ не виконає своєї обіцянки, зокрема стосовно реконструкції «Олімпійського», то можна втратити Євро-2012 не лише для столиці, але й для всієї країни. Отож, наступний майдан може стати футбольним, уболівальники закликають до створення наметового містечка.
«Свобода»:
«Футбол: Євро-2008. Ні результату, ні характеру» − стаття критична на адресу збірної України і Олега Блохіна. «Нива» прагне підвищення в класі» − про зустріч керівництва ФК «Нива» з пресою і фанатами, під час якої йшлося про підсумки першої частини сезону та перспективи на майбутнє. «Футбол: Євро-2008. Далі без збірної України» (за інформацією ЗМІ).
«Тернопіль вечірній»:
«Коли немає мотивації» − національна збірна України в передостанньому відбірковому матчі групового турніру до Євро-2008 у Каунасі програла збірній Литви. Українські футболісти поставилися до цього поєдинку безвідповідально − стаття критична.
«Вільне життя»:
«Український футбол. Євро-2008: Добре, що хоч трохи підсолодили»
− про поразку збірної України у Литві. Критика на адресу Олега Блохіна і збірної загалом.
 «Нова Тернопільська газета»:
«Блохін не піде − його виженуть!»
(за інформацією ЗМІ) − про програш збірної України у Литві. Стаття критична. «Виступ «Ниви» оцінений позитивно, але команді необхідне підсилення» (автор Денис Лучка) − про зустріч керівництва та команди ФК «Нива» з уболівальниками та журналістами (14 листопада). «Юрій Коваль: «Я звик працювати сумлінно і у «Ниві» втрачаю сил та емоцій не менше, ніж коли тренував команди вищої ліги» − інтерв`ю з тренером ФК «Нива» Юрієм Ковалем. Подано аналіз гри «Ниви» у цьогорічному сезоні, розповідь про перспективи команди.
«Номер один»:
«Футбольна команда з Тернополя хоче до першої ліги»
− відомий бізнесмен Степан Рубай у найближчі три роки буде президентом ФК «Нива». Він обіцяє вивести команду у першу лігу. «ФК «Тернопіль-Буревісник» продемонстрував, як без варягів можна виграти чемпіонат області» − дебютувавши у 2004 році в обласному чемпіонаті з футболу, відроджена студентська команда Тернопільського педагогічного університету «Буревісник» за 4 роки зуміла пройти важкий шлях та стати кращою футбольною дружиною Тернопільщини.
«Місто»:
«Болгарія та Румунія боротимуться за Євро-2020»
(за інформацією ЗМІ). «Рабинович розчарувався в українському футболі» (за інформацією ЗМІ).
«Нова ера»:
«Призначеним особам УЄФА − безплатні візи в Україну на Євро-2012»
(за інформацією ЗМІ) − Україна створює всі необхідні умови для проведення фіналу Євро-2012. «У «Шахтаря» буде новий логотип» (за інформацією ЗМІ) − донецький «Шахтар» має намір радикально змінити імідж. «Харківський «Металіст» переміг донецький «Шахтар»!» (за інформацією ЗМІ) − про товариський поєдинок на тренувальній базі гірників.
«RIA-плюс»:
«Сезон рекордів і сенсацій» − тернопільська «Нива» підбила підсумки першої частини сезону разом з уболівальниками і представниками ЗМІ.
Про завершення чемпіонату Тернопільської області з футболу розповіли газети «Свобода», «Номер один», «Місто», «Тернопіль вечірній», «Нова Тернопільська газета», «Нова ера», «20 хвилин», «Вільне життя», «Четверта влада», «RIA-плюс».
 Тернопільське державне телебачення, телеканал «TV-4», «Smile TV», ФМ-станції «Українська хвиля», «Радіо Тернопіль», «Радіо ТОН» та обласне державне радіо в інформаційних випусках та випусках спортивних новин інформували про поточні футбольні новини України та зарубіжжя, зокрема, про незадовільну гру національної збірної України і про провал участі у Євро-2008. Голова Тернопільської обласної федерації футболу Володимир Мариновський розповів місцевим телеканалам про його бачення перспективи ФК «Нива».


Харків

На прошедшей неделе состоялась встреча президента ФК «Металлист» Александра Ярославского с губернатором Арсеном Аваковым с целью обсуждения подготовки Харькова к Евро-2012. В обсуждении принял участие зам.губернатора Сергей Стороженко. На встрече поднимался вопрос об оказании содействия в развитии клуба и его МТБ. Было решено в кратчайшие сроки разработать проекты землеотводов, обсудить вопросы о границе земельных участков, необходимых для развития базы и приведения ее, в контексте европейского первенства, к европейским стандартам. Было проговорено предложение перенесения строительства «Металлист-сити» с территории вокруг стадиона «Металлист» на противоположную сторону ул. Плехановской, а площади рядом со стадионом перестроить для создания футбольной инфраструктуры: будет построена футбольная школа «Металлист», которая со временем перерастет в интернат для наиболее одаренных и талантливых детей, а затем − в академию ФК «Металлист». Заниматься вопросами координации этих направлений поручено Сергею Стороженко.
В контексте политической ситуации в области в кулуарах обсуждается перспектива проведения ЧЕ в Харькове в случае смены руководства города в результате вероятных внеочередных выборов в местные советы. В рамках тех заявлений, которые делаются сегодня отдельными региональными политиками ( в первую очередь, губернатором Аваковым и его окружением, нардепом от БЮТ Александром Фельдманом, известными в регионе бизнесменами - братьями Протас, старший из которых − нардеп от НУНС), существует вероятность проведения таких выборов следующей осенью. Одним из серьезно задекларировавших свои намерения претендентов в мэры является Александр Фельдман, вероятность прохождения которого на этот пост существует, если Ярославский не выставит своего кандидата. Возможно, это − одна из причин затяжного конфликта между Фельдманом и Ярославским. На сегодняшний день у многих отсутствует уверенность, что Фельдман на посту мэра будет охотно содействовать проведению в Харькове матчей чемпионата Европы.
Внешней рекламы по Евро-2012 кроме той, что вывешена на стадионе «Металлист» не появилось.
В «Новостях −АТН» на 7-м канале 21.11.07 прошла информация о заседании Исполкома ФФУ, на котором Харьбков утвержден в качестве хозяина финала Кубка Украины-2008, финальный матч которого состоится на «Металлисте» 7-го мая. Также было отмечено заявление Григория Суркиса о его намерении лоббировать в УЕФА проведение игр Евро-2012 в шести городах, и твердом намерении включить, в этом случае, Харьков.
26.11.07 медиа-группа «Объектив» (ТРК «Simon») а также сайт «Городской дозор» дали информацию о переносе проекта «Металлист-сити» на другую территорию и планах создания академии футбола ФК «Металлист».
23.11.07 газета «Вечерний Харьков» (со ссылкой на газету «СЭ в Украине») опубликовала интервью с Григорием Суркисом: «Суркис: «Контракт Блохина закончился». В материале Григорий Суркис прокомментировал будущее наставников национальной и молодежной сборных Украины: «Исполком федерации …проанализирует работу тренера (прим.Блохина) в этом цикле, которая, убежден, будет признана неудовлетворительной. А будет ли продлено сотрудничество с Блохиным, зависит от поведения всех сторон …сможет ли наставник убедить, что у него на должном уровне присутствуют мотивация и желание сохранить свой пост…»; «…не думаю, что Михайличенко исчерпал себя как тренер сборной. Если он захочет работать с этой командой и дальше, то мы предоставим ему такой шанс…».


Хмельницький


Голова обласної федерації футболу Вадим Федоренко взяв участь у закритті футбольного сезону в Дунаєвецькому районі. Приводом його участі в такому заході саме в цьому районі стала перспектива створення фарм-клубу на базі команди «ІНАП і Ко», яка стала срібним призером чемпіонату області серед команд вищої групи. Почесний президент команди «ІНАП і Ко» - Анатолій Петровський − є керівником одного з будівельних холдингів Київської області і обіцяє привести у район ще кількох колег, які зможуть інвестувати у місцеві команди.
Вадим Федоренко вручив призи від федерації футболу міському голові Станіславу Небельському та депутату районної ради Вадиму Гавришку.
Наразі завершується декада нового призову молодих футболістів у команду «Поділля», що виступає у другій лізі. На збори команда збереться 30 листопада у Житомирі. Головний тренер команди Богдан Блавацький хотів би провести збори в Трускавці, Закарпатті та Криму. Але чи вдасться йому це зробити - залежатиме від порозуміння керівництва комунального підприємства із міською владою. Графік же підготовки клубу до наступних ігор буде відомий лише на початку грудня.
Тим часом воротар «Поділля» Олександр Гуменюк вирішив відкрити у Хмельницькому школу голкіперів. Це поки що ідея, і Олександр чекає пропозицій від уболівальників, як краще це йому зробити. Перші побажання, отримані ним: пошукати у ДЮСШ здібних хлопчиків-футболістів і частіше запрошувати їх на тренування команди «Поділля»; не замикатися тільки на голкіперах, а створити повноцінний футбольний клас.


Чернігів

Протягом тижня Чернігівська регіональна федерація футболу не проводила ніяких заходів.
У кулуарах вболівальники обговорюють поразку Росії у матчі проти Ізраїлю і критикують поразку України Литві. Ось деякі коментарі виставлені на місцевих Інтернет форумах:
- Згоден із Заяєвим, що Блохін, мовляв, сам розклеїв збірну. Якимись незрозумілими жартами, розмовами ні про що. Якщо не вмієш налаштувати команду - не берись. Гляньмо, що робила Хорватія, яка не помічена в надмірній любові до Росії. Яка ще мотивація потрібна, коли ти граєш за збірну. Нема її - значить, треба гнати таких з команди драною мітлою. Блохіну треба подякувати і сказати до побачення. А не замінимих, як відомо, немає. Щоправда, на українському горизонті достойного кандидата, здається, немає. Хоча міг би спробувати і Протасов. Але краще було б якби він вивів Дніпро на вищий і стабільний рівень. Залишається одне - запрошувати іноземця. Що там? Маттеус приїхав до Києва. Невже сала скуштувати?
- Жаль что эта футбольная осень стала снова разочарованием, надеюсь через два года осенью 2009 мы снова будем радоваться победному выходу как это было уже раз в нашей истории.
Вболівальники серед журналістів обговорювали новину, що ВАТ «Футбольний клуб «Динамо» Київ» перетворено на ТОВ «Футбольний клуб «Динамо» Київ» із статутним капіталом 171 млн. 990 тис. грн. В кулуарах журналісти говорили наступне: - ограниченный контингент людей будет полностью и безраздельно владеть командой, которая принадлежала Киеву, Украине. Вот такая приватизация по-украински. Устав ОАО хоть какие-то шансы давал на смену менеджмента клуба через возможный выкуп акций, теперь - зась. Общество с ограниченной ответственностью. Бред! Кто там выходил под предводительством Кравчука с плакатами «Руки прочь от Динамо»? Под чью дудочку играли? НЕ стыдно теперь, а? Словом, киевское «Динамо» мы потеряли. Его закатали в асфальт, как бассейн на стадионе «Динамо».
В інформаційному просторі Чернігівщини, в містах і селах області зовнішня реклама щодо ЄВРО-2012 поки що відсутня.
Протягом тижня у ЗМІ Чернігівщини футбольна тема порушувалася у таких друкованих виданнях та електронних ЗМІ:

Обласний тижневик «ГАРТ»:
«Останній бій. Нарешті перемир`я» -
 
Огляд матчів чернігівської «Десни» у І колі чемпіонату України з футболу серед команд першої ліги.
«Далі без Блохіна?»
Інформація про матчі збірної України у відбірному турнірі Євро-2008, в якій автор висловлює думку про можливу зміну головного тренера команди.

Городская газета «В КАЖДЫЙ ДОМ»:
«Наша фіаско на євроарені»
Огляд ходу боротьби у Лізі чемпіонів.

Городская еженедельная газета «СЕМЬ ДНЕЙ»:
«Подождем до весны» -
Итоги первого круга чемпионата Украины по футболу среди команд 1 лиги.
«53 желтые карточки» -
Информация о дисциплинарных нарушениях футболистов черниговской «Десны» в чемпионате Украины.
 
Газета Чернігівської міської громади
 «ЧЕРНІГІВСЬКІ ВІДОМОСТІ» :
«Дещо гірше, ніж торік» -
Інформація про хід змагань серед команд 2 ліги чемпіонату України.
 
 Міська газета «МІСТО»:
«Легенда»: історія довжиною у 20 років -
Розповідь про розвиток жіночого футболу в Чернігові.
«Зміни на краще?»
Інформація про фінальний матч Кубка України з футболу серед жіночих команд, в якому «Житлобуд» Харків переміг «Легенду» з Чернігова з рахунком 5:4.

Чернігівська обласна газета «ДЕСНЯНСЬКА ПРАВДА»:
«Чемпіон − поза конкуренцією»
Переконливою перемогою чемпіонів цього року гравців «Авангарду» з Корюківки завершився турнір на призи Чернігівської регіональної федерації з футболу. У вирішальному матчі авангардівці перемогли добрянське «Полісся», яке у підсумку стало срібним призером. Третє місце в активі чернігівської «Юності». Усім призерам вручено пам`ятні кубки та медалі обласної федерації.
«Суперкубок − у «Єдності-2»
Вперше в області за підсумками футбольного сезону розіграно суперкубок Чернігівської регіональної федерації з футболу. І першим володарем суперпризу стали футболісти плисківської «Єдності-2», які у двох фінальних матчах обіграли чемпіона області корюківський «Авангард» з рахунком 2:1 в гостях і 4:1 у Плисках. Варто нагадати, що «Єдність» наприкінці жовтня, переможно завершила боротьбу за Кубок України серед аматорських команд, здолавши опір у фіналі команди «Торпедо» з Миколаєва.

На обласному радіо та телебаченні «СІВЕР-ЦЕНТР» -
Протягом тижня звучали інформації про хід боротьби у чемпіонаті України серед команд І ліги.


Черкаси
р. Чемпіонат Черкаської області. 9 тур.
Події.
Цікавих подій на цьому тижні не було.
Кулуари.
Є інформація, що ФК «Дніпро» (Черкаси) − серед боржників до Пенсійного Фонду. Його борг нібито складає 160,5 тисяч гривень.
Футбольні фанати обговорюють «жахливу» гру «Динамо» з командою Литви та ймовірність відставки Блохіна.
Преса.
У газетах «Антенна», «Спорт та здоров`я», «Вечірні Черкаси», «Черкаський край» розміщено інформацію про те, що на засіданні бюро ПФЛ було прийнято зарахувати технічну поразку ФК «Дніпро», а олександрійській команді − технічну перемогу після того, як 11 листопада матч не відбувся в зв`язку з непридатністю поля через погодні умови. Крім того, ФК «Дніпро» Черкаси оштрафований. Цю ж інформацію було подано в спортивних програмах «Наш спорт» та «На пульсі спорту» й інформаційних випусках ТРК «ВІККА» та ОДТРК.
У газеті «Спорт та здоров`я» опубліковано статтю «Вдалий старт черкаських футболісток». Йдеться про старт чемпіонату України з фут-залу серед жіночих команд у І лізі. Повідомляється, що нинішнього сезону в цих змаганнях дебютує команда «Богдан ЧНУ». У І турі студентки факультету фізкультури ЧНУ не залишили ніяких шансів суперницям з Київського університету харчових технологій та з одеської «Чорноморки».
У цій же газеті матеріали про ветерана черкаського футболу Рудольфа Козенкова, про жіночий футбол на Уманщині та про історію футболу на Смілянщині. Повідомляється, що в Смілі створено оргкомітет для написання й видання книжки «Смілянському футболу-100».
У цьому ж виданні − стаття про нападника ФК «Дніпро» Романа Пахолюка. Футболіст розповідає, що йому подобається грати в черкаській команді. Поразки ФК «Дніпро» гравець пов`язує з недостатнім фінансуванням і політикою керівництва: « − Як ми можемо нормально грати, якщо не маємо навіть власної зали?! − обурюється Роман. − Щоб провести тренування, ми їздимо по школах. Все це дуже виснажує футболістів, зникає командний дух та жага до перемоги».
У газеті «Спорт та здоров`я» − передрук з football.sport.com.ua про відбірковий цикл Євро-2008. Зазначається, що «мало того, что мы задолго до его окончания распрощались с теоретическими шансами потоптать поля Австрии и Швейцарии, а игра нашей команды сейчас оставляет неприятный осадок, так на финише турнира не удалось еще и лицо сохранить» (йдеться про гру проти Литви).
«Євро-2012».
На виконання розпорядження КМУ про «Деякі питання підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу» обласними органами влади та обласною федерацією футболу ініційовано створення у 2008 році нового спортивного ліцею з ігрових видів спорту в тому числі − відділення з футболу. До обласної «Програми будівництва, реконструкції, капітального ремонту та утримання спортивних споруд в області на 2007-2011 роки», яка ухвалена на сесії обласної ради у лютому 2007 року, включено реконструкцію Центрального стадіону в обласному центрі та впорядкування інших стадіонів районних центрів та міст обласного значення нашого регіону. Для забезпечення повноцінного навчально-тренувального процесу для відділення футболу на території СДЮСШОР відкрито поле зі штучним покриттям розміром 40х60 м та встановлено вежі освітлення. Крім того, Федерації футболу України запропоновано включити стадіон м. Умані Черкаської області як резервний для проведення тренувань до фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу.



P.S.
З Херсонської та Чернівецької області інформація не надійшла через хворобу кореспондентів.

Підписатися на новини