ФУТБОЛЬНАЯ ЖИЗНЬ РЕГИОНОВ

1. Автономна Республіка Крим

Минувшая неделя в Крыму оказалась достаточно скучной в событийном плане. В прессе и кулуарах говорили в основном об очередных матчах Лиги чемпионов и национальном Кубке.
Провальные результаты поединков с участием динамовцев Киева и «Шахтера» в главном клубном турнире Европы, признаться, вообще уже воспринимаются как само собой разумеющееся. «Нас бьют, а мы не крепчаем», «Ударили по левой щеке − подставили правую» − вот типичные заголовки газет. «Не знаю, как самим командам, но украинским болельщикам футбольный мазохизм этой осенью уже порядком поднадоел», − пишет «Крымское время». «Главная проблема наших грандов не в низком уровне внутреннего чемпионата, а в том, что в национальных турнирах всеми правдами и неправдами они создают для себя тепличные условия. В иных (нормальных) условиях играть и горняки, и динамовцы просто не в состоянии − первые же «заморозки» ставят их вровень с второразрядными европейскими командами», − мнение издания «Крым.ru».
Еженедельник «Полуостров» не ждет ничего хорошего в предстоящих матчах с Литвой и Францией от сборной Украины, в состав которой Олег Блохин опять пригласил только представителей трех отечественный клубов − «Динамо», «Шахтера» и «Днепра»: «Мастерство футболистов этих команд мы уже видели и в еврокубковых турнирах, и в Евроотборе-2008. Сейчас, когда все для сборной уже потеряно и есть возможность просмотреть в деле потенциальных новичков, Блохин продолжает «наигрывать» Шовковского, Федорова, Воробья и компанию, лучшие годы которых уже давно позади. Об омоложении сборной, как всегда, вспомним, когда начнем проигрывать уже в следующем отборочном цикле».
Продолжает давать знать о себе испорченная плохим судейством игра «Таврии» с киевским «Динамо» (22 сентября). Крымская пресса в открытую говорит о том, что без судейской помощи чемпионы страны сейчас не в состоянии ни одного поединка выиграть, даже у команды из первой лиги. Как пишет «Крымская правда», на кубовый поединок динамовцев против ФК «ИгроСервис» «из Калуша был выписан арбитр Е. Геренда, чтобы не позволить хозяевам поля сделать «шаг влево или вправо».
Много говорят в кулуарах (да и в той же прессе) о том, что «слепая» жеребьевка Кубка Украины превратилась в фарс. Руководители «Таврии» (в частных разговорах) возмущены тем, что жребий тянули не представители команд (как это было прежде), а один из чиновников ПФЛ Анатолий Попов. Кстати, о том, что в четвертьфинале Кубка «Таврии» выпадет именно киевское «Динамо» и что первый матч пройдет в Симферополе, «Крымская правда» написала еще за день до жеребьевки: «И хотя в ПФЛ утверждают, что жеребьевка пройдет вслепую, могу поспорить с любым, что опять-таки киевское «Динамо» и донецкий «Шахтер» не встретятся до финала. Зато почти уверен, что 8 или 9 декабря в Симферополь вновь пожалуют киевляне, чтобы неделю спустя провести ответный матч с «Таврией» в промозглой от холода столице Украины». То ли автор статьи Гарринальд Немировский и впрямь что-то знал, то ли просто попал в точку − поди, разберись. Кстати, еще одно крымское издание − «Крымский обозреватель» − уже «знает» и арбитров, которые будут обслуживать матч «Таврии» и «Динамо» в Симферополе. На выбор предлагаются три кандидатуры − Мосейчук, Шандор и Задиран. Как говорится, посмотрим.
Ну и продолжается полемика о необходимости корректировки национального календаря в связи с невыходом нашей сборной в финальную часть чемпионата Европы-2008. «Какой смысл месить грязь со снегом до середины декабря на пустых стадионах?» − задается вопросом «Таврия-Спорт». «Крымская правда» в связи с этим называет наших футбольных чиновников «нерасторопными»: «Скорректировать календарь можно было еще в начале сентября, когда наша сборная простилась с надеждой поехать на чемпионат Европы. Нет же, об интересах и команд, и болельщиков в первую очередь никто даже и не вспомнил».


2. Вінниця

Минулого тижня публічною футбольною подією тижня « з натяжкою» можна назвати матч вінницької «Ниви − Світанок» з білоцерківською «Россю», бо «публіки» на міський стадіон прийшло чоловік 500. Це своєрідний рекорд «втрати інтересу» до команди. І «Нива» постаралась це підтвердити. Ось як пише про гру один з авторів сайту « Болільників вінницької «Ниви»:
«…Скажу честно, мою голову посещали всякие разные околофутбольные мысли, которые едва ли назовешь хорошими. Например, подумалось, зачем они вообще играют и для кого ? Для себя, для тренера, для президента клуба, для тех мужественных пятисот зрителей, которые несмотря на холод и раннее начало матча пришли поддержать своих? Понятно, что вопрос риторический, но та игра, которую показывала «Нива» не выдерживает никакой критики…»
І це, на жаль, правда. Якось вінничани «вимучили» перемогу 1:0. Та врешті питання не в перемозі. Кому потрібен такий «броунівський рух», який футболом назвати важко? На післяматчевій прес-конференції і так «не сильно комунікабельний» тренер вінничан Панчишин в основному говорив про тактику, яку ніхто не помітив, про помилки і упущені моменти.
Щотижнева газета «Місто» з посиланням на correspondent.net 7.11.07 надрукувала матеріал « Матчі Євро-2012 можуть прийняти шість українських міст замість чотирьох».
Наголос в статті на те, що голова федерації футболу України Григорій Суркіс виступає за проведення матчів фінальної частини Чемпіонату Європи в 2012 році в шести містах країни, а не в чотирьох, як наразі заплановано.
«…Я запропонував, щоб до Президента УЄФА Мішеля Платіні і працівників адміністрації, які опікуються проведенням Євро-2012, була доведена необхідність лобіювання прийняття матчів саме у шести українських і шести польських містах − сказав Суркіс, який обговорював свою ідею з посланцем Президента УЄФА Жаком Ламбертом…» - пише газета.


3. Волинь

Підготовка до Євро-2012. Волинські газети повідомляють: львівський іподром став центром скандалу. Працівники іподрому влаштували акцію протесту проти передачі іподрому в комунальну власність Львова. Страйкарі вважають, що в такий спосіб львівська влада хоче „під шумок підготовки до Євро-2012 розкрасти іподром”. Президент вже підписав указ про передачу іподрому в комунальну власність міста. Директор іподрому Микола Стець упевнений, що Ющенко не повністю усвідомлював наслідки цього кроку. За його словами, президентові підсунули свиню.
Київське „Динамо”. Найголовнішим об’єктом пристрасті для вболівальників цього тижня був поєдинок в Лізі чемпіонів „Динамо” − „Манчестер Юнайтед”. Волинські ЗМІ публікують відгуки на цей матч. Уейн Руні, який забив третій гол у ворота Шовковського, заявив: „Це був дивний матч. Наші суперники не показали жодного бажання грати в футбол. Це спотворює дух самої гри, і така легка перемога не принесла мені насолоди. Матч із „Динамо” був схожим на тренування”. Екс-гравець київського „Динамо”, найкраший бомбардир чемпіонату світу-94 у складі збірної Росії Олег Саленко: „Що стосується „Динамо”, то скажу словами відомої приказки: про покійника або добре, або нічого... Якою б чудовою людиною або добрим тренером Олег не був, від нього в цій ситуації мало що залежить. У команді хаос, колективу немає. І хоч Ліппі туди запрошуйте, миттєвих змін до кращого, ручаюся, не буде. Занадто усе запущено. Розбирати ці завали потрібно не один день. Дадуть Лужному хоча б пару місяців спокійно попрацювати − тоді й поговоримо про його тренерські таланти. А поки що він заручник ситуації”.
Волинська преса з задоволенням відзначає, що Олег Лужний став першим тренером „Динамо”, який розмовляє українською мовою.
Далі „Волинь-нова” наводить слова Ігоря Суркіса: „Лужний − це людина, яка швидко наведе дисципліну в команді. А який він тренер... Я знаю це так само, як і ви. Давайте подивимось... ”.
Олег Блохін висловився про свій колишній клуб „Динамо”. Він сказав, що йому соромно. І далі: „Досконально не знаю всіх причин, через які склалася така ситуація, але я завжди говорив, що такий бренд не повинен опускатися нижче певного рівня”.
Слова Йожефа Сабо про те, що футболістам київського „Динамо” нормально грати заважає секс, стали темою цілого журналістського дослідження (волинська обласна газета „Сім’я і дім”). Подаються думки на цю проблему відомих у світі футболістів, тренерів, лікарів-сексопатологів тощо. Категоричних висновків автор не робить, але на основі дослідженого схиляється до того, що секс напередодні футбольного матчу може бути корисним лише для агресивних футболістів, а для спокійних він скоріше шкідливий. Публікація закінчується дещо глузливою фразою: „Одне непокоїть автора: як Сабо хотів перевірити, чи підопічні дотримуються його антифеміністичних настанов?”.
Вболівальницька нелюбов до нинішнього „Динамо” вже цілком очевидна. Вона поступово передається й на сторінки преси. Наприклад, „Волинська газета”, розповідаючи про те, що харківський „Металіст” виграв у „Динамо” завдяки голу Марка Девіча, якого на Балканах знайшов саме головний тренер „Волині” Віталій Кварцяний, дає до свого матеріалу красномовний заголовок: „Волинський удар по „Динамо”.
Ліга чемпіонів. Програш „Шахтаря” „Мілану” преса, як, власне, і вболівальники, оцінює стримано, без негативу. Все-таки як-не-як наші поступилися одному з найкращих клубів Європи. Добре відгукнувся про футболістів з Донецька захисник „Мілана” Каха Каладзе: „Не можу сказати, що „Шахтар” слабкий. Команда все-таки не випадково займає друге місце у групі Ліги чемпіонів. „Шахтар” добре атакує, упевнено грає на флангах, от тільки не зовсім надійно захищається...”.
Волинський футбол.
Газети не залишили без уваги скандал, спричинений головним тренером ФК „Волинь” Віталієм Кварцяним, який під час зустрічі з харківським „Геліосом” вдарив тренера харків’ян Шеховцева. Тема відслідковується і преса обіцяє публікації про це після засідання ПФЛ, на якому розглядатимуть чергову „справу Кварцяного”.
Після кільканадцятирічної перерви знову відбувся луцький міський чемпіонат. На минулому тижні було розіграно кубок Луцька. В чемпіонаті взяли участь лише чотири команди, однак усі поєдинки відзначалися винятковою гостротою і безкомпромісністю. Тому вийшло так, що в жодному півфіналі, а також і в фіналі, не було визначено переможця в основний час − довелося визначати сильнішого в серії післяматчевих пенальті. Попри все, позитивом є уже те, що такий чемпіонат відбувся і є сподівання, що відтепер він буде традиційним. Перемогу в луцькому чемпіонаті здобула команда Луцького автозаводу „Богдан”. Витоки успіху, підкреслюють оглядачі, в тому, що весь автозавод захоплюється футболом, а це в свою чергу відбулося завдяки тому, що на автозаводі грає у футбол навіть саме керівництво підприємства.


4. Дніпропетровськ

8 ноября в кулуарах появилась информация о том, что московский муниципальный клуб «Локомотив» все же рассматривает кандидатуру Олега Протасова на должность главного тренера клуба вместе с аргентинцем Купером. Более того, стало известно о том, что Протасов, 11.11.07 в воскресенье утром собирался лететь в Москву (пока информация не подтвердилась). Сам Протасов информацию не комментирует. Утверждают, что московский клуб пойдет на все, чтоб получить украинского тренера. Даже на то, чтоб платить неустойки за разрыв контракта. Ведь с Днепром он заключен у Протасова на 2 года. Иронизируют по поводу самой команды «Локомотив». Ведь она сейчас не на лучшем счету в России.
Всю неделю бурно обсуждался приезд четырех инспекторов УЕФА в Днепропетровск 1-2 ноября. Стали известны новые подробности этого визита. В том числе и одна, пикантная. Дама-инспектор по дороге, в автомобиле, на участке трассы Павлоград − Днепропетровск захотела в туалет. Ей поначалу начали объяснять, что туалет у нас под каждым кустом. Но потом осеклись, а женщина так и осталась в недоумении, почему это у нас нигде нет туалетов. И поинтересовалась, так ли это будет и на чемпионате Евро-2012. Кроме этого, для экскурсии по Днепропетровску, по памятным и историческим местам для инспекторов так и не удалось найти англоязычного гида. Решили обойтись кое-какими объяснениями переводчика.
А 7 ноября по итогам визита в помещении недостроенного стадиона «Днепр» провел пресс-конференцию мэр города Иван Куличенко. Относительно этой пресс-конференции появились разные по тональности публикации в городской прессе.
Так, в подконтрольной мэру газете «Горожанин» от 8 ноября, была опубликованна статья «К Евро-2012 нужно готовиться! Чтобы у Днепропетровска не забрали право на проведение футбольного чемпионата, строительства 50-этажной гостиницы мало». Смысл сводился к следующему − Днепропетровску чемпионат нужен как хлеб, ведь это принесет в город инвестиции, проекты и т.д. Ведь «Одесса и Харьков спят и видят, как они перехватят футбольные деньги и футбольных болельщиков в свои города» А инспекторы в нашем городе увидели только пробки на дорогах и проблемы со строительством стадиона. Иван Федоренко, глава оргкомитета, удивился тому, что не был ознакомлен с концепцией транспортного коридора, не увидел планов подготовки волонтеров чемпионата.
Закончилась статья минорно − «обидно, если чемпионат выскользнет у нас из рук».
Кроме того, в этой же статье сообщалось, что она открывает специальную рубрику «Евро-2012».
В газете «15 минут» от 9 ноября была статья о пресс-конференции мэра города «Ленинский сквер для фанатов. К Евро-2012 болельщики получат место для тусовок и свое кафе». Сообщалось, что, по словам мэра, претензий у инспекторов нашлось немало, в основном, относительно тех вопросов, «которые мы не считали главными и стратегическими» (возможно, имелся ввиду тот самый туалет на дороге). Критиковали эксперты аэропорт и схемы перемещения пассажиров, удачным посчитали расположение нового стадиона. «Максимум километр придется ехать болельщикам до любой гостиницы». А улицу между стадионом и проспектом имени Пушкина планируют расширить и назовут бульваром имени Кучеревского. Ссылались также на слова мэра о том, что фанаты получат в свое распоряжение сквер имени Ленина неподалеку от стадиона и близко к облгосадминистрации и облсовета. А на месте, где сейчас − общественный туалет, построят футбольное кафе, где будет вестись трансляция всех матчей.
Относительно пресс-конференции мэра вышла статья и в «Комсомольской правде-Днепр» (8 ноября) − «Сквер имени Ленина превратят в парк для футбольных фанатов». В этом же издании вышла статья - «В Днепропетровске построят новый микрорайон». Тема этой статьи − последний городской скандал. Некая израильская компания «Shapir» планирует возвести в левобережном районе Днепропетровска, в промышленной зоне, жилой массив со всей необходимой инфраструктурой, коммуникациями, школой и спортплощадками. Скандал в том, что первым собираются застраивать территорию стадиона вагоноремонтного завода. Ведь и так в городе мало стадионов, а по Украине вообще как кот наплакал, а тут единственный, куда могли ходить заниматься практически бесплатно дети со всех прилегающих районов. Вместо него собираются построить элитный спорткомплекс, а стадион − новый, гораздо лучше и «где-то поближе». Мэр публично поклялся, что не допустит строительство жилого квартала, пока не будет готов и согласован проект нового стадиона. И вот тут автор статьи сомневается (а вместе с ним, собственно и общественное мнение в лице большинства горожан): «Вот так, сначала новый проект, а только после него − стройка. А документацию, в случае чего, можно потом и поменять. Ведь работы затянуться на долгие годы».
Поднималась тема «Евро-2012» и на сессии городского совета 7 ноября. На ней депутаты приняли программу развития городского транспорта, рассчитанной до 2015 года. Ведь в последнее время в городе резко сократилось количество маршрутов трамваев и троллейбусов, а также самого электротранспорта. Директор КП «Днепропетровский электротранспорт» Василий Капленко утверждает, что нигде в Европе нет такого количества маршруток, как на Украине, и в частности у нас в городе. Программой, ее первыми этапами, предусматривается приобретение нового подвижного состава, а также запрет на дублирование микроавтобусами маршрутов электротранспорта. А кроме этого, предусматривается к Евро-2012 пуск линии троллейбуса в аэропорт.
Днепропетровск в рамках подготовки к проведению Чемпионата по футболу Евро-2012 договорился о сотрудничестве со швейцарской столицей Берном. Об этом шла речь на двусторонних переговорах в Днепропетровском горсовете, которые состоялись 9 ноября. Швейцарскую сторону представляли президент ФК «Янг Бойс» Томас Гримм и директор стадиона «Янг Бойс» Стефан Нидермайер, а украинскую — городской голова Днепропетровска Иван Куличенко и президент областной Федерации футбола Андрей Павелко. В ходе переговоров стороны договорились об обмене опытом в ходе подготовки к «Евро» в сфере транспорта, обеспечения общественного порядка и т.п., а также о стажировке днепропетровских специалистов в Берне. По заявлению швейцарских гостей, уже в феврале-марте они готовы принять официальную делегацию Днепропетровска у себя дома. Как сообщил президент областной Федерации футбола Андрей Павелко, именно на будущих переговорах, стороны подпишут конкретные договоренности о сотрудничестве. «Мы договоримся о партнерских отношениях, чтобы в будущем располагать всей информацией об их опыте, поработаем со своими коллегами в Берне по направлениям: туризм, торговля, транспорт. Мы первые в Украине, кто выступил с такой инициативой. Даже они удивлялись, говорили: это отличная идея, очень удачная, ведь на данном этапе у них есть 8 месяцев на подготовку, и мы можем поучиться, в дальнейшем такой возможности уже не будет», — считает Андрей Павелко. По заявлениям украинской стороны, хотя Берн по количеству населения почти в десять раз меньше Днепропетровска, а Швейцария — довольно благополучная страна с вековыми корнями демократических традиций, сотрудничество может быть взаимовыгодно. По словам городского головы Ивана Куличенко, в частности, Днепропетровск рассчитывает научиться у Берна приему футбольных фанатов разных клубов и стран, решению проблем их расположения, организации досуга, сглаживанию эмоций и т.п. Вместе с тем, как сообщил президент ФК «Янг Бойс» Томас Гримм, готовясь к «Евро», Берн тоже страдает от проблем, и причиной этому все та же швейцарская демократия: подготовка тормозится из-за необходимости согласовывать каждое решение или проект с местной общиной.
Строительство в Днепропетровске аэропорта, который будет отвечать международным стандартам, станет одним из приоритетов работы в регионе и.о. головы Днепропетровской облгосадминистрации Виктора Бондаря. Об этом Виктор Бондарь сообщил на совещании по вопросам теплоснабжения 9 ноября. В ближайшие годы Днепропетровск будет иметь здание современного аэропорта с 5-ю ресторанами и 2-мя отелями, а также новую посадочную полосу. Еще одним приоритетом работы в ближайшие два года станет реализация проектов по модернизации котельных и теплотрасс. «Более приоритетного проекта я не вижу», — заметил Виктор Бондарь. По словам руководителя облгосадминистрации, сейчас регион должен сосредоточиться на решении вопроса дорог — как общегосударственных, так и коммунальных. Виктор Бондарь сообщил, что вскоре пройдет встреча с городским головой Днепропетровска Иваном Куличенко, на которой будет определены 2-3 участка автомагистралей для полной реконструкции не только покрытия, а и систем освещения, ливневых канализаций, фасадов зданий и т.п. Последний приоритет работы, который отметил Виктор Бондарь, — это модернизация больниц. По его словам, уже в следующем году в области должны начать реконструкцию зданий и замену оборудования двух больниц областного значения — областного диагностического центра и областной детской больницы.


5. Донецьк

На минувшей неделе о подготовке к Евро 2012 шла речь на пресс-конференции Донецкого городского головы Александра Лукьянченко. Он рассказал журналистам, что под строительство гостиниц к Чемпионату Европы по футболу 2012 года выделено три земельных участка. По словам мэра, одна из гостиниц будет построена на месте "Банно-прачечного комбината № 2", который расположен в центре Донецка на бульваре Пушкина. «Сегодня рассмотрен вопрос о выделении трех участков земли под строительство новых гостиниц. Пока других инвесторов нет», - сказал он. Однако против сноса ветхого строения ведут борьбу предприятия, которым там обосновались. «Банно-прачечный комбинат № 2" будет снесен. Там есть несколько коммерческих структур, которые там находятся и им не хочется оттуда уходить. На месте этого комбината будет построена гостиница к чемпионату 2012 года», - отметил мэр.
О подготовке к Евро-2012 самым подробным образом написала газета "Жизнь" от 06.11.07 в статье "Госпрограмма на 120 млрд.", где предоставлен комментарий министра Виктора Коржа по поводу постановления Кабмина "Об утверждении государственной целевой программы подготовки и проведения в Украине финальной части чемпионата Европы 2012 года по футболу (основные задачи и мероприятия)".
А в номере от 07.11.07, "Жизнь" на самом видном места напечатала сообщение, что Кабмин утвердил Положение о Национальном агентстве Украины по вопросам подготовки и проведения в стране финальной части Евро-2012.
Расширенная информация об этом прозвучала и в сюжете на "27 канале" (областная гостелерадиокомпания) 06.11.07 в выпусках новостей, в 16.00, 17.50 и 20.00.
В день матча "Шахтер" - "Милан" газета "Жизнь" (06.11.07) вышла необычным для себя увеличенным объемом - 6-А2, в котором стр. 3-4 (вкладыш) посвятила встрече горняков с мировым грандом.
В этот же день в конференц-зале отеля "Донбасс Палас" впервые ФК "Шахтер" представил общественности своеобразный отчет обо всех мероприятиях, а также о бизнесе, социальных и благотворительных проектах, которые удалось реализовать в сезоне 2006/2007 благодаря профессиональной работе всех менеджеров клуба.
Обнародованием доходов руководства клуба, по словам его генерального директора Сергея Палкина, преследует главную цель − создание в Украине полноценной футбольной индустрии.
Но главной интригой презентации оказалась ситуация с финансированием нового стадиона − самой большой гордости ФК. Оказывается, турецкая компания ENKA, ведущая строительство арены в Донецке, предъявила заказчику претензии на увеличение стоимости контракта выполнения работ почти в 1,5 раза. По словам С.Палкина, турецкая сторона на прошлой неделе проинформировала клуб, что затраты на строительство стадиона увеличилась на $ 72 млн., и ООО «ENKA» хотела бы эти деньги получить. Господин Палкин выразил неудовольствие этим фактом, отметив, что подрядчик, строящий новый стадион "Шахтер", подбирался с таким расчетом, чтобы в ходе работ не выставлял дополнительных счетов. Он напомнил, что заказчик с подрядчиком подписали соответствующий контракт, согласно которому стоимость работ зафиксирована на уровне 185 млн. долларов.
- Мы поэтому и согласились работать с ENKA. В противном случае пригласили бы любую украинскую фирму. И все-таки я надеюсь, что консенсус мы с ними найдем, нивелируем все проблемы и закончим стадион к концу июля 2008 года", - подчеркнул генеральный директор.
- Главная новость на сегодняшний день, - сказал Сергей Палкин, - это то, что в декабре футбольный клуб "Шахтер" будет презентовать свой новый логотип, а также корпоративную религию клуба. Что подразумевается под корпоративной религией, пусть останется маленькой интригой. Я думаю, когда вы придете на презентацию, все и узнаете. Время, место и точную дату мы сообщим немного попозже.
А об итогах выступления "Шахтера" отклики получились жесткими: "Слишком жестокое поражение" - "Спорт-арена" (9.11);
"Рим громит варваров" - "Салон Дона и Баса" (9.11).
Комментируя игру "Динамо" в чемпионате, газеты, в частности, написали: "Потерпев третье домашнее поражение в чемпионате, киевляне установили клубный антирекорд (а пройдена только половина дистанции!). Регулярное "удовольствие" от "валидольной" игры в исполнении динамовцев вызвало у Йожефа Сабо обострение ишемической болезни сердца" (газета "Донбасс" от 06.11.07). "Не по-динамовски, не по-чемпионски", "Вместо пика - пике" (отчет об игре с "Металлистом" в "Спорт-арене" от 06.11.07). Это же издание на видном месте в этом номере на первую полосу выносит анонс, озаглавленный так: "Демьяненко, Сабо, Лужный… Кто следующий?".
О поражении в Англии:
"Семь минут старого "Динамо" - "Салон Дона и Баса" (09.11.07);
"Разгром имени Фергюсона" - "Спорт-арена" (09.11.07).


6. Житомир

Інформація про обласну федерацію футболу відсутня.
Зовнішня реклама ЄВРО-2012, будь-яке графічне зображення цієї події чи логотипу відсутнє.
У друкованих місцевих і регіональних ЗМІ згадування про ЄВРО-2012 − передруківки інформаційних повідомлень інших ЗМІ, зокрема, з Інтернет. Теми − доручення Президента України щодо прискорення темпів підготовки до ЄВРО-2012, висвітлення приїзду інспекторів УЄФА.
На чергову сесію Житомирської міської ради виноситься питання щодо викупу трудовим колективом готелю «Житомир». Завершується багаторічна боротьба керівника готелю Ю. Опанащука за таку форму приватизації. Він скористався конфліктом міського голови з представниками фракції, що висували її на посаду мера (НУНС), та необхідністю формування нової промерської більшості (Ю. Опанащук − основний «спонсор» фракції КПУ в міськраді, та її депутат). Готель «Житомир» - найбільший готель міста, загальна площа приміщень більше 12 тисяч квадратних метрів, знаходиться в самому центрі міста та займає значну територію. Орієнтовна різниця експертної (для викупу) та ринкової цін 2-2,5 рази. Ходять чутки щодо подальшого продажу готелю одній з готельних мереж. Враховуючи близькість Житомира до Києва та відмінне транспортне сполучення між містами, можливе використання готелю для розміщення вболівальників під час проведення ЄВРО-2012.
Також можлива зміна керівництва готелю «Україна» (власність територіальної громади області). Теперішній керівник − дружина депутата обласної ради Я. Долгіх, що є одним з партнерів опальної голови Житомирської облради І. Синявської, під якою давно хитається крісло (на найближчій сесії облради планується її переобрання). В разі відставки І. Синявської автоматично постане питання про зміну керівництва готелю.
В облдержадміністрації проходять деякі зміни. Одному із заступників голови ОДА І. Орлову окрім гуманітарної сфери (освіта, охорона здоров’я, правоохоронці) додали і економічний блок. В такому разі можна прогнозувати, що в області питаннями підготовки до ЄВРО-2012 буде відати саме Ігор Орлов.
8 листопада в Житомирі біля стадіону «Спартак» (вул. Київська, 51-а) було відкрито спортивний майданчик з синтетичним покриттям.
Будівництво майданчика (загальна вартість − 240 тис. грн.), який знаходиться на балансі Житомирської СДЮШОР з футболу, розпочалося минулого року. За рахунок місцевого бюджету збудовано фундамент орієнтовною вартістю 100 тис. грн., синтетична трава і ворота встановлені за кошти Державного бюджету (майже 112 тис. грн.), також залучалися спонсорські кошти.
Майданчик був побудований в рамках виконання програми Міністерства України у справах сім’ї, молоді та спорту по облаштуванню спортивних та футбольних майданчиків, що діє з 2004 року. Фінансується програма за рахунок Державного і частково − місцевих бюджетів.
У відкритті майданчика взяли участь: начальник управління у справах сім'ї, молоді та спорту облдержадміністрації Марія Власенко, депутати обласної ради, представники спортивної громадськості, вихованці дитячо-юнацької школи олімпійського резерву.
З 2004 по 2006 роки в Житомирській області побудовано 27 майданчиків з синтетичним покриттям і 9 майданчиків з вуличними тренажерами.
Про цю подію писала газета «Житомирщина», офіційний Інтернет − сайт Житомирської ОДА. Матеріал подано коротко, офіційно.
Футбольна тема упродовж тижня, що минув, знайшла відображення на сторінках лише однієї регіональної газети − тижневика „20 хвилин”.
На сторінці „Спорт” у короткій, так званій газетній „біжучій стрічці” зазначено, що: „на першій стадії кубку України вища ліга понесла одну втрату - вилетів київський „Метрополітен”.
Стаття під назвою „Десяток м’ячів у сітку „Каменяра”. Журналіст пише про 1/16 фіналу кубка України з міні − футболу.
У поєдинку з дрогобицьким „Каменярем” минулих вихідних грав кубковий матч житомирський „Контингент”. Гра завершилась повним розгромом дрогобиччан (10:1).
Про Євро − 2012 буквально кількома реченнями згадувала газета «Меркурій» у публікації про обласну конференцію народників, у якій брав участь голова Народної Партії В.Литвин. Литвин у рамках політичних реалій сьогодення провів паралель стосовно того, що українська влада не переймається підготовкою чемпіонату з футболу, а до 2012 року залишилось вже не так багато часу.
Сприйняття переважною більшістю населення проведення ЄВРО-2012 в Україні − позитивне.
Сприйняття вболівальниками керівника Федерації футболу України Г. Суркіса − нейтральне.

7. Запоріжжя

Перше коло футбольного чемпіонату країни запорізький "Металург" завершив невиразною нульовою домашньою нічиєю з сімферопольською "Таврією". Болільники освистали команду після гри. Після тримісячної перерви на прес-конференцію по завершенні гри прийшов головний тренер команди Анатолій Чанцев, а не його помічник Юрій Вернидуб. Журналісти зустріли Чанцева оплесками: вони співчували тренеру, якого довго гнобили власники команди. Чанцев зазначив, що оплески після такої гри недоречні, пообіцяв, що команда у міжсезоння підсилиться. Головний тренер говорив впевнено: схоже, після провальних ігор під керівництвом Вернидуба власники команди припинили безглузді експерименти з тренерством і вручили бразди правління в руки Чанцева.
У другій лізі "Металург-2" вдома зіграв "по нулях" з кіровоградським "Олімпіком". Гра запам’яталася тим, що її судила жінка - арбітр з Харкова, Катерина Монзуль. Мелітопольський "Олком" вдома прикро програв одному з лідерів - свердловському "Шахтарю" - 1:2.
Досить багато уваги запорізькі ЗМІ приділили підготовці молодіжної збірної України до матчів з командою Ліхтенштейна, що відбудеться 17 листопада, та командою Чехії, що планується на 21 листопада, які пройдуть на запорізькому стадіоні "Славутич-Арена". ЗМІ активно коментували візит до Запоріжжя віце-президента ФФУ В.Лашкула і заступника технічного директора ФФУ В.Шевченка. Гості обговорили з міськими посадовцями організаційні моменти наступних ігор. В.Лашкул дав прес-конференцію, про яку розповіли всі запорізькі телеканали. Вони цитували головні тези заяв віце-президента ФФУ. По-перше, те, що всі міжнародні зустрічі, які проводяться в Україні, УЄФА розглядає крізь призму наступного Євро-2012. Тому організація ігор має бути бездоганною. По-друге, проведення міжнародних ігор у Запоріжжі має сприяти популяризації футболу, збірній потрібні не гроші за квитки, а потужна підтримка трибун. Тому вирішено продавати квитки за цінами ігор внутрішнього чемпіонату: від 10 до 30 гривень. Окрім В.Лашкула, у прес-конференції взяв участь голова обласної федерації О.Сергач. Його висловлювання щодо важливості організації матчів збірної також транслювалися по ТБ.
О.Сергача і обласну федерацію футболу цього тижня згадували у ЗМІ і в контексті початку міського міні-футбольного турніру "Бізнес-ліга-2007", організованого під егідою федерації.
Також у ЗМІ коментували заяву члена Президії ФФУ Віктора Межейка щодо обласної програми "Стадіон-2012". Межейко, який очолює депутатську комісію обласної ради з питань молодіжної політики, фізкультури, спорту і туризму, розповів, що у рамках програми в 20 райцентрах області до 2012 року капітально відремонтують 20 футбольних стадіонів, а у трьох райцентрах зведуть ще й хокейні майданчики. Це коштуватиме обласному бюджету 128 мільйонів гривень. Також біля Запоріжжя зведуть обласний Дитячо-молодіжний футбольний центр з 10 футбольними полями, спортзалом та готелем: там займатимуться сільські діти. На це витратять 25 мільйонів гривень.
Цікавої кулуарної інформації на тижні не було.
Зовнішня реклама Євро-2012 у Запоріжжі відсутня.
Про вище згадані резонансні події футбольного тижня згадували практично всі ЗМІ: телеканали "Алекс", "ТВ-5" і "Запоріжжя", газети "Индустриальное Запорожье", "Наше время+", "Остров Свободи", "Запорізька правда", "Запорозька Січ", "Искра".
Були і інші згадки у ЗМІ. Зокрема, газета "Просто" надрукувала замітку "Блохін не прийшов на день народження, який йому влаштував Суркіс". З посиланням на сайт vip-ua.com газета розповіла, як О.Блохін не з’явився на святкування у столичному Будинку футболу.
Газета "Позиція" відзначилася публікацією "Суркис сделал предложение Платини". В матеріалі йдеться про те, що Г.Суркіс запропонував провести ігри Євро-2012 не у чотирьох, а у шести українських містах. А газета "Улица Спортивная" на останній сторінці вмістила такий "Анекдот в тему": "В Федерации футбола Украины после провального отбора к Евро-2008 уже всерьез задумываются о том, чтобы натурализовать некоторых бразильских футболистов и ... стерилизовать украинских".


8. Закарпаття

7 листопада на прес-конференції за участі послів Угорщини та Словаччини щодо вступу цих країн до Шенгенської зони, начальник Ужгородської митниці Михайло Порада зазначив, що до 2011 року в області передбачається відкрити ще 6 пунктів пропуску на кордонах, в тому числі і з Польщею. За словами Поради, ці заходи передбачені у рамках підготовки проведення Євро-2012р., щоб максимально розвантажити і прискорити пропускну здатність наших кордонів.
Зовнішня реклама.
Ніякої інформації не зафіксовано − жодних біг-бордів, листівок тощо.
Інформація у ЗМІ.
У газеті «Ужгород» за 10.11.07 у матеріалі «Перше коло: оптимізм бачимо, про песимізм думаємо» підбиваються підсумки ігор першого кола. Зазначається, що попри невдачу в останньому його турі, «Закарпаття» фінішувало на безпечному для себе 13 місці. Також робляться деякі прогнози − «навряд чи команда Ужгорода повинна почувати себе в доброму гуморі: до зимових вакансій залишилося три гри. З таким рівнем гри, як в останніх двох зустрічах, навіть важко гадати, де «Закарпаття» може взяти очки…».
У газеті «Закарпатська правда» за 10.11.07 у матеріалі «Володимир Шаран: «Враховуючи наш фінансовий стан, ми й так непогано виступаємо» подається інтерв’ю в.о. головного тренера ФК «Закарпаття». В інтерв’ю говориться про гру із «Зорею». У цій же газеті, у матеріалі «Угорці хочуть, щоб Сабо очолив їх збірну» йдеться про те, що в Угорщині піднялася хвиля чуток, що національну команду може очолити тренер київського «Динамо» Йожеф Сабо. Інтерес до нього Федерації футболу Угорщини пов'язаний з тим, що Сабо народився на Закарпатті і чудово володіє угорською мовою та розуміє менталітет цієї країни. До того ж, у Сабо хороші відносини з багатьма людьми, що впливають на розвиток угорської футбольної інфраструктури.
У газеті «Ріо» за 10.11.07 у матеріалі «Перше коло закінчилося. Час робити висновки» знову йдеться про гру між ФК «Ужгород» та «Зоря». Матч був цікавий не лише тим, що команди представляють різні куточки країни. Команди добре знають одна одну й за виступами у Першій лізі, де вони зустрічалися кілька років тому. А крім того, за нинішнє «Закарпаття» виступають відразу три футболісти, які з тих чи інших причин не прижилися в «Зорі».
На післяматчевій прес-конференції головний тренер «Зорі»Олександр Косевич висловився стосовно гри так: «Матч за шістьох очок легким не буває. Перша проблема була в тому, що Шаран під моїм керівництвом два роки працював у «Кривбасі», і ми знаємо багато загальних тактичних ходів. Друга проблема в тому, що в нього дійсно непогана команда, яка грає рівно і дисципліновано. Сьогодні переміг той, хто хотів цього більше».
Кулуарні розмови.
Футбольна громадськість не дуже задоволена роботою керівництва обласної федерації. Зокрема, це стосується першого заступника голови обласної федерації Олега Іщенка. За словами окремих фахівців з федерації, він постійно втручається не в свою «парафію», а особливо в призначення арбітрів задля обслуговування поєдинків. Він може скасувати те чи інше призначення арбітрів. Більше того, постійно критикує роботу спеціалістів ФФЗ. Через такі його дії роботу в ФФЗ покинули такі авторитетні фахівці як колишній арбітр вищої ліги Віктор Дуло.
На думку авторитетних працівників федерації, їх керівникам бракує елементарної освіченості, манери ведення розмови, проведення зборів і т.д.


9. Івано-Франківськ

На минулому тижні пройшли матчі першої ліги, де “Прикарпаття” вдома здобуло дві перемоги. Отож, їм залишилася ще одна гра до нудного, як для вболівальників так і для футболістів зимового міжсезоння. Яким воно буде для “Прикарпаття”? Можливо, гравці відпочинуть, наберуться сил і продемонструють новий більш потужний та видовищний футбол на другій половині дистанції, а можливо, і навпаки. Серед гравців ходять чутки про “підсилення” команди після зимової перерви. Але яким чином буде здійснюватись це “підсилення”? Зміною складу (запрошенням інших, більш досвідчених гравців) чи можливо іншими методами. Про це керівництво клубу поки що мовчить. До речі, щодо методів: не перший раз гравцям як “Факела” та і “Прикарпаття” затримують виплати (до того ж не на один місяць). Що ж має стимулювати гравців? Можливо це і є однією з причин таких цьогорічних результатів “Факела” у першості області. Не краща ситуація з фінансуванням гравців і у “Прикарпаття”. Про ці та інші проблеми президент клубу згадував ще на початку сезону, але спроб вирішення цих проблем поки що не видно. Не задоволені фінансуванням і футболісти “Енергетика” (що може подумати гравець, який прийшов отримати премію, а навпроти його фамілії у відомості вже стоїть підпис?).
З рахунком 2:1 завершився недільний матч між ФСК "Прикарпаття" і "Фенікс-Іллічівець". Хоча вболівальники так і не побачили видовищної гри(грали аутсайдери ліги), але саме у цьому матчі івано-франківська команда продемонструвала свій характер і здобула перемогу (таку очікувану і таку потрібну для підопічних Пташника). Відзначилися Ревуцький 28 та Щеглюк 60 - Фабрін 24. Що ж до гри «Прикарпаття» (Івано-Франківськ) - "Геліос" (Харків) - 2:0, то вона за своїм характером мало чим відрізнялася від попередньої. Сергій Пташник (головний тренер „Прикарпаття”): „Бажання у моїх підопічних було більше, ніж майстерності. Відповідальність за результат тисне на футболістів. Та хто що б не говорив деяке уміння у нашої команди вже є. 16 очок − це вже не 13 і не 14 ”. Хочеться також відзначити, що незважаючи на погану погоду, вболівальників, які прийшли підтримати свої команди було чимало(як для матчу такого рівня). Це ще раз підтверджує бажання івано-франківців бачити свою команду у першій лізі.
Інформація, висвітлена у ЗМІ.
8 листопада у додатку до газети «Західний кур’єр» під назвою «Діловий кур’єр» було вміщено «Основні напрямки бюджетної політики Івано-Франківської міської ради на 2008 рік». Іншими словами, це попередній проект бюджету міста на 2008 рік. На останній сторінці напрямків під пунктом 7 опубліковані «Проектні пропозиції щодо підготовки м. Івано-Франківська як партнера м. Львова до Євро-2012».
Вартість проектних пропозицій — 948,5 мільйонів гривень. Кулуарна та інша інформація по цій темі.
«Проектні пропозиції щодо підготовки м. Івано-Франківська як партнера м. Львова до Євро-2012» викликали різні думки в журналістських колах міста.
Деякі журналісти вважають, що це безумовно позитивна ініціатива і навіть якщо місто не буде відігравати важливої ролі під час проведення власне чемпіонату Європи, воно виграє у тому, що до цієї події буде багато збудовано та реконструйовано.
Існує й інша думка: замість того, щоб частину цього майже мільярда гривень використати на покращення стану комунального господарства, ці гроші будуть використані на «віртуальні» проекти по побудові та реконструкції зовнішнього виду вулиць, багатьма з яких ніколи футбольні туристи так і не пройдуться. Найяскравішим прикладом приводиться безглуздість пункту «Реконструкція дороги «Аеропорт − стадіон «Рух» (вул. Є.Коновальця − вул. Петлюри − вул. Чорновола) з тролейбусним рухом», мовляв футбольні туристи ніколи не будуть їхати від аеропорту до стадіону «Рух» на тролейбусі по тій простій причині, що на згаданому стадіоні не передбачається проведення матчів чемпіонату Євро-2012.
Після матчу між командами Першої ліги «Прикарпаття» — «Геліос», що відбувся у четвер 8 листопада, головний тренер «Геліоса» без пояснення причин відмовився прийти на післяматчеву прес-конференцію тренерів. Мало того, на прес-конференцію взагалі не прийшов жоден представник цієї команди.
Розгорівся конфлікт навколо Івано-Франківського коледжу фізичного виховання. Міністерство у справах сім’ї, молоді та спорту нещодавно видало наказ про переведення коледжу в склад Львівського державного університету фізичного виховання, а сам коледж ліквідується як окремий структурний підрозділ без права юридичного лиця.
Колектив працівників коледжу 25 жовтня вже висловив свій протест з цього приводу. Але минулого тижня вдалося дізнатись про несподівані деталі справи. Кажуть, що якщо все-таки згадана реформа відбудеться, то багато земель (а це в основному спортивні майданчики а також стадіон «Наука») будуть забудовані різними житловими та нежитловими об’єктами. У журналістських колах ходять чутки, що на таке будівництво вже навіть є проекти.


10. Кіровоград

Звітний тиждень для кіровоградців був багатим на футбольні події. Серед них, насамперед, завершення чемпіонату області з футболу у першій групі. Чемпіоном області стала молода, але амбітна команда з Олександрії ФК «Олександрія-Аметист». Урочисте вшанування переможців відбулося минулої неділі на полі стадіону КСК «Ніка» в перерві матчу команд першої ліги ПФК «Олександрія» - «Ігро-Сервіс» (гра закінчилася переконливою перемогою наших земляків, яка дозволила їм піднятись на шосте місце в групі).
На церемонію нагородження прибула делегація з Києва на чолі з першим віце-президентом Асоціації аматорського футболу України Олександром Каденком. Керівництво ААФУ порахувало за честь прибути в шахтарське місто, постільки олександрійський футбол рахується в асоціації в числі передових. Саме з цих слів почав свій виступ Олександр Каденко. Він подякував керівництву міста в особі мера Олексія Скічка, а також президенту ПФК «Олександрія» Миколі Лавренку, які докладають максимум зусиль і засобів для розвитку спорту №1 в Олександрії.
Нагородження чемпіонів проводили виконавчий директор обласної федерації футболу Андрій Скрипка і перший заступник голови цієї федерації, делегат ФФУ вищої ліги, ЗТУ Юрій Махно, який відмітив, що кіровоградські уболівальники по-доброму заздрять олександрійцям, де створена цілісна футбольна структура, де всі команди від дітей до майстрів мають можливість тренуватися в прекрасних умовах. Тому високі результати не тільки на обласному, але й на всеукраїнському рівні не випадкові.
Справжнє футбольне свято пройшло минулої суботи в Устинівці. Тут відбувся Кубок закриття сезону, в якому взяли участь шість районних команд. Перше місце завоювали футболісти села Степанівка Устинівського району. Нагороди переможцям вручив віце-президент обласної федерації футболу Станіслав Гетьман. Щасливий наставник переможців Анатолій Нікіша подякував за постійну підтримку спонсора команди Валерія Міщенка, який вкладає в розвиток устинівського футболу не тільки кошти, але й душу. Місцева влада також, чим може, допомагає команді, і футболісти, відчуваючи до себе увагу, націлюються на подолання нових вершин тепер уже в еліті обласного чемпіонату.
Більше місяця юні Блохіни та Марадони Кіровограда у трьох вікових групах в рамках всеукраїнських змагань серед школярів на приз клубу "Шкіряний м'яч" з'ясовували на шкільних футбольних полях, яка ж із команд кожної з восьми зональних груп виявиться найфутбольнішою. Чемпіонами стали хлопці зі шкіл № 21 (старша група) та № 26 (середня й молодша групи).
Загалом у міському етапі турніру на приз клубу "Шкіряний м'яч" змагалися школярі із 32 шкіл - близько півтори тисячі учасників. Золоті призери тепер братимуть участь в обласному етапі змагань, а далі, сподіваємося, й у всеукраїнському. Відкривали фінал турніру, а згодом і вшановували його переможців медалями, міський голова Володимир Пузаков, голова міської й обласної федерацій футболу Віктор Безсмертний, заступник начальника міського відділу фізкультури і спорту Станіслав Іванов. Спонсори ж футбольних змагань вручили переможцям подарунки.
На зустрічі із уболівальниками перед початком нинішнього чемпіонату України з футболу серед команд другої ліги головний тренер кіровоградського „Олімпіка" Юрій Кєвліч не став називати прізвище людини, яка допомагає команді, а пообіцяв зробити це найближчим часом. І цей час настав аж у 17-му турі. У програмці до домашньої зустрічі „Олімпіка" з луганським „Комунальником" у графі „почесний президент" нашої команди значилося - Микола Онул (відомий кіровоградський підприємець).
Щодо самої гри, то вона у виконанні кіровоградців нічим не відрізнялася від попередніх матчів. Та й, власне, що могла протиставити друга команда знизу одному із лідерів групи, якого тренує такий відомий у минулому футболіст як Анатолій Куксов, чемпіон СРСР з футболу 1972 року у складі луганської „Зорі". Переважну більшість ігрового часу м’яч перебував на половині поля господарів. А логічну крапку зі штрафного у дев’ятку воріт „Олімпіка" поставив на 85-й хвилині матчу луганчанин Юрій Кудінов.


11. Луганськ

Самым запоминающимся событием недели стала неявка «Ворсклы» на матч с «Зарей». Эта игра имела большое значение для луганской команды, поскольку полтавчане на выезде взяли всего три очка, что давало надежду «Заре» укрепить положение в турнирной таблице. По словам руководства «Зари», полтавчане собирались лететь самолетом, несмотря на объявленное тремя днями ранее штормовое предупреждение. Но попытки вылететь вначале из Полтавы, затем из Харькова не удались. Вице-президент клуба Михаил Федотов расценивает это как непрофессионализм администраторов «Ворсклы». Он же рассказал, что полтавчане с дороги пытались договориться о перенесении матча, но об этом заявляют за двое суток, а не за два часа до игры. Что касается «оштрафованных» за поджог в Ахтырке болельщиками фальшфееров, то неосуществленная их поездка в Симферополь перекрыла сумму наложенного штрафа, и в дальнейшем они будут посещать матчи в других городах. Правда теперь им придется оплачивать примерно 30% стоимости дороги, руководство клуба считает, что такая мера их заставит более дисциплинированно себя вести.
В первой лиге алчевская «Сталь» сыграла 1:1 с «Днестром». Последняя игра на своем поле в первой половине первенства не вызвала больших эмоций у болельщиков, а тренер Геннадий Баткаев заявил, что в межсезонье большую часть команды выставит на трансфер. По его словам, руководство команды надеется приобрести игроков, которые бы более соответствовали тренерским требованиям. Мнения болельщиков по этому поводу неоднозначны, единодушия не наблюдается.
Во второй лиге «Коммунальник» в гостях выиграл 1:0 у «Олимпика», что позволило команде перебраться на четвертую строчку турнирной таблицы. Инертная игра хозяев позволила луганчанам оба тайма владеть инициативой, но гол созрел только на последних минутах матча.
Закончился чемпионат области, Луганской «Агате», практически все первенство шедшей впереди всего на одно очко, для победы в первенстве этого хватило. В заключительном матче она разгромила ФК «Лисичанск» со счетом 4:0. Хотя обойти «Химик» ей помог ФК «Попасная» (далеко не фаворит), выигравший у северодончан, которые до этой игры были впереди. Кстати, попаснянцы отличились тем, что на финише отобрали очки у двух претендентов на чемпионство, до этого обыграв на финишной прямой и «Агату». А вот лутугинский «Металлург», шедший на третьем месте, даже выиграв у ФК «Стаханов» не смог опередить «Химик» и взять серебро. У «Химика» и «Металлурга» поровну очков, вничью окончились обе личные встречи, равное количество побед и только по разнице мячей впереди оказался «Химик».
В кубке Украины по минифутболу в Луганском дерби «ЛТК» - «ЛТК-2» с редким для этого вида счетом 1-0 выиграл ЛТК. Ну а в чемпионате Украины он же проиграл «Енакиевцу» 0:2 и стабильно занимает последнее место.
А в городском футзальном розыгрыше «Осенний Dream Cup» во второй раз победила команда «Укрсоцбанка», разгромив 5:0 новичка, дошедшего до финала - «Радугу».
Напряженным выдался финал чемпионата Станично-Луганского района. Две команды − «Станичник» и «МТС» весь сезон шли рядом и в финале тоже проявили характер. Основное время закончилось вничью, шло к концу дополнительное, и соперники уже готовились к пробитию пенальти, когда игрок «Станичника» вышел один на один с вратарем и забил гол.
Исполком городского совета Ровеньков провел турнир на приз клуба «Кожаный мяч», в котором приняли участие сорок команд из 15 школ города. В двух возрастных категориях из трех победили команды СШ № 9.
Луганских болельщиков интересует вопрос, как отреагирует ПФЛ на фальшфееры, зажженные на трибунах болельщиками киевского «Динамо» после забитого «Шахтеру» гола.


12. Львів

Цього тижня, а саме 7 листопада, у кабінеті міського голови Львова Андрія Садового відбулася зустріч з представниками ГО «Карпати» та представниками польського міста Острів Велькопольський, на якій було підписано протокол намірів про проведення «Євро-2012» серед вболівальників. Інших заходів, приурочених Євро-2012, у Львові не відбулося.
Жодних елементів зовнішньої реклами (біг-борди, роздача листівок) у Львові та області цього тижня не спостерігалося.
В контексті підготовки до Євро 2012 варто згадати про прес-конференцію заступника міського голови Харкова, який за сумісництвом є головою Львівської обласної організації СДПУ(О) Ігоря Шурми, який порівняв підготовку до проведення Євро-2012 у Харкові та Львові. За його словами, у Харкові у цьому справа ведеться значно краще, ніж у Львові: «Коли раптом (хоч я у це не вірю) у Львові вирішать не проводити матчів Євро-2012 - це буде великою трагедією для міста і його громади. Це я вам кажу як львів’янин у четвертому поколінні… Водночас, як заступник міського голови Харкова, я вас запевняю, що у Харкові ведеться направду титанічна робота для того, аби місто стало конкурентноспроможним в сенсі проведення у ньому матчів Євро-2012. Жодних перешкод у цьому напрямку в Харкові немає». Його прес-конференція в черговий раз підтвердила побоювання львів’ян, що Харків може відібрати у Львова кілька матчів Євро-2012. Окрім того, у львівських ЗМІ з’явилася інформація про те, що уряд України запровадив постанову, згідно якої особам, які ведуть підготовку до Євро-2012 буде спрощений візовий режим при перетині кордону. Керівництво Федерації футболу Львівщини цього тижня у місцевих ЗМІ не світилося.
Найболючіше зараз питання для львів’ян − це виступ найкращої команди Галичини львівських «Карпат» у Вищій Лізі Чемпіонату України. Команда швидко скочується у турнірній таблиці. 10 листопада львів’яни на своєму полі програли черговий поєдинок чемпіонату України проти запорізького «Металурга» з рахунком 1:3. На післяматчевій прес-конференції головний тренер «Карпат» Валерій Яремченко зазначив, що у команді зараз велика криза. Як стало відомо, одразу після матчу в роздягальню до команди зайшов почесний президент ФК «Карпати» Петро Димінський, який у різкій формі заявив, що Яремченка звільнено. До речі за чутками, кілька фанів «Карпат» після матчу пішли до офісу клубу і пікетували його з вимогою відставки Яремченка та Димінського. Наступного дня генеральний директор ФК «Карпати» Олександр Єфремов офіційно спростував чутки про звільнення Яремченка. Але як надалі розвиватиметься ця ситуація − знає, мабуть, лише Петро Димінський. Подейкують, що Яремченка звільнять одразу після того, як завершиться осіння частина чемпіонату.

13. Миколаїв

Заходи в організаціях та обласних державних органах.
На Миколаївщині заходів щодо ЄВРО-2012 не проводилося.
Футбольне життя регіону. У неділю, 11 листопада, любителів футболу чекав матч за Суперкубок Миколаївської області, у якому мали зустрітися «Воронівка» і «Торпедо». Переможця обіцяв нагородити голова Миколаївської обласної держадміністрації Олексій Гаркуша. Про це писали газети, повідомлялося по обласному радіо. Миколаївська обласна організація ФФУ готувалася до свята фіналу. Але матч не відбувся. Причиною перенесення поєдинку стала непогода − зранку дув шквальний вітер, йшов сніг з дощем.
Зовнішня реклама. Біг-бордів, листівок, плакатів, реклами, тощо, які б розповідали про проведення Євро-2012 в Україні, на вулицях міст і сіл області не виявлено. Не виявлено також використання знаку Евро-2012 на товарах широкого вжитку, одязі, продуктах харчування.
В ЗМІ області. Преса.
В місцевих засобах масової інформації впродовж минулого тижня про Євро-2012 згадали лише на сторінках «Новой Николаевской газеты». У матеріалі «Посол США в «Могилянке» розповідалось про зустріч Надзвичайного і Повноважного Посла США в Україні Уїльяма Тейлора зі студентами і викладачами Миколаївського державного гуманітарного університету імені Петра Могили. «Отвечая на вопрос: «Что нужно Украине, и чего ей не хватает?», Уильям Тейлор ответил: «…Вы хотите быть частью Европы, и вы имеете очень хороший шанс проявить себя на Евро-2012. Кроме того, у инвесторов будет большая заинтересованность, когда будет искоренена коррупция, будет урегулирована налоговая система и многое другое» («Новая Николаевская газета», 07.11.07).
«Сабо довели до больничной койки» - це матеріал спортивного тижневика «Николаевские новости». Журналісти цього видання традиційно висвітлюють матчі Вищої ліги українського чемпіонату і переймаються проблемами найкращих клубів нашої країни. «Донецкое дерби вновь доказало, что землячества в отношениях между клубами нет», а «в матче с «Металлистом» легионеры-динамовцы вновь выглядели бледно. Зато старался экс-первомаец Олег Допилка (провел на поле 56 минут), у которого появился новый шанс заиграть в «основе». Одержать победу над киевлянами, первую за последние 15 лет, «Металлисту» помог Девич, который забил Шовковскому гол на 81-й минуте.
После игры Йожеф Сабо оказался на больничной койке из-за резкого обострения ишемической болезни сердца. А затем из клуба пришло сообщение, что готовить команду к матчам Лиги чемпионов и чемпионата Украины будет его ассистент Олег Лужный» («Николаевские новости», 06.11.07).
Газета «Николаевские новости» повідомили також про те, що «Андрій Шевченко і Олег Блохін: на двох мають 648 голів»! Це стало відомо після того, як у матчі за кубок англійської ліги нападаючий «Челсі» Андрій Шевченко забив м’яч і наздогнав по кількості голів в офіційних матчах Олега Блохіна.
На думку журналістів газети «Николаевские новости», у матчах 1/8 фіналу на Кубок України команди нижчих дивізіонів примусили «грандів» нервувати. Невже, щоб виграти їм треба було спочатку пропустити гол у свої ворота? Але й несподіванок у цьому турнірі не було − найуспішніше виступили «Шахтар» і «Динамо», які з однаковим рахунком 4:1 здобули перемоги над своїми суперниками.
Газета «Рідне Прибужжя» з посиланням на повідомлення Укрінформу переймалася доходами донецького "Шахтаря", зазначивши, що «зокрема, за минулий сезон клуб придбав 10 футболістів загальною вартістю 10,7 мільйона доларів. Від продажу і передачі в оренду гравців було отримано 34 мільйони доларів. Ще 2 мільйони доларів передали "Шахтарю" спонсори і принесла рекламна діяльність. 760 тисяч доларів клуб отримав від продажу абонементів і квитків на матчі своєї команди. Усього доходи ФК "Шахтар" за підсумками сезону становили 47 мільйонів доларів» («Рідне Прибужжя», 08.11.07).
Читачі спортивного щотижневика «Николаевские новости» також дізналися, що «Игрок «Арсенала» экс-николаевец Распопов как секс-символ украинского футбола», адже він став головним героєм фотосесії журналу «Плейбой». В цій же газеті зазначається: «Команда Заварова в межсезонье наверняка пополнится новыми исполнителями, одним из которых может стать динамовец Сергей Ребров. А мы надеемся, что николаевские игроки - Распопов и Литовченко - принесут немало пользы симпатичному киевскому клубу, у которого уже и в Николаеве есть поклонники». («Николаевские новости», 06.11.07).
Цього тижня миколаївські журналісти найактивніше писали про поразку, яку завдав харківський «Геліос» МФК «Миколаїв» у матчі 18 туру Чемпіонату України серед команд Першої ліги.
Газетярі «Южной правды» назвали цю поразку «Из гостей несолоно хлебавши» (06.11.07), журналісти газет «Мой город Николаев» і «Николаевский бизнес» дещо іронічно поставилися до поразки своїх земляків, назвавши матеріали відповідно «Утомленные солнцем» (06.11.07), і «Споткнулись на "Гелиосе"» (08.11.07).
У газеті «Флагман -Н» автор наголошує, що «МФК «Николаев», как и в двух предыдущих матчах, проиграл харьковскому клубу. Если же брать во внимание нынешний чемпионат, то николаевские футболисты уступили в четвертом выездном матче подряд» («Флагман - Н»,07.11.07).
Але ця поразка - не трагедія, сказав журналістам «Николаевских новостей» президент клубу МФК «Миколаїв» Сергій Дергунов: «По всей видимости, мотивация у соперника оказалась выше, ведь «Гелиос» находится вблизи зоны вылета. В любом случае наша команда, несмотря на недостаточное финансирование, задание выполнила и заняла место в первой десятке. Но окончательно итоги первого круга давайте подведем после его окончания» («Николаевские новости», 06.11.07).
«Первый круг отыграли» - це матеріал про матчі команд Другої ліги чемпіонату України. Насамперед, журналістів і вболівальників хвилюють виступи Южноукраїнської «Енергії». В заключній грі першого кола футболісти «Енергії» програли команді «Нафтовик» Долина. «Команду Николаевской области вновь подвело неумение реализовывать голевые моменты. На завершающей стадии атаки мяч летел куда угодно, только не в ворота» («Флагман - Н»,07.11.07).
У Другій лізі перерва між першим і другим колом чемпіонату невеличка. Вже 9 листопада футболісти «Енергії» зіграла внічию 1:1 з командою «Нафком» (Бровари).
Всі друковані ЗМІ Миколаївщини повідомили про нового чемпіона області з футболу - ФК «Воронівка» з Вознесенського району. Вітаючи переможців, прес-служба ФФУ Миколаївської області у своєму повідомленні відзначила, що «коллектив, ведомый талантливым тренером Русланом Забранским, впервые в своей истории завоевал золотые медали областного чемпионата. «Торпедо» же по сравнению с прошлым сезоном сделало шаг назад. А вот степовской «Колос» вновь завоевал бронзовые медали. Причем это стало известно лишь в самом последнем матче чемпионата, в котором сельская команда переиграла торпедовцев на их стадионе «Зоря» - «Машпроект» («Скиф»,07.11.07).
Привернули увагу і матеріали про відкритий чемпіонат міста Миколаєва, насамперед, про неординарні дії його учасників. Так, газета «Николаевские новости» подала інформацію під заголовком «Взялся за гуж - доиграй уж», де «главный судья соревнований Павел Винарский сообщил, что участники чемпионата не так активно, как хотелось бы, доигрывают оставшиеся матчи» («Николаевские новости», 06.11.07). Які були у судді підстави говорити про це? Відповідь дала газета «Флагман - Н» у публікації «Турнир явно затянулся»: «Футболисты «Нианата», досрочно завоевавшие чемпионское звание во второй группе, на заключительную игру с «Флагманом-Н» не явились. Таким образом, команда, в составе которой играют сотрудники нашей газеты, набрала три очка без боя» («Флагман - Н»,07.11.07)
Радіо. Телебачення. В передачах Миколаївського обласного телебачення про Євро-2012 не згадували.

14. Одеса

Футбольные события.
В футбольных кругах Одессы одной из главных тем является поражение донецкого «Шахтера» в игре четвертого тура группового турнира Лиги чемпионов от итальянского «Милана» (0:3) и киевского «Динамо» от «Манчестер Юнайтед» (0:4). ТРК «ГЛАС» неоднократно упоминала об этом событии с критикой и негодованием. Трижды процитировали нападающего "Манчестер Юнайтед" Уэйна Руни, который заявил, что соперник его команды просто не хотел играть: «Матч на "Олд Траффорд" мне не понравился. «Динамо» будто вышло на тренировку и не проявляло никакого энтузиазма. Соперник просто испортил матч. Но мы проделали свою работу хорошо и заслужили победу… Мы выполнили задачу и в оставшихся двух играх можно будет спокойно экспериментировать с составом» (ТРК «ГЛАС», программа «Вісті. Одеса. Підсумковий випуск», 09.11.07 в 11.50).
Одесский футбольный клуб «Черноморец» сыграл 9 ноября вничью 1:1 с ФК «Харьков» в выездном матче очередного тура Чемпионата страны. Игра проходила на стадионе «Металлист» в присутствии 2 тысяч зрителей. Владимир Корытько открыл счет в матче, реализовав пенальти. За харьковчан забил Самборский. Игра прошла на невысоких скоростях и без опасных моментов из-за скользкого и холодного поля.
Накануне матча главных команд ФК "Харьков" - "Черноморец" сыграли дублеры. Игра, проходившая в небольшом городке Комсомольское в рамках 16-го тура, завершилась вничью, 1:1. Счет открыл харьковчанин Руслан Платон, который нанес результативный удар головой на 33-й минуте. Однако на 70-й игрок одесской команды Денис Васин ударом со штрафного восстановил равновесие.
На спортивной базе ФК «Черноморец» состоялись финальные соревнования по мини-футболу на Кубок Одесского облсовета ФСО «Украина» (председатель — Н. Барабаш). Среди организаторов — Международная ассоциация судовладельцев Черноморского и Азовского бассейнов (генеральный секретарь — С. Мелащенко) и Федерация профсоюзов работников водного транспорта и плавсостава Украины (генеральный секретарь — Е. Омельчук). Несколько дней на футбольных площадках кипели нешуточные страсти. На поле сражались любители, а накал борьбы был самый что ни на есть профессиональный. И не случайно 1-е место и главный приз завоевала команда ООО «Пикник» (руководитель — А. Люльченко) — неоднократный победитель турниров памяти основателя «Вечерней Одессы» Бориса Деревянко и капитана Вадима Никитина. На втором месте — дружный коллектив ВШИПС (директор — И. Сафин), на третьем — команда ветеранов ГСК ЧМП (начальник — Е. Кожевин).
Дебютант высшей лиги «Маррион» одержал четвертую победу в чемпионате страны по мини-футболу, обыграв на своей площадке житомирский «Контингент» — 3:1. Житомир, наверное, — самый неспортивный из областных центров нашей страны. Во всяком случае, что-то не припоминается команда, представляющая этот город в высшем дивизионе какого-либо вида спорта. За исключением мини-футбола. «Контингент» упорно держится среди середняков чемпионата и до отчетной встречи отставал от идущих на 6-м месте одесситов всего лишь на три очка.
В газете «Одесские вести» от 06.11.07 содержится обзор футбольных матчей региона. Так, овидиопольский «Днестр» провел очередной матч чемпионата Украины первой лиги в Алчевске с клубом «Сталь». Результат − 1:1.
По субботам и воскресеньям у спортзалах «Краяна» проходят поединки по мини-футболу на первенство Одессы среди команд ветеранов в возрасте 37 и 45 лет.
На хорошо подготовленном поле стадиона клуба «Иван» проведено финал Кубка области по футболу, посвященный памяти вратаря сборной Украины одессита Николая Трусевича. В решающем матче по сигналу арбитра ФИФА Виталия Годуляна в борьбу вступили чемпион области ФК «Бриз» (Измаил) и бронзовый призер «Таврия-В» (Еремеевка). Матч закончился со счетом 3:0 в пользу еремеевцев. Авторитетное жюри во главе с ветераном одесского футбола Яном Кравцом определило лучших игроков матча: это вратарь «Таврии-В» Андрей Череднюк и полузащитник измаильцев Вадим Рашков.
Подготовка в ЕВРО 2012.
Состоялось заседание Одесского горисполкома. Повестка дня исполкома была довольно насыщенной. Первым вопросом депутаты обсуждали проект программы развития туризма на 2008-2012 годы. Как отметил директор департамента рекреационного комплекса и туризма В.Аксанюк, программа предусматривает различные мероприятия по развитию делового туризма, созданию условий для проведения финальных игр чемпионата Европы по футболу в 2012 году. Это строительство новых гостиниц, подготовка гидов, создание информационной службы для туристов в городах Украины и за рубежом, проведение рекламных компаний и т.д. Начальник департамента привел некоторые цифры: в городе насчитывается 62 гостиницы, 32 санатория и 15 оздоровительных лагерей. В последние годы начали работать 5 гостиниц для студентов. 60% туристов — россияне. Только им доступны высокие цены наших гостиниц. Иностранцы предпочитают платить такие деньги за более комфортабельные апартаменты. Было сказано, что с 2004 года туристическая отрасль вообще не финансировалась, но когда указом Президента Украины 2007-й был объявлен Годом туризма, в городском бюджете предусмотрели 24 млн. гривен. После этого дело сдвинулось с мертвой точки: разработали концепцию развития туризма и упомянутую программу. Согласно программе, город должен подготовить экскурсоводов со знанием языков, издать буклеты на иностранных языках, установить в центре информационные щиты на кириллице и латинице, а также предусмотреть туристическое обслуживание школьников и студентов. Предполагается, что для информационной поддержки фестивалей и всевозможных мероприятий будет создан туристический сайт города. Из зала докладчика спросили о перспективах строительства новых гостиниц, пансионатов, санаториев. Виктор Аксанюк ответил, что до 2012 года, возможно, построят 24 гостиницы: «…Но в программе это не заложено. Департамент не может влиять на строительство. Когда для отчета Kабмину понадобилась информация о средствах, вложенных в строительство гостиничных комплексов, нам ответили, что это коммерческая тайна. Как ни странно, о новых гостиницах мы зачастую узнаем только тогда, когда они публикуют в СМИ объявления о приеме на работу. Муниципальных гостиниц, так необходимых городу, пока нет. Парковки для туристического транспорта платные, так как город не должен терять деньги. Дело в том, что туроператоры заранее закладывают эти расходы в стоимость путевки, и туристы, естественно, их оплачивают. В. Аксанюк рассказал, что при подготовке программы развития туризма изучался опыт Москвы, Санкт-Петербурга, Праги и Барселоны. Члены исполкома внесли в проект ряд замечаний и предложений. В частности, отмечалось, что недостаточно ясен механизм реализации программы, не обозначены источники ее финансирования и суммы, которые потребуются для строительства того или иного объекта. Депутаты приняли решение утвердить перечень основных объектов, предусмотреть их в генплане развития города, дополнить пунктом о создании условий для развития событийного туризма, тем более что у одесситов есть опыт проведения фестивалей (той же «Юморины»), и вынести программу развития туризма в Одессе на утверждение сессии горсовета.
Много внимания члены исполкома уделили деятельности КП «Городские дороги». Оказалось, что предприятие не имело четкого плана ремонта дорог, администрация, по словам директора предприятия В. Батурина, сама определяла место и объем работ. В результате 16 млн. грн., выделенных для ремонта городских улиц, закончились еще в августе, и выполнять «ямочный» ремонт дорог не за что. Директор КП «Городские дороги» не смог ответить, куда же делись бюджетные деньги. При проверке деятельности предприятия, кроме финансовых нарушений, обнаружены отсутствие порядка в документации и контроле за качеством выполнения работ. Низкое качество ремонта проезжей части объясняется тем, что привлекались организации, не имеющие лицензии на проведение дорожных работ. Городской голова объявил В. Батурину выговор — последний. Предупредил: если зимой предприятие не справится с уборкой городских дорог, директор будет уволен (статья «О подготовке к чемпионату Европы и жилье для дворников» в газете «Вечерняя Одесса» от 10.11.07; статья «О предстоящей зиме ы прошлогоднем снеге» в газете «Юг» от 10.11.07).
Сайт «Одесский футбол» от 05.11.07 со ссылкой на Корреспондент.net сообщает, что Глава Федерации Футбола Украины Григорий Суркис выступает за проведение матчей в рамках финальной части чемпионата Европы в 2012 году в шести городах Украины, а не в четырех, как запланировано на сегодняшний день. По словам Суркиса, сегодняшний энтузиазм по крайней мере, на бумаге людей, которые причастны к проведению Евро-2012 в других основных городах Львове, Донецке Днепропетровске, так же как и в резервных Харькове и Одессе, держится на высшем уровне. Президент ФФУ отметил, что Украине и Польше будет сложно устроить так, чтобы во всех 12 городах по шесть в каждой из стран проводились поединки этого турнира, но при этом высказал уверенность, что это возможно.
Г.М.Суркис также сообщил, что какие города будут основными, а какие резервными будет зависеть от нескольких обстоятельств. В первую очередь от того, насколько все перечисленные регионы, центры нашей страны выполнят взятые на себя обязательства. Кроме того, многое будет зависеть от решения на внеочередном конгрессе УЕФА, который состоится в январе в Хорватии: 16 команд сыграют в финальном турнире чемпионата Европы или 24. "Подчеркиваю, независимо от того, будет ли принято решение об увеличении числа участников, я, как человек, инициировавший проект Eвро-2012, как член исполкома УЕФА, хотя бы с точки зрения своего авторитета, сделаю все возможное, чтобы Одесса и Харьков, если будут готовы, получили хоть по одному матчу", - добавил он.
Инциденты.
07.11.07 состоялось очередное заседание Бюро ПФЛ, в ходе которого было принято решение за не обеспечение общественного порядка на стадионе «Черноморец» г. Одесса 31 октября во время матча розыгрыша 1/8 финала Кубка Украины «Черноморец» − «Металлист» (нецензурные высказывания болельщиков в адрес арбитра, зажжения дымовой шашки, болельщик выбежал на поле) одесский клуб оштрафовать на 1500 у.е.
Футболист «Черноморца» Олег Гуменюк, удаленный с поля во время вышеуказанной игры, отстранен от участия в соревнованиях на три матча. Об этом сообщает пресс-служба Профессиональной футбольной лиги Украины. Помимо этого Бюро ПФЛ отказало в ходатайстве ФК «Черноморец» относительно перенесения матча 17-го тура чемпионата «Черноморец» − «Металлург» Донецк с 23 ноября на 26 ноября, аргументировав это решение отсутствием объективных причин.
Как заявил по этому поводу и.о. президента «Черноморца» Олег Марус, четверо футболистов «Черноморца» отправляются в национальные сборные, и большинство из них сыграют 21 ноября официальные матчи, а уедут в Одессу лишь 22. «Нетрудно подсчитать, что у ведущих исполнителей нашей команды на восстановление перед игрой с «Металлургом» останется меньше суток», - подчеркнул он.
Вследствие инцидента, произошедшего в матче 14-го тура «Черноморец» - «Карпаты» (Львов) между представителями милиции и фанатами, одесскому Центральному стадиону «Черноморец» был нанесен ущерб. «Больше всего пострадала 18-я, «фанатская» трибуна, на которой было выломано либо приведено в негодность 91 пластиковое кресло, - заявил директор спортивной арены Александр Семенюк. − Еще 11 сидений − в остальных секторах. По словам руководителя стадиона, за несколько дней, предшествовавших очередному домашнему поединку «Черноморца» - в 1/8 финала Кубка Украины с харьковским «Металлистом», вместо вышедших из строя кресел были установлены новые. Однако на этом проблемы у работников стадиона не закончились. Слишком активное «боление» некоторых зрителей в кубковом поединке в этот раз закончилось поломкой еще более 100 сидений», - сообщил Александр Семенюк.


15. Полтава

У 15 турі першого кола «Ворскла» поступилася аутсайдеру «Нафтовику» з Охтирки − 0:2. Тренер господарів Валерій Городов, який не один рік працював у тренерському штабі «Дніпра», доказує, що він грамотний спеціаліст. Наставник «Нафтовика», героя матчу Володимира Олефіра назвав «автоматом Калашникова». Що цікаво Олефіра забракував взяти до основи «Ворскли» колишній наставник команди Віктор Носов. Ще одним помітним моментом гри було вилучення полтавського гравця Армена Далку. Албанець дав підзатильника хлопчику, який подає м’ячі, певно за те, що він не поспішав виконувати свою роботу. На післяматчевій прес-конференції в.о. Анатолій Момот пообіцяв наказати Далку.
Кореспондент газети «Коло» ( 8-14.11.2007) у звіті про матч«Ворскла» - «Нафтовик» розповів про такий інцидент: «На початку другого тайму у гостьовому секторі вболівальники «Ворскли» розгорнули полотнище із написом «Разом за расизм». У зверненні, оприлюдненому на офіційному сайті клубу, спростовується причетність до цього учасників фан-клубу полтавської команди. «На полтавську трибуну проникли кілька осіб, які за десять хвилин після початку другого тайму розгорнули біле полотнище, де чорними літерами було написано «Разом за расизм» - йдеться у зверненні адміністрації клубу та фан-клубу, які звернулися до ПФЛУ з проханням розібратися з цим інцидентом.
ФК «Полтава» втратила перемогу в Донецьку з «Шахтарем-3» і знову пропустили м'яч на останніх хвилинах (1:1). Не щастить комсомольському «Горняк-Спорт». Цього разу в Маріуполі, де наші земляки грали з «Іллічівцем-2», святкували 75 років металургійного комбінату ім. Ілліча. Зрозуміло, що арбітр не зіпсував господарям святковий настрій 4:3.
Відбувся передостанній тур чемпіонату області з футболу у першій лізі. ФК «Велика Багачка» розгромив ФК «Імпульс» (Кременчуцький район) − 5:0, а ФК «Криничка» вирвала перемогу в ДЮФШ ФК «Ворскла» лише під занавіс матчу − 2:1.
Тим часом вже фінішував чемпіонат Полтавщини у другій лізі. У фіналі, що відбувся на стадіоні села Артемівка, перемогу здобула «Зоря» (Гоголево). Призерів нагороджували почесний президент Федерації футболу області Микола Залудяк та перший заступник голови ОФФ Олександр Дігтярь.
Щодо інших тем, то в газеті «Полтавський вісник» вийшов матеріал «Діти повинні зростати на стадіонах» (09.11.2007) про Володимира Капустяна, якому виповнилося 70 років. Це відомий у минулому футболіст, з 70-х років арбітр а нині працює у федерації футболу Полтави, опікується організацією турнірів.
У полтавській пресі продовжують з’являтись рекламні матеріали з президентом федерації пляжного футболу Полтавщини Олегом Павлюченком. Цього тижня такий матеріал з’явився у «Вечірній Полтаві» (08.11.2007).
Зовнішньої реклами щодо Євро 2012 в місті не зафіксовано.


16. Суми

Коридорами Сумської облдержадміністрації шириться інформація про ймовірний перехід губернатора Павла Качура на нову роботу до Києва. А саме − на посаду Міністра архітектури, будівництва і житлово-комунального господарства. Певною мірою ці чутки в приватній розмові підтвердила і помічник голови облдержадміністрації Ірина Богдан. Вона, зокрема, зазначила, що вибір кандидатури Павла Качура для призначення на посаду керівника згаданого міністерства насамперед пов’язаний з майбутнім проведенням в Україні Євро-2012. При цьому до уваги беруться як ділові, так і моральні якості цього керівника, на якого буде покладене завдання в короткий строк забезпечити майбутній футбольний форум відповідною інфраструктурою, в першу чергу − якісними дорогами та готелями. Людина, яка відповідатиме за цю роботу, має бути чистою на руку і спрямувати бюджетні кошти та інші залучені для проведення в Україні Євро-2012 за призначенням. На думку керівництва НУНС, до квоти якої належить посада Міністра архітектури, будівництва та ЖКГ, саме Павло Качур, який вже обіймав цей пост, і є тією людиною, яка може впоратися із поставленим ним завданням.
Сам Павло Качур свій можливий від’їзд до Києва не коментує, зазначаючи лише, що він підкориться будь-якому рішенню Президента. Хоча, говорить губернатор, сам би він, якби був вибір, залишився працювати на посаді голови Сумської ОДА.
Чергові поєдинки, зіграні в чемпіонаті України охтирським «Нафтовиком-Укрнафтою» та краснопільским «Явором», проходили в дуже складних погодних умовах. Що позначилося і на відвідуваності матчів. Зокрема, на поєдинку «Явора» з донецьким «Олімпіком», який минулої п’ятниці проходив за дуже низької температури на полі стадіону «Ювілейний», зібралося всього лиш близько 300 глядачів.
Ще гіршою була погода у неділю під час зустрічі «Нафтовика» з харківським «Металістом». Лише завдяки старанням працівників стадіону «Нафтовик» поле вдалося більш-менш підготувати до проведення гри. У зв’язку з цим і напередодні, і під час, і після проведення матчу болільники висловлювали своє обурення позицією футбольних функціонерів, які за час проведення чемпіонатів України так і не навчилися враховувати інтереси команд та глядачів. Схожі думки лунали і серед фахівців під час проведення прес-конференції. Зокрема, присутній на грі голова ФФС Микола Желєзний у кулуарах, в розмові з журналістами зазначив, що проведення матчів у таких умовах не сприяє розвитку вітчизняного футболу і висловився за доцільність перегляду строків початку і закінчення вітчизняної першості.
Ще більший шквал критики на адресу ПФЛ та ФФУ з боку вболівальників пролунав після телевізійного перегляду недільного матчу між «Динамо» та «Шахтарем». Вони в один голос стверджують, що приймаючи рішення щодо призначення одного з центральних поєдинків другого кола на цю пору, керівники українського футболу просто познущалися над командами та глядачами.
Зовнішня реклама Євро-2012 у Сумах відсутня.
Газета «В двух словах» в номері за 7 листопада вмістила матеріал «Краще пізно, ніж ніколи», у якому йдеться про долю будівництва біля НСК «Олімпійський» торгово-розважального центру. Видання, зокрема, повідомляє про звернення Київради до ТОВ «Юджин», яке веде будівництво перед головною спортивною ареною країни, про можливість компенсації вартості незавершеного будівництва.
Також газета цитує президента ФФУ Григорія Суркіса, який заявив, що вже замовлена розробка проекту суто футбольної арени, яка буде вміщувати до 60 тис глядачів. Григорій Суркіс, пише видання, нагадав про те, що у свій час Київрада дала гарантії УЕФА в тому, що до 2012 року у столиці буде збудований новий стадіон.
Також усі місцеві ЗМІ помістили звіти про чергові матчі чемпіонату України за участю «Нафтовика» та «Явора», даючи схвальні оцінки виступам цих колективів. Зокрема, газета «Панорама» пов’язує успішну гру в останніх матчах «Нафтовика» з роботою на посаді головного тренера команди Валерія Городова.


17. Рівне

Підготовка до ЄВРО 2012.
Як зауважив керуючий справами Рівненського міськвиконкому, який водночас є президентом ФК „Верес” Святослав Власюк, до Євро-2012 далеко, а ось доля рівненської професійної футбольної команди під знаком запитання. Таке невтішне риторичне запитання виникло після засідання ради ПФЛ, на якій розглядалися пропозиції щодо реструктуризації другої футбольної ліги. Зокрема, Святославу Власюку не до вподоби ідея перетворення другої ліги на любительсько-професійну. Президент ФК „Верес” висловлює невдоволенням перспективою збільшення заявочних внесків, а особливо щодо підвищення оплати суддям, котрі, на його думку, й без того надзвичайно корумповані. Під загрозу існування, вважає він, опиняться багато клубів другої ліги, якщо затвердять вимогу обов’язкового річного бюджету команд в сумі понад один мільйон сто тисяч гривень. Наразі у ФК „Верес”, який за тиждень-другий святкуватиме своє 50-річчя, більше приводів для смутку, аніж для радості. Складно говорити, наскільки реальне підґрунтя має під собою заява Святослава Власюка про намір залишити президентство ФК „Верес”, однак, якщо таке станеться, існує ймовірність того, що команда припинить своє існування. Відчай Святослава Власюка зумовлений тим, що депутати Рівненської ради не схильні позитивно вирішити питання про передачу інвестору стадіону „Авангард”, на якому виступає „Верес”, в оренду строком на 10 років. Це при тому, що інвестор бере на себе зобов’язання завершити реконструкцію стадіону, щоправда на місці двох трибун за воротами планує звести офісні центри, і взяти шефство над командою на ці ж 10 років. На жаль, ця пропозиція не знайшла відгуку передусім у депутатів від БЮТу, котрі вбачають у цьому задумі якусь аферу. Зрештою, на думку Святослава Власюка, саме бютівці можуть суттєво перешкодити організації і проведенню в Україні Євро-2012. В усякому разі, переконує, в Рівному буде надзвичайно важко виділити земельні ділянки під об’єкти до Євро-2012. Окрім того, що місцеві бютівці, за його твердженням, демонструють часто-густо неадекватну поведінку, вони достеменно виконують вказівки зверху.
Цікаво, що начальник управління у справах сім’ї, молоді та спорту міськвиконкому Сергій Шевчук, який був присутнім при розмові, вірить, що Євро-2012 таки відбудеться в Україні. І передусім завдяки Георгію Суркісу, оскільки вважає його людиною, котра не звикла зупинятися на півдороги, отож свій задум він неодмінно втілить у життя.
До речі, спілкуючись з вболівальниками, мимоволі відзначив таку тенденцію: молодь, як правило, більш оптимістично ставиться до реальності проведення Євро-2012, аніж люди старшого віку. Під час поєдинку „Вереса” в минулу п’ятницю між вболівальниками відбулася суперечка щодо перспектив національної збірної, котра невимушено перейшла до теми Євро-2012. Якщо молоді вболівальники до хрипу в голосі доводили, що на верхах в Україні − не всі такі недоумкуваті, щоб втратити історичний шанс провести чемпіонат Європи, то літні люди стояли на тому, що у владних колах нині цікавляться не футболом, а тим, як з нього можна житися. Зрештою, опоненти кожен залишився при своїй думці.
Реклами і символіки „Євро-2012” в Рівному не спостерігається.
Місцеві ЗМІ також упустили тему Євро-2012. Щоправда, на цьому тижні футболу відвели більше уваги аніж зазвичай. Це зумовлено закінченням чемпіонату області та виступу „Штурму-МЕГУ” в студентській лізі. Зокрема, аналітичні публікації з цього приводу розмістили „Спортивний Ярмарок”, „Ракурс”, „Сім днів”, а решта подала розширені інформації, а також результати виступів „Динамо” і „Шахтар” у Лізі чемпіонів.

18. Тернопіль

Заходи.

Спортивний майданчик, зі штучним уніфікованим покриттям розміром 42х22 метрів, наданий Міністерством України у справах сім’ї, молоді та спорту, відкрито на території стадіону селища Козлів Козівського району. Бюджету області спортмайданчик обійшовся у 250 тисяч гривень. На чемпіонаті Тернопільщини з футболу честь згаданого району захищає команда “Товтри” із смт. Козлів. Юні футболісти селища серед дублюючих складів команд стали чемпіонами області. Тож не випадково було прийняте рішення про спорудження цього спортивного майданчику саме у цьому населеному пункті. Голова ТОДА Юрій Чижмарь подякував керівництву державного підприємства “Козлівський спиртовий завод” (директор Андрій Боярчук) та селищній раді (селищний голова Володимир Колісник) за надання допомоги в облаштуванні майданчика. Голова ТОДА зазначив, що, на жаль, подібних майданчиків на Тернопільщині ще недостатньо - їх усього 16 (7 майданчиків розміром 42х22 м і 9 - розміром 24х15 м). Однак державна програма розвитку фізичної культури і спорту в Україні передбачає подальше спорудження таких площадок і спортивних залів. У Козівському районі у даний час функціонують: стадіон з трибунами для глядачів на 3500 тисяч осіб, 32 футбольних поля, 36 спортивних майданчиків, 2 - із штучним уніфікованим покриттям.
Кулуарні новини.
У неформальних розмовах із журналістами керівництво тернопільської “Ниви” нарікає на ставлення керівників області до команди. “Нива” почала повертати втрачений імідж та глядачів на трибуни. Однак керівництво області цих змін вперто не бажає помічати. Якщо міський голова Тернополя Роман Заставний відвідує домашні матчі “Ниви” і намагається осучаснити Центральний стадіон до Євро-2012, то екс-керівник області Іван Стойко жодного разу на футболі не був. Керівники “Ниви” і місцеві бізнесмени сподіваються на співпрацю з новим головою ТОДА Юрієм Чижмарєм. Бізнесмени кажуть: якщо Віктор Балога хоче отримати дивіденти з Тернопільщини, оскільки Юрій Чижмарь є його ставлеником, то новий керівник повинен дати можливість місцевим підприємцям та інвесторам будувати і вдосконалювати інфраструктуру Тернопільщини загалом і до Євро-2012 зокрема. Також представники місцевого бізнесу сподіваються на вирішення питання щодо діяльності Тернопільського аеропорту. Відновлення нормальної роботи аеропорту було б надзвичайно актуальним до Євро-2012, оскільки Тернопіль може приймати літаки багатьох класів. Це дало б можливість “розвантажити” роботу Львівського аеропорту, а також принесло б прибуток Тернополю, зокрема, для транспортної сфери, готельно-ресторанного бізнесу. ФК “Нива” планує облаштувати в гідропарку у Тернополі штучне стандартне футбольне поле для дітей (у перспективі − ще декілька полів. Міністерство молоді та спорту сприяє цій ідеї). Однак відповідь влади наразі категорична: немає місця. Більше того, чиновники мають намір забрати навіть діючі майданчики, а землю віддати приватним структурам. Журналісти такі задуми влади, тим паче, напередодні Євро-2012, називають злочином. А, по-друге, заняття спортом рятує дітей від згубного впливу вулиці.
Моніторинг тернопільських друкованих ЗМІ.
Щоденна газета “20 хвилин”:
“80 років тому було створене київське “Динамо”;
“Суркіс взяв участь у “Прямій лінії”, організованій “Спорт-Экспресс” . Під час “Прямої лінії” йшлося, зокрема, про проблеми національного футболу та підготовку країни до Євро-2012.
“Олегу Блохіну - 55”.
“Мілан” показав у Донецьку, хто й чого вартий”.
“Динамо” для “Манчестер Юнайтед” − не суперник” у матеріалі зазначено: «Олег Лужний не став рятівною паличкою для київського «Динамо». Стаття критична на адресу гравців київського клубу.
“Англійський бич українських клубів”: «Футболісти “Динамо” лише один раз привозили очки з туманного Альбіону. А останнім часом “Динамо” почало нагадувати зібрання студентів, які, не знаючи предмета, намагаються довести, що вони таки його вчили. В грі з “МЮ” “Динамо” зганьбило Україну». (Стаття критична).
Газета “Свобода”:
“Чемпіонат України: На футбольних полях без перемін”.
“Футбол. Єврокубки. На нервах уболівальників продовжують грати “Шахтар” і “Динамо”. Стаття критична щодо гри вітчизняних футбольних клубів.
Газета “Тернопіль вечірній”:
“Чемпіонат світу-2014 − у Бразилії”;
“На екваторі було жарко”. У матеріалі йдеться про останній тур першого кола чемпіонату України з футболу у вищій лізі;
“Рейтинг IFFHS: донецький “Шахтар” уже 13-й” (за інформацією Інтернет-видань). У статті зазначено: «…донецький “Шахтар” залишається кращим клубом Східної Європи у рейтингу міжнародної федерації футбольної історії та статистики (IFFHS). А київське “Динамо” перемістилося з 47 місця на 50».
Газета “Вільне життя”:
“Український футбол. Вища ліга. Від такої гри аж у Сабо серце схопило”. Стаття критична на адресу київського клубу;
“Кубок України. Чвертьфіналісти визначилися”;
“Єврочемпіонат із тернопільським світлом”. У статті зазначено, що інженери та дизайнери тернопільської корпорації “Ватра” розробили економний вуличний ліхтар серії “Астра-люкс” для ефективного і рівномірного освітлення автомагістралей для Євро-2012.
“Нова Тернопільська газета”:
“Динамо”: третій тренер за осінь”;
“Президент ФК “Нива” Степан Рубай: “Мрію повернути Тернополю видовище, коли після чергового матчу “Ниви” живий потік уболівальників заполонює усю центральну автомагістраль від літака до озера”. В матеріалі міститься інтерв’ю з Президентом ФК “Нива” Степаном Рубаєм про проблеми і перспективи тернопільської футбольної команди.
Газета “RIA-плюс”:
Стаття “Юрій Чижмарь зазначив, що є палким прихильником футболу і гравцем”.У матеріалі йдеться про відкриття спортивного майданчика зі штучним уніфікованим покриттям у Козівському районі; стаття “Олегові Блохіну − 55”.
Газета “Номер один”:
Стаття “З Львівської ОДА хочуть зробити готель”. У матеріалі автор повідомляє, що за інформацією заступника голови ЛОДА, керівника апарату Олександр Ганущин під Євро-2012 на місці Львівської ОДА має бути побудований готель.
Газета “Місто”:
“Блохін не прийшов на день народження”;
“Хацкевич привітав призначення Лужного”.
Про чемпіонат Тернопільської області з футболу розповіли газети “Свобода”, “Номер один”, “Місто”, “Тернопіль вечірній”, “Нова Тернопільська газета”, “Нова ера”, “20 хвилин”, “Вільне життя”, “Четверта влада”, “RIA-плюс”.
Про гру “Ниви” з ФК “Поділля” інформували: “20 хвилин” (“На останніх хвилинах перемога вислизнула з рук”); “Свобода” (“Перше коло − без поразок”), “Тернопіль вечірній” (“Втратили перемогу”), “Вільне життя” (“На останній хвилині...”); “Нова Тернопільська газета” (“Наслідки кубкового протистояння”), “Номер один” (“На 90-й хвилині...”); “RIA-плюс” (“Перемога “Ниви” вислизнула з рук”).
Тернопільське державне телебачення, телеканал “TV-4”, “Smile TV”, ФМ-станції “Українська хвиля”, “Радіо Тернопіль”, “Радіо ТОН” та обласне державне радіо в інформаційних випусках та випусках спортивних новин повідомляли про чемпіонат області з футболу, про гру ФК “Нива” з командою “Поділля”, про відкриття спортивного майданчика зі штучним уніфікованим покриттям у Козівському районі. А також анонсували футбольні події краю.
Тернопільські ЗМІ інформували про поточні футбольні новини України та зарубіжжя.


19. Харків

На прошедшей неделе о каких-либо событиях, связанных с подготовкой к Евро-2012 в Харькове, слышно не было.
В контексте празднования 4-й годовщины проекта еврорегиона «Слобожанщина» вновь всплыла тема международного аэропорта между Белгородом и Харьковом. Исходя из комментариев, которые прозвучали, остается утвердиться в выводе, что к Евро-2012 будет реконструироваться харьковский городской аэропорт.
Сергей Чернышов (финансист проекта еврорегиона «Слобожанщина»): «Эти проекты, как аэропорта Белгород-Харьков… - это такие проекты, которые все поддерживают, и никто не делает…; зарубежные инвесторы ждут стабильности и ясности. В России подвижки серьезные − куплена земля. Значит, дело осталось за Украиной».
Владимир Бабаев, первый зам.губернатора: «С 86-го года мы обсуждаем строительство аэропорта в этой части Харьковской и Белгородской областей. Сколько еще будем обсуждать − не могу сказать».
Олег Демин, посол Украины в России: «…Если мы еще полгода поговорим об этом проекте, о нем надо будет просто забывать».
Виктор Коваленко, начальник облуправления внешнеэкономических связей: «Для инвестора нужна гарантия, гарантию облгосадминистрация, как минимум, дать не может».
Что касается заявлений власти об увеличении притока инвестиций и увеличении инвестиционной привлекательности региона, в том числе, и в контексте проведения в Харькове Евро-2012, то на прошлой неделе очень широко прошла информация (в частности, со ссылкой на сообщение УНИАН) об ухудшении инвестиционного климата в Харькове (мнение 350 экспертов). Исследование было проведено Центром исследований научно-технического потенциала и истории науки им. Г.М.Доброва совместно с СФ «Бюро статистического анализа». Одной из самых основных причин такого ухудшения эксперты называют политическую составляющую (ухудшение политического климата).
По проекту «Металлист-сити» в кулуарах обсуждалось, что уже давно достигнута (пока только неформальная) договоренность по переносу с нужной территории фабрики им. Щорса. Таких выгодных предложений по реализации собственных проектов, какие были сделаны руководству завода им. Фрунзе, руководителям фабрики вроде бы не делалось, но сопротивления в этом вопросе руководители фабрики не оказывают.
Футольные фаны более-менее позитивно оценили назначение Лужного на должность главного тренера «Динамо», характеризуя его как одного из последних, кто помнил В.Лобановского и его систему. Но результаты команды, по мнению болельщиков, продолжают свидетельствовать о том, что команду «лихорадит», крайне негативно оценивается последнее время, которое характеризуется как время - «младшего Суркиса-Сабо», продолжают высказываться сожаления, что от руководства клубом отошел Григорий Суркис.
Внешней рекламы по Евро-2012 кроме той, что была вывешена на стадионе «Металлист» не появилось.
Перед всеми матчами и в перерывах на экране, на стадионе «Металлист» продолжают крутить рекламный ролик (до 2-3-х минут), на котором демонстрируется проект «Металлист-сити» и реклама фирмы Ярославского «DCH».
Региональные СМИ практически никак не освещали тему Евро-2012 на прошедшей неделе.


20. Херсон

После финала чемпионата области собрались все футбольные деятели региона, возник импровизированный опрос по поводу выделения 12 млрд. гривен на Евро-2012. Преобладающая реакция: «А нам-то что с этого? Где будут проводить, в тех городах пусть и радуются». «Большие деньги, многие нагреются».
Стали известны итоги опроса на звание лучших футболистов области. Лучшим вратарем назван Вадим Жуков, который в начале сезона защищал ворота “Энергии”, а затем “СК Каховка”. Лучший защитник − Евгений Кривошейкин (ФК “СК Каховка”), лучший полузащитник − Олег Богомол (ФК “Сигма”), лучший нападающий − Роман Тормозов (ФК “Мир”).
Матчами турнира по мини-футболу началась Спартакиада трудовых коллективов учреждений, организаций и предприятий Херсона. Из заявленных 14 команд сыграть сумели 10. Сплоченный коллектив сотрудников исполкома горсовета «всухую» обыграл врачей больницы им.Тропиных - 4:0. «Скифия» выиграла 9:5 у команды училища культуры. Сборная служб занятости задала работы голкиперу ЧП Урсуленко − 6:0. Нацбанк не менее уверенно переиграл областное финуправление − 5:0, курсанты ХМУ РП перебегали «Автодор» - 8:4. Как сообщил глава городского совета ФСО «Спартак» Сергей Яворский, традиционно соревнования проводятся по субботам и воскресениям, присоединиться можно на любом этапе. А болеть − всей семьей.
Проходят матчи XV чемпионата области в высшей лиге по мини-футболу.
Местные СМИ информировали о финальном матче чемпионата области по футболу.


21. Хмельницький

Перше коло чемпіонату з футболу в другій лізі головна команда області «Поділля» завершила нічийним рахунком й опинилася на п’ятому місці, хоча керівництво міста і команди сподівалося на третє. У федерації футболу та в середовищі уболівальників вважають, що результат, досягнутий новобранцями ліги майстрів у першому колі, це - майже максимум, який могла показати така команда.
Адже ще навесні гравців-новобранців тільки доводили до необхідних фізичних кондицій у залі Хмельницького Національного університету. І перший матч із лідером ліги «Княжою» вони програли з розгромним рахунком 4:0.
Проте самі футболісти, - як от досвідченіші у команді Олександр Гуменюк, Валерій Доценко, Тарас Гамарник, - говорять про свій колектив як дуже амбіційний, і теперішнє місце - не межа того, на що він здатний: «У нас в колективі є багато гравців, котрі можуть забезпечити клуб фінішувати в другому колі, як мінімум, у трійці лідерів. На даний момент перед “Поділлям” не стоїть першочергового завдання увійти в першу лігу ще в цьому сезоні. Для нас головне набирати у другому колі якнайбільше очок і зайняти лідируючі позиції.»
У свою чергу голова обласної федерації футболу України Вадим Федоренко, котрий донедавна оптимістично запевняв у реальності третього місця для «Поділля», заявляє: «У розмовах із тренерами, у всіх розкладах ми весь час говорили про закінчення першого кола в першій п’ятірці. З весни у команді виступатимуть нові люди, і до кінця сезону ми будемо в лідерах. Це зараз ми не могли набрати у команду майстрів, бо вони були пов’язані контрактами з іншими клубами.»
Про кадрово-пошукову і селекційну роботу в „Поділлі” свідчить той факт, що за команду з початку сезону виступило аж 32 футболісти. Для порівняння: за тернопільську „Ниву” та „Княжу” з Київщини зіграло по 18 гравців. Невисоку, порівняно з суперниками, майстерність молоді футболісти компенсують жорсткою грою − саме клуб із Хмельницького «зібрав» 33 жовті та 3 червоні картки. «З усіх цих молодих у постійному складі залишиться з десяток-півтора футболістів. Інших, загартованих у матчах команд-майстрів, відрядимо у фарм-клуби, які збирається утворити федерація футболу,» - зазначають у керівництві команди.
До речі, такі клуби уже готові до відкриття в Теофіполі (готова матеріальна база), у Славуті (реконструюється до необхідних стандартів стадіон) і в Дунаївцях, де з’явився спонсор в особі керівника одного з будівельних холдингів Київської області. Керівник районного ДСТ «Колос» пан Кулик, котрий кілька років тому домігся будівництва футбольного поля зі штучним покриттям (заслуги приписано СДПУ(О), організацію якої й очолював Кулик), зазначає, що цей спонсор має прийти не сам, а привести ще кількох.
Тим часом головний тренер команди Богдан Блавацький розказав про попередні плани на зимову перерву.
- Перед відпусткою ми ще попрацюємо і спробуємо відібрати до команди ще нових місцевих вихованців, - сказав він. − Після відпустки, з 17 по 27 грудня запланований відновлюваний збір у Трускавці. Надалі команда збирається приблизно 15 - 17 січня і проведе збори у три етапи.
Перспективний футболіст − вихованець хмельницького футболу Андрій Лемішевський, що грав у «Поділлі» під керівництвом двох головних тренерів, Сергія Кучеренка і Богдана Блавацького, - про теперішнього наставника говорить прихильніше: «Кучеренко пропагує тактику дрібного пасу і довгого розиграшу м’яча, а Блавацький віддає перевагу швидкому переходу від оборони до атаки, гру в один-два дотики. Я думаю, концепція гри Блавацького більш відповідає сучасному футболу.»
Націленість на першу лігу вимагає від керівництва міста подумати про спортивну базу. Адже на діючому стадіоні СК «Поділля» заборонено проводити офіційні міжнародні матчі: поле має бути розміщене так, щоб ворота стояли з півдня на північ, а не з заходу на схід, як це на „Поділлі”.
Та й Генеральним планом забудови Хмельницького від 1985 року такий стадіон на 25 тисяч глядачів запроектовано в заплаві річки Південний Буг. Але там уже ведеться інтенсивне спорудження торговельних центрів. Поряд іще залишається близько двох з половиною гектарів землі, виділених під новий стадіон, але справа з пільгами на сплату оренди за неї, чи залучення коштів, які б можна було внести замість федерації футболу, не вирішується.
За словами головного архітектора міста Віктора Дунаєвського, у проекті генерального плану забудови Хмельницького, який збираються затвердити до кінця поточного року, новий стадіон, можливо, буде на іншій, малопривабливій (через болотисту місцевість, дальшій від центру), ділянці заплави Південного Бугу.
При тому, що у цьому сезоні на матчі «Поділля», що проводилися на СК «Поділля» прийшло тільки 26,5 тисячі вболівальників (мерія розпорядилася заповнювати трибуни під час матчів безкоштовно), про новий стадіон думати необхідно. Він також сприятиме, на переконання любителів футболу у Хмельницькому, формуванню боєздатної команди.
Нормальна інфраструктура, в якій будуть і сучасний стадіон, і нормальне тренувальне поле, породять нові кращі футбольні традиції в місті. Але роль тренувального поля у цій інфраструктурі поки відводиться стадіонові електро-механічного коледжу, де розташування воріт таке ж, як і на стадіоні «Поділля». Федерація укладає з коледжем договір про символічну оренду. Кажуть, Вадим Федоренко привіз із Києва 450 кілограмів спеціальної трави для газону на орендованому полі.


22. Чернівці

Впродовж тижня заходи в контексті Євро-2012 в області не проводились. Будь-яка інформація на зовнішніх рекламних носіях по згаданій темі відсутня.
Огляд ЗМІ.
Голова Чернівецької обласної державної адміністрації Володимир Куліш у понеділок (05.11) дав прес-конференцію місцевим ЗМІ з приводу підсумків візиту Президента України Віктора Ющенка в Румунію, учасником якого був і Буковинський губернатор. Давши високу оцінку результатам візиту загалом, В.Куліш торкнувся теми „Євро-2012”. Зокрема, сказав що, обговорювалось питання нового транспортного коридору — будівництва магістралі Кам'янець-Подільський - Чернівці - Сучава - Ясси. За словами В.Куліша, румунська сторона продемонструвала зацікавленість у розбудові такої магістралі разом з Україною за підтримки Євросоюзу. При цьому губернатор наголосив, що йдеться про залізничне і автомобільне сполучення. За його словами, „це сприятиме покращенню сполучення двох країн особливо напередодні проведення „Євро-2012. Я думаю,— зазначив далі В.Куліш,— що це питання і надалі буде опрацьовуватись міністрами транспорту”.
Газета „Вечірні Чернівці” (08.11) у статті „Буковина” завершила перше коло на третьому місці” коментує перемогу ФК „Буковина” над „Вересом” 3:1.
В цьому ж номері у статті „Чернівчанин Мосейчук вилучив з поля Ільсіньо” йдеться про матч „Шахтар” - „Металург”, який обслуговував чернівецький суддя Юрій Мосейчук. При цьому наводяться слова тренера „Шахтаря” М.Луческу про те, що вилучення Ільсіньйо, на його думку, було здійснено суддею „надзвичайно сміливо”, оскільки гравець до цього не мав жовтих карток.”
09.11.07 чернівецька футбольна команда „Буковина” зіграла черговий матч першості України з командою „Нафтовик” (Долина) на полі суперника. Гра завершилася з рахунком 1:1. „Буковина” вигравала після влучного удару Степана Маковійчука. Проте господарям поля вдалося уникнути поразки, зрівнявши рахунок з пенальті. Це був заключний матч „Буковини” у цьому сезоні, який наша футбольна дружина завершила на третьому місці в першому колі Першості України серед команд другої ліги.
Кулуарно довкола теми.
В місцевих бізнесових колах, пов’язаних з постачанням нафтопродуктів, висловлюється думка про те, що під час підготовки дорожньої інфраструктури до Євро-2012, деякі політичні сили мають намір отримати особливі дивіденди.
Журналістам стало відомо, що сьогодні на ділянці траси від КПП „Порубне” (а це відстань близько 10-ти кілометрів) затверджено проект будівництва аж 12-ти заправок! „А все це робиться з великим прицілом,— зазначають бізнесмени. — Сьогодні російські компанії вже у нас працюють, є й намагання “Брітіш петроліум”. Ну а завтра вони вже зайдуть потужно, з ними ніхто не зможе тягатися, це однозначно. Вони будуть купляти мережі. А коли купується мережа, то чим більше їх є, тим більший заробіток − от чому будується кожних 20 метрів заправка...”.
Говорять, що заправки про які йдеться, контролюватиме група „Приват” пана Коломойського, бізнесового партнера Ю.Тимошенко.


23. Черкаси
евня3.06.2007 р. Чемпіонат Черкаської області. 9 тур.
Події.
Вагомих подій у футбольному житті регіону цього тижня не було.
9 листопада Центральному стадіону Черкас виповнилося 50 років. Ніяких заходів з цього приводу не проводилося.
11 листопада на Центральному стадіоні Черкас мав відбутися матч 11-го туру між ФК «Дніпро» (Черкаси) та ПФК «Олександрія». Матч не відбувся в зв'язку з непридатністю поля через погодні умови.

Зовнішня реклама «Євро-2012» в місті відсутня.

Кулуари.
11 листопада перед запланованим матчем (який так і не відбувся) фанати ФК „Дніпро” висловлювали обурення ігноруванням міською та обласною владою ювілею Центрального стадіону. Лунали думки з приводу того, що якби зараз відбувалися якісь чергові вибори, то від бажаючих влаштувати свято з нагоди 50-річчя стадіону не було б відбою.
На Черкащині радісно сприйняли перемогу „Динамо” над „Шахтарем”. Вболівальники говорять, що, хоча гра Киян не була сильною, проте перемога є важливим психологічним фактором для загального настрою команди. Поза увагою вболівальників не залишилася й така деталь, що команда нарешті здобула перемогу саме в той момент, коли тренер знаходиться на лікарняному. Висловлювалися думки, що саме Лужному вдалося згуртувати і налаштувати динамівців на результативну гру.
Преса.
У газеті „Вечірні Черкаси” за 7.11.07 розміщено невеличкий матеріал про фінішування чемпіонату Черкаської області серед команд І-ї ліги. У цьому ж виданні стаття „Свята не буде”. Йдеться про те, що святкування 50-річчя Черкаського Центрального стадіону цього року не відбудеться, тому що „так і не знайшлося серед керівників державних та спортивних організацій обласного центру тієї людини, яка взяла б на себе відповідальність за проведення цього свята”. Йдеться й про те, що ювілей був відзначений лише ФК „Дніпро”. Так, клуб звернувся до Професійної футбольної ліги України з проханням перенести гру з „Олександрією” з 12 листопада на 11-те, а вхід для вболівальників зробили безкоштовним.
В „Антені” опубліковано замітку про останній тур чемпіонату Черкаської області (який не вніс вагомих поправок до турнірної таблиці), а також про суперкубок Черкас.
Газета „Прес-центр” розмістила матеріал „Дніпро” знову зіграв у нічию”. Наголошується, що „Черкаський футбольний клуб продовжує скніти на 15-й сходинці турнірної таблиці першості України” (про гру ФК „Дніпро” з „Кримтеплицею”). Про десяту нічию „Дніпра” написано і в газеті „Спорт та здоров’я”.
У газеті „Спорт та здоров’я” вийшла стаття про завершення в обласному центрі футбольного сезону 2007 року. Володарем суперкубка міста цього разу стала команда „Динамо-ДАІ”.
У цьому ж виданні − матеріали про першість міста зі студентського мініфутболу, чемпіонат області серед команд І-ї ліги, а також про вшанування з нагоди 55-річчя у Чигирині відомого в минулому гравця команди Чигирина, а згодом і її тренера Віктора Бухтея.
У цій же газеті стаття про завершення першого кола чемпіонату України з футболу серед клубів вищої ліги, переможцем якого став донецький „Шахтар”.
Також подано інформацію про те, що за повідомленням прес-служби київського „Динамо”, у зв’язку з непрацездатністю, що виникла внаслідок загострення ішемічної хвороби серця головного тренера ФК „Динамо” Йожефа Сабо, готувати команду до матчів чемпіонату України і Ліги чемпіонів УЄФА тимчасово буде його асистент Олег Лужний.
У цій же газеті статті про те, що голландський тренер Рональд Куман дав згоду стати тренером „Валенсії” і про трагічну загибель тренера-адміністратора італійського клубу „Лечче” Антоніо ді Джорджи від блискавки.
У газеті „Спорт та здоров’я” розміщено інтерв’ю з капітаном ФК „Дніпро” Романом Поліщуком, який переконаний, що команді в такому складі „під силу зачепитися за п’ятірку найкращих команд суперліги” : „Гадаю, що окрім результату, потрібно звернути увагу на картину гри. Зараз вона непогана. Якщо ми додамо до цього зарядженість на весь матч, все буде гаразд”. Поліщук також повідомляє, що наразі вирішено всі фінансові проблеми клубу, зокрема, виплачено заборгованість по зарплаті гравцям.


24. Чернігів

Протягом тижня Чернігівська регіональна федерація футболу організувала і провела турнір провідних команд області на призи федерації та вперше провела фінал суперкубка області.
У кулуарах на всі заставки критикують чиновників від футболу, які примушують команди першої ліги, яким не треба змагатися за євро кубки, грати і в холод, і в сніг. Росія проводить змагання влітку, а в Україні для команд 1 та 2 ліг можна змагатися без літніх канікул − зазначають у місцевих футбольних колах. Немає в Україні умов, як в Англії чи Італії.
В інформаційному просторі Чернігівщини, в містах і селах області зовнішня реклама щодо ЄВРО-2012 поки що відсутня.
Протягом тижня у ЗМІ Чернігівщини футбольна тема порушувалася у таких друкованих виданнях:

Обласний тижневик «ГАРТ»:
«За два тижні до завершення сезону» -
Звіт про кубковий матч чернігівської «Десни» з командою «Нафтовик-Укрнафта» (Охтирка) та помилки арбітрів, які вплинули, на думку автора на результат матчу, адже судді не зарахували цілком правильний гол у ворота гостей.
Інформація про матч чемпіонату України між командами «Десна» (Чернігів) − «Динамо-2» (Київ).

Городская газета «В КАЖДЫЙ ДОМ» :
«Ничья в Киеве»
Інформація про хід боротьби у чемпіонаті України серед команд І ліги та нічию чернігівської «Десни» проти київського «Динамо-2».

Городская еженедельная газета «СЕМЬ ДНЕЙ» :
«Поход за кубком завершен» -
Репортаж про кубковий матч чернігівської «Десни» з командою «Нафтовик-Укрнафта» (Охтирка) та помилки арбітрів, які вплинули на результат матчу.

Чернігівська універсальна газета «ВЗГЛЯД» :
«Динамо-2» - «Десна» - 1:1.
Інформація про хід боротьби у чемпіонаті України серед команд І ліги та про чергову поразку чернігівської «Десни» на власному полі. Автор нарікає, що вже вчетверте перед матчем президент ФК «Десна» О.Савченко дарує нове авто гравцеві «Десни», а команда залишає поле переможеною. То чи не краще вручати ключі після гри, яка приносить позитивний результат?, - питають вболівальники.

На обласному радіо та телебаченні «СІВЕР-ЦЕНТР» -
Протягом тижня звучали інформації про хід боротьби у чемпіонаті України серед команд І ліги.

В ефірі Чернігівської ТРК «ДИТИНЕЦЬ» -
Протягом тижня прозвучали інформації про чемпіонати України, Кубок України серед жінок та кубок регіональної федерації футболу:

Регіональна інформаційно-сервісна служба для ЗМІ, державних та громадських організацій області «ЧЕРНІГІВСЬКИЙ МОНІТОР» розмістила інформацію про засідання ПФЛ України, на якому прийнято рішення оштрафувати ФК»Десна» за незабезпечення громадського порядку під час матчу «Десна» - «Нафтовик-Укрнафта» (Охтирка) у розмірі 2000 у.о.

«Легенда» - у фіналі Кубка України.
Відмінно виступила у півфіналі Кубка України серед жіночих команд чернігівська «Легенда». Наші дівчата у Херсоні буквально розгромили місцеву «Южанку» з рахунком 5:1. Переможні голи забивали Тетяна Поварчук (двічі), Вікторія Крилова, Настя Філенко, Ольга Сєрова.
Чемпіонат України: друга ліга.
Завершується перше коло у другій лізі чемпіонату України. «Єдність» з Плисок Борзнянського району зіграла внічию в гостях з ФК «Коростень» - 1:1 і посідає 7 місце у турнірній таблиці. Наступний матч борзнянці проведуть з київської командою «Оболонь-2», яка знаходиться на 5 місці.

Чемпіонський клас «Авангарду».
Переконливою перемогою чемпіонів цього року, гравців «Авангарду» з Корюківки, завершився турнір на призи Чернігівської регіональної федерації з футболу. У вирішальних матчах авангардівці двічі перемогли добрянське «Полісся», яке у підсумку стало срібним призером. Третє місце в активі чернігівської «Юності». Усім призерам вручено пам’ятні кубки та медалі обласної федерації.

«Єдність-2» - володар суперкубка.
Вперше в області за підсумками футбольного сезону розіграно суперкубок Чернігівської регіональної федерації з футболу. І першим володарем суперпризу стали футболісти плисківської «Єдності-2», які у двох фінальних матчах обіграли чемпіона області корюківський «Авангард» з рахунком 2:1 в гостях і 4:1 у Плисках. Варто нагадати, що «Єдність» наприкінці жовтня, переможно завершила боротьбу за Кубок України серед аматорських команд, здолавши опір у фіналі команди «Торпедо» з Миколаєва.









Підписатися на новини