ФУТБОЛЬНАЯ ЖИЗНЬ РЕГИОНОВ

1.      Автономна Республіка Крим

 

В селе Калинино Красногвардейского района (Крым) в минувшую субботу после реконструкции открылся стадион «Юность», на котором свои домашние матчи отныне будет проводить перволиговый «Феникс-Ильичевец». Стадиончик, вмещающий чуть больше тысячи зрителей (1050 мест), получился на загляденье − таких даже во многих областных центрах нет: с крытыми трибунами, идеальным зеленым газоном, соответствующей инфраструктурой. Открытие обновленной «Юности», естественно, сопровождалось праздником − сельскохозяйственной ярмаркой (с чисто символическими ценами на продукцию), концертом художественной самодеятельности, салютом. Ну а украшением этого действа стал товарищеский матч между ветеранами футбола Красногвардейского района и сборной СССР. В гости к калининцам приехали легендарные Федор Черенков, Юрий Гаврилов, Вагиз Хидиятуллин, Илья Цымбаларь, Борис Поздняков, Алексей Прудников, Андрей Пятницкий, Рамиз Мамедов, Валерий Шмаров и другие звезды советского и мирового футбола. Комментировал шоу (итоговый счет «матча» − 7:7) мэтр тележурналистики Владимир Перетурин. Стадион был заполнен до отказа. Много было на празднике высокопоставленных гостей − в основном, из Симферополя (глава правительства Крыма Виктор Плакида, другие чиновники). Звезды из России любезно раздавали интервью прессе. Особой популярностью у журналистов, конечно же, пользовались Федор Черенков и Юрий Гаврилов. Оба очень тепло отозвались о стадионе, вообще об украинском футболе. Комментируя не слишком успешное выступление сборной Украины в отборе к Евро-2008, Гаврилов заявил, что все наши проблемы (постсоветского футбола в целом) − в засилье легионеров, мастерство которых нередко оставляет желать лучшего. Черенков надеется, что у украинских чиновников хватит мудрости оставить у руля сборной Олега Блохина - «Олегу только нужно помочь отыскать в стране молодые таланты, а они есть − я в этом не сомневаюсь. Оба футболиста выступают за объединение российского и украинского чемпионатов − это, по их мнению, дало бы колоссальный толчок развитию игры миллионов в двух наших странах. Черенков и Гаврилов также приветствовали проведение в Украине Евро-2012. Они очень надеются, что в стороне от этого мероприятия не останется и Россия («Россия просто обязана оказать братской Украине содействие − моральное, финансовое, любое − в проведении чемпионата).

Обратил бы также ваше внимание на критическую статью в газете «Крымская правда» (номер от 30 октября). В ней затрагивается тема несбалансированности календаря внутренних соревнований. В частности, в связи с невыходом сборной Украины в финальную часть чемпионата Европы автор считает целесообразным подкорректировать календарь и начать второй круг соревнований не поздней осенью, а весной.

Ну и тема инцидента руководителей ФК «ИгроСервис» с журналистами телеканала «Неаполь» приобретает интересный оборот. После официальной реакции на произошедшее ФФУ, клуб пытается пойти с телеканалом на мировую: дескать, все мы свои люди, у каждого бывают срывы, незачем выносить сор из избы. Корпорация «ИгроСервис», являющаяся хозяином клуба, готова даже наладить с программой «Футбол-ТВ» спонсорские отношения (по словам спортивного директора клуба Петра Карлова). Правда, сам вице-президент ФК «ИгроСервис» Андрей Бирюлев перед журналистами пока даже не извинился.

 

(Прилагается материал о празднике в Калинино, опубликованный в газете «Крымское время» от 30 октября).

 

Один день в СССР

Александр РЫЖЕНКО

 

Никогда не поверю, что любой из рожденных в СССР хотя бы моментами не ностальгирует по той, теперь уже кажущейся далекой, как Красная планета, жизни под стягами аналогичного цвета. Кому-то из нас очень не хватает совковой колбасы по 3.50, кому-то — канувших вместе с империей в лету искренних человеческих отношений, а кому-то — футбола, собиравшего полные стадионы и ровно вдвое повышавшего производительность труда всего населения страны на следующий после важной игры день...

Сами на то не рассчитывая, руководители дочернего предприятия Мариупольского металлургического комбината имени Ильича — «Ильич-Агро Крым», что в Калинино Красногвардейского района, — на один день вернули своих тружеников и гостей села назад, в Советский Союз. В минувшую субботу после реконструкции здесь открылся стадион «Юность», на котором домашние матчи будет проводить выступающая в первой украинской лиге местная футбольная команда «Феникс-Ильичевец». Стадиончик, вмещающий чуть больше тысячи зрителей, получился на загляденье — таких даже во многих областных центрах нет: с крытыми трибунами, идеальным зеленым газоном, соответствующей инфраструктурой.

Открытие обновленной «Юности», естественно, сопровождалось праздником. С утра в Калинино шумела щедрая ярмарка — по смешным ценам уходила продукция, которую в изобилии производит сельхозпредприятие (как вам «варенка» по 3.50 и капуста по 50 копеек за кило?). Играла живая музыка — не перевелись еще таланты на селе. Народ усиленно общался — под шашлык по три гривны за штуку с бесплатным приложением в виде стакана сухого вина делать это было куда как приятно! За такими разговорами, говорят, не один местечковый топор войны был зарыт...

Ну и, естественно, не обошлось без футбола — причем самого высокого уровня. В гости к калининцам приехали ветераны сборной СССР — легендарные Федор Черенков, Юрий Гаврилов, Вагиз Хидиятуллин, Илья Цымбаларь, Борис Поздняков, Алексей Прудников, Андрей Пятницкий, Рамиз Мамедов, Валерий Шмаров и другие звезды советского и мирового футбола. И хоть годы, конечно, берут свое, но, как пошутил комментировавший матч мэтр тележурналистики Владимир Перетурин, «мастерство, если оно есть, не пропьешь».

Звезды, ныне живущие в Москве, сыграли товарищеский матч с ветеранами футбола Красногвардейского района. Переполненные трибуны «Юности» аплодировали спартаковским «стеночкам» в исполнении Черенкова с Цымбаларем, подкатам Позднякова, пушечным ударам Мамедова и Шмарова, сэйвам Прудникова... А завершилась игра, как и положено любому шоу, вничью — со счетом, который, кажется, устроил всех — 7:7.

Все когда-нибудь заканчивается — закончился и своеобразный День СССР в Калинино. Мы давно уже живем в другой стране, но кто сказал, что лучшее из того, что у нас было в прошлом, ушло безвозвратно?

 

 

2.      Волинь

 

На цьому тижні волинські вболівальники з великим невдоволенням обговорювали результати останнього матчу луцької „Волині” з харківським „Геліосом”: нічийний рахунок при двох нереалізованих пенальті. Видно, з ігровою дисципліною у волинян явно не все гаразд, бо так само два нереалізованих пенальті було у них і в попередній грі. Це вже переповнило чашу терпіння і вболівальників, і преси. „Чи потрібні легіонери, які не забивають навіть пенальті?” − обурено запитують провідні газети області (стандарти не реалізували нігерієць Алозі і бразилець Жадер, який останнім часом дивував публіку майстерністю своїх ударів). Та й як не вилитись невдоволенню, коли лучани в останніх іграх мають явну перевагу над суперниками на полі, а м’ячі у ворота не забивають − і край! Не використовуються не один-два, а вісім-десять явних гольових моментів! „Криза жанру”, з якою невідкладно треба розібратися тренерському складу.

До слова, останній матч супроводжувався ще й скандалом. Після першого тайму зустрічі „Волині” з „Геліосом” головний тренер волинян Віталій Кварцяний підбіг до лави запасних харківської команди, де з нецензурною лайкою накинувся на виконуючого обов’язки головного тренера команди харків’ян Володимира Шеховцова. За словами самого Шеховцова, Кварцяний навіть ударив його в підтрибунному приміщенні.

Про те, що трапилося в перерві матчу, Кварцяний розповів у своїй інтерпретації, маючи на увазі суперників: „Тренери себе неправильно повели. У нас і на зборах з ними виникали проблеми, коли Надєїн був тренером. Вони нахабні такі. Піжони! Жаль, що ми не перемогли, мене це сильно мучить...” Спортивні оглядачі вказують таку причину конфлікту: під час одного з міжсезонних товариських матчів  „Геліос” грубо повівся з гравцями „Волині” − відтак між цими клубами й пробігла чорна кішка.

Євро-2012: Газети пишуть про те, що проблеми з будівництвом спортивних об’єктів є не тільки у нас, а й у Польщі. Варшава не може знайти місце для нового стадіону. При цьому згадується і Київ, де повільно вирішується питання із забудовою навколо НСК „Олімпійський” і також не знаходиться місця під будівництво нового стадіону. Тим часом Правила проведення чемпіонату Європи передбачають здачу цих об’єктів у 2010 році − поляки при всіх сприятливих обставинах зможуть зробити це тільки в 2011-му. Після того, як 21 жовтня цього року правляча партія „Закон і справедливість” програла парламентські вибори, у керівництві Варшави пролунали голоси про те, що національний стадіон взагалі не можна будувати у Варшаві, що такий масштабний проект потрібно винести за межі міста. Відсутність згоди у верхах взагалі ставить під питання проведення чемпіонату. Те саме може відбутися і у нас у зв’язку з потенційним конфліктом при формуванні нових керівних державних органів.

Згадки в пресі про київське „Динамо” вкрай печальні: після чергових матчів Ліги чемпіонів найпопулярніша у світі британська контора „Уільям Хілл” викреслила київське „Динамо” з усіх своїх ліній, вважаючи, що чемпіони України не мають жодних шансів на вихід з групи...

Шостого листопада у Бразилії стартує чемпіонат світу з футболу серед спортсменів-інвалідів. У ранзі найсильнішої команди планети в Ріо-де-Жанейро виступатиме збірна України. У складі нашої команди в Південну Америку вилетіли троє волинян. Один з них − тренер Юрій Тимофєєв і два польові гравці − чемпіон Параолімпійських ігор, майстер спорту міжнародного класу Анатолій Шевчик і чемпіон Європи лучанин Олексій Гетун.

У газетах використовується логотип Євро-2012 для позначання матеріалів відповідної тематики.

Зовнішня реклама, пов’язана з Євро-2012, в області не помічена.

 

 

3.      Вінниця

 

За цей тиждень публічних футбольних заходів на Вінниччині не помічено.

Завершила перше коло футбольного чемпіонату  надія вінницьких вболівальників «Нива-Світанок». Завершила безславно, програвши на своєму полі «Княжі» із села Щасливого. До того ж, крапка в першому колі була поставлена невиразно: матч було призначено на 14.00 в робочий день, а ще й  не футбольна  погода, тому й на стадіон прийшло менше тисячі глядачів. Я думаю, що пройдений командою шлях будуть оцінювати футбольні фахівці пізніше. Про це буде окреме повідомлення, а сьогодні про що говорили вболівальники на трибунах, підсумовуючи перше коло:

По-перше, задоволені, що  у Вінниці з’явилася команда майстрів. Нехай хоч в другій лізі, але все ж таки є.

По-друге, як це не дивно, підтримують те, що в «Ниву» набрали молодих місцевих футболістів. Слова одного з фанів: « Ці хлопчики пограють сезон - два і стануть гравцями. Не треба нам нікого, а то буде, як Суркіс в «Динамо»  накупляв…».

По-третє, незадоволені  підтримкою команди владою. Звичайно, не кожен з вболівальників знає подробиці закулісного владного життя. Але вони ображені, що ні мер, ні губернатор ніде публічно не підтримали команду. «От Дворкіс був (це про одного з колишніх мерів), той в роздягальню перед кожною грою заходив. Гроші давав, щоб виграли…».

Досить слушне зауваження обласній федерації футболу було зроблено в програмі Вінницького державного телебачення  «Реванш», котра транслювалась в ефірі 2.11.07 о 21.00. Колишній відомий гравець вінницької «Ниви» Олександр Бабарико заявив: «.. В прошлом году было 10 лет, как наша команда участвовала в еврокубках , а никто этого события  не заметил. Обидно. Хотя на сегодняшний день только 11 украинских команд участвовали в этом престижном турнире. Я думаю, что в следующем году, когда винницкой футбольной команде «Локомотив», позже «Нива» исполнится 50 лет, найдутся люди, которые не дадут этому юбилею пройти незамеченным…»

 

 

4.      Дніпропетровськ

 

ЕВРО-2012. 1 ноября Днепропетровск посетила инспекция УЕФА с целью проверки состояния подготовки к проведению финальных чемпионатов Евро-2012. Комиссия прибыла в составе 6 человек, к которым присоединились представители Федерации футбола и комитета по вопросам организации Евро-2012, а также министр по вопросам строительства и регионального развития Владимир Яцуба (днепропетровец и бывший днепропетровский губернатор).

Принимали комиссию в крупном и очень дорогом городском ресторанном комплексе «Бартоломео». Прямо в середине дня для инспекторов там устроили обед, журналисты изобилие блюд не видели, но слышали об этой небывалой роскоши от организаторов. После этого инспекторам показали фильм о стадионе и городе, а Владимир Яцуба сказал, что Днепропетровск − первый в подготовке к Евро-2012. Причина такого лидерства в том, что город первый среди городов, которые будут принимать чемпионат, утвердил генеральный план застройки города.

СТАДИОН. Последние сообщения о ходе работ на стадионе прошли в эфире местных телевизионных каналов 29 октября. До середины ноября планируется на стадионе выложить рулонные газоны. Сейчас по всему стадиону укладывают систему подогрева, на нее − щебень, а сверху песок. Представители строительной организации переживают, ведь укладка травы может сорваться в случае неожиданных морозов.

Мониторы по 60м. кв. и весом по 4 тонны. Их сейчас проверяют специалисты из Финляндии, задача которых − настройка экранов и  всех телекоммуникационных систем.

Смонтированы все сиденья, они привезены из Словении, исключение составляют только вип-зона − там должны быть кожаные кресла. Но их установят позже, чтобы во время ремонта они ненароком не испортились. Также постепенно появляются межсекторные ограждения и перила. Идут работы на козырьке. В настоящее время на металлоконструкции наносится последний слой антикоррозийной защиты, и по мере выполнения этих работ, крыша стадиона будет укрываться пластиком.

На крыше стадиона уже прикреплено 176 мощных светильников.

Построен фундамент для обоих ворот. А внизу, под трибунами, идут отделочные работы в сопутствующих помещениях. Везде − есть специальное оборудование для инвалидов (съезды для колясок, специальные туалеты).

Отделочные работы идут также в помещении, предназначенном для ресторана на 150 мест, а также в комнатах для арбитров. Каждый будет иметь свою комнату-кабинет. Начались подготовительные работы для монтажа дизельного генератора. Благодаря генератору перебоев в подаче электроэнергии во время матчей можно будет не опасаться. Совсем скоро на стадионе заработает своя котельная. Ведутся работы по благоустройству территории, которая постепенно выходит на конечный уровень, удобный для подъезда и парковки участников матчей и болельщиков. Единственное, что останется старым − это вход на территорию бывшего «Металлурга» - высокие многочисленные ступеньки, которые вскоре пообещали отреставрировать, и советского периода колоны, возле которых расположатся кассы. Колоны тоже отреставрируют.

Среди болельщиков мнения относительно темпов строительства стадиона разделились. Одни бурно и с восторгом поддерживают и принимают любое шевеление в этой сфере, другие на чем свет стоит ругают и фирму-подрядчика и клуб. Строительство стадиона можно наблюдать с помощью веб-камеры. Точно так же можно наблюдать строительство стадиона в Донецке. И многие переживают, что соперник (Донецк) справиться с задачей быстрее. И критикуют медленно работающих строителей в Днепропетровске. Яркий пример − представитель фирмы подрядчика дает интервью местным каналам о невероятно быстрых темпах работы, а на заднем плане, одиноко сидят и курят два строителя. 

ГОРОД. Днепропетровский горсовет должен выкупить приватизированные земельные участки. Домовладения и плодово-ягодные насаждения на ул. Яснополянской попадают в зону строительства правобережного автомобильного подхода к Южному мосту. Вопрос об этом был рассмотрен на очередной 22-й сессии горсовета 31 октября. Выкупом участков должно заняться управление капитального строительства городского совета, собственникам должны компенсировать утраченную землю, домовладения и сады, которые подлежат снесению. К проекту этого решения приложен список граждан, из 15 человек, которые должны получить соответствующие средства. Согласно ему, наибольшие суммы — почти по 100 тыс. грн. — могут получить за потерю приватизированных земельных участков площадью по 724 кв. м. собственники, которые живут на улице Яснополянской, 61/1 и 61/2.

Именно на территории этих домовладельцев расположится транспортная развязка, которая должна быть построена к Евро-2012. Но жители этих домов, в большинстве своем смирившиеся с тем, что их дома снесут, недовольны суммой компенсации. Ведь 20 тысяч долларов − это не деньги, для того, чтобы купить участок земли в городе, не говоря уже о доме. Цены начинаются от 80 тысяч $.

 

 

5.      Донецьк

 

В течение двух дней в Донецке находилась делегация экспертов УЕФА, ознакомившаяся с подготовкой инфраструктуры шахтерской столицы к Евро-2012 по транспорту, аэропортам, размещению и здравоохранению. В составе комиссии были эксперт по транспорту Филипп Бове, эксперт по аэропортам Питер Хэмпсон, эксперт по размещению Песси Тритован, координатор проекта Матео Гамбутто и другие. Свое посещение областного центра делегация начала с участия в презентации в Международном бизнес-центре Донецка и основных мероприятий по подготовке к чемпионатам Европы 2009 и 2012 годов. Она состоялась в закрытом режиме, без участия прессы.

С нашей стороны в презентации участвовали председатель Донецкого облсовета Анатолий Близнюк, председатель Донецкой облгосадминистрации Владимир Логвиненко и Донецкий городской голова Александр Лукьянченко.

Цель визита делегатов УЕФА - проверка процесса подготовки всех сфер города к проведению юношеского чемпионата Европы по футболу 2009 года, а также финального турнира чемпионата Европы среди национальных команд 2012 года.

 - После презентации, - сказал журналистам первый вице-президент федерации футбола Донецкой области Иван Гайворонский, - эксперты УЕФА разъехались по своим направлениям, осмотрели аэропорт, гостиницы, больницы и дороги. Затем на совещании подвели итоги. Гости, в частности, высказали некоторые пожелания, к примеру, увеличить количество пропускных пунктов в аэропорту. В целом они остались довольны тем, как в Донецке ведется подготовка к континентальному форуму. Теперь 21 ноября в Киеве представители УЕФА проведут совещание по стадионам.

Кроме того, вечером 31 октября гости из УЕФА посетили РСК "Олимпийский", где прошел матч 1/8 финала Кубка Украины "Шахтер" - "Арсенал".

На прошлой неделе (29.10) Донецкую область посетил Чрезвычайный и Полномочный Посол Чешской Республики в Украине Ярослав Башта. Встречаясь с руководителями области, посол Чехии отметил, что в период подготовки и проведения на территории области Евро-2009/12 на Генконсульство республики ляжет основная нагрузка по пребыванию европейцев в Донецкой области. Поэтому он попросил оказывать максимальное содействие в этом деле.

СМИ активно сообщали о подготовке к чемпионату-2012.

"Кабмин утвердил программу подготовки к Евро-2012", "В Донецке строят! А где еще?!, "140 миллионов от Евросоюза?" - "Жизнь" (01.11);

"Конь начал валяться" (о выездном заседании в Донецке к Евро-2009) - "Донбасс" (27.10)

И об этих же событиях подробно рассказали "Жизнь" (30.10) в отчете "Что мы покажем Европе?" и "Донеччина" (30.10) в статье "Мегапроект знайшов підтримку".

О "Шахтере" критически написала "Панорама". Статья "Пропасть", с подзаголовком "Шахтер": миланская порка".

Здесь же буквально досталось и "Динамо" в подборке мнений Олега Саленко, Анатолия Демьяненко и Виктора Леоненко под заглавием "Динамо": кто виноват и что делать?".

Игре "Динамо" в 1/8 Кубка Украины "Салон Дона и Баса" (2.11) посвятил статью "Милевский - капитан. Алиев уходит", где написано, что "смены Сабо на другого тренера до зимы не будет" со ссылкой на И.Суркиса.

 

 

6.      Житомир

 

У ексклюзивному інтерв’ю для місцевої преси лідер Народної Партії Литвин, який минулих вихідних побував на партійній конференції в Житомирі,  привернув увагу до проведення чемпіонату Європи з футболу 2012 року у контексті розмови про політичне сьогодення. Зокрема він зазначив, що наші політики, яким люди довірились на цих виборах абсолютно відірвані від життя суспільства.

- Вітають один одного з якимись віртуальними посадами, ділять портфелі, а ніхто не каже, як житимемо завтра, якими будуть ціни, зарплати. Соромно перед людьми, власне перед закордоном, перед Європою. Приміром, до Євро − 2012 уже не так багато часу, а ніхто ж про це не думає. Я прогнозую, що через півтора роки будуть нові вибори, раніше просто закон не дозволяє. Наша країна втягнута в смугу виборів, тому посадовцям і політикам не до Євро, не до суспільних проблем.

Житомирський регіональний телеканал  „Cоюз − ТВ» у трансляції ексклюзивного інтерв’ю з головою Житомирської обласної ради Іриною Синявською фрагментарно  звернулось до теми місцевого футболу. Звісно, що інтерв’ю мало суспільно − політичний характер. Говорячи про особу екс − губернатора області Юрія Павленка, пані голова зазначала, що: «… Губернатор намагався займатись проблемами області, шукав свого самовираження в царині відродження спортивного життя області, зокрема − футболу, навіть опікав одну з команд. Але, як тільки в Україні стартували позачергові вибори,  Павленко став політиком і співпрацювати з ним було просто неможливо, як із фракцією „нашоукраїнців” у обласній раді”.»

Лише одне з регіональних видань розмістило інформацію щодо місцевого футболу. Це газета „20 хвилин”, стаття під назвою „Легіон − народна команда”. Упродовж теми минулого номера він знову пише про перемогу, яку вперше за 10 років у чемпіонаті області отримала житомирська  команда. В останньому матчі чемпіонату області «легіонери» обіграли малинський «Металург» з рахунком 1:0. Співрозмовник автора матеріалу, Олександр Коцюбко, президент клубу «Легіон», розповідає про секрети успіху своїх підопічних. Він дає високу оцінку згуртованій командній грі „легіонерів”, зазначивши, що у них є власний стадіон, вся необхідна інфраструктура, свої болільники. У статті проведено думку про те, що футбол потрібно якомога більше популяризувати, бо ця гра виробляє дуже необхідні для наших сучасників риси характеру, такі як колективізм, вміння відчути плече друга, вболівання за власну команду, витривалість заради успіху.

У короткому, так званому газетному „бігучому рядку” зазначено, що: „вперше гравець житомирського „Контингенту” Михайло Романов викликаний до збірної України.

Інформація про обласну федерацію футболу відсутня.

Зовнішня реклама Євро-2012, будь-яке графічне зображення цієї події чи логотипу відсутнє.

У друкованих місцевих і регіональних ЗМІ згадування про ЄВРО-2012 − передруківки інформаційних повідомлень інших ЗМІ, зокрема, з Інтернет. Теми − рішення Київради стосовно відшкодування інвесторам будівництва перед НСК «Олімпійський».

Ділові кола Житомирщини очікують перегляд сфер впливу у добувній промисловості регіону, зокрема, у видобутку каменю (щебеню). З цим пов’язують відкриття карної справи та втечу керівника обласних екологів. Щебінь − найбільший стратегічний продукт Житомирської області, незамінний матеріал для будівництва автомобільних та залізничних шляхів, які будуть будуватись та реконструюватись до ЄВРО-2012.

Київська компанія «Українська торгова гільдія» в складі комплексу офісно-торговельного центру на території колишнього меблевого комбінату в Житомирі планує облаштування готелю.

Сприйняття переважною більшістю населення проведення ЄВРО-2012 в Україні − позитивне.

Сприйняття вболівальниками керівника Федерації футболу України Г. Суркіса − нейтральне.

 

 

7.      Закарпаття

 

За звітний період особливих подій, пов’язаних із проведенням майбутнього чемпіонату, не сталося. Як повідомляло радіо «Люкс» у трьох випусках новин, згідно затвердженої Кабміном програми підготовки до Євро-2012 у Закарпатті буде побудовано низку міні-готелів та завершено будівництво дороги. 

За інформацією з деяких джерел, у с. Баранинці Ужгородського району по вулиці Садовій триває будівництво спортивного комплексу, до якого ввійдуть два спортивні зали − футбольний та баскетбольний. Власником цього комплексу є голова регіональної організації Партії регіонів О.Ледида (кандидат у народні депутати за списком партії, у ВР не пройшов, приватний підприємець, власник готельно-ресторанного комплексу «Золота гора»). За його словами, комплекс буде побудовано за два роки і причетне воно до Євро-2012. Поряд знаходяться два приватні міні-готелі.   

Також триває будівництво дороги «Чоп-Київ». Правда, як стверджують у відповідному управлінні, уповільнення темпів будівництва пов’язано із нестачею коштів, тому всі сподівання на затверджену Кабміном програму, згідно якої фінансування відбуватиметься на відповідному рівні.

Огляд матчів.

31 жовтня у закарпатському футболі сталася сумна подія − у розквіті сил пішов з життя тренер ФК „Тячів” Тиберій Фляшко. Ще нещодавно він відзначав свій ювілей − 50-річчя, у честь якого відбувся поєдинок за участю ФК „Закарпаття” - ФК „Тячів”. За свою тренерську кар’єру Тиберій виховав цілу плеяду талановитих футболістів, кілька з них сьогодні грають у різних українських і закордонних професійних клубах.

Обірвалося життя тренера прямісінько у спортивному залі ужгородського спорткомплексу „Юність” під час одного з дитячих турнірів. Лікарі не встигли надати меддопомогу і констатували смерть від обширного інфаркту.

Ужгородський ФК „Закарпаття” 3 листопада  на виїзді поступився луганській „Зорі” − 1:0. Поєдинок був невиразний, про гру закарпатців уже неодноразово говорилося. Цікаво, що на післяматчевій прес-конференції  в.о. головного тренера «Закарпаття» Шаран заявив, що зважаючи на  фінансове забезпечення і матеріально-технічну базу, „Закарпаття” достойно виступає у вищій лізі.

Зовнішня реклама.

Ніякої інформації немає − жодних біг-бордів, листівок тощо.

Інформація у ЗМІ.

 

У газеті «Ужгород» за 03.11.07 у матеріалі «Міський чемпіонат» повідомляється про засідання виконкому федерації футболу м. Ужгорода, де було підбито підсумки чемпіонату міста. Чемпіонат пройшов на належному рівні, боротьба точилася в кожному турі (прохідних матчів не було). Переможцем стала команда "Динамо-УМВС, яка за 2 тури до закінчення змагань здолала свого одвічного суперника — ФК "Здоров'я". Готували чемпіонів Василь Кузьо та Руслан Лютянський. У команді протягом сезону виділялися Руслан Соскида, Василь Стецьо, В'ячеслав Пінковський, Василь Терпак, Михайло Маковський.

Було також відзначено й негативні моменти. Це насамперед стан футбольних полів, який бажає бути кращим (відсутність роздягалень та душових, нескошена трава тощо), мала кількість учасників — сім. Надійшла пропозиція звернутися до підприємств міста створити нові команди. Інша пропозиція — якщо кількість залишиться такою ж, то провести чемпіонат у 4 кола (час дозволяє).

І, звичайно, не зникла вічна проблема — арбітражу (непрофесійний підхід до виконання своїх обов'язків). У зв'язку з цим, щоб залучити професійних арбітрів, які обслуговують ігри чемпіонату, потрібно скоригувати календар ігор.

У газеті «Ріо» за 03.11.07 у матеріалі «Через сито 1/8 фіналу не проскочив жоден слабий клуб» підбиваються підсумки ігор команд, які потрапили до ¼ фіналу Кубка України.

У газеті «Ріо» за 03.11.07 у матеріалі «Сподівання не виправдалися» йдеться про гру 14-го туру на «Авангарді» між ФК «Закарпаття» і «Нафтовиком». Зазначається, що підопічним Шарана можна було нарешті заграти першим номером і здобути три очки. Перемога дозволяла віддалитися від зони вильоту і навіть більше — ввійти до першої десятки. Втім поєдинок охтирського аутсайдера і ужгородської команди довів, що «Закарпаття» забуло, як це грати у ранзі фаворита. До того ж в. о. головного тренера приймав по ходу досить поспішні й незрозумілі рішення.

Після матчу в.о. головного тренера ФК «Закарпаття» Володимир Шаран зазначив, що «Нафтовик» — не така вже й слабка команда «Закарпаття» розправитися з «Нафтовиком» не змогло.

Які причини? В тренера вони свої, мовляв, не виконували окремі виконавці того, про що просив їх перед матчем. Також негарно поводилися... вболівальники, які освистували улюблену команду за посередню гру...

З більш вагомих і технічних причин можна назвати відсутність думки на полі. Як результат − нудна нічия.

Кулуарні розмови.

Вболівальники ужгородського клубу ФК «Закарпаття» вважають, що він почав своє сходження вниз. Це пов’язують з неналежним ставленням керівництва клубу до його проблем  в фінансовому плані. Якщо ситуація не зміниться, то цілком ймовірно, що „Закарпаттю” буде місце у лізі рівнем нижче. Клуб має низку проблем − відсутність тренувальної бази, часті заборгованості із зарплат, преміальних і т.д. 

 

 

8.      Запоріжжя

 

Найбільша увага футбольної громадськості Запоріжжя минулого тижня була прикута до гри "Дніпро"-"Металург" у Дніпропетровську. Туди відправилася велика делегація вболівальників. Та запоріжці програли "придніпровське дербі" з мінімальним рахунком - 1:0. "Металургу" не допомогла ані підтримка вболівальників, які подолали 80 кілометрів, аби допомогти своїй команді, ані відчайдушний крок тренерів, які поставили на гру чистим форвардом півзахисника Дато Квірквелія, розраховуючи на його технічну майстерність в атаці. Попри те, що "Металург" у другому таймі активно атакував і виглядав сильніше суперника, здобув він нуль очок і ще більше ускладнив турнірне становище. Виправити його перед зимовою перервою команда  зможе у останній домашній грі з сімферопольською "Таврією".

У групі "Б" другої ліги традиційно зазнав поразки із великим рахунком "Металург-2": на виїзді він програв свердловському  "Шахтарю" 4:1. Мелітопольський "Олком", який проривається до числа лідерів групи, привіз додому очко з виїзної гри із кременчуцьким "Кременем" - 1:1.

Важливою подією футбольного життя на Запоріжжі має стати заява члена Виконкому ФФУ Віктора Межейка про започаткування в Запорізькій області програми "Стадіон-2012". Але заява з’явилася на сайті ФФУ наприкінці робочого тижня - 2 листопада, тому резонансу від неї поки немає. Детальніше про програму і реакцію на заяву Межейка - у наступному звіті.

Цікава кулуарна інформація відсутня. Є лише неконкретні звістки про те, що власники ФК "Металург", розлючені стрімким падінням команди у турнірній таблиці, виношують якісь рішучі плани покращення гри клубу. Але серйозних фінансових витрат на залучення кваліфікованих тренерів та гравців ці плани, як і раніше, не передбачають. Комедія навколо "Металурга" триває. 

Зовнішня реклама Євро-2012 у Запоріжжі відсутня.

У запорізьких ЗМІ Євро-2012 один раз згадали наприкінці тижня. Газета "Запорозька січ" від 03.11.07р. вмістила коротку замітку "Євро-2012 обійдеться в 118 млрд.грн.". Там розповідається про постанову Кабміну, якою затвердили цільову програму підготовки до Євро-2012. Газета посилається на міністра з питань молоді, сім’ї та спорту В.Коржа, який повідомив, що документ передбачає будівництво спортивних споруд, розвиток транспорту, туризму та супутньої інфраструктури і інші питання.

Один раз у ЗМІ згадали про керівника обласної федерації футболу Олександра Сергача. Але не у зв’язку із його футбольною діяльністю, а у колонці іменинників у газеті "Индустриальное Запорожье". 5 листопада у Сергача день народження, тому він і фігурує у газеті. Решта посадових осіб ФФУ у ЗМІ не згадувалися. 

 

 

9.      Івано-Франківськ

 

Заходи.

У четвер 1 листопада у приміщенні Івано-Франківського міськвиконкому відбулось вшанування футбольного клубу «Ураган» у зв’язку із п’ятиріччям створення команди. Міський голова Івано-Франківська Віктор Анушкевичус (його на заході представили як голову обласної федерації футболу) нагородив подячними листами міськвиконкому першого тренера «Урагану», двох гравців клубу, а також вручив клубу загалом почесну грамоту міськвиконкому.

Під час виступів міського голови Віктора Анушкевичуса та президента НФК «Ураган» Олександра Бубена журналісти дізналися, що вони є хорошими друзями і підтримують зв’язки між собою.

Зовнішня реклама. ЄВРО 2012 відсутня.

Кулуарна та інша інформація по цій темі.

У п’ятницю 2 листопада у Івано-Франківську під час громадських слухань з питань підвищення тарифів на теплопостачання у місті, на якому був присутній голова Івано-Франківського «Теплокомуненерго» Арсен Блащук, на його адресу з боку мешканців міста прозвучали обвинувачення, що «Теплокомуненерго» за гроші простих громадян утримує футбольний клуб «Тепловик» (виступає у чемпіонаті області). Арсен Блащук спростував це, заявивши, що команда утримується за гроші профспілок і він не збирається розпускати її.

У неділю 4 листопада на матчі Першої ліги «Прикарпаття» — «Фенікс-Іллічовець» глядачі відреагували незадоволеним гулом на оголошення про те, що на грі присутній міський голова Івано-Франківська Віктор Анушкевичус. Це прямий результат скандалу навколо нібито зловживань Анушкевичуса у земельних питаннях, який зараз триває у міській раді. У журналістських колах вважають, що через ці проблеми у міській раді Віктор Анушкевичус кидає тінь і на обласну федерацію футболу, яку він очолює, а також на СФК «Прикарпаття», де він є головою ради засновників. Як приклад деякі журналісти приводять те, що досі не знайдені спонсори «Прикарпаття», а також не вирішена проблема добудови центрального стадіону «Рух».

 

 

10.     Кіровоград

 

Провали збірної України, абсолютне фіаско київського «Динамо», інших наших клубів у Європі дещо послабили увагу кіровоградських уболівальників до місцевого футбольного життя. А між тим воно продовжується. Торкнувся його у розмові з кореспондентом «Кіровоградської правди» і голова відділення НОК в області завідуючий кафедрою фізичного виховання КНТУ, людина, котра достеменно знає все, що відбувалося протягом останніх років й відбувається нині в спортивній сфері Кіровоградщини, Володимир Ковальов: «…Що ж до кіровоградського футболу, то він дуже складний і специфічний. Одне можу сказати з певністю - без підтримки з бюджету футбол у нашому регіоні не виживе. І „Зірці" потрібна хоча б часткова, але систематична бюджетна підтримка. Знайдуться меценати-підприємці. Насправді вже й сьогодні дехто готовий виділяти гроші на розвиток клубу. Але їх недостатньо для повноцінного існування команди. Найбільше мене особисто засмучує та обставина, що поки вирішуються ці грошові питання, в небуття може піти ціле покоління талановитих хлопців. За меркантильними міркуваннями ми забуваємо про велику соціально-психологічну роль футболу, адже традиції вболівальників, гуртування навколо команди, навколо однієї мети оздоровлює ситуацію в місті…»

Стосовно інших футбольних новин, то варто відмітити, що на фінішному відрізку першого кола нинішньої першості України серед команд першої ліги у ПФК «Олександрія» відкрилося друге дихання. Після п'ятиматчевої безвиграшної серії підопічні Віктора Богатиря перемогли поспіль два колективи з лідируючої групи. Завдяки голам, забитим по одному у ворота МФК «Миколаїв» і чернігівської «Десни», наші земляки піднялися у турнірній таблиці з дев'ятого на сьоме місце.

Друга безвиграшна серія кіровоградського ФК «Олімпік» (друга ліга) вже досягла шести поєдинків (перша, зі старту змагань, тривала вісім зустрічей). Минулої п'ятниці «Олімпік» знову зазнав поразки з рахунком 3:0 від свердловського «Шахтаря» Луганської області. Таким чином, після п'ятнадцяти турів «Олімпік» має у своєму активі лише 7 очок і «міцно» утримує другу сходинку знизу у своїй групі.

 

 

11.     Львів

 

Жодної акції стосовно підготовки до Євро-2012 у Львові не проводилося.

Жодних елементів зовнішньої реклами (роздача листівок, біг-борди) у Львові та області не спостерігалося.

Головною подією цього тижня стало створення під час засідання сесії Львівської облради наглядової ради за діяльності Оргкомітету з питань підготовки до Євро-2012. До складу наглядової ради увійшли депутати обласної та міської рад. Цікаво, що депутати облради не проголосували за введення до її складу голови бюджетної комісії Львівської обласної ради Степана Давидяка. Наглядова рада не має права втручатися в діяльність Оргкомітету та виконавчих структур з підготовки та проведення Євро-2012. Водночас вона має право здійснювати контроль за використанням коштів та проведення тендерів у процесі підготовки до чемпіонату. Голову цієї ради обиратимуть її члени на своєму засіданні. Власне через цю наглядову раду, подейкують, і проходитимуть усі серйозні питання з підготовки до Євро-2012 на Львівщині.

Цього тижня у Львові перебували делегати від Міжнародної архітектурно-містобудівної експертної ради, які визнали, що місце розташування майбутнього стадіону у Львові є дуже хорошим.

Керівництво Федерації футболу Львівщини цього тижня у місцевій пресі не світилося.

Серед журналістів ходять чутки про те, що до почесного президента ФК «Карпати» Петра Димінського із серйозною пропозицією стосовно купівлі клубу звернулася група київських бізнесменів (наразі невідомо хто). Кажуть, що посередником у цих переговорах виступає екс-капітан збірної України Олег Лужний. За попередніми даними, сума угоди може скласти близько 50 млн. доларів − тобто усі гроші, які Петро Димінський вклав у клуб, і ще кілька мільйонів зверху. Потенційних покупців в першу чергу цікавить земля навколо стадіону «Україна», яка повинна найближчим часом відійти у довготривалу оренду ФК «Карпати». На цій землі можна розвинути серйозну інфраструктуру, в тому числі й спортивну. Чи здійсниться ця угода − наразі невідомо, але багато у чому це залежить від того, чи віддадуть депутати Львівської міськради землю разом зі стадіоном у довготривалу оренду ФК «Карпати». 

 

 

12.     Луганськ

 

Первый раз «Заря» на выездном матче с «Таврией» оказалась без поддержки своих болельщиков, которым показали красную карточку за зажженные на трибуне в Ахтырке фальшфейры. За это клуб оказался оштрафованным ПФЛ и его руководство отказалось вывозить болельщиков в Симферополь. Как сказал вице-президент «Зари» Михаил Федотов, кроме членов фан-клуба, обычно брали с собой детей из детского дома и интерната, они и будут продолжать ездить. Что касается результата матча 0 − 2, то главный тренер луганчан Александр Косевич признался, что «Таврия» победила заслуженно.

Алчевская «Сталь» выиграла на выезде у явного аутсайдера ЦСКА. Это восьмая игра на выезде, в которой впервые команде удалось заработать очки, да и то забив единственный гол. Правда, стоит отметить вратаря алчевцев Бабака, который сумел отразить пенальти.

Во второй лиге «Коммунальник» после ничьи с командой «Горняк-спорт» идет на пятом месте.

Как и ожидалось, на чемпионате области среди любительских команд в верхней части таблицы ситуация накалилась. Северодонецкий «Химик», имевший на одну игру меньше, разгромив 7:1 ФК «Лисичанск», опять вышел на первое место. Теперь, при равном количестве игр у всех претендентов на высшие награды, все решалось в последнем туре. Интрига сохранялась до конца, и только в воскресенье все стало на свои места. После обидного единственного гола, пропущенного от ФК «Попасная», северодонецкий «Химик» откатился на второе место, на первое же вернулась «Агата», разгромившая ФК «Лисичанск» 4:0. Лутугинский «Металлург», забронировавший себе третье место еще за несколько туров до окончания чемпионата, не смог обойти северодончан и подняться выше.

Закончился чемпионат области среди юношей 1993-1994 г.р. Среди городских команд победил ДЮК «Рубежное», на втором месте СДЮШОР из Стаханова, на третьем − СДЮШОР Луганска. Среди районов области команды распределились следующим образом: на первом месте футболисты Лутугинского района, на втором Белокуракинского, на третьем Кременского.

Ветераны тоже окончили свои баталии. Но финал был настолько бескомпромиссен, что «Заря-Луганск» сумела его выиграть только по пенальти. На втором месте команда из Красного Луча, на третьем из Стаханова.

 

 

13.     Миколаїв

 

Заходи в організаціях та обласних державних органах.

Заходів щодо ЄВРО-2012 в області не проводилося.

У неділю. 4 листопада МФК «Миколаїв» грав на виїзді з харківською командою «Геліос». Миколаївці програли з рахунком 2:0. Команда діяла без вогника в атаці. А дві грубі помилки в обороні привели до поразки. Але результат більше передбачений, ніж несподіваний. До цього суперники двічі у минулому чемпіонаті зустрічалися і поєдинки теж завершалися на користь «Геліоса». У всіх трьох офіційних зустрічах миколаївцям ні разу не вдалося вразити ворота харків’ян. На думку фахівців є іще у миколаївської команди комплекс чужого поля. Адже, чому вдома гра виходить, футболісти віддаються їй сповна, незалежно від рангу суперника, та як тільки на виїзді - все, команду, неначе, підміняють; пропадає упевненість і, як правило, втрачають очки?

Чи настроювалися миколаївці виграти цього разу? Навряд чи, якщо згадати, що два тижня тому, після поразки від команди ПФК «Олександрія» президент клубу Сергій Дергунов заявив: «Немає нічого страшного, що наша команда програла. Свої очки ми повинні взяти в домашніх зустрічах з «Динамо-2» і «Енергетиком»».

Як відомо, з «Динамо» вже одне очко отримали за нічийний результат. Після гри у Харкові головний тренер МФК «Миколаїв» В’ячеслав Мазараті підтвердив, що не хотілося б закінчувати перший круг чемпіонату на мінорній ноті. Тому в завершальному матчі першого круга з "Енергетиком" постараємося, щоб і ми самі, і наші уболівальники пішли на зимову перерву в змаганнях з гарним настроєм.

До заявлених 30 очок у першому крузі миколаївцям якраз і не вистачає однієї перемоги.

Зовнішня реклама.  

Біг-бордів, листівок, плакатів, реклами, тощо, які б розповідали про проведення Євро-2012 в Україні, на вулицях міст і сіл області - не виявлено. Не виявлено також використання знаку Евро-2012 на товарах широкого вжитку, одязі, продуктах харчування. 

В ЗМІ області. Преса.

Місцеві засоби масової інформації впродовж минулого тижня не висвітлювали тему Євро-2012.

Про ФФУ згадували у матеріалі «Реконструкция стадиона - дорогая мечта», надрукованого на шпальтах нового миколаївського щотижневика «20 минут». Мова йде про те, що дозвіл на розробку проектно-кошторисної документації реконструкції міського стадіону Миколаївський міськвиконком дав іще рік тому, але через відсутність коштів ремонт просувається дуже повільно. Реконструювати стадіон потрібно, адже «по требованиям Федерации Футбола Украины, стадион будет соответствовать нормам, когда на нем будет медпункт, туалеты для посетителей, а также пластмассовые сидения. Все это планируется сделать до 2010 года. Из-за несоответствия всем требованиям Федерации Футбола Украины, на стадионе собирались запретить футбольные матчи еще в начале сезона. Но руководству футбольного клуба «Николаев» пошли навстречу и разрешили проводить игры. На одной из пресс-конференций в сентябре, мэр Владимир Чайка сказал: «Сейчас два сектора уже отремонтированы. За месяц мы планируем отремонтировать ещё два». Стоимость одного кресла 1 467 гривен. В секторе 306 мест. За год планируют установить 884 места = 1 миллион 296 тысяч 828 гривен» - робить резюме газета «20 минут» 01.11.07.

Іще, щодо спортивних майданчиків. Щотижневик «20 минут» повідомив також про те, що протягом 2008-го року на території пляжів Миколаєва планується збудувати три спортивні майданчики: один - для занять футболом і два - для занять пляжним волейболом. Фінансову допомогу в реалізації цього проекту надасть добродійний фонд «Индиго», створений на базі Миколаївської обласної бібліотеки для юнацтва. Газету про це повідомив голова обласного спортивного комітету Олександр Садовський. На майданчиках тренуватимуться збірні Миколаєва з футболу і пляжного волейболу.

Федерацію Футболу Миколаївської області згадували на сторінках газети «Рідне Прибужжя». У матеріалі «Віват, футбольна Снігурівщино!» розповідається про завершення ігор команд другої групи чемпіонату області. Наводяться слова керівника обласного осередку ФФУ Миколи Єропунова про те, що футбольний турнір удався, «команди продемонстрували неабияку майстерність та жагу до перемоги, й долю фіналу вирішив всього один забитий м'яч». Микола Леонтійович виконав також приємну місію нагородження призерів Першості. («Рідне Прибужжя», 30.10.07).

У цій же публікації «Віват, футбольна Снігурівщино!» йдеться мова про те, що цього року відразу дві команди Снігурівського району увійшли до чільної трійки кращих команд обласної першості. «І цей успіх аж ніяк не можна вважати випадковим. Адже імпульс для розвитку фізичної культури та спорту на теренах району надав ще колишній голова Снігурівської райдержадміністрації, а потому голова районної ради Володимир Луста. За сприяння В.В. Лусти бюджетна підтримка спорту збільшилася утричі, а фінансування кращих футбольних команд Снігурівщини - "Олімп-Агроділа" та "Новопетрівки" - окремим рядком "прописано" у районному бюджеті. Тож нині, - зауважив начальник відділу у справах молоді та спорту Снігурівської РДА Олег Нартов, - ми пожинаємо плоди такої далекоглядної, справді державницької політики… Що ж, важко не погодитися з Олегом Івановичем. І є всі підстави сподіватися, що й депутати Снігурівської районної ради підтримають у бюджеті наступного року ті пріоритети, що визначив Володимир Луста та його однодумці» («Рідне Прибужжя», 30.10.07).

У кулуарах, після публікації цього матеріалу, журналісти говорили про те, що непогано було б, якщо б Володимир Луста (сьогодні він вже заступник голови Миколаївської ОДА) взяв на себе місію щодо підтримки МФК «Миколаїв». Але, мабуть, те, що нині клуб муніципальний, навряд чи, вдасться обласному начальнику перейматися проблемами головної команди краю?

Щодо висвітлення інших футбольних новин, то були матеріали присвячені іграм третього туру Ліги чемпіонів. ««Динамо» выглядело смешно, «Шахтер» - беспомощно...» - це матеріал спортивного щотижневика «Николаевские новости». У матеріалі наголошується, що і керівництво «Динамо» розуміє, що далі так грати київським футболістам не можна. «После матча в раздевалку динамовцев зашел президент клуба Игорь Суркис и сказал, что играть так, как это было в первом тайме, - стыдобища. Второй тайм ему понравился - там уже была какая-то борьба, какая-то игра...». Проаналізувавши виступи українських команд, автор матеріалу зазначає, що «в Лиге чемпионов, по мнению британской прессы, еще остались слабаки». «Обидно, но справедливо комментирует матч английская пресса. Daily Mail: «Ну кто сказал, что в Европе нет легких матчей? После этого замечательного матча данное клише надо выкинуть в мусорное ведро. Киевская защита была беспомощной, и ей будет очень тяжело устоять против любого мало-мальски достойного соперника. «Динамо» выглядело ужасно. Можно сказать, что смешно». («Николаевские новости».30.10.07).

У матеріалі «Джентльмены обидели «Лариссу»» мова йде про матчі на кубок УЕФА. Знайомі українським вболівальникам джентльмени з англійського «Евертона» не залишили шансів грецькій «Лариссе». У матеріалі зазначається, що у поєдинках за цей престижний трофей з українців залишилися лише Тимощук - гравець команди «Зеніт» і Бишовець − тренер московського «Локомотива». На думку автора «присматриваться к командам нам полезно: вдруг динамовцы Киева умудрятся зацепиться за третье место в группе. И из купе Лиги чемпионов пересядут в плацкарт кубка УЕФА! А вот для донецкого «Шахтера» такая перспектива была бы отнюдь не радостным событием» («Николаевские новости».30.10.07).

«Шевченко в «Челси» сыграл «на подтанцовке» - це наступний матеріал спортивного щотижневика «Николаевские новости» також про третій тур Ліги чемпіонів, але тут мова йде про гру команд, у яких виступають гравці збірної України. ««Ливерпуль» Андрея Воронина потерпел второе поражение подряд и опустился на последнее место в турнирной таблице. Шевченко вышел на поле за «Челси» на 89-й минуте. Уж лучше бы Андрей сменил клуб на менее амбициозный и играл регулярно». («Николаевские новости».30.10.07).

«И лидерам побеждать непросто» - матеріал про чемпіонат України з футболу серед команд Вищої ліги. Місцеві журналісти традиційно розглядають його через призму виступів вихованців миколаївського футболу у складах команд, які борються, хто за медалі, а хто за виживання («Николаевские новости».30.10.07).

Традиційно левова частка матеріалів у місцевих ЗМІ присвячена 17-ому туру Чемпіонату України серед команд першої ліги. 26 жовтня у себе вдома МФК «Миколаїв» приймав «Динамо-2».

На думку видання «Новая николаевская газета»:«У болельщиков муниципалов этот матч не вызвал особого интереса, поэтому трибуны были как всегда пустыми, ну разве что сектор с пластиковыми сиденьями был заполнен. Может быть, всему виной − погода». Після гри автор робить висновок, що «МФК "Николаев" не заслуживал поражения, да и ничьи, играя наравне с более именитым соперником (это только название - "ДИНАМО-2"), во многом переигрывая оппонента. Можно говорить о классе команд, но не в этой игре - уж больно молода киевская команда, а в Николаеве довольно опытный коллектив, и "возрастных" игроков у нас побольше будет. В общем - результативная ничья и захватывающий матч». («Новая николаевская газета», 31.10.07).

Радіо. Телебачення.

В передачах Миколаївського обласного телебачення Євро-2012 не згадували.

 

 

14.     Одеса

 

ЕВРО 2012.

За 5 лет Одессе предстоит в развитии туризма пройти путь, который такой туристический центр, как Санкт-Петербург, прошел за 15 лет. Такое мнение выразил начальник городского департамента рекреации и туризма Виктор Аксанюк, представляя программу развития туризма в Одессе на 2008 − 2012 годы. Презентация прошла на заседании горисполкома.

Депутат Сергей Черненко (внефракционный) отметил, что деловой туризм не может развиваться без строительства в городе концерт-холла или выставочного центра. Он предложил в рамках программы выделить для этого землю и пригласить инвесторов. Вице-мэр Михаил Кучук заметил, что на строительство таких объектов поступает очень много предложений от западных инвесторов, но свободной земли в городе нет. Поэтому вкладчикам предлагают участки, с которых необходимо отселить людей, однако инвесторы отказываются. Мэр Эдуард Гурвиц распорядился как можно скорее решить вопрос с выделением такого участка, а также определить перечень мероприятий, которые могут привлечь туристов и четкие даты их проведения, чтобы провести рекламную кампанию. Стоимость программы оценивается в 1 млн. 880 тыс. грн.

Согласно справке «Одесинформа» в городе действуют 62 гостиницы на общее количество 6,3 тыс. мест, 32 санатория на 15,5 тыс. мест, 5 хостелов для студентов. Также в городе насчитывается 24 конференц-зала.

Футбольные клубы.

Руководство «Черноморца» хочет расследовать избиение милицией болельщиков клуба.

Вице-президент футбольного клуба «Черноморец» Олег Марус заявил, что намерен приложить все усилия для расследования инцидента с избиением болельщиков сотрудниками милиции во время матча «Черноморца» с «Карпатами».Об этом сообщает «Одесский спорт» от 29.10.07

В конце первого тайма болельщики зажгли 3 файера, после чего сотрудники милиции вошли в сектор и, используя дубинки, попытались навести порядок. Болельщики, в свою очередь, использовали пластиковые сиденья. По данным издания, часть из присутствовавших на трибуне людей попала в больницу, часть задержала милиция.

«Днестр» не сумел выйти в четвертьфинал Кубка Украины.

Овидиопольский футбольный клуб «Днестр» проиграл на своем поле полтавской «Ворскле» и не сумел выйти в четвертьфинал Кубка Украины.

Полтавчане выиграли со счетом 1:0.

Единственный гол в матче забил Грумич на 44-й минуте встречи.

 

 

15.     Полтава

 

«Ворскляни грали краще, але не перемогли», «Чергова вимучена перемога «Динамо» в цьому сезоні», «Обидно, но не стыдно» - так охарактеризувала преса матч 14-го туру «Ворскла» - «Динамо» (Київ). Перед його початком усі футбольні аналітики твердили, що господарі мають високі шанси на позитивний результат, адже «динамівці» після Ліги чемпіонів не в найкращому гуморі. У букмекерських конторах Полтави багато ставок робилося на нічию. Кияни забили швидкий гол, далі діяли невиразно, а під занавіс матчу взагалі грали на утримання рахунку. «Ворскла» ж після пропущеного м`яча не знітилася і мала багато хороших моментів, щоб встановити паритет, та невдалося. Майже 13 тисяч глядачів оплесками проводжали своїх улюбленців після фінального свистка.

На прес-конференції Йожеф Сабо говорив багато і в основному виправдовування. Анатолій Момот, про «волейболіста» у складі «Ворскли» Пуканича повідомив, що того переведено в дубль.

Це був останній домашній поєдинок «Ворскли» у цьому колі, але чомусь для численних глядачів організатори нічого цікавого не придумали. А раніше щось робили, концерти, розваги, виступав мер. Зараз мабуть вже це нікому не потрібно.

Кременчуцьких вболівальників у 15-му турі першості України в другій лізі порадував «Кремінь». У Запоріжжі був розгромлений «Металург-2» - 4:0. На даний момент «Кремінь» посідає найвище місце серед команд Полтавщини − дев`яте. У «Горняк-Спорт» з Комсомольська була непроста домашня гра з одним з лідерів «Комунальником». З луганська приїхала на матч численна група підтримки. Господарі двічі вели по ходу зустрічі, але пропустили голи зі стандартів. Рахунок матчу - 2:2. Кращим у складі комсомольської команди став воротар Ночовний, вихованець місцевої школи. ФК «Полтава» вже кілька матчів не може забити бодай один м`яч супернику, цього разу криворізькому «Гірнику». А нагод принаймні у першому таймі було п`ять. У підсумку нульова нічия і комфортне четверте місце знизу таблиці. Знову на посаді директора ФК «Полтава» поновлено Володимира Петровича Нестерова.

За два тури до завершення чемпіонату області з футболу у першій лізі загострилася боротьба за чемпіонство. Лідери - ФК «Велика Багачка» та кременчуцька «Криничка» йдуть без втрат. У них однаково очок, але різниця м`ячів у Багачки набагато краща. Окрім того три команди борються за третє місце: «Зеніт» (Полтава), «Локомотив» (Гребінка) та ФК «Лубни». В останньої шанси найкращі, бо залишилися матчі з аутсайдерами.

Цього тижня що не подзвоню в обласну ФФУ, то все нікого не застану. Працівники по відрядженнях, проводяться фінали обласної ДЮФЛ по вікових групах.

Що привернуло мою увагу в пресі окрім основних тем:

В газеті «Полтавщина спорт», на останній сторінці, в рубриці «Перспектива» інтерв`ю з президентом федерації пляжного футболу Полтавщини Олегом Павлюченком. Автор не вказаний, але очевидно матеріал рекламний, бо наведені контактні телефони. В останньому питанні про плани на наступний рік Павлюченко каже: «У наступному році плануємо провести міські та обласні змагання, сформувати збірну Полтавсьої області для участі в чемпіонаті України.» Тепер зрозуміло в чому «Перспектива».

Зовнішньої реклами щодо Євро 2012 в місті не зафіксовано.

 

16.     Рівне

 

Нарешті у всеукраїнських засобах масової інформації з’явилися перші приємні звістки про конкретні кроки столичної влади щодо підготовки до Євро-2012, що позитивно позначилося на настроях пересічних вболівальників. Так, у розмові з колишнім футболістом, а нині затятим прихильником рівненського „Вереса”, директором МПП „Лєда” Олексієм Єлисєєвим, який досі доволі скептично ставився до реальності проведення чемпіонату континенту на теренах України, простежуються оптимістичні нотки. Зокрема, вважає, що пошуки взаємодії Президента і прем’єр-міністра, свідчить про те, що верхні ешелони влади нарешті збагнули вагу шансу, який випав нашій державі. До слова, Олексій Єлисєєв користується високим авторитетом серед вболівальників, оскільки вважається хорошим знавцем футболу. Щоправда, на його думу, президентові Федерації футболу України Георгію Суркісу необхідно займати більш активну позицію в питанні підготовки до Євро-2012. „Байдуже, - каже він, - хто і як ставиться до Суркіса. Головне, що він зарекомендував себе цілеспрямованою людиною. Треба тільки, щоб він з свого боку зробив усе можливе, щоб його починання завершилися логічним фіналом − проведенням Євро-2012 в Україні. Минуть роки і в пам’яті мільйонів шанувальників України Суркіс залишить по собі добре ім’я”. Водночас у товаристві Олексія Єлисєєва зав’язалася гостра дискусія з приводу очікуваного прогнозу Георгія Суркіса, як надалі розвиватиметься вітчизняний футбол. Вболівальники хочуть почути конкретну програму ФФУ, котра сприятиме підвищенню рівня майстерності як клубних команд, так і національної збірної. В усякому разі, вони сподіваються, що ФФУ за підтримки держави зуміє створити такі ж умови (починаючи від дитячого до професійного футболу), які існували за часів Радянського Союзу.

Дещо протилежні думки з приводу об’єднання зусиль двох гілок влади висловив міський голова Рівного, водночас почесний президент ФК „Верес”, Віктор Чайка. З його слів, ні Віктор Ющенко, ні Віктор Янукович не є тими особистостями, котрі можуть об’єднати націю довкола однієї ідеї. А щодо обіцянок з приводу підготовки до Євро-2012, міський голова Рівного судить через призму задекларованих програм підтримки житлово-комунальної галузі. Наприклад, обіцяні на початку року 2 мільйони гривень на ремонт ліфтів сміливо „можна холодною водою запити”. Якщо вони не звикли відповідати за свої слова, на думу Віктора Чайки, ці люди не заслуговують на довіру. Разом з тим, як вважає міський голова Рівного, якщо комусь в Україні і потрібне Євро-2012, то це, мабуть, тільки фанатам футболу та Георгію Суркісу.

На жаль, досі в Рівному не спостерігається ні реклами, ні символіки Євро-2012. Проте, як запевняють пересічні рівняни, дуже шкода, бо переважна більшість українців навіть уяви не мають, як виглядає символіка Євро-2012. Водночас довелося почути негативне порівняння України з Польщею, мовляв, там уже навіть годинники на площах у великих містах запустили, які відраховують час, що залишився до початку чемпіонату континенту. Зрештою, на думку окремих рівнян, було б добре, коли підготовка до Євро-2012 нагадувала б лаштування до якось величного свята, як це буває, наприклад, перед Новим роком.

В місцевих засобах масової інформації хіба що „Літопис Заходу” вмістив інформацію про розроблений проект стадіону у Львові, де проходитимуть матчі Євро-2012. Інші представники мас-медіа тему футболу звели до інформацій про поєдинки „Вереса”, „Штурму-МЕГУ” та ситуації в чемпіонаті області.

 

 

17.     Суми

 

На минулому тижні в Сумах журналісти та вболівальники обговорювали заяви, зроблені високопосадовцями з приводу демонтажу споруди ділового центру біля НСК «Олімпійський». Зокрема, вони звертають увагу на реакцію Міністра у справах сім’ї, молоді та спорту Віктора Коржа, який після вказівки Президента на засіданні Кабміну розібрати  споруду з допомогою «кувалди» заговорив про те, що будівля, яка зараз зводиться біля «Олімпійського», буде демонтована. Прихильники футболу відразу згадали як у липні на прес-конференції пан Корж озвучив намір надати проект реконструкції НСК «Олімпійський», який би ув’язувався з будівництвом ділового центру «Троїцький», тим самим фактично визнавши право на життя цього об’єкту. І як перед цим на урядовому засіданні під керівництвом віце-прем’єр-міністра Володимира Рибака Віктор Корж заявляв діаметрально протилежні речі: «В жодній країні світу нікому і в голову не прийшла б думка закрити будівлею унікальну спортивну споруду. Тільки нездорова людина може сказати. Що будівництво допоможе реконструкції «Олімпійського».

Така непостійність у думках і висловлюваннях, на переконання вболівальників та журналістів, може свідчити лише про те, що Міністр не має реальних важелів впливу на виниклу ситуацію, а, отже, й  до останньої його заяви не слід відноситися серйозно. Бо, насправді, для цього одного міністерського бажання, навіть якщо воно є справді щирим, замало. І в цьому плані сумчани висловлюють солідарність з президентом ФФУ Григорієм Суркісом, який не виключає, що ситуація довкола «Олімпійського» може спровокувати у Києві другий майдан − цього разу спортивний. І в разі, якщо події розвиватимуться саме в цьому напрямку, сумчани не виключають своєї участі в протестних акціях.

На минулому тижні резонансні події в футбольному житті міст та районів області були відсутні.

Зовнішня реклама Євро-2012 в Сумах відсутня.

Газета «Ваш шанс» у номері за 31 жовтня під заголовком «Город, где живут футболом» вмістила звіт про ІІІ міжнародний юнацький  турнір пам’яті колишнього голови федерації футболу Конотопа Володимира Волкогона, який проходив з 23 по 25 жовтня у Конотопі. Видання акцентує увагу на високій оцінці, яку дали учасники змагань цьому турніру, організованому місцевою федерацією футболу. Її голова Олександр Кирей у спілкуванні з кореспондентом «ВШ» зазначив, що в Конотопі крім юних футболістів 1993 р.н. з Києва, Донецька та Москви чекали також на команди «Ладу» з Тольятті та мінське «Динамо». «Але важко зібрати такі команди в одному місці в один час. Вони професіонали, у кожного свій календар. Тому турнір, запланований місяцем раніше, довелося переносити», - говорить О. Кирей.

Газети «Данкор», «В двух словах», «Панорама» та «Сумщина» за 31 жовтня дали інформації про чергові зустрічі «Нафтовика-Укрнафти» та краснопільського «Явора» у чемпіонаті України. «Данкор», зокрема, пише, що «Явору», якщо він продовжить грати у тому ж дусі, як у домашньому поєдинку 15-го туру, цілком під силу повернути на трибуни «Ювілейного», де проходила гра сумського вболівальника.

 

 

18.     Тернопіль

 

У Тернополі та в регіоні зовнішньої реклами Євро-2012 не має. Прихованої реклами також немає.

Місцеві аналітичні публікації, радіо і телепередачі на тему Євро-2012 відсутні.

У Тернопільській ОДА підготовлено перелік земельних ділянок, які пропонується передати під будівництво туристичних комплексів, повідомив під час прес-конференціїї 30 жовтня начальник управління туризму ТОДА Михайло Лисевич. За його словами, це дасть можливість розвивати туристичну галузь, відповідно, залучати інвестиції, поліпшити соціально-економічний стан регіону і створити привабливі умови для відвідання туристами Тернопільської області під час проведення Євро-2012.

Кулуарні новини.

Дирекція Тернопільського міського стадіону сподівається, що на розвиток споруди у бюджеті міста на 2008 рік закладуть близько 500 тисяч гривень. На стадіоні необхідно встановити якісне освітлення, електронне табло і провести ряд інших робіт. У кулуарних розмовах депутати Тернопільської міської ради кажуть, що нормальне фінансування реконструкції стадіону і міського спорту загалом, залежатиме від порозуміння між двома найбільшими фракціями − БЮТ і “Наша Україна”. Наразі ці дві фракції “воюють” між собою за сфери впливу у місті, земельні ділянки тощо. Відповідно, якщо одна фракція підтримує певне питання, інша голосує проти.

 

Моніторинг тернопільських друкованих ЗМІ.

 

Щоденна газета “20 хвилин”:

“Юніорська збірна України пробилася на Євро-2008”; “Футбол гратимуть у робочий час, поки не буде освітлення” − матч із “Таврією” тернопільська “Нива” змушена грати о 14.00 годині, оскільки на міському стадіоні немає освітлення. Якісне освітлення і електронне табло планують встановити лише наступного року. “Футбольне поле тепер стрижуть в шести режимах”  − нову німецьку машину за доглядом за газоном придбав нещодавно Тернопільський міський стадіон. На техніку витратили 41 тисячу гривень. “Бразилія стала організатором чемпіонату світу 2014 року з футболу” (За інформацією Інтернет-видань). “Євро-2012. Варшава не може знайти місце для нового стадіону” (За інформацією Інтернет-видань). “Скандал в “Карпатах” − львівська команда всупереч указу ПФЛ хоче провести матч із “Дніпром” на годину пізніше. Футболісти “Карпат” не бажають грати за напівпорожніх трибун. “ФІФА розпочинає “справу Матузалема” (За інформацією Інтернет-видань) − про слухання “справи Матузалема” − суперечки між іспанською “Сарагосою” і донецьким “Шахтарем”.

 

“Свобода”:

“Футбол. Чемпіонат України: вища ліга. В Одесі не жартують” − про результати 14-го туру чемпіонату України. “Підготовка до Євро-2012 зрушила з місця” − Кабмін прийняв державну програму з підготовки до Євро-2012. У першу чергу фінансуватимуться з держбюджету проекти, будівництво яких гарантовано українським урядом. 10% робіт фінансуватимуть з бюджету, 90 − за кошти інвесторів. Загалом на реалізацію програми передбачено витратити 118 млрд. грн. “Відверто про “Динамо”. Ні тренерів, ні команди” (За інформацією ЗМІ) − відомі футболісти “Динамо” Олег Саленко, Анатолій Дем’яненко та Віктор Леоненко жорстко прокоментували ситупцію, яка склалася в “Динамо”. Стаття критична на адресу Ігоря Суркіса, Йожефа Сабо.  

 

“Нова Тернопільська газета”:

“Віктор Леоненко: “Гравці “Динамо” повинні доплачувати, що в Лізі Чемпіонів на поле виходять” (За інформацією ЗМІ) − стаття критично на адресу клубу “Динамо” загалом, Йожефа Сабо, Ігоря Суркіса. “Єврокубки. Подвійний “облом”  − депресивним з усіх боків став черговий раунд єврокубкових баталій для України. “Футбол. Вища ліга. “Дніпро” тримається другим”.

 

“RIA-плюс”:

“На Євро-2012 нам дадуть 140 мільйонів” (За інформацією Інтернет-видань) − цього року Європейська комісія надасть Україні фінансову допомогу у розмірі 140 млн. євро. 

 

Про чемпіонат Тернопільської області з футболу розповіли газети “Свобода”, “Номер один”, “Місто”, “Тернопіль вечірній”, “Нова Тернопільська газета”, “Нова ера”, “20 хвилин”, “Вільне життя”, “Четверта влада”, “RIA-плюс”. 

 

Про гру “Ниви” з ФК “Нива-Світанок” інформували: “20 хвилин” (“І Вінницю поставили на коліна...”); “Свобода” (“Здолали одноклубників”), “Тернопіль вечірній” (“І знову перемога”), “Вільне життя” (“Світанкова “Нива” нашій поступилася”); “Нова Тернопільська газета” (“Перемога “малою кров’ю”. “Велику” залишили для “Таврії”), “Номер один” (“Тернополяни перемогли одноклубників з Вінниці”); “RIA-плюс” (“Тезку” з Вінниці − на коліна”). 

 

Про гру “Ниви” з ФК “Таврія” інформували: “20 хвилин”: (“За крок до сенсації); “Свобода” (Поразка, що вартує перемоги”),  “Вільне життя” (Поразка, варта перемоги).

 

Тернопільське державне телебачення, телеканал “TV-4”, “Smile TV”, ФМ-станції “Українська хвиля”, “Радіо Тернопіль”, “Радіо ТОН” та обласне державне радіо в інформаційних випусках та випусках спортивних новин повідомляли про чемпіонат області з футболу, про гру ФК “Нива” з командою “Таврія”.

Тернопільські ЗМІ інформували про поточні футбольні новини України та зарубіжжя.

 

 

19.     Харків

 

На прошедшей неделе каких-либо значимых событий, связанных с подготовкой к Евро-2012 в Харькове не было.

Мэр Михаил Добкин во время общения с журналистами сообщил, что в Харькове до 2012 года будет реконструировано 60% твердого дорожного покрытия − для этого необходимо около 600 млн. грн. (500 млн. будут привлечены в развитие города путем выпуска ценных бумаг: в частности, за счет выпуска ценных бумаг в 2008 году город намерен направить на эти цели около 200 млн.грн.). Добкин сообщил, что провел переговоры с первым зам.министра финансов и ожидает в ближайшее время разрешение Минфина на тендер.    

В кулуарах продолжается обсуждение концепции «Металлист-сити». Журналисты отмечают, что самый  компетентный человек в  вопросах подготовки к Евро-2012, Владимир Бабаев продолжает называть Харьков в числе запасных городов, реально обещая к 2009 году только полную готовность стадиона «Металлист».  Больше никаких четких обещаний с указанием конкретных дат сдачи проектов из его уст до сих пор не прозвучало. О том, что город активно готовится к ЧЕ, сегодня говорит только Восточная трибуна стадиона − уже готова часть каркаса. Вокруг стадиона − без изменений. Архитекторы объясняют − даже эскизный проект «Металлист-сити» еще не окончательный: для полноценного плана − что и где будет в километровой зоне вокруг стадиона − нужно договориться с владельцами близлежащих земель, а у DCH (фирма Ярославского) пока только одна 100% договоренность (скорее всего, имеется в виду завод им.Фрунзе). Завод им. Фрунзе переедет, а на освободившейся земле создаст свой проект. «Сырой проект» «Металлист-сити» - это жилой комплекс, спа-центр, гостиница и «сити-центр». Окончательную концепцию городу обещают после Нового года.

Реальные очертания начинает приобретать перспектива появления в городе новой 5-ти звездочной гостиницы на пл. Свободы на пустыре, обнесенном забором (Алексей Ярославский, СП «XXI век Харьков»). По словам главы совета директоров Украинской строительной ассоциации Льва Парцхаладзе, на следующей неделе приедут иностранные специалисты для осмотра территории под проект.

Проведение дороги через парк им. Горького продолжает оставаться в центре споров − как повлияет вырубка деревьев на окружающую среду будут проверять, Государственное управление охраны природы вместе с Государственной экологической инспекцией в Харьковской области.  Футбольные болельщики активно празднуют победу «Металлиста» над «Динамо» (в субботу были фейерверки во всех районах города, подготовленные, видимо, заранее − они начались в момент окончания матча). Все чаще слышатся высказывания, что Маркевича город так просто никуда не отдаст − это будет настоящий бунт.

Внешней рекламы по Евро-2012 кроме той, что вывешена на стадионе «Металлист»  не появилось.

Перед всеми матчами и в перерывах на экране на стадионе «Металлист» крутится рекламный ролик ( до 2-3-х минут), на котором демонстрируется проект «Металлист-сити» и реклама фирмы Ярославского «DCH». 

В региональных СМИ («МедиаПорт- новости», ТК «S-Tet» и на одноименном сайте от 31.10.07)  со ссылкой на «Корреспондент.net» прошло заявление Виктора Коржа об утверждении правительством  проекта государственной программы по подготовке к Евро-2012 в Украине, которая предполагает вложение 118 млрд.грн.

Региональное Интернет-издание «Дозор» от 01.11.07 дало заявление представителя Всемирного Банка Мартина Райзера о том, что проведение Евро-2012 является для Украины серьезным вызовом, поскольку, если подготовка будет проведена неправильно, то можно очень много потерять (со ссылкой на «Деловую неделю»).

«МедиаПорт- новости» ( ТК «S-Tet» и  одноименный сайт от 02.11.07)  со ссылкой на «РБК-Украина» сообщили о заявлении Владимира Яцубы: подготовка документации по объектам, строительство которых будет финансироваться под Евро-2012, поручено мэрам городов.

 

 

20.     Херсон

 

Завершился чемпионат Украины по футболу среди женщин, но сезон для сильнейших украинских женских клубов не закончен. Впереди розыгрыш Кубка Украины, финал которого пройдет 10 ноября в Киеве на стадионе им. В.Банникова. В первых полуфинальных матчах 28 октября «Легенда» (Чернигов) - «Южанка-Мастер С» (Херсон) херсонки проиграли и надеялись на домашнюю ответную встречу. Она  прошла в субботу 3 ноября  в Цюрупинске, так как на стадионе «Кристалл»» в Херсоне состоится матч за звание чемпиона Херсонщины между «Миром» (Горностаевка) и СК Каховка. А стадион «Южанка-Мастер С» (Херсон) находится на ремонте.

Для Цюрупинска это уже привычное явление. Матчи девушек вызывают не меньший интерес у болельщиков, которые приезжают и из Херсона. На местом стадионе «Динамо» в Цюрупинске собралось около 200 человек − с плакатами и пищалками. Несмотря на такую поддержку херсонки проиграли 5:1.

На стадионе «Кристалл»» в Херсоне в субботу 3 ноября состоится матч за звание чемпиона Херсонщины между «Миром» (село Горностаевка Новотроицкого района) и СК Каховка. Можно отметить, что на матч собралось довольно много болельщиков − не менее 700 человек. 500 человек на автобусах привезли из Каховки и 200 из районного центра Горностаевка, плюс херсонские болельщики. К матчу было приковано внимание всей футбольной общественности. Победила Горностаевка (2:0). Зрители также попытались выяснить отношения на трибунах, но конфликт погасили. Замечу, что Кубок после матча не вручали, видимо награды футболисты получили в другом, более уютном месте.

Проходит традиционный кубок газеты «Новый день». Проблема с полями. На стадионе «Кристалл» играет только «Кристалл», стадионы «Старт» и «Мастер-С» закрыты на ремонт. Остается поле завода им. Петровского.

Матчи 3-го тура в 1-й  лиге XV открытого чемпионата области по минифутболу собрали около 50-70 болельщиков на каждый матч. Они менялись, в зависимости от играющего коллектива.

Стартует спартакиада Херсонского городского общества «Спартак». В ее рамках пройдут соревнования по мини-футболу, участие в них примут 10 коллективов.

Что касается отношения любителей футбола к проведению Евро, то спортивный журналист местной государственной телерадиокомпании Максим Лозовый высказал по этому поводу такое экспертное мнение: «Не секрет, что Херсон - единственный областной центр в Украине, который на сегодняшний день не имеет ни одного профессионального футбольного клуба. Наши болельщики уже забыли, когда последний раз приходили на стадион «Кристалл», чтобы поболеть за любимую команду, которая три года назад играла во второй профессиональной лиге Украины. Единственным утешением  для них сейчас стал чемпионат области, где тоже дела не наилучшие: победителем этого сезона стал «Мир» из села (!) Горностаивка Новотроицкого района. Не в обиду горностаивцам, но это далеко не тот уровень футбола, на который мы заслуживаем. Тем не менее, даже этой команде херсонские «Сигма» и «Кристалл» не смогли составить достойной конкуренции. Досадно и из-за того, что лучшего, наверное, ждать в ближайшие года не придется, учитывая на откровенную апатию к футболу, прежде всего со стороны местной власти. Но десятки тысяч херсонских фанов «короля спорта», забыли о футбольных проблемах собственного города, когда наша страна вместе с Польшей выиграла тендер на проведение  Евро-2012. Эйфория, радость, эмоции оттого, что чемпионат Европы из футбола будет проходить в Украине, бурлили долго. Но со временем нас постепенно начал охватывать уже обычная грусть. До 2012 года, будто еще и далеко, но работы немало: стадионы, которые надо еще строить-достраивать, реконструировать, Отели? Пятизвездочных — раз-два и нет, других — мизер... Дороги? Их много, и не по все можно ездить. В стране нет ни одной автомагистрали, которая бы соединяла города, где будут проходить матчи. А АЗС, парковки — сколько же так как иностранцев на своих авто примчать на матче? Туристический и ресторанный сервис, бытовые услуги, торговая сеть — все может быть на высоком уровне. Здесь бы за работу браться, а руководители страны все не договорятся между собою, высокопоставленные чиновники не знают, на каком мире, то ли пак, кресле, будут завтра. Бесспорно, визитной карточкой ЧЕ-2012 станет Киев. Завершающий аккорд европейского футбольного праздника − финальный матч, встречи официальных и высокопоставленных лиц, фанатов, гостей, а еще шоу, зрелища. Итак, надо, надо... С нетерпением ждем, когда же, в конце концов, решится проблема № 1 для столицы − стадион «Олимпийский», вплотную к которому начали сводить огромный торгово-развлекательный центр. И хотя строительство уже прекращено, но результата нет. Все это понимают футбольные эксперты Херсонщины. Порадовал тот факт, будто бы для  граждан Украины билеты на матч станут своеобразной въездной визой к Польше и, в частности херсонцы, смогут беспрепятственно прибыть в страну-партнер. Нас не оставляют надежды, что к проведению Евро-2012 Украина будет готова, отступать некуда, иначе наберемся стыда на века. Верим также, что благодаря надлежащей подготовке к чемпионату Европы 2012 возродится и херсонский футбол».

Местные СМИ информировали о ходе чемпионата области по футболу.

 

 

21.     Черкаси

 

Зовнішня реклама «Євро-2012» в місті відсутня.

 

Кулуари.

Цього тижня ми цікавилися роботою відділення футболу обласної спеціалізованої школи олімпійського резерву. Відділення футболу тут було відкрите в 1998 році і на цей час у ньому займається 289 спортсменів, створено 11 вікових груп. 4 команди беруть участь у першості області, а 2 команди − у першості України. Втім, у відділенні існує чимало проблем. По-перше, школа не має власного стадіону, а орендує його у військової частини. Термін оренди завершується. За словами директора СДЮСШОР Леоніда Сіренка, поле, ймовірно, заберуть. Окрім цього, воно не відповідає потрібним розмірам. Тож, якщо найближчим часом питання не будуть врегульовано, то, можливо, відділення футболу буде закрито. До речі, сьогодні 30 вихованців школи поповнили різні футбольні клуби („Шахтар”, „Динамо”, „Іллічівець”, „Дніпро”).

 

Преса.

У газеті „Спорт та здоров’я” за 31.10.07 опубліковано статтю „Як утратити перемогу за дві хвилини” − про матч ФК „Дніпро” (Черкаси) з київською „Оболонню”. Зазначається, що „господарі дали справжній бій столичним футболістам, мали добрі шанси здобути три очки, й усе ж програли − 3:4”.

Аналогічний матеріал розміщено у „Вечірніх Черкасах” за 31.10.07. Зокрема, зазначається: „...складається таке враження, що футболісти „Дніпра” цього сезону поставили перед собою мету чи то суперника, чи то своїх вболівальників дивувати сенсаційним підсумком зустрічі у кожному турі”.

У газеті „Спорт та здоров’я” розміщено статтю „Футболу він не зрадив ні на йоту...” пам’яті тренера, арбітра, інспектора, футбольного функціонера Анатолія Маяцького, якому цього жовтня виповнилося б 70.

У цій же газеті замітка про результати чемпіонату області. Найкращою командою Черкащини стала „Тясмин-Газовик” (Кам’янка).

Тут же розміщено статтю „Майстерності й роки не на заваді” − про змагання серед ветеранів футболу.

У цій же газеті матеріал про поєдинки 14-го туру чемпіонату України з футболу серед команд вищої ліги, а також про матч ліги чемпіонів між „Міланом” та „Шахтарем”.

Газета також опублікувала статтю „Майстер-клас від манкуніанінців або відкритий футбол по-європейськи!” − про матч між „Динамо” та „Манчестер Юнайтед”.

У „Вечірніх Черкасах” подано турнірну таблицю чемпіонату області, опубліковано статтю про хід чемпіонату Черкас.

У газеті „Антенна” за 31.10.07 опубліковано статтю „Футбольні фани не побилися”. Йдеться про те, що працівники відділу кримінальної міліції у справах неповнолітніх УМВС України в Черкаській області отримали оперативну інформацію про можливу сутичку вболівальників черкаського „Дніпра” та київської „Оболоні” під час останнього матчу. Однак, правопорушень вдалося уникнути.

 

 

22.     Чернівці

 

Впродовж тижня ніякі заходи в контексті „Євро-2012” в області не проводились.

Будь-яка інформація на зовнішніх рекламних носіях по згаданій темі відсутня.

Огляд ЗМІ.

Обласна преса, електронні ЗМІ широко висвітлювали впродовж тижня десятилітній ювілей  Чернівецької міської дитячо-юнацької футбольної ліги. При цьому наголошувалось, що Чернівці стали першим містом в Україні, в якому було засновано дитячо-юнацьку футбольну лігу.

В її рамках регулярно проводяться кубки, чемпіонати та турніри, серед яких, зокрема, міжнародні змагання пам’яті буковинського тренера Григорія Павленка.

До ювілей ліга прийшла з чималим доробком. Було провело понад 350 турнірів, у яких взяли участь 296 команд.

В інтерв’ю кореспонденту радіо „Буковина” Павлу Токарю в програмі „Спорт для всіх” (30.10. 15.40) відповідальний секретар об’єднання Степан Гатрич, зокрема, повідомив, що на правах колективних членів ліги міське управління освіти проводить змагання серед юнаків 91, 92, 93, 94 року, а ліга працює з дітьми  95-го, 96 і 97років. Проведено чемпіонат ліги з участю дітей, яким сьогодні 10 років, тобто, їх вік відповідає віку ліги. В змаганнях взяли участь 8 команд. Кращим гравцем турніру  визнано максима Карп’юка.

„Нині кращі вихованці,— зазначає кореспондент,—  виступають у вищій, першій та другій футбольних лігах України. На святковому засіданні, що відбулося у міській раді, подяками та преміями нагородили найуспішніших футболістів, тренерів, суддів та меценатів.”

Газета „Вечірні Чернівці” останнім часом взялась системно висвітлювати футбольну тематику. У номері за 1 листопада, зокрема, вміщено інформацію „Чернівчани забили лише з пенальті”. Йдеться про перемогу ФК „Буковина” над київським „Динамо-3”. Зазначається, що „перспективні гравці динамівського колективу показали непогану гру”. Звертається, зокрема, увага на гру голкіпера київлян Дениса Бойка, хоча пенальті йому забив буковинець Богдан Скибінський.

Газета вміщує також інтерв’ю з Владиславом Кащуком „Колись у матчі з „Буковиною” я заробив кутовий”, взятим під час Інтернет-конференції. Зазначається, що Ващук є „одним з кращих гравців київського клубу часів Незалежності”, а також вдала гра футболіста у Лізі чемпіонів наприкінці минулого століття. Відповідаючи на питання про ідею об’єднання чемпіонатів Росії і України, Ващук відповідає : „Позитивно, я двома руками „за”!”

Видання подає також інформацію про відзначення кращих у міській футбольній федерації. (редакційна стаття „Дрім-Тім-Еталон” отримав „Золото”. Нагородження чемпіонів та призерів чемпіонату відбулось минулого тижня з участю заступника Чернівецького міського голови Інни Юнацької, керманича буковинського футболу Петра Кобічека та голови Чернівецької міської федерації Сергія Задорожняка. Наголошується, що нинішнього року міська федерація провела другий меморіальний турнір пам’яті Михайла Добрянського, чемпіонат міста з міні-футболу, турнір пам’яті Олега Костіва та Віталія Пукая, до дня матері серед жіночих команд, кубок Чернівців, чемпіонат Чернівців.

Телеканал ТВА в інформаційній програмі (01.11. 9.30) в репортажі журналіста Сергія Батюка розповів про футбольний турнір, організований Чернівецьким відділенням Київського торгово-економічного інституту. Зазначалось, що в цьому вузі футбол є популярним видом спорту і інтерес до нього передається новим поколінням студентів традиційно.

чевня3.06.2007 р. Чемпіонат Черкаської області. 9 тур.

 

23.     Чернігів

 

У кулуарах коментуються потужні фінансові ін’єкції «Партнер-Банку», подарунки автомобілів гравцям, що не допомогли ФК «Десна» успішно змагатися з провідними клубами І ліги, які перемогли чернігівців у чотирьох матчах. Навіть великі гроші не спроможні примусити гравців «Десни» стрибнути вище себе, бо природа не дала їм відповідного потенціалу.

Багато розмов точиться навколо некваліфікованого суддівства або заздалегідь упередженого, тобто підкупленого, незважаючи на загін інспекторів. Багато обурених коментарів висловили чернігівські вболівальники на адресу арбітрів кубкового матчу «Десна» - «Нафтовик-Укрнафта», які не зарахували чистий другий гол у ворота гостей. Цю грубу помилку підтвердив і відеоповтор, який особисто переглянули інспектор матчу В.Звянінцев та делегат ФФУ В.Сирота. А сигналізував про оманливе поза грою асистент С.Школьний з Вишгорода.

У кулуарах також жваво і гостро коментують той факт, що Кабінет Міністрів України прийняв постанову «Про затвердження державної цільової програми підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу».

Ось деякі висловлювання футбольної громадськості Чернігова:

- Скільки ще програм треба прийняти, щоб вони нарешті почали безпосередньо на практиці реалізовувати і щось робити для прийняття ЄВРО 2012?

- В бесконечной череде принятия подобных законопроектов, программ и пр., мы «просрем» главное - заберут у нас ЕВРО, и дело с концом. Тупизм полнейший.

- "10% робіт фінансуватиметься за рахунок бюджету, а 90% - залучення інвесторів. В цілому на реалізацію програми передбачено витратити 118 млрд. грн."

Да уж, наверное, все довольны? 12 млрд. даст государство (из них 50% куда-то исчезнет, как пить дать). Прошло полгода, а только сейчас выделили по сути 6 млрд. Панове, пора хелп кричать. Почему никто не готовит бизнес предложения для частных инвесторов. Да на «х…» от государства такие подачки. Сделайте инвестиционный климат соответствующий - люди сами все сделают.

- Цікаво який по черзі цей "базовий законопроект"?

За півроку навіть з територіями для забудови стадіонів не визначилися…

Программы,  программы ...в принципе, всё как всегда, как при бело-синих и оранжевых принимаем всякую забуду, а толку никакого

 

В інформаційному просторі Чернігівщини, в містах і селах області  зовнішня реклама щодо ЄВРО-2012 поки що відсутня.

Протягом тижня у ЗМІ Чернігівщини футбольна тема порушувалася у таких друкованих виданнях:

 

Обласний тижневик «ГАРТ»

«У рамках днів газети «Голос України» -

 Репортаж про турнір з міні-футболу, який організувала редакція газети «Голос України» при сприянні регіональної федерації футболу, а добра організація дозволила зробити видовищним цей турнір, в якому перемогла команда журналістів  видання ВР України − «Голосу України».

Приємно, що ці змагання додали його учасникам позитивних емоцій і тому вирішено такі змагання любителів зробити у Чернігові традиційними.

 

Городская газета «В КАЖДЫЙ ДОМ»

«Черная домашняя серия»

Інформація про хід боротьби у чемпіонаті України серед команд І ліги та три поразки чернігівської «Десни».

 

Городская еженедельная газета «СЕМЬ ДНЕЙ»

«Отступать некуда − впереди «Нефтяник» -

Звіт про матч чемпіонату України між «Десною» та ПФК «Олександрія», в якому критично оцінюються дії господарів та невміння реалізувати голові моменти у воріт гостей.

 

Газета Чернігівської міської громади

 «ЧЕРНІГІВСЬКІ  ВІДОМОСТІ»:

«Третя домашня поразка» -

Репортаж з матчу чемпіонату України серед команд І ліги між чернігівською «Десною» та ПФК «Олександрія». Автор нарікає та те, що футбольний тиждень приніс одні розчарування, адже і «Динамо», і «Шахтар» зазнали нищівних поразок в Лізі чемпіонів. Серію невдач продовжила і чернігівська «Десна», яка на власному полі зазнала третьої поразки поспіль.

 

Міська газета «МІСТО» :

«Андрій Ярмоленко − у збірній країни» -

Звіт про товариську зустріч юніорських збірних України та Білорусії, які готуються до стартових поєдинків Євро-2008 (U-19). У складі збірної України грав і вихованець чернігівського футболу − Андрій Єрмоленко, який був одним із кращих у цьому матчі.

 

Чернігівська універсальна газета «ВЗГЛЯД»:

«Автомобиль не помог»

Інформація про хід боротьби у чемпіонаті України серед команд І ліги та про чергову поразку чернігівської «Десни» на власному полі. Автор нарікає, що вже вчетверте перед матчем президент ФК «Десна» О.Савченко дарує нове авто гравцеві «Десни», а команда залишає поле переможеною. То чи не краще вручати ключі після гри, яка приносить позитивний результат?, - питають вболівальники.

 

Чернігівська обласна газета «ДЕСНЯНСЬКА ПРАВДА»:

«ЄВРО-2012» -

Інформація про постанову Кабміна «Про затвердження державної цільової програми підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу».

 

Газета «ГОЛ»:

Сергій Кучеренко: «МИ − ПОПЕРЕК  ГОРЛА»

Репліка головного тренера «Десни» Сергія Кучеренка, в якій він з гіркотою нарікає:

- Подивіться, що судді роблять з нами. Ви подивіться касету гри з «Кримтеплицею». Подивіться касету «Сталі». Ми − поперек горла. Я ніколи не обговорюю суддівство. Але наші долі вирішують інші люди. Не футбольні, я вважаю. Судді − це не футбольні люди».

 

На обласному радіо та телебаченні «СІВЕР-ЦЕНТР» -

Протягом тижня звучали інформації про хід боротьби у чемпіонаті України серед команд І ліги.

 

 

Підписатися на новини