ФУТБОЛЬНАЯ ЖИЗНЬ РЕГИОНОВ

Автономная Республика Крым

Отчетная неделя, безусловно, дала повод поговорить о положении дел в сборной Украины. И в кулуарах, и в прессе сходятся в одном: несмотря на неудачу в отборе к ЕВРО 2008, необходимо сохранить у руля сборной Олега Блохина. Другое дело, что необходимо строить новую сборную. Понятна привязанность Олега Владимировича к футболистам, с которыми он пробился в четвертьфинал чемпионата мира. Однако свой ресурс, по мнению большинства, они уже исчерпали, сейчас необходимо делать ставку на молодежь. «Крымское время» поддерживает главу Федерации футбола Украины Григория Суркиса: талантов у нас в стране предостаточно, необходимо лишь их разглядеть и больше им доверять. А для этого нужно ездить по стране, общаться со специалистами, тренерами команд, просматривать футболистов в живую (а не по телевизору). Тот же Владимир Гоменюк из «Таврии» растет буквально на глазах (не зря Михаил Фоменко доверил ему капитанскую повязку). Тренерский штаб вроде бы собирался вызвать Гоменюка на просмотр, но потом забыл о нем. И таких футболистов по стране на несколько сборных наберется. С ними НУЖНО РАБОТАТЬ! А не ограничиваться телепросмотром какого-нибудь отдельно взятого матча и ставить крест на игроке (мало ли серых матчей за карьеру было у того же Шевченко?). Сборная − это не только 22 игрока с вариациями. В сборную должна быть открыта дорога талантам. У нас, к сожалению, в последнее время этого не было. Вот и получилось, что одно поколение свой ресурс исчерпало, а на смену ему никто не пришел. А не пришел потому, что никого к сборной и не подпускали.
«События» пишут о том, что нужно лояльнее относиться к натурализации иностранцев. Экс-капитан «Таврии», а ныне игрок «Металлиста» (дважды забивший в Кубке УЕФА «Эвертону») бразилец Эдмар уже пять лет живет на Украине. Он прекрасно владеет русским языком, учит украинский (многие наши сборники знают украинский?), собирается жениться на украинке. Уже ставший, простите, в доску своим, он не раз заявлял, что мечтает надеть форму сборной Украины, своей второй родины. И это футболист, который и в бразильской сборной вряд ли бы был лишним. Но его упорно никто не замечает. Таких «наших» иностранцев нужно обязательно привлекать в сборную.
Случился на неделе и скандал. По-хамски повел себя с прессой вице-президент ФК «ИгроСервис» Андрей Бирюлев (кстати сказать, случается это с ним не впервой). Во время домашнего матча ФК «ИгроСервис» с алчевской «Сталью» (в концовке первого тайма) по его указанию клубная охрана заставила свернуться оператора телекомпании «Неаполь» (на канале выходит еженедельная программа «Футбол-ТВ» − одна из самых профессиональных в Крыму). При этом охрана действовала в «лучших» традициях «Беркута» − едва не поломала камеру. Причина − Бирюлеву камера мешает смотреть футбол. На стадионе «Фиолент», кстати, нет, как требует регламент, специально оборудованных площадок для видеокамер. Место, в котором располагался оператор «Неаполя», для съемок используется уже не первый год, оно согласовано с пресс-службой ФК «ИгроСервис». Но хозяин − барин. В перерыве Бирюлев таковым барином показал себя во всей «красе»: в сопровождении охраны он и вовсе вытолкал возмущенную произволом съемочную группу (кстати, официально аккредитованную на матчи ФК «ИгроСервис») за пределы стадиона с настоятельной рекомендацией никогда больше на нем не появляться. «Жалуйтесь хоть в ФФУ, хоть в ПФЛ, хоть Господу Богу, я здесь хозяин − как скажу, так и будет», − такими словами Бирюлев сопровождал свои действия. И все это на глазах у болельщиков. Кстати, телевизионщики дали об этом инциденте сюжет в своей программе. Бирюлев после этого потребовал у своей пресс-службы отобрать у неугодных журналистов аккредитационные удостоверения. В каком веке живем?


Волынь

Головною футбольною темою, що перебувала «на слуху» минулого тижня, була тема футбольного клубу «Волинь» − його незадовільний нинішній стан і незрозумілі перспективи.
Луцькі футболісти зустрічалися з ПФК «Олександрія». Поєдинок, до розчарування вболівальників, закінчився нульовою нічиєю на своєму полі. З цього приводу пролунали такі коментарі.
Невідомо, чим би все скінчилося, якби не надійна гра воротаря Віталія Неділька, який видав чи не найкращий свій матч за весь період виступів за «Волинь».
Особливо засмучує пасивність нігерійського легіонера Майкла Алозі. Ще недавно за ним уважно стежили селекціонери сильних іспанських клубів, а сьогодні він навіть не заслуговує місця в основному складі «Волині».
Винятково песимістичний настрій після гри був у завжди неординарного Віталія Кварцяного. Він відверто стурбований тим, що президент ФК «Волинь» Василь Столяр втрачає інтерес до команди, що гравцям затримали зарплату, що надзвичайний інтерес до футбольного клубу починають проявляти контролюючі органи.
Не хочеться вірити, що цей провальний матч − то є справжній рівень «Волині». Певна річ, багато хто зауважив, що Кварцяному просто ніким підсилити гру: лавка запасних коротка і «зелена».
Віталій Кварцяний після матчу: «Немає команди. Вона зібрана у нас зі всілякого сміття. Алозі ледь повзає по полю зі своїми сімома жінками. Команда попросила за нього. Він сказав, що хоче грати. Хитрож... і ледар... У наших гравців рівень між першою та другою лігою. Я їх тягну, а вони не хочуть вчитися. Напевне, до осені побуду й піду... Президент від мене ховається. Зарплати немає. Усі хороші стосунки коли-небудь закінчуються. Я розумію так: пообіцяв − виконай. Я ж з гравців мушу вимагати гру, а вони − гроші. Натомість я готовий боротися з усією Україною, доводити всім, що в Луцьку футбол є».
На запитання газети «Волинь-нова», хто з наших національних лідерів здатний навести порядок у державі, головний тренер ФК «Волинь» Віталій Кварцяний відповів: «Вже ми бачили, як Президент може навести порядок... Тимошенко могла б із цим впоратися, але ми знаємо, що в її партії багато продажних людей. А от якби Януковича не смикали, він би дав раду в державі. Правда, в нього не завжди дипломатичні методи, але його бояться. І правильно. В нашій країні демократичним способом багато не зробиш. У нас демократія − це пиво, горілка, наркотики на кожному кроці. Кого ще можна запросити до управління державою? Думаю, Ахметов міг би навести порядок. Або Григорій Суркіс».
В іншому матеріалі та ж газета «Волинь-нова» наводить слова Григорія Суркіса, сказані ним після матчу нашої збірної з Фарерами: «Ви знаєте, тільки сліпий може не помітити, що в нас є талановиті хлопці. За останній час в національну збірну на правах рівних влилися Чигринський, Кучер, Мілевський, П’ятов. Той же Назаренко вистраждав право виступати в основному складі. Тому я впевнено заявляю, що тренерам збірної треба навчитися піднімати одне місце і поїздити в глибинку, де обов’язково відшукаються нові Гусєви. Тоді, можливо, не буде розмов про те, що українська земля залишилася без талантів».
Щодо національної збірної.
Газети і вболівальники досі обмінюються думками з приводу матчу національної збірної з Шотландією. Наголошується: єдиний позитивний результат від цієї гри такий: всі зрозуміли, що в нинішньому складі синьо-жовті себе вичерпали.
Збірна не соцзабез. Збірна − це не та команда, де можеш позбуватися зайвої ваги чи отримувати ігрову практику, якщо тебе не ставлять у склад «Челсі». Блохін поставив на ворота у матчі проти збірної Шотландії ім’я, а голкіпера залишив на лаві запасних. Ім’я не виграло не тільки у Шотландії, а й ще раніше у Грузії. Команда не грала ніяк, бо не було не тільки воротаря, а й захисту і, головне, півзахисту. А там, де немає півзахисту, і нападу немає. Не вимагайте від нинішнього Шовковського гри. Максимум, про що його можна просити − щоб пішов (газета «Віче-інформ»).
Поразка України від Шотландії стала для багатьох росіян справжнім святом і викликала жваве обговорення на інтернет-форумах. Одне з висловлювань: «Ура! Хохляндия сдула. Я знал, что это их уровень футбола и их выход на ЧМ − это случайность и не больше. Не может быть в этой самостийной нормального футбола!» − цитують волинські газети спортивний сайт «Чемпіон».
Збірній України потрібно зіграти у відборі до ЄВРО 2008 ще три матчі. І хоча ніякого турнірного значення вони не матимуть, українським футболістам, якщо в них залишилася ще хоч краплина патріотизму, розслаблятися не варто, адже нині потрібно подбати про збереження своїх позицій у рейтингу національних збірних. Від цього залежатиме, які суперники дістануться Україні у відборі до ЧС-2010. Якщо Україна перемагатиме у матчах, які залишилося зіграти, то цілком може уникнути чергової «групи смерті», − прогнозують волинські ЗМІ.
ФІФА назвала 30 кандидатів на звання кращого гравця світу. Вперше за останні п’ять років Андрій Шевченко не потрапив у цей список. Це досить вагомий аргумент, щоб стверджувати: кар’єра українського футболіста йде на спад, інформує газета «Відомості.ua».
Тема «Динамо».
Тренером з фізпідготовки ФК «Динамо» буде працювати італієць Вінченцо Пінколіні. Контракт підписаний на два роки. У пресі докладно повідомляється, де працював італійський фахівець.
Газети цитують Анатолія Голубченка з приводу підготовки Києва до ЄВРО 2012. За його словами, фінал чемпіонату обійдеться Україні в 50 млрд. грн., а Києву − в 200 тисяч уболівальників, для яких буде побудовано два мости − Подільський і Залізничний, а також буде реконструйовано ряд пам’ятників архітектури.
Інші футбольні теми.
На спортивних майданчиках оздоровчого табору «Світязь» відбувся традиційний V Всеукраїнський турнір з міні-футболу «Золота осінь» серед команд шкіл-інтернатів для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. У змаганнях взяло участь 12 команд шкіл-інтернатів з усієї України. Перемогу здобула команда з Бердянська, друге місце у футболістів з міста Буча (Київська обл.), третє − з міста Ізмаїл (Одеська обл.).
У волинських газетах з’явився логотип ЄВРО 2012. Він подається як рубрика до відповідних матеріалів.
Зовнішня реклама, пов’язана з ЄВРО 2012, відсутня.


Винница

Цього тижня відбулися очікувані публічні дії навколо центрального міського стадіону. Про плани приватизації цього об’єкту, а головне землі навколо нього, головою обласної футбольної федерації Гатауліним, а вірніше комерційними структурами його партнерів, через зближення з міським головою, в місцевому футбольному середовищі говорять вже давно. В цій справі, очевидно, розпочалися рухи.
Міський голова для свого чергового об’їзду об’єктів міста вибрав саме стадіон. Це при тому, що сам він ніколи не цікавився футболом, і навіть склалося враження, що він упереджено ставиться до цього виду спорту, бо, принаймні, ніколи не проявляв ініціативи допомогти команді і спортивній арені, на якій вона виступає. А тут така несподівана увага до стадіону, коли у Вінниці ще не у всіх будинках є тепло і гаряча вода, коли до десятка кілометрів теплотрас по місту розкопані, а на деяких вулицях ще й досі міняють труби. Якась прямо таки зміна «орієнтації»…
Та все це, на мою думку, чітко сплановані дії. І для цього є аргументи.
По-перше, треба наробити ґвалту, що стадіон в жахливому стані і от-от розвалиться. І мер, який прихопив з собою 3 телегрупи і з десяток журналістів друкованих ЗМІ, це робить :
«…Лавки поламані, на полі немає освітлення, а приміщення рушиться. Тому стадіон потребує капітального ремонту. Про це журналістам повідомив під час об’їзду міський голова…». (Газета « 20 хвилин» від 23.10.07).
«…Однако на ремонт освещения и табло нужны немалые средства: только проектная документация потянет на два миллиона гривен. − На оборудования освещения на стадионе нужно более двух миллионов гривен, − отметил директор стадиона Сергей Руденко. − На самое дешевое, малое по размерам табло − 32 тысячи у.е. Чуть большее стоит уже 52 тысячи у.е. А такое, как на нашем стадионе, − 250 тысяч у.е…». (Сайт www.20 minut.ua).
«…30 мільйонів гривень − мінімум для реконструкції Центрального стадіону. Будівництво нового стадіону донецького «Шахтаря», яке завершать наступного року, попередньо обійдеться його власникам у 250 мільйонів доларів. У Дніпропетровську також будують футбольну арену, дещо скромнішу − «усього» за 50 мільйонів. Ці два міста прийматимуть чемпіонат Європи з футболу у 2012 році. Але то у них. У Вінниці, річний бюджет не набагато більший за орієнтовний бюджет того ж «Шахтаря»…». (Газета «Місто» від 19.10.07).
Приблизно те ж прозвучало і на місцевому телебаченні.
А далі мер заявляє, що таких грошей в міській казні, звичайно ж, немає і устами директора стадіону пропонує вихід: «…Свого часу у Хмельницькому майже всі підтрибунні приміщення дирекція стадіону віддала в оренду під комерційні потреби. Зараз там, в певній мірі завдяки цьому, арена виглядає привабливіше за вінницьку − місця глядачів оснащені індивідуальними сидіннями, трибуни під навісом, зовні фасад «обшитий» склом, приємно відрізняється від нашого…». (Газета «Місто» від 19.10.07).
Отож, напрямок діяльності для першого кроку «порятунку» стадіону вибрано. Тепер треба, щоб все це влежалося, а потім вибрати «обраного» орендатора.
В цій поїздці з мерою сталася ще одна несподівана і хитра подія. Він публічно відмовився від звання почесного президента футбольного клубу «Нива»-Світанок».
«…Владимир Гройсман сообщил, что он не является почетным президентом ФК «Нива-Свитанок», о чем писалось в программках к футбольным матчам и объявлял диктор по стадиону:
− Я не могу быть почетным президентом команды по какому-либо виду спорта, − подчеркнул Владимир Гройсман. − Ведь это будет нечестно по отношению ко всем остальным. Считаю, что городские власти должны поддерживать все виды спорта, которые культивируются в нашем городе…». (Сайт www.20 minut.ua)».
Це вже «єврейські штучки». Щоб не було ніяких підозр щодо його причетності до футбольних справ, а тим паче до стадіону.
Цього тижня варто відзначити цікавий інформаційний захід. В неділю Вінницьке державне телебачення транслювало в ефірі ключовий поєдинок чемпіонату області з футболу між командами Шаргорода і Сутичок.
Реклами ЄВРО 2012 в області, за звітний період, не зафіксовано.


Днепропетровск

К ЕВРО 2012 в Днепропетровской области обещают построить несколько дендропарков. На стадии подготовки находятся проекты создания заказника «Днепровский» на территории Солонянского района, дендропарка «Дубовая балка» в Кривом Роге и заказника «Терновский» на территории Павлоградского района. Об этом сообщил журналистам председатель Днепропетровского областного совета Юрий Вилкул. Кроме того, он рассказал о проблемах, с которыми уже столкнулись авторы идей дендропарков. А именно, полномочия по согласованию входят в компетенцию местных советов, которые довольно часто утверждают решение даже в том случае, когда проектная документация и материалы не отвечают необходимым требованиям. А это − прямое следствие нехватки в районе квалифицированных юристов и экологов и полное их отсутствие в сельских и поселковых советах.
Последним матчем «Днепра» стала игра основного состава со своими дублерами. Закончилась она со счетом 3:3, хотя и очевидны были преимущества основного состава. Но спортивные журналисты игру назвали Балабанов − Барталович, так как и один и другой забили соответственно по 3 гола каждый. Многие отметили хорошую игру Барталовича, но при этом практически везде с сожалением отмечалось, что этого игрока Протасов редко ставит в матчи, видимо, имея какое-то свое про него мнение.
Последнее время игроки ФК «Днепр» заняты в сборных своих стран.
С гордостью говорят об игре Джабы Канкавы в сборной Грузии, которая обыграла шотландцев со счетом 2:0. И в этой связи все время всплывает тема позорной игры в ничью в матче «Днепра» с «Абердином». По этому поводу высказался Олег Протасов в интервью тележурналистам: «Для нас, наверное, это какой-то провал, потому что мы проиграли той команде, которую, судя по домашнему матчу, должны были проходить. При этом не будем забывать, что нам немного повезло в Шотландии, где, если бы Слава Кернозенко не выручил в паре моментов, мы могли и проиграть. В Днепропетровске же «Абердин» играл строго от обороны, ожидая возможности забить. …Нет у нас достаточного количества игроков, которые могут обыграть один на один на пятачке, ворваться в штрафную. Так что это следствие того, что мы еще не подготовлены для вскрытия массированной обороны. Считаю, что моментов в матче с «Абердином» было создано достаточно, чтобы выиграть, но не хватило элементарного везения, а кое-где и класса».
Кроме этого, в том же интервью Протасов опроверг слухи о его возможном переходе в российский «Локомотив». Об этом давно уже поговаривают. Многие считают, что в «Днепре» возможности Протасова не могут до конца реализоваться. Игроки как бы топчутся на месте, практически не развиваясь. На других игроков «Днепр» скупиться. Но официально Протасов заверил, что пока он уходить никуда не собирается.
В газете «Днепр вечерний» было опубликовано интервью директора ФК «Днепр» Андрея Стеценко. Вообще, эта газета неформально принадлежит группе Приват, которая фактически и контролирует «Днепр». Поэтому тон интервью − заискивающий, вопросы мягкие и обтекаемые, нет прямых. И такие же ответы. Всех болельщиков давно волнует вопрос − почему матчи «Днепра» не транслируются, почему этим не занимаются серьезно, а если и занимаются, то преимущественно ТРК «Украина», донецкое ТВ, которые комментируют матчи необъективно. Ведь для приватовцев это не такие уж и большие деньги − оплатить трансляцию. Болельщики уверены − во всем виновата жадность владельцев клуба. Хотя Стеценко говорит свою версию: «Что касается трансляции игр на внутренней арене, то все украинские клубы передали за соответствующую оплату права на показ своих матчей в чемпионате и Кубке страны компании «Медиа Спорт Промоушен». Данная компания самостоятельно определяет, какие игры будут транслироваться... В отношении же матчей еврокубков наш футбольный клуб обладает правами на показ матчей только на домашней арене, и данные права мы реализуем на медиа-рынке. А вот вопрос трансляции выездных матчей «Днепра» в Кубке УЕФА относится сугубо к компетенции украинских телеканалов. Именно они могут приобретать (или не приобретать − из-за чего и не был показан наш выездной матч с ГКС) права на такие показы».
Именно Андрея Стеценко винят в том, что у «Днепра» нет надежной скамейки запасных − ведь экономят и не приобретают новых сильных игроков. Из-за того в плотном графике матчей «Днепр» быстро сдувается и начинает проигрывать. Хотя команда на самом деле сильная. В этом вопросе Стеценко утверждает, что не хочет брать пример с «Шахтера»: «Я уже неоднократно говорил, что в трансферной политике клуба во главу угла ставится разумное соотношение «цена-качество». Мы не хотим идти по пути «Шахтера», выплачивая за игроков нереальные суммы. Надеемся, что такая политика в конечном итоге даст положительный результат. С другой стороны, болельщики не могут не видеть, что у клуба нет проблем с материально-техническим обеспечением, мы динамично развиваем инфраструктуру клуба, строим современный стадион».
А относительно того же стадиона, Стеценко назвал конкретную дату его открытия: «Что же до сроков завершения строительства непосредственно стадиона, то, на мой взгляд, наши немецкие партнеры переоценили свои силы. Еще на стадии подписания контракта мы ставили под сомнение упомянутый срок сдачи арены. Они же − заявляли о реальности даты. Правы, к сожалению, оказались мы − ввод стадиона затягивается до 1-го марта 2008 года. Мы попросили немецких партнеров не форсировать работы, выполнить их качественно. Надеемся, что игра «Днепр» − «Динамо» пройдет 1-го марта на новом стадионе».
Другие теми, обсуждаемые в прессе и в кулуарах.
Конструкторами атак молодежной сборной Украины, обыгравшей со счетом 3:1 Лихтенштейн, были Константин Кравченко и Дмитрий Лепа.


Донецк

Пока сборная Украины продолжала бороться за престиж, в Донецке журналистов позвали на встречу руководителей ФФУ во главе с Г.Суркисом с областным и городским руководством по ЕВРО 2009/2012, которую планировали проводить 18 октября. Обещали участие Р.Ахметова и Б.Колесникова, а к вечеру 17.10 из пресс-службы облсовета сообщили, что мероприятие отменяется.
Между тем, появилась информация, почему донецкие чиновники проигнорировали инвестиционный форум по подготовке к проведению в Украине чемпионата по футболу ЕВРО 2012, прошедший 3-5 октября в Львове. Если быть точными, то проигнорировал форум только донецкий городской голова Александр Лукьянченко, который был заблаговременно официально уведомлен о проведении этого мероприятия. Вместо форума Лукьянченко в Донецке встретился с послом Республики Польша в Украине Яцеком Ключковски, с которым и обсудил все тонкости подготовки к футбольному празднику.
 − Украинским городам есть что перенять у Польши. Надеюсь, что в ближайшем будущем мэры городов, принимающих Евро-2012, смогут встретиться и обсудить все важные вопросы, − заявил мэр.
Остальных же представителей Донетчины на форум, оказывается, просто не пригласили.
− Нас туда никто не приглашал. Львов видит только себя. Донбасс, Харьков, Одесса и Днепропетровск − их вроде бы и нет, − пожаловался журналистам на внеочередной сессии Донецкого облсовета его председатель, Анатолий Близнюк. А раз так, то, по словам Близнюка, уже в ноябре Донецк организует аналогичный львовскому форум, на котором и представит свои инвестиционные проекты развития инфраструктуры города перед проведением ЕВРО 2009 и 2012, и не только.
− В марте следующего года мы будем представлять свои инвестиционные предложения на международной выставке в Монако, поэтому мы тоже имеем свою программу подготовки. Вот в октябре Суркис приезжает сюда по поводу Евро-2009, − заявил Близнюк.
О массовом футболе
.
В первой декаде месяца в Мариуполе состоялся юношеский турнир памяти Степана Малокуцко, известного в прошлом игрока ФК «Ильичевец». В 23 года Степан погиб − 5 октября 2002 года. Его помнят.
Как сообщил председатель федерации футбола Мариуполя А.Тохтарь, в нынешнем году в соревнованиях участвовали команды (1991-92 г.р.) греческих поселений Приазовья. На уютном стадионе «Портовик» играли представители Чермалыка, Гранитного, Бахчевика, Старого Крыма, Новокрасновки и Мангуша.
После предварительных игр в финале встретились юные футболисты Новокрасновки (КСП «Нива») и Чермалыка. Игроки «Нивы» были явно сильнее соперников. Они и выиграли − 3:0. Вторые − ребята Чермалыка, третьи − Гранитного.
На чествовании со словами благодарности к ребятам обратились родители Степы − Константин Анатольевич и Наталья Анатольевна. Участников поздравили вице-президент ФК «Ильичевец» Павел Разумный, исполнительный директор Леонард Губарьков, директор футбольной школы Владимир Попов, главный тренер «Ильичевца-2» Юрий Керман и начальник этой команды Василий Топузов.
Новокрасновцы награждены переходящим призом − хрустальным кубком. Все участники команды получили футбольную форму, золотую медаль и диплом.
В СМИ тему ЕВРО 2012 активно освещала «Жизнь». Так, в номере от 16.10 появилась статья
«Донецк вместо Киева?», в которой подчеркивается: «Разговоры о том, что финальный матч Евро-2012 примет Донецк, а не Киев, приобретают все большую актуальность. Ведь в областном центре в следующем году войдет в строй пятизвездочная арена, а в столице Украины в очередной раз не нашлось земли под новый спорткомплекс».
А уже в следующем номере «Жизнь»
(18.10) подробно пишет, что «строительство каркаса здания пятизвездочного стадиона ФК «Шахтер» подходит к концу. На территории стадиона появилось небольшое озеро, питаемое подземными родниками, которое в будущем будет использоваться в эстетических целях. Уже полностью закончены северная и южная трибуны, на 90% закончена западная и 70% − восточная. Теперь нет никаких препятствий для монтажа крыши».
О поражении от Шотландии все говорят заголовки ведущих газет:
«Десять минут, которые лишили нас надежды» (газета «Жизнь» от 16.10.07), «Забудем о Европе. Подумаем о мире» (газета «Спорт-арена» от 16.10.07), «Нам показали голый зад» (газета «Панорама» от 18.10.07). А газета «Салон Дона и Баса» от 16.10.07 комментирует сразу на первой полосе, на самом видном месте: «Не уйду! Олег Блохин передумал покидать свой пост. Даже после «шотландского позора» украинской сборной». Рядом − снимок: Блохин со своей книгой, где четко видна его фамилия.


Житомир

Минулого тижня про ЄВРО 2012 з посиланням на «Чемпионат.ru» писало Інтернет−видання «Журнал города Житомира». Автор у статті «Григорій Суркіс: Пропуском через кордони буде квиток на матч ЄВРО 2012» наводить коментар Президента ФФУ Григорія Суркіса, який, за словами кореспондента, «не бачить причин для хвилювання російських вболівальників у зв’язку із скорим входженням Польщі у Шингенську зону, що нібито має ускладнити їхнє перебування на матчах ЄВРО 2012». Суркіс вважає, що ніяких перешкод немає, а пропуском через польсько−український кордон для вболівальників буде звичайний квиток на футбольні матчі першості континенту.
Щодо футбольного життя на рівні області. Про гру з досить серйозним суперником − донецьким «Шахтарем» − пише газета «20 хвилин». Публікація має назву «Донецька «шестірка» у подарунок «Контингенту». Журналіст нагадує, що «підопічні Олега Солодовника успішно провалили минулий сезон (третє місце у чемпіонаті) і вирішили продемонструвати у нинішньому всю свою майстерність. Впродовж шести турів у них це непогано виходить. Стосовно житомирських футзалістів команди «Контингент», автор говорить, що їм у гостях у найкращої команди України останніх п’яти років − донецького «Шахтаря» − довелось скласти найважливіший іспит у сьомому турі національної першості. Як результат, пише кореспондент, імениті господарі легко розправились із новачком вищої ліги − 6:0! Він же інформує читачів, що це не трагедія для житомирських футзалістів, і вони вірять у свою перемогу в наступному матчі на власному полі.
21 жовтня в спорткомплексі «Динамо» відбувся поєдинок між житомирським «Контингентом» і львівським «ТДВ». Про гру оперативно інформує Інтернет − видання «Журнал города Житомира». Детально описано футзальний матч, у якому житомирський «Контингент» з рахунком 6:3 виграв у львівського «ТВД». Автор не шкодує компліментів на адресу житомирських футзалістів.
Минулого четверга на коростенському стадіоні «Спартак» відбувся поєдинок двох сусідів і в географічному плані, і за місцями в турнірній таблиці − ФК «Коростень» і вінницького ФК «Нива-Світанок» − рахунок 1:3. Газета «20 хвилин» (стаття під назвою «Полісько − подільське «дербі» закінчилось перемогою «Ниви − Світанок») пише про те, що муніципальна команда ФК «Коростень», на жаль, не виправдовує надії земляків. Вона посідає аж 10 місце у чемпіонаті України. Її автор пише вже про четверту поспіль поразку коростенців на власному полі. Репортаж про цю футбольну подію транслювало в новинах спорту й обласне телебачення. Кореспондент висловив співчуття коростенцям і навіть виказав припущення, що їх цього сезону переслідує якийсь злий рок саме на домашньому стадіоні, на якому вони, за словами репортера, заробили у півтора рази менше очок, ніж у іграх на виїзді.
У 2006 році жодна професійна футбольна команда Житомирської області не була представлена в чемпіонаті України. За сприяння голови Житомирської облдержадміністрації Юрія Павленка ФК «Коростень» був прийнятий в другу лігу. На початку сезону тодішній губернатор і спортивний екс−міністр опікав цю команду, часто відвідував матчі, активно коментував у регіональних ЗМІ свою позицію щодо підтримки ОДА цієї команди і футбольних перспектив області. Навіть за результатами матчу другого туру у серпні Павленко вручив Кубок кращому гравцю ФК «Коростень» − Григорію Прудку. Поволі футбольний інтерес губернатора почав спадати і обірвався з початком виборчої кампанії. Однак поразки команди саме в цей період у своїх футбольних репортажах журналісти ніяким чином не пов’язували з тим, що Павленко кинув своїх «протеже» напризволяще.


Закарпатье


Події.
За звітний період теми проведення ЄВРО 2012 торкався на своїй прес-конференції (16 жовтня) голова Закарпатської ОДА Олег Гаваші. Він зазначив, що вже розроблено план заходів, які необхідно реалізувати до 2012 року. Наразі, за словами Гаваші, цей план проходить узгодження у всіх управліннях ОДА, потім він в узагальненому варіанті направлятиметься в Київ для затвердження Кабінетом Міністрів України. План в основному стосується підготовки доріг, розвитку прикордонної інфраструктури, будівництва готелів і таке інше. Правда, жодного пункту конкретизовано не було. Як сказав О.Гаваші, коли план буде затверджено, тоді його детально висвітлюватимуть у місцевих ЗМІ. Правда, обласні газети, які подавали інформацію про прес-конференцію голови облдержадміністрації, тему підготовки до ЄВРО 2012 чомусь обминули увагою.
Що стосується будівництва та розвитку пропускних прикордонних пунктів, то варто відзначити, що вже практично готовий вантажний термінал на міжнародному автомобільному пункті пропуску «Ужгород», що на українсько-словацькому кордоні. Освоєно понад 2,3 мільйона євро, виділених в рамках програми ТАСІС за рахунок технічної допомоги Європейської Комісії. Залишилось завершити незначні роботи по облаштуванню території. Серйозним наразі залишається питання будівництва під’їзної дороги до МАПП «Ужгород». Її спорудження одночасно з будівництвом вантажного комплексу є невід’ємною умовою Європейської Комісії при відкритті фінансування другої черги, яка передбачає реконструкцію пасажирського терміналу МАПП «Ужгород». Кошти має виділити українська сторона. За деякою інформацією гроші на спорудження дороги тільки тепер почали потроху надходити.
Огляд матчів.
Щодо футбольних подій краю, то уваги заслуговує лише чемпіонат краю. З Рахівщини виступають одразу три команди «Карпати» (Рахів), «Говерла» (Ясіня) та «Ялинка» (В. Бичків). Стільки ж команд має і Мукачівщина. Відносно Рахівського району, то тут особливо протистоять дві команди − «Ялинка» та «Говерла». Президент останньої, депутат облради Антон Зелінський, намагається у чемпіонаті постійно обігнати «Ялинку». Це для нього важливіше, аніж навіть боротьба за медалі. Нагадаємо, що через кілька поразок ясінянців, Зелінський вирішив змінити тренера, але й це рішення не принесло бажаних сподівань, команда наразі посідає 9 сходинку і це точно не те місце, на яке розраховує амбіційний президент клубу.
Зовнішня реклама.
Ніякої інформації немає − жодних біг-бордів, листівок тощо.
Інформація у ЗМІ.
У газеті «Ріо» від 20.10.07 у матеріалі «Кінець стражданням» мова йде про те, що минулої суботи збірна України остаточно попрощалася з надіями на фінальну частину Чемпіонату Європи: «Довгі проводи цих надій і справді − зайві сльози. Тому, можливо, і краще, що крапки над «і» розставилися так швидко. А вже після поразки в Глазго, підтримати команду в матчі проти Фарер прийшла лише скромна жменька відданих уболівальників…».
Також зазначається, що з огляду на жеребкування, ніхто дуже і не вірив у те, що збірна України проб'ється до ЄВРО. «Найгірше, що найбільше в це не вірили самі футболісти, але вони й інформовані набагато краще за нас. Двічі в одну річку не ввійдеш і абсолютно очевидно, що повторити (а точніше перевершити) досягнення збірної на Чемпіонаті світу—2006 тим же складом і методами досить важко»− зазначає видання.
Отже, з ЄВРО-2008 покінчено. Навряд чи відставка Блохіна дозріла, пишеться далі. «Тут вирішувати йому і якщо він сам помітить, що себе в цій команді вичерпав, то так тому й бути. Його розмови про відставку, скоріше, реакція людини, яка перенервувала, тим більше, як він сам зауважив, що його ще має відпустити керівництво».
Кулуарні розмови.
Містом ходять чутки, що начебто реальний власник ФК «Закарпаття» Нестор Шуфрич, хоче продати клуб, і це дає приводи для насторожень щодо подальшої долі нашої команди. Принаймні таку версію висловив головний редактор єдиної спортивної газети краю «Спорт-тайм» Степан Селменський. Однак, поки що ця версія підтвердження не знаходить.


Запорожье

Видатних футбольних подій у Запоріжжі минулого тижня було дві, і обидві мали присмак перемоги. Основний склад запорізького «Металурга», користуючись перервою в чемпіонаті, зіграв товариський матч з «Кривбасом» і переміг 2:0. Щоправда, не обійшлося без непорозумінь. Ажіотажу серед уболівальників товариська зустріч не мала, але фани «Металурга» прийшли гуртом підтримати команду. І даремно − на стадіон «Славутич-Арена» їх не пустили з незрозумілих причин. Образивши таким чином найпалкіших прихильників команди. Отже, гру з «Кривбасом» дивилися тільки особливо посвячені особи, а образа фанів просочилася на сторінки місцевих газет.
Ще одна перемога тижня на рахунку дублерів «Металурга». Напередодні зустрічі основного складу з основою «Чорноморця» запорізькі дублери пошматували дублюючий склад одеситів − 3:0. Причому два голи забив Денис Смирнов, якого дуже не вистачає у першій команді, де великі проблеми із забивними гравцями. Вболівальникам залишилося сподіватися, що Смирнова нарешті випустять у основі, і що головна команда візьме приклад з дублерів і здобуде перемогу у зустрічі з Чорноморцем.
Цікавої кулуарної інформації на тижні не було. Від «Металурга» вдалося вловити невиразні звістки про те, що власники команди нарешті готові розібратися з тим, хто їм більше подобається на посаді головного тренера. Подальші маневри на тренерському містку команди між Анатолієм Чанцевим та Юрієм Вернидубом вже виглядають просто смішно. Можливо, на грі з «Чорноморцем» щось проясниться з головним тренером.
Зовнішньої реклами ЄВРО-2012 на вулицях Запоріжжя традиційно немає. Але близькі до теми рекламні щити з’явилися: на них ТРК «Україна» рекламує свої трансляції відбірного турніру Євро-2008.
У ЗМІ ЄВРО згадали один раз, і то побіжно. Газета «Искра» від 18.10.07 р. написала про претензії Запоріжжя на проведення ЄВРО 2012 з гандболу. У кінці замітки зазначили: «Напомним, что в 2012 году Украина совместно с Польшей примет чемпионат Европы по футболу». ФФУ, обласна федерація, їхні посадовці не згадувалися.


Ивано-Франковск

Зовнішньої реклами ЄВРО 2012 за звітний період на теренах області не зафіксовано.
У понеділок, 15 жовтня, на прес-конференції з представниками ЗМІ, перший заступник міського голови Івано-Франківська Володимир Швадчак, розповідаючи, як непросто працювати у виконкомі, зазначив, що вся робота виконкому опирається на фінансування. У цьому ключі він згадав і тему підготовки до ЄВРО 2012: «Ми пробували готувати документи по підготовці міста до Євро-2012. Ви знаєте, ми є містом-дублером, а може будемо містом-супутником. Так от, ми наскладали плани по місту, які абсолютно не є фантастичними, чи космічними. Ви бачите, що сьогодні робиться з транспортом, є ідея почати будівництво мосту через Бистрицю-Солотвинську, який буде приблизно в районі ринку «Анатоль». Він виходитиме на Тязів і буде об’їзною дорогою. Так от, ми наскладали цих планів на 2,5 мільярда гривень!» На цьому прикладі Володимир Швадчак показав, що планувати можна багато, але перш за все необхідно враховувати фінансування під ці плани.
Також згадуючи про процес ремонту доріг Володимир Швадчак зазначив: «В нас у місті 198 кілометрів доріг. Так от, тільки матеріали на ремонт ста кілометрів, за підрахунками управління житлово-комунального господарства міста, коштуватимуть 310 мільйонів. Це тільки забезпечення асфальтом та білим каменем. Єдиний вихід − активно збільшувати фінансування програм, що здійснюються у Івано-Франківську. Цього року ми виконали робіт у 4 рази більше, ніж у минулому році».
У Івано-Франківську у четвер, 18 жовтня, мала відбутися сесія міської ради, проте вона так і не відбулася через погоджувальну раду, що проходила між мером міста та деякими фракціями міськради, зокрема БЮТом. Обговорювався новий склад виконкому, що після довготривалої кризи буде затверджений на сесії. Того дня все погодити не вдалося і сесію перенесли на 30 жовтня. Серед інших питань, що так і не дочекались свого вирішення, було і питання про надання права керівництву муніципального стадіону «Рух» самостійно вирішувати питання про надання в оренду приміщень, що знаходяться на території стадіону.


Кировоград


«Крига скресла!», − такими словами багато футбольних уболівальників Кіровограда схвально коментують перші практичні кроки України у підготовці до прийому ЄВРО 2012. «Кабінет Міністрів, − повідомляє «Кіровоградська правда» (20.10.07) , − має намір виділити 3 мільярди гривень цільових коштів із державного бюджету в 2008 році для підготовки до проведення Чемпіонату Європи з футболу в 2012 році. Про це повідомив прем'єр-міністр Віктор Янукович, відкриваючи нараду з підготовки до ЧЄ-2012 з футболу. Крім того, планується спрямувати кошти на різні програми, а також субсидії областям і містам, задіяним у підготовці до ЧЄ-2012 з футболу. Загалом, у 2008 році буде направлено 15,384 мільярда гривень на підготовку до ЧЄ-2012. Прем'єр зазначив, що Кабмін схвалить концепцію державної програми з підготовки до чемпіонату, нині проект цієї програми допрацьовується в секретаріаті Кабміну. Янукович підкреслив, що уряд уже найближчим часом має намір запустити механізм реалізації цих заходів…».
«У Львові, − пише «Вечірня газета» (19.10.07), − відбувся Міжнародний інвестиційний Форум «Євро-2012: Україно, вперед!». На Форумі презентували найбільш значущі проекти: будівництво стадіону, реконструкцію аеропорту, розвиток готельного господарства і транспортної інфраструктури. У роботі Форуму взяли участь найбільші будівельні, інвестиційні, готельні й консалтингові компанії України, Польщі, Росії, Німеччини, Туреччини, США та інших країн…»
«Місцева влада Донецька, − інформує «Народне слово» (20.10.07), − поки не знає, що робити з готельними комплексами, які будуються для прийому учасників і гостей Євро-2012, після завершення чемпіонату. Як передає кореспондент «Ура-інформ.Донбас», про це на прес-конференції повідомив міський голова Олександр Лук'янченко. За його словами, муніципалітет Донецька має намір вивчити досвід Португалії і Німеччини, які свого часу мали таку ж проблему. Найближчим часом міський голова Донецька має намір рекомендувати чиновникам УЄФА скоротити вимоги до обсягів готельного будівництва. «Апетити УЄФА не зовсім економічно доцільні», − вважає Лук'янченко…»
У Кіровограді негативно сприйнято висловлювання головного тренера збірної України Олега Блохіна на післяматчевій прес-конференції після перемоги над командою Фарерських островів. Там, відповідаючи на запитання журналіста фарерського радіо, Блохін сказав буквально таке: «Під час гри з Фарерами був повністю відсутній спортивний інтерес. Я не говорю, що в таких команд потрібно відібрати право грати у кваліфікації, але ФІФА та УЄФА мають зробити якусь іншу модель відбіркового турніру».
Коментуючи цей вислів Блохіна, кіровоградці радять йому згадати ті зовсім недалекі часи, коли збірна України грала настільки слабко, що будь-який суперник ставився до неї, як до ...Фарер. Цікаво, що тоді думали про нашу гру німці, італійці, бразильці? На щастя, вони не дозволяли собі таких висловів. Крім того, ще невідомо, який вигляд матиме українська збірна вже в наступній грі проти французів.
А взагалі-то кіровоградські уболівальники й спортивні журналісти налаштовані песимістично.»Нынешняя футбольная осень для украинских болельщиков выдалась безрадостной, если не сказать катастрофической, − пишет «Спортревю» (20.10.07). − Национальная сборная Украины лишилась всяческих шансов пробиться на Евро-2008. Молодежка, безвольно уступив сверстникам из Турции, сделала свои шансы на участие в европейском первенстве 2009 года минимальными. Киевские динамовцы полностью провалили старт в Лиге чемпионов. Теперь грядущих встреч с «Манчестер Юнайтед» наши любители футбола ждут с ужасом, предвкушая разгром чемпионов Украины. Не смогли пройти в групповой этап Кубка УЕФА днепропетровский «Днепр» и харьковский «Металлист». Если бы не удачная игра «Шахтера» в главном клубном евротурнире, то картина была бы и вовсе ужасной. Но это единственное светлое пятно на фоне общего кризиса…».


Луганск

В области продолжается розыгрыш первенства среди ветеранов и юношей. Идет подготовка к зональным соревнованиям среди ДЮСШ. В кубке областной федерации среди сельских команд определился последний полуфиналист, которым стала команда из Сватовского района.
Внешней рекламы ЕВРО 2012 по-прежнему нет.
Коррида ФК «Заря» с владельцем «Арсенала» Рабиновичем закончилась вничью. Руководство клуба не удовлетворило официальные извинения Рабиновича, но и продолжать судиться дальше не желает. «Нет смысла тратить время на иски, − сказал вице-президент клуба Михаил Федотов, − надо работать и добывать очки».
Интересная ситуация сложилась с бывшей загородной спортивной базой «Зари». После продажи тепловозостроительного завода, на балансе которого когда-то была команда, а потом и база, клуб пытался забрать тренировочную базу себе, но областной совет хочет включить ее в коммунальную собственность. Хотя руководители клуба вложили средства в ремонт поля и домиков для проживания футболистов, оснастили современным оборудованием сауну и банно-прачечное хозяйство, пока им отказывают даже в долгосрочной аренде. Причем за последний год средств было вложено гораздо больше, чем за предыдущие лет 10-12. Трудно сказать, чьи интересы стоят за желанием получить готовую территорию, но вряд ли у облсовета найдутся бюджетные деньги для превращения базы в современный спортивный комплекс.
В чемпионате области разгораются страсти. Северодонецкий «Химик», все время отстающий от луганской «Агаты» на одно очко, наконец, некоторое время пофигурировал на первом месте. Это произошло после его выигрыша у «Горняка» со счетом 2:1 и проигрыша «Агаты» с минимальным счетом ФК «Попасная». Но в следующем туре все опять вернулось на свои места − «Агата» выиграла у «Зари-2» и заняла привычное место в турнирной таблице. Правда, у северодончан игра в запасе и все должно решиться на очной встрече лидеров. Зато уверенно себя чувствует «Металлург» из Лутугино, с хорошим отрывом обеспечивший третью позицию после выигрыша у «Горняка». Во второй лиге перед последним туром лидирует стахановский «Вагоностроитель», но здесь ситуация еще интереснее, поскольку на чемпионство могут претендовать сразу три команды.
В Красном Луче окончился чемпионат города и тут же стартовал турнир «Золотая осень». Луганская городская федерация начала принимать заявки на участие в открытом первенстве по минифутболу.


Львов

Жодної акції щодо підготовки та проведення ЄВРО 2012 у Львові протягом минулого тижня не проводилося.
Жодних елементів зовнішньої реклами ЄВРО 2012 (біг-борди, роздача листівок тощо) у Львові не спостерігалося.
Цього тижня у місцевих ЗМІ практично не висвітлювалася тема ЄВРО 2012. Після завершення Інвестиційного Форуму, що відбувся під знаком підготовки до чемпіонату Європи, тема ЄВРО 2012 потрохи пішла на спад. Єдина, варта уваги інформація по підготовці до майбутнього чемпіонату, − це повідомлення про те, що делегація зі Львова поїхала до Австрії з метою ознайомитися з тамтешнім досвідом підготовки до ЄВРО 2008. «Вчора, 16 жовтня, делегація зі Львова у складі директора департаменту ЄВРО 2012 Олега Засадного, начальника управління охорони здоров’я Володимира Зуба, начальника Львівського міського управління МВС України у Львівській області Юрія Гладуна, а також начальника ГУ МВС України у Львівській області Михайла Цимбалюка відбула із робочим візитом до Інсбрука (Австрія)» − про це повідомила прес-служба Львівської міської ради. Під час візиту запланована зустріч із представниками управління із надзвичайних ситуацій, дирекцією федеральної поліції, а також відповідальними за охорону здоров’я та пожежну безпеку у місті Інсбрук. Водночас заплановано виїзд львівської делегації до стадіону, на якому відбуватимуться матчі ЄВРО 2008, а також перегляд першого «тестового» матчу на новому стадіоні. Після прес-конференції за участю Олега Лужного, що відбулася минулого тижня, якось затихло й питання будівництва стадіону у Львові. Натомість, з’явилася інформація про те, що до чемпіонату Європи на Львівщині збудують додатково ще кілька митних переходів, аби спростити систему проїзду іноземних туристів на Україну. «До кінця 2007 завершать реконструкцію переходу «Рава-Руська», який здійснюється коштом Європейського Союзу. Вартість робіт 8,3 млн. євро. Згідно із україно-польською міжурядовою угодою до 2011 року мають відкрити пункти пропуску: «Грушів − Будомєж», «Угринів − Долгобичув», «Нижанковичі − Мальховіце», «Белз − Осердув», «Боберка − Смольник», «Мшанець − Бистре», − повідомляє Інтернет-видання ZAXID.NET.
Нарешті у питанні підготовки до ЄВРО 2012 почала долучатися й Львівська обласна рада. Так, зокрема, найближчим часом на сесії облради повинна створитися наглядова рада з питань контролю за підготовкою до ЄВРО 2012. «Депутати Львівської обласної ради контролюватимуть підготовку до ЄВРО 2012 у Львові та області. Зокрема, для цього до порядку денного чергової сесії облради, запланованої на 30 жовтня, внесено проект ухвали «Про затвердження складу та Положення про наглядову раду за діяльністю оргкомітету і виконавчих структур з підготовки та проведення фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу в Україні», − про це Західній Інформаційній Корпорації повідомив депутат Львівської обласної ради, член постійної депутатської комісії з питань молоді та спорту Володимир Колошко». Керівництво Федерації футболу Львівщини цього тижня у ЗМІ не світилося.
Жодної кулуарної інформації цього тижня почути не вдалося.


Николаев


Про ЄВРО 2012 в організаціях та державних органах Миколаєва протягом тижня не згадували.
У кулуарах журналісти, вболівальники обговорювали рішення бюро ПФЛ, яке своєю постановою зобов’язало МФК «Миколаїв» відшкодувати ФК «Шахтар» фактичні збитки у сумі 17 000 грн. за пошкодження хуліганами автобуса донецької команди після матчу 1/16 фіналу Кубка України , що відбувся 26 вересня. 17 тисяч гривень − це не малі кошти для МФК «Миколаїв». Звідки вони їх візьмуть при наявній фінансовій скруті? Керівництво клубу вважає, що це рішення бюро ПФЛ є несправедливим, адже клуб несе відповідальність за організацію матчу і безпеку на стадіоні, що й було зроблено миколаївським клубом, і ніяк за його межами, де фактично трапилося пошкодження автобуса.
Люди говорять: зрозуміло, що футбол не можна поєднувати з політикою, але могла б обласна організація Партії Регіонів втрутитися у цю справу, допомогти миколаївській команді. Адже ще не так давно, перед позачерговими виборами 30 вересня, в телевізійних передачах, на сторінках обласних видань члени обласного осередку Партії регіонів те й робили, що розповідали, як піклуються про футбол у Миколаєві.
Для підтвердження-декілька цитат з матеріалів щотижневика «Николаевские новости» від 25.09.07 (спортивний випуск): «Федерация футбола города Николаева благодарна николаевской городской организации Партии регионов. Ведь это организация, которая не на словах, а на деле поддерживает и развивает николаевский футбол. В стадии решения вопрос о том, чтобы финансовая поддержка Партии регионов позволила освободить команды любителей от уплаты заявочного взноса и оплаты судейства на соревнованиях, проводимых городской федерацией. Надеюсь, что наше сотрудничество будет еще более плодотворным и принесет пользу николаевскому футболу».
За ініціативою Партії регіонів у Миколаєві створено фан-клуб уболівальників донецького «Шахтаря». Леонід Малий, голова федерації футболу міста Миколаєва на сторінках щотижневика розповідав: «Группы николаевцев, членов нашего клуба, совершили несколько выездов в Донецк на матчи кубка УЕФА «Шахтера» с «Нанси» и «Севильей». Поддерживали мы донетчан на матче суперкубка Украины в Одессе. Мы даже не ожидали, что у «Шахтера» в Николаеве так много болельщиков, что за парней в оранжевых футболках болеют столь активно и самозабвенно». («Николаевские новости», 25.09.07).
Журналісти називали матчі між «МФК Миколаїв» і «Шахтарем», не інакше як «старые счеты футбольных друзей». А на справді, як у Володимира Висоцького, миколаївцям сьогодні «осталось − материться! Тоже мне − хорош друг, − Обошел на третий круг! Нужен мне такой друг?».
Представники Федерації футболу Миколаївської області теж вважають необґрунтованим вердикт Бюро Професійної футбольної ліги з пошкодженням автобуса. ФФМУ зверталася до Києва, щоб там врахували усі моменти і не строго карали МФК «Миколаїв». За словами представників ФФМУ, вся надія тепер на засідання Контрольно-дисциплінарного комітету Федерації футболу України, яке відбулося 19 жовтня, де, на їх думку, мало розглядатися питання щодо інциденту з пошкодженням автобуса команди «Шахтар». Чи справді все так? Ніяких повідомлень щодо рішення на засіданні КДК ФФУ у Миколаєві поки що немає.
У неділю, 21 жовтня, МФК «Миколаїв» грав на виїзді з ПФК «Олександрія». Гра з боку миколаївців була невиразною. Футболісти ж Олександрії на цей раз порушили імідж миролюбної команди і виграли з рахунком 1:0.
Хто знає, можливо, миколаївська команда береже сили для наступного матчу, 17 туру, у якому МФК «Миколаїв» прийматиме «Динамо-2»?
Зовнішня реклама.
Біг-бордів, листівок, плакатів, реклами, тощо, які б розповідали про проведення ЄВРО 2012 в Україні, на вулицях міст і сіл області не виявлено. Не виявлено також використання знаку ЄВРО 2012 на товарах широкого вжитку, одязі, продуктах харчування.
В ЗМІ області. Преса.
Цього тижня в обласних друкованих ЗМІ тема ЄВРО 2012 не висвітлювалася.
Серед інших тем − звіти про домашній матч МФК «Миколаїв» з командою «Кримтеплиця».
Заголовки матеріалів газет стверджують, що його виграли миколаївці: «Победный гол на несчастливой минуте» (газета «Николаевский бизнес»,17.10.07), «Победный минимум» (газета «Южная правда»,16.10.07), «Все решил один гол» (газета «Флагман − Н», 17.10.07). Журналісти щотижневика «Николаевские новости» вважають, що «Команда Вячеслава Мазарати потихоньку теснит фаворитов первой лиги», а корреспондент газети «Вечерний Николаев» стверджує. що завдяки своїй впевненій грі «МФК «Николаев»: приблизился к группе лидеров».
Є у матеріалах лише розбіжності щодо новачка МФК «Миколаїв». Якщо на думку автора газети «Флагман − Н» «в составе МФК «Николаев» впервые сыграл 23-летний нападающий Антон Ковалевский. Он киевлянин, в прошлых сезонах выступал в полтавской «Ворскле» и днепродзержинской «Стали», то кореспондент газети «Вечерний Николаев» стверджує, що « … на поле в составе МФК «Николаев» вышел новобранец − воспитанник днепродзержинского футбола Ковальский. И уже в следующей атаке отметился «горчичником» за картинное падение в штрафной соперника».
Не залишили поза увагою місцеві друковані ЗМІ Миколаєва тему рішення експертної комісії ФФУ щодо скарги миколаївського клубу на дії арбітра Денисюка в матчі на кубок України з «Шахтарем».
На думку журналістів це «судді − пенальті! Призначення 11-метрового удару в матчі «МФК «Миколаїв» − «Шахтар» (Донецьк) визнано помилкою арбітра».
А ось обурювалися миколаївські журналісти цього тижня і давали негативну оцінку рішенню чиновників з бюро ПФЛ, за яким МФК «Миколаїв» має відшкодувати донецькій команді фактичні збитки у сумі 17 000 грн. за пошкодження автобуса. «Как известно, этот вопрос должен был рассматриваться неделей ранее. Но по непонятным причинам был отложен до минувшего вторника. То ли в донецком клубе пересчитывали сумму ущерба, то ли в ПФЛ изучали регламент». («Николаевские новости»,16.10.07).
Читачі цього тижня дізналися, що у складі одеської команди ветеранів «Рішельє» тренер МФК «Миколаїв» Олександр Спіцин літав до Нью-Йорка на турнір пам'яті Валерія Лобановського. Організаторами цих змагань стали колишні наші співвітчизники, зокрема вихідці з Одеси, які виїхали на постійне проживання в США. «Одержав победы над местными командами, в которых играют бывшие профессиональные футболисты из многих стран, в том числе из Украины, 6:1 и 3:0, «Ришелье» занял первое место. Кстати, одесские ветераны футбола уже участвовали в турнире в 2004 году и тогда также стали его победителями» («Николаевские новости»,16.10.07).
Чимало уваги ЗМІ Миколаївщини присвятили команді «Колос» із села Степового, яка стала чемпіоном України серед сільських команд. Буквально всі видання відзначили, що «Колосу» вручено кубок за перемогу в турнірі, а також кубок Президента України Віктора Ющенка. У всіх матеріалах також відзначається, що фінал Чемпіонату України сільських команд проходив на батьківщині президента − в Сумській області.
На думку газетярів, хоч і «наближається дихання фінішу чемпіонату з футболу Миколаївської області», але «уся боротьба за «золото» чемпіонату іще попереду». Хто здобуде перше, друге і третє місце − стане відомо в останніх матчів, які зіграють команди наступного тижня.
Відзначимо також матеріали про VIII Спартакіаду працівників ЗМІ Миколаївської області. Цього разу члени обласної асоціації спортивних журналістів грали у міні-футбол. Якщо газета «Николаевские новости» відзначила, що «областная спартакиада журналистов усиливается бывшими профессиональными футболистами», то у матеріалі «Вратарь-бомбардир» («Николаевский бизнес», 17.10.07) зазначено, що «не остался без внимания зрителей и прессы и главный редактор, по совместительству голкипер газеты «Николаевские новости» Анатолий Белоножко, сумевший, находясь на последнем рубеже обороны своей команды, дважды поразить ворота команд-соперниц». Анатолій Якович вже багато років підряд є ініціатором проведення щорічної Спартакіади працівників ЗМІ Миколаївської області, де футбол є найулюбленішим видом цих змагань.
Радіо. Телебачення.
В ефірі обласних радіотелеканалів не висвітлювалася тема ЄВРО 2012. Були розповіді про чергові матчі МФК «Миколаїв», чемпіонат області і Миколаєва.


Одесса


Футбольные события Одесского региона
19.10.07 дублеры одесского «Черноморца» в рамках 13-го тура чемпионата страны проиграли в гостях запорожскому «Металлургу» со счетом 0:3. В середине первого тайма Денис Смирнов открыл счет, в начале второго он же во второй раз огорчил вратаря «моряков» Евгения Паста, а поставил точку в матче Андрей Плетнев на 58-й минуте.
20.10.07 одесский «Черноморец» сумел порадовать своих почитателей, одержав победу в очередном матче чемпионата. В 13-м туре «моряки» оказались сильнее запорожского «Металлурга» в гостевом поединке − 2:0.
Удачной оказалась поездка (21.10.07) в Ивано-Франковск для овидиопольского «Днестра». Подопечные тренерского дуэта Василий Ущаповский − Игорь Негара сумели добыть победу в матче 16-го тура с «Прикарпатьем» − 2:1. В этом поединке днестровцы первыми пропустили гол − это произошло на 29-й минуте, после результативного удара Василия Тофана. Однако во втором тайме овидиопольская команда не только сумела восстановить равновесие в счете, но и забить победный мяч.
17.10.07 в Киеве состоялось Бюро ПФЛ Украины. Об этом сообщает официальный сайт ФК «Черноморец». Одним из вопросов повестки дня было удаление футболиста «Черноморца» Альваро Алехандро Мельо на 88-й минуте игры с «Днепром». В протоколе матча арбитр сформулировал причину следующим образом: «За удар головой в лицо соперника, не владеющего мячом». Бюро Профессиональной футбольной лиги определило Мельо трехматчевую дисквалификацию.
17октября 2007 года на 55 году жизни перестало биться сердце Александра Погорелова − известного футболиста 70-х−80-х годов, тренера СДЮШОР «Черноморец». Об этом со скорбью сообщают многие СМИ Одессы (официальный сайт ФК «Черноморец», ИА «Репортер», ТРК «ГЛАС», газеты «Час Пик», «Добрый вечер», «Одесские известия» и др.).
Одесский футбольный клуб ветеранов «Ришелье» стал победителем турнира памяти великого украинского тренера Валерия Лобановского. Об этом агентству «Репортер» сообщил главный тренер команды Петр Чилиби. Турнир Валерия Лобановского проходил с 27 по 30 сентября в Нью-Йорке. Дело Валерия Лобановского за океаном живет и здравствует. Четыре года назад в Нью-Йорке впервые прошел такой турнир. И вот уже стал историей пятый, юбилейный, турнир, организованный нью-йоркской Ассоциацией ветеранов спорта. Об участии в этом турнире, о развитии ветеранского футбола в Одессе и Украине и многом другом − в интервью Петра Чилиби «Репортеру».
 «Р»: − Как Вы оцениваете развитие ветеранского футбола в Украине?
П.Ч.: − Вы знаете, за последние годы ситуация кардинально изменилась в лучшую сторону. С каждым годом ветеранский футбол развивается все активнее. Появляются новые команды, в которых играют известные мастера украинского футбола. И на официальном уровне есть прогресс. Так, в июле в Киеве прошла отчетно-выборная конференция Ассоциации ветеранов футбола Украины (АВФУ), президентом которой был избран знаменитый в прошлом футболист Владимир Мунтян. Этот форум был организован на высшем уровне. В работе конференции принял участие президент Федерации футбола Украины Григорий Суркис. Это говорит о том, что проблемы ветеранского футбола находят понимание на самом высоком уровне…
 «Р»: − Вы входите в оргкомитет по подготовке Одессы к Евро-2012. Как сегодня обстоят дела, собственно, с подготовкой?
П.Ч.: − В «жемчужине у моря» может появиться ультрасовременный стадион, отвечающий всем стандартам УЕФА. На месте нынешнего − в парке Шевченко. Но «Черноморцу» же нужно где-то играть! И решение этого вопроса зависит во многом от городских и областных властей. Кроме стадиона «Черноморец», есть проблема и со стадионом, на котором будет играть команда во время реконструкции. Ситуация достаточно сложная. Уже пропущены все сроки по решению вопроса о подписании договора на реконструкцию стадиона «Черноморец». И если в ближайшее время вопрос не решится, то Одесса очутится в шаге от потери права проведения матчей Чемпионата Европы 2012 года. Мы много говорим об аэропортах, дорогах, гостиницах, но забываем, что самым важным является спортивный объект, на котором должны проводиться матчи, − а сегодня этого объекта нет! По сути, надо построить два стадиона, но вопрос − где? Есть СКА и «Спартак». Стадион СКА на данный момент не соответствует никаким требованиям. Назвать его подготовку реконструкцией трудно − это будет практически возведение нового стадиона. Но насколько я знаю, Министерство обороны пока не реагирует на обращения ФК «Черноморец» и, по-видимому, этот вопрос пока не будет решаться. Но есть и «Спартак», который находится в коммунальной собственности, − и тут многое зависит от решения городских властей. Мне кажется, что это более реальный вариант. И с этим решением нужно срочно определяться…
Подготовка к ЕВРО-2012
До 2012 года турецкие бизнесмены могут вложить в украинскую экономику, в частности в развитие туристической отрасли, до 15 миллиардов долларов. Об этом, по данным пресс-атташе судоходной компании «Укрферри», заявил известный в Турции юрист и бизнесмен Эржан Эрен в ходе проходящего на средиземноморском побережье Турции «Форума журналистов Украина − Турция». Г-н Эрен также сообщил, что он и его коллеги пытались наладить деловые контакты в верхних эшелонах украинской власти. Но, встретившись с непонятным для них явлением под названием «откат», решили идти другим путем и пригласить на проходящий уже в течение 7 лет журналистский форум делегацию украинских мэров, чтобы они в непосредственном общении с турецкими коллегами нашли сферы взаимных интересов и пути реализации этого потенциала. На встречи также приглашены руководители Торгово-промышленной палаты Антальи и инвестиционного фонда Турции.
Проекты Одессы, посвященные подготовке к футбольному чемпионату ЕВРО 2012, были представлены на инвестиционном форуме «Чемпионат Европы − 2012». Форум проходил в г. Варшаве (Польша) 17 − 19 октября нынешнего года в рамках международной выставки «Инфраструктура». Основной целью форума является налаживание сотрудничества с потенциальными инвесторами, проектантами, исполнителями, производителями оборудования для спортивных объектов, стадионов и т. п.
«Одесса готова сделать все необходимое для достойной встречи «Евро-2012», − заявил на первом заседании оргкомитета по подготовке к «Евро-2012» городской голова Одессы Эдуард Гурвиц. Он назвал подготовку к возможному проведению в Одессе одного из этапов футбольного чемпионата «стратегическим вопросом».
Эдуард Гурвиц убежден, что ЕВРО 2012 может стать событием, которое поможет городу привлечь как можно больше инвестиций и окажет содействие его развитию как курортного и туристического центра европейского уровня. В ближайшее время будет сформирована группа оргкомитета, которая намерена собственными глазами увидеть, каким образом готовились к проведению чемпионатов мира по футболу в городах разных стран мира. Например, в Португалии.
По словам начальника управления по физической культуре и спорту Одесского городского совета Ларисы Терехиной, управление уже разработало перечень мероприятий, которые необходимо реализовать в Одессе с 2007 до 2012 года, чтобы на надлежащем уровне провести чемпионат. Среди них − реконструкция и строительство отелей, стадионов, спортивных, оздоровительных, культурно-развлекательных, тренировочных комплексов, строительство современных автодорог, паркингов и т. п. Важнейшими задачами были названы реконструкция международного аэропорта «Одесса», обеспечение гостей города и участников чемпионата качественным медицинским обслуживанием, предоставление современных туристических и информационных услуг. Лариса Терехина предложила разработать целевую городскую программу, которая охватила бы все аспекты требований УЕФА, определила бы конкретные сроки, исполнителей задач и вопросы финансирования.
Начальник управления архитектуры и строительства Одесского горсовета Владимир Колокольников проинформировал, что в рамках подготовки к ЕВРО 2012 планируется провести реконструкцию стадиона Черноморского пароходства, направленную на приведение его в соответствие с признанными европейскими стандартами. «Этот стадион имеет шанс стать главным спортивным объектом города. Его реконструкция предусматривает, в частности, строительство небольшой гостиницы для спортсменов, подземного и 4-этажного наземного паркинга, создание условий для подъезда vіp-персон, обслуживание спортсменов и работников СМИ. Пришло время и для реализации идеи о строительстве в Одессе дополнительного стадиона, на котором футболисты клуба «Черноморец» смогут проводить тренировки. Как дополнительный вариант − стадион «Спартак», который после возможной реконструкции сможет принять до 15 тысяч болельщиков».
Владимир Колокольников назвал среди наилучших вариантов дополнительного стадиона и территорию спортивного комплекса «СКА». Он предложил как можно скорее обратиться в Кабинет министров Украины с просьбой передать комплекс «СКА» в муниципальную собственность.
Предполагается, что на территории парка Ленинского комсомола будет построен спортивный комплекс. В планах − и строительство на территории Дюковского парка нового городского Дворца спорта, способного принять более 3 000 зрителей.
Один из важнейших моментов подготовки города к встрече чемпионата мира 2012 года − появление магистрали «Север − Юг» от проспекта Добровольского к проспекту Маршала Жукова. Новая дорога будет иметь шесть полос для движения автотранспорта, почти восемь транспортных развязок. Данный проект уже заказан управлением дорожного хозяйства. Его ориентировочная стоимость − 700 млн грн. Современные развязки должны появиться в районах расположения гостиниц, спортивных комплексов. В планах, до 2012 года, и строительство автодороги от пл. Таможенной к стадиону Черноморского пароходства.
«Мы ожидаем поддержку и от руководства страны. Речь идет, в частности, о возможном расширении границ города. Это было бы чрезвычайно важным шагом», − сказал Эдуард Гурвиц. Мэр Одессы выразил надежду, что еще до проведения чемпионата «Евро-2012» будет положительно решена проблема вынесения за границы Одессы экологически опасных объектов. Значительный пласт работы связан с восстановлением и реконструкцией исторической части Одессы.


Полтава

Минулого тижня в зв’язку з матчами відбору до ЧЄ 2008, якому була приділена вся увага громадськості, інтерес до місцевого футболу спав.
Три видання, а саме «Полтавщина спорт», «Коло» та «Вечірня Полтава» зробили огляд матчу першості України в другій лізі групи «Б», що відбувся між ФК «Полтава» та маріупольським «Іллічівцем-2» − 1:1. Усі автори помітили три основні речі: появу у складі полтавської команди Олександра Зарицького (прийшов з «Динамо-3»), дуже нудний перший тайм та курйозний гол на останніх хвилинах у ворота наших земляків. Вячеслав Кувшинов біля штрафного майданчика промазав по м`ячу, впав, підбіг нападник гостей і забив гол. А ще ФК «Полтава» вперше за останні п`ять матчів забив гол. Висока результативність.
Тим часом «Ворскла», щоб не втрачати даремно часу, провела на домашній тренувальній базі, на Крутому Березі, товариський спаринг із столичним «Арсеналом». Наставник полтавців сказав, що на цей матч ніяких стратегічних завдань не ставив. Тому, певно, «Ворскла» й поступилася команді Заварова 3:2. «Навпаки, добре, що столичні гості показали, на що нам потрібно зробити акцент в тренувальному процесі», − резюмував після матчу Анатолій Момот. У цій грі обидва тренери змогли перевірити у справі цілу групу гравців, які в офіційних іграх в основний склад не проходять.
«Ворскла» зіграла у нічию на виїзді з донецьким «Металургом» − 0:0. Примітна подія: на матч вперше повезли організовану групу полтавських вболівальників.
Лубенський кореспондент газети «Коло» (18-21.10.2007) написав про міні-футбольний турнір «Юність Посулля». Він започаткований редакцією газети «Український футбол» та Асоціацією аматорського футболу України і проводився вже вп’яте. Боротьбу вели чотири команди: Сміла, Лубни, Кременчук та Київ, які представляли лісотехнічні учбові заклади. Приз переможцям команді «Юність Посулля» з Черкащини вручав заступник головного редактора «Спортивної газети», заслужений журналіст України Микола Моторний. Переможці та призери отримали цінні призи від Асоціації аматорського футболу України, Федерації футболу України та редакції «Спортивної газети». Наступний турнір в Лубнах пройде навесні 2008 року.
Під час проведення чемпіонату Полтавщини протягом цього тижня у першій лізі відбулося п’ять матчів. Переможцем стала кременчуцька «Криничка».
Газета «Полтавський вісник» (19.10.2007) містить матеріал про ЄВРО 2012: «Під час ЄВРО 2012 територією України та Польщі курсуватимуть по 10 туристичних потягів. Про це на прес-конференції з нагоди відкриття VII Львівського міжнародного інвестиційного форуму «Євро 2012»: Україно, вперед!» заявив виконавчий директор Федерації футболу України, голова виконавчого комітету з підготовки і проведення «Євро-2012» Іван Федоренко. За його словами кожен такий екскурсійний потяг буде розрахований щонайменше на 1000 пасажирів».
Проходячи повз стадіон «Динамо» у Полтаві, помітив, що за воротами ставлять уловлювальну сітку. На цьому стадіоні, як правило, проводяться матчі першості міста. А поле там стало ще жахливішим.
Зовнішня реклама щодо ЄВРО 2012 в місті не зафіксована.


Ровно


Тема ЄВРО 2012 у розмовах серед уболівальників мимоволі переплітається з політичною. При чому, не тільки поміж владних мужів, а й поміж пересічних шанувальників футболу. Слушна нагода поспілкуватися про перспективи проведення чемпіонату континенту в Україні випала під час футбольного матчу «Вереса» з «Карпатами-2», де у vip-ложі зібралося чимало впливових у Рівному людей. До речі, мова про ЄВРО 2012 перейшла в ході дебатів про нинішню політичну ситуацію в Україні. На думку керуючого справами Рівненського міськвиконкому Святослава Власюка, в багатьох країнах політики «ламають собі голову» над пошуком ідеї, здатної консолідувати суспільство і тим самим зневілювати рівнобічності, що існують всередині держави. Нині Україна завдяки старанням Григорія Суркіса отримала нагоду згуртуватися довкола ЄВРО 2012, проте політики з головою поринули в боротьбу за владні портфелі. Звичайно, погоджуючись з реплікою, що, мовляв, футбол з натяжкою можна піднести до рівня національної ідеї, проте саме ЄВРО 2012 є хорошим стимулом здійснити стрімкий прорив у розвитку інфраструктури.
Бізнесменів, безумовно, ЄВРО 2012 більш приваблює, як можливість заробити гроші. Наприклад, співвласник компанії «Пульсар», котра викупила контрольний пакет Рівненського заводу нетканих матеріалів, Віктор Прищепа неабияк зацікавлений у проведенні чемпіонату Європи в Україні, оскільки підприємство запустило у виробництво матеріал, який використовується при будівництві доріг. З його слів, перспектива проведення чемпіонату континенту − це не тільки розвиток інфраструктури, залучення іноземних інвестицій, а й стимул для вітчизняних виробників.
Натомість заступник голови облради Валентин Крока, переконаний, що підготовка до ЄВРО 2012 могла б послужити поліпшенню взаємостосунків центральної влади з місцевими, а також налагодити координацію взаємодії. «Яким шляхом?» − поцікавилися присутні. За версією Валентина Кроки, бодай зваженим рішенням щодо розподілу бюджетних коштів, узгодження бізнес-планів, створенням єдиного центру залучення іноземних інвестицій, проведення тендерів, зрештою, контролю виконання взятих зобов’язань.
Думки пересічних вболівальників значно сумніші. Їх непокоїть інформація, що дедалі частіше з’являється в ЗМІ, про те, що право проведення Євро-2012 можуть відняти в Україні то італійці, то англійці, то французи, то іспанці. Як не прикро, але до такого песимізму підштовхує цілковита бездіяльність влади у плані затвердження програми підготовки і, врешті-решт, бодай якихось конкретних справ.
Реклами та символіки ЄВРО 2012 в Рівному досі не спостерігається.
Обійшли тему ЄВРО 2012 й місцеві засоби масової інформації. Щоправда, на минуло тижні футбольній інформації відвели більше місця. Зокрема, газети «Рівне вечірнє», «Рівненська газета», «Волинь» і «Вільне слово» відвели на своїх сторінках місце для висвітлення виступу збірної України у відбірковому турнірі ЄВРО 2008. Звісно, переважають нотки розчарування. Решта видань, розмістила інформацію про виступ «Вереса» та результати чергового туру першості області, а також поінформувала про чергову перемогу «Штурму-МЕГУ» в першості серед студентських команд.


Сумы


Минулими вихідними завершилася першість Сумської області серед команд колективів фізкультури, яка проводилася під егідою Федерації футболу Сумщини та управління у справах молоді та спорту облдержадміністрації. Її переможцем у першій групі став конотопський «Шахтар», друге та третє місця посіли відповідно «Сула» з Ромнів та «Нафтовик-2» з Охтирки. В другій групі перемогу в першості святкувала недригайлівська «Іскра», яка весь фінальний турнір провела без жодної поразки. Друге місце в цій групі виборов «Харчовик» з Попівки Конотопського району, третє зайняв ФК «Лебедин». І учасники чемпіонату, і вболівальники відзначають добру організацію цих змагань, які на відміну від попередніх років, пройшли на високому рівні: всі заявлені до участі у першості команди пройшли турнірну дистанцію до кінця, не було великої кількості переносів матчів, що дало змогу організаторам витримати запланований алгоритм чемпіонату.
Вболівальники із Сум, які відвідали 17 жовтня матч Україна − Фарерські острови, були шоковані вартістю квитків на матч, мінімальна ціна яких складала 70 гривень. В розмовах між собою вони висловлювали подив з приводу такої цінової політики Федерації футболу України, зазначаючи, що в разі, коли б квитки коштували дешевше, підтримати українську збірну, яка вже втратила шанс потрапити на ЄВРО 2008, могло значно більше глядачів, в тому числі й з інших областей України.
Також місцеві вболівальники говорять про своє небажання їхати до Києва на матч «Динамо»-»Манчестер Юнайтед». Причина − невиразна гра чемпіона України. Про відсутність ажіотажу довкола цього поєдинку свідчить і незатребуваність автотранспорту тутешніх автоперевізників: попри заздалегідь зроблені ними оголошення щодо організації групових поїздок на гру Ліги чемпіонів, охочих відвідати її у Сумах майже не знайшлося.
Реклама ЄВРО 2012 у її зовнішніх виявах в Сумах відсутня.
Місцеві ЗМІ приділили увагу матчу краснопільського «Явора» з армянським «Титаном», який був зіграний у Сумах на полі стадіону «Ювілейний». Так, газета «Данкор» від 17 жовтня пише, що повернення футболу на «Ювілейний» пройшло дуже вдало, маючи на увазі видовищність поєдинку, який закінчився з рахунком 2:2. А ось у фінансовому плані гра розчарувала керівництво стадіону. Як розповів «Данкору» голова ВАТ «Спартак» (власника стадіону) Сергій Нелін, виручка від продажу квитків (їх вартість коливалась в межах 3-5 гривень) не покрила витрати на проведення матчу: «Після гри ми залишилися в мінусі. Тому, чи відбудеться наступний матч на «Ювілейному», залежить від спроможності «Явора» заплатити», − заявив в інтерв’ю виданню Сергій Нелін.
Газета «Панорама» на своїх шпальтах вмістила інформацію про Всеукраїнський фінальний турнір з футболу на призи товариства «Колос», який минулими вихідними відбувся в Недригайлові, а також матеріал про головного тренера краснопільского «Явора» Володимира Богача та звіт про матч команди з «Титаном» (стаття «Тренер і його команда»).


Тернополь


Протягом звітного періоду на Тернопільщині фактично не приділяли певної уваги проведенню ЄВРО 2012.
У Тернополі та в регіоні зовнішньої реклами Євро-2012 немає. Прихованої реклами також немає.
Місцеві аналітичні публікації, радіо і телепередачі на тему Євро-2012 відсутні.
Тернопільські ЗМІ регулярно висвітлюють всеукраїнські та регіональні спортивні новини на футбольну тематику.
23 жовтня фанати ФК «Нива» збиратимуться у тернопільському барі «Підкова». Будуть обговорювати поїздку до Хмельницького, де 4 листопада відбудеться матч між «Поділлям» та «Нивою». На виїзний матч «Ниви» тернопільські уболівальники організовують поїздку автобусом.
Кулуарні новини.
Спортивні оглядачі тернопільских ЗМІ активно обговорювали втрачені шанси на участь збірної України у Євро-2008 і зазначали, що «Олегу Блохіну пора у відставку».
Щодо Євро-2012. Тернопільські бізнесмени, а також представники мерії Тернополя та управління туризму облдержадміністрації занепокоєнні невизначеністю станом справ стосовно Тернопільського аеропорту. Минулого року Регіональне відділення Фонду держмайна України в Тернопільській області виставило аеропорт на аукціон. Переможцем аукціону стало ПП «СЦ-Центр-Стрий», яке очолює австрійський бізнесмен Крістіан Чернер. Однак через кілька тижнів після підписання угоди купівлі-продажу летовища Крістіан Чернер подав на Регіональне відділення ФДМУ в Тернопільській області в суд, звинувативши Фонд у неправильно складеній угоді. Відтоді доля аеропорту залишається не вирішеною.
Наразі у Фонді держмайна в області кажуть, що існує три варіанти виходу з ситуації: створення спільного підприємства з якоюсь структурою на певних частках, передача структурного підрозділу аеропорту в оренду або приватизація. На якому варіанті зупиниться облрада − не відомо.
У кулуарах говорять, що облрада може затягувати вирішення питання аеропорту, оскільки на території довкола летовища начебто має намір будувати житлові будинки один із впливових тернопільських бізнесменів.
Представники тернопільського бізнесу, мерії і управління туризму ОДА зазначають, що відновлення діяльності аеропорту змогло б принести багато користі області, і Тернополю зокрема, під час Євро-2012. Тернопільський аеропорт може приймати різні класи літаків.

Моніторинг тернопільських друкованих ЗМІ.
Щоденна газета «20 хвилин»:
 − «Гудбай, Швейцарія і Австрія» − збірна України поступилася на виїзді збірній Шотландії з рахунком 1:3. в на адресу збірної України і Олега Блохіна.
− «Молодіжка» також розчарувала» − Олексій Михайличенко, втративши півкоманди, не зумів обіграти команду Туреччини. Стаття критична.
− «Капітан киян обіцяє бій «Манчестеру» − передрук інтерв’ю Сергія Реброва із журналу «Спорт».
− «Львівська «Енергія» може не вийти в фінал чотирьох» − команда Юрія Кобзаря поступилася господареві турніру − «ВІЗ СІНАРА» з Єкатеринбурга у розіграші кубку УЄФА.
− «Шахтаря» оштрафували» − за запалення уболівальниками команди «Шахтаря» піротехнічних засобів під час матчу 12-го туру з «Карпатами». Донецький клуб покарано штрафом у розмірі 5000 доларів.
− «Україна на Фарерах не спіткнулася» − після втрати шансів на вихід збірної України до ЧЄ-2008 футболісти дограють матчі групи.
− «Свобода»: «Достроковий фініш» критична стаття на адресу збірної України та Олега Блохіна щодо безславного закінчення відбіркового турніру на Євро-2008.
− «Футбол. Євро-2008. Здолали аутсайдера» − розповідь про гру Україна-Фарери.
− «Тернопіль вечірній»: «Євро-2008 − без України» − критична стаття на адресу збірної України і Олега Блохіна.
− «Вільне життя»: «Євро-2008. І в Шотландії безславно свій завершили похід» − критична стаття на адресу Збірної України і її головного тренера.
− «Євро-2008. Зате ми перемогли Фарери»
.
«Нова Тернопільська газета»:
− «Падіння з Олімпу» − автор критикує збірну України і Олега Блохіна за недосконалу гру і, відповідно, неможливість взяти участь у Євро-2008.
Газета «RIA-плюс»:
− «Позичать гроші на автобан» − у програмі розвитку доріг передбачено до Євро-2012 поремонтувати траси Львів-Тернопіль та Доманове-Ковель-Чернівці-Тереблече.
− «Турки обіграли нашу «молодіжку» − критична стаття на адресу Олексія Михайличенка та молодіжної збірної України.
«Поразка викликала радість у сусідів» − поразка у Шотландії не лише позбавила Україну шансів на вихід до Євро-2008, а й призвела у Росії до національного свята. Таким чином росіяни «відігралися» на українцях за виграш права на проведення Євро-2012.
Газета «Місто»:
− «Євро-2008. Остаточний вердикт: гудбай, Швейцаріє та Австріє». «Молодіжка» програла в Стамбулі». «Судді продовжують помилятися на користь «Шахтаря» − про розгляд експертною комісією ФФУ скарги клубу «Миколаїв» на дії арбітра Денисюка в матчі на кубок України з «Шахтарем» (Донецьк).
Про чемпіонат Тернопільської області з футболу розповіли газети «Свобода», «Номер один», «Місто», «Тернопіль вечірній», «Нова Тернопільська газета», «Нова ера», «20 хвилин», «Вільне життя», «Четверта влада».
Про гру «Ниви» з ФК «Нафком» інформували: «Свобода» («Нива» втрачає очки»), «Тернопіль вечірній» («Аутсайдера треба поважати»), «Вільне життя» («Попереду − нелегкий виїзд»); «Нова Тернопільська газета» («Переможну серію перервали, але «бублик» програшів зберегли»), «Номер один» («Переможну серію «Ниви» обірвали нафтовики з Броварів»).
Тернопільське державне телебачення, телеканал «TV-4», «Smile TV», ФМ-станції «Українська хвиля», «Радіо Тернопіль», «Радіо ТОН» та обласне державне радіо в інформаційних випусках та випусках спортивних новин повідомляли про чемпіонат області з футболу, про гру ФК «Нива» з командою «Арсенал».


Харьков

На прошедшей неделе состоялась встреча зам. губернатора Сергея Стороженко с директором фирмы «Alpine Ukraine» Райнхардом Штокингером, цель котрой − предметное обсуждение подготовки Харькова к ЧЕ 2012, а именно: проектирование и проведение строительных работ в Харькове и области (каких именно − не уточнялось). Во время встречи Р.Штокингер высказал заинтересованность в сотрудничестве с Харьковом, т.к. Харьков выглядит выиграшно на фоне остальных городов. С.Стороженко дипломатично уклонился от оценки ситуации в других городах, несколько раз подчеркнув во время разговора, что он занимается на Харьковщине подготовкой к ЧЕ 2012 по поручению президента ФФУ Григория Суркиса и собирается максимально сконцентрироваться на решении конкретных задач. В ходе встречи договорились, что в течение месяца специалисты «Alpine Ukraine» подготовят пакет предложений по сотрудничеству, чтобы переговорный процесс был закончен в 2007 году, а в 2008 уже началась конкретная работа по строительству спортивных объектов и социальной инфраструктуры.
Внешней рекламы по Евро-2012 кроме той, что вывешена на стадионе «Металлист» на западном фасаде Южной трибуны, не появилось.
Перед всеми матчами и в перерывах на экране на стадионе «Металлист» крутится рекламный ролик (до 2-3-х минут), на котором демонстрируется проект «Металлист-сити» и реклама фирмы Ярославского «DCH». Ролик постоянно обновляется и дополняется (если сначала это была карта «Металлист-сити», то потом стали появляться макеты зданий, сооружений, картинка того, как будет выглядеть стадион, гостиницы и т.д.)
На ул. Полтавский шлях, Красношкольная набережная висят баннеры по раскрутке ТРК «Украина» с текстом: «Шукаєшь Футбол − увімкни ТК «Україна» по матчам Лиги чемпионов, но упоминания Евро-2012 на них нет.
В региональных СМИ прошло заявление В.Януковича о том, что Кабмин предусмотрел на 2008 год выделение 3 млрд. гривен целевых средств из госбюджета на подготовку к ЧЕ 2012 и запланировал направить средства на различные программы, а также субсидии областям и городам, задействованным в подготовке к Евро-2012 (15,384 млрд.грн) − (медиа-группа «Объектив», 22.10.07, ТРК «Simon»).
В новостях «МедиаПорт-Новости» на каналах «S-Tet» и «Фаворит» 22.10.07 прошла информация (со ссылкой на «Немецкую волну») о том, что одной из центральных проблем подготовки к ЧЕ является отсутствие дешевого жилья для туристов − хостелов. Эта тема обсуждалась экспертами хостел-ассоциаций Центральной и Восточной Европы на прошедших выходных в Львове (эту же информацию дали ряд радиостанций, входящих в ТРК «Simon»).
Областная газета «Время» дала анализ ближайшего будущего на международной арене национальной футбольной сборной Украины и ее ближайшего резерва («Вчерашним днем долго ль проживем?..», Вадим Зубов, «Время» от 16.10.07). В статье, в контексте обсуждения «двойного удара», нанесенного по престижу украинского футбола в Глазго и в Стамбуле, делается вывод, что именно на переходе из юниорской и молодежной сборных на взрослый уровень наш футбол и несет самые знаковые и болезненные потери: «Хорошо конечно, что чемпионат Европы 2012 пройдет на полях Украины и Польши − это освобождает нашу главную команду от пятой попытки пробиться в финал континентального турнира. Но полученный уже сегодня статус финалиста отнють не гарантирует, что поколение, идущее на смену Шевченко, Шовковскому, Ващуку, Гусину, Реброву, сможет подарить нам с вами даже на высшем европейском форуме… те потрясающие эмоции, которые выпали на нашу долю минувшим летом…».


Херсон

До завершения чемпионата области по футболу среди команд первой лиги определился бронзовый призер.
Два херсонских футбольных клуба сыграли в рамках чемпионата области матчи на выезде. «Сигма», ведущая борьбу за бронзовые награды, едва не потеряла 3 очка в Новой Каховке. Подопечные В.Лебедя забили в 1-м тайме 2 гола, а затем позволили хозяевам поля «Энергии» счет сравнять. Лишь на последних минутах херсонцами был забит победный мяч. Вырвав победу со счетом 3:2, херсонцы все же выше третьего места в турнирной таблице подняться уже не смогут, так как лидеры одержали свои победы.
«Кристаллу», который хочет занять место в семерке лучших, поражение − смерти подобно. Поэтому в игре против ФК «Гопри» воспитанники Ю.Мартынова мобилизовались и забили первыми, только в свои ворота (обидная срезка при прерывании прострела). Не сдались − и продолжили искать счастья у чужих ворот. Победный гол прекрасным выстрелом издалека забил И.Маляренко.
За тур до финиша так и не ясно, кто же станет чемпионом. «Мир» и СК «Каховка» имеют одинаковое количество очков. И у обоих претендентов в последних матчах серьезные соперники. 20 октября будут сыграны матчи последнего тура. Самым принципиальным станет встреча «Сигмы» и лидера чемпионата, обладателя кубка Херсонщины, команды «Мир» (Горностаевка). СК «Каховка» на выезде играет с «Высоким полем». Если и после проведения последнего тура у них будет поровну очков, игроки проведут дополнительный матч за звание чемпиона.
В XV чемпионате области по мини-футболу стартовала 1-я лига. В этом сезоне участвуют 13 команд.
Продолжаются перипетии с местным аэропортом, который, как утверждают его нынешние инвесторы, сможет в скором времени принимать и отправлять самолеты в Польщу. Препятствие − отношение с облсоветом, а конкретно с его руководителем, регионалом Владимиром Демехиным. Последний, усомнившись в оценке имущества аэропорта, пытается заставить инвестора (концерн «Титан») пересмотреть условия договора. На стороне концерна «Титан» оранжевый губернатор Борис Силенков. Владимира Демехина обвиняют в желании подмять под себя и свою семью все имущество, которое каким-то образом еще контролирует облсовет.
Поскольку авиаперевозчики настороженно относятся к идеи сотрудничать с аэропортом, судьба которого не определена, на прошлой неделе гарантом выступил губернатор. Он обратился к 7 крупным авиаперевозчикам с предложением сотрудничать с аэропортом.
Местные СМИ информировали о ходе чемпионата области по футболу.


Хмельницький

Здолавши в черговому турі ФК «Коростень» з рахунком 2:0, Хмельницьке «Поділля» піднялося на третє місце у другій лізі чемпіонату України. Матч із коростенцями розпочався о 13:30, щоб завершитися за світлої пори доби. Разом із доволі прохолодною та дощовою погодою це вплинуло на відвідуваність. Зрештою, викликало й незадоволення тим, що стадіон досі не освітлюється.
Попри досить успішну гру, рівень підготовки і майстерності хмельничан на полі не задовольняє багатьох уболівальників. «Ну і толку з того, що грало дванадцять хмельничан! Щоб здобути путівку у першу лігу потрібно реальне підсилення. Навіть якщо станеться диво і «Поділля» вийде у першу лігу із місцевими вихованцями, що буде далі? Місцеві футболісти рівень першої ліги не потягнуть і буде така ж ситуація, як зараз із івано-франківським «Прикарпаттям», − каже один зі скептиків.
На їх думку, в зимову перерву потрібно найняти гравців гарного рівня щоб досягти за рівнем лідера другої ліги «Княжу». В іншому разі, у першу лігу вийти важко, а в наступному чемпіонаті в боротьбу за путівку у першу лігу підключаться команди з Чернівців, Тернополя, Івано-Франківська (тамтешня команда − кандидат на виліт із першої ліги, а отже і кандидат на повернення), а також можливо, що спонсор для заявки команди в першу лігу знайдеться в Рівному.
За словами голови обласної федерації футболу Вадима Федоренка, все іде по плану, і у весняному колі чемпіонату команда, як і передбачалося, вийде у першу лігу. До речі, на 77-й хвилині вийшов на заміну вперше заявлений на гру Олександр Грищук, вихованець місцевої футбольної школи.
Тим часом до рівня, який би дозволяв грати в другій лізі в області підійшло принаймні три команди − з Теофіполя, де уже почалося створення фарм-клубу, а також з Славути та з Дунаївців. У Хмельницькому, за словами Федоренка, найближчим часом не збираються створювати «Поділля-2» для другої ліги.
Скептики, які критикують ставку міської влади і федерації футболу на місцевих вихованців, вважають, що друга ліга у Хмельницькому прописалася надовго: «Лучше быть десятыми в первой лиге, чем замыкать тройку во второй.» На їх переконання ставка на дитячі спортивні школи − це утопія, бо вони, з огляду на теперішнє фінансування, нікому не потрібні. Ця досить таки чисельна категорія уболівальників вимагає чим швидшого результату. Її пріоритет − вихід у першу лігу, бо якщо виховувати своїх футболістів, то футбольна Хмельниччина «знову загрузне у болоті другої ліги» − як і колись, а на підвищення у класі можна очікувати десь через 5 − 7 років. Протягом цього часу на стадіоні «Поділля» гратимуть «колективи фізкультури із різних сіл Західної України», на які подивитися приходитиме по тисячі глядачів максимум.
Дійсно, імена хоча б півдесятка футболістів-хмельничан, які відповідають рівню першої ліги назвати поки важко. Шершун, що грає за «Дніпро», є хмельничанином, але футбольні ази вивчав у тому ж Дніпропетровську, куди його батько відвіз. Чигринський опинився у «Шахтарі», бо донедавна у ФК «Поділля» не було такого поняття як «селекція». Та й решта футболістів, які здобули ім'я у футболі, у Хмельницький не повернуться, якщо рівень і фінансування залишаться теперішніми.
А фінансування команди для Хмельницького поки залишається проблемою − великого бізнесу тут бракує. За словами міського голови, почесного президента клубу «Поділля» Сергія Мельника, бюджет клубу планується розподілити: 30 відсотків виділятиме міський бюджет, ще тридцять − обласний, а 40 спонсори. Щодо розмірів, то хоч би консолідовано збиралося дев’ять мільйонів − на фінансування основної команди, яка гратиме у першій лізі, і на фарм-клуб для другої ліги. Ще декілька років тому «Поділля», що базувалося в Красилові, досягло сьомого місця у Першій лізі з набагато скромнішим бюджетом.
Реклама ЄВРО 2012 в області відсутня.

Черновцы


Впродовж тижня ніякі заходи в контексті ЄВРО 2012 в області не проводились.
Будь-яка інформація на зовнішніх рекламних носіях по згаданій темі відсутня.
ЗМІ.
Газета «Молодий Буковинець» (16.10.07) в редакційній статті «Про Євро-2008 можемо забути…», коментуючи програш української збірної збірній Шотландії, зазначає, що «Збірна України втратила останню можливість зачепитися за путівку до фінальної частини Чемпіонату Європи-2008 з футболу». При цьому зазначається, що команда Шотландії не була набагато сильнішою за українську. Звертається увага на «дитячі» помилки в обороні та на «псевдо волю» до перемоги. Без коментарів наводяться також слова Олега Блохіна: «Я б не сказав, що сьогодні перемогла команда, яка була краще підготовлена. Напевно, перемогла та команда, котра більше цього хотіла».
Газета «Вечірні Чернівці»(18.10) подає інформацію про перемогу ФК «Буковина» 4:1 над «Енергією» у другій лізі українського чемпіонату, зазначаючи, що кращим бомбардиром в команді сьогодні є Максим Ілюк, який забив 5 голів.
В цьому ж номері вміщено редакційну статтю «Українська збірна знову опинилася в калюжі», у якій піддається критиці гра української команди. Звертається увага на нелогічні, з точки зору газети, дії О.Блохіна, який, скажімо, робить ставку в воротах на О.Шовковького, хоча, вважає газета, Шовковський сьогодні «тільки підводить збірну»: «Олександрові потрібно поступитись місцем у «рамці» нинішньому стражу воріт донецького «Шахтаря» Андрію П’ятову». Критиці також піддається гра Несмачного, інших гравців. Загалом, робиться висновок, що «національна збірна сучасного зразка вже себе вичерпала». При цьому віддається належне заслугам О.Блохіна.
В цьому ж номері «ВЧ» підводяться підсумки чемпіонату Чернівців за підсумками боротьби за 1-6 місця. Переможцем чемпіонату стала команда «Дрім-Тім-Еталон» (представник команди Василь Ткачук, тренер Роман Шпірнов). Звертається також увага на «велике досягнення чемпіонату», появу нових перспективних футболістів. За висновками голови Чернівецької міської федерації футболу Сергія Задорожняка це Микола Коваленко та Андрій Костюк з «Макабі-Біла», Василь Томащук та Андрій Королянчук з «ДВС»


Черкассы

Події.
18 жовтня в Черкасах пройшли змагання з футболу між дитячо-юнацькими командами (1992 р.н.) на кубок Ф.Адбашьяна. Подія, до речі, залишилася поза увагою ЗМІ.
21 жовтня в Алчевську удев’яте ФК «Дніпро» (Черкаси) зіграв внічию з командою «Сталь» (Алчевськ) у матчі шістнадцятого туру. Рахунок − 2:2.
Приємною подією для черкаських вболівальників стала участь екс-гравця ФК «Черкаси» Олександра Грицая у кваліфікаційному відбірному матчі до ЄВРО 2008 між збірними України та Фарерських островів. Спортсмен вийшов на заміну на 69-ій хвилині. Олександр вже вдруге зіграв у футболці нашої збірної. Дебют відбувся у серпні нинішнього року у товариському матчі проти збірної Узбекистану. Грицай в складі своєї нинішньої команди − дніпропетровського «Дніпра» − двічі здобував бронзову медаль чемпіонату України. Черкаські вболівальники уважно слідкують за його грою.
Кулуари.
Спільнота позитивно сприйняла відкриття нового спортивного майданчику для футболістів та хокеїстів Черкаської СДЮСШОР. Втім, доводилося чути нарікання, що, якщо в місті питанню розвитку спорту приділяється хоч якась увага, то в районах ця галузь тримається виключно на ентузіазмі тренерів та шанувальників спорту.
Обговорюється програш української збірної шотландцям і, зокрема, висловлюється думка, що Олегу Блохіну не варто залишати тренерське крісло через поразку, втім керівництву найпотужніших клубів нашої держави необхідно терміново розробити тактику гри команд та посилити дисципліну в командах.
ЗМІ.
У багатьох черкаських газетах розміщено статті про відкриття нового майданчику зі штучним покриттям на базі спорткомплексу «Манеж». Зазначається, що на спорудження майданчику влада виділила більше 350 тисяч гривень.
У виданні «Спорт і здоров΄я» розміщено інтерв’ю з футболістом Владиславом Ващуком ( за матеріалами Інтернет сайту «Динамо»).
У газеті «Спорт та здоров’я» розміщено передрук з сайту sport.com.ua про те, що головний тренер збірної України Олег Блохін не збирається залишати свій пост після програного матчу збірній Шотландії. У цій же статті наголошується, що після цієї гри збірна України втратила навіть теоретичні шанси пробитися на Євро-2008.
У цій же газеті − стаття про товариський матч, який відбувся на стадіоні «Динамо» між командами «Динамо» (Київ) − «Сатурн» (Московська область) та виграш нашої команди.
У цій же газеті розміщено результати жеребкування 1/8 фіналу Кубка України з футболу.
У газетах «Місто», «Вечірні Черкаси» від 17.10.07 розміщено матеріали про те, що черкаському «Ходаку» не вдалося потрапити до фіналу цьогорічного Кубка України серед аматорів.
У «Антені» подається інформація про проведення чемпіонату області серед ветеранських команд.
Реклама «Євро-2012» в місті відсутня.


Чернигов

Протягом тижня у ЗМІ області діяльність ФФУ та обласної федерації не згадувалася.
У кулуарах широко коментується поразка України від Шотландії та перемога Грузії над цією збірною. Наголошується, що роль ФФУ у гідному виступі головної команди країни, практично відсутня. До ЄВРО-2012 вже нині потрібно створювати нову збірну України, зазначають вболівальники, але виконавців відповідного рівня поки що немає.
В інформаційному просторі Чернігівщини зовнішня реклама щодо ЄВРО-2012 поки що відсутня.
Протягом тижня у ЗМІ Чернігівщини футбольна тема порушувалася у таких друкованих виданнях:
Обласний тижневик «Гарт»:
«Збірна України втратила всі шанси» -
 інформація про поразку збірної України у матчі проти Шотландії, в якому наші футболісти втратили шанси на путівку до фіналу ЄВРО-2008.
Городская газета «В каждый Дом»:
«Десна проигрывает» -
інформація про хід боротьби у чемпіонаті України серед команд І ліги та чергову поразку чернігівської «Десни» від київської «Оболоні».
Міська газета «МІСТО»:
«Євро-2008: збірна України втратила останній шанс» -
короткий коментар головного тренера збірної України Олега Блохіна про причини поразки у матчі зі збірною Шотландії.
На обласному радіо та телебаченні «Сівер-центр» звучали інформації про хід боротьби у чемпіонаті України серед команд І ліги.
Підписатися на новини