ФУТБОЛЬНАЯ ЖИЗНЬ РЕГИОНОВ

Автономная Республика Крым

После завершения выборов тема Евро-2012 из крымских СМИ исчезла напрочь. Собственно, никто и не сомневался, что большинство политических партий, в той или иной степени накануне 30 сентября эксплуатировавших грядущий чемпионат континента, больше заботились о собственном пиаре, чем о самом футболе. Взять широко разрекламированное строительство транспортного перехода (моста) через Керченский пролив. Перед выборами спикер крымского парламента Анатолий Гриценко (партия регионов) на специальной пресс-конференции заявил, что со дня на день с россиянами будут подписаны соответствующие документы о начале работ, что вот-вот в Крым потекут под это дело денежные потоки. Теперь об этом ни слова. Впрочем, все это вполне объяснимо: проект строительства перехода аккурат к Евро-2012 − фишка политических сил, которым, скорее всего, придется поступиться своим местом у руля государства. А захотят ли ее подхватить сменщики − еще большой вопрос.
На минувшей неделе в очередном выпуске журнала «Ваш ориентир» вышло большое интервью президента Федерации футбола Крыма, почетного президента СК «Таврия» и «Химика» (Красноперекопск) Сергея Куницына под названием «Крым станет законодателем украинской футбольной моды».
«Крым представлен восемью профессиональными футбольными клубами, что свидетельствует, с одной стороны, о динамичном развитии этого вида спорта на полуострове, а с другой, − внимании руководителей к нуждам спортсменов. Сегодня ни Киев, ни Донецк, ни какой-либо другой из регионов страны не имеют такого представительства футбольных профессиональных команд. Я надеюсь, что со временем количество в полном соответствии с законом философии перейдет в новое качество. Беру на себя смелость утверждать − Крым станет законодателем украинской футбольной моды» − заявил Куницын.
Сергей Владимирович отметил, что перед ПФК «Севастополь» поставлена задача через несколько лет играть вместе с «Таврией» в высшей лиге: «Цель реальная, если задачу решать комплексно. А мы такой подход начинаем реализовывать. Главному тренеру команды и большому профессионалу Сергею Пучкову на внебюджетные средства куплена в Севастополе трехкомнатная квартира. Идет финансовая поддержка трансферной политики клуба, что позволяет селекционерам приобретать классных исполнителей. В октябре прошлого года инициировали кардинальную реконструкцию стадиона городского спортивного предприятия «Таврика». Планируем к 225-летию города открыть небольшой, но современный, европейского уровня, стадион на 8-10 тысяч мест».
ФК «ИгроСервис» полным ходом готовится к кубковому поединку с киевским «Динамо» в 1/8 финала турнира. Уже объявлено о том, что принимаются предварительные заявки на приобретение билетов. Матч, к слову, пройдет на стадионе «Фиолент», на котором команда Сергея Шевченко играет в чемпионате страны. Стадиончик небольшой, причем без освещения, поэтому начало матча (в будний то день) запланировано на 16 часов. В крымской прессе звучали предложения перенести игру на РС «Локомотив», но хозяева ФК «ИгроСервис» от этой идеи отказались. Мол, на нашем стадионе качество газона лучше.
Во всем остальном неделя прошла на редкость спокойно, без каких-либо достойных внимания новостей.


Винница

Тиждень був бідним на публічні футбольні події. Таке враження, що навіть, якщо вони є, то проводяться якось корпоративно, а то і взагалі підпільно. Скажімо, у вівторок , 9.10.07, Вінницьке державне телебачення в «Телевізійних новинах Вінниччини» ( о 20.10) показує сюжет про участь вінницьких команд у дитячій першості. А хоч би якась реклама була про ці поєдинки (чи в ЗМІ, чи наочна). Глухо. Я більше, ніж впевнений, що справжні любителі футболу, якби знали про ці ігри, неодмінно прийшли б повболівати.
Продовжуючи тему, зауважу, що спланованого, системного висвітлення ( я вже не кажу « піару») футбольного життя області в ЗМІ взагалі немає. Ще більш-менш спортивні журналісти слідкують за виступами «Ниви-Світанок», все інше, що «приб`ється до берега». Наприклад, футбольний чемпіонат області присутній лише на сторінках маловідомої і малотиражної газети «Вболівальник». Варто віддати належне футбольному «фану», операторові Вінницького державного телебачення. Це саме завдяки його старанням з`являються футбольні матеріали на ВДТ − 6. У всіх інших ЗМІ − однотипна, заяложена спортивна хроніка або ж застарілі огляди матчів « Ниви».
Що стосується «Ниви», то певно спонсори таки почали «кидати» команду. На ім`я мера та губернатора, Рада ФК «Нива—Світанок» надіслала листи з проханням підтримати вінницьку команду майстрів. В газеті «Місто» від 12.10.07 начальник команди Павло Касанов натякнув про це : «…Якщо вирішимо питання з підтримкою команди, тоді й вирішуватимемо питання по гравцях. Наприклад, моя особиста точка зору − два гравці команди заслуговують на підвищення заробітної платні..».
Певно сутужно з грішми, хоча напередодні першості голова обласної федерації футболу ігор Гатаулін заявляв, що для виступів «Ниви» назбирали 400 тисяч гривень і їх на перше коло вистачить. Певно, не так рахували або не так витрачали.
Використання символіки чемпіонату не помічено


Волынь

На звітному тижні, в пресі, промайнула лише одна згадка про «Євро-2012» − у зв`язку з тим, що мер Львова А.Садовий на Сьомому Львівському міжнародному інвестиційному форумі «Євро-2012: Україно, вперед!» заявив про те, що Львів бере на себе роль міста-координатора під час проведення чемпіонату Європи з футболу 2012 року.
Найцікавішою подією футбольного тижня на Волині стали зональні змагання розіграшу Кубка України з футболу серед ветеранів. У них взяли участь команди з Волині, Рівненщини, Житомирщини, Закарпаття. Волиняни посіли перше місце і здобули право продовжувати боротьбу за почесний приз. Поважні спортсмени з великим задоволенням виходили на кожен поєдинок, а наприкінці одностайно висловили побажання, аби Федерація футболу України приділяла більше уваги змаганням команд ветеранів, оскільки це і здоров`я людей, що працюють на спорт, і добрий приклад молодим.
Певна увага волинських вболівальників цього тижня була також прикута до чемпіонату обласної ради фізкультурно-спортивного товариства «Колос» із футболу. У фіналі силами помірялись два представники Луцького району − команди «Волинь» із села Забороль і ФК «Торчин» (с. Торчин). Цікаво, що фінал відбувався в місті Камінь-Каширський, але голова Луцької районної ради Богдан Прус, відклавши всі справи, приїхав його подивитися. З факту такої доброї уваги влади до спортивних справ стає зрозуміло, чому саме представники Луцького району вийшли у фінал згаданого чемпіонату.
І ще такий цікавий факт, підмічений журналістами. 7 жовтня в Молодіжному відбувся матч між місцевою «Кримтеплицею» і луцькою «Волинню». В цьому поєдинку вперше в історії українського футболу боковим суддею була жінка.
Актуальною, як завжди, залишається тема київського «Динамо». Напрямок вужчого інтересу: хто очолить «Динамо»? Стрілки спрямовані на колишнього наставника «Мілана» Альберто Дзаккероні. «Зараз усі говорять про моє майбутнє у Києві. Особисто я вибрав би Італію, але якщо мова не йтиме про команду високого рівня». З цього приводу преса дає коментар: «Важко назвати нинішнє київське «Динамо» командою високого рівня. Адже навіть в національному чемпіонаті воно ледве здобуває перемоги над командами-аутсайдерами, як було в останньому турі, коли лише на останніх секундах підопічні Йожефа Сабо змогли вирвати перемогу у Луганську в місцевої «Зорі».
До речі, тут же й пояснення Сабо, чому його підопічні так погано виглядають на футбольному полі: «Жінки − справжній бич футболу! Вони не розуміють, що чоловікові треба працювати, тренуватися. Секс розслабляє волю й зменшує концентрацію − так говорив великий боксер Мухаммед Алі. Утримуючись від сексу, на якийсь час стаєш великим воїном».
Тим часом прес-служба київського «Динамо» в особі Олексія Семененка спростовує зацікавленість клубу в тренерських послугах Альберто Дзаккероні, цитуючи слова Резо Чохонелідзе: «Може, Дзаккероні їде сюди туристом або в «Арсенал», але в «Динамо» його не чекають».
Одна з найбільш негативних публікацій про київський клуб(газета «Відомості ua») розповідає про те, що «Динамо» знаходиться за крок від одного з антирекордів Ліги чемпіонів. Нарівні з турецьким «Галатасараєм» кияни мають у своєму пасиві 36 поразок за всю історію турніру і вже цієї осені можуть очолити список клубів, яких «б`ють» найбільше. Останній раз «Динамо» перемагало в Лізі чемпіонів у листопаді 2004 року, наголошують газети.
Вболівальники також обговорюють проблему національної збірної. Вся увага була спрямована на суботній матч із Шотландією, оскільки в залежність від його результату Олег Блохін поставив свою тренерську кар`єру (як виявилось − лише для мотивації підопічних). Цікавий відгук з протилежної сторони. Головний тренер збірної Шотландії вважає, що його команді потрібно побоюватися Андрія Шевченка, який, на думку тренера, у національній збірній грає краще, ніж у своєму клубі. «У збірній України Шевченко − цар і бог! Він гравець, яким я захоплююся і який є одним з найкращих нападників у світі», − стверджує Алекс Макліш. І шотландський тренер був правий: Шевченко свій гол справді забив.
Повідомляючи про склад нашої збірної, заявленої на матч із шотландцями, газети зауважують, що цього разу Олег Блохін не запросив московського спартаківця Максима Калиниченка, зате до збірної повернувся Артем Мілевський.
Минулого разу ми писали про одну з причин ослаблення київського «Динамо», визначеної волинськими вболівальниками: столичні футболісти, маючи всі умови та блага, не мають мотивації до кращої гри. Свіже інтерв`ю Олександра Шовковського підтверджує правильність цієї думки. На запитання, чи не переживає він з приводу двох особистих помилок, допущених у грі зі «Спортінгом», воротар збірної сказав: «Я провів у футболі не один день, щоб забивати голову різними моментами. Так, були допущені помилки, які вплинули на результат. То що, тепер мені піти і застрелитись? У футболі виграє чи програє команда, тому можна сказати і про те, як багато ми не використали гольових моментів»...
Як бачимо, воротар не переймається своїми помилками, а значить − психологічно готовий допускати їх і надалі, знаючи, що ніякої особливої відповідальності за них не нестиме. Поєдинок із збірною Шотландії це цілком підтвердив: Шовковський жодних висновків із своїх помилок не робить. Отож Олег Блохін сам зробив грубу помилку, виставивши Шовковського на матч із шотландцями. П`ятов першого і третього гола не пропустив би, вони були забиті винятково через слабку сконцентрованість воротаря.
Газети продовжують писати про Крістіано Лукареллі, розчарованого українським футболом. «У «Шахтар» я перейшов, щоб зіграти в Лізі чемпіонів, де я раніше не виступав. Проте внутрішній чемпіонат України вже не викликає серйозних емоцій. Коли повертаюся в Італію, то відчуваю величезну ностальгію», − бідкається футбольна знаменитість.
Зовнішньої реклами Євро-2012 не помічено.


Днепропетровск

После того, как 5-6 октября во Львове прошел международный инвестиционный форум «Евро-2012: Украина, вперед!», в Днепропетровске заговорили о том, что подобное событие вскоре − в начале декабря − придется проводить и в Днепропетровске.
От комментариев, по поводу проведения львовского форума, члены днепропетровской делегации (председатель городского оргкомитета «Евро-2012», первый зам. городского головы Анатолий Крупский, руководитель пресс-службы городского головы Татьяна Мазниченко, зам. начальника управления по международным отношениям Валентина Затышняк и председатель комитета по физкультуре и спорту горсовета Иван Прошак) отказались. В отличие от других регионов, они решили воздержаться от официальных заявлений. Татьяна Мазниченко заявила, что любая информация относительно форума является пока конфиденциальной. «Мы не будем эту информацию давать, поскольку мероприятие было сугубо рабочим». При этом Татьяна Мазниченко сказала что во Львове отметили, что на сегодня Днепропетровск демонстрирует лучшую в Украине подготовку к предстоящему европейскому мундиалю.
О том, как помочь начинающим в зеленом туризме − хозяевам сельских отелей − велась речь на Днепропетровском областном семинаре начальников управлений культуры местных администраций. Прежде всего, необходима государственная помощь в отладке инфраструктуры сел − ремонте дорог, проведении воды и газа. Организаторы семинара называют зеленый туризм инструментом решения основных экономических проблем села. Кроме того, именно сельские усадьбы рассматривают как альтернативу городским отелям при проведении Евро-2012. Первые такие сельские «отели» уже появились в пгт. Кринички. Так как в Петриковку будут осуществляться экскурсии, то и там тоже планируется организовать отдых гостей в сельских хатах. При Управлении градостроительства и архитектуры, Главного управления строительства и архитектуры Днепропетровской облгосадминистрации, создан областной архитектурно-градостроительный совет, положения и состав которого утверждены распоряжением председателя Днепропетровской облгосадминистрации. Об этом информагентству «Приднепровье» сообщили в Управлении информации и связей с общественностью Днепропетровской облгосадминистрации. Совет будет рассматривать соответствующую документацию, и в частности будет предоставлять рекомендации специально уполномоченному местному органу относительно проектов градостроительства, проектной документации домов и сооружений жилищно-гражданского, коммунального, промышленного и другого назначения, объектов садово-парковой и ландшафтной архитектуры, монументального и монументально-декоративного искусства, а также проектов реставрации, и реабилитации памятников архитектуры. Также будут даны рекомендации относительно проектирования объектов, которые имеют историческую и культурную ценность и памятников культурного наследия. Будут проводиться исследования, связанные с внедрением инвестиционных проектов нового строительства и реконструкцией существующих объектов и памятников архитектуры и градостроительства в связи с приближающимся Евро-2012. В состав совета вошли руководители соответствующего управления, персональной творческой архитектурной мастерской, ведущие ученые и специалисты научно-производственных предприятий региона.
Совет создан также и под украино-польский форум в Днепропетровске, который пройдет в начале октября.
Среди горожан сообщение о создании совета вызвало бурю негодования. В частности, предполагают, что совет станет очередной кормушкой чиновников, где за еще одну подпись на разрешительных документах надо будет платить.


Донецк

В минувший вторник (9.10) в Донецке состоялся «круглый стол», в котором приняли участие заместитель министра экономики Оксана Слюсаренко, председатель Донецкого облсовета Анатолий Близнюк, представители городских властей, бизнеса и иностранных представительств региона. В рамках мероприятия обсуждались перспективы привлечения значительных средств в экономику области и государства в целом, в т.ч. ввиду подготовки к чемпионату Европы по футболу 2012 года.
Особо отмечалось, что экономика Украины в преддверии Евро-2012 нуждается в привлечении масштабных инвестиций. Государственная программа по подготовке к чемпионату предполагает объемы финансирования в размере 127 млрд. грн., из которых только 21,6 млрд. грн. − бюджетные средства, 2 млрд. − местные бюджеты и соответственно 103 млрд. − частные инвестиции.
Зам. министра экономики О.Слюсаренко отметила, что нельзя рассматривать проведение чемпионата Европы как повод для решения всех проблем регионов, где будут проходить матчи, за счет бюджета или инвесторов, т.к. программа подготовки к ЧЕ-2012 и так очень обширна. Для сравнения: в Пекине, по ее словам, для подготовки к Олимпиаде необходимо было построить 30 объектов, у нас же их количество, включая спортивные, гостиничные и прочие объекты, превышает несколько сотен. В то же время, если строительство гостиничных комплексов расценивается в Министерстве экономики как более инвестиционно привлекательное направление, учитывая специфику и окупаемость этого бизнеса, то вложения в транспортную сферу (около 81 млрд. грн.) гораздо менее привлекательны, а значит, найти инвесторов для этого направления будет гораздо сложнее. В настоящее время рассматривается вопрос формирования диверсифицированых инвестиционных портфелей, которые бы включали в себя участие инвестора в различных проектах.
В свою очередь, говоря об инвестиционных перспективах Донецкого региона, председатель Донецкого областного совета Анатолий Близнюк отметил, что по непонятным причинам до сих пор отсутствует четкая государственная программа по проведению молодежного чемпионата Европы 2009 года в Донецке и Мариуполе. А ведь во многом от того, как мы проведем это первенство, будет зависеть, останется ли Евро-2012 в Украине.
По мнению председателя Донецкого облсовета, государство должно пересмотреть свое отношение к крупным инвесторам, вкладывающим деньги в развитие украинской инфраструктуры и в подготовку к Евро-2012. Взаимоотношения между властями и инвесторами должны строиться, не исходя из того, что же можно еще взять с инвестора, и без того реализующего нужный проект, а наоборот, власть должна создавать максимально комфортные условия для реализации подобных проектов, естественно, при этом четко отслеживая соблюдение всех норм и условий, оговоренных заранее.
Примечательно, что в этот же день (9.10) в Донецке в специализированном выставочном центре «Эксподонбасс» открылся всеукраинский строительный форум «Строительство-Донецк-2007». В нем принимают участие около 200 предприятий из России, Польши, Турции, Словении, Германии и Украины.
− Для Украины в целом и Донецкого региона, − сказал на церемонии открытия генеральный директор выставочного центра «Эксподонбасс», депутат Донецкого облсовета Вениамин Фарберов, − выставка, на которой представлено строительство, очень актуальна. Особенно с учетом развития инфраструктуры региона и в связи с проведением у нас в 2012 году чемпионата Европы по футболу.
Поэтому не случайно присутствие и участие в донецкой выставке польских партнеров. Как сказала советник-посланник отдела содействия торговле и инвестициям Посольства Республики Польша в Украине пани Анна Сковронська-Лучинська, Донецк является одним из самых важных городов на карте Украины.
− Ваш город развивается бурными темпами. Мы видим, как ведется строительство в Донецке. Люди хотят жить лучше, притом в новых домах. Поэтому очень здорово, что на выставке представлены современные технологии. Польша готова поделиться своим опытом, наработками в строительной отрасли. Давайте вместе поработаем, чтобы достойно провести Евро-2012, − сказала Анна Сковронська-Лучинська.
Вызывает интерес и состоявшееся в конце минувшей недели заседание Совета по вопросам специальных экономических зон и специального режима инвестиционной деятельности в Донецкой области. Совет по СЭЗ одобрил к завершению инвестиционные проекты на общую сумму 338,19 млн. долл., среди которых инвестиционный проект по строительству спортивного комплекса ООО «Стадион «Шахтер» в Донецке, на сумму 250 млн. долл.
Напомним, что его строительство должно быть завершено в августе 2008 г.

О слухах. В Донецке говорят, что в январе 2008 года атака донецкого «Шахтера» может быть изменена: вместо итальянца Кристиано Лукарелли горняки собираются приобрести бразильца Афонсо Алвеша. При этом болельщики ссылаются на зарубежные СМИ.
Между тем, сам Лукарелли заявил буквально следующее:
«Я доволен, что выступаю за «Шахтер», и не имею никакого желания что-то менять». Это заявление было напечатано в последнем номере «Салона Дона и Баса» (12.10).
Что касается «Динамо», то «Спорт-арена» (9.10) «сватает» в наставники чемпиону страны итальянца Альберто Дзаккерони. Под кратким сообщением − рубрика «По слухам».
Об игре киевлян с «Зарей» можно судить по заголовкам:
«Гиоане спас Сабо от полной обструкции» − «Спорт-арена» (9.10), «Во всем виноваты женщины!» (об игре) и отдельно о Сабо − «Женоненавистник» − «Салон Дона и Баса» (9.10).


Житомир

Зовнішня реклама Євро-2012, будь-яке графічне зображення цієї події чи логотипу відсутнє.
У друкованих місцевих і регіональних ЗМІ згадування про ЄВРО-2012 − передруківки інформаційних повідомлень інших ЗМІ, зокрема, з Інтернет. Теми − інвест-форум у Львові, проблема будівництва стадіону у Києві до ЄВРО − 2012.
Оператори одного з продовольчих ринків Житомира, що використовують частину стадіону «Електровимірювач», планують взамін існуючого, будівництво стадіону у іншій частині міста. На це не погоджуються на самому ВАТ «Електровимірювач», який наполягає на незаконному користуванні його стадіону комерційною структурою.
На стадіоні Спартак», що у Житомирі, на трибуні збудовані приміщення для VIP-зони. По наявній неофіційній інформації дозвільних документів на цю добудову не оформлено.
ЗМІ.
Про підготовку житомирських автошляховиків до Євро − 2012 минулих вихідних говорили в огляді новин тижня по обласному радіо (дротовому) та FM − станції «Житомирська хвиля». Матеріал було подано нейтрально, без посилань на джерело інформації. Журналісти повідомили, що після завершення проектних робіт розпочнеться капітальний ремонт ділянки автотраси Київ − Чоп (протяжність 190 км.), яка проходить через 6 районів області. Також на цій ділянці буде оновлено дорожні знаки, транспортну огорожу, автопавільйони та інші сервісні споруди вздовж траси. Було зазначено, що в результаті реалізації проекту до кінця наступного року Київ і Європу буде з’єднувати сучасна магістраль. Що стосується дороги від Житомира до Києва, то вона, за словами журналістів, буде реконструйована.»
Інтернет − сайт «Журнал міста Житомира» пише про чемпіонат України з міні-футболу серед команд вищої ліги. А саме − першу гру з новим тренером житомирського футбольного клубу «Контингент», яку було програно, але автор дуже прихильний до нового тренера і причину поразки вбачає у «майстерності непростого суперника − столичної команди «Планета − Міст».»
Про поразку в цій грі пише і газета «20 хвилин» у статті «Незаслужена поразка від столичної «Планети − Міст»«. Автор теж дає високу оцінку тренеру «Контингента» Павлу Шалфєєву, який, як зазначається, «пропрацював з футболістами всього тиждень, але цього вистачило, щоб докорінно змінити тактичний малюнок гри «Контингенту». Також автор аналізує матч обласної першості, який проходив у Житомирі в суботу, між місцевим «Легіоном» та лідером обласного футболу останніх 5 років − команди «Хіммаш» (Коростень). Матч проходив на околиці міста на Мальованському стадіоні і відрізнявся від попередніх неймовірною кількістю болільників, серед яких був і президент обласної федерації футболу. А на центральному стадіоні обласного центру тривала гра аутсайдерів першості. СДЮШОР (Житомир) переміг з рахунком 1:0 «Звягель − 750»(Новоград−Волинський). Примітно, що ця команда в сезоні − 2007 не виграла жодного поєдинку.
У цій же газеті на сторінці під рубрикою «Футбол» зроблено короткий огляд всеукраїнського футбольних справ. Тут же, без посилання на джерело інформації, розміщено публікацію під назвою «Блохин трубит сбор» про те, що головний тренер збірної України оголосив список гравців ( 20 осіб) для підготовки до відбіркових матчів Євро − 2008 проти команд Шотландії і Фарерських островів.


Закарпатье


За звітний період особливих подій, пов`язаних із проведенням майбутнього чемпіонату, не сталося.
Серед газетних публікацій майбутній чемпіонат було згадано у газеті «Старий Замок − Паланок», у виступі голови Асоціації соціологів Закарпаття, кандидата соціологічних наук, доцента УжНУ Петра ТОКАРЯ. Він, зокрема, розповідав про результати соціологічного дослідження, проведеного на замовлення Інституту транскордонного співробітництва в Ужгороді(створеного за ініціативою ЄС) метою якого було вивчення ситуації, яка є можливою в Закарпатті від приєднання до Шенгенського простору. Як стверджує керівник проекту, із країн, де проводилося дослідження, тільки Польща широко запрошує українців до себе на легальне працевлаштування. Це пов`язано не лише з тим, що поляки подалися в інші європейські країни, але і з підготовкою до Євро-2012.
Чудовим інформаційним приводом для того, аби підняти питання про стан підготовки до Євро-2012 була Міжнародна науково-практична конференція «Екотуризм і сталий розвиток у Карпатах», яка 10-12 жовтня проходила у Рахові. Однак учасники конференції не скористалися цим приводом, принаймні в офіційних виступах, втім, як і в кулуарах про майбутній чемпіонат не йшлося.
Варто відзначити, що на офіційному сайті Закарпатської ОДА нема жодної інформації про підготовку області до Євро-2012.
Огляд матчів.
Серед дрібних футбольних подій області, які відбулись за звітний період, слід звернути увагу на перший етап дитячого турніру на призи «Шкіряний м`яч», який стартував у четвер, 11 жовтня.
Змагалися учні загальноосвітніх шкіл. На Іршавщину. в с.Араданово, приїхали футбольні команди з трьох шкіл − Доробратівської, Кам`янської та Сілецької ЗОШ. У запальній боротьбі перемогу отримали господарі − команди ЗОШ с. Арданово. Слід відмітити, що в усіх командах були «підставки» − грали учні, які рік чи два тому закінчили вже школу.
В суботу, 13 жовтня, у Берегові відбулися фінальні змагання з футболу на кубок УМВС у Закарпатській області серед міліцейських команд. У турнірі взяли участь шість команд, котрі перемогли у своїх відбіркових групах: збірна УМВС, Іршавського, Мукачівського, Рахівського райвідділів, Ужгородського міськвідділу та минулорічний переможець − команда УДАІ УМВС.
Характерно, що за даішників зіграв сам начальник УДАІ УМВС Олександр Яцканич. Перше місце посіли футболісти УДАІ, котрі перемогли з рахунком 3:5. У матчі за третє місце футболісти Ужгородського міськвідділу з незрозумілих причин відмовилися від подальших змагань, тому суддівська бригада зарахувала технічну перемогу команді УМВС.
Зовнішня реклама.
Ніякої інформації не зафіксовано − жодних біг-бордів, листівок тощо.
Інформація у ЗМІ.
У газеті «Ріо» за 13.10.07 у матеріалі «Сила є − «фарту» не треба» мова йде про матч між ФК «Закарпаття» та донецьким «Металургом», що відбувся в Ужгороді. Зокрема, зазначається, що для донеччан нічия вже шоста в нинішньому чемпіонаті, наразі цим показником він поступається лише «Ворсклі».
У газеті «Закарпатська правда» за 13.10.07 у матеріалі «Вболівальників «Євро-2012», які прибудуть до Львова, можуть розселити у готелях Івано-Франківська, Ужгорода та Тернополя» подається інформація про те, що вболівальників, які прибудуть до Львова на чемпіонат Європи з футболу у 2012 році, розселятимуть у готелях Тернополя, Ужгорода, Івано-Франківська, в так званих містах-супутниках.
За словами голови виконавчого комітету з підготовки і проведення Євро-2012 Івана Федоренка, для розселення туристів також можна буде використовувати готелі у містах, які знаходяться в межах 70 кілометрів від Львова. Якщо побудувати у Львові стільки готельних номерів, щоб прийняти понад 30 тисяч вболівальників, постає питання, що з ними робити після завершення «Євро-2012». Доцільніше було б розселити туристів в інших населених пунктах регіону, але для цього потрібно мати розвинену інфраструктуру.
Розселятимуть і в готелях Ужгорода. За деякою інформацією змагатися за це будуть ужгородські готелі «Закарпаття», «Ужгород», «Спорт», «Олд Континент», «Едуард», «Атлант» та кілька інших дрібніших. Також подейкують, що готельний комплекс, який будується на площі Корятовича в Ужгороді, і за яким стоїть мер міста С.Ратушняк, теж будується «під» Євро-2012.
Також, як сказав, І.Федоренко, в кінці жовтня в Україну приїдуть представники УЄФА, щоб оцінити ті готелі, які вже є, адже часто українські 3-4 зірки не відповідають європейським. Окрім того, для розселення вболівальників частково планують задіяти соціальне житло (гуртожитки), приватний сектор та малі готелі, які є досить популярними серед молодих європейців. Голова виконавчого комітету з питань «Євро-2012» наголосив, що потрібно використати потенціал курортів Трускавця та Моршина під час проведення європейської першості з футболу.
Кулуарні розмови.
Спортивна громадськість області схвальної думки про нового наставника ФК «Закарпаття» Володимира Шарана. За їх словами, він більш стриманий, толерантніший, аніж його запальний попередник Петро Кушлик. Але, тим не менше, він змушує футболістів працювати на повну і «спуску» нікому не дає. Правда, Шаран ще має приставку в. о., але все йде до того, що незабаром керівництво клубу остаточно затвердить його головним тренером.
Наразі головна команда області готується до поєдинку проти виїзного матчу з київським «Динамо» у Трускавці.


Запорожье


Головна команда Запоріжжя на тижні програла чергову зустріч − на виїзді, «Металург» поступився київському «Арсеналу» 2:1. Це не викликало якихось гострих емоцій у футбольної громадськості та ЗМІ. Всі, на жаль, вже звикли до суворої реальності, що команда поступово котиться до низу турнірної таблиці, і ніякого підґрунтя для її прогресу поки що не видно. Детективні історії із відстороненням від роботи головного тренера, небажання купувати нових футболістів і неспроможність нинішнього складу команди на якісь вагомі здобутки здається, хвилюють будь-кого, тільки не власників клубу. У цій ситуації важко сподіватися, що «Металург» найближчим часом хоча б чимось порадує своїх прихильників. Найближча гра − вдома з «Чорноморцем» 20 жовтня − буде лакмусовим папірцем, який покаже, чи готова команда у нинішньому її стані до якихось серйозних звершень.
Порадували на тижні хіба що запорізькі команди другої ліги, які у домашніх іграх влаштували справжній погром суперникам. «Металург-2» вдома переміг харківський «Газовик» 4:0, а мелітопольський «Олком» також вдома здолав «Шахтаря-3» − 4:1.
Є цікава кулуарна інформація стосовно непростої ситуації з посадою головного тренера у «ФК «Металург». Чому власники клубу не допускають до керування командою нинішнього тренера Анатолія Чанцева, які надії покладають на його помічника Юрія Вернидуба, хто керує футболістами замість шефа? Виявляється, окрім цих двох наставників, «Металург» зараз має ще й «тіньового» головного тренера в особі одного з власників клубу Ігоря Дворецького. Він з`являється на тренуваннях, керує футболістами так, немовби закінчив Вищу школу тренерів, показує, як виконувати стандарти та інші футбольні премудрощі. Схоже, розпрощавшись із досвідченим, але надто дорогим коучем, В.Грозним, Дворецький надивився на дії його наступників-дебютантів Сергій Ященка та Анатолія Чанцева і вирішив, що не тільки боги горшки ліплять. І сам почав втовкмачувати футболістам, якої саме гри він прагне від них за свої гроші. Що це − маразм або інший, більш складний процес, на разі невідомо. Футболісти терпляче намагаються виконувати вказівки незвичайного «наставника».
Зовнішня реклама Євро-2012 у Запоріжжі відсутня.
Порожнім був минулий тиждень і в плані згадувань у ЗМІ Євро-2012, ФФУ та обласної федерації. Журналісти задовольнилися звітами про футбольні матчі вищої та другої ліг.


Ивано-Франковск

12 жовтня у приміщенні Івано-Франківської обласної ради було скликано прес-конференцію. На ній члени тимчасової комісії Івано-Франківської міської ради з перевірки можливих фактів порушень у сфері земельних відносин і будівництва оприлюднили результати роботи комісії за березень-вересень 2007 року. Було випущено та розповсюджено книгу під назвою «Що за лаштунками міської влади?»
У матеріалах містяться численні документи, що свідчать про зловживання у сфері земельних відносин особами міської влади, зокрема міським головою Віктором Анушкевичусом та його першим заступником Володимиром Швадчаком. У міськвиконкомі почалася чергова криза. У журналістських колах кажуть, що Віктор Анушкевичус невдовзі покине посаду міського голови і є велика можливість, що він буде призначений у дипломатичне представництво України у одній з прибалтійських держав. Якщо станеться саме так, то зміниться склад і міськвиконкому. Не відомо, як це відіб`ється на розвитку футболу області, адже Віктор Анушкевичус обіймає посаду голови обласної федерації футболу, є членом Президій Федерації футболу України, а також входить до складу засновників футбольного клубу «Прикарпаття».
У журналістських колах з`явилась інформація що у нещодавно створеному футбольному клубі «Прикарпаття» вже деякий час набирає обертів фінансова криза. Кажуть, що футболістам вже три місяці не виплачується заробітна плата. Ситуація ускладнилася ще й новою кризою у міській владі, тому не відомо, чи взагалі найближчим часом вдасться налагодити систематичне фінансування «Прикарпаття». Якщо мер Івано-Франківська покине свою посаду, то клуб опиниться у дуже скрутному становищі, адже пошук інвесторів обіцяв здійснювати саме мер Віктор Анушкевичус.


Кировоград

Обласні газети все частіше звертаються до теми Євро-2012. «У Львові, − пише «21-й канал» (11.10.07), − відбувся Міжнародний інвестиційний Форум «Євро-2012: Україно, вперед!». Із метою привернення уваги українських та зарубіжних інвесторів на Форумі презентували найбільш значущі проекти: будівництво стадіону, реконструкцію аеропорту, розвиток готельного господарства і транспортної інфраструктури. У роботі Форуму взяли участь найбільші будівельні, інвестиційні, готельні й консалтингові компанії України, Польщі, Росії, Німеччини, Туреччини, США та інших країн, керівництво польських і українських міст, що приймають Євро-2012, представники міністерств і відомств України, що займаються цими питаннями, керівництво Федерації футболу України…»
Як стало відомо, новий президент УЄФА Мішель Платіні виступає за об`єднання чемпіонатів України і Росії. Наскільки реальна ця ідея? Цьому питанню присвячена стаття в «Украине-Центр» (12.10.07). Газета наводить думки з цього приводу відомих футбольних фахівців, в тому числі президента Федерації футболу України Григорія Суркіса: «Для Григория Суркиса, сумевшего получить для Украины и Польши чемпионат Европы 2012 года, эта тема, похоже, тоже закрыта. Вот мнение руководителя украинского футбола: «Эта идея не утопия, просто нет у людей реального понимания ситуации. Я приведу лишь один пример. Недавно прозвучала мысль создать Балтийскую лигу, куда вошли бы представители Латвии, Литвы и Эстонии. Несмотря на все аргументы за, она не нашла поддержки. Можно ведь создать опасный прецедент. А если, например, небезызвестная G-14 захочет проводить свой турнир? Как этому противостоять? Ведь в регламенте УЕФА четко прописано, что в клубных турнирах играют чемпионы и призеры национальных (!) чемпионатов. Любые объединения сейчас нереальны. Слишком много нужно пройти инстанций, преодолеть барьеров...»
Газети й уболівальники продовжують коментувати невдалі виступи київського «Динамо». «І в другому матчі групового турніру Ліги чемпіонів київське «Динамо», − пише «Кіровоградська правда», − грало, як дворова команда. Недаремно по завершенню гри зі «Спортингом» весь стадіон дружно скандував «Гань-ба, гань-ба!». З рахунком 1:2 програли підопічні Йожефа Сабо. Київське «Динамо» виявилося за крок від рекорду. Нарівні з «Галатасараєм» українці мають у пасиві за всю історію турніру 36 поразок, і вже цієї осені біло-сині можуть очолити список клубів, які найчастіше виявляються переможеними (а перемагали востаннє кияни ще в листопаді 2004 року − «Рому»)…»


Луганск

В области продолжаются чемпионаты среди ветеранов и юношей. Заканчиваются соревнования среди сельских команд общества «Колос», в полуфинале будут играть футболисты Нового Айдара и Марковки, а также Славяносербска с победителем пары Старобельск − Сватово.
Прошел финал области среди детских спортивных школ Министерства образования, посвященный памяти бывшего директора ДЮСШ поселка Новосветловка, Николая Николаевича Зензерова. В нем участвовали семь команд, дети 1994-1995 года рождения. Победили − футболисты Луганской специализированной ДЮСШ олимпийского резерва под руководством тренера Андрея Владимировича Камынина. На втором месте команда ДЮСШ из Марковки, на третьем ДЮСШ из Старобельска. Идет подготовка к зональным соревнованиям среди подростков 1993-1994 года рождения, уже заявлено 26 команд.
Продолжается чемпионат области среди любительских команд. Лидеры опять проявляют активность, громя середнячков и аутсайдеров с разгромными счетами. Со счетом 5:2 лутугинский «Металлург» выиграл у команды «Золотое-Алмаз», а северодонецкий «Химик» забил шесть мячей «Экине» (Алмазное), пропустив всего один. Правда такие усилия не помогли ему перебраться на первое место, поскольку луганская «Агата» тоже набрала свои очки, выиграв со скромным счетом 2:1 у ФК «Кременная». Но этого достаточно, чтобы сохранить разрыв в одно очко. Во второй лиге лидирует «Шахтер» из Красного Луча
В субботу 13 октября торжественно отмечали 35-летие чемпионства «Зари» в первенстве Советского Союза. В то время луганская команда была первым представителем областного центра, ставшая победителем крупнейших соревнований СССР. На стадионе «Авангард» провели благотворительный матч «Заря» − «Металлург» (Донецк), а на центральной площади города, несмотря на дождь, состоялся концерт и праздничный салют. Ветераны сфотографировались с сегодняшней командой, и возложили цветы к бюсту бывшего первого секретаря обкома компартии Владимиру Васильевичу Шевченко, благодаря которому спорт на луганщине в то время был на огромном подъеме. К празднику был создан документально-исторический фильм о сезоне 1972 года.


Львов

Заходи.
На минулому тижні у Львові відбулася сесія міськради, на якій у черговий раз не вирішилося питання виділення земельної ділянки під будівництво стадіону до Євро-2012. Під час засідання, що відбулося 11 жовтня, депутати так і не розглянули питання земельної ділянки під майбутній стадіон. Слід зазначити, що голови усіх фракцій міськради підготували свою, альтернативну ухвалу, до ухвали міського голови Львова Андрія Садового стосовно ділянки під стадіон та майбутнього будівництва футбольної арени. Депутати вважають, що інвестора, котрий будуватиме новий стадіон, потрібно визначити шляхом проведення міжнародного конкурсу. Натомість Андрій Садовий хоче, аби все обмежилося громадськими слуханнями, і стадіон врешті будувала б швейцарська фірма «Marazzі». В результаті депутати Львівської міськради так і не розглянули цього питання, і перенесли його вирішення на наступну сесію, що відбудеться 25 жовтня.
Учора, 15 жовтня, до Львова із прес-конференцією завітали Олег Лужний, якого включено до оргкомітету з питань підготовки до Євро-2012 у Львові, та агент ФІФА Шандор Варга. Нічого особливого вони не сказали (особливо небагатослівним був Олег Лужний). Єдине варте уваги − це те, що Лужний та Варга поагітували за будівництво у Львові стадіону фірмою «Impleniа».
Кулуари.
Журналісти говорять, що у Львові назріває серйозне протистояння з приводу того, хто будуватиме стадіон до Євро-2012. Тут є три серйозних претендента: «Implenia», «Marazzі» та «OHL», і в кожного з цих претендентів є серйозні лобісти. За першого виступає група людей (наразі невідомо хто), за нього агітували на прес-конференції у Львові Лужний та Варга. Другий проект підтримує усіма силами Андрій Садовий, третій − міністр спорту Віктор Корж. Не кажучи вже про те, що усі фракції Львівської міськради виступають за те, аби провести міжнародний конкурс за участю й інших претендентів. Хто є фаворитом у боротьбі за будівництво стадіону − наразі невідомо.
Реклама ЄВРО 2012.
Жодних елементів зовнішньої реклами (біг-борди, роздача листівок тощо) у Львові та області за минулий тиждень не спостерігалося.


Николаев

Про ЄВРО-2012 в організаціях та державних органах Миколаєва протягом тижня не згадували.
Миколаївські журналісти, вболівальники і футбольна громадськість краю, цього тижня переймалася двома повідомленнями, пов`язаними з матчем 1/16 фіналу Кубка України між МФК «Миколаїв» і «Шахтарем».
Перше повідомлення оцінюють позитивно: «Хоч через два тижні після матчу справедливість восторжествувала», «Арбітр дискваліфікований. Хоч маленька, але перемога»! Це оцінка-повідомлення, яке надійшло на адресу МФК «Миколаїв» з Києва. У факсі повідомлялося, що експертна комісія ФФУ під головуванням Мирослава Ступара розглянула 2 жовтня скаргу миколаївського клубу на дії арбітра Денисюка в матчі на кубок України з «Шахтарем» (Донецьк).
З шести пунктів суддівських помилок, на які акцентували увагу представники «Миколаєва», два визнані обґрунтованими. А саме: призначення 11-метрового штрафного удару у ворота МФК «Миколаїв» на 63− хвилині. Це груба помилка арбітра, яка і вплинула на результат матчу. Також не було зафіксовано порушення правил проти миколаївського гравця на 49 хвилині.
Інше повідомлення вже стосувалося рішення ПФЛ: про пошкодження автобуса команди «Шахтар» 26.09.2007 р. біля Центрального стадіону м. Миколаїв після закінчення матчу 1/16 фіналу розіграшу Кубка України «МФК Миколаїв» − «Шахтар». ПФЛ своєю постановою зобов`язало МФК «Миколаїв» відшкодувати ФК «Шахтар» фактичні збитки у сумі 17 000 грн. за пошкодження автобуса команди «Шахтар» (відповідно п. 5 ст. 24, п. 3 ст. 12 Регламенту).
З таким рішенням не згодні у Миколаєві. Директор Центрального міського стадіону Леонід Калугер зокрема зазначив, що звідки у постанові ПФЛ спливла міфічна фраза щодо кілометрової зони біля стадіону, у якій трапилася ця подія − пошкодження автобуса − незрозуміло? Адже автодорога по вулиці Спортивній і ділянка між готелем «Турист» і спортивною школою «Надія» жодним чином не є прилеглою до стадіону територією. Це зафіксовано у паспорті арени. Проспект Леніна, по якому рухався автобус з футболістами «Шахтаря», головна магістраль міста, але ніяк не зона відповідальності муніципального футбольного клубу «Миколаїв».
Обурюються у Миколаєві тим, що у деяких ЗМІ пишуть про декілька розбитих стекол, хоча розбито було всього лише одне. Це підтверджує і офіційний сайт ФК «Шахтар» у замітці «Звон победы»: «…по пути со стадиона в аэропорт в клубный автобус «Шахтера» был брошен камень. Он угодил в стекло, благо, двойное. Внешний слой принял на себя всю силу удара, и с неприятным звоном осыпался, но внутренний остался цел».
Президент МФК «Миколаїв» Сергій Дергунов сказав місцевим журналістам: «Для мене рішення бюро ПФЛ стало неприємною несподіванкою. Клуб несе відповідальність за організацію матчу і безпеку на стадіоні, але ніяк не за його межами. Ми, співробітники клубу, не повинні бігти навколо автобуса на шляху його проходження в аеропорт, захищаючи команду гостей від емоційних жестів уболівальників. Дивує те, що відразу після того, що трапилося, ніхто з ФК «Шахтар» не звернувся в міліцію. Рішення бюро ПФЛ ми будемо оскаржувати».
Загальна думка миколаївців така, що у абсолютно рівній грі гості, футболісти «Шахтаря», здобули перемогу за рахунок сумнівного пенальті, а зараз хочуть покласти на миколаївський клуб відповідальність за дії хуліганів.
Позитивно оцінюється перемога МФК «Миколаїв» у чемпіонаті України над командою «Кримтеплиця».
Головний тренер МФК «Миколаїв» В`ячеслав Мазараті відзначив, що сьогодні його команда займає високе місце в турнірній таблиці, але поки воно не зовсім відповідає рівню гри команди. Заслуга МФК «Миколаїв» в тому, що команда добре використовує свої сильні сторони − гру в обороні, контратаки, стандарти.
Миколаївський клуб відповів відмовою на пропозицію «Динамо-2» про перенесення календарного матчу. «Нас це не влаштовує!» − сказав В`ячеслав Мазараті.
Президент МФК «Миколаїв» Сергій Дергунов вважає, що зараз головним завданням для клубу є збереження кістяка команди. У зимовий антракт чемпіонату, керівництво клубу разом з мерією міста постарається вирішити всі фінансові проблеми, знайти додаткових спонсорів. Тому другий круг повинен почати не новий, а боєздатний, вже зіграний колектив.
Відзначимо, що головний тренер команди «Кримтеплиця» Олександр Гайдаш дав негативну оцінку якості поля міського стадіону Миколаєва: «Щоб на ньому грати, на ньому треба тренуватися».
З радістю у Миколаєві сприйняли звістку про те, що у суботу, 13 жовтня, команда «Колос» із села Степового стала чемпіоном України серед сільських команд. Це звання команда здобула другий раз в своїй історії. Нагадаємо, що у вересні степовчани здобули звання чемпіонів з футболу на Всеукраїнських сільських спортивних іграх.
Зовнішня реклама.
Біг-бордів, листівок, плакатів, реклами, тощо, які б розповідали про проведення Євро-2012 в Україні, на вулицях міст і сіл області − не виявлено. Не виявлено також використання знаку Евро-2012 на товарах широкого вжитку, одязі, продуктах харчування.
В ЗМІ області. Преса.
Цього тижня в обласних друкованих ЗМІ тема ЄВРО-2012 не висвітлювалася.
Миколаївська Інтернет − газета «Mukola.net» з посиланням на football.ua., повідомила, що «за розбитий миколаївськими уболівальниками автобус «Шахтаря» МФК «Миколаїв» заплатить 17 тис. грн». У повідомленні наголошується, що «Согласно регламенту, в километровой зоне от спортивной арены за безопасность приезжих команд отвечает принимающая сторона. Тщательно изучив все обстоятельства этого инцидента, функционеры Лиги решили удовлетворить просьбу донецкого клуба и обязать МФК «Николаев» возместить «Шахтеру» стоимость ремонта автобуса, а это 17000 гривен»
Серед матеріалів, які з`явилися на сторінках обласних газет, відзначимо матеріали спортивного щотижневика «Николаевские новости» : «Цена одной ошибки» − це матеріал про матч МФК «Миколаїв» з командою «Оболонь». Миколаївці програли з рахунком 0:1.
Головний тренер МФК «Миколаїв» В`ячеслав Мазараті після гри заявив: « Я недоволен исходом матча. Соперник нам был по зубам, и мы могли уехать из Киева хотя бы с одним очком. Голевые моменты создавали обе команды, нас подвела поспешность и неточность на завершающей стадии атак. В обороне совершили лишь одну грубую ошибку, но соперник сумел нас наказать».
Журналісти спортивного щотижневика «Николаевские новости» повідомили також про те, що миколаївське «Торпедо» − у фіналі кубка України серед аматорів. Через 44 роки миколаївські торпедівці знову вийшли у фінал кубка України. Адже у 1963 році заводська команда виступала у фіналі кубка УРСР серед команд колективів фізкультури. Тоді в наполегливому матчі наші земляки поступилися команді «Метеор» (Дніпропетровськ) − 1:2. Цього разу суперником «Торпедо» у фіналі буде команда «Єдність-2» (Пліски, Чернігівська область).
«Экс-николаевцы забивали в свои и чужие ворота» − матеріал газети «Николаевские новости». Розповідається про те, як зіграли колишні миколаївські футболісти у 12 турі Чемпіонату України серед команд Вищої ліги. «Андрей Березовчук − в кавычках, он забил гол в свои ворота на 81-й минуте. И только благодаря ответному мячу от Самборского, за две минуты до конца «Харьков» в Полтаве избежал поражения.
Анатолий Диденко забил на 25-й минуте свой первый гол за «Закарпатье», ему пришлось играть против другого николаевца − Вячеслава Чечера. Счет сравнял на 42-й минуте один из лидеров гонки снайперской гонки Косырин, он же через 30 минут был удален с поля.
Арсеналец Андрей Распопов отыграл весь матч. А его партнер Сергей Литовченко остался в запасе. «Арсенал» одержал вторую победу подряд. За «Зарю» против «Динамо» играл ее капитан Алексей Храмцов, которого мы помним по игре за ФК «Николаев» в сезоне 1997/98. В борьбе с Милевским Храмцов заработал предупреждение уже на 28-й минуте. И именно он сравнял счет в суматохе у ворот киевлян. В запасе «Динамо» (в стартовом составе − всего четыре украинца) был Олег Допилка, воспитанник первомайского футбола».
«На футболистов «Колоса» может посмотреть сам Президент Украины Виктор Ющенко» − таке припущення висловили журналісти газети. У матеріалі йде мова про те, що футболісти команди «Колос» (Степове) беруть участь у фіналі чемпіонату України серед сільських команд. «Тренер нашей команды Виктор Журов отметил, что «Колос» надеется успешно сыграть на полях Сумщины. Предполагается, что на торжественное открытие чемпионата страны планирует прибыть Президент Украины Виктор Ющенко».
Були також матеріали про рішення контрольно-дисциплінарного комітету ФФМО, який розглянув інцидент, що відбувся в матчі чемпіонату області серед команд другої групи «Радсад», − «Березань».
За образу асистента арбітра Олександра Боброва і спробу фізичної дії гравець команди «Березань» Ігор Чапчай дискваліфікований на два матчі і на п`ять − умовно.
Читачі також дізналися, що у чемпіонаті Миколаївської області серед ветеранів після матчу «Комунаровець» − «Березанка» гості подали протест на участь в зустрічі незаявленого гравця команди суперниці. У турнірну таблицю результат зустрічі 2:1, на користь господарів, не внесено. Це зроблять після рішення щодо протесту.
Газета «Николаевские новости» повідомила, що миколаївський арбітр Андрій Кузьмін дебютував на міжнародному рівні, який судив матч юнацької збірної України U-16. «В биографии арбитра, обслуживающего сейчас матчи команд второй лиги, это дебют на международном уровне.
Как сообщил Борис Ткачев, работающий помощником по работе с вратарями юношеской сборной, судейство Кузьмина заслужило хорошие отзывы. Наставники команд поблагодарили арбитров за квалифицированное судейство».
Радіо. Телебачення.
В ефірі обласних радіостанцій та телеканалів не висвітлювалася тема Євро-2012, були лише розповіді про чергові матчі МФК «Миколаїв», чемпіонат області і Миколаєва.


Одесса

Одесский футбольный клуб «Черноморец» проиграл 7 октября днепропетровскому «Днепру» в домашнем матче 12-го тура Чемпионата страны. На этой неделе результаты матча обсуждались в СМИ и среди болельщиков. Казалось бы, все складывалось в пользу «Черноморца», но именно гости диктовали свои условия − 1:2 в пользу «Днепра».
После матча Виталий Шевченко заметил, что после трех побед его подопечные вышли на игру «премьерами». Что ж, «днепряне» живо опустили их до уровня простых «клерков».
А в принципе, надо признать, «Днепр» выглядит сегодня гораздо более квалифицированным коллективом. В «Черноморце» сейчас нет исполнителя, способного регулярно снабжать партнеров острыми передачами. Со стороны это выглядело эффектно, подняло «градус» матча, но для достижения высокого результата страсть − условие необходимое, но не достаточное. Надо еще уметь просто хорошо играть в футбол − считают футбольные журналисты.
Овидиопольский «Днестр» продолжает свою беспроигрышную серию в чемпионате первой лиги. 12.10.07 подопечные тренерского тандема Василий Ущаповский − Игорь Негара сыграли вничью, 0:0, с ПФК «Севастополь». В ходе поединка соперник овидиопольцев оказался неуступчивым, однако ряд моментов для взятия ворот гостей у «Днестра» все же был.
Напряженно проходит чемпионат области по футболу среди восьми команд высшей лиги. Лидер турнира ФК «Бриз» (Измаил) принимал «Тирас-2500» (Белгород-Днестровский) и одержал победу со счетом 3:2.
Состоялись игры заключительного тура открытого первенства Одессы по футболу среди 14 команд ветеранов кожаного мяча.
Подготовка к ЕВРО-2012
10.10.07 в ходе встречи председателя Одесского областного совета Николая Скорика с Временным Поверенным Посольства Южно-Африканской Республики в Украине Франсуа Хентшелом была затронута тема проведения ЕВРО-2012 в Украине.
Николай Скорик сообщил, что «Южно-Африканская Республика своим примером может помочь Украине в подготовке к ЕВРО-2012. В 2010 году ЮАР проводит у себя Чемпионат мира по футболу, и я смог лично познакомиться с изменениями в инфраструктуре государства, которые произошли в рамках подготовки к этому спортивному событию».
Как отметил глава областного совета, «их опыт нам очень поможет, и мы сможем научиться на чужих ошибках, не делая при этом свои».
«В Украине подготовка к ЕВРО-2012, к сожалению, пока ведется только на словах, а в отличие от нас ЮАР уже реконструирует аэропорты и строят стадионы, так что нам есть чему поучиться», добавил Николай Леонидович.
Временный Поверенный Посольства ЮАР в Украине Франсуа Хентшел сообщил журналистам, что между Одессой и Южноафриканской Республикой возможно сотрудничество в области развития туризма, обмена продуктами виноделия.
«В 2010 году в Южной Африке будет проведен Чемпионат мира по футболу. В 2012 году матчи Чемпионата Европы будет принимать и Одесса. Мы можем обменяться приобретенным опытом и в этом направлении. Тем, интересных для обеих сторон, есть много», − отметил Временный Поверенный Посольства ЮАР в Украине.
10.10.07 представители варшавского муниципалитета и польских общественных организаций приехали в Одессу для обмена опытом работы местного самоуправления. Визит проходит в рамках проекта международного сотрудничества по развитию гражданского общества, местного самоуправления и волонтерства Варшава − Киев − Львов − Одесса. «Это не визит вежливости. А рабочий визит для обмена опытом», − отметил на открытии заседание начальник управления международных отношений, европейской интеграции и связей с Одесской диаспорой Олег Долженков. Он сообщил, что в последние два года отношения между Одессой и городами Польши активизировались. Кроме традиционных партнеров − Гданска и Лодзи − наладилось сотрудничество с Варшавой. А после того, как Украина и Польша выиграли тендер на проведение Евро-2012, у Одессы появилось еще несколько потенциальных партнеров, в частности, Краков.
Вице-президент одесского футбольного клуба «Черноморец» Олег Марус
заявил, что Одесса находится в шаге от потери шансов на проведение матчей Чемпионата Европы 2012 года. Такое заявление он сделал в интервью агентству «Репортер». «Ситуация достаточно сложная, чтобы не сказать, что критическая. Уже пропущены основные сроки по решению вопроса о подписании договора на реконструкцию Центрального стадиона в парке Шевченко. И если в течение недели-двух вопрос не решится, то мы можем потерять право проведения матчей Чемпионата. Мы много говорим об аэропортах, дорогах, гостиницах, но забываем, что самым важным является спортивный объект, на котором должны проводиться матчи, а сегодня такого объекта нет», − отметил Олег Марус. Он подчеркнул, что кроме стадиона «Черноморец» есть проблема и со стадионом, на котором будет играть команда во время реконструкции. «По сути, надо построить два стадиона, потому что стадион СКА на данный момент не соответствует никаким требованиям. Назвать его подготовку реконструкцией трудно − это будет практически возведение нового стадиона, и мы его не построим в случае, если не начнем строить этой зимой. Что касается стадиона «Спартак», то этот вариант видится более удобным и менее затратным, но в любом случае с окончательным решением нужно уже определиться», − отметил вице-президент. Он сообщил, что клуб «Черноморец» готов потратить 100 млн. евро на новый стадион. «Естественно, после таких инвестиций мы хотим, чтобы этот стадион остался в собственности клуба. И, конечно, строить хотим на месте нынешней арены − это рациональное и, на мой взгляд, единственно возможное решение. Бюджетные деньги нам никто не даст. Строить же стадион где-то в Лузановке − это бессмысленно. Я вижу единственное решение этого вопроса: чтобы нам отдали в аренду на два года стадион «Спартак» или СКА, в то же время мы начнем активную работу по проектированию и строительству нового стадиона», − отметил Олег Марус. Он подчеркнул, что вопрос о стадионе СКА до сих пор не решен. «Министерство обороны пока никак не реагирует, и по-видимому этот вопрос пока не будет решаться».
Председатель Одесского областного совета Николай Скорик заявил, что проведение Евро-2012 в Одессе является выгодным для инвесторов. Такое заявление он сделал в ходе встречи с Генеральным консулом Республики Польша в Одессе Веславом Мазуром. Николай Скорик отметил, что в данном случае речь идет о развитии транспортной инфраструктуры, строительстве новых гостиниц, современного стадиона и др, а это «большое поле деятельности для инвесторов…Во время обсуждения проблем мы особо остановились на вопросе организации Евро-2012. Украина и Польша являются партнерами в этом проекте, поэтому в результате совместной работы мы могли бы найти очень интересные варианты. В частности, инвесторы, которые уже работают в Польше, могли бы прийти и в Украину. K сожалению, нынешнюю ситуацию с подготовкой к Евро-2012 в Одессе можно назвать достаточно тревожной. Но мы надеемся, что проблемные вопросы будут решены».
Заместитель начальника управления по делам физкультуры и спорта Одесской облгосадминистрации Валентина Кольчак заявила, что «у Украины имеются достаточно серьезные проблемы с подготовкой к проведению Евро-2012». Такое заявление она сделала в ходе пресс-конференции в облгосадминистрации. Валентина Кольчак, в частности, отметила, что основные проблемы касаются реконструкции стадионов. Кроме того, пока не решен вопрос о том, где будет проводить домашние матчи ФК «Черноморец» во время реконструкции одесского стадиона. Заместитель начальника управления подчеркнула, что «это является немаловажной проблемой, поскольку, согласно требований УЕФА, 90%-я готовность к проведению Чемпионата Европы должна быть продемонстрирована Украиной уже в 2010 году».


Полтава

Минулих вихідних прес-служба «Ворскли» порадувала уболівальників організацією «прямої лінії» з нападником Мирославом Грумичем. Певний час на офіційному сайті клубу велося опитування, з ким би вони хотіли поспілкуватися. З великим відривом переміг сербський форвард. Витримки з інтерв`ю надрукувала газета «Полтавщина спорт» (9-15.10.2007). З відповідей Грумича читачі дізналися, що «Ворскла» грає добре, але чогось не вистачає. Команда заслуговує на краще місце, ніж те, що зараз посідає. Серб грав в одній команді з такими відомими співвітчизниками, як Мілош Красич та Мілан Степанов. Щодо зарплати, яку футболіст отримує в клубі, Мирослав сказав, що за умовами його особистого контракту він не має права обнародувати таку інформацію. Прес аташе «Ворскли» Артем Лобанов розповів, що задоволений активністю вболівальників, які задали близько 90 запитань. І це не зважаючи на те, що анонс на сайті з`явився лише за два дні до «прямої лінії».
Матч комсомольського «Горняк-Спорт» та харківського «Арсенала» − 1:1, викликав резонанс серед футбольної громадськості. Кореспондент «Полтавщина спорт» в звіті про матч пише: «Незважаючи на старання судді, який «посадив» господарів поля на свисток, лідерам довго не вдавалося досягти успіху. В другому таймі гра загострилася. Гості, відчувши підтримку арбітра, по справжньому господарювали на полі, не раз викликали невдоволення трибун грубістю. Після пропущеного харків’янами м`яча тренер гостей Сергій Кандауров став пригадувати невідомо ким викладені уроки ненормативної лексики. Тренер «гірників» Олег Ратій під пильним наглядом судді емоційно, але культурно почав спілкуватися зі своїми підопічними. На 88-й хвилині, арбітр, користуючись театральним падінням харків`янина призначає пенальті. В компенсований час поблизу штрафної збивають автора першого голу Кравченка, але суддя не зупиняє гру. Та незабаром він це зробив − Кравченка забрала «швидка допомога». Як виявилось у 17-річного форварда «Гірник-Спорт» струс мозку.» Хто судив цей матч не вказано.
Нижче в цій же газеті приведене інтерв`ю з президентом клубу «Гірник-Спорт» (Комсомольськ) Петром Каплуном. Пан Петро каже: «В подібних зустрічах команда втрачає 5-6 очок. Відеозаписи таких ігор я відвозив у Київ, спілкувався з чиновниками від футболу вищого рангу, був у суддівській колегії, але поки-що безрезультатно.» З інших цікавих відповідей можна дізнатися, що головного тренера Лисицького замінили на Ратія, бо він боявся приймати самостійні рішення, грав у демократію, радячись з командою. Також в клубі планується більше уваги приділяти розвитку дитячого футболу, намічено будівництво зимового манежу.
У суботу товариським матчем між командами «Спортивних журналістів» та «Ветеранів футболу» було відзначено 1 рік тижневика «Полтавщина спорт». Відзначали захід у кафе «Чемпіон», господар якого Петро Мелащенко. Це батько Олександра Мелащенка, нашого відомого футболіста, який пограв і в «Динамо» і за збірну України. З полтавських газет про це написало «Коло» та «Полтавський вісник».
Зовнішньої реклами щодо Євро 2012 в місті не зафіксовано. В пресі також жодних згадувань на цю тему.


Ровно

Тема Євро-2012 поки що не набула злободенного характеру, проте коли мова заходить про підготовку України до чемпіонату континенту з футболу, на жаль, доводиться чути вкрай песимістичні настрої. Так, цими днями спілкувався з ректором Рівненського державного гуманітарного університету Русланом Пустоловським, який нещодавно побував у Чехії. Він глибоко переконаний, що з ідеєю «Євро 2012» в Україні може статися великий «пшик», оскільки вибороти право на проведення чемпіонату і належно до нього підготуватися − дві великі різниці. Як твердить Руслан Постоловський, наша держава просто фізично не зуміє за такий короткий термін часу підігнати запущену інфраструктуру до європейського стандарту. А отже, доводиться покладатися на іноземні інвестиції. Однак західні партнери не охоче налаштовані вкладати гроші в Україну. І, виявляється, що в нашій країні не тільки доволі нестабільна політична ситуація та недосконале законодавство. За словами ректора, закордонні бізнесмени більш ніж переконані, що половину з вкладених ними грошей, в нашій державі просто вкрадуть. Як приклад, наводять такий факт: Європейський банк розвитку і реконструкції виділив однакову суму коштів на будівництво доріг як Чехії, так і Україні. Чехи за чотири роки збудували сучасний автобан від Праги до німецького кордону. Натомість в Україні ще досі мордуються з автострадою Київ-Одеса, котра суттєво поступається своєю якістю закордонним аналогам. Зрештою, про якість заново зведених доріг, Руслан Постоловський судить з власного спостереження: «Візьмемо такий приклад. А саме відрізок дороги на трасі Київ-Чоп між Львовом і Стриєм. Незважаючи на те, що тут працюють турки і македонці, не минуло й двох років з часу будівництва дороги, як її вже латають. Натомість, подейкують, на Львівщині мало не всі сільські двори заасфальтовані, котрі знаходяться поблизу автостради.»
Доволі слушну думку з приводу проблем, котрі можуть стати на заваді проведення Євро-2012 в Україні висловив секретар Рівненської міської ради Юрій Торгун. З його слів, дуже погано, що досі так і не відомо, хто конкретно відповідає за організацію підготовки до чемпіонату. Крім того, з його слів, повинен бути створений єдиний орган, який займатиметься пошуком інвесторів. «Адже досі ніхто не підраховував, − каже Юрій Торгун, − чого і скільки слід збудувати в Україні. З яких аргументів виходити, що в Рівному, скажімо (будівництво автостради − це пріоритет держави), необхідно звести 10 чи 20 готельних комплексів? А, можливо, достатньо 3 чи 5? Мабуть, треба, щоб хтось взявся за прискіпливе вивчення питання підготовки: скільки гостей очікуємо, де вони, ймовірно, зупинятимуться, які послуги їм можемо запропонувати і т.д. Адже не проблема звести тих самих 10 кемпінгів, а що з ними робити після чемпіонату, наприклад?»
Символіки та реклами Євро-2012 поки що в Рівному не спостерігається.
Місцеві засоби масової інформації наразі також не переймаються темою Євро-2012. На спортивних сторінках рівненських видань розміщені лише звіти про матч «Вереса» з «Княжою», інформація про виступ «Штурм − МЕГУ» в студентській першості, та результати поєдинків чергового туру першості області.


Сумы


З 11 по 14 жовтня вперше на Сумщині в смт. Недригайлів пройшли Всеукраїнські фінальні змагання першості ДФСТ «Колос». Їх учасниками стали шість команд з Сумської, Чернігівської, Черкаської, Миколаївської, Харківської та Житомирської областей. За підсумками турніру його переможцем стала команда «Колос» з селища Степове Миколаївської області. Друге місце посіла «Зооветакадемія» з Харківської області. А замкнули трійку призерів, господарі змагань − недригайлівська «Іскра». Через холодну погоду відвідуваність матчів була низькою.
У Липовій Долині з нагоди свята Покрови, восьмий раз розіграно кубок «Нащадки козацької слави», з футболу серед юнаків 1992 року, який виграла збірна Липоводолинського району. Друге місце вибороли «Козачата» з Хоружівки Недригайлівського району, третє − вихованці Лебединської ДЮСШ.
11 жовтня краснопільський «Явір» в черговому турі чемпіонату України вдома приймав «Титан» з Армянська. Гру відвідали близько 2 тисяч місцевих вболівальників, для яких квитки на гру продавалися за ціною від 3 до 5 гривень. Керівництво стадіону стверджує, що така аудиторія не дозволяє покривати витрати, пов`язані з наданням поля в оренду. В зв`язку з цим питання проведення наступних матчів «Явора» на «Ювілейному» знаходиться під питанням. Між тим, інших шляхів доходів, крім плати за надання в оренду стадіону для проведення там саме футбольних поєдинків, у керівництва ВАТ «Спартак» сьогодні не існує. Присутні на матчі глядачі говорили, що треба було пускати «Явір» на цей стадіон раніше, за теплої погоди, тоді і аудиторія була б ширшою, і виручка соліднішою. Загалом глядачі скептично говорили про стан футболу у Сумах, які, маючи такий стадіон, не здатні утримувати боєздатну команду хоча б на рівні другої ліги. Вони вважають, що претензії міста і області на включення «Ювілейного» до списку стадіонів, які могли б прийняти матчі Євро-2012, були свого часу безпідставними, адже за такої організації футбольного господарства в Сумах, нічим би гарним для міста його участь у європейській першості, на їхню думку, не скінчилася б. Та й не факт, говорять вони, що до 2012 року стадіон знаходитиметься в належному стані, щоб на ньому ще можна було проводити взагалі якісь футбольні поєдинки.
Зовнішня реклама Євро-2012 у Сумах відсутня.
Усі місцеві ЗМІ вмістили повідомлення про трагічну загибель гравця охтирського «Нафтовика-Укрнафта» Андрія Куценко. Також газети, радіо і телебачення вмістило звіти про гру охтирців з сімферопольською «Таврією». Вони в один голос називають її малоцікавою, зазначаючи, що на діях «Нафтовика-Укрнафти» позначилася смерть його гравця, через що морально-психологічний стан команди був на дуже низькому рівні.


Тернополь


У Тернополі та в регіоні зовнішньої реклами Євро-2012 не має. Прихованої реклами також немає.
Місцеві аналітичні публікації, радіо і телепередачі на тему Євро-2012 відсутні.
Заходи.
11-12 жовтня у Тернополі відбулося чергове засідання Міжнародного трейд-клубу. До Тернополя прибули 28 представників. Високі гості представляли посольства та ділові кола Великобританії, Індонезії, Канади, КНР, Німеччини, Росії, Румунії, Словаччини, Польщі, США, Угорщини, Узбекистану, України, Фінлядндії, Франції, Хорватії, Чехії, Швейцірії, Швеції. Члени трейд-клубу взяли участь у роботі «круглого столу» з представниками ділових кіл Тернопільщини. Під час «круглого столу» відбулося представлення інвестиційного потенціалу Тернопільської області, а також окремих галузевих проектів. Йшлося і про туристичний потенціал Тернопілля у контексті Євро-2012. За словами першого секретаря посольства Швейцарії в Україні, Лукаса Розенкранца, Тернопільська область має великий потенціал і майбутнє для іноземного інвестування.
11 жовтня відбувся матч ФК «Нива» з ФК «Нафком»− 1:1.
Вважається, що «Нива» зіграла свій найгірший матч у цьому сезоні. Ніхто не сподівався на такий рахунок у грі з аутсайдером першості.
Усі прогнози на цей поєдинок зводилися до легкої перемоги «тернопільської футбольної команди, причому з розгромним рахунком. Юрій Коваль, тренер «Ниви», з цього приводу зазначив: «Гравці мене не послухали. Я говорив, що до команди «Нафком» треба більш серйозно віднестися. Крім того, не було ким підсилити гру − у підсумку все й дало такий результат». Після цього поєдинку «Нива» − на другій позиції у турнірній таблиці, відстаючи від лідера «Княжі» уже на три очки. Під час гри фанати бойкотували футболістів тернопільської «Ниви».
465 млн. грн. має намір позичити український уряд в американського банку для добудови автобану Стрий-Тернопіль-Кіровоград-Знам`янка. Створення автобану передбачає оновлення 106 км дороги на Тернопіллі, де 25 років не проводили капітального ремонту, повідомили у прес-службі Тернопільської облдержадміністрації. Ремонт згаданої дороги проводиться згідно з програмою розвитку доріг до Євро-2012.
Понад півтори тисячі юних футболістів 1995-97 років народження із загальноосвітніх навчальних закладів Тернополя взяли участь у міському етапі змагань на призи клубу «Шкіряний м`яч». Лауряти змагань нагороджені кубками, грамотами і медалями. Переможці кожної вікової групи також отримали ще й путівки на фінали обласного етапу турніру на призи «Шкіряного м`яча».
Кулуарні новини.
Спортивні оглядачі схильні вважати, що нічия під час гри «Ниви» з «Нафкомом» є результатом чергового непорозуміння між футболістами і тренером команди Юрієм Ковалем. Складається враження, кажуть журналісти, що футболісти іноді демонструють недосконалу гру «на зло» своєму тренеру. Причини журналісти наразі пояснити не можуть.
Мониторинг тернопольских печатных СМИ.

Щоденна газета «20 хвилин»:
«Блохін визначився»
головний тренер збірної України назвав гравців, котрих викликав на матчі кваліфікації Євро-2008;
«Дніпро» після шотландців зігнав злість на «Чорноморцю»; «У проблемах київського «Динамо» винні жінки»поєдинки 12 туру чемпіонату України з футболу відбулися без сенсацій; «Україна бореться за путівку»наставник молодіжної збірної України з футболу Олексій Михайличенко визнав, що зіткнувся з серйозними кадровими проблемами, особливо це прикро перед матчами з Туреччиною та Ліхтенштейном; «Спочатку гроші, а потім вболівальники»з минулорічного сезону вартість квитків на матчі Ліги чемпіонів за участю «Динамо» зросла більше, аніж удвічі, а рівень футболу не поліпшився; «Підготовка національної та молодіжної збірної триває» (за інформацією Інтернет-видань); «Автобан на Тернопіллі профінансують американці»за рахунок американців буде відновлено понад 100 км дороги, яка без капітального ремонту уже 25 років. Ремонт автодоріг Львів-Тернопіль і Доманове-Ковель-Чернівці-Тереблече (траса проходить через Тернопіль) передбачено програмою розвитку доріг до Євро-2012.
Газета «Свобода»:
«Шахтар» прямує вгору, «Динамо» котиться вниз»
; «Футбол. Кубок УЄФА. Сенсації не сталося» представники України вибули з турніру, розчарувавши уболівальників; «Шахтар» − серед двадцяти кращих клубів світу».
Газета «Тернопіль вечірній» −
«Шахтар» − «Динамо» не рівня»
− другий тур групового турніру Ліги чемпіонів приніс діаметрально протилежні результати.
«Вільне життя»:
«Український футбол. Вища ліга. Більшість − при своїх інтересах»
− розповідь про матчі команд вищої ліги та підготовку національної збірної України до боротьби за путівку на Чемпіонат Європи.
«Нова Тернопільська газета»:
«Динамо» тренують за порадою Жванецького...»
критична стаття на адресу київського «Динамо», Йожефа Сабо та Григорія Суркіса. Автор зазначає, що «Динамо» остаточно розчарувало уболівальників у результаті ганебної гри; «Мілевський замість Калиниченка» − подано склад збірної України, яка братиме участь у поєдинках відбірного турніру у жовтневих матчах кваліфікації Євро-2008 проти Шотландії та Фарерських островів.
«RIA-плюс»:
«Тур футбольних надій і розчарувань»
лідер чемпіонату донецький «Шахтар» демонструє клас, а «Динамо» − ні.
«Номер один»:
«2007 року введуть в експлуатацію автотрасу Львів-Тернопіль» −
у цьому році в межах підготовки до Євро-2012 капітально відремонтують та введуть в експлуатацію автодорогу М-02 Львів-Тернопіль.
«Нова ера»:
«Лукареллі розчарований Україною»
(за інформацією Інтернет-видань) − нападаючий донецького «Шахтаря» Крістіано Лукареллі в інтерв`ю «Channel 4» заявив, що не дуже задоволений своїм життям в Україні й збирається повернутися до Італії; «Олег Блохін: «За збірну України соромно не буде» (за інформацією вітчизняних ЗМІ) − не зважаючи, лише, на теоретичні шанси збірної України потрапити на Євро-2008, головний тренер команди сподівається на диво.
Про чемпіонат Тернопільської області з футболу розповіли газети «Свобода», «Номер один», «Місто», «Тернопіль вечірній», «Нова Тернопільська газета», «Нова ера», «20 хвилин», «Вільне життя».
Про гру «Ниви» з ФК «Нафтовик» інформували: «Свобода» («Рекорд результативності в Долині»), «Тернопіль вечірній « («Голепад у Долині»), «Вільне життя» («Поважаймо аутсайдерів»).
Про гру тернопільського ФК «Нива» з ФК «Нафком» поінформували: «20 хвилин» («Нива» не обіграла «Нафком»), «Вільне життя» (Непоступливий аутсайдер»).
Тернопільське державне телебачення, телеканал «TV-4», «Smile TV», ФМ-станції «Українська хвиля», «Радіо Тернопіль», «Радіо ТОН» та обласне державне радіо в інформаційних випусках та випусках спортивних новин повідомляли про чемпіонат області з футболу, про гру ФК «Нива» з командою «Нафком». ЗМІ відреагували критично на рахунок 1:1 під час цього матчу. Також звучала критика на адресу київського «Динамо» та збірної України і її головного тренера.
Тернопільські ЗМІ інформували про поточні футбольні новини України та зарубіжжя.


Харьков

Никаких значительных событий в рамках подготовки к Евро-2012 в Харькове на прошедшей неделе не произошло. Отголоски матча «Металлист-Эвертон» еще слышны, в различных мнениях стали проскальзывать и негативные оценки определенных моментов. В частности, реакция милиции относительно ситуации с иностранными фанами, которых на матч приехало 1,5 тыс. Милиция сетовала на то, что вели себя они не лучшим образом, «накачавшись» пивом и всем, чем смогли, а сделать с ними реально ничего нельзя. Трое английских полицейских, сопровождавших англичан, имели довольно «бледный вид» и ограничились, в основном, наблюдением за ситуацией. Милиция высказывает опасения, что в случае приезда хотя бы 20 тыс. иностранных болельщиков, регулировать ситуацию (в т.ч. и на улицах после матча) будет чрезвычайно сложно. Харьковские зрители, наоборот, негатива в адрес англичан, практически, не высказывали. А вот вывод, которые местный зритель сделал после матча − неготовность харьковской милиции к таким мероприятиям. Это не означает, что в работе милиции были сбои − просто тот факт, что на стадионе на одного английского болельщика было по одному «менту» (милиции тоже было 1,5 тыс. человек, не считая подразделений «Беркута») вызвал у харьковских болельщиков как минимум недоумение. Соответственно, заявления оргкомитета подготовки к ЧЕ, что Харьков ожидает от 20 до 100 тыс. иностранных фанов, вызывают встречный вопрос − где взять столько милиции? По мнению зрителей, милиция не способна сегодня работать цивилизованно − «лупить по голове дубинками» − это пожалуйста, а когда этого нельзя? Секторы с простыми зрителями также были оцеплены по периметру милицией, что вызывало негативные оценки харьковчан и чувство дискомфорта во время матча.
Сам матч до сих пор обсуждается очень тепло, вспоминают, как харьковские фаны принесли на матч баннер величиной с сектор − копия картины В.Серова «Похищение Европы» (под Зевсом, похитившим Европу, подразумевался, конечно, «Металлист»). Харьковских журналистов чрезвычайно удивил такой факт «проявления интеллекта» у футбольных фанатов.
Перспектива проведения ЧЕ в Харькове начинает вызывать все больше негатива у жителей района, где будут строить «Металлист-сити». Люди в этом районе даже голосовали за БЮТ только потому, что были уверены − это как-то уберет от них страшную перспективу. По словам одного из жителей близлежащих домов: « по крайней мере, из-за 90-та минут матча не снесут мой дом, а лотки с овощами под окнами (имеется в виду Конный рынок), я как-нибудь переживу». Распространяются слухи, что людей будут выселять из домов, проводить там капремонт под прием гостей ЧЕ, а потом обратно заселят тех, кто поучаствует в этом финансово − остальных выселят куда-то на окраины.
Даже в среде журналистов все чаще слышится, что от проведения в Харькове Евро-2012 простой обыватель не выиграет, это нужно только тем, «кто разложит деньги по карманам», да горстке фанатов. В журналистских кулуарах также отмечается, что переговоры относительно инвестиций между А. Ярославским и городскими, и областными властями ведутся довольно активно.
Внешней рекламы по Евро-2012 кроме той, что есть на стадионе «Металлист» на западном фасаде Южной трибуны, пока не появилось. На ул. Полтавский шлях и Красношкольная набережная появились баннеры по раскрутке ТРК «Украина» с текстом: «Шукаєшь Футбол − увімкни ТК «Україна», по матчам Лиги чемпионов, но упоминания Евро-2012 на них нет.
Региональные СМИ не уделяли Евро-2012 внимания на прошедшей неделе.


Хмельницький

Хмельницький міський голова Сергій Мельник, який є почесним президентом футбольного клубу «Поділля», бачить хмельницьку команду в трійці найкращих у другій лізі за підсумками першого кола. «Завдання першого кола − посісти щонайменше третє місце, ми повинні бути в призерах. Хоча попереду складні ігри, зокрема з «Нивою» (Тернопіль)», − сказав Сергій Іванович.
На думку мера, у місті є значні футбольні досягнення. «Перше наше досягнення − це те, що на матчі з «Арсеналом» грало вже дванадцять хмельничан. Друге − на стадіон повернувся глядач. Крім того, дитяча команда грає на високому рівні», − сказав він.
Сергій Мельник наголошує на необхідності пошуку спонсора для команди. «Якщо вийдемо в першу лігу, потрібно шукати серйозного спонсора, щоб на 30 − 40 відсотків забезпечував фінансування команди. В іншому випадку на бюджет міста впаде великий тягар», − пояснив мер.
Тим часом стадіон, де команда проводить домашні зустрічі з суперниками, залишається необладнаним освітленням для проведення матчів у вечірні години. Тому й зустріч «Поділля» з черговим суперником відбудеться за дня, що позначиться на відвідуваності матчу болільниками.


Херсон


Биг-бордов и плакатов о Евро-2012 замечено не было.
В спортивном зале ХВУФК стартовал XV открытый чемпионат области по мини-футболу. Первыми в борьбу вступили команды высшей лиги. Сезон начался с розыгрыша кубка «Продэксима». Чемпион прошлого сезона встречался со сборной Николаева. Этот матч носил благотворительный характер, часть денежного приза победитель перечислял областному детскому приюту.
В стартовом матче чемпионата играли «Альфа» и «Барс-Кристалл».
В 20-м туре чемпионат области обе херсонские команды играли дома. Однако в дождливый субботний вечер фортуна улыбнулась только одной. «Сигма» одержала очередную победу, повергнув в этот раз «Джарылгач» 4:1. «Кристалл» принимал занимающий 2-ю строчку турнирной таблицы СК «Каховка». На скользком поле хозяева первыми открыли счет, однако затем стали чаще ошибаться, и гости этим воспользовались сполна − 1:3.
В начале сезона в Херсоне появилась новая команда, сразу же заявившая о серьезности своих намерений. «Гилея-Инвест», которую поддерживает торговая марка «Мирошник». Команда участвует во 2-й лиге. Как сказал начальник команды Владимир Пелип, вначале было решено попробовать свои силы на этом уровне. Тренирует коллектив в прошлом многолетний капитан херсонского «Кристалла» Александр Петров, цвета команды защищают Вячеслав Запорожченко, Игорь Шелист, Александр Чорнявский, Александр Бурковский, братья Виктор и Игорь Нойки, Олег Бутенко, а также другие футболисты. Перед командой поставлена задача − выиграть турнир 2-й лиги в этом сезоне. Президент клуба Сергей Нестеренко планирует построить свое футбольное поле, базу, а в дальнейшем команда будет выступать в первой лиге чемпионата Херсона, затем в чемпионате области. На сегодня «Гилея-Инвест» − лидер чемпионата.
СМИ информировали о ходе чемпионата области по футболу.


Черновцы

Впродовж тижня ніякі заходи в контексті «Євро-2012» в області не проводились.
Будь-яка інформація на зовнішніх рекламних носіях по згаданій темі відсутня.
ЗМІ.
Регіональна преса та електронні ЗМІ інформували про результати 12-того туру другої ліги футбольної першості України, у якій Чернівецька «Буковина» перемогла з рахунком 1:4 команду «Енергія».
Газета «Вечірні Чернівці» за 11 жовтня 2007 року подала редакційну статтю «Юрій Крафт: «Я задоволений діями своїх футболістів».
В інтерв’ю з наставником команди ФК «Лужани» Юрієм Крафтом йдеться про підвалини успіху аматорського футбольного колективу, який цього року виборов бронзові медалі в чемпіонаті України.
Ю. Крафт високо оцінив організацію змагань в Іллічівську Одеської області. Відповідаючи на питання, чи підсилили ФК «Лужани», які замінили виконавців «Буковини», Ю Крафт зазначив, що клуб спромігся знайти достойну заміну. Це, зокрема, Едуард Аллахвердієв, Руслан Бранець, Сергій Янчик.
Ю. Крафт не відкидає перспектив виступу команди в другій лізі за умов добротного стадіону та наявності сильних футболістів. «Однак,− зазначив наставник,− мені важко прогнозувати кінцевий результат», підкресливши при цьому, що «іноді питання щодо виступу ФК «Лужани» у другій лізі розглядається.»
В цьому ж номері в редакційній статті «Шахтар» − у Європі, «Динамо» − «в попі» критично оцінюється гра київського «Динамо» в лізі чемпіонів на противагу донецькій команді. Зокрема, зазначається, що в Україні є набагато сильніші футболісти, аніж деякі дорогі легіонери, скажімо, як бразилець Майкл.
Вітчизняним воротарем «номер один» сьогодні, газета називає не Шовковського, а Андрія П’ятова.
Висловлюється думка, що київським «пенсіонерам «пора грати в доміно». Високо оцінюється напад «Шахтаря», якому, на думку редакції «ВЧ», «може позаздрити багато клубів Європи».
Йожеф Сабо в «Динамо» − «тренер-нафталін» на противагу румуну Луческу, рекомендується, передусім, запросити в команду «кваліфікованого тренера», а по-друге, «більше звертати уваги на вітчизняних гравців і придбати 4-5 сильних іноземних виконавців.»


Черкассы

Події.
11 жовтня на території спеціалізованої дитячо-юнацької спортивної школи олімпійського резерву відкрився новий спортивний майданчик із синтетичною травою для тренувань юних хокеїстів та футболістів. Його спорудження коштувало 350 тисяч гривень і було профінансовано з обласного бюджету завдяки клопотанню управління у справах молоді та спорту. Під час заходу перший заступник голови ОДА Петро Гаман наголосив, що відповідно до резолюції зборів гуманітарного активу області, проведених у серпні, в області вирішено збільшити підтримку, в тому числі, фінансову, галузі фізичної культури і спорту. Голова Федерації футболу Володимир Фощій, усім причетним до будівництва вручив подяки та грамоти ФФУ.
До речі, команда спеціалізованої дитячо-юнацької спортивної школи олімпійського резерву м. Черкаси, нинішнього року стала чемпіоном України з футболу серед дитячо-юнацьких команд.
14 жовтня у матчі п’ятнадцятого туру ФК «Дніпро» (Черкаси) зіграв внічию з маріупольським «Іллічівцем» − 1:1. У гості до черкаського «Дніпра» приїхала команда Семена Альтмана. Місцеві вболівальники зберігають приємні спогади про матч кубка України трирічної давнини, коли їхні улюбленці в додатковий час здолали одеський «Чорноморець» − команду, яку на той час очолював саме нинішній наставник «Іллічівця». Різке похолодання вплинуло на відвідуваність календарної зустрічі. Незважаючи на те, що гра проходила у вихідний день, на стадіон прийшли лише віддані фанати свого клубу, а також двома автобусами до міста приїхала група підтримки з Донеччини (загалом близько 500 вболівальників). Зустріч протягом всіх дев'яноста хвилин тримала у напрузі глядацьку аудиторію. Черкаське «Дніпро» досить впевнено виглядало на фоні команди, що декларує повернення до вищої ліги. На післяматчевій прес-конференції генеральний менеджер футбольного клубу «Дніпро» В.В.Заховайло звернув увагу присутніх, що незважаючи на вже восьму нічию з традиційним рахунком 1:1, він відчуває прогрес у його команді.
Кулуари.
Багато людей висловлювали розчарування грою українських футболістів, висловлювалися й думки про те, що футболістам потрібно знайти хорошого спонсора.
Говорять й про те, що через погану гру і низькі рейтинги матчів, навіть СТБ відмовився їх транслювати.
ЗМІ.
У газетах «Місто», «Вечірні Черкаси» від 10.10.07 розміщено матеріали про останні матчі за участю ФК «Дніпро». Причому, у «Вечірніх Черкасах» подається досить скептичний прогноз щодо майбутніх ігор черкаського «Дніпра» з командами верхньої частини турнірної таблиці.
В «Антені» − короткі статті про фініш турніру з футболу в другій лізі та про змагання команд ветеранів.
У газеті «Спорт та здоров΄я» розміщено матеріал про Міжнародний турнір з футболу, який відбувся в німецькому місті Фірзен з нагоди сторіччя спортивного клубу «Конкордія». Зазначається, що у змаганні взяли участь 17 команд з Німеччини, Франції, Великобританії, Туреччини та України. Футболісти Канева посіли третє місце.
У цій же газеті − стаття «На Черкащині побільшає євростадіонів». Йдеться про те, що зі здобуттям права Україною приймати Євро-2012, кожен регіон почав готуватися до цього дійства. Новий стадіон зі штучним покриттям має з’явитися в Умані. Ініціатором його будівництва став завод «Уманьфермаш».
У цій же газеті − стаття «Донецький «Шахтар» − в топ-кращих футбольних клубів світу». Йдеться про те, що в середу вийшов новий рейтинг кращих футбольних клубів світу, котрий публікується Міжнародною федерацією футбольної історії та статистики. Кращим клубом України є донецький «Шахтар», який посідає 17 місце.
12 жовтня в інформаційних випусках ТРК «ВІККА» та ОДТРК були репортажі про відкриття на території спеціалізованої дитячо-юнацької спортивної школи олімпійського резерву спортивного майданчику.
Реклама «Євро-2012» в місті відсутня.


Чернигов

Протягом минулого тижня діяльність ФФУ, ПФЛ, та обласної федерації футболу, в ЗМІ не згадувалася. На регіональному рівні ніяких заходів під патронатом обласної федерації футболу не проводилося.
Центральною подію тижня став матч чемпіонату України з футболу, між чернігівською «Десною» та маріупольським «Іллічівцем». Варто зазначити, що новий господар ФК «Десна» − київський «Партнер-Банк» знову подбав про те, щоб цей матч став святом для численних вболівальників, які незважаючи на дощову, прохолодну погоду прийшли на стадіон. Практично кожному глядачеві банкіри видали плащ з емблемою «Партнер-Банку», підготували численні призи для конкурсів серед вболівальників, яких зібралося біля семи тисяч. Незважаючи на поразку господарів − футболістів «Десни», президент клубу О.Савченко розпорядився на честь прихильників «Десни» провести потужний феєрверк.
У кулуарах вболівальники знову нарікали на засилля іноземців у клубах вищої ліги, на безбарвну гру київського «Динамо» та збірної України, яка втратила будь-які шанси на вихід до фінальної частини ЄВРО-2008.
На цьому тижні Чернігівська область, відзначала 75-річя від дня створення , але ніяких футбольних заходів у Чернігові не проводилося, хоча у цей час в області перебував президент ПФЛ Саффіулін, який обмежився присутністю на матчі «Десна» − « Іллічівець» та участю у фуршеті .
Зовнішня реклама, присвячена ЄВРО-2012 поки що в області відсутня.
У ЗМІ Чернігівщини питання підготовки до ЄВРО-2012 протягом цього тижня не порушувалося.

***
Підписатися на новини