Липень. Хроніка подій: вихід на Олімпіаду-2024, срібло Європейських ігор у пляжному футболі, старт розіграшу Кубка України

У липні молодіжна збірна України вперше в історії вийшла на Олімпійські ігри, жіноча збірна з пляжного футболу взяла срібло III Європейських ігор, а чоловіча – пробилася у фінальну частину ЧС-2024. 

1 липня. В матчі за сьоме місце на III Європейських іграх у Тарнові збірна України з пляжного футболу зустрічалася з Польщею. Підопічні Миколи Костенка й Олександра Корнійчука здобули вольову перемогу — 3:2. Таким чином, наша команда посіла на III Європейських іграх сьому позицію.

1 липня. У фінальному матчі III Європейських ігор жіноча збірна України з пляжного футболу зустрічалася з лідером світового рейтингу BSWW — Іспанією. Основний час завершився унічию — 2:2. Справа дійшла до серії пенальті, в якій сильнішими виявилися наші суперниці — 5:3. Таким чином, підопічні Юрія Клименка посіли друге місце на Європейських іграх у Тарнові.

2 липня. Молодіжна збірна України провела чвертьфінальний поєдинок проти французів у фінальному турнірі чемпіонату Європи-2023 (U-21). Наша команда здобула ефектну перемогу (3:1) і разом з Іспанією, Ізраїлем та Англією вийшла в 1/2 фіналу. Українці гарантували собі одну з трьох путівок на Олімпіаду-2024, які розігрувалися на поточному чемпіонаті (британці на неї не претендували). Наша країна буде представлена у футбольному турнірі Олімпійських ігор уперше!

Фото Павла Кубанова

3 липня. У Білій Церкві на Київщині завершився цикл занять у межах проєкту Української асоціації футболу «Інклюзивні футбольні секції». Заняття проходили на базі школи № 19 (тренер — Віталій Меркушев, координатор проєкту від Київського об’єднання асоціацій футболу — Володимир Маслов).

3 липня. Жіноча збірна України з пляжного футболу повернулася додому після здобуття срібних нагород III Європейських ігор. Українську збірну чекала урочиста зустріч на столичному залізничному вокзалі. Привітати футболісток та тренерський штаб прибули міністр молоді та спорту України, президент Національного олімпійського комітету Вадим Гутцайт та перший віце-президент Української асоціації футболу Анатолій Демяненко. 

4 липня. УАФ підтвердила, що після завершення циклу Євро-2023 (U-21) молодіжна збірна України (гравці 2000 року народження й молодші) набуває статусу олімпійської, готуватиметься до Олімпіади-2024 й виступатиме на ній під керівництвом Руслана Ротаня.

4 липня. Визначився календар матчів збірної України з футзалу в еліт-раунді відбору ЧС-2024. Синьо-жовті опинилися в групі В, де їхніми суперниками будуть команди Польщі, Сербії та Бельгії. Розпочне кваліфікацію наша команда матчем із бельгійцями.

4 липня. Українські футболісти посіли третє місце на чемпіонаті Європи з футболу серед вищих навчальних закладів в албанській Тирані. У втішному фіналі наша студентська команда Державний торговельно-економічний університет (Київ) обіграла Університет Руана — 3:0.

Фото football2023.eusa.eu

5 липня. Відбулося жеребкування попереднього та основного раундів Ліги чемпіонів УЄФА з футзалу сезону-2023/2024. Україну представлятиме київський «ХІТ», який розпочне турнір з основного раунду та піде Шляхом А. Згідно з результатами жеребкування, суперниками киян у групі 1 будуть «Спортинг» (Португалія), «Олміссум» (Хорватія) та «Аят» (Казахстан). Міні-турнір проходитиме в Хорватії в період із 24-го до 29 жовтня.

5 липня. На ім’я першого віце-президента Української асоціації футболу Анатолія Демяненка надійшов лист від директора національних асоціацій УЄФА Зорана Лаковича, в якому йдеться про ситуацію довкола УАФ та справи проти керівництва асоціації.

«З великим занепокоєнням ми беремо до відома обставини, що призвели до передачі справи з Києва до суду у Львові та подальшого рішення про зміну запобіжного заходу панові Павелку на тримання під вартою. Ми продовжуватимемо уважно стежити за цією справою та постійно оцінюватимемо необхідність вжиття будь-яких додаткових заходів. Це може включати оцінку можливих порушень Статуту УЄФА, зокрема щодо обов’язку УАФ самостійно управляти та контролювати свої справи», — йдеться в листі.

5 липня. На полях НТК ім. В. Баннікова відбулися матчі відкритого турніру Green CUP OKPP Kyiv, в якому взяли участь команди підрозділів Державної прикордонної служби України та Національної поліції. Загалом захід об’єднав вісім команд. Уперше в змаганнях такого формату зіграли дві жіночі команди.

За підсумками товариського протистояння на полі перемогу в турнірі виборола команда «ВПС Жуляни», яка у фінальному поєдинку здолала команду «ВПС Бориспіль-1» із рахунком 3:1. Серед жіночих команд сильнішою виявилася «ОКПП Київ», яка перемогла суперниць із Нацполіції з рахунком 5:0.

5 липня. У своєму першому поєдинку відбору ЧС-2024 в Баку збірна України з пляжного футболу зустрілася з командою Іспанії. Синьо-жовті здобули перемогу з рахунком 4:3 в овертаймі.

5 липня. Підопічні Руслана Ротаня провели півфінальний поєдинок проти іспанців на чемпіонаті Європи-2023 серед команд U-21. Збірна України поступилася з рахунком 1:5 і завершила свій виступ на турнірі. Єдиний м'яч за синьо-жовтих забив Артем Бондаренко.

6 липня. У своєму другому поєдинку відбору ЧС-2024 в Баку збірна України з пляжного футболу здолала команду Польщі. Долю зустрічі вирішив влучний удар Олега Зборовського бісіклетою — 3:2. А після розгрому Литви збірною Іспанії в іншому матчі дня (7:2) Україна достроково забезпечила собі участь у чвертьфіналі.

6 липня. Українська асоціація футболу надіслала лист на адресу генерального секретаря УЄФА Теодора Теодорідіса з проханням розібратися в ситуації з можливою участю представника країни-агресора в щорічній зустрічі футбольних арбітрів.

«Ми звертаємося до вас з проханням розглянути ще одне зауваження щодо поширеної у ЗМІ інформації про те, що російський арбітр Сергій Карасьов отримав запрошення взяти участь у щорічній зустрічі футбольних арбітрів. Ця зустріч відбудеться у вересні у Швейцарії та є офіційним заходом УЄФА для арбітрів, які мають бути включені до списків для роботи на матчах під егідою організації. Російський футбольний союз (рфс) підтвердив факт цього запрошення, що стало першим із 24 лютого 2022 року.

Ми переконані, що цей випадок є неприйнятним на тлі загальної політики УЄФА щодо громадян російської федерації, і вважаємо, що вищезазначене є результатом непорозуміння. Однак, користуючись нагодою, просимо вас надати коментар із цього приводу, оскільки, зважаючи на трагічний досвід української держави та народу, якого ми набуваємо щодня вже більше року, кожен епізод можливого пом'якшення санкцій щодо агресора є критично чутливим для всіх нас», — зокрема, ідеться в листі УАФ.

7 липня. Молодіжна збірна України повернулася додому після завершення виступів у фінальній частині чемпіонату Європи 2023 року, де команда Руслана Ротаня опинилася серед четвірки найкращих команд континенту. Теплу зустріч синьо-жовтим на рідній землі влаштували вихованці місцевого футбольного клубу «Буковина», які завітали до готелю команди з державними прапорами та футбольними м’ячами.

Фото Оксани Васильєвої

7 липня. У своєму заключному поєдинку групового етапу відбору ЧС-2024 в Баку збірна України з пляжного футболу обіграла команду Литви. 4:1 — перемога українців, які вже до того забезпечили собі участь у стиковому матчі за право виходу на чемпіонат світу.

8 липня. Національна жіноча збірна України в межах підготовки до дебютного розіграшу Ліги націй у виїзному товариському поєдинку поступилася команді Португалії з рахунком 0:2.

9 липня. Українська асоціація футболу категорично засудила участь ФК «Нефтчі» (Баку), ФК «Црвена Звезда» (Бєлград) та СК «Фенербахче» (Стамбул) у товариському турнірі, який проходив у російському санкт-петербурзі. УАФ вкотре нагадала футбольній спільноті Європи та всього світу, що футбол у росії завжди використовувався як інструмент пропаганди місцевого злочинного режиму.

9 липня. У стиковому поєдинку відбору ЧС-2024 в Баку збірна України з пляжного футболу обіграла команду Молдови й кваліфікувалася на світову першість. Підопічні Миколи Костенка й Олександра Корнійчука перемогли з рахунком 5:2 і візьмуть участь у фінальній частині чемпіонату світу 2024 року в Об'єднаних Арабських Еміратах.

Фото АПФУ

10 липня. Стало відомо, що поєдинок 8-го туру відбірного турніру Євро-2024 Мальта — Україна, який заплановано на 17 жовтня поточного року, відбудеться в селищі Та-Калі на Національному стадіоні.

10 липня. У Тернополі на базі Тернопільського навчально-реабілітаційного центру продовжилися заняття проєкту Української асоціації футболу «Інклюзивні футбольні секції» (координатор від Асоціації футболу Тернопільщини — Василь Заторський). Відвідують їх більше 20 дітей з особливими освітніми потребами.

11 липня. Суд не продовжив рішення про відсторонення Андрія Павелка від посади президента УАФ. Відповідне рішення ухвалив Шевченківський суд міста Львів. Крім того, вказане рішення про відсторонення, продовження терміну дії якого постійно вимагали прокурори, так і не вступило в законну силу.

11 липня. Стало відомо, що матч 5-го туру відбірного раунду Євро-2024 Україна — Англія, який заплановано на 9 вересня 2023 року, відбудеться в польському місті Вроцлав на «Тарчинський Арені».

12 липня. УЄФА анонсував значне розширення застосування системи відеодопомоги арбітрам (VAR) у єврокубкових поєдинках у цьому й наступному сезонах.   

14 липня. Відбулася нарада керівників клубів Vbet Екстра-ліги з футзалу, яка проходила під головуванням президента АФУ Сергія Владика та віце-президента Володимира Гримайла. У ході наради були погоджені умови участі команд у новому сезоні, а також визначені формат та умови взаємодії клубів з АФУ та титульним партнером ліги — міжнародною компанією Vbet. 

16 липня. Стартував перший для України тренерський курс перепідготовки для отримання С-ліцензії УЄФА, який уперше включає компоненти навчання щодо ризику використання вибухонебезпечних предметів (EORE). Ця гібридна навчальна ініціатива розпочне наступний цикл програми розвитку масового футболу/EORE, яку будуть здійснювати викладачі організації Spirit of Soccer для кандидатів цього курсу.

Фото Олександри Владімірової

17 липня. Українська асоціація футболу звернулася до УЄФА та ФІФА з офіційним листом, в якому просить відреагувати на незаконне включення клубів з українського Криму, ФК «Севастополь» та ФК «Рубін Ялта», до чемпіонату росії.

У листі, зокрема, наголошується: «Ми вже кілька разів зверталися до ФІФА та УЄФА щодо спроб керівництва російського футболу включити українські клуби для участі в російських внутрішніх чемпіонатах. Звертаємося до вас знову з приводу цього питання з проханням розглянути та вжити заходів для усунення ще одного порушення росією всіх існуючих правил і норм».

18 липня. Полтавська«Ворскла» та криворізький«Кривбас» дізналися місце й час проведення матчів кваліфікації жіночої Ліги чемпіонів. Волею жереба «Ворскла» на цьому етапі потрапила до групи 2, матчі якої проходитимуть у боснійському Сараєві. Там суперником полтавок у півфіналі стала естонська «Флора». «Кривбас» опинився у групі 3, поєдинки якої відбуватимуться у шведському Лінчепінгу. Там в 1/2 фіналу він зіграє з французьким «Парижем».

21 липня. ФІФА оновила рейтинг національних збірних, в якому Україна, як і раніше, посідає 24-те місце. Синьо-жовті мають 1541,25 бала. Серед представників УЄФА українська команда 13-та. 

21 липня. Головний тренер національної збірної України Сергій Ребров та перший віце-президент УАФ Вадим Костюченко відвідали наших поранених воїнів в одному з київських медичних закладів. Наставник національної команди та один з керівників УАФ у столичному шпиталі під час традиційного візиту передали медичне обладнання та підтримали бійців, які зазнали поранень у боротьбі за свободу й незалежність нашої держави. Крім того, Сергій Ребров подарував футбольні м'ячі з власним автографом та екіпірування національної збірної всім військовим, що проходять лікування у відділенні.

Фото Павла Кубанова

21 липня. В столичному Будинку футболу відбулося жеребкування першого й другого попередніх етапів Vbet Кубку України сезону-2023/2024. У церемонії взяли участь почесні гості — заступник командира 242-го окремого батальйону ТРО ЗСУ старший лейтенант Максим Колисниченко та головний тренер національної збірної України Сергій Ребров.

21 липня. Після жеребкування першого й другого попередніх етапів Vbet Кубку України сезону-2023/2024, яке відбулося в Будинку футболу, один із почесних гостей заходу, заступник командира 242-го окремого батальйону ТРО ЗСУ старший лейтенант Максим Колисниченко від імені свого підрозділу вручив подяку для УАФ Сергію Реброву.

22 липня. У Тарасівці Києво-Святошинського району на полі Української християнської спортивної академії (UCSA) відбувся футбольний турнір для дітей у двох вікових категоріях. Змагання пройшли за підтримки Київської обласної державної адміністрації, Української асоціації футболу та керівництва Української християнської спортивної академії. У турнірі взяли участь три команди дітей 2014—2015 років народження та три команди дітей 2016 року народження.

24 липня. Ветерани тернопільської «Ниви» та львівських «Карпат» зустрілися в товариському поєдинку, відзначивши таким чином 45-ту річницю заснування «жовто-зеленого» клубу. На ювілейному заході був присутній і перший віце-президент Української асоціації футболу Олексій Михайличенко, який вручив учасникам поєдинку пам'ятні почесні грамоти.

25 липня. Адвокат Української асоціації футболу Сергій Бойко прокоментував справу щодо будівництва заводу з виробництва штучного покриття, в якій фігурують керівники УАФ — президент Андрій Павелко та генеральний секретар Юрій Запісоцький.

«Із приводу даної справи — чому її передали до Львова — є проста відповідь. Шукали суд, який може прийняти абсолютно незаконне рішення щодо ув’язнення, зокрема, пана Павелка та пана Запісоцького. Відповідно, це відбулося за рішенням заступника генпрокурора пана Мустеци, який фактично вказав на те, що орган, який розслідував до цього, Головне управління Нацполіції, фактично робив це неефективно», — сказав, зокрема, Сергій Бойко.

25 липня. В межах підготовки до старту сезону-2023/2024 у змаганнях УПЛ та ПФЛ відбувся навчальний семінар для делегатів та асистентів делегата УАФ.

У заході, що пройшов під головуванням керівника спільної атестаційної комісії делегатів УАФ та асистентів делегата УАФ Ігоря Гатаулліна, взяли участь перший віце-президент УАФ Вадим Костюченко, голова Комітету УАФ з питань стадіонів та безпеки проведення змагань Геннадій Прокопович, директор департаменту УПЛ із питань стадіонів та безпеки проведення змагань Сергій Бухаленков, заступник голови відділу забезпечення арбітражу й навчальної роботи УАФ та інструктор ФІФА Віктор Дердо, а також, із використанням засобів відеозв'язку, делегати та асистенти делегата УАФ, атестовані на футбольну кампанію-2023/2024.

25 липня. На Тернопільщині продовжила активно реалізуватися програма розвитку шкільного футболу УАФ. На базі Тернопільського національного педагогічного університету Асоціацією футболу Тернопільщини було проведено курси підвищення кваліфікації вчителів із модулю «Футбол».

Слухачі курсів отримали сертифікати й D-ліцензії УАФ, а також набори інвентарю в наплічниках та посібники зі шкільного футболу для якісного проведення уроків футболу й інших футбольних заходів у своїх школах. 

Фото АФТ

25 липня. Виконком УАФ на своєму засіданні, серед іншого, затвердив проєкти рішень, які стосуються запуску футбольних змагань сезону-2023/2024 (УПЛ, ПФЛ, Кубок України, жіночі змагання, футзал, аматори, ДЮФЛ). 

Крім цього, виконком проголосував за ініціативу Сергія Реброва, підтриману Комітетом національних збірних команд УАФ, стосовно призначення головним тренером молодіжної збірної Унаї Мельгоси. При цьому нагадаємо, що Руслан Ротань продовжить співпрацю з УАФ як головний тренер олімпійської збірної.

Також Виконком УАФ затвердив списки стадіонів для проведення всеукраїнських змагань УПЛ, ПФЛ та жіночих клубів у сезоні-2023/2024.

Крім того, Виконком УАФ затвердив План імплементації системи VAR в Україні та роботи з нею офіційних осіб матчу УАФ, а також Положення про порядок застосування системи VAR у змаганнях із футболу серед професіональних команд у сезоні-2023/2024.

26 липня. «Дніпро-1» першим серед українських клубів розпочав єврокубкову кампанію в сезоні-2023/2024. Чорно-жовті невдало дебютували в турнірі — 1:3. 

26 липня. У хорватському місті Спліт завершився чемпіонат Європи з футзалу серед закладів вищої освіти. Нашу країну на цих змаганнях представляли дві команди — чемпіон України серед чоловічих студентських команд, коледж фізичного виховання (Івано-Франківськ), та жіноча команда Українського державного університету ім. М. Драгоманова (Київ), яка є володарем Кубка України серед жіночих студентських команд. Українські футзалісти стали переможцями чоловічого турніру, а дівчата посіли друге місце в жіночих змаганнях.

27 липня. У Будинку футболу Асоціація спортивних журналістів України провела нагородження найкращих атлетів країни 2021-го та 2022 років. У церемонії взяли участь міністр молоді та спорту України, президент НОК України Вадим Гутцайт і перший віце-президент УАФ Олексій Михайличенко.

Саме він, олімпійський чемпіон із футболу 1988 року, вручив приз найкращому атлету 2021 року борцю Жану Беленюку, який, нагадаємо, був єдиним олімпійським чемпіоном з України на літніх Іграх у Токіо.

Фото прес-служби АСЖУ

27 липня. В Будинку футболу відбулося жеребкування 1/8 фіналу розіграшу Кубка України серед жіночих команд 2023 року. Цьогорічний розіграш національного Кубка розпочнеться саме з цієї стадії, участь в якій візьмуть 12 колективів вищої ліги та чотири команди першої ліги.

27 липня. В Будинку футболу відбулася робоча зустріч керівництва УАФ, УПЛ та ПФЛ із представниками Міністерства молоді та спорту України, Міністерства оборони України, Державної служби України з надзвичайних ситуацій та Національної поліції України. 

Темою зустрічі, в якій взяли участь перші віце-президенти УАФ Олег Протасов та Вадим Костюченко, президенти УПЛ і ПФЛ Євген Дикий та Олександр Каденко, стало обговорення змін у додаткових заходах безпеки для організації та проведення футбольних матчів в Україні серед професіональних футбольних клубів в умовах воєнного стану.

27 липня. Полтавська «Ворскла» розпочала новий сезон поєдинком 2-го раунду кваліфікації Ліги конференцій проти бронзового призера чемпіонату Грузії 2022 року — «Діли». Він завершився вольовою перемогою полтавців — 2:1, яка стала першою для наших команд у євросезоні.

28 липня. Молодіжна збірна України в межах підготовки до відбірного турніру Євро-2025 (U-21) запланувала контрольний матч. Синьо-жовті проведуть спаринг із молодіжною збірною Німеччини. Поєдинок відбудеться 8 вересня на «Людвігспаркштадіоні» в Саарбрюкені.

28 липня. Відбувся старт нового сезону в елітному дивізіоні чемпіонату країни. «Оболонь» у Києві приймала «Колос» (0:0), у Житомирі зустрілися «Верес» та «Полісся» (0:2).

29 липня. Стартував розіграш Кубка України-2023/2024: відбулися три поєдинки першого попереднього етапу. Нагадаємо, у минулому сезоні турнір не проводився, а в позаминулому був недограний через повномасштабну війну, розв'язану росією.

30 липня. На старті нового футбольного сезону голова Комітету з етики та чесної гри УАФ Франческо Баранка висловився щодо контролю з передачі даних із матчів. Контроль над цим процесом дозволяє ефективно протистояти організації договірних матчів — досвід України в цьому напрямку активно вивчається іншими країнами.

«Наші ключові комітети з проведення матчів та фіксації результатів матчів — комітет арбітрів і комітет з етики та чесної гри — зобов’язані забезпечувати контроль. І ми будемо це робити, особливо в умовах, коли якісь із клубів зацікавлені в тому, щоб нівелювати запобіжники договірних матчів. Ми мусимо діяти й обовязково будемо забезпечувати контроль», — сказав, зокрема, Франческо Баранка.

НОВИНИ ПО ТЕМІ
27.09.2024 13:00

В Івано-Франківську відбувся дитячий фестиваль «Відкриті уроки футболу»

Соціальний проєкт «Відкриті уроки футболу», який реалізуєт...

20.09.2024 20:12

Контрольно-дисциплінарний комітет УАФ ухвалив низку рішень

Контрольно-дисциплінарний комітет Української асоціації футболу ухвали...

Підписатися на новини