У Києві в PM Hall відбулася зустріч журналістів із головним тренером та гравцями збірної України з футзалу

Сьогодні, 8 лютого, у приміщенні PM Hall відбулася прес-конференція за підсумками виступу збірної України з футзалу на Євро-2022.

Нещодавно в Нідерландах завершився чемпіонат Європи з футзалу 2022 року, на якому синьо-жовті вперше за 17 років увійшли до четвірки найкращих команд континенту. У груповому раунді континентальної першості українці поступилися Нідерландам (2:3), розгромили Сербію (6:1) і програли Португалії (0:1), проте посіли друге місце у квартеті й пробилися в плей-офф. У чвертьфіналі підопічні Олександра Косенка здолали Казахстан (5:3), у півфіналі поступилися Росії (2:3), а в матчі за третє місце програли Іспанії (1:4).

Після прибуття на батьківщину головний тренер збірної України, гравці команди та функціонери зібралися в Києві в PM Hall, аби підбити підсумки турніру, поділитися своїми враженнями та відповісти на запитання журналістів.

Спершу команду привітала представник Parimatch Альона Кобозєва: «Від нашої компанії ми хочемо привітати вас, адже ви творите історію. Для нас честь — бути вашим партнером та підтримувати ваші ігри. Сподіваємося, надалі ваші результати будуть усе вищими й вищими». Після цього збірній України з футзалу вручили солодкий сюрприз від компанії Parimatch.

Далі слово взяв президент Асоціації футзалу України Сергій Владико: «Я весь спустошений, емоцій практично немає, але це дуже приємна виснаженість. Я хотів би подякувати всім, хто був дотичний до цієї події. А це дуже багато людей, боюся, усіх не зможу згадати. Дуже великий внесок у цей результат на Євро та загалом у розвиток футзалу зробило Міністерство молоді та спорту України, велика подяка міністру Вадиму Гутцайту, президенту Української асоціації футболу Андрію Павелку.

Пройдено дуже великий шлях, було багато навчально-тренувальних зборів, товариських матчів. Команда мала все, щоб гарно підготуватися, а потім справа була вже за хлопцями. Вони билися як леви, із душею та серцем, віддали усіх себе. Дякую гравцям, уболівальникам, журналістам, які зробили велику справу для популяризації футзалу. Приємно було отримати привітання від Президента України, який звернувся до нас після півфіналу, подякував за волю та характер».

Головний тренер збірної України Олександр Косенко оцінив виступ синьо-жовтих на Євро-2022 та подякував своїм підопічним, а також відповів на запитання журналістів:

— Нині важко щось додати, адже все вже було сказано. Ми звернули на себе увагу всієї країни. Ми показали гру, яка сподобалася глядачам, грали з душею. Уболівальника не можна обманути — він усе бачить. Ми відчували підтримку й хотіли порадувати всіх українців. Усі матчі пройшли на одному диханні, хоча, повірте, нам було дуже важко психологічно й фізично. Ми були командою від першого до останнього дня. Завдяки своїй згуртованості ми й здобули результат, проявили характер. Навіть у тих поєдинках, які програли, ми виглядали дуже гідно.

Ми підняли планку й повинні рухатися в потрібному напрямку. Четверте місце — не випадковість. Ми давно закладали фундамент для цього за допомогою товариських та офіційних матчів. Подекуди не вдавалося досягти результату, але ми йшли правильним шляхом. Ми досягли свого, увійшли до топ-4 команд Європи й будемо продовжувати. Наші гравці зрозуміли, що можна показувати гарну гру. Хочу всім подякувати, знімаю капелюха перед хлопцями й уболівальниками.

— Як ви для себе вирішуєте, коли треба переходити на гру в пять польових?

— Ми ще до матчу плануємо, що будемо грати в п’ять польових, якщо щось піде не так. Це все вирішується по ходу гри разом з асистентами, також ми спілкуємося з хлопцями щодо того, як вони почуваються на майданчику. Завдяки такому спілкуванню легше прийняти важке рішення.

— Наскільки важлива наявність у команді старожилів під час відповідальних поєдинків?

— У складі нашої збірної було дев’ять дебютантів чемпіонату Європи. Потрібно, щоб були досвідчені гравці, які через це вже проходили й відчувають внутрішню напругу. Ми на даний момент зібрали в команді найкращих виконавців. Але якщо досвідчений гравець відповідатиме необхідному, на наш погляд, рівню, то ми його обов’язково викликаємо.

— Чому ви не випустили вороторя Юрія Савенка в матчі із Сербією, коли долю гри було вже вирішено?

— Десь ми трохи випустили цей момент із поля зору, треба було Юрію дати можливість вийти на майданчик.

Своїми емоціями після чемпіонату Європи також поділився капітан синьо-жовтих Петро Шотурма: «Ми зробили поштовх для українського футзалу. Євро проходить раз на чотири роки, тож потрібно було показати хорошу гру. Наша команда заслужила на цей результат, а може, й на щось більше.

Як капітан скажу, що атмосфера в команді панувала дуже хороша, бійцівські якості ми показали на сто відсотків. Дякую всім за підтримку. Після півфіналу вболівальники виконували Гімн України, аж мурашки бігали по шкірі.

Щодо незабитого пенальті в півфіналі, то я як капітан несу відповідальність. Фортуна була не на моєму боці. Я хотів забити, але не вдалося. Я багато думав про цей пенальті, не міг спати. Можу лише вибачитися перед уболівальниками, адже мені тепер із цим жити. Було як багато підтримки, так і багато невдоволення. Але один тренер сказав мені, що треба пройти через це, аби стати сильнішим.

Поєдинок з Іспанією також був важливим і хорошим для того, щоб показати свої найкращі якості. Я сказав хлопцям, що в нас є 40 хвилин, щоб постаратися і здобути результат. Незважаючи на поразку, нам не було соромно за таку гру».

Найкращий бомбардир нашої команди на Євро-2022 Михайло Зварич додав: «Хочу подякувати всім за підтримку. Тепер нас почали боятися всі суперники. Четверте місце — непоганий результат, ми довели, що можемо боротися за найвищі місця. Усі матчі були важливими, ми старалися віддати всі сили для перемоги».

«Хочу подякувати всій Україні, приєднатися до вищесказаних слів. Дуже радий побувати на такому форумі, ми виклалися по максимуму, здобули хороший результат, але на наступному чемпіонаті Європи постараємося посісти місце вище», — долучився до спілкування ще один гравець команди Ярослав Лебідь.

З оптимізмом дивиться в майбутнє й інший гравець збірної України Ігор Чернявський: «Турнір видався дуже емоційним та напруженим, ми жили від гри до гри. Ми були близькі до фіналу. На мою думку, Україна заслуговувала на медалі.

Підтримка від наших уболівальників була неймовірною — у жодної іншої збірної не було стільки прихильників. Ми віддавали всі сили за нашу країну та збірну. Обіцяю, що на наступному Євро ми виступимо ще сильніше».

НОВИНИ ПО ТЕМІ
23.03.2024 15:00

Збірна України з футзалу у квітні виступить на представницькому турнірі в Литві

10 квітня національна збірна України з футзалу вирушить до Литви для у...

18.02.2024 11:02

Усі учасники фінального турніру ЧС-2024 з футзалу, де виступатиме збірна України, визначаться до 24 квітня

Днями стали відомі ще чотири учасники фінального турніру чемпіона...

25.12.2023 16:00

2023: підсумки року для національної збірної України з футзалу

2023 року збірна України з футзалу здобула путівку на ЧС-2024, подолав...

23.12.2023 14:01

Збірна України з футзалу посідає п'яте місце в рейтингу УЄФА

У грудневому рейтингу національних команд, оновленому УЄФА, ...

Підписатися на новини