Березень. Хроніка подій: успішний старт національної збірної у відборі до Євро-2020 та прикрі невдачі юнацьких команд

Перший весняний місяць виявися насиченим для збірних України різних категорій. Синьо-жовті брали участь у різноманітних змаганнях.

Чудовий приклад подала національна команда, яка зі старту захопила лідерство у відбірній групі Євро-2020. Інші збірні нашої країни виступали в березні з перемінним успіхом. Відбулося й чимало інших подій футбольного життя.

1 березня. У Будинку футболу відбулася робоча нарада з обговорення нового проекту для юних футболістів. Планується, що турнір на призи володаря «Золотого м’яча» Ігоря  Бєланова відбудеться 13 квітня цього року і в ньому візьмуть участь 20 команд, сформованих із футболістів 2010 року народження.

«Хочу подякувати ФФУ та особисто президенту організації Андрію Павелку за те, що приділяєте таку велику увагу історії й славним сторінкам українського футболу. Для мене це надзвичайно важливо, як і важлива будь-яка можливість, що дозволяє ділитися досвідом та надихати на високі досягнення в майбутньому маленьких футболістів», — сказав після закінчення наради Ігор Бєланов.

2—3 березня. У рамках підготовки до основного раунду відбору чемпіонату Європи 2019 року юнацька збірна України з футзалу (U-19) провела на виїзді два товариські матчі проти сербських однолітків. Обидва поєдинки принесли успіх господарям — 5:4 та 2:1.

4 березня. Жіноча збірна України фінішувала третьою на турнірі в Хорватії. У матчі за бронзу турніру Croatia Womens Cup 2019 підопічні Наталії Зінченко перемогли команду Боснії і Герцеговини — 1:0.

10 березня. Були зіграні вирішальні поєдинки Зимового Кубку Дитячо-юнацької футбольної ліги-2019 серед команд U-16. У головному фіналі київське «Динамо» перемогло донецький «Шахтар», а гра за третє місце принесла успіх «Львову», який здолав «Дніпро» в серії пенальті.

15 березня. Відбулися заключні матчі турніру «Футбольна весна»-2019, який проходив у Львові та Винниках за участю дев’яти жіночих команд вищої ліги. У фіналі «Житлобуд-2» завдяки голам Яни Калініної й Вероніки Андрухів обіграв іншу харківську команду, «Житлобуд-1» (2:0), і втретє в історії здобув перемогу у змаганнях. Гра за третє місце принесла успіх ПФК «Львів», який із мінімальним рахунком (1:0) переміг «Ятрань-Берестівець».

16 березня. У Херсоні завершилися змагання восьми клубів в рамках ІІІ Відкритого кубку Федерації футболу АР Крим. Перемогу в турнірі здобув місцевий «Кристал», який у фіналі здолав «Мир» із Горностаївки (4:3 у додатковий час), у поєдинку за третє місце «Хлібороб» (Нижні Торгаї) переміг «Таврію» з Новотроїцького (3:1).

Після фінального матчу відбулася почесна церемонія нагородження переможців. Були вручені й індивідуальні призи лауреатам. Президент Федерації футболу України Андрій Павелко відзначив: «Турнір об’єднав сотні футболістів, аматорів та професіоналів. Змагання стали чудовою нагодою для молодих гравців, які зарекомендували себе перед тренерами провідних клубів України та наблизилися до заповітної спортивної вершини. Відкритий кубок Федерації футболу АР Крим є найкращим прикладом того, що футбол українського Криму активно розвивається й у майбутньому принесе нам ще чимало яскравих тріумфів та досягнень».

18 березня. Розпочався збір національної команди України перед стартовими матчами кваліфікації Євро-2020 зі збірними Португалії та Люксембургу. Удень гравці, викликані головним тренером, прибули до столичного готелю «Хілтон». А ввечері відбулося відкрите тренування синьо-жовтих на НСК «Олімпійський». На зустріч зі своїми вболівальниками збірники відчули необхідний емоційний заряд перед непростим подвійним виїздом на старті відбірної кампанії.

22 березня. Національна збірна України провела свій перший матч у відбірному турнірі чемпіонату Європи 2020 року. Гра в Лісабоні проти чинних чемпіонів континенту, португальців, завершилася з рахунком 0:0. На післяматчевій прес-конференції головний тренер синьо-жовтих Андрій Шевченко сказав: «План на гру був виконаний відсотків на 80. Ми не дали забити чемпіонам Європи, що було нашим головним завданням. Очікували, що в нас буде краще виходити перехід з оборони в атаку. Але треба віддати належне збірній Португалії, яка грамотно розташовувалася й пресингувала, тому в нас це не завжди виходило. Дуже важливо було виконати установку до кінця, із чим гравці впоралися. Єдине, що нам не вдалося, — довести до завершення кілька контратак. У цілому я дуже задоволений грою й результатом».

21—23 березня. Юнацька збірна України (U-18), яка готується до листопадових матчів кваліфікаційного турніру Євро-2020 (U-19), провела на виїзді два товариські матчі з болгарськими однолітками. Обидві зустрічі завершилися перемогами господарів — 3:0 і 1:0.

24 березня. У Києві відбувся фінал першого в Україні дитячого футбольного турніру «Кубок Довіри», який був організований під егідою Федерації футболу України, за підтримки представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні, благодійного фонду «Розвиток футболу України», Національної поліції України та Міністерства освіти і науки України.

Перемогла в турнірі команда «Авіатор» (м. Городок Львівської області). Друге місце посіла команда «Маріуполь Юнайтед» (м. Маріуполь Донецької області). Третє місце виборола команда Гімназії № 86 м. Харків, команда «Арсенал» Баришівка (смт. Баришівка Київської області) фінішувала четвертою.

21—25 березня. Юнацька збірна України U-20 в рамках підготовки до чемпіонату світу, який проходитиме в Польщі з 23 травня по 15 червня, провела два товариські матчі на іспанському зборі. Синьо-жовті перемогли команди Південної Кореї — 1:0 та Уругваю — 2:1.

25 березня. У своєму другому матчі відбору до Євро-2020 національна збірна України перемогла на виїзді Люксембург (2:1) та очолила турнірну таблицю відбірної групи В. «Найголовніше сьогодні — результат. Також величезне спасибі вболівальникам, які прийшли підтримати нашу команду. Їхня присутність допомогла хлопцям боротися до кінця. У підсумку Циганков заробив штрафний, після якого ми вийшли вперед. Так, був автогол, але везіння потрібно заслужити», — сказав після матчу Андрій Шевченко.

26 березня. Молодіжна збірна України (U-21) на міжнародному турнірі Antalya Cup 2019 у Туреччині зіграла внічию з командою Латвії (1:1) та стала переможцем змагань. У попередніх матчах підопічні Руслана Ротаня перемогли Македонію (3:1) та Казахстан (2:0), а також розійшлися миром з Естонією (0:0).

26 березня. Юнацька збірна України (U-19) розгромила команду Бельгії (5:2) в рамках еліт-раунду відбору на Євро-2019, однак не зуміла пробитися до фінального турніру, оскільки раніше поступилася Італії (1:3) та зіграла внічию із Сербією (2:2).

29 березня. Юнацька збірна України з футзалу тріумфально завершила виступ в основному раунді відбору на Євро-2019 (U-19). Синьо-жовті обіграли команди Бельгії (3:2), Румунії (5:4) і Македонії (6:1) та впевнено здобули путівку на континентальний форум, що проходитиме в Латвії з 8-го по 14 вересня.

30 березня. У фінальному поєдинку Кубку України з футзалу івано-франківський «Ураган» переміг херсонський «Продексім» (4:1) та вперше в історії став володарем трофею.

30 березня. У Києві завершився шестиденний навчально-методичний семінар для тренерів дитячо-юнацьких команд України, який було організовано за ініціативи Федерації футболу України, Інституту футболу, благодійного фонду «Розвиток футболу України», які запросили для передання свого досвіду майбутнім українським футболістам та тренерам представників футбольної академії Марсет (Барселона).

В останній день семінару, відбулося відкрите тренування фахівців Марсет із гравцями наймолодшої збірної України (U-15), яку нещодавно очолив Сергій Нагорняк.

Більше 170 тренерів-слухачів семінару по його завершенні отримали з рук спортивного директора футбольної академії Марсет Беніто Монтальво та першого віце-президента ФФУ Вадима Костюченка відповідні сертифікати, які, за словами одного з керівників федерації, дозволять нашим тренерам підготувати не одного гравця для юнацьких та національних збірних України. За словами Вадима Костюченка, на цьому співпраця іспанських фахівців з українськими футболістами й тренерами не завершується, вона продовжиться в рамках інших спільних проектів під егідою Федерації футболу України.

31 березня. Юнацька збірна України (U-17) у Ньйоні завершила свої виступи в еліт-раунді кваліфікації Євро-2019. Підопічні Володимира Єзерського поступилися Іспанії (0:1) та з урахуванням поразки від Греції з таким самим рахунком і перемоги над Косовом (2:0) посіли третє місце у групі.

НОВИНИ ПО ТЕМІ
24.07.2021 12:05

Капітани збірної України: за час Євро-2020 Ярмоленко обійшов Шовковського та Калитвинцева

П’ять матчів Євро-2020, в яких атакувальний півзахисник збірної...

22.07.2021 11:05

Євро-2020. Роман Яремчук — у топ-10 гравців, що найчастіше на турнірі влучали в площину воріт суперників

Нападник збірної України Роман Яремчук розділив із бельгійцем Ромелу Л...

21.07.2021 15:00

Збірна України на Євро-2020: офіційні дані матчів, доробок гравців

На Євро-2020 збірна України вперше в історії виступів на чемпіонатах Є...

21.07.2021 11:03

Євро-2020. Андрій Ярмоленко — у топ-10 найкращих асистентів турніру

Атакувальний півзахисник національної збірної України Андрій Ярмоленко...

Підписатися на новини