Вересень. Хроніка подій: головна команда країни розпочала виступ у Лізі націй, збірна України з футзалу ввійшла до топ-4 ЧС-2024

У вересні президент УАФ Андрій Шевченко відвідав Ригу, збірна України провела два матчі Ліги націй, а збірна України з футзалу вийшла в півфінал світової першості в Узбекистані. 

1 вересня. Жіноча збірна України з пляжного футболу провела свій третій і останній поєдинок на етапі Євроліги-2024, що проходив у португальському містечку Назаре. Українки здобули перемогу над Англією з рахунком 4:1.

1 вересня. На київському НТК ім. Віктора Баннікова відбувся мініфутбольний турнір серед ветеранів, осіб з інвалідністю внаслідок війни та чинних військовослужбовців пам’яті жертв Іловайської трагедії. У змаганні взяли участь 10 команд. За регламентом учасники були розділені на дві групи по п'ять команд у кожній. Переможці груп зіграли у фіналі — тріумфатором став «Домінант».

Фото прес-служби УАФ

2 вересня. Однією з учасниць молодіжного жіночого чемпіонату світу-2024, який проходив у Колумбії, була українська арбітриня Світлана Грушко. Наша співвітчизниця в ролі асистента арбітра у складі інтернаціональної суддівської бригади (головний арбітр — румунка Юліана Деметреску) відпрацювала на матчі групового раунду Парагвай — Марокко (2:0).

3 вересня. У Тернополі на базі місцевого навчально-реабілітаційного центру було успішно завершено цикл занять у межах соціального проєкту Української асоціації футболу та Асоціації футболу Тернопільщини «Інклюзивні футбольні секції». Реалізували ініціативу тренерка проєкту Наталя Баранюк та координатор від АФТ Василь Заторський.

4 вересня. У Харківській області реалізується спільний проєкт Асоціації аматорського футболу України, міжнародної організації Spirit of Soccer та Державного департаменту США, що є однією з програм, спрямованих на зменшення можливих наслідків небезпечного та незаконного застосування військової зброї в цивільному середовищі.

Діти отримали важливі знання з безпечної поведінки в умовах війни та закріпили інформацію в зрозумілій, звичній ігровій формі. Наставники вчили їх бути уважними, зосередженими, правильно реагувати на можливу небезпеку.

4 вересня. Полтавська «Ворскла» в півфінальному матчі першого етапу Шляху чемпіонів у жіночій Лізі чемпіонів не залишила шансів латвійському РФШ — 5:0. «Колос» у півфіналі першого етапу Шляху представників ліг поступився в додатковий час нідерландському «Аяксу» — 1:4.

4 вересня. У Києві відбулося вручення тренерських PRO-дипломів УЄФА цілій групі спеціалістів. Ліцензії вручали перший віцепрезидент Української асоціації футболу Павло Бойчук і директор Центру ліцензування УАФ Валерій Шамардін.

Фото Андрія Ющака

5 вересня. Журнал France Football оголосив список номінантів на нагороди найкращим гравцям за підсумками сезону-2023/2024, до якого ввійшли одразу два футболісти збірної України. Серед претендентів на отримання «Золотого м'яча»-2024 опинився нинішній нападник італійської «Роми» Артем Довбик, а серед претендентів на звання найкращого воротаря року — голкіпер мадридського «Реалу» Андрій Лунін.

6 вересня. У межах навчально-тренувального збору відбувся перший товариський поєдинок між жіночими збірними України WU-19 та WU-17. Гра пройшла на тернопільському міському стадіоні ім. Р. Шухевича й завершилася перемогою команди WU-19 (2:1).

6 вересня. Президент Української асоціації футболу Андрій Шевченко на запрошення Латвійської футбольної федерації перебував з офіційним візитом у цій дружній балтійській країні. Окрім підписання меморандуму про співпрацю, очільник нашого футболу знайшов час зустрітися з маленькими українцями, які зараз вимушено перебувають у Латвії.

«Напрямок цього меморандуму — співпраця та допомога. Ми відправлятимемо наших дітей до Латвії на оздоровлення. Дітей, які будуть зібрані з областей, де зараз тривають бойові дії, — Харківської, Сумської, Донецької. Ми такі меморандуми підписали в багатьох країнах, це дуже важливий крок для того, щоб ми могли дати нашим дітям хоч якусь можливість переключитися з постійних терористичних атак та тривог на нормальне життя», — зазначив Андрій Шевченко. 

Фото lff.lv

6 вересня. Молодіжна збірна України провела свій черговий поєдинок у відбірному турнірі Євро-2025 (U-21) — проти Сербії. У підсумку 2:1 — перемога нашої команди, яка гарантувала їй щонайменше участь у плей-оф відбору.

6 вересня. Юнацька збірна України U-19 (футболісти не старші 2006 року народження) у місті Віль провела товариський поєдинок зі швейцарськими однолітками, який завершився внічию — 2:2.

7 вересня. Полтавська «Ворскла» пробилася до другого раунду жіночої Ліги чемпіонів, перегравши у Шляху чемпіонів угорський «Ференцварош» — 2:0. «Колос» змагався в матчі за третє місце першого етапу Шляху представників ліг із «Брондбю» і, поступившись — 1:2, завершив свій дебютний виступ у турнірі.

7 вересня. Юнацька збірна України U-17 (футболісти не старші 2008 року народження), яку очолює Юрій Мороз, провела спаринг із львівським «Рухом» U-19 (1:2).

7 вересня. Національна збірна України розпочала виступ у Лізі націй-2024/2025 поєдинком проти Албанії в Празі. Наша команда поступилася з рахунком 1:2, а єдиний м'яч українців у зустрічі забив Юхим Конопля.

Фото: Дан Балашов

8 вересня. У межах навчально-тренувального збору в Тернополі відбувся другий товариський поєдинок між жіночими збірними командами України WU-19 та WU-17. Сильнішими виявилися старші дівчата — 3:2. 

9 вересня. На Хмельниччині реалізується програма розвитку шкільного футболу Української асоціації футболу. Хмельницький обласний інститут післядипломної педагогічної освіти та Хмельницька обласна асоціація футболу провели курси підвищення кваліфікації вчителів фізкультури з модулю «Футбол».

Слухачі курсів отримали сертифікати й D-ліцензії УАФ, а також набори інвентарю в наплічниках та посібники зі шкільного футболу для якісного проведення уроків футболу та інших футбольних заходів у своїх школах.

9 вересня. Юнацька збірна України U-19 (футболісти не старші 2006 року народження) провела другий товариський матч із командою Швейцарії. Підопічні Дмитра Михайленка поступилися — 1:2.

10 вересня. Юнацька збірна України U-17 (футболісти не старші 2008 року народження) у товариському матчі зустрілася з «Карпатами» U-19 і програла з рахунком 1:3.

10 вересня. Національна збірна України продовжила виступ у Лізі націй-2024/2025 виїзним матчем проти команди Чехії в Празі. На жаль, у підсумку синьо-жовті зазнали другої поразки поспіль — 2:3. Голами відзначилися Владислав Ванат та Георгій Судаков.

10 вересня. Молодіжна збірна України провела свій черговий поєдинок у відбірному турнірі Євро-2025 (U-21) — проти Північної Ірландії. У підсумку 2:1 — восьма поспіль перемога нашої команди у відборі. 

10 вересня. Жіноча збірна України з пляжного футболу стартувала в Суперфіналі Євроліги-2024. Українки в запеклій боротьбі програли Португалії — 3:4.

Фото beachsoccer.com

12 вересня. Жіноча збірна України з пляжного футболу провела свій другий поєдинок у Суперфіналі Євроліги-2024, що проходив у італійському містечку Альгеро. Підопічні Юрія Клименка програли Італії — 0:1 і втратили всі шанси поборотися за медалі.

13 вересня. Жіноча збірна України з пляжного футболу провела свій завершальний поєдинок у груповому раунді Суперфіналу Євроліги-2024, проти Чехії. Підсумковий результат — 0:3, поразка синьо-жовтих.

13 вересня. Відбулося засідання Виконавчого комітету Української асоціації футболу, під час якого було ухвалено ряд рішень. Вони торкалися, зокрема, зняття команд зі змагань УПЛ, Центру ліцензування УАФ, комітетів УАФ та розвитку футболу в Києві.

13 вересня. У Києві відбувся другий за ліком дитячий футбольний турнір «Кубок єдності України», який було започатковано 2023 року Агентством ООН у справах біженців спільно з виконавчим партнером, благодійним фондом «РОКАДА», та Українською асоціацією футболу.

Учасниками турніру цього року були 80 дітей. Перемогу здобула команда міста Новомосковськ (Дніпропетровська обл.).

14 вересня. Мадридський «Реал» повідомив про укладання нового контракту з воротарем збірної України Андрієм Луніним. Угода розрахована до 30 червня 2030 року.

Фото realmadrid.com

14 вересня. Жіноча збірна України з пляжного футболу зіграла свій перший поєдинок у втішному турнірі за 5—8-ме місця в Суперфіналі Євроліги-2024. Підопічні Юрія Клименка з рахунком 5:3 перемогли Швейцарію й вийшли у фінал втішного турніру.

14 вересня. У Ковелі стартував черговий захід у межах програми з пошуку та розвитку талантів FIFA TDS. До участі у футбольному таборі, який є вже другим за ліком, були залучені юні футболісти наймолодшої вікової категорії — 2015—2017 років народження.

26 найкращих представників своїх ОТГ, які були виявлені шляхом тестування футбольних здібностей та фізичних якостей, почали футбольний тиждень. Основне завдання в роботі в таборі — удосконалення технічних та інтелектуальних здібностей юних гравців.

15 вересня. Жіноча збірна України з пляжного футболу провела свій завершальний поєдинок у Суперфіналі Євроліги-2024. Українки здолали Чехію й посіли п'яте місце на турнірі.

15 вересня. Проєкт UEFA PLAYMAKERS завітав на Волинь. Турійськ став уже третім центром проєкту, створеним на Волині, після Луцька й Рожища. У місцевій громаді проєктом, який впроваджують Українська асоціація футболу та Асоціація футболу Волині, опікуються тренери Юрій Борис та Аліна Січковська (координатор від АФВ — Василь Кохановський).

15 вересня. У першому поєдинку фінального турніру ЧС-2024 збірна України з футзалу відкрила рахунок, але в підсумку поступилася команді Аргентини. Підопічні Олександра Косенка зазнали поразки — 1:7.

17 вересня. Із метою підвищення обізнаності гравців, тренерів та персоналу основних і молодіжних команд щодо принципів чесної гри Комітет з етики та чесної гри УАФ у сезоні-2024/2025 проводить планові освітні лекції для національних збірних, а також клубів VBET Української Премʼєр-Ліги та Професіональної футбольної ліги України.

Фото прес-служби УАФ

18 вересня. У другому поєдинку фінального турніру ЧС-2024 збірна України з футзалу здобула впевнену перемогу над командою Анголи. Українці виграли з рахунком 7:2.

18 вересня. На 14-й конференції тренерів збірних команд та технічних директорів національних асоціацій, яку організував УЄФА в Берліні, було особливо відзначено досягнення українських збірних за останній рік.

Одним із ключових учасників конференції став наставник молодіжної збірної України Унаї Мельгоса, який разом із представниками Італії та Хорватії взяв участь у круглому столі, де обговорювалися успіхи вертикалі збірних України. 

18 вересня. «Шахтар» розпочав свій виступ у Лізі чемпіонів в її історичному сезоні з єдиним груповим етапом на 36 команд. Перший поєдинок помаранчево-чорні проводили на виїзді проти «Болоньї», яка дебютувала в турнірі. Матч завершився нульовою нічиєю.

19 вересня. В Італії відбулося догравання матчу 1-го туру Юнацької ліги УЄФА між «Болоньєю» U-19 та «Шахтарем» U-19. Напередодні команди були змушені перервати поєдинок на 8-й хвилині через потужну зливу. Зустріч стала справжньою гольовою перестрілкою — 4:3 на користь донеччан.

20 вересня. У Києві відбулося вручення тренерських А-дипломів УЄФА цілій групі спеціалістів. Ліцензії вручали завідувач кафедри фізичного виховання і спорту КНУБА, доктор психологічних наук, професор, заслужений працівник фізичної культури і спорту України Олександр Шамич, директор Центру ліцензування УАФ, доктор наук із фізичного виховання і спорту, професор, заслужений тренер України Валерій Шамардін та методист Центру ліцензування УАФ А-дипломів УЄФА Ігор Хіміч.

20 вересня. Центр проєкту UEFA PLAYMAKERS, який впроваджують Українська асоціація футболу та Одеська обласна асоціація футболу, успішно працює на базі арцизького ліцею № 5 та виноградівського ліцею під патронатом арцизької ДЮСШ. Черговий цьогорічний цикл занять провели тренери проєкту Віталій Мігов та Олексій Черкес, яким допомагали волонтери.

21 вересня. Захисник національної команди України та донецького «Шахтаря» Микола Матвієнко потрапив до символічної збірної найкращих гравців 1-го туру основного раунду Ліги чемпіонів-2024/2025. Також Матвієнко після гри «Болонья» — «Шахтар» (0:0) отримав від УЄФА приз найкращому футболісту матчу.

Фото uefa.com

21 вересня. Однією з нових точок у географії проєкту Української асоціації футболу «Інклюзивні футбольні секції» цього року став Чернігів. До проєкту приєдналася Чернігівська обласна асоціація футболу, яка організувала заняття на базі школи № 35 зусиллями відомої вчительки й тренерки Тетяни Джуман та координатора від ЧОАФ Анатолія Свистуна.

21 вересня. У третьому поєдинку фінального турніру ЧС-2024 збірна України з футзалу здобула перемогу над командою Афганістану з рахунком 4:1 та пробилася в 1/8 фіналу.

22 вересня. Полтавська «Ворскла» поступилася шотландському «Селтику» (0:1) у стартовому матчі другого раунду жіночої Ліги чемпіонів-2024/2025.

22 вересня. У матчі 5-го туру італійської Серії А «Рома» нападника збірної України Артема Довбика на своєму стадіоні приймала «Удінезе». Наш футболіст відіграв повний поєдинок, записав на свій рахунок забитий м’яч та результативну передачу й допоміг господарям здобути впевнену перемогу — 3:0.

24 вересня. За дорученням голови Харківської обласної асоціації футболу Олега Синєгубова з дитячою-юнацькою командою «Альфа» Шевченківської громади Куп'янського району та її тренером Володимиром Колієм зустрівся голова Куп'янськоі федерації футболу Едуард Козирєв.

Самовідданий тренер займається з понад 50-ма хлопчиками та дівчатками. Домовилися про подальшу співпрацю, а діти отримали від голови асоціації мʼячі для тренувань.

24 вересня. У своєму четвертому поєдинку фінального турніру ЧС-2024 збірна України з футзалу в 1/8 фіналу обіграла команду Нідерландів. Підопічні Олександра Косенка перемогли з рахунком 3:1 і вперше з 2012 року вийшли у чвертьфінал чемпіонату світу.

25 вересня. У Зборівській громаді, що на Тернопільщині, на міському стадіоні «Колос» та на базі місцевого молодіжного хабу Українська асоціація футболу спільно з Асоціацією футболу Тернопільщини провела заходи в межах проєкту «Відкриті уроки футболу».

Участь у заходах узяли 72 учні з ярчівської гімназії, оліївської школи І—ІІІ ступенів, жабинської гімназії, зарудянської гімназії, млиновецької гімназії, а також діти з особливими освітніми потребами (23 учні) із тернопільського реабілітаційного центру.

Фото АФТ

25 вересня. Київське «Динамо» розпочало шлях у цьогорічній Лізі Європи номінально домашнім матчем етапу ліги проти римського «Лаціо». Підопічні Олександра Шовковського поступилися в Гамбурзі з рахунком 0:3.

26 вересня. Mastercard та Ощадбанк оголосили про старт благодійного проєкту, мета якого — сприяння соціальній реінтеграції людей з ампутаціями кінцівок та розвиток адаптивного спорту. Проєкт «Матч за Героїв» реалізується за підтримки Української асоціації футболу, Superhumans Center, футбольного клубу «Покрова АМП» та MEGOGO.

Ключовою подією проєкту стане благодійний футбольний матч, що відбудеться 20 жовтня на НТК ім. Віктора Баннікова в Києві. На футбольному полі зустрінуться ветерани з ампутаціями кінцівок — пацієнти Superhumans Center — та українські зірки, серед яких — Анатолій Анатоліч, Олександр Педан, Іван Люлєнов та ін.

26 вересня. У Києві в Будинку футболу відбувся проміжний семінар арбітрів VBET Української Премʼєр-Ліги. Програма дводенного заходу містила насичену теоретичну складову, індивідуальні співбесіди, а також складання арбітрами та асистентами арбітра фітнес-тесту Yo-Yo на полі НТК ім. В. Баннікова.

26 вересня. Юнацька збірна України U-16 (футболісти не старші 2009 року народження), яку очолює Юрій Мороз, на міжнародному турнірі в іспанській Мурсії зустрілася з англійськими однолітками. Наша команда поступилася з рахунком 0:3.

26 вересня. Полтавська «Ворскла» поступилася шотландському «Селтику» (0:2) у матчі-відповіді другого раунду жіночої Ліги чемпіонів-2024/2025 і завершила виступ у турнірі.

27 вересня. У межах 1-го туру основного раунду Ліги Європи в Римі «Рома» Артема Довбика приймала іспанський «Атлетик». Наш футболіст вийшов у стартовому складі й відзначився забитим м’ячем у третьому поспіль поєдинку «Вовків». Зрештою українця замінили на 81-й хвилині, а гра закінчилася нічиєю — 1:1.

27 вересня. Соціальний проєкт «Відкриті уроки футболу», який реалізується Українською асоціацією футболу, завітав до Івано-Франківська. Чудовий захід для спілкування та встановлення дружніх зв'язків між дітьми відбувся на місцевому стадіоні «Хет-Трик Арена» за підтримки Івано-Франківської обласної асоціації футболу.

Учасниками проєкту стали 72 дитини, серед яких — діти з особливими освітніми потребами, діти внутрішньо переміщених осіб, діти, позбавлені батьківського піклування, та діти військовослужбовців.

27 вересня. Удруге за напрямком сталого розвитку УАФ проводиться навчання для внутрішньо переміщених осіб за програмою С-диплому УЄФА на безкоштовній основі. Ініціатива реалізується за підтримки гранту УЄФА «Футбол і біженці» та імплементується Спортивно-технічним департаментом УАФ.

Програма «С-диплом УЄФА» забезпечує кваліфіковану підготовку відповідно до вимог УЄФА для тренерів та підвищує рівень знань, умінь і кваліфікації тренерів, які працюють із дитячо-юнацькими та аматорськими командами.

Навчання, що розпочалося у вересні цього року, включає теоретичний блок та практичну частину, що передбачає роботу з дітьми.

27 вересня. Молодіжна збірна України продовжує підтримувати реальними справами Сили оборони України, які захищають нашу землю від навали російських окупантів.

Цього разу команда придбала для роти ударних безпілотних авіаційних комплексів 4-ї окремої танкової бригади по чотири плитоноски, активні навушники MSA Sordin Supreme Pro-X Neckband Олива (із заднім тримачем під шолом), акумулятори Bosch 6 CT-70-R S3 0092S30070 та тактичні черевики з високим берцем 11115/112/797. Усе придбане вже передано бійцям.

27 вересня. Представники Комітету з етики та чесної гри Української асоціації футболу прочитали українським арбітрам лекцію на тему «Корупція — культурна проблема чи раціональний вибір».

Під час лекції рефері ознайомилися з місією комітету, яка полягає в підтримці та просуванні принципів чесної гри, етичної поведінки й справедливості у футболі та створенні футбольного середовища, вільного від корупції, договірних матчів і нечесної гри, із високим рівнем етичних стандартів для всіх учасників.

28 вересня. На штучному майданчику НТК ім. В. Баннікова в Києві відбувся дитячий фестиваль «Відкриті уроки футболу», присвячений Тижню масового футболу УЄФА. Це стало особливою подією для дітей із різних куточків України, яка покликана не тільки подарувати радість від гри, а й стати платформою для соціальної підтримки та інтеграції дітей, постраждалих від війни, дітей військових СОУ та дітей внутрішньо переміщених осіб.

Головною метою фестивалю є створення через футбол атмосфери дружби, підтримки та єдності, незалежно від рівня здібностей чи статі учасників.

28 вересня. Юнацька збірна України U-16 (футболісти не старші 2009 року народження) на міжнародному турнірі в іспанській Мурсії поступилася команді Франції (0:8).

28 вересня. Дівоча збірна України WU-15 (гравчині 2010 р. н.) стартувала на Турнірі розвитку УЄФА, який проходив у Молдові. У першому поєдинку синьо-жовті перемогли Грецію — 2:1.

29 вересня. Відсвяткував свій день народження легендарний український футболіст, колишній наставник збірної України, а нині — президент Української асоціації футболу Андрій Шевченко.

29 вересня. У своєму п’ятому поєдинку фінального турніру ЧС-2024 збірна України з футзалу в 1/4 фіналу обіграла команду Венесуели. У підсумку перемога — 9:4 і перший із 1996 року вихід до півфіналу мундіаля.

Фото ФІФА

30 вересня. У Києві на стадіоні КНУ ім. Тараса Шевченка відбувся один із найпрестижніших ветеранських турнірів в Україні — чемпіонат серед гравців вікової категорії 45+, присвячений пам’яті видатного футболіста й тренера Олега Базилевича. Переможцем став новачок змагань під егідою АВФУ — ФК «Київ». На другому місці фінішував ФК «Сираї» (Чернігівська обл.), на третьому — «Агробізнес» (Хмельницька обл.).

30 вересня. Дівоча збірна України WU-15 (гравчині 2010 р. н.) продовжила виступ на Турнірі розвитку УЄФА, який проходив у Молдові. Наші дівчата обіграли одноліток із Литви — 1:0. Єдиний гол оформила Злата Волощук.

30 вересня. Юнацька збірна України U-16 (футболісти не старші 2009 року народження) завершила виступ на турнірі в Іспанії. Українські юнаки зустрілися з ізраїльськими однолітками й поступилися — 1:2. 

30 вересня. Головний тренер збірної України Сергій Ребров оголосив імена футболістів, яких він викликав на жовтневі поєдинки Ліги націй-2024/2025. До основного списку ввійшли 25 виконавців, ще вісім гравців потрапили до резервного.

НОВИНИ ПО ТЕМІ
04.10.2024 16:59

Пішов із життя Анатолій Коньков…

На 76-му році життя помер відомий футболіст, тренер та функціонер, май...

04.10.2024 13:00

Анастасію Кліпаченко призначено головою Комітету жіночого та дівочого футболу УАФ

На посаду голови Комітету жіночого та дівочого футболу УАФ призначено...

27.09.2024 17:25

Представники Комітету з етики та чесної гри УАФ прочитали лекцію українським арбітрам

Представники Комітету з етики та чесної гри Української асоціації футб...

26.09.2024 16:00

У Києві пройшов проміжний семінар арбітрів VBET Української Премʼєр-Ліги

24—25 вересня в Києві в Будинку футболу відбувся проміжний семін...

Підписатися на новини