Грудень. Хроніка подій: Андрій Шевченко став кандидатом на пост президента УАФ, збірна України з футзалу вийшла на ЧС-2024, «Шахтар» перейшов у Лігу Європи

У грудні збірна України з футзалу вийшла на чемпіонат світу 2024 року, а Андрій Шевченко став єдиним кандидатом на пост президента УАФ.

1 грудня. У Будинку футболу відбулося засідання робочої групи з підготовки та проведення позачергового XXVI Конгресу УАФ. Раніше виконком доручив адміністрації УАФ та президії УАФ здійснити всі передбачені Статутом УАФ заходи з підготовки та проведення заходу.

Контроль за виконанням цього рішення було покладено на першого віце-президента УАФ Вадима Костюченка, який під час засідання робочої групи відзначив: «Позачерговий XXVI Конгрес УАФ пройде 25 січня 2024 року в Будинку футболу. Тут ми можемо не лише забезпечити вирішення всіх організаційних моментів, а й виконати всі вимоги безпеки. Зокрема — забезпечити всіх учасників конгресу місцями в укритті в разі повітряної тривоги».

1 грудня. Поєдинком із Польщею жіноча збірна України продовжила виступ у груповому раунді першого в історії розіграшу Ліги націй. Наша команда поступилася з рахунком 0:1 і втратила будь-які шанси поборотися за місце в Лізі А. 

2 грудня. В Ельбській філармонії Гамбурга відбулося жеребкування фінальної стадії Євро-2024. У разі успіху в плей-оф збірна України зіграє у групі Е, куди за підсумками жеребкування потрапили Бельгія, Словаччина та Румунія.

2 грудня. Київський «ХІТ» завершив свій виступ в еліт-раунді футзальної Ліги чемпіонів поєдинком з іспанською «Пальмою». Українці зіграли із чинним чемпіоном унічию — 2:2 й посіли третє місце в групі.

5 грудня. В одному з військово-реабілітаційних центрів, де проходять тривале лікування та реабілітацію наші захисники, відбулася дружня зустріч із представниками волонтерських організацій та структур, які допомагають розбудовувати й налагоджувати роботу центру. Серед них і Українська асоціація футболу, яку на заході представляв перший віце-президент Вадим Костюченко.

На добру згадку про зустріч та долучення футбольної спільноти України до нового важливого напряму допомоги воїнам Вадим Костюченко передав військовим футболку гравця збірної України й амбасадора президентської платформи United24 Олександра Зінченка з автографами футболістів та тренерського штабу національної команди.

5 грудня. Поєдинком із Сербією жіноча збірна України завершила боротьбу в груповому раунді розіграшу Ліги націй. Синьо-жовті обіграли суперниць (1:0), посіли третє місце в групі та зуміли обійти Словенію в рейтингу третіх команд, уникнувши наразі вильоту в Лігу С. Тепер на підопічних Володимира Пятенка очікують стикові матчі з Болгарією, які відбудуться в лютому 2024 року.

5 грудня. На футбольному полі НТК ім. В. Баннікова пройшов товариський матч між командами УАФ та 112-ї бригади територіальної оборони ЗСУ, приурочений до загальнонаціонального свята — Дня Збройних сил України. До відкриття урочистого заходу долучилися перші віце-президенти Української асоціації футболу Олег Протасов, Анатолій Демяненко, Олексій Михайличенко та Вадим Костюченко, а також заступник командира 112-ї окремої бригади територіальної оборони ЗСУ Андрій Зубов. Основний час матчу завершився з рахунком 4:2 на користь команди УАФ. Післяматчева ж серія пенальті ознаменувалася дружньою нічиєю — 3:3.

Фото Павла Кубанова

8 грудня. У центрі ліцензування тренерів УАФ пройшла перепідготовка фахівців, що мають PRO-диплом УЄФА. Участь у семінарі взяли головний тренер збірної України Сергій Ребров, екс-тренер національної команди Олександр Петраков, виконувач обов’язків наставника жіночої збірної України Володимир Пятенко, керманич одеського «Чорноморця» Роман Григорчук, а також такі відомі фахівці, як Анатолій Безсмертний, Роман Санжар, Сергій Назаренко, Олександр Чижевський, Михайло Дячук-Ставицький, Наталія Зінченко, Андрій Аніщенко, Володимир Ковалюк, Сергій Мізін, Гліб Платов, Олександр Поклонський, Денніс Люкенс, Володимир Хачідзе, Володимир Циткін та Олександр Штелін.  

8 грудня. На майданчику спортивної бази Військового інституту телекомунікацій та інформатизації імені Героїв Крут відбувся турнір із міні-футболу, присвячений Дню Збройних сил України. Турнір є традиційним і проходить за підтримки УАФ. Цього року у ньому взяли участь три команди. Формат передбачав матчі кожного з кожним, а переможець визначався за кількістю набраних очок. За підсумками цікавих поєдинків перемогу в змаганнях здобули господарі — команда «Козаки» Військового інституту телекомунікацій та інформатизації імені Героїв Крут.

Фото Павла Кубанова

11 грудня. У Будинку футболу відбулося підписання меморандуму про співпрацю між Українською асоціацією футболу та благодійним фондом «Центр спасіння життя». Головна мета співробітництва — підтримка військових, які проходять лікування й відновлення, а також членів родин українських ультрас, які загинули, захищаючи незалежність нашої держави.

Від УАФ документ підписав перший віце-президент Вадим Костюченко, а від БФ «Центр спасіння життя» — керівник організації В’ячеслав Запорожець. У зустрічі також узяв участь Ростислав Приступа, морський піхотинець, який був учасником оборони Маріуполя, де отримав важке поранення, а далі потрапив у полон, з якого був звільнений по обміну в червні 2022 року.

11 грудня. Відбулося жеребкування фінального турніру жіночої Ліги націй, а також стикових матчів. Збірна України в них протистоятиме Болгарії. Синьо-жовті під час жеребкування були сіяними, тож перший поєдинок проведуть на виїзді.

12 грудня. Адміністрація Української асоціації футболу отримала протоколи засідань керівних органів 14-х постійних членів УАФ. Усі вони висунули для обрання президентом УАФ Андрія Миколайовича Шевченка — володаря «Золотого м’яча»-2004, Героя України, нагородженого відзнакою «Національна легенда України».

13 грудня. Президент УЄФА Александер Чеферін і Президент України Володимир Зеленський провели телефонну розмову, обмінявшись поглядами на актуальні геополітичні та спортивні питання. Президент УЄФА висловив непохитну підтримку й захоплення Україною й мужністю її народу в ці важкі часи, а також надію на швидке й мирне вирішення проблеми, яке принесе Україні стабільність та процвітання. Президент України Володимир Зеленський висловив вдячність УЄФА за сприяння миру, толерантності й чесності через свої змагання та за підтримку, яку надає Україні керівний орган європейського футболу з початку конфлікту.

13 грудня. Оновлена юнацька збірна України з футзалу розпочала підготовку до поєдинків відбору Євро-2025 (U-19). 

13 грудня. У Будинку футболу відбулося чергове засідання робочої групи з підготовки та проведення позачергового XXVI Конгресу УАФ. Про хід підготовки регулярно інформуються ФІФА й УЄФА, представники яких планують узяти участь у роботі найвищого керівного органу Української асоціації футболу.

Фото Павла Кубанова

13 грудня. У 6-му турі групового раунду Юнацької ліги УЄФА команда донецького «Шахтаря» U-19 на виїзді поступилася одноліткам із португальського «Порту» — 0:2. Помаранчево-чорні ще раніше втратили шанси на вихід із групи, тож ця гра була для них останньою в поточному розіграші турніру.

13 грудня. У заключному турі групового раунду Ліги чемпіонів донецький «Шахтар» на виїзді зустрічався з португальським «Порту». Це був яскравий поєдинок, в якому гірники програли з рахунком 3:5. Тож помаранчево-чорні посіли третє місце у групі, яке дає перепустку в стикові матчі Ліги Європи.  

14 грудня. На Тернопільщині на базі збаразького ліцею завершився другий цикл проєкту Української асоціації футболу «Інклюзивні футбольні секції». 

«Заняття сприяють зміцненню здоров’я дітей, виховують любов до спорту. Як хлопці, так і дівчатка на тренуваннях відкривають у собі лідерські якості, згуртованість та взаємоповагу. Вони навчилися підтримувати одне одного, і це значно покращує їхній психоемоційний стан», — зазначив тренер Руслан Ющишин.

14 грудня. За підсумками сезону Асоціація пляжного футболу України визначила найкращого гравця українського пляжного футболу у 2023 році. Ним став один із лідерів збірної України Ярослав Заворотний.

14 грудня. Луганська «Зоря» в поєдинку 6-го туру групового турніру Ліги конференцій обіграла ісландський «Брейдаблік». Підопічні Юрія Коваля завершили євросезон розгромною перемогою (4:0).

Фото ФК «Зоря»

14 грудня. Збірна України з футзалу продовжила виступ в елітному раунді відбору чемпіонату світу 2024 року поєдинком проти команди Бельгії. Підопічні Олександра Косенка здобули розгромну перемогу — 8:2.

18 грудня. У Ньйоні відбулося жеребкування стикового раунду Ліги Європи-2023/2024. Донецький «Шахтар» зустрінеться з французьким «Марселем» і перший матч проведе 15 лютого 2024 року на власному полі. Матч-відповідь пройде за тиждень, 22 лютого. 

19 грудня. У Будинку футболу відбулася робоча нарада з опрацювання питання щодо допуску вболівальників на трибуни стадіонів під час проведення матчів в Україні. У ній узяли участь перші віце-президенти Української асоціації футболу Олексій Михайличенко, Анатолій Демяненко та Вадим Костюченко, виконувач обов’язків генерального секретаря УАФ Ігор Грищенко, а також керівники й представники структурних підрозділів УАФ. За словами Вадима Костюченка, насамперед ідеться про запрошення на матчі, що проходять в Україні, соціальної квоти вболівальників, яким перегляд поєдинків допомагатиме відволіктися від пережитих жахіть війни.

20 грудня. Підопічні Олександра Косенка завершували виступ у групі В елітного раунду відбору чемпіонату світу 2024 року з футзалу поєдинком проти команди Польщі. Синьо-жовті здобули вкрай необхідну перемогу (5:3), посіли перше місце в групі та здобули путівку на ЧС-2024.

Фото прес-служби АФУ

21 грудня. Псля того, як стало відомо, що збірна Сербії хоча провести в росії товариський матч, Українська асоціація футболу звернулася до ФІФА, УЄФА та Футбольного союзу Сербії з офіційним листом, в якому просить вжити відповідних заходів для запобігання жестам підтримки росії шляхом залучення її команд до міжнародних матчів.

«Згідно з відкритими джерелами, нещодавно генеральний секретар футбольної асоціації Сербії Йован Шурбатович підтвердив проведення товариського матчу між збірними Сербії та росії. ЗМІ також цитують, що сербська асоціація отримала офіційний дозвіл від УЄФА на цю гру й уже домовилася з рфс про проведення товариського матчу 21 березня 2024 року в москві на стадіоні «динамо».

Ми в УАФ, представляючи в даному випадку все українське суспільство, виснажене жорстокою війною та безкарністю російських терористів, наполягаємо на тому, що в нинішніх умовах не можна проводити вищезазначений матч, та, відповідно, переконані, що такі матчі не можуть бути підтримані в жодній формі керівними органами футболу, оскільки це суперечить справедливій позиції ФІФА та УЄФА щодо ізоляції агресорів від світової футбольної спільноти», — зокрема, ідеться у листі.

22 грудня. Визначилися країна, місто та стадіон, де національна збірна України проведе свій перший номінально домашній поєдинок 2024 року. Матч має відбутися 26 березня в польському Вроцлаві на стадіоні «Тарчінський Арена Вроцлав».

22 грудня. Відомий та авторитетний британський журнал FourFourTwo склав рейтинг найкращих футболістів планети в період із 1980-го до 1989 року, в якому до топ-10 увійшли одразу дві легенди українського футболу — Олег Блохін та Ігор Бєланов.

23 грудня. Асоціація пляжного футболу України визначила трійки найкращих гравців та гравчинь вітчизняного пляжного футболу у 2023 році. За повідомленням АПФУ, у жінок найкращими стали бомбардир Юлія Костюк, універсал Анастасія Кліпаченко та капітан і справжній лідер збірної України Юлія Дехтяр. У чоловіків до трійки найкращих 2023 року ввійшли лідер збірної України Ярослав Заворотний, найкращий бомбардир та MVP чемпіонату України нинішнього сезону Дмитро Войтенко, а також голкіпер національної команди та чемпіон України-2023 Денис Сабатюк.

24 грудня. Стало відомо, що півфінальний матч плей-оф Ліги націй (Шлях В), який є відбором Євро-2024, Боснія і Герцеговина — Україна відбудеться 21 березня 2024 року в місті Зениця на стадіоні «Біліно Поле» (початок — о 21:45 за київським часом).

26 грудня. УАФ приєдналася до нової кампанії УЄФА Be a referee! Її мета — підвищити обізнаність про арбітраж, підкреслити значення суддів та надихнути молодих людей розпочати кар'єру рефері. Голова Комітету арбітрів УАФ Лучано Лучі, підбиваючи підсумки року, зазначив, що Україна багата на молоді таланти, і підкреслив, що успіх приходить тільки завдяки титанічним зусиллям і бажанню розвиватися.

26 грудня. У сучасному футбольному манежі тренувального комплексу ФК «Лівий берег», який зводився вже в умовах повномасштабної війни, відбулося тестування юних футболістів у межах програми FIFA Talent Development Scheme 2022—2023. Це спільний проєкт ФІФА та Української асоціації футболу з пошуку та розвитку талановитих гравців, до якого долучилися 60 хлопців та дівчат 2011—2016 років народження із Золочівської сільської ОТГ, що на Київщині.

Фото прес-служби УАФ

26 грудня. У столичному Будинку футболу відбулося засідання робочої групи з підготовки та проведення позачергового XXVI Конгресу УАФ. Про результати засідання буде повідомлено ФІФА та УЄФА, які постійно інформуються про хід підготовки до Конгресу УАФ.     

28 грудня. У Будинку футболу відбулося засідання реєстраційної комісії для встановлення повноважень делегатів та кворуму позачергового XXVI Конгресу УАФ. Комісією підбито підсумки обрання членами УАФ делегатів на конгрес та встановлено кворум конгресу.

Своєю чергою робоча група з перевірки відповідності кандидатів на посаду президента УАФ, висунутих для обрання на XXVI Конгресі УАФ, дійшла висновку, що кандидатура Андрія Шевченка відповідає вимогам та критеріям, встановленим Статутом УАФ для кандидатів на обрання президентом УАФ. Також від кандидата згідно зі Статутом Української асоціації футболу отримано письмову згоду на участь у виборах президента УАФ. Таким чином, Андрій Шевченко — володар «Золотого м’яча»-2004, Герой України, нагороджений відзнакою «Національна легенда України», — є єдиним кандидатом для обрання на посаду президента УАФ на позачерговому XXVI Конгресі Української асоціації футболу.

28 грудня. Наприкінці 2023 року Всеукраїнське об’єднання тренерів із футболу за традицією назвало імена найкращих фахівців року. Найкращим тренером Vbet Ліги став Юрій Вернидуб («Кривбас» Кривий Ріг).

30 грудня. Футболісти й тренерський штаб національної збірної України привітали країну з прийдешнім Новим роком, побажавши передусім якнайшвидшої перемоги над агресором і миру.

НОВИНИ ПО ТЕМІ
22.07.2024 14:01

Офіційно. Виконком УАФ вирішив, що команда, яка замінить СК «Дніпро-1» в УПЛ, визначиться в перехідному турнірі

22 липня в Будинку футболу відбувся Виконком УАФ, який ухвалив рішення...

18.07.2024 18:00

У Києві пройшли НТЗ арбітрів і семінари інструкторів та спостерігачів УПЛ

Із 12-го до 17 липня в Києві проходили навчально-тренувальний збір арб...

18.07.2024 14:10

Європейські студентські ігри-2024: Україна — із золотом та двома сріблами!

VII Європейські університетські ігри, які у 2024 році приймала Угорщин...

16.07.2024 12:00

«Відкриті уроки футболу» — на підтримку дітей Харківщини

У Валківській громаді, що на Харківщині, із метою психосоціальної підт...

Підписатися на новини