Євро-2024. Георгій Судаков та Максим Таловєров після матчу зі Словаччиною відповіли на запитання журналістів

Гравці збірної України, півзахисник Георгій Судаков та захисник Максим Таловєров, відповіли на запитання журналістів на пресконференції, присвяченій виступу на чемпіонаті Європи.

— Чи дивилися ви вчора матч Бельгія — Румунія? Що нам треба зробити, щоб вийти з групи?

Георгій Судаков: — Так, звичайно, ми дивилися матч. Усі думаємо про результат, але розуміємо, що, як би вони не зіграли, усе залежить лише від нас. Налаштовуємося на Бельгію й відштовхуємося від своєї гри.

Максим Таловєров: — Я погоджуюся з Георгієм. Дуже добре, коли все залежить від тебе. Якщо здобудемо позитивний результат, то все буде добре. Так, вважаю, легше.

— На що чи на кого треба звернути увагу нашій збірній перед поєдинком із Бельгією?

Максим Таловєров: — Звісно, бельгійці мають дуже класних виконавців. Це й Де Брюйне, і Лукаку, і Доку. Але у футбол грає команда, і Бельгія — збалансована та сильна команда. Але шанси у всіх наразі рівні, тому будемо робити все можливе.

Георгій Судаков: — Я згоден, що футбол — гра командна, і все залежить від нас самих. Бельгія має у складі зіркових футболістів — Де Брюйне, Лукаку, Доку, Тілеманса... Але, як показала нам збірна Словаччини, вони теж можуть програвати. Якщо ми продемонструємо свою найкращу гру й не будемо нікого боятися, у нас великі шанси на позитивний результат. 

Фото Андрія Ющака

— Наскільки для збірної України безпечно на Євро? Можливо, були якісь ситуації чи провокації?

Георгій Судаков: — Із першого дня я був дуже здивований, тому що, коли ми їздимо на матчі, нас супроводжує гвинтокрил. Дуже багато поліції, до нашої збірної прикуто особливу увагу. Щодо провокацій, то я такого не чув. До нас дуже добре ставляться й поважають. Поганих ситуацій досі не було.

Максим Таловєров: — Хочу додати, що представники багатьох країн також намагаються підтримувати нашу команду. Багато хто хоче допомогти, а от із провокаціями ми не стикалися. 

— Сергій Ребров і багато гравців говорили після матчу зі Словаччиною, що була установка для центральних півзахисників грати ближче до воріт суперника. Які функції в тому поєдинку були у вас, і що стало ключовим моментом для перемоги? Чи допоможе такий досвід у матчі з Бельгією?

Георгій Судаков: — Звичайно, ми зробили висновки після першого матчу, із Румунією. Треба було щось змінювати. Моя роль була, дійсно, грати вище, між лініями. Але Словаччина діяла дуже компактно, і знаходити там м'яч було важко. Я декілька разів у першому таймі опускався, щоб звідти розгортати атаки. З Андрієм Ярмоленком пару разів виходило.

Але Словаччина почала дуже агресивно, ми такого не очікували. Добре, що в другому таймі перебудувалися, почали активніше пресингувати. У нас теж багато якісних футболістів. Той самий Шапаренко, Бражко. Вони можуть грати нижче, і мені вже не було сенсу опускатися. Олександр Зінченко, хоч і номінальний захисник, але всі знають його якості. Він може зіграти й між лініями, більше на атаку.

Коли Шапаренко забивав перший м'яч, ми вийшли в контратаку. Сьогодні в нас була теорія, і ми побачили, як багато гравців порівняно з першим матчем було в штрафному суперників. Це підвищує ймовірність забити.  

— Максиме, чи не пригнічує вас той факт, що вас розглядають як запасного гравця? Наскільки велика конкуренція у збірній?

Максим Таловєров: — Я вважаю, що для кожного гравця дебютувати на Євро — це велика подія. Це один із найпрестижніших турнірів. Я дуже пишаюся довірою тренерів. Для мене найважливіше — допомагати команді. А 10 секунд чи 90 хвилин — не має значення. 

Щодо конкуренції, то в збірній дуже якісні гравці. Це тільки мотивує показувати всі свої якості на тренуваннях. Найголовніше, щоб ми перемагали.

— Зараз в Україні йдуть відключення електроенергії, і люди мають вибір — зарядити свої гаджети чи подивитися матч. Чи знаєте ви про це? І чи не менше у вас підтримки через цю проблему?

Георгій Судаков: — Звісно, знаю, тому що живу в Україні. Я із цим стикався неодноразово. Застрягав навіть зі своєю дитиною в ліфті. Я знаю ці емоції й пам'ятаю той переляканий погляд дитини. Це велика катастрофа. Можна сказати, що наш виступ на Євро — це неймовірне досягнення, адже ми об'єднуємо людей і всю державу. Люди збираються там, де є електроенергія й доступ до телебачення й Інтернету, і дивляться нашу гру. 

Із цим наразі нічого зробити не можна, усі розуміють, чому відсутня електроенергія, і наслідки цього. Але я пишаюся нашою країною, що ми можемо підлаштуватися навіть під такі умови. Я знаю, що нас дивляться й наші воїни в окопах. 

Фото Андрія Ющака

— Коли ви бачите прапори України на стадіоні, наскільки це вас мотивує? На Євро є також багато людей із російськими прапорами. Чи це впливає на вас?

Максим Таловєров: — Звичайно, коли ми бачимо українські прапори на трибунах, нас це мотивує й підбадьорює. Щодо російських прапорів, то нас провокують і будуть провокувати. Важливо, щоб ми сконцентрувалися на своїй грі й не зважали на це. 

— У збірної України перші тайми стали проблемою, адже вона їх програє. У чому причина?

Георгій Судаков: — Складно відповісти на це питання. Ми про це думали, і Сергій Станіславович наголошує на проблемі, але сам не розумію, чому так складається. Це вже систематично. Коли пропускаємо, лише тоді починаємо грати. 

— У вас буде на один день більше для відновлення, ніж у бельгійців. Наскільки це може стати вашою перевагою?

Георгій Судаков: — На такому рівні один день нам навряд чи допоможе. Бельгія має неймовірних футболістів, велику ротацію складу. Що ми, що вони повинні підійти до цього поєдинку зі стовідсотковою готовністю. 

— Ситуація в групі складається так, що нічийного результату вам може й не вистачити. Чи розумієте ви, що проти бельгійців потрібно грати на перемогу?

Георгій Судаков: — Звичайно, розуміємо. Ніхто в команді не каже про нічию, усі готуються грати на перемогу.

Максим Таловєров: — Я вважаю, що команда, яка грає на нічию, уже перед матчем програла на 95 відсотків. Тому кожна збірна, й Україна теж, грає на перемогу. Кожен розуміє, що треба перемагати, і буде робити для цього максимум.

Заявка збірної України на Євро-2024

Воротарі: 1. Георгій Бущан («Динамо» Київ), 12. Анатолій Трубін («Бенфіка» Лісабон, Португалія), 23. Андрій Лунін («Реал» Мадрид, Іспанія).

Захисники: 22. Микола Матвієнко, 2. Юхим Конопля, 21. Валерій Бондар (усі — «Шахтар» Донецьк), 24. Олександр Тимчик («Динамо» Київ), 16. Віталій Миколенко («Евертон» Ліверпуль, Англія), 13. Ілля Забарний («Борнмут», Англія), 3. Олександр Сваток (СК «Дніпро-1» Дніпро), 4. Максим Таловєров (ЛАСК Лінц, Австрія), 26. Богдан Михайліченко («Полісся» Житомир).

Півзахисники: 7. Андрій Ярмоленко, 19. Микола Шапаренко, 18. Володимир Бражко (усі — «Динамо» Київ), 6. Тарас Степаненко, 20. Олександр Зубков, 14. Георгій Судаков (усі — «Шахтар» Донецьк), 17. Олександр Зінченко («Арсенал» Лондон, Англія), 15. Віктор Циганков («Жирона», Іспанія), 10. Михайло Мудрик («Челсі» Лондон, Англія), 5. Сергій Сидорчук («Вестерло», Бельгія), 8. Руслан Маліновський («Дженоа» Генуя, Італія).

Нападники: 11. Артем Довбик («Жирона», Іспанія), 9. Роман Яремчук («Валенсія», Іспанія), 25. Владислав Ванат («Динамо» Київ).

Календар та результати матчів групи Е на Євро-2024

17.06. Румунія — Україна — 3:0

17.06. Бельгія — Словаччина — 0:1

21.06. Словаччина — Україна — 1:2

22.06. Бельгія — Румунія — 2:0

Турнірна таблиця

 

 Команда

І

В

Н

П

М

О

1

 Румунія

2

1

0

1

3—2

3

2

 Бельгія

2

1

0

1

2—1

3

3

 Словаччина

2

1

0

1

2—2

3

4

 Україна

2

1

0

1

2—4

3

 

26.06. Словаччина — Румунія. «Франкфурт-Штадіон». Франкфурт-на-Майні. 19:00

26.06. Україна — Бельгія. «Арена Штутгарт». Штутгарт. 19:00

Час початку матчів — київський.

НОВИНИ ПО ТЕМІ
05.08.2024 17:02

Сергій Ребров та Унаї Мельгоса взяли участь у пресконференції в Будинку футболу

У понеділок, 5 серпня, у Будинку футболу відбулася пресконференція гол...

14.07.2024 23:59

Фінальний турнір Євро-2024: календар, табло, регламент

Чемпіонат Європи 2024 року проходив у Німеччині із 14 червня до 14 лип...

14.07.2024 23:58

Євро-2024. Переможцем турніру стала команда Іспанії

Сьогодні в Берліні на «Олімпіаштадіон» у фінальному матчі...

01.07.2024 14:02

Суперник України в Лізі націй. Збірна Грузії на Євро-2024

Суперник збірної України в Лізі націй сезону-2024/2025, команда Грузії...

Підписатися на новини