2022: найважливіші події року в українському футболі

Рік, що минає, увійде в історію українського футболу як такий, що припав на час повномасштабної війни. Незважаючи на бойові дії, українським гравцям, тренерам і функціонерам вдалося принести вболівальникам чимало радісних моментів. Тож давайте пригадаємо найважливіші події 2022 року.

Відновлення чемпіонату України в умовах війни

24 лютого 2022 року розпочалося повномасштабне російське вторгнення, а заразом і героїчна боротьба українського народу проти загарбника. Як вистояла наша незламна Україна, так вистояв і український футбол.

Спільними зусиллями, у тісній співпраці УАФ, УПЛ, ПФЛ і клубів та за підтримки Президента України Володимира Зеленського футбольне життя в нашій державі вдалося відродити. Це змагання дорослих і юнацьких (U-19) команд УПЛ, перша й друга ліги ПФЛ, вища й перша ліги серед жіночих команд, змагання серед аматорів і Кубок ДЮФЛУ.

Фото прес-служби УАФ

Висока планка Катерини Монзуль

Катерина Монзуль посіла друге місце в опитуванні IFFHS, що визначало найкращих рефері світу 2022 року серед жінок. Вона працювала на матчах української Vbet Ліги, жіночого Євро-2022, де, зокрема, обслуговувала фінал Англія — Німеччина, поєдинках Ліги націй УЄФА, Ліги конференцій, відбору жіночого ЧС-2023, жіночої Ліги чемпіонів, жіночої Серії А.

Фото uefa.com

Успіхи збірних із пляжного футболу

У Катанії на Сицилії чоловіча збірна України брала участь в європейському відборі до Всесвітніх пляжних ігор 2023 року. Посівши третє місце, синьо-жовті забезпечили собі перепустку на турнір на індонезійському Балі. Крім того, підопічні Миколи Костенка здобули путівку на Європейські ігри 2023 року в Кракові, ставши п'ятими в Євролізі-2022.

На жіночу збірну України цьогоріч чекала історична подія — участь у першому в історії жіночому Мундіаліто, де вона в підсумку зайняла третю сходинку. Як і чоловіча збірна, підопічні Юрія Клименка пробилися на Всесвітні пляжні ігри-2023, діставшись фіналу європейського відбору, та на Європейські ігри-2023, посівши четверте місце в Євролізі-2022.

Фото beachsoccer.com

Досягнення молодих футзалістів

На другому в історії чемпіонаті Європи з футзалу (U-19) виступила юнацька збірна України. У фінальному турнірі синьо-жовті посіли четверте місце. Додамо, що влітку наша команда стала другою на міжнародному турнірі в хорватському Поречі, а у грудні перемогла на Visegrad Cup 2022.

Крім того, улітку чоловіча студентська збірна України з футзалу стала срібним призером ЧС-2022 в Португалії. А жіноча збірна ХНЕУ ім. С. А. Кузнеця здобула срібні нагороди на чемпіонаті Європи з футзалу серед закладів вищої освіти, який проходив у польській Лодзі.

Фото uefa.com

Українські футзалістки — бронзові призерки Євро-2022

Через війну гравці жіночої збірної України з футзалу були змушені продовжити кар’єру в закордонних клубах і напередодні Євро-2022 провели місячний збір за кордоном. На перенесеній через російське вторгнення на липень континентальній першості в португальському Гондомарі синьо-жовті здобули історичну бронзу. Згодом підопічні Олега Шайтанова пробилися на третій із трьох чемпіонат Європи серед жінок, який у березні наступного року прийме угорський Дебрецен.

Фото uefa.com

Національна збірна з футзалу — у топ-4 найсильніших команд Європи

Із шостої спроби збірна України з футзалу зуміла нарешті подолати чвертьфінальну стадію на чемпіонатах Європи та посіла на Євро-2022 четверте місце. Восени підопічні Олександра Косенка перемогли на Кубку трьох націй, а також здобули три вікторії в межах основного раунду кваліфікації ЧС-2024. Наразі синьо-жовті впевнено очолюють групу та мають чудові шанси потрапити до еліт-раунду відбору.

Фото uefa.com

Юнацькі збірні України пробилися в еліт-раунд відбору Євро-2023 з перших місць

Восени переможцями своїх груп основного раунду відбору Євро-2023 стали підопічні Юрія Мороза (збірна U-17, гравці 2006 р. н.) та Сергія Нагорняка (збірна U-19, гравці 2004 р. н.). При цьому українські юнаки пробилися в еліт-раунд, маючи брак ігрової практики через російську агресію.

Фото прес-служби УАФ

Молодіжна збірна України вийшла на Євро-2023 (U-21)

Молодіжна збірна України втретє у своїй історії зіграє у фінальному турнірі чемпіонату Європи! У своїй групі синьо-жовті посіли другу сходинку, пропустивши вперед лише французів, після чого в плей-оф здобули яскраву звитягу над словаками. Позитивне вирішення турнірного завдання говорить само за себе, але важливо ще й те, що підопічні Руслана Ротаня демонстрували цікавий за змістом футбол, багатий на голи.

Фото прес-служби УАФ

Жіноча збірна як приклад підтримки України на міжнародній арені

Після початку повномасштабного російського вторгнення багато гравців нашої жіночої збірної змушені були перейти в іноземні клуби, проте не забували про підтримку України, проводячи акції та надаючи гуманітарну допомогу.

Зокрема, наші дівчата підтримали акцію «Україна — це Європа!», Ніколь Козлова допомогла з організацією збору гуманітарної допомоги в Данії, не залишився осторонь і головний тренер синьо-жовтих Луїс Кортес. Гравці національної жіночої збірної виходили на матчі своїх закордонних клубів з українськими прапорами.

Фото прес-служби УАФ

Національна збірна України — символ боротьби нашого народу

Незважаючи на воєнний час, підопічні Олександра Петракова зуміли виступити в офіційних турнірах, заручившись широкою міжнародною підтримкою. Збірна України зіграла в плей-оф відбору ЧС-2022 та Лізі націй-2022/2023. Синьо-жовті також провели благодійні матчі на підтримку відновлення України й несли радість людям, які, своєю чергою, приносили на стадіони українську символіку, нагадуючи про волю нашого народу до перемоги.

Фото прес-служби УАФ

Заявка України на ЧС-2030

Не менш важливе питання сьогодні — підготовка заявки на проведення спільно з Іспанією й Португалією ЧС-2030. Україна отримує шанс уперше в історії стати господарем головного футбольного турніру планети. «Продовжуємо активну взаємодію в цьому напрямку з нашими іспанськими й португальськими колегами», — зазначив один з ініціаторів подання заявки, президент УАФ, член Виконкому УЄФА Андрій Павелко.

Фото uefa.com

НОВИНИ ПО ТЕМІ
Підписатися на новини