Олександр Косенко: «Хлопці продемонстрували характер і бійцівські якості»

Головний тренер збірної України з футзалу Олександр Косенко прокоментував останні товариські поєдинки своєї команди.

У вересні синьо-жовті провели НТЗ у румунському Чореску, приурочений до підготовки до відбору ЧС-2024, протягом якого відіграли три поєдинки. Спершу в товариському матчі наші хлопців здолали Молдову (6:1), а потім перемогли в Кубку трьох націй, обігравши ту ж саму Молдову (7:4) та Румунію (3:1).

Головний тренер збірної України з футзалу Олександр Косенко підбив підсумки цих ігор, а також розповів про майбутні плани команди. Його слова наводить прес-служба Асоціації футзалу України.

— Олександре Петровичу, як підсумуєте товариські поєдинки зі збірною Молдови та матч проти Румунії?

— Як і в будь-яких зустрічах, є позитивні та негативні моменти. Усі три матчі вийшли досить непоганими. Отримали цікаву інформацію за їхніми підсумками. Ми зробимо належні висновки. Передусім добре, що ми відіграли ці три поєдинки. Останній із них уже проводили на тлі втоми, тоді коли збірна Румунії грала перший. Тим не менше, хлопці продемонстрували характер і бійцівські якості. У потрібний момент майстерність відіграла свою роль, і команда зуміла здобути перемогу. Загалом отримали позитивні враження.

— Чи здивували чимось суперники?

— Мені сподобалася гра обох суперників. Видно, що як Молдова, так і Румунія хочуть розвиватися. Вони багато часу приділяють позиційним атакам, виходу з-під пресингу, стандартним положенням. У командах є досвідчені й кваліфіковані виконавці, до складу залучається молодь.

— Питання про матчі з Молдовою. Здалося, що перший поєдинок складався для збірної України досить просто, а вже у другій зустрічі суперник намагався підібратися поближче. З чим це пов'язано?

— Я б не сказав, що матчі надто відрізнялися один від одного. Дійсно, різниця в рахунку не була однаковою. Суперник мав гольові моменти в обох зустрічах. За рахунку 3:0 у першому матчі ми розвинули свою перевагу, і суперник не мав сподівань на позитивний результат. Натомість у другому поєдинку на табло були такі самі показники, але ми подарували супернику вільний удар, який він реалізував. За підтримки трибун команда пішла вперед і швидко забила другий гол. Саме тому гра стала більш напруженою. Незважаючи на підсумкові рахунки (6:1 та 7:4 на користь збірної України), молдовани мені сподобалися. Вони не лише відбивалися, а вдало проводили контратаки, якісно комбінували та взаємодіяли між собою. Для нас було важливо протистояти командам, які грають самі й дають змогу це робити супернику.

Фото futsal.md

— На відміну від матчів річної давнини, у складі збірної Румунії було присутньо значно більше натуралізованих футзалістів. Це додало ще більшої цікавості поєдинку проти цієї збірної?

— Звичайно, бразильці є бразильцями. Натуралізують лише гравців, які перебувають на високому рівні. Як на мене, у складі збірної Румунії присутні дійсно сильні бразильці. Вони відіграють вагому роль у цій команді. Тож, звичайно, було цікавіше. Окрім того, до складу додаються молоді виконавці. Сподобалася гра Іштвана Хаднадя, який діяв на позиції стовпа. Матч вийшов досить напруженим і до останніх хвилин не було зрозуміло, хто переможе. Добре, що ми провели такий поєдинок перед офіційними матчами.

— 7-го та 11 жовтня збірна України зіграє поєдинки основного раунду європейської кваліфікації чемпіонату світу-2024. Коли розпочнеться підготовка до них?

— Домашні матчі проти збірних Косова та Нідерландів зіграємо в Латвії. Підготовка до цих зустрічей розпочнеться 3 жовтня.

Додамо, що попереду у збірної України з футзалу домашні матчі основного раунду відбору на ЧС-2024, які відбудуться в Латвії. Поєдинок проти Косова пройде 7 жовтня в місті Саласпілс, проти Нідерландів — 11 жовтня в місті Єлгава.

ЧС-2024. Європейська кваліфікація. Основний раунд. Група 11

18.09.2022

Нідерланди — Косово — 2:1

07.10.2022

Україна — Косово

11.10.2022

Україна — Нідерланди

09.11.2022

Косово — Україна

03.03.2023

Косово — Нідерланди

08.03.2023

Нідерланди — Україна

В основному раунді 36 збірних розбито на 12 груп по три команди, в яких поєдинки проходитимуть удома й на виїзді. 12 переможців груп і чотири найкращі володарі других місць вийдуть до елітного раунду. Інші вісім володарів других місць братимуть участь у плей-офф основного раунду.

ЧС-2024. Європейська кваліфікація. Основний раунд

Група 1: Іспанія, Молдова, Кіпр.

Група 2: Грузія, Бельгія, Австрія.

Група 3: Чехія, Боснія і Герцеговина, Вірменія.

Група 4: Португалія, Білорусь, Литва.

Група 5: Казахстан, Словенія, Чорногорія.

Група 6: Азербайджан, Польща, Греція.

Група 7: Хорватія, Угорщина, Ізраїль.

Група 8: Фінляндія, Румунія, Данія.

Група 9: Сербія, Франція, Норвегія.

Група 10: Італія, Північна Македонія, Швеція.

Група 11: Україна, Нідерланди, Косово.

Група 12: Словаччина, Латвія, Німеччина.

Формат

Кваліфікація проходить у п’ять етапів: попередній раунд (міні-турніри), основний раунд (групи з домашніми та виїзними матчами), плей-офф основного раунду (домашні та виїзні матчі), елітний раунд (групи з домашніми та виїзними матчами) та плей-офф елітного раунду (домашні та виїзні матчі).

Плей-офф основного раунду

Жеребкування: 10 березня 2023 року.

Матчі: 10—19 квітня 2023 року.

Вісім команд буде розбито на чотири пари, поєдинки проходитимуть удома й на виїзді. Переможці вийдуть до елітного раунду.

Елітний раунд

Жеребкування: 5 липня 2023 року.

Матчі: буде завершено до 20 грудня 2023 року.

20 збірних буде розбито на п’ять груп по чотири команди, поєдинки проходитимуть удома й на виїзді. П’ять переможців груп вийдуть на ЧС-2024. Чотири найкращі володарі других місць вийдуть у плей-офф елітного раунду. Якщо європейська асоціація буде відібрана для проведення фінального турніру, лише два найкращі володарі других місць вийдуть у плей-офф елітного раунду.

Плей-офф елітного раунду

Жеребкування: 25 січня 2024 року.

Матчі: 8—17 квітня 2024 року.

Чотири команди буде розбито на дві пари (якщо в плей-офф братимуть участь лише дві команди, буде проведено жеребкування для визначення порядку матчів), поєдинки проходитимуть удома й на виїзді. Переможці вийдуть на ЧС-2024.

НОВИНИ ПО ТЕМІ
19.04.2024 10:00

ЧС-2024 з футзалу: жеребкування фінального турніру заплановане на 26 травня

Федерація футболу Узбекистану повідомила, що жеребкування фінальн...

18.04.2024 11:00

ЧС-2024 з футзалу: визначилися потенційні суперники збірної України

Стали відомі ще шість учасників фінального турніру чемпіонату світу з...

16.04.2024 18:48

Збірна України з футзалу завершила турнір у Литві нічиєю з командою Франції

Сьогодні, 16 квітня збірна України з футзалу завершила виступ на міжна...

15.04.2024 20:14

Олександр Косенко: «Дуже корисна гра, і ми моментами мали доволі непоганий вигляд»

Головний тренер збірної України з футзалу Олександр Косенко прокоменту...

Підписатися на новини