Олег Шустенко: «Усі матчі будуть зіграні в режимі «2 на 2», тому збірна України — справді одна команда»

Менеджер збірної України з кіберфутболу у FIFA Олег Шустенко поділився думками стосовно шансів вітчизняних кіберфутболістів, Ярослава ECF_BlackStar98 Гурмака та Андрія CIG_ST92 Шакалова, у кваліфікації FIFAe Nations Cup 2022, розповів, чому новий формат змагань із використанням платформи PS5 є сприятливим для нашої команди, а також зізнався, яким гравцям в електронній збірній України у FIFA 22 змінив би характеристики.

— Олеже, восени вийшла FIFA 22, і реліз нової версії популярного симулятора від EA Sports викликав неоднозначну реакцію в кіберфутбольного ком'юніті. Яка в тебе думка щодо нової FIFA?

— Справді, реакція виявилася неоднозначною через те, що розробники заявили про новий двигун гри, і в усіх були завищені очікування із цього приводу. Особисто моя думка — за останні роки ця версія гри є найприйнятнішою. Її сильна сторона — новий двигун, а недолік — присутній рандом у матчах, хоч і в меншій кількості, ніж було раніше.

— Порівняємо FIFA 22 та eFootball 2022. Симулятор кіберфутболу від KONAMI викликав шквал критики від кіберфутболістів в усьому світі. На твою думку, FIFA на тлі eFootball 2022 здатна зробити крок уперед та забрати частину аудиторії конкурента?

— Я не так добре знаюся на симуляторі eFootball, тому мені складно судити. Але я впевнений, що ті розробники, які виділятимуть гідні бюджети й приділятимуть велику увагу змагальному режиму, актуальному для кіберфутболу, й отримають визнання з боку аудиторії електронного футболу.

— Збірна України тепер представлена у FIFA 22. Як прокоментуєш цю подію для нашого електронного футболу? Які в тебе враження від гри віртуальної збірної України та її виконавців? Наскільки в EA Sports упоралися з візуалізацією футболістів, їхніх рухів та екіпірування?

— Так, нарешті відбулося те, що мало статися ще багато років тому. Рейтинг наших гравців, звичайно, неможливо порівняти з топовими картками гри. Але щоб пограти з друзями та отримати задоволення від гри улюбленою командою, це саме те. Щодо візуалізації, то екіпірування виглядає чудово, а от рухи та гравці могли б бути точнішими. Загалом, вважаю, усе виконано досить непогано.

— Назви трьох українських футболістів у цій версії гри, яким би ти змінив або рейтинг, або якусь із характеристик. Хто з гравців, на твою думку, найбільш схожий як за візуальним оформленням, так і за стилем гри на свого прототипа?

— Руслан Маліновський. Йому поставили удар 80, я б підвищив його мінімум до 85-ти. Тарас Степаненко. Дав би йому швидкість 75 замість заявлених 65-ти. Також Євген Коноплянка. Дав би йому золоту карту й вищий рейтинг. Його загальний рейтинг у грі 74, я зробив би йому 79.

Найбільше відповідають реальності гравці, які виступають в Європі, та, звичайно ж, Андрій Шевченко. Тому мій рейтинг був би такий — Шевченко, Зінченко, Маліновський.

— Із якою тактичною схемою ти волієш грати за збірну України? Ярослав ECF_BlackStar98 Гурмак висловлював думку, що головним у цій грі є схема із двома нападниками. Чи можеш це якось аргументувати? І де ти використовуєш Олександра Зінченка — ліворуч у захисті чи в центрі півзахисту?

— Усе індивідуально. Результату можна досягти з будь-якою схемою. Більшість топ-гравців дійсно грають зі схемою у два нападники, але це не дає жодних гарантій результату. Чимало професійних кіберфутболістів використовують формації 4—2—3—1 та 4—3—2—1.

Якби я грав за збірну України, то Зінченко ставив би в центр поля. Але під час чемпіонату світу ми не зобов'язані використовувати гравців нашої збірної, тому, думаю, такого питання в нас не виникне.

— Збірники казали, що їм було б цікаво зустрітися із Зінченком у кіберфутбольному поєдинку. Які шанси, що шанувальники кіберфутболу стануть свідками таких матчів?

— Олександр уже брав участь у подібних шоу-матчах, тому не виключаю, що зробимо щось таке найближчим часом. Зв'яжемося з ним і спитаємо його думку із цього приводу.

— Цього тижня збірна України з кіберфутболу розпочинає виступи у кваліфікації FIFAe Nations Cup 2022. Уже відомі наші стартові суперники в раунді плей-ін. Що можеш про них сказати, і які наші шанси вийти в перший дивізіон, де розігруватимуться місця на ЧС?

— Вважаю, що ми повинні потрапляти до топ-3 нашої групи. Виділяти когось одного дуже складно, але якби довелося, то головним суперником назвав би збірну Швейцарії.

— Минулий відбір проходив одночасно на двох платформах — PS4 та xBox. У нинішній кваліфікації всі матчі будуть зіграні лише на PS5. Це покращує наші перспективи з огляду на гідні результати наших гравців на цій платформі в минулій кампанії?

— Те, що ігри проходитимуть на PS5, є для нас плюсом, оскільки ніхто раніше в нашій країні на професійному рівні на xBox не грав. Але цього року всі матчі будуть зіграні в режимі «2 на 2» — саме два збірники одночасно керуватимуть однією командою. Це нововведення від EA, тож подивимося, як вони зможуть зігратися разом. Раніше кожен грав за себе, і підсумовувалися очки кожного гравця, зараз же збірна — справді одна команда.

— Скільки часу вже готуються до турніру наші кіберфутболісти? Як проходять їхні тренування та підготовка до ігор? Як відбувається вибір суперників?

— Хлопці періодично грають проти кіберфутболістів із першого дивізіону. У цій грі є своє ком'юніті, тому з пошуком ігор для тренувань проблем не виникає.

— Які сильні якості є в наших кіберфутболістів? Якщо взяти гру Ярослава ECF_BlackStar98 Гурмака та Андрія CIG_ST92 Шакалова, то в чому відмінність їхнього стилю, і як вони можуть доповнювати один одного в командній грі?

— Вони обоє перебувають у дуже гарній індивідуальній формі. Усі ази цієї гри вони чудово знають і діють однаково. Їхній ігровий стиль також дуже схожий, тому впевнений, що вони зможуть виступити як одне ціле й показати гідний результат.

НОВИНИ ПО ТЕМІ
15.12.2022 11:00

Збірна України з електронного футболу стартує у відборі FIFAe Nations Cup 2023 (наживо — на YouTube-каналі УАФ)

У четвер, 15 грудня збірна України з електронного футболу в дисципліні...

29.11.2022 10:05

Стартував відбір до національної збірної України з електронного футболу

У понеділок, 28 листопада стартував відбір до національної збірної Укр...

20.05.2022 12:05

Збірна України з FIFA завершила перший ігровий день відбору FIFAe Nations Cup 2022 на восьмій позиції

У четвер, 19 травня збірна України з кіберфутболу в дисципліні FIFA ст...

Підписатися на новини