Наталія Зінченко: «Після невдалого старту мої підопічні вже не мають права на помилку, кожен поєдинок — немов фінальний»

У відбірному циклі Євро-2022 жіноча збірна України здобула дві перемоги поспіль, над Чорногорією (3:1) та Грецією (4:0), і продовжує претендувати на вихід до фінальної частини змагань.

— Після невдалого старту мої підопічні вже не мають права на помилку, для них кожен поєдинок — немов фінальний, — сказала головний тренер жіночої збірної України Наталія Зінченко в коментарі офіційному сайту УАФ. — Ось чому на ці протистояння дівчат не треба було особливо налаштовувати. План був один — виходити на поле й перемагати…

— І все ж протягом матчу в Чорногорії опонентки чимось здивували?

— Ні. Вони діяли в притаманному їм стилі, намагаючись нав’язати нам жорстку боротьбу на кожному клаптику поля. Якщо відверто, то більше дошкуляв сильний вітер, треба було бути готовими до його вибриків. У першому таймі він був нашим союзником, після перерви, навпаки, грав уже за балканок. За рахунку 0:2 чорногорки взяли на озброєння довгі передачі ледь не від свого штрафного майданчика, і відбиватися від їхніх наскоків було нелегко.

— А пропущений гол не викликав у вас побоювання за підсумковий результат?

— Ні, бо перевага в класі України все ж відчувалася. Що ж до пропущеного м’яча, то він став наслідком втрати концентрації нашими захисниками при розіграші стандартного положення. Проте, як і слід було очікувати, ця відносна невдача тільки згуртувала моїх підопічних, і вони додали обертів, атакуючи суперника вже на його половині поля. Невдовзі м’яч утретє опинився в сітці воріт господарок, і питання про переможця можна було зняти з порядку денного.

— Наступний суперник, Греція, був значно серйознішим. Як ви готувалися до цього двобою?

— Повернулися до Києва чартером із Подгориці 19 вересня і проводили тренування на заміській базі «Оболоні» в Бучі.

— Якою інформацією про опонента володіли?

— Переглянули відеозаписи останніх матчів гречанок — з Ірландією та Німеччиною. Вони діяли в дещо іншій манері, ніж чорногорки: намагалися контролювати м’яч, проводити багатоходові комбінації. Є в їхньому складі й футболістки, що виступають за закордонні клуби. Отже, гречанок не можна було недооцінювати.

— Порівняно з поєдинком із чорногорками у стартовому складі з Грецією з’явилися відразу чотири нові гравці…

— Заміна Натії Панцулаї була вимушеною, вона в Подгориці отримала чергове попередження й уже не могла нам допомогти. Але оскільки у збірної України є два рівноцінні склади, то ротація нас не лякала. Тим паче, що ми збиралися взяти на озброєння високий пресинг, аби ускладнити гречанкам контроль над м’ячем, і важливо було, аби всі гравці були максимально готовими фізично.

Фото Павла Кубанова

— Поєдинок із Грецією складався непросто, але ситуація на полі кардинально змінилася після появи в другому таймі Ніколь Козлової…

— Козлова — універсальний гравець, у Подгориці вона діяла на вістрі атаки, виконала великий обсяг чорнової роботи, дещо втомилася, і тому ми вирішили, що із Грецією вона у старті не вийде. Але коли я відчула, що треба підсилити лівий фланг півзахисту, то кинула в бій саме Ніколь. І вона не підвела, двічі замикала гострі передачі партнерок, оформивши дубль. Відрадно, що мої підопічні на цьому не зупинилися, вони нагнітали темп і, скориставшись утомою своїх візаві, довели справу до розгрому.

— Кого б ви виділили серед своїх гравців?

— Я цього ніколи не роблю, у поєдинках із Чорногорією та Грецією ми були сильні командою.

— Що далі?

— Знову зберемося в Києві 19 жовтня для підготовки до наступних поєдинків відбору — домашнього з Ірландією та виїзного з Грецією. Буде важко, але завдяки неймовірній самовіддачі, сподіваюся, ми зможемо досягти бажаного…

Турнірна таблиця групи I

 

 

 І

 В

 Н

 П

 М

 О

 1

 Німеччина

 6

 6

 0

 0

 37—0

 18

 2

 Ірландія

 6

 4

 1

 1

 10—6

 13

 3

 Україна

 5

2

0

 3

9—20

 6

 4

 Греція

 5

 1

 1

 3

 5—11

 4

 5

 Чорногорія

 6

 0

 0

 6

 1—25

 0

Матчі, що залишилися у кваліфікації Євро-2022 у групі I

22.10.2020         Греція — Чорногорія

23.10.2020         Україна — Ірландія

27.10.2020         Греція — Україна

28.11.2020         Німеччина — Греція

01.12.2020         Україна — Чорногорія

01.12.2020         Ірландія — Німеччина

Із 47-ми команд, що беруть участь у кваліфікації Євро, до вирішальної стадії потраплять 15. До Англії як до господаря ЧЄ приєднаються дев’ять переможців відбірних груп та три кращі другі команди. Ще шість команд, які стануть другими у своїх групах, розіграють у стикових матчах останні три путівки. Ці поєдинки відбудуться 5—13 квітня 2021 року.

НОВИНИ ПО ТЕМІ
01.12.2023 10:00

Жіноча Ліга націй-2023/2024. Сьогодні збірна України зіграє з командою Польщі (наживо — із 19:00 на YouTube-каналі УАФ)

Сьогодні, 1 грудня жіноча збірна України проведе поєдинок 5-го туру гр...

31.07.2023 16:20

Євро-2025 серед жіночих команд. Формат відбірного турніру: як Україні потрапити до Швейцарії

22 вересня національна жіноча збірна України візьме старт у наступному...

06.04.2023 13:00

У Польщі триває підготовка національної жіночої збірної України до контрольного матчу з Естонією

Національна жіноча збірна України продовжує перший для себе цього року...

24.03.2023 13:00

Жіноча збірна України в рейтингу ФІФА піднялася на 32-ге місце

Міжнародна федерація футбольних асоціацій оприлюднила оновлений рейтин...

Підписатися на новини