Микола Костенко: «У Суперфіналі Євроліги збірна України посіла не зовсім своє місце»

Головний тренер збірної України з пляжного футболу Микола Костенко прокоментував виступ нашої команди в Суперфіналі Євроліги-2020. 

У Суперфіналі Євроліги-2020, що проходив 2—6 вересня в португальському Назаре, збірна України з пляжного футболу посіла третє місце. У ході турніру синьо-жовті здолали Німеччину (3:3, по пенальті — 4:3) та Францію (7:2) й поступилися Швейцарії (2:4) та Португалії (2:4). 

Підсумки виступу нашої команди на престижних змаганнях підбив її наставник Микола Костенко:

— Цей турнір не став для нас великим успіхом, але й провальним його назвати не можна. Збірна зіграла на стабільно середньому рівні, хоч і були очікування, що ми поборемося за чемпіонство. Узагалі, зважаючи на обставини, що склалися, я задоволений виступом команди. Хлопці — молодці! На жаль, у підготовку збірної втрутився коронавірус, і її графік зламався. За три дні до відльоту ми здавати тести, і довелося скасувати товариський матч і тренування. План нашої підготовки довелося змінювати на ходу, і на пік форми ми вийшли лише наприкінці турніру. Як наслідок, нашою найкращою грою став останній поєдинок — із французами.

— Чи не став психологічною проблемою перший матч, із Німеччиною, коли наша команда пропустила два м'ячі в останні хвилини?

— У цьому поєдинку, коли за дві хвилини до фінального свистка збірна України вела у два м'ячі, ми пропустили момент, коли потрібно було трохи засушити гру. Матч нам давався, за рахунку 3:1 було кілька непоганих можливостей, які ми, на жаль, не реалізували. Напевно, треба було зіграти трохи прагматичніше. Не намагатися загострювати, а демонструвати такий собі в'язкий футбол, не залишаючи шансів супернику. Але це пляжний футбол, тут таке трапляється. Але психологічно я не думаю, що це вплинуло на хлопців. Усе ж таки перемога по пенальті давала можливість боротися за перше місце. 

— На вашу думку, ключовими стали поєдинки зі Швейцарією та Португалією?

— У матчах проти цих збірних, в яких фактично визначався чемпіон Євроліги, нам, на жаль, дещо не пощастило. Звичайно, будь-яку перемогу треба заслужити, але в тому ж поєдинку з португальцями за рахунку 1:1 нам не зарахували чистий гол. У боротьбі наш форвард Андрій Пашко таки забив м'яч, але арбітр побачив там якесь порушення. Потім на повторі було чітко видно, що це була просто боротьба. Такі моменти нам трохи завадили в ключових матчах.

— Рівень суперників збірної України справив на вас враження?

— Якщо проаналізувати всі команди, то французи приїхали дуже добре готовими функціонально, що продемонструвала їхня гра з німцями, в якій вони здобули перемогу. За останні роки Франція стала однією з найбільш організованих та збалансованих збірних Європи. Немеччина, як завжди, вирізняється своєю дисципліною. Два роки тому німці запросили італійського тренера, і малюнок гри в них дещо змінився, з'явилися явно італійські тактичні напрацювання. Дуже непроста команда, що й довів поєдинок із нами.

Швейцарія завжди була однією з найкращих команд континенту. Вона має таких класних лідерів, як Станкович, Отт. На дуже високому рівні наразі виступає її голкіпер Еліотт Монод. Це, звісно, топова збірна. Ну а португальці є чемпіонами світу. Щоправда, цього року на турнір не приїхав їхній захисник Джордан, один із найкращих гравців світового пляжного футболу. Тому в нас була надія на кращий результат простистояння з Португалією, і сам матч продемонстрував, що наша команда грала на рівних. Рахунок міг хитнутися як в один, так і в інший бік. На жаль, ми не змогли реалізувати всі наші моменти, плюс втрутилася суддівська помилка, про яку я вже згадував.

Якщо порівнювати рівень всіх п'яти команд, то все ж ми посіли не зовсім своє місце, а мали боротися за перше-друге. Але, наголошу ще раз, наша третя позиція — це не провал.

НОВИНИ ПО ТЕМІ
14.03.2024 12:00

Збірна України з пляжного футболу перебуває в топ-20 світового рейтингу

Всесвітня організація пляжного футболу (BSWW) оновила рейтинг чоловічи...

23.12.2023 16:41

Визначилися найкращі гравці українського чоловічого та жіночого пляжного футболу у 2023 році

Асоціація пляжного футболу України визначила трійки найкращих грав...

14.12.2023 17:15

Визначено найкращого гравця пляжного футболу України 2023 року

За підсумками сезону Асоціація пляжного футболу України визначила...

12.12.2023 15:01

2023: підсумки року для чоловічої збірної України з пляжного футболу

2023 року чоловіча збірна України з пляжного футболу взяла участь у кі...

Підписатися на новини