Грудень. Хроніка подій: вшанування лауреатів року та рекордна премія для чемпіонів світу

В останній місяць 2019 року за традицією відзначали кращих представників українського футболу в різних номінаціях. Лауреати отримали почесні відзнаки, а головні герої тріумфального для України чемпіонату світу U-20 — рекордну в історії премію.

Також мали місце події, які стосуються найближчого майбутнього. Зокрема, стало відомо про терміни повноцінного впровадження системи VAR, місця проведення фіналів кубкових турнірів чоловічих та жіночих команд та процедуру жеребкування чергової Ліги націй за участі збірної України.

2 грудня. Відбулася церемонія нагородження кращих футболістів і тренера сезону-2018/2019 призами Дитячо-юнацької футбольної ліги України. Лауреати визначалися в п’яти вікових категоріях (у кожній окремо — кращий гравець захисного та атакувального плану).

«Передаю вам вітання від головного тренера збірної України Андрія Шевченка та футболістів національної команди, — сказав, звертаючись до учасників церемонії, президент УАФ, член Виконкому УЄФА Андрій Павелко, який брав участь у нагородженні. — Радий вітати вас тут, у Будинку футболу, адже це справді фартове місце. Два роки тому ваші попередники отримали нагороди в різних номінаціях, а згодом багато хто з них досягнули значних успіхів у великому футболі, зокрема стали чемпіонами світу серед 20-річних. Бажаю й вам великих футбольних перемог і досягнень!»

2 грудня. На НСК «Олімпійський» відбулася урочиста церемонія нагородження «Футбольні зірки України»-2019 — спільний проект Української асоціації футболу та Всеукраїнської асоціації футболістів-професіоналів. Переможці у низці номінацій отримали заслужені відзнаки.

«Хочу привітати всіх із важливим роком, який подарував чимало яскравих емоцій, — сказав у вітальному слові Андрій Павелко. — Бажаю вболівальникам запам’ятати ці емоції та налаштуватися на наступний рік, адже плани на нього в нас не менші».

«Хочу висловити вдячність своїм помічникам, без яких наш успіх був би неможливий, — у свою чергу сказав головний тренер національної збірної Андрій Шевченко, який отримав відзнаку як найкращий тренер чоловічих команд. — Окрема подяка — українським уболівальникам, які чудово підтримували нас у важливих матчах. Також хочу подякувати керівникам Української асоціації футболу, які після невдачі у кваліфікації чемпіонату світу-2018 висловили нам довіру та дали можливість продовжити роботу з командою».

2—3 грудня. Збірна України з футзалу в Черкасах провела два спаринги з командою Хорватії. У першій зустрічі підопічні Олександра Косенка перемогли суперника — 3:1, а у другій поступилися — 3:4.    

4 грудня. За участі президента УАФ Андрія Павелка в Ньйоні відбулося засідання Виконавчого комітету УЄФА, на якому було прийнято низку важливих рішень, які зокрема стосувалися й виступів українських команд. Так, серед іншого, було визначено формат європейської кваліфікації ЧС-2022 та процедуру жеребкування Ліги націй УЄФА-2020/2021.

9 грудня. У Києві в Будинку футболу відбулися лекція та прес-конференція голови Комітету арбітрів Української асоціації футболу Лучано Лучі. Подія була присвячена програмі підготовки до впровадження системи VAR в Україні. 

«Ідею впровадження системи VAR в українському футболі висунув ще два роки тому президент УАФ Андрій Павелко, — нагадав Лучано Лучі. — Разом із ним ми усвідомлювали, що відсутність VAR автоматично виключає нашу країну з європейського ланцюжка в системі арбітражу. Наші арбітри не були сертифіковані УЄФА для роботи із системою й тому мали можливість працювати лише на матчах Ліги Європи, а от, наприклад, у Лізі чемпіонів — ні».

Як повідомив голова комітету арбітрів, у весняній частині чемпіонату УПЛ  в кожному турі будуть обирати по два матчі, де буде працювати система відеодопомоги арбітрам.

10—11 грудня. Юнацька збірна України з футзалу U-17 провела в Ужгороді два товариські матчі із сербськими однолітками. Підопічні Віталія Одегова двічі перемогли суперників — 4:0 та 3:1.

14 грудня. Збірна України серед гравців із вадами зору захистила титул чемпіонів світу на першості в турецькій Антальї. Під час групового етапу синьо-жовті перемогли Туреччину (4:0), Росію (4:0), Італію (8:1), Англію (3:0), Іспанію (5:0) та Японію (6:0), посівши перше місце. У фіналі синьо-жовті вдруге здолали команду Англії (6:2).

16 грудня. На засіданні Виконавчого комітету Української асоціації футболу було прийнято кілька важливих рішень. Зокрема, затверджено місце проведення фінального матчу Кубку України-2019/2020, який 13 травня відбудеться на Тернопільському міському стадіоні.

Також Виконком УАФ постановив створити комісію, що визначатиме матчі Всеукраїнських змагань з футболу серед професіональних команд, на яких із нового року працюватиме система VAR. До складу комісії увійшли: перший віце-президент УАФ Олег Протасов, голова Комітету арбітрів УАФ Лучано Лучі та виконавчий директор УПЛ Євген Дикий.

Окрім того, було затверджено склад учасників та строки проведення чергового Турніру Валерія Лобановського, який відбудеться наступного року. Матчі за участю молодіжних збірних (U-21) України, Португалії, Словенії та Болгарії пройдуть 29-го та 31 травня.

16 грудня. На святковий «Вечір чемпіонів», який УАФ організувала разом із групою компаній Ferrexpo, завітали гравці збірної України U-20, члени їхніх родин та перші тренери наших футбольних героїв. Чемпіони світу, що під керівництвом Олександра Петракова влітку 2019-го в Польщі приємно здивували не лише вітчизняних уболівальників, а й увесь світ, отримали чеки на рекордну для нашої країни суму преміальних в історії — 1 млн доларів США.

«Ми вперше провели «Вечір чемпіонів», який, сподіваюся, стане доброю традицією. Сьогодні футбольні герої року отримали обіцяну й заслужену премію-подяку за історичне досягнення — звання чемпіонів світу! Знову й знову дякую всім футболістам збірної U-20, тренерському штабу Олександра Петракова, усій команді, усім клубам, які готували гравців збірної, і відданим уболівальникам, які протягом всього турніру в Польщі підтримували збірну», — сказав, вітаючи тріумфаторів мундіалю, президент УАФ, член Виконкому УЄФА Андрій Павелко.

Зі свого боку, Олександр Петраков подякував організаторам за фантастичний вечір та додав: «Надзвичайно приємно, і я дуже вдячний за таку високу оцінку нашої роботи й чемпіонського титулу, який ми подарували Україні. Особливо вражає ідея запрошення на «Вечір чемпіонів» перших тренерів гравців. Цей крок — подяка людям, які багато років тому заклали зерна цієї перемоги. Я завжди говорив, що президент УАФ Андрій Павелко — людина слова. І сьогодні я хотів би сказати слова вдячності не лише за «Вечір чемпіонів»! Хочу також подякувати керівництву УАФ за новий довгостроковий контракт, який був підписаний кілька місяців тому на нових, значно кращих умовах. Таке ставлення дає серйозну мотивацію до нових перемог!»

20 грудня. Комітет жіночого футболу УАФ визначив стадіон «Сонячний» у Харкові місцем проведення фінального матчу Кубку України-2019/2020 серед жіночих команд. Фінальний поєдинок відбудеться 23 травня 2020 року.

НОВИНИ ПО ТЕМІ
07.10.2023 09:00

Вітаємо Андрія Павелка з днем народження!

Бажаємо міцного здоров’я, найважливішого для кожного українця &m...

11.07.2023 17:04

Офіційно. Судове рішення про відсторонення Андрія Павелка від посади президента УАФ скасоване

Суд не продовжив рішення про відсторонення Андрія Павелка від посади п...

28.06.2023 13:00

Адвокати розповіли про перебіг досудового розслідування та суть самої справи проти керівництва УАФ

У столичному Будинку футболу відбулася прес-конференція щодо спра...

Підписатися на новини