Представляємо збірну України з кіберфутболу: Віталій budb_Prosche Литвинов

У рамках презентації першої в історії збірної України з кіберфутболу ми представляємо основного гравця національної команди Віталія Литвинова. 

30 листопада в Будинку футболу пройшов фінал національного відбору до збірної України з кіберфутболу. За його підсумками було сформовано першу в історії вітчизняну команду з цього виду спорту. До неї ввійшли два основні та два резервні гравці.

Збірна змагатиметься за право представляти нашу країну на чемпіонаті Європи в дисципліні KONAMI’seFootballPES 2020. Ми вже представляли резервістів — Максима Андрасюка та Ігоря Любчака. Сьогодні до вашої уваги інтерв'ю із гравцем основного складу — 33-річним Віталієм Литвиновим.

— Віталію, чи цікавишся ти футболом реальним?

— Так, інтерес до футболу з’явився в ранньому дитинстві. Завжди тягнуло піти на вулицю та побуцати м’яча з друзями. Потім пішов у найближчу секцію. Тому ще з дитинства добре розбираюся в командах, гравцях і традиціях. Улюблений клуб — це рідний «Дніпро», очікую на його відродження з попелу. Якщо говорити про Європу, то «Барселона».

— Як давно граєш у PES?

— Як і будь-якого хлопчиська, мене завжди тягнуло до ігрової приставки. «Денді», «Сюбор», «Сега», потім перше покоління Sony Playstation. Тоді й почав грати в перші футбольні ігри. Потім, звичайно, підріс, життя внесло корективи, часу грати не вистачало. Повернувся до гри в PES рік тому. Звісно, спершу багато чого не виходило, але потім почав виконувати «роботу над помилками»... І от я у збірній України.

— Чи брав ти участь у турнірах? Є якісь досягнення?

— Можна сказати, немає. У порівнянні з іншими збірниками я — зелений новачок. Відбір до збірної можна назвати моїм першим турніром. Але, як то кажуть, — новачкам щастить. Перший турнір, і в ньому — найголовніший результат на даний момент. 

— Які перспективи в кіберфутболу?

— Кіберспорт у світі розвивається величезними темпами. Професія кіберспортсмена стає все престижнішою. Скоро кіберспортивні дисципліни ввійдуть до Олімпійських ігор. У світі проводиться безліч турнірів із величезними призовими фондами, зі спонсорами зі світовим ім'ям і багатомільйонною аудиторією шанувальників. А якщо враховувати, що футбол — це гра номер один, то в кіберфутболу перспективи шалені. На жаль, ми поки що відстаємо в цьому аспекті, якщо порівняти з Європою. «Ювентус», «Барса», «МЮ», «Баварія» та інші клуби вже створили кіберфутбольні команди з PES! Чому сплять наші гранди — це загадка... Тим більше що й «Динамо», і «Шахтар» представлені в цій грі... Хотілося б попросити наших футболістів допомогти в розвитку нашої дисципліни. Мені здається, вони зможуть донести до керівництва потрібний меседж.

— Які шанси в збірної потрапити на eEURO-2020?

— Дуже багато чого буде залежати від жеребкування. Головне — не потрапити до «групи смерті», там без везіння не пройти. Для порівняння візьмемо італійців, французів, іспанців. На мою думку, це найсильніші команди в PES. Там безліч професіональних або напівпрофесіональних гравців. В Україні в нас поки що тільки аматори. Конкурувати важко, для нас це хобі, для них — робота. Ставляться по-іншому, стимули інші. У всіх топ-гравців ігрові монітори, роутери та інші хитрощі. І, звичайно ж, колосальна різниця в якості онлайну. Пінг вирішує дуже багато, ми в більшості випадків програємо не через скілл, а через великий пінг (пінг — проміжок часу, за який пакет, відісланий з вашого комп'ютера, проходить через мережу до іншого комп'ютера або сервера й повертається назад. — Прим. ред.).

Сервери в Європі, у них тут явна перевага. Дайте нам рівні умови, дайте нам таке ж забезпечення — і ми будемо грати на рівних. При відмінному онлайні і вдалому жеребкуванні ми зобов'язані бути на еEURO. А в офлайні в усіх уже рівні умови. Там на перший план вийде психологія, а не скілл, другим номером грати легше. Будемо готуватися й боротися до останнього. Хочеться окремо подякувати організаторам турніру, УАФ і спонсорам, без них збірної України з кіберфутболу не було б.

НОВИНИ ПО ТЕМІ
Підписатися на новини