Мирон Маркевич: «Наша збірна показала, що й такі держави, як Україна, можуть вигравати великі форуми»

Голова Комітету національних збірних команд УАФ Мирон Маркевич вважає, що зараз дуже вдалий час для розвитку вітчизняного футболу.

Підсумки сезону, що завершився, для збірних України підбив голова Комітету національних збірних команд УАФ Мирон Маркевич.

— Мироне Богдановичу, нинішній футбольний сезон для нашої країни завершився — краще не буває?

— Безперечно. Команда Андрія Шевченка виграла два матчі відбору Євро-2020 і упевнено лідирує у своїй групі. Молодіжка нарешті перемогла на Турнірі Валерія Лобановського, а збірна U-20 так узагалі стала чемпіоном світу. Одним словом — молодці! Україна заявила про себе на повний голос.

— Підопічні Андрія Шевченка відмінно впоралися із завданням у матчах із Сербією та Люксембургом?

— Так. Важливо, що був досягнутий максимальний результат.

— По ходу поєдинку з люксембуржцями довелося понервувати більше, ніж зазвичай?

— Я ще перед матчем говорив, що це буде складна гра, тим більше після поєдинку із Сербією, в якому було виплеснуто багато емоцій. У зустрічі з люксембуржцями довелося похвилюватися. Але знову ж таки — шість очок, зароблених у двох останніх матчах відбору, відкривають хороші перспективи для збірної України.

— Поєдинок із Сербією був одним із кращих за останній час у збірної України?

— Можливо. Гра у виконанні синьо-жовтих була класною. Мені подобається такий футбол. Упевнений, як і вболівальникам, яких не обдуриш. Глядачі оваціями проводжали команду, а це дорогого варте.

Фото Павла Кубанова

— Кого б ви відзначили у складі синьо-жовтих у цих двох поєдинках?

— Не по літах зрілу гру показує Віталій Миколенко. Вважаю, це наше майбутнє. Гарно зіграв в обох матчах Олександр Зінченко. Одразу видно, що футболіст виступає на серйозному рівні. Сильно в поєдинку із Сербією відіграв Олександр Караваєв. Радий за Женю Коноплянку, який забив два важливі м'ячі. Утім, на похвалу заслуговує вся команда, яка працювала з повною віддачею.

Хоча, на мій погляд, збірній трохи не вистачає лави запасних. Це було помітно в зустрічі з Люксембургом. Крайнім хавам не знайшлося гідної заміни...

— Проте тепер усе в руках підопічних Андрія Шевченка?

— Без сумніву. Думаю, семи очок в останніх чотирьох матчах повинно вистачити, щоб виконати завдання. Хоча, вважаю, тренерський штаб збірної України буде налаштовувати гравців на максимальний результат.

— Максимального результату на чемпіонаті світу домоглася збірна України U-20. До початку мундіалю ви могли припустити, що ця команда досягне вершини?

— Не думаю, що взагалі в країні було багато людей, які передбачали чемпіонство збірної України. Хоча, знаючи характер і амбіції Олександра Петракова, я був упевнений, що синьо-жовті не пастимуть задніх. Вважаю, що зі своїм послужним списком наставник награв на перемогу на мундіалі.

Фото Павла Кубанова

— Коли у вас вперше з'явилася думка, що збірна України може виграти чемпіонат світу?

— Я був присутній на матчі 1/8 фіналу проти Панами. Про суперника не скажеш, що він належить до лідерів світового футболу, але в діях синьо-жовтих була якась особлива впевненість. Ось тоді в мене й промайнула думка, що наша збірна може далеко зайти.

— На ваш погляд, який фактор став головним у досягненні цієї перемоги?

— В першу чергу, це максимальна самовіддача гравців і чітке виконання тренерської установки. Це яскравий приклад для всіх наших молодих футболістів, як можна досягати успіху. Немає нічого неможливого.

Але ж Олександр Петраков недаремно відзначає, що це перемога всієї асоціації. Адже він та його команда не мали відмов ні від президента Андрія Павелка, ні від інших керівників. Знаю, були складнощі з організацією контрольного матчу в Україні з командою ПАР перед стартом турніру. Потім уже під час плей-офф була непроста історія з Андрієм Луніним. Чудово, що тренери національної збірної та штаб Олександра Петракова знайшли спільну мову. А за ініціативи Андрія Павелка для Луніна взагалі організували чартер, щоб він устиг на півфінал. Тож я погоджуюся з Петраковим, що ця перемога — це велика командна робота всієї Української асоціації футболу!

— Як думаєте, цей тріумф допоможе в розвитку вітчизняного футболу?

— Хочеться на це сподіватися. Зараз усе має бути спрямовано на розвиток футболу в нашій країні. Дуже слушний період. Наша збірна показала, що й такі держави, як Україна, можуть вигравати великі форуми.

— У цій команді хто вам сподобався найбільше?

— Я зараз не стану когось виділяти, оскільки відмінно спрацював увесь колектив. Будемо вірити, що тріумфатори чемпіонату світу й далі будуть підвищувати свій професійний рівень. А для цього дуже важливо грати в перших командах своїх клубів. Нехай це буде навіть оренда, але практика має бути. І головне — не зазнатися після такого успіху, оскільки в молодому віці подібне трапляється...

— Чи не весь склад команди Олександра Петракова може посилити молодіжну збірну країни. Команда в Руслана Ротаня вимальовується ще та?

— На папері — так. Але тренер повинен правильно все з'єднати. Після успіху на чемпіонаті світу планка для молодіжної та юнацьких збірних країни піднята високо. Восени розпочинається відбірний турнір у молодіжки, і від підопічних Руслана Ротаня чекатимуть гарного виступу.

— На ваш погляд, чи не варто організувати додатковий збір молодіжки в серпні, щоб тренерський штаб познайомився з новими футболістами перед стартом у відборі Євро?

— Обов'язково варто організувати. Потрібно йти назустріч усім наставникам збірних України, адже їхні команди — обличчя нашої країни. Звичайно, кілька зайвих днів для підготовки молодіжній збірній точно не завадять.

НОВИНИ ПО ТЕМІ
13.07.2021 11:00

Мирон Маркевич: «Результат на Євро, поза всяким сумнівом, можна занести збірній України до активу»

Голова Комітету національних збірних команд УАФ Мирон Маркевич вважає,...

01.02.2021 11:00

Мирон Маркевич: «За цікавою роботою не встиг помітити, що мені вже 70»

Сьогодні, 1 лютого, заслуженому тренеру України, голові Комітету націо...

04.01.2021 14:00

Мирон Маркевич: «Хочеться, аби в Лозанні перемогла справедливість»

Голова Комітету національних збірних команд УАФ Мирон Маркевич підбив...

Підписатися на новини