Як Всеукраїнська асоціація футболістів-професіоналів допомагає гравцям у воєнний час

Із моменту повномасштабного вторгнення російської армії в Україну 24 лютого 2022 року життя людей в країні кардинально змінилося. Стосується це й професіональних футболістів.

«Ми не припиняли працювати, ми навіть збільшили кількість наших заходів», — розповів FIFPro Роман Морозов, менеджер із роботи із членами Всеукраїнської асоціації футболістів-професіоналів та футбольними структурами ВАФП. 

Повномасштабне вторгнення почалося всього за кілька днів після щорічного тренувального табору асоціації для футболістів, які не мають чинного контракту та є вільними агентами.

Однією з перших ініціатив ВАФП стала допомога в евакуації гравців та їхніх сімей із зони бойових дій у безпечніші регіони України, а також надання підтримки іноземним гравцям, які виявляли бажання залишити країну. Загалом організація допомогла близько 250 українським та іноземним футболістам. Асоціація зробила це в тісній співпраці з іншими асоціаціями-членами FIFPro.

«Ми також розпочали співпрацю із Всеукраїнською профспілкою спортсменів і активно надавали гуманітарну допомогу професіональним спортсменам, військовим і внутрішньо переміщеним громадянам. Допомога включала в себе засоби особистої гігієни, медичні засоби, медикаменти загального вжитку, засоби догляду за дітьми та продукти харчування», — зазначив Роман Морозов.

ВАФП також надавала юридичну допомогу футболістам клубів, які знялися зі змагань, та консультувала українських гравців, особливо неповнолітніх, які на момент початку війни перебували за кордоном, із питань пошуку клубу чи адаптації до нової реальності.

«Нашим наймасштабнішим завданням у перші тижні була підтримка футболісток ФК «Маріуполь». Ми забезпечили всіх гравчинь та їхні сім'ї житлом, гуманітарною допомогою та продуктами харчування, — сказав Роман Морозов. — Ми постійно підтримуємо зв'язок із маріупольськими футболістками й допомагаємо їм із їхнім проєктом. Вони відкрили невеликий цех із виробництва домашніх напівфабрикатів. У вільний час між тренуваннями футболістки власноруч роблять млинці, котлети та інші популярні страви української кухні. Частина прибутку йде на користь клубу, а решта — людям, які постраждали від війни.

Футбольна кар'єра багатьох гравців серйозно постраждала. Багато хто залишився без роботи, оскільки понад 20 із 72-х професіональних команд зникло з футбольної карти України. Ми сподіваємося, що деякі із цих клубів зможуть узяти участь у змаганнях наступного сезону.

Гравці залишилися не тільки без фінансування, але й без можливості повноцінно тренуватися. Для професіонального спортсмена це справжня катастрофа й загроза для його подальшої кар'єри. Саме тому для нас було так важливо в цей складний період повноцінно організувати масштабний тренувальний табір разом із FIFPro.

У спеціальному тренувальному таборі для вільних агентів узяли участь 32 гравці, що є найбільшим показником за всю історію тренувальних зборів асоціації. Нам вдалося реалізувати все заплановане, незважаючи на численні незручності та перешкоди, спричинені війною: постійні повітряні тривоги, коли гравцям доводилося слухати лекції запрошених гостей, перебуваючи в бомбосховищі, перебої зі зв'язком та водопостачанням, складнощі із забезпеченням гарячим харчуванням через перебої з електроенергією...

Проте ми змогли організувати все на найвищому рівні: сучасні тренувальні бази, кваліфікований та досвідчений тренерський склад, якісне харчування та проживання для футболістів.

Гравці оцінили допомогу нашої асоціації та FIFPro. Вони знову повірили в себе й у власні сили. Найголовніше, що багато хто з них отримав запрошення на перегляд від професіональних клубів. Ми досягли головної мети проєкту й пишаємося цим.

У листопаді ВАФП також вдалося організувати свої загальні збори, які за рекомендацією державних органів було проведено в режимі онлайн. На зборах був присутній представник гравців від кожного клубу. У межах підготовки до з'їзду представники профспілки відвідували гравців клубів ПФЛ та УПЛ.

Незважаючи на складні умови, незважаючи на сирени, відключення електроенергії, зміни в графіках тренувань, вимушене перенесення матчів та інші незручності, ми змогли відвідати 43 професіональні футбольні команди — чоловічі та жіночі; зустрітися з футболістами та надати їм актуальні юридичні консультації або інформацію про такі проєкти, як освіта та розвиток гравців». 

Незважаючи на складну ситуацію в Україні, президент асоціації Ігор Гатауллін відвідував різні заходи FIFPro, у тому числі генеральну асамблею дивізіону «Європа» в Чорногорії та Конгрес FIFPro в Уругваї.

У Чорногорії він звернувся до всіх присутніх із промовою, в якій чітко пояснив важке становище своєї країни та її народу, а також статус гравців і професіонального футболу.

Разом із FIFPro Гатауллін організував спеціальну фінансову підтримку для сімей чотирьох гравців, які загинули під час вторгнення, а також для 37-ми гравчинь, які опинилися в надзвичайно складних обставинах через масштабні пошкодження їхнього житла.

Ігор Гатауллін у своїй промові зазначив: «Від імені ВАФП хочу висловити найщирішу подяку всій родині FIFPro та всім співробітникам FIFPro за всебічну підтримку, яка мотивує та надихає нас у ці складні часи. Ви, міжнародна спільнота, підставляєте дружнє плече, і це саме те, що допоможе нам, українському народу, у нашій відчайдушній та жорстокій боротьбі з агресором».

За матеріалами fifpro.org.

НОВИНИ ПО ТЕМІ
Підписатися на новини