Руслан Ротань: «Нам важливо підготуватися до Олімпійських ігор якомога якісніше»

Напередодні товариського поєдинку з командою Японії U-23 головний тренер олімпійської збірної України Руслан Ротань провів пресконференцію, на якій відповів на запитання журналістів. 

— Яке головне завдання стоїть перед збірною України в прийдешньому матчі?

— Перш за все ми хочемо від нашої країни подякувати народу Японії за те, що, незважаючи на велику відстань між нашими державами, він дуже близький до нас. Японія — одна з перших країн, яка стала разом із нами й надає Україні багато допомоги для боротьби з агресором.  

Щодо питання, та зараз ми розпочинаємо підготовку до Олімпійських ігор. І нам важливо підготуватися до них якомога якісніше. Тому гра зі збірною Японії дуже корисна. Наш суперник — дуже якісна команда. Ми переглядали її матчі. Хочу побажати вашій збірній потрапити на Олімпійські ігри. Ми вболіватимемо за вас, а можливо, і будемо разом в одній групі.

— Розкажіть, будь ласка, як вам вдалося створити таку сильну команду.

— Дякую вам за комплімент і хочу зазначити, що наша нація, і футболісти зокрема, — максималісти. Успіх нашої олімпійської збірної для нас дуже важливий крок уперед. Ми вперше потрапили на Олімпійські ігри, й у нас ще немає досвіду виступів там. Для нашої країни це дуже важливо, але ще важливіше підготуватися до Ігор і добре себе показати. У нас дійсно сильна збірна. Єдина проблема на сьогодні, яку я бачу, це те, що не всі українські клуби готові відпускати гравців. Такого не повинно бути, адже це престиж нашої країни — особливо в такий час. Ми ж будемо намагатися покращити нашу гру, адже є ще куди розвиватися. 

Фото прес-служби УАФ

— Яка у вас кадрова ситуація?

— Ситуація в нас така, що наразі наша перша збірна виступає у кваліфікації Євро-2024, й у ній є гравці олімпійської збірної, яких ми б хотіли бачити на Іграх. До того ж молодіжна збірна зараз гратиме важливий матч відбору європейської першості проти Азербайджану. Тож поєдинок з Японією — напевно, третій у пріоритеті, адже це товариський матч. Попри це, для нас він дуже важливий. У нас є хлопці, які не задіяні в тих офіційних матчах і вперше потрапили в олімпійську команду. Тому можливість поїхати на Олімпійські ігри — це для них великий шанс, і вони на цьому сконцентровані.   

— Як вам працюється з новим президентом УАФ Андрієм Шевченком?

— У нас усе складається добре. Найголовніше, що в нас є комунікація й порозуміння. Пан Андрій добре ставиться до олімпійської збірної й розуміє, що Ігри — це дуже важливі змагання. Ми хочемо подякувати за організацію підготовки команди в Угорщині, де ми мали можливість тренуватися в гарних умовах. Для нас це дуже важливо, адже ця команда тільки зібралася, і для нас ці дні були як ковток свіжого повітря. У нас є діалог з Андрієм Шевченком і є допомога в усіх необхідних нам моментах. Ми вдячні за це Українській асоціації футболу та пану Андрію особисто. 

Нагадаємо, що товариський матч олімпійської збірної України проти команди Японії U-23 відбудеться 25 березня на Kitakyushu Stadium і розпочнеться о 19:15 за місцевим часом (12:15 за київським).

Склад олімпійської збірної України 

Воротарі: Кіріл Фесюн («Колос» Ковалівка), Георгій Єрмаков («Олександрія»).

Захисники: Антон Боль («Зоря» Луганськ), Мар’ян Фарина («Металіст 1925» Харків), Роман Дідик («Рух» Львів), Максим Дячук («Динамо» Київ), Олександр Мартинюк («Олександрія»), Єгор Маценко («Шльонськ», Польща). 

Півзахисники: Ельдар Кулієв («Зіра», Азербайджан), Іван Желізко («Лехія», Польща), Артем Кулаковський, Кирило Сігеєв, Денис Шостак, Артем Шулянський (усі — «Олександрія»), Олександр Назаренко («Полісся» Житомир), Олексій Сич, Олег Федор (обидва — «Рух» Львів), Олексій Кащук («Шахтар» Донецьк).

Нападник: Микола Кухаревич («Суонсі», Уельс).

Нагадаємо, 20 березня Україна дізналася суперників на футбольному турнірі Олімпіади-2024. Перебуваючи в четвертому кошику, вона отримала в опоненти по групі В Аргентину, Марокко та третю команду Азії. Свої матчі квартету синьо-жовті проведуть 24-го, 27-го й 30 липня.

Олімпіада-2024. Чоловічий футбольний турнір

Група А: Франція, США, переможець міжконтинентального плей-оф, Нова Зеландія.

Група В: Аргентина, Марокко, АФК-3, Україна.

Група С: АФК-2, Іспанія, Єгипет, Домініканська Республіка.

Група D: АФК-1, Парагвай, Малі, Ізраїль.

Календар групи В

24.07.2024

Аргентина — Марокко (16:00, Сент-Етьєн)

АФК-3 — Україна (20:00, Ліон)

27.07.2024

Аргентина — АФК-3 (16:00, Ліон)

Україна — Марокко (18:00, Сент-Етьєн)

30.07.2024

Україна — Аргентина (18:00, Ліон)

Марокко — АФК-3 (18:00, Ніцца)

Час початку матчів —  київський. 

Дві найкращі команди групи В за сіткою виходять на представників групи А.

Формат олімпійського турніру традиційний: боротьба в чотирьох групах по чотири команди, по дві найсильніші виходять у плей-оф, потім — чвертьфінали, півфінали, матч за третє місце й фінал (9 серпня, Париж, «Парк де Пренс»).

Нагадаємо, що минулого літа, перемігши Францію (3:1) у чвертьфінальному матчі Євро-2023 (U-21) і здобувши путівку до півфіналу, наша команда досягла історичного успіху — виборола для країни право вперше виступити на футбольному турнірі Олімпіади. Разом з Україною ліцензії на літні Ігри-2024 від Європи в цій дисципліні через молодіжне Євро-2023 здобули збірні Іспанії та Ізраїлю. 

На сьогодні відомі вже 12 учасників чоловічого футбольного турніру Олімпійських ігор 2024 року, які змагатимуться в період із 24 липня до 9 серпня в семи містах Франції: Парижі, Марселі, Ліоні, Бордо, Сент-Етьєні, Ніцці та Нанті. У змаганнях, згідно з регламентом, можуть узяти участь гравці, які народилися після 1 січня 2001 року. Крім того, кожна команда може внести до заявки трьох футболістів, які старші цього віку.

Загалом у турнірі візьмуть участь 16 збірних: Франція — як господар, три команди представлятимуть Європу (Україна, Іспанія, Ізраїль), три — Африку (Марокко, Єгипет, Малі), три — Азію (стануть відомі до 3 травня), дві — Південну Америку (Парагвай, Аргентина), дві — зону КОНКАКАФ (США, Домініканська Республіка), одна — Океанію (Нова Зеландія), також до них приєднається переможець плей-оф між четвертими командами Африки (Гвінея) та Азії.

НОВИНИ ПО ТЕМІ
07.05.2024 16:00

На турнірі за участі олімпійської збірної України змінився склад учасників

Олімпійська збірна України в червні виступить на міжнародному турнірі...

02.05.2024 21:17

Олімпіада-2024. Визначився перший суперник збірної України у футбольному турнірі

20 березня Україна дізналася суперників на футбольному турнірі Олімпіа...

15.04.2024 19:30

Визначився календар матчів олімпійської збірної України на турнірі у Франції

Олімпійська збірна України в червні виступить на міжнародному турнірі...

27.03.2024 14:00

Руслан Ротань: «Результат нас, звісно, засмучує, але цей матч в Японії принесе нам користь»

Головний тренер олімпійської збірної України Руслан Ротань прокоментув...

Підписатися на новини