Олег Walkman Шустенко: «Рано чи пізно збірна України потрапить на чемпіонат світу з електронного футболу»

Менеджер збірної України з електронного футболу в дисципліні FIFA Олег Walkman Шустенко підбив підсумки сезону-2022/2023, в якому синьо-жовті вперше в історії потрапили у плей-оф кваліфікації чемпіонату світу FIFAe Nations Cup 2023 і зупинилися в кроці від виходу на світову першість.

— Я позитивно оцінюю виступ команди в нинішньому сезоні. На фоні всіх попередніх спроб, що були у збірної України з FIFA, це найкращий результат. До того ж наші кіберфутболісти не лише опинилися серед топ-16 колективів Європи, а ще й здобули призові за підсумками плей-оф.

— Чого збірній України не вистачило у плей-оф відбору FIFAe Nations Cup 2023, щоб усе-таки отримати місце у фінальній частині змагань? Чи були в команди якісь труднощі під час підготовки чи все-таки рівень суперників виявився вищим за наш?

— У нас був перший досвід із проведення буткемпу напередодні матчів плей-оф. Щодо умов для підготовки — усе було на високому рівні. Можливо, якби не цей збір, то у збірної могли виникнути проблеми і з виходом із групи до верхньої сітки. Вважаю, що Українській асоціації електронного футболу й надалі потрібно організовувати такі збори. 

Що стосується результатів матчів із Францією та Фінляндією у верхній сітці, то все завершилося закономірно для збірної України. У нас був план на гру, який, на жаль, не спрацював. Це топові команди, і ми поки що дійсно слабкіші за них. Але ми можемо це виправити, і для цього потрібен час.

— У чому секрет успіху нинішнього складу збірної України? Хлопці досить зіграні в парі, опинилися в більш рівних умовах за рахунок низького пінгу чи, можливо, команді десь щастило?

— Немає ніякого секрету. Ці два гравці дуже добре «зматчилися», і завдяки цьому не було ніяких психологічних проблем у колективі. Андрій CIG ST92 Шакалов — індивідуально дуже сильний гравець, який заслуговує грати у фінальних частинах великих змагань. Олександр CIG Grishay Гришай відмінно вписується в ігрову модель команди. Лідерські якості капітана плюс якісна комунікація в збірній принесли результат.

— Збірна взяла участь у трьох етапах кваліфікації і зупинилася лише за крок від фінальної частини FIFAe Nations Cup 2023. Як професіональний кіберфутболіст переживає подібні ситуації?

— Це завжди прикро. Яким би ти не був сильним гравцем, пощастило тобі чи ні. Завжди сумно вилітати за крок від фінальної квоти. Хлопці мріяли потрапити до вирішальної частини чемпіонату світу. Їх навіть не цікавило питання призового фонду. Але, на жаль, цього так і не сталося. Утім, рано чи пізно збірна України потрапить на чемпіонат світу з електронного футболу.

— Як ти оцінюєш прогрес у розвитку кіберфутболу в Україні з огляду на результати відбору до збірної  України восени 2022 року й підсумкові результати команди в сезоні-2022/2023? Це пара топових кіберфутболістів у FIFA на сьогоднішній день? 

— Складно оцінювати, адже через війну багатьом кіберфутболістам зараз не до гри. В індивідуальних змаганнях цього року хоча б до кваліфікацій відібралося лише два гравці — Андрій CIG ST92 Шакалов та Ярослав ECF_BlackStar98x Гурмак. Раніше було набагато більше. Тому з цієї точки зору відбувається регрес.

Що ж стосується змагань у парах, то Україна показала непогані результати. Мова, звичайно, про збірну України з FIFA, а також eClub, де до останнього за квоту боролися Ярослав ECF_BlackStar98x Гурмак та Денис ECF_Phoenix Євтушик.

НОВИНИ ПО ТЕМІ
18.03.2024 12:03

Україна вийшла на чемпіонат Європи з електронного футболу UEFA eEuro 2024

Український кіберфутболіст Андрій CIG_ST92_UA Шакалов виграв групу G к...

21.05.2023 11:48

Збірна України з FIFA не зіграє на FIFAe Nations Cup 2023

У суботу, 20 травня, збірна України з FIFA провела матчі нокаут-раунду...

19.05.2023 21:43

Збірна України з FIFA вийшла до верхньої сітки плей-оф кваліфікації FIFAe Nations Cup 2023

У п’ятницю, 19 травня збірна України з FIFA провела матчі другог...

18.05.2023 21:32

Збірна України з FIFA — четверта після першого дня плей-оф кваліфікації FIFAe Nations Cup 2023

У четвер, 18 травня збірна України з FIFA стартувала в плей-оф кваліфі...

Підписатися на новини