Жіноча Ліга чемпіонів. У сезоні-2023/2024 Україну вперше в історії представлятимуть дві команди: формат змагань

Сезон-2023/2024 у жіночій Лізі чемпіонів УЄФА буде третім у новому форматі — з груповим етапом із матчами вдома та на виїзді за коловою системою.

Нинішній формат Ліги чемпіонів серед жінок виглядає наступним чином.

Система проведення

Головна стадія змагань — груповий етап за участю 16-ти клубів. Команди будуть поділені на чотири квартети, в яких вони із жовтня до грудня проведуть одна з одною по матчу вдома та на виїзді.

Володарі двох перших місць отримають путівки до 1/4 фіналу. У чвертьфіналах та півфіналах команди проведуть по два матчі, фінал складатиметься з одного матчу та пройде в іспанському Більбао.

Чотири команди отримають прямі путівки в груповий етап, а володарі 12-ти місць, що залишилися, будуть визначені у кваліфікації в межах Шляху чемпіонів (сім місць) та Шляху представників ліг (п'ять місць).

Кваліфікація в обох шляхах відбуватиметься однаково. У першому раунді команди змагатимуться у форматі міні-турнірів, переможці яких пройдуть далі. У другому раунді команди розіб’ють на пари, і вони зіграють одна з одною вдома та на виїзді. Якщо набереться понад 50 учасників, у межах Шляху чемпіонів буде проведено попередній раунд, де команди зіграють одна з одною вдома та на виїзді.

Кількість клубів від кожної асоціації

Список учасників складається на основі жіночого клубного рейтингу асоціацій УЄФА на кінець сезону-2021/2022, де Україна посіла 15-ту сходинку.

Топ-6 асоціацій рейтингу — Франція, Німеччина, Іспанія, Англія, Швеція та Чехія — виставлять по три команди.

Наступні 10 асоціацій — Італія, Данія, Нідерланди, Ісландія, Казахстан, Норвегія, Шотландія, білорусь, Україна та Австрія — делегують по дві команди (уперше в історії Україну в єврокубках представлятимуть одразу два учасники). 

Інші асоціації будуть представлені однією командою.

Стадії, з якої команди розпочнуть турнір

Чемпіон ЛЧ-2023 і чемпіони трьох найкращих асоціацій (Франція, Німеччина та Іспанія) відразу потраплять до групового етапу.

Чемпіони інших асоціацій потраплять до Шляху чемпіонів у кваліфікації. Чемпіони асоціацій, що посідають у рейтингу місця із четвертого по шосте (Англія, Швеція та Чехія), розпочнуть турнір із другого раунду, решта, серед яких буде полтавська «Ворскла», — з першого (якщо не проводитиметься попередній раунд, за якого кількість команд, що стартують на цьому етапі, залежатиме від кількості учасників).

Віце-чемпіони шести найсильніших асоціацій (Франція, Німеччина, Іспанія, Англія, Швеція та Чехія) розпочнуть турнір із другого раунду Шляху представників ліг.

Володарі третіх місць цих шести асоціацій, а також володарі других місць наступних 10-ти асоціацій (Італія, Данія, Нідерланди, Ісландія, Казахстан, Норвегія, Шотландія, білорусь, Україна та Австрія) вступлять у боротьбу з першого раунду Шляху представників ліг. Серед них буде і криворізький «Кривбас».

Усі російські клуби від участі в жіночій Лізі чемпіонів сезону-2023/2024 відсторонено.

Підсумкова таблиця та бомбардири чемпіонату України серед жіночих команд

НОВИНИ ПО ТЕМІ
22.01.2024 16:00

Жіноча Ліга чемпіонів. Визначено змагальний графік турніру в сезоні-2024/2025

Жіноча Ліга чемпіонів-2024/2025 буде останнім розіграшем турніру з гру...

07.01.2024 17:00

Україна посідає 13-е місце в таблиці коефіцієнтів УЄФА для жіночих клубів

УЄФА оновив таблицю коефіцієнтів УЄФА для жіночих клубів станом на кін...

14.12.2023 15:00

УЄФА оприлюднив деталі нового формату жіночої Ліги чемпіонів і схему другого євротурніру

Виконавчий комітет УЄФА схвалив нову концепцію розвитку європейського...

12.12.2023 11:25

Українські арбітри працюватимуть на матчі жіночої Ліги чемпіонів

На поєдинку 3-го туру групового етапу жіночої Ліги чемпіонів «Ба...

Підписатися на новини