Микола Костенко: «Усі завдання збору були виконані, але хотілося досягти позитивного результату у спарингах із Португалією»

Головний тренер збірної України з пляжного футболу Микола Костенко підбив підсумки навчально-тренувального збору команди в Португалії.

Із 10-го до 18 квітня збірна України з пляжного футболу на запрошення Португальської футбольної федерації в межах підготовки до нового сезону проводила навчально-тренувальний збір у Португалії. Під час нього синьо-жовті зіграли чотири контрольні поєдинки. 

12-го й 13 квітня підопічні Миколи Костенка й Олександра Корнійчука в Бразі зустрічалися зі збірною Португалії, поступившись їй — 4:7 та 3:7, а 16-го та 17 квітня в Назаре переграли однойменний місцевий клуб — 4:2 та 6:5 відповідно. 

Проведені контрольні матчі та загалом збір у Португаліі для офіційного сайту УАФ прокоментував наставник нашої команди Микола Костенко.

«Щодо тренувального процесу на португальському зборі, то всі завдання, які ставив перед командою тренерський штаб, були виконані. Відзначу, що наш виїзд був розділений, можна сказати, на два етапи. Перший пройшов у Бразі з одним тренувальним та двома ігровими днями. У стартовий день збору ми провели два заняття техніко-тактичної спрямованості, а у дні матчів встигали ще й зранку попрацювати. Тож обидва поєдинки з Португалією наші хлопці проводили під невеличким навантаженням. Це й було одним із завдань — робота на витривалість. 

Звичайно, хотілося досягти у спарингах позитивного результату, адже на зборах у Японії та Омані ми поступилися своїм суперникам. Але, на жаль, у Бразі цього теж зробити не вдалося. Тут є об'єктивні причини, бо в португальців вже розпочалася національна першість, та й разом вони працювали довше, тому їхній ігровий тонус був вищим, ніж у нас. Плюс іще один момент — у Києві ми готувалися в манежі, де розміри майданчика менші, ніж стандартне ігрове поле. Це вплинуло на наші фізичні кондиції, яких трохи не вистачило.

Утім, ми й провели хороший тренувальний процес, і зіграли з однією з найсильніших збірних світу. У неї дуже потужні гравці, такі, як Лео Мартінс, Бе Мартінс та Джордан Сантуш, які є провідними футболістами планети. І хоча Елінтон Андраде залишається основним голкіпером португальців, зараз вони награють ще й молодого хлопця (Педро Мано. — Прим. ред.), який відзначився чудовим володінням м'ячем і забив нам у кожному з матчів. Це виконавець, який може відкрити для португальської команди нові перспективи.

Ми ж перевірили себе, побачили, що є ще над чим працювати, визначилися зі слабкими місцями. Дуже добре, що набули ігрового тонусу, адже на цьому етапі це важливо. Хлопці поставилися до поєдинків із максимальною самовіддачею та мотивацією, боролися до кінця. 

Фото АПФУ

Другий етап нашого збору пройшов у Назаре, де ми перейшли на три тренування на день. Тут і погода була набагато кращою, адже в Бразі дощило, і температура знижувалася до 15—17-ти градусів. У Назаре ж було сонце й 22 градуси — просто чудові умови. Ми проживали на базі серфінгістів за півтора кілометра від міста, що просто ідеально для тренувань та відновлення. 

У перший день були лише заняття, а в другий ми потренувалися, зіграли з місцевою командою, яку перемогли — 4:2, і провели ще й вечірнє тренування. Третій день був побудований за цією ж схемою, і знову ми зустрілися з тією самою командою, вигравши — 6:5. На етапі в Назаре ми працювали над розвитком швидкісної й спеціальної витривалості, тож навантаження на гравців були дуже великі. До речі, у спарингах нам теж було непросто, адже футболісти ФК «Назаре» були проти нас дуже вмотивовані. 

На другому етапі до нас долучився Ігор Борсук, який наразі перебуває у відмінному ігровому та фізичному стані. Це справжній капітан команди, професіонал із великої літери, який додав нам позитивних емоцій. Загалом збір вийшов гарним, у чудових умовах, для тренера — просто мрія. Підкреслю ще раз — найголовніше, що всі основні завдання ми виконали, й обійшлося без жодного травмованого гравця», — сказав Микола Костенко.

Фото АПФУ

Також наставник збірної України окреслив найближчі плани команди: «На превеликий жаль, ми працювали, враховуючи, що відбір до світової першості 2023 року відбудеться на початку травня. Однак BSWW перенесла його на липень. Тому на зборі в Португалії ми дещо змінили стратегію підготовки до сезону й зараз будемо коригувати плани роботи в Києві. 

Цього тижня хлопці відпочивали, а вже наступного вони розпочнуть тренування в підтримувальному режимі, тричі на тиждень. Це триватиме трохи менше місяця, а потім ми перейдемо до цілеспрямованої підготовки до Європейських ігор. Також у середині травня плануємо проведення Кубку Євгена Рябчука й участь наших гравців у матчах на Кубок Києва».

Нагадаємо, що першим офіційним турніром для підопічних Миколи Костенка й Олександра Корнійчука стануть Європейські ігри в Кракові (26—30 червня).

НОВИНИ ПО ТЕМІ
14.03.2024 12:00

Збірна України з пляжного футболу перебуває в топ-20 світового рейтингу

Всесвітня організація пляжного футболу (BSWW) оновила рейтинг чоловічи...

23.12.2023 16:41

Визначилися найкращі гравці українського чоловічого та жіночого пляжного футболу у 2023 році

Асоціація пляжного футболу України визначила трійки найкращих грав...

14.12.2023 17:15

Визначено найкращого гравця пляжного футболу України 2023 року

За підсумками сезону Асоціація пляжного футболу України визначила...

12.12.2023 15:01

2023: підсумки року для чоловічої збірної України з пляжного футболу

2023 року чоловіча збірна України з пляжного футболу взяла участь у кі...

Підписатися на новини