«Лише абсолютна прозорість і контрольованість ситуації на ЗАЕС може гарантувати повернення до ядерної безпеки». Звернення Президента України Володимира Зеленського

Президент України Володимир Зеленський звернувся до народу, розповівши про роботу над направленням місії МАГАТЕ на Запорізьку атомну станцію та про дипломатичні зусилля в інтересах нашої держави.

«Українці! Українки!

Цими днями дуже активна дипломатія в інтересах нашої держави. По-перше, сьогодні у Софії Київській відбулася церемонія вручення вірчих грамот новими послами іноземних держав, які прибули працювати в нашу столицю. Повноцінна робота посольств, присутність послів у Києві — це одне з важливих підтверджень міцності нашої держави, української здатності боротись і перемагати. Вже 55 дипломатичних представництв відновили роботу. А сьогодні вірчі грамоти вручили нові посли Бельгії, Іспанії, Киргизстану та Румунії.

По-друге, в Україну вже прибув Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш. Працюватимемо над необхідними для України результатами.

По-третє, українські дипломати, наші атомники й МАГАТЕ — у постійному контакті, зараз вони працюють над направленням місії МАГАТЕ на Запорізьку атомну станцію. Лише абсолютна прозорість і контрольованість ситуації на ЗАЕС і навколо неї для Української держави, для міжнародної спільноти, для МАГАТЕ може гарантувати поступове повернення до нормальної ядерної безпеки.

Російська армія повинна відійти з території АЕС і всіх сусідніх районів, забрати свою військову техніку зі станції. Це має відбутися без жодних умов і якнайшвидше. Україна готова забезпечити належний контроль з боку МАГАТЕ, і відповідна місія може бути направлена на Запорізьку станцію в легальний спосіб, дуже швидко й максимально ефективно.

Сьогодні зробив дуже важливе звернення до університетських спільнот, журналістів і політичних кіл Чилі та загалом Латинської Америки. Це непростий напрямок зовнішньої політики — багато речей там ми робимо зараз фактично з нуля. Працюємо не лише на політичному рівні, а й налагоджуємо зв’язки безпосередньо із суспільствами країн цього регіону. Закликав чилійців та всіх людей у Латинській Америці, які цінують свободу, поширювати правду про російську війну проти нашої держави й підтримувати санкційну політику, спрямовану на те, щоб держава-терорист платила якнайвищу ціну за терор.

Увечері підписав нові укази про нагородження наших воїнів. 230 військовослужбовців Збройних cил України відзначені державними нагородами, з них 43 — посмертно. Також державними нагородами відзначені 24 співробітники Головного управління розвідки Міністерства оборони України.

Усі наші воїни — наша армія, наша розвідка, прикордонники, Нацгвардія, СБУ й усі, хто залучений до захисту нашої держави й людей, роблять усе можливе, щоб бити російських терористів і щоб виштовхувати їх з української землі.

Авдіївський напрямок, Бахмутський, Харківщина, деякі інші напрямки — там зараз найважчі бойові дії. Я вдячний кожному й кожній, хто витримує цей тиск, хто боронить позиції та допомагає нашим воїнам. У Запорізькій області, у деяких районах півдня країни окупанти намагаються покращити своє становище, але стратегічно це безнадійно для них. Українські воїни крок за кроком знищуватимуть потенціал окупантів, і настане день, коли ворог згине і на Запоріжжі, і на півдні, і на сході країни, і в Криму. Окупанти згинуть, як роса на сонці, і наша оборона є й буде цим сонцем.

Вічна слава всім, хто захищає Україну!

Вічна вдячність усім, хто зосереджено й у справжньому українському єднанні допомагає нашим людям!

Слава Україні!»

НОВИНИ ПО ТЕМІ
14.02.2024 09:00

Генеральний штаб ЗС України: оперативна інформація щодо російського вторгнення (станом на 6:00 14.02.2024)

До вашої уваги — оперативна інформація Генерального штабу Збройн...

13.02.2024 09:16

Генеральний штаб ЗС України: оперативна інформація щодо російського вторгнення (станом на 6:00 13.02.2024)

До вашої уваги — оперативна інформація Генерального штабу Збройн...

Підписатися на новини