Олександр Косенко: «Срібні медалі — це непоганий результат. Однак хотілося б більшого»

Головний тренер збірної України з футзалу Олександр Косенко поділився планами команди на майбутнє та прокоментував успішний виступ вітчизняних студентів на ЧС-2022.

Нещодавно в португальських Бразі та Гімарайнші пройшов чемпіонат світу з футзалу серед студентських команд. Чоловіча збірна України стала срібним призером змагань, поступившись у фіналі Бразилії.

Тренером українських студентів на ЧС-2022 був Олександр Косенко, керманич національної збірної з футзалу. Його коментар після турніру наводить прес-служба Асоціації футзалу України.

— Олександре Петровичу, студентська збірна України посіла на чемпіонаті світу друге місце. Які враження залишилися від турніру та які підсумки виступу команди ви могли б підбити?

— Вважаю, що хлопці заслуговували на перемогу. Це моя особиста думка. Передусім, зважаючи на те, як проходила фінальна зустріч. Команда проявила неймовірні емоції, самовідданість і майстерність. Також ми забивали дійсно чудові голи. На превеликий жаль, не склалося. Срібні медалі — це непоганий результат. Однак хотілося б більшого. Навіть якщо аналізувати перший матч проти Бразилії, хлопці чіплялися за рахунок, але ближче до завершення зустрічі було зрозуміло, що зіграти бодай унічию не вийде. Натомість весь другий поєдинок ми вели в рахунку й були ближчими до перемоги. Тож справді дуже прикро, що не зуміли здобути золоті нагороди.

— Чого не вистачило для перемоги у фіналі?

— Напевно, річ у тім, що проти нас грала збірна Бразилії. Це дійсно сильний суперник, який перебуває на високому рівні. Як на мене, ця команда гідно боролася б на будь-якому форумі. Наші хлопці виклалися на повну.

— Чим відрізнялися між собою два матчі проти Бразилії?

— Різниця насправді є великою. Перед поєдинком на груповому етапі ми вже обіграли збірну Словаччини й мали попереду матч проти Оману. Звичайно, грали на перемогу й у першій зустрічі. На жаль, не вийшло. Перед фіналом краще розібрали свої помилки в поєдинку із суперником. Знали, над чим треба працювати.

— За підсумками турніру відзнаку MVP отримав Андрій Мельник, а Олександра Сухова визнали найкращим воротарем. Наскільки приємно мати одразу двох номінантів у складі своєї команди?

— Насправді багато хлопців заслуговували бути відзначеними в різних номінаціях. Приємно, що впродовж турніру до нас підходили представники футзальної спільноти з різних країн і цікавилися українськими гравцями. Це показник того, що команда зуміла добре себе проявити й продемонструвала найкращі якості. Вдала гра стала причиною того, що хлопців відзначили організатори турніру, спеціалісти та просто вболівальники. Заради цього вони й виходять на паркет.

— Для вас матчі студентського чемпіонату світу стали першими в якості головного тренера після початку повномасштабного вторгнення росії. Наскільки змінилося ставлення до України за кордоном?

— Звичайно, до нашої країни прикуто більше уваги. Підтримка дуже велика. Люди з інших команд підходять і цікавляться станом справ. Це надихає. Однак хочеться, щоб війна закінчилася якомога швидше. Звичайно ж, нашою перемогою!

— Чи взяв тренерський штаб національної збірної України на олівець когось із гравців за підсумками турніру?

— Усі футзалісти, які потрапили до складу студентської збірної або виступають в юнацькій збірній, усе одно перебувають у полі нашого зору. Дійсно, переважна більшість хлопців зі студентської збірної не мали досвіду виклику до національної команди. Однак якщо ми звернули на них увагу, то розглядаємо не просто щоб привезти на чемпіонат світу серед студентських збірних, зіграти та забути. Розуміємо, що треба працювати на перспективу. У всіх є рівні шанси на те, аби потрапити до національної збірної.

— Нещодавно було оприлюднено календар матчів національної збірної України в основному раунді європейської кваліфікації чемпіонату світу-2024. Що скажете про групу, в якій гратиме наша команда?

— Звичайно, збірна Нідерландів певною мірою стала для нас принциповим суперником після останнього Євро. Хочеться його обіграти. Збірна Косова також нам добре знайома. Вони також мають достатньо матеріалу, щоб проаналізувати нашу гру. Ми будемо готуватися й намагатимемося відштовхуватися від власної гри.

— Як триватиме підготовка збірної України до офіційних матчів?

— Під час вересневого вікна УЄФА плануємо провести збір і два товариські поєдинки.

НОВИНИ ПО ТЕМІ
24.07.2022 23:41

Чоловіча студентська збірна України з футзалу стала срібним призером ЧС-2022

У португальських Бразі та Гімарайнші завершився чемпіонат світу з...

23.07.2022 23:10

Чоловіча студентська збірна України з футзалу пробилася до фіналу ЧС-2022

У португальських Бразі та Гімарайнші продовжуються поєдинки чемпі...

22.07.2022 23:01

Чоловіча студентська збірна України з футзалу впевнено вийшла до півфіналу ЧС-2022

У португальських Бразі та Гімарайнші продовжуються поєдинки чемпі...

20.07.2022 18:40

Чоловіча студентська збірна України з футзалу зіграє у чвертьфіналі ЧС-2022

У португальських Бразі та Гімарайнші продовжуються поєдинки чемпі...

Підписатися на новини