Андрій Шевченко: «Наш план на гру з Францією спрацював»

Головний тренер національної команди України Андрій Шевченко відповів на запитання ЗМІ на прес-конференції після матчу зі збірною Франції, в якому його підопічні вибороли нічию на полі чинного чемпіона світу.

— Це була хороша для нас гра, — сказав наставник синьо-жовтих. — Ми виконали план, уперше грали за такою схемою. Було дуже складно, оскільки ми мали замало часу на підготовку. Я хочу подякувати своїм футболістам за докладені ними зусилля й командну гру. Вони витратили багато енергії, але це єдиний спосіб зупинити настільки талановиту команду, як Франція. Для нас це дуже хороший результат — здобути сьогодні одне очко.

Фото Павла Кубанова

— У збірної Франції було багато фолів. Чи означає це, що ваш план на гру спрацював?

— Ми давно готувалися до цієї зустрічі, дуже добре вивчали суперника. Товариський матч теж допоміг, дав нам інформацію, що розкриватися й грати у відкритий футбол із Францією на сьогодні рівноцінно самогубству. Ми постаралися зіграти компактно, створити певний тиск на м'ячі, закрити найгостріших футболістів суперника, зокрема, Киліана Мбаппе. Він дуже добре атакує в просторі, постійно змінює фланги, але сьогодні менше це робив. Сьогодні Мбаппе діяв зліва, тому ми поставили проти нього більше гравців. Один постійно пресингував, а другий закривав простір. План удався, дякую нашим футболістам за виконану роботу.

— Чому ви випустили на заміну більш атакувальних Коваленка й Зубкова за рахунку 1:1?

— Ми спробували випускати швидких гравців, добре розвинутих фізично, які можуть тримати цей рівень. Я вважаю, що в Коваленка дуже хороші перспективи. Ми побачили, що Сидорчук втомився, Шапаренко почав скаржитися на ушкодження. Ми випускали гравців, які могли тримати цей ритм. Мораес вийшов, дуже сильно допоміг, чіплявся за м'ячі. Сьогодні була командна гра.

Фото Павла Кубанова

— Чому сьогодні з капітанською пов'язкою вийшов Зінченко? Чи впорався він із завданням?

— Хочу привітати Олександра — перша його гра в статусі капітана! Він упорався із завданням, як і всі хлопці.

— Чи задоволені ви діями трьох своїх центрбеків?

— У перші 30 хвилин у нас були деякі проблеми. Ми зробили певні корекції по позиціях, особливо щодо контролю м'яча. Дуже складно впроваджувати нову систему без тренувань. Ми провели лише одне заняття. Ми багато працювали з відеоматеріалами, щоб надати гравцям якомога більше інформації. Я думаю, футболісти все зробили дуже добре.

— Наскільки важливими були поразки в Лізі націй-2020/2021? Чи допомогли вони підготуватися до сьогоднішньої гри?

— Безумовно, минулорічні товариські матчі й Ліга націй дали нам інформацію. Ми використовували велику кількість виконавців, задіяли молодих футболістів. Я ніколи не боюся ризикувати, брати відповідальність, тому що це єдиний спосіб дивитися гравців. Ми зібрали достатньо інформації. Ми весь час у пошуку, тому що потребуємо хороших і якісних футболістів.

— Ярмоленко й Циганков не змогли допомогти збірній України. Ви тому вибрали таку тактичну схему?

— Ні, ми зробили цей вибір перед грою. Нам потрібно було перекривати простір позаду. Якби ми залишали талановитих французьких гравців один в один, то отримали б багато проблем. Це був єдиний шлях збалансувати склад, зробити компактним простір між лініями. Завжди один пресингував, а інший прикривав. Це був наш план на гру. Звичайно, Ярмоленко й Циганков дають нам набагато більше опцій. Ми могли б зробити заміни в кінці поєдинку, оскільки це дуже кваліфіковані футболісти. Але ми маємо у своєму розпорядженні тих гравців, яких маємо.

Фото Павла Кубанова

— Як ви прокоментуєте вибір Бущана на воротарську позицію?

— У нас достатньо хороших голкіперів. Будь-який із них міг би зіграти. У Бущана трошки більше досвіду. Він пропустив тут сім м'ячів, і з точки зору психології можна було дати йому шанс. Я бачив, що Георгій готовий до цієї гри краще. Усе-таки в «Динамо» на тлі матчів чемпіонату України є психологічна перевага.

— Кому першому спав на думку такий план на гру?

— Якщо ми приймаємо якесь рішення, то завжди робимо це разом. Це спільна робота тренерського штабу.

— Здалося, що в контратаках збірна України не доводила справу до логічного завершення.

— Я думаю, що ті продовження контратак, які в нас були, більше пов'язані з якимось технічним браком. Відпрацьовуючи стільки в обороні, ти недостатньо свіжий у своїх рішеннях під час контратак. Були непогані продовження. Десь хлопці втомилися, приймали неправильні рішення. Це нормально. У нас було багато шансів, але допускалися технічні помилки. Ти завжди втрачаєш багато енергії, коли пробігаєш велику дистанцію. Французька команда відправляла в атаку багато футболістів, відкривала для нас простір...

НОВИНИ ПО ТЕМІ
28.03.2024 15:07

Андрій Шевченко: «Ми вірили в нашу перемогу»

Президент Української асоціації футболу Андрій Шевченко прокоментував...

16.03.2024 09:00

Андрій Шевченко поспілкувався зі збірною України U-17, що вийшла на Євро-2024

15 березня президент УАФ Андрій Шевченко поспілкувався з гравцями та т...

05.03.2024 13:21

Президент УАФ Андрій Шевченко відвідав тренування збірної України, складеної з гравців з ампутацією кінцівок

Президент Української асоціації футболу Андрій Шевченко відвідав занят...

Підписатися на новини