Олег Протасов: «Використання системи VAR змінило підходи до оцінки ігрових ситуацій, й усім нам потрібно до цього звикнути»

10 березня в Будинку футболу відбулося засідання Комітету професіонального футболу УАФ, присвячене поновленню змагань у чемпіонаті та Кубку України.

Головуючим на засіданні був перший віце-президент УАФ Олег Протасов, який поділився із журналістами офіційного сайту Української асоціації футболу своїми враженнями від роботи комітету.

— На мою думку, зустріч була продуктивною, — сказав Олег Валерійович. — Ми заслухали керівників УПЛ та ПФЛ, структурних підрозділів УАФ. Члени комітету, що працюють у клубах, мали змогу обговорити свої питання з представниками асоціації. Чимало питань було до голови комітету арбітрів Лучано Лучі, який також брав участь у засіданні.

— Тема арбітражу в останні дні набула широкого резонансу — представники клубів у вітчизняних ЗМІ дають чимало коментарів, президент «Олімпіку» взагалі здивував громадськість своєю нестриманою поведінкою…

— У футболі тема арбітражу дуже часто викликає суперечливі емоції. Україна не є виключенням. Але неприпустимо, коли при оцінці роботи арбітрів емоції починають виходити на перший план. Давайте спробуємо поговорити про стан справ у нашому суддівстві без емоцій.

Упевнений, ніхто не буде заперечувати, що протягом останніх п’яти років у спільноті футбольних арбітрів України відбулися суттєві зміни. Зокрема, радикально оновлено суддівський корпус. Так, наших арбітрів-чоловіків поки що немає серед тих, хто проводить міжнародні матчі на найвищому рівні. Але не слід забувати, що ситуація з підготовкою вітчизняних рефері не змінювалася десятиліттями. При цьому на внутрішній арені через заангажоване суддівство з ручним управлінням постійно виникали гучні скандали.

В останні роки Лучано Лучі кардинально змінює ситуацію. Комітет арбітрів Української асоціації футболу нарешті наважився на радикальне оновлення та омолодження суддівського корпусу.

Крім того, арбітри отримують всебічну технічну допомогу від Української асоціації футболу — наприклад, усі рефері УПЛ і ПФЛ забезпечені необхідним екіпіруванням. Також УАФ працює над тим, щоб підвищити арбітрам заробітну плату. І тут ми намагаємося знайти спільну мову з клубами УПЛ та ПФЛ.

Фото Павла Кубанова


— Крім оновлення та омолодження судівського корпусу, на заслугу Лучано Лучі потрібно поставити впровадження в українському футболі системи VAR. Адже саме італійський фахівець був першим сертифікованим інструктором із навчання VAR в Україні.

— Так, згоден, окремо потрібно відзначити досягнення українського арбітражу в частині впровадження технології VAR. Перша група наших рефері ще 2019 року успішно завершила навчання, і протягом 2020 року VAR працював на матчах УПЛ, ПФЛ і поєдинках Кубку України.

У вересні минулого року завершилася друга хвиля навчання арбітрів VAR, і продовжується реалізація програми, яка передбачає охоплення цією технологією всіх матчів УПЛ.

Відповідна кваліфікація дозволяє нашим рефері отримувати призначення на поєдинки міжнародних турнірів, які відбуваються під егідою УЄФА. Зокрема, досягненням минулого року стало перше в історії призначення жіночої бригади арбітрів на чолі з Катериною Монзуль на матч Ліги націй. Упевнений, це лише початок справжнього становлення українського арбітражу.

Так, використання системи VAR змінило підходи до оцінки ігрових ситуацій, й усім нам — гравцям, тренерам, функціонерам, уболівальникам — потрібно до цього звикнути. Але без цієї технології наш футбол, наші рефері, наші клуби не матимуть жодних перспектив на міжнародній арені. Можливо, потрібно більш детально розповідати представникам клубів про зміни та доповнення правил, трактування тих чи інших ситуацій. Таке навчання проводять з арбітрами, але, схоже, потрібно робити це і з представниками клубів. У тому числі — із футболістами та тренерами.

Але в будь-якому випадку потрібно контролювати свої емоції. Я сам був гравцем, тренером, зараз працюю функціонером. Для мене, як і для будь-якого представника футболу, є неприпустимим, коли президент клубу з погрозами вривається в суддівську в перерві, після матчу, а потім коментує дії арбітрів нецензурними виразами, і це чує вся країна. Я вже не говорю про те, що діти та підлітки, які дивляться футбольні матчі разом із батьками, дізналися чимало нових слів. І про яку повагу до футболу ми в такій ситуації можемо говорити?

— Чому, на вашу думку, представники клубів обрали форму публічного спілкування замість того, щоб зібратися разом та обговорити проблеми і шляхи їхнього вирішення? 

— Про це краще запитати в самих представників клубів. Я вкотре звертаюся до всіх, хто має відношення до нашого футболу. Невже комусь із представників команд було відмовлено в зустрічі в Будинку футболу? Невже не можна шукати вирішення проблем цивілізованим шляхом, а не принижувати український футбол брудними лайками?

Як відомо, комітет з етики та чесної гри вже розпочав перевірку щодо висловлювань президента ФК «Олімпік». 11 березня КДК УАФ буде розглядати порушення, які зафіксовані в рапортах офіційних осіб матчу «Олімпік» — «Шахтар».

Також окремо хотів би звернути увагу на неприпустимість тиску на комітет арбітрів будь-якої національної асоціації — не тільки української — із боку представників команд. На цьому на зустрічі ще раз наголосив Лучано Лучі. Наша асоціація багато років тому підписала Конвенцію з арбітражу. ФІФА та УЄФА дуже ретельно стежать за іі порушеннями. І якщо таки факти буде підтверджено, це може загрожувати національній асоціації великими проблемами.

Зокрема, платежі солідарності, яки клуби отримують від УЄФА та витрачають на розвиток дитячо-юнацького футболу, виплачуються лише за умови дотримання національною асоціацією всіх підписаних конвенцій. Між іншим, усе це Лучано Лучі вчора пояснював представникам клубів — що систематичне порушення Конвенції з арбітражу взагалі може призвести до відсторонення клубних і збірних команд від участі в змаганнях під егідою УЄФА та ФІФА. І мені здалося, що представники клубів дослухалися до цих аргументів.

Тому ще раз підкреслюю: особисто я й усі керівники УАФ — за цивілізоване, згідно з регламентними нормами, вирішення будь-яких проблем, які виникають у нашому футболі.

НОВИНИ ПО ТЕМІ
01.08.2023 10:08

Олег Протасов: «Матчі чемпіонату демонструють світові нескореність та переможний дух нашої держави»

Перший віце-президент Української асоціації футболу Олег Протасов прок...

Підписатися на новини