Згадуємо Валерія Онуфера: сьогодні 10 років від дня смерті арбітра першого в історії незалежної України офіційного матчу

10 років тому, 21 лютого 2011 року, після тривалої хвороби пішов із життя Валерій Онуфер — знаний український футбольний рефері.

Один із найавторитетніших представників українського суддівського корпусу народився 10 лютого 1954 року в Сталіно (таку назву носило тоді місто Донецьк), де на шахті працював його батько. Протягом кар’єри футболіста, яку довелося передчасно завершити через травму, він виступав за дублюючий склад львівських «Карпат» та збірну Закарпатської області.

Кар’єру арбітра Валерій Онуфер розпочав ще за часів СРСР, працював на матчах чемпіонату та Кубку Союзу. Згодом виявився причетним до унікальної події: 10 лютого 1992 року саме Валерій Георгійович провів поєдинок 1/32 фіналу Кубку України між командами «Поділля» (Хмельницький) — «Буковина» (Чернівці), який відбувся кількома годинами раніше за решту матчів цієї стадії й тому став першим офіційним після переходу українського футболу на самостійні рейки.

У подальшому Валерій Онуфер, який протягом суддівської кар’єри представляв Ужгород, завдяки висококваліфікованій роботі на поєдинках різного рівня заслужив визнання як один із кращих і найавторитетніших рефері країни, провів чимало відповідальних ігор чемпіонату та Кубку України, у тому числі — фінал кубкового розіграшу 2000 року «Динамо» (Київ) — «Кривбас» (Кривий Ріг), отримав статус арбітра ФІФА, працював на міжнародних матчах за участю клубів та збірних. Після закінчення 2000 року суддівської кар’єри працював інспектором асоціації.

НОВИНИ ПО ТЕМІ
13.04.2024 13:25

У Будинку футболу відбулися семінари арбітрів та асистентів арбітра

9 квітня в Будинку футболу відбувся семінар арбітрів та асистентів арб...

20.03.2024 14:43

Навчально-методичний семінар арбітрів футзалу під егідою ФІФА відбувся у Львові

У Львові від 17-го до 20 березня проходив триденний навчально-методичн...

04.03.2024 19:38

У березні заплановано заходи Комітету арбітрів УАФ

Визначено дати заходів для українських арбітрів, які відбудуться найбл...

23.10.2023 12:43

Представники України працюватимуть на матчах основного раунду Ліги чемпіонів із футзалу

Два українці отримали призначення на матчі основного раунду Ліги чемпі...

Підписатися на новини