Андрій Шевченко: «Не вистачало реалізації. Команда створила достатньо моментів, ми могли вирівняти гру»

Головний тренер національної збірної України Андрій Шевченко прокоментував поразку своїх підопічних у матчі з командою Німеччини.

У черговому поєдинку Ліги націй синьо-жовті в Лейпцигу поступилися підопічним Йоахіма Льова — 1:3. Після завершення зустрічі наставник нашої збірної Андрій Шевченко прокоментував такий результат.

Чого сьогодні не вистачало збірній України?

— У першу чергу вплинула ситуація, в яку ми потрапили. Ми — єдина команда, яка дуже сильно страждає від ситуації з коронавірусом починаючи із жовтневих ігор і до сьогоднішньої. Наступний матч, зі Швейцарією, буде вирішальним, а ми перебуваємо в підвішеному стані. Сподіваємося, що втрат більше не буде. У нас є можливість довикликати футболістів. Завтра вранці з Києва прилетить літак для того, щоб забрати наших інфікованих гравців, тож ми над цим подумаємо.

Сьогодні не вистачало реалізації. Команда створила достатньо моментів, ми могли вирівняти гру. Також у нас зараз бракує запасних, щоб конкурувати з такими командами, як Німеччина. У нас не було можливості поставити оптимальний склад та зробити заміни на підсилення гри. Ми практично грали одним складом. Наприкінці зустрічі ми зробили заміни, виходячи з результату та наступного поєдинку. Потрібно було дати гравцям відпочити, оскільки в тих самих Зінченка й Маліновського були травми. Вони на жилах догравали матч. Ми замінили Зінченка, Степаненка. Усе одно я задоволений командою, вважаю, що вона зіграла дуже добре, враховуючи обставини, які склалися. Ми створювали моменти, не відмовлялися від наших принципів, було дуже багато цікавих продовжень, але не вистачило реалізації.

Давно ми не бачили в центрі поля трикутник Зінченко Степаненко Маліновський. Як оціните ігровий тонус цих виконавців?

— Вони не мали достатньої ігрової практики через травми та COVID-19. Сьогодні моментами вони діяли дуже добре, моментами помилялися. Все ж таки ми давно не грали з таким складом у центрі поля. У деяких епізодах хлопці недогравали. У свою чергу Німеччина була дуже підготовлена, у німців давно поставлена система гри. Хоч у них і молода команда, проте гравці мають досвід матчів у бундеслізі, багато хто виступає у провідних клубах. Це дає їм можливість варіювати склад, робити заміни на підсилення. І все ж я вважаю, що ми провели хороший поєдинок, було багато позитивних моментів.

Марлос і Жуніор Мораес зіграли вже чимало матчів за збірну, однак забили лише один м'яч на двох. Що з ними відбувається?

— Десь не вистачає реалізації. Марлос провів хороший поєдинок, грав цікаво, мав кілька моментів, влучив у стійку. Ми повинні дотримуватися своєї структури гри, створювати моменти. Будемо сподіватися, що наша реалізація покращиться.

Мораес досі не забивав за збірну. Можливо, варто дати шанс комусь іншому?

— Якщо ми згадаємо наш матч зі Швейцарією, то Мораес не забив, але зіграв дуже важливу роль у нашій перемозі. Футболісти атаки приносять велику користь, граючи на команду. Як головний тренер я завжди спостерігаю за кандидатами до збірної. Якщо я побачу, що хтось із них готовий конкурувати на даному рівні… Я з легкістю викликаю гравців, надаю їм шанс. На даний момент ми перебуваємо в постійному пошуку. Конкуренція завжди матиме місце. На поле виходитимуть ті, хто її виграватиме.

Наскільки ви задоволені грою Олександра Зінченка, зважаючи на його помилки в епізодах із пропущеними голами?

— Помилки мали місце. Проте Зінченко на початку матчу отримав травму, було помітно, що він грає з певними обмеженнями. У нього були цікаві моменти в плані креативу. Ми грали з дуже хорошою командою. Німці також помилялися, і в середині поля теж. Із цього й складається футбол. Просто ми були покарані за наші помилки, а власні моменти не реалізували.

Чи не було у вас бажання здивувати Йоахіма Льова в тактичному плані?

— Я думаю, що наша збірна доволі впевнено провела обидва поєдинки з Німеччиною. У нас був ряд виконавців, які не могли сьогодні вийти на поле, підсилити гру по ходу. Місцями ми повинні були оборонятися, відходити на свою половину. Але коли ми тримали м’яч, то намагалися маневрувати, грати поміж лініями, у нас були цікаві комбінації. Ми постійно міняли діапазон наших атак, не лише через довгі паси, а й грою через середину. Я вважаю, що за рахунок цього ми створили дуже багато проблем та головного болю німцям. Подивимося, що скаже після матчу Йоахім Льов. Я вітаю суперника із заслуженою перемогою.

Чого не вистачає нашим захисникам, щоб упевнено протистояти гравцям нападу таких команд, як Польща та Німеччина?

— Наші футболісти отримують величезний досвід, граючи у вищому дивізіоні Ліги націй проти таких суперників. Якщо ви подивитеся на лінію оборони, на те, скількох гравців ми там використали останнім часом, то зрозумієте, яка в нас молода команда на підході. Правий захисник, правий центральний захисник прийшли з молодіжної команди. У захисті виходили й інші молоді виконавці. Ми перебуваємо в пошуку. Незважаючи на те, що ми протистоїмо дуже хорошим колективам, ми йдемо на ризик, даємо проявити себе молодим гравцям. Вони отримують досвід у цих іграх. 

— Чи стежите ви за Дмитром Чигринським?

— Я його дуже добре знаю, знаю про його характеристики. Але ми будуємо молоду команду. Я повинен дивитися в майбутнє. За кілька місяців у нас починається відбір на чемпіонат світу, далі — чемпіонат Європи. Це серйозна дистанція у футболі. Нинішня команда сильно змінилася порівняно з тією, що пробивалася на Євро-2020.

Наскільки важко було підготувати команду до гри?

— Зранку була нервова ситуація, оскільки нам довелося здавати повторні тести на коронавірус. Була невизначеність щодо можливих нових позитивних результатів, що не могло не вплинути психологічно. Проте хлопці дуже добре готувалися до матчу. Я думаю, що ми постаралися виставити оптимальний склад, який міг би протистояти такому супернику.

Як ви оціните атаку збірної Німеччини? Чи можна з такою атакою виграти чемпіонат Європи?

— Це дуже швидкі гравці, які добре маневрують, змінюють діапазон своїх дій. Вони можуть атакувати і з флангу, і з середини. У Німеччини здорово поставлена командна гра. У нас виникали труднощі при втраті м’яча, коли суперники отримували простір. За рахунок індивідуальних дій та високої швидкості німці створювали для нас великі проблеми. У них чудова молода команда, яка може ставити перед собою найвищі цілі.

НОВИНИ ПО ТЕМІ
28.03.2024 15:07

Андрій Шевченко: «Ми вірили в нашу перемогу»

Президент Української асоціації футболу Андрій Шевченко прокоментував...

16.03.2024 09:00

Андрій Шевченко поспілкувався зі збірною України U-17, що вийшла на Євро-2024

15 березня президент УАФ Андрій Шевченко поспілкувався з гравцями та т...

05.03.2024 13:21

Президент УАФ Андрій Шевченко відвідав тренування збірної України, складеної з гравців з ампутацією кінцівок

Президент Української асоціації футболу Андрій Шевченко відвідав занят...

Підписатися на новини