Кубок України. У фіналі «Динамо» перемогло «Ворсклу» в серії пенальті та стало 12-разовим володарем трофея

У Харкові відбувся фінальний матч розіграшу Кубка України-2019/2020. Цікавий та напружений поєдинок після нічиєї в ігровий час завершився серією післяматчевих пенальті, які краще виконали футболісти біло-синіх.

Незважаючи на статус аутсайдерів матчу, полтавці розпочали гру впевнено та повели в рахунку після вдалого розіграшу кутового. Кане виконав кручену передачу на лінію воротарського, Сидорчук невдало спробував перервати політ м’яча, і Степанюк, який опинився в нього за спиною, із близької відстані пробив повз Бущана.

Фото Павла Кубанова

Забивши, підопічні Юрія Максимова намагалися й надалі спокійно тримати м’яч, виходячи з оборони здебільшого через пас. Але тиск біло-синіх поступово ставав усе потужнішим. На 15-й хвилині Сирота, який проводив усього лише другий офіційний поєдинок за «Динамо», також після кутового завдав удару головою під поперечину, і «Ворсклу» врятувала лише чудова реакція Різника. Небезпечно, але трохи невлучно пробивав Де Пена, а на 26-й хвилині Вербич, який діяв на позиції форварда, після передачі Миколенка не зумів переграти Різника, пробивши в голкіпера з кількох метрів.

Фото Павла Кубанова

Та вже за дві хвилини словенець реабілітувався. Сидорчук подав із правого флангу, Де Пена головою виконав скидку на Вербича, і той із розвороту зрівняв рахунок. 1:1. Поступово перевага «Динамо» ставала все помітнішою, ворскляни почали частіше втрачати м’яч на своїй половині поля, Різнику доводилося серйозно вступати в гру, але на перерву команди пішли за нічийного рахунку.

Початок другого тайму залишився за полтавцями, які більш активно діяли в атаці. Двічі дуже небезпечно до воріт «Динамо» проривався Кане, але в обох випадках м’яч не дійшов до Кулача, який підтримував наступ по центру. Не пощастило Владиславу завдати влучного удару й ще в кількох епізодах.

Фото Олександра Осіпова

Утім, як і в першій 45-хвилинці, кияни поступово перехопили ініціативу. Активно ввійшов у гру лідер біло-синіх Циганков, який розпочав матч у запасі. На 70-й хвилині Вербич відгукнувся на простріл із флангу, відправивши м’яч у ворота «Ворскли», але арбітр Монзуль не зарахувала гол через офсайд. В останні хвилини основного часу темп суттєво впав, і гра перейшла в овертайм.

У додатковий час ніхто із суперників не розкривався, тож володаря Кубка довелося визначати за допомогою післяматчевих пенальті. І якщо півфінал із «Маріуполем» став бенефісом 16-річного кіпера «Ворскли» Ісенка, який парирував три удари в аналогічній серії, то цього разу полтавці з Різником у воротах поступилися. Перші 14 підходів до точки футболісти використали успішно, але в підсумку нерви виявилися міцнішими в динамівців, які стали 12-разовими володарями Кубка України. Вирішального удару завдав захисник Шабанов.

Фото Павла Кубанова

У матчі у складі «Динамо» взяли участь футболісти національної збірної України: Миколенко, Шабанов (жовта картка), Сидорчук, Шепелєв (замінений на 117-й хвилині), Буяльський (жовта картка, замінений на 99-й хвилині), Циганков (вийшов на заміну на 60-й хвилині).

Фото Павла Кубанова

«Динамо» (Київ) — «Ворскла» (Полтава) — 1:1 (1:1), по пенальті — 8:7

Голи: Вербич (28) — Степанюк (11).

Серія пенальті: Пуцлін — 0:1, Вербич — 1:1, Кане — 1:2, Циганков — 2:2, Луізао — 2:3, Кендзьора — 3:3, Опанасенко — 3:4, Де Пена — 4:4, Альюн — 4:5, Андрієвський — 5:5, Чеснаков — 5:6, Сидорчук — 6:6, Пердута — 6:7, Шапаренко — 7:7, Сапай — 7:7 (воротар), Миколенко — 7:7 (воротар), Баєнко — 7:7 (промах), Шабанов — 8:7.

«Динамо»: Бущан, Кендзьора, Сирота, Шабанов, Миколенко, Сидорчук (к), Шепелєв (Андрієвський, 117), Цітаішвілі (Циганков, 60), Буяльський (Шапаренко, 99), Де Пена, Вербич. Запасні: Бойко, Кадірі, Соль, Караваєв, Русин, Дуелунд. Тренер: Олексій Михайличенко.

«Ворскла»: Різник, Пердута, Чеснаков (к), Альюн, Сапай, Скляр (Шехіч, 95), Пуцлін, Якубу (Опанасенко, 73), Кане, Кулач (Луізао, 76), Степанюк (Баєнко, 115). Запасні: Ткаченко, Ребенок, Васін, Кравчук, Ісенко. Тренер: Юрій Максимов.

Харків. ОСК «Металіст». Без глядачів. Арбітр — Монзуль К. В. (Харків), асистенти арбітра — Стрілецька М. С. (Суми), Ардашева О. Є. (Київ), четвертий арбітр — Романюк А. М. (Івано-Франківськ), додатковий асистент арбітра — Грушко С. А. (Київська обл.), спостерігач арбітражу — Задіран С. М. (Дніпро). Арбітр ВАА — Романов В. М. (Дніпро), асистент ВАА — Володін В. В. (Херсон), спостерігач ВАА — Петров В. Д. (Харків). Делегат УАФ — Фощій В. Г. (Черкаси). Офіцер безпеки УАФ — Бортник С. М. (Харків). 

Попереджені: Сирота (9), Шабанов (80), Буяльський (88), Вербич (113) — Скляр (41), Пердута (105).

Фото Павла Кубанова

Підписатися на новини